Aanleiding. Doel. Doelstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanleiding. Doel. Doelstellingen"

Transcriptie

1

2

3

4

5 Aanleiding We leven in een snel veranderende maatschappij en een goede verbinding tussen hoger onderwijs en werkveld is belangrijker dan ooit tevoren. In onze professionele bacheloropleidingen leiden we rechtstreeks op voor de arbeidsmarkt en dienen we structureel een invulling te geven aan de noden op de arbeidsmarkt. In tijden van een afnemende beroepsbevolking, als gevolg van vergrijzing en ontgroening, staat het werkveld de komende decennia voor een grote uitdaging. De uitdaging voor onderwijspartners is het hoger onderwijs toegankelijker te maken voor het werkveld door een brug te slaan tussen onderwijs en werkveld. Om er op die manier enerzijds voor te zorgen dat de competenties van studenten beter aansluiten op een euregionale arbeidsmarkt en anderzijds de drempel te verlagen voor bedrijven ten aanzien van de onderzoeken dienstverleningspeiler van hogescholen. Drie projectpartners uit het GoLeWe programma, namelijk Hogeschool Zuyd in Sittard, Plantijn Hogeschool in Antwerpen en de Provinciale Hogeschool Limburg in Hasselt, zijn de uitdaging aangegaan om een projectenbureau op te zetten. Deze projectenbureaus vormen de schakel de brug tussen hogeschool en werkveld om te komen tot een betere aansluiting. Er is ingezet op een verbetering van de kwaliteit van praktijkleren, op stimuleren van uitwisseling van kennis en vaardigheden en op een professionelere dienstverlening van de hogescholen richting werkveld. Om zo de co-creatie met het werkveld te verbinden, verbreden en versterken. Doel Het doel van een projectenbureau binnen een hogeschool is het vormen van één loket waar bedrijven en instellingen terecht kunnen met al hun vragen en opdrachten op het gebied van co-creatie. De projectenbureaus vormen de verbindende schakel tussen studenten, docenten en bedrijven met als doel de leervragen van de student en expertisevragen vanuit het werkveld te beantwoorden. De vraag van de klant staat hierbij centraal! Doelstellingen De basisgedachte is steeds om de transfer van kennis en competenties tussen hogeschool en werkveld te faciliteren. Als zodanig sluit het projectenbureau contracten af met de bedrijven en instellingen enerzijds en met de opleidingen en/of studenten anderzijds. De uitvoering van de door het werkveld aangeboden projecten, opdrachten en jobs sluiten zoveel mogelijk aan bij de opleidingen binnen de hogeschool en worden waar mogelijk opgenomen als werkvorm binnen de curricula.

6 Daarbij is het de bedoeling dat opdrachtgevers, studenten en lectoren toegevoegde waarde creëren voor elkaar:. Studenten krijgen tijdens hun studie meer kansen tot echte werkervaringen en een beter beeld van de verwachtingen uit het werkveld. Daarnaast bouwen zij hierdoor tijdens hun studie aan een portfolio van opdrachten, beroepscompetenties en een professioneel netwerk.. Lectoren en docenten doen hun voordeel doordat zij praktijkcases kunnen opnemen in hun cursusmateriaal, de vinger aan de pols houden en een beter inzicht krijgen in de noden en wensen van het werkveld. Zij kunnen hun kennis professionaliseren en hun netwerk verder uitbouwen. Meer nog, bij multidisciplinaire samenwerking in dienstverleningsopdrachten met studenten worden tevens bredere inzichten en toepassingsdomeinen van het eigen vakgebied (her)ontdekt.. De betrokken hogeschool maakt haar professionele en praktijkgerichte ambities waar en creëert toegevoegde waarde voor het werkveld waarvoor zij desgewenst een vergoeding kan vragen. Bedrijven, instellingen en overheden hebben via het projectenbureau toegang tot een pool van studenten, lectoren en onderzoekers met up-to-date kennis en vaardigheden, die direct een meerwaarde kunnen bieden voor hun organisatie (als stagiair, werkstudent of projectmedewerker). Win-winsituatie Dankzij de co-creatie van bedrijven met hogescholen zijn er voor beide partijen een waaier aan opportuniteiten. Bedrijven zien onderzoeken en projectopdrachten uitgevoerd die anders door onvoldoende tijd of menskracht niet volbracht kunnen worden. Dankzij de inzet van studenten krijgt het bedrijf toegang tot nieuwe out of the box ideeën. Tevens beschikken onderzoekers van de hogescholen over permanent evoluerende kennis. Dit maakt dat de kwaliteit van informatie aan bedrijven specialistisch van aard is. De diversiteit en specificiteit van het human capital binnen hogescholen scheppen een grote toegevoegde waarde voor de opdrachtgevers. Daar waar studenten in het verleden voornamelijk ervaring opdeden via hun stage wordt dit traject uitgebreid en aangevuld met verschillende werkvormen voor het ontwikkelen van hun beroepscompetenties. Hogescholen blijven door de kennisuitwisseling met het werkveld up-to-date en kunnen het onderwijs afstemmen op de veranderingen in de omgeving en verder innoveren. Samenwerking en verschillen projectpartners GoLeWe vormde de ideale springplank en rode draad voor elke projectpartner om het projectenbureau in te richten en tegelijkertijd te leren van elkaars expertise en ervaringen te delen over projectwerking met het werkveld. Elk projectenbureau heeft zijn eigen organisatie met een specifieke structuur, communicatie-kanalen, ICT-ondersteuning en prospectie opgezet.

7 Natuurlijk zijn er ook verschillen. Naast de cultuurverschillen is een financiële stagevergoeding voor de student geaccepteerd in Nederland maar nieuw voor Bel gië. Verder wordt het projectbureau in Nederland naast de bestaande dienstverlening geplaatst terwijl de projectenbureaus in België als overkoepelend worden gezien in alle contacten met het werkveld. Positie Onderstaand schema geeft de positie van het projectenbureau weer als de verbindende schakel tussen het onderwijs, het werkveld en andere betrokken partijen zoals stakeholders die betrokken zijn bij de onderzoeksgroepen. Bovendien schetst het schema de relatie van de verschillende partijen ten opzichte van het projectenbureau. Figuur 1. Relatie werkveld onderwijs.

8 Werkwijze Om de lancering en de werking van de projectenbureaus te ondersteunen en draagvlak te creëren, zijn er binnen de deelnemende departementen of opleidingen overlegstructuren opgezet. Zo is er een stuurgroep en een werkgroep. De stuurgroep heeft als doel het businessplan van het projectenbureau en het daaraan gekoppelde actieplan mee vorm te geven, te sturen en op te volgen. De onderwijskundige werkgroepen zorgen voor interne ondersteuning van de projectwerking. Het projectenbureau zorgt voor de prospectie en acquisitie. Als er een aanvraag binnenkomt, zorgt de coördinator door middel van een intakegesprek met de opdrachtgever voor een heldere vraagstelling. Het intakegesprek is één van de cruciale momenten in het voortraject van projectwerking. Het is van groot belang dat de klant met de nodige diepgang het probleem kan situeren en toelichten en dat de vraagstelling helder en afgebakend vertaald kan worden. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Vervolgens wordt de opdracht uitgezet naar de betreffende persoon of opleiding binnen de werkgroep. Er is regelmatig overleg waarbij de binnengekomen en openstaande opdrachten worden besproken en waarbij het niveau en kwaliteit van de opdracht worden bepaald. Hierna wordt gekeken welke student of groep studenten de beste competenties heeft om deze opdracht uit te voeren. De coördinator van het projectenbureau bewaakt de dagelijkse operatie en streeft er steeds weer naar om maatwerk te leveren. Opdrachtgevers kunnen het hele jaar door opdrachten beschikbaar stellen van elk niveau en elk formaat. Het projectenbureau zoekt bij elke opdracht een passende oplossing en zet zich in voor zowel de proceskant als de inhoudelijke aspecten van een project. Daaronder vallen ook de nazorg en borging van de opgedane kennis en ervaring. Kwaliteit Om de klantcontacten te optimaliseren heeft elk projectenbureau gezorgd voor een klantrelatie beheersysteem. De voordelen hiervan zijn :. Het efficiënter inrichten van de werkprocessen. Het vastleggen van behaalde resultaten en kwaliteitstoetsing via rapportages. Het verkrijgen van marketinggegevens. De kwaliteit van de uitvoering van de opdracht wordt zowel gemeten voor, tijdens en na de opdracht. Voor de start van een opdracht worden de competenties van de student en/of lectoren getoetst aan de competenties van de opdracht. Tijdens de opdracht vindt een evaluatie en tussentijdse beoordeling plaats zodat op tijd eventuele bijsturingen kunnen plaatsvinden. Alle partijen (student, opdrachtgever en docent/ lector) worden betrokken bij de slotevaluatie en eindbeoordeling van de opdracht.

9 Kennisvalorisatie Naast kwaliteitsmetingen zal het projectenbureau zich ook inzetten voor kennisvalorisatie. Hoe kunnen we de meerwaarde van kennis uit stages en projecten terug laten vloeien in het onderwijs en visa versa kennis uit onderwijs- en onderzoeksprojecten duurzaam invoeren in het werkveld. Hiervoor is kennisuitwisseling nodig tussen de betrokken partijen want kennis delen is kennis vermenigvuldigen. Arbeidsmarktbehoeften De behoeften van de arbeidsmarkt kunnen worden omschreven als heterogeen. Er bestaan verschillen tussen grote en kleine bedrijven, tussen verschillende sectoren en tussen culturen in de verschillende regio s. Sectoren die grotendeels uit kleine bedrijven bestaan, zoals de marketing en communicatiesector, hebben behoefte aan arbeidskrachten die direct inzetbaar zijn. Een goede aansluiting tussen hogeschool en arbeidsmarkt, met name op gebied van praktische kennis en vaardigheden, is daarom essentieel. Grotere en meer kennisintensieve bedrijven zijn eerder geneigd om arbeidskrachten met de juiste leercompetenties te werven. Zij zijn genoodzaakt om schoolverlaters een leertraject te laten doormaken voordat zij toegevoegde waarde kunnen leveren. Arbeidskrachten met de juiste leercompetenties en talenten zijn sneller en beter in staat om dit traject te doorlopen en sluiten daarmee beter aan bij de behoeften van dergelijke bedrijven. Het projectenbureau brengt de behoeften van de verschillende sectoren in kaart. Overleg tussen projectenbureau en de verschillende opleidingen is van belang om adequaat op de sectorspecifieke noden en wensen van het werkveld te kunnen inspelen. De brugfunctie van het projectenbureau kan daarmee zorgen voor een verbeterde afstemming tussen hogeschool en arbeidsmarkt. Ambities De projectenbureaus zijn in 2010 gestart en hebben inmiddels een groot netwerk opgebouwd, al heel wat opdrachten uitgevoerd en best practices opgedaan. De primaire ambitie is om de continuïteit van de projectenbureaus en hun brugfunctie in de toekomst verder te verankeren binnen de werking van de hogeschool. Daarnaast behoort een grensoverschrijdende samenwerking tussen de verschillende projectpartners tot de ambities. Hierbij is het doel een duurzame samenwerking en de mogelijkheid tot uitwisselingsprogramma s voor zowel studenten als docenten.

10 Best Practice Zuyd / PBM LeerWerkBedrijf Duurzaam Doorwerken Vanuit het LeerWerkBedrijf (LWB = onderdeel van het projectbureau) Duurzaam Doorwerken wordt de Work Ability Index (WAI) uitgevoerd. De WAI is een in Finland ontwikkeld instrument om het fysieke, psychische en sociale arbeidsvermogen van individuen te meten en te monitoren. De WAI meet of een medewerker nog voldoet aan de gestelde beroepseisen, nu en in de nabije toekomst. De faculteit People & Business Management is licentiehouder van de WAI. Hiermee helpen we bedrijven om de duurzame inzetbaarheid van werknemers in kaart te brengen. De Gulpener bierbrouwerij is een van de vele bedrijven waar we de WAI hebben afgenomen. Voorbereiding en opvolging zijn van groot belang, in de afgelopen 2 jaar is de opgedane ervaring omgebouwd naar een samenhangend traject met een scala aan opvolgende interventies om de werkinzetbaarheid te verbeteren. Deze interventietrajecten variëren van het realiseren van strategisch personeelsbeleid tot en met lang lopende vitaliteittrajecten. Ook deze trajecten worden uitgevoerd door studenten en docenten vanuit het LWB, samen met professionals uit het domein arbeid en gezondheid. Bij Gulpener is inmiddels in aansluiting op de WAI gedurende twee jaar met drie opeenvolgende deelprojecten o.a. het functiehuis herontworpen met als resultaat een bredere inzetbaarheid van medewerkers, een hogere tevredenheid, kostenreductie, en een verbeterd rendement. Bredere inzetbaarheid van medewerkers maakt hen meer uitwisselbaar, houdt de functie interessant en dynamisch, en komt het kennisbehoud door vertrek van ouderen uit de organisatie ten goede. Door middel van tweejaarlijkse herhaalmeting gaat de WAI deel uit maken van de bedrijfsvoeringcyclus. De opgedane kennis in projecten en praktijktijd vloeit terug in de minor Duurzaam Doorwerken, zodat deze steeds een up-to-date kennisbasis heeft. Ingrid Brands, Projectbureau PBM Kees Vreugdenhil, Coördinator PBM LWB Duurzaam Doorwerken / Lid Lectoraat Innovatief Ondernemen

11 Best Practice Communicatie Campus at Work Binnen het departement communicatie van de Plantijn Hogeschool is er heel wat expertise aanwezig, die een toegevoegde waarde heeft voor bedrijven en instellingen uit het werkveld. Een voorbeeld van zo een expertisedomein is de bedrijfsfilm. Bedrijven willen steeds vaker gebruik maken van audiovisueel materiaal om zichzelf naar het publiek te presenteren op internet, beurzen of bij klanten. De Plantijn Hogeschool is de organisator van het Festival van de Bedrijfsfilm dat jaarlijks plaatsvindt, geeft cursussen binnen het expertisedomein en beschikt over de benodigde apparatuur. Bijgevolg beschikken wij over zowel personeel als studenten met kennis en kunde van scripts, formats, opname en montage. Via het projectenbureau Campus at Work kunnen bedrijven nu gebruik maken van deze expertise die voordien slechts beperkt toegankelijk was. Verschillende bedrijven, instellingen en projectorganisaties hebben dat ondertussen gedaan en beschikken nu over een representatieve bedrijfsfilm. Is dit nu alleen een voordeel voor het werkveld? Absoluut niet! Onze studenten doen praktijkervaring op en werken al tijdens hun studies aan hun CV. Lectoren behouden dankzij deze werkwijze hun voeling met de praktijk. Duidelijk een positieve balans voor alle betrokkenen. Evert Martens, Campus at Work, Plantijn Hogeschool Tot slot Euregionalisering is van groot belang om de arbeidsmarkt te verbreden. Tijdens het project Goesting in Leren en Werken is er een euregionaal netwerk ontstaan van projectpartners in Vlaanderen en Zuid-Nederland, waarbij we van elkaars expertise hebben geleerd, een grensoverschrijdende samenwerking hebben gerealiseerd en de eerste aanzet hebben gemaakt richting het versterken van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Het doel daarbij was en is nog steeds om studenten beter voor te bereiden op een euregionale arbeidsmarkt door het onderwijs beter af te stemmen op het werkveld. Meer weten?

Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management

Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management Hogeschool Zuyd Faculteit People & Business Management 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Ingrid Brands Projectbureau Bart van Dolderen LeerWerkBedrijf Aanleiding Missie Positie Organisatie

Nadere informatie

Via Campus at Work. Bezoek voor een overzicht en concrete toelichting van de professionele diensten van Campus at Work.

Via Campus at Work. Bezoek  voor een overzicht en concrete toelichting van de professionele diensten van Campus at Work. Expertise werkt Hebt u ooit overwogen om een opdracht binnen uw organisatie te laten uitvoeren door een hogeschool? Jong talent en specialisten die hun kennis en vaardigheden inzetten om kwalitatieve resultaten

Nadere informatie

Evi Knuts projectcoördinator

Evi Knuts projectcoördinator Evi Knuts projectcoördinator 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Dubbele probleemstelling Onderwijs Werkveld Professionele gerichtheid van de bacheloropleiding Onderzoek en innovatie

Nadere informatie

Overzicht inzet werkveldcontacten initieel onderwijs HsZ / PBM

Overzicht inzet werkveldcontacten initieel onderwijs HsZ / PBM Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen EduBROn, Universiteit Antwerpen Groep T-Hogeschool Leuven Hogeschool Zeeland Hogeschool Zuyd KaHo Sint-Lieven NHTV Internationale Hogeschool Breda Provinciale

Nadere informatie

Leven Lang Leren voor professionals

Leven Lang Leren voor professionals Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen EduBROn, Universiteit Antwerpen Groep T-Hogeschool Leuven Hogeschool Zeeland Hogeschool Zuyd KaHo Sint-Lieven NHTV Internationale Hogeschool Breda Provinciale

Nadere informatie

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Inhoud 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 Professionele

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Toelichting bij de berekening van de scores

Toelichting bij de berekening van de scores Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen EduBROn, Universiteit Antwerpen Groep T-Hogeschool Leuven Hogeschool Zeeland Hogeschool Zuyd KaHo Sint-Lieven NHTV Internationale Hogeschool Breda Provinciale

Nadere informatie

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg

Auditrapportage 2014. Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel. Dynamiek onderweg Auditrapportage 2014 Bijlage 1 Typologieën en het fasemodel Dynamiek onderweg De vier geïdentificeerde typologieën van de Centra co-creator; incubator; transformator; facilitator - zijn hieronder kort

Nadere informatie

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS

Project Initiatie Document Leerwerkbedrijf KOMPAS De geaccrediteerde Stichting Kompas Nederland en ROC Leeuwenborgh Opleidingen hebben samen het initiatief genbomen om te komen tot een gemeenschappelijk leerwerkbedrijf concept. Dit leerwerkbedrijf wil

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 FUSION TEAMS Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 Aanleiding van het onderzoek; observaties uit de praktijk Eerder weinig jongeren met niet Belgische achtergrond

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst met opleiding Sport & Bewegen van Hogeschool Inholland Collegebesluit Besluitpunten college 1. Het college stelt de samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?'

'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' 'Hoe kunnen de WOW organisaties meer investeren jong talent?' Het YPN wil samen met de WOW-organisaties haar schouders zetten onder de profilering van de beheerorganisaties bij kinderen, jongeren, studenten,

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie 10 klimaatmaatregelen voor innovatie We hebben als overheid de ambitie om bij de te dragen in Vlaanderen als topregio. Vandaag leven we in een context van beperking. Van meer, met minder. En nóg meer met

Nadere informatie

Studententutoraat en sociale integratie

Studententutoraat en sociale integratie GoLeWeGoLeWe-acties 2.5 Studententutoraat en sociale integratie 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Kennismaking Context Doel Aanpak Effecten Toekomst? Bespreking w w w. g o l e w e.

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment

Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment Op zoek naar de juiste professional? Smart Recruitment hebbes! Herkenbaar? Het moment dat u met absolute zekerheid weet dat u de juiste kandidaat voor uw bedrijf heeft gevonden? Of dat u gewoon weet dit

Nadere informatie

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik

Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Congres Logistiek Slim verbinden! Tien jaar Lectoraat Logistiek: terug- en vooruitblik Stef Weijers, Lector Logistiek en Allianties, HAN 31 januari 2013 Anno 2012 In Logistiek is 15% van de bedrijven wel

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

Aandacht voor jouw ambitie!

Aandacht voor jouw ambitie! Aandacht voor jouw ambitie! ROC Rivor is hét opleidingscentrum van regio Rivierenland. Wij bieden een breed scala aan opleidingen, cursussen en trainingen voor jongeren en volwassenen. Toch zijn we een

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

We willen de Zeeuwse jongeren zo goed mogelijk toerusten voor hun latere rollen als werknemer, ondernemer, ouder, burger et cetera.

We willen de Zeeuwse jongeren zo goed mogelijk toerusten voor hun latere rollen als werknemer, ondernemer, ouder, burger et cetera. 2 In de afgelopen jaren is al veel gedaan om het onderwijs in Zeeland meer toekomstbestendig te maken. Daarmee is een aanzet gegeven voor een gezonde toekomst van het onderwijs in Zeeland, maar ligt er

Nadere informatie

WELKOM. Geert Vannieuwenhuyze. De Lovie vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw

WELKOM. Geert Vannieuwenhuyze. De Lovie vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw WELKOM Geert Vannieuwenhuyze De Lovie vzw 1 Situering Wijzigende maatschappij, wetgeving, rolpatronen, stem van de gebruiker, mogelijkheden overheid, Effect op Manier waarop mensen hun loopbaan uitbouwen

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

We werken al veel samen op het gebied waar het kan en meer geconcentreerd. zodat er meer geld beschikbaar komt opleidingen meer specialistisch zijn

We werken al veel samen op het gebied waar het kan en meer geconcentreerd. zodat er meer geld beschikbaar komt opleidingen meer specialistisch zijn 2 In de afgelopen jaren is al veel gedaan om het onderwijs in Zeeland meer toekomstbestendig te maken. Daarmee is een aanzet gegeven voor een gezonde toekomst van het onderwijs in Zeeland, maar ligt er

Nadere informatie

Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs. Karin Kleine

Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs. Karin Kleine Praktijkervaring een plaats geven in het onderwijs Karin Kleine Professionaliseren Opleiding Werkervaring Persoonlijke kenmerken Motivatie/ondernemerschap teamintervisie Leren van en met elkaar Individueel

Nadere informatie

Inzet van ervaringskennis van studenten

Inzet van ervaringskennis van studenten Inzet van ervaringskennis van studenten Simona Karbouniaris, docent-onderzoeker, Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht. Het Kenniscentrum Sociale Innovatie is een samenwerkingsverband van

Nadere informatie

POP POP. Programma workshop POP. 1. Algemeen kader Situering POP. 2. Link Werkervaring (Wim Van Ammel Web vzw) 3. Aan de slag!

POP POP. Programma workshop POP. 1. Algemeen kader Situering POP. 2. Link Werkervaring (Wim Van Ammel Web vzw) 3. Aan de slag! Programma workshop 1. Algemeen kader Situering Aanleiding Project -model 2. Link Werkervaring (Wim Van Ammel Web vzw) 3. Aan de slag! 1 Achtergrond: Evoluties op de AM: uitdagingen toenemend aantal knelpuntberoepen

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Beleidsplan AUHL

Beleidsplan AUHL Beleidsplan AUHL 2019-2024 S I T U E R I N G Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL) is één van de 5 Vlaamse associaties en heeft als partnerinstellingen: Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende perceptie van arbeid Traditionele organisatie modellen

Nadere informatie

Zonder de aanwezigheid van een groep trekkers, kan een proces zoals competentiemanagement niet slagen.

Zonder de aanwezigheid van een groep trekkers, kan een proces zoals competentiemanagement niet slagen. Thuishulp vzw Sector: Gezinszorg + kinderzorg Aantal werknemers: 4500 werknemers Contact: Liesbeth Stevens Senior stafmedewerker Sint-Jansstraat 32-38 1000 Brussel 02/515 06 16 lies.stevens@socmut.be Thuishulp

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN

FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN INLEIDING Fontys wil in 2020 een open betekenisvolle kennisinstelling zijn, verankerd in de verschillende regio s in Zuid-Nederland. Wij focussen

Nadere informatie

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei

managing people meeting aspirations Natuurlijke groei managing people meeting aspirations Natuurlijke groei geloof Wij hebben een gemeenschappelijke visie pagina - managing people, meeting aspirations Vandaag verhoogt CPM de prestaties op elk niveau van uw

Nadere informatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie

Xcellent. in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xcellent in performance ontwikkeling van mens en organisatie Xpertise Xpert Xact Xcellent + Xpertise Een geslaagd opleidingstraject begint met kennis. Onze kennis, maar ook die van u. P3transfer heeft

Nadere informatie

Collegereeks: Boeken die spreken

Collegereeks: Boeken die spreken Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen EduBROn, Universiteit Antwerpen Groep T-Hogeschool Leuven Hogeschool Zeeland Hogeschool Zuyd KaHo Sint-Lieven NHTV Internationale Hogeschool Breda Provinciale

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Leren van en met elkaar

Leren van en met elkaar Leren van en met elkaar Leer- en Innovatie- Netwerk (LIN) Een Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een intensieve samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie. Euroforce B.V.

Bedrijfspresentatie. Euroforce B.V. Bedrijfspresentatie Algemeen is opgericht in 2001 en is begonnen als uitzendorganisatie, inmiddels heeft Euroforce zich ontwikkeld tot een breder dienstverlenende organisatie en hebben we veel ervaring

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

Op weg naar de (academische) opleidingsschool

Op weg naar de (academische) opleidingsschool Discussienota Nationalgeographic.nl Adviescommissie ADEF OidS Mei 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Uitgangspunten Samen Opleiden 2. Ambities van (academische) opleidingsscholen 3. Concept Samen Opleiden

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

ROUTEPLANNER 2016 & RICHTING 2017

ROUTEPLANNER 2016 & RICHTING 2017 MEER INFORMATIE OVER EIGENHEID SAMEN GASTVRIJ CO-CREATIE LEREND VERBETEREN VERWANT 8+ CLIËNT & NETWERK 2020 PARTICIPATIE MAATSCHAPPIJ MEDEWERKER TOP 20 ZUIDWESTER 8+ MEDEWERKER ORGANISATIE MAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject

Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject Inhoud 1. Bekendheid van de opleiding 2. Algemene tevredenheid over

Nadere informatie

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente Het succes van samenwerking Het project VAKwerk Doel van het project: het optimaliseren van kansen op werk door te investeren in de kansen door

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende visie op arbeid Traditionele organisatie modellen zijn

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

VGN Kennisbeleid

VGN Kennisbeleid VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN Kennisbeleid 2016-2018 VGN-publicatie: 716.248 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Waarom en hoe 5 3 Onze uitdagingen 6 3.1 Professionals in vernieuwde zorg 6 32 Voldoende goed geschoolde

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

Boardroom Strategisch Leiderschap

Boardroom Strategisch Leiderschap Boardroom Strategisch Leiderschap COHORT 2017 Ga voor goud! Strategisch leiderschap als sleutel voor waardeontwikkeling Als eigenaar, partner, directeur of manager van een middelgrote of snelgroeiende

Nadere informatie

De drietrapsraket internationale stages in de lucht: Academy for Leisure, NHTV Breda

De drietrapsraket internationale stages in de lucht: Academy for Leisure, NHTV Breda COSPA Dag De drietrapsraket internationale stages in de lucht: Academy for Leisure, NHTV Breda Olaf Ernst, Organisatie stages/beleidsverantwoordelijke Praktijkleren Angelique Grippeling, Internationale

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Advies over de moderniseringsagenda hoger onderwijs van de Europese Unie

Advies over de moderniseringsagenda hoger onderwijs van de Europese Unie Raad Hoger Onderwijs 8 maart 2016 RHO-RHO-ADV-1516-006 Advies over de moderniseringsagenda hoger onderwijs van de Europese Unie Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Customer Relationship Management De cursus Customer Relationship Management (CRM) duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie 2012 Van Co-creatie naar Co-prestatie Programma Trends Hoe is het nu Toekomstmuziek Trends Vergrijzing en ontgroening Krimpende arbeidsmarkt Economische migratie Selffulfilling prophecy Moeizame euregionale

Nadere informatie

Gezamenlijke doelstellingen

Gezamenlijke doelstellingen 1 Gezamenlijke doelstellingen Stad Antwerpen Lokale tewerkstelling Ondersteunen onderwijs Antwerpen fvb-ffc Constructiv Gekwalificeerde bouwvakarbeiders Eén loket voor iedereen. VDAB Arbeidsbemiddeling

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

STAGEINSTELLINGEN ONDERZOEK HJO-JURISTEN ZUYD HOGESCHOOL. Geachte heer/mevrouw,

STAGEINSTELLINGEN ONDERZOEK HJO-JURISTEN ZUYD HOGESCHOOL. Geachte heer/mevrouw, STAGEINSTELLINGEN ONDERZOEK HJO-JURISTEN ZUYD HOGESCHOOL Geachte heer/mevrouw, De Hogere Juridische Opleiding (HJO) is ontstaan vanuit de voormalige opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD).

Nadere informatie

Case Development Centre

Case Development Centre Case Development Centre Toepassing van cases in het onderwijs Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap Hoe kan Rotterdam bestaande kennis op nieuwe wijze inzetten om de innovatiegraad van de industrie

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari Praktijkgericht onderzoek naar Social Return

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari Praktijkgericht onderzoek naar Social Return Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari 2015 Praktijkgericht onderzoek naar Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Lectoraat Juridische Aspecten van

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure Brochure Uw situatie Nederlandse werkgevers zijn ervan overtuigd dat een vergrijzende en ontgroenende arbeidsmarkt leidt tot stijgende personeelskosten [bron: CBS/2013]. De kans dat relatief meer ouderen

Nadere informatie

Sweeburg advies training opleiding

Sweeburg advies training opleiding Sweeburg advies training opleiding Algemene Brochure Praktijkgerichte opleidingen en cursussen voor professionals individueel klassikaal incompany www.sweeburg.nl 1 Sweeburg Verbeter je kennis én haal

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

Koen Lemmink Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool

Koen Lemmink Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Koen Lemmink (l) en Johan de Jong. Koen Lemmink Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Een twaalftal studenten zit rond een grote tafel in één van

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn)

Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn) WELKOM Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn) VERLEDEN - Van ATB naar GTB. - Arbeidstrajectbegeleiding van werkzoekende met een arbeidsbeperking. - Van VAPH en projectsubsidie naar

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Product Management De cursus Product Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties in Utrecht.

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Contextschets Techniek

Contextschets Techniek Contextschets Techniek Nationaal Techniekpact 2020... 2 Welke activiteiten ondernemen de hbo-instellingen?... 2 Welke activiteiten ondernemen de universiteiten?... 3 Welke activiteiten onderneemt de 3TU?...

Nadere informatie

bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN

bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN bijlage 1 bij agendapunt 4.2/15DB12 HERSTELPLAN OPLEIDING COMMUNICATIEMANAGEMENT HOGESCHOOL WEST-VLAANDEREN Globale achtergrond van waaruit dit herstelplan is ontstaan. De opleiding communicatiemanagement

Nadere informatie