ActiE! Wat als je elektriciteit kon zien? Dit heb je nodig. 4 Wrijf de ballon over je wollen trui (of over je haar). 2 Strooi wat zout op tafel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ActiE! Wat als je elektriciteit kon zien? Dit heb je nodig. 4 Wrijf de ballon over je wollen trui (of over je haar). 2 Strooi wat zout op tafel."

Transcriptie

1 Wat als je elektriciteit kon zien? Dit heb je nodig fijngemalen peper grof zout een wollen trui een ballon Opgelet! Het is belangrijk dat de peper- en zoutkorrels een verschillende grootte (en dus een verschillend gewicht) hebben. ActiE! Blaas de ballon op en knoop hem dicht. Wrijf de ballon over je wollen trui (of over je haar). Strooi wat zout op tafel. Hou de ballon ongeveer cm boven de peper-enzoutmengeling. Strooi peper over het zout.

2 Wat gebeurt er? De peper springt over op de ballon, het zout blijft liggen. Als je de ballon dichterbij brengt, springt het zout ook over op de ballon. Hoe zit dat? Ah bon, zo zit dat! Een ballon die over een wollen trui (of over je hoofdhaar) wordt gewreven, krijgt een negatieve lading. Die negatieve lading trekt de positieve lading van de peper én het zout aan. Maar bij de lichte peperkorrels begint deze aantrekkingskracht al te werken als de ballon op cm nadert. Bij het zwaardere zout is meer aantrekkingskracht nodig vóór het overspringt op de ballon. Het verschil in gewicht verklaart dus waarom de peperkorrels van het zout worden gescheiden. Meer weten? aaelk voorwerp dat je in huis of op straat tegenkomt, bestaat uit piepkleine deeltjes: atomen. Met het blote oog kun je die natuurlijk niet zien, maar ze zijn er wel. In zo n atoom zit een kern waarrond een pak elektronen rondjes draaien. De kern is positief geladen, de elektronen negatief. Maar: die elektronen zijn redelijk avontuurlijke kerels en die willen weleens beginnen rondreizen. aaals voorwerpen over elkaar worden gewreven, springen de elektronen over. Het voorwerp dat er elektronen heeft bij gekregen, is nu negatief geladen. Logisch, want de hoeveelheid negatieve ladingen is gestegen door de bijkomende (negatieve) elektronen. aategengestelde ladingen trekken elkaar aan. Gelijke ladingen stoten elkaar af. aade peper en het zout zijn niet geladen. Toch raken hun ladingen onder invloed van de negatieve lading van de ballon: die stoot de negatieve ladingen van de peper en het zout van zich af. Anders gezegd: de ladingen van peper en zout worden gepolariseerd: alle negatieve ladingen verzamelen zich zo ver mogelijk van de ballon, de positieve ladingen zitten allemaal samen aan de kant van de ballon. aade kracht waarmee de ballon aan de positieve lading van de korrels trekt, is net iets sterker dan de kracht die de negatieve lading wegduwt. Dat komt omdat de positieve ladingen van de korrels dichter bij de ballon zitten, de negatieve ladingen zitten verderaf. aade peperkorrels zijn lichter dan het zout, en kunnen dus door een kleinere kracht dan het zout in beweging worden gezet. aahet is dus makkelijk om het zout en de peper te scheiden met behulp van materialen die goed statische elektriciteit vasthouden, zoals plastic, wol, een ballon.

3 Doe niet zo negatief geladen, man Dit heb je nodig ActiE! een ballon leeg blikje frisdrank (bij voorkeur cl). Leg het blikje op zijn kant op een gladde tafel.. Blaas de ballon op.. Knoop de ballon dicht.. Leg de ballon op enkele centimeters van het blikje. Ú Wat gebeurt er?. Wrijf de ballon over iemands haar of trui.. Leg de ballon nu opnieuw op enkele centimeters van het blikje. Ú Wat gebeurt er?. Verplaats de ballon heel langzaam. Ú Wat gebeurt er?. Neem de ballon van de tafel.. Leg de ballon op een twintigtal centimeter van het blikje. Ú Wat gebeurt er?. Breng de ballon geleidelijk weer dichter bij het blikje. Ú Wat gebeurt er? Tip-de-la-tip: Misschien is het nodig om de ballon tussendoor opnieuw elektrisch te laden (door hem nog eens over een trui te wrijven bijvoorbeeld).

4 Hoe zit dat? Ah bon, zo zit dat! Er gebeurt helemaal niets. Het blikje rolt naar de ballon. Door de wrijving is de ballon elektrisch geladen. We hebben het dan over een, even diep ademhalen: elektrostatische lading. Door deze lading ontstaat er een aantrekkingskracht tussen de ballon en het blikje. Het blikje is het lichtst en zal daarom in de richting van de ballon rollen. Het blikje volgt de ballon. Zolang de ballon geladen is, blijft de aantrekkingskracht spelen. Meer weten? Als je over een plastic voorwerp wrijft, wordt dat elektrisch (of juister: elektrostatisch) geladen. Zo ontstaat er een aantrekkingskracht tussen het voorwerp dat geladen is (de ballon) en het voorwerp dat niet geladen is (het blikje). Die lading blijft maar een korte tijd duren, langzaam neemt de lading af. Als de ontlading te snel gaat, zie je een vonk en voel je een schokje. Het blikje blijft ter plaatse. De aantrekkingskracht valt weg als de afstand tussen de twee voorwerpen te groot is. Zodra de afstand voldoende klein is, rolt het blikje weer naar de ballon. De aantrekkingskracht kan weer beginnen te spelen als de afstand tussen de voorwerpen kleiner wordt. Nog meer weten? Als de elektrostatische lading heel groot is, kan de ontlading een lichtflits veroorzaken. Dat is het geval bij een bliksem. Tip-de-la-tip Als je wil weten hoe lang de ballon elektrisch geladen blijft, kan je een (stevig) geladen ballon omhooggooien tegen het plafond. Zolang de ballon geladen is, blijft hij hangen. Als de ballon weer naar beneden komt, is de lading grotendeels weg.

5 Bouw zelf een elektromagneet Dit heb je nodig ActiE! Wikkel het papier rond de spijker en kleef het vast met de plakband. Strip de elektrische draad aan de uiteinden (over een lengte van tot 0 mm). ijzeren spijker van cm een soepele elektrische draad van, mm VOB ( m lang) batterij van, V striptang krokodillenklemmen een stukje papier plakband enkele paperclips Met de krokodillenklemmen verbind je de uiteinden van de draad met de batterij. Wikkel de draad vanaf ongeveer cm rond de spijker in lagen (eerst van boven naar beneden, dan van beneden naar boven en nog eens van boven naar beneden). Tip-de-la-tip! Beweeg de spijker in de richting van de paperclips. Er mogen geen openingen zijn, de draad moet goed aansluiten. Doe dit dus heel nauwkeurig. Als de draad niet goed rond de spijker zit, werkt je elektromagneet niet.

6 Wat gebeurt er? De spijker trekt de paperclips aan. Je elektromagneet werkt. Als je de draad losmaakt van de batterij, vallen de paperclips terug neer. Je hebt dus een echte elektromagneet gemaakt. Proficiat! Hoe zit dat? Ah bon, zo zit dat! Als de draad rond de spijker met de batterij verbonden is, loopt er stroom door. Die stroom richt alle deeltjes in het metaal van de spijker op dezelfde manier. Rond de draad ontstaat dan een magnetisch veld. De spijker versterkt dit magnetisch effect. Wanneer de stroom onderbroken wordt, valt de magnetische kracht weg. Als je de draad loskoppelt van de batterij, komen de paperclips dus meteen los. Meer weten? Elektromagneten zijn zeer belangrijk in ons dagelijkse leven. Dankzij elektromagnetisme bestaan er elektromotoren en die vind je terug in veel van onze huishoudelijke toestellen: in de koelkast van Tante Betsy, in de stofzuiger van Pol de Poetsman, in de ventilator van je eigen computer. Overal dus. Tip-de-la-tip! KROKODILLENKLEM Wil je iets voor even vastklemmen, dan is dit precies wat je nodig hebt. Geïnspireerd op het niet zo elegante, maar erg praktische gebit van onze vriend de krokodil.

