Opiniestuk Trendwatching De dominante rol van technologie en digitalisering in media en maatschappij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opiniestuk Trendwatching De dominante rol van technologie en digitalisering in media en maatschappij"

Transcriptie

1 Opiniestuk Trendwatching De dominante rol van technologie en digitalisering in media en maatschappij Elissa Houmes J5

2 De dominante rol van technologie en digitalisering in media en maatschappij Tegenwoordig is iedereen altijd en overal bereikbaar. Waar we onszelf 20 jaar geleden nauwelijks konden voorstellen ooit afhankelijk te worden van technologische uitvindingen, kunnen we ons nu haast niet meer indenken hoe het leven er zonder smartphone of laptop uit heeft gezien. We leven in een digitaal tijdperk, waar computers zich mengen in de manier waarop wij consumeren, werken, relaties onderhouden, onze vrije tijd besteden en informatie tot ons nemen. Mensen uit alle sociale klassen en van jong tot oud hebben een mobiele telefoon en maken er op de gekste plaatsen gebruik van. We zijn zo afhankelijk geworden van technologie dat dit zich tegen ons zal keren. Dit is al zichtbaar door zware inbreuk op onze privacy, maar gaat veel verder dan dat: zonder technologie functioneert de samenleving niet meer. Gecombineerd met gebrekkige beveiliging en toenemende cybercrime en cyber-terrorisme leven we op een tijdbom. Sinds de opkomst van het internet voor publiek gebruik (in de jaren 90) is er ontzettend veel veranderd. Technologie drijft nieuwe toepassingen, mensen ontdekken nieuwe mogelijkheden en willen méér. Zo kwam een spiraal op gang waarbij technologie en gebruik elkaar in hoog tempo versnellen. Computers deden hun intrede op kantoren, in het huishouden en uiteindelijk werd er ook een draagbare variant uitgevonden (laptop). Overal werd informatie digitaal in computerbestanden vastgelegd en bewerkt. Nog voordat de discussie over de wenselijkheid daarvan goed op gang was gekomen, was die informatiesamenleving stilzwijgend voor een flink deel een maatschappelijk feit geworden. 1 Door de komst van het Internet ging een compleet nieuwe wereld voor ons open en nog steeds zijn de grenzen van het wereldwijde web niet bereikt. In tegendeel, sinds de uitvinding van de smartphone is de rol van de technologie en digitalisering enorm gegroeid. Door de komst van dit soort telefoons met internet staat de gebruiker constant bloot aan informatie. Smartphonebezitters kunnen er zelf voor kiezen om apps te downloaden (nieuwssites/social media/webwinkels e.d.) en zo op de hoogte blijven van de wereld om hen heen. Deze ontwikkelingen spelen in op de behoefte van de maatschappij: een drang naar snelle informatieverwerking en bereikbaarheid. De constante bereikbaarheid waarover we nu beschikken, biedt ons vele mogelijkheden, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. FNV en de Universiteit van Amsterdam deden in 2012 onderzoek naar technostress. Uit dat onderzoek bleek dat steeds meer werknemers hun berichten buiten werktijd via de laptop, smartphone of tablet checken. Hoewel het merendeel van de ondervraagden aangeeft dat de huidige apparatuur het werken makkelijker hebben gemaakt, zegt ongeveer 30% dat het werk hierdoor juist complexer en intensiever is geworden. Een ruime meerderheid van de werknemers (60%) wil graag dat er afspraken komen over het versturen van werk gerelateerde berichten in de vrije tijd. 2 Naast de constante bereikbaarheid, brengen technologisering en digitalisering meer met zich mee. Zoals eerder werd aangegeven, biedt de komst van de smartphone mogelijkheden op het gebied van onder andere social media. Door netwerksites als Twitter, Facebook en Linkedin wordt het je erg makkelijk gemaakt om iedereen overal ter wereld op de hoogte te houden van wat er zich in jouw leven afspeelt. Jij kunt op jouw beurt weer meekijken in de levens van anderen, maar ook instanties waarvan je het niet verwacht maken vaak gebruik van informatie die op de netwerksites geplaatst wordt. Dit werd onlangs goed duidelijk, toen de Amerikaanse voormalig CIA-medewerker Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse overheid wereldwijd meekijkt in de privé-gegevens van social media gebruikers. De Amerikaanse geheime dienst maakt gebruik van het programma PRISM, waardoor ze mee kunnen kijken met foto s, s en zoekgeschiedenissen van de grootste internetbedrijven 1 Wijk, K.van. De media-explosie (2007) p NRC, (2012). 'Steeds meer 'technostress' bij werknemers'.

3 in de VS. 3 De overheid gebruikt gegevens van onder andere Microsoft, Google, Facebook en Skype om snel op te sporen wanneer dingen niet in de haak zijn. Ook de Nederlandse overheid kan er wat van. In 2012 bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er in Nederland ruim 22 duizend telefoons worden afgeluisterd. Vergeleken met het buitenland hebben we met deze aantallen de twijfelachtige eer gekregen van afluisterkampioen. Er wordt steeds vaker achterhaald waar iemand telefoneerde, met wie, hoe lang en hoe laat. 4 Ook heeft de politie de macht om vervolgens op te vragen welke naam en adres bij het nummer horen. Iets dat in toenemende mate gebeurt, maar waardoor zelden direct bewijs geleverd wordt voor de misdaad. Wat hiermee aangegeven wordt, is dat de privacy in een compleet nieuw daglicht wordt gesteld door onze snelle afhankelijkheid van technologie en digitalisering en door de vele mogelijkheden die de ontwikkelingen ons te bieden hebben. Het is het bijzonder de reactie van mensen te zien op onthullingen als PRISM, of beter gezegd: het ontbreken van die reactie. Je zou verwachten dat, áls we het belangrijk vinden, er massaal opstand of weerstand zou ontstaan. Het blijft echter bij een paar deskundigen die op televisie komen vertellen hoe erg het allemaal wel niet is en er worden een paar vragen gesteld in het parlement, maar het lijkt alsof de massa het gelaten ondergaat. De beurshandelaren trokken zich helemaal weinig van het voorval aan. Na de onthullingen steeg het aandeel van Verizon, een van de grootste Amerikaanse telecommunicatieconcerns. 5 Het lijkt erop dat we na een paar weken alles weer vergeten zijn en dat iedereen op de oude voet verder gaat. Dit patroon bestaat al een tijdje. In 1999 zei Scott McNeally (op dat moment de CEO van Sun Microsystems) You have zero privacy anyway. Get over it. 6 Veertien jaar later lijkt het er dus op dat de meeste mensen dat ook doen. Toch zullen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie en digitalisering opnieuw stof doen opwaaien. Trendwatcher Barry Derksen vertelt: Wat we nu ook opmerken is dat Gmail al heel erg inspeelt op berichtgeving via de mail. Let bijvoorbeeld maar eens op de advertenties die in de zijbalk verschijnen als je een paar mailtjes verstuurt waarin staat dat je gaat trouwen. De advertenties worden specifiek op jouw wensen aangepast en je hoeft er zelf niet eens actie voor te ondernemen. Google leest alles en met Google glass wordt de menging in de privésfeer alleen maar groter. Daarnaast zullen andere ontwikkelingen ook de nodige discussies op gang brengen. De IT kan nu al veel meer dan bij de massa bekend is. Er bestaan al mogelijkheden om chips te implanteren bij mensen die bijvoorbeeld aan dementie lijden. In de IT is aangetoond dat het kan, het is alleen op moreel en maatschappelijk vlak nog niet geaccepteerd. Ook in het bedrijfsleven neemt digitalisering een enorme vlucht. Het is tegenwoordig voor de meeste organisaties vrijwel onmogelijk om te functioneren zonder de ondersteuning door nieuwe informatietechnologie. 7 Met de stijgende mate van digitalisering in het bedrijfsleven, neemt ook het risico op misbruik toe. Cybersecurity adviseur Mark Griep geeft aan dat diepgaande kennis van internet-technologie nodig is om bedrijven tegen steeds geavanceerdere criminaliteit te beschermen. Onlangs ontdekte een gerenommeerd farmaceutisch bedrijf dat er in Azië nagemaakte medicijnen met hun merknaam via internet werden aangeboden die niet te onderscheiden waren van het origineel. Mijn team kwam erachter dat er positieve referenties op internet stonden en door via social-media dieper te graven kon een netwerk van mensen in kaart worden gebracht die bij de fraude een rol speelden. De gegevens zijn overgedragen aan de politie en de bende kon worden opgerold, 3 FD, (2013) Lek in Prism-privacyschandaal maakt zich bekend. 4 Volkskrant, (2012). Nederland koploper in afluisteren telefoons. 5 FD, (2013) Lek in Prism-privacyschandaal maakt zich bekend. 6 Wired.com (1999) Sun on privacy: get over it. 7 Noordam, P., & Vlist, A. van der, & Derksen, B.Trends in IT (2002)

4 juist door de transparantie op internet en de naïviteit van deze criminelen. Maar ook criminaliteit wordt steeds geavanceerder. Veel mensen nemen al maatregelen tegen de dominante rol van technologie en digitalisering in de maatschappij. Zo worden de mogelijkheden van anoniem surfen steeds meer ontdekt. Daardoor blijven gegevens waarmee de surfer geïdentificeerd kan worden verborgen voor derden en is surfgedrag dus niet traceerbaar. De technologie hiervoor is al ontstaan in 1997, toen aan de Universiteit van San Diego een project startte om mensen die zich in de oorlog in Kosovo bevonden verslag te laten uitbrengen via internet zonder dat zij door de autoriteiten konden worden opgespoord. Inmiddels zijn op Internet veel anonieme services beschikbaar en zijn de technologische mogelijkheden enorm verbeterd. Anoniem bellen met je mobiel is ook geen probleem: op de I-phone is een applicatie beschikbaar waarmee je goedkoop een tijdelijk nummer kunt huren dat je na bijvoorbeeld een dag weer weggooit. Het blijft wat wrang dat de massa deze mogelijkheden niet kent en dus zonder scrupules te pas en te onpas kan worden gevolgd (en daar kennelijk geen problemen mee heeft), terwijl de groepen die juist wél iets kwaads in de zin hebben optimaal gebruik zullen maken van de technische middelen die inmiddels bestaan om verborgen te blijven. Dan ontstaat er een situatie waarin onze privacy volledig aan diggelen ligt, terwijl we er qua veiligheid en bescherming tegen terrorisme misschien niets mee hebben gewonnen. Naast de drang naar anonimiteit op het internet is er nog een andere tegentrend zichtbaar. Derksen vertelt dat het aantal gebruikers bij sociale netwerken als Facebook naar beneden gaat. De daling heeft te maken met de macht van facebook. Eerst wilde iedereen het eigen netwerk graag vergroten en alles delen, maar nu willen mensen dat facebook niet meer altijd meekijkt in privékeuken. Veel gebruikers maken kleinere groepjes aan en proberen dingen meer privé te houden. Ook op andere social media is deze trend waarneembaar. Daarnaast neemt de aandacht voor sociale media nu af. Steeds meer mensen nemen afscheid van facebook. Diensten die in plaats van de massale social-media worden aangeboden zijn specifieker. In plaats van Twitter bestaat er bijvoorbeeld Yammer (een soort twitter voor bedrijven die kleiner is georganiseerd). Ook neemt het aantal uren dat mensen doorbrengen op facebook af. Waar het checken van accounts voorheen veel tijd in beslag nam, wordt het nu beetje meer binnen proporties geplaatst. Toch kunnen we tegenwoordig niet meer om de digitalisering heen. Sterker nog: onze huidige samenleving zou zonder de beschikbaarheid over deze ontwikkelingen niet eens meer functioneren. Als internet en satellieten bijvoorbeeld op een willekeurig moment uit zouden vallen, weet niemand meer hoe hij moet rijden, wie zijn 500 linked-in vrienden ook al weer zijn en voelen we ons compleet afgesneden van de wereld. De afhankelijkheid van technologie die we als mens niet altijd begrijpen, geeft soms een ongemakkelijk gevoel en de kwetsbaarheid van de samenleving is door de recente ontwikkelingen in korte tijd enorm toegenomen. Dit lijkt nu nog een utopie, maar diverse deskundigen voorspellen dat toenemende zonactiviteit kan resulteren in zonnevlekken die sterke elektromagnetische golven opwekken die op hun beurt het elektronisch dataverkeer fors kunnen verstoren. We hoeven dus niet eens aan terroristen te denken, die er op uit kunnen zijn een samenleving te ontwrichten. Veiligheidsdiensten in Amerika en Israël hebben laten zien hoe een uitermate krachtig en gevaarlijk virus de nucleaire ontwikkeling van Iran in korte tijd met járen heeft teruggezet. Maar de drang naar digitalisering en technologische ontwikkelingen blijft en daardoor zal de technologische wapenwedloop nog volop doorzetten. Al lijkt onze afhankelijkheid van de technologie nu al groot, Derksen is van mening dat we ons nog maar het beginstadium bevinden. Op dit moment wordt digitale technologie nog voor het grootste deel aangestuurd door mensen. Je moet steeds zelf actief zijn en actie ondernemen om apparaten aan te sturen. Waarschijnlijk wordt in de komende jaar de

5 overstap gemaakt naar Internet of Things, de aansturing door computers. Google Glass biedt hierop al een voorproefje. Doordat je het Glass continu ophebt, kan het deels voor je denken zonder verdere aansturing nodig te hebben. Al deze ontwikkelingen brengen weer nieuwe dilemma s met zich mee. Een grotere afhankelijkheid van technologie houdt ook in dat mensen die kwaad in de zin hebben, toegang krijgen tot meer gegevens en informatie. Het grootste risico voor de toekomst is nog steeds de cybersecurity. In Amerika zijn er bijvoorbeeld veel cyberattacks op energiemaatschappijen geweest om de boel plat te leggen. Het dilemma rondom beveiliging wordt alleen maar groter wanneer je zelf een chip in je hebt zitten die door een hacker gekraakt wordt. Stel je eens voor dat dat gebeurt! Dan heb je echt een probleem. Ook het feit dat Google steeds verder meekijkt in je leven gaat in de toekomst nog tot de nodige discussies leiden. Naar verwachting zal de afhankelijkheid van technologie en digitalisering in de toekomst alleen maar groter worden. Daarmee stijgt ook de dominante rol die technologie en digitalisering binnen de maatschappij innemen. In alle lagen van de bevolking en in alle leeftijdscategorieën wordt actief gebruik gemaakt van elektronische apparatuur die ons in het dagelijks leven op weg helpt. De uitvindingen die door de massa omarmd worden, maken ons leven makkelijk en zijn gebruiksvriendelijk. Toch moeten we enorm oppassen voor de toekomst. Naarmate de afhankelijkheid van technologie toeneemt, stijgt onze kwetsbaarheid namelijk ook. Door nieuwe technologische ontwikkelingen en digitalisering zullen we telkens meer informatie en gegevens opslaan in apparaten en op chips. We geven ons steeds verder over aan apparatuur en wanneer die apparaten verstoord of gehackt worden, zijn de gevolgen niet te overzien.

6 Bronvermelding Boeken Derksen, B., Trends in Business & IT, Leiden, BITTI B.V Noordam, P., & Vlist, A. van der, & Derksen, B. (2002) Trends in IT. Den Haag: ten Hagen & Stam Uitgevers. Wijk, K. van. (2007) De media-explosie. Den Haag: Sdu Uitgevers. Internet Spijkerman, C., (2012). 'Steeds meer 'technostress' bij werknemers'. Geraadpleegd op 17 juni 2013 van Marel, G. van der, (2013). Lek in Prism-privacyschandaal maakt zich bekend. Geraadpleegd op 18 juni 2013 van Thijssen, W., (2012). Nederland koploper in afluisteren telefoons. Geraadpleegd op 17 juni 2013 van Sprenger, P. (1999). Sun on privacy: get over it. Geraadpleegd op 20 juni 2013 van

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Vragen: auteursrecht

Vragen: auteursrecht Vragen: auteursrecht Vraag in je groepje eens rond: van welke muziekcd s hebben jullie illegale versies? Zoek informatie over de Free Software Foundation. Bedenk een slogan om het illegaal kopiëren te

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

INFO 27/04/2015 GWX HET GROTE UPGRADEPROGRAMMA NAAR WINDOWS 10

INFO 27/04/2015 GWX HET GROTE UPGRADEPROGRAMMA NAAR WINDOWS 10 Editie: april 2015 Flanders Nieuwsflash Bulletin brengt maandelijks een overzicht van de artikels die verschenen zijn op onze website als Flanders Nieuwsflash Express. Bezoek onze website voor de meest

Nadere informatie

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Sociale Media voor iedereen Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Programma Van Tot Agenda 10:00 10:30 Voorbereiding training en zaal (/apparatuur) 10:30 11:00 Ontvangst Samsung trainers 11:00 11:30 Ontvangst

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

De onzichtbare grens van online privacy. Essay

De onzichtbare grens van online privacy. Essay De onzichtbare grens van online privacy Essay Auteur: Estelle Heijneman Studentnummer: 1619340 Docent: Dick Swart Format: Essay Specialisatie: Visual Design Seminar: 2014-B Datum: 16-12-2014 Inleiding

Nadere informatie

ONLINE PRIVACY & Met 28 onlineinstructievideo s VEILIGHEID VINCENT VAN AMERONGEN

ONLINE PRIVACY & Met 28 onlineinstructievideo s VEILIGHEID VINCENT VAN AMERONGEN ONLINE PRIVACY & VEILIGHEID Met 28 onlineinstructievideo s VINCENT VAN AMERONGEN VINCENT VAN AMERONGEN INHOUD Inleiding 7 1 Privacy 9 1.1 Privacy? Lekker belangrijk! 10 1.2 De wereld na Snowden 11 1.3

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen.

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen. Speech Erik Akerboom, Secretaris-generaal Ministerie van Defensie Symposium KVNRO Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen Donderdag 20 november, KMA te Breda Dames en heren, Welkom op dit symposium

Nadere informatie

De kansen van online samenwerken

De kansen van online samenwerken De kansen van online samenwerken Independent Insurances Whitepaper 10/10 10-2015 De kansen van online samenwerken Independent Insurances Whitepaper 10/10 10-2015 INDEPENDENT INSURANCES Introductie De

Nadere informatie

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken

Nadere informatie

Webcare: hoe kan het werken? Door: Robin Albregt

Webcare: hoe kan het werken? Door: Robin Albregt Webcare: hoe kan het werken? Door: Robin Albregt Sociale media nemen de overhand op het gebied van informatievoorziening en zijn op weg om het belangrijkste communicatiekanaal te worden. De alsmaar toenemende

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

De Grote (kleine) voicemail-poll

De Grote (kleine) voicemail-poll De Grote (kleine) voicemail-poll De Grote (kleine) voicemail-poll Maken mensen tegenwoordig nog gebruik van voicemail? En hoe staat men tegenover het gebruik van voicemails in het zakelijk verkeer? Mensen

Nadere informatie

Case 4 Consultancy. 28 April 2015. F.J.H. Bastiaansen. D.A.J. van Boeckholtz. Minor Online Marketing

Case 4 Consultancy. 28 April 2015. F.J.H. Bastiaansen. D.A.J. van Boeckholtz. Minor Online Marketing Case 4 Consultancy 28 April 2015 Auteurs L.A. van Aart F.J.H. Bastiaansen D.A.J. van Boeckholtz Opleiding Minor Online Marketing Beoordelend docent Arlon Biemans Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Remarketing...

Nadere informatie

TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID

TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID TRENDS IN IT BESCHIKBAARHEID Het succes en de acceptatie van ICT-oplossingen staat of valt met de beschikbaarheid ervan en deze dient dan ook altijd zo hoog mogelijk te zijn.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij Delta Lloyd Bank. Deze voorwaarden hebben wij zo duidelijk

Nadere informatie

Samenwerken in het digitale tijdperk

Samenwerken in het digitale tijdperk Samenwerken in het digitale tijdperk Ghislaine Peters ghislaine.peters@ondernemerscooperatie.nl 06-10531177 Even voorstellen: Ghislaine Peters Zelfstandig sinds 2009 Achtergrond in Facility Management

Nadere informatie

Hoe staat het ervoor met je eigen digitale identiteit?

Hoe staat het ervoor met je eigen digitale identiteit? Hoe staat het ervoor met je eigen digitale identiteit? Als je een eigen onderneming wil starten is het Internet een uitstekend medium om je toekomstige bedrijf of activiteit(en) te promoten. Maar ook om

Nadere informatie

Internet: hoe werkt het?

Internet: hoe werkt het? a Iedereen gebruikt internet. Bijvoorbeeld voor: het zoeken van informatie het zoeken van muziek het versturen van mailtjes. Hoe werkt het Internet eigenlijk? In het filmpje van Schooltv zag je veel computers.

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Even kijken waar wij staan?

Even kijken waar wij staan? Even kijken waar wij staan? Het is nieuw omarmen of verwerpen? Het is wel een beetje eng! Ik heb geen zin om via Facebook te vernemen dat iemand een moeilijke stoelgang heeft. Privé is Privé en dat blijft

Nadere informatie

Een e-mail van uw bank met het verzoek uw account te controleren..

Een e-mail van uw bank met het verzoek uw account te controleren.. Bij de keuze van een wachtwoord is het aan te raden om: Voor elke toepassing een uniek wachtwoord in te stellen. Één (1) hoofdlettergevoelig alfanumeriek wachtwoord te gebruiken bij elke toepassing Varianten

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

KNUFFEL LESPAKKET WAT KAN JOUW DRONE?

KNUFFEL LESPAKKET WAT KAN JOUW DRONE? KNUFFEL LESPAKKET WAT KAN JOUW DRONE? HEEFT OVER 10 JAAR IEDEREEN EEN DRONE? IS EEN DRONE SLIMMER DAN EEN CAVIA? MOET IEDEREEN EEN DRONE IN DE WINKEL KUNNEN KOPEN? ZIJN ER REGELS NODIG VOOR DRONES? WAT

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

Nog even en de agrariër is 24/7 online

Nog even en de agrariër is 24/7 online Uren online per week 1 8 6 8% 4 tot 3 uur 3 tot 6 uur > 6 uur Stelling: rol internet neemt toe 1 8 6 9% 4 Nog even en de agrariër is 24/7 online Internet heeft grote invloed op het informatiegedrag van

Nadere informatie

ONLINE PRIVACY. Onbespied op internet VINCENT VAN AMERONGEN

ONLINE PRIVACY. Onbespied op internet VINCENT VAN AMERONGEN ONLINE VINCENT VAN AMERONGEN PRIVACY Onbespied op internet VINCENT VAN AMERONGEN ONLINE PRIVACY Onbespied op internet 1 e druk, maart 2013 Copyright 2013 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst,

Nadere informatie

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein. Titel Cursusgids - Social Medi lessen Eerste druk November 2015 Auteur Fred Beumer Digitaal Leerplein Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.nl Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s Bedrijfsverzekeringen CyberEdge van AIG Wat zijn cyber risico s? Cyber risico s zijn een vaststaand gegeven in een wereld van informatie, informatiesystemen

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

De Belg gaat op reis en hij neemt mee zijn internet

De Belg gaat op reis en hij neemt mee zijn internet Nieuwsflash De Belg gaat op reis en hij neemt mee zijn internet Belg voelt zich ongemakkelijk zonder internet op vakantie Man checkt stiekem werkmails op het toilet tijdens vakantie Kinderen surfen zo

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Kennismaking met computer en internet (3 lessen van 3 uur) Je hebt nog nooit op de computer gewerkt en

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Eerste hulp bij planning

Eerste hulp bij planning Eerste hulp bij planning Druk, druk, druk, iedereen heeft het druk. Je hebt school, werk, sport, verjaardagen, hobby s, afspraken met vrienden en ga zo maar door. Het is iedereen wel eens overkomen dat

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

BULLETIN. SSL or no SSL hoe beveilig je je website? Nog meer in dit nummer: Veilig gebruik van WIFI-hotspots Verschillende soorten SSL

BULLETIN. SSL or no SSL hoe beveilig je je website? Nog meer in dit nummer: Veilig gebruik van WIFI-hotspots Verschillende soorten SSL Nieuwsmagazine 2Business NUMMER: 2 BULLETIN SSL or no SSL hoe beveilig je je website? Nog meer in dit nummer: Veilig gebruik van WIFI-hotspots Verschillende soorten SSL bulletin 1 Copyright 2Business Harmelen

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

GEAVANCEERD. 12. Groepsgesprekken. 13. Een eigen Skype-nummer

GEAVANCEERD. 12. Groepsgesprekken. 13. Een eigen Skype-nummer GEAVANCEERD 12. Groepsgesprekken Met Skype kunt u - net als met de 'ouderwetse' telefoon - één persoon bellen, maar u kunt ook een groepsgesprek starten. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de

Nadere informatie

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media /ksvtemse @ksvtemse Richtijnen voor het gebruik van sociale media Richtlijnen voor het gebruik van social media Voor spelers, trainers, bestuursleden

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2015-II

maatschappijwetenschappen havo 2015-II opgave 3 De Nederlandse inlichtingendienst AIVD Bij deze opgave horen de teksten 5 tot en met 7 uit het bronnenboekje. Inleiding Eind november 2013 maakte NRC Handelsblad bekend dat de Algemene Inlichtingen-

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

geheimen van online zelfverdediging

geheimen van online zelfverdediging geheimen van online zelfverdediging DR. Marc INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging

Nadere informatie

If you want total security, go to prison. There you're fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking is... freedom.

If you want total security, go to prison. There you're fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking is... freedom. If you want total security, go to prison. There you're fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking is... freedom. Dwight D. Eisenhower zondag 24 november 13 1963 1988: HET BEGIN

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

VDMMP Focus op Twitter voor de niet twitteraar en beginners bij VDMMP en voor iedereen die ook wil beginnen met Twitteren!

VDMMP Focus op Twitter voor de niet twitteraar en beginners bij VDMMP en voor iedereen die ook wil beginnen met Twitteren! VDMMP Focus op Twitter voor de niet twitteraar en beginners bij VDMMP en voor iedereen die ook wil beginnen met Twitteren! #durftedelen Wie is de twitteraar? ben je jezelf (privé)? Tweets over spelen met

Nadere informatie

Extra Maak een Twitter zoekprofiel

Extra Maak een Twitter zoekprofiel Extra Maak een Twitter zoekprofiel De youtube links in deze workshop zijn openbare youtube video s en kunnen misschien niet meer werken als de eigenaar de video heeft verwijderd. De verdere inhoud van

Nadere informatie

DATAPRIVACY. Wet- en regelgeving, Cloud, beveiligingpersoonsgegevens. Whitepaper ````

DATAPRIVACY. Wet- en regelgeving, Cloud, beveiligingpersoonsgegevens. Whitepaper ```` Naar aanleiding van de recente onthullingen rondom de NSA, de Patriot act en PRISM is er veel onduidelijkheid voor organisaties of hun gegevens wel veilig en voldoende beschermd zijn. Op 1 januari 2016

Nadere informatie

M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Juni 1 2012. Hoe kiest u de juiste gsm voor uw bedrijf? UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld

M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Juni 1 2012. Hoe kiest u de juiste gsm voor uw bedrijf? UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld M IMPROVING YOUR BUSINESS MOBILITY Mobistar Juni 1 2012 Hoe kiest u de juiste gsm voor uw bedrijf? UW ONDERNEMING alle krachten gebundeld 2 De mobiele trends: een wereld in verandering Groot of klein,

Nadere informatie

Inhoudstafel INTERNET

Inhoudstafel INTERNET Inhoudstafel 1. Inhoudstafel blz.1 2. Begroeting en inleiding blz.2 3. Hoe is internet begonnen? Blz.3 4. Internet sneller dan de post Blz.4 5. De evolutie blz.5 6. Wat kunnen we doen op internet? blz.6

Nadere informatie

ehealth E- health: trends en mogelijkheden voor Maastro Liesbeth Meijnckens 23 oktober 2013

ehealth E- health: trends en mogelijkheden voor Maastro Liesbeth Meijnckens 23 oktober 2013 ehealth E- health: trends en mogelijkheden voor Maastro Liesbeth Meijnckens 23 oktober 2013 Even voorstellen Mobiel bellen in 1999 Internet is als water uit de kraan 95% Nederlanders 75% van 65+ 30% van

Nadere informatie

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN?

HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? HOE OMGAAN MET DE MELDPLICHT DATALEKKEN? EEN HANDIGE CHECKLIST In deze whitepaper bieden we u handvatten die u kunnen helpen bij de implementatie van de meldplicht datalekken binnen uw organisatie. We

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

Vast commissie voor Veiligheid en Justitie Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

Vast commissie voor Veiligheid en Justitie Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Post Bits of Freedom Bank 55 47 06 512 M +31(0)646282693 Postbus 10746 KvK 34 12 12 86 E simone.halink@bof.nl 1001 ES Amsterdam W https://www.bof.nl Vast commissie voor Veiligheid en Justitie Tweede Kamer

Nadere informatie

SiC. SiC. Sharing is caring

SiC. SiC. Sharing is caring Si Iedereen kent wel eens het gevoel dat je je dood verveelt, maar heb je ooit ervaren hoe het voelt om eenzaam te zijn? Het blijkt dat oudere mensen steeds vaker kampen met eenzaamheid. Dit is vaak het

Nadere informatie

Jongeren over online rechten en verantwoordelijkheden

Jongeren over online rechten en verantwoordelijkheden Jongeren over online rechten en verantwoordelijkheden Onderzoeksrapport Opdrachtgever: Digibewust Auteurs: Nicolien Scheerman & Robbert Vermulst (YoungWorks) Datum: 30 januari 2013 co-funded by the European

Nadere informatie

Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL

Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL 1. Altijd op de hoogte met de MMM-widget. Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Movies, Media en Music? Dat kan

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Mijn Delta Lloyd XY 15418-0915

Algemene Voorwaarden Mijn Delta Lloyd XY 15418-0915 Algemene Voorwaarden Mijn Delta Lloyd XY 15418-0915 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van de elektronische diensten bij Delta Lloyd. Deze voorwaarden hebben wij voor u zo

Nadere informatie

DVB MEDIA kan uw bedrijf helpen om betere resultaten te bereiken met behulp van internet.

DVB MEDIA kan uw bedrijf helpen om betere resultaten te bereiken met behulp van internet. DVB MEDIA kan uw bedrijf helpen om betere resultaten te bereiken met behulp van internet. WEBSHOPS WEBDESIGN SOCIALE MEDIA ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE INTERNET MARKETING MICROSOFT OFFICE 365 WWW.DVBMEDIA.NL

Nadere informatie

Samen digitaal in Blankenberge

Samen digitaal in Blankenberge Programmaboekje Samen digitaal in Blankenberge Al voor het tiende jaar op rij organiseert LINC de Digitale Week in heel Vlaanderen. Ook in Blankenberge worden er van 22 tot 30 april gratis activiteiten

Nadere informatie

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD

VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD VOOR EN NADELEN VAN DE CLOUD Cloud storage. Back-up in de cloud. Er zijn verschillende benamingen voor diensten die computergebruikers in staat stellen om hun documenten en

Nadere informatie

Lang leve email! Onderzoek naar het gebruik van email onder Nederlandse consumenten. september 2010

Lang leve email! Onderzoek naar het gebruik van email onder Nederlandse consumenten. september 2010 Lang leve email! Onderzoek naar het gebruik van email onder Nederlandse consumenten september 2010 Achtergrond & onderzoeksopzet Deze presentatie geeft inzicht in het gebruik en het gebruikersprofiel van

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij 1 INLEIDING 1.1 Inleiding De cloud is een recent begrip en duidt op het opslaan en bewerken van informatie niet op je eigen pc, maar ergens op het internet (op een server). Het grote voordeel van het opslaan

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

De onzichtbare grens van online privacy

De onzichtbare grens van online privacy De onzichtbare grens van online privacy Onderzoeksverslag Estelle Heijneman Periode B - 2014/15 CMD, JDE-VISD-1 Docent: Dick Swart Studentnr. 1619340 Hogeschool Utrecht estelle.heijneman@student.hu.nl

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD BELANGRIJKE PUNTEN Wat is een Multi-Schermen website? De groeiende belangrijkheid van Multi-Schermen websites Wat Google aanbeveelt What Google vereist Maak van je bezoekers

Nadere informatie

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen

Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen Digitaal verantwoord ondernemen in 10 stappen Als ondernemer in het midden- en klein bedrijf wilt u elke dag vooruit. Daarom omarmt u graag nieuwe ICTtoepassingen. De bijbehorende beveiliging krijgt alleen

Nadere informatie

Hoe bedrijven social media gebruiken

Hoe bedrijven social media gebruiken Hoe bedrijven social media gebruiken SMO_214 Powered by Pondres Onderzoek Rob van Bakel Auteurs Milou Vanmulken Sjors Jonkers Beste lezer, Ook in 214 publiceren Pondres en MWM2 het Social Media Onderzoek.

Nadere informatie

Staat u wel eens stil bij de datarisico s die u loopt? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Staat u wel eens stil bij de datarisico s die u loopt? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Staat u wel eens stil bij de datarisico s die u loopt? verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Kinderen van een jaar weten tegenwoordig al de weg op een tablet. De computer en het internet zijn niet

Nadere informatie

De alles-in-1 Zorgapp

De alles-in-1 Zorgapp De alles-in-1 Zorgapp Tevreden cliënten en medewerkers Impact van zorgapps op de zorgverlening Meerwaarde van zorgapps in het zorgproces De rol van de zorgverlener verandert in rap tempo door nieuwe technologie

Nadere informatie

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking

Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013: Social networking Eindrapportage Tuinvlindertelling 2013 Rapportnummer 2013-022 Datum 20-11-2013 Samensteller Ineke Radstaat-Koopmans Offerte ingediend bij Prins

Nadere informatie

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt:

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: 1 of 5 6/8/2016 13:28 Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: Je stuurt snelle tekstberichten, spraakberichten

Nadere informatie

Er zijn 2 redenen om te hollaback-en : voor jezelf en voor de wereld..

Er zijn 2 redenen om te hollaback-en : voor jezelf en voor de wereld.. Hollaback! (= Roep terug) betekent : Reageren Tegen straatintimidatie, op jouw manier. Of je nu iemand vertelt wat je overkwam, je verhaal deelt online, het in kaart brengt via de Hollaback app, op het

Nadere informatie

Hoe bescherm je kinderen op internet?

Hoe bescherm je kinderen op internet? Hoe bescherm je kinderen op internet? Symantec, wereldwijd marktleider in Internetbeveiligingstechnologie, houdt zich intensief bezig met computers en beveiliging. Veel kinderen surfen tegenwoordig onbeperkt

Nadere informatie

Computerwerk brengt gezondheidsrisico s met zich mee. Die risico s hebben concreet betrekking op:

Computerwerk brengt gezondheidsrisico s met zich mee. Die risico s hebben concreet betrekking op: Arborisico s bij werken met tablet en smartphone Computerwerk brengt gezondheidsrisico s met zich mee. Die risico s hebben concreet betrekking op: 1. de ogen, want we moeten kijken naar een beeldscherm;

Nadere informatie

De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen

De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen Kaseya Onderzoek De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen 2011 www.kaseya.nl Over dit rapport In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek dat door Kaseya is geïnitieerd en uitgevoerd

Nadere informatie

ipad integratie in het onderhoud

ipad integratie in het onderhoud Maximo Comes To You ipad integratie in het onderhoud Door: Marcel Staring 2013 IBM Corporation Agenda 1. Waarom Mobiel Werken? 2. Wat houdt Mobiel Werken in? Praktisch Technisch 3. MAXIMO Mobiel vs. MAXIMO

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Opnieuw op volgende locaties: Albertschool Ooststraat 29 OC De Schelpe Elisabethlaan 32 Violierenlaan

Nadere informatie

INFORMATIEBEVEILIGING: WAAR STAAT U NU?

INFORMATIEBEVEILIGING: WAAR STAAT U NU? INFORMATIEBEVEILIGING: WAAR STAAT U NU? HANDIGE CHECKLISTS VOOR DE OVERHEIDSSECTOR In deze whitepaper bieden we u handvatten en checklists voor hoe u om kunt gaan met de nieuwe meldplicht datalekken. Steeds

Nadere informatie

De ultieme manier om als klein merk machtig te worden

De ultieme manier om als klein merk machtig te worden De ultieme manier om als klein merk machtig te worden Independent Insurances Whitepaper 8/10 05-2015 De ultieme manier om als klein merk machtig te worden Independent Insurances Whitepaper 8/10 05-2015

Nadere informatie

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook?

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Inhoud Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen ervan... 4 Het tabblad Privacy... 4

Nadere informatie

Focus op communicatie en samenwerking ICT wordt ICS

Focus op communicatie en samenwerking ICT wordt ICS Focus op communicatie en samenwerking ICT wordt ICS Uw netwerk, oud of net nieuw, levert vaker problemen dan ondersteuning op. Vanuit onze eigen frustratie met netwerken en onduidelijke licenties hebben

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

ALTIJD EN OVERAL. Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI.

ALTIJD EN OVERAL. Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI. ALTIJD EN OVERAL ALTIJD EN OVERAL Quli is een online zorgplatform dat helpt beter voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk zelf te blijven doen. WWW.QULI.NL Quli staat voor Quality for life en dat betekent

Nadere informatie

Please save the data. Zin (van) en onzin over dataretentie

Please save the data. Zin (van) en onzin over dataretentie Please save the data Zin (van) en onzin over dataretentie Peter Piccu-Van Speybrouck Substituut-Procureur des Konings Parket West-Vlaanderen, afdeling Veurne GEEN Snowden Hip om tegen dataretentie te zijn

Nadere informatie