Boxenoverzicht LINK2 Economie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boxenoverzicht LINK2 Economie"

Transcriptie

1 Boxenoverzicht LINK2 Economie Versie november 2008

2 EC Thema Het werkveld Economie Waaruit bestaat dit werkveld? En wat voor eigenschappen hebben de functies die tot het werkveld behoren? Dat zijn vragen waarmee de leerling zich bezighoudt tijdens de verkenning van het economische werkveld. Het doel van deze verkenning is drieledig. De leerling maakt kennis met de diverse thema's van LINK2, zonder hier diep op in te gaan (dat gebeurt immers in de verkenningen van de thema's zelf) De leerling ervaart dat veel functies niet in te delen zijn bij een van deze thema's, maar bestaan uit taken en werkzaamheden die in verschillende thema's horen. De leerling kijkt op een andere manier naar functies uit het werkveld. Hij kijkt niet naar de inhoud van de functies, maar naar zaken als werkplek, werktijden en werkomstandigheden. Zit ik de hele dag aan een bureau? Werk ik binnen of buiten? Moet ik veel tillen? Moet ik ook in het weekend werken? Moet ik veel met computers werken? Zaken die bij sommige functies essentieel zijn, maar waar vaak nauwelijk aandacht aan besteed wordt. Het zwaartepunt bij deze verkenning ligt bij het ervaren, niet bij het opdoen van kennis. EC02 De leerling als consument De leerling wordt in deze box geconfronteerd met zijn eigen activiteiten op het gebied van consument zijn. Hierbij is onderzoek naar eigen gedrag en dat van anderen van belang. EC03 De toekomst van de leerling De box 'De toekomst van de leerling' is erop gericht uw leerlingen middels een praktijkoefening (in de vorm van een banenmarkt, sollicitatiebrieven schrijven en sollicitatiegesprekken voeren) algemene competenties aan te leren en inzicht te laten krijgen in hun eigen beroepswensen en -voorkeuren. Uw leerling verplaatst zich zowel in de rol van standhouder als van standbezoeker/sollicitant. De nadruk ligt op het bevorderen van samenwerking, interactie en competenties als planning en taakverdeling van uw leerlingen. De praktijkoefening, het project, wordt bij voorkeur klassikaal uitgevoerd. De box past het best in uw onderwijsprogramma vlak voordat uw leerling op zoek gaat naar zijn/haar stage in het 4e leerjaar. De banenmarkttaken en het sollicitatietraject zijn tevens separaat in uw programma in te zetten.

3 FA Thema Financiële administratie In de voorbereiding gaat de leerling zich verdiepen in de werkzaamheden, benodigde competenties en werkplekken van functies die bij dit thema horen. De leerling bouwt een beeld op van de verschillende aspecten van werken in een financiële administratie. FA02 Financiële feiten De box Financiële feiten is erop gericht uw leerlingen met verschillende ondersteunende oefeningen en praktijkoefeningen inzicht te geven in en kennis te laten maken met financieel administratieve werkzaamheden. De leerling doet dit in de 3 bedrijven: All for Animals; Hands on Trends en De Scootergigant. Uw leerlingen krijgen te maken met drie praktijkgerichte oefeningen waarbij ze documenten registreren, verwerken en archiveren. De nadruk ligt op dat uw leerlingen inzicht verwerven in administratieve werkzaamheden en het bevorderen van de competenties verwerken en ordenen van boekingsdocumenten. FA03 Eenvoudige jaarrekening 'Eenvoudige jaarrekening' is een box waarin vooral aandacht is voor het verkrijgen van inzicht in het verwerken van financiële gegevens, het opstellen van balansen en het werken met gegevens uit winst- en verliesrekeningen. De leerling doet dit in de 3 bedrijven: een garagebedrijf, een café en een boetiek. Uw leerlingen leren op een eenvoudige wijze omgaan met gegevens in de jaarrekening. De nadruk ligt op het verwerken van eenvoudige financiële feiten in een balans, het opstellen van nieuwe balansen, het maken van winstberekeningen en het aflezen, controleren en verwerken of wijzigen van de winst- en verliesrekening. De praktijkoefeningen stellen uw leerlingen in staat om verschillende vragen te beantwoorden over gegeven winst- en verliesrekeningen. FA04 Werken in de boekhouding Door in drie praktijkoefeningen bij drie verschillende bedrijven aan de slag te gaan als medewerker op de financiële administratie, leren uw leerlingen de algemene competenties om gecodeerde boekingsstukken te bekijken en te verwerken én verslag te doen van de financiële situatie. Uw leerlingen verplaatsen zich in de rol van medewerker op de financiële administratie van een groothandel in sportartikelen, een doe-het-zelf-zaak en een boeken- en cd-groothandel.

4 De nadruk ligt op het werken met gecodeerde boekingsstukken en een hele boekingsgang, van beginbalans tot het afsluiten van de grootboekrekeningen. FA05 Eenvoudige boekhouding In de praktijkoefeningen van deze box gaan uw leerlingen aan de slag als medewerker van de financiële administratie van drie verschillende bedrijven (een groothandel in sportartkelen, een doehet-zelf-zaak en een groothandel in boeken en cd s) waarbij ze in eenvoudige boekhouding leren niet-gecodeerde boekingsstukken grootboekrekeningen bij te werken. Uw leerlingen werken in de rol van financieel administratief medewerker enkele grootboekrekeningen bij op basis van de boekingsstukken. Zij verbeteren de fouten van een colleg en passen de kolommenbalans, de eindbalans en de winst- en verliesrekening in scontrovorm aan. De focus van deze box ligt op het leren werken met niet-gecodeerde boekingsstukken en een hele boekingsgang, van beginbalans tot het afsluiten van grootboekrekeningen. FA06 Boekhouding coderen In de praktijkoefeningen van 'Boekhouding coderen' gaat de leerling aan de slag als medewerker op de financiële administratie van drie verschillende bedrijven (een tuin- en bloemencentrum, NEJA industries en een bijouxwinkel. In MS Excel worden verschillende boekingsstukken gecodeerd en verwerkt en in twee van de drie praktijkoefeningen worden tevens de debiteuren- en crediteurenadministratie opgezet en bijgehouden. Uw leerling krijgt door te werken met circa 13 boekingsstukken, voldoende inzicht in welke persoonlijke eigenschappen uw leerling moet bezitten om op de financiële administratie te werken en of wellicht het starten van een eigen onderneming iets voor in de toekomst zal zijn. De box is erop gericht dat de leerling een beeld kan vormen van de competenties die nodig zijn voor het werken bij een financiële administratie van een bedrijf, zoals geconcentreerd werken. FA07 Debiteuren- en crediteurenadministratie Als medewerker op de debiteuren- en crediteurenadministratie in drie verschillende settings (bij een bakkerij, De Rode Roos wat voor winkel??? en een ijsfabriek) krijgt de leerling te maken met het bijwerken van de debiteurenadministratie en de crediteurenadministratie, de controle van betalingen, het versturen en reageren op aanmaningen en het invullen van saldilijsten en controleren van de kolommenbalans. Uw leerling gaat (in de rol van medewerker debiteuren- en crediteurenadministratie) deze subadministratie aan de hand van verkoop- en inkoopfacturen en bankafschriften, van begin opzetten en bijhouden.

5 De focus ligt op het krijgen van inzicht in de competenties die essentieel zijn bij het werken op de financiële administratie. De leerlingen leren nadenken over de aard van boekhouden en wat daar allemaal bij komt kijken. FA08 Complexe boekhouding In drie verschillende settings (bij een handel in sportartikelen, een transportbedrijf en een drogisterij) gaan de leerlingen werken als medewerker op de financiële administratie om verschillende boekingsstukken te coderen en te verwerken (in Excel), te informeren over de financiële status, afschrijvingen en omzetbelasting te berekenen en te betalen aan de belastingdienst en boekingsstukken te verwerken omtrent afschrijving en btw. Uw leerlingen doorlopen tijdens de diverse praktijkoefeningen de gehele boekingsgang. De leerling wordt met het werken aan deze box in de gelegenheid gesteld om na te denken over de aard van boekhouden, over welke eigenschappen (zoals geconcentreerd kunnen werken) essentieel zijn als ondernemer of medewerker op de financiële administratie. FA09 Handelen in cijfers Voor de box 'Handelen in cijfers' neemt uw leerling in drie praktijkoefeningen de rol in van medewerker op de financiële administratie (bij een garagebedrijf, een pretpark en een ijsfabriek) en zal uw leerling berekeningen voor afschrijvingen en consumenten- en afnemersprijzen maken, kortingen geven en kortingspercentages berekenen. Aan de hand van een aantal grafieken leert uw leerling conclusies trekken. Uw leerling maakt als medewerker financiële administratie enkele afschrijvingsplannen (o.b.v. een restwaarde of een percentage van de aanschafwaarde), berekent consumenten- en afnemersprijzen op basis van een gegeven kostprijs, kortingsbedragen en bekijkt uw leerling een aantal verschillende grafieken. Op deze manier krijgen uw leerlingen ruimte om na te denken over de aard van financiële administratie om daarna vervolgen voor zichzelf te beoordelen of het wat voor hem/haar zou zijn om later een eigen onderneming te beginnen. FA10 De kostprijs Als medewerker van de financiële administratie werkt uw leerling bij de box De kostprijs aan praktijkopdrachten bij drie verschillende organisaties (bij een garagebedrijf, een pretpark en een ijsfabriek) om vaardigheden en kennis op te doen waarmee uw leerling berekeningen voor afschrijvingen van nieuwe duurzame productiemiddelen kan uitvoeren, indirecte kosten kan verrekenen, kostprijzen, consumenten-, afnemersprijzen, een bedrijfsminimum, kortingspercentages en kortingen kan berekenen.

6 Uw leerlingen werken in drie verschillende settings als medewerker op de financiële administratie en leren in iedere setting afschrijvingen, indirecte kosten, kost- en concumentenprijzen, een bedrijfssminimum, een kortingsbedrag, kortingspercentage of indexcijfers te berekenen. Tenslotte leren uw leerlingen conclusies trekken over grafieken en prijsindexcijfers te berekenen De nadruk ligt op dat uw leerlingen inzicht verkrijgen in de aard van het werken op een financiële adminisratie, zodat zij kunnen beoordelen of zij de persoonlijke eigenschappen bezitten of kunnen leren om in de toekomst bij een financiële afdeling willen werken of zelf een eigen onderneming zouden willen opzetten. FA11 Produceren van cijfers In de drie praktijkoefeningen van deze box gaat uw leerling aan de slag als medewerker van de financiële administratie van drie bedrijven (garagebedrijf, pretpark en ijsfabriek). Hij/zij zal berekeningen uitvoeren voor leningen, afschrijvingen (o.b.v. een restwaarde of een percentage van de aanschafwaarde) van nieuwe duurzame productiemiddelen, kosten en prijzen. Op basis van een gegeven kostprijs moet de leerling consumentenprijzen en kortingen berekenen. De leerling trekt conclusies uit grafieken. Er zijn grafieken opgenomen voor leerlingen Administratie en indexcijfers voor leerlingen Handel & Administratie. Uw leerling berekent rente voor kortlopende en langlopende leningen, maakt afschrijvingsplannen, berekent kost- en consumentenprijzen en kortingsbedragen. Tevens bekijkt uw leerling verschillende statistieken en berekent uw leerling omzetindexcijfers. De nadruk ligt op dat uw leerlingen inzicht verkrijgen in de aard van het werken op een financiële administratie, zodat zij kunnen beoordelen of zij de persoonlijke eigenschappen bezitten of kunnen leren om in de toekomst bij een financiële afdeling willen werken of zelf een eigen onderneming zouden willen opzetten. FA12 Begroting In de praktijkoefeningen van de box 'Begroting' gaan uw leerlingen aan het werk in de rol van medewerker financiële administratie bij een dierenartikelengroothandel, een administratiekantoor en een café. Uw leerlingen doen berekeningen om de financiële situatie van een organisatie te onderzoeken. Op basis van liquiditeit-, solvabiliteit- en rentabiliteitsberekening leren uw leerlingen conclusies formuleren. De relatie tussen het berekenen en het boekingsoverzicht wordt onder meer duidelijk voor uw leerlingen door exploitatiebegrotingen en winstverdelingen te berekenen en te adviseren. Uw leerlingen berekenen kengetallen van verschillende ondernemingsvormen (van bv tot eenmanszaak). Uw leerling leren financiële kengetallen te berekenen, een exploitatiebegroting op te stellen, advies te geven over eigen vermogen en winstverdelingen te berekenen. De nadruk ligt op dat uw leerlingen inzicht verkrijgen in de aard van het werken op een financiële administratie, zodat zij kunnen beoordelen of zij de persoonlijke eigenschappen bezitten of

7 kunnen leren om in de toekomst bij een financiële afdeling willen werken of zelf een eigen onderneming zouden willen opzetten. FA13 Lonen In de praktijkoefeningen van deze box gaat uw leerling aan de slag als medewerker op de loonadministratie van twee bedrijven. De leerling controleert een ingevuld formulier en gegevens voor de loonheffingen. De leerling maakt, controleert en verbetert enkele loonstroken. Verder controleert en verbetert uw leerling een aantal loonstaten en controleert hij een jaaropgaaf. In deze praktijkoefeningen hoeft de leerling geen rekening te houden met de arbeidskorting, vakantiegeld, bonussen, overuren en auto- of reiskosten. De praktijkoefeningen zijn verschillend qua setting (bij een gemeente en een ijsfabriek). Met onderwerpen als Bedenk waar brutoloon van afhankelijk is en Bedenk met wie je afspraken maakt over het loon willen we uw leerlingen na laten denken over de essentie van de loonadministratie. De nadruk ligt het bevorderen van inzicht in de essentie van loonadministratie.

8 IV Thema Inkoop- en Verkoopadministratie Hierin maken leerlingen kennis met diverse aspecten van het inkoop- en verkoopwerk. Diverse beroepen komen aan de orde. IV02 Bestellen De box 'Bestellen' bevat twee praktijkoefeningen waarbij uw leerlingen in de rol van inkoopmedewerker in verschillende branches (bij een café, een groothandel of een pretpark) competenties aanleert die belangrijk zijn bij de beroepshouding van een inkoopmedewerker. Uw leerling verplaatst zich in de rol van inkoopmedewerker en zal offerteaanvragen opstellen,schriftelijke en telefonische orders plaatsen, ingekomen orderbevestigingen, goederenontvangsten en facturen verwerken, contacten met leveranciers, up-to-date houden van artikel- en leveranciersbestand. Uw leerlingen maken kennis met de omgang met behoorlijk wat formulieren, die zij zoals ook in de beroepspraktijk digitaal invullen, ook internationale. Ze krijgen te maken met een verscheidenheid aan soort artikelen, fouten en de manier van fouten melden en internationale valuta. De nadruk ligt op: nauwkeurigheid, klantgerichtheid, dienstverlenend-zijn, communicatieve vaardigheid, flexibiliteit, stressbestendigheid, representativiteit en geordend en systematisch kunnen werken. Vaardigheden als 'registreren in het inkoopregister en op de leveranciers- en inkoopkaart komen hier niet aan de orde, maar wel in de bedrijfssimulatiebox. IV03 Verkoop administratief ondersteunen De box 'Verkoop administratief ondersteunen' betreft drie praktijkoefeningen waarbij uw leerling aan de slag gaat als administratief verkoopmedewerker bij een dierengroothandel, een groothandel in zwemartikelen en als verkoper binnendienst bij een scootergroothandel. Uw leerling leert verschillende vaardigheden en competenties die essentieel zijn bij de verwerking van verschillende verkooporders. Uw leerlingen moeten omgaan met behoorlijk wat formulieren. Zij maken verschillende offertes, verwerkt schriftelijke en telefonische verkooporders, stelt orderbevestigingen en verkoopfacturen op en maakt ze verzendklaar. Uw leerling heeft contact met klanten en komt situaties tegen waarbij de orders anderstalig (Engels, Duits, Frans) zijn. De nadruk ligt op klantgerichtheid, dienstverlenend-zijn; communicatieve vaardigheid; goed kunnen luisteren; nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken; flexibiliteit; representativiteit. ordelijk en gestructureerd kunnen werken. Vaardigheden als 'registreren in het verkoopregister en op de klantenkaart komen hier niet aan de orde, maar wel in de bedrijfssimulatiebox.

9 IV04 Inkopen 'Inkopen' is een LINK2box waarbij drie praktijkoefeningen waarin uw leerlingen zich in de rol verplaatsen van iemand die werkt op de afdeling inkoop (van een pretpark, een groothandel in trendy sportartikelen en een jongerencentrum). Hiermee leren zij vaardigheden en competenties die belangrijk zijn bij inkoop, zoals offerteaanvraag en -vergelijking. Uw leerlingen zullen middels een formulier drie offertes aanvragen bij een leverancier, ze zullen een aantal offertes vergelijken voor diverse artikelen. Daarvoor moet uw leerling over de nodige rekenvaardigheid en het benodigde cijfermatige inzicht beschikken. De variatie van de praktijkoefeningen betreffen: de soort artikelen, de verschillende eisen van het hoofd inkoop, het al dan niet werken meteen formulier (of met aantekeningen) en het werken met een internationale offerte. De nadruk ligt op: vaardigheden en competenties als cijfermatig inzicht, rekenvaardigheid, ordelijk werken, communicatievaardigheden, artikelkennis, prijsbewustzijn, inlevingsvermogen in de klant, dienstverlenend-zijn, stressbestendigheid, oog voor kwaliteit, flexibiliteit en representativiteit. Ook commercieel-zijn, overtuigingskracht en onderhandelingsvaardigheden zijn relevant, maar worden niet expliciet benadrukt in de box 'Inkopen'. Er vindt geen onderhandelingsgesprek plaats. Dat gebeurt wel in de box 'Verkopen van A tot Z'.

10 KA Thema Kantoorwerk In de voorbereiding gaat de leerling zich verdiepen in de werkzaamheden, benodigde competenties en werkplekken van functies die bij dit thema horen. Om dit zo concreet mogelijk aan te bieden, wordt dit gedaan aan de hand van zes functies uit dit thema: medewerker Personeelszaken; communicatiemedewerker; datatypist; medewerker Postkamer; archiefmedewerker; secretarieel medewerker. KA02 Werken in een bedrijf In de drie praktijkoefeningen van de box 'Werken in een bedrijf' maken uw leerlingen voorlichtingsmateriaal voor veilig werken in een bedrijf om zich competenties als samenwerken, taken verdelen en urenregistratie eigen te maken. Uw leerlingen kunnen kiezen uit drie vormen van voorlichting: 1. een powerpointpresentatie voor het personeel van een kledingzaak, 2. enkele posters voor het personeel van een garagebedrijf, 3. een thema-uitgave voor het personeelsblad van hun eigen school. De nadruk ligt op het leren van en inzicht krijgen in competenties als samenwerking, takenverdeling, urenregistratie. KA03 Licht administratief werk In de drie praktijkoefeningen van de box 'Licht administratief werk' ("Typvaardige ambtenaar", "Op kantoor bij ijsfabriek De Graaf" en "Vingervlug in een meubelmakerij") verwerken uw leerlingen aangeleverde informatie tot standaarddocumenten waarbij kennis en inzicht wordt verkregen over werken in opdracht van een ander en nauwkeurig uitwerken van diverse documenten. Uw leerlingen maken documenten voor inkoop en verkoop (offerte, factuur, enzovoort) m.b.v. MS Word-sjablonen, overzichten en andere interne documenten en handelen externe correspondentie af waarbij ook hun typevaardigheid aan de orde komt. In de praktijkoefeningen liggen verschillende accenten lichte administratieve werkzaamheden en ondersteuning, werken in opdracht van een ander, verwerken van aantekeningen tot een mooi document en de typevaardigheid) De nadruk in de te verwerven beroepshouding ligt op het werken in opdracht van anderen en het nauwkeurig uitwerken van diverse documenten. Een van de praktijkoefeningen vergt de samenwerking met een medeleerling, maar kan eventueel klassikaal worden behandeld.

11 KA04 Werken op het secretariaat In de drie praktijkoefeningen van de box 'Werken op het secretariaat' komen allerlei secretaressewerkzaamheden aan bod om competenties aan te leren als zelfstandig werken (zelf formuleren van teksten), kunnen organiseren van eigen werk, (uitwerken van ingewikkelde opdrachten) en nauwkeurig werken. Uw leerlingen verplaatsen zich in de rol van secretaresse bij een transportbedrijf, een reclamebureau en bij de politie. Uw leerlingen krijgen te maken met vergaderwerkzaamheden, informatie zoeken, tekstverwerken, correspondentie en post versturen en documenten archiveren. De nadruk ligt op zelfstandig werken (zelf formuleren van teksten), kunnen organiseren van eigen werk, (uitwerken van ingewikkelde opdrachten) en nauwkeurig werken. Centraal staan vaardigheden die niet in andere boxen aan de orde komen. Het beantwoorden van de telefoon (inclusief doorverbinden), het ontvangen van bezoekers, het afhandelen van ingekomen post bijvoorbeeld, komen uitgebreid aan bod in de box 'Werken op de receptie'.

12 MA Thema Magazijn De leerlingen maken in dit thema kennis met de diverse beroepen en activiteiten rondom het magazijn. MA02 Goederenontvangst In de drie praktijkoefeningen van de box 'Goederenontvangst' maakt uw leerling een dag mee uit het leven van een medewerker goederenontvangst ofwel opslagmedewerker in het magazijn van een café, drogisterij en ziekenhuis om hen inzicht te geven in dat goederenontvangst bij veel bedrijven voorkomt en om hen inzicht te geven in wat de aard is van goederenontvangst en wat de essentiële competenties zijn om daaraan te werken. Uw leerlingen nemen verschillende bestellingen in ontvangst en controleren die bestellingen, meldt eventuele fouten, slaat goederen op volgens het opslagsysteem en handelt de ontvangen pakbon en vrachtbrief juist af. Uw leerling bereid het inpakken en klaarzetten van artikelen voor en maakt van tevoren afspraken met u als docent over de inzet van medeleerlingen bij de rollenspellen. Daarna kunnen de rollenspellen plaatsvinden zonder uw tussenkomst. De focus ligt met name op het omgaan met goederenontvangst en het inzicht verkrijgen in de aard van het werk als opslagmedewerker. Het leren van vaardigheden omtrent registratie op de voorraadkaart en goederenontvangstbon komt pas aan de orde in de bedrijfsimulatieboxen. MA03 Goederenverzending De box 'Goederenverzending' is erop gericht uw leerlingen in drie praktijkoefeningen in de huid te laten kruipen van een orderpicker, medewerker goederenverzending (voor een internetwinkel, een bijouxwinkel en een scholenactie voor Afrika) en algemene competenties als uithoudingsvermogen, nauwkeurig werken aan te leren en gevoel te krijgen voor kwaliteit en klantgerichtheid. Uw leerling zet bestellingen klaar, vult pakbonnen en vrachtbrieven in, verpakt bestellingen, maakt zendingen klaar voor vervoer, meldt derving, voorkomt derving, werkt veilig, hygiënisch en milieubewust. De praktijkoefeningen vergen geen tussenkomst van de docent tijdens het rollenspel; een medeleerling wordt ingezet als chauffeur/vervoerder. De drie praktijkoefeningen variëren qua soort artikelen, al dan niet echte artikelen, soorten derving, de wijze waarop derving wordt gemeld, aandachtspunten als hygiëne, milieu en veiligheid en de wijze waarop de opdracht tot uitlevering aan de klant binnenkomt. Vaardigheden als het registreren van de goederenverzending op de voorraadkaart en de goederenverzendbon met de pakbon komen niet in deze box, maar in de simulatieboxen aan de orde. Om de derde praktijkoefening realistisch te maken, kunt u een echte actie voor Afrika organiseren.

13 MA04 Voorraadbeheer In de box 'Voorraadbeheer' voert uw leerling als medewerker voorraadbeheer in het magazijn van een dierenartikelengroothandel, een scootergroothandel en als verkoopmedewerker bij een drogisterij, diverse werkzaamheden uit die met voorraadbeheer te maken hebben. Uw leerling signaleert voorraadtekorten, plaatst interne bestellingen met een intern bestelformulier, telt de voorraad, vergelijkt dit met de administratieve voorraad, registreert eventuele derving en richt het magazijn in volgens een nieuw opslagsysteem. De nadruk ligt met name op het verkrijgen van competenties als zelfstandigheid, nauwkeurigheid, goed kunnen doorwerken, oplossingsgerichtheid, goed Nederlands kunnen spreken en schrijven, conditie en uithoudingsvermogen. In de boxen 'Goederenontvangst', 'Goederenverzending' en het thema 'Magazijn' wordt met echte artikelen gewerkt en daar kunnen competenties als uithoudingsvermogen beter worden beoordeeld.

14 PP Thema Presentatie en Promotie Leerlingen maken kennis met de beroepspraktijk rondom presentatie en promotie. PP02 Elk product op de juiste plek De box 'Elk product op de juiste plek' bevat twee praktijkoefeningen waarbij uw leerlingen meer leren over de plaats van producten in de winkel. Deze box bevat ook een spel waarbij kennis van de marketinginstrumenten een rol speelt. Uw leerlingen gaan o.a. vakken vullen, consumentenprijzen berekenen, prijs- en tekstkaarten maken en adviseren over de winkelindeling. In de spelvorm is uw leerling op een geheel andere wijze bezig met de leerstof. Er is in de box veel theoretische kennis opgenomen. De nadruk ligt op het verwerven van competenties als nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken, geordend en systematisch kunnen werken, flexibiliteit, kunnen samenwerken, rekenvaardigheid en werken met MS Word. Tijdens het spel wordt het inzicht van uw leerlingen getest. In het spel komen, anders dan in de oefeningen, theoretische zaken aan de orde als vestigingsplaats en verzorgingsgebied. PP03 Een mooie etalage De box 'Een mooie etalage' betreft drie praktijkoefeningen in het kader van het maken van een etalage rondom het thema Afrika (etalage inrichten met folders en brochures voor een reisbureau), winter (etalage inrichten door middel van eigen artikelleuze voor een drogisterij) en sport (etalage inrichten voor een doe-het-zelf-zaak waarbij de verkoopartikelen niets te maken hebben met het thema, zodat het thema vooral gestalte zal krijgen door het gebruikte opbouw- en decoratiemateriaal). Uw leerlingen zullen een selectie maken van het aanwezig materiaal en vanuit een winkelformule werken. De taken lopen in moeilijkheidsgraad op. De beoordeling door de docent kan geschieden volgens een beoordelingsformulier, aangezien het niet zozeer gaat om wat mooi is en wat wel. Het leereffect en leerplezier is groter wanneer de leerling de verschillende oefeningen niet direct na elkaar maakt, maar verspreid over de opleiding. LINK2 biedt aanvullend lesmateriaal (in.pdf-vorm), bestaand uit ruim tien extra etaleerklussen. PP04 Etaleren volgens plan In de box 'Etaleren volgens plan' zijn drie settings (thema decemberfeesten in een modeboetiek, thema Valentijnsdag in een drogisterij en thema oranjegevoel/wk-voetbal bij een boeken- en cdgroothandel) praktijkoefeningen verwerkt waarin uw leerlingen leren hoe ze volgens een plan een

15 winkelpresentatie een etalage moeten maken: ze leren een etalageplan lezen, presentatieplan maken, etalageontwerp maken en een etalageontwerp uitvoeren. Uw leerlingen leren een sfeercollage maken voor een modeboetiek en twee eenvoudige perspectieftekeningen als etalage-ontwerp maken voor de drogisterij en de boeken- en cdgroothandel. Uw leerlingen maken voor de eerste twee praktijkoefeningen eerst het etalageontwerp en verzamelen vervolgens de benodigde materialen; en ze onderzoeken voor de derde praktijkoefening eerst welke opbouw- en etalagematerialen er zijn alvorens het ontwerp te maken. De nadruk ligt op competenties als creativiteit, flexibiliteit, omgaan met onverwachte omstandigheden, nauwkeurig en zorgvuldig werken, geordend en systematisch werken, volgens een werkplan werken, netjes werken, handigheid in ophangtechnieken en aanbrengen van decoratiematerialen, handigheid in aankleden van etalagefiguren, goed omzetten van idee naar concreet ontwerp. Deze box is een verdieping en vergt daarom de gewenste voorkennis van de box 'Een mooie etalage'. Het leereffect en leerplezier is groter wanneer de leerling de verschillende oefeningen niet direct na elkaar maakt, maar verspreid over de opleiding. Het gevoel voor de thema's worden versterkt als u de opdrachten laat plaatsvinden op het moment dat het thema van de opdrachten inderdaad actueel is (december, februari en Koninginnedag of rond de tijd van een sportevenement waarbij Nederland betrokken is. PP05 Promotie maken In de box 'Promotie maken' werken uw leerlingen met drie verschillende praktijkoefeningen waarin zij leren promotiematerialen (poster, bedrijfspresentatie, huisstijl, reclameplan) te maken voor verschillende bedrijven (als stagiaire bij een reclamestudio, ter verkoopbevordering bij een tuin- en bloemencentrum en op de marketing- en reclameafdeling van een elektronicazaak) waarbij uw leerlingen de gemaakte promotie (in PowerPoint, Word, Publisher of andere programma's) beargumenteren en aanpassen aan doelgroep en huisstijl. Uw leerlingen houden zich niet bezig met verkopen, maar wel met verkoopbevordering; ze maken in alle praktijkoefeningen een logo, een slogan en een tv-commercial. De logo-, slogan- en tv-commercial-opdrachten lenen zich uitstekend om respectievelijk samen met een tekendocent, een docent Nederlands en een dramadocent aan te pakken. In de eerste praktijkoefening maken uw leerlingen een bedrijfspresentatie in MS Powerpoint. In de derde praktijkoefeningen bekijken uw leerlingen een bedrijfspresentatie. In twee praktijkoefeningen krijgen uw leerlingen de opdracht om kritisch te kijken naar het assortiment. In een van de praktijkoefeningen komt het onderwerp 'consumententesten' aan de orde. De nadruk ligt op nauwkeurig en zorgvuldig werken, geordend en systematisch werken, werken onder tijdsdruk, flexibiliteit, kunnen samenwerken en het beargumenteren en aanpassen aan doelgroep en huisstijl van de promotiematerialen. Uw leerlingen bespreken tevens met elkaar elkaars werk.

16 Praktijkoefening 3 (tv-commercial maken voor een elektronicazaak) is minder geschikt om als praktijktoets te dienen (uw leerlingen werken hier veel samen). Deze oefening is daarom geschikt om sociale vaardigheden van uw leerlingen te beoordelen. Deze oefening neemt ruim 5 uur in beslag. De taak 'reclameplan maken' is bedoeld voor kaderleerlingen; voor basisleerlingen kunt u deze het best laten vervallen of eventueel groepsgewijs aan te pakken. 'Actiereclame/poster/advertentie/folder ontwerpen en huisstijl maken' kunnen onderdeel zijn van een project, evt. in samenwerking met de tekendocent, een docent Nederlands en een dramadocent. PP06 Marktonderzoek De box 'Marktonderzoek' bevat één praktijkoefening waarin de leerlingen in tweetallen samenwerken en een enquête houden onder de klanten van een winkel in een realistische situatie (het betreft geen winkel uit Link aan de Lek, maar een bestaande opdrachtgever, een bedrijfsleider van een winkel in de buurt van de school). Uw leerlingen verwerken de uitslagen in een rapport. De context van de oefening is zo algemeen mogelijk vanwege het realiteitsgehalte van de opdracht. Afhankelijk van de schoolsituatie en uw voorkeuren kunt u als docent zelf variatie aanbrengen. De nadruk ligt op de volgende beroepshoudingsaspecten: communicatie, flexibiliteit, samenwerking, planning, computervaardigheid, taalvaardigheid, rapportagetechniek. PP07 Bedrijfsinformatie In deze box gaan de leerlingen aan de slag met allerlei berekeningen. Ze analyseren bijvoorbeeld het assortiment en kiezen het beste promotiemedium. De berekeningen die ze maken, moeten leiden tot conclusies die de leerlingen, op basis van de bronnen kunnen trekken. De belangrijkste vaardigheden die de leerlingen nog eens extra oefenen in deze box zijn rekenvaardigheden, adviesvaardigheden, tekstverwerken en interpreteren van informatie. Deze box bestaat maar uit twee praktijkoefeningen. In de achteraf van deze box zit nog een inzichttaak. Hierin kan de leerlingen laten zien dat ze de stof beheersen. Wellicht zijn er wel extra rekenlessen nodig bij de box. Eventueel kunt u ook de docent Nederlands inschakelen voor lessen of het beoordelen van de verslaglegging. Op die manier kan er een mooie integratie plaatsvinden met deze AVO-vakken. Belangrijkste verschillen tussen de praktijkoefeningen: In praktijkoefening 1 oefenen de leerling nog een keer met de schapindeling. Dit komt in praktijoefening 2 niet aan bod. In praktijkoefening 2 wordt er met Excel gerekend, terwijl in praktijkoefening 1 de leerling alles zelf uitrekent.

17 RB Thema Receptie en Balie De leerling gaat zich verdiepen in de werkplekken, werkzaamheden en benodigde competenties van functies die binnen dit thema vallen. U kunt ervoor kiezen om aan het eind van de thema-introductie een interview te houden met iemand uit de praktijk. Laat de leerlingen in dat geval tijdens het maken van de opdrachten de vragen noteren die bij hen opkomen. Deze vragen worden gebruikt als input voor het te houden interview. Het interview kunt u op verschillende manieren organiseren. Het kan gehouden worden met iemand die ervaring heeft in het werkveld, met een intercedent van een uitzendbureau of een medewerker van het CWI. U kunt zelf het contact leggen of dit aan leerlingen overlaten: misschien is er iemand in hun familie of kennissenkring die ze kunnen interviewen. Verder kunt u iemand uitnodigen op school of kunnen leerlingen naar de werkplek van de geïnterviewde gaan. Tot slot kunt u leerlingen individueel, in tweetallen of in grotere groepjes laten werken. RB02 Werken op de receptie In de box Werken op de receptie verplaatsen uw leerlingen zich in de rol van receptionist (bij een ziekenhuis, groothandel en/of bedrijvenverzamelpand) en ligt de focus op de ontwikkeling van hun sociaal communicatieve eigenschappen, zoals het communiceren met (interne en externe) klanten en de samenwerking met collega s. U krijgt als docent de mogelijkheid om uw leerlingen te laten ervaren dat de werkzaamheden van receptionist zeer veelzijdig en niet bij iedere organisatie hetzelfde zijn. De nadruk ligt op het bevorderen van de sociaal communicatieve eigenschappen, zoals samenwerken en communiceren (waaronder gesprekken voeren). Uw leerlingen maken kennis met werkzaamheden als postverwerking, dienstoverdracht, werken met verlofkaarten, telefoneren, urenregistratie en opzoeken van gegevens binnen de organisatie. De praktijkoefeningen worden bij voorkeur uitgevoerd bij alle bedrijven, vanwege de diversiteit aan taken. Om een zoveel mogelijk realistische receptie te simuleren, worden tal van tips meegeleverd. RB03 Service verlenen en informatie verstrekken De box 'Service verlenen en informatie verstrekken' is erop gericht uw leerling middels drie praktijkoefeningen (in de vorm van een rollenspel waarbij hij/zij een dag meemaakt als baliemedewerker bij een pretpark, een woonwinkel en een gemeente) competenties te leren als klantgericht handelen. Uw leerlingen reageren op vragen, verzoeken of klachten die telefonisch, mondeling of schriftelijk (bijvoorbeeld per ) op hen afkomen aan de balie. De nadruk ligt op het bevorderen van competenties als klantgericht handelen, functioneel gebruik van de Nederlandse taal en het inleven in anderen.

18 VK Thema Verkopen In dit thema maken de leerlingen kennis met commerciële beroepen. Ze onderzoeken de werkzaamheden en competenties en bedenken of ze meer willen met verkoop. VK02 Kassa! De box 'Kassa!' betreft drie praktijkoefeningen (in de vorm van rollenspel bij een supermarkt, een personeelswinkel van een groothandel in promotieartikelen en een oefenwinkel op uw school) waarin uw leerlingen hun kassavaardigheden ontwikkelen. Uw leerling die voor kassamedewerker oefent, werkt samen met twee klasgenoten (of eventueel leerlingen uit de onderbouw) die op basis van klantinstructiekaartjes de rol van klanten op zich nemen. Eén van de twee klasgenoten speelt af en toe ook voor bedrijfsleider. Aan het einde van de oefening zorgen de 'klanten' voor feedback op de kassamedewerker. Behalve basishandelingen als kassa in orde maken, afrekenen met diverse betaalwijzen, X- en Z- bonnen afdrukken, afromen, btw-bon afdrukken en de kas opmaken (zoals in de eerste oefening aan bod komt) bevat de box 'Kassa!' tevens werkzaamheden als: vaste klantenkorting geven, garantiebewijzen invullen, klachten afhandelen, gegevens opzoeken, overzichten maken in E-pos (zoals in de tweede praktijkoefening aan de orde komt). Aan het eind van de werkdag maakt uw leerling de kas op. Ook maakt uw leerling een aantal overzichten met het kassasysteem. Uw eigen schoolsituatie kan basishandelingen en extra kassahandelingen omvatten. U als docent speelt geen rol tijdens het rollenspel. Voor de oefening m.b.t de eigen schoolsituatie krijgt u als docent oefeningdocumenten als halffabrikaat. Voor de eerste twee praktijkoefeningen is alles voor u als docent reeds uitgewerkt. Tevens dient u als docent (eenmalig) gegevens in de kassa in te voeren. De benodigde handleiding wordt bij de box 'Kassa!' meegeleverd. (Optioneel is een training door Zuyderwind, zie Als hulpmiddel is een jaarplanning en een weekplanning kassa vooru als docent toegevoegd. Er wordt gewerkt met een protocol, streepjescodes en eigen merkstickers of met scanlijsten, geschikt voor standaard stickervellen.. één streepjescode is bewust onleesbaar gemaakt. Eventuele inzet van leerlingen uit de onderbouw geeft hen een beeld van de lesstof die ze onder andere krijgen als ze kiezen voor deze sector. VK03 Verkopen van A tot Z De box 'Verkopen van A tot Z' bevat drie praktijkoefeningen waarin uw leerlingen in rollenspel (in drie winkelsituaties: een drogisterij, een modeboetiek en een doe-het-zelf-zaak) oefenen met het voeren van verkoopgesprekken. Het accent ligt op 'hoe' uw leerlingen het verkopen (doorlopen van de stappen in het verkoopgesprek) en niet 'wat' ze verkopen (geen warenkennis). Uw leerlingen oefenen in rollenspellen in groepjes van drie, waarbij gebruik wordt gemaakt van klantkaarten en observatieformulieren. Op de klantkaarten staan foto's, zodat de verkoper weet met wat voor soort klant hij te maken heeft.

19 De stap afrekenen bij de kassa slaan uw leerlingen over. Uw leerlingen spelen in alle praktijkoefeningen zeven verkoopsituaties. Er is uitgegaan van een kleine twee uur voor ieder rollenspel. Bij de observatie ligt niet alleen de nadruk op klantgerichtheid, servicegerichtheid, commerciële en communicatieve vaardigheid en representativiteit. Maar ook op enthousiasme, samenwerking, positieve en actieve houding, (bij meerdere klanten tegelijkertijd) stressbestendigheid, tempo, flexibiliteit en in staat zijn van het prioriteiten stellen. In elke praktijkoefening krijgt uw leerling te maken met verdachte klanten. Uw leerlingen oefenen ook met inpakken. Garantiebewijzen en btw-bonnen worden ook ingevuld. Bij de praktijkoefening m.b.t. de modeboetiek, kunt u gebruik maken van het kledingassortiment van Anna Scott. U kunt dit pakket bestellen via VK04 Verkoopadviseur In de boxen VK04 en VK03 wordt geoefend met het voeren van verkoopgesprekken. Box VK04 gaat dieper in op wat de verkoopmedewerker verkoopt in vergelijking met VK03, waar het accent meer ligt op hoe er verkocht wordt. Kennis van de artikelen speelt een belangrijke rol. Bovendien oefent de leerling in box VK04 extra met het geven van verkoopargumenten en het wegnemen van koopweerstanden. Om de verkoopgesprekken zo realistisch mogelijk te laten oefenen, is gekozen voor een rollenspel als werkvorm. De leerling oefent het voeren van verkoopgesprekken met twee klasgenoten die afwisselend klant en observator zijn. Om de leerling nog meer uit te dagen, kunt u overwegen meerdere klanten tegelijk in de winkel te laten zijn. De leerling moet dan tonen dat hij flexibel en stressbestendig is en dat hij prioriteiten kan stellen. De praktijkoefeningen spelen zich in de volgende winkels af: Amalia's Corner: de verwenwinkel van het Amalia Ziekenhuis (food en drogisterij); Wearables: een kledingzaak (mode); Van Dikhout & Co: een doe-het-zelfzaak (bouwmaterialen en gereedschap). De praktijkoefening bij Van Dikhout & Co is vooral voor kaderleerlingen bedoeld, vanwege de eindtermen HV/K/15 Algemene materialenleer. De praktijkoefeningen bevatten de volgende onderdelen: verkoopgesprekken voeren; klachten afhandelen; inpakken (alleen in Amalia's Corner); garantiebewijzen invullen (alleen bij Van Dikhout & Co).

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017 Exameneenheden Handel en Administratie HA/K/1 Oriëntatie op handel en administratie HA/K/2 Professionele vaardigheden HA/K/3 Klantgericht handelen / dienstverlening HA/K/4 Automatisering in de economie

Nadere informatie

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN 2018-2019 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL ECONOMIE EN ONDERNEMEN ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel

Nadere informatie

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008

Boxenoverzicht LINK2 Handel & Administratie Versie juni 2008 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 03 02 02 03 04 05 06 07 03 HA/K/1 0 0 Oriëntatie op handel en administratie SE SE SE HA/K/1 x x Uitwerking eindtermen: zie Handreiking SLO x x x x x x x x x x x x x

Nadere informatie

MA03 Goederenverzending ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding Aanknopingspunten bij de beoordeling

MA03 Goederenverzending ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding Aanknopingspunten bij de beoordeling MA03 Goederenverzending (Thema Magazijn) Omschrijving In de praktijkoefeningen van deze box maakt de leerling een dag mee uit het leven van een medewerker goederenverzending, ook wel genoemd orderpicker.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VAK : : Handel Verkoop METHODE : Link KLAS: : 4 NIVEAU : KADER CONTACTUREN PER WEEK X 50 MINUTEN PER WEEK STUDIEJAAR : 05-06 EINDCIJFER KLAS 3 TELT 3 ALS BEGINCIJFER

Nadere informatie

- De leerling moet het belang van een consumententest kunnen benoemen.

- De leerling moet het belang van een consumententest kunnen benoemen. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VA : : Handel Verkoop METHODE : Link LAS: : 3 NIVEAU : BASIS CONTACTUREN PER WEE 4 X 50 MINUTEN PER WEE STUDIEJAAR : 5-6 EINDCIJFER LAS 3 TELT 3 ALS BEGINCIJFER LAS

Nadere informatie

PTA Handel en Administratie KBL Bohemen cohort 2014-2016

PTA Handel en Administratie KBL Bohemen cohort 2014-2016 PTA Handel en Adistratie KBL Bohemen cohort 2014-2016 Examenheden Handel en Adistratie HA/K/1 Oriëntatie op handel en adistratie HA/K/2 Professionele vaardigheden HA/K/3 Klantgericht handelen / dienstverlening

Nadere informatie

Referentie kader. S301 1 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal 50 min. Gemiddelde van toetsen/praktische opdrachten.

Referentie kader. S301 1 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal 50 min. Gemiddelde van toetsen/praktische opdrachten. Profiel: Economie en ondernemen Leerjaar: 3 Toetscode Periode Leerstof Eindtermen/ Soort toets Toetsduur Opmerking Weging Referentie kader of werktijd S30 Algemene beroepsvaardigheden Kern a en b Digitaal

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Meer specifieke informatie kunt u vinden in de desbetreffende praktijkoefeningen en in de Rond af van deze box bij de taak Het Warenhuisspel.

Meer specifieke informatie kunt u vinden in de desbetreffende praktijkoefeningen en in de Rond af van deze box bij de taak Het Warenhuisspel. PP02 Elk product op de juiste plek (Thema Presentatie en Promotie) Omschrijving Deze box bevat twee praktijkoefeningen waarbij de leerlingen meer leren over de plaats van producten in de winkel. Ze gaan

Nadere informatie

VK03 Verkopen van A tot Z (Thema Verkoop) Omschrijving Organisatie en voorbereiding

VK03 Verkopen van A tot Z (Thema Verkoop) Omschrijving Organisatie en voorbereiding VK03 Verkopen van A tot Z (Thema Verkoop) Omschrijving Deze box bevat drie praktijkoefeningen waarin de leerling oefent met het voeren van verkoopgesprekken. Het accent ligt op het doorlopen van de stappen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie Retail (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het beroep

Nadere informatie

samenvoegen van Word en Excel bestanden Rollenspel telefoneren Toe kunnen passen van nationaal telefoonalfabet Invullen telefoonnotitie

samenvoegen van Word en Excel bestanden Rollenspel telefoneren Toe kunnen passen van nationaal telefoonalfabet Invullen telefoonnotitie Boerhaavelaan (Medisch) secretaresse Agendabeheer hoe werkt dat? Archiveren Sorteer- en codeer manieren kennen en juist weten toe te passen Digitaal kunnen archiveren (mappenstructuur bedenken en bestandnamen

Nadere informatie

Examenprogramma en syllabus Handel en Administratie, KB, (BB, GL), 2010

Examenprogramma en syllabus Handel en Administratie, KB, (BB, GL), 2010 Examenprogramma en syllabus Handel en Administratie, KB, (BB, GL), 2010 In de zes algemene onderwijsdoelen die voor alle vakken en sectoren in het vmbo gelden, worden rekenvaardigheden benoemd in de doelstelling

Nadere informatie

MA02 Goederenontvangst ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding docent Algemene voorbereiding

MA02 Goederenontvangst ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding docent Algemene voorbereiding MA02 Goederenontvangst (Thema Magazijn) Omschrijving In de praktijkoefeningen van deze box maakt de leerling een dag mee uit het leven van een medewerker goederenontvangst, ook wel genoemd opslagmedewerker.

Nadere informatie

Examenprogramma economie en ondernemen

Examenprogramma economie en ondernemen Examenprogramma economie en ondernemen De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en ontwikkeling De vier profielmodulen 1. Commercieel (voor

Nadere informatie

PP05 Reclameplan PP05 Vormen van reclame PP05/PP07 Reclammedia

PP05 Reclameplan PP05 Vormen van reclame PP05/PP07 Reclammedia Quick scan: Onderwijsmateriaal nieuw beroepsgericht examenprogramma LINK2 Datum: 12 07 13 Kwartiermaker: Rene Bijl Sector: Economie Profielnaam: Economie en ondernemen Naam aanbieder: Thieme Meulenhoff

Nadere informatie

Quick scan: Onderwijsmateriaal nieuw beroepsgericht examenprogramma Maandag 17 juni 2013 Kwartiermaker: G. Schulenburg

Quick scan: Onderwijsmateriaal nieuw beroepsgericht examenprogramma Maandag 17 juni 2013 Kwartiermaker: G. Schulenburg Quick scan: Onderwijsmateriaal nieuw beroepsgericht examenprogramma Datum: Maandag 17 juni 2013 Kwartiermaker: G. Schulenburg Sector: Economie Profielnaam: Economie en Ondernemen Naam aanbieder: Tendens

Nadere informatie

Alle verslagen worden in principe gemaakt met behulp van de computer. Formule schoolexamen: SE-cijfer = SE1 + SE2 + SE3 + SE4. SE1 = eindcijfer lj.

Alle verslagen worden in principe gemaakt met behulp van de computer. Formule schoolexamen: SE-cijfer = SE1 + SE2 + SE3 + SE4. SE1 = eindcijfer lj. 204/205 Economie, afdeling Administratie Automatisering Eigen materiaal Hoofdvak/deelvak Toetsenbordbediening (proza, eenvoudige brief etc.) en 2 Toetsenbordbediening (brief naar vriend, zakelijke brief

Nadere informatie

Formule schoolexamen: SE-cijfer = SE1 + SE2 + SE3 + SE4. SE1 = eindcijfer lj. 3

Formule schoolexamen: SE-cijfer = SE1 + SE2 + SE3 + SE4. SE1 = eindcijfer lj. 3 0/05 Economie, afdeling Administratie Automatisering Eigen materiaal Hoofdvak/deelvak 3 Tekstverwerking: brief. Tekstverwerking: sollicitatiebrief en CV. Excel: basisvaardigheden. Tekstverwerking zakelijke

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 208-2020 Programma beroepsgerichte leerweg VMBO - EO Bevat per vak het programma 208-209 leerjaar 3 en 209-2020 leerjaar 4 van cohort Vastgesteld door College van Bestuur

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 208-2020 Programma Basisberoepsgerichte en Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO - EO Bevat per vak het programma 208-209 leerjaar 3 en 209-2020 leerjaar 4 van cohort Vastgesteld

Nadere informatie

Consortium Beroepsonderwijs. Consortium Beroepsonderwijs

Consortium Beroepsonderwijs. Consortium Beroepsonderwijs Quick scan: Datum: Kwartiermaker: Sector: Profielnaam: Naam aanbieder: Uitgiftedatum: Aanbod paper based: aanbod digitaal: Onderwijsmateriaal nieuw beroepsgericht examenprogramma 30 sep Ruud van Leeuwen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 207-209 Programma Basisberoepsgerichte en Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO - EO Bevat per vak het programma 207-208 leerjaar 3 en 208-209 leerjaar 4 van cohort Vastgesteld

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) POLYVALENT BEDIENDE Beroepsprofiel (SERV/CEVORA, juni 2003)

Nadere informatie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Examen VMBO-GL 2012 gedurende 240 minuten CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

Financieel Administratief Medewerker

Financieel Administratief Medewerker Financieel Administratief Medewerker 36 lesavonden van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Voor wie? Iedereen die een financieel administratieve kantoorfunctie ambieert en daarvoor over de juiste

Nadere informatie

mavo/havo beroepsvoorbereidende leerwegen Handel en Administratie

mavo/havo beroepsvoorbereidende leerwegen Handel en Administratie mavo/havo beroepsvoorbereidende leerwegen 2 0 1 0 2 0 1 1 Handel en Administratie Handel en Administratie Wil jij werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker

Nadere informatie

NVOG opleidingen. Financieel Administratief Medewerker. 36 lesavonden van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn

NVOG opleidingen. Financieel Administratief Medewerker. 36 lesavonden van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn Financieel Administratief Medewerker 36 lesavonden van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Voor wie? Iedereen die een financieel administratieve kantoorfunctie ambieert en daarvoor over de

Nadere informatie

Handel en Administratie

Handel en Administratie Handel en Administratie Handel en Administratie Wil jij later werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker op een kantoor of lijkt het toerisme jou wel

Nadere informatie

Handel en administratie. Clauslaan

Handel en administratie. Clauslaan Handel en administratie Clauslaan Handel en Administratie Wil jij later werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker op een kantoor of lijkt het toerisme

Nadere informatie

DOEL VAN DE FUNCTIE Het verrichten van diverse administratieve werkzaamheden, alsmede de bediening van de telefoon en het ontvangen van bezoekers.

DOEL VAN DE FUNCTIE Het verrichten van diverse administratieve werkzaamheden, alsmede de bediening van de telefoon en het ontvangen van bezoekers. FUNCTIEOMSCHRIJVING ADMINISTRATIEF MEDEWERKER PLAATS IN DE ORGANISATIE Werkt onder leiding van directie. DOEL VAN DE FUNCTIE Het verrichten van diverse administratieve werkzaamheden, alsmede de bediening

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2

O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2 O U D E R AV O N D 1 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 VAKKENKEUZE KLAS 2 De begeleiding Vakkeuzemarkt Mentorlessen Walewyc.dedecaan.net Voorlichting in de klas Meelooplessen beroepsgericht vak De planning 15

Nadere informatie

Inhoud VII. 1. De balans 1. 2. Veranderingen in de balans 15. 3. Grootboekrekeningen 33. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen 61. Voorwoord...

Inhoud VII. 1. De balans 1. 2. Veranderingen in de balans 15. 3. Grootboekrekeningen 33. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen 61. Voorwoord... ELEMENTAIR BOEKHOUDEN VII Inhoud Voorwoord...................................... V 1. De balans 1 1.1 Doel van het boekhouden.............................2 1.2 De eenmanszaak...................................2

Nadere informatie

PTA handel en administratie KBL - Bohemen - cohort 13-14-15

PTA handel en administratie KBL - Bohemen - cohort 13-14-15 PTA handel en adistratie KBL - Bohemen - cohort 13-14-15 periode toets omschrijving PCScode exameneenheid toetsvorm tijd herkansen weging methode 1 SE 1 Algemene verkenning werkveld Het 301K HA/K/1 Praktijk:

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 23 opdrachten.

Nadere informatie

JMO versie 2014-2015. School: Walburg College Norderstedtplein Zwijndrecht Contactpersoon: Paul Landsmeer Thema: Jonge Mavo Ondernemers (JMO)

JMO versie 2014-2015. School: Walburg College Norderstedtplein Zwijndrecht Contactpersoon: Paul Landsmeer Thema: Jonge Mavo Ondernemers (JMO) School: Walburg College Norderstedtplein Zwijndrecht Contactpersoon: Paul Landsmeer Thema: Jonge Mavo Ondernemers (JMO) Jonge Mavo Ondernemers en de Vecon Business Mavo Het project JMO is het onderwijsconcept

Nadere informatie

Competenties. Overzicht

Competenties. Overzicht Competenties Competenties voor het vmbo zijn nog niet ontwikkeld. Deze hieronder genoemde competenties zijn samen met docenten en bedrijfsleven afgeleid van de competenties die zijn opgesteld voor het

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2

MBO-beroep in beeld. Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2 MBO-beroep in beeld Bedrijfsadministratief medewerker mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in

Nadere informatie

Kantoor. Sint-Ursula-Instituut. Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Kantoor. Sint-Ursula-Instituut. Onze-Lieve-Vrouw-Waver Kantoor Sint-Ursula-Instituut Onze-Lieve-Vrouw-Waver Schooljaar: 2012-2013 0 1 VERNIEUWINGEN KANTOOR VERNIEUWINGEN 2 DE GRAAD Office & Retail: 13 uur/week. Inhoud: administratie, boekhouding, verkoop.

Nadere informatie

RB03 Service verlenen en informatie verstrekken

RB03 Service verlenen en informatie verstrekken RB03 Service verlenen en informatie verstrekken (Receptie en Balie) Omschrijving In de praktijkoefeningen van deze box maakt de leerling een dag mee uit het leven van een baliemedewerker. Hij kan aan de

Nadere informatie

handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 260 minuten handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 19 opdrachten.

Nadere informatie

Profiel: E&O leerjaar 4 Keuzemodule: Internationale Handel (K/EO/xx) Niveau: Kader / GL

Profiel: E&O leerjaar 4 Keuzemodule: Internationale Handel (K/EO/xx) Niveau: Kader / GL Keuzemodule: Internationale Handel (K/EO/xx) Niveau: Kader / GL K/EO/xx K/EO/xx.:Je oriënteert je op de inkoop uit en verkoop aan (personen uit) het buitenland en kan communiceren met personen uit een

Nadere informatie

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST MEDEWERKER BINNENDIENST COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST ZIJN FUNCTIE IN UW BEDRIJF COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST WAARVOOR DIENT DEZE FOLDER? Basis om een vacature uit te schrijven ; Hulpmiddel

Nadere informatie

Praktijkinstructie Boekhouden 1 (CBA08.1/CREBO:50229)

Praktijkinstructie Boekhouden 1 (CBA08.1/CREBO:50229) instructie Boekhouden 1 (CBA08.1/CREBO:50229) pi.cba08.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden

3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden 3.1 De leerling verkoopt dieren, dierproducten en dierbenodigdheden LN/K/11 Ontwerp en LN/K/30 LB/K/13 LG/K/13a De leerling kan kosten en LN/K/11.47 De leerling kan kengetallen interpreteren opbrengsten

Nadere informatie

PTA Economie en Ondernemen(1700)

PTA Economie en Ondernemen(1700) PTA Economie en Ondernemen(700) 4 profielmodulen (profielvak) Leerlingen zijn verplicht om de 4 profielmodulen van het vak economie en ondernemen te volgen en daarin examen af te leggen. De 4 profielmodulen

Nadere informatie

Kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 (geldig in 2015 2016)

Kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 (geldig in 2015 2016) Programma van Toetsing en Afsluiting Kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 (geldig in 2015 2016) Loopbaanontwikkeling en begeleiding (LOB) Periode Onderdeel Toetsvorm Duur Herk. Opm. 1 Ouder/mentorgesprek

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Administratief Medewerker

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Administratief Medewerker Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Administratief Medewerker Kwalificatie: Secretarieel medewerker Niveau: 2 Crebonummer: 90472 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van de beroepengroep

Nadere informatie

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4 christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Loopbaan Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3 Economie & leerjaar 3, Welzijn & Sport leerjaar 4 Algemeen Tijdens de beroepsgerichte opleiding

Nadere informatie

Classic. Voor elke ondernemer een passend pakket. Uw partij voor snelstart. Krijg snel grip op uw cijfers en start vandaag nog!

Classic. Voor elke ondernemer een passend pakket. Uw partij voor snelstart. Krijg snel grip op uw cijfers en start vandaag nog! pakketten en prijzen Voor elke ondernemer een passend pakket. Classic Uw partij voor snelstart. Krijg snel grip op uw cijfers en start vandaag nog! 2013 SnelStart Inhoud 2 Introductie...3 Onze software...4

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

PTA Economie en Ondernemen(1700)

PTA Economie en Ondernemen(1700) PTA Economie en Ondernemen(700) 4 profielmodulen (profielvak) Leerlingen zijn verplicht om de 4 profielmodulen van het vak economie en ondernemen te volgen en daarin examen af te leggen. De 4 profielmodulen

Nadere informatie

Handel en Adminstratie CSPE KB 2010 1e tijdvak

Handel en Adminstratie CSPE KB 2010 1e tijdvak Handel en Adminstratie CSPE KB 2010 1e tijdvak Het examen handel en administratie gaat over de woningspeciaalzaak Woonwereld. Tijdens het examen moet je ervan uitgaan dat je medewerker bent bij Woonwereld.

Nadere informatie

Secretaresse. NVOG opleidingen groep. 1 jaar, 36 lessen van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn

Secretaresse. NVOG opleidingen groep. 1 jaar, 36 lessen van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn Secretaresse 1 jaar, 36 lessen van 3 uur, een avond per week + 4 examenavonden Voor iedereen die werkzaam is of wil zijn in een secretariële functie en daarvoor het volledig secretaressediploma wil behalen

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak: Verzorging

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017. Vak: Verzorging PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2017 Vak: Verzorging Het vak verzorging bereidt je voor op dienstverlenende en verzorgende beroepen. Het werken met mensen staat centraal. Je werkt aan zowel praktijk-

Nadere informatie

Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Correctiemodel voorbeeldexamen

Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Correctiemodel voorbeeldexamen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden 1 / 15 Vraag 1 Toetsterm

Nadere informatie

Profiel Economie & Ondernemen (E&O) Beroepsgericht programma. Profielmodulen E&O. Beroepsgerichte keuzevakken

Profiel Economie & Ondernemen (E&O) Beroepsgericht programma. Profielmodulen E&O. Beroepsgerichte keuzevakken PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING leerjaar 3 en 4 Economie & Ondernemen Profielmodulen en beroepsgerichte keuzevakken bas- en kaderberoepsgerichte leerweg gemengde leerweg 2018-2019 Profiel Economie

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 310 minuten handel en administratie CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. dit examen

Nadere informatie

TAAK 7 Boekhouden ALLES DOOR ELKAAR nummer 1 EXAMEN 2014. Beste leerlingen,

TAAK 7 Boekhouden ALLES DOOR ELKAAR nummer 1 EXAMEN 2014. Beste leerlingen, TAAK 7 Boekhouden ALLES DOOR ELKAAR nummer 1 EXAMEN 2014 Beste leerlingen, Een groot deel van je examen bestaat uit BOEKHOUDEN, dat is het moeilijkste onderdeel waar ieder jaar veel leerlingen op zakken.

Nadere informatie

Secretarieel medewerker

Secretarieel medewerker Secretarieel medewerker Leeswijzer voor bedrijven Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO houdt ontwikkelingen in de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen bij. Deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Examenprogramma administratie

Examenprogramma administratie Examenprogramma administratie Informatiewijzer Preambule 1 Leeswijzer 2 administratie 3 1. Preambule De zes algemene onderwijsdoelen die voor alle vakken en sectoren in het vmbo gelden, zijn 1 Werken aan

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 2. Jaarafsluiting en aangifte omzetbelasting 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw 2. Incidentele posten Les 2 Verzorgen jaarafsluiting

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Secretarieel medewerker mbo-beroep, niveau 2. Bent u HR-adviseur? Bent u praktijkopleider, begeleidt u een stagiair?

MBO-beroep in beeld. Secretarieel medewerker mbo-beroep, niveau 2. Bent u HR-adviseur? Bent u praktijkopleider, begeleidt u een stagiair? MBO-beroep in beeld mbo-beroep, niveau 2 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied. Bent u praktijkopleider,

Nadere informatie

Opleiding: ADMINISTRATIEF MEDEWERKER

Opleiding: ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Opleiding: ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Als administratief medewerker sta je in voor het onthaal, het bedienen van de telefoon, het verwerken van de post, het uitvoeren van administratieve taken en het bijhouden

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 260 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten.

Nadere informatie

administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg

administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg inhoud v an katern afdeling facturering Afdeling Facturering Taak 1 De afdeling Facturering 5 Taak 2 Factureren 8 Taak

Nadere informatie

NVOG opleidingen. Secretaresse. 1 jaar, 36 lessen van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn

NVOG opleidingen. Secretaresse. 1 jaar, 36 lessen van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Alkmaar Hoorn vo Secretaresse 1 jaar, 36 lessen van 2 3/4 uur, een avond per week + 4 examenavonden Voor iedereen die werkzaam is of wil zijn in een secretariële functie en daarvoor het volledig secretaressediploma

Nadere informatie

Internetopgaven hoofdstuk 3

Internetopgaven hoofdstuk 3 Internetopgaven hoofdstuk 3 IO.3.1 IO.3.2 IO.3.3 IO.3.4 Y. van de Voort wil periodiek informatie uit de boekhouding halen. Daarbij maakt zij gebruik van een kolommenbalans. Welke uitspraak over de kolommenbalans

Nadere informatie

Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013

Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013 Docentenhandleiding Anke Veenstra Algemene economie & Bedrijfseconomie Kennisbasis BE 03-04-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Les 1... 4 Les 2... 7 Les 3... 10 Les 4... 13 Les 5... 15 Beoordeling... 17

Nadere informatie

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING Tijdens Tijdens elke elke BPV BPV periode periode werk werk je je aan aan 6 5.. 4 Minstens 3 kies je uit kies een je lijst uit met een bestaande lijst met bestaande doelen

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 300 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, het programma Telraam en digitale bestanden. Achter de bijlage is een erratum opgenomen. Dit examen

Nadere informatie

Werken als Interieuradviseur

Werken als Interieuradviseur 1 2 3 4 Werken als Interieuradviseur Interieuradviseur Wat laat je zien? Je durft, bent creatief en klantgericht Je adviseert de klant vakkundig en enthousiast Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen,

Nadere informatie

Examenprogramma handel en verkoop

Examenprogramma handel en verkoop Examenprogramma handel en verkoop Informatiewijzer Preambule 1 Leeswijzer 2 handel en verkoop 3 1. Preambule De zes algemene onderwijsdoelen die voor alle vakken en sectoren in het vmbo gelden, zijn 1

Nadere informatie

Overzicht Uren24. Dit document biedt een overzicht van belangrijkste functies van Uren24.

Overzicht Uren24. Dit document biedt een overzicht van belangrijkste functies van Uren24. Overzicht Uren24 Dit document biedt een overzicht van belangrijkste functies van Uren24. NB: het Uren24-abonnement en de aan u toegekende toegangsrechten bepalen van welke functies u gebruik kunt maken.

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN

SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN SPOORBOEKJE ECONOMIE EN ONDERNEMEN 2017-2018 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL ECONOMIE EN ONDERNEMEN ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel

Nadere informatie

Effectief Communiceren (1- Daags)

Effectief Communiceren (1- Daags) Effectief Communiceren (1- Daags) Om meer uit uw gesprekken te halen wilt u uw communicatievaardigheden verbeteren. U wilt werk maken van uw communicatieve vaardigheden en aan de hand van praktische oefeningen

Nadere informatie

SEPR Reisbewijs Verkoper Reizen

SEPR Reisbewijs Verkoper Reizen SEPR Reisbewijs Verkoper Reizen Inleiding Het SEPR Reisbewijs bestaat uit twee onderdelen: 1. Een beknopt overzicht van de SEPR Kwaliteitseisen voor Verkoper Reizen. 2. Een aanvraagformulier om het diploma

Nadere informatie

Examenprogramma handel en administratie

Examenprogramma handel en administratie Examenprogramma handel en administratie Informatiewijzer Preambule 1 Leeswijzer 2 handel en administratie 3 1. Preambule De zes algemene onderwijsdoelen die voor alle vakken en sectoren in het vmbo gelden,

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design

Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design BPV-doelstellingen bloem Beroepspraktijkvorming periode 1 Bloem & Design Doelstellingen van deze BPV-periode Je leert hoe je leerbedrijf in elkaar steekt. Je leert een aantal basishandelingen aan. Je ervaart

Nadere informatie

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Administratie Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Ben je behulpzaam? Vind je het leuk om met veel verschillende mensen om te gaan? Hou je ervan om teksten te verwerken?

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden

Nadere informatie

Dit uitwerkingenformulier bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Dit uitwerkingenformulier bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Naam Examennummer Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Uitwerkingenformulier voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit uitwerkingenformulier bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker Algemene info Graad (functietitel): Functionele loopbaan: Administratief medewerker C1 C2 C3 Visie De gemeente Lovendegem streeft naar een optimale

Nadere informatie

Wij zoeken een proactieve en flexibele secretaresse / receptioniste, die affiniteit heeft met P&O. Het betreft een functie voor 28 36 uren per week.

Wij zoeken een proactieve en flexibele secretaresse / receptioniste, die affiniteit heeft met P&O. Het betreft een functie voor 28 36 uren per week. Elzinga bv is een specialistisch spuitbedrijf in het hart van Friesland en opereert op een kwalitatief hoogwaardig niveau. Schadeherstel, carrosserieonderhoud, schilderwerken, jachtcoating, stralen en

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden. Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 24 vragen en geeft een beeld van het examen Basiskennis Boekhouden

Nadere informatie

10 Nulmeting kerntaak B1-K4

10 Nulmeting kerntaak B1-K4 WW 10 Nulmeting kerntaak B1-K4 Voordat je begint met de praktijkopdrachten vraag je aan je praktijkopleider of hij deze nulmeting wil invullen. Het kan namelijk zijn dat je al ervaring hebt met bepaalde

Nadere informatie

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg inhoud van katern thema de afdeling boekhouding Thema de afdeling Boekhouding Taak 1 De balans 5 Taak

Nadere informatie

Internetopgaven hoofdstuk 3

Internetopgaven hoofdstuk 3 Internetopgaven hoofdstuk 3 IO.3.1 De boekhouder van de eenmanszaak Carel Castello heeft op 31 december 013 een aantal posten op de volgende gedeeltelijke kolommenbalans samengevat: Grootboekrekeningen

Nadere informatie

CBL STAGEWERKBOEK Afdelingsmanager handleiding

CBL STAGEWERKBOEK Afdelingsmanager handleiding CBL STAGEWERKBOEK Afdelingsmanager handleiding centraal bureau levensmiddelenhandel 1 stagewerkboek handleiding voor de praktijkopleider (Afdelingsmanager) 1 Copyright 2012 OVD Educatieve Uitgeverij bv

Nadere informatie

Auteurs: Krijgsheld G. & Straver J.P.G.A. isbn: 97-89-001-82065-7

Auteurs: Krijgsheld G. & Straver J.P.G.A. isbn: 97-89-001-82065-7 Inleiding In een handelsbedrijf doen zich veel processen voor. Belangrijke processen zijn het inkoopproces, het opslagproces en het verkoopproces. Om deze processen te kunnen (doen) uitvoeren en te kunnen

Nadere informatie