Inhoud. Luisteren Schrijven Lezen Spreken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Luisteren Schrijven Lezen Spreken"

Transcriptie

1 In de module taal krijgen de leerlingen een beeld van de taal van het hoger onderwijs, ook wel eens het academisch Nederlands genoemd. Het academisch Nederlands is een taalvariëteit waar je in het hoger onderwijs mee vertrouwd raakt, geen taal die je op voorhand hoeft te beheersen. Maar hoe beter je voorbereid bent bijvoorbeeld op de lectuur van langere, complexe, niet-literaire teksten hoe comfortabeler je startpositie. Vaak bestaat de misvatting dat taal enkel belangrijk is voor wie talen studeert of journalistiek. Toch speelt taal een cruciale rol in élke opleiding hoger onderwijs, ook bij wie bijvoorbeeld ingenieurswetenschappen of verpleegkunde studeert. Elke student in elke opleiding moet namelijk zijn competenties bewijzen via taal. Denk maar aan schriftelijke examens, hoorcolleges volgen, een bachelorof masterproef schrijven, wetenschappelijke artikels lezen, De module taal dient twee doelen. In de eerste plaats probeert ze bij leerlingen en leerkrachten te informeren over de verwachtingen van het hoger onderwijs. Daarnaast kunnen leerlingen een zicht krijgen op hun talig instapprofiel. Inhoud Het filmpje toont vier studenten, in het begin van hun opleiding, die kennismaken met academisch Nederlands. Dit gebeurt aan de hand van vier vaardigheden: Luisteren Schrijven Lezen Spreken Aanvankelijk hebben de studenten het moeilijk om efficiënt te noteren in het hoorcollege, om een reflectieverslag te schrijven, een cursus te begrijpen en een mondeling examen af te leggen. Ze zuchten en schudden het hoofd bijvoorbeeld. Maar de boodschap in het filmpje is bewust positief: naarmate het academiejaar vordert, slagen ze erin om zich het academisch Nederlands eigen te maken.

2 Doelstellingen Kennismaken met de term academisch Nederlands en de verwachtingen van het hoger onderwijs op het gebied van taal. Bewustmaken dat taal cruciaal is in het hoger onderwijs ook in niet-talige opleidingen. Alle studenten moeten immers hoorcolleges volgen, verslagen schrijven en mondelinge examens afleggen. Bovendien moet elke student zijn competenties bewijzen via taal. Stimuleren om de eigen taalvaardigheid in kaart te brengen via de screening en te relateren aan de verwachtingen van het hoger onderwijs. Gebruik Het filmpje kan op verschillende manieren gebruikt worden: Als introductie bij de screening. Als introductie van een klasgesprek over taal in het hoger onderwijs. Voor, na of tijdens het filmpje kan je volgende vragen stellen: - Wat is academisch Nederlands? - In welke mate speelt taal een rol in de opleiding die je volgend jaar wil volgen volgens jou? - Heb je er een zicht op in welke mate je goed voorbereid bent op de taal van het hoger onderwijs? Op welke vaardigheid ben je het best voorbereid? Aan welke vaardigheid moet/wil je nog werken? Hoe kan je dat doen? Als introductie tot een taak voor het vak Nederlands of een vakoverschrijdende taak waarbij de studenten zelf informatie verzamelen, teksten schrijven, gegevens presenteren, De screening bestaat uit zes onderdelen: Academische woordenschat Spelling Grammatica Schrijven Lezen Luisteren

3 TIP: Het is aan te raden om als begeleider zelf eerst de screeningsinstrumenten uit te proberen, zodat je een zicht krijgt op de vragen, de weergave van de resultaten en de tips die aangeboden worden. De zelftests zijn opgesteld op basis van de eindtermen Nederlands van het secundair onderwijs enerzijds en het Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (PTHO) anderzijds. Het PTHO beschrijft de taalvaardigheid die nodig is bij aanvang van een opleiding aan een universiteit of hogeschool met het Nederlands als voertaal. Dit profiel komt globaal overeen met het niveau B2 van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader (Common European Framework of Reference). Het concept van deze zelftest is ontleend aan de zelftest Test je taal van de Arteveldehogeschool. Al meer dan vier academiejaren worden meer dan 3000 instromende studenten met dit instrument gescreend. Test je taal werd onderworpen aan een validiteitsonderzoek. Ook de predictieve validiteit of voorspellende waarde werd onderzocht. Uit die analyses voor het eerste semester van het eerste opleidingsjaar bleek er voor alle opleidingen een sterk verband (p<0.01) tussen studiesucces en de resultaten op de taalscreening. Het doel van de zelftest is tweeledig. Enerzijds zorgt de digitale zelftest ervoor dat leerkrachten groepen leerlingen grofmazig kunnen testen, met als doel taalzwakke studenten te detecteren. Anderzijds krijgen leerlingen zelf een zicht op hun eigen taalbeheersing. Dat de zelftest digitaal is, zorgt voor enkele beperkingen. Ten eerste kan de mondelinge taalvaardigheid niet getest worden. Ten tweede wordt de taalvaardigheid niet geïntegreerd getoetst: Als de studenten een woordenschatoefening goed maken, wil dat nog niet zeggen dat hij de getoetste woorden in taalgebruikssituaties in de werkelijkheid correct gebruikt. De waarde van de zelftest is dus vooral de indicatie die ze geeft van de taalbeheersing van de leerlingen. Daarnaast mag het sensibiliserende effect niet onderschat worden. De vragen in de zelftest zijn namelijk opgesteld vanuit een functioneel perspectief, d.w.z. dat de vragen zoveel mogelijk uit relevante hogeronderwijscontexten komen zoals stageverslagen, hoorcolleges en wetenschappelijke artikels. In het hoger onderwijs worden studenten geconfronteerd met een nieuw soort taalgebruik dat in de literatuur academisch Nederlands wordt genoemd. Het gaat dan niet om vaktaal, maar om woorden die vaak opduiken in academische teksten. Voorbeelden hiervan zijn diffuus, verifiëren en impliceren. Van een student wordt verwacht dat hij informatie in handboeken en syllabi tot in detail kan begrijpen, inclusief academische woorden. De kennis van academische woordenschat wordt in de screening bevraagd via meerkeuze- en invulvragen.

