VOLWASSENENONDERWIJS. lineaire opleiding. Economisch. 3-jarige cyclus. 480 lt/jaar RECHTSPRAKTIJK /1049/G (vervangt 01-02/285/G)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOLWASSENENONDERWIJS. lineaire opleiding. Economisch. 3-jarige cyclus. 480 lt/jaar RECHTSPRAKTIJK. 03-04/1049/G (vervangt 01-02/285/G)"

Transcriptie

1 VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: lineaire opleiding Onderwijsvorm: HOKTSP Categorie: Economisch Duur: 3-jarige cyclus Aantal lestijden: 480 lt/jaar Opleiding: RECHTSPRAKTIJK Leerplannummer: 2004/628L Nummer Inspectie: 03-04/1049/G (vervangt 01-02/285/G)

2

3

4

5

6 INHOUDSTAFEL INLEIDING TOT HET RECHT (80 LT)... 3 BURGERLIJK RECHT (80LT)... 8 HANDELSRECHT (40 LT) JURIDISCH NEDERLANDS (40 LT) JURIDISCH FRANS (40 LT) PRACTICUM RECHT (160 LT) RECHTSMETHODOLOGIE (40 LT) RECHTSTECHNIEK (40 LT) ADMINISTRATIEF RECHT (40 LT) GERECHTELIJKE ORGANISATIE EN GERECHTELIJK RECHT (80 LT) SOCIAAL RECHT (80 LT) JURIDISCH ENGELS (40 LT) PRACTICUM RECHT (120 LT) TOEGEPASTE INFORMATICA (80 LT) FISCAAL RECHT (40 LT) VENNOOTSCHAPSRECHT (80 LT) STRAFRECHT (80 LT) VERZEKERINGSRECHT (40 LT) PRACTICUM RECHT (160 LT) TOEGEPASTE INFORMATICA (80 LT)... 97

7 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 3 Inleiding tot het recht INLEIDING TOT HET RECHT (80 LT) 1. BEGINSITUATIE: a) TOELATINGSVOORWAARDEN: De cursist moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals omschreven in de artikelen 34, 35, 36 en 37 van het decreet volwassenenonderwijs van 2 maart b) VEREISTE VOORKENNIS: Er is geen specifieke voorkennis vereist, wat betreft recht. Een basis kennis van de Nederlandse taal wordt verondersteld. 2. DOELSTELLINGEN: a) ALGEMENE DOELSTELLING: Het vak Inleiding tot het recht betekent voor de cursist een eerste kennismaking met de complexe materie van het recht. Het uiteindelijk doel van het vak is de cursist de basisbegrippen van het recht aan te leren en hem vertrouwd te maken, zowel met deze complexe materie als met het juridisch jargon. Inzicht en kennis in verband met basisbegrippen van het recht worden aangeleerd. De cursist kent op het einde van dit vak het juridisch jargon en heeft een stevige basis om de specifieke vakken uit de opleiding rechtspraktijk te kunnen volgen. Hij kan rechtsbronnen raadplegen. In aansluiting op het Opleidingsprofiel van Rechtspraktijk wordt van de cursist verwacht dat hij de volgende attitudes, die gericht zijn op de vereiste beroepshoudingen, ontwikkelt en nastreeft: (Zie studie van de VLOR, Sleutelkwalificaties blz. 12) - accuratesse - flexibiliteit - kritische ingesteldheid - kunnen omgaan met informatie - resultaatgerichtheid - dienstverlenende ingesteldheid - zelfstandigheid - zin voor initiatief

8 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 4 Inleiding tot het recht - zin voor samenwerking - kwaliteitsbewustzijn - leergierigheid Vaardigheden die verworven moeten worden zijn: - analytisch en kritisch vermogen; - hanteren van de documenten; - sociale en communicatieve vaardigheden; - vaardigheid in het zien van details; - correct taalgebruik. - informatiebronnen kunnen opsporen - juridische teksten kunnen synthetiseren b) LEERPLANDOELSTELLINGEN: Ad 1 - Het begrip recht (algemeen) kunnen omschrijven. - Het nut van het recht met argumenten kunnen aantonen. - De noodzakelijkheid van het recht kunnen motiveren. - De noodzaak inzien van het steeds groter wordend aantal rechtsregels in onze snel evoluerende maatschappij. Ad 2 - Een algemene indeling van het recht kunnen geven. - De verschillende rechtstakken kunnen opsommen. - De begrippen positief recht, privaat recht, publiek recht, burgerlijk recht, handelsrecht kunnen omschrijven. Ad 3 - De verschillende kanalen kunnen opsommen en beschrijven die ons in staat stellen kennis te nemen van het recht. - Het onderscheid tussen formele en materiële rechtsbronnen kunnen aangeven. - De formele rechtsbronnen kunnen opsommen en omschrijven. - De noodzaak van de verschillende formele rechtsbronnen kunnen aantonen. - De hiërarchie binnen de federale wetgeving kunnen omschrijven. - Kunnen aangeven of een rechtsbron een materiële of een formele rechtsbron is. Ad 4 - De volgende begrippen kunnen omschrijven: rechtsstaat, democratie, scheiding der machten, eenheidsstaat en federalisering. - De politieke instellingen in het federale België kunnen opsommen en bespreken. - De controlerende instellingen kunnen opsommen en bespreken. - Het belang van de controlerende instellingen kunnen aantonen.

9 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 5 Inleiding tot het recht Ad 5 - Het begrip wet in ruime zin en in enge zin kunnen omschrijven. - De verschillende soorten wetten in ruime zin kunnen bespreken. - Het totstandkomen van een wet, decreet, ordonnantie, provinciaal reglement en gemeentereglement kunnen bespreken. - De hiërarchie kunnen omschrijven tussen: Internationaal recht, Grondwet, wet, Koninklijk Besluit, Ministerieel Besluit, decreet, ordonnantie, Besluit van een gewest- of gemeenschapsregering, provinciaal reglement, gemeentelijk reglement. Ad 6 - De toenemende invloed van de internationale verdragen kunnen aantonen. - De belangrijkste internationale instellingen kunnen bespreken. - De verschillende soorten internationale rechtsregels van elkaar kunnen onderscheiden. - De rechtskracht van internationale rechtsregels kennen. - Het belang van het internationaal recht, als invloed op het nationaal recht kunnen beschrijven aan de hand van een concreet voorbeeld namelijk het recht op privacy. 3. LEERINHOUDEN: 1. Definitie van het recht en bespreking ervan 2. De rechtstakken 3. De formele rechtsbronnen 4. Het federale België 5. De wet in ruime zin 6. De internationalisering van het rechtsgebeuren 4. METHODOLOGISCHE WENKEN: Het is niet nodig het leerplan strikt verticaal te volgen. De lessen in het recht vormen als het ware een boeiend verhaal. De leerstof wordt door de leerkracht aangebracht (ex cathedra) maar eentonig doceren moet zeker worden vermeden. De lessen in het recht dienen uit te gaan van de realiteit, van concrete en scherp gestelde situaties. De cursisten treden op als probleemoplossers. Zij werken oplossingen uit, die correct en rechtvaardig zijn. Vanzelfsprekend kan en moet deze tijdrovende aanpak niet in alle lessen worden gevolgd. De volgende bronnen kunnen daartoe aangewend worden: reële contracten, akten, het staatsblad, processen, en vonnissen. Verder leveren de onderscheiden didactische tijdschriften interessante gevallenstudies op. Aansluitend worden probleemstellingen, opdrachten en vragen gepresenteerd, die getoetst worden aan de theorie. De gevallenstudie stimuleert het denkwerk van de individuele cursist, maar lijkt tevens interessant voor het opzetten van een groepsdiscussie. Hierbij is het van belang dat de cursisten de theorie kennen en onder woorden kunnen brengen.

10 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 6 Inleiding tot het recht De systematische aanknoping met de actualiteit en de realiteit (bezoek aan het justitiepaleis) creëert een toegevoegde waarde tot de lessen recht. Verder versterkt het gebruik van de didactische media (overheadprojector, video) de impact op de lessen. Transparanten kunnen aangemaakt worden. Om een inzichtelijk werken in het juridisch vakgebied te bevorderen dient volgens het concentrische principe gehandeld te worden. In concreto komt het erop neer de cursisten de structuren, de grondprincipes en -ideeën te laten verkennen, getoetst aan een dynamische benadering van het recht. In een volgende fase kan overgegaan worden tot de studie van de diverse modaliteiten, aspecten en de mogelijke samenhangen. In een derde fase wordt het geheel gesynthetiseerd. Derhalve is het niet de bedoeling de cursisten te overladen met details, maar een algemeen praktisch juridisch inzicht te bieden. Hoewel de praktijkgerichte benadering centraal staat bij het invullen van de leerstofitems, moet deze aanpak afgewogen worden tegenover de voortgang in de leerstof. Minimale didactische benodigdheden: Een uitgerust leslokaal met bord + krijt of witbord + stiften en een overheadprojector. Desgevallend een videotoestel + televisietoestel of DVD-toestel. De cursisten beschikken over een handboek of cursus en hanteren wetteksten. 5. EVALUATIE: Tijdens het lesgebeuren wordt de leerstof waar mogelijk d.m.v. oefeningen ingeoefend. Aan een begin van een les kan een (korte) herhaling voorzien worden. Dit geeft de leerkracht de kans individueel vast te stellen waar elke cursist staat en eventueel bij te sturen. Tevens verdient het aanbeveling - waar mogelijk - een reeks oefeningen te voorzien die niet klassikaal opgelost worden maar individueel door de cursist of in groepsverband, kunnen opgelost worden. De oplossingen van deze oefeningen kunnen ter beschikking gesteld worden van de cursist of hij kan de oefeningen ter verbetering afgeven aan de leerkracht. Op deze manier kan de cursist zelf zijn reeds bereikte kennisniveau evalueren. De vermelde vaardigheden worden tijdens de oefeningen procesmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Op het einde van het vak volgt een schriftelijk afsluitend examen. Dit bepaalt of de cursist al dan niet geslaagd is. Wetteksten zijn toegelaten op het examen.

11 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 7 Inleiding tot het recht 6. BIBLIOGRAFIE: - Codex - Belgisch Burgerlijk Wetboek Uitgegeven bij Marabout - Inleiding tot het privaatrecht, R. Bützler - Budget en Recht, Brussel - Centrum voor Informatie en Documentatie, Brussel - De Juristenkrant - SIMOENS D - Algemene inleiding tot het recht - Uitgegeven door, Die Keure, Brugge p. - VAN HOECKE M. EN BOUCKAERTB. - Inleiding tot het recht -Uitgegeven door Acco, Leuven p.

12 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 8 Burgerlijke recht BURGERLIJK RECHT (80LT) 1. BEGINSITUATIE: a) TOELATINGSVOORWAARDEN: De cursist moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals omschreven in de artikelen 34, 35, 36 en 37 van het decreet volwassenenonderwijs van 2 maart b) VEREISTE VOORKENNIS: Er is geen specifieke voorkennis vereist, wat betreft burgerlijk recht. Een grondige kennis van de Nederlandse taal is nodig om met de wetteksten te kunnen werken. 2. DOELSTELLINGEN: a) ALGEMENE DOELSTELLING: Het burgerlijk recht beheerst ons dagelijks leven. Het uiteindelijk doel van het vak is de cursist de noodzakelijke elementaire kennis van het burgerlijk recht bij te brengen en hem vertrouwd te maken met de gevolgen van s mens handelen. Inzicht en kennis in verband met basisbegrippen van het burgerlijk recht worden aangeleerd. De cursist is zich op het einde van dit vak bewust van het ingrijpende karakter van het burgerlijk recht op ons dagdagelijks leven. Hij kan rechtsbronnen raadplegen en juridische teksten begrijpen en opstellen. De klemtoon ligt op de middelen tot kennisopname en kennisverwerving, op het ordenen, hanteren en interpreteren van die kennis en dit als voorbereiding op het professioneel leven. In aansluiting op het Opleidingsprofiel van Rechtspraktijk wordt van de cursist verwacht dat hij de volgende attitudes, die gericht zijn op de vereiste beroepshoudingen, ontwikkelt en nastreeft: (Zie studie van de VLOR, Sleutelkwalificaties blz. 12) - accuratesse - flexibiliteit - kritische ingesteldheid - kunnen omgaan met informatie

13 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 9 Burgerlijk recht - resultaatgerichtheid - dienstverlenende ingesteldheid - zelfstandigheid - zin voor initiatief - zin voor samenwerking - kwaliteitsbewustzijn - leergierigheid Vaardigheden die verworven moeten worden zijn: - analytisch en kritisch vermogen; - hanteren van de documenten; - sociale en communicatieve vaardigheden; - vaardigheid in het zien van details; - correct taalgebruik. - informatiebronnen kunnen opsporen - juridische teksten kunnen synthetiseren b) LEERPLANDOELSTELLINGEN: Ad 1 - Het begrip burgerlijk recht kunnen omschrijven. - Het burgerlijk recht kunnen situeren binnen de algemene indeling van het recht. - De noodzaak en het belang kunnen aantonen van de behoefte aan rechtsregels. Ad 2 - De begrippen natuurlijke en rechtspersonen kunnen omschrijven en onderscheiden (zowel publiekrechtelijk als privaatrechtelijk). - De begrippen naam, woonplaats en nationaliteit kunnen omschrijven en de desbetreffende procedures bondig toelichten. - Het begrip afstamming kunnen omschrijven. - De diverse soorten afstamming kunnen omschrijven, onderscheiden en concreet toelichten. - De gevolgen van erkenning kunnen aangeven. - De soorten en de gevolgen van adoptie kunnen weergeven. - De rechten en plichten van de minderjarige kunnen omschrijven t.a.v; de meerderjarige inzake: - goederen - persoon (hoede- en bewakingsrecht) - school - strafrecht (Jeugdrechtbank - Correctionele Rechtbank) Ad 3 - Het begrip verloving kennen en kunnen toepassen. - Het juridisch statuut van de verloving kennen. - De burgerrechtelijke sanctie op het verbreken der verloving kunnen beschrijven en toepassen.

14 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 10 Burgerlijk recht - Het belang van de instelling het huwelijk kunnen aantonen via het huwelijkscontract (afspraken, regularisatie in de samenleving). - De rechten en plichten van de echtgenoten en kinderen kunnen opsommen en omschrijven. - Mogelijk te nemen maatregelen bij het niet-nakomen van de plichten kunnen aanhalen: - zonder echtscheiding (verzoening via de vrederechter) - met echtscheiding (verschillende soorten, procedures en gevolgen t.a.v. goederen, kinderen en de personen zelf) - De andere samenlevingsvormen buiten het huwelijk kunnen opsommen en bondig omschrijven (o.a. concubinaat). - De huwelijksvermogensstelsels praktijkgericht kunnen bespreken (wettelijk stelsel, scheiding van goederen en uitbreiding van de gemeenschap). - De te vervullen formaliteiten bij wijziging van het huwelijksvermogensstelsel kunnen omschrijven (bondig). Ad 4 - Het juridisch begrip goed kunnen omschrijven. - De indeling van de goederen kunnen schetsen en met voorbeelden kunnen illustreren. - Het belang van het onderscheid roerend en onroerend goed kunnen toelichten en met voorbeelden kunnen verklaren. - Het begrip eigendomsrecht kunnen verklaren. - De wijzen van verkrijging van eigendom kunnen opsommen en illustreren met voorbeelden. - De begrippen eigendom, bezit en vruchtgebruik kunnen onderscheiden en met voorbeelden toelichten. - Het nut van het vruchtgebruik kunnen aantonen. - Het begrip erfpacht kunnen omschrijven en verklaren. - De begrippen mede-eigendom en multi-eigendom kunnen omschrijven en met voorbeelden toelichten. Ad 5 - Het juridisch begrip aansprakelijkheid kunnen omschrijven en met voorbeelden kunnen toelichten. - De gevolgen van aansprakelijkheid kunnen aangeven. Ad 6 - Basisbegrippen van de wettelijk erfregeling kunnen omschrijven en toelichten. - Het erfrecht van de langstlevende echtgenoot kunnen schetsen in samenloop met o.a. afstammelingen. - De mogelijkheid van het al dan niet aanvaarden van een nalatenschap kunnen definiëren. - Het testament kunnen onderscheiden van de schenking (aandacht besteden aan het voorbehouden erfdeel en legaten). - De wettelijke regelingen i.v.m. testamenten kunnen omschrijven en toelichten.

15 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 11 Burgerlijk recht Ad 7 - Het begrip verbintenis kunnen omschrijven en met concrete voorbeelden kunnen toelichten. - De bronnen van verbintenissen bondig kunnen opsommen en met voorbeelden kunnen illustreren. - De indeling van contracten, de grondbeginselen, de geldigheidsvoorwaarden en het tenietgaan van contracten kunnen bespreken. - De modaliteiten van de verbintenissen kunnen verklaren aan de hand van een voorbeeld. - De gevolgen van verbintenissen kunnen bespreken en het belang van het niet-nakomen van een verbintenis kunnen illustreren aan de hand van voorbeelden. - De oorzaken van het tenietgaan van een verbintenis kunnen opsommen en bespreken aan de hand van voorbeelden. - De bewijsmiddelen in het burgerlijk recht kunnen opsommen en omschrijven; de waarde van deze bewijsmiddelen praktijkgericht kunnen bespreken. - De indeling, geldigheidsvereisten en grondbeginselen van een contract concreet kunnen toelichten en schematisch behandelen. - Een gegeven koopcontract, praktijkgericht kunnen beoordelen (vb. op geldigheid) - Een gegeven huurcontract praktijkgericht kunnen analyseren. - De rechten en verplichtingen van de huurder en verhuurder kunnen opsommen. - Aansluitend de nieuwe huurprijs na indexering kunnen berekenen. - Het begrip lastgeving kunnen omschrijven en met concrete voorbeelden kunnen illustreren. - Het onderscheid kunnen aangeven tussen persoonlijke en zakelijke zekerheden. - De geldigheidsvereisten van de hypotheek kunnen opsommen. - De belangrijkheid van de openbaarheid van de hypotheek kunnen aantonen. - De gevolgen van een hypotheekcontract kunnen bespreken. - Kunnen aantonen waarom een borgstelling van een éénzijdig contract is. - Bij een praktijkvoorbeeld de rechten van de borg kunnen toepassen t.o.v. de schuldeisers. - Het begrip inpandgeving kunnen omschrijven en concrete voorbeelden ter illustratie kunnen aanhalen. - Het begrip voorrecht kunnen omschrijven. - Het verschil tussen voorrecht en hypotheek kunnen omschrijven.

16 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 12 Burgerlijk recht 3. LEERINHOUDEN 1. Definitie van het burgerlijk recht 2. Personenrecht 2.1. De attributen van de persoonlijkheid 2.2. De naam 2.3. De woonplaats 2.4. De nationaliteit 3. Gezinsrecht 3.1. De verloving 3.2. Het huwelijk 3.3. De echtscheiding en de vormen 3.4. Het huwelijksvermogensrecht 4. Goederenrecht 4.1. Soorten goederen 4.2. De eigendom 4.3. Het vruchtgebruik 4.4. De erfpacht 4.5. Mede-eigendom en multi-eigendom 5. Aansprakelijkheidsrecht 6. Erfrecht 7. Contractenrecht 7.1. Verbintenissen 7.2. De koopovereenkomst 7.3. De huurovereenkomst 7.4. De lastgeving 7.5. Zekerheden 4. METHODOLOGISCHE WENKEN: Het is niet nodig het leerplan strikt verticaal te volgen. De lessen in het recht vormen als het ware een boeiend verhaal. De leerstof wordt door de leerkracht aangebracht (ex cathedra) maar eentonig doceren moet zeker worden vermeden. De lessen in het recht dienen uit te gaan van de realiteit, van concrete en scherp gestelde situaties. De cursisten treden op als probleemoplossers. Zij werken oplossingen uit, die correct en rechtvaardig zijn. Vanzelfsprekend kan en moet deze tijdrovende aanpak niet in alle lessen worden gevolgd. De volgende bronnen kunnen daartoe aangewend worden: reële contracten, akten, het staatsblad, processen, en vonnissen. Verder leveren de onderscheiden didactische tijdschriften interessante gevallenstudies op. Aansluitend worden probleemstellingen, opdrachten en vragen gepresenteerd, die getoetst worden aan de theorie. De gevallenstudie stimuleert het denkwerk van de individuele cursist,

17 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 13 Burgerlijk recht maar lijkt tevens interessant voor het opzetten van een groepsdiscussie. Hierbij is het van belang dat de cursisten de theorie kennen en onder woorden kunnen brengen. De systematische aanknoping met de actualiteit en de realiteit (bezoek aan gerechtshof) creëert een toegevoegde waarde tot de lessen recht. Verder versterkt het gebruik van de didactische media (overheadprojector, video) de impact op de lessen. Transparanten kunnen aangemaakt worden. Om een inzichtelijk werken in het juridisch vakgebied te bevorderen dient volgens het concentrische principe gehandeld te worden. In concreto komt het erop neer de cursisten de structuren, de grondprincipes en -ideeën te laten verkennen, getoetst aan een dynamische benadering van het recht. In een volgende fase kan overgegaan worden tot de studie van de diverse modaliteiten, aspecten en de mogelijke samenhangen. In een derde fase wordt het geheel gesynthetiseerd. Derhalve is het niet de bedoeling de cursisten te overladen met details, maar een algemeen praktisch juridisch inzicht te bieden. Hoewel de praktijkgerichte benadering centraal staat bij het invullen van de leerstofitems, moet deze aanpak afgewogen worden tegenover de voortgang in de leerstof. Minimale didactische benodigdheden: Een uitgerust leslokaal met bord + krijt of witbord + stiften en een overheadprojector. Desgevallend een videotoestel + televisietoestel of DVD-toestel. De cursisten beschikken over een handboek of cursus en hanteren wetteksten. 5. EVALUATIE: Tijdens het lesgebeuren wordt de leerstof waar mogelijk d.m.v. oefeningen ingeoefend. Aan een begin van een les kan een (korte) herhaling voorzien worden. Dit geeft de leerkracht de kans individueel vast te stellen waar elke cursist staat en eventueel bij te sturen. Tevens verdient het aanbeveling - waar mogelijk - een reeks oefeningen te voorzien die niet klassikaal opgelost worden maar individueel door de cursist of in groepsverband, kunnen opgelost worden. De oplossingen van deze oefeningen kunnen ter beschikking gesteld worden van de cursist of hij kan de oefeningen ter verbetering afgeven aan de leerkracht. Op deze manier kan de cursist zelf zijn reeds bereikte kennisniveau evalueren. De vermelde vaardigheden worden tijdens de oefeningen procesmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Op het einde van het vak volgt een schriftelijk afsluitend examen. Dit bepaalt of de cursist al dan niet geslaagd is. Wetteksten zijn toegelaten op het examen.

18 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 14 Burgerlijk recht 6. BIBLIOGRAFIE: - Codex - Belgisch Burgerlijk Wetboek Uitgegeven bij Marabout - Burgerlijk recht, Van Poucke, Pelckmans - Budget en Recht, Brussel - Centrum voor Informatie en Documentatie, Brussel

19 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 15 Handelsrecht HANDELSRECHT (40 LT) 1. BEGINSITUATIE: a) TOELATINGSVOORWAARDEN: De cursist moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals omschreven in de artikelen 34, 35, 36 en 37 van het decreet volwassenenonderwijs van 2 maart b) VEREISTE VOORKENNIS: Er is geen specifieke voorkennis vereist, wat betreft recht. Een grondige kennis van de Nederlandse taal is nodig om met de wetteksten te kunnen werken. 2. DOELSTELLINGEN: b) ALGEMENE DOELSTELLING: Het handelsrecht bepaalt de relatie tussen particulier en handelaar en tussen handelaars onderling. Het uiteindelijk doel van het vak is de cursist de noodzakelijke elementaire kennis van het handelsrecht bij te brengen en hem vertrouwd te maken, met de gevolgen verbonden aan het statuut van handelaar en de handelsdaden in het algemeen. Inzicht en kennis in verband met de basisbegrippen van het handelsrecht worden aangeleerd. De cursist is op het einde van dit vak vertrouwd met het belang van het handelsrecht in onze consumptiemaatschappij. Hij kan rechtsbronnen raadplegen. Hij kan juridische teksten begrijpen en opstellen evenals contracten. De klemtoon ligt op de middelen tot kennisopname en kennisverwerving, op het ordenen, hanteren en interpreteren van die kennis en dit als voorbereiding op het professioneel leven. In aansluiting op het Opleidingsprofiel van Rechtspraktijk wordt van de cursist verwacht dat hij de volgende attitudes, die gericht zijn op de vereiste beroepshoudingen, ontwikkelt en nastreeft: (Zie studie van de VLOR, Sleutelkwalificaties blz. 12) - accuratesse - flexibiliteit - kritische ingesteldheid

20 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 16 Handelsrecht - kunnen omgaan met informatie - resultaatgerichtheid - dienstverlenende ingesteldheid - zelfstandigheid - zin voor initiatief - zin voor samenwerking - kwaliteitsbewustzijn - leergierigheid Vaardigheden die verworven moeten worden zijn: - analytisch en kritisch vermogen; - hanteren van de documenten; - sociale en communicatieve vaardigheden; - vaardigheid in het zien van details; - correct taalgebruik; - informatiebronnen kunnen opsporen; - juridische teksten kunnen synthetiseren; - algemene verkoopsvoorwaarden kunnen opstellen. b) LEERPLANDOELSTELLINGEN: Ad 1 - Het begrip handelsrecht kunnen omschrijven. - De kenmerken van dit recht kunnen toelichten. Ad 2 - Het ontstaan van het handelsrecht kunnen schetsen. - De bestaansredenen van het handelsrecht kunnen aantonen. - De voordelen van het handelsrecht t.o.v. de burgerlijk recht kunnen opsommen en verklaren. Ad 3 - Het doel van het handelsrecht kunnen omschrijven en toelichten aan de hand van voorbeelden. Ad 4 - Het begrip handelaar kunnen omschrijven en toelichten. - Kunnen aangeven wie handel kan drijven (weten dat er adviezen - steunmaatregelen zijn voor startende handelaars). - Aanvang en einde van het statuut van handelaar kunnen bespreken. - Het beroep van handelaar kunnen situeren in de zin van hoofdzakelijk of aanvullend beroep. - De plichten en rechten kunnen opsommen, omschrijven en toelichten. Ad 5 - Het begrip objectieve daden van koophandel kunnen omschrijven en met voorbeelden kunnen toelichten. - Het begrip daden van koophandel naar de vorm kunnen omschrijven en met voorbeelden kunnen toelichten.

21 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 17 Handelsrecht - Het begrip subjectieve daden van koophandel kunnen omschrijven en met voorbeelden kunnen toelichten. - De daden van koophandel van elkaar kunnen onderscheiden. Ad 6 - Het doel van de Wet op de Handelspraktijken kunnen aangeven. - Het nut van de Wet op de Handelspraktijken kunnen aangeven. - De betere bescherming van de consument kunnen toelichten met concrete voorbeelden. - De basisprincipes van de Wet op de Handelspraktijken kennen en toelichten met voorbeelden. - Het begrip vordering tot staking kunnen omschrijven en toelichten. - Het begrip leurhandel kunnen omschrijven en toelichten. - De voorwaarden om leurhandel te kunnen voeren kunnen bespreken. Ad 7 - Het begrip handelshuur kunnen omschrijven en toelichten. - Het toepassingsgebied kunnen omschrijven. - De duur en de huurverlengingen kunnen bespreken. - De driejaarlijkse herziening van de huurprijs kunnen toepassen - De indexatie van de handelshuur kunnen berekenen. - Het einde van de huurovereenkomst kunnen bespreken. - Weten welk het lot is der veranderingswerken op het einde van de handelshuurovereenkomst. - De proceduriële facetten kunnen beschrijven van het lot der werken op het einde van de handelshuurovereenkomst. - Het lot der werken kunnen formuleren binnen een contractuele situatie. Ad 8 - De maatregelen ter voorkoming van faillissementen kunnen opsommen, verklaren en toelichten aan de hand van voorbeelden. - De voorwaarden tot faillissement kunnen bespreken. - Weten welk personeel betrokken is bij het faillissement. - De procedure tot buitenbezitstelling van de gefailleerde kunnen bespreken. - Het begrip verdachte periode kunnen omschrijven en toelichten. - De gevolgen van het faillissement kunnen bespreken. - Oplossingen van het faillissement kunnen aangeven. 3. LEERINHOUDEN 1. Definitie van het handelsrecht 2. Ontstaan van het handelsrecht 3. Doel van het handelsrecht

22 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 18 Handelsrecht 4. De handelaar 4.1. Begrip 4.2. Aanvang en einde van het statuut van handelaar 4.3. Verplichtingen van de handelaar 5. De daden van koophandel 5.1. Objectieve daden van koophandel 5.2. Daden van koophandel naar de vorm 5.3. Subjectieve daden van koophandel 6. De wet op de handelspraktijken 6.1. Inleiding 6.2. Doel en nut van de wet op de handelspraktijken 6.3. De vordering tot staking 6.4. De leurhandel 7. De handelshuurovereenkomst 7.1. Toepassingsgebied 7.2. Duur en huurverlengingen 7.3. De driejaarlijkse aanpassing van de huurprijs 7.4. Einde van de huurovereenkomst 7.5. Het lot van de werken 8. Faillissement en gerechtelijk akkoord 8.1. Maatregelen ter voorkoming van faillissementen 8.2. Het faillissement Voorwaarden van het faillissement Faillissementsvonnis Personeel van het faillissement Huizenbezitstelling van de gefailleerde Verdachte periode Gevolgen van het faillissement Oplossingen van het faillissement 4. METHODOLOGISCHE WENKEN: De leerstof wordt door de leerkracht aangebracht (ex cathedra) maar eentonig doceren moet zeker worden vermeden. De lessen in het recht dienen uit te gaan van de realiteit, van concrete en scherp gestelde situaties. De cursisten treden op als probleemoplossers. Zij werken oplossingen uit, die correct en rechtvaardig zijn. Vanzelfsprekend kan en moet deze tijdrovende aanpak niet in alle lessen worden gevolgd. De volgende bronnen kunnen daartoe aangewend worden: reële contracten, akten, het staatsblad, processen, en vonnissen. Verder leveren de onderscheiden didactische tijdschriften interessante gevallenstudies op. Aansluitend worden probleemstellingen, opdrachten en vragen gepresenteerd, die getoetst worden aan de theorie. De gevallenstudie stimuleert het denkwerk van de individuele cursist, maar lijkt tevens interessant voor het opzetten van een groepsdiscussie. Hierbij is

23 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 19 Handelsrecht het van belang dat de cursisten de theorie kennen en onder woorden kunnen brengen. De systematische aanknoping met de actualiteit en de realiteit (bezoek aan de rechtbank van koophandel) creëert een toegevoegde waarde tot de lessen recht. Verder versterkt het gebruik van de didactische media (overheadprojector, video) de impact op de lessen. Transparanten kunnen aangemaakt worden. Om een inzichtelijk werken in het juridisch vakgebied te bevorderen dient volgens het concentrische principe gehandeld te worden. In concreto komt het erop neer de cursisten de structuren, de grondprincipes en -ideeën te laten verkennen, getoetst aan een dynamische benadering van het recht. In een volgende fase kan overgegaan worden tot de studie van de diverse modaliteiten, aspecten en de mogelijke samenhangen. In een derde fase wordt het geheel gesynthetiseerd. Derhalve is het niet de bedoeling de cursisten te overladen met details, maar een algemeen praktisch juridisch inzicht te bieden. Hoewel de praktijkgerichte benadering centraal staat bij het invullen van de leerstofitems, moet deze aanpak afgewogen worden tegenover de voortgang in de leerstof. Minimale didactische benodigdheden: Een uitgerust leslokaal met bord + krijt of witbord + stiften en een overheadprojector. Desgevallend een videotoestel + televisietoestel of DVD-toestel. De cursisten beschikken over een handboek of cursus en hanteren wetteksten. 5. EVALUATIE: Tijdens het lesgebeuren wordt de leerstof waar mogelijk d.m.v. oefeningen ingeoefend. Aan een begin van een les kan een (korte) herhaling voorzien worden. Dit geeft de leerkracht de kans individueel vast te stellen waar elke cursist staat en eventueel bij te sturen. Tevens verdient het aanbeveling - waar mogelijk - een reeks oefeningen te voorzien die niet klassikaal opgelost worden maar individueel door de cursist of in groepsverband, kunnen opgelost worden. De oplossingen van deze oefeningen kunnen ter beschikking gesteld worden van de cursist of hij kan de oefeningen ter verbetering afgeven aan de leerkracht. Op deze manier kan de cursist zelf zijn reeds bereikte kennisniveau evalueren. De vermelde vaardigheden worden tijdens de oefeningen procesmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Op het einde van het vak volgt een schriftelijk afsluitend examen. Dit bepaalt of de cursist al dan niet geslaagd is. Wetteksten zijn toegelaten op het examen.

24 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 20 Handelsrecht 6. BIBLIOGRAFIE: - Codex - Belgisch Burgerlijk Wetboek Uitgegeven bij Marabout - Handelsrecht, R. Bützler - Handelsrecht, Dehaese, Pelckmans - Centrum voor Informatie en Documentatie, Brussel

25 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 21 Juridisch Nederlands JURIDISCH NEDERLANDS (40 LT) 1. BEGINSITUATIE: a) TOELATINGSVOORWAARDEN: De cursist moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals omschreven in de artikelen 34, 35, 36 en 37 van het decreet volwassenenonderwijs van 2 maart b) VEREISTE VOORKENNIS: Er is geen specifieke voorkennis vereist, wat betreft juridische terminologie. Een grondige kennis van de Nederlandse taal zowel mondeling als schriftelijk is echter vereist. 2. DOELSTELLINGEN: a) ALGEMENE DOELSTELLING: De rechtspracticus neemt vaak juridisch-administratieve taken voor zijn rekening en moet dus vertrouwd zijn met juridische vakterminologie. Het uiteindelijk doel van dit vak is bijgevolg dat de cursist dit vakjargon mondeling en schriftelijk beheerst. Kennis van dit juridisch jargon moet hem in staat stellen op het einde van de cursus over een juridisch onderwerp van gedachten te wisselen en bepaalde aspecten ervan toe te lichten. Hij is bekwaam een juridische tekst te begrijpen en te assimileren. Bovendien kan hij deze vakkennis toepassen bij het schrijven van een kritische commentaar. Aansluitend bij het Opleidingsprofiel van Rechtspraktijk wordt van de cursist verwacht dat hij de volgende attitudes, die gericht zijn op de vereiste beroepshoudingen, ontwikkelt en nastreeft: (Zie studie van de VLOR, Sleutelkwalificaties blz. 12) - accuratesse - flexibiliteit - resultaatgerichtheid - dienstverlenende ingesteldheid - zelfstandigheid - zin voor initiatief - zin voor samenwerking - kwaliteitsbewustzijn

26 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 22 Juridisch Nederlands - leergierigheid Tijdens zijn opleiding verwerft de cursist volgende vaardigheden: - sociale en communicatieve vaardigheden bij contacten met andere medewerkers en met het publiek; - luistervaardigheid bij de behandeling van juridische vragen en bij de verwerking van informatie op vergaderingen; - correct taalgebruik, evenals lexicale en grammaticale precisie bij het schrijven en spreken; - beheersing van de juridische vakterminologie en gevoel voor taalregisters; - spreekvaardigheid bij gesprekken met juristen en duiding van juridische informatie aan cliënten; - leesvaardigheid op het gebied van vakliteratuur; - schrijfvaardigheid bij het verzorgen van correspondentie; - zin voor synthese bij het rapporteren van vergaderingen en het verwerken van juridische teksten. b) LEERPLANDOELSTELLINGEN: Ad 1 - De cursist is op de hoogte van de juridische vakterminologie; hij weet die niet alleen te gebruiken maar ook toe te lichten en kan met verschillende taalregisters overweg. Ad 2 - De cursist beschikt over aangepaste sociale en communicatieve vaardigheden om zowel in een team te fungeren als om cliënten contactvaardig te woord te staan of vlot leesbaar aan te schrijven. Ad 3 - Hij legt bij vergaderingen met andere medewerkers en bij contacten met cliënten de nodige luisterbereidheid en vaardigheid aan de dag om vragen en diverse vormen van informatie te registreren en te verwerken. - Hij kan zich bij het praten en het schrijven precies, correct en helder uitdrukken. - Hij kan zowel met advocaten over een juridische materie van gedachten wisselen als aan cliënten dergelijke informatie vakkundig verduidelijken Ad 4 - Hij is in staat bij vergaderingen ondersteunend op te treden door ze vakkundig voor te bereiden, te notuleren, er verslag van uit te brengen en op te volgen - Hij kan de verslagen van de vergaderingen verwerken tot duidelijk leesbare conclusies. Ad 5 - De cursist kan vakliteratuur kritisch lezen en voor intern gebruik op kantoor verwerken.

27 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 23 Juridisch Nederlands Ad 6 - Hij kan keurige Nederlandse brieven opstellen. 3. LEERINHOUDEN 1. Juridische vaktermen 2. Communicatietechnieken 2.1. Mondelinge 2.2. Schriftelijke 3. Rapporteren, gebruik makend van juridisch jargon 3.1. Informatie aan advocaten Schriftelijk Mondeling 3.2. Informatie aan klanten Schriftelijk Mondeling 4. Vergaderingen 4.1. Vergadertechnieken 4.2. Het maken van een verslag op een vergadering 4.3. Het verwerken van verslagen van een vergadering tot duidelijk leesbare conclusies. 5. Vakliteratuur 5.1. Lezen 5.2. Synthetiseren van juridische teksten 6. Correspondentie voeren 4. METHODOLOGISCHE WENKEN: De juridische terminologie wordt door de leerkracht aangebracht en verklaard of door de cursisten in naslagwerken opgezocht. Deze vaktaal komt in teksten over juridische onderwerpen aan bod. Bronnen daarvoor zijn akten en contracten, vonnissen en arresten, uitgaven van het Staatsblad, het Rechtskundig Weekblad, de Juristenkrant e.a. tijdschriften en dagbladen. Met diverse oefeningen worden de cursisten met de nieuw verworven terminologie vertrouwd gemaakt. Bepaalde van deze oefeningen geven aanleiding tot pair work en groepswerk. Geregeld krijgen ze als taak teksten uit de vakliteratuur te lezen, met inhoudsvragen en open vragen, waarover moet worden gereflecteerd, wat dan in een synthese of kritische commentaar zijn neerslag vindt.

28 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 24 Juridisch Nederlands De cursisten leren ook fouten en onvolkomenheden in ambtelijke teksten te corrigeren, dergelijke teksten te herschrijven en voor gewone taalgebruikers toegankelijk te maken. Er kan hun worden gevraagd a.h.v. een kleinschalige enquête met mensen te praten over bv. hun contacten met advocaten en daarover verslag uit te brengen. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, wordt een gastspreker uitgenodigd, bv. een medewerker van een advocatenkantoor, een vertegenwoordiger van notarissen, om de cursisten bepaalde aspecten van hun beroepsactiviteit toe te lichten. Hierdoor wordt zowel de luistervaardigheid als de spreekvaardigheid aangescherpt. Luistervaardigheid komt trouwens ook aan bod, wanneer de cursisten reportages over bepaalde juridische materies op videofilm te zien krijgen. Minimale didactische benodigdheden: Een uitgerust leslokaal met bord + krijt of witbord of flip-over + stiften en een overheadprojector. Desgevallend een videotoestel + televisietoestel of DVD-toestel. Een radiocassetterecorder is eveneens onontbeerlijk. Krantenknipsels en tijdschriftartikels e.a. uit de Juristenkrant, wetteksten uit het Staatsblad, arresten en vonnissen uit het Rechtskundig Weekblad, akten en contracten, brochures en documentatie van het ministerie van Justitie, justitiehuizen, Belgisch notariaat, zaken- en advocatenkantoren e.d. vormen het materiaal waarmee kan worden gewerkt. De cursisten beschikken over een handboek of cursus. 5. EVALUATIE: Tijdens de les worden door gevarieerde oefeningen de leerstof en de verschillende vaardigheden ingeoefend. Geregeld worden over bepaalde cursusonderdelen herhalingsoefeningen ingelast om de vorderingen van de cursisten terzake op de voet te volgen. Ook kan een korte herhaling bij het begin van de les een controle vormen op de kennis van wat eerder werd aangebracht. Deze feedback maakt het mogelijk waar nodig het lesgebeuren bij te sturen. Een aantal van deze testmomenten en eerder vermelde taken worden als permanente evaluatie in het examencijfer verrekend. Op het einde van de voorziene periode volgt een schriftelijk examen. Dit bepaalt of de cursist al dan niet geslaagd is.

29 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 25 Juridisch Nederlands 6. BIBLIOGRAFIE: - Rechtskundig weekblad - Belgisch Burgerlijk Wetboek Uitgegeven bij Marabout - De Juristenkrant

30 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 26 Juridisch Frans JURIDISCH FRANS (40 LT) 1. BEGINSITUATIE: a) TOELATINGSVOORWAARDEN: De cursist moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals omschreven in de artikelen 34, 35, 36 en 37 van het decreet volwassenenonderwijs van 2 maart b) VEREISTE VOORKENNIS: Er is geen specifieke voorkennis vereist, wat betreft juridische terminologie. Een grondige kennis van de Franse taal zowel mondeling als schriftelijk is echter vereist. 2. DOELSTELLINGEN: a) ALGEMENE DOELSTELLING: Ons land heeft absoluut nood aan tweetalige krachten. De rechtspracticus zal vaak administratieve taken voor zijn rekening nemen en dient dus het juridisch vakjargon in het Frans goed onder de knie te hebben. Het uiteindelijk doel van het vak is dat de cursist zowel mondeling als schriftelijk gebruik kan maken van het juridisch jargon. Kennis in verband met het juridisch jargon wordt aangeleerd. Op het einde van dit vak is de cursist in staat een conversatie over een juridisch onderwerp in het Frans te voeren, de vraagstelling in het Frans aan te brengen en deel te nemen aan een debat. Hij kan de inhoud van een juridische tekst begrijpen. Het vakjargon moet concreet gebruikt (toegepast) kunnen worden bij het schrijven van een commentaar in het Frans. In aansluiting op het Opleidingsprofiel van Rechtspraktijk wordt van de cursist verwacht dat hij de volgende attitudes, die gericht zijn op de vereiste beroepshoudingen, ontwikkelt en nastreeft: (Zie studie van de VLOR, Sleutelkwalificaties blz. 12) - accuratesse - flexibiliteit - resultaatgerichtheid - dienstverlenende ingesteldheid

31 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 27 Juridisch Frans - zelfstandigheid - zin voor initiatief - zin voor samenwerking - kwaliteitsbewustzijn - leergierigheid Vaardigheden die verworven moeten worden zijn (in het Frans): - sociale en communicatieve vaardigheden; - correct taalgebruik. - kan een synthese maken van allerlei juridische teksten - kan informatie verstrekken aan advocaten die in opdracht van het bedrijf werken - kan juridische informatie verstrekken aan klanten - kan verslagen van vergaderingen verwerken tot duidelijk leesbare conclusies - kan deelnemen aan vergaderingen - kan vakliteratuur lezen en toepassen binnen bedrijf - kan correct correspondentie voeren in het Frans - kan mondeling en schriftelijk rapporteren aan klanten b) LEERPLANDOELSTELLINGEN: Ad 1 - De cursist is op de hoogte van de Franse juridische vakterminologie; hij kan ze gebruiken en verklaren. Ad 2 - De cursist beschikt over aangepaste sociale en communicatieve vaardigheden in het Frans om zowel in een team te fungeren als om cliënten contactvaardig te woord te staan of vlot leesbaar aan te schrijven. Ad 3 - Hij legt bij vergaderingen met andere medewerkers en bij contacten met cliënten de nodige luisterbereidheid en vaardigheid aan de dag om vragen en diverse vormen van informatie te registreren en te verwerken. - Hij kan zich bij het praten en het schrijven precies, correct en helder uitdrukken in het Frans. - Hij kan zowel met advocaten over een juridische materie van gedachten wisselen als aan cliënten dergelijke informatie vakkundig verduidelijken in het Frans. Ad 4 - Hij is in staat bij vergaderingen ondersteunend op te treden door ze vakkundig voor te bereiden, te notuleren, er verslag van uit te brengen en op te volgen en dit allemaal in het Frans. - Hij kan de verslagen van de vergaderingen verwerken tot duidelijk leesbare conclusies in het Frans. Ad 5

32 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 28 Juridisch Frans - De cursist kan Franse vakliteratuur kritisch lezen en voor intern gebruik op kantoor verwerken. Ad 6 - Hij kan correct correspondentie voeren in het Frans. 4. LEERINHOUDEN 7. Franse juridische vaktermen 8. Communicatietechnieken 8.1. Mondelinge 8.2. Schriftelijke 9. Rapporteren, gebruik makend van juridisch jargon 9.1. Informatie aan advocaten Schriftelijk Mondeling 9.2. Informatie aan klanten Schriftelijk Mondeling 10. Vergaderingen Vergadertechnieken Het maken van een verslag op een vergadering Het verwerken van verslagen van een vergadering tot duidelijk leesbare conclusies. 11. Vakliteratuur Lezen Synthetiseren van juridische teksten 12. Correspondentie voeren 5. LEERINHOUDEN De luister- en spreekvaardigheid wordt getoetst door groepsoefeningen, met gebruik van audiovisuele middelen. Er worden Franse juridische teksten gebruikt en geanalyseerd. De teksten die tot uitgangspunt van discussie dienen, handelen over juridische onderwerpen in het algemeen. Franse kranten en Franse juridische tijdschriften worden gebruikt. Er worden inhouds- en open vragen gesteld en oefeningen omtrent woordenschat en inhoud gemaakt. Er wordt les gegeven in kleine groepen, met veelvoudig gebruik van groepsdynamiek.

33 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 29 Juridisch Frans 4. METHODOLOGISCHE WENKEN: De juridische terminologie wordt door de leerkracht aangebracht (ex cathedra) en verklaard. Ter inoefening van de nieuw verworven terminologie worden Franse teksten gebruikt die handelen over juridische onderwerpen in het algemeen. De volgende bronnen kunnen daartoe aangewend worden: reële contracten, akten, het staatsblad, processen, en vonnissen. Verder leveren ook kranten en juridische tijdschriften interessante artikels op. De cursist wordt geoefend in het samenvatten en verklaren van deze teksten. Hij moet in staat zijn een leesbare tekst (voor een leek) te schrijven in correct Frans. Er wordt les gegeven in kleine groepen met veelvoudig gebruik van groepsdynamiek. Audiovisuele middelen kunnen aangewend worden om de luister- en spreekvaardigheid te toetsen. Verder versterkt het gebruik van de didactische media (overheadprojector, video) de impact op de lessen. Transparanten kunnen aangemaakt worden. Minimale didactische benodigdheden: Een uitgerust leslokaal met bord + krijt of witbord + stiften en een overheadprojector. Desgevallend een videotoestel + televisietoestel of DVD-toestel. Een radiocassetterecorder is eveneens onontbeerlijk. Franse krantenknipsels tijdschriften en oefeningen behoren tot het basismateriaal. De cursisten beschikken over een handboek of cursus. 5. EVALUATIE: Tijdens het lesgebeuren wordt de leerstof waar mogelijk d.m.v. oefeningen ingeoefend. Aan een begin van een les kan een (korte) herhaling voorzien worden. Dit geeft de leerkracht de kans individueel vast te stellen waar elke cursist staat en eventueel bij te sturen. De luister- en spreekvaardigheid wordt getoetst door groepsoefeningen, met gebruik van audiovisuele middelen. Er worden inhouds- en open vragen gesteld en oefeningen omtrent woordenschat gemaakt. De vermelde vaardigheden worden tijdens de oefeningen procesmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Op het einde van het vak volgt een schriftelijk en/of mondeling afsluitend examen. Dit bepaalt of de cursist al dan niet geslaagd is.

34 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 30 Juridisch Frans 6. BIBLIOGRAFIE: - Journal des Tribunaux - Code Civil Uitgegeven bij Marabout - DI CAIRANO - Cours de français - CLIJSTERS/AMAND. - Communication-Services - J. DE SPIEGELEER - Grammaire J. DE SPIEGELEER - Vacabulaire TOME A. - Vocabulaire 2000 exercices - Franstalige kranten en tijdschriften, o.a. Le Soir, Le vif/l exprss, Jour,al des Procès - TV-programma s

35 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 31 Practicum recht PRACTICUM RECHT (160 LT) 1. BEGINSITUATIE: a) TOELATINGSVOORWAARDEN: De cursist moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden zoals omschreven in de artikelen 34, 35, 36 en 37 van het decreet volwassenenonderwijs van 2 maart b) VEREISTE VOORKENNIS: Er is geen specifieke voorkennis vereist, wat betreft recht. Een grondige kennis van de Nederlandse taal is nodig om met de wetteksten te kunnen werken. 2. DOELSTELLINGEN: a) ALGEMENE DOELSTELLING: De cursist heeft een aantal ex cathedra vakken doorlopen. De uiteindelijke doelstelling van het vak bestaat erin van de opgedane kennis praktisch te kunnen toepassen. Het inzicht en de kennis zal verworven zijn in de andere gedoceerde vakken van het eerste jaar. In aansluiting op het Opleidingsprofiel van Rechtspraktijk wordt van de cursist verwacht dat hij de volgende attitudes, die gericht zijn op de vereiste beroepshoudingen, ontwikkelt en nastreeft: (Zie studie van de VLOR, Sleutelkwalificaties blz. 12) - accuratesse - flexibiliteit - kritische ingesteldheid - kunnen omgaan met informatie - resultaatgerichtheid - dienstverlenende ingesteldheid - zelfstandigheid - zin voor initiatief - zin voor samenwerking - kwaliteitsbewustzijn - leergierigheid

36 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 32 Practicum recht Vaardigheden die verworven moeten worden zijn: - analytisch en kritisch vermogen; - hanteren van de documenten; - sociale en communicatieve vaardigheden; - vaardigheid in het zien van details; - correct taalgebruik. - informatiebronnen kunnen opsporen - juridische teksten kunnen synthetiseren b) LEERPLANDOELSTELLINGEN: De leerplandoelstellingen van alle voorgaande vakken zitten hierin vervat. Het accent zal liggen op de attitudes en vaardigheden vermits kennis, inzicht en kunnen toepassen verondersteld wordt bereikt te zijn in de voorgaande vakken. De bedoeling van de practica is ook multidisciplinair te werken. Dit wil zeggen dat de cursist bijv. kan gevraagd worden een rechterlijke uitspraak (zie cursus inleiding tot het recht) op te zoeken (zie cursus rechtsmethodologie), waarbij een echtscheiding werd toegestaan op grond van overspel (burgerlijk recht) 3. LEERINHOUDEN De leerinhouden kunnen volgens de noodwendigheden en de keuze van de docent worden ingevuld. Er zullen practica georganiseerd worden in volgende disciplines: - inleiding tot het recht - burgerlijk recht - handelsrecht - rechtsmethodologie De docent zal voor zijn practica volgende technieken kunnen aanwenden: - een individuele opgave - een klassikale opgave - een groepsopgave - een case-studie - een gastspreker - een werkbezoek

37 OSP-HOKT Categorie: Economisch onderwijs Afdeling: Rechtspraktijk 33 Practicum recht 4. METHODOLOGISCHE WENKEN Elke opdracht wordt stap voor stap toegelicht.aan de studenten wordt duidelijk uitgelegd wat van hun verwacht wordt. De cursist wordt aangespoord tot zelfstandig werk (zeer belangrijke attitude voor de rechtspracticus) en tot teamwork. De cursist krijgt zijn taken mee, dient deze in op de afgesproken tijdstippen. De docent verbetert de taken en remedieert. Steeds is er mogelijkheid om individuele of klassikale begeleiding te krijgen. De docent verwijst naar passende informatiebronnen. 5. EVALUATIE: De evaluatie gebeurt op basis van de ingediende werken en studies. Gekoppeld hieraan zal de bespreking met de docent van de ingediende werken ook een rol spelen. De vordering van de cursist wordt gemeten over een gans academiejaar. Er zijn verschillende tussentijdse evaluaties, die steeds hun basis vinden in het geschreven werk. 6. BIBLIOGRAFIE: - Verwezen wordt naar de literatuurlijsten van de voorgaande vakken.

Leerplandoelstellingen (GO!-onderwijs: 2008/062, 2008/063, 2008/065) DEEL 1 Burgerlijk recht. Inleiding tot het burgerlijk recht

Leerplandoelstellingen (GO!-onderwijs: 2008/062, 2008/063, 2008/065) DEEL 1 Burgerlijk recht. Inleiding tot het burgerlijk recht Leerplandoelstellingen (GO!-onderwijs: 2008/062, 2008/063, 2008/065) DEEL 1 Burgerlijk recht Inleiding tot het burgerlijk recht Je kan het begrip recht (in eigen woorden) omschrijven. ( 1.1) Je kan de

Nadere informatie

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016.

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016. Opleiding Boekhouden Code + officiële benaming van de module C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht Academiejaar 2015-2016 Semester 1 Studieomvang 6 studiepunten Totale studietijd 120 Aantal lestijden

Nadere informatie

Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13

Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13 7 Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13 1 ALGEMENE INLEIDING 15 1.1 Wat is recht? 15 1.2 Indelingen van het recht 16 A Privaatrecht publiekrecht 16 B Enkele andere indelingen 17 1.3 De bronnen van het recht 18 A Wetgeving

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF 3. Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13

Inhoud WOORD VOORAF 3. Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13 5 WOORD VOORAF 3 Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13 1 ALGEMENE INLEIDING 15 1.1 Verantwoording 15 1.2 Het begrip recht 16 1.2.1 Algemeen 16 1.2.2 Een geheel van algemeen geldende normatieve regels 17 1.2.3

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1: INDELING VAN HET RECHT 3 1.1. Het publiekrecht 4 1.1.1. Het staatsrecht 4 1.1.2. Het administratief recht 5 1.1.3. Het strafrecht 6 1.1.4. Het fiscaal

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Topograaf modulenaam Zakenrecht en overheidsopdrachten code module M IT 097 Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden 60 studiepunten 4 structuurschema / volgtijdelijkheid link:

Nadere informatie

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109)

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) sd.cju01.4.v3 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in

Nadere informatie

Docenten: R. Cassiers, G. Franssens, D. Torfs, Y. Nachtegaele, P. Vandaele, Y. Vanden Bosch, N.N.

Docenten: R. Cassiers, G. Franssens, D. Torfs, Y. Nachtegaele, P. Vandaele, Y. Vanden Bosch, N.N. Juridische vorming Deze module bestaat uit drie onderwijsleeractiviteiten: de onderwijsleeractiviteit Juridische vorming, de onderwijsleeractiviteit Deontologie en de onderwijsleeractiviteit Rechtsmethodologie

Nadere informatie

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13

Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 11 I. INLEIDING... 13 II. HET OBJECTIEVE RECHT... 17 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 17 1. Het objectieve

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel

INHOUDSTAFEL. Inhoudstafel Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 5 LIJST VAN TABELLEN... 9 LIJST VAN PRAKTISCHE VOORBEELDEN... 10 I. INLEIDING... 11 II. HET OBJECTIEVE RECHT...15 A. HET OBJECTIEVE EN SUBJECTIEVE RECHT... 15 1. Het objectieve

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) De cursist: Kan het begrip btw omschrijven. Hij kan het principe van de btw verklaren.

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) De cursist: Kan het begrip btw omschrijven. Hij kan het principe van de btw verklaren. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module A4 BTW( 6 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang en de betekenis

Nadere informatie

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2.

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2. Opleiding Meertalig secretariaat Code + officiële benaming van de module A3 Frans 1 Academiejaar 2015-2016 Semester 1 en 2 Studieomvang 9 studiepunten Totale studietijd 180 Aantal lestijden 120 Aandeel

Nadere informatie

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht

Inleiding tot Recht. Uit Praktisch Burgerlijk Recht Inleiding tot Recht Uit Praktisch Burgerlijk Recht 1. Wat is recht? Een exacte definitie is niet te geven. Elke klassieke definitie bevat vier elementen: Gedragsregels, normen Doel = maatschappelijk leven

Nadere informatie

ECTS-fiche - Handels- en economisch recht

ECTS-fiche - Handels- en economisch recht ECTS-fiche - Handels- en economisch recht Afstudeerrichting: Graduaat rechtspraktijk Code: D1 Aantal lestijden: 80 1. Beknopte omschrijving: Het handelsverkeer is zonder twijfel een erg belangrijk onderdeel

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding modulenaam code module Talen Engels Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5 en 6 (ERK = Threshold) 5906/5907 en 5908/5909 en 5910/5911 en 5912/5913 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Bouw- en Houtconstructies modulenaam Bouwwetgeving code module 1I Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden 40 studiepunten 3 structuurschema / volgtijdelijkheid link: Structuurschema

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website

ECTS- FICHE. Hoofdvestiging centrum CVO Horito Via secretariaat en/of website HBO5 Orthopedagogie ECTS- FICHE ECTS-Fiche Emancipatorisch werken 2 (G2) Code: G2 Cluster: 3 Academiejaar: 2014-2015 Studietijd: 40 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: mogelijk Onderwijstaal:

Nadere informatie

.1.Wat de bevoegdheid van de vrederechter betreft. .2.Wat de bevoegdheid van de rechtbank van koophandel betreft

.1.Wat de bevoegdheid van de vrederechter betreft. .2.Wat de bevoegdheid van de rechtbank van koophandel betreft .1.Wat de bevoegdheid van de vrederechter betreft 1.1.Het optrekken van de algemene bevoegdheid van de vrederechter naar 2.500 ( komt van 1860 ).2.Het optrekken van de grens m.b.t. de aanleg ( dwz : onder

Nadere informatie

ECONOMIE: INLEIDING EN SITUERING

ECONOMIE: INLEIDING EN SITUERING ECONOMIE: INLEIDING EN SITUERING 1. BEHOEFTEN EN BEHOEFTEBEVREDIGING...3 2. ECONOMIE...4 3. CONSUMEREN EN PRODUCEREN...5 3.1. CONSUMEREN...5 3.2. PRODUCEREN...5 4. SOORTEN GOEDEREN EN DIENSTEN...7 4.1.

Nadere informatie

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178)

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) sd.cju16.4.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs DE PROCEDUREGIDS DE PROCEDUREGIDS Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs Antwerpen Cambridge De proceduregids. Stappenplan voor

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Communicatie opleidingsonderdeel Communicatietechnieken 3 (mondelinge communicatie de winkel) code module E3 Geldig vanaf 01/09/2017 aantal lestijden

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding modulenaam code module aantal lestijden Talen Duits Richtgraad 2: niveau 3, 4, 5, 6 (ERK = Treshold) 5892/5893 en 5894/5895 en goedkeuring door 5896/5897 en 5898/5899 120/jaar studiepunten

Nadere informatie

INLEIDING TOT HET BURGERLIJK RECHT

INLEIDING TOT HET BURGERLIJK RECHT INLEIDING TOT HET BURGERLIJK RECHT Nicole HEIJERICK Notarieel Jurist, Docent Europese Hogeschool Brüssel, Gastdocent EHSAL Management School l.s.m. Trudo BREESCH Hoofdlector Katholieke Hogeschool Kempen,

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Communicatie opleidingsonderdeel Communicatietechnieken 3 (mondelinge communicatie de winkel) code module E3 Geldig vanaf 01/09/2016 aantal lestijden

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I. Gemeen recht

Inhoudstafel. Deel I. Gemeen recht Deel I. Gemeen recht Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen (1-29) Afdeling 1. Definitie en situering (1-14) Afdeling 2. Algemene geldigheidsvoorwaarden (15-25) Afdeling 3. Bewijs (26-29) Hoofdstuk 2. Duur en

Nadere informatie

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Onderwijs en Maatschappij (OMA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal studiepunten

Nadere informatie

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1 Inhoudstafel Inhoudstafel WAARSCHUWING................................................ HANDLEIDING.................................................. vii ix DEEL 1 Inleiding....................................................

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding modulenaam Talen Duits Richtgraad 1: niveau 1 en niveau 2 (ERK = Breakthrough en Waystage) code module 5850/5851 en 5852/5853 goedkeuring door aantal 120/jaar studiepunten datum

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Frans Richtgraad 1: niveau 1 en niveau 2 (ERK = Breakthrough en Waystage) code module 5858/5859 en 5860/5861 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten

Nadere informatie

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen.

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding Netwerken Module Communicatie- en organisatietechnieken Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt de vereiste communicatieve en organisatorische vaardigheden

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO BD 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: Modulair Onderwijsniveau: HOSP Categorie: Economisch Opleiding: BOEKHOUDEN Totale aantal lestijden: 1440 lestijden Module(s): A Basistechnieken B Vennootschappen C Wetgeving

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau het Nederlands te functioneren en is de eerste plaats gericht op formele communicatie. Dit profiel

Nadere informatie

Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X

Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X MODULE Leraar en verantwoordelijkheden (LEV) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 Semester 4 X Aantal

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Specifieke

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12

INHOUDSTAFEL. Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12 INHOUDSTAFEL Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12 1. Waarom een wet voor meerderjarige onbekwamen? 15 2. Wat verstaat men onder onbekwamen? 20 2.1. Enkel voor meerderjarigen 21 2.2. De meerderjarige

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Zakelijke Communicatie in eerste vreemde taal 1 code module A2 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3

Nadere informatie

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek,

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek, Recht is alomtegenwoordig. Of het nu gaat om een verbod iets te doen (door het rood licht rijden), een verplichting iets te doen (deelnemen aan verkiezingen), een werkwijze die men dient na te leven (procesrecht)

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding MEDEWERKER REISBUREAU/ TOUROPERATOR modulenaam Zakelijk Nederlands code module A1 goedkeuring door aantal lestijden 60 studiepunten 300 datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAK: BURGERLIJK EN HANDELSRECHT Dit is een vakfiche burgerlijk en handelsrecht voor 3de graad bso kantoor/kantooradministratie en gegevensbeheer. Let op: de

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Vrachtwagenchauffeur modulenaam Rijtechnieken Vrachtwagen 3 code module 6485 goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie

Elementaire Rechtspraak

Elementaire Rechtspraak Boekenreeks Elementaire Rechtspraak ER 60 Recente Elementaire Vonnissen en Arresten (2009 2010 2011) Adoptie Dringende en Voorlopige Maatregelen Echtscheiding Erfrecht Geesteszieke Huwelijksvermogensrecht

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Zakelijke Communicatie in een eerste vreemde taal 1 - Frans code module A2 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum

Nadere informatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie

STUDIEFICHE HBO5. identificatie identificatie opleiding Marketing modulenaam Algemene marketing - marketing management code module A5A goedkeuring door aantal lestijden 120 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2011 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Telefonist-receptionist BO HA 004 Pagina 1 van 11 Inhoud 1 Opleiding...3 1.1 Relatie

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED BIBLIOTHEEK-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIEKUNDE Opleiding BO BD 002 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 13 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord... Zaakregister... Tabel van de geciteerde beslissingen... HOOFDSTUK I ALGEMENE BEGRIPPEN A FDELING I A FDELING II

Inhoud. Voorwoord... Zaakregister... Tabel van de geciteerde beslissingen... HOOFDSTUK I ALGEMENE BEGRIPPEN A FDELING I A FDELING II iii Inhoud Voorwoord........................................................... Zaakregister.......................................................... Tabel van de geciteerde beslissingen.....................................

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Zakelijke communicatie in een eerste vreemde taal 2 code module A4 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A4 Frans 2. Academiejaar 2015-2016. Semester

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A4 Frans 2. Academiejaar 2015-2016. Semester Opleiding Meertalig secretariaat Code + officiële benaming van de module A4 Frans 2 Academiejaar 2015-2016 Semester 2 (+ online herhalingsopdrachten tijdens het 1 ste semester) Studieomvang 6 studiepunten

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl9 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Initiatie Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde BO PZ 002 (Ontwerp) Informatiekunde Versie {1.0} Bijlage

Nadere informatie

INHOUD. Zaakregister Table alphabétique Tabel van de geciteerde beslissingen Voorwoord HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEGRIPPEN

INHOUD. Zaakregister Table alphabétique Tabel van de geciteerde beslissingen Voorwoord HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEGRIPPEN BOEDELBESCHRIJVING 1 INHOUD Zaakregister................................................................. 17 Table alphabétique............................................................ 23 Tabel van

Nadere informatie

Profiel Professionele Taalvaardigheid

Profiel Professionele Taalvaardigheid Profiel Professionele Taalvaardigheid PPT Het Profiel Professionele Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om professioneel in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

Semester 1 Studietijd (uren) Lestijden (60')

Semester 1 Studietijd (uren) Lestijden (60') Master in de IW: Kunststofverwerking College & TB Semester 1 Studietijd (uren) Lestijden (60') Contacturen Stpt Coll. TB ZW Totaal ECTS Fiche per. 1 per. 2 (6 wkn) (6 wkn) Reologie* 3 24 6 50 80 ELM 7402

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Talen modulenaam Spaans Richtgraad 3: niveau 7 en 8 (ERK = Vantage) code module 6014/6015 en 6016/6017 goedkeuring door aantal lestijden 120/jaar studiepunten datum goedkeuring

Nadere informatie

STUDIEFICHE SVWO. identificatie. opleiding

STUDIEFICHE SVWO. identificatie. opleiding identificatie opleiding Hovenier aanleg van parken en tuinen modulenaam Werkplekleren code module E1 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen 35 Enkele belangrijke begrippen en afkortingen De volgende lijst geeft een beknopte omschrijving 3 van enkele juridische termen die in dit boek aan bod komen, en dient enkel om die begrippen beter te kunnen

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Graduaat Chemie optie Biochemie modulenaam Analytische Biochemie code module Cc2 Geldig vanaf 01/09/2015 aantal lestijden 40 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link:

Nadere informatie

ECTS-fiche. Verzekeringsrecht en techniek

ECTS-fiche. Verzekeringsrecht en techniek ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Verzekering

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. deskundige juridische aangelegenheden. De deskundige juridische aangelegenheden rapporteert aan het diensthoofd stafdienst..

FUNCTIEBESCHRIJVING. deskundige juridische aangelegenheden. De deskundige juridische aangelegenheden rapporteert aan het diensthoofd stafdienst.. FUNCTIEBESCHRIJVING FUNCTIE: NIVEAU: RANG: WEDDENSCHAAL: deskundige juridische aangelegenheden B Bv B1-B3 Plaats in het organogram De deskundige juridische aangelegenheden rapporteert aan het diensthoofd

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

INHOUD VOORWOORD... KRONIEK FAMILIAAL VERMOGENSRECHT Coördinatie Prof. Dr. JOHAN DU MONGH... 1. Primair huwelijksvermogensstelsel VEERLE ALLAERTS...

INHOUD VOORWOORD... KRONIEK FAMILIAAL VERMOGENSRECHT Coördinatie Prof. Dr. JOHAN DU MONGH... 1. Primair huwelijksvermogensstelsel VEERLE ALLAERTS... INHOUD VOORWOORD... v DEEL I. KRONIEK FAMILIAAL VERMOGENSRECHT Coördinatie Prof. Dr. JOHAN DU MONGH... 1 Hfdst. I. Primair huwelijksvermogensstelsel VEERLE ALLAERTS... 3 I. Algemeen... 3 II. Verplichting

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Meertalig secretariaat modulenaam Communicatievaardigheden code module A4 goedkeuring door aantal lestijden 60 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE

PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE PEDAGOGISCHE OPLEIDING THEORIE September 2012 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf... 6 Hoofdstuk 1: Communicatie en feedback... 7 1.1 De roos van Leary... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.1.1 Acht leraarstypen...

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Fiscale wetenschappen modulenaam Projectwerk code module E1 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT A.J.T. - MEMO'S - nr. 1. BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT Ingrid D'HAEYER Adjunct-hoofdadviseur Juridische Zaken NV KBC Bank INHOUD DEEL I. BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHTELUK PROCESRECHT Hoofdstuk

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Medewerker Reisbureau/Touroperator modulenaam Zakelijke communicatie in een eerste vreemde taal 2 - Frans code module A4 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Communicatie opleidingsonderdeel Communicatietechnieken 2 (mondelinge communicatie de klant) code module E2 geldig vanaf 01/09/2017 aantal lestijden

Nadere informatie

MATERIE BEVOEGDHEID TOEPASSELIJK RECHT EXEQUATUR EXTRA Bestaan en afwezigheid Boek blz. 420 Art. 41 WbIPR Art. 39 WbIPR Boek blz.

MATERIE BEVOEGDHEID TOEPASSELIJK RECHT EXEQUATUR EXTRA Bestaan en afwezigheid Boek blz. 420 Art. 41 WbIPR Art. 39 WbIPR Boek blz. Bestaan en afwezigheid Boek blz. 420 Art. 41 Art. 39 Boek blz. 419 Naam Art. 36 Art. 37 - vaststelling Art. 39 Boek blz. 426 Art. 38 - verandering Staat en bekwaamheid Art. 3, Art. 32 Art. 34 Art. 39 Boek

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie:

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module Organisatie en communicatie Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang van

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Wijnkenner modulenaam Degustatie Franse wijnen code module 9648 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Fiscale wetenschappen modulenaam Vennootschapsrecht code module A4 Geldig vanaf 01/02/2016 aantal lestijden 60 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link: structuurschema

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Toon Steenssens UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT. Modulaire opleiding Informatica: Programmeren AO IC 002

Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2007 STUDIEGEBIED ICT. Modulaire opleiding Informatica: Programmeren AO IC 002 STUDIEGEBIED ICT Modulaire opleiding Informatica: AO IC 002 Versie 2.0 BVR Pagina 1 van 21 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 4 1.1 Korte beschrijving... 4 1.1.1 Inhoud... 4 1.1.2 Modules... 4 1.1.3 Niveau en

Nadere informatie

HANDBOEK BURGERLIJK RECHT

HANDBOEK BURGERLIJK RECHT RENE DEKKERS HANDBOEK BURGERLIJK RECHT DEEL IV Huwelijksstelsels - Erfrecht - Giften DERDE UITGAVE BEWERKT DOOR HELENE CASMAN Gewoon Hoogleraar Vrije Universiteit Brussel Hoogleraar Université Libre de

Nadere informatie

Beschrijving en doel van dit beroepsproduct

Beschrijving en doel van dit beroepsproduct Algemene informatie Titel OWE Code OWE Eigenaar OWE Opleiding Inleiding Vermogensrecht IVRE de heer mr. P.A.J. Koster HBO-Rechten Studiejaar 2011-2012 Periode (1-4) 1 en 3 Doorlooptijd 1 periode Doelgroep:

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Definitie en uitgangspunten DEFINITIE VAN HET POLITIEVERHOOR UITGANGSPUNTEN 22

Hoofdstuk 2 Definitie en uitgangspunten DEFINITIE VAN HET POLITIEVERHOOR UITGANGSPUNTEN 22 HANDBOEK POLITIEVERHOOR INHOUDSTAFEL Inleiding 9 Hoofdstuk 1 Het juridisch kader 13 1. ALGEMEEN 13 1.1. Wie mag er verhoren? 13 1.2. Hoe moet er worden verhoord? 14 1.2.1. Gericht op de waarheidsvinding

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Algemene inleiding 15

Hoofdstuk I. Algemene inleiding 15 Voorwoord 13 Hoofdstuk I. Algemene inleiding 15 Afdeling 1. Het privaatrecht, wat is dat? 15 1. Objectief recht vs. subjectief recht 15 I. Algemeen 15 II. Objectieve benadering het objectief recht 15 III.

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

in de school Adv ocaat

in de school Adv ocaat Advocaat in de school LAGER ONDERWIJS Wat is het recht? Scheiding der machten Iemand pesten is niet tof, door het rode licht fietsen of lopen is gevaarlijk, met mes en vork eten is beleefd, roepen in de

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding MEDEWERKER REISBUREAU/TOUROPERATOR modulenaam Specifieke toeristische communicatie in een eerste vreemde taal code module B1 goedkeuring door aantal lestijden 60 studiepunten datum

Nadere informatie

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

Belang van het onderscheid

Belang van het onderscheid privaatrecht publiekrecht Horizontale relaties in het recht = relaties tussen particuliere personen Verticale relaties in het recht = relaties tussen overheid en privé-personen Belang van het onderscheid

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Boekhouden modulenaam Kostprijsberekening code module E3 Geldig vanaf 01/02/2017 aantal lestijden 120 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link: structuurschema boekhouden

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3 INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT.... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN.... 3 Inleiding.... 3 Hoofdstuk I. Onderscheid der goederen.... 4 Afdeling I. Belangrijkste indelingen.... 4 Afdeling II. Roerende en

Nadere informatie

KRONIEK FAMILIAAL VERMOGENSRECHT Prof. Dr. Johan Du Mongh en Dr. Charlotte Declerck.. 1

KRONIEK FAMILIAAL VERMOGENSRECHT Prof. Dr. Johan Du Mongh en Dr. Charlotte Declerck.. 1 INHOUD VOORWOORD.................................................... v DEEL I. KRONIEK FAMILIAAL VERMOGENSRECHT Prof. Dr. Johan Du Mongh en Dr. Charlotte Declerck.. 1 Hfdst. I. Primair huwelijksvermogensstelsel

Nadere informatie