Overzicht van alle activiteiten bij Wmowerkplaats project Samenspel Formele en Informele Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht van alle activiteiten bij Wmowerkplaats project Samenspel Formele en Informele Zorg"

Transcriptie

1 Overzicht van alle activiteiten bij Wmowerkplaats project Samenspel Formele en Informele Zorg November 2014 Ellen Witteveen Vooraf Er is van meet af aan flink geïnvesteerd om met professionals af te stemmen, hen te betrekken bij het project. Hiervoor is gericht contact gezocht met organisaties, gemeenten, belangenvereniging als ook docenten en studenten. Dit heeft geresulteerd in grote groep betrokken professionals, managers en ambtenaren. Deze professionals zijn nauw of op iets meer afstand actief in het project. Allen helpen om informatie/kennis te laten stromen. In het project worden hiertoe verschillende werkwijzen gebruikt: voorbereiden om gerichte informatie naar voren te halen; informatie verkrijgen; leerwerkplaatsen; informatie selecteren; afstemmen; praktijkbezoeken; projectplannen maken; ideeën uitproberen; effecten monitoren; projectplannen evalueren en aanpassen; breder uitzetten van de informatie; informatie doorgeven door presenteren (allen) en schrijven; etc. De vraag nu is hoe we de informatie/verkregen kennis uit (student)onderzoeken, deelprojecten en ontwikkelwerkplaatsen gaan verbinden? De onderzoekers zullen een analyse maken van de gesprekken in de leerwerkplaatsen, de gecodeerde invullijsten, de studiedagen en de interviews met informele zorgers en facilitatoren. De conclusies die hieruit voortkomen geven nog niet een totaalbeeld van het project. Hiervoor moeten ook alle andere activiteiten meegenomen worden. Overzicht van alle activiteiten Om een overzicht te krijgen zijn alle activiteiten gekoppeld aan de onderzoeksvraag waar de activiteit voornamelijk onder valt. Deze indeling is niet strikt te maken omdat het in samenhang moet worden gezien en verwerkt. De algemene doelstelling van het actieonderzoek is: Het verzamelen en ontwikkelen van kennis om de professionele ondersteuning van informele zorg effectief te laten zijn en te weten aan welke voorwaarden voldaan moet worden. Er is een literatuurstudie gedaan naar het begrippenkader en naar de netwerkgerichte werkwijzen/methoden. De hoofdvraag wordt gedifferentieerd in de volgende deelvragen: 1. Wat is effectief bij professionele ondersteuning van informele zorg bij volwassenen met LVB, NAH en dementie? 1.1 Wat is specifiek bij professionele ondersteuning van informele zorg bij volwassenen met LVB, NAH en dementie? Onderzoeken - Onderzoek naar een van de werkwijzen van Humanitas: op welke wijze lukt het om vrijwilligers te werven en deskundig te maken voor het werken met mensen met LVB? Humanitas. Onderzoeker: Sascha van Gijzel Periode september juni 2014 Nog in de maak.

2 - (student)onderzoek bij muziekgroep de Meijblues. Op welke wijze kunnen meer mantelzorgers en vrijwilligers bij deze muziekgroep voor mensen met NAH betrokken worden? Hoe kan dat helpen bij het vergroten van de participatie van de muzikanten? Onderzoekers: Neel de Haan, Floor Verdonk en Inge van Vulpen. - Studentonderzoek LVB Is er sprake van mantelzorg bij LVB? Wat is kenmerkend voor de mantelzorg? Hoe verhoudt zich dat tot mantelzorg bij andere doelgroepen? Onderzoekers: Studentonderzoekers SPH studenten Michelle Kleinhoven, Esther Metselaar, Markihaysha Berginia. Periode: januari juli Afgerond met een 6,5. - Studentonderzoek NAH Casestudy naar best practices van vrijwilligers die gedurende langere periode (meer dan een jaar) bij mensen met NAH en hun mantelzorgers vrijwilligerswerk doen. Wat zijn de voorwaarden, factoren en motivaties om dit vol te houden? Onderzoekers: Studentonderzoekers MWD Lina van Beek, Anna Bart, Loes Folsche, Natalie Kleine. Periode : februari juni Afgerond, beoordeeld met een 8,2. Deelprojecten - Heel het leven. Het ontwerken van een tool voor cliënten en mantelzorgers zelf. Het is een (visuele) boek waarin zij een overzicht hebben/ maken van de naasten en vrijwilligers. De onderzoeksgegevens worden in deze tool verwerkt en toegankelijk gemaakt via concrete vragen. De bedoeling is om mensen te helpen bij het nemen van de regie in het behouden of samenstellen van hun netwerk. Daarbij wordt bij deze tool duidelijk wanneer er grote gaten in de informele zorg zijn. De professional kan dit met hen oppakken. Ook is het mogelijke om in insteekmapjes informele zorgers in te voegen, met naam en het gebied waarop zij het contact vorm geven. Hierdoor wordt het tevens een soort adressenboekje. Voor alle OWP s te gebruiken en niet specifiek voor een doelgroep. Periode september september Profiel professionals en informele zorg: wat is generiek en wat is specifiek? Een competentieprofiel voor SW professionals gericht op het samenwerken met informele zorgers. Bij elke OWP wordt geïnventariseerd wat generieke competenties zijn en welke competenties overstijgend (specialist) zijn bij NAH. Dementie en LVB. 1.2 Wat is overstijgend bij professionele ondersteuning van informele zorg bij volwassenen met LVB, NAH en dementie? Onderzoek en deelproject - Studentenonderzoek in samenwerking met organisaties die actief in het project zijn, om vrijwilligers een extra deskundigheidsbevordering te geven in de richting van zinvolle activiteiten. Het onderzoek richt zich met name op die vrijwilligers die al gekoppeld zijn. De scholing wordt geschreven als product na het onderzoek. Studentonderzoekers: Soesja van den Hoven, Jeroen Ward en Esther Gooij. Periode januari juni Afgerond en beoordeeld met een gemiddelde 8,4 Product wordt in periode augustus 2014 en voorjaar 2015 nogmaals als pilot uitgezet bij Handje helpen, Ravelijn, Mee UGV en Verpleeghuis Hilverzorg.

3 Vervolg onderzoek SPH studenten Gericht specifiek op LVB en op implementatie in de organisaties Ravelijn, Handje Helpen en Humanitas. - Studiedag oktober 2014 over netwerkstrategieën en welke effectief blijken te zijn. Professionals uit het project geven een voordracht/ inleiding. Voor deze studiedag is een reader samengesteld. 2. Wat heeft de professional nodig om effectieve ondersteuning aan de informele zorg te geven? Onderzoek - Studentonderzoek NAH (minor disability studies van de FG) Inzicht krijgen in hoe de fysiotherapeut tijdens de overgang van revalidatiefase naar de thuis situatie kan zorgen voor betere begeleiding voor de mantelzorger. (de mantelzorger goed informeren en betrekken bij de behandelingen zodat deze het belang weet en thuis voort kan zetten zorgt voor beter en sneller herstel Onderzoeker: Helen van Bakel Periode: april juli Nog in de maak, onvoldoende beoordeling. - Studentonderzoek dementie Onderzoek naar de professionele ondersteuning van vrijwilligers binnen de context van dagbesteding voor mensen met dementie. Wat moeten professionals in huis hebben (competenties) om te werven, voorlichten, kennis vergroten evt deskundigheidsbevordering, begeleiden naar cliënten, klikgesprekken en duurzaam maken van de ondersteuning? Studentonderzoekers deeltijd SPH Mary van Straten, Roy Sonderen, Henk-Jan Hovius. Periode januari 2014 juli Afgerond en beoordeeld met een 7,3. Er volgt een gesprek met de dagbesteding om dit onderzoek een vervolg te geven. Deelprojecten - Voorbij de spilzorger De spilzorger is de belangrijkste persoon in het bestaan van de persoon met dementie of hersenletsel. Deze persoon levert niet alleen de zorg en ondersteuning maar is ook de poort naar de sociale omgeving en naar (maatschappelijke en/of zingevende) activiteiten. Wanneer deze persoon kortdurend, langdurend of helemaal wegvalt, staat het bestaan van degene met de beperking op losse schroeven. In samenspraak met professionals en in het licht van een zorgplan zou daarover gesproken moeten worden. De ervaring leert dat er, door ongemak van de spilzorger, door onmacht van degene met de beperking en door handelingsverlegenheid van de professional, onvoldoende op doorgevraagd wordt. Doelstelling Het ontwerpen van een handvat als onderlegger in het gesprek van de professional en de spilzorger bij het bespreken van de keuzes en oplossingen(ethisch, practisch en financieel) in het geval de spilzorger (tijdelijk) wegvalt. - Informeer je buur(t) Enkele voorgeprogrammeerde brieven om de mensen in de eigen straat te informeren over de eigen situatie (LVB, NAH of dementie) en de spilzorger/ mantelzorgers voor (meer) begrip. Ook om diensten te vragen en/of aan te bieden. De brieven kunnen in samenspel met de professional aangepast worden op de eigen situatie.

4 Een aangepaste brief wordt gemaakt ism de Hoogstraat. Professionals gaan het in de periode november tm april uitproberen, daarna wordt de brief bijgesteld. Oktober 2014 EW 3. Wat is in de organisatie nodig om effectieve ondersteuning aan de informele zorg te geven? - Studiedagen oktober 2013 (Samenwerkende organisaties) en maart 2014 (in dialoog met managers). Voor beide studiedagen is een reader samengesteld die goed is ontvangen en ook wordt gelezen/gebruikt. Er zijn inleidingen gegeven door beleidmakers en door transitiemanagers. De dialoog leverde veel data op. Er is een uitgebreid verslag gemaakt evenals een samenvatting. - Belangrijke naasten van meet af aan betrekken De gedachte is om een klein project op te zetten in de revalidatiekliniek (met name de Hoogstraat) om bij 3-5 nieuwe cliënten van meet af aan, naast de mantelzorger, minimaal 5 belangrijke naasten direct te betrekken. Niet alleen in de gesprekken met maatschappelijk werk maar in de revalidatietherapie zelf. De gedachte is dat het een voorwaarde is om het traject te doorlopen. De naasten worden direct bij de therapie betrokken in de vorm van informatie, oefenobject, stimulator, ideeën aanreiker en vooral ook als persoon in de voorhoede van de naasten die niet direct betrokken zijn. Dit wordt besproken met Marie Cathrien van Oudheusden, in de OWP NAH en met Anne Visser. Resultaat: onderzoek door hoogleraren UMCU is aangevraagd bij en toegekend ZonMW. Wmo werkplaats wordt betrokken. - In de OWP s van februari worden de managers van de uitvoerende professionals uitgenodigd om te spreken over implemantatietrajecten. - Te plannen studiedag in maart 2015 over implementatie in de organisatie. Er worden verschillende tools ontwikkeld en nieuwe kennis verkregen. Op welke wijze kan dit landen, geïmplementeerd worden in de (eigen) organisaties? 4. Welke voorwaarden zijn vanuit de gemeente nodig om professionals in staat te stellen effectieve ondersteuning aan informele zorg te geven? - Studiedagen 25 juni als vervolg op 18 maart is een verdiepend gesprek met geselecteerde professionals en 5 ambtenaren. Ter voorbereiding is een tekst samengesteld, casuïstiek vanuit 6 verschillende perspectieven beschreven en vragen aan de casuïstiek gekoppeld. De dialoog is vastgelegd en voor onderzoek te gebruiken maar tevens in compacte versie bewerkt voor alle betrokkenen bij dit project en evt andere betrokkenen. - Ambtenaar ontmoet mantelzorger(s) Op welke manier kunnen informele zorgers (spilzorger, mantelzorgers, naasten, vrijwilligers) gebruik maken van inspraakmogelijkheid? Waar en wanneer hebben zij zeggenschap? De mantelzorgadviesraad (MAR) is een werwijze die door Mezzo en het LSR wordt gebruikt. Hierbij krijgen mantelzorgers de kans te reageren op beleidstukken. In ons project willen we juist de ambtenaren in beweging zetten om naar de situaties te komen en het verhaal van de informele zorgers te horen. Informatie ophalen dus. In een document is relevante kennis beschreven en diverse werkwijzen

5 voorgesteld. De professionals reiken ook ideeën aan en geven advies. In diverse gemeenten gaat geëxperimenteerd worden met een of meerdere van deze werkwijzen. November 2014 : Er is een aansluiting gevonden met De Proeverij georganiseerd door MEE. Het gaat om speeddates in een 6-tal gemeenten. Het project Samenspel verzorgt een Quickscan gericht op gemeenteambtenaren. Zie Survey Monkey. Naast deze onderzoeken en deelprojecten gericht op het project, zijn er ook onderzoeken die gericht zijn op het onderzoek zelf, in deze het actieonderzoek, en gebruik makend van de systematiek van ontwikkelwerkplaatsen en projectleiding vanuit de ontwikkelingsbenadering. Onderzoek Artikelen - Onderzoek naar het belang van een facilitator bij de OWP, diens functioneren in het aansturen, laten stromen van kennis, laten stromen van inspiratie en betrokkenheid bij deelnemers, het ophalen van kennis (ook vaardigheden/ attitude) en het teruggeven aan de praktijk. Op welke wijze wordt er in dit actieonderzoek gewerkt? Wat is kenmerkend voor de werkwijze met facilitatoren? Welke begeleiding (van facilitatoren) is daarbij nodig? Onderzoeker: Frank van der Velde, masterstudie begeleidingskunde. Periode januari augustus 2014 November 2014: Frank heeft zich teruggetrokken ivm beoordelingscriteria van masteropleiders. - Artikel op website Sociale Vraagstukken Werken met leerwerkplaatsen. Kernthema: een verkenning van de perspectieven onderzoek, ondernemen en onderwijs rond leerwerkplaatsen. Augustus 2014 Ellen Witteveen - Hoofdstuk in het boekje Leren in Transitie Werken en leren in leerwerkplaatsen. Najaar 2014 Ellen Witteveen Lezingen De website is goed bezocht. Met grote regelmaat komen er vragen binnen van gemeenten, organisaties en belangenverenigingen voor centrale lezingen en workshops. Op de website staat een overzicht van deze gegeven en toekomstige lezingen inclusief de Powerpoints of Prezi s.

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG

SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG SAMENSPEL FORMELE EN INFORMELE ZORG Nieuwsbrief No 1 Mei 2013 Dit is de eerste nieuwsbrief van het project Samenspel Formele en Informele zorg van de Wmo werkplaatsutrecht. Op de site www.wmowerkplaatsutrecht.nl

Nadere informatie

MANTELZORGONDERSTEUNING BIJ HERSENLETSEL

MANTELZORGONDERSTEUNING BIJ HERSENLETSEL MANTELZORGONDERSTEUNING BIJ HERSENLETSEL Nieuwsbrief No 5 April 2012 Ontwikkelwerkplaatsen OWP-Groningen Bij OWP-Groningen is de casuïstiekbespreking in volle gang. Daarnaast is het voorstel voor het cliëntvolgsysteem

Nadere informatie

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning

Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning Project Mantelzorg- en netwerkondersteuning 23 januari 2012 Aanleiding Project Goeie Snap van elkaar Collega werd mantelzorger NAH Project Goeie Snap van elkaar Communicatie in de driehoek: mantelzorger

Nadere informatie

Samenspel tussen formele en informele zorg

Samenspel tussen formele en informele zorg Samenspel tussen formele en informele zorg Eindrapportage Auteurs Mariët Brandts Dave Kuiper Datum Februari 2016 Colofon Het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht is een bundeling van

Nadere informatie

Training bij aanvang van het project: Hersenletsel en Netwerkondersteuning rond Mantelzorg. 26 oktober 2010 Ellen Witteveen

Training bij aanvang van het project: Hersenletsel en Netwerkondersteuning rond Mantelzorg. 26 oktober 2010 Ellen Witteveen Training bij aanvang van het project: Hersenletsel en Netwerkondersteuning rond Mantelzorg 26 oktober 2010 Ellen Witteveen Agenda voor 26 oktober ochtendgedeelte Deel 1 Korte introductie Wie is wie? Project

Nadere informatie

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving?

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Leer- en ontwikkeltraject Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marja Jager-Vreugdenhil & Eelke Pruim @SamenViaa Deze workshop: - Over Wmo-werkplaats

Nadere informatie

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Karen Schipper, Susan Woelders en Annette Hendrikx Aanleiding Context: veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Witteveen, E., & Kruijswijk, W. (2018). Het energiemodel voor mantelzorgers. Een introductie. In SRH. Publicatie in wording.

Witteveen, E., & Kruijswijk, W. (2018). Het energiemodel voor mantelzorgers. Een introductie. In SRH. Publicatie in wording. Publicaties 2018 Witteveen, E., Stam, M., & Grasmeijer, A. (2018). Wat als de mantelzorger wegvalt? Een handreiking voor het bespreekbaar maken. Hersenletsel Magazine, (lente), 14-15. Witteveen, E., &

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen

Beleidsaanbevelingen Beleidsaanbevelingen Naar aanleiding van het praktijkonderzoek Morele thema s waar mantelzorgers mee te maken krijgen bij de zorg voor hun partner met hersenletsel in de thuissituatie Linn Cent 1527992

Nadere informatie

Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger

Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger Uitnodiging Themabijeenkomst 9 juni 2015 De kracht van de mantelzorger Inspirerende bijeenkomst over mantelzorg met aandacht voor: de kracht van zeggenschap van cliënten en mantelzorgers; eigen regie voor

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Mantelzorg: wie is verantwoordelijk? Ellen Witteveen. Hersenletselcongres EW

Mantelzorg: wie is verantwoordelijk? Ellen Witteveen. Hersenletselcongres EW Mantelzorg: wie is verantwoordelijk? Ellen Witteveen Mantelzorg in cijfers 3,5 miljoen mensen verlenen mantelzorg 1,1 miljoen mantelzorgers geven langdurige en intensieve zorg (de Boer, 2009) 450.000 mantelzorgers

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Globaal project- en stappenplan WMO Werkplaats Noord

Globaal project- en stappenplan WMO Werkplaats Noord Globaal project- en stappenplan WMO Werkplaats Noord In dit stappenplan wordt het projectplan dat bij VWS is ingediend uitgewerkt in een stappenplan. Allerlei inhoudelijk beschrijvingen worden hier weggelaten.

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018

Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Nieuwsbrief gezonde leefstijl - 3 e kwartaal 2018 Overzicht nieuws Agenda Kennismaking met nieuwe onderzoekers Marjolijn Wagenaar en Inge Meinen Onderzoek Rianne Steenbergen Leefstijlaanpak binnen zorgorganisaties

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Inhoud 1. Inleiding 2 De Wmo-werkplaats 2 Schets van de context 2 Ontwikkelde producten 3 2. Doel onderzoek

Nadere informatie

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart Dia 1 Dia 2 Routeboekje Kennismaken Project Methodieken Aan de slag in uw gemeente! Dia 3 Stelling 1 Onze organisatie begeleid ook mensen met NAH zonder indicatie. Dia 4 Stelling 2 perspectief is geborgd

Nadere informatie

Verrichten: proeverij van tools

Verrichten: proeverij van tools Verrichten: proeverij van tools 1. WIFA voor en met vrijwilligers Aspecten van samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten Waarderen Informeren Faciliteren Afstemmen Wat houdt het in? Welkome

Nadere informatie

Inhoud. deel i kader 23. deel ii niet-aangeboren hersenletsel 53. Woord vooraf 1 1. Inleiding 1 3. Over de auteurs 1 9

Inhoud. deel i kader 23. deel ii niet-aangeboren hersenletsel 53. Woord vooraf 1 1. Inleiding 1 3. Over de auteurs 1 9 Inhoud Woord vooraf 1 1 Inleiding 1 3 Over de auteurs 1 9 deel i kader 23 1 Dialoog in de zorg bij hersenletsel 25 1.1 Inleiding 2 5 1.2 Kenmerken van communicatie als trialoog 26 1.3 De persoon met hersenletsel

Nadere informatie

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij?

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Projectplan voor een werkplaats deskundigheidsbevordering sociale wijkteams voor & door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Almere, november 2014 Onderzoekslijn

Nadere informatie

Rol vrijwilligers in het politieke proces. Adviesraad MO Heerlen i.s.m. Wmo-werkplaats Zuyd project Deskundigheidsbevordering wmoraden

Rol vrijwilligers in het politieke proces. Adviesraad MO Heerlen i.s.m. Wmo-werkplaats Zuyd project Deskundigheidsbevordering wmoraden Rol vrijwilligers in het politieke proces Adviesraad MO Heerlen i.s.m. Wmo-werkplaats Zuyd project Deskundigheidsbevordering wmoraden Aanleiding Participatie cliënt en burger in beleid belangrijk en urgent:

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel wijkzorgteam gemeente Oldambt. WMO-werkplaats door Ronald Schurer

Onderzoeksvoorstel wijkzorgteam gemeente Oldambt. WMO-werkplaats door Ronald Schurer Onderzoeksvoorstel wijkzorgteam gemeente Oldambt WMO-werkplaats door Ronald Schurer Inleiding WMO-werkplaats Noord De WMO-werkplaats Noord wil samen met gemeenten en betrokken instellingen een aantal innovatieve

Nadere informatie

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject NAH werk in uitvoering 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject Presentatie HLC door Mia Verschaeve www.hersenletselcentrum.com Samenwerkende partijen De Voucherhouders in

Nadere informatie

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten:

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten: COLLEGENOTA Portefeuillehouder: E. Janissen Paraaf Datum Afdeling: MRB Steller: F. Muller-De Vos Afd. Manager Medewerker Datum: 22-10-2013 Openbaar: Ja x Nee Fin. Jur. Pers. Naar griffier: Ja Nee Consulent

Nadere informatie

ROUTEPLANNER 2016 & RICHTING 2017

ROUTEPLANNER 2016 & RICHTING 2017 MEER INFORMATIE OVER EIGENHEID SAMEN GASTVRIJ CO-CREATIE LEREND VERBETEREN VERWANT 8+ CLIËNT & NETWERK 2020 PARTICIPATIE MAATSCHAPPIJ MEDEWERKER TOP 20 ZUIDWESTER 8+ MEDEWERKER ORGANISATIE MAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots

Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrondinformatie aanbesteding Kennisprogramma Waardigheid en trots Achtergrond Begin 2015 is het plan Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen gepresenteerd. Waardigheid en trots is

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

FACTSHEET. Allen te bereiken via: Korte omschrijving van het programma. Looptijd: Programma algemeen

FACTSHEET. Allen te bereiken via: Korte omschrijving van het programma. Looptijd: Programma algemeen programma Betrokken collega FACTSHEET Langer Thuis (PLT) Reinier Koppelaar - projectmanager Noor Focken projectleider actielijn 1 Arianne vd Rijst projectleider actielijn 2 Peter Alders - projectleider

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019

Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019 Spreken over vergeten In gesprek over wensen en behoeften bij dementie Paul-Jeroen Verkade Kennisparade 11 april 2019 Voorstellen Paul-Jeroen Verkade Verpleegkundige, verpleegkundig specialist n.p., verplegingswetenschapper

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Ambtenaren en wethouders gemeente Gooi en Vecht over Proeverij met mantelzorgers

Ambtenaren en wethouders gemeente Gooi en Vecht over Proeverij met mantelzorgers Ambtenaren en wethouders gemeente Gooi en Vecht over Proeverij met mantelzorgers LSR - landelijk steunpunt medezeggenschap Utrecht, december 2015 Geschreven door: Elise Koekkoek, Adviseur medezeggenschap

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

Grenzen verkennen. in het samenspel tussen informele en formele zorg. datum door. 16 juni 2017 Cecil Scholten

Grenzen verkennen. in het samenspel tussen informele en formele zorg. datum door. 16 juni 2017 Cecil Scholten Grenzen verkennen in het samenspel tussen informele en formele zorg datum door 16 juni 2017 Cecil Scholten Kennismaking Wat is jouw ervaring met mantelzorg en/of vrijwilligerswerk in de zorg? Hoeveel procent

Nadere informatie

Kennisdag HAN Sociaal 2013

Kennisdag HAN Sociaal 2013 Kennisdag HAN Sociaal 2013 Praktijkkennis in de aanbieding! Martha van Biene Marion van Hattum 1 HAN Sociaal Bevorderen participatie door, voor en met kwetsbare burgers in de samenleving Meedenken, meedoen,

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

Alle activiteiten van het lectoraat hebben zowel een spin-off richting het onderwijs, de beroepspraktijk en de wetenschap.

Alle activiteiten van het lectoraat hebben zowel een spin-off richting het onderwijs, de beroepspraktijk en de wetenschap. Lectoraat Participatie, zorg en ondersteuning Doelstellingen en activiteiten 2014 Doelstellingen van het lectoraat PZO in 2014 zijn: 1. Vervolgen van een aantal onderzoeksprojecten in het kader van het

Nadere informatie

Respijtzorg in de regio

Respijtzorg in de regio Respijtzorg in de regio Pagina 1 van 7 Respijtzorg in de regio Aandachtspunten van aanbieders en verwijzers in het Land van Cuijk Respijtzorg in de regio Pagina 2 van 7 Inleiding Respijtzorg geeft mantelzorgers

Nadere informatie

Hersenletselcentra Ervaringen met HLC Feit of toekomst 12 maart 2016

Hersenletselcentra Ervaringen met HLC Feit of toekomst 12 maart 2016 Hersenletselcentra Ervaringen met HLC Feit of toekomst 12 maart 2016 Presentatie HLC door Mia Verschaeve en Erica Tiersen Het begon in 2013 De Voucherhouders in de stuurgroep en de begeleidingsgroep (SHON,

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Monitor Sociaal Domein. Winnie Valkhoff, adviseur Servicepunt71 / gemeente Leiden Sturen in het sociaal domein

Monitor Sociaal Domein. Winnie Valkhoff, adviseur Servicepunt71 / gemeente Leiden Sturen in het sociaal domein Monitor Sociaal Domein Winnie Valkhoff, adviseur Servicepunt71 / gemeente Leiden Sturen in het sociaal domein 2 2015 Het jaar van de transitie 3 Paradigmashift sturen Monitor Sociaal Domein 1. 2015 Het

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Nieuwe professional in het sociaal gemeentelijk domein. 31 mei 2013 Monique van der Meulen

Nieuwe professional in het sociaal gemeentelijk domein. 31 mei 2013 Monique van der Meulen Nieuwe professional in het sociaal gemeentelijk domein 31 mei 2013 Monique van der Meulen Van AWBZ naar Wmo Laatste stand van zaken taken gemeenten Wmo Wat? Alle begeleiding, kortdurend verblijf, vervoer,

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Vragen van patiënten, professionals en organisaties beantwoord in één netwerk.

Vragen van patiënten, professionals en organisaties beantwoord in één netwerk. Vragen van patiënten, professionals en organisaties beantwoord in één netwerk. Een voorbeeld uit Midden-Holland. Margriet de Waal, manager NAH Zorgpartners Midden-Holland Laura van Werven, netwerkcoördinator

Nadere informatie

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren

AOS docentonderzoek. Rapporteren en presenteren Het forum AOS docentonderzoek Rapporteren en presenteren Wanneer is je onderzoek geslaagd? Evalueren en beoordelen Oefening 4 (pagina 316 of 321) Rapporteren en presenteren Verspreiding van resultaten

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Aftrap Hersenletselcentra 27 juni 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Aftrap Hersenletselcentra 27 juni 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Aftrap Hersenletselcentra 27 juni 2014 Korte introductie Drs. J. (Jeroen) Kwak Manager zorgconsumenten Zorgbelang Brabant (o.a. NAH-Cafés en hersenletselnetwerken) Manager

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Richtlijnen Jeugdzorg

Netwerkbijeenkomst Richtlijnen Jeugdzorg Netwerkbijeenkomst Richtlijnen Jeugdzorg Karlijn Stals Utrecht 29 september 2014 Welke richtlijnen zijn ontwikkeld? Wat zijn bevindingen vanuit proefinvoeringen? Wat betekenen de richtlijnen voor de organisatie?

Nadere informatie

Notitie Beleidsmakers ontmoeten mantelzorgers (concept 2.0)

Notitie Beleidsmakers ontmoeten mantelzorgers (concept 2.0) Notitie Beleidsmakers ontmoeten mantelzorgers (concept 2.0) Hoe kunnen we een stem geven aan mantelzorgers van mensen met Dementie, Licht Verstandelijke Beperking en Niet-aangeboren hersenletsel? Auteurs

Nadere informatie

CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA VOLGENS HET BEROEPSPROFIEL VERPLEEGKUNDIGE

CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA VOLGENS HET BEROEPSPROFIEL VERPLEEGKUNDIGE CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA VOLGENS HET BEROEPSPROFIEL VERPLEEGKUNDIGE 2020 www.zorgvoorbeter.nl CANMEDS EN VERPLEEGKUNDIGE TAKEN ZORGROBOTICA Zorgopleidingen kunnen dit overzicht gebruiken

Nadere informatie

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Het zorglandschap verandert Patiënten met complexe zorgvraag blijven thuis wonen zorg, behandeling en ondersteuning rond de patiënt thuis georganiseerd

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk

Mezzo memo. Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Mezzo memo Betreft : Het keukentafelgesprek, visie en uitgangspunten Van : Mezzo Bijlage 1 : Het keukentafelgesprek in de praktijk Inleiding Gemeenten krijgen een steeds grotere taak in de ondersteuning

Nadere informatie

informatie boekje METHODIEK SIJN

informatie boekje METHODIEK SIJN informatie boekje METHODIEK SIJN In het sociale netwerk en omgeving van de zorgvrager ligt de sleutel tot herstel Loes Roeloffs en Laura Terbrack zijn intellectueel eigenaar van de methodiek SIJN. Niets

Nadere informatie

informatie boekje METHODIEK SIJN

informatie boekje METHODIEK SIJN informatie boekje METHODIEK SIJN 1 Inleiding In het sociale netwerk en omgeving van de zorgvrager ligt de sleutel tot herstel De zorg- en welzijnssector zit in de overgang van transitie naar transformatie.

Nadere informatie

Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams

Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams Tijd: 2 ½ uur Sociale Wijkteam leden Een collectieve leerbijeenkomst staat in het teken van participatie van jongeren die

Nadere informatie

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp 2017-2019 Midden-Limburg West: Leudal, Nederweert, Weert Midden-Limburg Oost: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen, Roermond 1. Verlenging van beleid De gemeenten

Nadere informatie

Het gekantelde gesprek aan de keukentafel: Een methodiek. Seminar tijdens Supportbeurs - 10 mei 2012 door Bart van den Eijnde

Het gekantelde gesprek aan de keukentafel: Een methodiek. Seminar tijdens Supportbeurs - 10 mei 2012 door Bart van den Eijnde Het gekantelde gesprek aan de keukentafel: Een methodiek Seminar tijdens Supportbeurs - 10 mei 2012 door Bart van den Eijnde Het gekantelde gesprek Welkom Het keukentafelgesprek De ontwikkeling van een

Nadere informatie

De Gespecialiseerde Professional

De Gespecialiseerde Professional Top Talent Programma Excellentietraject: Facility Management F-MEX De Gespecialiseerde Professional Academie: HBS Saxion University of Applied Science Auteur: Benedicte de Vries Datum: 13-07-2015 1 Programma:

Nadere informatie

Zicht op cijfers in uw gemeente

Zicht op cijfers in uw gemeente Zicht op cijfers in uw gemeente Wie zijn mijn inwoners nu en straks? Wat houdt hen bezig? Welk beleid sluit daarop aan? Hoe pakt mijn beleid uit en wat vinden de inwoners ervan? Zijn de uitkomsten in mijn

Nadere informatie

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak

Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Gaan en blijven werken in de jeugdzorg Werkbijeenkomst met leden van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak Datum: 21 april 2009 Tijdstip: 13.00 tot 15.30 Graag nodigen wij u namens Hans Wijers, bestuurder

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: MEERWAARDE?! Welkom en inleiding Marjan Enning: Netwerkcoördinator Ervaringsdeskundigheid bij NAH Jeroen Kwak: Manager Zorgbelang/ Senior Beleidsadviseur

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Feedforward en beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase studiejaar 2014-2015 VT-DT Feedforwardformulier afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen

Ontwikkelplan Inzicht in cliëntervaringen Ontwikkelplan 2017-2018 Inzicht in cliëntervaringen 1a. Niveau Ervaren kwaliteit van leven door de cliënt. 1b. Kwaliteitsthema Cliëntervaringen 1c. Aard van de afspraak Voortzetting van afspraak 2016 2.

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Samenspel tussen werkveld, onderwijs en onderzoek in een multidisciplinaire leeromgeving: een voorbeeld. Aly Waninge & Dinette van Timmeren

Samenspel tussen werkveld, onderwijs en onderzoek in een multidisciplinaire leeromgeving: een voorbeeld. Aly Waninge & Dinette van Timmeren Samenspel tussen werkveld, onderwijs en onderzoek in een multidisciplinaire leeromgeving: een voorbeeld Aly Waninge & Dinette van Timmeren Voorstellen Aly Waninge Lector Participatie en gezondheid van

Nadere informatie

Adriaan Visser, assitant lector

Adriaan Visser, assitant lector Adriaan Visser, assitant lector Kenniscentrum Zorginnovatie, Lectoraat transities in zorg, Hogeschool Rotterdam a.p.visser@hr.nl en adriaan.visser@planet.nl Daarover is onderzoek gedaan! Betreft m.n.

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel Buur & co. interventie gemeente Opsterland

Onderzoeksvoorstel Buur & co. interventie gemeente Opsterland Onderzoeksvoorstel Buur & co. interventie gemeente Opsterland Inleiding De Wmo-werkplaats Noord wil samen met gemeenten en betrokken instellingen een aantal innovatieve Wmo-praktijken ontwikkelen, beschrijven,

Nadere informatie

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg In dit nummer: Accreditatie opleiding Officier van Dienst Geneeskundig Nieuwe GHORdiaanse basisopleiding Actualisatie kennispublicatie GHOR Save the date: Relatiemiddag

Nadere informatie

Train de trainer: Participatiemethodieken

Train de trainer: Participatiemethodieken Train de trainer: Participatiemethodieken Deze training is bedoeld voor beleidsmakers, professionals, leden van cliëntenraden en verwantenraden die zelf methodieken willen inzetten om cliënten en hun vertegenwoordigers

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Prestatieplan 2017 STG

Prestatieplan 2017 STG Prestatieplan 2017 STG Midden en Zuid-Kennemerland Jan Stuytstraat 44 2014 XK Haarlem Telefoon: 023-5516368 Mobiel: 06-22707400 stg@thuiszorg-gehandicapten.nl www.thuiszorg-gehandicapten.nl Inhoud 1 Inleiding

Nadere informatie

VERPLEEGHUIZEN ACTIEONDERZOEK DE TROTSE PROFESSIONAL

VERPLEEGHUIZEN ACTIEONDERZOEK DE TROTSE PROFESSIONAL VERPLEEGHUIZEN ACTIEONDERZOEK DE TROTSE PROFESSIONAL Dr. Isolde Kolkhuis Tanke 31 januari 2019 ONDERZOEKSVRAGEN - TROTSE PROFESSIONAL 1. Hoe ziet de veranderende rol en handelwijze van zorgprofessionals

Nadere informatie

Profijt van respijt; bottleneck bij dementie en NAH?

Profijt van respijt; bottleneck bij dementie en NAH? Illustratie door iemand met NAH Profijt van respijt; bottleneck bij dementie en NAH? Wanneer iemand dementie of hersenletsel krijgt verandert (ook) het leven van de mantelzorger ingrijpend. Het gebruik

Nadere informatie

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen Dit zijn voorzieningen die in principe voor iedereen beschikbaar zijn die daar behoefte aan heeft, zonder ingewikkelde aanvraagprocedures. Het betreft huishoudelijke

Nadere informatie

Inhoud. Wie zijn wij? Intro (Manon) Fase 1 (Marij) Fase 2 (Martine) Fase 3 (Barbara met Bettina en Anne) Reflectie

Inhoud. Wie zijn wij? Intro (Manon) Fase 1 (Marij) Fase 2 (Martine) Fase 3 (Barbara met Bettina en Anne) Reflectie (Be)leef in de wijk RAAK project (Be)Leef in de wijk Ontwikkeling van een vaktherapeutische wijkgerichte verwijs- en behandelroute voor mensen met een lichte verstandelijke beperking Inhoud Wie zijn wij?

Nadere informatie

Schema coach-de-coach-traject Cliënt in regie. Samenspel tussen cliënt, medewerker en mantelzorger

Schema coach-de-coach-traject Cliënt in regie. Samenspel tussen cliënt, medewerker en mantelzorger Schema coachdecoachtraject Cliënt in regie. Samenspel tussen cliënt, medewerker en mantelzorger 1. De cliënt (en de mantelzorger) neemt verantwoordelijkheid over zijn eigen leven en voert daarom de regie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk

Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk September 2015 Nieuwsbrief De eerste interne nieuwsbrief Samen Sterk in de Wijk Vught. Deze brief verschijnt periodiek. Samenwerkende organisaties Samen Sterk in de Wijk

Nadere informatie

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Samenwerking in de eerste lijn voor patiënten met dementie 23 mei 2013 Drs. J. Meerveld Manager Belangenbehartiging en zorgvernieuwing, Alzheimer Nederland

Nadere informatie

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager

Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager Beroepsopdracht 4 De geriatrische zorgvrager 1 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan op. A: Beslissen en activiteiten initiëren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SECTORPLAN november 2018

NIEUWSBRIEF SECTORPLAN november 2018 NIEUWSBRIEF SECTORPLAN november 2018 Sectorplan, waar staan we en wat volgt? 1. Uitwerking directiestructuur/functiehuis: drie nieuwe directeuren benoemd Zoals u in de nieuwsbrief van juli-augustus 2018

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Thema Huisbezoek helpt

Thema Huisbezoek helpt Thema Huisbezoek helpt Project Eenzaamheid Barneveld 5 April 2011 Adrie ten Brinke (voorzitter Seniorenraad Barneveld) Els van Beurden (Wmo-adviseur gemeente Barneveld) 1 Inhoud presentatie Aanleiding

Nadere informatie

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7 ZelfredzaamheidsMonitor november 2014 / versie 2.7 Een initiatief van i.s.m. Vilans werkt aan kennisontwikkeling, onderzoek, innovatie, implementatie en kennisverspreiding in de langdurende zorg. CTOW

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Speerpunten Veenscentrale in 2015 :

Speerpunten Veenscentrale in 2015 : Speerpunten centrale in 2015 : Ondersteuning mantelzorgers via ontmoeting, informatie en advies Opstart en uitvoering mantelzorgwaardering: groepsgerichte bijeenkomsten en Twinkelingen. Vrijwilligers College:

Nadere informatie

De cliënt en leefomgeving: Zorg Thuis. Leereenheid 1.4. Maatschappelijke Zorg

De cliënt en leefomgeving: Zorg Thuis. Leereenheid 1.4. Maatschappelijke Zorg De cliënt en leefomgeving: Zorg Thuis Leereenheid 1.4 Maatschappelijke Zorg 1 Inhoud Inhoud... 2 Pitch... 4 Praktijkopdracht... 4 Resultaat: wat heb ik na afloop van deze leereenheid bereikt?... 4 Bewijs:

Nadere informatie

Motieven en drijfveren voor opname Onderzoeksvoorstel. drs. Márian Vink en drs. Barbara Groot

Motieven en drijfveren voor opname Onderzoeksvoorstel. drs. Márian Vink en drs. Barbara Groot Motieven en drijfveren voor opname Onderzoeksvoorstel drs. Márian Vink en drs. Barbara Groot 1 25 juli 2017 AANLEIDING Versterken eerstelijns zorg De 1ste Lijn Amsterdam is een onafhankelijke netwerkorganisatie

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Intercultureel vakmanschap in de stage

Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking C Intercultureel vakmanschap in de stage Handreiking voor hsao-opleidingen en stageverlenende instellingen in de jeugdzorg HBO-raad, oktober 2012 Project intercultureel vakmanschap in het hsao

Nadere informatie

Angst voor afhankelijkheid Over wederkerigheid en (on)afhankelijkheid in relaties tussen burgers

Angst voor afhankelijkheid Over wederkerigheid en (on)afhankelijkheid in relaties tussen burgers Angst voor afhankelijkheid Over wederkerigheid en (on)afhankelijkheid in relaties tussen burgers L.linders@fontys.nl Lilian Linders Fontys Hogeschool Sociale Studies 06 50242166 Masterclass Humanitas Academie

Nadere informatie