4 VOORBEELD: Wat betekent het onderstreepte woord? Die docent is helemaal niet competent. a.bekwaam b.precies c.vernieuwend Van studenten hoger onderwijs mag je verwachten dat ze de spellingregels overwegend correct toepassen. Het zouden gevorderde spellers moeten zijn die bij twijfel de correcte schrijfwijze opzoeken. In de zelftest werden woorden geselecteerd die studenten zonder het Groene Boekje zouden moeten kunnen spellen. Ook woorden die frequent voorkomen in het hoger onderwijs werden geselecteerd naast woorden waarbij ze de regelstrategie kunnen toepassen. Er zijn vier onderdelen: hoofdletters en tussenklanken, werkwoorden, meervoud en onthoudwoorden. Om het gokken zoveel mogelijk te beperken, bestaan de oefeningen vooral uit invulvragen. VOORBEELD: Zet de woorden tussen haakjes in het meervoud. In het overleg worden verschillende (strategie).besproken. In het hoger onderwijs worden hoge eisen gesteld aan vormelijke criteria zoals grammatica. Studenten hoger onderwijs moeten in staat zijn teksten te schrijven die grammaticaal correct zijn. In de zelftest krijgen de studenten onder andere oefeningen op lidwoorden, woordvolgorde, werkwoorden en betrekkelijke voornaamwoorden. VOORBEELD: Zet de woorden tussen haakjes in de juiste vorm. Tijdens zijn tweede stageperiode (treden) de stagiair niet doortastend genoeg op. VOORBEELD: Vul het juiste voornaamwoord in: die of dat? Onderstaande tabel is een overzicht opgemaakt werd om de leerstof samen te vatten.

5 Leesvaardigheid is een belangrijk aspect van taalvaardigheid in het hoger onderwijs. De student moet ten eerste de inhouden van syllabi tot in detail kunnen begrijpen om die te kunnen bestuderen. Een tweede belangrijk deelaspect van leesvaardigheid is relevante informatie selecteren. Ten derde moet de student de structuur van teksten kunnen begrijpen opdat hij de informatie gemakkelijker kan verwerken. In de screening wordt voornamelijk het eerste van de drie hierboven genoemde aspecten getoetst. Via een aantal meerkeuzevragen wordt nagegaan of de leerlingen de tekst begrepen hebben. Als tekst werd een opiniestuk over zogenaamde millenniumstudenten uit De Standaard gekozen. VOORBEELD: Wat is de centrale stelling van de auteur? a. De auteur houdt een pleidooi voor hoorcolleges als werkvorm. b. De auteur maakt zich druk over de millenniumstudenten die tijdens het hoorcollege sms en, chatten en surfen. c. De auteur vindt dat er tijdens vergaderingen en hoorcolleges te veel gebruik gemaakt wordt van gsm, laptop en andere multimedia. In het hoger onderwijs worden hoge eisen gesteld aan de schrijfvaardigheid van studenten. Studenten moeten informatie, argumenten en conclusies kunnen weergeven in een vlot leesbare, samenhangende tekst. Het is a priori onmogelijk om schrijfvaardigheid met een digitale tool in kaart te brengen. We kunnen wel enkele aspecten toetsen van zakelijk schrijven. In de zelftest zitten vragen over register, leestekens en verbindingswoorden. VOORBEELD: Je bent Jolien Janssens, studente in het tweede jaar bedrijfsmanagement. Je kreeg van je docent, Ruben Vandaele de opdracht om je portfolio in te dienen tegen dinsdag 26 april.maar je bent geveld door de griep en ligt met 39 koorts in bed. Stuur een naar je docent om te laten weten dat je ziek bent en daardoor je portfolio niet kunt indienen. Je vraagt hoe dit verder moet geregeld worden.

6 In het hoger onderwijs is luisteren een belangrijke vaardigheid in verschillende situaties: in een hoorcollege, bij een presentatie, een lezing, een gesprek met een docent, een presentatie, een discussie, Van de student wordt onder andere verwacht dat hij de hoofgedachte kan achterhalen, de gedachtegang kan volgen, argumenten kan vergelijken. De screening voor luisteren wordt uitgewerkt in het najaar van Het is de bedoeling dat de leerlingen eerst een fragment van een hoorcollege kunnen bekijken. Ze kunnen hierbij notities maken. Daarna krijgen ze een aantal meerkeuzevragen over het fragment. Er zijn verschillende scenario s mogelijk. Scenario 1: De volledige screening Je kiest ervoor als leerkracht om de zes onderdelen van de zelftest in één beweging te maken. Je kunt eventueel een voorbeeldvraag van elk onderdeel tonen. Duur afname: Academische woordenschat: 10 minuten Spelling: 10 minuten Grammatica: 10 minuten Schrijven: 15 minuten Lezen: 25 minuten Luisteren: xx minuten Scenario 2: Een deel van de screening Alle delen van de screening zijn apart te maken. Desgewenst kan de leerkracht een tijdslimiet hanteren per onderdeel. Het is namelijk niet de bedoeling dat de leerlingen hulpmiddelen gebruiken, de screening gaat de parate kennis na.

7 Na elk onderdeel van de screening, krijgt de leerling zijn resultaten te zien. Dat zijn geen numerieke scores (bv. 15/20) maar codes. Er zijn drie mogelijke codes: - -/+ + Je scoort laag Je scoort gemiddeld Je scoort hoog Academische woordenschat - -/+ + Je scoort laag voor academische woordenschat. In teksten uit het hoger onderwijs vind je vaak academische woorden, zoals abstract, participeren en omissie, die in andere teksten veel minder vaak worden gebruikt. Het is belangrijk om deze woorden te kennen en te weten hoe je ze precies moet gebruiken. We raden je sterk aan om je woordenschat uit te breiden, zodat je je tijdens je studies de inhoud van artikels en cursussen tot in het detail begrijpt. De tips woordenschat kunnen je daarbij helpen. Je scoort gemiddeld voor academische woordenschat. In teksten uit het hoger onderwijs vind je vaak academische woorden, zoals abstract, participeren en omissie, die in andere teksten veel minder vaak worden gebruikt. Het is belangrijk om deze woorden te kennen en te weten hoe je ze precies moet gebruiken. De tips woordenschat kunnen je daarbij helpen. Je scoort hoog voor academische woordenschat. Dat is goed, in teksten uit het hoger onderwijs vind je vaak academische woorden, zoals abstract, participeren en omissie, die in andere teksten veel minder vaak worden gebruikt. De screening heeft echter alleen gepeild naar je kennis van bepaalde woorden. Maar kan je ze ook gebruiken? Bekijk alvast de tips woordenschat. Spelling - -/+ + Je scoort laag voor spelling. In het hoger onderwijs wordt verwacht dat je de spellingregels overwegend correct kan toepassen. Als je veel spellingfouten maakt in s, papers of verslagen loop je het risico dat de docent dat als storend ervaart en minder op de inhoud van je tekst let. We raden je sterk aan je spelling bij te werken. Ken je de regels? Ken je ze wel maar kan je ze niet toepassen? Zoek je voldoende woorden op? Je kan alvast starten met tips spelling. Je scoort gemiddeld voor spelling. In het hoger onderwijs wordt verwacht dat je de spellingregels overwegend correct kan toepassen. Als je spellingfouten maakt in s, papers of verslagen loop je het risico dat de docent dat als storend ervaart en minder op de inhoud van je tekst let. We raden je sterk aan na te gaan welke soort fouten je vooral maakte in de test. Zijn het basisfouten tegen de werkwoorden? Of zijn er fouten tegen weetwoorden? Op basis van je foutenanalyse raden we je aan je spelling bij te werken. Je kan alvast starten met tips spelling. Je scoort hoog voor spelling. Dat is goed, in het hoger onderwijs wordt namelijk verwacht dat je de spellingregels overwegend correct kan toepassen. Overweeg je om een talige opleiding te starten in het hoger onderwijs? Dan kan het zijn dat je je spellingvaardigheid nog op een hoger, gespecialiseerder niveau wilt brengen. Bij de tips spelling vind je een aantal naslagwerken die je hierbij kunnen helpen.

8 Lezen - -/+ + Je scoort laag voor deze oefening. Tijdens je studie zul je veel moeten lezen en daarbij is het belangrijk om efficiënt teksten te kunnen lezen. Op basis van de screening raden we je aan de tips voor lezen te bekijken. Zo kan je bijleren over leesstrategieën, verbanden in teksten en het lezen van grote hoeveelheden tekst. Je scoort gemiddeld voor deze oefening. Tijdens je studie zul je veel moeten lezen en daarbij is het belangrijk om efficiënt teksten te kunnen lezen. Op basis van de screening raden we je aan de tips voor lezen te bekijken. Zo kan je bijleren over leesstrategieën, verbanden in teksten en het lezen van grote hoeveelheden tekst. Je scoort hoog voor deze oefening. Dat is goed, tijdens je studie zul je veel moeten lezen en daarbij is het belangrijk om efficiënt teksten te kunnen lezen. Neem zeker eens een kijkje bij de tips voor lezen. Je kan nog bijleren over leesstrategieën, verbanden in teksten en het lezen van grote hoeveelheden tekst. Zakelijk schrijven - -/+ + Je scoort laag voor de aspecten van schrijven die getest werden. Studenten in het hoger onderwijs moeten informatie, argumenten en conclusies kunnen weergeven in een vlot leesbare, samenhangende tekst. We raden je sterk aan je eigen teksten te analyseren. Dat kan met behulp van de tips zakelijk schrijven. Je scoort gemiddeld. Studenten in het hoger onderwijs moeten informatie, argumenten en conclusies kunnen weergeven in een vlot leesbare, samenhangende tekst. We raden je aan je eigen teksten te analyseren. Dat kan met behulp van de tips zakelijk schrijven. Je scoort hoog. Dat is goed, studenten in het hoger onderwijs moeten informatie, argumenten en conclusies kunnen weergeven in een vlot leesbare, samenhangende tekst. Met de tips zakelijk schrijven kan je eventueel nagaan of je je schrijfvaardigheid nog kan verbeteren. Grammatica - -/+ + Je scoort laag voor grammatica. Dat betekent dat je een aantal elementaire fouten maakte. Als dat het geval zou zijn in een , paper of presentatie loop je het risico dat de aandacht van de docent afgeleid wordt van de inhoud. We raden je sterk aan hieraan te werken. Bij de tips grammatica vind je een aantal eenvoudige oefeningen. Als je die onder de knie hebt, is het van belang ze toe te passen bij spontaan schrijven en spreken. Je scoort gemiddeld voor grammatica. Dat betekent dat je een aantal aspecten goed beheerst maar dat je toch een aantal fouten maakte. Ook al staan grammaticale fouten de begrijpelijkheid niet in de weg, fouten in s, papers of presentaties kunnen de aandacht van de docent afleiden van de inhoud. We raden je aan na te gaan welke fouten je nog maakte in de screening. Op basis van de foutenanalyse kan je aan de slag met de tips grammatica. Je scoort hoog voor grammatica. Dat is goed, in het hoger onderwijs wordt een accurate toepassing van grammaticale regels verwacht. Bij de tips grammatica kan je nagaan of je je grammatica nog kan verbeteren.

9 Per onderdeel krijgt de leerling toelichting over de betekenis en mogelijke implicaties van de code en hoe hij hieraan verder kan werken. De leerling kan na de zelftest doorklikken voor feedback per vraag. Je kunt volgende leervragen stellen individueel, in kleine groepjes of in de klas: Kloppen de resultaten voor jou? Welke sterktes zie je bij jezelf? (onderdelen met een + -score) Wat zijn aandachtspunten voor jou? (onderdelen met een - -score) Welke aspecten zou je nog willen bijwerken en hoe? Let op: De screening peilt naar enkele deelaspecten van taal. Taalvaardigheid wordt niet volledig of geïntegreerd getoetst. Leerlingen mogen op basis van een - -score niet zomaar besluiten dat ze niet geschikt zijn voor het hoger onderwijs. Het is evenmin de bedoeling dat leerlingen met een + -score op hun lauweren kunnen rusten. Dat je een + -score behaalt voor bijvoorbeeld academische woordenschat is goed, maar zegt niets over het feit of je de woorden kan gebruiken in verslagen, discussies of presentaties. De screening geeft een indicatie en wil leerlingen motiveren in plaats van ontmoedigen. Bij elke vraag is er feedback voorzien. Er zijn twee soorten feedback. Bij sommige vragen ziet de leerling of hij de vraag juist of fout had, en wat het juiste antwoord is. VOORBEELD FEEDBACK: We kunnen deze gegevens afleiden dat vrouwen beter scoren dan mannen. Jouw antwoord: van X Het juiste antwoord: uit Bij andere vragen is er ook informatieve feedback voorzien. De leerling krijgt dan ook toelichting bij het juiste antwoord. Uit de literatuur 1 blijkt dat zeker zwakke spellers de spelling van woorden het effectiefst leren via informatieve feedback. 1 Spelling feedback in an ICT-learning environment. Issues of proficiency, training efficiency, and transfer. Bosman, A., M. van Huygevoort & L. Verhoeven 2006 p in: International journal of educational research, jrg. 45, nr. 6

10 VOORBEELD INFORMATIEVE FEEDBACK: De..regering stemde tegen het nieuwe voorstel. a.vlaamse b.vlaamse V Het juiste antwoord: b Feedback: Aardrijkskundige namen behouden in afleidingen hun hoofdletter: Vlaamse, Engelse, Franse,... Als begeleider heb je toegang tot enkele statistieken over de screening van de leerlingen. Je kunt de scores van elke individuele leerling opvragen. Daarnaast kan je ook gemiddelden per klas en school bekijken. Op deze manier kun je op een gerichte manier de meest gepaste oefeningen uit de tips kiezen. Academische woordenschat Spelling Grammatica Schrijven Lezen Luisteren N=5 25% N=12 60% N=3 15% De tips zijn rechtstreeks gelinkt aan de onderdelen van de screening. Wie gemiddeld of laag scoort op een onderdeel, neemt het best de bijbehorende tips door. Ook voor wie hoog scoort kunnen de tips nuttig zijn. De tips bestaan uit oefeningen en informatie. Er wordt niet enkel gefocust op kennis en toepassingen maar ook op attitudes en strategieën.

11 De tips bij academische woordenschat bestaan uit vier delen. Oefenen Opzoeken Woorddossier Zelfstudie- en oefenboeken De leerlingen kunnen twee oefeningen maken. In de oefeningen maken ze kennis met strategieën die kunnen helpen om de betekenis van woorden af te leiden. Het is een belangrijke attitude dat leerlingen onbekende woorden leren opzoeken. Via een inleiding uit een reële cursus kunnen ze oefenen met het (online) woordenboek. Via een woorddossier kunnen leerlingen hun woordenschat doelbewust verruimen en onbekende woorden ook leren te gebruiken. Via de sjablonen in pdf kunnen ze meteen aan de slag. Hier vinden zowel leerlingen als leerkrachten informatie over en links naar interessant materiaal. De tips bij academische woordenschat bestaan uit vier delen. Oefenen Opzoeken Dagelijkse test Zelfstudie- en oefenboeken De leerlingen kunnen vier oefeningen maken. Het thema is Engelse werkwoorden. Vaak hebben leerlingen met dit item problemen. Bovendien zijn het vooral werkwoordfouten die docenten in het hoger onderwijs storen. Het is een belangrijke attitude dat leerlingen de schrijfwijze van twijfelwoorden leren opzoeken. Vaak weten ze niet dat ze dit ook online kunnen doen. Via een kleine oefening kunnen ze met kennismaken. Spelling moet je onderhouden. Om deze attitude bij te brengen, kunnen leerlingen zich inschrijven voor een dagelijkse test via Hier vinden zowel leerlingen als leerkrachten informatie over en links naar interessant materiaal. Er werd vooral materiaal opgenomen dat interessant is voor gevorderde spellers.

12 De tips bij grammatica bestaan uit vier delen. Oefenen Opzoeken Taaldrop Zelfstudie- en oefenboeken De leerlingen kunnen oefeningen maken over het gebruik van betrekkelijke voornaamwoorden. Vaak hebben leerlingen met dit item problemen omdat ze anderstalig zijn of tussentaal spreken. Het is belangrijk dat leerlingen weten waar ze een betrouwbaar antwoord kunnen vinden op taalvragen. Via twee oefeningen maken de leerlingen kennis met en Grammaticale fouten bij leerlingen zijn vaak heel uiteenlopend. Om leerlingen te laten bijleren over veelvoorkomende grammaticale struikelblokken op een aangename manier kunnen ze zich inschrijven voor een dagelijkse taaldrop in hun mailbox via Een dagelijkse herinnering kan helpen om leerlingen te overtuigen van het belang van een grammaticaal correcte tekst. Hier vinden zowel leerlingen als leerkrachten informatie over en links naar interessant materiaal. De doelstelling van de tips is leerlingen verschillende leesstrategieën te leren hanteren. We denken daar bij aan: Voorspellend lezen Oriënterend lezen Zoekend lezen Globaal lezen Intensief lezen Oefeningen op deze leesstrategieën zijn te vinden bij de module studiemethode. De leerlingen worden automatisch doorgelinkt.

13 Checklist zakelijke teksten Paper Netiquette Zelfstudie- en oefenboeken Bij deze oefeningen is het enerzijds de bedoeling dat leerlingen oog krijgen voor de verschillende aspecten van een zakelijke tekst. Door samen een tekst te analyseren, leren ze op deze verschillende aspecten te letten. Revisie is een heel belangrijk onderdeel van het schrijfproces. Anderzijds kunnen de leerlingen de checklist ook gebruiken bij schrijftaken. Als leerkracht kan je hen bijvoorbeeld leren verbindingswoorden te gebruiken om meer structuur in een tekst te brengen. In het hoger onderwijs worden studenten geconfronteerd met nieuwe tekstsoorten zoals een paper of een reflectieverslag. De leerlingen worden doorgelinkt naar waar ze allerlei tips vinden over bovengenoemde tekstsoorten. Leerlingen slagen er niet altijd in om een zakelijke op te stellen. Enerzijds kunnen ze het niet en schrijven ze onbewust een te informeel register. Anderzijds is het vaak ook een kwestie van attitude om s na te lezen. Via de link naar de tips van netiquette in de module ICT kunnen leerlingen oefenen en worden ze gesensibiliseerd rond de vereisten van zakelijke s. Hier vinden zowel leerlingen als begeleiders informatie over en links naar interessant materiaal. De tips bij luisteren worden uitgewerkt in het najaar van Het is de bedoeling onder andere in te gaan op het nemen van goede notities. Alle websites en naslagwerken die gebruikt zijn om de module taal te ontwikkelen vind je op terug bij tips.

