Intervisie voor de VPM 2013 Workshop Intervisie VPM 2013 Xtensys HRM-consultancy & training

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Intervisie voor de VPM 2013 Workshop Intervisie VPM 2013 Xtensys HRM-consultancy & training"

Transcriptie

1 Intervisie voor de VPM 2013

2 Wat is intervisie? Intervisie is een manier om met collega s te sparren over inhoudelijke thema's en over persoonlijke dilemma s in het werk. De frequentie voor de intervisie is eens per 4-5 weken. Intervisie wordt, om waardevol te zijn, van enkele spelregels voorzien, zoals vertrouwelijkheid en het goed naar elkaar willen luisteren. Het vraagt daarom om wat oefening op het terrein van communicatie (intervisie is goede vragen stellen en goed luisteren en pas als daarom gevraagd wordt adviseren of informeren of inhoudelijk reageren) én effectief "vergaderen" (tijdsaspect, doelmatigheid van het samen - zijn). Zo brengt intervisie inhoudelijke groei en persoonlijke groei en een zinvol samenzijn met gelijkgestemden. Je kan door intervisie dus zowel antwoord krijgen op vragen waar je tijdens je werk tegenaan loopt als je adviesvaardigheden oefenen. Bij toerbeurt leid je de bijeenkomst. Voorbeelden van thema's zijn klantenbenadering, hoe communiceer ik met de klant over tarieven, commerciële dilemma's ethische dilemma's, zoals euthanasie, verwaarlozing, mishandeling omgaan met kwesties van buitenaf, zoals wet- en regelgeving, bezorgdheden, veranderde behoeften aan zorg collega's: verwachtingen, bedrijfscultuur, arbeidsethos, rechten en plichten, belangenverstrengeling, waarden en normen, beoordelen zingeving, waar haal ik mijn plezier uit, wat delegeer ik hoe, eigen motivatie, belasting, tijdverslinders (time management) Intervisie is; Leren van elkaars (werk)problemen (ook successen mogen behandeld worden) Analyseren Gelijkwaardigheid Adviseren Vertrouwen Reflecteren Systematische aanpak Wisselbare rollen Ervaringsleren Intervisie is niet; 'Gezellig samen zijn' Oplossingen halen Voorwaarden; Vertrouwelijkheid Vertrouwen en zuinig zijn op elkaar Werkelijke interesse voor de ander! Gelijkwaardigheid Openlijke feedback Accepteren van elkaars grenzen Goede gespreks- & vergader technieken

3 Intervisie Basisstructuur 1. Inkom-rondje: hoe is het met iedereen? Keuze van gespreksleider. 2. Inventarisatie van kwesties die spelen, bijvoorbeeld een leervraag of werkprobleem 3. Keuze van te behandelen kwestie(s) 4. Keuze van te gebruiken werkvorm 5. Werkvorm uitvoeren (scheiden van analyse, advies en actieplan) 6. Evaluatie 7. Vooruitblik naar volgende bijeenkomst, afscheid

4 Incidentmethode Werkvormen Wanneer de incidentmethode? Problemen uit de werksituatie waarin de groepsleden zich kunnen verplaatsen Een actueel probleem dat verwijst naar het verleden (zonder dat de afloop bekend gemaakt wordt) of naar heden/toekomst Voorbeelden: een verschil van mening een vraag waarop je het antwoord zoekt een keuze waar je nog niet uit bent een ervaring die je aan het twijfelen heeft gebracht Tijdsduur: ongeveer 1 uur en 30 minuten Structuur: 1: Introductie en keuze van het incident (20 ) Ieder groepslid brengt een incident in, schrijft dit op en leest het voor. De groep kiest het te behandelen incident. 2: Toelichting op de gekozen probleemsituatie (2 ) Gebeurtenis eventueel wat uitvoeriger schetsen, inclusief gevoelens. Ideeën over oplossingen worden niet genoemd. 3: Noteren van vragen om informatie (5 ) Ieder groepslid schrijft vragen op die hij heeft met betrekking tot het incident. 4: Informatieronde (15 ) Informatieve vragen ter verheldering. Voorkom het ontstaan van discussie. Voorkom dat de inbrenger teveel zijn eigen analyse en oplossing geeft. 5: Analyse van de situatie (10 ) Groepsleden analyseren de situatie terwijl de inbrenger alleen toeziet. Er mogen geen vragen meer gesteld worden. Wat lijken de oorzaken van het probleem? Wat is de rol van de verschillende betrokkenen? Wat zijn de omgevingsfactoren? Wat is de kern van het probleem? 6: Standpuntbepaling en advisering door de groep (10 ) Wat zou jij doen? Iedereen schrijft zijn plan van aanpak op papier en leest het voor. 7: Wat deed/doet de inbrenger? (5 ) De inbrenger vertelt hoe hij feitelijk handelde of wat hij zich (in grote lijnen) voorneemt om te gaan doen.

5 8: Afsluitende discussie en actieplan (15 ) Iedereen mag weer meepraten! a: Afweging van verschillende benaderingen (voor- en nadelen per aanpak) door inbrenger. b: Inbrenger maakt concreet actieplan dat de groep toetst op realiseerbaarheid. 9: Evaluatie (5 ) a: Wat heeft inbrenger geleerd? b: Wat hebben groepsleden geleerd? c: hoe heeft men de methode ervaren?

6 Incidentmethode met warme en koude vragen Zie hiervoor (maar het is wel actueel, het speelt nog steeds en behoeft een aanpak) Deze variant duurt 1,5-2 uur. Structuur: 1: Introductie en keuze van het incident (20 ) 2: Toelichting op de gekozen probleemsituatie (2 ) 3: Noteren van vragen om informatie (5 ) Ieder groepslid schrijft vragen op die hij heeft met betrekking tot het incident. Anders: 4: Informatieronde (25 ) Er wordt om beurten een vraag gesteld door de groepsleden, de intervisant schrijft de vragen op en waardeert ze met een `koud of warm`. Koude vragen leiden niet tot de kern van probleem en oplossing... Warme vragen wel, ze raken je / doen iets met je om een reden. De intervisant beantwoordt de 'warme' vragen. De koude blijven onbeantwoord. 5: Analyse van de situatie (10 ) Groepsleden helpen de inbrenger diens situatie te analyseren. Er mag alleen worden herhaald / samengevat. Wat lijken de oorzaken van het probleem? Wat is de rol van de verschillende betrokkenen? Wat zijn de omgevingsfactoren? Wat is de kern van het probleem? Waar zitten de oplossingsrichtingen en aanknopingspunten? 6: Standpuntbepaling door de inbrenger (10 ) De inbrenger geeft aan wat hij zou doen. De groepsleden geven hun eerste reactie. 7: Afsluitende discussie en actieplan (15 ) Inbrenger maakt concreet actieplan dat de groep toetst op realiseerbaarheid. 8: Aanscherping en succeswensen (10 ) De groepsleden adviseren (na enige bedenktijd) over randvoorwaarden nu zij de oplossingsrichting kennen en wensen succes. 9: Evaluatie (5 ) a: Wat heeft inbrenger geleerd? b: Wat hebben groepsleden geleerd? c: hoe heeft men de methode ervaren?

7 Praktijksimulatie Wanneer de praktijksimulatie? Tijdens de praktijksimulatie wordt de situatie waarmee de inbrenger moeite heeft uitgespeeld. De inbrenger speelt de hoofdrol om te onderzoeken waar de moeilijkheden liggen en wat er aan gedaan kan worden. Daarmee oefent hij meteen de benodigde vaardigheden. De methode is persoonsgericht en soms confronterend. Tijdsduur: ongeveer 1 uur Structuur 1: Inventarisatie van kwesties die spelen (15 ) 2: Keuze van te behandelen kwestie(s) (5 ) 3: Keuze van te gebruiken werkvorm (5 ) 4: Analyse van de kwestie A: Opzetten van de simulatie en keuze van de spelers en de observatoren (8 ) De situatie en de rolverhoudingen worden in grote lijnen vastgesteld. De inbrenger is hoofdrolspeler De hoofdrolspeler kiest zijn tegenspeler(s) De rest observeert De observatoren overleggen waarop ze zullen letten B: Noteren van leerwens van de inbrenger (2 ) De discussieleider noteert de leerwensen en de voornemens van de inbrenger op flap. C: Spelen van de situatie (5 ) D: Feedback (10 ): 1. hoofdrolspeler aan zichzelf 2. tegenspeler(s) aan de hoofdrolspeler 3. observanten aan de hoofdrolspeler Wees kort en concreet Beschrijf gedrag, gevoel, gevolg Geef compliment en verbeterpunt E: Zo nodig nogmaals een stukje spelen (5 ) F: Hoofdrolspeler noteert leerpunten en voornemens (2 ) 5: Evaluatie (5 )

8 Collegiale consultatie Wanneer collegiale consultatie? Collegiale consultatie is een simpele intervisievorm waarbij de inbrenger een concreet kennistekort heeft of graag tips wil ontvangen van zijn collega s naar aanleiding van een helder geformuleerd concreet probleem. Structuur 1: Inbrenger stelt een vraag 2: De inbrenger vraagt wie uit de groep antwoord heeft op deze vraag NB: De leiding van het gesprek berust bij de inbrenger.

9 Zelf-intervisie 1. Formuleer in één zin het probleem / vraagstuk waar je aan wilt werken. 2. Wat wil je aan het einde van deze opdracht bereikt hebben met jouw probleem? 3. Welk doel wil je op de lange termijn bereiken? 4. Wat is het kernpunt van de huidige situatie? 5. Wie zijn nog meer betrokken bij het probleem? 6. Wie is verantwoordelijk voor de uitkomst? 7. Wat heb je tot nu toe aan de oplossing van het probleem gedaan? 8. Wat was daarvan het effect? 9. Welke obstakels moet je nog overwinnen? 10. Welke hulpmiddelen heb je? 11. Welke vraag zou ik je kunnen stellen waardoor je je prettig voelt? 12. Maak een lijst van stappen die je zou kunnen zetten om het vraagstuk aan te pakken 13. Welke van de mogelijkheden is: het makkelijkst het meest uitdagend het meest tijdrovend het meest bevredigend 14. Wat ga je doen? 15. Hoe groot schat je de kans dat je wat je je nu voorneemt ook daadwerkelijk zal realiseren (prognose tussen 1 en 10)? 16. Wat betekent dit?

10 Tips bij intervisie Werk ook met succesverhalen: je kan veel leren door te ontrafelen waarom iets goed gelopen is. Bespreek één probleem tegelijk. Maak onderscheid tussen analyse en adviesfase en rond af met concreet actieplan. Houdt elkaar aan afspraken. Ruim eventuele irritaties, bijvoorbeeld uit vorige bijeenkomsten eerst op; ze werken verstorend. Tips voor de inbrenger Breng je probleem in! Grijp die kans! Zorg wel dat het een probleem van jou is. Kies een relevante kwestie, geschikt voor intervisie: persoonlijk functioneren in de werksituatie. Kies een probleem / vraagstuk dat te overzien is en voor een ander te begrijpen. Breng het probleem zo helder mogelijk, kort en duidelijk onder woorden. Stel je open voor hulp van collega s: laat je adviseren zonder direct te reageren. Wees zelf actief in het vinden van een oplossing voor je probleem. Reflecteer op elke oplossing of het wel is wat je wilt en of het praktisch uitvoerbaar is. Leg de geselecteerde oplossingen vast in de vorm van voornemens. Tips voor groepsleden Interviseren is vooral goed luisteren. Stel verhelderingsvragen, vraag neutraal door. Eerst vooral: Wat, wie, wiens, waar, wanneer, waartoe? (en niet meteen: hoe? waarom?). Vraag om concretiseringen. In het begin niet interpreteren en analyseren. Stel de juiste vragen: kom niet meteen met oplossingen en stel geen suggestieve vragen. Denk niet te snel dat je de kern van het probleem te pakken hebt. Pas op voor vooroordelen. Verplaats je in je collega. Schenk aandacht aan non-verbale signalen. Vraag je steeds af waarom je iets wilt weten. Wees zuinig met oplossingen en reik ze niet te snel aan. Geef creatieve, alternatieve adviezen (niet meer van hetzelfde). Laat de inbrenger het werk doen. Help de inbrenger met het maken van concrete voornemens en bewaak dat ze worden teruggekoppeld.

11 Tiplijst begeleider intervisie 1. Een wisselend leiderschap in de groep is een voorwaarde om de groep zelfstandig en onafhankelijk te laten functioneren. 2. Het allerbelangrijkste is dat de begeleider de vertrouwelijkheid benadrukt en partijen vraagt om individueel commitment hierop. Daarnaast voorkomt de begeleider dat intervisie vooral gezellig wordt. Natuurlijk is dit ook de verantwoordelijkheid van een ieder. 3. De begeleider zorgt voor een ruimte en agendeert. 4. Het is mogelijk om vooraf de kwesties te verzamelen. Hier zijn dan al wel onderling afspraken over gemaakt. De begeleider houdt dit in de gaten. 5. Tijdens het inkomrondje vraagt de begeleider aan een ieder wat ze gedaan hebben met het advies uit de vorige bijeenkomst. 6. De begeleider heeft oog voor het op een juiste wijze verzamelen van kwesties, het formuleren en het kiezen ervan. Ook de begeleider brengt een kwestie in. 7. Hij verschaft helderheid rond de methode en bewaakt de werkwijze en tijdsfasering. Een ieder weet zijn rol. 8. Hij houdt in de gaten of de methode geschikt is; leren we wat we willen leren met deze methode? 9. Bij de analyse van de kwestie kan de gespreksleider meedoen. 10. In de nabespreking leidt hij de discussie. 11. Hij stimuleert de groep, zorgt voor een positieve sfeer en de juiste focus. 12. Hij maakt ruimte voor het bespreken van irritaties en storingen. 13. De discussieleider moet ervoor waken dat er geen sfeer van aanval en verdediging ontstaat. Mits goed begeleid, kan de intervisiebijeenkomst zeer levendig worden voor alle groepsleden, omdat het dan niet meer gaat om daar en dan maar om hier en nu. 14. Het zorgvuldig formuleren door alle groepsleden is een voorwaarde voor het accepteren van wat is gezegd door de probleemsteller. Respect voor elkaar in het anders zijn is belangrijk. 15. De begeleider is bewust dat de intervisiebijeenkomst moet voldoen aan de behoefte van de probleeminbrenger en van de gehele intervisiegroep. Hij kan daarom beslissen om de structuur los te laten wanneer daar aanleiding toe is. Vaak is de aanleiding te vinden in het groepsproces. Door de structuur los te laten ontstaat een situatie, waarin de persoon en de intervisiegroep naast taakgericht ook persoons- en groepsgericht leren. Dit schept de ruimte om kwesties ook van een andere kant te bekijken. Een kwestie is dan niet meer een kwestie van een eventuele deelnemer, maar een kwestie van een groep in een hier-en-nu-situatie.

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode

Intervisiemethodes. Methode 1: Incidentenmethode Intervisiemethodes Methode 1: Incidentenmethode Bij de incidentmethode wordt een gebeurtenis uit de werksituatie van een van de deelnemers op gestructureerde wijze besproken. Stap 1 Introductie van het

Nadere informatie

Intervisie. Het versterkt de impact leertrajecten

Intervisie. Het versterkt de impact leertrajecten Intervisie Het versterkt de impact leertrajecten 1. Inleiding Hieronder geven wij bevindingen aan op basis van onze ervaring, in het starten, doorvoeren, voortzetten en evalueren van intervisietrajecten.

Nadere informatie

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken?

Intervisie Wat is het? Wanneer kun je het gebruiken? Intervisie Wat is het? Intervisie is een manier om met collega's of vakgenoten te leren van vragen en problemen uit de dagelijkse werkpraktijk. Tijdens de bijeenkomst brengen deelnemers vraagstukken in,

Nadere informatie

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017

Intervisie. Programma Workshop. Leidersdag 8 juni Ilse de Lange Educatie LSP. Leidersdag 8 juni 2017 Intervisie Ilse de Lange Educatie LSP Leidersdag 8 juni 2017 Programma Workshop Waarom intervisie? Intervisie de incidentmethode live! Praktische tips Waarom intervisie? Doelen: deskundigheid kwaliteit

Nadere informatie

1. Doel en werkwijze intervisie

1. Doel en werkwijze intervisie 1. Doel en werkwijze intervisie Doel leren leren van elkaar. de groep gebruiken als oefensituatie themagerichte situaties bespreken de groep mee laten denken over een probleem en/of praktijksituatie experimenteren

Nadere informatie

3. i De incidentmethode

3. i De incidentmethode 3. i De incidentmethode 3.1. Inleiding: wat is de incidentmethode? Op het werk doen zich voortdurend problemen voor. Meestal overvallen ze je en probeer je naar bevind van zaken te handelen. Zie je de

Nadere informatie

Met intervisie aan de slag. Programmagroep

Met intervisie aan de slag. Programmagroep Met intervisie aan de slag Programmagroep Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Wat is intervisie... 3 1.1 Leren leren van elkaar!... 3 1.2 Hoe wordt intervisie voor regio- en seniorcoaches georganiseerd?...

Nadere informatie

Intervisie wat is het?

Intervisie wat is het? Intervisie wat is het? Intervisie is: a. een gestructureerde methode om b. van elkaars c. werkvraagstukken d. te leren Ad a: Intervisie is een gestructureerd gesprek. De structuur is er om effectief en

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. OPDRACHTFORMULIER Gesprekken voeren 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 2 Kijk in de bronnen welke informatie

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Intervisie CooL. Doelstellingen: deskundigheidsbevordering, leren van elkaar, kwaliteitsverbetering, doorontwikkeling van het CooL-programma

Intervisie CooL. Doelstellingen: deskundigheidsbevordering, leren van elkaar, kwaliteitsverbetering, doorontwikkeling van het CooL-programma Intervisie CooL Doelstellingen: deskundigheidsbevordering, leren van elkaar, kwaliteitsverbetering, doorontwikkeling van het CooL-programma Inhoud: 1. Verplicht algemeen deel (deel 1 van het verslagformulier)

Nadere informatie

INTERVISIE ALGEMEEN INLEIDING

INTERVISIE ALGEMEEN INLEIDING INTERVISIE ALGEMEEN 1 INLEIDING Met deze waaier kunnen intervisiegroepen (en begeleiders daarvan) nieuwe, aantrekkelijke en dynamische werkvormen kiezen die intervisie tot een succes maken. Nieuwe werkvormen

Nadere informatie

Het opzetten en inrichten van een intervisie-sessie

Het opzetten en inrichten van een intervisie-sessie Het opzetten en inrichten van een intervisie-sessie Wat gaan we bespreken? Lustrumcongres Prettig contact met de overheid 2013 Intervisie Lustrumcongres Prettig contact met de overheid 2013 Intervisie

Nadere informatie

Intercollegiale Consultatie

Intercollegiale Consultatie Intercollegiale Consultatie Persoonlijk Advies Coaching en Training Materiaal Pagina 1 Intercollegiale Consultatie Intercollegiale Consultatie kan als werkwijze onderdeel zijn van de persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 07-04-2014 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Flyer Intervisie. Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag.

Flyer Intervisie. Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag. Flyer - Intervisie Wat is intervisie? Intervisie is vooral taakgericht en resultaatgericht werken met collega s ter optimalisering van de werkzaamheden van alledag. De volgende omschrijving van intervisie

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL - Bladzijde 1 / 6 SPEELWIJZE Eigen Wijsheden Spel Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

Nadere informatie

Achtergrond info intervisie

Achtergrond info intervisie Achtergrond info intervisie Voor een onderwijsprofessional helpt het om gebruik te maken van intervisie. Dit houdt in dat je regelmatig met collega s onderling bespreekt hoe het professioneel handelen

Nadere informatie

Intervisie

Intervisie Intervisie 03-06-2013 Eigen ervaringen? Successen Welke? Waaraan te wijten? Minder positieve ervaringen Welke? Waardoor? Wat is intervisie? Definitie Leren met collega s door vragen/problemen uit de dagelijkse

Nadere informatie

Intervisie: de 10-stappenmethode

Intervisie: de 10-stappenmethode Intervisie: de 10-stappenmethode Wanneer te gebruiken? De 10-stappenmethode is uitermate geschikt voor een beginnende intervisiegroep, waarin mensen participeren met weinig of geen intervisie-ervaring.

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

1.Doelstellingen van intervisie

1.Doelstellingen van intervisie Intervisie 1.Doelstellingen van intervisie Intervisie kent de volgende doelstellingen: - Professionals helpen elkaar om tot oplossingen te komen; - Het problematiseren, analyseren en verhelderen van het

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Toelichting. Intervisie

Toelichting. Intervisie Toelichting Intervisie December 2010 1. Wat is intervisie? Naast opleiding en training is gezamenlijke reflectie op het eigen handelen voor dierenartsen een goede manier om zich te ontwikkelen. Door in

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Feedback geven

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol na te gaan waar

Nadere informatie

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel

POENS.NL. Onomatopeespel. Spelvarianten deel 1. Onomatopeespel - spelvarianten deel 1 - www.poens.nl - Jeroen Knevel POENS.NL Onomatopeespel Spelvarianten deel 1 1 Onomatopee Het auditief beeld als expressief coaching instrument Jezelf beter leren kennen, de ander beter leren kennen, beter zicht krijgen op het samenwerken,

Nadere informatie

Iedere groep kan met de 10 stappen methode werken. Als een JGZ organisatie een andere methode voor intervisie gebruikt is dat ook mogelijk.

Iedere groep kan met de 10 stappen methode werken. Als een JGZ organisatie een andere methode voor intervisie gebruikt is dat ook mogelijk. Bijlage 7 Intercollegiaal overleg Notitie Intervisiebijeenkomsten Doel De deelnemers verbeteren in twee bijeenkomsten hun eigen professionele handelen wanneer zij in de praktijk kindermishandeling vermoeden

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Inleiding Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het

Nadere informatie

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft.

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft. DAG 1 OPDRACHT BESCHIKBARE HULPMIDDELEN TIJD LEEROPBRENGSTEN 1.1. Schrijf je leerwensen op Post-it en flip-over met als titel: Leerwensen 5-10 minuten Bewust bezig zijn met je eigen ontwikkeling als begeleider

Nadere informatie

9 Intervisie. Inleiding 3. Doel 3 Werkwijze 4 Tips 4. Gespreksmethoden stappen methode 5 De adviesmethode 8 Rollenspel 10

9 Intervisie. Inleiding 3. Doel 3 Werkwijze 4 Tips 4. Gespreksmethoden stappen methode 5 De adviesmethode 8 Rollenspel 10 9 Intervisie Inleiding 3 Doel 3 Werkwijze 4 Tips 4 Gespreksmethoden 5 10 stappen methode 5 De adviesmethode 8 Rollenspel 10 1 2 Intervisie Inleiding Intervisie is een manier van werken, een hulpmiddel

Nadere informatie

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL

SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL SPEELWIJZE EIGEN WIJSHEDEN SPEL Citaten zijn sinds mensenheugenis voor velen een inspiratiebron: het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen. Ze kunnen jou helpen bewust te worden van de wijze

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEKKER BLIJVEN WERKEN SPEL

SPEELWIJZE LEKKER BLIJVEN WERKEN SPEL SPEELWIJZE LEKKER BLIJVEN WERKEN SPEL De huidige arbeidsmarkt ziet er heel anders uit dan die van vroeger: we veranderen vaker van baan of de inhoud ervan verandert, banen zijn minder zeker en de groei

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

Leren hoe je leren kunt

Leren hoe je leren kunt Leren hoe je leren kunt Als manager stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers en draag je zorg voor een goede onderlinge communicatie. Managers en medewerkers wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Nadere informatie

Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen

Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen Nurse Academy lustrumcongres 2014 Leren van je eigen mores Spreken over waarden en normen met verpleegkundigen Amersfoort, 17 november 2014 Jos de Munnink, gespreksleider moreel beraad GGNet Contact: j.demunnink@ggnet.nl

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Het verhaal van mijn leven Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Cursus voor Fact-cliënten en andere buurtbewoners door Ria Velema, Ann Evers-Schillhorn van Veen, casemanagers Fact Lentis

Nadere informatie

School Video Interactie Begeleiding (SVIB) als intervisie

School Video Interactie Begeleiding (SVIB) als intervisie School Video Interactie Begeleiding (SVIB) als intervisie Inspiratiedag 3 maart 2016 Annelies Sepers Onderwerpen vandaag Informatie over SVIB (algemeen) Intervisie: doel, resultaat Intervisie volgens SVIB-principes:

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

COACHING IS VOOR IEDEREEN

COACHING IS VOOR IEDEREEN COACHING IS VOOR IEDEREEN over kracht, wijsheid, lenigheid en charme doelen inzicht in coaching ervaring met coachingsvaardigheid goesting naar meer actie reflectie- informatie 1 Structuur 1. vingeroefening

Nadere informatie

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling

Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling PAPI PAPI Coachingsrapport Persoonlijk Actieplan voor Ontwikkeling Alle rechten voorbehouden Cubiks Intellectual Property Limited 2008. De inhoud van dit document is relevant op de afnamedatum en bevat

Nadere informatie

KBS BIJ THEMA 20 ONLINE ZELFHULP VOOR CLIËNTEN(GROEPEN)

KBS BIJ THEMA 20 ONLINE ZELFHULP VOOR CLIËNTEN(GROEPEN) KBS BIJ THEMA 20 ONLINE ZELFHULP VOOR CLIËNTEN(GROEPEN) Boek: Sociaal Werk 1, Thema 20: Online Zelfhulp voor cliënten(groepen) KRITISCHE BEROEPSSITUATIE Beroepsbeoefenaar Jurgen (39) is sociaal maatschappelijk

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN

AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN AAN DE SLAG MET INTERCOLLEGIALE CONSULTATIE HANDREIKING VOOR ZORGGROEPEN Deze handreiking is opgesteld in samenwerking met: COLOFON InEen Leden van InEen kunnen dit document voor eigen gebruik vrijelijk

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE Relatiespel De meesten van ons besteden een flink deel van hun tijd aan relaties met anderen. Het is dan ook van groot belang deze contacten zo prettig

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Heel veel leerplezier en succes! Espérance ESPÉRANCE BLAAUW 1

Heel veel leerplezier en succes! Espérance ESPÉRANCE BLAAUW   1 De Coachkaarten Intervisiehulp De Intervisiehulp is spontaan ontstaan na een intervisiesessie waarin de vragen uit de set Coachkaarten voor een verassende invalshoek zorgde en de deelnemers behoefte hadden

Nadere informatie

Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment

Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment Studenten handleiding Competentie Ontwikkel Moment MBO en HBO studenten 3 de en 4 de jaars, HBO studenten verkorte opleiding en cursisten vervolgopleidingen Jeroen Bosch Ziekenhuis 1 Juni 2014, Jeroen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Handleiding. Intervisie. KNOV 2009 Liesbeth Kool, Anneke van der Heijden

Handleiding. Intervisie. KNOV 2009 Liesbeth Kool, Anneke van der Heijden Handleiding Intervisie KNOV 2009 Liesbeth Kool, Anneke van der Heijden 1 Methodiek Intervisie is een vorm van overleg en samenwerking tussen collega s, waarbij vooral reflecties op eigen werkervaringen

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

Verkenningstocht 3, ik als instrument

Verkenningstocht 3, ik als instrument Verkenningstocht 3, ik als instrument Themadagen: Dynamisch voorraadbeheer Landschap en ruimtelijke kwaliteit Duurzame landbouw Werken met de nieuwe omgevingswet Nieuwe (financiële) arrangementen Inspiratiedagen

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven.

Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand van het handelingsformulier Voorlichting geven. OPDRACHTFORMULIER Voorlichting geven Naam student: Datum: Opdracht Je geeft voorlichting aan een of meer zorgvragers. Voordat je gaat oefenen Je oefent deze vaardigheid in het praktijklokaal aan de hand

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Intervisie. In het navolgende wordt een zes methoden voor intervisie beschreven:

Intervisie. In het navolgende wordt een zes methoden voor intervisie beschreven: Intervisie Intervisie is te beschouwen als een vorm van collegiale consultatie. Eén van de deelnemers aan een intervisiegroep brengt een lastige situatie uit de praktijk in. Het doel kan zijn om een beter

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

Handleiding Vergadertechnieken

Handleiding Vergadertechnieken Handleiding Vergadertechnieken Zelfstudie en rapporteren Bij OGO leer je niet alleen via het actief deelnemen aan groepsdiscussies, maar ook via het individueel uitvoeren van zelfstudieopdrachten (ZSO).

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

Respectvol reageren op gevoelens

Respectvol reageren op gevoelens OPDRACHTFORMULIER Respectvol reageren op gevoelens Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Het gaat steeds beter! speelkaarten :42 Pagina 1. Communicatieve vaardigheden verbeteren. Toepassen Conceptualiseren. Ervaren Reflecteren

Het gaat steeds beter! speelkaarten :42 Pagina 1. Communicatieve vaardigheden verbeteren. Toepassen Conceptualiseren. Ervaren Reflecteren Het gaat steeds beter! speelkaarten 20-07-2006 15:42 Pagina 1 1 Aanname Doelen Een concrete ervaring opdoen Communicatieve vaardigheden verbeteren Fase van ervaringsleren Ervaren Reflecteren Toepassen

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Wat zou jij doen? Denk mee met elkaars pleegzorgdilemma s. Draaiboek voor een netwerkbijeenkomst voor pleegouders. Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? Denk mee met elkaars pleegzorgdilemma s. Draaiboek voor een netwerkbijeenkomst voor pleegouders. Wat zou jij doen? Wat zou jij doen? Denk mee met elkaars pleegzorgdilemma s Draaiboek voor een netwerkbijeenkomst voor pleegouders Wat zou jij doen? 1 Wat zou jij doen? DE ACTIVITEIT IN HET KORT Een bijeenkomst waarin pleegouders

Nadere informatie

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands.

LESHANDLEIDING. NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. LESHANDLEIDING NIVEAU vmbo 2 e en 3 e leerjaar. VAKGEBIEDEN burgerschap/maatschappijleer, Nederlands. DOELSTELLING Met deze les worden doelen bereikt die aansluiten op referentieniveau 2F en 3F mondelinge

Nadere informatie

)*.-2%* Thema TEAM. Module 3: Feedback geven en ontvangen "#$%&%&'()*$)+%&'(,-.$'*'%/)+-(,#*0-//%*&$1/

)*.-2%* Thema TEAM. Module 3: Feedback geven en ontvangen #$%&%&'()*$)+%&'(,-.$'*'%/)+-(,#*0-//%*&$1/ Thema TEAM Module 3: Feedback geven en ontvangen Voorbeeld van het begin van de training feedback geven en ontvangen Feedback geven en ontvangen Het geven van effectieve feedback is een waardevol hulpmiddel

Nadere informatie

Als je graag meer wilt leren over je vak en de manier waarop je dit uitvoert. Ook als je graag iets bijdraagt aan de ontwikkeling van collega's.

Als je graag meer wilt leren over je vak en de manier waarop je dit uitvoert. Ook als je graag iets bijdraagt aan de ontwikkeling van collega's. Intervisie Intervisie is een zelfhulpmethode waarmee collega's elkaar helpen om beter te worden in hun werk. Dit gebeurt meestal in een intervisiegroep. De leden van de groep komen op vrijwillige en gelijkwaardige

Nadere informatie

Communiceren met ouders. Silke Jansen Orthopedagoog Gezin en Gedrag REC 4 Vierland

Communiceren met ouders. Silke Jansen Orthopedagoog Gezin en Gedrag REC 4 Vierland Communiceren met ouders Silke Jansen Orthopedagoog Gezin en Gedrag REC 4 Vierland Inhoud van de workshop 1. Kind binnen systeem 2. School en ouders gelijkwaardig? 3. Richtlijnen bij oudercontacten 4.

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Coachingsessies. Vaak is niet het probleem het probleem, maar het probleem dat een oplossing verhindert.

Coachingsessies. Vaak is niet het probleem het probleem, maar het probleem dat een oplossing verhindert. Coachingsessies Vaak is niet het probleem het probleem, maar het probleem dat een oplossing verhindert. Kennen jullie elkaar? Wat is kennen? Opleiding HBO Bachelor SPH GGZ Agoog HBO Bachelor MWD - Jeugdzorgwerker

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument Kwaliteitsinstrument Til je afdeling naar een hoger niveau Het kwaliteitsinstrument in het kort Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jouw afdeling kan

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters

Kies Actief Rapportage van Femke Peeters Kies Actief Rapportage van Femke Peeters De huidige school van Femke Peeters Summa College Eindhoven Eindhoven Huidige opleiding: MBO, klas 3, richting Economie Kies Actief Geef richting aan je loopbaan!

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Intervisie in het WijkLeerbedrijf HANDLEIDING VOOR COÖRDINATOREN

Intervisie in het WijkLeerbedrijf HANDLEIDING VOOR COÖRDINATOREN Intervisie in het WijkLeerbedrijf HANDLEIDING VOOR COÖRDINATOREN Inhoud Opwarmers... 2 Belangrijk... 2 Het kwaliteitenspel... 2 Waarom vind jij dat je dit hebt verdiend?... 3 Methodieken... 4 1 Intervisie

Nadere informatie