EBOOK. 59 veelgestelde vragen over SEO en Online Marketing beantwoord. + 3 bonusvragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EBOOK. 59 veelgestelde vragen over SEO en Online Marketing beantwoord. + 3 bonusvragen"

Transcriptie

1 EBOOK 59 veelgestelde vragen over SEO en Online Marketing beantwoord + 3 bonusvragen

2 Regelmatig krijg ik vragen of kom ik vragen tegen over zoekmachine optimalisatie en online marketing. Met de tijd door kom je veel dezelfde vragen en problemen tegen. Ik heb geprobeerd om alle vragen die ik vaak kreeg van klanten, kennissen, collega s en de vragen die ik tegen ben gekomen op forums, blogs en vraag en antwoord websites kort en krachtig te beantwoorden. Succes en veel (leer)plezier!

3 Inhoudsopgave SEO algemeen... 5 Op welke criteria wordt een webpagina beoordeeld door Google?... 5 Waarom is SEO zo belangrijk om hoog in Google te scoren?... 5 Wat is de meest voorkomende SEO verbeterpunt?... 5 Ik rank hoog, maar geen bezoekers. Hoe kan dit?... 5 Wat is het ideale keyword density op een pagina?... 5 Hoe kom ik boven mijn concurrenten uit?... 6 Hoe zorg je dat een nieuwe pagina sneller wordt geïndexeerd?... 6 Moet ik mijn sitenaam in de titel zetten?... 6 Hoe belangrijk is het om keywords in een domeinnaam te hebben?... 6 Ik wil maar op één term ranken, hoe doe je dat?... 6 Website (teksten) optimaliseren... 7 Hoe schrijf ik titels voor de zoekmachine?... 7 Wat moet ik in de meta-description zetten?... 7 Hoe belangrijk zijn koppen (h1 en h2) voor SEO?... 7 Moet ik bold en cursief gebruiken in mijn webteksten?... 7 Hoe moet ik de alt-tag van een afbeelding invullen?... 8 Hoeveel woorden per webpagina?... 8 Hoe belangrijk zijn interne links?... 8 Hoe kan je het intern linken op een website automatiseren?... 8 SEO meer bezoekers... 8 Hoe krijg ik meer traffic?... 8 Waarom is mijn website of webpagina zeer moeilijk te vinden in Google (erg laag)?... 9 Wat is linkbuilding precies en waarom is het belangrijk?... 9 Hoe bouw je kwalitatieve links naar je website?... 9 Vindbaarheid van je website... 9 Hoe rankt een afbeelding in de Google afbeeldingen Search?... 9 Moet ik me richten op lokale of nationale vindbaarheid? Hoe rank je beter lokaal dan? Ik heb een video gemaakt. Hoe word ik beter vindbaar in Youtube? SEO analyse Hoe kan ik interessante zoekwoorden vinden? Wat zijn longtail keywords? Moet ik me richten op zulke longtail keywords, zo ja waarom? Hoe sterk is mijn concurrentie? Hoe kan je dat meten? Hoe kan ik de rankings van een website bijhouden? SEO technisch Heeft het gebruiken van Wordpress een positieve invloed op SEO?... 12

4 Zorgt vertaalde content voor een duplicate content probleem? Zou ik de Googlebot moeten blocken bij langzame pagina s? Wordt mijn Pagerank gesplit als ik links krijg naar dezelfde URL met en zonder een slash (of met en zonder 12 Zal het laten zien van recente posts op de homepage zorgen voor een duplicate content probleem? Helpen tags bij SEO? Hoe snel moet mijn website ongeveer zijn? Hoe kan je de snelheid van een website meten? Heeft de snelheid van mijn website invloed op de ranking? Heeft de snelheid van mijn website invloed op de conversie? Maakt het uit welke hostingprovider ik zit? Waar host jij jouw website? Geeft een no-follow link een boost op je rankings? Hoe moet ik mijn website opbouwen wanneer ik meerdere talen gebruik? Geven URL verkorters anchor tekst door? Hoe kan ik zeker weten dat Google weet dat mijn content origineel is? Wat is het nut van meerdere domeinnamen doorverwijzen naar mijn hoofddomein? Heeft een 404 pagina invloed op SEO? Online Marketing Welke online marketing blogs volg jij eigenlijk? Wat zijn landingspagina s? Welke online marketingachtige boeken kan je me aanraden? Is het maken van video s voor producten of als blogartikel een goed idee? Hoe kom ik aan (meer) leads/ adressen? Veel bezoekers, maar ik verdien niks. Hoe kan dit? Hoe kan je geld verdienen met bloggen? Gaat Google+ nog wat worden? Op welke social media moet ik actief zijn? Wat is de simpelste en beste manier om de conversie te verhogen? Wat is je gouden tip? Wat zouden alle websites moeten hebben? Nog snel 1 tip?... 16