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT

Profiel Academische Taalvaardigheid PAT Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau het Nederlands te functioneren en is de eerste plaats gericht op formele communicatie. Dit profiel

Nadere informatie

Profiel Academische Taalvaardigheid

Profiel Academische Taalvaardigheid Profiel Academische Taalvaardigheid Het Profiel Academische Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om op academisch niveau in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

Profiel Professionele Taalvaardigheid

Profiel Professionele Taalvaardigheid Profiel Professionele Taalvaardigheid PPT Het Profiel Professionele Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om professioneel in het Nederlands te functioneren en is in de eerste plaats gericht

Nadere informatie

twee initiatieven Academisch Nederlands

twee initiatieven Academisch Nederlands twee initiatieven Academisch Nederlands Boekpresentatie Breda, 28 maart 2012 Inleiding Twee verhalen Cursusontwikkeling Taalgericht vakonderwijs Academisch Nederlands? Link secundair hoger onderwijs? Draaiboek

Nadere informatie

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten. wagencontroleurs. rangeerders. treindienstleiders

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten. wagencontroleurs. rangeerders. treindienstleiders Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten wagencontroleurs rangeerders treindienstleiders Goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport op: Inhoud 1 Inleiding en eisen aan taalvaardigheid...

Nadere informatie

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren 1 Bijlage 1: Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren Als een leraar op zoek is naar een mogelijk instrument om schoolse taalvaardigheid bij zijn leerlingen te observeren, dan

Nadere informatie

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen:

Taalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: aalexamenprogramma veiligheidsfunctionarissen: machinisten wagencontroleurs rangeerders treindienstleiders Versie 09 september 2015 Vastgesteld door de directeur van de stichting Veiligheid en Vakmanschap

Nadere informatie

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2.

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A3 Frans 1. Academiejaar 2015-2016. Semester. 1 en 2. Opleiding Meertalig secretariaat Code + officiële benaming van de module A3 Frans 1 Academiejaar 2015-2016 Semester 1 en 2 Studieomvang 9 studiepunten Totale studietijd 180 Aantal lestijden 120 Aandeel

Nadere informatie

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Vooraf De syntheseproef bestaat uit een aantal onderdelen. 1. Schriftelijke taalvaardigheid Het verslag dat je maakte van de aidsgetuigenis van Kristof

Nadere informatie

TOETSTIP 1 JANUARI 2006 TIP 1: HOE ONTWIKKEL IK EEN VALIDE TOETS?

TOETSTIP 1 JANUARI 2006 TIP 1: HOE ONTWIKKEL IK EEN VALIDE TOETS? TOETSTIP 1 JANUARI 2006 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 1: HOE ONTWIKKEL IK EEN VALIDE TOETS? Bij het ontwikkelen van

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST

VOORBEELD VAN FEEDBACKRAPPORT SELOR TAALTEST Dit rapport wordt ter informatie aangeboden om uit te leggen hoe Selor de taalcompetenties evalueert en hoe Selor feedback geeft in de feedbackrapporten voor kandidaten. Dit voorbeeld dekt niet alle mogelijke

Nadere informatie

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum:

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum: 2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) Die Arbeit mit dem Sprachtagebuch dient in den Seminaren Literatur- und Sprachwissenschaft zur Vertiefung und Erweiterung der erworbenen

Nadere informatie

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2020 Versie: 2 april 2019 De vakinformatie is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) of jongeren (16+) aan het einde van het secundair of voortgezet onderwijs in het buitenland die starten met een studie

Nadere informatie

Hoe maak ik een instellingsexamen Nederlands? s-hertogenbosch, 27 november 2018 Charlotte Jacobs

Hoe maak ik een instellingsexamen Nederlands? s-hertogenbosch, 27 november 2018 Charlotte Jacobs Hoe maak ik een instellingsexamen Nederlands? s-hertogenbosch, 27 november 2018 Charlotte Jacobs Voorstellen/ kennismaken Examens in het MBO Centrale examens: CvTE is verantwoordelijk voor de uitvoering

Nadere informatie

3.4. De profielbeschrijvingen Profiel Toeristische en Informele Taalvaardigheid

3.4. De profielbeschrijvingen Profiel Toeristische en Informele Taalvaardigheid 3.4. De profielbeschrijvgen Profiel Toeristische en Informele Taalvaardigheid PTIT Het Profiel Toeristische en Informele Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om sociaal te functioneren

Nadere informatie

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Media&Design cohort 13-14-15

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Media&Design cohort 13-14-15 Examenprogramma NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in de maatschappij. NE/K/2 Basisvaardigheden De kandidaat kan

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING

FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING FEEDBACKRAPPORT NEEM DIT PERSOONLIJK RAPPORT STEEDS MEE NAAR DE STUDIE- OF TRAJECTBEGELEIDING 1 Feedback¹ Opleiding: Rechten Beste Voornaam, Je vulde bij de start van het academiejaar SIMON in. SIMON wil

Nadere informatie

Basisarrangement. Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal. 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen

Basisarrangement. Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal. 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen Basis Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen Deviant methode leer/werkboek VIA vooraf op weg naar 1F. De 8 thema s in het boek hebben terugkerende

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Meerkeuzevragen Hoe moet je meerkeuzevragen aanpakken? Tien tips bij de aanpak van meerkeuzevragen 34

Hoofdstuk 3 Meerkeuzevragen Hoe moet je meerkeuzevragen aanpakken? Tien tips bij de aanpak van meerkeuzevragen 34 Inhoud Voorwoord 7 Inleiding 8 Hoofdstuk 1 Het Examen Lezen programma I 11 1.1 Wat wordt er getoetst bij het examen? 11 1.2 Hoe wordt het examen afgenomen? 11 1.3 Welke tekstsoorten bevat het examen? 12

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp werkwoordelijk gezegde

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

Eindtermen Nederlands algemeen secundair onderwijs (derde graad)

Eindtermen Nederlands algemeen secundair onderwijs (derde graad) Eindtermen Nederlands algemeen secundair onderwijs (derde graad) Bron: www.ond.vlaanderen.be/dvo 1 Luisteren 1 De leerlingen kunnen op structurerend niveau luisteren naar uiteenzettingen en probleemstellingen

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 6 -

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 6 - www.linguapolis.be nederlands@linguapolis.be tel.: +32 3 265 48 03 NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 6 - TAALBAD 90 uur 1 maand voltijds Stadscampus ma, di, wo, do en vr: 9-12.30

Nadere informatie

DATplus. Kerndoelanalyse SLO

DATplus. Kerndoelanalyse SLO DATplus Kerndoelanalyse SLO September 2014 Verantwoording 2014SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan zonder voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Taalontwikkelend Lesgeven

Taalontwikkelend Lesgeven Taalontwikkelend Lesgeven Een didactische methode voor álle docenten Conferentie Thema Leren van elkaar 15 maart 2018 Ria Chin-Kon-Sung Matti Gortemaker (Hogeschool Rotterdam) Kennismaken Inclusief onderwijs

Nadere informatie

PORTFOLIO NEDERLANDS NAAM: OPLEIDING: KLAS: Portfolio Nederlandse taal, deel 1 Versie 11-07-13 Pagina 1

PORTFOLIO NEDERLANDS NAAM: OPLEIDING: KLAS: Portfolio Nederlandse taal, deel 1 Versie 11-07-13 Pagina 1 PORTFOLIO NEDERLANDS NAAM: OPLEIDING: KLAS: Portfolio Nederlandse taal, deel 1 Versie 11-07-13 Pagina 1 Het portfolio voor de Nederlandse taal bestaat uit de volgende onderdelen: - Inleiding - Algemeen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting

Programma van toetsing en afsluiting Programma van toetsing en afsluiting Leerwerktraject (LWT) Locatie Etten-Leur 04YX-00 COHORT 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Nederlands... 4 Beroepsgericht programma... 8 Inleiding

Nadere informatie

Didactische verantwoording. Allemaal taal. Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal

Didactische verantwoording. Allemaal taal. Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal Didactische verantwoording Allemaal taal Taal en communicatie voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzaal Jenny van der Ende Taalondersteuning bij kinderen Naast behoefte aan

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1

Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1 Tekststructuur Vocabulaire Onderwerp Algemene beschrijving Niveaubeschrijving Talige Startcompetenties Hoger Onderwijs Spreken op C1 C1 Kan duidelijke, gedetailleerde beschrijvingen en presentaties geven

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

PTA Nederlands BBL & KBL Kijkduin, Statenkwartier (Vakcollege Techniek) cohort 14-15-16

PTA Nederlands BBL & KBL Kijkduin, Statenkwartier (Vakcollege Techniek) cohort 14-15-16 Examenprogramma (verschillen tussen BBL en KBL zijn in de tekst aangegeven) NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in

Nadere informatie

Taal in beeld Spelling in beeld

Taal in beeld Spelling in beeld Taal in beeld/ / Spelling in beeld Kerndoelanalyse SLO Juli 2011 Verantwoording 2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld

Nadere informatie

Screening, remediëring en professionalisering. Een blik op het taalbeleid van de Arteveldehogeschool Gent

Screening, remediëring en professionalisering. Een blik op het taalbeleid van de Arteveldehogeschool Gent DRIEËNTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS Ronde 2 Joke Vrijders Arteveldehogeschool, Gent Contact: joke.vrijders@arteveldehs.be Screening, remediëring en professionalisering. Een blik op het

Nadere informatie

Schrijftaal - Studiewijzer 1. Studiewijzer bij de 1e druk

Schrijftaal - Studiewijzer 1. Studiewijzer bij de 1e druk Schrijftaal - Studiewijzer 1 Studiewijzer bij de 1e druk 2 Schrijftaal - Studiewijzer Inhoud 1 Werken met Schrijftaal 3 2 Niveau en opleiding 5 3 Examen Schrijven en Taalvaardigheid 5 Schrijftaal - Studiewijzer

Nadere informatie

Taal in beeld/ Spelling in beeld (tweede versie) Kerndoelanalyse SLO

Taal in beeld/ Spelling in beeld (tweede versie) Kerndoelanalyse SLO Taal in beeld/ Spelling in beeld (tweede versie) Kerndoelanalyse SLO Oktober 2015 Verantwoording 2015 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het

Nadere informatie

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda.

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda. 2de GoLeWe-projectconferentie Maastricht, 11 mei 2010 Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda 11 mei 2010 Tussentijdse

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Grammatica zinsdelen 1F Grammaticale kennis: onderwerp, lijdend voorwerp, hoofdzin, bijzin, gezegde, persoonsvorm. 1E Grammaticale kennis: meewerkend voorwerp. 2E Grammaticale kennis: bijwoordelijke

Nadere informatie

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1 SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart Uitgeverij Alles-in-1 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede 2 maart 2010 Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder

Nadere informatie

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1

SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart. Uitgeverij Alles-in-1 SLO-kerndoelanalyse Alles-in-1/Alles apart Uitgeverij Alles-in-1 Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede 2 maart 2010 Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen.

De cursist moet geen opleidingsonderdelen afgewerkt hebben of gelijktijdig volgen. Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel: COMMUNICATIEVAARDIGHEID Code: 10368 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 uur Deliberatie: mogelijk

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Ondernemingscommunicatie Communicatievaardigheden. Lestijden 120

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Ondernemingscommunicatie Communicatievaardigheden. Lestijden 120 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscommunicatie Module Communicatievaardigheden Code O.C1 Lestijden 120 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 160 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid

Nadere informatie

PTA Nederlands BBL & KBL Kijkduin, Statenkwartier (Vakcollege Techniek) cohort

PTA Nederlands BBL & KBL Kijkduin, Statenkwartier (Vakcollege Techniek) cohort Examenprogramma (verschillen tussen BBL en KBL zijn in de tekst aangegeven) NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in

Nadere informatie

Zin in taal/ Zin in spelling tweede editie

Zin in taal/ Zin in spelling tweede editie Zin in taal/ Zin in spelling tweede editiee Kerndoelanalyse SLO Juli 2011 Verantwoording 2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt

Nadere informatie

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum:

2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) 2.5 a Werkcollege met werkstuk (en presentatie) datum: 2.5 Seminar Literatur- und Sprachwissenschaft (3. und 4. Semester) Die Arbeit mit dem Sprachtagebuch dient in den Seminaren Literatur- und Sprachwissenschaft zur Vertiefung und Erweiterung der erworbenen

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR KWALITATIEVE BEOORDELING VAN DE SCHRIJFTOETSEN VAN DE TASAN. tasan

CHECKLIST VOOR KWALITATIEVE BEOORDELING VAN DE SCHRIJFTOETSEN VAN DE TASAN. tasan CHECKLIST VOOR KWALITATIEVE BEOORDELING VAN DE SCHRIJFTOETSEN VAN DE TASAN Onderstaande kan je gebruiken om meer informatie te halen uit de schrijftoetsen van de TASAN. Zeker wanneer de scores op de schrijftoetsen

Nadere informatie

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist

Themaboek IBL1 - Internationaal marktanalist Duits IBL1 Vakcode 56008 Verantwoordelijke e-mail mevr. K. Voogd k.m.voogd@saxion.nl ECTS 4 Kwartiel 1.1 en 1.2 Competenties IBL1 Prestatie-indicatoren 1.3 Zie bijlage 1 voor een overzicht van de competenties

Nadere informatie

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V SPAANSE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxx 11/19/2010

xxxxxxxxxxxxxxx 11/19/2010 Taalonderzoek bij meertalige volwassenen Gerda Bruinsma Paul scoord op de TvK zinsbouwprocutie test net gemiddeld.op de onderdelen TvK woordvoormproductie en TvK Woordenschatproductie 2 scoord hij gemiddeld.

Nadere informatie

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 5 -

NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 5 - www.linguapolis.be nederlands@linguapolis.be tel.: +32 3 265 48 03 NEDERLANDS VOOR ANDERSTALIGEN - S E P T E M B E R 2 0 1 5 - TAALBAD 90 uur 1 maand voltijds Inschrijven kan via www.linguapolis.be. 1.

Nadere informatie

M. van Rossum

M. van Rossum 2017 2018 M. van Rossum Duits Jouw beste voorbereiding op je examen in 2018 duits Voorwoord Met deze examenbundel kun je je goed voorbereiden op het eindexamen Duits. Het eerste deel bestaat uit duidelijke

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vakdocumenten Frans (2004) Visie en accenten leerplan Frans BaO 1 De eerste stappen zetten - Basiswoordenschat

Nadere informatie

PTA Nederlands BBL Kijkduin, Statenkwartier Waldeck cohort 15-16-17

PTA Nederlands BBL Kijkduin, Statenkwartier Waldeck cohort 15-16-17 Exameneenheden Nederlands (verschillen tussen BBL en KBL zijn in de tekst aangegeven) NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands

Nadere informatie

Kerndoelen - ERK. Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ERK) 2. Library en ERK 6

Kerndoelen - ERK. Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ERK) 2. Library en ERK 6 Kerndoelen - ERK Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ERK) 2 en ERK 6 1 2 Kerndoelen en Common European Framework of Reference (ook wel ERK) In de kerndoelen die door de overheid zijn

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V SPAANSE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V18.03.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten.

13. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven Engelstalige teksten. A. LEER EN TOETSPLAN Onderwerp: Leesvaardigheid 12, 13, 14, 17 geschreven Engelstalige teksten. 14. De leerling leert in Engelstalige schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, te ordenen

Nadere informatie

Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels?

Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels? Agora 2018-2019: PTA vwo Engels Wat moet ik doen voor mijn Schoolexamens en Eindexamen Engels? Eén periode: T 01 Leesvaardigheid Toets / schriftelijk / tijdsduur 60 minuten / weging: 10 - Het lezen van

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

PTA Nederlands BBL & KBL Kijkduin, Statenkwartier, Waldeck cohort

PTA Nederlands BBL & KBL Kijkduin, Statenkwartier, Waldeck cohort Examenprogramma (verschillen tussen BBL en KBL zijn in de tekst aangegeven) NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in

Nadere informatie

Taalvaardigheid Frans 1 Minor

Taalvaardigheid Frans 1 Minor Faculteit der Letteren - Formulier voor de beschrijving van modules vakcode (in te vullen door BSZ) naam opleiding vaknaam Engelse vaknaam voertaal studiefase RTC Frans Taalvaardigheid Frans 1 Minor French

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

TAALTEST / PROFICIENCY TEST NEDERLANDS K.U.LEUVEN Interfacultair instituut voor levende talen (ILT) 1

TAALTEST / PROFICIENCY TEST NEDERLANDS K.U.LEUVEN Interfacultair instituut voor levende talen (ILT) 1 TAALTEST / PROFICIENCY TEST NEDERLANDS K.U.LEUVEN Interfacultair instituut voor levende talen (ILT) 1 ACHTERGROND Uit het onderwijsreglement van de K.U. Leuven. Taalvoorwaarden Een kandidaat-student met

Nadere informatie

Taalbeleid. 3. Taalontwikkeling voor élke student. Drie beleidslijnen. Taalbeleid in de Arteveldehogeschool

Taalbeleid. 3. Taalontwikkeling voor élke student. Drie beleidslijnen. Taalbeleid in de Arteveldehogeschool Taalbeleid 3. Taalontwikkeling voor élke student Taalbeleid in de Arteveldehogeschool In 2006 richtte de Arteveldehogeschool twee kenniskringen op: Kansrijk Studeren en Open en Afstandsleren. In 2007 organiseerde

Nadere informatie

Nederlands ( 2F bb kb/gl/tl )

Nederlands ( 2F bb kb/gl/tl ) Einddoelen Nederlands Nederlands ( 2F bb kb/gl/tl ) vmbo bovenbouw = CE = Basis = SE = Varieert per bb/kb/gt-leerweg en varieert ook door de keuze voor papieren of digitaal examen. Zie Syllabus 2014. Leesvaardigheid

