Patent wars: Apple vs Samsung

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patent wars: Apple vs Samsung"

Transcriptie

1 Patent wars: Apple vs Samsung Jonge Balie lezing Amsterdam, 24 mei 2012 Otto Swens Vondst Advocaten, Amsterdam

2 Wat er aan bod komt 1. Wat is een octrooi, waarom bestaan er octrooien en wat kun je ermee? 2. Octrooistrategieën 3. Apple vs Samsung: de wereldwijde procedures en de economische belangen 4. Apple vs Samsung: De stand van zaken in Nederland 3. Galaxy Tab en de Galaxy Smartphones: inbreuk op 3 Apple octrooien?

3 Wat is een octrooi? Een octrooi is een schriftelijk stuk waarin een technische maatregel wordt geclaimd voor een product en/of een werkwijze. Het geeft de houder ervan 20 jaar monopolie op het toepassen van deze technische maatregel. Een octrooi is alleen geldig als: Industrieel toepasbaar = technisch Nieuw de maatregel mag niet eerder zijn openbaargemaakt (in één document / publiek getoond). Inventief de maatregel mag voor de gemiddelde vakman niet voor de hand liggen. Nawerkbaar: het octrooi moet de gemiddelde vakman in staat stellen de maatregel na te werken.

4 Waarom krijgt een partij een monopolie van 20 jaar op dergelijke technische verbeteringen? Incentive voor R&D. R&D kost vaak veel meer dan produceren (rule of thumb bij computertechnologie: 7 : 1). Zonder beloning wordt er niet in R&D geïnvesteerd. Iedereen kan ervan profiteren ( for the common good ). Voorkomt geheimhouding (vroeger: DSM) Je krijgt alleen een octrooi als je je uitvinding nawerkbaar opschrijft in je octrooischrift Na 20 jaar mag iedereen het gebruiken Het octrooi wordt 1,5 jaar na de aanvrage gepubliceerd en is dan dus openbaar. Andere partijen kunnen dus direct op jouw technologie voortborduren (ze hoeven niet 20 jaar te wachten)

5 We kennen dit systeem overigens al erg lang UK, 1331: Letters Patent John Kempe and Company 20 jaar Formele begin: Statuut van Venetië 1474 (Republiek van Venetië) Eerste Nederlandse octrooiwet 1817 Ingetrokken 1867 Pas in 1910 nieuwe octrooiwet Nu: Rijksoctrooiwet 1995 En het systeem heeft ook veel moois opgeleverd. Enkele voorbeelden

6 James Colt Revolver

7 Alexander Bell - Telephone

8 Thomas Edison - Electric Lamp

9 Karl Benz - Fahrzeug mit Gasmotor betrieb

10 Moyer (Fleming) - Peniciline 1948

11 Hoe ziet een octrooi eruit? 1. Een beschrijving: waarin het probleem dat de uitvinding oplost wordt beschreven en de maatregelen van de uitvinding worden toegelicht aan de hand van voorbeelden. 2. Figuren (Tekeningen, plaatjes etc.) als dat nuttig is. Bij farmaceutische en chemische octrooien vaak ook resultaten van testen in laboratoria ( Examples ). 3. De conclusies : Een korte beschrijving van alle belangrijke kenmerken van het product (of werkwijze) volgens de uitvinding. De conclusies bepalen in feite de beschermingsomvang!

12 NL OCTROOI

13 Wat doe je met je octrooi? Zelf exploiteren: product ontwikkelen en verhandelen (kleine en grote bedrijven) (cross)licentiëren en royalties ontvangen (bedrijven en universiteiten) Verkopen (universiteiten) Overgenomen worden (biotech / farma start ups) Last but not least: je gaat procederen tegen bedrijven die zonder toestemming jouw uitvinding toepassen.

14 Procederen in octrooizaken Octrooihouder huurt een octrooiadvocaat en een octrooigemachtigde in. Samen behandelen zij de zaak tegen de (vermeende) inbreukmaker. Excl. bevoegdheid Rb Den Haag. Discussie gaat meestal over: Is het octrooi geldig? Wat is de beschermingsomvang van het octrooi? Valt het inbreukmakende product onder die beschermingsomvang?

15 Typische standpunten van de eiser 1. Deze uitvinding vormt een enorme stap voorwaarts in dit technische gebied. Niemand heeft hier ooit aan gedacht. 2. Prachtig in al zijn eenvoud. Achteraf lijkt alles simpel. 3. De termen in de conclusie moet je ruim uitleggen. 4. De beschrijving en tekeningen kunnen op geen enkele wijze leiden tot een beperkte uitleg van de termen in de conclusie. Het zijn enkel voorbeelden. Het octrooi is ruim en dekt ook producten die niet precies voldoen aan de conclusie. Al is dat niet aan de orde hier. 5. Als U het octrooi toch nietig vindt, dan beperken we de conclusie een beetje zodat het toch geldig is, maar nog steeds precies leest op het inbreukmakende product.

16 Typische standpunten van de gedaagde 1. Dit octrooi is niks. Het is schandalig dat de Examiner niet gezien heeft dat dit voor hand ligt. Duidelijk nietig. 2. Voor zover het octrooi in enige mate toch geldig zou zijn, is het duidelijk dat wat er dan overblijft zo beperkt is, dat ons product sowieso geen inbreuk maakt. 3. Sowieso is ons product gebaseerd op techniek die dateert van voor het octrooi. Dat kan nooit inbreuk zijn. 4. De termen in de conclusie zijn volstrekt onduidelijk. Het is een rommeloctrooi. Alleen door de beschrijving en tekeningen kunnen we het nog een beetje begrijpen en dan blijkt de uitvinding zo beperkt dat we geen inbreuk maken.

17 Voor alle duidelijkheid Een verleend octrooi is niet een geldig octrooi! Pas in octrooiprocedures bij de rechter wordt duidelijk of een octrooi geldig is. De gedaagde zal veel harder zoeken naar stand van de techniek dan de verlenende instantie en, omdat het vaak een partij uit hetzelfde technische gebied is, ook vaak beter weten wat er al was. Veel octrooien worden door de rechter vernietigd.

18 Ter illustratie: deze octrooien zijn verleend

19 Beach towel for singles - US patent 6,122,

20 Beerbrella - US 6,637,

21 Octrooien - kleine (machine)bedrijven Machines / elektrotechnische vindingen: Marketing: toont dat je innovatief bent (cross) licentiëren Octrooi is vaak niet belangrijkste asset Octrooigeschillen vaak slechts in één land

22 Octrooien - farma, chemie en IT/Telecom Octrooi is kernwaarde voor multinationals in: Farma & Life sciences / biotech / chemie: Pfizer, Novartis, Merck, Monsanto, DSM, AKZO Octrooien vormen vaak de basis voor de aandelenwaarde. Voorbeeld: Pfizer s Lipitor octrooi (bloeddrukverlager): totale opbrengst wereldwijd: 125 miljard dollar. Dit ene product vormde in /3 van de totale waarde van Pfizer! (Mobiele) communicatietechnologie: Apple, Nokia, Qualcomm, Intel, IBM, Sony, Samsung Octrooigeschil speelt vaak in meerdere landen en continenten tegelijk (USA, Europa, Japan, Australië)

23 Strategieën verschil per industrie Farma & Life Sciences: Kern is het octrooi op farmaceutische stof: 70% = geldig Evergreening : verbeteringen op de succesvolle stof (oplosbaarheid, vertraagde afgifte, combinatie met andere geneesmiddelen, toedieningswegen, houdbaarheid etc.: 70% = ongeldig (Mobiele) communicatietechnologie: Duizenden octrooien in één apparaat Standaarden FRAND Patent trolls partijen met grote octrooiportefeuilles wachten tot een bedrijf succesvol is en claimen dan inbreuk en schadevergoeding (RIM (Blackberry))

24 Dan nu: Apple vs Samsung

25 Apple vs Samsung - de producten ipad vs Galaxy Tab iphone vs Galaxy S / Ace

26 Apple vs Samsung wereldwijde acties Typisch internationaal octrooigeschil, zij het erg groot: 15 april 2011: Apple begint tegen Samsung in de USA (octrooien, merken, modellen, unfair competition) 22 april 2011: Samsung slaat Apple terug met procedures in Korea, Duitsland en Tokyo (octrooien) Zomer 2011: Samsung begint ook procedure in de UK en USA (octrooien). Zomer en najaar 2011: Apple begint in Duitsland, Nederland en Australië (octrooien en modellen) Najaar 2011: Samsung begint in Italië en Frankrijk (tegen de iphone)

27 Apple vs Samsung resultaten tot nu toe Gevecht is (ook) veel marketing en opboksen : Android vs ios Goedkoop (Samsung) vs exclusief (Apple) Apple en Samsung hebben juridisch (nog) weinig bereikt Apple enigszins succesvol in Duitsland, Nederland en Australië, maar kleine overwinningen (software aanpassing is veelal voldoende voor Samsung om onder verbod uit te komen). Samsung s claims zijn in vrijwel alle landen verworpen. Er lopen nog vele zaken, in meer dan 10 landen.

28 Apple vs Samsung marktaandeel smartphones Q Samsung sterker dan Apple op de smartphone markt - Goedkope Galaxy S verkoopt veel beter dan de dure iphone

29 Apple vs Samsung marktaandeel Tablets nu en verwacht Apple nog steeds veruit de grootste op de Tablet markt ipad verkoopt veel beter dan de Galaxy Tab

30 De Nederlandse procedures tot nu toe Waar gaat het nu eigenlijk over? Apple vindt dat de Galaxy Tab en de Galaxy S inbreuk maken op diverse IE-rechten, waaronder drie octrooien en drie modelrechten en auteursrecht Klassieke IE-zaak Geldige rechten? Beschermingsomvang? Geldigheid? KG vonnis 24 augustus 2011 / Arrest 24 januari 2012 Samsung vindt dat Apple inbreuk maakt op drie essentiële octrooien Octrooien uit standaard / FRAND-verklaring Samsung Kan Samsung verbod vragen nu Apple zich bereid heeft verklaard licentie te accepteren onder FRAND-voorwaarden? Maakt Samsung misbruik van recht? Uitputting? KG vonnis 14 oktober 2011 / Bodemvonnis 14 maart 2012

31 Het 1e octrooi: EP 868 Fotoswipen Europees Octrooi EP gebruikersinterface voor het scrollen en verplaatsen van digitale objecten Apple: Galaxy Tablets en Galaxy smartphones maken inbreuk Samsung: EP 868 is nietig en onze tablets en smartphones maken ook geen inbreuk Vzr Den Haag 24 augustus 2012 vindt

32 Het 1e octrooi: EP 868 Fotoswipen De kern van het octrooi is dat als je inzoomt op een foto, en in die ingezoomde stand swipe t, het scherm naar de rand van de foto beweegt en terugstuitert, en dat bij een tweede swipe de volgende foto in de galerij verschijnt (probeer maar op je iphone.)

33 Het 1e octrooi: EP 868 Fotoswipen EP 868 acht ik voorlopig geldig. Samsung zegt dat de uitvinding al is geopenbaard in een octrooi uit 1993, maar dat is niet juist. In dat octrooi mist het terugstuiteren na de eerste swipe, iets wat in EP 868 essentieel is De Galaxy smartphones hebben alle kenmerken van EP 868, met name ook het terugstuiteren na een eerste swipe en naar de volgende foto gaan bij een tweede swipe. Die maken dus inbreuk De Galaxy Tabs hebben niet al die kenmerken. Je kunt vanuit de ingezoomde foto s direct doorswipen naar de volgende foto. Je stuitert na een 1e swipe dus niet altijd terug. De tablets maken dus geen inbreuk.

34 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen Europees Octrooi EP Touch event model Apple: de Galaxy Tablets 10.1(v) en de Galaxy smartphone SII maken inbreuk Samsung: EP 948 is nietig en de tablets en smartphones maken geen inbreuk Vzr Den Haag 24 augustus 2012 vindt

35 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen EP 948 beschrijft een systeem dat kan bepalen of iedere specifieke view (= item op je scherm) meerdere aanrakingen kan ontvangen en of een item dat aangeraakt wordt (via een multi-touch flag ), andere items zal toestaan ook aangeraakt te worden (via een exclusive flag ). Het apparaat gaat daardoor selectiever om met het verwerken van aanrakingen en daardoor kan bij bepaalde apps de software eenvoudiger zijn, en dus goedkoper.

36 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen Wat zijn views (items) in de zin van EP 948?

37 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen Galaxy Tabs en Galaxy smartphones maken geen inbreuk. Android 2.3 werkt anders. De flags in Android 2.3 zijn niet gekoppeld aan specifieke items, maar aan windows die eigenlijk altijd meerdere items bevatten. Een view is geen window. Android 3.0 (Tablets) werkt ook anders. De SplitMotionEvents flag biedt exclusiviteit binnen een view groep, maar niet daarbuiten, per view. Nietigheidsverweer blijft onbesproken.