5 SEO algemeen Op welke criteria wordt een webpagina beoordeeld door Google? Op de relevantie m.b.t. zoektermen, op de kwaliteit, op de populairiteit, op de actualiteit en op de gebruiksvriendelijkheid. Waarom is SEO zo belangrijk om hoog in Google te scoren? SEO is geen trucje, maar een verzameling van werkzaamheden uit tientallen vakgebieden die zorgen dat een website beter wordt. En de zoekmachine (Google) plaatst de beste, meest gebruiksvriendelijke webpagina met de meest kwalitatieve informatie over het onderwerp boven in de zoekresultaten. Dus SEO is eigenlijk gewoon het beter maken van een website voor de gebruiker. Wat is de meest voorkomende SEO verbeterpunt? Ik denk het afstemmen van een pagina op een zoekwoord waar gezocht op wordt. Veel websites doen dit niet of richten zich op een zoekwoord waar veels te veel concurrentie op is. Ik rank hoog, maar geen bezoekers. Hoe kan dit? Dan rank je blijkbaar hoog op een woord waar niet gezocht op wordt. Zoekmachine optimalisatie is voor een groot deel de vraag (van de bezoeker) en het aanbod (jouw website) op elkaar aansluiten. Je zou dus onderzoek moeten doen naar de zoekwoorden die jouw doelgroep gebruikt om informatie over de dienst die jij aanbiedt te vergaren. Wat is het ideale keyword density op een pagina? Er bestaat geen ideale keyword density. Er is een afnemende meeropbrengst hoe vaker een keyword voorkomt. Wanneer je het keyword te vaak noemt (keyword stuffing) kan dat negatieve gevolgen hebben op je ranking.

6 Hoe kom ik boven mijn concurrenten uit? Door een betere pagina dan jouw concurrenten te maken. In principe zou de beste pagina over een bepaald onderwerp op termijn vanzelf hoog ranken. Dus heb je al de mooiste, meest informatieve, meest kwalitatieve, meest gebruiksvriendelijke website die er is? Zo ja, versnel het proces dan door de webpagina te delen op het web (via social media bijvoorbeeld). Hoe zorg je dat een nieuwe pagina sneller wordt geïndexeerd? Door de pagina te delen via social media. Door de pagina bij jouw Google Webmaster accounts in te dienen (bij ophalen als google-bot feature) Door op andere websites naar de nieuwe pagina te linken Door op andere pagina s van jouw website te linken naar de nieuwe pagina Moet ik mijn sitenaam in de titel zetten? Dit kan een manier zijn om je naamsbekendheid te vergroten via de resultatenpagina van Google. De andere woorden in de titel krijgen dan wel iets minder waarde toegedeeld (qua relevantie tot de zoektermen), maar als het past en er netjes uitziet, zeg ik; doen! Hoe belangrijk is het om keywords in een domeinnaam te hebben? Domeinnamen met een keyword erin hebben een (licht) voordeel in de rankings (voor de desbetreffende term). Wel kijkt Google naar de waarde die ze hechten aan keywords in een domeinnaam en zullen ze de waarde mogelijk laten dalen, zodat het voordeel van een keyword in een domeinnaam niet heel hoog meer is. Domeinnamen zonder keywords zijn over het algemeen meer brandable. Mensen herkennen de URL sneller en voegen sneller waarde aan de website toe. Zelf gaat mijn voorkeur altijd uit naar een merk domeinnaam (komt professioneler en betrouwbaarder over). Ik wil maar op één term ranken, hoe doe je dat? Waarom op één term ranken als je ook op tientallen gerelateerde zoekwoorden kan ranken? Maar ok.. Je zou dan op elke gerelateerde pagina (waar de term, waarop jij wilt ranken, in voorkomt) een link zetten naar de pagina die je hoog in Google wilt. Focus je op één a twee zoektermcombinaties per pagina (niet veel meer). Verder zou je ervoor moeten zorgen dat jouw webpagina de beste webpagina over die term is in Nederland of zelfs ter wereld.

7 Website (teksten) optimaliseren Hoe schrijf ik titels voor de zoekmachine? Titels zou je eigenlijk moeten schrijven voor de bezoeker. Als je schrijft voor de bezoeker, schrijf je automatisch voor de zoekmachine. Bij titels draait het voornamelijk om relevantie. De bezoeker zoekt om een reden. De bezoeker heeft een vraag waar hij een antwoord op zoekt. De bezoeker zou aan de hand van jouw titel direct moeten zien dat jouw webpagina over die vraag (en het antwoord daarop) gaat. Een effectieve manier om dit te doen is door het zoekwoord (waarop jij wilt ranken) in de titel op te nemen en het liefst voorin de titel te plaatsen. Wat moet ik in de meta-description zetten? De meta-description is van origine bedoelt om de webpagina samen te vatten. Maar de beschrijving kan je ook gebruiken om de bezoeker over te halen om op jouw link te klikken. Dus je kunt het hebben over toegevoegde waarde van jouw webpagina (waarin verschilt jouw webpagina in vergelijking met de concurrenten in de zoekresultaten). Heb je een informatieve pagina? Ga dan voor een informatieve beschrijving. Gaat het om een dienstenpagina? Ga dan voor beschrijving over de toegevoegde waarde van jouw pagina/bedrijf. Hoe belangrijk zijn koppen (h1 en h2) voor SEO? Koppen tellen bij de beoordeling van de relevant m.b.t. zoekwoorden meer mee dan normale zinnen. Dit komt omdat ze vaker gezien en gelezen worden door de bezoeker. De bezoeker zou aan de hand van de koppen snel een webpagina moeten kunnen scannen en het stuk lezen wat hem interesseert. Om de bezoeker (en dus de zoekmachine) hiermee te helpen, moet je zorgen voor informatieve koppen en misschien een tikje actief om de bezoeker over te halen om de alinea te lezen. Moet ik bold en cursief gebruiken in mijn webteksten? Gebruik bold alleen als het nodig is om een zin of combinatie van woorden op te laten vallen of als het essentieel is dat men die zin leest (om de gehele tekst te begrijpen). Een quote, bijschrift, nawoord of vraag kan je cursief maken. Je moet teksteigenschappen gebruiken om een tekst leesbaarder te maken, niet om andere redenen.

8 Hoe moet ik de alt-tag van een afbeelding invullen? De alt-tag moet je beschrijvend invullen. Je zou de alt-tag zo moeten invullen dat men via het invullen bij die termen bij jouw afbeelding kunnen komen. Verder zou iemand die de afbeelding niet kan zien, moeten weten wat voor soort afbeelding er staat. Maak dus een alt-tag die de afbeelding beschrijft of maak een alt-tag over het nut van de afbeelding (Je kan bijvoorbeeld de alt-tag van een afbeelding over websitestatistieken bewijs hoger ranken in google analytics noemen). Een alt-tag van 3 tot 6 woorden is meer dan zat. Hoeveel woorden per webpagina? Zoveel dat nodig is. Iedereen zoekt met een reden. Die reden is vaak een vraag. De webtekst moet zo uitgebreid zijn dat het de vraag van de bezoeker compleet beantwoordt. Hoe uitgebreider je antwoord is, hoe groter de kans ook is dat je rankt op longtail zoekwoorden. Hoe belangrijk zijn interne links? Erg belangrijk. De Pagerank die een webpagina van inkomende links krijgt, wordt verspreid over de links die op de webpagina staan. De linkwaarde wordt dus over de links in de tekst zelf, de links in je hoofdnavigatie, de links in je sidebar en de links in je footer verspreid. Dankzij interne links kan je die verspreiding controleren en aansturen. Bij het zetten van interne links moet je rekening houden met de relevantie, ondersteunende pagina s en natuurlijk de bezoeker. Hoe kan je het intern linken op een website automatiseren? Je hebt complete controle over de verspreiding van de Pagerank (en de bezoekers) als je de interne links zelf zet. Maar je kan er ook voor kiezen om dit te automatiseren. Dit kan onder andere door de Wordpress plugin Yet Another Related Posts Plugin of de plugin SEO Smart Links (die heb ik zelf nog nooit getest). SEO meer bezoekers Hoe krijg ik meer traffic? Door regelmatig webteksten op je website te plaatsen die zich richten op het beantwoorden van gerelateerde en relevante vragen omtrent jouw niche. Deel vervolgens die pagian s regelmatig via diverse social media en wees actief op websites/communities waar jouw doelgroep zich bevindt.

9 Waarom is mijn website of webpagina zeer moeilijk te vinden in Google (erg laag)? Om één of meerdere van de volgende problemen. Of je hebt te weinig (relevante en kwalitatieve) tekst op de pagina. Waardoor de relevantie m.b.t. de zoekterm, waarop je wilt ranken, laag is. Of omdat je je richt op een zoekterm waar veel (en sterke) concurrentie is Of er zijn te weinig kwaliteitssignalen die aangeven dat het om een kwalitatieve pagina gaat. Dit kan je verbeteren door meer links naar je website te zetten en door het bericht te (laten) delen via social media. Wat is linkbuilding precies en waarom is het belangrijk? Google kan de kwaliteit van jouw webtekst niet zelf beoordelen. Ze laten dat door anderen doen. Dit doen ze onder andere door de waarde van de links naar de pagina toe te meten. Hoe meer kwalitatieve en relevante links een pagina heeft, hoe beter de kwaliteit van de pagina zal zijn. Linkbuilding is dus het proces van het vergaren van zulke links. Hoe bouw je kwalitatieve links naar je website? Dit zou eigenlijk organisch moeten gebeuren. Als jouw tekst het ultieme antwoord op een vraag geeft, dan zullen webmasters/bloggers in dezelfde niche vanzelf op hun website verwijzen naar jouw artikel (als bronvermelding). Je kan dit stimuleren door jezelf te laten opvallen bij die webmasters en bloggers (van de websites waar jij graag een link op zou willen hebben). Dit kan bijvoorbeeld via social media, blogreacties en een persoonlijk mailtje. Tot slot kan je jouw kennis en expertise laten zien op andere blogs in ruil voor een link naar jouw website. Gastbloggen heet dat. Vindbaarheid van je website Hoe rankt een afbeelding in de Google afbeeldingen Search? Een afbeelding wordt gerankt op basis van de relevantie m.b.t. tot zoekwoorden (dit doen ze onder andere via de alt-tag en de omringende tekst). De positie van zo n afbeelding in de ranking wordt bepaald door de kwaliteit van de webpagina waar de afbeelding op staat, de kwaliteit van de website in het geheel waar de link op staat, door het aantal (en de kwaliteit) van de links naar de afbeelding toe en waarschijnlijk ook basis van de actualiteit en de uniekheid van de afbeelding.

10 Moet ik me richten op lokale of nationale vindbaarheid? Dit ligt aan het zoekgedrag van jouw doelgroep en de dienst die je aanbiedt. Wanneer je je specifiek richt op een regio of op een stad dan zou je je moeten richten op lokale vindbaarheid. Ook is de concurrentie lokaal vele malen lager en rank je dus gemakkelijker. Hoe rank je beter lokaal dan? Door je webteksten af te stemmen op je doelgroep en dus op de stad zelf. Laat in de tekst terugkomen dat je je richt of specialiseert op het leveren van de dienst in die stad. Door in de titel van je webpagina de stad te noemen, waarop je je richt. Door je in te schrijven bij Google Places (of Google Local). Door klanten in de regio te vragen om een review op jouw Google Places account of Google+ bedrijvenpagina te plaatsen. Door lokale evenementen te steunen (in ruil voor een vermelding op de website). Door je adresgegevens en je telefoonnummer op je homepage (of in je footer/sidebar)te plaatsen Ik heb een video gemaakt. Hoe word ik beter vindbaar in Youtube? Google kan niet zien waar de video over gaat. Je zou dus met de titel en de beschrijving moeten aangeven waar de video precies over gaat. Hoe specifieker, hoe beter. De beschrijving mag uitgebreid worden. Het is ook mogelijk om een ondertiteling of een transcript aan je Youtube video toe te voegen. Dan kan Google precies zien waar je het in de video over hebt en je beter indelen in de zoekresultaten van Youtube en van Google. Je rankt hoger als je meer likes op je video hebt (die duimpjes omhoog) en als er links naar de video staan. Het helpt ook als je in het verleden meerdere relevante video s over het zelfde onderwerp hebt geplaatst. Verder heeft het aantal reacties ook invloed op de beoordeling van jouw ranking.

11 SEO analyse Hoe kan ik interessante zoekwoorden vinden? Dit kan onder andere via de Google Keyword tool, via Ubersuggest en via jouw eigen Analytics (door te kijken via welke zoekwoorden oude bezoekers op jouw website terecht kwamen). Wat zijn longtail keywords? Dat zijn zoekwoorden die uit een combinatie van zoektermen bestaan. Zoekwoordcombinaties van 3 tot wel 10 woorden lang. Er wordt in vergelijk met populaire zoektermen veel minder op gezocht, maar er is ook veel minder concurrentie. Moet ik me richten op zulke longtail keywords, zo ja waarom? Ja. Je kan heel gericht een webtekst maken (vraag en aanbod op elkaar laten aansluiten) en je rankt gemakkelijker, omdat er minder concurrentie is. Hoe sterk is mijn concurrentie? Hoe kan je dat meten? Dit kan je doen door de pagina van de webpagina te bekijken en hem zelf te beoordelen, maar je kan ook de kwaliteitswaarde (kwaliteit van de inkomende links) zien via de SEOmoz toolbar. Je kan dan de page authority bekijken. Aan de hand van de page authority kan je de kwaliteit van de inkomende links naar die pagina beoordelen. De waarden gaan van 1 tot en met 100 en de waarden zijn proportioneel. Het is dus vele male makkelijker om van een page authority van 10 naar 20 te gaan dan van 40 naar 50. Hoe kan ik de rankings van een website bijhouden? Als je één website hebt en de rankings op een aantal woorden wilt bijhouden, kan je het gewoon handmatig doen. Zorg er dan wel voor dat je in incognito zoekt. Heb je één website en wil je veel zoekwoorden bijhouden? Dan kan je kiezen voor Meerdere websites? Dan zou je toch moeten kiezen voor een betaald pakket.

12 SEO technisch Heeft het gebruiken van Wordpress een positieve invloed op SEO? Nee, maar Wordpress is over het algemeen erg zoekmachine vriendelijk opgebouwd en er zijn veel gratis Wordpress plugins beschikbaar die SEO makkelijker kunnen maken. Dus Wordpress zelf heeft geen invloed op SEO, maar maakt het optimaliseren en het zoekmachine vriendelijk maken van een website makkelijker. Zorgt vertaalde content voor een duplicate content probleem? Nee. Zolang je de content zelf vertaalt of laat vertalen (handmatig). Dus geen automatische vertaalprogramma s, zoals Google Translate, gebruiken. Zou ik de Googlebot moeten blocken bij langzame pagina s? Nee. Je hoeft je daar niet druk om te maken. Zolang het gaat om een paar langzame pagina s. Wordt mijn Pagerank gesplit als ik links krijg naar dezelfde URL met en zonder een slash (of met en zonder Het zou niet moeten worden gesplitst. Bij de grote meerderheid van de websites combineert Google de twee URL s goed. Zal het laten zien van recente posts op de homepage zorgen voor een duplicate content probleem? Nee. Zolang je niet de hele post laat zien en linkt naar het de pagina waar de hele post te vinden is. Helpen tags bij SEO? Nee, niet echt. Tags kan je vergelijken met categorieën. En qua SEO werken categorieën beter dan tags, omdat een duidelijke categorisering vele malen overzichtelijker is dan een tagcloud. Verder krijgt elke pagina een bepaalde linkwaarde. Bij het gebruik van tags worden er vele pagina s aangemaakt met weinig unieke content. Je verspreidt dan linkwaarde over pagina s die niet goed gaan ranken. Hoe snel moet mijn website ongeveer zijn? Onder de 2 seconden. Hoe kan je de snelheid van een website meten? Dat kan je doen via Zet de settings wel op Test from Amsterdam.

13 Heeft de snelheid van mijn website invloed op de ranking? Volgens Google wordt slechts de langzaamste website van een steekproef uit 1000 websites beïnvloed door het website snelheid algoritme. Indirect kan een snelle websites leiden tot een betere gebruikservaring en ook betere rankings (en vice versa). Heeft de snelheid van mijn website invloed op de conversie? Volgens diverse conversie onderzoeken daalt de conversie met 7% bij elke extra seconden laadtijd (dit zou waarschijnlijk na die 2 seconden gelden). Maakt het uit welke hostingprovider ik zit? Ja. De uptime en de locatie van de server waar jouw website op staat heeft direct of indirect invloed op de betrouwbaarheid, snelheid en veiligheid van jouw website. Kies een betrouwbare hostingprovider met een hoge uptime en met servers in het land waar jouw doelgroep inzit. Waar host jij jouw website? Bij Nooit last gehad van downtime, ze hebben de goedkoopste.nl domeinregistratie tarief, goede service en ik werk regelmatig met hun samen. Geeft een no-follow link een boost op je rankings? Nee. Hoe moet ik mijn website opbouwen wanneer ik meerdere talen gebruik? Je kan het best jouw website opdelen in de diverse talen. Dit kan je doen door met een subdomein bijvoorbeeld nl.domeinnaam.nl/blog of met een subfolder bijvoorbeeld domeinnaam.nl/nl/blog. Volgens Google zou beide oplossingen evengoed moeten werken bij de indexatie per land en een logische verdeling voor de bezoeker. Toch adviseren veel SEO ers om te kiezen voor een subfolder. Geef vervolgens op elke pagina de optie om te switchen naar een andere taal. Een andere optie is om een eigen website voor elke taal te maken. Domein.nl voor de Nederlandstalige bezoeker, domein.com voor de Engelstalige bezoeker etc. Geven URL verkorters anchor tekst door? Ja, de meeste (en bekendste) wel.

14 Hoe kan ik zeker weten dat Google weet dat mijn content origineel is? Dat kan Google in principe niet zien. Stel dat iemand jouw (net gepubliceerde) content kopieert en Google crawlt die pagina (van de kopieerder) eerder. Dan denkt Google dat die pagina het origineel is. Toch kan je hier wat tegen doen. Zo kan je een nieuwe pagina delen op bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Google+. Dit zorgt voor een snellere indexatie. Je kan ook naar gaan om aan te geven dat iemand jouw artikel heeft gekopieerd en dat jij de originele bron bent. Wat is het nut van meerdere domeinnamen doorverwijzen naar mijn hoofddomein? Het heeft geen effect op de ranking (indien er vroeger geen website op zat waarnaar gelinkt wordt). Het kan wel gebruiksvriendelijk zijn als je bijvoorbeeld veelvoorkomende spelfouten in jouw domeinnaam verwijst naar jouw website. Heeft een 404 pagina invloed op SEO? Nee. 404 s horen bij het web. Het kan wel een tijdelijke negatieve invloed hebben als je heel veel pagina s tegelijkertijd offline haalt of als er veel dode links ontstaan. Wat moet je doen met een pagina die je weg wilt halen, maar er staan links naartoe? Dan kan je met een 301 redirect aangeven dat de pagina is verhuist. Alle linkwaarde wordt dan doorgegeven aan de nieuwe pagina. Dit kan dus ook een bestaande pagina zijn die over hetzelfde onderwerp gaat. Online Marketing Welke online marketing blogs volg jij eigenlijk? Niet zo heel veel eigenlijk. Het volgen van blogs neemt veel tijd in beslag. Dus ik volg alleen wat blogs die af en toe wat posten en niet elke dag. Onder die blogs vallen; E-tail.be, E-difference, Usability-blog.be, Viperchill.com en SEOmoz. Verder kijk ik af en toe ook eens op een aantal andere blogs over content marketing, bloggen, SEO en usablity. Voor de rest vertrouw ik de mensen die ik volg op Twitter dat ze interessante content delen.

15 Wat zijn landingspagina s? Een landingspagina is in mijn ogen elke pagina die men tot iets moet zetten. Dus elke dienstenpagina zal een landingspagina moeten zijn. De gehele pagina zou de bezoeker moeten aanzetten om iets te kopen, een offerte aan te vragen of een adres achter te laten. Sommigen noemen landingspagina s alleen pagina s die je tot een actie moet aanzetten en waar je controle over de stroom van bezoekers hebt. Welke online marketingachtige boeken kan je me aanraden? Ik lees helaas weinig online marketingachtige boeken. Maar van degene die ik wel gelezen heb, kan ik The 4 Hour Workweek en Eckart s notes aanraden. Is het maken van video s voor producten of als blogartikel een goed idee? Met een video kan je een boodschap beter, effectiever en betrouwbaarder overbrengen. Verder kan je ook vindbaar worden in Youtube (als je de video erop plaatst tenminste) en je hebt ook de kans om te ranken in de normale zoekresultaten. Hoe kom ik aan (meer) leads/ adressen? Door op je website de mogelijkheid te geven om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Je vergroot de conversie door men te vertellen waarom ze zich moeten inschrijven (geef ze genoeg redenen). Je kan een ebook weggeven als ze zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief (vergroot de conversie flink). Je kan de signup button op je over ons pagina plaatsen, op je homepage en zelfs onder elk artikel. Tot slot kan je je nieuwsbrief promoten op social media en een link plaatsen in je e- mailhandtekening Veel bezoekers, maar ik verdien niks. Hoe kan dit? Dan zou je de conversie moeten optimaliseren of een ander verdienmodel moeten toepassen. Denk goed na over de behoeften van jouw bezoekers en speel daarop in. Hoe kan je geld verdienen met bloggen? Willen ze informatie? Biedt dan een ebook aan. Willen ze iets uitbesteden? Biedt dan een dienst aan? Heb je een informatieve website waar een ebook niet geschikt is? Plaats dan advertenties of ga een product van iemand anders verkopen (affiliate). Gaat Google+ nog wat worden? Ik voorspelde toen het gelanceerd werd (een jaar geleden), dat de early majority binnen 3 a 4 jaar overstap. Dat zou dus 2014 of 2015 moeten worden.

16 Op welke social media moet ik actief zijn? Ligt aan de doelgroep. Voor B2B bedrijven is Twitter en Linkedin erg geschikt. Bij B2C bedrijven wordt Facebook interessant. Wat is de simpelste en beste manier om de conversie te verhogen? De mogelijkheid bieden om een actie te verrichten. Vaak missen websites een duidelijke call-to-action button. Bonusvragen Wat is je gouden tip? Denk groot, begin klein. Maar vooral beginnen. Aan uitstellen heb je niets. Het beginnen is vaak de grootste stap en na het beginnen steeds blijven bijsturen. Wat zouden alle websites moeten hebben? Een duidelijke tagline. Eén zin naast of onder het logo die vertelt wat jouw bedrijf/website doet en waarom ze verschillen van de rest. Nog snel 1 tip? Plaats een link naar je social media profielen en naar je nieuwsbrief in je handtekening. Heb je ook een vraag over SEO of Online Marketing, maar wordt die niet hier behandeld? Stuur dan gerust een mailtje naar en dan ga ik direct kijken of ik de vraag in de ebook kan opnemen. P.S. op kan je ook heel veel informatie vinden over zoekmachine optimalisatie, usability en online marketing.

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

TIPS EN TRUCS VOOR ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE. Een praktische gids om uw webpagina s beter vindbaar te maken. Ruudhanou.com 2013

TIPS EN TRUCS VOOR ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE. Een praktische gids om uw webpagina s beter vindbaar te maken. Ruudhanou.com 2013 TIPS EN TRUCS VOOR ZOEKMACHINEOPTIMALISATIE Een praktische gids om uw webpagina s beter vindbaar te maken. Ruudhanou.com 2013 SEO - Ruudhanou.com 2013 p.1 INHOUDSOPGAVE Waarom zoekmachineoptimalisatie?

Nadere informatie

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates...

Introductie... 3. Waarom Facebook?... 5. 2. Adverteer met Facebook... 14. 3.Starten met Facebook... 18. 4. Facebook Status Updates... Inhoud Introductie... 3 Waarom Facebook?... 5 2. Adverteer met Facebook... 14 3.Starten met Facebook... 18 4. Facebook Status Updates... 29 5.Opbouwen & Versterken van uw Bedrijf... 34 6. Overzicht - Facebook

Nadere informatie

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET

WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET WHITE PAPER* 22 TIPS OM KLANTEN TE MAKEN VIA INTERNET *Een white paper is een rapport, gids of document dat door een bedrijf of autoriteit geschreven wordt om problemen aan te kaarten en hiervoor concrete

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Online ondernemen Geld verdienen door en met internet

Online ondernemen Geld verdienen door en met internet Online ondernemen Geld verdienen door en met internet Online ondernemen Geld verdienen door en met internet Voorwoord 2 Hans Biesheuvel Voorzitter MKB-Nederland Beste ondernemer, Met trots presenteer

Nadere informatie

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl

#12onlinetools. voor ambitieuze ondernemers. Sophie Fischer. www.sponiza.nl #12onlinetools voor ambitieuze ondernemers Sophie Fischer www.sponiza.nl 1 2 Voor Fred, Claudia en Joost Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 8 Fase 1 Tools voor zichtbaarheid en interactie 13 1 De website

Nadere informatie

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet

Eerste hulp bij online ondernemen. Geld verdienen door en met internet Eerste hulp bij online ondernemen Geld verdienen door en met internet 4 Eerste hulp bij online ondernemen 5 Voorwoord Beste ondernemer, Met trots presenteer ik u hierbij het boekje Eerste Hulp bij Online

Nadere informatie

Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken?

Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken? WHITEPAPER Zoekmachines hoe laat je ze voor je werken? Auteur: Elsie Hijstek Coördinator Kwaliteit & Informatiebeveiliging Copyright 2013, Zig Websoftware B.V. Samenvatting Het is juli, 30 C het zwembad

Nadere informatie

VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN

VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN VERBETER JE WEBSITE IN TIEN EENVOUDIGE STAPPEN www.re-freshed.nl facebook.com/refreshednl twitter.com/ Handig ebook vol tips, trucs en concrete stappen om zelf je website te verbeteren! Inleiding Je website.

Nadere informatie

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING

MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING MEER RENDEMENT UIT UW E-MAIL MARKETING copyright 2011 Blinker BV Inhoudsopgave Meer rendement uit uw e-mail marketing... 2 H1 Randvoorwaarden... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Return on Investment (ROI)...

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Netwerken via sociale media

Netwerken via sociale media Netwerken via sociale media Inhoudsopgave Even voorstellen 3 Wat is netwerken precies? 4 Twitter 4 Facebook 6 Twitter en Facebook 7 Netwerken via je e-mail 7 Je eigen website 8 Netwerken, is dat veel werk?

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 Facebook is eigendom van Facebook Inc. Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring,

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

1 Hoe je goed gevonden wordt

1 Hoe je goed gevonden wordt 1 Hoe je goed gevonden wordt Hoe komt het dat sommige mensen vaker worden gevraagd dan anderen? En is het zo dat de mensen die vaker gevraagd worden altijd beter zijn dan de mensen die niet voor nieuwe

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Mieke van Heesewijk, Stichting Netwerk Democratie Eindredactie: Mieke Sobering Rechten Op dit rapport

Nadere informatie

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen.

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. 9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. Hoe schrijf je een blog

Nadere informatie

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Zijn mijn marketinginstrumenten in

Nadere informatie

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 2 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet... 6 Over de respondenten... 7 Waar ze wonen... 8 Webervaring... 10 Sociale landschap... 10 Lid worden van Twitter... 12 Er is een drempel...

Nadere informatie

De toekomst van de zoekmachines. Wie zoekt die vindt

De toekomst van de zoekmachines. Wie zoekt die vindt De toekomst van de zoekmachines Wie zoekt die vindt Soms wordt het web vergeleken met een gigantische bibliotheek waar iemand alle boeken door elkaar heeft gegooid en waar je geblindoekt op zoek mag naar

Nadere informatie

60 Manieren Om Je Website Te Verbeteren

60 Manieren Om Je Website Te Verbeteren Als je betaald hebt voor dit e-boek, dan ben je belazerd. Ben je op zoek naar verbeterpunten voor je website, dan kun je dit document als checklist gebruiken. In dit document staan, op willekeurige volgorde,

Nadere informatie

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1

Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Maak werk van je geluk! Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie Tips voor een succesvolle sollicitatie en presentatie 1 Projectmanagement: Afdeling marketing en communicatie Start People

Nadere informatie

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen

Van ontslagen student tot full time internet ondernemer. Hoe ik ben begonnen Hoe ik ben begonnen Het verhaal van een ontslagen student die fulltime internet ondernemer is geworden. Kees van Dijk Laatste update: Oktober 2012 Kees van Dijk www.webwinkelsucces.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2!

Nadere informatie

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Naam: Q. Jong A Tai Projectnaam: Q.Q.D (Quentin s Quality Design) Datum: 28 april 2015 Klas: MM2C INHOUDSOPGAVE 1. De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens:... 3 1.2 Persoonlijke

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie