Warm-up & cool-down. ... ter voorkoming van blessures! ... door middel van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Warm-up & cool-down. ... ter voorkoming van blessures! ... door middel van:"

Transcriptie

1 Warm-up & cool-down Waarom warmen we op?... ter voorkoming van blessures! Hoe warmen we op?... door middel van: De mentale of geestelijke voorbereiding: De uitvoering c.q. invulling van dit deel van de warm-up kan per individu sterk verschillen. Alhoewel vaak onderschat, is dit toch een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van een les. Door middel van concentratie kan de prikkeloverdracht binnen het zenuwstelsel positief worden beïnvloed. Dit is voor de coördinatie van groot belang. De fysieke of lichamelijke voorbereiding: We maken hierbij onderscheid tussen de actieve en de passieve voorbereiding - actief: door middel van oefeningen - passief: bijvoorbeeld door het dragen van extra warme kleding, zoals beenwarmers etc. Algemene oefening: Door het doen van algemene oefeningen zoals joggen of het maken van huppelpassen zullen het hart en de longen gestimuleerd worden. De ademfrequentie gaat omhoog en de ademhaling wordt dieper, terwijl tevens de hartslagfrequentie stijgt. Hierdoor zal er per tijdseenheid meer zuurstofrijk bloed door het lichaam gaan stromen. Dit algemene deel is voor elke sporter hetzelfde! De oefeningen die tijdens het algemene deel worden gedaan zijn gericht op het gehele bewegingsapparaat. Door zoveel mogelijk grote gewrichten te bewegen en dus zo veel mogelijk grote spiergroepen te activeren worden het hart en de longen optimaal geprikkeld om hun activiteitsniveau te verhogen. Specifieke oefeningen: Tijdens het specifieke deel van de warm-up worden er oefeningen gedaan die gericht zijn op de activiteit die na de warm-up zal plaatsvinden. Een werper bij honkbal zal tijdens dit deel van zijn warm-up bijvoorbeeld extra tijd aan zijn schouder besteden.

2 Wat is het doel van de warm-up? De kern van ons lichaam is warmer dan de meer oppervlakkig gelegen structuren (zoals de spieren en de gewrichtskapsels). Alleen door middel van het bloed kan deze lichaamswarmte van uit de kern naar de periferie worden getransporteerd. Door het verbeteren van de doorbloeding in de spieren en gewrichten zal de temperatuur in deze weefsels stijgen: Deze temperatuurstijging vindt plaats: In de gewrichten: in het gewrichtskraakbeen, in de gewrichtskapsels en in de gewrichtsbanden. In de spieren: in de spierbuik, in de spierpees, in de peeskoker (= schede) en ter plaatse van de aanhechtingen van de spier (= origo/insertie) Al deze organen (botten, kraakbeen, spieren, pezen, kapsels en gewrichtskapsels en banden) danken hun samenhang aan het bindweefsel. Het bindweefsel vormt een soort netwerk van vezels dat de specifieke weefselcellen binnen het orgaan met elkaar verbindt. Je zou kunnen zeggen dat het bindweefsel de "levende lijm" van ons lichaam is. De soepelheid en de belastbaarheid van een orgaan is afhankelijk van de mate waarin de vezels van het bindweefsel langs elkaar kunnen schuiven. Deze verschuifbaarheid blijkt toe te nemen bij het stijgen van de temperatuur. Met andere woorden: door het bindweefsel op te warmen wordt het soepeler en neemt de belastbaarheid toe, waardoor minder snel weefselschade zal optreden! Het effect van de warming up vindt dus plaats in het bindweefsel. Wat is bindweefsel? (en waarom moet het opgewarmd worden?) Bindweefsel komt in alle organen voor en zorgt voor: De samenhang van het orgaan of weefsel. Zo weten we dat in een spier de spiervezels onderling met elkaar verbonden zijn door verschillende lagen bindweefsel. Maar ook in de huid, de lever, de longen en alle andere organen zorgt het bindweefsel voor de vorm en de samenhang van het weefsel, middels een zogenaamd bindweefselskelet. Het bindweefselskelet is een netwerk van bindweefselcellen waarin de rangschikking van de cellen afhankelijk is van de eisen die aan het weefsel worden gesteld. De trekvastheid (belastbaarheid) van het orgaan of weefsel. Naast de vorm wordt ook de stevigheid van het weefsel bepaald door het bindweefsel. Daar waar op het weefsel grote trek- of drukkrachten worden uitgeoefend zal de hoeveelheid stugge (collagene) vezels in het bindweefsel toenemen, waardoor de belastbaarheid stijgt. Zo komen we in de buitenste laag van ons spierweefsel het dikste en stugste bindweefsel tegen. In dit deel van de spier liggen namelijk de spiervezels die betrokken zijn bij de krachtigste en meest explosieve contracties van de spier.

3 Bindweefsel bestaat uit: De grondsubstantie: de grondsubstantie van bindweefsel bestaat uit de zogenaamde GAG's (= glycosaminoglycanen). Een belangrijke eigenschap van de grondsubstantie van het bindweefsel is het zogenaamde waterbindend vermogen. De grondsubstantie kan namelijk afhankelijk van de omstandigheden (de temperatuur!) een bepaalde hoeveelheid watermoleculen aan zich binden. Hoe hoger de temperatuur des te meer water de grondsubstantie aan zich zal binden. De matrix: de matrix van het bindweefsel bestaat uit collagene vezels die een gevlochten netwerk vormen dat zich in de grondsubstantie bevindt en dat de stevigheid van het weefsel bepaalt. Hoe meer collagene vezels er in het bindweefsel aanwezig zijn des te groter is de uiteindelijke trekvastheid (= stevigheid). De verschuifbaarheid van de collagene vezels ten opzichte van elkaar bepaalt de soepelheid van het bindweefsel en is een direct gevolg van de hoeveelheid water die er op een bepaald moment door de grondsubstantie gebonden wordt. Bij het stijgen van de weefsel-temperatuur (als gevolg van een toename van de doorbloeding) zal er meer water kunnen worden gebonden en neemt de soepelheid van het weefsel toe. De soepelheid van het bindweefsel is een direct gevolg van de hoeveelheid water in de grondsubstantie. Het waterbindend vermogen van de grondsubstantie lijkt toe te nemen bij het stijgen van de temperatuur van het bindweefsel. Bindweefsel in het gewrichtskraakbeen: Gewrichtskraakbeen bevindt zich aan het uiteinde van een botstuk, daar waar het een gewricht vormt met een ander botstuk. Het kraakbeen fungeert hier als een veerkrachtig stootkussen dat compressie- en schuifkrachten absorbeert. De functie van gewrichtskraakbeen is dus: schokdemping: het absorberen van compressie(= druk)krachten. het bevorderen van rol/glij bewegingen in het gewricht: met behulp van de gewrichtssmeer (= synovia) worden de schuifkrachten aan het kraakbeenoppervlak geabsorbeerd. Er vindt een glijbeweging plaats waarbij de gewrichtssmeer zorgt voor het verlagen van de wrijving.

4 Gewrichtskraakbeen bevat: vier lagen cellen: De samenstelling van het kraakbeen verschilt per laag. Dit wordt in deel I van het boek anatomie en blessures besproken. bindweefsel in twee richtingen: Ook in het gewrichtskraakbeen wordt de samenhang van het weefsel bepaald door het bindweefsel. Het bindweefsel verankert de kraakbeencellen aan het bot. Wanneer de temperatuur van het bindweefsel in het gewrichtskraakbeen stijgt neemt het volume van het kraakbeen toe en stijgt de belastbaarheid. Je zou het kunnen vergelijken met het oppompen van een fietsband! Een zachte fietsband geeft geen goede schokdemping, terwijl de kans op beschadiging van de band groter is. Niet opgewarmd kraakbeen is te zacht om grote schokken in het gewricht op te vangen. Het maken van grote sprongen bij aanvang van een dansles, zonder dat de gewrichten (en dus het kraakbeen) goed opgewarmd zijn, kan tot vroegtijdige slijtage van de gewrichten leiden. Dankzij het waterbindend vermogen van het bindweefsel in het gewrichtskraakbeen treedt er in een goed opgewarmd gewricht nauwelijks of geen slijtage op. Omdat in gewrichtskraakbeen geen zenuwvezels voorkomen wordt bij overbelasting aanvankelijk géén pijn gevoeld. Het is daarom zeer belangrijk om tijdens de warming up de gewrichten aanvankelijk niet eindstandig te belasten. Ondanks dat eindstandige belasting van het niet opgewarmde gewricht géén pijnklachten geeft, kan het dus wel overbelasting van het gewrichtskraakbeen veroorzaken! Gewrichtskapsel en banden Rond de gewrichten zorgt het gewrichtskapsel met de ligamenten (=gewrichtsbanden) voor de stabiliteit van het gewricht. In het gewrichtskapsel en de ligamenten bevindt zich veel zenuwweefsel dat ons voortdurend van belangrijke informatie voorziet. Zo weten we altijd feilloos in welke stand een gewricht staat en worden we gewaarschuwd wanneer we (te) snel de natuurlijke eindstand van het gewricht benaderen of zelfs overschrijden. De informatie kan leiden tot een rekgevoel (in de eindstand van een gewricht) of zelfs tot pijn (als waarschuwing bij de overschrijding van de maximale beweeglijkheid van het gewricht). Een ligament of gewrichtsband is eigenlijk een plaatselijke versterking van het kapsel. Ze bevinden zich daarom op plaatsen in en rond het kapsel waar anders (te) veel trekbelasting zou kunnen ontstaan. Zo zien we bijvoorbeeld aan de binnen- en buitenzijde van de knie en van de enkel dat het gewrichtskapsel wordt versterkt door banden die het omzwikken of verdraaien van het gewricht moeten voorkomen.

5 De gewrichtskapsels en de ligamenten bestaan uit bindweefsel. In de ligamenten zitten meer collagene vezels, waardoor ze stugger en minder flexibel zijn dan het gewrichtskapsel zelf. Wanneer tijdens de warm-up de gewrichten bewogen worden zal de doorbloeding van de kapsels toenemen, waardoor de temperatuur van het weefsel stijgt. Het waterbindend vermogen van de grondsubstantie van het bindweefsel neemt hierdoor toe en de collagene vezels (de matrix) kunnen makkelijker langs elkaar glijden. In de praktijk betekent dit dat de gewrichten na enkele minuten soepeler aanvoelen. De kapsels en banden zijn nu beter in staat om de rek- en trekkrachten op te vangen en de kans op overbelasting en weefselbeschadiging neemt af. Tijdens het opwarmen van een gewricht begin je dus altijd met rustige bewegingen met een kleine bewegingsuitslag. Pas na enkele minuten mag de snelheid van de beweging en de bewegingsuitslag worden opgevoerd. Spierweefsel Ook in de spieren speelt het bindweefsel een belangrijke rol. De spier wordt aan de buitenkant in zijn geheel omgeven door een laag bindweefsel, het epimysium, waardoor de spier wordt afgescheiden van de andere (omliggende) spieren. We spreken ook wel van de spierfascie. Het epimysium zorgt er o.a. voor dat de spier tijdens zijn contracties gemakkelijk langs de omliggende spieren kan glijden. In de spier zijn groepen spiervezels door een stevige laag bindweefsel omgeven, het perimysium. De dikte van dit deel van het spierweefsel is afhankelijk van de trainingstoestand van het spierweefsel. In getrainde spieren neemt de dikte van het perimysium toe en wordt de spier taaier (en dus belastbaarder). Omdat de stofwisseling (de weefselaanmaak) in bindweefsel trager verloopt dan in spierweefsel, zien we dat door intensieve krachttraining de belastbaarheid van de spier tijdelijk afneemt. Immers de krachtstoename (van het spierweefsel) komt sneller tot stand dan de toename van de stevigheid (van het bindweefsel in de spier). Plotselinge toename van de trainingsarbeid gaat daarom vaak gepaard met overbelastingsblessures. Nog dieper in de spier zien we dat de afzonderlijke spiercellen omgeven zijn door een dun laagje bindweefsel, het endomysium, dat de spiercellen met de omliggende bloedvaten en zenuwvezels verbindt. Het bindweefsel is hier dunner omdat de inwerkende krachten kleiner zijn. Zonder het spierbindweefsel zouden de skeletspieren zeer kwetsbaar zijn en nagenoeg geen rek- en trekkrachten kunnen verwerken. Omdat spierweefsel in tegenstelling tot kraakbeen wel over zenuwvezels beschikt, zal bij overbelasting van het spierweefsel een pijnprikkel optreden. Het is dan ook van belang om gedurende de warming up tijdens de rekkingsoefeningen nooit de pijngrens te overschrijden. Het rekken van de spieren tijdens de warming up heeft tot doel de doorbloeding van het spierbindweefsel te optimaliseren, waardoor het weefsel soepeler wordt. Tijdens de warming up wordt dus niet gerekt om leniger te worden. Rekkingsoefeningen ter

