Photoshop. Basiscursus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Photoshop. Basiscursus"

Transcriptie

1 Photoshop Basiscursus

2 Basisbegrippen

3 Basisbegrippen - Kleurmodus Basisbegrippen: Modus Een digitaal beeld is opgebouwd uit pixels. Iedere pixel heeft een bepaalde kleurwaarde De mogelijke kleurwaarden hangen af van het kleurenpalet dat je nodig hebt (bvb. grijswaarden of RGB-kleuren). In Photoshop wordt als synoniem voor kleurenpalet de term modus gebruikt (Afbeelding Modus). De belangrijkste zijn: Grijswaarden, (zwart-wit beelden) Duotoon (bichromie beelden) Geïndexeerde kleur (vrijgestelde beelden voor Internet) RGB-kleur (schermtoepassingen, internet) CMYK-kleur (drukwerk)

4 Basisbegrippen - Resolutie Basisbegrippen: Resolutie Dit staat voor het aantal beeldpunten per maateenheid (meestal inch). We praten dan over dots per inch of kortweg dpi Hoe groter de resolutie, hoe meer detail en scherpte een beeld heeft maar hoe groter het bestand wordt. De nodige resolutie hangt af van het doel waarvoor het beeld gebruikt zal worden. Schermgebruik: 72 dpi Print, fotokopie: 150 dpi Drukwerk: 300 dpi In dit menu kan je ook het formaat van het beeld aanpassen. Indien je met schermbeelden werkt, voor internet bvb. raad ik aan om eerst de centimeters om te zetten naar pixels. Je kan de Resolutie aanpassen bij Afbeelding Afbeeldingsgrootte. Indien je de resolutie, of het formaat van het beeld verandert moet je goed opletten want als aangevinkt staat betekent dat immers dat er pixels uitgevonden of weggelaten worden, met daardoor mogelijk kwaliteitsverlies. Je past altijd eerst de resolutie aan, en dan pas het formaat.

5 Werkruimte - Overzicht Werkruimte Overzicht De werkruimte kan je grotendeels aanpassen en naar je hand zetten. Photoshop werkt met zwevende paletten. Zo is er het gereedschappenpalet (Toolbar) aan de linkerkant, waar je het gereedschap kan aanklikken waarmee je een beeld wil bewerken. In andere zwevende paletten (rechts) kan je bepaalde opties kiezen, zoals lagen (Layers), kleurstalen (Swatches), historie (History)... Bovenaan de werkruimte zie je ook de optiebalk. Daar kan je verschillende opties kiezen die horen bij een gereedschap. Een overzicht van alle zwevende paletten vind je in het menu Venster. Daar kan je paletten zichtbaar maken of terug verbergen.

6 Werkruimte - Paletten Werkruimte Paletten Indien je de plaats van de paletten wil terugzetten naar de standaard werkruimte, dan kan je dat doen via het menu Venster - Werkruimte - Essentiële elementen opnieuw instellen Als je de werkruimte wil bewaren voor later, dan kan je dat doen via het menu Venster - Werkruimte - Nieuwe werkruimte. Je kan alle paletten, ook de beelden van het canvas lostrekken, en magnetisch aan de zijkant of aan elkaar verbinden. Zodra je de blauwe lijn ziet, is het palet magnetisch. Je kan ook gemakkelijk paletten sluiten als je ze niet nodig hebt, of opnieuw openen via het Venster menu. Ik raad jullie aan om de Historie, de Navigator en de Lagen zichtbaar te maken.

7 Werkruimte In- en uitzoomen Werkruimte In- en uitzoomen Om in te zoomen op een beeld, gebruik je het vergrootglas (ook Zoom Tool geheten). Nog gemakkelijker werkt het pallet Navigator. In de optiebalk zie je twee opties, namelijk een versie om in te zoomen (plusteken) en één om uit te zoomen (min-teken). Onderaan zie je een schuifbalk waarmee je al schuivend in- en uit kan zoomen. Linksonder kan je gewoon een % intypen, gemakkelijk om snel naar de gewone 100% weergave te gaan. In-en uitzoomen is puur visueel op het scherm, het uiteindelijke formaat van de afbeelding blijft dezelfde. Zodra je op de rode kader staat met je cursor (als het beeld erg is uitgezoomd), zie je een handje, hiermee kan je gemakkelijk de positie van het beeld op het scherm verschuiven.

8 Werkruimte Nuttige gereedschappen Werkruimte Nuttige gereedschappen

9 Selecteren

10 Selecties - Algemeen Tip: Ctrl + D = deselecteren Selecties Algemeen Het is van groot belang dat je weet hoe je delen van een afbeelding kan selecteren. Hiervoor zijn vele selectietools beschikbaar. Ik heb de belangrijkste uitgekozen, daarmee kan je vrijwel alle soorten selecties maken. Nadat je een selectie hebt gemaakt, kan alleen het geselecteerde gebied worden bewerkt. Binnen de selectie kan je dan gedeeltelijk kleuren, contrast e.d. toepassen, filters gebruiken enz In de gereedschapsbalk vind je ze bovenaan. Verplaatsingstool Onder enkele tools zitten andere soortgelijke tools verborgen (lang op het icoontje klikken en het flapt open). Zodra je een tool hebt aangeklikt komt bovenaan, net onder de menubalk, een nieuwe balk (de optiebalk) waarop de specifieke eigenschappen en instellingen van die bepaalde tool, zichtbaar worden. Voor elke tool zijn die anders. De belangrijkste instelling zal ik telkens bespreken. Als je klaar bent met de bewerking binnen de selectie kan je best Deselecteren. Zolang dat niet gebeurt is kan je immers nergens anders op het beeld werken. Dat doe je via Selecteren Deselecteren of Ctrl + D. Rechthoekige selectie Lasso Toverstaf Kniptool

11 Selecties - Tools Selecties De tools Rechthoekig en ovaal selectiekader Deze tools zitten onder elkaar. Met het rechthoekig selectiekader kan je een rechthoekig gebied selecteren in een afbeelding. Met het ovaal selectiekader kan je een ovaal gebied selecteren. Met de selectiekader één rij en één kolom kan je een rij van 1 pixel breed of een kolom van een pixel hoog te selecteren. Met de lasso kan je uit de losse hand een gebied selecteren in een afbeelding. Als je de veelhoeklasso gebruikt, kan je een selectiegebied maken met rechte lijnen. Als je de magnetische lasso gebruikt, wordt het selectielijn automatisch op de randen van een gebied geplaatst. Met de toverstaf kan je delen van een afbeelding selecteren op basis van overeenkomst in kleur van aangrenzende pixels. Je kan met dit gereedschap op een eenvoudige manier gebieden met onregelmatige vormen selecteren zonder dat je daarvoor de omtrek hoeft af te tekenen met de lasso. De snelle sectie is een penseel. Als je in een gebied klikt of sleept, dan wordt er een automatische selectie gemaakt op basis van kleur of structuur.

12 Selecties Ovaal selectiekader Oefening Selecties In deze oefening zullen we de belangrijkste selectietools leren gebruiken, het groentemannetje hiernaast probeer je zo goed mogelijk na te bootsen. Je start met het bestand groenten.psd Ovaal selectiekader Je gaat nu het ovaal selectiekader gebruiken om de ogen voor het gezicht te selecteren. Zodra je een nieuwe selectie maakt, wordt de vorige selectie ongedaan gemaakt. Selecteer het vergrootglas (Zoom Tool) en klik twee keer op de bosbes om weer te geven op minstens 300%. Je kan uiteraard ook het navigatiepalet gebruiken. Klik linksboven de bosbes en sleep in een diagonale lijn naar de rechteronderhoek zonder de muisknop los te laten. De bosbes is nu geselecteerd.

13 Selecties - Verplaatsen Oefening Selecties Een selectiekader verplaatsen tijdens het instellen Wanneer een selectiekader zich niet precies op de gewenste plaats bevindt terwijl je het aftekent, kan je grootte en positie van het kader wijzigen tijdens het instellen. 1. Hou, terwijl je de muis ingedrukt houdt, de spatiebalk ingedrukt en versleep het kader. 2. Laat de spatiebalk los (maar hou de muisknop nog ingedrukt) en sleep opnieuw. Wanneer je sleept zonder de spatiebalk ingedrukt te houden, verander je de grootte en vorm van het selectiegebied. Het beginpunt van de selectie blijft echter gelijk. Fout beginpunt Hersteld beginpunt Kader gewijzigd (klik en sleep) (spatiebalk ingedrukt) (spatiebalk losgelaten) 3. Pas wanneer het selectiegebied op de juiste plaats staat en de gewenste grootte heeft, laat je de muisknop los. Een selectie verplaatsen Je gaat nu de ogen maken voor het gezicht door de bosbes op de wortel te plaatsen met het verplaatsgereedschap. 1. Klik op het verplaatsgereedschap en plaats de cursor binnen het selectiekader van de bosbes. De aanwijzer verandert in een pijl met daarnaast een pictogram van een schaar. Dit pictogram geeft aan dat als je de selectie versleept, deze wordt verwijderd van de huidige positie en op de nieuwe positie wordt geplaatst. 2. Sleep de bosbes op de wortel.

14 Selecties - Dupliceren Tip: + ALT = dupliceren Oefening Selecties Een selectie tegelijkertijd verplaatsen en dupliceren Je gaat nu tegelijkertijd een selectie verplaatsen en dupliceren. 1. Zoom het beeld uit totdat het op het scherm past. 2. Selecteer het ovaal selectiekader. 3. Trek een kader rond de wortel met de bosbes. 4. Klik op het verplaatsgereedschap, hou de Alt-toets ingedrukt en plaats de cursor binnen het selectiegebied. De cursor verandert in een dubbele pijl. Dit geeft aan dat de selectie wordt gedupliceerd wanneer je deze verplaatst. 5. Hou de Alt-toets nog ingedrukt en sleep een kopie van het oog naar de linkerzijde van het meloengezicht. Laat de muisknop en de Alt-toets los, maar maak de selectie van het oog niet ongedaan. Als je de Shift-toets ingedrukt houdt tijdens het slepen, kan je de selectie alleen horizontaal of verticaal verplaatsen. Als je deze techniek gebruikt wanneer je de kopie van het oog naar de rechterzijde van het gezicht sleept, weet je zeker dat beide ogen op dezelfde hoogte liggen. 6. Druk de toetscombinatie Shift+Alt in en sleep een kopie van het oog naar de rechterzijde van het gezicht. 7. Sla op (ctrl + S). Oog naar linkerzijde van het gezicht verplaatst Kopie van oog verplaatst met de combinatie Shift+Alt

15 Selecties - Toverstaf Tip: Selectietool + Ctrl = verplaatsen Tip: + Tolerantie Oefening Selecties Verplaatsen met Ctrl Selecteer nu de kiwi die je gaat gebruiken als mond. Als je nu de Ctrl toets induwt kan je meteen verplaatsen. Verplaatsen met pijltjestoetsen Met de pijltjestoetsen kan je een selectie 1 of 10 pixels per toetsaanslag verschuiven. Opmerking: Je kan de pijltoetsen alleen gebruiken als het verplaatsgereedschap is geselecteerd. Een selectie maken met de toverstaf Met de toverstaf kan je aan elkaar grenzende pixels in een afbeelding selecteren op basis van overeenkomsten in kleur. Je gaat met de toverstaf de gele peer selecteren die je gaat gebruiken als neus voor het gezicht. 1. Klik op het gereedschap toverstaf in het gereedschapspalet om de toverstaf te selecteren. De toverstafopties zijn nu zichtbaar in de optiebalk. Met behulp van de optie Tolerantie kan je instellen welk kleurbereik moet worden geselecteerd wanneer je op een gebied klikt. De standaardwaarde is 32, hetgeen betekent dat 32 vergelijkbare lichtere en 32 vergelijkbare donkere kleuren worden geselecteerd. 2. Die tolerantie moet je altijd wat uitproberen om het juiste getal te vinden. Verplaatsen met Ctrl 3. Klik met de toverstaf op de peer. Vrijwel de gehele peer wordt geselecteerd.

16 Selecties - Lasso Oefening Selecties 4. Om de rest van de peer te selecteren, hou je de Shifttoets ingedrukt en klik je op de nog niet geselecteerde gebieden. Het plusteken dat naast de aanwijzer verschijnt, geeft aan dat je selectie elementen toevoegt aan de huidige selectie. Tip: selectietool + Shift = toevoegen selectietool + Alt = wegdoen Een selectie maken met de lasso Met de lasso kan je een selectie maken waarmee je willekeurig de lijnen kan tekenen. Als je de muis loslaat zal de selectie zich automatisch verbinden (sluiten) met het beginpunt. Net zoals bij de toverstaf kan je ook hier delen aan je selectie toevoegen via de Shift-toets. Wil je delen wegdoen, dan moet je de Alt-toets gebruiken. Je gaat deze technieken nu gebruiken om een ruwe selectie van de champignon te verbeteren. De champignon wordt als hoed gebruikt voor het meloenhoofd. 1. Zoom goed uit zodat je de champignon goed op je scherm ziet 2. Selecteer de lasso en trek een ruwe omlijning rond de champignon. Toevoegen aan selectie (Shift-toets ingedrukt) 5. Verplaats de de peer naar het meloengezicht. 6. Deselecteer. 7. Sla op.

17 Selecties Uitbreiden/verkleinen Oefening Selecties Een selectie uitbreiden of verkleinen 3. Hou de Shift-toets ingedrukt. Er verschijnt een plusteken naast de lasso. 4. Sleep de lasso rond een gebied dat je wil toevoegen aan de selectie en laat vervolgens de muisknop los. Het gebied wordt toegevoegd aan de huidige selectie. 5. Om het teveel aan selectie te verwijderen hou je de Alt-toets ingedrukt. Er verschijnt een minteken naast de lasso. 6. Sleep de lasso rondom het gebied dat je uit de selectie wil verwijderen. Verwijderen van selectie (Alt ingedrukt) Toevoegen aan selectie (Shift ingedrukt) 7. Herhaal deze stappen (Shift = toevoegen, Alt = verwijderen) totdat je selectie helemaal goed is. 8. Plaats de champignon als hoed op de meloen 9. Sla op Resultaat

18 Selecties - Veelhoeklasso Oefening Selecties Tip: Lasso + Alt = veelhoeklasso Veelhoeklasso + Alt = lasso Veelhoek lasso Met de veelhoek lasso maak je in principe een selectie maken met rechte lijnen. Maar je kan hem gemakkelijk omvormen tot gewone lasso om handmatig getekende lijnen te bekomen. Om te veranderen van veelhoeklasso naar gewone lasso gebruik je de Alt-toets Je gaat op deze manier een vlinderdas selecteren als strik. Je ziet dat de veelhoeklasso omgevormd wordt tot een gewone lasso. Je kan het eigenlijk ook omgekeerd doen en beginnen met de gewone lasso. 2. Laat nu de Alt-toets los (niet de muis!) en je krijgt terug de veelhoeklasso. 3. Klik nu telkens op de punten en inkepingen van de karteltjes tot beneden. 1. Begin in de linkerbovenhoek van de vlinderdas, klik op Alt en sleep naar rechts om handmatig een selectielijn langs de bovenzijde van de vlinderdas te tekenen. Hou de muisknop ingedrukt. 4. Klik terug op de Alt-toets om de onderkant te tekenen enz 5. Als je klaar bent, plaats je hem als strik op de meloen

19 Selecties Magnetische lasso Oefening Selecties Magnestische lasso Je kan de magnetische lasso gebruiken om automatisch gebieden te selecteren waarvan de omtrek een duidelijk contrast vertoont met de omliggende gebieden. Wanneer je een lijn trekt met de magnetische lasso, springt de selectielijn automatisch naar de omtrek van het element dat je wil selecteren. Je kan ook fixeerpunten plaatsen op de omtrek van het te selecteren gebied. Je gaat nu een oor maken voor het meloengezicht door met de magnetische lasso het oranje deel van het stukje sinaasappel te selecteren. 1. Klik met de magnetische lasso één keer op de linkeronderhoek van het stukje sinaasappel, laat de muisknop los en teken de omtrek af door een lijn naar rechts en bovenlangs het rode deel te trekken. De lijn springt naar de rand van de sinaasappel en er worden automatisch fixeerpunten geplaatst. 2. Als de magnetische lasso de rand niet nauwkeurig genoeg volgt (in gebieden met een laag contrast), kan je zelf fixeerpunten plaatsen op de rand met behulp van de muisknop. Je kan zoveel fixeerpunten plaatsen als je wil. Het is ook mogelijk fixeerpunten te verwijderen en zodoende het pad te wijzigen. Druk hiervoor op de Delete-toets en beweeg de aanwijzer terug naar het vorige fixeerpunt. 3. Om te eindigen dubbelklik je op de muisknop. De selectie wordt gesloten en de rest van de rand wordt automatisch geselecteerd.

20 Selecties Vrije transformatie Oefening Selecties Tip: Vrije transformatie = Ctrl T Eindigen = Enter of Dubbelklik Vrije transformatie Je gaat nu de opdracht Free Transform gebruiken om het linkeroor van de meloen te verkleinen en te draaien. Vervolgens dupliceer je het oor en draai je de kopie om zodat je deze kan gebruiken als rechteroor. 1. Kies Bewerken Vrije transformatie (of Ctrl T). Er verschijnt een kader rond het geselecteerde oor. 3. Plaats de aanwijzer op een van de hoeken en sleep de cursor in de richting van het middelpunt van de selectie om het oor te verkleinen. Als je de huidige verhoudingen wil behouden, hou je de Shift-toets ingedrukt terwijl je sleept. 4. Plaats de cursor binnen het selectiekader (maar niet op het middelpunt) en verplaats het oor. 2. Plaats de cursor aan de buitenzijde van een hoek om het oor te draaien. Wanneer je een gebogen pijl ziet, sleep je de muis in de richting waarin je het oor wil draaien. In het midden van de kader zie je een rond kruisje, dat is het draaipunt, het punt waarrond gedraaid wordt. Dit punt kan je verplaatsen 5. Wanneer het oor op de gewenste positie staat, druk je op Enter om de transformatie toe te passen. Het oor blijft geselecteerd. 6. Dupliceer het oor en verplaats naar de rechterkant.

21 Selecties Horizontaal omdraaien Oefening Selecties Transformatie Om iets te spiegelen (horizontaal omdraaien) en vele andere functies, kan je Bewerken - Transformatie gebruiken. Je kan alle verschillende selectietools en technieken combineren. Zo kan je gerust starten met de toverstaf en afwerken met de lasso. Wel belangrijk is om je object geselecteerd te houden. Hier kan je ook roteren met een bepaald aantal graden. Je kan ook allerlei vervormingen gebruiken.

22 Selecties Selectietools combineren Oefening Selecties Selectiegereedschappen combineren Met de toverstaf kan je objecten selecteren op basis van kleur. Als een object dat je wil selecteren een achtergrond heeft die uit één kleur bestaat, kan het handig zijn zowel het object als de achtergrond te selecteren en vervolgens de achtergrond uit de selectie te verwijderen met de toverstaf. 2. Maak een selectiekader rond de radijzen. De selectie bevat nu ook een deel van de witte achtergrond. Je gaat de witte achtergrond verwijderen uit de selectie, zodat alleen de radijzen zijn geselecteerd. 3. Klik op de toverstaf in het gereedschapspalet en hou vervolgens de Alt-toets ingedrukt. Er verschijnt een minteken naast de toverstaf. Je gaat nu het Rechthoekig selectiekader en de Toverstaf combineren om de radijzen te selecteren die je gaat gebruiken als wenkbrauwen voor het gezicht. 1. Selecteer het rechthoekig selectiekader. 4. Klik op een willekeurige positie in het witte vlak binnen het selectiekader. Nu zijn alleen de radijzen geselecteerd. 5. Dupliceer en verplaats de radijzen en spiegel horizontaal, plaats op de juiste positie.

23 Selecties - Uitsnijden Afbeelding uitsnijden Tenslotte ga je het gezicht selecteren en uitsnijden. 1. Kies de Uitsnijden of Crop-tool in het gereedschapspalet 2. Klik in het venster en sleep diagonaal van linksboven naar een rechtsonder. Er verschijnt een snijkader. 3. Als je het snijkader wil verplaatsen, plaats je de aanwijzer op een willekeurige positie in het kader en versleep je de aanwijzer. 4. Als je het kader wil vergroten of verkleinen, versleep je een greep. 5. Wanneer het kader op de gewenste positie staat, druk je op Enter om de afbeelding uit te snijden. Het groente-en-fruit-gezicht is nu af.

24 Lagen

25 Lagen Basisprincipes Lagen Basisprincipes Je kan in Photoshop op verschillende manieren delen van een afbeelding op lagen (Layers) isoleren. Elke laag kan vervolgens als aparte afbeelding worden bewerkt. Dit biedt je ongekende flexibiliteit in het samenstellen en bewerken van afbeeldingen. Je kan in Photoshop lagen bekijken en bewerken via het palet Layers (Lagen). Alle nieuwe lagen in een afbeelding zijn transparent totdat je er illustraties (pixels) op plaatst. Het werken met lagen in Photoshop kan worden vergeleken met het plaatsen van delen van een afbeelding op transparante (doorzichtige) vellen: je kan de vellen los van elkaar bewerken, verplaatsen of verwijderen zonder dat dit gevolgen heeft voor de andere vellen. Als je de vellen op elkaar legt, wordt de gehele afbeelding zichtbaar. Je kan lagen zichtbaar of onzichtbaar maken door het oogje aan of uit te vinken.

26 Lagen Basisprincipes Lagen Basisprincipes In volgende oefening gaan we de enkele basistoepassingen uitproberen. Open de bestanden klavier.psd en klok.psd. Hiervoor dubbelklik je op die achtergrondlaag, je krijgt dan volgend scherm te zien. Je ziet dat er bij het klavier 3 lagen staan in het lagenpalet, bij de klok slechts 1. Bij het klavier is enkel de Background laag zichtbaar. Klik nu de vierkantjes naast de lagen aan om ze zichtbaar te maken. Voor elk nieuw bestand wordt standaard een achtergrondlaag aangemaakt, die laag is gesloten, (je kan dat zien aan het slotje rechts) je kan er geen bewerkingen op uitvoeren. Deze achtergrondlaag kan worden omgezet naar een gewone laag. Hierin kan je een andere naam geven, klik op OK en je zal zien dat het slotje verdwenen is. Je kan ook een extra laag maken door onderaan het palet op te klikken, op die nieuwe laag kan je dan tekenen, en allerlei objecten op plaatsen en bewerken. Een laag wegdoen doe door op de laag te klikken en daarna op de prullenmand. Je kan de laag ook gewoon in de prullenmand slepen. Nog enkele andere basisprincipes zijn: klik op een bepaalde laag, neem het verplaatsgereedschap en zie hoe je de objecten op die laag kan bewegen. Doe eens hetzelfde met de andere lagen. Paats dan alles terug op je beginpositie.

27 Lagen Beelden samenvoegen Oefening Beelden samenvoegen We gaan nu beide beelden klavier.psd en klok.psd. Samenvoegen. Eigenlijk hebben we enkel de klok nodig en niet de witte achtergrond. Er zijn verschillende methodes om dat te doen. Je kan op het bestand klok.psd de witte achtergrond selecteren met de toverstaf, en daarna met de menu Selecteren Selectie omkeren, de klok zelf selecteren. Die kan je dan overbrengen. Je kan ook het hele bestand (klok en witte achtergrond) overbrengen en daarna het wit verwijderen. 2. Voor het overbrengen of samenvoegen van beelden klik je op het verplaatsgereedschap, klik op de afbeelding in klok.psd en sleep deze naar het klavier. Als je Shift ingedrukt houdt tijdens het slepen van de illustratie naar het andere bestand, wordt de illustratie gecentreerd in het nieuwe bestand geplaatst. 1. Best plaats je beide beelden naast elkaar om gemakkelijk te werken. Klik op de naam van het bestand en trek los van het canvas.

28 Lagen Lagen herschikken Oefening Beelden samenvoegen De klok is nu zichtbaar op een eigen laag (Laag 1) in het lagenpalet van het klavier. Lagen herschikken Afhankelijk van welke laag geselecteerd stond zal de klok bovenaan, of onder een anderen laag liggen. Je kan de lagen van positie veranderen. De volgorde waarin lagen zijn gerangschikt in Photoshop wordt de rangorde of stapelvolgorde genoemd. De rangorde is bepalend voor de weergave van een afbeelding; je kan de volgorde wijzigen om bepaalde delen van de afbeelding boven of onder andere delen (lagen) van een afbeelding te plaatsen. Je gaat nu de lagen herschikken zodat de klok boven alle andere onderdelen van de afbeelding ligt. 3. Je kan de naam veranderen door in het lagenpalet te dubbelklikken op de naam Layer. De tekst wordt geselecteerd. Typ de naam Klok en klik op OK. Laag 1 heeft nu de naam Klok in het lagenpalet. 1. Klik op de laag Klok in het lagenpalet en sleep het naar de hoogste positie in de lijst in het palet. Wanneer je een dikke zwarte lijn ziet boven de laag Meter.

29 Lagen Dekking veranderen Oefening Beelden samenvoegen 2. Laat nu de muisknop los. De laag Klok wordt nu bovenin de rangorde geplaatst, hetgeen betekent dat de klok boven alle andere afbeeldingen in het bestand ligt. Delen op een laag selecteren en verwijderen We gaan nu de witte achtergrond van de klok verwijderen. 1. Selecteer de kloklaag, Klik op de toverstaf, zet de Tolerantie op 10 en klik op het witte gebied rond de klok om dit te selecteren. 2. Druk op Delete om het wit te verwijderen. 3. Deselecteer (Ctrl D). De dekking en modus van een laag wijzigen De afbeelding van de klok bedekt nu alle afbeeldingen die eronder liggen. Het is mogelijk de dekking van de klok te wijzigen zodat de andere lagen door de klok heen zichtbaar zijn. 1. Zorg ervoor dat de laag Klok nog actief is en klik op de pijl naast het veld Dekking. 2. Sleep de regelaar naar 50%. De klok wordt gedeeltelijk doorzichtig en de lagen die eronder liggen, worden zichtbaar. De gewijzigde dekking is alleen van toepassing op de laag Klok.

30 Lagen Overvloeimodi Oefening Beelden samenvoegen Experimenteer nu met de overvloeimodi op de laag Klok. Kies bijvoorbeeld de modi Verschil en Donkerder en controleer welke gevolgen dit heeft op de afbeelding. Selecteer vervolgens de modus Bleken voor dit voorbeeldbestand en stel de dekking in op 90%. Overvloeimodi Je kan ook verschillende overvloeimodi (Blending Modes) toepassen om de manier waarop de klok overvloeit met de onderliggende lagen te wijzigen.

31 Lagen Lagen koppelen Oefening Met lagen werken Lagen koppelen Lagen kunnen op een efficiënte manier worden bewerkt door ze te koppelen. Gekoppelde lagen kunnen tegelijkertijd worden verplaatst en getransformeerd en blijven dus altijd op dezelfde positie t.o.v. elkaar staan. Je gaat de klok nu verplaatsen ten opzichte van de lager. Vervolgens koppel je de twee lagen, waarna je ze tegelijkertijd verplaatst, schaalt en roteert. 1. Selecteer het verplaatsgereedschap en sleep de klok naar de rechteronderhoek van de klavier zodat de klok maar voor een deel zichtbaar is. 2. Klik nu op de laag van de klok, druk op Ctrl en klik op de laag van het lager. Beide lagen zijn nu geselecteerd. Nu kan je via vrije transformatie (Ctrl T) draaien, verkleinen en verplaatsen. Als je de Shift toets gebruikt tijdens het verkleinen, zullen de verhoudingen van de objecten behouden blijven. Zorg dat het beeld eruit ziet zoals op onderstaande afbeelding. Je kan de lagen koppelen met het koppelicoon, maar de meeste bewerkingen kan je gewoon via de Ctrl doen.

32 Lagen Opvullingslaag toevoegen Oefening Met lagen werken Een opvullingslaag toevoegen 2. Je ziet dat er veel mogelijkheden zijn. Wij kiezen Verloop (2 de van boven). Je gaat nu een speciale nieuwe laag toevoegen waarop je een verloop toepast. Een speciale laag kan dienen om aanpassingen uit te voeren op het beeld. Als je een opvullingslaag invoegt, wordt dit toegepast op alle onderliggende lagen in de rangvolgorde. Een opvullingslaag kan ook dienen om een laag op te vullen met een volle kleur, een verloop of een patroon. 1. Klik op het ronde zwartwitte ikoon onderaan het palet. Vervolgens verschijnt het dialoogkader Verloopvulling. Daarin kan je de kenmerken van het verloop wijzigen. 3. Met Stijl kan je de soort kiezen zoals Lineair, Radiaal,... Kies voor Lineair. Met de Hoek kan je de richting van het verloop veranderen. Kies als hoek 180, zodat de kleur aan de rechterkant staat. Met schaal kan je het verloop harder of zachter maken, kies voor 120%.

33 Lagen Verloopbewerker Oefening Met lagen werken Verloopbewerker Als je klikt op het verloopbalkje, dan verschijnt de Verloopbewerker. Daarin kan je het verloop zelf van kleur(en) veranderen. Kies het 2 de blokje (Kleur naar transparant). Vervolgens klik je op een Stop waardoor je op het vakje Kleur kan klikken (klik op de kleur zelf). De kleurkiezer gaat dan open. Nu kan je de kleur veranderen. Je kan ook meerdere Stops plaatsten om een soort regenboogeffect te creëren.

34 Lagen Tekst toevoegen Oefening Met lagen werken Tekst toevoegen Je gaat nu tekst toevoegen en manipuleren. Tekst wordt gemaakt met het tekstgereedschap en wordt standaard op een aparte laag geplaatst. Je gaat de tekst bewerken en een speciaal effect op de tekstlaag toepassen. Je verlooplaag ligt nu helemaal boven in je palet. 1. Selecteer het tekstgereedschap en klik op de linkerbovenhoek van het beeld. Er verschijnt een cursor zodat je tekst kan invoeren. Typ Spelen met lagen in. De naam van de tekstlaag in het lagenpalet wordt ook Spelen met lagen. In de optiebalk verschijnen de kenmerken van tekst. Selecteer de ingetypte tekst. Hierdoor bedekt het ook de lager en de klok. Verschuif het nu tussen het klavier en de lager zodat enkel het klavier bedekt wordt. 2. Kies Calibri Bold, 36 pt, oranje kleur. Indien je de tekst achteraf nog wilt aanpassen dubbelklik je op de T in het lagenpalet. Dat geldt voor alle speciale lagen, gewoon op het icoontje zelf (naast de laag) klikken, en je zit weer in het menu van die bepaalde bewerking.

35 Lagen Laageffect toevoegen Oefening Met lagen werken Een laageffect toevoegen Het is mogelijk een laag een ander uiterlijk te geven door een van de meegeleverde laageffecten toe te voegen, zoals schaduw, gloed, schuine kant of reliëf. Je kan deze effecten eenvoudig toepassen op een gespecificeerde laag. Belangrijk nu is om het gewenste effect een te klikken, en ook op het woordje daarnaast te klikken om de eigenschappen van dat specifieke effect te zien. Probeer de meter er eens zo uit te laten zien. Dubbelklik op de laag van de meter (op een vrije plaats) in het lagenpalet.

36 Lagen Laageffect Oefening Met lagen werken Je gaat nu Schuine kant en reliëf en Slagschaduw toepassen op de tekst. 1. Zorg ervoor dat de tekstlaag actief is. Dubbelklik op de laag (op een vrije plaats) in het lagenpalet. Het dialoogvenster Laagstijl verschijnt. Links zie je een opsomming van de mogelijke effecten. Om een effect te activeren moet je klikken op de naam van dat effect in de lijst, zodat die naam in een kleurveld staat. Dan kan je rechts de kenmerken van dat effect wijzigen. 2. Activeer het effect Bevel Schuine kant en reliëf. 3. Verander de diepte (123%) en het Formaat (1). 4. Activeer nu het effect Slagschaduw. 5, Verander de afstand, de grootte en de hoek. Laageffecten worden automatisch toegepast op wijzigingen die je later doorvoert op een laag. Als je bijvoorbeeld de tekst wijzigt, zie je dat de effecten ook worden toegepast op de nieuwe tekst.

37 Bestanden opslaan

38 Bestanden opslaan - Bestandsformaten Bestanden opslaan Bestandsformaten Naargelang het doel van een beeld, dien je het op te slaan als één of ander bestandsformaat. PSD Het bestandsformaat eigen een Photoshop is.psd (PhotoShop Document). In dit formaat wordt alle informatie, zoals de afzonderlijke lagen, behouden. Voor schermweergave (websites, presentaties,...) en ook voor gebruik in Office documenten (Word) Dan sla je best een kopie op in JPG, PNG of GIF Een handige manier is dan Bestand Opslaan voor web Als je in de Adobe familie blijft (InDesign,Illustrator, Premiere ) kan je kiezen om dit.psd formaat te behouden. Wil je het echter voor drukwerk of schermtoepassingen gebruiken, zal je het moeten opslaan in een ander bestandsformaat. De lagen zullen dan wel samengevoegd worden. Best hou je het originele PSD formaat ook altijd bij. Dan kan je er later altijd veranderingen in aanbrengen.

39 Bestanden opslaan - Bestandsformaten Bestanden opslaan Bestandsformaten In het venster kan je dan bovenaan klikken op 2-maal tonen. Dan kan je kiezen tussen een aantal formaten. Terwijl je de opties verandert, kan je in een preview-venster zien hoe het eindbeeld er zal uitzien.

40 Bestanden opslaan - Bestandsformaten Bestanden opslaan Bestandsformaten Voor schermweergave Dan sla je best een kopie (van het PSD-bestand) op in JPG of PNG. Indien je ook transparantie wil behouden ga je best naar GIF.C JPEG Voor beelden met honderden tot miljoenen kleuren. Je kan hier de kwaliteit kiezen (de beelden worden gecomprimeerd), in functie van de bestandsgrootte. Je kiest best kwaliteit hoog tot maximum. GIF Voor beeldjes met maximaal 256 kleuren. Compressie zonder kwaliteitsverlies. Ondersteunt ook een transparante achtergrond. Wordt vooral gebruikt voor beelden met weinig kleuren, zoals logo s, cartoons, grafieken. Het getal bij GIF staat voor het aantal kleuren dat een beeldje kan bevatten. Je kan het beeldje ook gewoon op via Bestand Opslaan Als bewaren, dan verander je onderaan wel het formaat. PNG Gebruikt geen compressie waardoor de kwaliteit maximaal blijft, hierdoor heb je wel grote bestanden. Je kan wel transparantie behouden.

41

42 Bestanden opslaan - Bestandsformaten Bestanden opslaan Bestandsformaten Voor drukwerk TIFF Dit is de standaard voor pixelbeelden voor drukwerk. Vermits er gedrukt wordt met CMYK-kleuren moet je de kleurmodus wel veranderen (Afbeelding Modus) Oefening Doe het beeldje Adelaar open en sla het op in de verschillende mogelijkheden, geef ook telkens een andere naam. Sla de beeldjes op in een map op de C-schijf. Doe daarna in Photoshop alle beeldjes naast elkaar open en vergelijk het resultaat. Ga ook eens kijken in de map, (vraag Details) en vergelijk de bestandsgrootte. TIFF kan je gebruiken voor beelden in de volgende modussen: Bitmap, Grijswaarden, CMYK en Lab. Door LZW-compressie te kiezen bij de TIFF-opties, kan het beeld vrij compact opgeslagen worden (tot een vierde kleiner). LZWcompressie is non-lossy, dus zonder kwaliteitsverlies

43 Beelden optimaliseren

44 Beelden optimaliseren Contrast en helderheid Beelden optimaliseren Contrast en helderheid Voor je begint Verander in de Navigator de zoomfactor eerst naar 100% Contrast en helderheid Via Afbeelding Aanpassingen kan je heel veel correctiemogelijkheden om een beeld te optimaliseren. Wij gaan hier de belangrijkste bespreken Contrast De meeste beelden kunnen wat meer pit gebruiken. Dat kunnen we toevoegen met het contrast. In het venster kan je via de schuifbalken gemakkelijk contrast en helderheid verbeteren. Zelfs bij een goed beeldje is een toename van het contrast met +10 aangeraden. Dit zal de donkere delen nog wat donkerder maken en de lichte delen wat lichter. Helderheid De helderheid zal je vooral aanpassen bij over- en onderbelichtte beeldjes. Daardoor zal je het beeldje in zijn geheel lichter of donkerder maken

45 Beelden optimaliseren Kleurtoon en verzadiging Beelden optimaliseren Kleurtoon en verzadiging Kleurtoon De kleurtoon kan je gebruiken om een kleurzweem weg te werken, je kan er ook heel leuke effecten mee verkrijgen door de algemene kleurverschuiving. Probeer zeker eens uit! Bij de voorinstellingen zitten ook speciale effecten klaar. Verzadiging Bij de verzadiging gaan we als het ware meer kleur in de kleur steken. Ook hierdoor krijgen we meer pit in een beeld. Bij een goed beeld niet overdrijven, ook hier is +10 een goede aanrader. Indien je verzadiging gaat verminderen, zal er meer grijs in het beeld komen (kleur wordt weggenomen), waardoor je meer pastelkleuren bekomt. Helderheid De 3 de schuifbalk Helderheid zal weer het hele beeldje lichter of donkerder maken. Rechtsonder kan je de checkbox Voorvertoning gebruiken om het verschil voor je correctie na je correctie te zien.

46 Beelden optimaliseren Kleuren verbeteren Beelden optimaliseren Kleuren verbeteren Kleurbalans Met de kleurbalans kan je een meer subtiele kleuraanpassing maken. Ook is dit zeer geschikt om kleurzwemen te verwijderen. Ook bij een goed beeld kan je het gebruiken. In ons voorbeeld kunnen de schuifbalk bijvoorbeeld subtiel richting Geel schuiven om zo een zonniger beeld te krijgen. Aanpassingslaag De kleurcorrecties die we tot nu gezien hebben kan je ook via een Aanpassingslaag (zie hoofdstuk lagen ) toevoegen. Dan kan je de correctie toepassen op bepaalde lagen, en op andere lagen niet. Je kan dit doen voor de Middentonen, dit zal het hele beeld beïnvloeden. Bij een sneeuwlandschap zal je de aanpassing vooral doen in de Hooglichten. En Je kan er ook voor kiezen enkel in de schaduwpartijen te leur te veranderen.

47 Beelden optimaliseren Kleuren plaatselijkverbeteren Beelden optimaliseren Kleuren plaatselijk verbeteren Eerst selecteren, dan verbeteren Je kan ook plaatselijk de kleuren verbeteren, door op de juiste laag te gaan staan, het deel dat een kleuraanpassing nodig heeft te selecteren, en dan met de aanpassingtool van je keuze de kleurcorrectie door te voeren. Hetzelfde bereiken op verschillende manieren Zoals je in de volgende hoofdstukken zal zien kan je hetzelfde effect ook bereiken op andere manieren. Belangrijk is dat jij zelf de manier kiest die jou het beste ligt op in Photoshop bepaalde zaken en effecten te bereiken. Wat we hier aanreiken zijn enkel de basisprincipes, aan jou om van hieruit zelf op zoek te gaan naar alle mogelijkheden die Photoshop verder nog biedt

48 Beelden optimaliseren Scherpte verbeteren Beelden optimaliseren Scherper maken Met een filter de afbeelding opscherpen Als laatste stap in het verbeteren van de foto ga je met het filter Slim Verscherpen (Smart Sharpen) de foto opscherpen. Deze filter wordt gebruikt om het contrast van detailranden aan te passen en op die manier een betere focus te simuleren. Het slimme zit hem in de mogelijkheid om de reden van de onscherpte aan te geven (Verwijderen): Vage lens: beeld is onscherp gefotografeerd Camera of onderwerp bewoog tijdens het fotograferen Gaussiaans vervagen: onscherpte die eigen is aan de sensor in de camera of aan de scanner Kies Filter - Verscherpen - Slim Verscherpen. Zorg ervoor dat de optie vertoning is geselecteerd zodat je het effect van het filter kan zien voordat je het filter toepast. Je kan de cursor in het voorvertoonvenster plaatsen en slepen om andere delen van de afbeelding te bekijken. Het is ook mogelijk in en uit te zoomen op de voorvertoning met de plus- en minknoppen onder het venster. Sleep de regelaar Hoeveelheid totdat je de gewenste scherpte hebt bereikt (kies bijvoorbeeld 120%) en klik op OK om het filter toe te passen op de afbeelding. Overdrijf niet met opscherpen omdat bepaalde details anders teveel geaccentueerd worden en de foto lelijk kunnen maken (bv. huidporiën bij portretfoto s).

49 Beelden optimaliseren Canvas vergroten Beelden optimaliseren Canvas vergroten Je kan via Uitsnijden of Crop-tool de canvas van een te klein beeld vergroten, bijvoorbeeld om je banner groter te maken. De achtergrond (hieronder blauw) zal ingevuld worden door de achtergrond-kleur op je gereedschapsbalk. Canvasgrootte Ook via het menu Afbeelding Canvasgrootte kan je dit bereiken, hier kan je natuurlijk de exacte maten opgeven die je nodig hebt. Ook kies je vanuit welke kant je de canvas wil laten toenemen.

50 Retoucheren

51 Retoucheren - Snel retoucheerpenseel Retoucheren Snel retourcheerpenseel Objecten verwijderen Met deze tool kan je heel snel objecten verwijderen. Gemakkelijk is om de grootte van het penseel juist af te stellen. Ook de hardheid kan je aanpassen Met dit Snel retoucheerpenseel moet je gewoon over het object dat je wil verwijderen schilderen en de Photoshop zal het object dan vervangen door pixels die het rond dat object staan. Probeer eens het schaap te verwijderen.

52 Retoucheren - Kloonstempel Retoucheren Kloonstempel Die laag kan je dan weer dupliceren enz Je kan ook klonen over 2 beelden heen. Objecten verwijderen Ook met de kloonstempel kan je objecten doen verdwijnen. Hier kies je via ALT klik eerst zelf de plaats van waaruit je pixels gaat kopiëren. Je laat dan de ALT los en tekent met de cursor over de objecten die moeten verdwijnen of die je bij wil tekenen. We testen het laatste eens uit met het beeld schaap.jpg Via ALT-klik kopiëer je de pixels van het achterste schaap in het geheugen van de computer. Dan ga je in de heide staan en je schildert het schaap daar. Indien je het schaap schildert op een nieuwe laag, kan je daarna op die laag doen wat je wel, verkleinen, draaien, kleur veranderen

53 Maskers

54 Maskers gebruiken Maskers Basis Maskers gebruiken Met maskers combineer je de techniek van selecteren en lagen. Je kan op een laag een masker leggen die een deel van het beeld als je ware verstopt. Het verstopte deel wordt dan transparant voor de laag die eronder ligt. Oefening op maskers Je gebruikt de afbeelding schaap.psd. Met de snelle selectie selecteer je de bergen en de zee. Het principe is dat je begint met een deel van het beeld te selecteren, dit moet het deel zijn dat je wil overhouden, je klikt dan op de masker knop die je onderaan het lagenvenster kan vinden. Het nietgeselecteerde deel krijgt dan een masker en verdwijnt. Je draait de selectie om via het menu Selecteren Selectie omkeren, zodat je de voorgrond met de schapen geselecteerd hebt. Nu klik je op de masker-knop en je zal zien dat de achtergrond verdwijnt. Het is echter nog wel aanwezig moest je later toch beslissen om er gebruik van te maken. Je gooit de pixels niet echt weg.

55 Maskers gebruiken Maskers Basis Het masker in het lagen venster Op de laag zie je nu een bijkomende aanduiding in wit en zwart, waarbij het zwarte deel het masker bevat. Je kan nu een ander beeld onder deze laag schuiven, (probeer het eens met sky.jpg) en dan vervangt dat beeld de bergen van daarstraks. Op die nieuwe laag kan je dan Vrije Transformatie uitvoeren en alle ander bewerkingen die je wil.

56 Maskers gebruiken Maskers Aanpassen Rechtermuistoets op het masker Dan krijg je de masker opties, waarmee je het masker kan aanpassen enz Je kan het masker ook nog aanpassen door op het masker (in het lagenvenster) te klikken, het penseel te nemen en met de witte of zware kleur (voor of achtergrondkleur) bij te schilderen op het beeld. Probeer eens!

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1439/create-a-wrong-fruit-collage.html Fruitcollage Er wordt gebruik gemaakt van volgende gereedschappen: Verplaatsen, Kloonstempel, Gum, Doordrukken, Penseel,

Nadere informatie

Initiatie deel 2 Test selecties

Initiatie deel 2 Test selecties deel 2 Test selecties Test deel 2 Selecties. In deze les gaan we verschillende selectiemogelijkheden uitvoeren, laagstijlen, overvloeimodus, maskers enz.. Het is geen makkelijke les, neem er uw tijd voor

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial. Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.php Stap 1 Kies een afbeelding en zet die om in een lijntekening. De meeste afbeeldingen zijn omzetbaar

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond.

1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond. http://www.dwphotoshop.com/photoshop/dragon_wing_jewelry.php Draak met Vleugels Juweel Deel 1: De Vleugels 1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond. 2. Nieuwe laag,

Nadere informatie

Initiatie deel 2 Test selecties

Initiatie deel 2 Test selecties Test deel 2 Selecties. In deze les gaan we verschillende selectiemogelijkheden uitvoeren, laagstijlen, overvloeimodus, maskers enz.. Het is geen makkelijke les, daarom is het ook onze test, neem er uw

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Eerste opdracht 1) Bestand openen : Menu Bestand Openen, open de beginfoto van deze de afbeelding les15 bloemenmand.jpg Werk op kopie van foto = CTRL+J, je bekomt

Nadere informatie

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix Voorwoord Over dit boek en de auteurs...............................ix DEEL 1 Basisvaardigheden. Situering van Photoshop binnen de grafische sector..............5 Het werkgebied..........................................7

Nadere informatie

Sneeuw globe maken.

Sneeuw globe maken. http://graphicssoft.about.com/od/photoshop/l/blsnowglobe1.htm Sneeuw globe maken 1.) Nieuw document: 400 x 500 pixels, 72 ppi, witte achtergrond. Werk je met een groter document dan zal je in de loop van

Nadere informatie

Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream

Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-illustrate-a-delicious-ice-cream-bar/ Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream In deze les worden weer veel technieken toegepast. Alles wordt zelf getekend

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso Selecties SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso 1 Selectiegereedschappen Selectiekaders Selectiekadergereedschappen zijn ideaal om selecties van symmetrische vormen te maken.

Nadere informatie

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren.

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren. Workshop 24 MicDigital Het verloopgereedschap & spelen met licht Een van de fijne dingen die je met Photoshop kan doen, vooral met digitale foto s, is het licht van een foto kan bewerken, verhogen of toevoegen.

Nadere informatie

Water reflectie maken

Water reflectie maken http://www.photoshopstar.com/photo-effects/realistic-water-reflection-effect/ Water reflectie maken Nodig: kasteel afbeelding Stap 1 Open afbeelding met kasteel; deze afbeelding is nogal groot; we passen

Nadere informatie

3D puzzel in bolvorm in CS5

3D puzzel in bolvorm in CS5 http://psd.tutsplus.com/tutorials/3d/create-a-spherical-3d-puzzle-with-photoshop/ 3D puzzel in bolvorm in CS5 Gebruikt: foto met wolken en water, handen, puzzelstructuur Stap 1 Nieuw Document Nieuw wit

Nadere informatie

Enveloppe tekenen in Photoshop

Enveloppe tekenen in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/icon-design/how-to-create-an-envelope-icon-inphotoshop/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed%3a+psdtuts+%2 8PSDTUTS%29 Enveloppe tekenen in Photoshop

Nadere informatie

Workshop 19. Adobe Photoshop

Workshop 19. Adobe Photoshop Workshop 19 Adobe Photoshop 2 Workshop 19 Kerst special MicDigital Een Kerst- of Nieuwjaarskaartje maken. We gaan zelf eens een Nieuwjaarskaartje maken in Photoshop. We gaan dit doen zonder ook maar één

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-super-shiny-pencil-icon/ Mooi potlood maken Het potlood is een van de meest gebruikte gereedschappen bij het creatievelingen. Bij het maken van deze

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

BEWERKINGEN verzameling deel 1

BEWERKINGEN verzameling deel 1 PS.01 Bewerkingen verzameling deel 1 1-17 BEWERKINGEN verzameling deel 1 Afbeeldingen op Internet, die niet te downloaden zijn, toch kopiëren. Maak een printscreen van het scherm, waarbij de afbeelding

Nadere informatie

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.)

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.) Workshop 8 MicDigital Oude foto s Soms willen we een oude foto herstellen, maar het is perfect mogelijk om een hedendaagse foto er oud te laten uitzien. Wat we in het ene herstellen willen we in een andere

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/text-effects-tutorials/how-to-create-an-ice-text-effect-withphotoshop/ IJstekst maken Nodig Vooraleer te beginnen zoek je enkele penselen. Twee belangrijke sets gebruikt,

Nadere informatie

Lesje 05: Foto s laten overvloeien.

Lesje 05: Foto s laten overvloeien. Lesje 05: Foto s laten overvloeien. 1. Documenten openen. Open het bestand les 05 achtergrond.jpg. Menu bestand openen of Ctrl+O. zoek de achtergrondfoto en open de afbeelding. Sla dit al een eerste keer

Nadere informatie

Copyright Mailgroep photoshop

Copyright Mailgroep photoshop https://www.youtube.com/watch?v=r2rha887hpq Veelhoek foto video les gemaakt in CS6 Veelhoek foto blz. 1 1) Open een foto met een gezicht; omzetten in Slim Object (rechtsklikken op de laag en kiezen voor

Nadere informatie

Gelukkig zonnetje - bz 1

Gelukkig zonnetje - bz 1 http://vectips.com/tutorials/create-a-happy-sun-character/ Gelukkig zonnetje Deze oefening werd gemaakt en uitgelegd voor Adobe Illustrator CS4. Ik heb geprobeerd de oefening volledig te maken in Photoshop,

Nadere informatie

Scene.html Kleurrijke regenboog

Scene.html Kleurrijke regenboog http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1694/create-a-colorful-rainbow-fantasy- Scene.html Kleurrijke regenboog Regenboog - blz 1 Stap1 Nieuw document : Breedte = 1000px, hoogte = 1500px ; 72 dpi (Dots

Nadere informatie

Selectietechnieken / Affiche

Selectietechnieken / Affiche Selectietechnieken / Affiche Maak een affiche van personen die bij elkaar horen. Maak de personen vrijstaand met een van de selectietechnieken. Verwerk eventueel een foto van jezelf in het affiche. Affiche

Nadere informatie

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ Schetsen Nodig: afbeelding met vlinder ; notebookpaper ; stukje afgescheurd papier ; hand Gebruik je andere afbeeldingen dan

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://design.tutsplus.com/tutorials/create-a-mixed-style-collage-free-psd-premium-tutorial--psd-11581 Mixed collage Mixed collage blz. 1 Nodig: grunge structuur; model1; model2; vogel; bergen; asteroïde;

Nadere informatie

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm 1) Open de afbeelding les06 koppel.jpg We proberen die foto eerst een klein beetje te verbeteren. Wil je meer weten over kleurcorrecties dan kan je

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

Foto manipulatie met straatdanser

Foto manipulatie met straatdanser http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/dazzling-dance-photomanipulation/all-pages.html Foto manipulatie met straatdanser Foto s worden gecombineerd, speciale effecten toegevoegd

Nadere informatie

Planeet en dame (Overvloeien van foto s)

Planeet en dame (Overvloeien van foto s) http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/blend-a-planet-transparently-into-a-photomanipulation/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed%3a+psdtuts+ %28PSDTUTS%29 Planeet

Nadere informatie

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13.

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13. Inhoud Inleiding 9 Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13 1 Start 15 1.1 Voorkeuren resetten 16 1.2 Een nieuwe afbeelding

Nadere informatie

Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap.

Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap. http://www.freepsd.com/2009/02/25/a-letter-from-florence/#more-536 Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap. Vooraleer je begint, bekijk de video s bij bovenstaande link, daar kan

Nadere informatie

Stap 1: Nieuw document breedte =1000px ; hoogte = 600px. Plak een afbeelding van een laptop in je document. Noem de bekomen laag laptop.

Stap 1: Nieuw document breedte =1000px ; hoogte = 600px. Plak een afbeelding van een laptop in je document. Noem de bekomen laag laptop. http://psdfan.com/tutorials/designing/design-a-professional-laptop-advert/ Professionele laptop Stap 1: Nieuw document breedte =1000px ; hoogte = 600px. Plak een afbeelding van een laptop in je document.

Nadere informatie

In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd gestart:

In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd gestart: http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/sunglasses/ Een weerspiegeling maken in een zonnebril In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd

Nadere informatie

De PSP les vindt je hier: Did I See Myself. Benodigdheden

De PSP les vindt je hier:   Did I See Myself. Benodigdheden De PSP les vindt je hier: http://www.esmakole.nl/didiseemyself.htm Did I See Myself Deze les is gemaakt met CS6, maar kan goed met andere versies gemaakt worden Benodigdheden 4 of 5 Tubes 2 Maskers 1 Selectie

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Maskers. Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van!

Mailgroep photoshop. Copyright. Maskers. Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van! Maskers Zoveel mogelijk je eigen ding doen met deze oefening; maak er een mooie compositie van! Volgende stappen zijn als hulpmiddel bedoeld! Maskers blz. 1 Stap1 : model selecteren Open afbeelding met

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px

Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px Les13 Allerlei correcties En ook aandacht bij het opslaan, zeker afbeeldingsgrootte controleren!!!! max. breedte/hoogte 800px /800px Langste kant dus max: 800px Hier geven we slechts enkele basis handelingen

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L.

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L. Les 10 Kleurenkwaliteit verbeteren Hier gaan we werken met een resolutie van 300px/inch, dus volg goed de aanwijzingen en gebruik de juiste waarden om niet in de problemen te komen. 1) Open de vier bestanden:

Nadere informatie

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen Workshop 20 MicDigital Transparantie in foto s Transparantie en vervagen. We gaan eens met foto s spelen en ze transparant maken. We willen bv twee foto s over elkaar leggen en de bovenste moet vloeiend

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Videoles : eigen kunstwerk ; bekijk eerst de video en volg dan onderstaande uitleg.

mailgroep photoshop Copyright Videoles : eigen kunstwerk ; bekijk eerst de video en volg dan onderstaande uitleg. https://www.youtube.com/watch?v=erz0xibxw8w Videoles : eigen kunstwerk ; bekijk eerst de video en volg dan onderstaande uitleg. Voorbeeld1 Voorbeeld2 Voorbeeld3 Kunstwerk blz. 1 Maak een schets van wat

Nadere informatie

Gemaakt door Santy Nicole

Gemaakt door Santy Nicole Oefening : Filmstrip-Pasen. Ytnas Maak een nieuw bestand met volgende eigenschappen. o Naam = filmstrip-pasen. o Breedte = 1024 pixels o Hoogte is = 768 pixels o Resolutie = 300 ppi o Modus = RGB o Inhoud

Nadere informatie

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/how-to-get-that-anime-look-in-photoshop-using-aflexible-workflow/ Strip figuurtje inkleuren in Photoshop Stap 1 Startfiguurtje openen (psd bestand). Je ziet een

Nadere informatie

Deze les werd gemaakt in Adobe Photoshop CS6, maar is goed te maken vanaf versie CS3+.

Deze les werd gemaakt in Adobe Photoshop CS6, maar is goed te maken vanaf versie CS3+. http://textuts.com/gingerbread-cookies-text-effect/ Peperkoek Deze les werd gemaakt in Adobe Photoshop CS6, maar is goed te maken vanaf versie CS3+. Nodig : tafelkleedje ; rocky patroon ; andere vintage

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=ks9fgf53gi4 Embleem maken met je initialen - videoles mailgroep photoshop Copyright 1) Bestand Nieuw :

https://www.youtube.com/watch?v=ks9fgf53gi4 Embleem maken met je initialen - videoles mailgroep photoshop Copyright 1) Bestand Nieuw : https://www.youtube.com/watch?v=ks9fgf53gi4 Embleem maken met je initialen - videoles 1) Bestand Nieuw : Embleem blz. 1 2) Dubbelklikken op de achtergrondlaag om te ontgrendelen, noem de laag basis Klik

Nadere informatie

Een compositie of collage maken.

Een compositie of collage maken. Workshop 4 MicDigital Een compositie of collage maken. We nemen een sportwagen, een mooie meid, een sprookjesachtig landschap en Photoshop 7, mixen dit tezamen om een kleurrijke reclame affiche te creëren.

Nadere informatie

Figuurtje tekenen - blz 1

Figuurtje tekenen - blz 1 http://psd.tutsplus.com/tutorials/illustration/how-to-create-a-fun-red-haired-boy-character/ Figuurtje tekenen Tutorial Details : Photoshop CS3 - Beginner - 40 minuten Stap 1 Nieuw document : 2000 x 2000

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Spring

mailgroep photoshop Copyright Spring Spring Deze les is gemaakt in CC2014, kan zeker ook met lagere versies gemaakt worden, maar sommige dingen zullen enigszins afwijken en/of dienen op een andere manier toegepast te worden volgens de gebruikte

Nadere informatie

Teksteffect op steen

Teksteffect op steen http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kv212p-67t4 Bekijk eerst de video op bovenstaande link, dan kan je onderstaande nota's beter volgen. Teksteffect op steen 1) Deze steen downloaden

Nadere informatie

Eenvoudige sneeuwman.

Eenvoudige sneeuwman. http://www.tutorial9.net/photoshop/design-a-simple-snowman-in-photoshop/ Eenvoudige sneeuwman Stap 1: Nieuw Document Grootte = 1000 x 1000 pixels, witte achtergrond. Stap 2: Hulplijnen plaatsen Linialen

Nadere informatie

http://www.1stwebdesigner.com/tutorials/create-surreal-photo-manipulation-photoshop-tutorial/ Man en hoed Benodigdheden: volgende afbeeldingen nodig: Watertoren ; Achtergrond ; Victorian Gustov ; hoed;

Nadere informatie

Workshop 16. 2. Foto bijvoegen Open de foto tinne2.jpg. Open de foto tinne1.jpg

Workshop 16. 2. Foto bijvoegen Open de foto tinne2.jpg. Open de foto tinne1.jpg Workshop 16 MicDigital Wenskaarten en communiekaartjes ontwerpen. Vroeger, voor we computers hadden, moesten we naar de fotograaf en drukker als we communiekaartjes of uitnodigingen wilden hebben Nu met

Nadere informatie

Lesje 02: Uitselecteren van bloem

Lesje 02: Uitselecteren van bloem Lesje 02: Uitselecteren van bloem 1. Inleiding Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer

Nadere informatie

Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt

Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-apply-textures-to-uneven-surfaces/ Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt Stap 1 Foto s zoeken die we kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Griekse mythologie - blz 1

Griekse mythologie - blz 1 http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-greek-mythology-inspiredphoto-manipulation/ Griekse mythologie Nodig: afbeelding met man, planeet, ketting1, ketting2, texture,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Organizer 11 1.1 Adobe Photoshop Elements 12 1.2 De Organizer 12 1.3 Het taakvenster verbergen of tonen 13 1.4 Formaat miniaturen wijzigen 13 1.5 Foto s binnenhalen in de

Nadere informatie

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN]

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] PHOTOSHOP: basisoefening TBKilustratie > OSTYN G BENODIGDHEDEN 1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] Inklappen tot laagsymbool Het lagen tabblad De mixing

Nadere informatie

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers.

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers. Video op volgende link: Bekijk zeker eerst de Video vooral wie nog maar weinig met paden gewerkt heeft http://www.youtube.com/watch?v=xghxy-oxhso Les op volgende link http://tutvid.com/create-vibrant-color-ring-photoshop-tutorial/

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright Stap 32 Als je alles goed deed, dan verschijnt een venster waarin gevraagd wordt om een uitknipmasker te maken met vorige laag, vink deze optie aan. Stap 33 Deze aanpassingslaag kunnen we achteraf nog

Nadere informatie

Achtergrond en foto - blz 1

Achtergrond en foto - blz 1 http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/photoshop-background/ Achtergrond en foto De foto wordt gebruikt en omgezet in een achtergrond. Er wordt gebruik gemaakt van de gereedschappen Selectiekader

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/create-an-abstract-sea-on-landillusion.17930.html Land Zee illusie Stap 1 Open Photoshop, nieuw document = 1000 x 670 pix ; 300 ppi. Stap 2 Foto met boom

Nadere informatie

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster Les02 Uitselecteren van een bloem Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer een nieuwe

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=p2iqwlvn0co Poster maken deel1 mailgroep photoshop Copyright Deel 1 : basis voor de poster

https://www.youtube.com/watch?v=p2iqwlvn0co Poster maken deel1 mailgroep photoshop Copyright Deel 1 : basis voor de poster https://www.youtube.com/watch?v=p2iqwlvn0co Poster maken deel1 Deel 1 : basis voor de poster Poster deel1 blz. 1 Papier structuur nodig 1) Afbeelding Afbeeldingsgrootte : 6600 x 4200 px; 300 ppi. Op het

Nadere informatie

http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205

http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205 http://jumbojet.denbrok.info/wordpress/?p=4205 Je eigen familiewapen maken In deze tutorial wil ik laten zien hoe je een familiewapen zelf kunt maken. Met behulp van Google afbeeldingen en Photoshop is

Nadere informatie

Copyright Mailgroep photoshop

Copyright Mailgroep photoshop https://www.youtube.com/watch?v=pixwltmmrba Landschap in glas bal video les Gebruik je een eigen foto, zorg dan dat de grootte ongeveer = 1920 x 1080 px; 150 ppi Anders pas je de instellingen aan van gebruikte

Nadere informatie

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding.

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. De bewerkingen die je op en met een selectie uitvoert kunnen erg

Nadere informatie

Onderwaterstad. PSE-Onderwaterstad

Onderwaterstad. PSE-Onderwaterstad Onderwaterstad 1. Open een nieuw bestand met breedte van 460 mm en hoogte van 310 mm en resolutie van 300 px/inch. 2. Pak het gereedschap Verloop en klik op het verloopbalkje in de optiebalk om de verloopbewerker

Nadere informatie

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin.

Dreamskin. Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Dreamskin 1 Open de foto van je gezicht. Geef in het lagenvenster de laag meteen de naam: gezicht en sla het bestand op als: Dreamskin. Kies een textuur uit het mapje texturen. Deze textuur ga je gebruiken

Nadere informatie

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 MicDigital In deze tweede Workshop gaan we met lagen leren werken. We gaan in deze Photoshop Workshop leren omgaan met het werkgebied. De beste manier om het werkgebied te

Nadere informatie

Sprookjesboek.

Sprookjesboek. http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/make-a-story-book-come-tolife-in-photoshop.html Sprookjesboek Nodige foto s: hout ; oranje zonsondergang ; achtergrond ; gras ; lange

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Workshop 21. Curven tekenen.

Workshop 21. Curven tekenen. Workshop 21 MicDigital Curven tekenen. Logo s en webkop ontwerpen Voor je website heb je een kop, een header nodig. Dit kan je makkelijk in Photoshop aanmaken. We gaan zo n webkop maken en leren een curve,

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/

http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-fantasy-photo-manipulation/ Fantasie foto Stap 1 De eerste Stap bestaat erin om de juiste foto s te kiezen. Hier werden drie foto s

Nadere informatie

Open afbeelding met man ; zet Afbeeldingsgrootte op : 3000 x 2003 px; 72 ppi Niveaus aanpassen, klik Ctrl + L : 13 ; 1,00 ; 246

Open afbeelding met man ; zet Afbeeldingsgrootte op : 3000 x 2003 px; 72 ppi Niveaus aanpassen, klik Ctrl + L : 13 ; 1,00 ; 246 https://www.youtube.com/watch?v=mlprsyjzcfu Planten in gezicht video les Nodig : man; planten1; planten2; planten3; vlinder Open afbeelding met man ; zet Afbeeldingsgrootte op : 3000 x 2003 px; 72 ppi

Nadere informatie

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond.

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. 1.Flyer Smartphone Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. Formaat en Geavanceerd zoeken In Photoshop open je een

Nadere informatie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken: Compositie Snelle selectie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken:  Compositie Snelle selectie FilmPoster Opdracht, Filmposter Maak een Affiche voor een film... Maak de verschillende personen vrijstaand met snelle selectie en magnetische lasso en plaats ze in een compositie met tekst. Poster Zoek

Nadere informatie