Notitie : Betreft : Auteur : Datum : Voor : 1. Situatieschets bijlage 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie : Betreft : Auteur : Datum : Voor : 1. Situatieschets bijlage 1"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 7 Notitie Betreft Auteur Datum Voor : 4ASCCAM.08449a.N : verstrekken van certificaat van deelname bij zowel deel 1 als 2 van de ABM instructie : secretariaat Vezelveiligheid / Ascert : 6 januari 2015 : belanghebbenden 1. Situatieschets De achterliggende weken is regelmatig afgestemd over de voortgang betreffende het volgen van de online instructie voor ABM. Op 12 december 2014 is een tussenverslag gegeven (notitie met kenmerk 4ASCCAM N) en sindsdien is aan Ascert nog enkele keren een overzicht van de data toegezonden. Zie voor de datalog per 31 december 2014 bijlage 1. Vast staat dat een aanzienlijk deel van het werkveld de instructie (deel 1 en 2) heeft gevolgd, maar dat ook een significant deel niet tijdig is gestart met deel 1 van de instructie en vanwege de tussenperiode van 8 weken daarom niet per 1 januari jl. beschikt over het certificaat van deelname. Ook zal er ook een deel zijn dat per 1 januari jl. nog geen deel heeft genomen aan deel 1 van de instructie. Er is de achterliggende weken een groot aantal vragen gesteld aan de helpdesk en aan Ascert over het versneld mogen volgen van deel 2. Deze verzoeken zijn geïllustreerd met verhalen over onder andere niet meer kunnen werken als ZZPer en omzetverlies als uitzendbureau. Bij deze vragen is door de helpdesk en Ascert verwezen naar de regel dat er tussen deel 1 en 2 een periode van 8 weken (eerst 12 weken) zit en dat dit niet kan worden aangepast op individuele basis. Verder wordt verwezen naar de FAQ pagina op de website, waar onder andere staat dat bij het niet voldoen aan deze eis de procescertificaathouder een categorie 2 afwijking riskeert. Uiteraard is dat voor de vraagsteller geen bevredigend antwoord. De komende dagen zullen de vragen ter zake niet minder worden en mogelijk qua indringendheid toenemen. Ook is een trend waarneembaar dat er negatief wordt gedaan over het systeem en de inhoud van de instructie, als reflex op de vaststelling dat het probleem van de tijd niet kan worden verholpen.

2 Pagina 2 van 7 Overigens geldt dat op de vragen die de achterliggende weken aan de helpdesk zijn gesteld (ook gedurende de feestdagen) bijna per ommegaande (maar zeker binnen de gestelde tijd) is gereageerd. Het overgrote deel van de vragen (inlogcodes en dergelijke) is naar tevredenheid opgelost. Vragen over de termijn tussen deel 1 en 2 leveren voor de vraagsteller geen bevredigend antwoord op. Ook zijn er enkele gevallen (<10) die stellen deel 1 gevolgd te hebben, terwijl het systeem geen data bevat (valt buiten deze notitie). Ter informatie beschrijft bijlage 2 hoe over de ABM campagne (instructie en fittest) de achterliggende tijd is gecommuniceerd aan het werkveld. 2. Vraagstelling en oplossingsrichting Het niet voldoen aan de eis voor de ABM instructie en of de fittest per 2015 is een categorie 2 afwijking. Als een persoon deel 1 heeft afgelegd, moet hij nu 8 weken wachten op deel 2 en gedurende deze periode kan hij / zij niet voldoen aan de eisen. Aan de orde is de vraag of er, gelet op de situatieschets in hoofdstuk 1 van deze notitie, aanleiding en formele ruimte is om de problemen voor personen (c.q. de bedrijven waarvoor deze werken) die niet tijdig zijn gestart met de instructie te verlichten. Op verzoek van Ascert is er een notitie geschreven (kenmerk 4ASCCAM N d.d. 5 januari 2014) met de mogelijkheden hiertoe. In vervolg daarop wordt in deze notitie de oplossingsrichting uitgewerkt om deelnemers aan deel 1 van de ABM instructie een (voorlopig) certificaat van deelname te verstrekken waarmee wordt voldaan aan het vereiste in de asbestcertificatieschema s. De persoon moet dan 8 weken daarna, maar uiterlijk na 12 weken, deel 2 van de ABM instructie doen en ontvangt dan een certificaat van deelname dat de volledige instructie is gevolgd. 3. Toetsing aan tekst in certificatieschema s Vooraleerst is bepalend de vraag welke ruimte de thans gewijzigde certificatieschema s Sc530 en Sc540 hiervoor bieden. Zie (Staatscourant 2014 nr d.d. 18 december 2014) voor de tekst van de op dit punt gewijzigde certificatieschema s.

3 Pagina 3 van 7 De kernbepaling is dat de DTA, DAV en DIA die asbestverwijderingswerkzaamheden uitvoer aantoonbaar is geïnstrueerd over het juiste gebruik van ABM door middel van deelname aan het online instructieprogramma en dat het certificaat van deelname aan het instructieprogramma op de werkplek beschikbaar is en wordt bewaard in het personeelsdossier. De instructie is tweedelig met tussen deel 1 en 2 een periode van 8 weken. De reden daarvoor is om met name de bewustwording van een juist gebruik van de ABM te benadrukken. Inhoudelijk is deel 1 en 2 van de ABM instructie gelijk (deel 2 is korter en met name gericht op de stellingen ter zake bewustwording en houding & gedrag). Over de periode tussen deel 1 en 2 van de instructie is in de certificatieschema s formeel echter alleen iets geregeld voor personen die voor het eerst over een persoonscertificaat beschikken en ingeval van nieuwe medewerkers. Deze regeling is uiteraard voorzien omdat, gelet op de periode van 8 weken tussen deel 1 en 2 van de instructie, nieuwe werknemers (dus voor het eerst gecertificeerd) in het werkveld en nieuwe werknemers binnen het bedrijf (dus voor het eerst werkzaam voor het bedrijf) bij aanvang niet de volledige instructie heeft gevolgd. Formeel lijkt de tekst in de certificatieschema s dan ook niet te verhinderen dat na het volgen van deel 1 van de instructie aan de deelnemer een certificaat van deelname wordt verstrekt voor het volgen van deel 1 van de instructie. Daaraan kan dan de restrictie worden toegevoegd dat dit certificaat geldig is tot uiterlijk 12 weken na het afronden van deel 1. Na 8 weken en uiterlijk binnen 12 weken dient dan deel 2 van de instructie gevolgd te zijn. Slotoverwegingen Doel van de campagne is goede voorlichting over het juiste gebruik van adembeschermingsmiddelen. Na deel 1 van de instructie is alle informatie volledig bekend om aan de slag te kunnen. Deel 2 is een trainingsmodule om extra aandacht te besteden aan de bewustwording. De wettelijke verplichtstelling door publicatie in de Staatscourant van de schemawijziging is formeel pas laat bekend geworden (18 december 2014).

4 Pagina 4 van 7 Het doel van de instructie is te stimuleren dat de campagne serieus genomen wordt, maar niet dat er obstructie ontstaat. Zeker niet met het oog op verder beoogde campagneactiviteiten dit jaar. Na uiterlijk 2 maanden is deze overgangssituatie voorbij. Aanbevolen wordt om de in deze notitie voorgestelde regeling per direct in te voeren. Dat geeft duidelijkheid voor de branche, maar voorkomt ook (juridische) problemen. Er zijn nu bedrijven / personen die stellen inkomsten te derven. Indien wordt gekozen voor een bepaalde regeling zal dat daarom snel moeten gebeuren, want anders bestaat er risico dat een deel van de groep het omgekeerde gaat beweren (namelijk nadeel van de toegepaste regeling). De voorgestelde werkwijze is in overeenstemming met de tekst in de Sc530 en Sc540 en kan in dat geval zonder formele besluitvorming ten uitvoer worden gebracht. Met leden van de begeleidingscommissie van de ABM campagne is afstemming gepleegd en die hebben ingestemd met de voorgestelde werkwijze. Afstemming vindt plaats met de certificatieinstellingen en het CCvD Asbest wordt geïnformeerd. Van belang is om met de certificatieinstellingen duidelijke afspraken te maken over toezicht en sanctiebeleid. Als voorstel dient dat er een afwijking is indien: tijdens uitvoering van werkzaamheden na 1 januari 2015 de persoon niet beschikte over een certificaat van deelname voor de volledige ABM instructie of deel 1 van de ABM instructie; ingeval van eerst een certificaat van deel 1 van de ABM instructie, de persoon niet uiterlijk na 12 weken beschikt over een certificaat van de volledige ABM instructie. Uiteraard laat één en ander onverlet dat ook aan het vereiste van het dragen van een passend masker (fittest) moet worden voldaan.

5 Pagina 5 van 7 BIJLAGE 1: data deelname ABM instructie peildatum Tabel: status deelname instructieprogramma o.b.v. bedrijfsaccounts Week Aantal personen geregistreerd Gekoppeld Niet gekoppeld Start campagne Aantal personen Campagne deel 1 Gekoppeld Niet gekoppeld Start campagne Aantal personen campagne deel 2 Gekoppeld Niet gekoppeld Start deel 2 (week 40) Tabel: detailweergave voortgang deel 2 Weeknummer 44 Aantal [1] dat deel 1 heeft afgerond langer dan 2 maanden geleden (uitnodiging voor deel 2 ontvangen) Aantal daarvan [1] dat deel 2 heeft afgelegd [2] Aantal daarvan [1] dat deel 2 nog niet gedaan heeft Aantal daarvan [2] dat meer dan 2 weken geleden op de hoogte is gebracht Tabel: status deelname instructieprogramma persoonlijke accounts per DTA DAV DIA Laboranten Overige Geen functie Certficaten Verwachtte doelgroep Aantal geregistreerd Campagne deel 1 doorlopen Campagne deel 2 doorlopen

6 Pagina 6 van 7 BIJLAGE 2: communicatie over ABM campagne Inzake de communicatie over de ABM campagne kan het volgende worden gesteld. De Campagne Doe jij luchtig over ABM? (bestaande uit de tweedelige online instructie en de fittest per 2015) is op 19 mei 2014 gelanceerd en er is enige persaandacht geweest. Alle bedrijfscertificaathouders (Sc530 en Sc540) hebben medio mei 2014 een brief gehad over de ABM campagne, inclusief 10 exemplaren van de campagnefolder met de mogelijkheid om bij te bestellen dan wel deze te downloaden op de website. Verder is aan alle persoonscertificaathouders DTA, DAV en DIA een brief gezonden. Van deze mailing is gebleken dat er nogal wat brieven onbezorgbaar waren vanwege onjuiste adresgegevens. In de Nieuwsbrief van Ascert van juli en oktober 2014 is melding gemaakt van de ABM Campagne. Met de brancheverenigingen (VVTB, VERAS, VOAMVKBA en Fenelab) is afgesproken dat zij ook de aandacht zouden vragen voor de ABM Campagne. Aan de CKI s is gevraagd om de procescertificaathouders ook bericht te sturen over de aanstaande regels. Op het Ascert symposium van 23 september jl. is uitgebreid aandacht gegeven aan de ABM campagne (in het plenaire deel en in een parallelsessie). Op enkele (grote) asbestbijeenkomsten / congressen is een presentatie gegeven over Veilig in elke Vezel en de ABM Campagne. Er is met bedrijven die fittests afnemen (via een intentieverklaring) afgesproken dat zij degene waarvan een fittest wordt afgenomen wijzen op de ABM instructie. Zie hiervoor Als bedrijven / personen niet op de hoogte zijn van de ABM instructie, is overigens ook de vraag of de fittest tijdig is geregeld.

7 Pagina 7 van 7 Formeel en feitelijk zijn bij de 'regelsteller' (Ascert / CCvD Asbest) alleen de certificaathouders bekend. Aan deze doelgroep is over de regels actief bericht. De procescertificaathouder is ook de werkgever die volgens de Arbowet en de certificatieschema's moet borgen dat aan de (nieuwe) regels wordt voldaan. Als het gecertificeerde bedrijf arbeidskrachten inleent (ZZP / Uitzendbureau), dan worden deze arbeidskrachten gelijk gesteld aan een werknemer. Dit is ook gemeld op de FAQ pagina van de website. Het is dus uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de procescertificaathouder dat aan de regels wordt gedaan. Wordt daaraan niet voldaan dan riskeert de procescertificaathouder een afwijking (categorie 2). Dat neemt uiteraard niet weg dat (juist) van uitzendbureaus en ZZPers een actieve houding zou mogen worden verwacht. Snel na start van de ABM campagne is overigens de mogelijkheid voorzien dat uitzendbureaus een eigen bedrijfsaccount aanmaken op de website. Dat was op verzoek van enkele uitzendbureaus zelf.

Ascert Actueel - februari 2015

Ascert Actueel - februari 2015 Ascert Actueel - februari 2015 In deze nieuwsbrief: Ascert doet voorstellen om gebruik dubbele certificaten tegen te gaan Actuele projecten van Ascert Geactualiseerd ADK-schema wordt een certificaat Huidige

Nadere informatie

Stichting Ascert Actueel - juli 2014

Stichting Ascert Actueel - juli 2014 Stichting Ascert Actueel - juli 2014 Minister scherpt grenswaarden asbest aan Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de wettelijke waarden aangescherpt die aangeven

Nadere informatie

Plaats Secretariaat binnen Stichting Ascert

Plaats Secretariaat binnen Stichting Ascert Plaats Secretariaat binnen Stichting Ascert Raad van toezicht Adviescommissie bezwaarschriten Bestuur College van Deskundigen Secretariaat Werkkamer procescertificatie Werkkamer persoonscertificatie Smart

Nadere informatie

Wijziging DAV-examens vanaf 1 oktober (#) 2015 in DAV1- / DAV2 -examens. Aanleiding en wat verandert er na 1 oktober (#) 2015?

Wijziging DAV-examens vanaf 1 oktober (#) 2015 in DAV1- / DAV2 -examens. Aanleiding en wat verandert er na 1 oktober (#) 2015? Wijziging DAV-examens vanaf 1 oktober (#) 2015 in DAV1- / DAV2 -examens Aanleiding en wat verandert er na 1 oktober (#) 2015? Aanleiding tot wijziging Het ministerie van SZW heeft aangekondigd, dat de

Nadere informatie

ASBESTREGELGEVING: CRUCIALE ASPECTEN HELDER UITGELEGD. Adembescherming Suzanne Spaan

ASBESTREGELGEVING: CRUCIALE ASPECTEN HELDER UITGELEGD. Adembescherming Suzanne Spaan ASBESTREGELGEVING: CRUCIALE ASPECTEN HELDER UITGELEGD Adembescherming Suzanne Spaan ABM BINNEN ASBESTBRANCHE Adembeschermingsmiddelen belangrijk onderdeel bescherming werknemers RK2: Volgelaatsmaskers

Nadere informatie

Ascert Actueel, oktober 2014

Ascert Actueel, oktober 2014 Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Actueel, oktober 2014 In deze nieuwsbrief: Geslaagd jaarlijks symposium dankzij goede bijdragen Nog geen duidelijkheid over nieuwe

Nadere informatie

SCv Certificaatregister Reglement Ascert versie

SCv Certificaatregister Reglement Ascert versie SCv blad 1 van 6 1. INLEIDING... 2 2. IDENTIFICATIE VAN CERTIFICAATHOUDERS... 2 2.1 Het Ascert-Certificaatnummer voor persoonscertificaten... 2 2.2 Het Ascert-Certificaatnummer voor procescertificaten...

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 De commissie ziet geen reden om te oordelen dat het gebruik van

Nadere informatie

Toezicht op Asbest. Betrokken Partijen

Toezicht op Asbest. Betrokken Partijen Toezicht op Asbest Betrokken Partijen IenM SZW Ascert RvA Omgeving Examenin stellingen Aedes VIA RWS VOAM - VKBA Omgevings diensten Gemeenten Politie / OM Fenelab VVTB VAVB VERAS VOC / CKI s VOA RGD Vastgoed

Nadere informatie

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen,

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, Examinering volgens Persoonscertificatie Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, op basis van de NEN-EN ISO-IEC 17024:2003. PERSOONS CERTIFICATIE 1. Persoonscertificatie Een persoonscertificaat

Nadere informatie

TSJ 23 versie 8 juni 2011

TSJ 23 versie 8 juni 2011 1 TSJ 23 1601 TSJ 23 versie 8 juni 2011 1. Verloopdatum Wanneer kan een verlopen certificaat nog voor hercertificering worden aangeboden/geaccepteerd? Conform de eisen voor hercertificering moet de werkervaring

Nadere informatie

TSJ 23 versie december 2014 vastgesteld in het CCvD dd en in het bestuur dd

TSJ 23 versie december 2014 vastgesteld in het CCvD dd en in het bestuur dd 1 TSJ 23 141231 TSJ 23 versie december 2014 vastgesteld in het CCvD dd 11-06-2014 en in het bestuur dd 25-06-2014 Deze TSJ betreft de volgende schema s: WSCS machinist mobiele kraan voorheen: W4-01 WSCS

Nadere informatie

Certificatieschema. Examinatorcertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code

Certificatieschema. Examinatorcertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code Certificatieschema Examinatorcertificatie Start Veilig SWB S2 18-05-2011 18-05-2011 18-05-2011 1 van 8 INHOUD 1. Inleiding 1.1. Algemeen 1.2. 'Start Veilig' 2. Definities 3. Examenprotocol 3.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Innovatieve saneringsmethoden in de asbestbranche. Jody Schinkel en Ko den Boeft

Innovatieve saneringsmethoden in de asbestbranche. Jody Schinkel en Ko den Boeft Innovatieve saneringsmethoden in de asbestbranche Jody Schinkel en Ko den Boeft 1 Inhoud presentatie 1. Aanleiding van dit onderzoek 2. Bronmaatregelen onderzoek 3. Resultaten bronmaatregelen onderzoek

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 De commissie stelt voorop dat de afwijkingen worden getoetst op

Nadere informatie

Veilig in elke Vezel. Veilig gedrag, vaktrots en vakmanschap. Annemarie Arensen

Veilig in elke Vezel. Veilig gedrag, vaktrots en vakmanschap. Annemarie Arensen Veilig in elke Vezel Veilig gedrag, vaktrots en vakmanschap Annemarie Arensen Inhoud 1. Veilig in elke Vezel: de filosofie 2. Veilig gedrag hoe doe je dat? 3. Vakmanschap online instructie 4. Vaktrots

Nadere informatie

Ascert Actueel - december 2015

Ascert Actueel - december 2015 Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 085 0471180 info@ascert.nl Ascert Actueel - december 2015 In deze nieuwsbrief: Stand van zaken persoons- en processchema s SCi-547 en SCi-548 Terugblik Symposium 2015

Nadere informatie

SCA Certificaatmodellen Sc-810 versie 02,

SCA Certificaatmodellen Sc-810 versie 02, blad 1 van 13 INHOUD 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten... 2 3. SCA Persoonscertificaat Deskundig Asbestverwijderaar... 3 4. SCA Persoonscertificaat Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering... 5 5.

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 24 5066 ZG Moergestel info@ascert.nl Bezwaarmaker heeft met verwijzing naar de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 27 januari 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:844, betoogt dat de brieven van

Nadere informatie

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema blad 1 van 8 SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d. 07-07-2017 Stichting ASCERT www.ascert.nl SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 085 047 11 80 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 Bij de kennisgevingen van 23 juli 2015 heeft [de CKI] de door

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17008 29 maart 2019 Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 21 maart 2019, 2019-0000041144,

Nadere informatie

Manual PLM Xpert Sysaid handleiding Procedure - NL Released A/2

Manual PLM Xpert Sysaid handleiding Procedure - NL Released A/2 Manual PLM Xpert Sysaid handleiding Procedure - NL Released A/2 Manual PLM Xpert Sysaid handleiding Software Dit document is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, ook die waaronder vertaling, herdruk

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden E-learning Made Easy bv

Leveringsvoorwaarden E-learning Made Easy bv Leveringsvoorwaarden E-learning Made Easy bv 1. Definities 1.1 E-learning is leren via een online leeromgeving waarop cursisten kunnen inloggen, waar wordt bijgehouden wat ze gedaan hebben en wat de resultaten

Nadere informatie

EducareGroningen.nl ONDERZOEK/EDUCATIE

EducareGroningen.nl ONDERZOEK/EDUCATIE Certificering EHBDu A Voorwaarden De cursus is toegankelijk voor horeca- en veiligheidspersoneel en politie. De cursus wordt gegeven door een gecertificeerde trainer EHBDu A of B. De cursus wordt aangemeld

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Gezond en Veilig Werken t.a.v. mevrouw Simone Wiers Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Gezond en Veilig Werken t.a.v. mevrouw Simone Wiers Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Gezond en Veilig Werken t.a.v. mevrouw Simone Wiers Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Meteren, 11 maart 2015 Rijksstraatweg 69 4194 SK METEREN Postbus

Nadere informatie

Situatieschets. Brief Inspectie SZW d.d. 5 december 2016 aan VERAS / VVTB met referentie

Situatieschets. Brief Inspectie SZW d.d. 5 december 2016 aan VERAS / VVTB met referentie Notitie : 7VERAS-ASB.11346.N Van : VERAS en VVTB Voor : VERAS, VVTB en Ascert Datum : 25 augustus 2017 Betreft : vervolgacties n.a.v. inzichten rondom luchtstromingen bij decontaminatie-units Situatieschets

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT DESKUNDIG TOEZICHTHOUDER ASBESTVERWIJDERING (SC-510 DTA) DESKUNDIG ASBESTVERWIJDERAAR-2 (SC-520 DAV)

EXAMENREGLEMENT DESKUNDIG TOEZICHTHOUDER ASBESTVERWIJDERING (SC-510 DTA) DESKUNDIG ASBESTVERWIJDERAAR-2 (SC-520 DAV) EXAMENREGLEMENT DESKUNDIG TOEZICHTHOUDER ASBESTVERWIJDERING (SC-510 DTA) DESKUNDIG ASBESTVERWIJDERAAR-1 (SC-520 DAV) DESKUNDIG ASBESTVERWIJDERAAR-2 (SC-520 DAV) DESKUNDIG INVENTARISEERDER ASBEST (SC-560

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Ascert Bezwaarschriften Commissie Ascert Postbus 239 5060 AE Oisterwijk info@ascert.nl Het bestreden besluit is genomen door de directie assistent van [de CKI]. Niet is gebleken dat de directie assistent

Nadere informatie

Toelichting op Certificatieschema Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering. Sijmen Versteegt december 2016

Toelichting op Certificatieschema Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering. Sijmen Versteegt december 2016 Toelichting op Certificatieschema Asbestinventarisatie en Asbestverwijdering Sijmen Versteegt december 2016 Wijzigingen: 1 gecombineerd schema voor procescertificatie Heldere eisen aan certificaathouder

Nadere informatie

enswaarden uitgesteld

enswaarden uitgesteld Ascert Actueel nummer 2 juli 2013 www.ascert.nl Met de nieuwsbrief Ascert Actueel brengt Ascert u ieder kwartaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het werkveld asbest. Invoering nieuwe gre

Nadere informatie

Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van <naam SWorganisatie>

Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van <naam SWorganisatie> Bijlage 1. Protocol detachering en arbeidsomstandigheden van Dit protocol beschrijft de taken van op het gebied van arbeidsomstandigheden bij Individuele detachering

Nadere informatie

Reglement Werkkamer Proces

Reglement Werkkamer Proces Artikel 1 Definities 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: Belangenorganisatie Opdrachtgevers een organisatie met rechtspersoonlijkheid, die de belangen behartigt van opdrachtgevers in de asbestsector,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 augustus 2004 Rapportnummer: 2004/324

Rapport. Datum: 18 augustus 2004 Rapportnummer: 2004/324 Rapport Datum: 18 augustus 2004 Rapportnummer: 2004/324 2 Klacht Op 20 april 2004 heeft de Nationale ombudsman besloten een onderzoek uit eigen beweging in te stellen naar een gedraging van het Uitvoeringsinstituut

Nadere informatie

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 Inleiding/voorwoord Gemeente Noordoostpolder biedt een breed scala aan producten en diensten aan. Denk hierbij aan vergunningen, paspoorten, rijbewijzen,

Nadere informatie

Uitvoering van asbestsaneringen

Uitvoering van asbestsaneringen Uitvoering van asbestsaneringen Door: ir. Ingmar Scheiberlich In de uitvoeringsfase van een asbestsanering houdt de opdrachtgever of projectmanager, zich bezig met het bewaken van de contracten en de beheersing

Nadere informatie

De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke

De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke WETGEVING Wat verandert er en waarom? CERTIFICATIESCHEMA S OP DE SCHOP De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke aanpassing heeft

Nadere informatie

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema blad 1 van 11 SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d. 03-04-2018 Stichting ASCERT www.ascert.nl SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het Regius College Schagen

Klokkenluidersregeling. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het Regius College Schagen Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het Regius College Schagen Versie: 18 november 2014 Inhoud INLEIDING...3 INTERNE PROCEDURE VOOR HET

Nadere informatie

De Erfgoedwet en certificering

De Erfgoedwet en certificering De Erfgoedwet en certificering Archeologie in de Erfgoedwet Iepie Roorda Informatiemiddag Erfgoedwet 11 mei 2016 Inhoud presentatie Wat staat er in de Erfgoedwet over archeologie en wat is er anders? Inhoud

Nadere informatie

Klokkenluidersreglement; versie 1.0; 8 december 2017 Pagina 1 van 7

Klokkenluidersreglement; versie 1.0; 8 december 2017 Pagina 1 van 7 Onderwerp: Klokkenluidersreglement SJC Reglement over het omgaan met (een vermoeden van) een misstand Datum 8 december 2017 Versie: 1.0 (vastgesteld door het Bestuur met instemming van de RvT: 7 december

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35 5 januari 2017 Beleidsregel boete werkgevers ZW Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

vakmanschap uiteen hoe Ascert in het nieuwe jaar in wil spelen op hoofdconclusies uit

vakmanschap uiteen hoe Ascert in het nieuwe jaar in wil spelen op hoofdconclusies uit Ascert Actueel nummer 4 december 2013 www.ascert.nl Met de nieuwsbrief Ascert Actueel brengt Ascert u ieder kwartaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het werkveld asbest. Ascert Symposium

Nadere informatie

DOE JIJ LUCHTIG OVER ADEMBESCHERMING? ADEM- BESCHERMING

DOE JIJ LUCHTIG OVER ADEMBESCHERMING? ADEM- BESCHERMING DOE JIJ LUCHTIG OVER ADEMBESCHERMING? ADEM- BESCHERMING Brochure over het belang van adembescherming en tips voor goed maskergebruik in de asbestverwijdering Disclaimer In het kader van de online instructie

Nadere informatie

PLM XpertCenter helpdesk

PLM XpertCenter helpdesk PLM XpertCenter helpdesk Document Nr. : D011005 Revision : C Version : 1 Status : Released Inhoud Inhoud... 2 Algemeen... 3 Vragen via de telefoon... 3 Vragen via e-mail... 4 Vragen via de website... 4

Nadere informatie

Datum 4 oktober 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent over de werkwijze van de commerciële arbodienst GOED (ingezonden 7 september 2017)

Datum 4 oktober 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent over de werkwijze van de commerciële arbodienst GOED (ingezonden 7 september 2017) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema blad 1 van 10 SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d. 4-4-2019 Stichting ASCERT www.ascert.nl SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema

Nadere informatie

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d

SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema blad 1 van 12 SCa-100 Nadere interpretaties certificatieschema d.d. 17-10-2018 Stichting ASCERT www.ascert.nl SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar

Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen, vanaf 65 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Ouderen vanaf 65 jaar 1. Het psychodiagnostisch onderzoek Door uw hulpverlener is een psychodiagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 Uit het asbestinventarisatierapport blijkt dat alleen in risicoklasse

Nadere informatie

Gezond en Veilig Werken in de Asbestsector

Gezond en Veilig Werken in de Asbestsector Bijeenkomst voor DTA-ers en DIA s: Gezond en Veilig Werken in de Asbestsector 31 januari 2017 Ascert i.s.m. Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken Introductie Op 31Januari 2017 organiseerde Ascert

Nadere informatie

Aandeelhouderscommissie Eneco

Aandeelhouderscommissie Eneco Ter attentie van de aandeelhoudersvertegenwoordigers van Eneco Groep N.V. in de Colleges van Burgemeester en Wethouders Rotterdam, 25 april 2017 Aankondiging van het consultatieproces over het aandeelhouderschap

Nadere informatie

Asbestcommunicatie. DEEL 4 Bij geplande asbestverwijdering. juni 2014. Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland

Asbestcommunicatie. DEEL 4 Bij geplande asbestverwijdering. juni 2014. Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland Handreiking Asbestcommunicatie juni 2014 DEEL 4 Bij geplande asbestverwijdering Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland 4 COMMUNICATIE BIJ GEPLANDE ASBESTVERWIJDERING Een geplande asbestverwijdering

Nadere informatie

Start Werk & Blijf veilig: 1

Start Werk & Blijf veilig: 1 Start Werk & Blijf veilig: 1 * Achtergrond * Casus * Veiligheidsbewustwording * Doelgroepen * Doelstellingen * Leermethode * Certificering * SWB Matrix Start Werk en Blijf veilig: 2 * Start Veilig - E-learning

Nadere informatie

Examenreglement. PCE-examens

Examenreglement. PCE-examens Examenreglement voor PCE-examens Begrippenlijst a. Kandidaat : Iemand die is toegelaten tot het examen b. Exameninstituut : Instituut voor Technische Vakexamens B.V. c. Examenlocatie : De plaats waar het

Nadere informatie

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het

Nadere informatie

SCa-100 Nadere interpretaties Certificatieschema s d.d

SCa-100 Nadere interpretaties Certificatieschema s d.d SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema s blad 1 van 11 SCa-100 Nadere interpretaties Certificatieschema s d.d. 6-6-2019 Stichting ASCERT www.ascert.nl SCa-100 nadere interpretaties certificatieschema

Nadere informatie

Subsidiereglement van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB)

Subsidiereglement van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB) Conceptversie 2 feb. Subsidiereglement van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB) Geldend per 1 maart 2011 Artikel 1 Definities

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 Datum: september 2014 Auteur: Intergrip Inhoud 1. VMBO verstrekt inloggegevens DDD aan de leerling... 3 2. Leerling vult Dossier in... 5 2.1 Activeren...

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Speciale nieuwsbrief over personentoetsingen

Speciale nieuwsbrief over personentoetsingen Speciale nieuwsbrief over personentoetsingen Beste relatie, Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze speciale nieuwsbrief over personentoetsingen is opgesteld

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10

SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10 SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10 Aan de directeuren en intern begeleiders van de scholen verbonden aan het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO 30-10 Waalwijk, Heusden,

Nadere informatie

Franchise en pensioengrondslag Plusregeling

Franchise en pensioengrondslag Plusregeling Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Circulaire 2014 De circulaire verschijnt jaarlijks en is bestemd voor alle werkgevers die aangesloten zijn bij StiPP. Deze circulaire bevat in het kort de

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 De commissie stelt voorop dat, zoals zij in haar advies BCA 15015

Nadere informatie

Toegangsregistratiesysteem ZuidPlus Handleiding opdrachtnemers

Toegangsregistratiesysteem ZuidPlus Handleiding opdrachtnemers Toegangsregistratiesysteem ZuidPlus Handleiding opdrachtnemers Inhoud 1. Algemeen... 4 1.1 Begrippen... 4 2. Eerste registratie en inloggen opdrachtnemer... 6 3. Registratie arbeidskrachten... 9 4. Aanmelden

Nadere informatie

Certificatieschema. Personeelscertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code

Certificatieschema. Personeelscertificatie Start Veilig. Opgesteld door Goedkeuring en Actuele versie. Document. Pagina code Certificatieschema Personeelscertificatie Start Veilig SWB S1 18-05-2011 18-05-2011 18-05-2011 1 van 12 INHOUD 1. Inleiding 1.1. Algemeen 1.2. 'Start Veilig' 2. Definities 3. Examenprotocol 3.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Certificering: Waar komen we vandaan, waar staan we nu?

Certificering: Waar komen we vandaan, waar staan we nu? Certificering: Waar komen we vandaan, waar staan we nu? Joost Kuggeleijn (OCW, E&K) Marjolein Verschuur (OCW, RCE) SIKB velddag, 14 juni 2016 Inhoud presentatie Certificering in de Erfgoedwet Overgangsrecht

Nadere informatie

Regeling Scholing Jeugdzorg

Regeling Scholing Jeugdzorg Regeling Scholing Jeugdzorg Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang heeft het FCB-bestuur in afstemming met sociale partners besloten

Nadere informatie

Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015

Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015 Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het FCB-bestuur in afstemming met

Nadere informatie

Privacyreglement Bureau Streefkerk B.V.

Privacyreglement Bureau Streefkerk B.V. Privacyreglement Bureau Streefkerk B.V. Inleiding Van alle personen die door Bureau Streefkerk worden begeleid, dat wil zeggen geadviseerd en ondersteund bij het zoeken, verkrijgen en behouden van een

Nadere informatie

Symposium Stelselwijziging SZW. De nieuwe schema s: wat levert het op? Volkert Overbeeke voorzitter TCVT

Symposium Stelselwijziging SZW. De nieuwe schema s: wat levert het op? Volkert Overbeeke voorzitter TCVT Symposium Stelselwijziging SZW De nieuwe schema s: wat levert het op? Volkert Overbeeke voorzitter TCVT Veilig verticaal transport alleen mogelijk met: Vakbekwame machinisten Vakbekwame hijsbegeleiders

Nadere informatie

DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL

DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL ACHTERGROND Asbest wetgeving Asbest keten / betrokkenen Waarom veilige werkwijzen moeilijk hun weg vinden Hoe we veilige werkwijzen

Nadere informatie

Overgangsbeleid en implementatiepad

Overgangsbeleid en implementatiepad EENVOUDIGER KUNNEN WE HET NIET MAKEN Frits Claus, beleidsmedewerker SZW De overgang is een periode waar we eigenlijk Niet zoveel van afweten, terwijl het toch zo n Belangrijke periode is. Georgie Dom,

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarde]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarde] Postbus 24 5066 ZG Moergestel info@ascert.nl Op grond van artikel 24, zesde lid, van Bijlage XIIIa moet het asbestverwijderingsbedrijf verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid voor risico s die

Nadere informatie

Dakpaspoort, een arboselfie. Jos van der Borgt

Dakpaspoort, een arboselfie. Jos van der Borgt Dakpaspoort, een arboselfie Jos van der Borgt Bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbranche 415 miljoen vierkante meter dakvlak in Nederland Jaarlijks te onderhouden ca. 20 miljoen vierkante meter Komende

Nadere informatie

INSTRUCTIEDOCUMENT MENTORMODULE DAV-1 (Versie 4.1)

INSTRUCTIEDOCUMENT MENTORMODULE DAV-1 (Versie 4.1) INSTRUCTIEDOCUMENT MENTORMODULE DAV-1 (Versie 4.1) Introductie Van je mentor hebben we een volledig ingevulde en ondertekende leerwerkovereenkomst ontvangen. Hiermee hebben we jouw leerwerktraject geactiveerd.

Nadere informatie

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER INLEIDING Voor de Veilig Thuis organisaties is in opdracht van de VNG blended learning trainingsmateriaal ontwikkeld door VanMontfoort en Augeo over de thema s Kindermishandeling

Nadere informatie

Van beoordelen naar accrediteren, of.. Marcel Wilders, programmaleider certificatie

Van beoordelen naar accrediteren, of.. Marcel Wilders, programmaleider certificatie Van beoordelen naar accrediteren, of.. Marcel Wilders, programmaleider certificatie 2 Inhoud Visie SZW op toekomst Welke certificaten? Accreditatie: enige smaak? Accreditatie: varianten SZW Alternatieven

Nadere informatie

Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog

Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog In 2013 heeft SCCM onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van zowel ISO 14001- als OHSAS 18001-certificatie. Het onderzoek onder ISO

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Schema Arbeidsdeskundigen (SAD).

Klanttevredenheidsonderzoek Schema Arbeidsdeskundigen (SAD). Klanttevredenheidsonderzoek Schema Arbeidsdeskundigen (SAD). Een maal per twee jaar wordt er een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd bij een van de certificatie schema s van Hobéon SKO. Dit jaar (2014)

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4471 Registratiedatum: 27-11-2013 Afdeling: BOV Agendapunt: 49-B-02 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Buurtbemiddeling Besluit: Opdracht verstrekken aan Synthese voor

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties SCCM voert dit onderzoek uit om inzicht te krijgen in: - De redenen voor organisaties om OHSAS 18001 in te voeren.

Nadere informatie

Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen. vanaf 18 jaar

Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen. vanaf 18 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij volwassenen vanaf 18 jaar Psychodiagnostisch onderzoek bij Volwassenen 1. Het psychodiagnostisch onderzoek Door uw hulpverlener is een psychodiagnostisch onderzoek voorgesteld.

Nadere informatie

Collegebesluit. uitvoering minder gecompliceerd. N.v.t. Behandelvoorstel voor commissie Relevante eerdere besluiten

Collegebesluit. uitvoering minder gecompliceerd. N.v.t. Behandelvoorstel voor commissie Relevante eerdere besluiten Collegebesluit Onderwerp Behoud keuzevrijheid in tegemoetkoming zorgkosten HaarlemPashouders. Nummer 2018/560320 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.2 Inkomen Afdeling SMSR Auteur

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014

Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Jaarverslag Ascert 2014 Inhoud 3 Voorwoord 5 Asbest 7 De rol van Ascert bij de verwijdering van asbest 12 Hoe werkt Ascert? 16 Het jaar 2014 23 Certificaten Jaarverslag

Nadere informatie

R e g i s t r a t i e k a m e r. Een Uitzendbureau. 26 februari 1999

R e g i s t r a t i e k a m e r. Een Uitzendbureau. 26 februari 1999 R e g i s t r a t i e k a m e r Een Uitzendbureau 26 februari 1999..'s-Gravenhage, 5 juli 1999.. Onderwerp verstrekken van gegevens aan GAK Bij brief van 26 februari 1999 heeft u gereageerd op de vragen

Nadere informatie

Notitie : 6SVS-BVE N Van : secretariaat Status : vastgesteld door bestuur d.d Datum : 15 juni 2016 Betreft : jaarverslag 2015

Notitie : 6SVS-BVE N Van : secretariaat Status : vastgesteld door bestuur d.d Datum : 15 juni 2016 Betreft : jaarverslag 2015 Notitie : 6SVS-BVE.10014.N Van : secretariaat Status : vastgesteld door bestuur d.d. 01-06-2016 Datum : 15 juni 2016 Betreft : jaarverslag 2015 INLEIDING Deze notitie bevat het jaarverslag 2015 van de

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten.

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten. Rijksdienst voor Identiteitsgegevens DGBK/RvIG Datum In het verzoek van 25 juli 2015, 2015-0000437166 heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ten behoeve van de Dienst Uitvoering Onderwijs

Nadere informatie

GEDRAGSCODE OCE. Versie : (vorige versie: geen) Vaststelling door : ledenvergadering. Vaststellingsdatum : 16 september 2013

GEDRAGSCODE OCE. Versie : (vorige versie: geen) Vaststelling door : ledenvergadering. Vaststellingsdatum : 16 september 2013 GEDRAGSCODE OCE Versie : 2013-01 (vorige versie: geen) Vaststelling door : ledenvergadering Vaststellingsdatum : 16 september 2013 Van kracht op : 16 september 2013 Status : definitief Titel: Gedragscode

Nadere informatie

Algemene informatie ISO 9001

Algemene informatie ISO 9001 Certificeren zoals het hoort! Algemene informatie ISO 9001 Algemene informatie ISO 9001 086 versie 01.2 26-04-2019 Inleiding In deze algemene informatie leggen we u uit wat de ISO 9001 norm inhoudt en

Nadere informatie

Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015

Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015 Postbus 52080 2505 CB s-gravenhage T: 085 2733 777 E: bestuur@lrgd.nl www.lrgd.nl Reglement voor de Permanente Educatie van in het LRGD ingeschreven deskundigen 7 december 2015 1. Inleiding De in het register

Nadere informatie

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Nummer : 10-04.2017 Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Korte inhoud : In de verordening maatschappelijke ondersteuning BMWE gemeenten 2017 en de verordening jeugdhulp BMWE gemeenten

Nadere informatie

Reglement Kwaliteitsregister Vinologen

Reglement Kwaliteitsregister Vinologen Reglement Kwaliteitsregister Vinologen Het reglement Kwaliteitsregister Vinologen omvat de volgende artikelen. Artikel 1: Instelling Kwaliteitsregister Vinologen Artikel 2: Inschrijving in het Kwaliteitsregister

Nadere informatie

Arbozorg en verzuimbegeleiding verrichtingen. versie

Arbozorg en verzuimbegeleiding verrichtingen. versie Arbozorg en verzuimbegeleiding verrichtingen versie 2019.1 BASISCONTRACT ARBOZORG EN VERZUIMBEGELEIDING Verrichtingen - versie 2019.1 DIENSTVERLENINGSPLAN VERRICHTINGEN, versie 2019.1 BLAD 1/2 Verzekerde

Nadere informatie