Facebook en Twitter als campagnestrategie 17 maart 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Facebook en Twitter als campagnestrategie 17 maart 2017"

Transcriptie

1 Facebook en Twitter als campagnestrategie 17 maart 217

2 Facebook en Twitter als campagnestrategie Hoe gebruiken we Facebook eigenlijk? vraagt Eefje Savelkoul zich af in Metro op 1 januari 217. Wat blijkt, we kunnen niet zonder de ouderwetse like-button en checken de pagina meerdere keren per dag, zo schrijft zij aan de vooravond van de start van de verkiezingscampagne. Van deze publieke gewoonte hebben alle partijen, maar vooral GroenLinks en de VVD, effectief gebruik weten te maken. Aan de andere kant heeft de Twittercampagne van Wilders hem ook geen windeieren gelegd. Hoewel het niet een-twee-drie uit te drukken is in zetels zijn de social media wel van belang gebleken tijdens de afgelopen campagne. Dit blijkt uit onderzoek van MediaPolitiek.nl in samenwerking met Buzzcapture en Media Distillery. In dit onderzoek zijn de Facebookpagina s van de politieke partijen onderzocht vanaf 5 september tot en met 15 maart 2.59u. Daarnaast hebben we alle politieke tweets onderzocht vanaf 14 februari tot en met 15 maart 2.59u. De Facebookaanhang vanaf 5 september tot en met 15 maart Facebook is een nieuwe manier om de achterban van de partij te mobiliseren, zo is gebleken tijdens deze campagne. De Facebookaanhang wordt gemeten in het aantal unieke personen dat een keer een bericht van de partij heeft geliket of er een keer een commentaar op heeft gegeven. Uit figuur 1 blijkt dat de PVV de grootste Facebookaanhang heeft. In totaal hebben verschillende mensen in de periode vanaf 5 september tot en met 15 maart een keer een bericht geliket of er commentaar op gegeven. 25 Totaal aantal mensen dat een like of comment hee_ achtergelaten vanaf 5 september PVV VVD GL FvD PvdA D66 DENK SP PvdD CDA CU SGP Figuur 1.

3 De partij wordt op de voet gevolgd door de VVD, met unieke personen, en GroenLinks, personen. Het Forum voor Democratie volgt op afstand en heeft vanaf 5 september unieke personen weten te bereiken, ongeveer evenveel als D66 (14.598), DENK (13.531) en de SP (12.459). De PvdD bereikt bijna 95. personen, terwijl de christelijke partijen hier achterblijven met respectievelijk (CDA), (CU) en (CU) personen. Het verloop van hoe deze aanhang bereikt wordt, is wel heel verschillend zoals te zien is in figuur 2 waar per dag de toename van het aantal unieke personen dat een comment achterlaat bij een bericht van de partij of een bericht liket is weergegeven. Het startpunt is het begin van het parlementaire jaar op 5 september Toename van het aantal unieke personen dat liket of comment op FB pagina CDA CU D66 DENK FvD GL PvdA PvdD PVV SGP SP VVD 5plus Figuur 2. We zien dat in de eerste fase vooral DENK een grote aanhang weet te bereiken. Op 7 september zijn er ruim 11. nieuwe personen die een bericht van DENK liken of er commentaar op achterlaten. Dit gaat vooral om de video waarop te zien is dat de partijleider Kuzu weigert om de president van Israël, Nethanyahu de hand te schudden. Op 19 september lanceert de SP haar plan om het eigen risico af te schaffen waardoor ook hier een stijging te zien is in het aantal mensen dat de Facebookpagina bezoekt. De debatten na Prinsjesdag betekenen voor alle partijen meer mensen die hun berichten op Facebook liken en/of hier commentaar op leveren. 1 Uiteraard zijn er ook voor 5 september al mensen die de Facebookpagina s van partijen hebben bezocht en in die zin is het niet een echt nulpunt. Maar meer dan om de daadwerkelijke hoeveelheden gaat het in deze analyse om de toename van het aantal bereikte personen.

4 Voor de PVV begint de aanhang op Facebook vooral te groeien na 28 oktober 216 wanneer de partijleider bekent maakt niet bij het proces dat tegen hem is aangespannen, vanwege de minder minder uitspraken, aanwezig te zullen zijn. Daarna stijgt de facebookaanhang van de PVV gestaag. De aanhang van GroenLinks en de VVD daarentegen stijgen pas sterk vanaf het begin van de campagne. In eerder onderzoek zagen we al dat in de periode van de campagne vooral de VVD en GroenLinks veel nieuwe mensen wisten te bereiken. In figuur 3 staat de toename van het aantal unieke personen weergegeven in de periode van 15 januari tot en met 13 maart. De VVD en GroenLinks hebben tijdens de campagne respectievelijk ruim 15. en ruim 116. nieuwe mensen bereikt die op hun Facebookpagina een like of comment achterlieten. De PvdA volgt op afstand met ruim 64. nieuwe personen die bereikt zijn. Daarachter volgen de PVV (bijna 62.) en nieuwkomer Forum voor Democratie (bijna 62). De grootste klapper kwam echter in de laatste dagen Toename van het aantal unieke personen dat een like of comment hee_ gegeven tussen 15 jan en 13 maart VVD GL PvdA PVV FvD D66 SP PvdD CDA DENK CU SGP 5plus Figuur 3. In de laatste 45 uur, vanaf 14 maart middernacht tot 2.59u. Op woensdag 15 maart post GroenLinks nog 16 berichten die gemiddeld likes krijgen en 661 keer worden gedeeld. Het totaal aantal mensen dat liket is terwijl er een comment achterlaten. In totaal bereikt de partij van Klaver hiermee mensen. De poster van Klaver met de slogan stem vandaag voor verandering is hierbij erg geliefd. In totaal werd dit bericht bijna 25. keer geliket. De VVD post nog 8 berichten, die gemiddeld zo n keer worden geliket. De persoonlijke boodschap van Rutte levert hierbij veruit de meeste likes op, zo n 17.. In totaal weet de partij nog mensen te bereiken.

5 Toename van het aantal unieke personen dat een like of comment hee_ gegeven gjdens laatste 45 uur van de campagne GL D66 VVD PVV PvdA DENK CU FvD PvdD CDA SP SGP 5plus Figuur 4. In termen van toename van de Facebookaanhang doet GroenLinks het de laatste uren voor de verkiezingen het best. De partij van Klaver weet in die laatste uren nog ruim 3. nieuwe mensen te bereiken die een post liken of een comment achterlaten. D66 volgt met ruim 17. personen en de VVD met ruim 14. personen. Klaver stelde eerder dat zijn partij een nieuwe vorm van campaigning heeft uitgevonden: Wij zijn de eerste partij met een beeldvoerder, die nadenkt hoe je iets mooi audiovisueel in beeld kan brengen online. Hoe zorg je er voor dat je idealen overbrengt online? Dat je echt een beweging bouwt? Daar ben ik trots op. (AD.nl, 1 maart 217). Het lijkt hem gelukt, de vernieuwende social media campagne van GroenLinks heeft zijn vruchten afgeworpen. De partij heeft uiteindelijk het meest kunnen profiteren van de online audiovisuele mogelijkheden om een campagne te voeren. Campagne voeren via Twitter Ook via Twitter voeren de politieke partijen campagne. Met name Wilders is bekend om zijn Twitterstrategie. NRC Handelsblad analyseerde zijn jarenlange Twittercampagne op 25 februari 217 onder de kop Hoe Wilders via Twitter de revolutie voorbereidt. Een revolutie is er niet gekomen, maar de leider van de PVV heeft wel het meest effectief gebruik weten te maken van dit medium. In totaal werden er vanaf 14 februari 217 bijna twee miljoen politieke tweets verspreid. De PVVleider en zijn partij kregen hierbij veruit de meeste mentions gekregen, in totaal Dit is veel meer dan de mentions voor GroenLinks en de voor de VVD. Meer nog dan om de hoeveelheid tweets gaat het in de campagne om het bereiken van potentiële kiezers. In onderstaand figuur geven we weer van hoeveel unieke twitteraccounts deze mentions kwamen.

6 Aantal unieke personen dat de pargj men4ont PVV GL VVD D66 CDA PvdA DENK SP PvdD CU FvD 5plus SGP Figuur 5. De PVV weet met Twitter unieke personen te bereiken tijdens de campagne. Op afstand volgen GroenLinks (18.96), VVD (18.839) en D66 (18.195). Het CDA bereikte iets minder unieke personen met Twitter (16.67) net als de PvdA (14.929). Van de nieuwe partijen weet vooral DENK een groot aantal mentions te krijgen (1.91), al is het niet duidelijk of deze afkomstig zijn van potentiële kiezers of van nepaccounts. De PVV heeft met deze cijfers ook de meest actieve achterban, gemiddeld hebben zij 6 mentions gegeven aan de partij en/of haar leider, terwijl dit gemiddelde bij de andere partijen rond de 4 tweets ligt. In tegenstelling tot de campagne op Facebook laat de campagne op Twitter wat betreft de toename van het aantal bereikte personen een nagenoeg zelfde patroon zien. Deze aanhang groeit gestaag voor alle partijen, met Wilders en de PVV op kop, gevolgd door de VVD en GroenLinks. De PVV krijgt op 2 februari vooral veel mentions wanneer Wilders laat weten ook het RTL-debat te boycotten nadat RTL zijn broer heeft geïnterviewd.

7 Toename in aantal unieke personen dat een pargj men4ont plus CDA CU D66 DENK FvD GL PvdA PvdD PVV SGP SP VVD Figuur 6. Ook tijdens de Turkijerel is een toename van het aantal mentions te zien voor de PVV. Dit geldt ook voor DENK, al ging dat hier vooral om tweets verstuurd via nepaccounts. Hoewel Twitter al enige tijd krimpt ten gunste van onder andere Facebook wist Wilders nog steeds campagne te voeren via dit medium. Zoals NRC Handelsblad ook concludeert op 25 februari 217: Het lijkt ook haast of Twitter is gemaakt voor statementpolitiek als die van Wilders. Hoewel de partijen met Twitter wel redelijk grote aantallen mensen weten te bereiken ligt de effectiviteit van dit sociale medium vooral in het indirecte effect. Het is vooral de berichtgeving over de tweets van met name Wilders die zorgen voor de grootste impact. Traditionele media en hun Facebookberichten Niet alleen via de eigen Facebookpagina maar ook via de berichten die traditionele media op hun Facebookpagina s plaatsen, kunnen politieke partijen kiezers bereiken. Sterker nog, dergelijk nieuws komt uiteindelijk in meer tijdlijnen van potentiële kiezers terecht dan de berichten van de partijen zelf. In dit onderzoek is gekeken naar het nieuws dat een groot aantal media hebben geplaatst op hun Facebookpagina vanaf 1 januari 217 tot en met 11 maart 217. Alle berichten zijn geselecteerd waarin de partij of hun lijsttrekker wordt genoemd in de tekst van het geplaatste bericht, ongeacht waar de post nog verder naartoe linkt. Naast de dagbladen, Nu.nl, het NOS Journaal en RTL Nieuws worden ook twee blogs meegenomen in het onderzoek waarvan bekend is dat zij onder andere worden gepusht door Apple in haar newsfeed voor de nieuwste Iphones: Joop.nl en De Dagelijkse Standaard. Hoewel aandacht niets zegt over de inhoud van het bericht is het wel een indicatie van de partij waar de aandacht naar uit gaat op de Facebookpagina van de media.

8 De PVV van Geert Wilders wordt veruit het meeste genoemd in de berichtgeving op de facebookpagina s van de diverse nieuwsmedia. In 434 berichten vinden we de partij terug, gevolgd door de VVD die in 347 berichten wordt genoemd. Zij domineren heel duidelijk de berichtgeving die nieuwsmedia via hun Facebookpagina s verspreiden. De PvdA volgt op plaats drie met aanzienlijk minder posts (158). De kleine partijen worden aanzienljk minder genoemd. Aantal posts waarin pargj genoemd is PVV VVD PvdA CDA D66 CU SP 5plus GL SGP PvdD Figuur 7. Het patroon in aandacht voor de partijen verschilt wel per medium, maar alle media geven vooral aandacht aan de VVD en PVV. Bij de Dagelijkse Standaard, het AD en De Telegraaf zijn deze twee partijen goed voor meer dan de helft van de berichten over politieke partijen. De PvdA krijgt op de Facebookpagina van deze media aanzienlijk minder aandacht. Deze is wel terug te vinden op de andere Facebookpagina s. De kleine partijen krijgen relatief de meeste aandacht op de Facebookpagina van de Volkskrant en het FD.

9 Aandacht voor de pargjen in berichten op de Facebookpagina 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % PVV VVD PvdA GL CDA D66 5plus FvD SP CU SGP PvdD Figuur 8. Het Publiek De obsessie voor Wilders en de PVV die op de Facebookpagina s te zien is, zien we niet terug bij de voorkeuren van het publiek. Niet de berichten waarin Wilders of de PVV genoemd worden krijgen gemiddeld de meeste likes, maar de berichten waarin de Partij voor de Dieren wordt genoemd. De berichten waarin GroenLinks en de VVD worden genoemd worden ook ruimschoots geliket. De PVV volgt op plaats vijf en moet ook het CDA voor zich zien. De berichten waarin het Forum voor Democratie wordt genoemd, krijgen gemiddeld de minste likes (151). Tabel 1. Gemiddeld aantal shares, comments en likes per post per partij Shares Comments Likes PvdD GL VVD CDA PVV SP D

10 PvdA SGP CU plus FvD Dat de Turkijerel een rol heeft gespeeld tijdens de campagne is ook te zien op Facebook. Het bericht van de NOS Minister Kaya uitgezet als ongewenste vreemdeling waarin Rutte werd genoemd kreeg de meest likes (1521). Invloed van de traditionele media De meeste invloed heeft een social media campagne op het moment dat het nieuws wordt overgenomen in de landelijke media. Van het totale politieke nieuws in de periode 1 januari tot en met 15 maart 217 zoals gevonden in de landelijke dagbladen, de regionale dagbladen, de online websites en de televisieprogramma s, ging ruim 7% over Facebook of Twitter of over een bericht op deze media. In totaal waren dit artikelen en nieuwsitems. Pargj of lijslrekker genoemd in berichtgeving over Facebook of Twiler PVV VVD PvdA D66 CDA GL SP 5Plus SGP CU Denk FvD Figuur 9. De tweets van Wilders worden het meest besproken. Zijn partij wordt dan ook het vaakst genoemd door de media. De VVD volgt. Hierbij gaat het minder vaak over de tweets of de berichten op Facebook van de partij alswel de vraag of Rutte wil reageren op een tweet van Wilders. Wel meldt De Telegraaf op 12 februari dat Rutte zijn twitteraccount weer oppakt na een stilte van zo n zes jaar. Ook de andere partijen komen vooral met hun tweets in het nieuws als het gaat om een reactie op andere tweets. In reactie op het inreisverbod dat Trump had aangekondigd, ook via Twitter, schrijft

11 Nu.nl op 29 januari onder andere over de Tweet van Asscher: ''Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.'' Het is nog te vroeg om de daadwerkelijke invloed van social media op het stemgedrag van de kiezers te duiden. Daar zijn andere analyses voor nodig. Wel hebben zowel Twitter als Facebook veel losgemaakt tijdens de verkiezingscampagne. Niet alleen zijn partijen erin geslaagd om grote groepen potentiële kiezers met hun boodschap te bereiken, ook in ruim 7% van het totale nieuws gaat het over een van deze nieuwe media. Het meest effectief lijkt hierbij Facebook. Zowel de VVD als GroenLinks hebben sterk ingezet op dit sociale medium. Jesse Klaver hekelt de 'bagger' op Twitter en pleit voor Facebook, aldus een kop op AD.nl van 1 maart 217. De boodschappen van Klaver en de andere partijleiders op hun Facebookpagina s zijn dan ook veel inhoudelijker dan een tweet van 14 tekens. Daarmee is Facebook definitief doorgebroken als extra wapen voor politieke partijen in hun strijd om de kiezer. Zoals Sybren Kooistra, de social media campagneleider van GroenLinks, zegt in Trouw op 25 februari jl: "Dit zijn de eerste verkiezingen waar partijen kiezers heel persoonlijk kunnen bereiken. We staan nog maar aan het begin."

De Rol van de Lokale Media: Almere. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Almere. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Almere De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Rotterdam. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Rotterdam. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Rotterdam De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER

MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER MARK RUTTE MEEST POPULAIR ALS PREMIER 22 december 2016 Wensen en verwachtingen met betrekking tot de verkiezingsuitslag lopen uiteen We hebben de kiezers eind november gevraagd welke partij hun eerste

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Enschede. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Enschede. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Enschede De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Smallingerland. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Smallingerland. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Smallingerland De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Roermond. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Roermond. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Roermond De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Amsterdam. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Amsterdam. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Amsterdam De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Langedijk. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Langedijk. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Langedijk De Regio Vecht Terug 2 april 2 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

De Stemming van 8 januari 2017

De Stemming van 8 januari 2017 De Stemming van 8 januari 2017 Ten aanzien van drie weken geleden zien we dat de PVV voor het eerst in twee maanden iets daalt. De partij gaat van 36 naar 35 zetels. Met name zien we kiezers gaan naar

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Nijmegen. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Nijmegen. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Nijmegen De Regio Vecht Terug april Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

Infographic: De uitslag

Infographic: De uitslag Infographic: De uitslag Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van grafieken bespreekt u met de leerlingen verschillende aspecten van de verkiezingsuitslag. Leerdoel Kennis opdoen over peilingen en over

Nadere informatie

De Stemming van 20 januari 2019

De Stemming van 20 januari 2019 De Stemming van 20 januari 2019 Nog steeds zitten we in een stabiele periode van de electorale voorkeur. De verschuivingen van deze week zijn beperkt. De vier regeringspartijen zijn samen nog weer tw zetels

Nadere informatie

De Rol van de Lokale Media: Bunschoten. De Regio Vecht Terug 25 april 2018

De Rol van de Lokale Media: Bunschoten. De Regio Vecht Terug 25 april 2018 De Rol van de Lokale Media: Bunschoten De Regio Vecht Terug april 0 Inhoudsopgave Introductie Samenvatting De Kiezer en de thema s die zij belangrijk vinden De belangrijkste thema s volgens de kiezer................................

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

De Stemming van 18 december 2016

De Stemming van 18 december 2016 De Stemming van 18 december 2016 Hoewel er wel belangwekkende gebeurtenissen waren op het politieke vlak, zoals de aanvullende verklaring inzake het verdrag met Oekraine en de positieve prognose van het

Nadere informatie

Het Mediapodium van Wilders

Het Mediapodium van Wilders Het Mediapodium van Wilders Meer weten? Onderzoekers Nieuwsmonitor Joep Schaper Nel Ruigrok 06 27 588 586 nel@nelruigrok.nl www.nieuwsmonitor.net Inleiding NOS wil Wilders geen podium bieden kopte de website

Nadere informatie

De Stemming van 19 mei 2019

De Stemming van 19 mei 2019 De Stemming van 19 mei Hoewel de bewegingen niet groot zijn, zien we ook deze week wel wat veranderingen binnen het electoraat. Zowel FVD als VVD trekken wat meer kiezers vorige week. Vergelijken we de

Nadere informatie

2016 / Maurice de Hond

2016  / Maurice de Hond De NOS heeft aangekondigd zich ten aanzien van de weergave van de peilingen vooral te beperken tot de Peilingwijzer. O.a. met als argument dat pas na het bekend worden van 3 a 4 verschillende peilingen

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP

VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH VVD EN PVV WEER GELIJK AAN KOP 19 januari 2017 VVD en PVV gelijk aan kop; verschuiving sinds zondagmiddag In vergelijking met een maand geleden levert de PVV 7 zetels in

Nadere informatie

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN SLOTPEILING PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN 16 maart 2015 VVD, PvdA en SP stijgen PVV en D66 leveren in Aftreden bewindslieden bevestigt kiezers vooral in partijvoorkeur VVD en PvdA tonen licht herstel;

Nadere informatie

Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019

Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 AOb-ledenenquête januari 2019 Inleiding GroenLinks populairst onder AOb-leden Vier van de tien AOb-leden twijfelen wat ze gaan stemmen op 20 maart

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

17 september Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers

17 september Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers 17 september 2014 Onderzoek: Prinsjesdag 2014: vertrouwen in kabinet en ministers Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 35.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

De Stemming van 8 april 2018

De Stemming van 8 april 2018 De Stemming van 8 april 2018 Om de reactie van de kiezers te meten op de besluitvorming van het kabinet inzake de WIV, hebben we gisteren een apart onderzoek uitgevoerd. De resultaten van vandaag zijn

Nadere informatie

De Stemming van 23 juni 2019

De Stemming van 23 juni 2019 De Stemming van 23 juni Deze week zien we geen verdere veranderingen in electorale voorkeuren. Het is interessant om 3 maanden na de Provinciale Statenverkiezingen te zien in welke mate de opgekomen kiezers

Nadere informatie

SOCIALE MONITORING EN POLITIEK

SOCIALE MONITORING EN POLITIEK SOCIALE MONITORING EN POLITIEK Versie: 1.0 Auteur: Martijn Kriens Datum: 27-09-2012 INLEIDING Sociale media maakt het mogelijk om zonder beperking van ruimte en tijd met grote, wisselende groepen mensen

Nadere informatie

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015

Ontwikkeling politieke voorkeur in 2015 Een politiek systeem in ontbinding De peiling van vandaag laat zien in welke bijzondere electorale situatie Nederland eind 2015 is beland. Deze resultaten kunnen geplaatst worden in het verlengde van het

Nadere informatie

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer

Uitslagen Drechtsteden Verkiezing Tweede Kamer Uitslagen Verkiezing Tweede Kamer Inhoud 1 Opkomst in regio iets hoger dan gemiddeld 2 Wie zijn winnaars en wie de verliezers(s)? De opkomst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart was hoog.

Nadere informatie

DE VERKIEZINGSUITSLAG

DE VERKIEZINGSUITSLAG DE VERKIEZINGSUITSLAG MAART 2017 - POLITIEK IN PRAKTIJK DOCENTENHANDLEIDING DE WERKVORM IN HET KORT Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen dat politieke partijen met elkaar moeten samenwerken

Nadere informatie

Onderzoek verkiezingsthema Europa

Onderzoek verkiezingsthema Europa Onderzoek verkiezingsthema Europa Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 22.055 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 5 tot en met 7 september 2012. Over het EenVandaag

Nadere informatie

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018

GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Rapport GEMEENTERAADS- VERKIEZINGEN 2018 Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze 16 maart 2018 www.ioresearch.nl Twee derde van de kiezers nog onzeker over stemkeuze Eén op drie kiezers stemt

Nadere informatie

Twee bepalende kenmerken voor het stemgedrag bij PS2019

Twee bepalende kenmerken voor het stemgedrag bij PS2019 Twee bepalende kenmerken voor het stemgedrag bij PS2019 Maurice de Hond/Dennis Brouwer (Peil.nl) Op basis van het via Peil.nl gehouden onderzoek onder meer dan 10.000 respondenten op de verkiezingsdag

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje.

Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Opgave 2 Massamedia Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding De media vervullen verschillende functies voor zowel het individu als voor de samenleving

Nadere informatie

Het oordeel over de politieke partijen in Woordenwolk

Het oordeel over de politieke partijen in Woordenwolk Het oordeel over de politieke partijen in Woordenwolk Naast kwantitatieve methoden in het onderzoek -een vraag stellen met antwoorden waaruit men kan kiezen en de resultaten in percentages worden uitgedrukt-

Nadere informatie

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet Verkiezingen 2017 Op weg naar een nieuw kabinet 1 4-3-2017 Trends deze verkiezingen 2 En we hebben te maken met externe factoren Woorden en daden CPB doorberekeningen 3 Nut van de CPB-doorrekening Reality

Nadere informatie

Ongeveer een half jaar geleden kwamen mijn Haagse collega s op het idee om in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen

Ongeveer een half jaar geleden kwamen mijn Haagse collega s op het idee om in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen Voorwoord Ongeveer een half jaar geleden kwamen mijn Haagse collega s op het idee om in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen de Politieke Media Barometer te lanceren. Dit was voor mij een no-brainer

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lesbrief Onderwerp: verkiezingen maart 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Doelgroep Doelen 60 minuten VO Uw leerlingen leren: - Wat verkiezingen inhouden. - Wat een democratie is. - Wat stemmen is. Introductie

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden

Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden Onderzoeksrapport: Vrouwen in de gemeenteraden _ Maart 2014 ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat Hofweg 1H 2511 AA Den Haag T: 070 757 02 00 Hoeveel vrouwen zijn er in maart 2014 in de gemeenteraden

Nadere informatie

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar

Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Rapport Slotpeiling PS: vijf partijen zeer dicht bij elkaar Slechts zwakke stijging opkomstintentie, meerderheid VVD, PvdA en C3 ver weg De spanning voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag

Nadere informatie

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 In plaats van een nieuwe peiling enkele dagen na de verkiezingen komen we vandaag met een analyse van de verkiezingsuitslag van 12 september. Op de dag

Nadere informatie

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET

OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Rapport OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER NIEUWE DONORWET Peiling I&O Research februari 2018 8 februari 2018 www.ioresearch.nl OOK ONDER KIEZERS VERDEELDHEID OVER DONORWET Nipte meerderheid voor nieuwe

Nadere informatie

De verkiezing van Trump en wat dit betekent voor TK2017

De verkiezing van Trump en wat dit betekent voor TK2017 De verkiezing van Trump en wat dit betekent voor TK2017 Al lange tijd wijs ik op de twee parallelle werelden, die zowel in Nederland als in andere landen, te zien is onder het electoraat. Er is een groep,

Nadere informatie

Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden

Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden PRINSJESDAG 2015 Waardering bewindslieden 15 september 2015 Kiezers: Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher beste bewindslieden Kiezers waarderen PvdA-ministers het meest Dijsselbloem en Asscher beter

Nadere informatie

31 Oktober Onderzoek: Buma en de aftapwet

31 Oktober Onderzoek: Buma en de aftapwet 31 Oktober 2017 Onderzoek: Buma en de aftapwet Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

De Stemming van 15 januari 2017

De Stemming van 15 januari 2017 De Stemming van 15 januari 2017 Deze week zien we een aantal -kleine- bewegingen. De PVV daalt er 1, alsmede 50PLUS en de Partij voor de Dieren. GroenLinks stijgt er 2 en het CDA stijgt er 1. Nog steeds

Nadere informatie

SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING

SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING SLOTPEILING: VVD NEEMT LEIDING Veel steun voor regering in Turks-Nederlands conflict Turks-Nederlandse kiezers denken diametraal anders 14 maart 2017 Optreden Rutte in Turkije-conflict helpt VVD aan de

Nadere informatie

Reputatie en social media

Reputatie en social media Reputatie en social media Themadag Communicatie Pensioenfederatie Zeist 11 december 2012 1 Actualiteit Online reacties op berichtgeving rond de nieuwe pensioenregeling Speciale pagina op de website: 30.000

Nadere informatie

De PVV in het land en in de peiling

De PVV in het land en in de peiling De PVV in het land en in de peiling Zowel in als in is de PVV in de laatste peilingen van Peil.nl lager uitgekomen dan bij de verkiezingen zelf. Een analyse naar de reden hiervan geeft een beter beeld

Nadere informatie

De week waarin alles anders werd (of niet?)

De week waarin alles anders werd (of niet?) De week waarin alles anders werd (of niet?) Er is waarschijnlijk geen week geweest in de Nederlandse politieke geschiedenis waar in een korte tijd zoveel veranderde als de afgelopen 7 dagen. In die periode

Nadere informatie

Dutch PR Award 2012. Martin Bobeldijk, oprichter-eigenaar

Dutch PR Award 2012. Martin Bobeldijk, oprichter-eigenaar Dutch PR Award 2012 Martin Bobeldijk, oprichter-eigenaar Een florerende economie door vrede en veiligheid, dankzij: onze mannen en vrouwen die zich in het belang van alle Nederlanders 24/7/365 inzetten

Nadere informatie

PRINSJESDAGPEILING 2017

PRINSJESDAGPEILING 2017 Rapport PRINSJESDAGPEILING 2017 Forum voor Democratie wint terrein, PVV zakt iets terug 14 september 2017 www.ioresearch.nl I&O Research Prinsjesdagpeiling september 2017 Forum voor Democratie wint terrein,

Nadere informatie

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn?

Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Welke lijsttrekker zou volgens jou de beste minister-president zijn? Mark Rutte (VVD) 26,1% Diederik Samsom (PvdA) 22,6% Alexander Pechtold (D66) 15,4% Emile Roemer (SP) 12,9% Geert Wilders (PVV) 6,4%

Nadere informatie

ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM

ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM Politieke peiling I&O Research ASSCHER MEER KANS OP LIJSTTREKKERSCHAP PvdA DAN SAMSOM 11 november 2016 Asscher beduidend meer kans dan Samsom De PvdA kiest van 24 november t/m 7 december haar lijsttrekker

Nadere informatie

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV 20 feb 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

TK2017 en de grote invloed van EK2015 op de vorming van een nieuwe regering

TK2017 en de grote invloed van EK2015 op de vorming van een nieuwe regering TK2017 en de grote invloed van EK2015 op de vorming van een nieuwe regering Aan het eind van 2015 zijn we maximaal 15 maanden verwijderd van de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De contouren van die verkiezingen

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Nationaal Kiezers Onderzoek

Centraal Bureau voor de Statistiek. Nationaal Kiezers Onderzoek Centraal Bureau voor de Statistiek Nationaal Kiezers Onderzoek 00 VOOR U GAAT INVULLEN... AANWIJZINGEN VOOR HET INVULLEN VAN DE VRAGENLIJST Bij de meeste vragen in de vragenlijst kunt u het antwoord dat

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Europese Unie dr. Edwin van Rooyen 10-9-2012 PvdA, VVD en SP zijn voorstander van het vergroten van de controle op

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Paringsdans van twitterende raadsleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Paringsdans van twitterende raadsleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen Paringsdans van twitterende raadsleden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen Niels Loeffen en Aart Paardekooper Flyers die ongelezen de prullenbak in verdwijnen, posters die binnen een dag worden overgeplakt

Nadere informatie

PVV levert in; VVD stabiel D66 en GroenLinks vinden aansluiting

PVV levert in; VVD stabiel D66 en GroenLinks vinden aansluiting PVV levert in; VVD stabiel D66 en GroenLinks vinden aansluiting POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH 15 2017 PVV levert in, VVD stabiel; D66, GroenLinks en CDA sluiten aan Ten opzichte van twee weken geleden

Nadere informatie

VVD leidt in zetelpeiling

VVD leidt in zetelpeiling VVD leidt in zetelpeiling Waardering Klaver op niveau waardering Pechtold In de nieuwste zetelpeiling van TNS NIPO leidt de VVD, met 27 virtuele zetels. Op enige afstand volgen D66, SP en PVV. Ten opzichte

Nadere informatie

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 Het was fascinerend om te zien hoe op 3 maart s avonds door politici en media gereageerd werd op een uitslag die door de NOS en ANP

Nadere informatie

Puzzel: welke regering krijgen we?

Puzzel: welke regering krijgen we? Puzzel: welke regering krijgen we? Korte omschrijving werkvorm Leerlingen leren door het invullen van de werkbladen welke politieke partijen met elkaar kunnen samenwerken op basis van de verkiezingsuitslag

Nadere informatie

30978-B JANUARI Aankruisen We willen u vragen (met een blauwe of zwarte pen) een KRUISJE te zetten IN het hokje bij UW antwoord.

30978-B JANUARI Aankruisen We willen u vragen (met een blauwe of zwarte pen) een KRUISJE te zetten IN het hokje bij UW antwoord. Opdrachtgever: Sociaal en Cultureel Planbureau «PASSWORD» 30978-B JANUARI 2019 Tips voor het invullen van de vragenlijst Wilt u bij het invullen van de vragenlijst gebruik maken van een BLAUWE of ZWARTE

Nadere informatie

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT

NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Ondanks euroscepsis: NEDERLANDERS WILLEN GEEN NEXIT Persbericht I&O Research 14 maart 2016 VVD en PVV grootste partijen Op dit moment zou de VVD 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de PVV (25 zetels).

Nadere informatie

EP2019: Analyse van het Opkomst- en het Timmermans-effect

EP2019: Analyse van het Opkomst- en het Timmermans-effect EP2019: Analyse van het Opkomst- en het Timmermans-effect Dat er maar twee maanden zaten tussen EP2019 en en via Peil.nl we bij beide verkiezingen meer dan 10.000 respondenten hebben ondervraagd, maakt

Nadere informatie

Effecten van de campagne van de TK2012 tot 5 dagen voor de verkiezingen

Effecten van de campagne van de TK2012 tot 5 dagen voor de verkiezingen Effecten van de campagne van de TK tot 5 dagen voor de verkiezingen Hoe de uitslag woensdag a.s. ook zal zijn, we hebben nu al een heel bijzondere periode meegemaakt. In twee weken tijd is de electorale

Nadere informatie

ACHTERBAN CHRISTENUNIE ZIET SAMENWERKING MET D66 ZITTEN

ACHTERBAN CHRISTENUNIE ZIET SAMENWERKING MET D66 ZITTEN Rapport ACHTERBAN CHRISTENUNIE ZIET SAMENWERKING MET D66 ZITTEN D66-kiezers verdeeld over regeren met ChristenUnie 22 juni 2017 www.ioresearch.nl I&O Research politieke peiling juni 2017 Achterban ChristenUnie

Nadere informatie

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 3e Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Opdrachtgever: RTV Oost maart 2011 Derde Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Bent u ervan op de hoogte dat er begin maart

Nadere informatie

NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET

NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET Rapport NEDERLANDERS PER SALDO NOG STEEDS VOOR SLEEPWET Peiling I&O Research februari 2018 14 februari 2018 www.ioresearch.nl Nederlanders per saldo nog steeds voor sleepwet TWEEDE KAMER VVD grootste partij,

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012

Onderzoek. Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Onderzoek Diversiteit in de Tweede Kamer 2012 Nederland heeft een stelsel met evenredige vertegenwoordiging. Op 12 september 2012 waren er vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal:

Nadere informatie

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV In het weekend van 31 oktober en 1 november is een discussie ontbrand rondom Wilders en de PVV. Er zou een rapport zijn van drie wetenschappers over

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK!

VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! VERKIEZINGSKRANT 15 MAART 2017 TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN STEM OOK! Wil jij weten welke politieke partij bij jou past? Doe de test op www.stemwijzer.nl. Op woensdag 15 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen.

Nadere informatie

23 november Onderzoek: Proces Wilders

23 november Onderzoek: Proces Wilders 23 november 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers

Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers Rapportage kenmerken politieke ambtsdragers Inhoud 1 Verantwoording... 5 2 Raadsleden... 6 2.1 Feitelijk aantal raadsleden per gemeente... 6 2.2 Totaal aantal raadsleden landelijk naar politieke partij...

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting 181. Titel: Medialogica en electorale democratie

SAMENVATTING. Samenvatting 181. Titel: Medialogica en electorale democratie Samenvatting 181 SAMENVATTING Titel: Medialogica en electorale democratie Medialogica Voormalig Minister van Justitie Piet Hein Donner stelde in 2004 dat Nederlandse media schrijven wat mensen willen horen,

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek

Verkiezingen Tweede Kamer, voorlopige uitslag. Onderzoek, Informatie en Statistiek Verkiezingen Tweede Kamer, maart voorlopige uitslag Projectnummer: Slot, Jeroen Hylkema, Cor Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal Postbus, AR Amsterdam j.slot@amsterdam.nl Telefoon www.ois.amsterdam.nl c.hylkema@amsterdam.nl

Nadere informatie

De Stemming van 26 juni 2016

De Stemming van 26 juni 2016 De Stemming van 26 juni 2016 Ook deze week zijn er geen verschuivingen in politieke voorkeur. Maar de uitslag van het Britse Referendum en de onderzoeken over een mogelijk Nederlands Referendum over een

Nadere informatie

DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN

DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN Rapport DEMOCRATIE IN DOELGROEPEN Meningen van en over minderheden en hun stemgedrag 8 maart 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam Datum 9 maart 2017 Auteurs

Nadere informatie

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Otto Scholten & Nel Ruigrok Stichting Het Persinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor Amsterdam, april 06 1 Inleiding Puntsgewijs

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 4 Politieke besluitvorming: de waarde van opiniepeilingen tekst 4 Strategisch kiezen 5 10 15 20 25 30 35 40 Hiermee is echter allerminst gezegd dat peilingen géén invloed zouden hebben op wat mensen

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Verdieping: Eerste reactie partijen

Verdieping: Eerste reactie partijen Verdieping: Eerste reactie partijen Korte omschrijving werkvorm: Uit de berekeningen van het CPB blijkt dat het begrotingstekort van Nederland in 2013 en 2014 niet onder de door de EU gestelde 3%-norm

Nadere informatie

POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH

POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH POLITIEKE PEILING I&O RESEARCH Persbericht 1 februari 2016 PVV en VVD gaan virtueel aan kop Op dit moment zou de PVV 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de VVD (26 zetels). Rekening houdend met statistische

Nadere informatie

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden

Verkiezingsuitslagen. Drechtsteden Verkiezingsuitslagen Provinciale Staten, 2 maart Inhoud: 1. Opkomst 2. Winnaars en verliezers 3. Zetelverdeling Provinciale Staten 4. Verschil tussen gemeenten Bijlage 1 De VVD heeft bij deze verkiezingen

Nadere informatie

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz

Volgens Nederland. Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea. 15 november 2012. Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Volgens Nederland Analyse van de nieuwe corporate campagne van Achmea 15 november 2012 Sanne Gaastra Mirjam Lasthuizen Sonja Utz Achtergrond Volgens Nederland Nederland kent een aantal belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

PRO-EU STEM EN TIMMERMANS BEPAALDEN EP- VERKIEZINGEN

PRO-EU STEM EN TIMMERMANS BEPAALDEN EP- VERKIEZINGEN Rapport PRO-EU STEM EN TIMMERMANS BEPAALDEN EP- VERKIEZINGEN Nameting I&O Research 29 mei 2019 www.ioresearch.nl Pro-EU stem en Timmermans bepalend bij EP-verkiezingen Veel kiezersbewegingen in laatste

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen 21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet Dag na Provinciale Statenverkiezingen Samenvatting FVD-kiezer doet voorzichtige handreiking aan kabinet Veel kiezers die gisteren Forum voor Democratie hebben gestemd,

Nadere informatie

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor: NPS/NOVA Hugo van der Parre Datum: 28 januari 2009 Project: 91804 Copyright: 2010. Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die

Nadere informatie

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag

De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De stemming van 15 juli 2012, speciaal thema: Determinanten van het stemgedrag De komende 3 weken, 6-8 weken voor de verkiezingen, met de Kamer op reces, zullen we naast de peilingen zelf, elke week op

Nadere informatie

ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE

ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE ANALYSE FORUM VOOR DEMOCRATIE Vervolganalyse Peiling september 2017 1. Belangrijkste uitkomsten 1.1 Electoraal speelveld Forum voor Democratie is een geduchte concurrent van 50 Plus en PVV en ook van VVD,

Nadere informatie

PRINSJESDAG VVD opnieuw grootste partij; D66 verliest terrein. Politieke peiling, Prinsjesdag Waardering politici.

PRINSJESDAG VVD opnieuw grootste partij; D66 verliest terrein. Politieke peiling, Prinsjesdag Waardering politici. PRINSJESDAG 2015 Politieke peiling, Prinsjesdag Waardering politici 11 september 2015 VVD opnieuw grootste partij; D66 verliest terrein Kiezers: Ontevredenheid over Rutte II, maar kabinet kan vanwege de

Nadere informatie