Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pijnbestrijding tijdens de bevalling"

Transcriptie

1 Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1. Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en dat pijn een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën, samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt. De duur en de mate van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onderin de buik aanwezig, maar soms ook in de rug of in de benen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt; soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet het persen juist meer pijn. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kunt u al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd de weeën weg te zuchten, komt u in een ritme waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is. Uitputting, angst of spanning kunnen een rol spelen. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding kan dan vaak ook helpen, maar toch kan de pijn soms ondraaglijk zijn. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. In deze folder bespreken wij hoe het zit met de pijn bij de bevalling, wat u er tegen kunt doen en welke middelen er in het Zaans Medisch Centrum worden gebruikt om de pijn te bestrijden. 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door de weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. U kunt zo n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voelt u de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voelt u de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in uw buik. Tel

2 De weeën komen in twee fasen: de ontsluiting en de uitdrijving. Ontsluiting Tijdens de ontsluiting rekken de weeën het onderste deel van de baarmoeder en de baarmoedermond uit, waardoor de baarmoedermond zich opent en het hoofd van de baby kan indalen. Dit alles veroorzaakt pijn, vooral in de buik. U kunt ook pijn hebben in de rug, in de benen, in de onderbuik, vagina en rondom de anus. In de fase van de ontsluiting kunt u de weeën wegzuchten en daarmee de pijn zo goed mogelijk onder controle houden. De pijn is niet steeds even erg. Aan het begin van de bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zo veel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Uitdrijving De uitdrijvingsfase begint als er volledige ontsluiting is (10 cm ontsluiting). In deze fase mag u tijdens de weeën meepersen. De pijn wordt nu veroorzaakt door uitrekking van het geboortekanaal en het gebied rond de bilnaad. Die pijn is meestal scherper en zit meer op één plek dan bij de ontsluitingsweeën. Hoeveel pijn de bevalling doet, verschilt per vrouw en per bevalling. Sommige vrouwen ervaren erg veel en ondraaglijke pijn, voor anderen valt de pijn mee. De geboorte van het eerste kind kan heel pijnlijk zijn, terwijl de tweede meevalt. Ook de pijn tijdens het persen verschilt van vrouw tot vrouw; sommige vrouwen zijn opgelucht dat ze mee mogen persen, bij anderen doet het persen juist het meeste pijn. 3. Invloed op de pijn Het is niet van te voren te voorspellen hoe pijnlijk een bevalling zal zijn. Er zijn wel enkele factoren bekend die de pijn tijdens de bevalling kunnen verminderen of juist verergeren: De bevalling van het eerste kind is vaak pijnlijker dan volgende bevallingen. Angst voor de bevalling of voor pijn verergert de pijn vaak. Een goede begeleiding en ondersteuning tijdens de bevalling kan de pijn verminderen. Vrouwen die in een huiselijke omgeving bevallen ervaren minder pijn. Een ziekenhuiskamer die huiselijk is ingericht heeft hetzelfde effect. Bereid u voor op de bevalling. Volg een zwangerschapscursus en oefen alvast ademhalingsoefeningen en perstechnieken. Zorg ervoor dat u uitgerust aan de bevalling begint, want als u uitgerust bent kunt u beter tegen de pijn. Neem dus elke dag even tijd voor jezelf, doe het in de laatste weken rustig aan en probeer voldoende te slapen.

3 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? Omgaan met de pijn; zónder medicijnen Zoek afleiding Let nog niet teveel op de pijn in het begin. De weeën zijn dan meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar u mee bezig bent. Zoek afleiding. Bijvoorbeeld door te lezen, tv te kijken of te luisteren naar muziek. Probeer houdingen uit Als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen, is het vaak moeilijker om te ontspannen. Probeer uit in welke houding u zich het beste kunt ontspannen. U kunt bijvoorbeeld staand een wee opvangen, terwijl u een beetje wiegt met de heupen of leunt op een tafel of stoel. Misschien is het prettig om op handen en knieën te zitten of wellicht ligt u liever. Rondlopen kan ook prettig zijn. Kijk wat bij u het beste past en helpt om de pijn op te vangen. Zorg ervoor dat u het lekker warm hebt Warmte helpt om te ontspannen. Doe warme kleren aan die gemakkelijk zitten. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht. Het warme water helpt om te ontspannen, waardoor u de pijn minder erg voelt. Tel af: elke wee is er eentje minder Denk positief. Geloof erin dat u dit aankunt. Denk steeds: deze wee is weer voorbij en komt niet meer terug. Denk bij elke wee dat u weer dichter bij het einde bent gekomen. Tel af in plaats van op. Denk aan het moment na de bevalling, als u uw kindje vasthoudt. Concentreer je op je ademhaling Als u het ritme van je ademhaling volgt, bent u minder gericht op de pijn. Dat helpt om u te ontspannen en dan kunt u de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit. Masseren Een massage van uw onderrug of benen kan prettig zijn als de weeën sterker worden. Het leidt u af van de pijn en voorkomt verstijving van de onderrug. Sommige vrouwen willen liever dat iemand met twee vuisten constant tegen hun onderrug drukt. Probeer het uit en kijk of u het prettig vindt. Een geboortetens (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) kan u ook helpen om met de pijn om te gaan.

4 5. Pijnbehandeling met medicijnen Pijnbehandeling met medicijnen gebeurt altijd in het ziekenhuis. De verloskundige draagt de zorg voor uw bevalling over aan de gynaecoloog. De gebruikte methoden in het Zaans Medisch Centrum zijn: Epidurale analgesie (ruggenprik) Injecties met morfine Bij al deze behandelingen moet de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten gehouden worden. Uw hartslag, bloeddruk en ademhaling worden daarom voortdurend gecontroleerd, net als de conditie van het kind. Hiervoor is speciale apparatuur nodig en daarom moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. Epidurale analgesie (ruggenprik) De ruggenprik geeft het beste resultaat als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Deze ruggenprik kan in het Zaans Medisch Centrum 7 dagen per week, 24 uur per dag worden aangevraagd. Hij wordt toegediend door de anesthesioloog. Wat is epidurale pijnbestrijding? Bij de ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof in een ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen de zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen worden uitgeschakeld voelt u de pijn van de weeën veel minder of helemaal niet meer. Behalve de pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht en het gevoel in de benen tijdelijk afnemen, wat inhoudt dat u na inwerken van de ruggenprik beter op bed kunt blijven liggen. De pijn verdwijnt niet meteen na de ruggenprik, dit duurt ongeveer een kwartier. Redenen voor een epiduraal U wenst pijnstilling. Er is sprake van een langdurige / stagnerende ontsluiting. Uitputting. Angst voor de bevalling of moeizame bevalling in het verleden. Wanneer kan een ruggenprik niet Onder bepaalde omstandigheden kan een anesthesioloog of gynaecoloog afzien van een ruggenprik, omdat er een verhoogde kans bestaat op complicaties.

5 Bijvoorbeeld bij: Bepaalde neurologische aandoeningen Afwijkingen of eerdere operaties aan de wervelkolom. Problemen met de bloedstolling. Infecties. Als de ontsluiting snel vordert of al in een te ver gevorderd stadium is. Hoe verloopt de ruggenprik? Voorbereiding: U krijgt eerst extra vocht via een infuus. Dit is nodig omdat uw bloeddruk niet te veel mag dalen na de ruggenprik. Uw pols, bloeddruk, zuurstofgehalte in het bloed en uw hartslag worden gecontroleerd met behulp van automatische bewakingsapparatuur. Ook wordt er een hartfilmpje gemaakt van baby. (CTG) Deze controles vinden continu plaats tot de baby geboren is. De ruggenprik: De prik wordt door een anesthesioloog gegeven op de verloskamer. Het kan voorkomen dat u na uw verzoek om pijnstilling moet wachten op de anesthesioloog, dit komt omdat de anesthesioloog ook nog andere taken heeft in het ziekenhuis en omdat hij pas kan prikken nadat er eerst extra vocht via een infuus gegeven is. We streven ernaar om binnen een uur na het verzoek de ruggenprik te geven. (voor het prikken van de ruggenprik moet er namelijk nog een CTG van de baby worden gemaakt en krijgt u extra vloeistof via de aderen toegediend) De anesthesioloog prikt terwijl u voorovergebogen zit of op uw zij ligt. U moet uw onderrug zo bol mogelijk maken, zodat de ruimte tussen de wervels makkelijker bereikbaar is en u moet zo stil mogelijk zitten. Na het schoonmaken van de huid en een plaatselijke verdoving zoekt de anesthesioloog de epidurale ruimte, waarna een klein slangetje door de naald in de epidurale ruimte geschoven wordt. Na de prik: Als het slangetje eenmaal is aangebracht en vastgeplakt kunt u zich weer bewegen. Het slangetje zal aangesloten worden op een pompje waardoor continu een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof loopt. Gemiddeld duurt het 10 tot 15 minuten voordat u echt effect merkt.

6 Bij ongeveer 5% van de vrouwen werkt de epidurale pijnbestrijding onvoldoende. Dan moet gekeken worden of het slangetje goed zit en of de verdovingsvloeistof sterk genoeg is. Soms is het nodig opnieuw te prikken. Na de bevalling: Na de bevalling wordt het slangetje verwijderd. Na enkele uren komt het gevoel in uw benen volledig terug. Dan kunt u weer oplopen en douchen. Het duurt vaak even voordat u weer het gevoel krijgt dat u aandrang heeft om te urineren, vandaar dat de verpleegkundige uw blaasinhoud indien nodig controleert. De ruggenprik is niet slecht voor de gezondheid van uw kind. U kunt ook gewoon borstvoeding geven. Bijwerkingen van epidurale pijnbestrijding Bloeddrukdaling: Dit is het gevolg van bloedvatverwijding in de onderste lichaamshelft. Door het geven van infuusvloeistoffen kan dit worden voorkomen. Bij optreden hiervan tijdens het verdere verloop kunt u geadviseerd worden zoveel mogelijk op linker- of rechterzijde te liggen. Dit draagt bij tot handhaving van de bloeddruk. Jeuk: Afhankelijk van de gebruikte verdovingsvloeistoffen treedt soms een milde vorm van jeuk op. Deze behoeft zelden behandeling. Koorts: Uw lichaamstemperatuur kan stijgen. Het is dan lastig te bepalen of u koorts hebt door de ruggenprik of door een infectie. Het kan zijn dat u daardoor een antibioticum moet krijgen en dat de kinderarts uw kind op de kinderafdeling opneemt om het zo goed te kunnen onderzoeken. Blaasfunctie: De epiduraal kan van invloed zijn op de blaasfunctie, in die zin dat u het gevoel van een volle blaas niet goed bemerkt. Daarom krijgt u ook een slangetje in de blaas om de urine af te laten lopen. Baringsbeloop: Het bereiken van volledige ontsluiting kan langer duren zodat u een infuus met weeën opwekkend middel nodig heeft. Het kan ook zijn dat de spontane persdrang trager op gang komt, waardoor de uitdrijvingsfase wat langer duurt. Ook is bekend dat er een grotere kans is op een zogeheten kunstverlossing (bevalling met de vacuümpomp of een keizersnede). Aanprikken van de bloedvaten: Doordat de bloedvaten in de epidurale ruimte tijdens de zwangerschap opzetten, bestaat de kans dat tijdens het zetten van de ruggenprik

7 een bloedvat wordt aangeprikt. Om complicaties die hieruit kunnen voortkomen te voorkomen, wordt er eerst een proefdosis toegediend. Zenuwprikkelingen: Tijdens het zetten van de ruggenprik kunt u zenuwprikkelingen voelen, een soort van elektrische schokjes. Dit is onschuldig en blijvende schade aan de zenuwen is zeer zeldzaam. Overige complicaties van een epiduraal Hoofdpijn: Hoofdpijn treedt soms op (1%) en is het gevolg van het aanprikken van de met hersenvocht gevulde ruimte waarin zich het centraal zenuwstelsel bevindt. De hoofdpijn manifesteert zich vaak de volgende dag. Het betreft een vervelende maar verder onschuldige bijwerking die goed behandelbaar is. In de helft van de gevallen volstaan eenvoudige maatregelen als rust, medicijnen en veel drinken. Anderszins zijn er bij aanhoudende of ernstige klachten andere behandelingsmogelijkheden. Rugklachten: Rugklachten tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling zijn niet ongewoon (5-30%). Over langere termijn gezien, zijn aanhoudende of nieuw optredende rugklachten na een bevalling onder epidurale pijnstilling niet rechtstreeks hieraan toe te schrijven. De epiduraal kan soms wel een tijdelijk beurs gevoel geven op de plaats van de prik. Ademhalingsproblemen: In zeldzame gevallen komen de medicijnen uit de ruggenprik bij zenuwen die de borstspieren aansturen terecht. Dit kan zorgen voor moeilijkheden met ademen. Er kan dan zuurstof worden gegeven ter verlichting en om de ademhaling te ondersteunen. Overig: De kans dat grote hoeveelheden verdovingsvloeistoffen ongewild in bloedbaan of hersenvocht terechtkomen is bijzonder klein. Wel is dit een van de redenen waarom de anesthesioloog deze ingreep uitvoert met gebruikmaking van eerder genoemde hulp- en bewakingsapparatuur. Hierdoor kan een dergelijke complicatie met succes snel en adequaat worden behandeld. Ernstige complicaties als zenuwbeschadiging, bloedingen, verlamming en infecties zijn zeer zeldzaam. Morfine Morfine wordt toegediend via een injectie in uw bil of bovenbeen. Deze behandeling is altijd beschikbaar, ongeacht dag of tijdstip. Voordat u morfine toegediend krijgt wordt er eerst een half uur een hartfilmpje (CTG) van uw baby gemaakt om de conditie van de baby te beoordelen. Morfine werkt na ongeveer een kwartier, de ergste pijn wordt dan wat minder. Naast de pijnstillende werking zorgt morfine er ook voor dat u zich beter kan ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of slapen zelfs. Deze rustgevende werking zorgt er vaak voor dat de ontsluiting wordt bespoedigd. De verpleegkundige probeert voor u een rustige omgeving te creëren. Morfine werkt twee tot vier uur.

8 Wanneer kan morfine niet? Er zijn twee omstandigheden waaronder morfine voor u niet de beste keus is. Wanneer er bij u een allergie tegen morfine of opiaten in het algemeen is vastgesteld (dit komt zeer weinig voor). Wanneer de verloskundige of dokter verwacht dat de bevalling zich binnen zeer korte tijd aandient. Ongeveer een kwart van de vrouwen die morfine krijgen, is tevreden over het pijnstillende effect. Dit is veel minder dan bij een ruggenprik. Een ander nadeel is dat u na een morfineinjectie niet meer mag rondlopen. Maar u heeft wel meer bewegingsvrijheid dan bij een ruggenprik want er is behalve het CTG geen andere bewaking nodig. U behoeft geen infuus, urinecatheter, monitorbewaking en dergelijke. Tevens bent u ná de bevalling direct weer mobiel. De belangrijkste bijwerkingen van morfine zijn misselijkheid en sufheid, waardoor u de geboorte misschien minder bewust meemaakt. Ook de baby kan wat suf worden van dit middel. Dit gebeurt vooral als morfine kort voor de geboorte is toegediend. Vóórdat u morfine krijgt toegediend wordt er daarom altijd gekeken hoeveel ontsluiting u op dat moment heeft. 6. Wat is een goede medicamenteuze pijnbehandeling? De ruggenprik (epidurale analgesie) is de meest effectieve en veilige pijnbehandeling voor moeder en kind. Een ruggenprik geeft goede pijnstilling, zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen. Morfine onderdrukt de pijn minder goed dan een ruggenprik. Toch zijn deze middelen in sommige situaties een goede keus. Bijvoorbeeld wanneer u erg moe bent en tot rust moet komen, wanneer de pijnbehandeling nog maar kort hoeft te werken (2-3 uur) of wanneer u geen ruggenprik wilt of kunt krijgen. Morfine is de enige vorm van pijnstilling waarbij de verloskundige na het uitwerken van de morfine de bevalling weer overneemt. 7. Voorlichting en het maken van een keuze U kunt altijd zelf kiezen of u een pijnbehandeling wilt of niet. Daarvoor moet u de voor- en nadelen van de verschillende pijnbehandelingen kennen. Uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts geeft u daarom rond de 30e week van de zwangerschap informatie over pijn en de diverse (medicamenteuze) pijnbehandelingen. Deze informatie is ook schriftelijk beschikbaar, in folders en op Internet.

9 Keuze maken: Tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling kunt u aangeven dat u medicijnen tegen de pijn wilt. U kunt dus al voor de bevalling met de arts of verloskundige overleggen wat de meest geschikte pijnbehandeling is. Deze keuze wordt dan in het medisch dossier of het geboorteplan opgenomen. Keuze veranderen: U kunt uw keuze altijd weer aanpassen. Misschien heeft u gevraagd om pijnbehandeling, maar is de bevalling minder pijnlijk dan verwacht. Dan kunt u van de pijnbehandeling afzien. Andersom geldt hetzelfde: als u van tevoren heeft gezegd dat u geen medicamenteuze pijnbehandeling wilt, dan kunt u hier tijdens de bevalling alsnog om vragen. Probeer daarmee dan niet te wachten tot de pijn echt totaal onhoudbaar is, want het kan even duren voordat de pijnbehandeling geregeld is. Als u denkt dat pijnbehandeling later tijdens de bevalling wel eens nodig zou kunnen zijn, is het verstandig dat vast te zeggen zodat de voorbereidingen getroffen kunnen worden. Het is niet erg als het dan uiteindelijk toch niet nodig is. Andere pijnbehandeling dan gewenst: Het kan ook gebeuren dat u een bepaalde pijnbehandeling voor ogen hebt, maar dat de verloskundig zorgverlener of anesthesioloog een andere behandeling voorstelt. Daarvoor is dan meestal een medische reden. U krijgt bijvoorbeeld waarschijnlijk geen ruggenprik als er stoornissen in de bloedstolling ontstaan. Ook bij infecties, bepaalde neurologische aandoeningen of afwijkingen aan de wervelkolom is een ruggenprik niet altijd mogelijk. 8. Afspraak met de anesthesioloog en gynaecoloog Wanneer u na deze informatie, in de zwangerschap al weet dat u tijdens de bevalling zeker in aanmerking wilt komen voor een ruggenprik, maakt uw verloskundige voor u een afspraak bij de anesthesioloog en de gynaecoloog. De anesthesioloog geeft u meer informatie over de pijnbestrijding, en kijkt of er misschien medische redenen zijn waarom dit voor u wellicht niet de juiste keuze is. Ook krijgt u een afspraak bij de gynaecoloog omdat met een ruggenprik de bevalling altijd in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog plaatsvindt. Zo beschikt deze ook over de juiste informatie om u goed te begeleiden tijdens de bevalling. Wij proberen hiervoor dan een combinatieafspraak te maken ( bij anesthesioloog en gynaecoloog) op dinsdag- of vrijdagochtend. U kunt hiervoor contact opnemen met de poli verloskunde, tel: (075) Vergeet u dan niet erbij te vermelden dat het een gecombineerde afspraak bij gynaecoloog en anesthesist betreft. Bent u al onder behandeling van de gynaecoloog dan wordt er voor u een afspraak gemaakt bij de anesthesioloog.

10 Bronnen Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie - sectie obstetrische anesthesie Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, patiëntfolder pijnbestrijding CBO richtlijn pijnbestrijding tijdens de baring Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, folder Hoe ga je om met pijn?

Patiëntenvoorlichting

Patiëntenvoorlichting Patiëntenvoorlichting Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en dat pijn een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ontstaat pijn?... 1 3 Invloed van pijn... 2 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?... 2 5 Pijnbehandelingen met medicijnen... 3 Ruggenprik

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1/6 Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1. Inleiding 2 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 3. Invloed op de pijn 2 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? 2 5. Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG)

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) H.291397.0316 Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens

Nadere informatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie VSV ACHTERHOEK OOST MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Invloed op de pijn 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens de bevalling

Ruggenprik tijdens de bevalling H.291380.0215 Ruggenprik tijdens de bevalling (Epidurale pijnbestrijding) Wat is epidurale pijnbestrijding Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie / Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1. Inleiding...5 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling?...5 3. Invloed op de pijn...6 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?...7 5. Pijnbehandelingen

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde mca.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden? 4 Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen ervaren

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING 1. INLEIDING De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnstilling tijdens de bevalling rkz.nl De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in uw lichaam. Aan

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens bevalling

Pijnbestrijding tijdens bevalling Pijnbestrijding tijdens bevalling Verloskunde alle aandacht Pijnbestrijding tijdens bevalling Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Invloed op de pijn 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? 5. Pijnbehandelingen met medicijnen 6. Wat is een

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 2 Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Pijnbestrijding 1. inleiding 2. hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. invloed op de pijn? 4. hoe kan pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Soms geldt dat ook voor de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat de baby geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling Pijnbestrijding bij bevalling Inhoudsopgave Inleiding... 1 Pethidine... 1 Remifentanil... 2 Epidurale pijnbestrijding... 4 Keizersnede... 7 Tot slot... 7 Inleiding Een bevalling gaat meestal gepaard met

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling Pijnbestrijding bij bevalling Inleiding Een bevalling gaat meestal gepaard met pijn. Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën het samentrekken van de baarmoeder zodat de baarmoedermond zich gaandeweg

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen

Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Jouw bevalling: Hoe ga je om met de pijn? Mogelijkheden van pijnbehandeling tijdens de bevalling in de regio Nijmegen Nijmegen, September 2010 1 Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen.

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Gynaecologie/ Verloskunde PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING INLEIDING Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1 U heeft gekozen voor een bevalling in Het van Weel Bethesda Ziekenhuis. In deze folder krijgt u nadere informatie over de verschillende manieren van pijnbestrijding

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Een ruggenprik bij de bevalling

Een ruggenprik bij de bevalling Een ruggenprik bij de bevalling Inleiding Deze brochure geeft informatie over het gebruik van epidurale pijnstilling (de ruggenprik) bij de bevalling. Na het lezen hiervan kunt u samen met uw behandelende

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Sophia Kinderziekenhuis Centrumlocatie Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën (samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent) als pijnlijk. Soms geldt dat ook

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Geboortecentrum IJsselland

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Geboortecentrum IJsselland Pijnbestrijding tijdens de bevalling Geboortecentrum IJsselland Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 3. Invloed op de pijn 3 4. Pijnbestrijding bij een poliklinische

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie voor patiënten F0516-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in uw lichaam.

Nadere informatie

Verloskunde. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Verloskunde. Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling Gynaecologie/Verloskunde. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen. De belangrijkste

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Afdeling Gynaecologie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Afdeling Gynaecologie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling Gynaecologie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Pijnbehandeling tijdens de bevalling

Pijnbehandeling tijdens de bevalling Pijnbehandeling tijdens de bevalling 1. Inleiding Bevallen doet pijn. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Veel vrouwen ervaren bevallen als pijnlijk. De mate waarin vrouwen een bevalling als pijnlijk ervaren is echter zeer verschillend. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 19-06-2019 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De pijn

Nadere informatie

Pijnbehandeling tijdens de bevalling

Pijnbehandeling tijdens de bevalling Pijnbehandeling tijdens de bevalling 1 Inleiding 2 Waarom geen pijnbehandeling bij iedere bevalling? 3 Remifentanil 4 Epidurale pijnbehandeling (ruggenprik) Wat is epidurale pijnbehandeling? Hoe verloopt

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 28-10-2016 524 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling.

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Colofon Dit is een publicatie voor patiënten van het Waterlandziekenhuis Informatie www.waterlandziekenhuis.nl e-mailadres: patientenservice@wlz.nl

Nadere informatie

Pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling Pijn tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in het lichaam. Aan het

Nadere informatie

Gynaecologie Pijnstilling tijdens de bevalling

Gynaecologie Pijnstilling tijdens de bevalling Gynaecologie Pijnstilling tijdens de bevalling Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt?

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Praktische informatie over: pijnstilling tijdens de bevalling. Surftips. www.kiesbeter.nl. Pijnbestrijding met medicijnen:

Praktische informatie over: pijnstilling tijdens de bevalling. Surftips. www.kiesbeter.nl. Pijnbestrijding met medicijnen: Surftips www.kiesbeter.nl Pijnbestrijding met medicijnen: www.nvog.nl (patiëntenvoorlichting Pijnbestrijding tijdens de bevalling ) Alternatieve pijnstilling: TENS www.geboortetens.nl Praktische informatie

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder geeft informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling in het Flevoziekenhuis. Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De pijn is meestal

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling GYNAECOLOGIE Pijnbestrijding tijdens de bevalling Veel vrouwen ervaren bevallen als pijnlijk. De mate waarin vrouwen een bevalling als pijnlijk ervaren is echter zeer verschillend. Bijna alle vrouwen ervaren

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden Inhoudsopgave Pagina Inleiding 4 Waarom

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel

Pijnbestrijding tijdens de bevalling IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel Pijnbestrijding tijdens de bevalling IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel Inleiding 1 De oorzaak van de pijn 2 Pijnbestrijding dmv injectie(s) Pethidine 3 Pijnbestrijding met Remifentanil d.m.v.

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Locatie Langendijk Locatie Pasteurlaan Inhoudsopgave Inleiding Welke vormen van pijnbestrijding zijn mogelijk? Remifentanil (pijnpompje) Voordelen van Remifentanil

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden. Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Pijnstilling tijdens de bevalling In deze folder leest u over de mogelijkheden van pijnbehandeling voor en tijdens uw bevalling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hoe ontstaat

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde & Gynaecologie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. In deze folder bespreken

Nadere informatie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Afdeling gynaecologie en verloskunde Ruggenprik bij een bevalling Dat een bevalling gepaard gaat met pijn is een bekend gegeven. Sinds mensenheugenis zoekt

Nadere informatie

Gynaecologie / obstetrie Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Gynaecologie / obstetrie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie / obstetrie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie PATIËNTENVOORLICHTING. Pijnbestrijding tijdens de bevalling NVOG Nederlandse Vereniging voor PATIËNTENVOORLICHTING Pijnbestrijding tijdens de bevalling 2002 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor

Nadere informatie

Pijnstilling bij de bevalling. Gynaecologie

Pijnstilling bij de bevalling. Gynaecologie Pijnstilling bij de bevalling Gynaecologie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in het lichaam ter

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Tijdens de bevalling zijn er verschillende vormen van pijnbestrijding mogelijk. In deze folder worden de vormen van pijnstilling besproken die worden gebruikt wanneer

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1/8 Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder is in samenwerking met de Sectie Obstetrische Anesthesie van de Nederlandse Vereniging van Anesthesie tot stand gekomen. 1 Inleiding 2 Waarom

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie Pijnbestrijding tijdens de bevalling www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling?... 3 Pijnbestrijding zelf regelen met PCA-pompje: remifentanil... 4 De

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Poli Gynaecologie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling. Poli Gynaecologie 00 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Poli Gynaecologie 1 Inleiding Pijn hoort bij een bevalling en is een normaal verschijnsel. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk, dit zijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. In deze folder bespreken

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Informatie over de methoden en middelen die het ziekenhuis het meest gebruikt om de pijn te bestrijden 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1 Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Een paar feiten over weeën en pijn 2 Dit kun je zelf doen vóór de bevalling

Nadere informatie

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4 Contents Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling.... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof)... 2 Toepassing:... 2 Voordelen pethidine:... 2 Nadelen pethidine:... 3 Infuuspompje met remifentanil

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING

PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Versie 1.0 Datum Goedkeuring 01-01-2002 Verantwoording NVOG Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Locatie Langendijk Locatie Pasteurlaan Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling? Pijnbestrijding met medicijnen: morfine-achtige

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie Inleiding 2 Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling? 3 Pijnbestrijding met medicijnen: morfine-achtigen 3 Voordelen van pethidine 3 Nadelen van pethidine 4 De voor-

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING Bijna alle vrouwen ervaren de weeën (contracties van de baarmoeder) die horen bij een bevalling, als pijnlijk. De duur en de ernst

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Pijnbestrijding. tijdens de bevalling

PATIËNTEN INFORMATIE. Pijnbestrijding. tijdens de bevalling PATIËNTEN INFORMATIE Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud Pijn... 4 Oefeningen... 4 Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling... 5 Pijnbestrijding met medicijnen: morfine-achtige medicijnen...

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Het is voor iedere vrouw verschillend hoe de bevalling ervaren wordt. Bevallen doet pijn, dat is zeker. Maar elke bevalling is anders en de ene

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Een paar feiten over weeën en pijn 1 Dit kun je zelf al vóór de bevalling doen 2 Tips om met pijn om te gaan

Nadere informatie

pijnbestrijding tijdens de bevalling

pijnbestrijding tijdens de bevalling pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud Inleiding 3 1. Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling? 4 2. Pijnbestrijding met pethidine 4 2.1. Voordelen van pethidine 4 2.2. Nadelen van pethidine

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie Verloskunde Pijnbestrijding bij de bevalling Ruggenprik Wij beschrijven hier de mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Haarlem Zuid Bijna alle vrouwen ervaren de weeën (contracties van de baarmoeder) die horen bij een bevalling, als pijnlijk. Hoe erg de pijn wordt beleeft verschilt

Nadere informatie

https://www.isala.nl/patientenfolders/5623-pijnbestrijding-tijdens-bevalling/ Pijnbestrijding tijdens bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens uw bevalling

Pijnbestrijding tijdens uw bevalling Verloskunde Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens uw bevalling U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort gaat bevallen. En bevallen doet pijn, daar kunnen de meeste moeders over meepraten. In

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling BEHANDELING

Pijnbestrijding tijdens de bevalling BEHANDELING Pijnbestrijding tijdens de bevalling BEHANDELING Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Deze folder komt van de website www.gelreziekenhuizen.nl. Controleer regelmatig of u de laatste versie gebruikt. Versie (21-04-09) Gelre ziekenhuizen Postbus 9014 Postbus

Nadere informatie

Introductie 2 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 Remifentanil, sterke pijnstiller via het infuus tijdens

Introductie 2 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 Remifentanil, sterke pijnstiller via het infuus tijdens In deze brochure kun je meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnbestrijding. Er kunnen echter verschillende

Nadere informatie

Jouw bevalling en pijnstilling

Jouw bevalling en pijnstilling Jouw bevalling en pijnstilling Verloskundig Samenwerkingsverband Emmen Tijdens de zwangerschap ga je nadenken over de bevalling. Vragen die kunnen opkomen zijn: Hoe zal de bevalling gaan? Hoeveel pijn

Nadere informatie

pijnbestrijding tijdens de bevalling

pijnbestrijding tijdens de bevalling OLVG, locatie Oost pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is.

Nadere informatie

Anesthesiologie. Pijnbestrijding bij de bevalling

Anesthesiologie. Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie Pijnbestrijding bij de bevalling Anesthesiologie In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding bij de bevalling in het Universitair Medisch Centrum Groningen

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Afdeling gynaecologie en verloskunde Elke bevalling is anders. Iedereen ervaart pijn anders. Hoeveel pijn u zult ervaren kan niemand voorspellen. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe.

Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Inleiding In deze brochure kunt u meer lezen over de mogelijkheden van pijnbestrijding tijdens de bevalling in Nij Smellinghe. Een bevalling kan prima verlopen zonder pijnbestrijding. Er kunnen echter

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Pijnbestrijding in het MC Zuiderzee 3 Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling?

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie Pijnbestrijding tijdens de bevalling www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarom geen pijnstilling bij iedere bevalling?... 4 Pijnbestrijding zelf regelen met PCA-pompje: remifentanil... 4 De

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Een paar feiten over weeën en pijn 1 Dit kun je zelf doen vóór de bevalling 2 Tips om met pijn om te gaan 2

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan

Nadere informatie

Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Geboortecentrum Pijnbestrijding tijdens de bevalling Algemene informatie Inleiding Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Pijnbestrijding bij de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie