Family Supply Financiële kraamlijst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Family Supply Financiële kraamlijst"

Transcriptie

1 Family Supply Gefeliciteerd met je zwangerschap! Superleuk! Kinderen kosten geld.héél veel geld. Hoeveel kinderen precies kosten is voor ieder gezin verschillend maar iedere ouder komt voor dezelfde financiële vraagstukken te staan. Om jou te helpen hebben wij deze financiële kraamlijst opgesteld. Een handig overzicht met financiële regelzaken die tijdens en na jouw zwangerschap op je afkomen.

2 0-3 maanden Ouderschapsverlof Kinderbijslag Kindgebonden budget Kinderopvang regelen Kinderopvangtoeslag

3 Ouderschapsverlof Heb jij al nagedacht of je straks minder wilt gaan werken? Het opnemen van ouderschapsverlof biedt jou de mogelijkheid om dit te doen. Iedere ouder die langer dan een jaar in dienst is bij een werkgever heeft recht Als je na de bevalling op ouderschapsverlof. tijdelijk minder wilt gaan werken dan kan je hiervoor ouderschapsverlof opnemen. Het recht op ouderschapsverlof is wettelijk vastgelegd en is bedoeld om extra aandacht te kunnen besteden aan de zorg voor je kind. Je mag maximaal 20 uur verlof per week opnemen voor de duur van 1 jaar. Wettelijk gezien heb je geen recht op doorbetaling van het loon. De werkgever mag wel het loon doorbetalen. Het aantal uur ouderschapsverlof is gebaseerd op 26 x je wekelijkse arbeidsduur. Dus werk je normaal gesproken 40 uur dan heb je recht op 1040 uur verlof (26 X 40).

4 Kinderbijslag Kinderbijslag is een geldbedrag dat je als ouder van de overheid krijgt. Iedereen die één of meer kinderen onder de 18 heeft, krijgt kinderbijslag. Zo wil de overheid bijdragen aan de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen. Veel ouders storten de kinderbijslag op de spaarrekening van de kinderen. De hoogte van het bedrag hangt van de leeftijd af. Kinderen van 0-5 jaar Kinderbijslag hoef je niet ontvangen 198,38 per zelf aan te vragen. Na de kwartaal. geboorteaangifte bij de gemeente ontvang je automatisch bericht van de Sociale Verzekeringsbank. Dit zal tussen de 2 en 4 weken duren. Kinderbijslag is een inkomensonafhankelijke bijdrage voor alle ouders. De hoogte van je inkomen of uitkering is niet van invloed op de hoogte van de kinderbijslag De eerste betaling vindt plaats op de 1 e dag in het eerstvolgende kwartaal na de geboortedatum

5 Kindgebonden budget Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag. Het betreft een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen. Het kindgebonden budget is een maandelijkse bijdrage bovenop de kinderbijslag voor gezinnen. Voor het kindgebonden budget telt behalve het inkomen ook het aantal kinderen jonger Krijg je huur- of zorgtoeslag? dan 18 jaar mee. Dan kan het zijn dat je recht hebt op het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag. Of je kindgebonden budget krijgt, hangt af van het gezinsinkomen. Er geldt ook een vermogenstoets. Ontvang je al een andere toeslag (bijvoorbeeld huurtoeslag) van de Belastingdienst? Dan wordt het kindgebonden budget automatisch voor jou aangevraagd.

6 Kinderopvang regelen Het is verstandig om goed na te denken over de opvang voor je kinderen. Hoeveel opvang heb je nodig en hoe zou je dat willen invullen? Welke vormen van opvang past het beste bij jullie? Laat je goed informeren over de kosten van opvang. De wachtlijsten voor de kinderopvang kunnen vaak lang zijn. Informeer dus tijdig Dagopvang is voor kinderen of er plek is. die nog niet naar de basisschool gaan. Je kind kan hiervoor terecht bij een kinderdagverblijf of gastouder. Staat deze geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRKP)? Dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Bedenk goed welke vorm van opvang het beste bij jullie past. Kies je liever voor opvang aan huis of toch liever voor een crèche. Hoeveel opvang per week heb je nodig. Een dag opvang op een crèche is bijvoorbeeld al meteen 9/10 uur per dag.

7 Kinderopvangtoeslag Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Komen jullie in aanmerking voor kinderopvangtoeslag? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. De hoogte van de toeslag hangt van jouw situatie af. Deze kun je berekenen. Kinderopvangtoeslag ontvang je voor dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De kinderopvangtoeslag Je komt in aanmerking vraag je aan bij de voor deze toeslag als beide Belastingdienst. ouders werken. De instelling voor kinderopvang moet door de gemeente zijn aangemeld bij het LRKP. Als ouder sluit je zelf een overeenkomst met een kinderopvang. Je betaalt direct aan de instelling en ontvangt zelf de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Kinderopvangtoeslag ontvang je ook voor buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen. De vergoeding wordt berekend over een maximaal uurtarief van 7,18 voor kinderen tot vier jaar (dagopvang) met een max van 140% van de gewerkte uren (minst werkende)

8 3-6 maanden Kraamzorg regelen Verzekeringen Kraampakket aanvragen Overige uitgaven Babybudget maken Zwangerschapsverlof

9 Kraamzorg regelen Kies de kraamzorg zorgvuldig uit. Het is belangrijk om een klik te hebben met de organisatie die jou komt ondersteunen. Onderzoek ook of je een vaste kraamverzorgster krijgt of elke dag een ander. In het ziekenhuis bevallen (zonder medische indicatie) kost 333,46 aan wettelijke eigen bijdrage. De dagen in het ziekenhuis worden in mindering gebracht op het maximaal aantal uren kraamzorg. Meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. Je zult een lijst met kraamzorgbureaus ontvangen waaruit je kunt kiezen. Het maken van de juiste keuze is belangrijk. Je zult wel een klik moeten hebben met de organisatie die jou komt ondersteunen na de bevalling. Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed, minimaal 24 uur en max 80 uur, verdeeld over max tien dagen. Kraamzorg wordt vergoed door jouw basisverzekering. Afhankelijk van jouw verzekering betaal je een eigen bijdrage. Voor 2017 is de eigen bijdrage 4,30 per uur.

10 Kraampakket aanvragen Check bij jouw verzekering of jij in aanmerking komt voor een gratis kraampakket. Indien dat niet het geval is dan is het verstandig om er een te kopen. Het is mogelijk om de niet gebruikte spullen uit het pakket te doneren aan Stichting Baby Hope. Het kraampakket bevat medische artikelen die nodig zijn tijdens en na de bevalling. Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn. Voor zowel een thuis- als een ziekenhuis bevalling heb je het kraampakket nodig. Het kan namelijk zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt. Bij 70% van de zorgverzekeraars wordt het kraampakket gratis verstrekt. Bij andere zorgverzekeraars Als het kraampakket niet wordt gedekt door jouw verzekering kan je deze vaak ook tegen betaling aanvragen. Je kunt het kraampakket ook kopen bij de drogist of apotheek. moet je betalen. Goed om even te checken.

11 Zwangerschapsverlof Vrouwen die in loondienst werken hebben recht op totaal 16 weken verlof. Het salaris wordt in die periode volledig doorbetaald in de vorm van een uitkering. Jij kiest wanneer je het zwangerschapsverlof laat ingaan. Het bevallingsverlof kun je ook in delen opnemen. Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof Het salaris wordt tijdens je en minimaal 10 weken verlof volledig doorbetaald. bevallingsverlof. Jij kiest wanneer je het verlof laat ingaan. Op zijn vroegst gaat 6 weken voor de uitgerekende datum je verlof in. Je mag maximaal tot 4 weken voor de uitgerekende datum doorwerken. Jouw werkgever vraagt namens jou de uitkering aan. Werk je als zelfstandige? Dan heb je misschien recht op een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Je kunt via de verloskundige een zwangerschapsverklaring aanvragen. Jij hebt deze verklaring nodig voor jouw werkgever.

12 Babybudget maken Het krijgen en hebben van een kind kost veel geld. Het is daarom verstandig om een financieel overzicht te maken van de te verwachte inkomsten en uitgaven. Welke uitgaven komen er op je af en ga jij minder werken en dus ook minder inkomen ontvangen? Denk aan de opa s en oma s. Vaak vinden zij het leuk om een belangrijk en groot item zoals de kinderwagen cadeau te doen. Op het moment dat je een kind krijgt, verandert er heel veel. Je hebt ineens de verantwoordelijkheid over een kind! Financieel gezien verandert er ook veel. Het krijgen van een baby kost veel geld waarbij het bestedingspatroon ook verandert. Het is daarom verstandig om een babybudget op te stellen. De grootste kosten bij het krijgen van een kind zitten in: Meer boodschappen, hoger water- en energieverbruik, minder inkomen omdat er misschien minder gewerkt gaat Een kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen (bron CBS). 2 kinderen 26%, 3 kinderen 33%. Veel spullen heb je maar tijdelijk nodig en ook niet meteen. Bedenk goed of je het nieuw wilt kopen. worden & kosten van kinderopvang.

13 Verzekeringen Het krijgen en hebben van kinderen heeft invloed op jouw verzekeringen. In sommige gevallen zal je ze moeten informeren over je zwangerschap, moeten wijzigen, of aanvullend moeten afsluiten. Kinderen zijn tot 18 jaar meeverzekerd met de ouders. Bekijk goed wat je wel en niet vergoed krijgt voor de bevalling. Je kunt geld besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Houd dan wel in de gaten of je nog steeds verzekerd bent voor de dingen die jij belangrijk vindt. Overstappen mag altijd per 1 januari. Mocht je samen nog op vakantie gaan, check de polis van je reisverzekering. Bij welke gezondheidsklachten kun je de reis annuleren? Is de babykamer klaar? Neem dan contact op met je inboedelverzekeraar. Het kan verstandig zijn om het verzekerde bedrag te verhogen.

14 Overige uitgaven Met een kind op komst komen er ook veel kosten op je af. Kijk goed of je alles echt nodig hebt en of jij ze zelf wilt kopen. Sommige spullen kun je ook lenen of als cadeau vragen. En als je het wilt kopen, doe het dan slim. Denk na over een cadeaulijst en vraag dingen die je écht kunt gebruiken. Geboortekaartjes zijn vaak duurder dan je denkt. 100 kaartjes kosten gemiddeld Verhuizen of verbouwen, zo n 400,-. Bestel dus niet het is goed om daarover na teveel. te denken. Want ga je straks. minder werken als de kleine er is, dan kan het betekenen dat je straks minder hypotheek kunt krijgen als je wil verhuizen of groots wilt verbouwen. Kies je voor één groot kraamfeest buiten de deur? Dan ben je ongeveer 15,- per persoon kwijt. Toch nog samen lekker op Vakantie? Plan je vakantie dan buiten het hoogseizoen. Dit kan veel geld schelen.

15 Na de geboorte Financiële regelzaken Verzekeringen Kinderopvangtoeslag Geboorte aangeven Sparen voor later?

16 Financiële regelzaken Ook voor na de geboorte zijn er genoeg financiële zaken om over na te denken of die (op tijd) geregeld kunnen worden. Wij hebben er een aantal voor je benoemd. Heb je nagedacht wie de voogd van jouw kind wordt? Sparen voor later? Open dan een spaar- of beleggingsrekening voor je Testament maken of kind. wijzigen. Met een testament kun je o.a. bepalen wie wat erft bij overlijden. Je kunt ook in je testament opnemen wie de voogd wordt van je kind. Voor het opstellen of wijzigen van een testament ga je naar de notaris. Geboorte aangeven moet je binnen 3 werkdagen doen. Als je te laat bent kun je een boete van een paar honderd euro verwachten. Je krijgt automatisch kinderbijslag. Hier hoef je niets voor te doen. Binnen 2 tot 4 weken na de geboorteaangifte krijg je bericht van de Sociale Verzekeringsbank.

17 Verzekeringen Na de geboorte is het verstandig om goed na te denken of je bepaalde financiële risico s wilt afdekken. Ook is het verstandig om jouw lopende verzekeringen te informeren dat je kind geboren is. Kijk of je een gezinspakket kunt sluiten. Een gezinspakket is vaak goedkoper. Ben je ondernemer?. Overweeg dan een een Stel dat jij of je partner arbeidsongeschiktheids- overlijdt. Dan kun je met Verzekering. het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wat financiële zekerheden borgen. Je kiest zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Dat bedrag wordt bij overlijden in één keer uitgekeerd. Laat je kind ook bijschrijven bij andere verzekeringen die je hebt. Bijv. reisverzekering of je aansprakelijkheid. Na de geboorte moet je je baby laten bijschrijven op de polis van je zorgverzekering. Een kind is gratis meeverzekerd tot 18 jaar.

18 Kinderopvangtoeslag Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag vraag dit dan tijdig aan om geen toeslag mis te lopen. Kinderopvangtoeslag. ontvang je voor buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen. De kinderopvangtoeslag moet je aanvragen binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wacht je te lang met de aanvraag? Dan loop je deze toeslag mis. Je vraagt de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Je kunt voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. De toeslag wordt altijd aan het einde van de maand uitbetaald, rond de 20e. Dit bedrag is bedoeld voor de daaropvolgende maand.

Financiële Kraamlijst

Financiële Kraamlijst 0-3 mnd Inhoud Financiële Kraamlijst De enige interactieve lijst waarbij je makkelijk kan bijhouden welke stappen je al ondernomen hebt, tips kan delen met vrienden en direct naar de juiste websites verwezen

Nadere informatie

Financiële Kraamlijst

Financiële Kraamlijst 0-3 mnd Inhoud Financiële Kraamlijst De enige interactieve lijst waarbij je makkelijk kan bijhouden welke stappen je al ondernomen hebt, tips kan delen met vrienden en direct naar de juiste websites verwezen

Nadere informatie

Financiële Kraamlijst

Financiële Kraamlijst Inhoud Financiële Kraamlijst De enige interactieve lijst waarbij je makkelijk kan bijhouden welke stappen je al ondernomen hebt, tips kan delen met vrienden en direct naar de juiste websites verwezen wordt.

Nadere informatie

Financiële Kraamlijst

Financiële Kraamlijst Inhoud Financiële Kraamlijst De enige interactieve lijst waarbij je makkelijk kan bijhouden welke stappen je al ondernomen hebt, tips kan delen met vrienden en direct naar de juiste websites verwezen wordt.

Nadere informatie

Financiële Kraamlijst

Financiële Kraamlijst Inhoud Financiële Kraamlijst De enige interactieve lijst waarbij je makkelijk kan bijhouden welke stappen je al ondernomen hebt, tips kan delen met vrienden en direct naar de juiste websites verwezen wordt.

Nadere informatie

Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland

Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland Inhoud Verlof en uitkering vóór en ná de bevalling 2 Elterngeld 2 Betreuungsgeld 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 3 Kinderbijslag 4 Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Financiële Kraamlijst

Financiële Kraamlijst Inhoud Financiële Kraamlijst De enige interactieve lijst waarbij je makkelijk kan bijhouden welke stappen je al ondernomen hebt, tips kan delen met vrienden en direct naar de juiste websites verwezen wordt.

Nadere informatie

Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland

Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland Inhoud Mutterschaftsgeld 2 Elterngeld 2 Betreuungsgeld 3 Elternzeit 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 4 Kindergeld 4 Kinderbijslag 5 Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Kind. Inhoud Mutterschaftsgeld 2

Kind. Inhoud Mutterschaftsgeld 2 BDZ Kind wonen in Nederland, werken in Duitsland Inhoud Mutterschaftsgeld 2 Elterngeld 2 Elternzeit 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 3 Kindergeld 4 Kinderbijslag 4 Kinderopvangtoeslag 5 Kindgebonden

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang

Kinderopvangtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Kinderopvangtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

ZWANGERSCHAPSKALENDER

ZWANGERSCHAPSKALENDER ZWANGERSCHAPSKALENDER TIJDENS JE ZWANGERSCHAP ZIJN ER BEHOORLIJK WAT REGELZAKEN DIE OP JE AFKOMEN. OMDAT DE KANS GROOT IS DAT JE DE KOMENDE PERIODE WAT GAAT VERGETEN (OEPS), HEBBEN WIJ DEZE OVERZICHTELIJKE

Nadere informatie

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ]

Werk & inkomen. Werken met een verblijfsvergunning. Wie kan me helpen werk te vinden? Tips om zelf werk te vinden. Pagina 1 van 5. [ Werk & inkomen ] Werk & inkomen [ Werk & inkomen ] Veel vluchtelingen willen graag snel aan het werk. Werk is een belangrijke stap in het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Je voelt je nuttig en je verdient je

Nadere informatie

Ik ben zelfstandige en zwanger

Ik ben zelfstandige en zwanger uwv.nl werk.nl Ik ben zelfstandige en zwanger Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie

Nadere informatie

Alles over je belastingtoeslagen

Alles over je belastingtoeslagen Alles over je belastingtoeslagen in 2015 Alles over je belastingtoeslagen op een rij Wist jij dat we met elkaar jaarlijks miljoenen euro s aan toeslagen laten liggen? Benut jij alle belastingtoeslagen

Nadere informatie

Ik ben zwanger en zelfstandige. Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling

Ik ben zwanger en zelfstandige. Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling Ik ben zwanger en zelfstandige Uw inkomen bij zwangerschap en bevalling Re-integratie en tijdelijk inkomen Vanuit de gedachte Werk boven Uitkering stimuleert UWV deelname aan het arbeidsproces. Is werken

Nadere informatie

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Let op: Het voorstel over de vaste toeslag van de overheid is opgenomen in het Belastingplan 2007. De Eerste Kamer moet hier nog mee akkoord gaan. De percentages

Nadere informatie

Aanvullende inkomsten

Aanvullende inkomsten Hoofdstuk 2 Geldzaken 3-B Naam: Klas/groep: Datum: Aanvullende inkomsten Leerdoelen Je kunt aangeven welke verschillende aanvullende inkomsten de overheid verstrekt. Je kunt aangeven wanneer iemand deze

Nadere informatie

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag?

1. Wie krijgt kinderopvangtoeslag? Bron: Brochure Kinderopvangtoeslag 2008, mei 2008 van de Belastingdienst/Toeslagen Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de

Nadere informatie

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kinderopvangtoeslag 2011. Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kinderopvangtoeslag 2011 Een bijdrage in de kosten voor kinderopvang Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kinderopvangtoeslag Krijgt u kinderopvangtoeslag? Of wilt u het aanvragen? Dan is

Nadere informatie

VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING Natuurlijk hoopt u dat u nog lang gezond blijft en dat u oud mag worden. Maar helaas is dit niet voor iedereen

Nadere informatie

Financiële planning. Creantis B.V Uit elkaar

Financiële planning. Creantis B.V Uit elkaar Financiële planning uw financiële situatie, nu & straks Mevrouw U. Elkaar P a g i n a - 1 - Uw financiële situatie, nu & straks Een echtscheiding heeft grote impact op uw financiële situatie. Waar u voorheen

Nadere informatie

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Toeslagen 2013. Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Toeslagen 2013 Informatie over zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget Inhoud Inleiding 3 Zorgtoeslag 4 Huurtoeslag 5 Kinderopvangtoeslag 7 Kindgebonden budget 8 Toeslag aanvragen

Nadere informatie

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten?

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten? Uw zorgverzekering Wist u dat de zorgverzekering verplicht is? Wist u dat u altijd geaccepteerd moet worden voor een basisverzekering? Wist u dat een zorgverzekeraar een zorgplicht heeft om u de zorg uit

Nadere informatie

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst

Huurtoeslag 2014. Kunt u huurtoeslag krijgen? Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Toeslagen Belastingdienst Toeslagen Belastingdienst Informatieblad Maart 2014 Huurtoeslag 2014 TG 720-1Z42PL Huurtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw huur. Wilt u weten of u deze toeslag kunt krijgen en wat u dan moet doen?

Nadere informatie

Zorgtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering

Zorgtoeslag 2009. Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering Zorgtoeslag 2009 Een bijdrage in de kosten voor uw zorgverzekering 2 Zorgtoeslag Krijgt u zorgtoeslag? Dan is deze brochure interessant voor u. U vindt hierin alles over de zorgtoeslag op een rij. De zorgtoeslag

Nadere informatie

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Personeelsinformatie Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Regelingen rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg

Nadere informatie

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra UMC Kraamzorg De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra 3 Bij een speciale gebeurtenis hoort speciale zorg UMC Zorgverzekering feliciteert

Nadere informatie

3 Kinderopvangtoeslag

3 Kinderopvangtoeslag 13 3 Kinderopvangtoeslag Om kinderopvangtoeslag te krijgen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben te maken met uw persoonlijke situatie, uw werksituatie en de kinderopvang.

Nadere informatie

1. Algemeen...1 Noodhulp... 1 Het voedselpakket Hoe berekenen we of iemand een voedselpakket krijgt?...2 Maatwerk... 2 Onze norm...

1. Algemeen...1 Noodhulp... 1 Het voedselpakket Hoe berekenen we of iemand een voedselpakket krijgt?...2 Maatwerk... 2 Onze norm... Toekenningscriteria voedselpakket Deze toekenningscriteria gelden vanaf 1 januari 2019. Regelmatig, maar minstens één keer per jaar, worden ze bijgesteld aan nieuwe inzichten en veranderde kosten van levensonderhoud.

Nadere informatie

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld!

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! Kinderopvangtoeslag 2007 Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! 1 2 3 4 Ontdek of u in aanmerking komt Kinderopvangtoeslag aanvragen Kinderopvangtoeslag ontvangen Wijzigingen doorgeven

Nadere informatie

FACTSHEET TOESLAGEN 1

FACTSHEET TOESLAGEN 1 FACTSHEET TOESLAGEN 1 Inleiding Een scheiding heeft meestal gevolgen voor het recht op en de hoogte van toeslagen. Om u hiervan een beeld te geven, hebben wij voor u de voorwaarden voor alle verschillende

Nadere informatie

Inleiding. ga naar je leerkracht

Inleiding. ga naar je leerkracht 18 jaar en dan? Inleiding Je wordt bijna 18 jaar of bent dat misschien al. Je zal merken dat er veel verandert. Dit zijn belangrijke dingen. Je krijgt daarom deze folder met informatie. Er staat in wat

Nadere informatie

Wat moet je regelen als je

Wat moet je regelen als je Wat moet je regelen als je 18 wordt? 18 jaar! En dan? Er verandert veel in je leven als je 18 wordt. Dingen waar je zelf misschien niet zo snel aan denkt. Maar die wel heel belangrijk zijn. Je moet bijvoorbeeld

Nadere informatie

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Op hoeveel weken verlof heeft een werknemer recht in verband met zwangerschaps-, bevallings-, adoptie- en pleegverlof? Behoudt de werknemer recht

Nadere informatie

Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders)

Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders) Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders) Dit document is afkomstig van https://www.coa.nl/mycoa/mycoa/, zie https://www.coa.nl/mycoa/hy/printpdf/infosheetprint/1540 Wat moet ik regelen?

Nadere informatie

Uw kind wordt 18. Wat verandert er?

Uw kind wordt 18. Wat verandert er? Uw kind wordt 18. Wat verandert er? Dat betekent dat uw zoon of dochter nu officieel volwassen is en zelf financiële beslissingen mag nemen. Een hele verantwoordelijkheid! Bereid uw kind daar goed op voor.

Nadere informatie

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten?

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Kwaliteitscheck 1.)Verloop en tijdsduur Voordat je een hypotheek afsluit, moet de adviseur met jou een aantal stappen doorlopen. Hij moet jou van tevoren uitleggen welke stappen dat zijn. De stappen die

Nadere informatie

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw zoon of dochter wordt 18 jaar Alle financiële zaken op een rijtje verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw zoon of dochter wordt 18 jaar en dat is toch een mijlpaal. Voor het eerst geheel zelfstandig

Nadere informatie

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo

H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo Samenvatting Sociale kaart en sociale zekerheid 11-05-17 Sharon.D H10 Verzekering tegen ziekte kosten Zvw, Wlz en Wmo 10.1 Het systeem van de zorgverzekeringswet(zvw) De Zvw verplicht iedere ingezetene

Nadere informatie

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl)

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Particulieren kunnen door de Regeling dienstverlening aan huis gemakkelijk iemand inhuren voor klussen in en om het huis. Zij hoeven voor deze huishoudelijke

Nadere informatie

KInd & GeLd. Handige financiële tips. Geboorte 3. Naar school 4. Studeren 5. Kind en belastingen 7. Meer informatie 8

KInd & GeLd. Handige financiële tips. Geboorte 3. Naar school 4. Studeren 5. Kind en belastingen 7. Meer informatie 8 1 KInd & GeLd Handige financiële tips Geboorte 3 Naar school 4 Studeren 5 Kind en belastingen 7 Meer informatie 8 Van baby tot student Kinderen verrijken je leven. Maar financieel maken ze je armer: ze

Nadere informatie

1 Kinderen en sociale zekerheid

1 Kinderen en sociale zekerheid 1 Kinderen en sociale zekerheid De geboorte van een kind is voor ouders een indrukwekkende gebeurtenis. Maar een kind opvoeden brengt ook de nodige kosten met zich mee. Gelukkig zijn er verschillende regelingen

Nadere informatie

Zwangerschap: veilig werken en verlof

Zwangerschap: veilig werken en verlof Zwangerschap: veilig werken en verlof Inhoud Zwangerschap: veilig werken en verlof 5 Zwanger en veilig werken 6 Hoe weet u of uw werk schadelijk is als u zwanger bent? 6 Wat moet u met uw werkgever regelen

Nadere informatie

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl Studeren in 2015-2016 Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten www.wijzeringeldzaken.nl Alles over studeren en geldzaken op een rij: Zorgen over geld, daar zit niemand op te wachten. Zeker niet

Nadere informatie

Dit is de familie Vreeswijk Vader Hans werkt fulltime voor een minimumloon. Moeder Ria werkt 8 uur als kassière. Dochter Dieuwke gaat binnenkort naar de middelbare school. En ze is toe aan een beugel.

Nadere informatie

Pak je kans 2015. Scholierenvergoeding. Gratis computer. Bijdrage kinderopvang. Extra s voor mensen met een krappe beurs

Pak je kans 2015. Scholierenvergoeding. Gratis computer. Bijdrage kinderopvang. Extra s voor mensen met een krappe beurs 1 Scholierenvergoeding De scholierenvergoeding is een bijdrage voor ouders van schoolgaande kinderen. Met het geld kunt u activiteiten tijdens én na school betalen, zoals schoolreisjes, contributie van

Nadere informatie

SWW Kinderopvang. Hieronder een voorbeeld van twee werkende ouders die hun kinderen naar de kinderopvang op de Springplank brengen (zorgeloos pakket).

SWW Kinderopvang. Hieronder een voorbeeld van twee werkende ouders die hun kinderen naar de kinderopvang op de Springplank brengen (zorgeloos pakket). Tarieven en toeslagen Met ingang van 1 januari 2017 hebben wij nieuwe tarieven. Hieronder vindt u de mogelijkheden voor: Kinderopvang Buitenschoolse opvang (inclusief voorschoolse opvang) Peuteropvang

Nadere informatie

Ik krijg een kind. uwv.nl werk.nl. Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg. Meer informatie?

Ik krijg een kind. uwv.nl werk.nl. Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg. Meer informatie? uwv.nl werk.nl Ik krijg een kind Uw inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Heeft u daarna nog vragen?

Nadere informatie

Hoogte kinderopvangtoeslag

Hoogte kinderopvangtoeslag Hoogte kinderopvangtoeslag Aan de hand van de tabel op pagina 6 kunt u berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag u in totaal in 2007 ontvangt. Deze toeslag bestaat uit de inkomensafhankelijke toeslag én de

Nadere informatie

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers

Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers Verlof Informatie over verlofregelingen voor werknemers Inhoud Verlof 4 Zwangerschaps- en bevallingsverlof 5 Kraamverlof voor de partner 11 Adoptieverlof 13 Ouderschapsverlof 16 Calamiteitenverlof 22

Nadere informatie

Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg voor een hele week eten. Wij vullen uw boodschappen aan.

Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg voor een hele week eten. Wij vullen uw boodschappen aan. Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt is moet u dit weten: Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit, maar zijn niet genoeg

Nadere informatie

uur uur uur uur Halve dagopvang ook mogelijk! Flexibele tijden; minimaal 4 uur per dag

uur uur uur uur Halve dagopvang ook mogelijk! Flexibele tijden; minimaal 4 uur per dag KLANTWIJZER 2019 De kosten voor kinderopvang worden berekend in bruto tarieven. Wat je netto betaalt is afhankelijk van je belastbaar (gezins)inkomen. Wanneer je werkt of een studie volgt kan je bij de

Nadere informatie

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw zoon of dochter wordt 18 jaar Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw zoon of dochter wordt 18 jaar en dat is toch een mijlpaal. Voor het eerst geheel zelfstandig

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Je toekomst uitgestippeld Inhoud Je nieuwe baan en StiPP 2 Verandert er iets aan mijn pensioen? 4 Niet elke pensioenregeling is hetzelfde 5 Waardeoverdracht naar StiPP 7 Je nieuwe baan

Nadere informatie

Zwangerschap: veilig werken en verlof

Zwangerschap: veilig werken en verlof Zwangerschap: veilig werken en verlof Inhoud Zwangerschap: veilig werken en verlof 5 Zwanger en veilig werken 6 Hoe weet u of uw werk schadelijk is als u zwanger bent? 6 Wat moet u met uw werkgever regelen

Nadere informatie

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kindgebonden budget 2011. Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kindgebonden budget 2011 Een bijdrage in de kosten voor uw kinderen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kindgebonden budget Het kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen.

Nadere informatie

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij!

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij! Minimaregelingen 2012 Geld(t) voor mij! Veranderingen In 2012 gelden nieuwe regels. Het gezin wordt heel belangrijk voor de bijstand én regelingen voor mensen met een laag inkomen. U vormt een gezin als

Nadere informatie

Met FONS zit je altijd goed.

Met FONS zit je altijd goed. Met FONS zit je altijd goed. Elk kind geboren vóór 2019 blijft recht hebben op de bedragen van de vroegere kinderbijslag. Elk kind geboren in of na 2019 krijgt de nieuwe bedragen uit het Groeipakket.

Nadere informatie

Krijg stipt en correct waar je recht op hebt. GROEI PAKKET

Krijg stipt en correct waar je recht op hebt. GROEI PAKKET Krijg stipt en correct waar je recht op hebt. GROEI PAKKET Voor elk kind geboren vóór 2019 krijg je de bedragen van je huidige kinderbijslag verder. Voor elk kind geboren in 2019 of later, krijg je de

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2015

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2015 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2015 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen

Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt is moet u dit weten: Onze hulp is noodhulp. De voedselpakketten delen we wekelijks uit. Ze zijn niet genoeg voor

Nadere informatie

Kosten kinderopvang Stichting Rijswijkse Kinderopvang

Kosten kinderopvang Stichting Rijswijkse Kinderopvang Kosten kinderopvang 2019 Stichting Rijswijkse Kinderopvang Kinderopvangkosten Wat kinderopvang precies kost, hangt af van o.a. uw inkomen, welke opvangsoort u kiest en hoeveel u nodig heeft. Als u recht

Nadere informatie

Overbruggings- UITKERING. Wilt u eerder met pensioen?

Overbruggings- UITKERING. Wilt u eerder met pensioen? Overbruggings- UITKERING Wilt u eerder met pensioen? Eerder met pensioen met een overbruggingsuitkering Wilt u niet tot uw 65e doorwerken maar eerder al met werken stoppen? En bent u vóór 1949 geboren?

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2019

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2019 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2019 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Gezin Wonen in België en werken in Nederland

Gezin Wonen in België en werken in Nederland Gezin Wonen in België en werken in Nederland Inhoud Wie krijgt kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag? 2 Hoeveel Nederlandse kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland

Vrijwillige verzekering binnenland uwv.nl werk.nl Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer

Nadere informatie

Bij Kibeo kunt u kiezen

Bij Kibeo kunt u kiezen Bij Kibeo kunt u kiezen Mogelijkheden en tarieven 2012 Kinderdagverblijf Buitenschoolse opvang Peutergroep Gastouderopvang Dichtbij, vertrouwd, Kom bij Kibeo! goed verzorgd Dichtbij, en vertrouwd, leuk.

Nadere informatie

Basisverlof (wettelijk verlof)

Basisverlof (wettelijk verlof) Verlof en zorgverlof Naast het basisverlof zijn er verschillende (wettelijke) verlofregelingen van toepassing wanneer bijvoorbeeld jouw kind, partner of ouder zorg nodig heeft. Afhankelijk van de situatie

Nadere informatie

Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket. Kan ik een voedselpakket krijgen?

Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket. Kan ik een voedselpakket krijgen? Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket Kan ik een voedselpakket krijgen? per 1 januari 2019 Kan ik een voedselpakket krijgen? 1. Algemeen Bij het bepalen of u een voedselpakket krijgt

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2014

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2014 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2014 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje

Een groots piepklein wondertje kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

uur uur uur uur Halve dagopvang ook mogelijk! Flexibele tijden; minimaal 4 uur per dag

uur uur uur uur Halve dagopvang ook mogelijk! Flexibele tijden; minimaal 4 uur per dag KLANTWIJZER 2018 De kosten voor kinderopvang worden berekend in bruto tarieven. Wat je netto betaalt is afhankelijk van je belastbaar (gezins)inkomen. Wanneer je werkt of een studie volgt kan je bij de

Nadere informatie

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl

Studeren in 2015-2016. Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten. www.wijzeringeldzaken.nl Studeren in 2015-2016 Check je geld! Wat je moet weten over studiekosten www.wijzeringeldzaken.nl Alles over studeren en geldzaken op een rij: Zorgen over geld, daar zit niemand op te wachten. Zeker niet

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2018

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2018 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2018 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2017

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2017 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2017 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in België en werken in Nederland Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Ouderdom 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)?

Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Veel gestelde vragen Aanbod Wat is een collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis)? Zorg wordt steeds duurder, daarom is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. De overheid betaalde tot 2014

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten November 2017 Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland

De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 bij wonen in België en werken in Nederland De Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 is in Nederland de Zorgverzekeringswet (Zvw) in werking. Deze wet is de basis van een geheel nieuw Nederlands verzekeringstelsel voor ziektekosten.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat u als ouder allemaal kunt regelen. 4. Schenken. 2. Testament. 5. Wat kan Van Lanschot voor u betekenen? 3. Inkomstenbelasting

Inhoud. 1. Wat u als ouder allemaal kunt regelen. 4. Schenken. 2. Testament. 5. Wat kan Van Lanschot voor u betekenen? 3. Inkomstenbelasting GeneratieWijzer Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Er dient zich een nieuwe generatie aan die een rol gaat spelen in uw leven. In deze GeneratieWijzer geeft Van Lanschot u een overzicht

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2016

Toeslagen Belastingdienst. Berekening kinderopvangtoeslag 2016 Toeslagen Belastingdienst Berekening kinderopvangtoeslag 2016 De kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Hoeveel kinderopvangtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de kosten

Nadere informatie

Bruto tarieven per uur. 07.30 18.00 uur 6,98 per uur. 07.00 18.00 uur 07.00 18.30 uur 07.30 18.30 uur. Flexibele tijden; minimaal 4 uur per dag

Bruto tarieven per uur. 07.30 18.00 uur 6,98 per uur. 07.00 18.00 uur 07.00 18.30 uur 07.30 18.30 uur. Flexibele tijden; minimaal 4 uur per dag KLANTWIJZER 2016 De kosten voor kinderopvang worden berekend in bruto tarieven. Wat je netto betaalt is afhankelijk van je belastbaar (gezins)inkomen. Wanneer je werkt of een studie volgt kan je bij de

Nadere informatie

Verzekering en zorg buitenland

Verzekering en zorg buitenland Verzekering en zorg buitenland Begrippenlijst Acceptatieplicht De zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de zorgverzekering. Hij mag u niet weigeren vanwege uw leeftijd, gezondheidstoestand

Nadere informatie

Kindertoeslag Een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker.

Kindertoeslag Een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw kinderen. Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. Kindertoeslag 2008 Een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud van uw kinderen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 2 Kindertoeslag De kindertoeslag is een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud

Nadere informatie

SVB Vestiging Breda Rekeningnummer Breda: 4501835 Afdeling Dienstverlening IBAN: NL46INGB0004501835

SVB Vestiging Breda Rekeningnummer Breda: 4501835 Afdeling Dienstverlening IBAN: NL46INGB0004501835 SVB-regiokantoren SVB Vestiging Breda Rekeningnummer Breda: 4501835 IBAN: NL46INGB0004501835 Postbus 90151 4800 RC Breda Tel. nr. +31765485020 SVB Vestiging Deventer Rekeningnummer Deventer: 4501851 IBAN:

Nadere informatie

Verordening kinderopvang op sociaal-medische indicatie Bloemendaal De raad van de gemeente Bloemendaal;

Verordening kinderopvang op sociaal-medische indicatie Bloemendaal De raad van de gemeente Bloemendaal; Verordening kinderopvang op sociaal-medische indicatie Bloemendaal 2017 De raad van de gemeente Bloemendaal; Gelezen het voorstel van het college 2017; Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; Besluit

Nadere informatie

Zwangerschap: veilig werken en verlof

Zwangerschap: veilig werken en verlof Zwangerschap: veilig werken en verlof Inhoud Zwangerschap: veilig werken en verlof 5 Zwanger en veilig werken 6 Hoe weet u of uw werk schadelijk is als u zwanger bent? 6 Wat moet u met uw werkgever regelen

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg

Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg uwv.nl werk.nl Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Als

Nadere informatie

GOED VERZEKERD Opdrachtenblad Niveau:

GOED VERZEKERD Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat denk jij? Is Jasmina hiervoor verzekerd? Hoe heet de verzekering die schade aan anderen vergoedt? Heb je zelf wel eens schade bij iemand anders veroorzaakt? Wat gebeurde er? Is

Nadere informatie

Folder Kennis van de Nederlandse Maatschappij Informatie voor de vergunninghouders

Folder Kennis van de Nederlandse Maatschappij Informatie voor de vergunninghouders Folder Kennis van de e Maatschappij Informatie voor de vergunninghouders U hebt een vergunning gekregen en binnenkort verhuist u naar een woning in een gemeente. Waarschijnlijk hebt u veel vragen over

Nadere informatie

Met deze checklist kun je bijhouden wat je nog moet regelen en wie je daarbij kan helpen.

Met deze checklist kun je bijhouden wat je nog moet regelen en wie je daarbij kan helpen. Binnenkort is het zover, dan word je 18! Er verandert van alles; je bent voor de wet volwassen en mag dan autorijden (met rijbewijs natuurlijk), stemmen, alcohol kopen, je hebt recht op toeslagen, je moet

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen!

Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! Zorgtoeslag 2006 Aanvragen zorgtoeslag. Ik regel het meteen! 1 Ontdek of u in aanmerking komt 2 3 Zorgtoeslag aanvragen Ontvangen en wijzigen Leuker kunnen we t niet maken. Wel makkelijker. 1... Zorgtoeslag

Nadere informatie

Rik van Lente. Gezondheid = Holland =

Rik van Lente. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2014 Rik van Lente Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Voorbeeld adviesrapport

Voorbeeld adviesrapport Voorbeeld adviesrapport Wilt u een AOV afsluiten via AOV Online Advies van Centraal Beheer? Dan bent u vast benieuwd naar hoe het advies dat u krijgt er eigenlijk uitziet. In dit voorbeeld adviesrapport

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Uw huis, uw hypotheek, uw financiële toekomst

Uw huis, uw hypotheek, uw financiële toekomst Uw huis, uw hypotheek, uw financiële toekomst Rabobank. Een bank met ideeën. Uw huis, uw hypotheek, uw financiële toekomst Lees deze brochure zorgvuldig door. U hebt uw droomhuis gevonden, een prachtig

Nadere informatie