V1.2 VERSION 15: WHAT S NEW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "V1.2 VERSION 15: WHAT S NEW"

Transcriptie

1 V1.2 VERSION 15: WHAT S NEW

2 VERSION 15: WHAT S NEW p. 2 TABLE OF CONTENT 1. Algemeen Vectorisatie van afbeeldingen Vectoriseer lijnen Vectoriseer randen Helmert Annotaties: Rioleringsputten Positioning Profielen Snijpunten Instellingen bewaren Meerdere profielen in één keer laten genereren Helling Tekentools Verbind/verkort meerdere lijnen tegelijkertijd Verbind/verkort met een hoogte die niet wijzigt Verleng lijn DWG/DXF Xref s US Feet Afbeeldingen in hyperlinks WMS/WMTS WMTS Full screen WMS/WMTS LandXML Importeer shape Help systeem Bewerk kenmerken Relatieve externe links Info-tab Layer tools JPG Tekst in lijnstijlen... 14

3 VERSION 15: WHAT S NEW p Tekst opsplitsen Teksten in lijnstijlen CRS OSGB Nieuw CRS management systeem Eigen instellingen Aanpasbare dialoogvensters VBA macro s Updates VBA editor POM Technische verbeteringen Nieuwe bestandsversie Multithreading voor pointcloud rendering in het 3D-venster bit Licensie Pointclouds Vectorisatie Vectoriseer snede Vectoriseer 3D lijnen Clipping: wegknippen Classificatie Classificatie van grondpunten Inkleuring Ongedaan maken/ Herdoe D Venster Tekentools Wandelen Snedes Section box Snappen Verticale lijnen Tab DTM Reductie... 22

4 VERSION 15: WHAT S NEW p Rendering Grenslijnen Van - tot Volume berekening annuleren Actieve DTM... 23

5 VERSION 15: WHAT S NEW p ALGEMEEN 1.1. VECTORISATIE VAN AFBEELDINGEN Deze functie converteert afbeeldingen naar lijnen VECTORISEER LIJNEN Importeer een afbeelding die lijnen bevat, die gevectoriseerd dienen te worden. Rechterklik op de afbeelding, en kies voor Vectoriseer lijnen. Een voorbeeld: Originele afbeelding: Gevectoriseerde afbeelding: Lijnen zijn geen lijnen, maar pixels. De lijnen zijn echte Pythagoras lijnen VECTORISEER RANDEN Deze functie kan gebruikt worden als de afbeelding geen lijnen bevat, maar ingekleurde gebieden. Rechterklik op de afbeelding, en kies dan voor Vectoriseer randen. Originele afbeelding: Gevectoriseerde afbeelding:

6 VERSION 15: WHAT S NEW p. 6 De lijnen worden gecreëerd op een overgang van één kleur naar een andere HELMERT De Helmert transformatie is uitgebreid met Z: 1.3. ANNOTATIES: RIOLERINGSPUTTEN Kies bij de annotatiestijl voor pointer mangat. Als de tekst zich op meerdere regels bevindt, wordt de bovenste regel automatisch boven de horizontale lijn geplaatst, en de andere tekst wordt automatisch onder de horizontale lijn geplaatst POSITIONERING De positionering van annotaties van het type range alleen tekst zijn veranderd wanneer deze ingesteld staan op onder/binnen: ze staan nu ietsje dichter bij de lijn PROFIELEN Het dialoogvenster voor profielen is herwerkt.

7 VERSION 15: WHAT S NEW p. 7 In het dialoogvenster staat 1 lijn met de hoogte van de snijpunten, en 1 lijn met de afstanden van de snijpunten. Deze informatie verschijnt ook op deze manier in het uiteindelijke dwarsprofiel: Één zo n lijn in het dialoogvenster voor het creëren van lengte- en dwarsprofielen komt overeen met één lijn informatie in het uiteindelijke dwarsprofiel SNIJPUNTEN Gebruik een pad om een profiel te definieren. De lijnen die met het pad snijden, wil je als snijpunten op het uiteindelijke dwarsprofiel hebben. Selecteer die lijnen mee vooraleer je naar Berekening Profiel Lengteprofiel gaat.

8 VERSION 15: WHAT S NEW p. 8 Maak dan volgende instellingen: Gebruik en om regels toe te voegen. Kies bij Type voor Snijpunten, en bij subtype Hoogte en Afstand. Het resultaat:

9 VERSION 15: WHAT S NEW p INSTELLINGEN BEWAREN De gemaakte instellingen bij het profiel-venster, kunnen bewaard worden door op de knop Bewaar te drukken MEERDERE PROFIELEN IN ÉÉN KEER LATEN GENEREREN Bij het selecteren van meerdere paden bij de aanmaak van een lengteprofiel, wordt per geselecteerd pad één tekening aangemaakt van het profiel HELLING

10 VERSION 15: WHAT S NEW p TEKENTOOLS VERBIND/VERKORT MEERDERE LIJNEN TEGELIJKERTIJD Het is nu mogelijk om meerdere lijnen tegelijkertijd te verkorten of te verlengen. Selecteer de lijnen die verkort of verlengd dienen te worden. Selecteer de tool verbind/verkort/projecteer. Klik op de lijn waar naar de lijnen verlengd of verkort dienen te worden. Als er een stuk afgeknipt dient te worden, dien je nog een keer te klikken aan de kant waar de lijnen dienen over te blijven VERBIND/VERKORT MET EEN HOOGTE DIE NIET WIJZIGT Als je SHIFT ingedrukt houdt bij het gebruik van de verbind/verkort-tool verplaatste punt niet aangepast worden., zal de hoogte van het Als je standaard de functie verbind/verkort gebruikt, wordt de hoogte van het verplaatste punt veranderd naar de hoogte van de lijn naar waar het verplaatst wordt.

11 VERSION 15: WHAT S NEW p VERLENG LIJN Gebruik van de -tool terwijl de CTRL knop ingedrukt gehouden wordt, zorgt ervoor dat het originele punt behouden blijft DWG/DXF XREF S Wanneer de DWG/DXF external references (Xref s) bevat, wordt hiervan melding gegeven. Opgelet, dit is enkel een melding. Die Xref s worden niet mee ingelezen in Pythagoras US FEET Bij het importeren is het nu mogelijk om US feet als eenheid te kiezen AFBEELDINGEN IN HYPERLINKS Deze afbeeldingen worden nu geëxporteerd naar DWG/DXF WMS/WMTS WMTS WMTS wordt nu ook ondersteund door Pythagoras. De instellingen voor WMTS kunnen op dezelfde locatie gemaakt worden dan WMS: Instellingen Beheer webservices. WMTS is een gelijkaardige service dan WMS, maar werkt met Tiles, waardoor het performanter is. Een voorbeeld van een WMTS voor België: AGIV: GRB, orthofoto s, ABW en andere historischek kaarten: e=wmts&version=1.0.0 Zo n WMTS is een service die meestal verzorgd wordt door overheidsinstanties. Alle nodige informatie kan gevonden worden op de site van zo n overheidsinstantie FULL SCREEN WMS/WMTS Als aan de tekening een Coordinaten Referentie systeem is toegewezen (bijvoorbeeld LB72, of RD), kunnen webservices voortaan ook fullscreen opgevraagd worden. Stel het CRS in via Voeg de webservices toolbar toe: bij de Actieve Instellingen.

12 VERSION 15: WHAT S NEW p. 12 Nu is het mogelijk om een WMS/WMTS uit de lijst te kiezen om die fullscreen te laten verschijnen in je tekening: Bij in- en uitzoomen zal Pythagoras de afbeeldingen downloaden op de huidige schaal. Een balk toont de voortgang van het downloadproces aan: Het resultaat: 1.8. LANDXML Export naar LandXML is nu ook mogelijk. Volgende objecten worden geëxporteerd: Punten: als CgPoints Lijnen: als PlanFeature lines Bogen: als PlanFeature arcs Cirkels: als PlanFeature polylines

13 VERSION 15: WHAT S NEW p. 13 Krommes: als PlanFeature polylines Clothoides: als PlanFeature polylines Polygonen: als parcels DTM: als surfaces Indien er DTM s in de tekening zitten, zal er een vraag gesteld worden of de actieve DTM moet geëxporteerd worden, geen, of allemaal. Het resulterende bestand kan gevalideerd worden met de Validator tool die beschikbaar is op IMPORTEER SHAPE Indien er niet genoeg geheugen beschikbaar is om een zeer grote SHP te importeren, wordt de SHP toch gedeeltelijk geïmporteerd. Het is nu ook mogelijk om de grenzen aan te geven van het gebied dat geïmporteerd moet worden. Zo kan je de SHP gedeeltelijk inlezen, en de importtijd verkorten HELP SYSTEEM Elk dialoogvenster heeft nu een? : Na klikken op?, verschijnt de help-informatie over dat dialoogvenster in een HTML-venster BEWERK KENMERKEN RELATIEVE EXTERNE LINKS Het pad naar externe bestanden kan relatief gezet worden:

14 VERSION 15: WHAT S NEW p INFO-TAB dz en helling worden nu ook weergegeven in de info-tab van lijnen: LAYER TOOLS Het isoleren kan nu toegepast worden op Lokaal + Pagina, Lokaal of Pagina JPG Een nieuw type van JPG wordt nu ook ondersteund TEKST IN LIJNSTIJLEN TEKST OPSPLITSEN Teksten kunnen nu opgesplitst worden via Bewerken Aanpassen Opsplitsen. Je krijgt dus letters die bestaan uit vele lijntjes. Het lettertype van de tekst gaat hiermee wel verloren, de tekst wordt namelijk omgezet naar het Pythagoras Vector Font. Een ander font kunnen we niet omzetten naar lijnen.

15 VERSION 15: WHAT S NEW p TEKSTEN IN LIJNSTIJLEN Nadat een tekst opgesplitst is, kan het gebruikt worden bij de aanmaak van lijnstijlen CRS OSGB36 OSGB36 wordt nu ondersteund. Ga naar Instellingen Voorkeuren CRS en selecteer OSGB36 in de lijst NIEUW CRS MANAGEMENT SYSTEEM We kunnen nu op een gemakkelijke manier nieuwe CRS en toevoegen die gebruik maken van Transverse Mercator, Lambert 1 en Lambert 2 projecties. De definitie van deze CRS en zit in een XML bestandjes. Deze XML bestanden hebben een unieke formattering en worden door onszelf gecreëerd. Ze zijn gebaseerd op de XML-bestanden van EIGEN INSTELLINGEN Het maximum aantal Eigen instellingen is verhoogd tot AANPASBARE DIALOOGVENSTERS De dialoogvenster onder Instellingen voor het beheer, kunnen allemaal in grootte aangepast worden. Bijvoorbeeld het venster voor het beheer van de lagen kan aangepast worden in grootte VBA MACRO S UPDATES De Bonus Tools, GRB, KLIP en Cadmap zullen vanaf nu automatisch geupdate worden op dezelfde manier dan Pythagoras zelf. Het macrobibliotheekbeheer -venster is ook aangepast VBA EDITOR Commentaar-blok toevoegen Commentaar-blok weghalen POM Annotatie-objecten kunnen nu ook gecreëerd worden via VBA via de CadObject-klasse met de methode CreateAnnotation. Een HTML-venster kan nu ook gecreëerd worden via de VBA-klasse HTMLWindow.

16 VERSION 15: WHAT S NEW p TECHNISCHE VERBETERINGEN NIEUWE BESTANDSVERSIE Het bestandsformaat is vernieuwd en van nul opnieuw ontworpen. De voordelen: Een verkleinde gevoeligheid voor corrupte bestanden: wanneer het schrijfproces plots wordt onderbroken (door wegvallen van de spanning, of netwerkproblemen), resulteert dit niet meer in een corrupt bestand. Voorwaartse compatibiliteit: versie 16-bestanden zullen geopend kunnen worden in versie 15. Achterwaartse compatibiliteit: oudere bestanden die in een nieuwere versie geopend worden, moeten niet langer geconverteerd worden. Bijvoorbeeld een V15-bestand dat geopend wordt in V16, moet niet geconverteerd worden. De voordelen wat betreft voorwaartse en achterwaartste compatibiliteit zullen ook maar pas in de toekomst vruchten afwerpen MULTITHREADING VOOR POINTCLOUD RENDERING IN HET 3D-VENSTER Het lezen en het weergeven van data van pointclouds in het 3D-venster, gebeurt nu aparte threads. Dit resulteert in een hogere framerate BIT Pythagoras is nu beschikbaar in zowel 32- als 64-bit LICENSIE Het licentiesysteem is verbeterd. De Pythagoras-sleutel zal bij eerste gebruik van versie 15 automatisch geupgrade worden. Hiervoor is wel een internetverbinding vereist.

17 VERSION 15: WHAT S NEW p POINTCLOUDS 2.1. VECTORISATIE VECTORISEER SNEDE Met horizontale of vecticale snede Één van de twee vlakken van de snede is het dichtste bij de camera. De objecten die in dat vlak liggen, worden gebruikt om de vectorisatie op te berekenen. Snede van een pointcloud: Resultaat: Met een section box Het grootste vlak dat zich het dichtst bij de camera bevindt, wordt gebruikt om de vectorisatie op te berekenen VECTORISEER 3D LIJNEN De pointcloud: Het resultaat:

18 VERSION 15: WHAT S NEW p CLIPPING: WEGKNIPPEN Het is nu mogelijk om eender welk deel uit de pointcloud te verwijderen, door een goed camerastandpunt te kiezen. Zo kan je gemakkelijk je pointcloud opkuisen CLASSIFICATIE Het LAS-formaat voor pointclouds kan classificatie-informatie van punten bevatten: of een punt een punt op de grond is, vegetatie, water, een gebouw. Die classificatie-informatie wordt nu ook geïmporteerd in Pythagoras CLASSIFICATIE VAN GRONDPUNTEN Rechterklik op een puntenwolk om deze functie te starten. Afhankelijk van de grootte van de pointcloud, kan dit proces behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Hoe het werkt Een eerste groffe DTM van de laagste punten van de pointcloud wordt berekend. Dan wordt ieder punt van de puntenwolk vergeleken met deze DTM: is het verschil in hoogte kleiner dan een bepaalde factor, dan wordt het geclassificeerd een grondpunt. Als het verschil in grootte hoger is dan een bepaalde factor, dan wordt het niet als grondpunt geclassificeerd.

19 VERSION 15: WHAT S NEW p. 19 Indien er reeds een classificatie van grondpunten aanwezig was in de pointcloud, dan wordt die met deze functie gewijzigd. De andere classificaties worden niet veranderd. Gebruik Het is mogelijk om alle kleuren op Undefined te zetten: Als je dan een DTM creëert, zal het enkel de zichtbare punten bevatten INKLEURING Inkleuring kan nu gebeuren op basis van Hoogte, RGB-waardes, en classificatie (indien beschikbaar) ONGEDAAN MAKEN/ HERDOE Pointcloud bewerkingen kunnen nu ongedaan gemaakt worden.

20 VERSION 15: WHAT S NEW p D VENSTER 3.1. TEKENTOOLS Extra 3D tekentools zijn beschikbaar in het 3D-venster: parallelle lijn loodrechte lijn knip object verdeel object verleng lijn verbind/verkort 3.2. WANDELEN Deze functie laat je toe om te wandelen doorheen de puntenwolk op ooghoogte SNEDES Het is nu mogelijk om snedes te bewaren. Dit is geïntegreerd in het camerabeheer. Bewaar een camerastandpunt om ook een snede te bewaren. Bij het creëren van de snede, vraagt het controlepaneel nu ook om de breedte aan te geven SECTION BOX Met deze tool kan je een kubus definiëren. Enkel de punten binnenin de kubus worden getoond. De vlakken van de kubus zijn allemaal aanpasbaar SNAPPEN Het is nu ook mogelijk om te snappen naar ½, ¼, van een lijn in het 3D venster VERTICALE LIJNEN Het controlepaneel is beter aangepast voor verticale lijnen.

21 VERSION 15: WHAT S NEW p TAB Wanneer je met de cursor over lijnen, punten, of polygonen beweegt, zal het controlepaneel verschillende informatie tonen wanneer je ook nog eens op de TAB-toets drukt. Bijvoorbeeld voor lijnen zal het de 3Dlengte, 2D-lengte, dz, bearing en hellingspercentage tonen.

22 4. DTM VERSION 15: WHAT S NEW p REDUCTIE Het is nu veel simpeler om het aantal punten te reduceren dat gebruikt moet worden om een DTM te berekenen. Dit is vooral nuttig indien een DTM berekend dient te worden van een pointcloud RENDERING Renderen (= het intekenen op het scherm) in het 2D-venster en het 3D-venster wat betreft DTM s is verbeterd. Als je in het 2D-venster een DTM hebt met driehoeken met een grote dichtheid, zullen die driehoeken niet langer getoond worden als je fel uitgezoomd bent. Dit resulteert in een lichtgroen gebied: 4.3. GRENSLIJNEN Wanneer in het DTM menu voor de functie grenslijnen geselecteerd wordt, wordt de grens van de huidige actieve DTM als lijnen getekend op de actieve laag VAN - TOT Er is nu ook een tot -kolom in de kleurenlijst als men een DTM wilt inkleuren op basis van de hoogte of de helling. De tot -kolom verschijnt ook in de legende.

23 VERSION 15: WHAT S NEW p VOLUME BEREKENING ANNULEREN Het is nu mogelijk om een volume-berekening te annuleren door op de ESCAPE-toets te drukken tijdens de berekening ACTIEVE DTM Het is nu mogelijk om een actieve DTM te hebben.

Inhoud. POINTCLOUDS p. 2

Inhoud. POINTCLOUDS p. 2 V1.4 POINTCLOUDS POINTCLOUDS p. 2 Inhoud 1. Bestandsformaten... 4 1.1. ASCII-formaat... 4 1.1.1. Voorbeeld: PTS-bestand... 4 1.1.2. Voorbeeld: TXT-bestand... 5 1.2. LAS/LAZ... 6 1.2.1. Voorbeeld: Lidar-data

Nadere informatie

V1.1 VERSION 14: WHAT S NEW

V1.1 VERSION 14: WHAT S NEW V1.1 VERSION 14: WHAT S NEW INHOUDSTABEL VERSION 14: WHAT S NEW pag. 2 1. What s New... 5 1.1. Tabs... 5 1.2. Multiple document interface... 5 1.3. Lengte laagnamen... 5 1.4. Verbeterde tekenfuncties...

Nadere informatie

Handleiding Pythagoras Bonus Tools

Handleiding Pythagoras Bonus Tools Handleiding Pythagoras Bonus Tools Uitbreidingen d.m.v. Pythagoras VBA Visual Basic for Applications Versie 2.08 March 2009 Pythagoras Bonus Tools 1 / 42 Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 Inleiding... 5 Het

Nadere informatie

ADRES 2000 VOOR WINDOWS

ADRES 2000 VOOR WINDOWS Theun Bollema 2011 Met Adres 2000 voor Windows is het mogelijk om eenvoudige databases te maken of om adressenbestanden (met meer dan 50000 adressen is geen probleem) te beheren. Door zijn opzet kan het

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS

Aanmaken en wijzigen van een shapefile met QGIS Wat is het verschil tussen een Layer en een Shapefile? De ESRI Shapefile is een veelgebruikt uitwisselingsformaat voor geografische informatie. De door ESRI gepubliceerde specificaties van juli 1998 vermelden

Nadere informatie

Ga naar de site klik op de knop rechtsboven op webmail.

Ga naar de site   klik op de knop rechtsboven op webmail. Handleiding Roundcube is een webbased e-mailclients die middels het IMAP-protocol mail lezen vanaf de server. Je kunt hiermee mail beheren en versturen. Hoewel beide programma's in grote lijnen dezelfde

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

ETIM UP Handleiding Ketenstandaard Bouw en Installatie Versie:

ETIM UP Handleiding Ketenstandaard Bouw en Installatie Versie: ETIM UP Handleiding Ketenstandaard Bouw en Installatie Versie: 25-07-17 Handleiding ETIM UP 1 Inhoudsopgave Over ETIM UP...3 1 Algemeen...4 1.1 Website...4 1.2 Toegang...4 1.3 Bestandsformaten...4 2 Dashboard...5

Nadere informatie

Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS

Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 20 oktober 2015 Verantwoording Titel : Handleiding inlezen Obsurv WFS / WMS in QGIS Subtitel : Projectnummer : Referentienummer

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

PREZI (WWW.PREZI.COM)

PREZI (WWW.PREZI.COM) PREZI (WWW.PREZI.COM) INHOUD Wat is Prezi?... 2 Waar vind je Prezi?... 2 Aan de slag!... 3 Is het mogelijk om prezi offline te... 6 Pagina 1 van 6 WAT IS PREZI? Prezi is een online tool waarmee je dynamische

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties 5.2 Scenes en Animaties Uw SketchUp-bestand kan één of meer scènes bevatten. Een scène bestaat uit uw model en een reeks scènespecifieke instellingen, zoals specifieke gezichtspunten, schaduwen, weergave-instellingen

Nadere informatie

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen - Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen Registreren (1) Ga naar het inlogscherm aan de linkerkant Klik op Registreer Registreren (2) Vul de velden in zoals aangegeven. Druk op de

Nadere informatie

8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1

8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1 8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1 8.1. Inleiding...1 8.2. Icoonomschrijving...2 8.2.1. Nieuw... 3 8.2.2. Herstellen... 3 8.2.3. Wijzig... 3 8.2.4. Aanpassen... 4 8.3. Het Begin...5 8.4.

Nadere informatie

BRIS bv Postbus BV Rotterdam T (010) F (010) E I

BRIS bv Postbus BV Rotterdam T (010) F (010) E I 2 BRIS bv Postbus 89 000 BV Rotterdam T (00) 899 F (00) 2 090 E bris@bris.nl I www.bris.nl DEZE HANDLEIDING Dit is een verkorte versie van de handleiding die in BRANDO2 (versie 2.) is opgenomen. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Grafische elementen invoegen

Grafische elementen invoegen Grafische elementen invoegen Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 LIJNEN EN RECHTHOEKEN TEKENEN... 1 2.1 Lijnen tekenen... 1 2.2 Polylijnen tekenen... 3 2.3 Rechthoeken tekenen... 3 3 CIRKELS,

Nadere informatie

Zorg ervoor dat u dit leest voordat u de afbeeldingsconvertor gebruikt.

Zorg ervoor dat u dit leest voordat u de afbeeldingsconvertor gebruikt. Image Converter Gebruikershandleiding Versie: 1.1.0.0 Zorg ervoor dat u dit leest voordat u de afbeeldingsconvertor gebruikt. Inhoud: Overzicht van de afbeeldingsconvertor P2 Een afbeelding converteren

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Real-Time Tachymetermodule

Gebruikershandleiding. Real-Time Tachymetermodule Gebruikershandleiding Real-Time Tachymetermodule juli 2005 Inhoudstabel INHOUDSTABEL...2 INLEIDING :...3 BEPALEN VAN HET STANDPUNT :...4 LOKALE STATIONERING :...4 DE REFLECTORHOOGTE :...5 DE PROTOCOL FILE

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Photomodeler Scanner: Workflow

Photomodeler Scanner: Workflow KAHO St-Lieven GENT Thomas More MECHELEN 3D PHOTOGRAMMETRY FOR SURVEYING ENGINEERING IWT TETRA project Photomodeler Scanner: Workflow Inhoud 01. Importeren foto s en automatische oriëntatie 02. geometrie

Nadere informatie

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails

Laatste afbeelding. Zelfstudiedetails Het enige wat je nodig hebt zijn ellipsen, rechthoeken en een aantal gradiënten. De vaardigheden die je leert, kunnen eenvoudig worden overgedragen naar het maken van verschillende basisobjecten, dus laten

Nadere informatie

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN ::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN 2 ::01 FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN Het gevolg van digitaal fotograferen is vaak een enorme hoeveelheid foto s die ergens ongeordend op de vaste schijf

Nadere informatie

Wijzig de kopie op de mouse-overlaag zodat een variant ontstaat.

Wijzig de kopie op de mouse-overlaag zodat een variant ontstaat. 238 Mouse-over & pop-ups Mouse-overeffecten MouseOver-effecten verschijnen, als de muiscursor over een bepaalde afbeelding wordt verplaatst. Hierbij wordt het object veranderd of geanimeerd, blijft echter

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. LogiKal Version INHOUDSOPGAVE 2. JULI 2008

NIEUWSBRIEF. LogiKal Version INHOUDSOPGAVE 2. JULI 2008 NIEUWSBRIEF LogiKal Version 5.2.0.120 2. JULI 2008 INHOUDSOPGAVE PROJECT AANMAKEN... 2 Projectinstellingen... 2 Zoeken en vervangen... 3 Optie 1 Profielserie wisselen... 4 Optie 2 Artikelen wijzigen binnen

Nadere informatie

Voorbeelden van gebruik van de grote bron Grafiek

Voorbeelden van gebruik van de grote bron Grafiek Voorbeelden van gebruik van de grote bron Grafiek September 2018 1 Voorbeelden van gebruik van de grote bron Grafiek Inleiding Vanaf versie 1.5.1.0 is het in de Quayn editor mogelijk een grafiek als grote

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

HTML-EDITOR GEBRUIKEN

HTML-EDITOR GEBRUIKEN HTML-EDITOR GEBRUIKEN Over TinyMCE TinyMCE is een kleine What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) editor voor teksten. De bediening vindt plaats in de web browsers, zoals MSIE of Mozilla. Het werken met

Nadere informatie

Printomgeving - kaartopmaak

Printomgeving - kaartopmaak QGIS heeft een krachtig gereedschap, genaamd Printomgeving dat je instaat stelt de GIS-lagen te nemen en ze te verpakken als kaarten. Deze handleiding laat zien hoe een kaart kan worden gemaakt met standaard

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

1 Inlezen van een plan (van diskette, cd of via mail).

1 Inlezen van een plan (van diskette, cd of via mail). 1 Inlezen van een plan (van diskette, cd of via mail). Indien de architect de grondplannen reeds op PC heeft getekend, kunnen deze worden ingelezen vanaf diskette met de opdracht File Import. Hiertoe dient

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Handleiding GisWest Extensie 10.0 met Geolocator voor ArcMap

Handleiding GisWest Extensie 10.0 met Geolocator voor ArcMap Handleiding GisWest Extensie 10.0 met Geolocator voor ArcMap Installatie GIS WEST Extensie Als er al een installatie aanwezig is van de GIS West Extensie dient deze eerst gede-installeerd te worden. Via

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Elementen bewerken. Rev 00

Elementen bewerken. Rev 00 Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 ELEMENTEN SELECTEREN... 1 2.1 Meerdere individuele elementen selecteren... 1 2.2 Een bereik van elementen selecteren... 1 2.3 Een bereik via het toetsenbord

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding CEN Editor

Gebruikershandleiding CEN Editor Gebruikershandleiding CEN Editor Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ S O F T W A R E S O L U T I O N S Versies: Versie Datum Toelichting

Nadere informatie

# seetut_20 $ De Sjabloon Editor Toepassen + seetut:0370 K Sjablonen;Algemeen;Naam Wijzigen Sjabloon;Ontwerp;Sjabloon Editor;Sjabloon Openen

# seetut_20 $ De Sjabloon Editor Toepassen + seetut:0370 K Sjablonen;Algemeen;Naam Wijzigen Sjabloon;Ontwerp;Sjabloon Editor;Sjabloon Openen # $ + K De Sjabloon Editor Toepassen Deze zelfstudie maakt gebruik van de modules Profielen & Ontwerpen. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het doel van

Nadere informatie

Workshop Sketchup & 3D printen

Workshop Sketchup & 3D printen 1 Aanvang workshop Workshop Sketchup & 3D printen 1.1 Wat kan ik voor de workshop doen? - Zorg dat de printers voldoende filament hebben. - De geheugenkaarten klaarleggen in de printer. - Een mapje aanmaken

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD : Bestaande ARCHICAD 21 projecten omzetten naar ARCHICAD 22

Tips & Trucs ARCHICAD : Bestaande ARCHICAD 21 projecten omzetten naar ARCHICAD 22 Tips & Trucs ARCHICAD 22 001: Bestaande ARCHICAD 21 projecten omzetten naar ARCHICAD 22 In deze Tip & Truc wordt beschreven hoe ARCHICAD 21 projecten omgezet kunnen worden naar ARCHICAD 22. Maak eerst

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

NaviControlCenter Document versie Juni 2011

NaviControlCenter Document versie Juni 2011 Document versie Juni 2011 INHOUDSOPGAVE 0. Algemeen...3 0.1 Functie beschrijving...3 0.2 Product versie...3 0.3 Updates en informatie...3 0.4 Aansprakelijkheid...3 1. Instellingen...4 1.1 Verbinding...4

Nadere informatie

Wordpress handleiding LOA Lak B.V.

Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Over Wordpress Wordpress is een content management systeem (kortweg CMS). Een CMS is systeem waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren. Om Wordpress te kunnen gebruiken

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

ViSoft Premium Nieuw in update 2009/1. 1 Nieuwe functies

ViSoft Premium Nieuw in update 2009/1. 1 Nieuwe functies ViSoft Premium 2009 Nieuw in update 2009/1 1 Nieuwe functies 1.1 Vrije wanden tekenen Een bijzonder praktische nieuwe functie is de mogelijkheid om een aantal wanden achter elkaar te tekenen. De icoon

Nadere informatie

Photo Black & Color. Inleiding. De gebruikersinterface

Photo Black & Color. Inleiding. De gebruikersinterface Photo Black & Color Inleiding Met Photo Black & Color kunt u een afbeelding gedeeltelijk ontkleuren door de kleuren die bewaard moeten blijven te selecteren. Bij gedeeltelijke ontkleuring(desaturatie)

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

gravita Psut-Info Handleiding PSU Tijdschrijven Informatie V2.0

gravita Psut-Info Handleiding PSU Tijdschrijven Informatie V2.0 gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 Psut-Info Handleiding

Nadere informatie

TMC Winterschool 2016 Workshop LumenRT

TMC Winterschool 2016 Workshop LumenRT TMC Winterschool 2016 Workshop LumenRT Mark Stals Gemeente Eindhoven Louis van Amerongen Witteveen+Bos Christiaan Post - Sweco 2 Workshop LumenRT Inhoud Workshop LumenRT... 2 Inleiding... 2 MicroStation...

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 1 Inhoudsopgave: 1 Rekenmodel maken... 3 2 Import in RFEM... 10 3 Export naar Tekla Structures... 15 2 Rekenmodel

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten EDUscope Administratie Versie 1.0 19-04-2016 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1.1 Formulier toevoegen... 3

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten).

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). Dit is een stapje verder... Hiermee gaat u niet zomaar naar bv. Alle particulieren een mailing doen. ð Je gaat hier enkel personen of bedrijven

Nadere informatie

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door

SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Ontwikkeld door SIERADEN 3D MAAK SIERADEN MET DE 3D-PRINTER! Hanger TEKENEN 1 2 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. LogiKal Version INHOUDSOPGAVE 2. JULI 2008

NIEUWSBRIEF. LogiKal Version INHOUDSOPGAVE 2. JULI 2008 NIEUWSBRIEF LogiKal Version 5.2.0.120 2. JULI 2008 INHOUDSOPGAVE PROJECT AANMAKEN... 2 Projectinstellingen... 2 Opgeplakte Roedes... 3 Glas met roedes over het hele element... 4 Oppervlak als aanvulartikel...

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

lesboek Jonker & Wu CAD support

lesboek Jonker & Wu CAD support 7 lesboek Jonker & Wu CAD support Worksheet De Spreadsheet functie binnen MiniCad worden weergegeven in Worksheets. Deze Worksheets werken gelijk aan de Spreadsheet van bijvoorbeeld Claris Works of Mircosoft

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Inlezen/Uitzetten. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite.

Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Inlezen/Uitzetten. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. * # $ + K @ Polygoon Netwerk Vereffening Uitvoeren Deze zelfstudie maakt gebruik van de module Inlezen/Uitzetten. Opmerking: Deze zelfstudie kan niet worden uitgevoerd met LISCAD Lite. Doelstelling Het

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Handleiding Albupad 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1700 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma voor Windows waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Recente verbeteringen. Versie januari 2014

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Recente verbeteringen. Versie januari 2014 Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Recente verbeteringen Versie januari 2014 Inhoudsopgave Het afgelopen jaar is een aantal verbeteringen doorgevoerd binnen Internet Bankieren.

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Hoofdstuk 19: Macro s

Hoofdstuk 19: Macro s Hoofdstuk 19: Macro s 19.0 Inleiding Als je steeds dezelfde actie moet uitvoeren in Excel, dan kan het de moeite waard zijn om in plaats daarvan een macro uit te voeren (afgeleid van het Griekse "μάκρο",

Nadere informatie

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages

Handleiding: Rapportages Publicatiedatum: 12 mei 2010 (versie 1.0) Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 1 van 22 pagina s. Handleiding Rapportages Pagina 2 van 22 pagina s. Inhouds Opgave Rapportages... 3 Rapportdefinities... 4 Importeren & Exporteren... 5 Bedrijfslogo aanpassen... 8 De rapport editor

Nadere informatie

Extra A Verkleinen van afbeeldingen

Extra A Verkleinen van afbeeldingen Extra A Verkleinen van afbeeldingen Voor websites bruikbare afbeeldingen variëren meestal van 10 kb tot 80 kb. Foto s gemaakt met een digitale camera zijn vaak 40x zo groot. Het is handig om deze eerst

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Praktijken kunnen met elkaar vergeleken worden op basis van instroom, zittingen, behandelingen, omzet en recidieven.

Praktijken kunnen met elkaar vergeleken worden op basis van instroom, zittingen, behandelingen, omzet en recidieven. Om praktijken, locaties en medewerkers onderling met elkaar te vergelijken en benchmarken, zijn er 3 supervisiedashboards beschikbaar. Deze dashboards zijn speciaal voor praktijk- en netwerkbeheerders:

Nadere informatie

Economische Kaart in GIS

Economische Kaart in GIS Handleiding Economische Kaart in GIS ter ondersteuning aangeboden door de POM West-Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen Versie 29/10/2014 Deze handleiding werd opgesteld door de POM West-Vlaanderen

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 034: Numeriek werken

Tips & Trucs ARCHICAD 034: Numeriek werken Tips & Trucs ARCHICAD 034: Numeriek werken Door gebruik te maken van de Tracker (Coördinaten invoerbox), kan in ARCHICAD numeriek een lengte ingevoerd of een beginof eindpunt bepaald worden. Met behulp

Nadere informatie

Handleiding Mijn percelen

Handleiding Mijn percelen Handleiding Mijn percelen In deze handleiding leest u hoe u uw percelen kunt raadplegen en wijzigen in het programma Mijn percelen. Inhoudsopgave Inleiding... - 2 - Starten... - 2 - Overzicht percelen...

Nadere informatie

hypermill V9.7 in SolidWorks

hypermill V9.7 in SolidWorks hyper CAD hyper hypermill training: CNC Freesoefening 4 hypermill V9.7 in SolidWorks hypermill training: CNC Freesoefening 4. Initiatief nemer : Maarten van Teeffelen CNCConsult & Automation BV. Afstemming

Nadere informatie

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal!

Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! Fotografeer en lees Maak met Alinea een foto van je tekstdocument of importeer foto s om direct voor te lezen. Een boek, een cursus of een artikel. Het kan allemaal! De app herkent de tekst en maakt er

Nadere informatie

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms

Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal. 3.1 Invoer Scannen Digitale camera Internet en fotocd-roms Doelstellingen: module 3 beeldmateriaal Met een scanner papier afbeeldingen en foto s omzetten in digitale bestanden. Werken met digitale camera, Internet en fotocd-roms. Afbeeldingen bewerken en invoegen

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ]

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Stap 2a [ 0.25 1.20 ] Teken 2 (verticale) stramienlijnen, één voor één (De 4 druppelvormige figuurtjes op het scherm geven de plaats aan van waaraf

Nadere informatie

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten.

Beschikt u over de basis module documentenbeheer dan kunt u documenten inlezen en koppelen aan de financiële mutaties en openstaande posten. Accept Financieel Documenten beheer Het is nu mogelijk om in Accept Financieel te werken met documenten beheer. Met behulp van deze module is het mogelijk om documenten op te slaan in de database van de

Nadere informatie

Sneltoetsen Excel 2010

Sneltoetsen Excel 2010 1 Waarom Sneltoetsen Gebruiken? Om het werken met Excel te versnellen en gemakkelijker te maken zijn er honderden sneltoetsen die je kunt gebruiken om de meest uitlopende opdrachten uit te voeren. Je kunt

Nadere informatie

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken:

Zoals altijd is dit de laatste afbeelding die we gaan maken: De tutorial bestaat uit twee hoofdonderdelen, waarbij de olieverftekst wordt gemaakt en de tubes worden gemaakt. U begint bij basisvormen, vult ze met een complex lineair verloop en past vervolgens het

Nadere informatie

ViSoft Premium. Nieuw in Update 2011-2 1 NIEUWE FUNCTIES. worden dan automatisch alle profielen vervangen en in 3D getoond.

ViSoft Premium. Nieuw in Update 2011-2 1 NIEUWE FUNCTIES. worden dan automatisch alle profielen vervangen en in 3D getoond. ViSoft Premium Nieuw in Update 2011-2 1 NIEUWE FUNCTIES 1.1 SCHLÜTER PROFIEL-VARIATIES worden dan automatisch alle profielen vervangen en in 3D getoond. De verbeterde manier om profielen te selecteren

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

HANDLEIDING DIENSTEN IN GIS DESKTOP

HANDLEIDING DIENSTEN IN GIS DESKTOP //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////// HANDLEIDING GEBRUIK VAN DIENSTEN IN GIS

Nadere informatie

Dia, een programma voor het maken van diagrammen

Dia, een programma voor het maken van diagrammen LinuxFocus article number 344 http://linuxfocus.org Dia, een programma voor het maken van diagrammen door Katja Socher Over de auteur: Katja is de Duitse redacteur van LinuxFocus.

Nadere informatie