MEDIA-INFORMATIE. 13 september Tijdbalk 100 jaar Chevrolet. Geschiedenis van Chevrolet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDIA-INFORMATIE. 13 september 2011. Tijdbalk 100 jaar Chevrolet. Geschiedenis van Chevrolet"

Transcriptie

1 MEDIA-INFORMATIE 13 september 2011 Tijdbalk 100 jaar Chevrolet Geschiedenis van Chevrolet 1. Louis Chevrolet en William C. Durant richtten op 3 november 1911 samen de Chevrolet Motor Company op. Chevrolet viert op 3 november 2011 dus zijn 100e verjaardag. 2. Louis Chevrolet was een zeer ervaren coureur en autodidactisch monteur. Hij werd op 25 december 1878 geboren in en verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar Frankrijk. In 1900 emigreerde hij naar Noord-Amerika. In 1902 hadden inmiddels ook zijn jongere broers Arthur en Gaston de oversteek gewaagd. Al in 1905 vestigde Louis Chevrolet zijn naam als onverschrokken coureur in de bijzonder primitieve racewagens uit die tijd. In 1909 werd hij lid van het beroemde Buick-raceteam van William C. Durant. In 1910 huurde Louis Chevrolet een zolderkamer in Detroit, waar hij samen met een ontwerper werkte aan de ontwikkeling van een prototype auto dat zijn naam zou gaan dragen. 3. William C. "Billy" Durant werd in 1861 geboren en was de kleinzoon van een van de eerste gouverneurs van Michigan. In de jaren 90 van de 19e eeuw was hij uitgegroeid tot een zeer succesvolle fabrikant van koetsen die wereldwijd werden verkocht. Eind 1904 ging Durant de auto-industrie in, nadat hij zich door zakenpartners had laten overhalen om de nog jonge Buick Motor Co. te gaan leiden. Dankzij spectaculaire successen bij Buick had hij in 1908 al het benodigde kapitaal bij elkaar om General Motors op te richten. Durant nam met GM ook Cadillac, Oldsmobile, Oakland en andere merken over, totdat hij in 2010 wegens financiële problemen gedwongen werd om zijn bedrijf te verlaten.

2 2 4. Na zijn vertrek bij GM zocht de onstuitbare Billy Durant naar een andere manier om een nieuwe auto te ontwikkelen. Hij sloot een overeenkomst met Louis Chevrolet om de droomauto van de beroemde coureur te gaan bouwen. In 1912 verscheen Louis Chevrolets Series C "Classix Six" in de straten van Detroit: een luxe, high performance-model met zescilindermotor en een prijskaartje van $ Eind 1913 scheidden de wegen van Louis Chevrolet en Billy Durant, waarbij Louis aan Billy de rechten overdroeg om auto's met de naam Chevrolet te bouwen. Louis verhuisde naar Indianapolis, waar hij en zijn jongere broers Arthur en Gaston legendarische successen boekten in de Indianapolis ('Indy') 500. In 1913 verscheen het bowtie-logo van Chevrolet, dat was ontworpen onder Durant, voor het eerst in een advertentie. In 1914 verscheen het bowtie-embleem voor het eerst op Durants nieuwe, wat lager geprijsde Chevrolets. 6. Model H werd geïntroduceerd, met de duurzame viercilindermotor die Chevrolets reputatie als betrouwbaar merk zou helpen vestigen. Dit basisontwerp zou tot 1928 letterlijk de drijvende kracht van Chevrolet blijven.

3 3 7. Al vanaf het begin van zijn samenwerking met Louis Chevrolet had Billy Durant zijn zinnen gezet op de markt voor betaalbare auto's. Eind 1915 introduceerde hij de Chevrolet 490, een auto in een lagere prijsklasse. Met een prijskaartje van $ 490 was het destijds een directe concurrent van de T-Ford. In 1916 gebruikte Durant het succes van Chevrolet om General Motors terug in handen te krijgen. 8. In 1916 deed Louis Chevrolet in een Frontenac-racewagen - ontworpen door de gebroeders Chevrolet - mee aan de Indianapolis 500. Vier jaar later haalde Gaston Chevrolet met een Monroe-Frontenac de eerste plaats in de Indy. Nadat Gaston tijdens een race was verongelukt, richtten Louis en Arthur een bedrijf op dat snelheidsapparatuur ontwikkelde voor racewagens, in feite de voorlopers van moderne racewagens. Louis ontwierp aan het einde van de jaren 20 van de 20e eeuw ook vliegtuigmotoren. Net als miljoenen anderen kreeg ook Louis zware financiële klappen als gevolg van de beurskrach van Hij keerde terug naar Detroit, waar hij enkele jaren in een Chevrolet-fabriek werkte. Louis Chevrolet stierf op 6 juni 1941 aan de gevolgen van diabetes. Hij was 63 jaar oud. 9. In 1918 werden de eerste trucks van Chevrolet geïntroduceerd: een lichte truck gebaseerd op het chassis van Model 490 en een zwaardere truck gebaseerd op een 1- ton chassis. De carrosserieën werden geleverd door commerciële carrosseriebouwers. 10. In 1918 werd Chevrolet officieel onderdeel van General Motors Corporation, terwijl het bedrijf voor de tweede en laatste keer onder leiding stond van oprichter Billy Durant. Eind 1920 verliet Durant GM en richtte hij Durant Motors op. Het bedrijf produceerde Durant-, Star-, Flint- en Locomobile-auto's en Mason-trucks, maar werd in 1933 hard getroffen door de Grote Depressie. In 1940 bouwde Durant, die toen al de 80 naderde, een bowlingbaan in Flint, Michigan. Dit was een prototype voor een bowlingketen. In 1942 werd Durant tijdens een zakenreis getroffen door een beroerte, waarna hij met zijn vrouw naar New York City verhuisde. Daar stierf hij op 18 maart 1947.

4 4 11. In 1921 riep Pierre S. dupont, de opvolger van Billy Durant bij General Motors, de hulp in van toekomstig GM-directeur Alfred P. Sloan om de prospects van Chevrolet te analyseren. Hij liet er zich door Sloans onderzoek van overtuigen dat Chevrolet wereldwijd zou kunnen uitgroeien tot een succesvol merk voor betaalbare auto's - en negeerde stemmen die het tegendeel beweerden. William S. Knudsen werd in 1922 aangesteld om leiding te gaan geven aan Chevrolet. Hij begon meteen met de ontwikkeling van een verbeterde Chevrolet. Het resultaat was de Superior uit 1924, die zeer goed werd ontvangen. GM bouwde in die tijd nieuwe Chevrolets in een nieuwe fabriek in Kopenhagen, Denemarken. Deze was de eerste in een reeks fabrieken die GM zou openen om auto's te bouwen in de regio's en landen waar de auto's werden verkocht. 12. In 1927 nam Chevrolet voor het eerst Ford over, met een verkoopaantal van meer dan een miljoen auto's - meer dan een verdubbeling ten opzichte van Dankzij de kleurige Duco-lak voelden meer kopers zich aangetrokken tot de populaire Chevrolet-modellen. 13. Aan het einde van de jaren 20 van de 20e eeuw was Chevrolet uitgegroeid tot een toonaangevend international merk met productiefaciliteiten in diverse landen. In 1928 werd General Motors India opgericht en niet veel later rolden de eerste Chevroletauto's, -trucks en -bussen van de band in een nieuwe fabriek aan de rand van Bombay (het huidige Mumbai). Datzelfde jaar rolden ook de eerste nieuwe Chevrolets van de band in een nieuwe GM-fabriek in Warschau, Polen.

5 5 14. De Chevrolet Six uit 1929 werd ook wel een 'zes voor de prijs van vier' genoemd. De grootste Amerikaanse concurrenten leverden in die tijd namelijk alleen viercilindermotoren voor ongeveer dezelfde prijs als Chevrolets zescilindermotor. 15. Chevrolet introduceerde met de Chevrolet Master-serie in 1934 ook de "Knee-Action" onafhankelijke wielophanging in betaalbare Amerikaanse auto's. 16. In 1935 werd GM de México opgericht en werd een fabriek gebouwd in een landbouwgebied net buiten Mexico-Stad. Vooral het merk Chevrolet was al snel enorm in trek bij Mexicaanse auto- en truckliefhebbers. (Medewerkers met een Chevrolet pick-up uit 1938.) 17. De nieuwe, door GM ontwikkelde 'Turret Top' (een volledig stalen dak) van de Chevrolet Master uit 1935 was destijds een primeur onder betaalbare Amerikaanse auto's.

6 6 18. In 1935 werd de Chevrolet Suburban Carryall truck geïntroduceerd. Dit was niet alleen de eerste Amerikaanse stationwagen op basis van een truck en met een stalen carrosserie, maar ook een van de eerste SUV's ter wereld. Hiermee was Chevrolet de uitvinder van een volledig nieuw segment. 19. In 1940 won Juan Manuel Fangio uit Argentinië - die later een wereldberoemd Grand Prix-coureur zou worden - in zijn Chevrolet uit 1940 een 13-daagse rally van Buenos Aires (Argentinië) naar Lima (Peru) en terug. 20. Op 30 januari 1942 legde Chevrolet de productie van civiele voertuigen stil vanwege de Tweede Wereldoorlog. In de oorlogsjaren richtte het bedrijf zich uitsluitend op de productie van militaire voertuigen, waaronder Carryall Suburbans. Op 3 oktober 1945 werd de productie van civiele voertuigen hervat.

7 7 21. In de zomer van 1947 werden de eerste nieuwe Chevrolet Advance Design-trucks voor 1948 gepresenteerd - het eerste grote herontwerp van Chevrolet-trucks sinds de Tweede Wereldoorlog. De trucks van modeljaar 1948 hadden nieuwe doorstroomventilatie in de cabine, wat zorgde voor een verbeterd rijcomfort. 22. Chevrolet werd het eerste laaggeprijsde Amerikaanse automerk dat automatische transmissie aanbood, dankzij de introductie van Powerglide als optie op de modellen van Met de eerste Chevrolet Bel Air van datzelfde modeljaar deed ook hardtopstyling zijn intrede in het betaalbare segment. 23. In 1953 kwam Chevrolet met de Corvette, de eerste auto met een carrosserie van glasvezelversterkt kunststof. 24. De Bel Air was de ongeëvenaarde ster onder de gerestylde Chevrolets van modeljaar Later dat jaar werd GM's EZ Eye getint glas voor het eerst toegepast in Chevrolet-auto's en -trucks. 25. Op 23 november 1954 was de 50 miljoenste auto van General Motors, een goudkleurige Chevrolet Bel Air van modeljaar 1955, te zien in een parade die landelijk op televisie werd uitgezonden.

8 8 26. Chevrolet's Chief Engineer Edward N. Cole introduceerde de legendarische small-block V8-motor in de volledig nieuwe modellen van Sindsdien heeft Chevrolets smallblock V8-motor meer racewagens naar de eerste plaats gedreven dan welke andere productiemotor ook. Het is een van de belangrijkste technische ontwikkelingen in de 100-jarige geschiedenis van Chevrolet was een van de beste jaren in de geschiedenis van Chevrolet. In maart werd de volledig nieuwe serie lichte Chevrolet-trucks gepresenteerd. Een van de nieuwe modellen was de Cameo Carrier, een 'gentleman's pick-up' met een uniek vormgegeven cabine. Hiervan werden slechts een beperkt aantal exemplaren gebouwd. De nieuwe trucks waren leverbaar met Chevrolets standaard zescilindermotor of de nieuwe small-block V8-motor. 28. In 1956 was de Dinah Core Chevy Show, een programma van een uur, voor het eerst op televisie te zien. Aan het einde zong Dinah Shore steevast het nummer "See the USA in your Chevrolet". De show was ooit begonnen als een programma van slechts een kwartier en Dinah Shore was de eerste vrouw die haar eigen televisieshow kreeg. Shore zong "See the USA" al sinds het begin van de jaren 50. Het nummer werd ook na het einde van de televisieshow (in 1963) nog in Chevrolet-reclames gebruikt. 29. In 1957 introduceerde Chevrolet Ramjet mechanische brandstofinjectie als optie op Chevrolet- en Corvette-modellen. Het was het eerste brandstofinjectiesysteem dat leverbaar was op een gewone Amerikaanse productieauto.

9 9 30. In 1957 konden Chevrolet-trucks voor het eerste af-fabriek worden geleverd met vierwielaandrijving, met het beroemde 'Powr-Pak'-systeem van NAPCO. 31. In 1958 werd de Impala geïntroduceerd, die zou uitgroeien tot best verkochte traditionele full-size auto ooit. Tussen 1958 en 1996, het jaar waarin de laatste Impala met achterwielaandrijving werd gebouwd, werden er meer dan 13 miljoen exemplaren van verkocht. In 2000 werd de naam Impala weer van stal gehaald voor Chevrolets grootste moderne sedan, die ook vandaag de dag nog steeds in productie is. 32. De eerste El Camino personenauto/pick-up werd geïntroduceerd als spin-off van de full-size Chevrolet van modeljaar De El Camino werd tussen 1964 en begin 1987 geproduceerd en was gebaseerd op de moderne platforms van de middenklasser Chevelle/Malibu. Er zijn vijf generaties van de El Camino ontworpen en gebouwd: , , , en In 1960 werd de originele Chevrolet Corvair - de eerste (en enige) Amerikaanse auto met een luchtgekoelde zescilindermotor achterin - uitgeroepen tot "Motor Trend Car of the Year".

10 In 1961 werden de Corvair 95 bestelwagen en Greenbrier sportwagon gepresenteerd. De Greenbrier kon worden omgebouwd tot camper. 35. Voor 1962 introduceerde Chevrolet de Chevy II, een conventionelere compacte auto dan de Corvair. De bekroning van de Chevy II-serie was een reeks 'Nova 400'- modellen, waaronder een cabriolet. Nadat de compacte Chevrolet opnieuw was ontworpen voor 1968, waren er alleen nog sedans en coupés leverbaar. Alle modellen van 1968 waren 'Chevy II Nova'-modellen, terwijl de modellen van 1968 tot de laatste modellen van 1979 werden verkocht als gewone 'Nova'-modellen. Het Chevrolet Nova-naamplaatje dook in het voorjaar van 1984 opnieuw op, op een subcompact met vierwielaandrijving voor modeljaar Deze auto werd tot en met modeljaar 1988 gebouwd in een fabriek die eigendom was van GM en Toyota. 36. In 1962 namen de Beach Boys het nummer "409" op - een eerbetoon aan Chevrolets met de 409-motor, die op dragstrips in het hele land streden om de snelste tijd. 37. In 1963 verscheen de eerste en enige Corvette Sting Ray Coupé met gedeelde achterruit. De populaire Sting Ray werd tot 1967 geproduceerd, maar de coupés uit de periode hadden geen gedeelde achterruit meer.

11 In 1964 verscheen de Chevelle, een Chevrolet in de middenklasse die qua prijs en grootte tussen de full-size traditionele Chevrolet en de compacte Chevy II/Nova in zat. De Chevelle was leverbaar met een zescilindermotor of de V8-motor en als basismodel (300) of luxere uitvoering (Malibu). Ook waren er sportieve SS-versies van de Malibu Sport Coupé en Convertible leverbaar. 39. Eind 1966 werd de Chevrolet Camaro voor modeljaar 1967 in productie genomen. In mei 1967 diende een speciale Camaro SS Convertible als pace car bij de Indianapolis 500. Twee jaar later keerde Chevrolet terug in de klassieke race, maar dan met een Camaro SS Convertible van modeljaar 1969 als pace car. Die wordt tegenwoordig gezien als de iconische pace car van de Indy. In 2011, het jaar dat Chevrolet en Indianapolis allebei hun 100e verjaardag vieren, diende een nieuwe Camaro SS Convertible Indy Pace Car - gebaseerd op het ontwerp uit bij de historische race. Sinds 1948 heeft Chevrolet 22 keer als pace car gediend bij de Indy 500, meer dan welk ander automerk ook. Camaro diende in totaal zeven keer als pace car bij de race, inclusief de editie van Onder de volledig nieuwe Chevrolet half-ton trucks van modeljaar 1967 bevond zich een nieuwe Suburban met unieke driedeursindeling: één portier aan de bestuurderszijde en een voor- en achterportier aan de passagierszijde. Deze configuratie maakte de Suburban populair als ambulance. Het nieuwe ontwerp was bovendien ook bijzonder geschikt voor het trekken van bijvoorbeeld een caravan. 41. Eind 1967 werd de derde generatie Corvette gepresenteerd voor modeljaar De Corvette Coupé uit 1968 was uitgerust met Amerika's eerste reguliere "T-top" hardtoppaneel.

12 Op 14 november 1968 kwamen de drie astronauten van Apollo 12 in hun speciaal uitgevoerde Corvettes van modeljaar 1969 aan bij het Kennedy Space Center en gingen de ruimte in, op de tweede Amerikaanse missie naar de maan. 43. Het tijdperk voor muscle cars voor op de openbare weg bereikte zijn hoogtepunt in 1970, met de Chevelle SS 454 met de legendarische RPO LS-6 V8-motor met een vermogen van 450 pk. 44. In februari 1970 zag de langere, lagere en breder uitgevoerde tweede generatie Camaro het levenslicht. Het Rally Sport-pakket van het nieuwe model bevatte een populair gedeelde-bumperontwerp aan de voorzijde. De RS-optie was leverbaar in combinatie met het RPO Z28 Special Performance-pakket dat hier te zien is.

13 De Monte Carlo, een luxueus uitgevoerde Chevrolet 'personal coupé', was voor het eerst in Chevrolet-showrooms te zien als model voor De motorkap van de nieuwe auto was met ruim 1,80 meter de langste motorkap van Chevrolet ooit. 46. Bill "Grumpy" Jenkins, een dragracing-legende, won met een Camaro uit 1968 de allereerste NHRA Pro Stock-race tijdens de Winternationals van Chevrolet was een van de eerste automerken die profiteerden van GM's baanbrekende gebruik van humanoïde crash test dummies, met de naam Hybrid I, bij botsproeven in de jaren 60 en 70. In 2010 doneerde GM een oude crash test dummy met de naam Hybrid III aan het Smithsonian National Museum of American History. 48. In 1975 startte een van Amerika's meest geliefde reclamecampagnes: "Baseball, Hot Dogs, Apple Pie & Chevrolet". Baseball, Hot Dogs, Apple Pie & Chevrolet

14 De Chevette - destijds de kleinste Chevrolet ooit - werd in 1976 geïntroduceerd als antwoord op de vraag van consumenten naar ultrazuinige auto's. De Chevette werd als subcompact in de Amerikaanse markt gezet, was gebouwd met metrische afmetingen en was Chevrolets eerste "wereldauto". 50. In 1977 werden de nieuwe 'afgeslankte' Impala- en Caprice-modellen geïntroduceerd, onder de leus: "Now that's more like it!". De lengte was met bijna 30 centimeter verkort en het gewicht was met bijna 250 kg teruggebracht, maar er waren geen concessies gedaan aan de ruimte voor inzittenden en bagage. Motor Trend magazine riep de nieuwe Caprice van modeljaar 1977 uit tot "Car of the Year". 51. In 1978 vierde de Corvette zijn 25e verjaardag en diende voor het eerst als pace car bij de Indianapolis 500. In totaal heeft de Chevrolet Corvette tien keer als pace car gediend bij de Indy De 100 miljoenste Chevrolet die van de band rolde was een Monza van modeljaar 1979.

15 Medio 1979 introduceerde Chevrolet zijn eerste auto met voorwielaandrijving, de middenklasser Citation, voor modeljaar De Citation werd door Motor Trend uitgeroepen tot "Car of the Year 1980" en was leverbaar met een 2,5 liter viercilindermotor of 2,8 liter V6-motor. Beide motoren werden dwars geplaatst. 54. In 1981 werd de eerste Cavalier geïntroduceerd voor modeljaar De hatchbackuitvoering van de nieuwe subcompact met voorwielaandrijving werd beschouwd als het sportmodel van de serie. In 1982 beleefde ook de Chevrolet Celebrity, een middenklasse Chevrolet met voorwielaandrijving, zijn debuut. 55. De derde generatie Camaro kwam in modeljaar 1982 op de markt. De nieuwe Camaro was bijna 20 cm korter dan zijn voorganger en was leverbaar met diverse motoren: van een 2,5 liter viercilindermotor met 90 pk tot een 305 CID V8-motor met 165 pk als optie op de Z28. In 1982 voerde een Z28 als pace car de Indianapolis 500 aan. 56. De compacte S-10 Blazer, die voorbestemd was om Amerika's nummer één SUV te worden, werd in het najaar van 1982 geïntroduceerd als model voor 1983.

16 De vierde generatie Corvette was volledig opnieuw ontworpen en zou in het najaar van 1982 worden geïntroduceerd als model voor Maar vertragingen bij de productie zorgden ervoor dat de auto pas in januari 1983 werd gepresenteerd als model voor Er werden geen Corvettes met modeljaar 1983 verkocht. 58. De Camaro IROC-Z verscheen voor het eerst in De auto was genoemd naar de International Race of Champions, waarin winnaars van verschillende races tegen elkaar streden in gelijkwaardige stock cars van dezelfde makelij en hetzelfde model. Tussen 1975 en 1980 en tussen 1985 en 1989 werden bij de IROC-races Camaro's gebruikt. 59. In 1986 startte Chevrolets reclamecampagne "The Heartbeat of America". 60. In 1986 was de Corvette de eerste Chevrolet met ABS, een veiligheidsvoorziening waarmee al snel bijna alle Chevrolet-modellen werden uitgerust.

17 Een Chevrolet Indy V8-racemotor was de drijvende kracht achter de eerste plaats in de Indianapolis 500 van Ook in de daaropvolgende vijf edities van de Indy 500 zou de eerste plaats worden behaald door racewagens die werden aangedreven door een Chevrolet Indy V8-motor. De winnaars waren Rick Mears (1988 en 1991), Emerson Fittipaldi (1989 en 1993), Arie Luyendyk (1990) en Al Unser, Jr. (1992). In 2002 sleepte Hélio Castroneves op de Brickyard de zevende overwinning in de wacht met een Chevrolet Indy V8. In 2012 doet Chevrolet met een nieuwe twin turbocharged V6-injectiemotor op duurzame E85-ethanol mee aan de IZOD IndyCar Series. 62. In april 1987 introduceerde Chevrolet de C/K Pickups voor modeljaar de eerste volledig nieuwe pick-ups van Chevrolet sinds De nieuwe Extended Cabmodellen geven Chevrolets nieuwe pick-ups een pittigere uitstraling. 63. Voor 1989 werden de GEO-auto's en trucks geïntroduceerd, die op geïmporteerde modellen waren geïnspireerd. Medio 1989 werden ook de Lumina coupé en sedan samen met de Lumina APV gepresenteerd als modellen voor Een nieuwe Caprice Classic werd geïntroduceerd voor De Caprice Classic LTZ werd door Motor Trend uitgeroepen tot "Car of the Year 1991".

18 De Corvette ZR-1 reed in 1990 drie snelheidsduurrecords aan flarden, met onder andere een gemiddelde van ruim 280 km/h gedurende 24 uur (inclusief pitstops). 66. In 1991 kwam Chevrolet met de reclamecampagne "Like A Rock" voor trucks. De campagne was gebaseerd op het nummer van Bob Seger met dezelfde titel. De campagne liep tot 2004 en wordt beschouwd als een van de meest succesvolle reclamecampagnes ooit in de auto-industrie. 67. Chevrolet leverde meer auto's en trucks van modeljaar 1992 af met standaard ABS dan welke andere autofabrikant ook. 68. In 1992 rolde de 100 miljoenste Corvette van de band.

19 De vierde generatie Camaro debuteerde als model voor en Camaro voerde als pace car in de Indianapolis 500 van 1993 aan. Het was de vierde keer dat de Camaro als officiële pace car dienst deed bij de beroemde race. 70. De vijfde generatie Corvette werd geïntroduceerd voor modeljaar De standaard RPO LS1 Gen 11 small-block V8-motor met 350 pk betekende tevens het debuut voor de ontwerparchitectuur van het V8-motorengamma van GM's LS-serie. 71. In 2004 verscheen de zesde generatie Corvette als model voor 2005, met een standaard RPO LS2 V8-motor met 400 pk. De voormalige Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, General Colin L. Powell, bestuurde in 2005 bij de Indianapolis 500 de pace car, de nieuwe Chevrolette cabriolet. 72. In 2007 introduceerde GM de Chevrolet Volt conceptcar met geavanceerde technologie. Het vooruitstrevende ontwerp omvatte nieuwe technologieën en materialen, evenals een innovatief, oplaadbaar elektrisch aandrijfsysteem.

20 In de succesvolle film "Transformers" uit 2007 kon het publiek kennismaken met Bumblebee, een karakter dat in een gele Camaro conceptcar kon veranderen. Chevrolet introduceerde later, in 2009, een TRANSFORMERS Special Edition van de nieuwe Camaro voor modeljaar De Corvette ZR1, die werd gepresenteerd als model voor 2009, was de krachtigste en snelste productieauto in de geschiedenis van GM. En met een vermogen van 638 pk weet het model van 2011 die titel te behouden. De ZR1 is ook de eerste auto met zichtbare onderdelen van koolstofvezel in het exterieur en heeft een zonwerende coating die is ontwikkeld door de technici van GM. 75. De Traverse, Chevrolets eerste full-size crossover, debuteerde in 2008 als model voor In 2009 debuteerde de tweede generatie Equinox crossover - met een door de EPA geschat verbruik van 13,6 km/liter buiten de bebouwde kom - als model voor 2010.

21 In 2009 debuteerde de vijfde generatie Camaro als model voor In 2010 debuteerde de Chevrolet Cruze in de Verenigde Staten als model voor De Cruze Eco-uitvoering had een door de EPA geschat verbruik van 17,8 km/liter buiten de bebouwde kom (uitvoering met handgeschakelde transmissie). 79. De Chevrolet Cruze is de eerste auto in het compacte segment die standaard is uitgerust met 10 airbags en die een totaalscore van 5 sterren voor veiligheid heeft gekregen van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). De veiligheidsbeoordeling van 5 sterren maakt deel uit van het New Car Assessment Program van het Amerikaanse Department of Transportation, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse regering (www.safercar.gov). De Cruze van 2011 behaalde bij het Amerikaanse New Car Assessment Program (NCAP) als eerste een totaalscore van 5 sterren voor veiligheid bij aanrijdingen van voren en opzij. Het is de eerste auto in alle marktsegmenten die deze totaalscore bij alle tests heeft behaald. De Cruze wordt behalve in de Verenigde Staten ook in Korea, China, Australië en Europa verkocht. 80. De Chevrolet Volt, Chevrolets innovatieve elektrische auto met extended range, beleefde zijn debuut in december De Volt werd door Motor Trend Magazine uitgeroepen tot "2011 Car of the Year", werd tijdens de North American International Auto Show verkozen tot North American Car of the Year en werd door Automobile Magazine uitgeroepen tot hun "2011 Automobile of the Year." De Volt werd daarnaast nog verkozen tot "2011 Green Car of the Year" door Green Car Journal en eindigde bij Car and Driver's 10 Best Awards van 2011.

22 De Silverado HD van modeljaar 2011 werd door Motor Trend uitgeroepen tot "Truck of the Year". De Chevrolet Volt werd door datzelfde tijdschrift op hetzelfde moment verkozen tot "2011 Car of the Year." 82. Chevrolet kondigde in 2011 aan dat MyLink leverbaar is voor de Chevrolet Volt en de Chevrolet Equinox van modeljaar MyLink is een infotainment-pakket dat voortborduurt op de beveiliging van OnStar. 83. Op 12 juni 2011 eindigde de nieuwe C6.R ZR1 van Corvette Racing op de eerste plaats van de GTE Pro Class tijdens de 24 uur van Le Mans. Deze eerste plaats was de zevende overwinning van Corvette in de legendarische Franse race sinds Dat de eerste plaats werd gehaald precies 10 jaar nadat Corvette Racing de eerste keer de 24 uur van Le Mans won en in het jaar dat Chevrolet precies 100 jaar bestaat, droeg extra bij aan de feestvreugde.

23 In 2011 introduceerde Chevrolet de Corvette Centennial Special Edition voor modeljaar Deze krijgt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Chevrolet een speciale afbeelding op de B-stijlen, in het midden van de velgen en in het midden van het stuurwiel. De hoofdsteunen krijgen ter gelegenheid van de 100e verjaardag van Chevrolet een gebosseleerd logo. Nu 85. Toen Chevrolet in 1911 werd opgericht, waren er maar liefst 270 Amerikaanse automerken. Daarvan zijn er nu, honderd jaar later, nog slechts 4 over. Dat zijn Chevrolet, de zustermerken Buick en Cadillac van GM, en Chevrolets concurrent uit Dearborn: Ford. Het merk GMC Truck werd eveneens opgericht in 1911; de eerste emblemen verschenen op de modellen van Sinds 1912 heeft Chevrolet meer dan 200 miljoen auto's en trucks gebouwd. In Noord-Amerika heeft Chevrolet sinds 1912 maar liefst 180 miljoen voertuigen gebouwd (111 miljoen personenauto's en 69 miljoen trucks). 87. In de Verenigde Staten werken meer dan mensen verspreid over 30 productiefaciliteiten van General Motors aan de personenauto's en trucks van Chevrolet. De grootste fabriek is het enorme Lordstown-complex (meer dan m2) in Warren, Ohio. Er werken mensen aan de Chevrolet Cruze van modeljaar De kleinste fabriek is het Performance Build Center in Wixom, Michigan, waar 23 mensen de high performance-motoren van Corvette handmatig in elkaar zetten.

24 De huidige Vice-President Global Design van GM, Edward T. Welburn, is pas de zesde persoon die aan het hoofd staat van de ontwerpactiviteiten van GM sinds Harley Earl de afdeling GM Styling in 1927 oprichtte. Earl leidde in 1953 het ontwerpproces van de originele Corvette Motorama-droomauto. Zijn opvolger, William L. Mitchell, ontwierp het "Stingray"-concept van 1959 dat de basis vormde voor de Corvette van Ed Welburn zorgde ervoor dat de Camaro conceptcar uit 2006 werkelijkheid werd - in Hij poseert op de foto naast de Camaro ZL1 van Dankzij Louis Chevrolets passie voor de autosport staan prestaties centraal in de geschiedenis van Chevrolet. Chevrolet heeft maar liefst 34 keer de NASCAR Cup gewonnen; het merk heeft daarmee meer overwinningen in de NASCAR op zijn naam staan dan welk ander merk ook. Als we de overwinning van Corvette Racing in de GTE Pro Class van juni 2011 meetellen, heeft Corvette de 24 uur van Le Mans zeven keer gewonnen. Tussen 1988 en 2002 hebben Chevrolets V8-motoren bovendien zeven keer de Indy 500 gewonnen. Chevrolet is daarmee een van de weinige automerken die overwinningen in Le Mans, Daytona en Indianapolis - dé drie autoraces - op zijn naam heeft staan. In 2010 ging Chevrolet er vandoor met de constructeurstitel en won Yvan Muller de rijderstitel bij het World Touring Car Championship. Ook in 2011 gaat Chevrolet weer aan kop en is vastbesloten om het succes van 2010 te herhalen. 90. Chevrolet heeft in 2010 wereldwijd 4,26 miljoen auto's verkocht. Dat komt neer op één auto per 7,4 seconden. Eén op de mensen overal ter wereld heeft in het afgelopen jaar een Chevrolet gekocht. Als je alle Chevrolets die in 2010 zijn gekocht bumper aan bumper zou parkeren, dan zou de rij Chevrolets bijna km lang zijn. Dat is iets meer dan de helft van de omtrek van de aarde. 91. Het merk wordt wereldwijd in meer dan 120 landen verkocht, wat betekent dat er op 2/3 van de aarde Chevrolets rondrijden.

25 Top 5 van Chevrolet-modellen, volgens de Global Vehicle Sales 2010: - Silverado - Cruze - Aveo - Malibu - Spark 93. Acht van de 10 bestverkopende markten van Chevrolet in 2010 zijn opkomende markten: Brazilië, China, Oezbekistan, Mexico, Rusland, India, Argentinië en Colombia. De verschuiving naar opkomende markten veroorzaakt een essentiële verschuiving in de internationale segmentmix naar 'instapmodellen'. (Grafiek geeft de verkoopstijging van 2010 weer in de Verenigde Staten en de BRIC-landen.) 94. Chevrolet is al 87 jaar aanwezig in Brazilië. Het land is tegenwoordig wereldwijd de op twee na grootste markt van GM. Er werken mensen voor GM. In 2010 heeft GM Chevrolets verkocht in Brazilië. Deze foto uit 1928 is genomen ter ere van de e Chevrolet die in Brazilië is gebouwd. Je ziet de allereerste Chevrolet die in Brazilië is gebouwd, een commercieel model uit 1924, naast een National Series AB toerwagen uit De linker foto uit 1928 is genomen ter ere van de e Chevrolet die in Brazilië is gebouwd.

Europa mei 2014. Vignale. exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan. Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten

Europa mei 2014. Vignale. exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan. Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten Ford Europa mei 2014 Vignale exclusieve modellijnen op Salone del Mobile in Milaan Verder: overzicht van de belangrijkste Europese markten FORD FESTIVITEITEN IN HET TEKEN VAN DE MUSTANG De UEFA Champions

Nadere informatie

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com

2007 Jaarverslag Bozoek see www.enjoyheinekenresponsibly.com 2007 Jaarverslag Inhoud 01 Profiel 02 Kerncijfers 04 Mijlpalen 2007 Verslag van de Raad van Bestuur 06 Bericht van de voorzitter 10 Vooruitzichten 2008 12 Executive Committee 14 Operationele ontwikkelingen

Nadere informatie

RIP 2013 Almen Voorjaarsrit 2013 17Break-jubileum 24CT-jubileum Strip TT En nog veel meer

RIP 2013 Almen Voorjaarsrit 2013 17Break-jubileum 24CT-jubileum Strip TT En nog veel meer RIP 2013 Almen Voorjaarsrit 2013 17Break-jubileum 24CT-jubileum Strip TT En nog veel meer Colofon Panhard Automobielclub Nederland Lid van: Fédération des Clubs Panhard & Levassor; FEHAC. www.panhardclub.nl

Nadere informatie

Flexibiliteit in mobiliteit

Flexibiliteit in mobiliteit IN HET 3: rijimpressie Ford Kuga 14 mei 2013 6: Limado Autobanden 7: Oude glorie: Jaguar 4 Dit is een bijlage van het Gemerts Nieuwsblad! MG3 staat in de planning voor export naar Europa Eerst zien Inhoud

Nadere informatie

The Standard Jaargang 13, nummer 1, 2002. Inhoud: CADILLAC CLUB NEDERLAND

The Standard Jaargang 13, nummer 1, 2002. Inhoud: CADILLAC CLUB NEDERLAND CADILLAC CLUB NEDERLAND Opgericht 7 januari 1990 Aangesloten bij de F.E.H.A.C. The Standard Jaargang 13, nummer 1, 2002 Voorzitter: Rob Wiegers Prins Bernhardstraat 15 3981 BC Bunnik Telefoon: 030-6563869

Nadere informatie

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Avans ABC Projectgroep: P1D4 Namen: Frederique Vermeij 2055366 Mirthe van Gulik 2053813 Jens van der Struijk 2044834 Koen Voogd 2048438 Pascal Schonewille

Nadere informatie

H ein Jaaroverzicht 2012 eken N.V. Jaaroverzicht 2012

H ein Jaaroverzicht 2012 eken N.V. Jaaroverzicht 2012 Jaaroverzicht 2012 Inhoud Overzicht 01 Een kort overzicht Verslag van de Raad van Bestuur 04 Bericht van de Voorzitter 07 Vooruitzichten voor 2013 08 Executive Committee 10 Operationele ontwikkelingen

Nadere informatie

Handel. Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei DE EUROPESE UNIE IN HET KORT

Handel. Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei DE EUROPESE UNIE IN HET KORT DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Handel Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei Nieuwe afzetmarkten leiden tot economische groei, maar alleen een actief vrijhandels- en investeringsbeleid van

Nadere informatie

Als je doet wat vindt hoef je

Als je doet wat vindt hoef je Als je doet wat vindt hoef je jeleuk nooit tewerken, dat noemen wij passie. Kijk voor het meest actuele aanbod van vacatures binnen bouw en techniek op www.continu.nl Altijd de juiste mensen INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Samsonite. Inzicht. betreedt met succes profitabel luxe segment. DAF Trucks. De Solid Edge Embedded. Client

Samsonite. Inzicht. betreedt met succes profitabel luxe segment. DAF Trucks. De Solid Edge Embedded. Client Inzicht Het magazine voor Product Lifecycle Management april 2008: editie 9 www.siemens.com/plm 24 Binnenkort: Siemens PLM Connection Benelux 2008 28 mei Eindhoven 29 mei Mechelen DAF Trucks De meerwaarde

Nadere informatie

Great place to Work. In gesprek met

Great place to Work. In gesprek met In gesprek met Liza Hofland, Coca-Cola Enterprises Niels Bos, HILTI Nederland Harjan Dijkema & Sabine Beute, Solviteers Jacqueline de Block, Business School for Sales Priscilla van de Pol, KPN Wesley Brouwer

Nadere informatie

Zomer 2013. Flexibele logistiek Nieuwe ideeën veroorzaken een revolutie in huis-aan-huisleveringen voor de online detailhandel.

Zomer 2013. Flexibele logistiek Nieuwe ideeën veroorzaken een revolutie in huis-aan-huisleveringen voor de online detailhandel. eureka Nummer 19 Zomer 201 www.eurekapub.nl Het magazine voor professionele goederenstroom beheersing Flexibele logistiek Nieuwe ideeën veroorzaken een revolutie in huis-aan-huisleveringen voor de online

Nadere informatie

H ein eken N .V. Jaaroverzicht 2011

H ein eken N .V. Jaaroverzicht 2011 Jaaroverzicht 2011 Welkom bij HEINEKEN HEINEKEN is een van s werelds toonaangevende bierbrouwers, met merken die verkrijgbaar zijn in 178 landen over de hele wereld We zijn een trotse, onafhankelijke,

Nadere informatie

Verslag van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap over het negenenzeventigste boekjaar 2008. Opgericht 27 september 1929. Sinds 1947 genoteerd

Verslag van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap over het negenenzeventigste boekjaar 2008. Opgericht 27 september 1929. Sinds 1947 genoteerd Verslag van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap over het negenenzeventigste boekjaar 2008. Opgericht 27 september 1929. Sinds 1947 genoteerd aan Nyse Euronext. Inhoud 5 Endless Energy Endless

Nadere informatie

Hockey ACTUEEL. Wij kunnen iedere tegenstander aan. De hectiek van exprestransport

Hockey ACTUEEL. Wij kunnen iedere tegenstander aan. De hectiek van exprestransport ACTUEEL Hockey Wij kunnen iedere tegenstander aan De hectiek van exprestransport Plus: Interview met Raymond Lausberg Ephicas: ruimtevaart als inspiratie Van Amerika naar een dorp in het klein www.tvm.eu

Nadere informatie

Aegon s Review 2014. Waarde creëren, waarde delen

Aegon s Review 2014. Waarde creëren, waarde delen Aegon s Review 2014 Waarde creëren, waarde delen Maart 2015 Mensen zelf bewuste keuzes laten maken Aegon wil mensen helpen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. Dat is bepalend

Nadere informatie

DE EERSTE WERELDOORLOG : ENKELE ECONOMISCHE ASPECTEN

DE EERSTE WERELDOORLOG : ENKELE ECONOMISCHE ASPECTEN blz 1 DE EERSTE WERELDOORLOG : ENKELE ECONOMISCHE ASPECTEN I. INLEIDING Oorlog en economie zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer de Eerste Wereldoorlog ter sprake komt, wordt het thema oorlog in vele

Nadere informatie

DIGITALE CINEMA. Een onderzoek naar de verwachte effecten van de digitalisering van het Nederlandse vertoning- en distributiecircuit.

DIGITALE CINEMA. Een onderzoek naar de verwachte effecten van de digitalisering van het Nederlandse vertoning- en distributiecircuit. DIGITALE CINEMA Een onderzoek naar de verwachte effecten van de digitalisering van het Nederlandse vertoning- en distributiecircuit. Stichting Filmonderzoek Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van

Nadere informatie

Europa en de financiële markten

Europa en de financiële markten Europa in de praktijk Europa en de financiële markten De financiële en economische crisis en de rol van Europa Hoe Europa te weinig doet om een nieuwe crisis te voorkomen SOMO, Ander Europa 1 Colofon Deze

Nadere informatie

SHELL VENSTER EEN TWEEDE JEUGD OP DE NOORDZEE DE INGRIJPENDE FACELIFT VAN OFFSHORE-COMPLEX K14

SHELL VENSTER EEN TWEEDE JEUGD OP DE NOORDZEE DE INGRIJPENDE FACELIFT VAN OFFSHORE-COMPLEX K14 SHELL VENSTER UITGAVE VAN SHELL NEDERLAND B.V. 01 2015 RUIMTEVAARTTECHNIEK OP DE BODEM VAN DE OCEAAN AIRBORNE OIL & GAS OVER DE OPKOMST VAN DE COMPOSIETBUIS DE STAND VAN ENERGIELAND DE NATIONALE ENERGIE-

Nadere informatie

Vergelijking van 24 sensibilisatiecampagnes Hoeveel mensenlevens kan de gordel redden? Studie over fietshelmen

Vergelijking van 24 sensibilisatiecampagnes Hoeveel mensenlevens kan de gordel redden? Studie over fietshelmen Driemaandelijks tijdschrift van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid 62 februari 2004 Gedragsregels op rotondes Vergelijking van 24 sensibilisatiecampagnes Hoeveel mensenlevens kan de gordel

Nadere informatie

Blik in de toekomst Verder in automotive. Het is tijd voor de Rabobank.

Blik in de toekomst Verder in automotive. Het is tijd voor de Rabobank. Blik in de toekomst Verder in automotive Het is tijd voor de Rabobank. Blik in de toekomst Verder in automotive 4 Blik in de toekomst Verder in automotive Blik in de toekomst Verder in automotive 5 Voorwoord

Nadere informatie

Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014. IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen

Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014. IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen Nummer 123 / Jaargang 35 februari 2014 IN DIT NUMMER: De passie van mijn vader Heilige koe in Frankrijk Verslag Abarth treffen COLOFON INHOUD VAN DE VOORZITTER Due Posti is het clubblad van het FIAT 124

Nadere informatie

Ocom en Leaseweb van hok bij Sara tot multinational

Ocom en Leaseweb van hok bij Sara tot multinational Zwinkels en Rosenthal boekten succes met personeel Ocom en Leaseweb van hok bij Sara tot multinational Uit duizenden bedrijfjes die eind vorige eeuw hun geluk zochten op de Nederlandse hostingmarkt kwam

Nadere informatie

Zes toonaangevende organisaties vertellen waarom zij voor Lync telefonie hebben gekozen

Zes toonaangevende organisaties vertellen waarom zij voor Lync telefonie hebben gekozen Microsoft Lync Klantreferentie Zes toonaangevende organisaties vertellen waarom zij voor Lync telefonie hebben gekozen Overzicht Land: Nederland Branche: Productie, dienstverlening, retail, overheid Voordelen

Nadere informatie

Kantelpunten in ondernemerschap

Kantelpunten in ondernemerschap Dit is een eigen bijlage van EY bij NRC Handelsblad van 14 juni 2014 Kantelpunten in ondernemerschap Ik wilde echt meer van nut zijn Dennis Karpes The harder you work, the luckier you get Shawn Harris

Nadere informatie

RESPONSIBLE CARE JAARVERSLAG 2011

RESPONSIBLE CARE JAARVERSLAG 2011 RESPONSIBLE CARE JAARVERSLAG 2011 Introductie Jaarlijks publiceert DuPont Dordrecht een Responsible Care Jaarverslag. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe aanpak. Leidraad hierbij is het Global Reporting

Nadere informatie

VS: exportland 2,0 in opkomst?

VS: exportland 2,0 in opkomst? Nr. 21 september/oktober 2010 Fondsportret Grote of kleine ondernemingen elk segment vraagt Indexom een eigen strategie. Schroder 1.600 ISF US All Cap heeft daarom 1.500 twee 1.400 beleggingsteams voor

Nadere informatie

Remcoh MAGAZINE. Proberen is de eerste stap van falen. Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament.

Remcoh MAGAZINE. Proberen is de eerste stap van falen. Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament. magazine voor ondernemers Remcoh MAGAZINE 1e editie juni 2011 www.remcoh.nl Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament Innovatie Werken in de wolk Cloud computing met Remcoh

Nadere informatie