7 Er zit leven in de citroen Dit heb je nodig ActiE! een citroen een stukje koperdraad of een muntje van eurocent een stukje ijzerdraad of een paperclip een koptelefoon (geen draadloze) Steek de koperdraad en de ijzerdraad in de citroen. Zet de koptelefoon op je hoofd. Hou de plug van de koptelefoon tegen de twee draden.

8 Wat gebeurt er? Je hoort een gekraak. Hoe zit dat? Ah bon, zo zit dat! Het zuur in de citroen reageert verschillend op beide metalen: het koper van het muntstukje en het zink op de ijzerdraad. Het koper is positief geladen, terwijl het zink negatief geladen is. En hop: daar gaan de elektronen weer aan het bewegen. Deze lading wordt stroom als het circuit gesloten wordt: dat is op het moment dat je de twee draden tegen de plug van de hoofdtelefoon houdt. Wist je? aadat je heel lang zal moeten wachten om gekraak te horen, als je hetzelfde probeert met een banaan. Geen zuur, geen chemische reactie, geen stroom. aadat je om een ipod te doen werken.000 citroenen nodig hebt. aadat er citroenen nodig zijn om een laptop aan de praat te krijgen. aadat een led-lampje al brandt met citroenen.

9 Zeg het met Morse Dit heb je nodig Actie! paperclip stukje karton plakband schroevendraaier striptang lampenhouder met een kleine lamp van -, V geïsoleerde elektriciteitsdraden (ca. 00 cm) splitpennen krokodillenklemmen batterij van -, V morsealfabet (zie volgende bladzijde) Deel. Hoe bouw je een morseapparaat? Strip ongeveer, cm van de elektriciteitsdraad. Verbind de batterij, lampenhouder en draden zoals op de foto. Voor de verbinding tussen draden en batterij gebruik je de krokodillenklemmen. Duw de eerste splitpen door het karton. Maak een paperclip vast aan de tweede splitpen en duw die pen door het karton. Draai het karton om en wikkel een elektriciteitsdraad rond elke splitpen. Buig de splitpennen open en kleef ze met plakband tegen het karton. Duw het losse uiteinde van de paperclip op de kop van de andere splitpen. De stroomkring wordt nu gesloten en daardoor gaat het lampje branden.

10 Deel. Zend een SOS-bericht uit. Als de draden lang genoeg zijn, kan je met een map of een boekentas een scheiding aanbrengen. Aan de ene zijde laat je de seingever, de marconist, plaatsnemen. Wie aan de andere zijde zit, ziet enkel het lampje. Neem het morsealfabet bij de hand en stuur een SOS-bericht. pauze pauze (= keer kort voor een S) (= keer lang voor een O) (= keer kort voor een S) Deel. Word zelf marconist A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z ,? - / : - ) ; ( Maak nu zelf een boodschap en sein die door. De rest van de groep noteert de boodschap in puntjes en streepjes en probeert haar te ontcijferen. Meer weten? aaom een gesprek te voeren met iemand die zich mijlenver van jou bevindt, heb je nu verschillende mogelijkheden: een gsm, sms en of het internet. Maar ook lang geleden werd elektriciteit al gebruikt om met elkaar in contact te komen over een grote afstand. aain 8 legt Samuel Morse een code vast om berichten te versturen over zeer grote afstand met behulp van een telegraaf. aaelektrische stroom is niet meer dan snel bewegende elektronen. Maar daarvoor is er één belangrijke voorwaarde: je hebt een gesloten stroomkring nodig.

11 Kletter dekletter Onweer op komst! 6 Wist je dit al? Bliksem is een gevaarlijke vorm van elektriciteit. Het is een plotse elektrische ontlading die gepaard gaat met een knal (een donderslag). Bij een blikseminslag is het gevaar op elektrocutie zeer groot. Vermijd dat je een doelwit wordt voor de bliksem. Beantwoord snel volgende vragen. 6 7 Hoe weet je of de bliksem in jouw buurt is? Ken je de tiensecondenregel? Op de daken van huizen zie je bliksemafleiders. De bliksemafleider werd in de 8de eeuw uitgevonden in de VS. Door wie? Graham Bell Benjamin Franklin Je wilt jezelf beschermen tegen een blikseminslag. Wat doe je? onder een boom kruipen en je verschuilen onder de takken in een auto gaan zitten, en de ramen en deuren goed sluiten In de verte hoor je gedonder. Dan blijf je best uit de buurt van... gebouwen boten Je zit gezellig binnen in huis. Wat moet je vooral niet doen bij zwaar onweer? je vrienden opbellen met een vaste telefoon alle stekkers uit het stopcontact trekken de televisie afzetten Je broertje wil douchen, maar mag niet van je ouders. Waarom niet? omdat een nat lichaam een goede geleider is omdat het water van de douche de rioleringen doet overlopen Oeps het dondert hevig en nu begint het ook nog pijpenstelen te regenen! Hoe kun je jezelf het best beschermen? ga snel onder een grote paraplu staan de kap van je windjack is prima geschikt: aarzel niet en bedek meteen je hoofd

12 6 7 Hoe weet je of de bliksem nabij is? Ken je de tiensecondenregel? Antwoord: Geluid verplaatst zich veel trager dan het licht. Daarom zie je eerst een bliksemflits en hoor je pas daarna de donderslag. Zo kun je bepalen hoe ver je verwijderd bent van het onweer. Je telt het aantal seconden tussen de bliksemflits en de donderslag, en je deelt dat cijfer door. De uitkomst is bij benadering de afstand in kilometer. Als je minder dan 0 seconden telt, bevindt het onweer zich gevaarlijk dichtbij. Zoek dan snel een veilige plek om je te beschermen. Op de daken van huizen zie je bliksemafleiders. De bliksemafleider werd in de 8de eeuw uitgevonden in de VS. Door wie? Antwoord: Benjamin Franklin. Benjamin Franklin, een beroemde figuur uit de Amerikaanse geschiedenis, heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar elektriciteit en weerkunde. We kennen hem omdat hij aantoonde dat bliksem een vorm van natuurlijke elektriciteit is en hij is ook de uitvinder van de bliksemafleider. Graham Bell is de uitvinder van de telefoon. Je wilt jezelf beschermen tegen een blikseminslag. Wat doe je? Antwoord: in een auto gaan zitten, en de ramen en deuren goed sluiten. Ga inderdaad nooit onder een boom schuilen, zeker niet als hij alleen staat of als het om een kleine groep bomen gaat. Het risico dat de bliksem inslaat op een vrijstaande boom ligt ongeveer vijftig keer hoger dan bij een rechtopstaande mens. Als er een onweer losbarst als je op wandel bent in een bos, kun je de bomen uiteraard niet vermijden. Je loopt het minste gevaar als je uit de buurt blijft van de stam en de lage takken. In de verte hoor je gedonder. Wat doe je dan? Antwoord: je blijft uit de buurt van boten. Op een groot watervlak springt een boot, zeker een zeilboot met een mast, erg in het oog. Het is dus een plek waar de bliksem graag op inslaat. Ook als je in een sloep of een bootje zonder mast zit, doe je er goed aan om zo snel mogelijk naar de oever te varen. Je zit gezellig binnen in huis. Wat moet je vooral niet doen bij zwaar onweer? Antwoord: je vrienden opbellen met de vaste telefoon. Bel bij dreigend onweer liefst niemand op met een vaste telefoon. Een mobieltje gebruiken is gelukkig helemaal niet gevaarlijk. Je broertje wil douchen, maar mag niet van je ouders. Waarom niet? Antwoord: omdat een nat lichaam een goede geleider is. Vermijd activiteiten waarbij je lichaam in contact komt met water (watersporten, douchen...). Want net als water is een vochtig lichaam een goede geleider voor elektriciteit en kun je blootstaan aan vrij intense en gevaarlijke stroomstoten. Oeps het dondert hevig en nu begint het ook nog pijpenstelen te regenen! Hoe kun je jezelf het best beschermen? Antwoord: de kap van je windjack is prima geschikt. Aarzel dus niet en bedek meteen je hoofd. Bij onweer doe je er goed aan geen enkel voorwerp te dragen dat boven je hoofd uitsteekt. Elk puntig en lang metalen voorwerp verhoogt het risico op een blikseminslag. Ga zeker nooit schuilen onder een geopende paraplu. Laat elke geleider zakken, of beter nog: leg hem naast je neer op de grond.

13 Bijsluiter voor leiders en leidsters Voor wie? De Elektroshock is een speelkit voor nieuwsgierige jongeren van 8 tot jaar. Op de speelfiches vind je welk materiaal je nodig hebt, de verschillende stappen in de spelletjes en proefjes (met foto s) en een woordje uitleg over de technische en wetenschappelijke achtergrond. De jonge leden van je vereniging kunnen gemakkelijk zelf aan de slag met de Elektroshock, maar dan wel onder jouw begeleiding. Wat? De speelkit bevat eenvoudige proefjes die de deelnemers op een speelse manier de wereld van elektriciteit laten ontdekken. In de kit zit ook een mini-quiz over de bliksem. Op vind je pdf-documenten die je nodig hebt om de Elektroshock te spelen. aahet eerste document (optioneel en alleen voor de leiding) is een inschrijvingsformulier. Na ontvangst zenden we je een set knotsgekke tatoeages voor iedereen die meedoet aan de Elektroshock, maar ook het leuke elektro doe-boek Vonk vol weetjes over elektriciteit en elektrische toepassingen, én een print van de speelfiches. De eerste 0 inschrijvers winnen een set draagbare luidsprekers op zonneenergie. Vergeet zeker niet om een originele slogan over elektriciteit in te vullen. Zo win je misschien een bezoekje van Mister Elektron (himself, in levenden lijve!) om de lokalen van je vereniging elektrisch op te frissen (grotere veiligheid, energiebesparing, ). aahet tweede document bestaat uit 6 fiches met de opdrachten. Die kunnen afzonderlijk afgedrukt worden. Goed begonnen is half gewonnen aaop de boodschappenlijst (zie verder) vind je een overzicht van alle benodigdheden om de opdrachten tot een goed einde te brengen. aaverdeel je lokaal in 6 kleine werkruimtes rond een tafel. (Bij mooi weer kun je de Elektroshock ook buiten spelen.) aaleg op elke tafel een van de 6 speelfiches. aaleg op elke tafel ook het materiaal dat nodig is om de bewuste opdracht uit te voeren. Op elke fiche vind je bovenaan een lijstje met wat je nodig hebt. aatel het aantal deelnemers en verdeel die zo gelijk mogelijk over de 6 groepen. aahou de tijd goed in de gaten. Elke groep krijgt per opdracht 0 à minuten de tijd. Als die tijd verstreken is, schuiven de ploegen door naar de volgende tafel, totdat elk team de 6 opdrachten uitgevoerd heeft. Hoe lang? Om de hele Elektroshock te doen moet je op een halve dag rekenen. Elk proefje afzonderlijk duurt ongeveer 0 à minuten. De teams schuiven door totdat ze alle proefjes en de quiz gedaan hebben. Als je minder tijd ter beschikking hebt, kun je altijd zelf een kleiner aantal proefjes selecteren.

14 Boodschappenlijst Een handige lijst met een overzicht van al het materiaal dat je nodig hebt (per tafel) om de opdrachten tot een goed einde te brengen. e proefje aafijngemalen peper aagrof zout aaeen wollen trui aaenkele opblaasbare ballonnen e proefje aaenkele opblaasbare ballonnen aaleeg blikje frisdrank (bij voorkeur cl) e proefje aaeen doos spijkers van cm aaeen soepele elektrische draad van, mm VOB ( m lang) aa batterij van, V aa striptang aa krokodillenklemmen aaeen paar stukjes papier aaplakband aaenkele paperclips e proefje aaenkele citroenen aaeen stukje koperdraad of een muntje van eurocent aaeen stukje ijzerdraad of enkele paperclips aaeen hoofdtelefoon (geen draadloze) e proefje aa paperclip aa stukje karton aaplakband aa schroevendraaier aa striptang aa lampenhouder met een kleine lamp van -, V aa geïsoleerde elektriciteitsdraden (ongeveer 00 cm) aa splitpennen aa krokodillenklemmen aa batterij van, V aa morsealfabet (dat vind je in de speelfiches zelf)

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Inhoudsopgave Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Pagina Rustgevende spelletjes Stilte 4 Tijdmeter 4 Op reis 4 Ontspanningsreis 5 Stel je voor, je bent een 5 Ademhaling tellen 5 Schudden 6 Raak me maar

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Wat u moet weten over onweer

Wat u moet weten over onweer Wat u moet weten over onweer Onweer fascineert ons Al sinds de oudheid hebben mensen ontzag voor onweer, vooral voor bliksem. Zo dachten de Germanen dat bliksem ontstond als de god Donar met een hamer

Nadere informatie

Thema 1 Natuurlijke verschijnselen

Thema 1 Natuurlijke verschijnselen Thema 1 Natuurlijke verschijnselen Samenvatting Krachten Als je kracht uitoefent op een voorwerp, reageert dat altijd op dezelfde manier. Enkele belangrijke krachten zijn de volgenden. Zwaartekracht: de

Nadere informatie

Hoop Door Xander Koolen

Hoop Door Xander Koolen Hoop Door Xander Koolen Hij voelt overal pijn. Langzaam komen er ook andere prikkels binnen. Als eerste het gevoel van de bank waar hij op ligt, daarna ook de koude lucht op zijn huid. Nooit gedacht dat

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Coöperatieve of groene spelen

Coöperatieve of groene spelen Coöperatieve of groene spelen Spelen zonder materiaal: Schootzitten Je zet de groep in een cirkel, iedereen staat met het linkerbeen naar het midden van de cirkel. Op het teken van de spelleider loopt

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Binnenspelen (kleine spelletjes)

Binnenspelen (kleine spelletjes) Binnenspelen (kleine spelletjes) Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Binnen Benodigde begeleiders: / Beschrijving van de activiteit Inhoudstafel: 1. Kousenroof

Nadere informatie

Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3

Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inhoudsopgave 5 1. Inleiding 7 2. Voorbeelden van Onderzoekspractica Overzicht 9 1 Basis De Dichtheid van een Materiaal - leerlinginstructie 10 docentinstructie 12 2 Verwerven

Nadere informatie

Energizers Groep 1/2

Energizers Groep 1/2 Energizers Groep 1/2 In dit document zijn tal van energizers verzameld, specifiek voor Groep 1/2. Deze energizers zijn onderverdeeld in een aantal categorieën, namelijk: - Taal - - - - Telspelletjes Taal

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen

DENK CREATIEF! Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen DENK CREATIEF! creatieve vaardigheden in de onderwijspraktijk Auteurs: David van der Kooij & Mignon van Ophuizen Colofon uitgever auteurs VORMGEVING Onderwijs Maak Je Samen David van der Kooij & Mignon

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie

Handleiding voor docenten. Debatteren met groep 7/8 op de basisschool

Handleiding voor docenten. Debatteren met groep 7/8 op de basisschool Handleiding voor docenten Debatteren met groep 7/8 op de basisschool Inhoud Inhoud... 2 Achtergrond voor de docent... 3 1. Voorwoord... 3 2. Onze didactische keuzes... 4 3. Aansluiting op de kerndoelen

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Experimenteren in de rekenles. Frans van Galen Vincent Jonker

Experimenteren in de rekenles. Frans van Galen Vincent Jonker Frans van Galen Vincent Jonker Experimenteren in de rekenles De lessen die we in dit boekje beschrijven, zullen de leerlingen waarschijnlijk niet direct als rekenlessen ervaren. Ze gaan over onderwerpen

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie