Patent wars: Apple vs Samsung

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Patent wars: Apple vs Samsung"

Transcriptie

1 Patent wars: Apple vs Samsung Jonge Balie lezing Amsterdam, 24 mei 2012 Otto Swens Vondst Advocaten, Amsterdam

2 Wat er aan bod komt 1. Wat is een octrooi, waarom bestaan er octrooien en wat kun je ermee? 2. Octrooistrategieën 3. Apple vs Samsung: de wereldwijde procedures en de economische belangen 4. Apple vs Samsung: De stand van zaken in Nederland 3. Galaxy Tab en de Galaxy Smartphones: inbreuk op 3 Apple octrooien?

3 Wat is een octrooi? Een octrooi is een schriftelijk stuk waarin een technische maatregel wordt geclaimd voor een product en/of een werkwijze. Het geeft de houder ervan 20 jaar monopolie op het toepassen van deze technische maatregel. Een octrooi is alleen geldig als: Industrieel toepasbaar = technisch Nieuw de maatregel mag niet eerder zijn openbaargemaakt (in één document / publiek getoond). Inventief de maatregel mag voor de gemiddelde vakman niet voor de hand liggen. Nawerkbaar: het octrooi moet de gemiddelde vakman in staat stellen de maatregel na te werken.

4 Waarom krijgt een partij een monopolie van 20 jaar op dergelijke technische verbeteringen? Incentive voor R&D. R&D kost vaak veel meer dan produceren (rule of thumb bij computertechnologie: 7 : 1). Zonder beloning wordt er niet in R&D geïnvesteerd. Iedereen kan ervan profiteren ( for the common good ). Voorkomt geheimhouding (vroeger: DSM) Je krijgt alleen een octrooi als je je uitvinding nawerkbaar opschrijft in je octrooischrift Na 20 jaar mag iedereen het gebruiken Het octrooi wordt 1,5 jaar na de aanvrage gepubliceerd en is dan dus openbaar. Andere partijen kunnen dus direct op jouw technologie voortborduren (ze hoeven niet 20 jaar te wachten)

5 We kennen dit systeem overigens al erg lang UK, 1331: Letters Patent John Kempe and Company 20 jaar Formele begin: Statuut van Venetië 1474 (Republiek van Venetië) Eerste Nederlandse octrooiwet 1817 Ingetrokken 1867 Pas in 1910 nieuwe octrooiwet Nu: Rijksoctrooiwet 1995 En het systeem heeft ook veel moois opgeleverd. Enkele voorbeelden

6 James Colt Revolver

7 Alexander Bell - Telephone

8 Thomas Edison - Electric Lamp

9 Karl Benz - Fahrzeug mit Gasmotor betrieb

10 Moyer (Fleming) - Peniciline 1948

11 Hoe ziet een octrooi eruit? 1. Een beschrijving: waarin het probleem dat de uitvinding oplost wordt beschreven en de maatregelen van de uitvinding worden toegelicht aan de hand van voorbeelden. 2. Figuren (Tekeningen, plaatjes etc.) als dat nuttig is. Bij farmaceutische en chemische octrooien vaak ook resultaten van testen in laboratoria ( Examples ). 3. De conclusies : Een korte beschrijving van alle belangrijke kenmerken van het product (of werkwijze) volgens de uitvinding. De conclusies bepalen in feite de beschermingsomvang!

12 NL OCTROOI

13 Wat doe je met je octrooi? Zelf exploiteren: product ontwikkelen en verhandelen (kleine en grote bedrijven) (cross)licentiëren en royalties ontvangen (bedrijven en universiteiten) Verkopen (universiteiten) Overgenomen worden (biotech / farma start ups) Last but not least: je gaat procederen tegen bedrijven die zonder toestemming jouw uitvinding toepassen.

14 Procederen in octrooizaken Octrooihouder huurt een octrooiadvocaat en een octrooigemachtigde in. Samen behandelen zij de zaak tegen de (vermeende) inbreukmaker. Excl. bevoegdheid Rb Den Haag. Discussie gaat meestal over: Is het octrooi geldig? Wat is de beschermingsomvang van het octrooi? Valt het inbreukmakende product onder die beschermingsomvang?

15 Typische standpunten van de eiser 1. Deze uitvinding vormt een enorme stap voorwaarts in dit technische gebied. Niemand heeft hier ooit aan gedacht. 2. Prachtig in al zijn eenvoud. Achteraf lijkt alles simpel. 3. De termen in de conclusie moet je ruim uitleggen. 4. De beschrijving en tekeningen kunnen op geen enkele wijze leiden tot een beperkte uitleg van de termen in de conclusie. Het zijn enkel voorbeelden. Het octrooi is ruim en dekt ook producten die niet precies voldoen aan de conclusie. Al is dat niet aan de orde hier. 5. Als U het octrooi toch nietig vindt, dan beperken we de conclusie een beetje zodat het toch geldig is, maar nog steeds precies leest op het inbreukmakende product.

16 Typische standpunten van de gedaagde 1. Dit octrooi is niks. Het is schandalig dat de Examiner niet gezien heeft dat dit voor hand ligt. Duidelijk nietig. 2. Voor zover het octrooi in enige mate toch geldig zou zijn, is het duidelijk dat wat er dan overblijft zo beperkt is, dat ons product sowieso geen inbreuk maakt. 3. Sowieso is ons product gebaseerd op techniek die dateert van voor het octrooi. Dat kan nooit inbreuk zijn. 4. De termen in de conclusie zijn volstrekt onduidelijk. Het is een rommeloctrooi. Alleen door de beschrijving en tekeningen kunnen we het nog een beetje begrijpen en dan blijkt de uitvinding zo beperkt dat we geen inbreuk maken.

17 Voor alle duidelijkheid Een verleend octrooi is niet een geldig octrooi! Pas in octrooiprocedures bij de rechter wordt duidelijk of een octrooi geldig is. De gedaagde zal veel harder zoeken naar stand van de techniek dan de verlenende instantie en, omdat het vaak een partij uit hetzelfde technische gebied is, ook vaak beter weten wat er al was. Veel octrooien worden door de rechter vernietigd.

18 Ter illustratie: deze octrooien zijn verleend

19 Beach towel for singles - US patent 6,122,

20 Beerbrella - US 6,637,

21 Octrooien - kleine (machine)bedrijven Machines / elektrotechnische vindingen: Marketing: toont dat je innovatief bent (cross) licentiëren Octrooi is vaak niet belangrijkste asset Octrooigeschillen vaak slechts in één land

22 Octrooien - farma, chemie en IT/Telecom Octrooi is kernwaarde voor multinationals in: Farma & Life sciences / biotech / chemie: Pfizer, Novartis, Merck, Monsanto, DSM, AKZO Octrooien vormen vaak de basis voor de aandelenwaarde. Voorbeeld: Pfizer s Lipitor octrooi (bloeddrukverlager): totale opbrengst wereldwijd: 125 miljard dollar. Dit ene product vormde in /3 van de totale waarde van Pfizer! (Mobiele) communicatietechnologie: Apple, Nokia, Qualcomm, Intel, IBM, Sony, Samsung Octrooigeschil speelt vaak in meerdere landen en continenten tegelijk (USA, Europa, Japan, Australië)

23 Strategieën verschil per industrie Farma & Life Sciences: Kern is het octrooi op farmaceutische stof: 70% = geldig Evergreening : verbeteringen op de succesvolle stof (oplosbaarheid, vertraagde afgifte, combinatie met andere geneesmiddelen, toedieningswegen, houdbaarheid etc.: 70% = ongeldig (Mobiele) communicatietechnologie: Duizenden octrooien in één apparaat Standaarden FRAND Patent trolls partijen met grote octrooiportefeuilles wachten tot een bedrijf succesvol is en claimen dan inbreuk en schadevergoeding (RIM (Blackberry))

24 Dan nu: Apple vs Samsung

25 Apple vs Samsung - de producten ipad vs Galaxy Tab iphone vs Galaxy S / Ace

26 Apple vs Samsung wereldwijde acties Typisch internationaal octrooigeschil, zij het erg groot: 15 april 2011: Apple begint tegen Samsung in de USA (octrooien, merken, modellen, unfair competition) 22 april 2011: Samsung slaat Apple terug met procedures in Korea, Duitsland en Tokyo (octrooien) Zomer 2011: Samsung begint ook procedure in de UK en USA (octrooien). Zomer en najaar 2011: Apple begint in Duitsland, Nederland en Australië (octrooien en modellen) Najaar 2011: Samsung begint in Italië en Frankrijk (tegen de iphone)

27 Apple vs Samsung resultaten tot nu toe Gevecht is (ook) veel marketing en opboksen : Android vs ios Goedkoop (Samsung) vs exclusief (Apple) Apple en Samsung hebben juridisch (nog) weinig bereikt Apple enigszins succesvol in Duitsland, Nederland en Australië, maar kleine overwinningen (software aanpassing is veelal voldoende voor Samsung om onder verbod uit te komen). Samsung s claims zijn in vrijwel alle landen verworpen. Er lopen nog vele zaken, in meer dan 10 landen.

28 Apple vs Samsung marktaandeel smartphones Q Samsung sterker dan Apple op de smartphone markt - Goedkope Galaxy S verkoopt veel beter dan de dure iphone

29 Apple vs Samsung marktaandeel Tablets nu en verwacht Apple nog steeds veruit de grootste op de Tablet markt ipad verkoopt veel beter dan de Galaxy Tab

30 De Nederlandse procedures tot nu toe Waar gaat het nu eigenlijk over? Apple vindt dat de Galaxy Tab en de Galaxy S inbreuk maken op diverse IE-rechten, waaronder drie octrooien en drie modelrechten en auteursrecht Klassieke IE-zaak Geldige rechten? Beschermingsomvang? Geldigheid? KG vonnis 24 augustus 2011 / Arrest 24 januari 2012 Samsung vindt dat Apple inbreuk maakt op drie essentiële octrooien Octrooien uit standaard / FRAND-verklaring Samsung Kan Samsung verbod vragen nu Apple zich bereid heeft verklaard licentie te accepteren onder FRAND-voorwaarden? Maakt Samsung misbruik van recht? Uitputting? KG vonnis 14 oktober 2011 / Bodemvonnis 14 maart 2012

31 Het 1e octrooi: EP 868 Fotoswipen Europees Octrooi EP gebruikersinterface voor het scrollen en verplaatsen van digitale objecten Apple: Galaxy Tablets en Galaxy smartphones maken inbreuk Samsung: EP 868 is nietig en onze tablets en smartphones maken ook geen inbreuk Vzr Den Haag 24 augustus 2012 vindt

32 Het 1e octrooi: EP 868 Fotoswipen De kern van het octrooi is dat als je inzoomt op een foto, en in die ingezoomde stand swipe t, het scherm naar de rand van de foto beweegt en terugstuitert, en dat bij een tweede swipe de volgende foto in de galerij verschijnt (probeer maar op je iphone.)

33 Het 1e octrooi: EP 868 Fotoswipen EP 868 acht ik voorlopig geldig. Samsung zegt dat de uitvinding al is geopenbaard in een octrooi uit 1993, maar dat is niet juist. In dat octrooi mist het terugstuiteren na de eerste swipe, iets wat in EP 868 essentieel is De Galaxy smartphones hebben alle kenmerken van EP 868, met name ook het terugstuiteren na een eerste swipe en naar de volgende foto gaan bij een tweede swipe. Die maken dus inbreuk De Galaxy Tabs hebben niet al die kenmerken. Je kunt vanuit de ingezoomde foto s direct doorswipen naar de volgende foto. Je stuitert na een 1e swipe dus niet altijd terug. De tablets maken dus geen inbreuk.

34 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen Europees Octrooi EP Touch event model Apple: de Galaxy Tablets 10.1(v) en de Galaxy smartphone SII maken inbreuk Samsung: EP 948 is nietig en de tablets en smartphones maken geen inbreuk Vzr Den Haag 24 augustus 2012 vindt

35 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen EP 948 beschrijft een systeem dat kan bepalen of iedere specifieke view (= item op je scherm) meerdere aanrakingen kan ontvangen en of een item dat aangeraakt wordt (via een multi-touch flag ), andere items zal toestaan ook aangeraakt te worden (via een exclusive flag ). Het apparaat gaat daardoor selectiever om met het verwerken van aanrakingen en daardoor kan bij bepaalde apps de software eenvoudiger zijn, en dus goedkoper.

36 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen Wat zijn views (items) in de zin van EP 948?

37 Het 2e octrooi: EP 948 Multitouchscreen Galaxy Tabs en Galaxy smartphones maken geen inbreuk. Android 2.3 werkt anders. De flags in Android 2.3 zijn niet gekoppeld aan specifieke items, maar aan windows die eigenlijk altijd meerdere items bevatten. Een view is geen window. Android 3.0 (Tablets) werkt ook anders. De SplitMotionEvents flag biedt exclusiviteit binnen een view groep, maar niet daarbuiten, per view. Nietigheidsverweer blijft onbesproken.

38 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe Europees Octrooi EP Unlocking a device by performing gestures on an unlock image Apple: Alle Galaxy Tabs en smartphones maken inbreuk Samsung: EP 022 is nietig en onze producten maken geen inbreuk De Vzr Den Haag 24 augustus 2012 vindt

39 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe Het octrooi ziet op het ontgrendelen van een afgesloten ( locked ) apparaat door op het display een grafisch beeld over een weergeven pad te swipen. (kent iedereen die een iphone heeft)

40 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe Vzr: octrooi is voorlopig nietig in het licht van de voorbekende Neonode telefoon

41 Het 3e octrooi: EP 022: Unlocking Swipe De Neonode is een telefoon die ontgrendeld wordt door op het display te swipen. Dit moet ook gebeuren over een vooraf weergegeven pad, te weten een rode pijl onder het slotje. Het enige wat ontbreekt in de Nenode is dat er een grafisch beeld (bij de iphone is dat een pijl) over dit pad wordt geswiped. Maar het ligt voor de hand om dat te doen. Het is triviaal en werd al jaren gedaan in andere apparaten.

42 Slotsom: weinig resultaat voor Apple De Vzr nam ook geen inbreuk aan op de overige IErechten waarop Apple zich beriep (modelrechten, auteursrecht). Het resultaat was dus beperkt, alleen de Samsung smartphones maken inbreuk op alleen het Fotoswipen octrooi. Samsung kon via een kleine softwarewijziging haar smartphones op dat punt aanpassen, zodat er geen sprake meer was van inbreuk In appel werd dit KG vonnis bekrachtigd (arrest 24 januari 2012).

43 Maar: wordt vervolgd Er lopen wereldwijd nog altijd tientallen zaken Alleen in Nederland lopen er alweer drie nieuwe octrooi(bodem)procedures Apple 2x eiser, Samsung 1x eiser Zittingen: 13 april jl. 7 september 28 september The story continues

44 Dank voor jullie aandacht! Jonge Balie lezing Amsterdam, 24 mei 2012 Mr. Otto Swens Vondst Advocaten, Amsterdam

Koninginnegracht 19, Den Haag Kanaalpad 69, Apeldoorn 070-3105600. patents@vriesendorp.nl www.vriesendorp.nl

Koninginnegracht 19, Den Haag Kanaalpad 69, Apeldoorn 070-3105600. patents@vriesendorp.nl www.vriesendorp.nl 1 Een octrooi (ook wel patent) is een juridisch document waarin de beschermingsomvang van een technische uitvinding of idee is vastgelegd. Met een octrooi kunt u derden, die daartoe niet gerechtigd zijn,

Nadere informatie

HOGE RAAD 31 MEI 2013 APPLE VERSUS SAMSUNG (KORT GEDING MODELLENRECHT)

HOGE RAAD 31 MEI 2013 APPLE VERSUS SAMSUNG (KORT GEDING MODELLENRECHT) HOGE RAAD 31 MEI 2013 APPLE VERSUS SAMSUNG (KORT GEDING MODELLENRECHT) Gino van Roeyen (g.vanroeyen@banning.nl) Maar ten Rijks (m.rijks@banning.nl) Kort overzicht Apple / Samsung procedures in Nederland

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

Ondernemen met IP in de praktijk

Ondernemen met IP in de praktijk Ondernemen met IP in de praktijk Inhoud Wat is IE? Hoe werkt IE? o c t rooien m e rk e n m o d e llen a d v o c a t uu r Waarom IE beschermen? Alternatieven voor het beschermen van IE? Welke verschillende

Nadere informatie

BACK TO BASICS OCTROOIRECHT ERIC DE GRYSE

BACK TO BASICS OCTROOIRECHT ERIC DE GRYSE BACK TO BASICS OCTROOIRECHT ERIC DE GRYSE eric.degryse@simontbraun.eu I. OCTROOIWETGEVING : België Wetboek van economisch recht, 19 April 2014, Boek XI, "Intellectuele eigendom, titel 1, Uitvindingsoctrooien

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Tentamen Octrooirecht 10 januari 2011. Casus I : ± 90 minuten. Casus II : ± 30 minuten. Casus III : ± 30 minuten. Casus IV : ± 30 minuten

Tentamen Octrooirecht 10 januari 2011. Casus I : ± 90 minuten. Casus II : ± 30 minuten. Casus III : ± 30 minuten. Casus IV : ± 30 minuten Tentamen Octrooirecht 10 januari 2011 Casus I : ± 90 minuten Casus II : ± 30 minuten Casus III : ± 30 minuten Casus IV : ± 30 minuten Casus I Pluto BV, een onderneming met een innovatieve researchafdeling

Nadere informatie

Verbod or not? Middagdebat octrooi AIPPI-NL Zeist 11 maart 2015

Verbod or not? Middagdebat octrooi AIPPI-NL Zeist 11 maart 2015 Verbod or not? Middagdebat octrooi AIPPI-NL Zeist 11 maart 2015 Mr. G.R.B. van Peursem Advocaat-Generaal Hoge Raad Stelling 1: inleiding Stelling 1: NL rechter heeft algemene discretionaire bevoegdheid

Nadere informatie

[TITLE IN CAPS, VERDANA, 32]

[TITLE IN CAPS, VERDANA, 32] [TITLE IN CAPS, VERDANA, 32] DEBAT I Handhaving van een standaardessentiëel octrooi: FRANDlicentie of verbod? Zeist, 14 maart 2012 INLEIDING Op diverse terreinen worden standaards gebruikt om uniforme

Nadere informatie

vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 413294 / HA ZA 12-220 Vonnis van 28 november 2012 in de zaak van

vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 413294 / HA ZA 12-220 Vonnis van 28 november 2012 in de zaak van vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: 413294 / HA ZA 12-220 Vonnis van in de zaak van de rechtspersoon naar buitenlands recht APPLE INC., gevestigd te Cupertino, CA,

Nadere informatie

Navigeren met smartphone, tablet of laptop. Van basis mogelijkheden tot zeer uitgebreid Low budget of een beetje meer Eenvoudig in gebruik

Navigeren met smartphone, tablet of laptop. Van basis mogelijkheden tot zeer uitgebreid Low budget of een beetje meer Eenvoudig in gebruik Navigeren met smartphone, tablet of laptop Van basis mogelijkheden tot zeer uitgebreid Low budget of een beetje meer Eenvoudig in gebruik We bespreken vandaag systemen: minimaal geschikt voor eenvoudige

Nadere informatie

Applicaties ontwerpen voor ios en Android

Applicaties ontwerpen voor ios en Android Ontwikkelen van Apps voor ios en Android Applicaties ontwerpen voor ios en Android 2.1 Inleiding Zowel Apple als Google heeft een paar tips gegeven bij het maken van een ontwerp voor een applicatie voor

Nadere informatie

APPS & R E C H T. 2014, Ruby Nefkens en Ilham Keip

APPS & R E C H T. 2014, Ruby Nefkens en Ilham Keip APPS & R E C H T 2014, Ruby Nefkens en Ilham Keip Apps en recht Het tot stand komen van een app begint altijd met een idee. En tijdens de uitwerking van dit idee tot een concrete app komen veel onderwerpen

Nadere informatie

Eenheidsoctrooi komt eraan

Eenheidsoctrooi komt eraan Eenheidsoctrooi komt eraan Welke keuze gaat u maken? Marc van der Burg Octrooicentrum Nederland Opzet 0. Problemen 1. Eenheidsoctrooi: Unitary Patent (UP) 2. Octrooigerecht: Unified Patent Court (UPC)

Nadere informatie

VVV NL app Statistieken 2014 4-1 - 2

VVV NL app Statistieken 2014 4-1 - 2 VVV NL app Statistieken VVV NL app statistieken Uitgangspunten VVV NL app statistieken VVV NL app draait op het platform ios van Apple en Android van Google Statistieken o.b.v. alle mobiele apparaten (idevices,

Nadere informatie

collegebanken Het grensoverschrijdend GAT/LUK en ROCHE Prof. Willem A. Hoyng

collegebanken Het grensoverschrijdend GAT/LUK en ROCHE Prof. Willem A. Hoyng Leiden Revisited: een middag terug in de collegebanken Het grensoverschrijdend verbod in IE zaken na GAT/LUK en ROCHE Prof. Willem A. Hoyng Crossborders Historie Tot 1986 Octrooi (IE recht) is geldig voor

Nadere informatie

Apple vs Android. Vincent van der Does Mark Lanting

Apple vs Android. Vincent van der Does Mark Lanting Apple vs Android Vincent van der Does Mark Lanting Inhoud 1. Apple en Android in het kort 2. Vergroting en contrast 3. Spraakondersteuning 4. App Store en Play Store 5. Wat kost dat? 6. Vragen Waarom Android

Nadere informatie

Bescherming en exploitatie van Intellectueel Eigendom

Bescherming en exploitatie van Intellectueel Eigendom Bescherming en exploitatie van Intellectueel Eigendom Bescherming uitvinding / vorm / merk en IP strategie (parallelsessie I) Kayin Pang, Peter van Essen and Ard Ellens Food Valley & Nederlandsch Octrooibureau

Nadere informatie

Informatie over tablets

Informatie over tablets Informatie over tablets Waarom een tablet? Wat kunnen we met een tablet? Het aanraakscherm Wat is een tablet? Op internet 3G tablet en WIFI tablet Gratis WIFI De smartphone is een tablet in zakformaat

Nadere informatie

De Mobile Banking-oplossing van ING Versie 3.0

De Mobile Banking-oplossing van ING Versie 3.0 De Mobile Banking-oplossing van ING Versie 3.0 Gebruiksaanwijzing Nederlandse versie Inhoudsopgave 1. Inleiding tot... 3 2. Welke toestellen worden ondersteund?... 4 3. Hoe installeert u?... 5 4. Hoe maakt

Nadere informatie

Tablets 24 Maart 2012

Tablets 24 Maart 2012 Tablets 24 Maart 2012 Inhoud Inleiding Uitvoering van tablets Wat is eigenlijk een Tablet-PC? Besturingssystemen Demo/ rondleiding I-Pad Demo Apple TV Inleiding In 2007 is men voorzichtig begonnen met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. De Samsung

Nadere informatie

Structuur en doel van een octrooispecificatie

Structuur en doel van een octrooispecificatie Structuur en doel van een octrooispecificatie De structuur van een octrooispecificatie wordt onderstaand omschreven, met enige uitleg van de concepten van de octrooiwetgeving die hieraan ten grondslag

Nadere informatie

IN NAAM DES KONINGS. behandelend advocaten: mrs. B.J. Berghuis van Woortman en S.B.A de Beer.

IN NAAM DES KONINGS. behandelend advocaten: mrs. B.J. Berghuis van Woortman en S.B.A de Beer. 20/05 2014 12:09 FAX RB DEfA HAAG CENTR BALIE @]0001/0007 IN NAAM DES KONINGS arrest K3 GERECHTSHOF DEN HAAG Afdeling civiel recht Zaaknummer : 200.096.074/01 Zaak/rolnummer rechtbank : 396957/ KG ZA 11-730

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum :

memo Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : Aan : V&V medewerkers Van : Servicedesk Betreft : documenten.twb.nl gebruik Datum : 26-06-2014 Documenten Via het computer systeem van TWB heb je toegang tot documenten van het team waarin je werkt of

Nadere informatie

AIPPI bijeenkomst 25 juni 2015. Daan de Lange. Het wijzigen van octrooiconclusies in een lopende. procedure - NL procedures

AIPPI bijeenkomst 25 juni 2015. Daan de Lange. Het wijzigen van octrooiconclusies in een lopende. procedure - NL procedures AIPPI bijeenkomst 25 juni 2015 Het wijzigen van octrooiconclusies in een lopende procedure - NL procedures Daan de Lange Achtergrond Artikel 138 (3) EOV (2000) Daarvoor: Spiro / Flamco + Wiva/Van Egmond

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET ANDROID

KENNISMAKEN MET ANDROID KENNISMAKEN MET ANDROID ANDROID OF ios In deze module ga je kennismaken met Android. Je leert het verschil tussen Android en ios, je gaat een aantal standaardhandelingen oefenen en je bent op de hoogte

Nadere informatie

NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN

NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN www.inaday.eu WIJ ZIJN INADAY, SPECIALIST IN MERKEN & PATENTEN Inaday maakt merk- en patentbescherming begrijpelijk en bereikbaar. Dit doen we door de procedures voor merk-

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11

Nadere informatie

Instellen Heijmans op Smartphone

Instellen Heijmans  op Smartphone INLEIDING In deze handleiding wordt per Smartphone uitgelegd hoe je de Heijmans e-mail, contacten en agenda moet instellen. De volledige handleidingen per Smartphone staan op het Intranet, zie link: http://intranet.heijmans.local/nl/cd/it/mobieletelefonie/pages/handleidingen.aspx

Nadere informatie

Beschermingsomvang vs. Stand van de Techniek

Beschermingsomvang vs. Stand van de Techniek Beschermingsomvang vs. Stand van de Techniek Ferry van Looijengoed AIPPI symposium, 12 maart 2014 Positie Threadthreat - Conclusie 1 is niet geldig - Geen inbreuk op conclusie 1 1 Conclusie 1 is ongeldig

Nadere informatie

Biomedische Technologie

Biomedische Technologie 23 September 2013 1 Biomedische Technologie BMT gestudeerd van 2004 2010 Heerendispuut Lanistae van 2005 heden 19 e bestuur Protagoras in jaar 2007 2008 Externe Betrekkingen en vicevoorzitter Master Biomedical

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

Een route invoeren en rijden met Sygic

Een route invoeren en rijden met Sygic Een route invoeren en rijden met Sygic 1. Eenmalig... 2 a. Instellen van Sygic routeplanning... 2 b. Maak een (korte) testroute en sla deze op... 3 2. De route naar je mobiele apparaat kopiëren.... 6 a.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren

Inhoud. Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren Inhoud Installatie Algemeen Gebruik Techniek App beëindigen/blokkeren LET OP! Vul alleen uw gegevens in wanneer de adresregel begint met dit https://www.mijnnvd.nl. Alleen dan weet u zeker dat u inlogt

Nadere informatie

Wat is intellectueel eigendom en hoe pas ik het toe binnen mijn organisatie? 9 februari 2012 An Cosaert

Wat is intellectueel eigendom en hoe pas ik het toe binnen mijn organisatie? 9 februari 2012 An Cosaert Workshop intellectueel eigendom Wat is intellectueel eigendom en hoe pas ik het toe binnen mijn organisatie? 9 februari 2012 An Cosaert Even schetsen Waarom? It s worth protecting what another wants to

Nadere informatie

Hieronder vindt u het doelgroep- en marktonderzoek dat ik heb gedaan voor de Samsung Vision.

Hieronder vindt u het doelgroep- en marktonderzoek dat ik heb gedaan voor de Samsung Vision. Van: Aan: Jeroen Egelmeers Noord 8 5446 XA Wanroij Studio Eidos t.a.v. de heer Van Heur Von Flotowlaan 1 5653 AD Eindhoven Wanroij, 10 januari 2012 Betreft: Doelgroep- en Marktonderzoek Beste heer Van

Nadere informatie

de iphone als voorloper...

de iphone als voorloper... Toegankelijkheid van aanraakschermen de iphone als voorloper... Jeroen Baldewijns Vlaams Digitaal Oogpunt Blindenzorg Licht en Liefde een stukje historiek Eerste concepten voor aanraak bediening dateren

Nadere informatie

Inbreuk op een octrooi Kan u uw uitvinding commercialiseren?

Inbreuk op een octrooi Kan u uw uitvinding commercialiseren? Inbreuk op een octrooi Kan u uw uitvinding commercialiseren? Inleiding De vorige edities van Construction Rights geeft uitleg over wat een octrooi is, hoe dergelijk document is opgebouwd, waar men in databases

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET EEN iphone OF ipad

KENNISMAKEN MET EEN iphone OF ipad KENNISMAKEN MET EEN iphone OF ipad ANDROID OF ios In deze module ga je kennismaken met de iphone of ipad. Je leert het verschil tussen Android en ios, je gaat een aantal standaardhandelingen oefenen en

Nadere informatie

Inloggen op het Eduroam wireless netwerk

Inloggen op het Eduroam wireless netwerk Inloggen op het Eduroam wireless netwerk Inhoud Wat is Eduroam?... 3 Internationaal... 3 Eduroam op Nyenrode... 4 Eduroam instellen op jouw apparaat... 5 IPhone (IOS7 en hoger)... 6 Ipad (IOS7 en hoger)...

Nadere informatie

NOKIA LUMIA 800 PIMP YOUR PHONE! GRATIS. 1 e 9 maanden 39,95 19,98 /mnd. i.c.m. 2-jarig Smart Plus 300 (300 min /sms + onbeperkt internet * )

NOKIA LUMIA 800 PIMP YOUR PHONE! GRATIS. 1 e 9 maanden 39,95 19,98 /mnd. i.c.m. 2-jarig Smart Plus 300 (300 min /sms + onbeperkt internet * ) NOKIA LUMIA 800 Smart Plus 300 (300 min /sms + onbeperkt internet ) 1 e 9 maanden 39,95 19,98 /mnd 1 e 12 maanden gratis, daarna 4,95 per maand. PIMP YOUR PHONE! ontwerp gratis je eigen skin De beste samsung

Nadere informatie

E-boeken lezen van start tofinish

E-boeken lezen van start tofinish Je eigen e-boekmaken Inleiding Laten we starten met enkele cijfers : In 2015 zal 15%-20% van de boekenmarkt digitaal zijn. Van deze markt zal 2/3 e tot 3/4 e via een tablet verlopen In 2011 wordt er een

Nadere informatie

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 23 november 2011 HAVO/VWO-4 Evenement Op 23 november brachten 18 leerlingen van 1 school uit de regio een bezoek aan De High Tech Campus en kregen de

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Hulp voor uitvinders Pag. 1 Pag. 2 Pag. 3 Pag. 4 Pag. 5 Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Bescherm uw ideeën Wanneer u

Nadere informatie

Intellectueel Eigendom & Verpakkingen

Intellectueel Eigendom & Verpakkingen Intellectueel Eigendom & Verpakkingen ir. Walter Hart Nederlands & Europees Octrooigemachtigde Expertise o.a.: Verpakkingen, consumentenproducten machinebouw. Packaging Innovation - 24 november 2016 EP&C

Nadere informatie

zie Voel pure FULL SAVANNAH

zie Voel pure FULL SAVANNAH Voel Pure Voel pure Beleef Pure... Een huis dat voelt als thuis. Je bereikt het wanneer iedere ruimte jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Laat de verven van Pure by Flexa Colour Lab voor je spreken. Deze

Nadere informatie

Software en continuïteit

Software en continuïteit Software en continuïteit Jaarvergadering Orde van Advocaten 25 september 2009 Presentatie van de Vereniging Informaticarecht Advocaten (VIRA) Polo G. van der Putt, voorzitter VIRA Agenda VIRA Wat is (de

Nadere informatie

Hogeschool. NL Octrooicentrum. NL Octrooicentrum

Hogeschool. NL Octrooicentrum. NL Octrooicentrum Hogeschool NL Octrooicentrum Het sociale aspect van het octrooisysteem Publiceer uitvinding Krijg exclusiviteit Zodat anderen er van kunnen leren en kunnen verbeteren! Octrooien en het innovatieproces

Nadere informatie

Nieuwe initiatieven om octrooirechtspraak te Europeaniseren

Nieuwe initiatieven om octrooirechtspraak te Europeaniseren Nieuwe initiatieven om octrooirechtspraak te Europeaniseren European Patent Litigation Agreement (EPLA) Verordening inzake het Gemeenschapsoctrooi Huidige situatie Octrooien zijn beschermingstitels met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

Veilingcatalogus Faillissement Second Life Electronics

Veilingcatalogus Faillissement Second Life Electronics Veilingcatalogus Faillissement Second Life Electronics Kijkdag: Maandag 17 oktober 2016 van 12.00 tot 15.00 uur Sluiting veiling: Dinsdag 18 oktober 2016 vanaf 19.00 uur. Let op! In ons veilingsysteem

Nadere informatie

Specialist in de testdiscipline

Specialist in de testdiscipline Specialist in de testdiscipline P R E V I E W T R A I N I N G C O U R S E M O B I L E T E S T I N G W W W. T E S T W O R K. N L R O S M A L E N, N A J A A R 2 0 1 3 1 Agenda 1. D O E L P R E S E N T A

Nadere informatie

A L T E N B U R G P A T E N T

A L T E N B U R G P A T E N T HELP! Ik wil octrooi aanvragen. Copyright 2004 Altenburg Patent Inhoudsopgave Inleiding 3 Octrooi: 4 Wat is het? Hoe krijg u het? Bescherming van merken en modellen Wel/niet aanvragen? In welke landen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten...

Nadere informatie

FietsTelApp veelgestelde vragen

FietsTelApp veelgestelde vragen FietsTelApp veelgestelde vragen Heb je een vraag over het gebruik van de FietsTelApp? Wij lijsten hieronder enkele nuttige tips en veel gestelde vragen met antwoorden op. Elke fietser telt tijdens deze

Nadere informatie

Octrooien: geen BARRICADE maar PARADE. barricade EN parade. Bolletje beschuit. Alfons Laudy

Octrooien: geen BARRICADE maar PARADE. barricade EN parade. Bolletje beschuit. Alfons Laudy Octrooien: geen BARRICADE maar PARADE Alfons Laudy KiviNiria Ondernemersdag 9 juni 2006 barricade EN parade Octrooibescherming Soorten octrooien Kosten Voordelen / nadelen Octrooi-informatie Bolletje beschuit

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Web Handleiding. semper vigilant Fall 2014 LOCALBOX 1.1.3

Web Handleiding. semper vigilant Fall 2014 LOCALBOX 1.1.3 Web Handleiding semper vigilant Fall 2014 Functionaliteiten web-based 2 Inloggen 2 Home 3 Uploaden: 4 Opties: 6 Map Delen: 6 Beheer Links 8 Functionaliteiten App-based 12 Hoger niveau 16 Acties op bestanden

Nadere informatie

Tech 2015: niet méér, maar slimmere technologie

Tech 2015: niet méér, maar slimmere technologie Tech 2015 Tech 2015: niet méér, maar slimmere technologie 21 december 2014 Bron:Nos.NL Tech 2015: niet méér, maar slimmere technologie 21 DEC 2014 BRON: NOS.NL GESCHREVEN DOOR: Rachid Finge Techredacteur

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

Overgang MobileNow naar AirWatch (Apple ios)

Overgang MobileNow naar AirWatch (Apple ios) I&A Adelante Versie: 1.4 Datum: 15-1-2015 Overgang MobileNow naar AirWatch (Apple ios) ipad binnen Adelante worden centraal beheert via zogenaamde Mobile Device Management (MDM) software. Deze software

Nadere informatie

1. Fotobewerking met Aviary

1. Fotobewerking met Aviary 11 1. Fotobewerking met Aviary Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u met fotobewerkingsprogramma s op de computer corrigeren. Maar ook voor een tablet

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Windows Phone 1. Controleer of uw Windows Phone toestel verbonden is met het internet. Indien dit niet het geval is dient u uw mobiele internetverbinding

Nadere informatie

Wie Arthur Kerckhaert Akkerbouwer Artagri AppsforFarming

Wie Arthur Kerckhaert Akkerbouwer Artagri AppsforFarming Wie Arthur Kerckhaert Akkerbouwer Artagri AppsforFarming Welkom! Arthur Kerckhaert Wat Apps voor de agrarische sector Slimme oplossingen bieden adhv data Waar Nederland en internationaal Presentatie Smartphones

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

BLUETOOTH TECHNOLOGIE: Lijst van geteste telefoons en aanbevolen door RENAULT

BLUETOOTH TECHNOLOGIE: Lijst van geteste telefoons en aanbevolen door RENAULT telefoon zelf; maar de koppeling voorwaarden tussen de telefoon en de Renaultsysteem, die niet volledig functioneel is en een veilige werking (automatische holdon functie, toon generatie voor vocale servers,

Nadere informatie

3. Surfen met uw tablet

3. Surfen met uw tablet 85 3. Surfen met uw tablet In dit hoofdstuk maakt u kennis met de app Internet, de webbrowser op uw Samsung Galaxy Tab. Met deze webbrowser kunt u op uw tablet surfen op het internet. Als u ook gebruikmaakt

Nadere informatie

04. Tablets kun je niet meer negeren

04. Tablets kun je niet meer negeren WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 04. Tablets kun je niet meer negeren Inleiding Tablets zijn als medium niet meer weg te denken. Maar nog te weinig bedrijven beseffen dit. Vroeger kwam het gebruik

Nadere informatie

Hieronder vindt u een instructie over het gebruik van PasNL in combinatie met het digitaliseren van de Careyn kaart.

Hieronder vindt u een instructie over het gebruik van PasNL in combinatie met het digitaliseren van de Careyn kaart. Hieronder vindt u een instructie over het gebruik van PasNL in combinatie met het digitaliseren van de Careyn kaart. PasNL app. 1.1. Installeren van PasNL app De PasNL app is beschikbaar voor iphone en

Nadere informatie

LAB handleiding april

LAB handleiding april Student 1 Inhoudsopgave Aanmelden 4 Wachtwoord vergeten 7 Gebruikersprofiel 11 Home scherm 31 Kalender 33 Mijn pagina 35 Cursussen 40 Quiz/ test 46 Braintrainer 47 Bestanden 48 Post je feedback 49 Mijn

Nadere informatie

PORTABLE POWER VERKLAARD

PORTABLE POWER VERKLAARD PORTABLE POWER VERKLAARD Introductie Smartphones en tablets zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Hoewel de batterij levensduur van deze draagbare apparaten is toegenomen, zal

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten...

Nadere informatie

ZONDER INGENIEURS GEEN PATENTEN! Arnhem 5 februari 2018; Hajo Kraak V.O.

ZONDER INGENIEURS GEEN PATENTEN! Arnhem 5 februari 2018; Hajo Kraak V.O. ZONDER INGENIEURS GEEN PATENTEN! Arnhem 5 februari 2018; Hajo Kraak V.O. Het eerste moderne type octrooirecht (wanneer?): Carta di Venezia (1474) ( ) nuovo et ingegnoso artificio ( ) Nieuw, vindingrijk,

Nadere informatie

Gebruik mobiele apparaten

Gebruik mobiele apparaten Rapport onderzoek Gebruik mobiele apparaten creative studio 1. Voorwoord Wij, Pascal Usmany en Britt Vreeswijk zijn beide werkzaam in de communicatie. Pascal is eigenaar van Drop Alive Creative Studio

Nadere informatie

Augmented Reality in Aurasma

Augmented Reality in Aurasma Handleiding Augmented Reality in Aurasma Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven Versie 2.0 Oktober 2015 Colofon Fontys Educatief Centrum Postbus 347, 5600 AH Eindhoven Telefoon 08850

Nadere informatie

zaaknummer / rolnummer: / HA ZA

zaaknummer / rolnummer: / HA ZA vonnis RECHTBANK 'S-GRAVENHAGE Sector civiel recht zaaknummer / rolnummer: Vonnis in incident van in de zaak van 1. de vennootschap naar buitenlands recht SAMSUNG ELECTRONICS CO. LTD, gevestigd te Gyeonggi-do,

Nadere informatie

MeMoPanel Digitale Vaardighedentest

MeMoPanel Digitale Vaardighedentest Met uw Laptop kunt u onderweg uw e-mail ontvangen als: U gebruikt maakt van een dongle U een wifi-router meeneemt U voldoende ontvangst hebt op uw mobiele telefoon U voldoende ontvangst hebt op uw smartphone

Nadere informatie

Partijen zullen hierna ook [X] en Slamdam genoemd worden.

Partijen zullen hierna ook [X] en Slamdam genoemd worden. vonnis RECHTBANK DEN HAAG Team handel Zittingsplaats Den Haag zaaknummer / rolnummer: C/09/464103 / KG ZA 14-449 Vonnis in kort geding van in de zaak van [X], wonend te [A], eiser, advocaat: mr. G.H. Thasing

Nadere informatie

Handleiding. han4me.han.nl http://m.han.nl/han4me

Handleiding. han4me.han.nl http://m.han.nl/han4me HAN4me versie 2.0 1 april 2012 Handleiding han4me.han.nl http://m.han.nl/han4me Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HAN/ SU-ICT 1 1. Inleiding... 3 2. Installatie... 3 a) Icoon toevoegen in je beginscherm

Nadere informatie

BMW ConnectedDrive Altijd verbonden. Altijd vrij. BMW CONNECTED DRIVE. KORTE HANDLEIDING: APPLE CARPLAY VOORBEREIDING.

BMW ConnectedDrive Altijd verbonden. Altijd vrij. BMW CONNECTED DRIVE. KORTE HANDLEIDING: APPLE CARPLAY VOORBEREIDING. BMW ConnectedDrive Altijd verbonden. Altijd vrij. BMW CONNECTED DRIVE. KORTE HANDLEIDING: APPLE CARPLAY VOORBEREIDING. 1 WAT BMW APPLE CARPLAY VOORBEREIDING U BIEDT. Voordelen van BMW Apple CarPlay Voorbereiding

Nadere informatie

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap Titel Nationale project, Vakdag 10 maart Dialogue 2010 &/ Klantnaam Digital Marketing 2010 Titel The Mobile projectmindmap Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569 Best of Mobile Best

Nadere informatie

MC Slotervaart. Handleiding Thuiswerken

MC Slotervaart. Handleiding Thuiswerken MC Slotervaart Handleiding Thuiswerken Via het internet kunt u verbinding maken met het MC Slotervaart netwerk. Afhankelijk van de aan u toegekende rechten kunt u toegang krijgen tot uw e-mail, bestanden,

Nadere informatie

P A T E N T I N 6 S T A P P E N N A A R J E E I G E N P A T E N T H O E K U N J E E E N O C T R O O I A A N V R A G E N?

P A T E N T I N 6 S T A P P E N N A A R J E E I G E N P A T E N T H O E K U N J E E E N O C T R O O I A A N V R A G E N? P A T E N T I N 6 S T A P P E N N A A R J E E I G E N P A T E N T H O E K U N J E E E N O C T R O O I A A N V R A G E N? I N H O U D 5E R V A R I N G W A T J E O V E R O N S M O E T W E T E N B i j o n

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

Samenwerken & Intellectueel Eigendom

Samenwerken & Intellectueel Eigendom Samenwerken & Intellectueel Eigendom 15 mei 2012 Mecc Maastricht René Janssen octrooiadviseur regio Limburg NL Octrooicentrum (locatie Syntens-Roermond) NL Octrooicentrum Octrooiverlening Nederland (uitvoering

Nadere informatie

Mobiel werken. 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1

Mobiel werken. 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1 Mobiel werken 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1 Inhoud: Definitie van Mobiel werken Wat heb je nodig om mobiel te werken? Historiek mobiele connecties Historiek van de toestellen Operating systems

Nadere informatie

24-10-2013. Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde AUTEURSRECHT. Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën

24-10-2013. Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde AUTEURSRECHT. Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën 1. Copyright (Auteursrecht e.a.) Intellectuele eigendom 2. Industriële Eigendom Antoon

Nadere informatie

Inloggen op het eduroam wireless netwerk

Inloggen op het eduroam wireless netwerk Inloggen op het eduroam wireless netwerk Inhoud Wat is eduroam?... 3 Internationaal... 3 Eduroam op Nyenrode... 4 Eduroam instellen op jouw apparaat... 5 IPhone (IOS7 en hoger)... 6 Ipad (IOS7 en hoger)...

Nadere informatie