6 verhoging van de flexibiliteit kunnen pas worden uitgevoerd nadat de spieren (en de gewrichten) volledig zijn opgewarmd. De warm-up Bij het samenstellen van een goede warm-up moeten we een aantal factoren in overweging nemen. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste punten, waarna ze één voor één zullen worden toegelicht. 1. Methode actief/passief totaal/lokaal fysiek/mentaal 2. Intensiteit tempo bewegingsuitslag kracht 3. Tijdstip/duur 4. Uitvoering: statisch concentrisch excentrisch 5. Complexiteit van de beweging ad. 1. methode Het passieve deel van de warm-up bestaat uit het dragen van de juiste kleding. Beenwarmers en een extra sweater zorgen voor de juiste lichaamstemperatuur bij aanvang. Ook de studiotemperatuur is van belang. Naarmate de lichaamstemperatuur stijgt kunnen bovengenoemde extra kledingstukken worden uitgedaan. De uiteindelijke keuze van de oefeningen bepaalt het actieve deel van de warm-up. Daarbij worden aanvankelijk oefeningen gedaan waarbij het totale lichaam betrokken wordt. De voorkeur gaat uit naar het bewegen van grote gewrichten, waarbij door het

7 activeren van grote spiergroepen het hart (de bloedcirculatie) en de longen (de zuurstofvoorziening) worden gestimuleerd. Daarna kan door specifieke oefeningen voor een bepaald lichaamsdeel (lokaal) aandacht besteed worden aan een bepaald (probleem)gebied. Naast al deze aandacht voor het fysieke gebeuren, is ook de mentale voorbereiding belangrijk. Door concentratie kan via het zenuwstelsel het lichaam voorbereid worden op de belasting die komen gaat. ad.2. Intensiteit De intensiteit waarmee oefeningen worden uitgevoerd, neemt in de loop van de warm-up toe. De intensiteit kan verhoogd worden door het opvoeren van het bewegingstempo, het vergroten van de bewegingsuitslag en door toename van de kracht waarmee de beweging wordt gemaakt. ad.3. Tijdstip en duur De warm-up vindt uiteraard plaats voor de eerste inspanning (of les) van de dag. De duur van de warm-up kan individueel verschillen maar zal minsten 20 minuten in beslag nemen. Over het algemeen hebben oudere mensen meer tijd nodig dan jongere mensen. Ook een blessure kan ervoor zorgen dat de warm-up meer tijd kost, doordat het geblesseerde lichaamsdeel extra aandacht nodig heeft. Iemand die fietsend naar een dansles gaat heeft het algemene deel van de warm-up (het stimuleren van hart en longen) er bij aankomst al op zitten. Indien de lichamelijke inspanning langdurig onderbroken wordt (bijvoorbeeld door een lange pauze tussen twee lessen), moet voor aanvang van de volgende les opnieuw opgewarmd worden. Deze tweede warm-up van de dag hoeft niet zo uitgebreid te zijn als de eerste en neemt dus ook minder tijd in beslag. ad.4. Uitvoering van de oefeningen Tijdens de warm-up moeten de verschillende contractievormen van de spieren elkaar regelmatig afwisselen. We onderscheiden de statische-, de concentrische- en de excentrische contractievorm. Wanneer een gewricht erg koud en stijf is kan bijvoorbeeld begonnen worden met statische contracties van de omliggende spieren. Tijdens een statische contractie treden er namelijk geen bewegingen op in het gewricht. De spieractiviteit zorgt voor een toename van de doorbloeding en dus voor een temperatuurstijging in het gewricht, terwijl het gewricht nauwelijks belast wordt. Excentrische contracties (van bijvoorbeeld de kuit- en bovenbeenspieren tijdens het landen na een sprong) zijn qua coördinatie moeilijker dan de andere contractievormen en moeten daarom zoveel mogelijk uitgesteld worden tot aan het einde van de warm-up. De verschillende contractievormen worden in deel 1 (bladzijde 20) van het lesboek anatomie & blessure preventie verder toegelicht.

8 ad.5. De complexiteit van de beweging In de loop van de warm-up kan de complexiteit van de te maken bewegingen geleidelijk worden opgevoerd. Door niet opgewarmd qua coördinatie moeilijke bewegingen te maken wordt de kans op een blessure onnodig vergroot. De effecten van de warm-up De effecten van de warm-up op het functioneren van het zenuwstelsel Tijdens fysieke inspanning is het van belang dat de activiteit van het zenuwstelsel gericht is op: 1. informatieoverdracht van en naar de spieren en de gewrichten: Voor een goede uitvoering van een beweging is het van belang dat zowel de opdrachten van de hersenen aan de spieren, als de informatie vanuit de gewrichten over gewrichtsstanden en bewegingsuitslagen zo snel mogelijk worden doorgegeven. De snelheid van informatieoverdracht zal tijdens inspanning dan ook toenemen. 2. de sensibiliteit (= vermogen tot waarneming): De gevoeligheid van de receptoren (= de waarneem-orgaantjes in de spieren en gewrichtskapsels) zal tijdens fysieke inspanning toenemen. 3. de herverdeling van de bloedstroom: Tijdens inspanning vindt er een herverdeling van het bloed plaats, waarbij zoveel mogelijk bloed naar de actieve spieren en gewrichten zal worden gestuurd. De effecten van de warm-up op het functioneren van de longen Tijdens de fysieke inspanning zal de functie van de longen tijdelijk worden vergroot. Door toename van de ademfrequentie en het ademvolume enerzijds en door de toename van de bloedtoevoer vanuit het hart anderzijds kan er meer zuurstof aan het bloed worden toegevoegd.

9 De effecten van de warm-up op het functioneren van het hart Tijdens fysieke inspanning neemt de hartfunctie toe. Door een hogere hartfrequentie en stijging van het hartslagvolume enerzijds en door daling van de bloeddruk anderzijds zal er per tijdseenheid meer bloed door het lichaam stromen. Doordat zich in de actieve weefsels (bijv. de spieren) tijdens de inspanning meer bloedvaten openen zal de weerstand van het vaatstelsel afnemen (de bloeddruk daalt) en kan het bloed makkelijker door het lichaam stromen. De effecten van de warm-up op het functioneren van het bewegingsapparaat Tijdens fysieke inspanning zien we dat in het bewegingsapparaat, door de hogere stroomsnelheid van het bloed, meer bloed beschikbaar is voor de weefselcirculatie van spieren en gewrichten die deelnemen aan de activiteit. In het bindweefsel zal een temperatuurstijging optreden, die een toename van het waterbindend vermogen veroorzaakt. De spieren en gewrichtsbanden worden soepeler en het schokabsorberend vermogen van het gewrichtskraakbeen neemt toe. Verder zal dankzij de verhoogde stofwisseling meer energie worden vrijgemaakt voor de spiercontractie. De oefenstof Het eerste deel van de warm-up is gericht op het stimuleren van het cardiovasculaire systeem (= het hart en de bloedvaten) en het respiratoire systeem (= de longen). gebruik daarom bij aanvang van de warm-up grote spiergroepen door de grote gewrichten te bewegen voorkom daarbij overbelasting van de gewrichten door bij aanvang géén maximale bewegingsuitslagen te maken en de bewegingen eerst langzaam uit te voeren Het tweede deel van de warm-up is gericht op het mobiliseren (= losmaken) van de gewrichten die tijdens de dansles eindstandig belast zullen worden, zoals de wervelkolom, de heupen, de knieën, de enkels en de voeten. de bewegingsuitslagen worden langzaam groter respecteer de natuurlijke bewegingsassen! Met name bij de nek (head rolls) en de enkels (cirkelen) kan door het uitvoeren van zogenaamde circulaire bewegingen het gewricht onnodig zwaar belast worden maak onderscheid tussen onbelaste oefeningen (= zonder het lichaamsgewicht, bijvoorbeeld liggend) en belaste oefeningen (bijvoorbeeld zittend of staand

10 Rekkingsoefeningen tijdens de warm up wat zijn de voorwaarden? Rek tijdens de warm-up uitsluitend binnen de normale beschikbare mobiliteit. Tijdens de warm-up rek je dus niet om leniger te worden, maar om de spieren en andere weefsels van het bewegingsapparaat beter te doorbloeden. Cool-down Tijdens een inspanning worden in de spieren afvalstoffen gevormd. De spieren kunnen hierdoor gespannen aanvoelen. Te veel spanning in een spier kan de bloeddoorstroming belemmeren waardoor de afvoer van de afvalstoffen en de aanvoer van bouwstoffen en nieuwe brandstof vertraagd wordt. Wil het lichaam de trainingsprikkel optimaal benutten, dan is een goed verloop van de rustfase tussen twee trainingsdagen van groot belang. In een verkrampte spier verloopt het herstel traag en onvolledig. Om het herstel na een inspanning zo snel en volledig mogelijk te laten verlopen is het daarom belangrijk de tijdens de inspanning opgebouwde spierspanning zo snel mogelijk op te heffen. Dit kunnen we bereiken door: het voorkomen van snelle afkoeling door het nemen van een warme douche en door vochtige kleding te vervangen door droge warme kleding rustige rekkingsoefeningen. De oefeningen die we hiervoor gebruiken moeten langzaam en binnen de pijngrens worden uitgevoerd (zelf)massage Daarnaast moet gelet worden op: het aanvullen van de brandstofvoorraden door het gebruiken van koolhydraatrijke maaltijden (liefst binnen twee uur na de laatste inspanning van de dag) het aanvullen van de vochthuishouding. Het is belangrijk om gedurende de gehele dag regelmatig water te drinken. Zonder inspanning heeft het lichaam voor een goede nierfunctie al ongeveer 1,5 liter water per dag nodig. Fruit en groenten bevatten water, maar niet voldoende om hierin te voorzien. Koffie, thee en veel frisdranken onttrekken vocht aan het lichaam en zijn dus niet geschikt om de watervoorraad aan te vullen.

11 vragen over warm-up & cool-down 1. Het effect van de warm-up blijkt in de eerste plaats in het bindweefsel plaats te vinden. Wat is bindweefsel eigenlijk? 2. Waar komen we in het menselijk lichaam bindweefsel tegen? 3. Wat is het effect van temperatuurstijging op het bewegingsapparaat? 4. Waarom is het beter om bij aanvang van de warm-up de gewrichten niet eindstandig te belasten? 5. Wat verstaan we onder het passieve deel van de warm-up? 6. Hoe lang duurt een goede warm-up en op welk tijdstip van de dag vindt de warm-up plaats? 7. Is verend rekken tijdens de warm-up goed of fout? 8. Waarop is het eerste (of algemene) deel van de warm-up gericht? 9. Noem drie manieren om een goede cool-down te bewerkstelligen. 10. Wat is het beste tijdstip om de glycogeenvoorraden (= de spierbrandstof) in de spieren aan te vullen?

Ligamentaire laesie enkelgewricht

Ligamentaire laesie enkelgewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentaire

Nadere informatie

Ligamentair letsel kniegewricht

Ligamentair letsel kniegewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentair letsel

Nadere informatie

Het bewegingsstelsel. 1 Inleiding

Het bewegingsstelsel. 1 Inleiding DC 14 Het bewegingsstelsel 1 Inleiding Wij bewegen voortdurend. Om dat mogelijk te maken, hebben we een heel systeem. Dat systeem bestaat voornamelijk uit beenderen, gewrichten en spieren. De spieren worden

Nadere informatie

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* * fysiotherapie in goede handen.

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* *  fysiotherapie in goede handen. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* 0118-629996* www.fysiconadorst.nl* Enkeldistorsie Algemeen Uw arts of fysiotherapeut heeft als oorzaak voor uw enkelklachten geconstateerd dat er sprake is van een

Nadere informatie

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997.

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997. De trainers Links: Henk van Roemburg Midden: Marjo de Groot Rechts: Henk Moerkens Loopt sinds 2006 bij Flevo Delta. Is gediplomeerd trainer sinds 2010. Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd

Nadere informatie

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen Blessurepreventie Blessurepreventie bestaat uit drie luiken: Primaire preventie is gericht op het voorkomen van nieuwe letsels. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen

Nadere informatie

SENIOREN LOPEN MET HUN HOOFD!

SENIOREN LOPEN MET HUN HOOFD! SENIOREN LOPEN MET HUN HOOFD! TJITTE KAMMINGA 2 TJITTE KAMMINGA - Fysiotherapeut/manueel therapeut - Ex-hersteltrainer Haagatletiek - Ex-docent fysiotherapie HS Leiden - Auteur De nieuwe warming-up (2000)

Nadere informatie

Hardlopen Voor Beginners

Hardlopen Voor Beginners Hardlopen Voor Beginners Loopgroep Noord Nederland Klazienaveen DE LUNA" DE LEEUW 1 7891 TS KLAZIENAVEEN. Inhoudsopgave * Verantwoord beginnen met hardlopen * Starten zonder loopervaring * Alles over de

Nadere informatie

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar

Knieaandoeningen. Chirurgie. Beter voor elkaar Knieaandoeningen Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen.

Nadere informatie

BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN

BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN TJITTE KAMMINGA fysiotherapeut/manueel therapeut docent fysiotherapie HS-Leiden blessurehersteltrainer Haagatletiek auteur: Hardlopen zonder blessures BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Naam: BOTTEN EN SPIEREN Het menselijk lichaam

Naam: BOTTEN EN SPIEREN Het menselijk lichaam Naam: BOTTEN EN SPIEREN Het menselijk lichaam Waarom heb je botten nodig? Het skelet is onmisbaar. Het houdt je overeind en geeft je lichaam vorm. Zonder het skelet zou je een soort pudding zijn. Je skelet

Nadere informatie

Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat

Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat Warming-up theorie Blessures Warming-up praktijk. Handige sites Waarom een warming-up? Sportcultuur Gewoonte Kennis MHC? Definitie: Warming-up

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn.

Gebroken bot (fractuur): Er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn. Knie aandoeningen Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaken van de meest voorkomende knieaandoeningen en de meest gebruikelijke behandelingen. Uw persoonlijke situatie kan echter

Nadere informatie

LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND

LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND LEEFSTIJLADVIEZEN BIJ ATROSE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Om klachten van uw gewrichten zo veel mogelijk te voorkomen, zijn een

Nadere informatie

Opdracht: hardlopen en ouder worden

Opdracht: hardlopen en ouder worden Trainen met Masters Datum: 11 november 2017 Opdracht: hardlopen en ouder worden Welke fysieke aspecten gaan achteruit bij het ouder worden? Wat kun je hier tegen doen? 1 Opdracht: denk hierbij aan: 1.

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging. Basisstof 1. Stevigheid bij dieren door:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging. Basisstof 1. Stevigheid bij dieren door: Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging Basisstof 1 Stevigheid bij dieren door: - uitwendig skelet (pantser bij bv. insecten aan de buitenkant) - inwendig skelet (botten aan de binnenkant) Alle botten

Nadere informatie

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012

STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 STARTEN NA EEN BLESSURE: WANNEER, WAT, HOE? TJITTE KAMMINGA Datum 10-11-2012 TJITTE KAMMINGA DOCENT FYSIOTHERAPIE HS LEIDEN FYSIOTHERAPEUT/MANUEEL THERAPEUT EX- TRAINER HARDLOPER WWW.TJITTEKAMMINGA.NL

Nadere informatie

core stability training

core stability training core stability training Inleiding: Het strekken van de heup en de onderrug Het strekken van de heup veroorzaakt bij dansers vaak overbelasting van de onderrug. De verkorte stijve heupbuigers zorgen er

Nadere informatie

! Fig. 1: hoekstandsverandering grote teengewricht (10, 11)

! Fig. 1: hoekstandsverandering grote teengewricht (10, 11) 1. Oefeningen. We komen dan tot de volgende lenigmakende oefeningen, die specifiek zijn voor het hardlopen. Het zijn oefeningen die de mobiliteit in de gewrichten van de grote teen, voet, enkel, knie,

Nadere informatie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl/ Frozen shoulder

Nadere informatie

P I J N A P O T H E E K. N L

P I J N A P O T H E E K. N L SPIER- EN GEWRICHTS- PIJN WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SOORTEN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL SPIER-

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door een scholier 1032 woorden 16 januari keer beoordeeld

6,3. Samenvatting door een scholier 1032 woorden 16 januari keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1032 woorden 16 januari 2012 6,3 8 keer beoordeeld Vak LO Les 3B Trainingschema maken: Kiezen welke lichaamskenmerken je wilt verbeteren Lenigheid Duur Figuurverbetering

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie (Lage bloeddruk bij staan

Orthostatische hypotensie (Lage bloeddruk bij staan Orthostatische hypotensie (Lage bloeddruk bij staan Inleiding Orthostatische hypotensie betekent letterlijk; lage bloeddruk bij staan. In deze folder wordt uitgelegd hoe de normale bloeddruk tot stand

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

Knieaandoening. Chirurgie

Knieaandoening. Chirurgie Knieaandoening Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 De gezonde knie...4 Wat kan er mis zijn met de knie?...6 Welke onderzoeken zijn mogelijk?...8 Behandelingsmogelijkheden...9 Wat kunt u als patiënt

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen

Doorliggen voorkomen Doorliggen voorkomen Wat is decubitus? Decubitus (doorligplekken) wordt veroorzaakt door voortdurende druk. Door druk wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Decubitus kan in verschillende

Nadere informatie

Chinese Hoofd-Nek-Schouders

Chinese Hoofd-Nek-Schouders Sportmassage Dient om de hele conditie van het lichaam en voornamelijk de spieren te verbeteren. Sporters presteren beter, hebben minder last van blessures en herstellen sneller na de inspanning. Deze

Nadere informatie

Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter

Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter Tekst: Aller, L. van Bruning, B. Smit, Y. Amsterdam, 1 juni 2007 Inhoud Trainingsdocument handboogsport... 1 Inhoud... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie

Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - hersteltrainer

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Blessure aan de achillespees De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze

Nadere informatie

Warming-up vv Winsum

Warming-up vv Winsum Warming up vv Winsum Voor alle sporten geldt een goed begin is het halve werk. De warming-up is zowel fysiek als mentaal een prima voorbereiding op de lichamelijke inspanning die komen gaat. Voor veel

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie Orthostatische hypotensie Wat is het? Orthostatische hypotensie betekent letterlijk; lage bloeddruk bij staan. In deze folder wordt uitgelegd hoe de normale bloeddruk tot stand komt en wat de oorzaken

Nadere informatie

De schouder. Anatomie De schouder bestaat uit 3 botstukken: - het schouderblad met de schouderkom - de bovenarm met schouderkop - het sleutelbeen

De schouder. Anatomie De schouder bestaat uit 3 botstukken: - het schouderblad met de schouderkom - de bovenarm met schouderkop - het sleutelbeen De schouder De schouder is een relatief complex gewricht. De vorm van het gewricht laat het toe om onze arm in alle richtingen te bewegen. Zolang alle componenten normaal functioneren kan de schouder perfect

Nadere informatie

Syncope. Uitleg en adviezen

Syncope. Uitleg en adviezen Syncope Uitleg en adviezen Syncope Syncope is het moeilijke woord voor aanvallen van kortdurend bewustzijnsverlies dat veroorzaakt wordt doordat de bloeddruk even weg valt. De meest voorkomende oorzaak

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

ORIËNTATIELOOP: BEWEGEN EN GEZONDHEID

ORIËNTATIELOOP: BEWEGEN EN GEZONDHEID ORIËNTATIELOOP: BEWEGEN EN GEZONDHEID THEMA: DE ORGANEN WATER Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 procent uit water. Voldoende water drinken is essentieel voor het menselijke lichaam, vooral wanneer

Nadere informatie

MIND & MOVEMENT COACH. Bewegen

MIND & MOVEMENT COACH. Bewegen Bewegen Om te kunnen bewegen hebben we spieren nodig, maar ook een skelet dat ons lichaam vorm geeft en de beweging mogelijk maakt. Onze gewrichten zorgen er voor dat dit mogelijk is binnen ons lichaam.

Nadere informatie

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Core training Door: Roeland Smits Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Voorbereiding krachttraining zwemmen: Core training: In eerste instantie zal er een grondige bases gelegd moeten worden waar

Nadere informatie

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen.

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen. Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat inhoudt dat er geen apparaten aan te pas komen. Een osteopaat gaat uit van de visie dat de mens biologisch één geheel is en dat alle afzonderlijke delen (systemen)

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

AANDOENINGEN VAN DE KNIE

AANDOENINGEN VAN DE KNIE AANDOENINGEN VAN DE KNIE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over aandoeningen van de knie en de meest gebruikelijke behandelingen. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Schouderexploratie. Orthopedie. Ingreep aan de schouder. Schoudergewricht

Schouderexploratie. Orthopedie. Ingreep aan de schouder. Schoudergewricht Orthopedie Schouderexploratie Ingreep aan de schouder Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat een schouderoperatie (schouderexploratie) wordt verricht. Tijdens deze ingreep wordt uw schouder

Nadere informatie

SI- gewrichtsklachten

SI- gewrichtsklachten SI- gewrichtsklachten De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken en daarmee tussen de rug en de

Nadere informatie

Inspanningsfysiologie. Energiesystemen. Fosfaatpool. Hoofdstuk 5. 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem

Inspanningsfysiologie. Energiesystemen. Fosfaatpool. Hoofdstuk 5. 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem Inspanningsfysiologie Hoofdstuk 5 Energiesystemen 1. Fosfaatpool 2. Melkzuursysteem 3. Zuurstofsysteem Fosfaatpool Anaërobe alactische systeem Energierijke fosfaatverbindingen in de cel Voorraad ATP en

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Informatie. Ergotherapie bij reumatoïde artritis

Informatie. Ergotherapie bij reumatoïde artritis Informatie Ergotherapie bij reumatoïde artritis Inleiding In deze folder leest u meer informatie over leefstijladviezen bij reumatoïde artritis (RA) die u kunnen helpen om de gevolgen van de reumatische

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe heup krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

JAARPLANNING TRAININGEN Wedstrijd en Masterszwemmen

JAARPLANNING TRAININGEN Wedstrijd en Masterszwemmen DE TRAININGSZONES: (gemaakt nav diverse artikelen op internet en de KNZB trainingszones) Hersteltraining of net na een ziekte/blessure Zwemsnelheid 60% - 65% Ontspannen. Aëroob 0 (actief herstel) Afvoer

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

DE BEPALENDE FACTOREN In de heup zelf zien we dat de uitdraai bepaald wordt door een drietal factoren.

DE BEPALENDE FACTOREN In de heup zelf zien we dat de uitdraai bepaald wordt door een drietal factoren. HET UITDRAAIEN VAN DE HEUP BIJ DANSERS Ted Wlllemsen, fysio- manueeltherapeut INLEIDING De techniek van het klassieke ballet is gebaseerd op het vermogen om de heupgewrichten zover mogelijk uit te draaien.

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

Sportgezondheid : Warming-up : Hoe en Waarom? Versie september 2005 Bron: KNHB / R.Meeus / J.Etienne / B.Bams

Sportgezondheid : Warming-up : Hoe en Waarom? Versie september 2005 Bron: KNHB / R.Meeus / J.Etienne / B.Bams Sportgezondheid : Warming-up : Hoe en Waarom? Versie september 2005 Bron: KNHB / R.Meeus / J.Etienne / B.Bams De noodzaak van een warming-up voor een wedstrijd of training is algemeen aanvaard in de sportwereld.

Nadere informatie

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen Speciaal voor mensen met artrose is in diverse fysiotherapiepraktijken

Nadere informatie

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld

6,9. Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november keer beoordeeld Presentatie door een scholier 1940 woorden 14 november 2016 6,9 15 keer beoordeeld Vak LO Sportblessures Inleiding We weten allemaal dat sporten gezond is. Maar te veel sporten is ook niet goed voor je

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 Warming up! De warming/up heeft als doel de sporter voor te bereiden op de training of op de wedstrijd. De warming-up is daarom

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE 17964 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten. Wat is

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Je lichaam als een kinetische keten

Je lichaam als een kinetische keten Je lichaam als een kinetische keten De kinetische keten in het kort Voet stabiliteit Enkel mobiliteit Knie stabiliteit Heup mobiliteit Lumbale wervels (onderrug) stabiliteit Thoracale wervels (bovenrug)

Nadere informatie

Peesaandoeningen I Inleiding

Peesaandoeningen I Inleiding Peesaandoeningen I Inleiding Wat is een pees? Pezen zorgen voor de aanhechting van een spier op een vast punt in het lichaam. Meestal betreft dit een botstuk. De overgang van de spier naar de pees is geleidelijk

Nadere informatie

Zero Point Brochure feel it real. Bevaplast BV Postbus 82, NL-8170 AB Vaassen +31 (0)

Zero Point Brochure feel it real. Bevaplast BV Postbus 82, NL-8170 AB Vaassen +31 (0) Zero Point Brochure 2014 feel it real. Bevaplast BV Postbus 82, NL-8170 AB Vaassen +31 (0)578 571 736 sales@bevaplast.nl www.bevaplast.nl Het merk Zero Point bestaat sinds 2009 en heeft een sterke merknaam

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4 Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Achillespeesklachten De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze folder leest u over de mogelijkheden van behandeling

Nadere informatie

Sportmassage BASIS. Mario Blokken

Sportmassage BASIS. Mario Blokken Sportmassage BASIS Mario Blokken Inleiding Sportmassage Uitvoeren van technieken ter bevordering van de lichamelijke conditie + eventueel verzachten van nadelige gevolgen van de sport Hoe en waarom? Op

Nadere informatie

Artrose in de schouder

Artrose in de schouder Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose.

Nadere informatie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie

Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Kijkoperatie in een gewricht Arthroscopie Als u last hebt van een gewricht, kan dat vele verschillende oorzaken hebben. Op grond van uw klachten, het onderzoek van uw gewricht en eventuele röntgenfoto's

Nadere informatie

Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam docent

Nadere informatie

Veiligheid, hygiene & organisatie 29 mei 2009 Assistent Trainer Waterpolo 2 Copyright: KNZB

Veiligheid, hygiene & organisatie 29 mei 2009 Assistent Trainer Waterpolo 2 Copyright: KNZB Veiligheid, hygiene & organisatie 29 mei 2009 Assistent Trainer Waterpolo 2 Copyright: KNZB Blessures & ongelukken Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Dat wil zeggen dat er maar weinig mis hoeft

Nadere informatie

AANDOENINGEN VAN DE KNIE

AANDOENINGEN VAN DE KNIE AANDOENINGEN VAN DE KNIE In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over aandoeningen van de knie en de meest gebruikelijke behandelingen. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

De beenderen in het hoofd vormen samen de schedel. De schedel word gedragen door de wervelkolom die in de romp naar beneden loopt.

De beenderen in het hoofd vormen samen de schedel. De schedel word gedragen door de wervelkolom die in de romp naar beneden loopt. THEMA 8 Paragraaf 1 het skelet De mens heeft ( net als alle andere gewervelden) een inwendig skelet of geraamte. Dit skelet bestaat uit vele beenderen (botten). De beenderen in het hoofd vormen samen de

Nadere informatie

Verzwikte of verstuikte enkel

Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Verzwikte of verstuikte enkel Vrijwel iedereen verzwikt of verstuikt wel eens een enkel. Bij een verzwikking is de schade beperkt; uw enkel is niet meer dan een beetje gezwollen

Nadere informatie

Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding

Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om uw schouderklachten operatief te behandelen met behulp van een kijkoperatie

Nadere informatie

Preventietips voor sportblessures

Preventietips voor sportblessures .Stef Verheyden Kinesitherapie Preventietips voor sportblessures Groepspraktijk De Brug Waarom blessurepreventie? Sportbeoefening en sportblessures, jammer genoeg gaan ze al te vaak samen. Vroeg of laat

Nadere informatie

Warming-up & Cooling-down

Warming-up & Cooling-down Warming-up & Cooling-down Atletiekvereniging Athloi Warming-up Het basisdoel van de warming up is de spieren voorbereiden op de arbeid die komen gaat. De temperatuur in de spieren ligt gemiddeld 2 graden

Nadere informatie

Sportief bewegen met artrose. Artrose

Sportief bewegen met artrose. Artrose Sportief bewegen met artrose Artrose Sportief bewegen met artrose...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Informatie. Ergotherapie bij artrose

Informatie. Ergotherapie bij artrose Informatie Ergotherapie bij artrose Inleiding In deze folder leest u meer informatie over leefstijladviezen bij artrose die u kunnen helpen om de gevolgen van de reumatische aandoening te beperken. Ergotherapie

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten.

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Orthostatische hypotensie

Orthostatische hypotensie Orthostatische hypotensie Orthostatische hypotensie betekent letterlijk: een lage bloeddruk bij staan. In deze folder leest u meer over orthostatische hypotensie en bijbehorende klachten en geven wij u

Nadere informatie

FYSIOTHERAPEUTISCH OEFENSCHEMA NA EEN OPERATIE VAN DE BORST MET OKSELKLIERDISSECTIE

FYSIOTHERAPEUTISCH OEFENSCHEMA NA EEN OPERATIE VAN DE BORST MET OKSELKLIERDISSECTIE FYSIOTHERAPEUTISCH OEFENSCHEMA NA EEN OPERATIE VAN DE BORST MET OKSELKLIERDISSECTIE 602 Inleiding Het belangrijkste doel van oefenen na een borstoperatie is om te zorgen dat het schoudergewricht, armen

Nadere informatie

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose?

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose? Schouderartrose Artrose in de schouder Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op

Nadere informatie

Een persoon raakt opgewonden en begint te hyperventileren. Om de hyperventilatie te stoppen, pakt hij een plastic zak.

Een persoon raakt opgewonden en begint te hyperventileren. Om de hyperventilatie te stoppen, pakt hij een plastic zak. Examentrainer Vragen Hyperventilatie Het overmatig snel verversen van de lucht in de longen wordt hyperventilatie genoemd. Door bewust of onbewust snel in en uit te ademen, daalt de concentratie van CO

Nadere informatie

Blessure preventie hardlopen: BELASTING - BELASTBAARHEID in BALANS

Blessure preventie hardlopen: BELASTING - BELASTBAARHEID in BALANS Blessure preventie hardlopen: BELASTING - BELASTBAARHEID in BALANS 05-11-2016 VOORSTELLEN Bert van Essen Sportarts gedurende 25 jaar Eindhoven, Sportmax Op buitenpoli van Maxima Medisch Centrum (MMC) in

Nadere informatie

De achillespees is de dikke pees van je kuitspier naar je hiel. Door overbelasting kan de achillespees geïrriteerd raken.

De achillespees is de dikke pees van je kuitspier naar je hiel. Door overbelasting kan de achillespees geïrriteerd raken. Werkstuk door een scholier 2129 woorden 8 december 2006 7,5 14 keer beoordeeld Vak LO Blessure Preventie Opgave 1 Badminton - Achillespeesontsteking - Rugklachten - Schouderblessures - Achillespeesontsteking:

Nadere informatie

Arthroscopische neerplastiek. Orthopedie

Arthroscopische neerplastiek. Orthopedie Arthroscopische neerplastiek Orthopedie Inhoudsopgave Inleiding...4 De schouder...4 Behandeling...6 Diagnose en onderzoek...6 De operatie...7 Mogelijke complicatie...8 Anesthesie (verdoving)...9 De eerste

Nadere informatie

Methoden voor training van het uithoudingsvermogen

Methoden voor training van het uithoudingsvermogen Methoden voor training van het uithoudingsvermogen Deel 1 Algemeen In dit stuk worden verschillende trainingsmethodieken besproken die het duur uithoudingsvermogen en snelheid uithoudingsvermogen verbeteren.

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

Toelichting bij de schema s

Toelichting bij de schema s Toelichting bij de schema s De ervaring leert dat het even wennen is om op schema s te trainen. Belangrijk is natuurlijk, om te beginnen, dat duidelijk is wat de trainer bedoelt. Vandaar deze toelichting.

Nadere informatie

Orthopedie Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek)

Orthopedie Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Orthopedie Arthroscopische subacromiale decompressie van de schouder (Neerplastiek) Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om uw schouderklachten operatief te behandelen met behulp van een

Nadere informatie

DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga

DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen

Nadere informatie

9-2-2012. Nederland fietsland. Marleen de Koning, sportarts in opleiding Blessurepreventie en -behandeling. Werkzaam op SGA Laurentius Roermond

9-2-2012. Nederland fietsland. Marleen de Koning, sportarts in opleiding Blessurepreventie en -behandeling. Werkzaam op SGA Laurentius Roermond Even voorstellen voorstellen Wielersymposium Marleen de Koning, sportarts in opleiding Blessurepreventie en -behandeling Werkzaam op SGA Laurentius Roermond Posterholt 7 februari 2011 Indeling Inleiding

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

SLIJTAGE BESTAAT NIET! ARTHROSE WEL. TJITTE KAMMINGA

SLIJTAGE BESTAAT NIET! ARTHROSE WEL. TJITTE KAMMINGA SLIJTAGE BESTAAT NIET! ARTHROSE WEL. TJITTE KAMMINGA TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen

Nadere informatie

Ergonomie. 1. Werkhouding

Ergonomie. 1. Werkhouding Ergonomie Tijdens het werken op het platform is het van belang om op de juiste manier te tillen, op de werkhouding te letten en een juiste werkplekinrichting te organiseren. Dit om te voorkomen dat er

Nadere informatie

1.2.3 Vooruitblik... 9

1.2.3 Vooruitblik... 9 XIII 1 Bindweefsel als een organiserend systeem...................................... 1 1.1 Van scheiden en verbinden............................................................ 2 1.2 Verbinden en scheiden

Nadere informatie

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding 2.10 Rugpreventie bij kleuterleiding Werkwinkel info : Doelgroep : PA, kleuterleiding Duurtijd : +/- 75 minuten Omschrijving : Rugklachten zijn een veelvoorkomende aandoening in het kleuteronderwijs Deze

Nadere informatie