38 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe Europees Octrooi EP Unlocking a device by performing gestures on an unlock image Apple: Alle Galaxy Tabs en smartphones maken inbreuk Samsung: EP 022 is nietig en onze producten maken geen inbreuk De Vzr Den Haag 24 augustus 2012 vindt

39 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe Het octrooi ziet op het ontgrendelen van een afgesloten ( locked ) apparaat door op het display een grafisch beeld over een weergeven pad te swipen. (kent iedereen die een iphone heeft)

40 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe Vzr: octrooi is voorlopig nietig in het licht van de voorbekende Neonode telefoon

41 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe De Neonode is een telefoon die ontgrendeld wordt door op het display te swipen. Dit moet ook gebeuren over een vooraf weergegeven pad, te weten een rode pijl onder het slotje. Het enige wat ontbreekt in de Nenode is dat er een grafisch beeld (bij de iphone is dat een pijl) over dit pad wordt geswiped. Maar het ligt voor de hand om dat te doen. Het is triviaal en werd al jaren gedaan in andere apparaten.

42 Slotsom: weinig resultaat voor Apple De Vzr nam ook geen inbreuk aan op de overige IErechten waarop Apple zich beriep (modelrechten, auteursrecht). Het resultaat was dus beperkt, alleen de Samsung smartphones maken inbreuk op alleen het Fotoswipen octrooi. Samsung kon via een kleine softwarewijziging haar smartphones op dat punt aanpassen, zodat er geen sprake meer was van inbreuk In appel werd dit KG vonnis bekrachtigd (arrest 24 januari 2012).

43 Maar: wordt vervolgd Er lopen wereldwijd nog altijd tientallen zaken Alleen in Nederland lopen er alweer drie nieuwe octrooi(bodem)procedures Apple 2x eiser, Samsung 1x eiser Zittingen: 13 april jl. 7 september 28 september The story continues

44 Dank voor jullie aandacht! Jonge Balie lezing Amsterdam, 24 mei 2012 Mr. Otto Swens Vondst Advocaten, Amsterdam

Van idee tot octrooi. NL Octrooicentrum helpt u verder. >>Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal

Van idee tot octrooi. NL Octrooicentrum helpt u verder. >>Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal Van idee tot octrooi NL Octrooicentrum helpt u verder >>Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal 2 Van idee tot octrooi U hebt een idee en staat te popelen om het te ontwik kelen. Daar

Nadere informatie

De 'problent-solution-approach' in het octrooirecht:

De 'problent-solution-approach' in het octrooirecht: annotatie Ars Aequi januari 2015 49 Annotatie De 'problent-solution-approach' in het octrooirecht: Prof.mr. Th.C.J.A. van Engelen Hoge Raad 3 oktober 2014, ECLI:NL:HR:2014:2900 (Leo Pharma v Sandoz) (mrs.

Nadere informatie

Daan de Lange, Brinkhof: Wat moet de Nederlandse octrooirechter doen bij een GAT/LuK verweer? Gepubliceerd in BIE 6/7, 18 augustus 2008, p. 231 233.

Daan de Lange, Brinkhof: Wat moet de Nederlandse octrooirechter doen bij een GAT/LuK verweer? Gepubliceerd in BIE 6/7, 18 augustus 2008, p. 231 233. Daan de Lange, Brinkhof: Wat moet de Nederlandse octrooirechter doen bij een GAT/LuK verweer? Gepubliceerd in BIE 6/7, 18 augustus 2008, p. 231 233. 1 Het arrest van het Hof van Justitie (HvJ) in de zaak

Nadere informatie

Trendonderzoek mobiele technologie

Trendonderzoek mobiele technologie Trends gebruik mobiele technologie binnen het hoger onderwijs en onderzoek Inhoudsopgave 1 Onderzoeksverantwoording kwalitatief 8 onderzoek 2 Resultaten kwalitatief onderzoek 10 3 Generieke behoeften ten

Nadere informatie

Vrije Economische Zone

Vrije Economische Zone Vrije Economische Zone Bedrijfsbegeleider: Paul Janssen Kennislab begeleider: Jan-Willen Wesselink HvA begeleider: Johan Kalkoven In Samenwerking met: SADC Gemaakt door: Jesper van Tol 500608406 Mark Vleij

Nadere informatie

Bereid je voor op het internet van de toekomst

Bereid je voor op het internet van de toekomst Bereid je voor op het internet van de toekomst whitepaper Project De toekomst van het internet: de API Auteur Bernie van Hegelsom bernie.van.hegelsom@freshheads.com Producent Freshheads BV Aantal pagina

Nadere informatie

De geïnformeerde gebruiker in het modellenrecht: wat moet hij vergelijken en hoe moet hij vergelijken?

De geïnformeerde gebruiker in het modellenrecht: wat moet hij vergelijken en hoe moet hij vergelijken? De geïnformeerde gebruiker in het modellenrecht: wat moet hij vergelijken en hoe moet hij vergelijken? Citeersuggestie: P.G.F.A. Geerts, De geïnformeerde gebruiker in het modellenrecht: wat moet hij vergelijken

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Octrooien in Nederland

Octrooien in Nederland Octrooien in Nederland Analyse van de innovatiekracht in regio s, sectoren en grootteklassen eim Dit onderzoek is gefinancierd door de Kamer van Koophandel en het Programmaonderzoek MKB en ondernemerschap,

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + Eerste Hulp Bij Internet Rechtswinkel de Clinic Inleiding: Internet is gigantisch. Het is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Internet is toegankelijk vóór iedereen en te gebruiken dóór iedereen.

Nadere informatie

CES: de nieuwe table-top modus wordt duidelijk

CES: de nieuwe table-top modus wordt duidelijk Dealer Info is een maandelijkse nieuwsbrief voor de ICT en CE vakhandel en retailers. Jaargang 21, nr 1 CES: de nieuwe table-top modus wordt duidelijk De CES was vol met ipad klonen, met wat variaties,

Nadere informatie

Publicatie Denktank OPEN INNOVATIE. Als designprincipe voor innnovatiestrategie in Zuid-Holland

Publicatie Denktank OPEN INNOVATIE. Als designprincipe voor innnovatiestrategie in Zuid-Holland Publicatie Denktank OPEN INNOVATIE Als designprincipe voor innnovatiestrategie in Zuid-Holland Sinds 2003 is de Kennisalliantie Z-H het platform waarin deelnemers aan de regionale kenniseconomie elkaar

Nadere informatie

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Avans ABC Projectgroep: P1D4 Namen: Frederique Vermeij 2055366 Mirthe van Gulik 2053813 Jens van der Struijk 2044834 Koen Voogd 2048438 Pascal Schonewille

Nadere informatie

Eerste hulp bij. aanbesteden. Over valkuilen en hoe ze te vermijden [EHBA]

Eerste hulp bij. aanbesteden. Over valkuilen en hoe ze te vermijden [EHBA] Over valkuilen en hoe ze te vermijden Eerste hulp bij aanbesteden Voorwoord Beste ondernemer, Voor u ligt de vernieuwde versie van Eerste Hulp Bij Aanbesteden. Deze handleiding is een coproductie van Van

Nadere informatie

Tijd Om Harde Noten Te Kraken. De Benodigde Veranderingen in de Muziekindustrie; in een Juridische Context. Begeleidster: dr. T. van der Linden-Smith

Tijd Om Harde Noten Te Kraken. De Benodigde Veranderingen in de Muziekindustrie; in een Juridische Context. Begeleidster: dr. T. van der Linden-Smith Tijd Om Harde Noten Te Kraken De Benodigde Veranderingen in de Muziekindustrie; in een Juridische Context Begeleidster: dr. T. van der Linden-Smith Toïne Haverkamp 3418332 22-6-2012 Inhoudsopgave Introductie

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Doe-het-zelf Zorg Disruptieve effecten van consumentenehealth

Doe-het-zelf Zorg Disruptieve effecten van consumentenehealth TNO-rapport TNO 2014 R11712 Disruptieve effecten van consumentenehealth Earth, Life & Social Sciences Schipholweg 77-89 2316 ZL Leiden Postbus 3005 2301 DA Leiden www.tno.nl T +31 88 866 30 00 Datum 28

Nadere informatie

De Industriële Eigendom. Bij blad bij. Inhoud van deze aflevering. 15 oktober 1979, 47e jaargang, nr 10 Auteursrecht voorbehouden

De Industriële Eigendom. Bij blad bij. Inhoud van deze aflevering. 15 oktober 1979, 47e jaargang, nr 10 Auteursrecht voorbehouden 221 15 oktober 1979, 47e jaargang, nr 10 Auteursrecht voorbehouden Bij blad bij De Industriële Eigendom Redactie: Mr S. Boekman, Mr W. L. Haardt, Ir L. W. Kooy, Prof. Mr E. A. van Nieuwenhoven Helbach,

Nadere informatie

Jaargang 16 Nr. 1 April 2015

Jaargang 16 Nr. 1 April 2015 Jaargang 16 Nr. 1 April 2015 In dit nummer Lead Pharma: Valorisatie is onze belangrijkste zorg 3 Unitair octrooi: weinig voordeel voor kleine en middelgrote ondernemingen? 4 Innovatief brainstormen 5 Is

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl

Eerste Hulp Bij Kopen op Internet Rechtswinkel de Clinic clinic.nl + van De Clinic is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Daarmee staan we je toe om dit werk te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en

Nadere informatie

HET GEBRUIK VAN ALGEMENE VOORWAARDEN

HET GEBRUIK VAN ALGEMENE VOORWAARDEN HET GEBRUIK VAN ALGEMENE VOORWAARDEN Inleiding 2 1. Wat zijn algemene voorwaarden? 3 2. Eisen voor toepasselijkheid 4 3. Uitzonderingen 6 3.1 Grote ondernemingen 6 3.2 Wederpartij gebruikt (nagenoeg) dezelfde

Nadere informatie

Justice Innovation: waar gebeurt het en hoe moet het? Sam Muller, directeur HiiL Innovating Justice

Justice Innovation: waar gebeurt het en hoe moet het? Sam Muller, directeur HiiL Innovating Justice Justice Innovation: waar gebeurt het en hoe moet het? Sam Muller, directeur HiiL Innovating Justice Ik kom net terug uit Singapore, waar ik sprak op het Impact Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van de

Nadere informatie

m s Peuters en kleuters op internet Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel

m s Peuters en kleuters op internet Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel a pp noot ui Peuters en kleuters op internet m s Onder redactie van Remco Pijpers Onderzoekers Stefanie Jansen Clare Brouwer Marion Duimel Met medewerking van Justine Pardoen Peter Nikken 2 app oo n t

Nadere informatie

Telecommunicatiediensten voor het koppelen van locaties in de zakelijke markt

Telecommunicatiediensten voor het koppelen van locaties in de zakelijke markt Telecommunicatiediensten voor het koppelen van locaties in de zakelijke markt In opdracht van: OPTA Project: 2010.047 Publicatienummer: 2010.047.1021 Datum: Utrecht, augustus 2010 Auteurs: ir. ing. Reg

Nadere informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie

YOUMOTICA. Business Plan. The YOU in domotica. Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers. Strikt vertrouwelijke informatie Business Plan YOUMOTICA The YOU in domotica Oprichters: Jens Bruggemans Jimmy Cleuren Nick Michiels Wim Leers Contact: Jimmy Cleuren Dorpstraat 100, Wellen, België tel: +32 11 22 33 44 mail: info@youmotica.be

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 9. 1 Inleiding 13

Inhoud. Voorwoord 9. 1 Inleiding 13 Inhoud Voorwoord 9 1 Inleiding 13 2 De essentie van PROA: ongevraagd, gevraagd, sluitend en juist 19 2.1 PROA: ongevraagd en gevraagd advies 19 2.2 De sluitende PROA: een logische redenering 21 2.3 De

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

De implementatie van open innovatie: wat is de stand van zaken?

De implementatie van open innovatie: wat is de stand van zaken? INNOVATIEMANAGEMENT Ard-Pieter de Man, Colin Hoogduyn, Koen Dekkers De implementatie van open innovatie: wat is de stand van zaken? Ard-Pieter de Man is hoogleraar Kennisnetwerken en Innovatie aan de Vrije

Nadere informatie

Onderzoek naar de pilots tweede correctie centraal examen vo

Onderzoek naar de pilots tweede correctie centraal examen vo Onderzoek naar de pilots tweede correctie centraal examen vo Onderzoek naar de pilots tweede correctie centraal examen vo Opdrachtgever: Vo-raad Utrecht, oktober 2014 Oberon Dr. Joke Kruiter & dr. Marleen

Nadere informatie