KMO-Project CAMPUS. Turnhout. KHK Turnhout. Bedrijfsmanagement. Financie en Verzekeringswezen. Erik Corluy. Jasper De Kinderen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KMO-Project CAMPUS. Turnhout. KHK Turnhout. Bedrijfsmanagement. Financie en Verzekeringswezen. Erik Corluy. Jasper De Kinderen."

Transcriptie

1 KHK Turnhout Bedrijfsmanagement Financie en Verzekeringswezen KMO-Project CAMPUS Turnhout Erik Corluy Jasper De Kinderen Yannick Stoffelen 3 FiVe Academiejaar

2 3 Inhoud 1 INLEIDING STAPPENPLAN Inleiding Uit te voeren stappen Aan het werk HET ONDERNEMINGSPROJECT STRUCTUREREN Concept RECHTSVORM Inleiding Een vennootschap Algemeen Voor- en nadelen De naamloze vennootschap (NV) De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) Besluit STARTVOORWAARDEN Handelingsbekwaamheid Nationaliteit Kennis bedrijfsbeheer Getuigschrift of diploma Ervaring Beroepsbekwaamheid ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN Het financiële plan De zichtrekening De oprichtingsakte Het opstellen van de oprichtingsakte De registratie van de oprichtingsakte bij een registratiekantoor van de FOD Financiën De neerlegging van de oprichtingsakte bij de griffie van de rechtbank van koophandel... 14

3 4 6.4 Inschrijving bij een ondernemingsloket De bekendmaking De btw-identificatie Het sociale statuut van de zelfstandigen AANVULLENDE VERZEKERINGEN SOCIALE ZEKERHEID FISCALITEIT FINANCIEEL PLAN Financiering... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. BESLUIT/SLOT... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 11 BIBLIOGRAFIE BIJLAGEN... 27

4 5 1 INLEIDING Een eigen zaak opstarten. Zelf iets opbouwen. Je eigen baas zijn. Veel mensen dromen ervan om een succesvolle onderneming uit te bouwen. Bij het opstarten van een zaak komt echter heel wat kijken. Daarom is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de grote stap die je gaat zetten. Je moet stil staan bij de verplichtingen die je aangaat, de voor- en nadelen van elke keuze afwegen en een duidelijk stappenplan opstellen en navolgen om met succes een onderneming op te starten. Wij willen een consulting/financial planning-bedrijf opstarten en doorlopen in dit document alle stappen die nodig zijn voor de oprichting van onze zaak.

5 6 2 STAPPENPLAN 2.1 Inleiding Iedereen in België mag in principe een zaak opstarten. Wel zijn er een aantal voorwaarden en beperkingen opgelegd door de wet. Daarnaast moeten er een aantal formaliteiten vervuld worden alvorens je echt aan het werk kan in je eigen zaak. Om al deze zaken in orde te krijgen is het aangewezen om een stappenplan te volgen. 2.2 Uit te voeren stappen 1. Je ondernemingsproject structureren. 2. Een juridisch statuut kiezen. 3. Controleren of je voldoet aan de algemene startvoorwaarden die vervuld moeten worden om een bedrijf op te mogen starten. 4. Een zichtrekening op naam van de vennootschap openen. 5. Een oprichtingsakte laten opstellen bij een notaris. 6. Voorleggen van de oprichtingsakte bij de griffie van de rechtbank van koophandel. 7. Aanvraag van de eventueel benodigde voorafgaande vergunningen voor het opstarten van de zaak. 8. Inschrijving in een ondernemingsloket. a. Activeren van de BTW-hoedanigheid. b. Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. c. Aansluiten bij een ziekenfonds. 9. De nodige verzekeringen afsluiten. 10. De financiering van je onderneming regelen. 2.3 Aan het werk Verder in dit document overlopen we alle nodige stappen uit dit stappenplan één voor één. We bespreken hoe we elke stap gaan uitvoeren om onze onderneming op te starten.

6 7 3 HET ONDERNEMINGSPROJECT STRUCTUREREN 3.1 Concept Zoals in de inleiding al is aangehaald willen we een consultancy bedrijf starten dat mensen helpt met hun financiële planning. Het bedrijf moet klanten een goed overzicht geven van welke middelen ze ter beschikking hebben en wat de mogelijkheden daar mee zijn. Het maakt dan een financieel plan op maat voor elke klant. Dit financieel plan houdt rekening met de wensen van de klant en kan helpen privébezittingen te beschermen. Voor dit plan kijken we naar vier financiële aspecten van de mensen: hun inkomen, vermogen, pensioen en nalatenschap. Op basis van de deze willen we hun toekomst verzekeren. 3.2 Motivering Met het opstellen van een financieel plan helpen we mensen met hun verdere vermogensplanning tot aan de nalatenschap. Door goed financieel en fiscaal advies brengt dit voor onze klanten meer op dan de kost en ze hoeven er zelf nog maar weinig tijd in steken en hebben geen uitgebreide kennis nodig van alle mogelijkheden. Zo staan we mensen bij in hun financiële planning en creëren de mogelijkheid hun toekomstplannen financieel te realiseren. We worden zo dus niet alleen een bureau dat financieel advies geeft. We bouwen ook een duurzame relatie op met onze klanten en ons doel is een vertrouwenspersoon op lange termijn te zijn. Zo verbeteren we eigenlijk op lange termijn de algemene levenskwaliteit van de klanten door een goede financiële planning zonder onaangename verrassingen. 3.3 Concurrentie In België zijn er al bedrijven die gelijkaardige diensten aanbieden. Door een totaalpakket aan te bieden en de persoonlijke aanpak dat een klein bedrijf kan bieden menen wij een voordeel te hebben tegenover onze concurrenten. Door een jong team te hebben dat zichzelf continu bijschoolt over de laatste ontwikkelingen weet de klant ook zeker dat wij met innovatieve en up-to-date oplossingen werken. Wat we lijken te missen aan ervaring maken we dus goed met een parate kennis van financiële planning.

7 8 4 RECHTSVORM 4.1 Inleiding Vooraleer je als zelfstandige een onderneming opstart, moet je een belangrijke keuze maken. Zo moet je kiezen tussen twee stelsels: Dat van de natuurlijke persoon enerzijds, of dat van de vennootschap anderzijds. Als je ervoor kiest je onderneming als handelszaak te organiseren, spreekt men van een eenmanszaak. In dit geval ontstaat er een onderneming die geen aparte rechtspersoonlijkheid bezit. Een groot nadeel van dit stelsel is dat er geen duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen je privé-vermogen en het vermogen van de zaak. Bovendien starten wij onze zaak op met drieën. Wij zullen er dus voor kiezen om een vennootschap op te richten. 4.2 Een vennootschap Algemeen Een vennootschap wordt opgericht door middel van een contract waarvan twee of meerdere personen overeenkomen iets in gemeenschap te brengen met als doel één of meer omschreven activiteiten uit te oefenen en met het oogmerk aan de vennoten een vermogenstelsel te bezorgen. Dit kan rechtstreeks of onrechtstreeks. Een vennootschap kan opgericht worden door een rechtshandeling uitgaande van één persoon die goederen bestemt tot één of meer nauwkeurig omschreven activiteiten Voor- en nadelen Kiezen voor een vennootschap brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Voordelen De vennootschap is een rechtspersoon. Dit betekent dat je privévermogen en dat van je onderneming duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Voor bepaalde vennootschapsvormen (bijvoorbeeld een BVBA) geldt een beperkte aansprakelijkheid. Het belastbaar resultaat van je onderneming wordt belast in het stelsel van de vennootschapsbelasting. In dit stelsel kunnen ondernemers hun inkomsten zo organiseren dat ze zo weinig mogelijk belastingen moeten betalen. Alle afspraken die je met je partners maakt staan duidelijk op papier. De vennootschap biedt een aantal interessante mogelijkheden om vóór het overlijden een goede opvolgingsregeling te regelen. 1 Wetboek van vennootschappen, boek 1, art. 1

8 9 Nadelen De besluitvorming moet steeds formeel en volgens bepaalde procedures worden uitgevoerd. Je onderneming heeft meer administratieve, boekhoudkundige en juridische verplichtingen en dus ook meer kosten. Er bestaan een aantal verschillende vennootschapsvormen. De twee meest voorkomende vormen zijn de naamloze vennootschap (NV) en de Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) De naamloze vennootschap (NV) De naamloze vennootschap is een vennootschap die anoniem kapitaal aantrekt om haar activiteiten uit te kunnen voeren. Sinds 1 januari 2008 is het aangetrokken kapitaal niet meer daadwerkelijk anoniem. Er mogen namelijk alleen nog maar gematerialiseerde effecten of aandelen op naam uitgegeven worden. De NV kent een aantal voor- en nadelen. Voordelen Alle vennoten zijn slechts aansprakelijk ten belope van hun inbreng. Aandelen zijn in principe vrij overdraagbaar. Er kunnen winstbewijzen worden uitgegeven. Nadelen Notariële akte nodig voor de oprichting van een NV. Minder goede waarborgen voor het behoud van het familiale karakter. Vrij ingewikkelde besluitvorming en zware boekhoudkundige verplichtingen. Hoog startkapitaal vereist (min EUR) De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA) Vroeger bestonden er een heleboel belangrijke verschillen tussen een NV en een BVBA. Ondertussen zijn een groot deel van deze verschillen door een reeks wetswijzigingen vervaagd. Het belangrijkste juridisch verschilpunt tussen de twee vennootschapsvormen is het besloten karakter van de BVBA. Dit betekent dat er aan de overdracht van aandelen strikte regels gebonden zijn. Bovendien ligt het vereiste minimumkapitaal om te starten heel wat lager. Ook de BVBA geniet enkele voor- en nadelen. Voordelen Een BVBA kan al opgericht worden vanaf 2 vennoten. Alle vennoten zijn slechts aansprakelijk ten belope van hun eigen inbreng. De aandelen zijn steeds op naam en slechts onder zeer strikte voorwaarden overdraagbaar aan derden. Laag startkapitaal vereist (min EUR) Nadelen Er is een notariële akte nodig voor de oprichting van een BVBA. De boekhoudkundige en administratieve verplichtingen zijn zwaarder dan bij een eenmanszaak.

9 Besluit Gezien de hoge minimumlimiet van het startkapitaal bij een NV en de beperkte aansprakelijkheid bij een BVBA, opteren we voor onze onderneming voor de BVBA. Zo beschermen we ons privévermogen in geval van failissement en is onze start-upkost lager.

10 11 5 STARTVOORWAARDEN Om een onderneming op te mogen starten moet je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Het spreekt voor zich dat je moet kunnen aantonen bekwaam te zijn om je onderneming goed te kunnen leiden. 5.1 Handelingsbekwaamheid Om een onderneming op te mogen starten moet je als handelingsbekwaam beschouwd worden. Je moet minimum 18 jaar oud zijn en al je burgerrechten bezitten. Tijdens de looptijd van een criminele straf ben je niet toegelaten om handel te drijven. Indien je wettelijk onbekwaam verklaard bent of onder juridische controle bent geplaatst, mag je geen handel drijven. Bepaalde sectoren vragen om een bewijs van goed gedrag en zeden voor te leggen indien je een onderneming wenst op te starten. Dit officiële document toont aan dat je nog nooit door een rechtbank bent veroordeeld, en kan gratis verkregen worden bij de politie of je locaal gemeentehuis. 5.2 Nationaliteit In principe moet je Belg zijn om in België een zaak op te starten. Onderdanen van een lidstaat van de Europese Unie, Noorwegen, Ijsland of Liechtenstein zijn ook toegelaten. Indien je niet tot deze groep behoort, moet je in bezit zijn van een geldige beroepskaart. Deze kan je slechts verkrijgen als je het economische nut van je activiteit kan aantonen. 5.3 Kennis bedrijfsbeheer Als je een handelsactiviteit wilt uitoefenen moet je bij de inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen bij het ondernemingsloket je basiskennis van het bedrijfsbeheer bewijzen. Voor een vennootschap betekent dit dat de natuurlijke persoon die het dagelijks bestuur uitoefent (bv. de zaakvoerder in een BVBA) gaat moeten aantonen de elementaire kennis te bezitten om een onderneming te leiden. Deze kennis omvat onder andere ondernemend denken, ondernemerscompetenties en de elementaire kennis inzake recht, boekhoudkunde, financiën, wetgeving en commercieel beheer. Bewijzen dat je de nodige kennis inzake bedrijfsbeheer bezit kan je enerzijds door een getuigschrift of diploma voor te leggen, anderzijds door de nodige ervaring aan te tonen Getuigschrift of diploma Als geldig bewijs van je kennis bedrijfsbeheer gelden volgende documenten: Diploma hoger onderwijs; Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer; Gelijkwaardig verklaard buitenlands diploma; Bestaand vestigingsgetuigschrift; Examen middenjury; Getuigschrift versnelde cursus bedrijfsbeheer.

11 Ervaring Ook de nodige ervaring in het vakgebied kan gelden als bewijs van je kennis bedrijfsbeheer: 5 jaar ervaring als zefstandige helper; Ervaring als bediende in leidinggevende functie gedurende 5 jaar; 3 of 5 jaar ervaring als dagelijks bestuurder in een vennootschap. 5.4 Beroepsbekwaamheid Naast je kennis van bedrijfsbeheer moet je voor sommige beroepen ook je beroepskennis aan kunnen tonen. Indien je een dienstverlenend, een intellectueel of een vrij beroep uitoefent, zijn er specifieke reglementeringen van toepassing. De kaderwet van 1 maart 1976 stelt dat niemand de titel van een vrij of intellectueel beroep mag drapen noch het beroep mag uitoefenen als hij niet aan de eisen van de reglementering voldoet. In grote lijnen houdt de reglementering in dat je ingeschreven moet zijn op het tableau van de beoefenaars van het beroep en dus de toestemming verkregen moet hebben om je beroep uit te voeren.

12 13 6 ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN Eens vastgesteld dat je aan alle startvoorwaarden voldoet, heb je de toelating om een onderneming op te starten. In deze fase zal je een aantal administratieve formaliteiten moeten afhandelen. Je vennootschap is namelijk onderworpen aan een heleboel verplichtingen, zoals onder andere het voorleggen van een financieel plan, de statuten, een bankattest en de bekendmaking van bepaalde documenten. Het spreekt ook voor zich dat je een zichtrekening moet openen voor je vennootschap. 6.1 Het financiële plan Voor je een vennootschap kan oprichten, moet je een financieel plan opstellen of laten opstellen met betrekking tot de activiteiten die je wilt uitvoeren met je onderneming. In dit plan voorzie je een gedetailleerd overzicht van de geplande financiële inkomsten en behoeften en inkomsten gedurende de eerste twee werkjaren van je vennootschap. Dit financiële plan geef je in bewaring bij een notaris. In geval van failissement binnen de eerste drie jaar en in geval van ontoereikend maatschappelijk kapitaal tijdens de eerste twee werkjaren, kan je als oprichter van de vennootschap aansprakelijk gesteld worden voor de verbintenissen die je vennootschap heeft aangegaan. Dit benadrukt dan ook het belang van een goed uitgewerkt financieel plan. 6.2 De zichtrekening Als zelfstandige of vennootschap in België ben je verplicht een zichtrekening te hebben bij een in België gevestigde bank. Deze rekening mag uiteraard niet dezelfde zijn dan uw privérekening, en mag slechts gebruikt worden in verband met uw zelfstandige activiteit. Het rekeningnummer moet verplicht op alle handelspapieren van de onderneming vermeld worden, samen met de naam van de onderneming, die van de financiële instelling en je ondernemingsnummer. Wanneer je een vennootschap wilt oprichten moet je een bankattest kunnen voorleggen aan de notaris. Dat attest bewijst dat de vennoten een specifieke rekening geopend hebben op naam en ter beschikking van de vennootschap die ze willen oprichten. Verder moet de zichtrekening aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten er voldoende financiële middelen op aanwezig zijn om de vennootschap in gunstige omstandigheden op te starten. Daarnaast is het ook verplicht de rekening te blokkeren tot en met de oprichting van de vennootschap. 6.3 De oprichtingsakte Voor de oprichting van de onderneming moeten de oprichters een oprichtingsakte opmaken waarin de statuten vermeld staan. Wanneer je een BVBA, een NV, een CVBA of een commanditaire vennootschap op aandelen wilt opstarten, moet er voor een notaris een authentieke akte opgesteld worden. Hier komen dan uiteraard notariskosten aan te pas. Voor het opstarten van een vennootschap onder firma, een gewone commanditaire vennootschap of een coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid, volstaat een onderhandse akte.

13 Het opstellen van de oprichtingsakte De oprichtingsakte bevat voornamelijk de statuten van de vennootschap, met al haar kenmerken en de regels over haar werking vermeld. Om de oprichtingsakte op te stellen, moet je volgende documenten voorleggen: Een financieel plan. Dit staaft het bedrag van het maatschappelijk kapitaal van de onderneming in oprichting en raamt de benodigde middelen en verwachte inkomsten; Voor de inbreng in contanten moet je een attest van de bank voorleggen. Dit attest bewijst het openen van een rekening op naam van de vennootschap in oprichting; Voor de inbreng in natura moet je een verslag van de bedrijfsrevisor voorleggen. Hierin worden al je natura vermeld, onder andere gebouwen, machines, materieel, De registratie van de oprichtingsakte bij een registratiekantoor van de FOD Financiën Eens de oprichtingsakte is opgesteld, moet je ze laten registreren in een registratiekantoor van de Federale Overheidsdienst Financiën, meer specifiek bij de Administratie van het Kadaster, Registratie en Domeinen. Indien je een authentieke akte hebt laten opstellen, moet de notaris deze binnen de 15 dagen laten registreren. Voor een onderhandse akte krijg je meer tijd, namelijk 4 maanden. Door de registratie van de oprichtingsakte krijgt deze een vaste datum. Het bestaan van je vennootschap wordt zo op datum van de registratie onbetwistbaar De neerlegging van de oprichtingsakte bij de griffie van de rechtbank van koophandel Naast de registratie van de oprichtingsakte, moet er ook een uittreksel van worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel van het rechtsgebied waar de maatschappelijke zetel van je vennootschap zich bevindt. Ook dit moet gebeuren binnen de 15 dagen na datum van de oprichtingsakte. Authentieke akten worden neergelegd door de notaris en de akte zal ik het rechtspersonenregister opgenomen worden. Onderhandse akten moeten door de vennoten zelf geregistreerd worden. Bij neerlegging zal de griffier alle identificatiegegevens van de onderneming in de Kruispuntbank van Ondernemingen invoeren. Deze laatste zal aan de vennootschap een ondernemingsnummer toekennen. Bovendien zal de griffier de akte ook in het Belgisch Staatsblad laten publiceren. Dit kost 237,40 euro (tarief 1 januari 2012). Steeds meer notarissen hebben toegang tot e-depot, en kunnen de neerlegging zo volledig elektronisch uitvoeren.

14 15 Bij de neerlegging van de oprichtingsakte bij de rechtbank van koophandel moeten volgende gegevens vermeld worden: De naam van de vennootschap en eventueel de afkorting van deze naam; De rechtsvorm; Het adres van de maatschappelijke zetel; De datum van de oprichtingsakte; De identiteit van de bestuurders; De datum van ontbinding (indien er sprake is van een tijdelijke vennootschap); De datum van de jaarlijkse algemene vergadering; Het begin en einde van het boekjaar; Het bedrag van het maatschappelijk kapitaal; Na de neerligging van de oprichtingsakte heeft de vennootschap een rechtspersoonlijkheid, een eigen ondernemingsnummer en oprichtingsakte die tegenstelbaar is aan derden.

15 Inschrijving bij een ondernemingsloket Dankzij de neerlegging van de oprichtingsakte bij de rechtbank van koophandel is de vennootschap al opgenomen in de Kruispuntbank. Daarnaast moet je de onderneming ook inschrijven bij een ondernemingsloket. In België zijn momenteel 9 organisaties erkend als ondernemingsloket, met meer dan 200 kantoren in België. De keuze van organisatie is volledig vrij en een overzicht is beschikbaar op Een aantal formaliteiten kunnen tegen betaling door het ondernemingsloket uitgevoerd worden. Hiermee bedoelt men onder andere de aanvraag van vergunningen, toelatingen, e.a. Een onderneming kan zich bij het ondernemingsloket inschrijven onder de hoedanigheid van een handels en ambachtsonderneming of als een niet-handelsonderneming naar privaatrecht. Handels en ambachtsondernemingen Het ondernemingsloket zal onderzoeken of de vennootschap voldoet aan de uitoefeningsvoorwaarden voor het beroep en voldoende beroepsbekwaamheid bezit. Niet-handelsondernemingen naar privaatrecht Het ondernemingsloket zal de hoedanigheid van de onderneming in de Kruispuntbank inschrijven. Indien de onderneming een vergunning of erkenning nodig heeft bij een orde of instituut, moet deze na de inschrijving bij het ondernemingsloket contact opnemen met deze orde of dat instituut. Het ondernemingsloket kan dit tegen betaling ook doen. Voor de inschrijving bij het ondernemingsloket moeten volgende documenten voorgelegd worden: De identificatiegegevens van alle oprichters, mandatarissen en gevolmachtigden; De maatschappelijke (en eventueel commerciële) naam van de onderneming; De rechtsvorm; Het ondernemingsnummer; De contactgegevens van alle vestigingseenheden; De bedrijfsactiviteiten; De datum van aanvang van de bedrijfsactiviteiten; De publicatiedatum van de oprichtingsakte in het Belgisch Staatsblad; Het rekeningnummer van de vennootschap bij een financiële instelling; De bijzondere vergunningen; Een uittreksel van de statuten en een attest van beheermandaat.

16 17 Handels en ambachtsondernemingen moeten ook het bewijs van de basiskennis bedrijfsbeheer voorleggen. De inschrijving bij het ondernemingsloket brengt voor een handelsonderneming naar privaatrecht geen kosten met zich mee. Voor handels- en ambachtsondernemingen kost de inschrijving 77 euro (1 vestigingseenheid inbegrepen), plus 77 euro per bijkomende vestigingseenheid. De inschrijving bij het ondernemingsloket heeft een aantal gevolgen: De onderneming moet haar ondernemingsnummer gebruiken bij al haar contacten met administratieve en gerechtelijke instellingen. Het ondernemingsnummer telt ook als btw-nummer; Het ondernemingsnummer moet vermeld worden op alle akten, facturen, brieven, orders, mededelingen en andere stukken; Op alle gebouwen, stalletjes en vervoersmiddelen die gebruikt worden voor handels- of ambachtsactiviteiten moet het woord rechtspersonenregister of de afkorting RPR vermeld staan, gevolgd door het ondernemingsnummer. 6.5 De bekendmaking Vennootschappen zijn bij wet verplicht om een aantal akten of documenten openbaar te maken (door indiening griffie van de rechtbank van koophandel. De publicatie van de akten van je vennootschap is een essentiële formaliteit. Indien je dit vergeet kan de akte niet aan derden worden tegengeworpen. 6.6 De btw-identificatie Wanneer je geregeld en zelfstandig goederen of diensten levert, ben je btw-plichtig. Het maakt niet uit of je dit doet met of zonder winstoogmerk, en dan wel hoofdzakelijk of aanvullend. Artsen, advocaten, acteurs en een aantal andere activiteiten vallen niet onder de btw-regeling, maar de meeste wel. Er bestaan momenteel drie btwregelingen: de gewone regeling, de forfaitaire regeling end e vrijstellingsregeling. Wanneer je een keuze van een btw-stelsel gemaakt hebt moet je deze voorleggen aan het plaatstelijke btw-controlekantoor. Om je ondernemingsnummer ook als btw-nummer te activeren moet je je ook tot het plaatselijke btw-kantoor wenden. Dit kan ook tegen betaling door het ondernemingsloket gedaan worden. Adressen van alle btw-kantoren kunnen teruggevonden worden op fiscus.fgov.be. 6.7 Het sociale statuut van de zelfstandigen Wanneer je zelfstandige bent in hoofdberoep val je niet onder een arbeidsovereenkomst of een statuut. Je bent niet ondergeschikt aan anderen. Daarom heeft een zelfstandige een eigen sociaal statuut en is hij aan een specifieke regeling over sociale zekerheid onderworpen. Een zelfstandige in bijberoep geniet van sociale voorzieningen via de activiteit die ze in loondienst uitoefenen (minstens halftijds) of via een ander statuut (bv. het statuut van gepensioneerde).

17 18 7 AANVULLENDE VERZEKERINGEN Ondernemen is risico s nemen. Als zelfstandige loop je heel wat meer risico s dan een loontrekkende. Het is dan ook aangewezen een overzicht op te stellen van de risico s die je loopt. Eens dat overzicht opgemaakt is, kan je zelf beslissen welke risico s je zelf wenst te dragen en welke je wenst te verzekeren. Een aantal verzekeringen zijn ook verplicht. Als zelfstandige kan je drie grote risicogebieden onderscheiden. Persoonlijke risico s Zowel een zelfstandige als een loontrekkende loopt heel wat risico s in zijn leven. Ziekte, een ongeval, overlijden, werkloosheid, pensioen,.... Voor loontrekkenden viedt de sociale zekerheid een vangnet van uitkeringen, die toelaten om verder een leefbaar leven te leiden. Voor zelfstandigen zijn de wettelijk voorziene uitkeringen heel wat kleiner tot onbestaand. Om dit risico te dekken kan de zelfstandige een aantal persoonsverzekeringen afsluiten, zoals onder andere een persoonlijke ongevallenverzekering, een verzekering gewaarborgd inkomen, een hospitalisatieverzekering, een levensverzekering, Aansprakelijkheidsrisico s Volgens artikel 1382 in het Burgerlijk Wetboek is iedereen aansprakelijk voor zijn eigen daden. Artikel 1384 in het Burgerlijk Wetboek zorgt ervoor dat een zelfstandige aansprakelijk is voor de daden die zijn personeel stellen. Door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten kan de zelfstandige dit risico dekken. Bedrijfsschaderisico s Naast personen werkt een onderneming vaak ook met een heleboel materiaal. Ook deze middelen worden aan allerlei risico s blootgesteld. Gelukkig kan je als zelfstandige je gebouwen, voertuigen, machines, e.a. allemaal verzekeren aan de hand van enkele specifieke verzekeringen. (Brandverzekering, verzekering bedrijfsschade, omnium autoverzekering, ).

18 19 8 SOCIALE ZEKERHEID Het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds is wettelijk verplicht. De reden hiervoor is dat ondernemers risico s nemen die anderen niet doen. Bij een sociaal verzekeringsfonds komt het erop neer de risico s te beheersen en uw zaak en uw gezin te beschermen bij ziekte of ongeval. Om als zelfstandige aangesloten te zijn bij een sociaal verzekeringsfonds dient men een sociale bijdragen te betalen. Deze bijdrage zorgt ervoor dat je kan genieten van een gezinsbijslag, ziekte- en invaliditeitsverzekering, pensioen en faillissementsverzekering. Vanaf het opstarten van een zelfstandige activiteit dient men aangesloten te zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Hoewel het sociaal statuut enkel voor de natuurlijke personen georganiseerd wordt, moeten ook de vennootschappen die onder de vennootschapsbelasting vallen zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Sinds 2005 bedraagt de bijdrage om te kunnen genieten van een sociaal verzekeringsfonds 347,50 EUR. Vennootschappen met een balanstotaal (van het in 2009 afgesloten boekjaar) van meer dan ,65 EUR betalen een bijdrage van 852,50 EUR. Startende vennootschappen hebben een uitzondering betreffende de sociale bijdrage: Indien alle zaakvoerders en een meerderheid van de werkende vennoten gedurende de laatste 10 jaar niet meer dan drie jaar zelfstandig geweest zijn en als het om een personenvennootschap met een commerciële activiteit gaat, krijgt de vennootschap gedurende de eerste drie jaar een vrijstelling van betaling. Opgelet: Men is wel verplicht zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds desondanks ze vrijgesteld zijn van betaling.

19 20 9 FISCALITEIT 9.1 De boekhoudkundige verplichtingen Het is bij wet verplicht dat handelaren en handelsvennootschappen een boekhouding moeten voeren. Deze boekhoudkundige verplichten kunnen variëren naar de aard en de omvang (grootte) van de onderneming. Elke boekhouding gebeurt volgens een algemeen systeem van dagboeken en rekeningposten. Ondernemingen in België maken gebruik van het dubbele boekhoudsysteem. Zoals net gezegd te hebben, kunnen de boekhoudkundige verplichten variëren naar aard en grootte van een onderneming, maar wanneer spreekt men nu van een kleine of grote onderneming. Men spreekt van een grote onderneming indien: Een gemiddeld personeelsbestand op jaarbasis meer dan 100 bedraagt of indien men meer dan één van de volgende drempels overschrijdt: Jaargemiddelde van het personeelsbestand: 50; Jaaromzet (exclusief btw): euro; Balanstotaal: euro Kleine en middelgrote ondernemingen (KMO s) zijn ondernemingen die voor het laatste afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende drempels overschrijden: Jaargemiddelde personeelsbestand: 50 tewerkgestelden; Jaaromzet (exclusief btw): euro; Balanstotaal: euro, behalve indien er gemiddeld jaarlijks meer dan 100 werknemers tewerkgesteld worden Worden als zeer kleine ondernemingen beschouwd, de ondernemingen die volgende voorwaarden beantwoorden: aan de Natuurlijke personen die koopman zijn, vennootschappen onder firma of gewone commanditaire vennootschappen; De omzet (exclusief btw) mag niet meer dan euro bedragen over het laatste boekjaar Verplichtingen Middelgrote en grote ondernemingen zijn verplicht een dubbele boekhouding te voeren volgens het wettelijk schema. Deze ondernemingen moeten een jaarlijkse inventaris en een jaarrekening (balans, resultatenrekening, toelichting, sociale balans) opmaken. Na de kennisname van de jaarrekening wordt er een algemene vergadering georganiseerd en wordt de jaarrekening goedgekeurd. Binnen de 30 dagen na goedkeuring moet de jaarrekening neergelegd worden bij de Nationale Bank Van België. Deze controleert de

20 21 jaarrekening nog eens extra voordat hij online gepubliceerd wordt op de website van de Nationale Bank. Indien men deze termijn niet respecteert kunnen er boetes worden opgelegd door de Nationale Bank. Kleine ondernemingen voeren ook de dubbele boekhouding, maar zijn kunnen een verkorte jaarrekening indienen en ook moeten zij geen beheersverslag opmaken. De zeer kleine ondernemingen hebben de mogelijkheid een "vereenvoudigde" boekhouding te voeren voor zover alle verrichtingen zonder uitstel, getrouw volledig en naar tijdsorde worden geregistreerd in ten minste drie dagboeken: een financieel dagboek, een aankoopboek en een verkoopboek. Deze ondernemingen moeten ten minste eens per jaar een inventaris opmaken van alle bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen en alle bronnen bestemd voor de uitbating. Voor meer informatie betreffende de boekhoudkundige verplichtingen kan men het Vademecum van de onderneming (rubriek Boekhouding en jaarrekening van de ondernemingen) op de website van de FOD Economie raadplegen (adres: Men kan ook een boekhouder, accountant, bedrijfsrevisor, raadplegen. Sinds 2005 is er een wettelijk erkenning van het elektronisch boekhouden. Dit wil zeggen dat een onderneming niet langer een papieren boekhouding moet bijhouden (zoals het vroeger was). Een goede boekhouding voeren is cruciaal voor het welslagen van uw zaak. Best doet u hiervoor een beroep op een boekhouder of accountant, een vertrouwenspersoon voor uw zaak. 9.2 De btw-verplichtingen De belasting over de toegevoegde waarde (btw) is een belasting op het verbruik. Het is dus de eindverbruiker die de belasting draagt, dit wil zeggen de consument die een levering of een dienst ontvangt. De btw-plichtige is een essentiële schakel in deze vorm van belasting. Hij mag btw aanrekenen aan zijn klanten, en van die btw kan hij de btw op eigen aankopen en investeringen aftrekken in verband met zijn beroepsactiveiten. Het verschil tussen de aftrekbare en verschuldigde btw wordt doorgestort aan de schatkist van de regering. De btw-tarieven variëren van 21% tot 6 of 12% bij een verlaagd tarief. De btw-verplichtigen: Bij aanvang, wijziging of stopzetting van de activiteit binnen de maand een aangifte indienen bij een btw-controlekantoor of via een ondernemingsloket. Een dergelijke aangifte is eveneens verplicht in geval van verplaatsing van de bedrijfszetel (woonplaats van de ondernemer of maatschappelijke zetel van de onderneming), Het btw-nummer vermelden op alle handelsdocumenten die de bedrijvigheid van de btw-plichtige betreffen;

21 22 Een factuur uitreiken voor de verrichte leveringen (verkoopfactuur) en daarop btw aanrekenen, Periodieke btw-aangiftes indienen hetzij maandelijks, hetzij per kwartaal (indien de jaaromzet niet meer bedraagt dan euro), De verschuldigde btw aan de staat betalen, Jaarlijks vóór 31 maart een btw-listing indienen. Om de formaliteiten te vereenvoudigen, heeft de wetgever voor sommige btwplichtigen bijzondere regelingen uitgewerkt: Het forfaitaire btw-stelsel De administratie aanvaardt dat voor sommige beroepen de btw wordt berekend op een eenvoudige en forfaitaire wijze. De belastbare omzet wordt niet bepaald op basis van facturen maar op aankopen en geleverde prestaties. Voorwaarden voor het toepassen van de forfaitaire btw-aanslag zijn: Het moet gaan om een natuurlijke persoon of een bvba of een vof; Minstens 75 % van de omzet moet bestaan uit handelingen waarvoor geen factuur moet worden uitgereikt; De jaarlijkse omzet, exclusief btw, mag niet meer bedragen dan euro. Het stelsel van de vrijstelling Indien een onderneming een jaaromzet va minder dan euro heeft komt deze in aanmerking voor een vrijstelling. Deze vrijstelling zorg ervoor dat de belastingplichtige geen btw-aangifte moet indienen en is vrijgesteld om btw aan te rekenen op zijn facturen. De onderneming moet echter wel de formule van vrijstelling vermelden. Indien men van de vrijstelling geniet heeft men geen recht op de aftrek van btw op goederen en diensten gebruikt om de verrichtingen van de onderneming uit te voeren. Inlichtingen: Voor concrete inlichtingen contacteer uw plaatselijk btw-kantoor. 9.3 De fiscale verplichtingen Iedere zelfstandige moet een belastingsaangifte indienen. De personenbelasting wordt berekend op het belastbaar inkomen. Afhankelijk van de juridisch vorm van de onderneming wordt het stelsel van personenbelasting of de vennootschapsbelasting toegepast. De belasting moet ongeveer één jaar na het afsluiten van het boekjaar betaald worden bij zelfstandigen en vennootschappen. De belastingadministratie staat toe viermaal per jaar voorafbetalingen te doen op de verwachte winsten van het lopende jaar. Deze voorafbetalingen gebeuren op 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december. Deze stortingen zouden de belastingen van het lopende belastbare tijdperk ongeveer moeten dekken. Indien zij echter niet of onvoldoende gebeuren, wordt de belasting verhoogd met een belastingvermeerdering.

22 23 Wie voor de eerste maal een zelfstandige activiteit in hoofdberoep begint, is voor drie jaar vrijgesteld van voorafbetalingen. Bedrijfsvoorheffing Bij het uitbetalen van de lonen wordt een deel afgehouden en rechtstreeks betaald aan de fiscus. Dit bedrag noemt men de bedrijfsvoorheffing en is wettelijk verplicht voor iedere werknemer en werkgever. Bij de aangifte van de bedrijfsvoorheffing moeten verschillende documenten ingevuld worden en het is best dat de onderneming zich hiervoor laat bijstaan door een sociaal secretariaat omdat deze de specifieke wetgeving zeer goed beheersen. Vennootschapsbelasting Vennootschappen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting en niet aan personenbelasting. Deze vennootschapsbelasting wordt belast op de winst (inkomsten uitgaven). Ook dividenden die de vennootschap uitkeert zijn onderworpen aan vennootschapsbelasting. Het belastingtarief voor vennootschappen bedraagt 33,99%, inclusief 3% crisisbelasting. Voor kleine vennootschappen bedraagt het verlaagd tarief (exclusief crisisbelasting) bij een winst: minder dan EUR: 24,25% tussen en EUR: 31,00% tussen tot EUR: 34,50% > EUR: 33,99% Net als eenmanszaken, kunnen ook vennootschappen hun verschuldigde belastingen vooraf betalen om zo een belastingverhoging te voorkomen. Als er winst wordt uitbetaald aan de aandeelhouders of vennoten, dan moet er roerende voorheffing worden ingehouden en doorgestort worden naar de Staat. Deze voorheffing op dividenden bedraagt in principe 25% (15% in welbepaalde gevallen).

23 24 10 FINANCIEEL PLAN 10.1 Uitgaven en investeringen Opstartkosten Notariskosten, oprichtingskosten, kosten voor publicatie van statuten, diverse administratiekosten Aankoop van materieel en machines Bedrijfskapitaal Aanlegging van de startvoorraad Kasreserve Totaal Dit zijn de geschatte kosten die direct gemaakt moeten worden bij het opstarten van de vennootschap. De opstartkosten moeten de administratieve kosten en eerste materiele kosten zoals computers, kantoormeubelen en kantoorbenodigdheden. Het bedrijfskapitaal is opgesplitst in twee delen de reserve of startvoorraad en de kasreserve. De kasreserve dient voor kosten die snel gaan komen zoals huur, betalingsuitstel, andere onvoorziene kosten, 10.2 Financiering Eigen kapitaal Vreemd vermogen Totaal Het eigen kapitaal wordt door ons zelf voorzien en draagt iedereen dus aan bij. Het vreemd vermogen gebeurt via een lening via de bank of via een lening van een overheidsinstelling. Hierbij is het laatste uiteraard interessanter omdat die rentevoeten heel laag liggen. Bijvoorbeeld Starteo 2 heeft een rentevoet van 3% op verschillende looptijden en heeft de mogelijkheid een vrijstelling van terugbetaling van kapitaal te krijgen. Alle bedragen dat hier bij het financieel plan zijn opgenoemd zijn ruwe schattingen. Voor een BVBA op te richten zijn er ook mogelijkheden die een lagere inbreng van 2

24 25 kapitaal vragen zoals de starters BVBA of S-BVBA 3. Deze vraagt maar een eigen vermogen van één euro en brengt bijgevolg minder risico s met zich mee voor het eigen vermogen van een starter. Dan is er wel een grotere financiering via vreemd vermogen nodig en zal het moeilijker zijn om een goede lening te verkrijgen. 3

25 26 11 BIBLIOGRAFIE Een onderneming oprichten. (sd). Opgeroepen op 2 12, 2011, van economie.fgov.be: Programmawet van 10 februari 1998 tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap. (sd). Opgeroepen op 12 2, 2011, van &la=n&fromtab=wet&sql=dt='wet'&tri=dd+as+rank&rech=1&numero=17 Gevonden op het internet op 02/12/2011: Wetboek van vennootschappen: e6e ca-b4e8c566e7ba#findhighlighted 1 maart Kaderwet tot reglementering van de bescherming van de beroepstitel en van de uitoefening van de dienstverlenende intellectuele beroepen. (BS ):

26 12 BIJLAGEN 27

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap Ondernemingsvormen De eenmanszaak De eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij de onderneming wordt opgericht door een natuurlijk persoon (oprichter). De éénmanszaak wordt ook wel 'onderneming natuurlijk

Nadere informatie

NATUURLIJK PERSOON VENNOOTSCHAP - VERENIGING

NATUURLIJK PERSOON VENNOOTSCHAP - VERENIGING NATUURLIJK PERSOON VENNOOTSCHAP - VERENIGING 1. Inleiding Als men een onderneming opstart kan men dit doen als natuurlijk persoon, onder vorm van een vennootschap of via een vereniging. 2. Definities -

Nadere informatie

1. Eenmanszaak versus vennootschap

1. Eenmanszaak versus vennootschap 1. Eenmanszaak versus vennootschap L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - enkele belangrijke voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen versus ondernemen via vennootschappen opzoeken en toelichten

Nadere informatie

EEN EIGEN ZAAK STARTEN

EEN EIGEN ZAAK STARTEN EEN EIGEN ZAAK STARTEN GROUP S, UW PARTNER IN ONDERNEMEN Droomt u er van om uw eigen baas te zijn? Wilt u zelf uw loon bepalen en hoe en wanneer u werkt? Wilt u van uw passie uw beroep maken? Dan denkt

Nadere informatie

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP?

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? 1. Begrippen 1.1. Het begrip eenmanszaak Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk is voor de activiteiten

Nadere informatie

Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep

Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep - CARBOFISC BVBA BOEKHOUD- EN FISCAAL ADVIESKANTOOR Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep Oftewel loontrekkende Oftewel zelfstandige

Nadere informatie

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer IK BEREID ME VOOR IK START WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen

Tax shelter voor startende ondernemingen Newsflash Tax shelter voor startende ondernemingen Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen binnen

Nadere informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Administrative bron KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen Algemene informatie De Kruispuntbank van Ondernemingen is een register dat binnen de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET versterkt & IK BEREID ME VOOR IK START TIP Een goede

Nadere informatie

Een vennootschap heeft wat wij noemen RECHTSPERSOONLIJKHEID.

Een vennootschap heeft wat wij noemen RECHTSPERSOONLIJKHEID. 8.VENNOOTSCHAPPEN 8.1.NATUURLIJKE PERSOON en RECHTSPERSOON Vooraleer wij over vennootschappen spreken moeten wij het onderscheid kennen tussen een natuurlijke persoon en een rechtspersoon. Een natuurlijke

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba cic Starten van een zaak : hoe zit het nu met kennis bedrijfsbeheer? Als u in België een eigen zaak willen opstarten, moet u over de nodige ondernemersvaardigheden beschikken. Sinds 1 januari 1999 moet

Nadere informatie

GIP opdracht. Bedrijfsanalyse. Roman Pieter. Informaticabeheer. Evaluatie. Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % C 65 % - 75 %

GIP opdracht. Bedrijfsanalyse. Roman Pieter. Informaticabeheer. Evaluatie. Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % C 65 % - 75 % Bedrijfsanalyse Roman Pieter Informaticabeheer Evaluatie Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % C 65 % - 75 % D 65 % - 55 % E 45 % - 55 % F < 45 % Opmerkingen Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Nadere informatie

Checklist Oprichting van een vennootschap

Checklist Oprichting van een vennootschap Checklist Oprichting van een vennootschap 1. De vennootschap Omschrijving Naam van de vennootschap Gegevens Vennootschapsvorm Activiteit Adres Telefoon Telefax GSM Email Ondernemingsnummer Kapitaal / Volstorting

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN Het zelfstandigenstatuut Investeer in uw toekomst Droomt u ervan om uw eigen baas te zijn? Wil u zelf uw loon bepalen en hoe en wanneer u werkt? Wil u van uw passie uw beroep

Nadere informatie

Naam: Nationaal Nummer: Adres / Maatschappelijke zetel: Kantoor Securex: Boekhoudkantoor:

Naam: Nationaal Nummer: Adres / Maatschappelijke zetel: Kantoor Securex: Boekhoudkantoor: Naam: Nationaal Nummer: Adres / Maatschappelijke zetel: Tel: Fax: E-mail: Exploitatiezetel(s): Activiteit: Kantoor Securex: Boekhoudkantoor: Starten Volmacht Securex Ondernemingsloket go-start Indien boekhoudkantoor:

Nadere informatie

Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer

Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer 1. Wat is het ondernemingsnummer? Het ondernemingsnummer, dat sedert 1 juli 2003 werd ingevoerd, is een uniek identificatienummer (bestaande uit

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba cic KAN IK EEN STARTERSBVBA OPRICHTEN? Het wordt voor jonge starters steeds moeilijker om een eigen onderneming op te richten. De kapitaalinbreng wordt beschouwd als een te hoge drempel om de stap naar

Nadere informatie

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP?

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? IK BEREID ME VOOR IK START EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? Welke rechtsvorm kies je voor je onderneming PARTNER IN ONDERNEMEN MET BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS www.zenito.be 1 IK BEREID ME VOOR IK START

Nadere informatie

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? 2

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? 2 EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? 2 Inleiding 2 Het begrip eenmanszaak 2 Het begrip vennootschap 3 Wat is rechtspersoonlijkheid? 4 Soorten rechtspersoonlijkheid: 4 Geen rechtspersoonlijkheid: 4 Verschillende

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

INSCHRIJVING RECHTSPERSOON

INSCHRIJVING RECHTSPERSOON ONDERNEMINGSLOKET INSCHRIJVING RECHTSPERSOON (IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN) VOORAFGAANDE INFORMATIE De aanvraag wordt ingevuld door: (het vakje aankruisen) het orgaan van de vennootschap (gedelegeerd

Nadere informatie

ONDERNEMINGSLOKET WIJZIGING RECHTSPERSOON

ONDERNEMINGSLOKET WIJZIGING RECHTSPERSOON ONDERNEMINGSLOKET WIJZIGING RECHTSPERSOON (IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN) VOORAFGAANDE INFORMATIE De aanvraag wordt ingevuld door: (het vakje aankruisen) het orgaan van de vennootschap (gedelegeerd

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

De holding. vdvaccountants.be

De holding. vdvaccountants.be 2. De oprichting van een holding. De holding werd in het verleden al onder vuur genomen. Daar waar het vroeger makkelijker was om voor een holding te kiezen, is dit nu het geval niet meer. De vraag is

Nadere informatie

ONTSPAN, PARTENA PROFESSIONAL HELPT MET UW STARTERSPLAN!

ONTSPAN, PARTENA PROFESSIONAL HELPT MET UW STARTERSPLAN! LIJKT UW EIGEN ZAAK EEN ONMOGELIJKE TAAK? ONTSPAN, PARTENA PROFESSIONAL HELPT MET UW STARTERSPLAN! WAAROM U ALS STARTER GOED ZIT BIJ SMARTSTART Een eigen zaak opstarten is een belangrijke stap in uw leven.

Nadere informatie

Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s. Bruno De Vuyst. VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 NV: 61.500.

Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s. Bruno De Vuyst. VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 NV: 61.500. MARX VAN RANST VERMEERSCH & PARTNERS The LAW FIRM that WORKS Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 Bruno De Vuyst MVV&P - 2007 Vereist aantal

Nadere informatie

VESTIGING VAN EEN ZELFSTANDIGE

VESTIGING VAN EEN ZELFSTANDIGE VESTIGING VAN EEN ZELFSTANDIGE Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De eenmanszaak... 3 1. De persoon... 3 2. De omvang... 3 3. Het financieel risico... 3 4. De continuïteit... 4 5. De personenbelasting... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd.

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd. HANDLEIDING KMO-PORTEFEUILLE Vanaf 12/12/2017 hebben wij, Eye Contact / Lazuli Training, een KMO-Portefuille met erkenningsnummer DV.O222774 (de O is een letter is en niet het cijfer nul) A. WAT IS EEN

Nadere informatie

TITLE Feitelijke vereniging of VZW?

TITLE Feitelijke vereniging of VZW? TITLE Feitelijke vereniging of VZW? District 1620 Training Assembly van 24 maart 2018 Guy van Hoye Feitelijke vereniging VOORDEEL Er gelden geen wettelijke of administratieve verplichtingen voor die verenigingsvorm.

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba cic ZELFSTANDIGE : WANNEER WIE MOET AANGESLOTEN WORDEN BIJ SOCIALE KAS? Elke zelfstandige in België moet in principe sociale bijdragen betalen. U moet zich hiervoor aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds,

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou u een vennootschap oprichten? 1. Een vennootschap oprichten om fiscale redenen

Deel 1 - Waarom zou u een vennootschap oprichten? 1. Een vennootschap oprichten om fiscale redenen Deel 1 - Waarom zou u een vennootschap oprichten? 1. Een vennootschap oprichten om fiscale redenen 1.1. Waar zit precies het fiscale voordeel?....................... 3 1.1.1. Een lager belastingtarief?...

Nadere informatie

De Tax Shelter voor het investeren in startersvennootschappen. Bewijsregeling thans gepubliceerd.

De Tax Shelter voor het investeren in startersvennootschappen. Bewijsregeling thans gepubliceerd. De Tax Shelter voor het investeren in startersvennootschappen. Bewijsregeling thans gepubliceerd. In het Belgische staatsblad van 12 april 2016 werd het Koninklijk Besluit ( 1 ) gepubliceerd dat de formaliteiten

Nadere informatie

Registratie buitenlandse onderneming in KBO. Infosessie Vlaamse Overheid 29 november 2016

Registratie buitenlandse onderneming in KBO. Infosessie Vlaamse Overheid 29 november 2016 Registratie buitenlandse onderneming in KBO Infosessie Vlaamse Overheid 29 november 2016 KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) 1. Inhoud 2. Procedure registratie BO (en VVZRL) 3. Toelatingsaanvraag KBO

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 7 september 2015 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse investeringen in een Startersvennootschap.

Nadere informatie

KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen

KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Administrative bron : Kruispuntbank van Ondernemingen Algemene informatie De Kruispuntbank van Ondernemingen is een register dat binnen de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Vereenvoudigd Business Plan en financieel plan Praktische gids voor uw ondernemingsproject FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Vereenvoudigd Business Plan en financieel plan Praktische gids voor uw ondernemingsproject FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Vereenvoudigd Business Plan en financieel plan Praktische gids voor uw ondernemingsproject FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Aanvrager - Interveniënten Wenst u uw activiteit in eigen naam / in naam van

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie

Erkenning van aannemers

Erkenning van aannemers ALGEMENE DIRECTIE KWALITEIT EN VEILIGHEID AFDELING KWALITEIT EN INNOVATIE Hoe vraagt u een erkenning aan? Erkenning van aannemers Procedure De voorwaarden en administratieve verplichtingen voor een erkenning

Nadere informatie

Coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cv/cvba)

Coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cv/cvba) Coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cv/cvba) Omschrijving van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cv/cvba) Cvba is de afkorting van coöperatieve vennootschap

Nadere informatie

Handelaars en ambachtslieden, nijveraars en landbouwers. 2

Handelaars en ambachtslieden, nijveraars en landbouwers. 2 www.vdvaccountants.be 7 1. DEFINITIES Om de omzetting van éénmanszaak tot vennootschap te begrijpen is het nodig om eerst enkele begrippen gedefinieerd te zien vanuit wettelijk perspectief. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS Fiscale aspecten van de vergoeding van officials Jan LAMMENS Vooraf: vrijwilligersvergoedingen Niet het voorwerp van vanavond want beperkte mogelijkheden tot vergoeding Principes - Gelegenheidswerk voor

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001

Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001 Omzendbrief Welzijn en Gezondheid 2005/001 Vlaamse Regering Kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Koolstraat 35, 1000 BRUSSEL Tel. 02-552 64 00 - Fax. 02-552 64 01 E-mail: kabinet.vervotte@vlaanderen.be

Nadere informatie

AGENDA VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group SA/NV Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel)

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 15 februari 2017 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse investeringen in een Startersvennootschap

Nadere informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie Metadata Administrative bron : Kruispuntbank van Ondernemingen Algemene informatie De Kruispuntbank van Ondernemingen is een register dat binnen de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Neem een vliegende start als jonge ondernemer

Neem een vliegende start als jonge ondernemer Neem een vliegende start als jonge ondernemer Een vliegende start... Inhoud Een vliegende start... als jonge ondernemer 3 Hoe start ik mijn eigen zaak op? 5... als jonge ondernemer Stappenplan: van idee

Nadere informatie

www.gap-online.be www.twitter.com/gapugent Linkedin Discussiegroep via de website

www.gap-online.be www.twitter.com/gapugent Linkedin Discussiegroep via de website www.gap-online.be www.twitter.com/gapugent Linkedin Discussiegroep via de website 1 Help! Ik word zelfstandig(e). 2 3 4 www.gap-online.be www.twitter.com/gapugent Linkedin Discussiegroep via de website

Nadere informatie

Starten als Zelfstandige

Starten als Zelfstandige Starten als Zelfstandige Dinsdag 28 februari 2012 Jobinfodag KU Leuven Koen Lauriks 2011 1 1 UNIZO Definitie ZELFSTANDIG Al wie met eigen middelen en op eigen risico zelfstandig is Starters Eenmanszaken

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting)

Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting) Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting) Wat houdt deze maatregel in? Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal

Nadere informatie

Externe financiële verslaggeving

Externe financiële verslaggeving Externe financiële verslaggeving Diete Haesendonckx Hfst 1: Inleidende beschouwingen 1. Analyse van de jaarrekening (JR) Tijdens het jaar è boekhouding(registreren van handelsgebeurtenissen) Einde van

Nadere informatie

januari 2011 Zich vestigen als zelfstandige

januari 2011 Zich vestigen als zelfstandige januari 2011 Zich vestigen als zelfstandige Zich vestigen als zelfstandige 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr.: 0314.595.348

Nadere informatie

Voor wat dividenduitkeringen uit vennootschappen betreft, zijn er verregaande wijzigingen aan het fiscaal regime dat die ondergaan.

Voor wat dividenduitkeringen uit vennootschappen betreft, zijn er verregaande wijzigingen aan het fiscaal regime dat die ondergaan. Beste klant, Voor wat dividenduitkeringen uit vennootschappen betreft, zijn er verregaande wijzigingen aan het fiscaal regime dat die ondergaan. 1. De belangrijkste wijziging betreft de roerende voorheffing

Nadere informatie

Zin in ondernemen? Kies voor de Starters-bvba en ga van start met slechts 1 euro!

Zin in ondernemen? Kies voor de Starters-bvba en ga van start met slechts 1 euro! Zin in ondernemen? Kies voor de Starters-bvba en ga van start met slechts 1 euro! De StarterS-bvba: mooie kansen voor ambitieuze ondernemers U hebt beslist om uw eerste onderneming uit de grond te stampen?

Nadere informatie

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN 13 mei 2019 - Aanpassing na de wet van 28 april 2019 Tax Shelter voor Groeibedrijven - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Groeibedrijven Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse

Nadere informatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie VZW2009.book Page 109 Tuesday, October 20, 2009 4:08 PM DEEL 4: IS UW VZW (WETTELIJK EN ORGANISATORISCH) UP-TO-DATE? 109 STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie 228. Eenmaal men de voorgaande

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15; SCSZ/06/025 1 BERAADSLAGING NR. 06/010 VAN 14 FEBRUARI 2006 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN HET PERSONEELSBESTAND DOOR DE DIENST ONDERNEMINGSLOKETTEN VAN DE ALGEMENE DIRECTIE KMO-BELEID VAN DE FEDERALE

Nadere informatie

8. Vergelijking tussen verschillende vennootschapsvormen. Hierbij de verschillende afkortingen :

8. Vergelijking tussen verschillende vennootschapsvormen. Hierbij de verschillende afkortingen : 8. Vergelijking tussen verschillende vennootschapsvormen. Hierbij de verschillende afkortingen : EVBA = EENMANSVENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID BVBA = BESLOTEN VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/XX Neerlegging van de enkelvoudige jaarrekening bij de Nationale Bank van België: nieuwe modellen van de jaarrekening Ontwerpadvies van 5 juni 2019

Nadere informatie

Statuut van de Zelfstandige in hoofdberoep

Statuut van de Zelfstandige in hoofdberoep STATUUT VAN ZELFSTANDIGE IN HOOFDBEROEP OF BIJBEROEP Statuut van de Zelfstandige in hoofdberoep... Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?... Verplichtingen... Rechten... Statuut Zelfstandige

Nadere informatie

ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING

ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING Infosessie Starten als zelfstandig ondernemer INTRO WAT IS DAT? HOE BEGIN IK ERAAN? a JEZELF INFOR- MEREN b HAALBAAR- HEID c PRAKTISCH d OPSTART 4 WAT KAN UNIZO

Nadere informatie

Wie helpt je bij elke stap als ondernemer?

Wie helpt je bij elke stap als ondernemer? SOCIAL ADMIN Wie helpt je bij elke stap als ondernemer? Het erkend ondernemingsloket van Securex ZELFSTANDIGE Inhoudsopgave 1. Checklist oprichting eenmanszaak en vennootschap 6 2. Administratieve formaliteiten

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Bron : Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Nadere informatie

Kiezen tussen Handelszaak en vennootschap

Kiezen tussen Handelszaak en vennootschap A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N Kiezen tussen Handelszaak en vennootschap Handelszaak In het dagdagelijks spraakgebruik staat de term handelszaak of eenmanszaak voor een onderneming

Nadere informatie

Infosessie vzw. Symposium Vlaamse Judofederatie 7 september 2013. Lien Berton Dynamo Project Vlaamse Sportfederatie vzw

Infosessie vzw. Symposium Vlaamse Judofederatie 7 september 2013. Lien Berton Dynamo Project Vlaamse Sportfederatie vzw Infosessie vzw Symposium Vlaamse Judofederatie 7 september 2013 Lien Berton Vlaamse Sportfederatie vzw Onderwerp Datum - plaats Feitelijke vereniging of vzw? Kenmerken FV Geen formaliteiten Geen apart

Nadere informatie

"ECODIS" in vereffening Naamloze vennootschap. Brechtsebaan 30 2900 Schoten. RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157. (de "Vennootschap")

ECODIS in vereffening Naamloze vennootschap. Brechtsebaan 30 2900 Schoten. RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157. (de Vennootschap) "ECODIS" in vereffening Naamloze vennootschap Brechtsebaan 30 2900 Schoten RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157 (de "Vennootschap") De vereffenaar van de Vennootschap nodigt u bij deze graag

Nadere informatie

Checklist oprichting vennootschap. Identificatie. Nuttige adressen. Checklist

Checklist oprichting vennootschap. Identificatie. Nuttige adressen. Checklist Checklist oprichting vennootschap Identificatie rechtsvorm (bvba/nv/cva/cv/cvoha) naam verkorte benaming zetel (adres) telefoon fax kontaktpersoon Nuttige adressen accountant (adres, telefoon, fax, kontaktpersoon)

Nadere informatie

EEN geslaagd PROjECT!

EEN geslaagd PROjECT! A & D Boekhoudkantoor, Klapstraat 58, 1790 Teralfene Tel 0473.821367 www.infoboekhouden.be DE BOEKHOUDER-FISCALIST BIBF: Uw PARTNER VOOR EEN geslaagd PROjECT! Een brochure van het Beroepsinstituut van

Nadere informatie

1. Eenmanszaak of vennootschap 2. Sociaal Statuut 3. Stappenplan bij de start 4. Steunmaatregelen 5. Startersservice UNIZO

1. Eenmanszaak of vennootschap 2. Sociaal Statuut 3. Stappenplan bij de start 4. Steunmaatregelen 5. Startersservice UNIZO Startersplannen? Geniet van de voordelen van de STARTERSPAS van UNIZO - Gratis boekhoudpakket of klantenbeheer - Gratis artikel in de lokale krant - 250 modellen van facturen en contracten - Eerstelijnsvragen

Nadere informatie

Instituut van de Bedrijfsrevisoren Institut des Réviseurs d'entreprises

Instituut van de Bedrijfsrevisoren Institut des Réviseurs d'entreprises Instituut van de Bedrijfsrevisoren Institut des Réviseurs d'entreprises Koninklijk Instituut - Institut royal MEDEDELING AAN DE BEDRIJFSREVISOREN De Voorzitter Correspondent sg@ibr-ire.be Onze referte

Nadere informatie

INBRENG IN NATURA OPDRACHT

INBRENG IN NATURA OPDRACHT Op te vragen gegevens bij inbreng in natura - Blz 1 INBRENG IN NATURA OPDRACHT De bedoeling van deze opdracht bestaat erin de beschrijving van de inbreng in natura, de methoden van waardering, zoals die

Nadere informatie

Erkenning van aannemers

Erkenning van aannemers ALGEMENE DIRECTIE KWALITEIT EN VEILIGHEID AFDELING KWALITEIT EN INNOVATIE Hoe vraagt u een erkenning aan? Erkenning van aannemers Procedure De voorwaarden en administratieve verplichtingen voor een erkenning

Nadere informatie

Vereenvoudigd businessen financieel plan PRAKTISCHE GIDS VOOR UW ONDERNEMINGSPROJECT

Vereenvoudigd businessen financieel plan PRAKTISCHE GIDS VOOR UW ONDERNEMINGSPROJECT Vereenvoudigd businessen financieel plan PRAKTISCHE GIDS VOOR UW ONDERNEMINGSPROJECT Aanvrager - Interveniënten Wenst u uw activiteit in eigen naam / in naam van een vennootschap uit te oefenen? Waarom?

Nadere informatie

OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER 2013 VANAF 17 UUR

OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER 2013 VANAF 17 UUR RealDolmen Naamloze vennootschap A. Vaucampslaan 42, 1654 Huizingen BTW BE / RPR 0429.037.235 Brussel (België) OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER

Nadere informatie

Aantal exemplaren Identificatie KBO-BS. Formulier I Luik A. Via toepassing

Aantal exemplaren Identificatie KBO-BS. Formulier I Luik A. Via toepassing VERENIGINGEN, STICHTINGEN en ORGANISMEN : GEBRUIK DER FORMULIEREN 1. Nieuwe Verenigingen, Stichtingen en Organismen. Te gebruiken formulieren Kosten 1 Belgisch Staatsblad Neerlegging oprichting op papier

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave... 7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap... 13 1.1 Het tariefvoordeel... 13 Tarieven personenbelasting... 14 Tarieven sociale zekerheid...

Nadere informatie

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn?

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? Inhoudstafel 1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? 1.1. Tariefverschil... 1 1.2. Werken met minimaal twee belasting plichtigen... 3 1.3. Inkomensspreiding... 4 1.3.1. Reserveren van

Nadere informatie

Verplichting tot openbaarmaking van de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van buitenlandse vennootschappen

Verplichting tot openbaarmaking van de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening van buitenlandse vennootschappen Departement Micro-economische informatie Dienst Balanscentrale de Berlaimontlaan 14 - BE-1000 Brussel tel. 02 221 30 01 - fax 02 221 32 66 e-mail: balanscentrale@nbb.be - website: www.nbb.be BTW BE 0203.201.340

Nadere informatie

TAXI Aanvraag voor de overdracht van een vergunning voor het exploiteren van een taxidienst

TAXI Aanvraag voor de overdracht van een vergunning voor het exploiteren van een taxidienst TAXI Aanvraag voor de overdracht van een vergunning voor het exploiteren van een taxidienst Per post te verzenden naar het volgende adres: GOB - Brussel Mobiliteit Directie Taxi s Vooruitgangstraat 80/1

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

OPDRACHTBRIEF. in deze overeenkomst de beroepsbeoefenaar genoemd,

OPDRACHTBRIEF. in deze overeenkomst de beroepsbeoefenaar genoemd, Tussen de ondergetekenden: OPDRACHTBRIEF Naam +Voornaam IAB - erkenningsnummer Nat.Nr. Kantoor houdende te Stationsstraat 1 te 3520 Zonhoven Als mandataris van Coda Boekhouders en Fiscalisten BVBA Met

Nadere informatie

Vrijstelling van sociale bijdragen

Vrijstelling van sociale bijdragen www.xerius.be Vrijstelling van sociale bijdragen Wie kan een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen? U kunt vrijstelling verkrijgen, als u zich in één van de vier volgende situaties bevindt: 1. U

Nadere informatie

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15 AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 1. Algemene principes 17 1.1. Evolutie 17 1.2. Het principe van de secties 17 1.3. De omschrijving van bepaalde rubrieken 18

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

Wouter Devloo Accountant Belastingconsulent Tel 0484 187434 www.boekhouder.be

Wouter Devloo Accountant Belastingconsulent Tel 0484 187434 www.boekhouder.be VAN START GAAN ALS ZELFSTANDIGE : virtuele startersgids Je wil eigen zaak starten. Je hebt een idee uitgewerkt, gepraat met andere ondernemers en overlegd met familieleden. Je bent gemotiveerd, vastbesloten

Nadere informatie

De vorm van je onderneming. Les 1.b. van de module ONDERNEMERSRECHT binnen de opleiding BEDRIJFSBEHEER

De vorm van je onderneming. Les 1.b. van de module ONDERNEMERSRECHT binnen de opleiding BEDRIJFSBEHEER De vorm van je onderneming Les 1.b. van de module ONDERNEMERSRECHT binnen de opleiding BEDRIJFSBEHEER 1/1 Gepaste ondernemingsvorm Factoren toetsen aan de specifieke situatie Diverse factoren Kostprijs

Nadere informatie

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014)

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014) Kleine onderneming en btw: drempel wordt verhoogd tot 15.000 EUR Kleine btw-plichtigen die een economische activiteit uitoefenen, kunnen als zij dat willen, vallen onder het bijzondere btw-stelsel van

Nadere informatie

Opleiding. Het statuut van de zelfstandige!

Opleiding. Het statuut van de zelfstandige! Opleiding Het statuut van de zelfstandige! Wat doen Xerius en SD Worx? Start Bijberoep Hoofdberoep Ziekte Kind Vennootschap Stop KBO Aansluiting Omschakeling statuut Omschakeling statuut Begeleiding bij

Nadere informatie

Start up Talk 10/02. Unizo 1

Start up Talk 10/02. Unizo 1 Start up Talk 10/02 Unizo 1 Voor UNIZO: Ondernemen met eigen middelen. Maar ook op eigen risico. Intro Wat is dat? Hoe begin ik eraan? Wat kan UNIZO voor u doen? Gestart. En nu? Vragen 2 In deze crisis?...

Nadere informatie

2. Voordelen van een doktersvennootschap

2. Voordelen van een doktersvennootschap 2. Voordelen van een doktersvennootschap 2.1 Samenwerken Een belangrijke reden om te starten met een vennootschap is de samenwerkingsfactor. De vennoten kunnen elkaar bijstaan in raad en daad. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven.

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven. BELGIË NEDERLAND EEN WERELD VAN VERSCHIL Ondanks het feit dat België en Nederland buren zijn, nagenoeg dezelfde taal wordt gesproken en ze economisch zeer sterk verbonden zijn is er op boekhoudkundig,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

INSCHRIJVING IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN HANDELSONDERNEMING

INSCHRIJVING IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN HANDELSONDERNEMING INSCHRIJVING IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN HANDELSONDERNEMING 1. ALGEMENE INFORMATIE ONDERNEMINGSTYPE: NATUURLIJK PERSOON RECHTSPERSOON BEGINDATUM VAN DE ACTIVITEIT:... /... /... 2. GEGEVENS VAN

Nadere informatie