Nadere informatie

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl Kinderen leren schrijven www.taalvorming.nl Uitgangspunten van taalvorming Taalvorming is een lang bestaande werkwijze die je ook kunt zien als schrijfdidactiek werken vanuit eigen ervaringen samenhang

Nadere informatie

havo M. van Rossum Duits Jouw beste voorbereiding op je examen in 2018

havo M. van Rossum Duits Jouw beste voorbereiding op je examen in 2018 2017 2018 M. van Rossum havo Duits Jouw beste voorbereiding op je examen in 2018 havo duits Voorwoord Met deze examenbundel kun je je goed voorbereiden op het eindexamen Duits havo. Het eerste deel bestaat

Nadere informatie

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 SPAANSE TAAL EN LITERATUUR (ELEMENTAIR) HAVO VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V

RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V RUSSISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2018 V17.03.2 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Samenspraak Examen Nederlands Spreken en Gesprekken voeren 3F

Samenspraak Examen Nederlands Spreken en Gesprekken voeren 3F Samenspraak Examen Nederlands Spreken en Gesprekken voeren 3F Inhoudsopgave Informatie voor alle betrokkenen... 2 Examenboekje voor de kandidaat... 4 Bijlage 1. Input voor Student 1... 7 Bijlage 2. Input

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013

Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Faculteit der Geesteswetenschappen Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) TAALTRAININGEN VOOR STUDENTEN FGw 2012-2013 Taaltrainingen voor studenten FGw Het Instituut voor Nederlands

Nadere informatie

Individueel begeleiden van NT2-studenten Presentatie Nederlands Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs 24 april Om te beginnen..

Individueel begeleiden van NT2-studenten Presentatie Nederlands Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs 24 april Om te beginnen.. Individueel begeleiden van NT2-studenten Presentatie Nederlands Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs 24 april 2015 Om te beginnen.. De doelen van ons Platform a. Ontwikkelen van een gemeen- schappelijke

Nadere informatie

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V

ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V ARABISCHE TAAL EN LITERATUUR ELEMENTAIR HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2019 V18.03.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010

Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010 Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 September 2010 Opleidingsspecifiek deel Masteropleiding: Nederlandkunde/ Dutch Studies Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A4 Frans 2. Academiejaar 2015-2016. Semester

Opleiding. Meertalig secretariaat. Code + officiële benaming van de module. A4 Frans 2. Academiejaar 2015-2016. Semester Opleiding Meertalig secretariaat Code + officiële benaming van de module A4 Frans 2 Academiejaar 2015-2016 Semester 2 (+ online herhalingsopdrachten tijdens het 1 ste semester) Studieomvang 6 studiepunten

Nadere informatie

PTA Nederlands KBL Bohemen, Kijkduin, Media&Design, Statenkwartier (Vakcollege) cohort

PTA Nederlands KBL Bohemen, Kijkduin, Media&Design, Statenkwartier (Vakcollege) cohort Examenprogramma NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in de maatschappij. NE/K/2 Basisvaardigheden De kandidaat kan

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Russische studies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 10. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de derde graad bso (derde leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN vrij concreet

Nadere informatie

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin cohort

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin cohort Exameneenheden Nederlands NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in de maatschappij. NE/K/2 Basisvaardigheden De kandidaat

Nadere informatie

Profiel Maatschappelijke Taalvaardigheid

Profiel Maatschappelijke Taalvaardigheid Profiel Maatschappelijke Taalvaardigheid PMT Het Profiel Maatschappelijke Taalvaardigheid omvat de taalvaardigheid die nodig is om zelfstandig maatschappelijk te functioneren het Nederlands en is de eerste

Nadere informatie

MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde

MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde MODERNE VREEMDE TALEN - ASO DUITS Het voorliggende pakket eindtermen beantwoordt aan de decretale situatie waarbij in de basisvorming in de derde graad ASO, Duits als tweede moderne vreemde taal kan worden

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 vmbo de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 vmbo de betekenis

Nadere informatie

OVERZICHT TUSSENDOELEN GEVORDERDE GELETTERDHEID. 1. Lees- en schrijfmotivatie

OVERZICHT TUSSENDOELEN GEVORDERDE GELETTERDHEID. 1. Lees- en schrijfmotivatie OVERZICHT TUSSENDOELEN GEVORDERDE GELETTERDHEID 1. Lees- en schrijfmotivatie 1.1 Kinderen zijn intrinsiek gemotiveerd voor lezen en schrijven. 1.2 Ze beschouwen lezen en schrijven als dagelijkse routines.

Nadere informatie

Raad Hoger Onderwijs IDR / 12 juni 2012 RHO-RHO-ADV-010. Advies instapprofiel van de student hoger onderwijs

Raad Hoger Onderwijs IDR / 12 juni 2012 RHO-RHO-ADV-010. Advies instapprofiel van de student hoger onderwijs Raad Hoger Onderwijs IDR / 12 juni 2012 RHO-RHO-ADV-010 Advies instapprofiel van de student hoger onderwijs Raad Hoger Onderwijs IDR / 12 juni 2012 RHO-RHO-ADV-010 bijlage 1 Bijlage 1: Algemene instapcompetenties

Nadere informatie

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Statenkwartier cohort

PTA Nederlands TL/GL Bohemen, Houtrust, Kijkduin, Statenkwartier cohort Examenprogramma NE/K/1 Oriëntatie op leren en werken De kandidaat kan zich oriënteren op de eigen loopbaan en op het belang van Nederlands in de maatschappij. NE/K/2 Basisvaardigheden De kandidaat kan

Nadere informatie

2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede

2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Taalfontein Kerndoelanalyse SLO Juli 2011 Verantwoording 2011 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 I nhoud Voorwoord 5 Inleiding 15 Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 1 Het leerproces van studenten 21 1.1 Waarom het leerproces van studenten? 21 1.2 Het leerproces volgens Biggs 22 1.3 Leeractiviteiten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Het Examen Luisteren Programma I 9

Hoofdstuk 1 Het Examen Luisteren Programma I 9 Inhoud Inleiding 6 Hoofdstuk 1 Het Examen Luisteren Programma I 9 1.1 Wat wordt er getoetst bij het examen? 9 1.2 Hoe wordt het examen afgenomen? 9 1.3 Welke onderwerpen kun je in het luisterexamen verwachten?

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie