Uitnodiging. Dag van de Limburgse Financial. donderdag 26 september in Roermond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging. Dag van de Limburgse Financial. donderdag 26 september in Roermond"

Transcriptie

1 Uitnodiging Dag van de Limburgse Financial donderdag 26 september in Roermond Schrijf nu in voor de derde editie van dit unieke themacongres met masterclasses en netwerkmogelijkheden! Georganiseerd door: Fagro, Rabobank, Maastricht University, Zuyd Hogeschool Partners van dit congres zijn: Ambassadeurs van dit congres zijn:

2 Inhoud Tijdens het plenaire deel van het unieke themacongres geven de CFO van Arcadis en de Rector Magnificus van Maastricht University hun visie op de positie van Limburg in de huidige economische situatie en welke ontwikkelingen er zijn. Hoe kijken zij naar de toekomst en welke kansen en bedreigingen zien zij voor organisaties in deze regio? Wat is de rol van u als finance professional in deze woelige tijden, waarin organisaties snel veranderen, meer klantgericht en ondernemend dienen te zijn en tevens in control moeten blijven? Na het plenaire deel volgt een vakinhoudelijke verdieping in de vorm van masterclasses. De masterclasses worden net als voorgaande jaren verzorgd door gerenommeerde organisaties uit Limburg. U kunt zich inschrijven voor twee masterclasses naar keuze. Keynote Speakers tijdens plenaire gedeelte 1. Duurzaamheid en de CFO: een relevante combinatie? Spreker: Renier Vree, Chief Financial Officer bij Arcadis Duurzaam ondernemen is onmiskenbaar een trend in het bedrijfsleven. De CFO krijgt hier mee te maken in beslissingen rondom de ondernemingsdoelstellingen, risicomanagement, belastingen en de financiering van een onderneming. De heer Vree laat zien hoe ARCADIS duurzaamheid betrekt in dit soort beslissingen. Hij zal ook voorbeelden geven van infrastructurele projecten die ARCADIS in Limburg realiseert. 2. Limburgse kansen in Brainport 2020 Spreker: Luc Soete, Rector Magnificus bij Maastricht University In het plenaire deel geeft prof. dr. Luc Soete, Rector Magnificus van Maastricht University, ons inzicht in de Limburgse kansen voor Brainport 2020 en gaat hij in op het strategisch programma Kennis/As Limburg. Wat heeft deze veelbelovende economische spil Limburg te bieden? Waar liggen de kansen en wat is ervoor nodig om deze kansen te verzilveren?

3 Masterclasses 1. DSM s Innovation Center in Urmond als motor voor wereldwijde innovatie Spreker: Rob Kirschbaum, VP Open Innovation tezamen met Gerard Hannen, VP Finance & Control bij DSM Om DSM s mission statement create brighter lives for people today and generations to come te realiseren, is innovatie om tot duurzame oplossingen te komen een must. DSM heeft het bereiken van excellence in innovation systematisch aangepakt en heeft wereldwijd een aantal Innovatie Centra gerealiseerd, te beginnen in Urmond in De ambitieuze Innovatie sales targets werden in 2010 ruim overschreden en we zijn goed op weg om dat in 2015 opnieuw te doen. Tijdens deze Masterclass zal vooral worden ingegaan op DSM s ontwikkelingen ten behoeve van de Bio Based Economy. 2. Asset management: zwaar beleg(g)en Spreker: Stephan Theunissen, Compliance & Risk Officer bij Wonen Limburg De corporatiesector anno 2013: waardedalingen van woningen, diverse schandalen in de sector, verminderde leencapaciteit bij banken en een afnemend consumentenvertrouwen door onzekerheid over de toekomst. De verkoop van huurwoningen als stabiele inkomstenbron voor woningcorporaties is verdwenen. Samen met de noodzakelijke overheidsbezuinigingen én heffingen houdt dit in dat het verdienmodel bij corporaties stevig onder druk staat. En nu? Interne scheiding binnen de corporatie van de diverse rollen: vastgoedbelegger, ontwikkelaar, maatschappelijk ondernemer en vermogensbeheerder. Hiermee doet tevens asset management haar intrede. Tijdens de masterclass gaan we samen met u dieper in op deze materie. 3. Ontwikkelingen in toezicht en de rol van de financial Spreker: Niek van den Munckhof, senior adviseur enhanced relationship tezamen met Debora Herveille, specialist internationaal en Henny Sonntag, senior accountmanager bij de Belastingdienst Hoe bereik je dat burgers en bedrijven aan hun fiscale verplichtingen voldoen? Welke rol speelt toezicht daarin? Welke ontwikkelingen in toezicht zijn er? De mogelijkheden variëren van repressief toezicht tot een strategische partnerrelatie. De financial speelt een cruciale rol bij deze beslissing. Thema s als handhavingsregie, horizontalisering, transparantie en duurzaam ondernemen passeren de revue in deze workshop. 4. Strategie concreet maken tot op de werkvloer! Spreker: Jeannette Flapper, zorgverkoopster en functionaris AO/IC tezamen met Arnold Wijngaarden, hoofd Control bij Radar De ontwikkeling, implementatie en het onderhoud van de strategiekaart bij Radar komen tijdens deze masterclass aan bod. Strategie concreet doorvertalen tot op de werkvloer lukt vaak niet. Wat zijn succesfactoren en valkuilen? Wat is hierin de rol van de controller? De invulling van het dashboard met KPI s, de managementrapportage, krijgt meer betekenis en samenhang. De planning en controlcyclus wordt aangescherpt op een sterk veranderend zorglandschap.

4 5. Voorspelbaarheid gewenst! Hoe optimaliseer je als sterk groeiend cyclisch bedrijf je financiële voorspelbaarheid in een constant veranderende omgeving? Spreker: Yves Pfennings, treasurer and corporate tax manager tezamen met Frank Frissen, Director Human Resources & General Affairs bij OCI Nitrogen Als introductie zal door Frank Frissen kort worden stil gestaan bij het ontstaan van OCI Nitrogen BV en de bedrijfsontwikkelingen sinds de overname van de Kunstmest -en Melamine activiteiten van DSM in Yves Pfennings zal vervolgens ingaan op de ingezette ontwikkelingen rond optimalisatie van de financiële voorspelbaarheid binnen een cyclisch bedrijf als OCI Nitrogen. Er wordt inzicht gegeven hoe een sterk cash genererend OCI Nitrogen omgaat met haar belangrijkste financiële stakeholders. Cultuuraspecten spelen hierbij een belangrijke rol. 6. Effectief changemanagement, ervaringen vanuit de praktijk Spreker: Marco Jongen, Controller bij Vebego Effectief change management. Ervaringen vanuit diverse verandertrajecten die bepalend zijn geweest voor een succesvol veranderingstraject om operationele en financiële resultaten te optimaliseren zonder (teveel) onrust gedurende het verandertraject. De sessie gaat in op de valkuilen, succesfactoren, de kritieke onderdelen en het belang van de communicatie. Vanuit de verschillende fasen in het proces (planning, voorbereiding, transitie en monitoring) wordt hierop nader ingegaan. 7. Rekening-courant in concernverband: gewoon boeken? Spreker: Remco Rosbeek, partner bij Boels Zanders Advocaten Een boeking in rekening-courant is als het topje van een ijsberg. Daaronder schuilen heel wat juridische aspecten, die verband houden met de gekozen concern- en financieringsstructuur en meerpartijenverrekening binnen het concern. De rechtspraak op dit vlak is sterk in beweging. In de praktijk stellen we vast dat in ongeveer de helft van de gevallen de verrekening in concernverband juridisch niet in orde is. In deze masterclass geven we u graag meer inzicht in wat zich onder het oppervlak bevindt, zodat u de daaraan verbonden kansen en risico s tijdig kunt signaleren binnen uw organisatie. 8. Het onderscheidend vermogen van het Designer Outlet Centre Roermond Spreker: Marc Bauwens, General Manager bij Designer Outlet Centre Roermond B.V. Tijdens deze masterclass geeft Marc Bauwens u inzicht in het overweldigend succes van het Designer Outlet Centre Roermond, dat klaarblijkelijk geen hinder schijnt te ondervinden van de economische crisis en het wankele consumentenvertrouwen. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de cruciale factoren waardoor het Designer Outlet waarde creëert en zich onderscheidt van het retaillandschap in het algemeen.

5 Dagvoorzitter Guido Thys, bedrijfsverloskundige Guido Thys is door de jaren heen uitgegroeid tot een erkende bron van kennis en inspiratie voor ondernemers, managers en medewerkers. Vele van zijn concepten en termen, zoals Doosje++, plezant en gunbaarheidsfactor zijn uitgegroeid tot vaste begrippen in de strategie en activiteiten van honderden organisaties. Programma 26 September 12:00 u. Ontvangst met quick lunch 12:45 u. Opening door dagvoorzitter Guido Thys u. Renier Vree, Chief Financial Officer bij Arcadis 14:00 u. Luc Soete, Rector Magnificus bij Maastricht University u. Netwerkgelegenheid onder het genot van een drankje en snack 15:30 u. Verplaatsing naar de verschillende masterclasses 15:40 u. Eerste ronde masterclasses u. Verplaatsing naar de masterclasses u. Tweede ronde masterclasses u. Einde masterclasses u. Verrassende dagafsluiting u. Dinerbuffet: gezellig napraten en netwerken Deelname & inschrijven De deelnamekosten bedragen 195,- excl. BTW en inclusief catering. Deelname levert 4 PE punten op. U kunt zich inschrijven via Het aantal plaatsen is beperkt. Locatie Het congres vindt plaats in TheaterHotel De Oranjerie, Kloosterwandplein in Roermond. Over de organisatie & Stichting Limburgse Financials De vier organiserende partijen hebben de Stichting Limburgse Financials opgericht. Deze stichting heeft als doel een bijdrage te leveren aan het behouden en aantrekken van finance professionals voor de provincie Limburg. De stichting heeft geen winstoogmerk.

6

Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg. Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek

Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg. Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek 1 Factoren Vestigingsklimaat Zwaartepunten van 1 e tranche

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

Marieke Huysentruyt - Faculty fellow London School of Economics, academic director Seforis

Marieke Huysentruyt - Faculty fellow London School of Economics, academic director Seforis De Social Enterprise Monitor 2015 A Inhoudsopgave Woorden vooraf Woorden vooraf...................................... i Management samenvatting............................... 1 Consistente groei.....................................

Nadere informatie

Visiedocument over het beroep van de Financieel Professional

Visiedocument over het beroep van de Financieel Professional In cl Be us ro ief ep Co sp nc ro ep fie t l Visiedocument over het beroep van de Financieel Professional Over NBA-VRC NBA-VRC is een samenwerking tussen de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

Nadere informatie

www.pwc.nl Jaarbericht 2013/2014

www.pwc.nl Jaarbericht 2013/2014 www.pwc.nl Jaarbericht 2013/2014 Inhoudsopgave Voorwoord van onze voorzitter 3 Kerncijfers 7 Interview: Inzichten over megatrends vertalen naar de praktijk 9 Bij PwC in Nederland werken ruim 4.200 mensen

Nadere informatie

Publiek Privaat Profileren

Publiek Privaat Profileren Business Based Innoveren < 1 Publiek Privaat Profileren Samenwerken aan meer bètatechnici in het beroepsonderwijs Ervaringen uit het eerste jaar Centres of Expertise en Centra voor innovatief vakmanschap

Nadere informatie

LEA-ondersteuningsactiviteiten 2011

LEA-ondersteuningsactiviteiten 2011 Het is intussen vijf jaar geleden dat veel gemeenten aan de slag zijn gegaan met het opzetten van een Lokale Educatieve Agenda. Wij willen dit jaar samen met u een pas op de plaats maken en inventariseren

Nadere informatie

Bouwstenen voor een nieuw businessmodel

Bouwstenen voor een nieuw businessmodel Bouwstenen voor een nieuw businessmodel 1 Bouwstenen voor een nieuw businessmodel kpmg.nl Inhoud bouwstenen 1 2 3 4 5 Voorwoord Op weg naar professioneel partnership Anders kijken naar financiering Werkkapitaal

Nadere informatie

Uitvoering sectorinvesteringsplannen. mbo en hbo

Uitvoering sectorinvesteringsplannen. mbo en hbo Uitvoering sectorinvesteringsplannen mbo en hbo Colofon Uitgave Platform Bèta Techniek Lange Voorhout 20, 2514 EE Den Haag Postbus 556, 2501 CN Den Haag T (070) 311 97 11 F (070) 311 97 10 info@platformbetatechniek.nl

Nadere informatie

Beurswijzer Beursplattegrond pagina 5 Programma seminars pagina 9 Deelnemersoverzicht pagina 14. Credit Expo 2014 Nieuwegein Business Center

Beurswijzer Beursplattegrond pagina 5 Programma seminars pagina 9 Deelnemersoverzicht pagina 14. Credit Expo 2014 Nieuwegein Business Center Vakbeurs voor Credit Management 6 Credit Expo 2014 Nieuwegein Business Center www.creditexpo.nl Beurswijzer Beursplattegrond pagina 5 Programma seminars pagina 9 Deelnemersoverzicht pagina 14 + beter betalende

Nadere informatie

Provincie Limburg, oktober 2012. Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg

Provincie Limburg, oktober 2012. Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Provincie Limburg, oktober 2012 Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Inhoudsopgave 1 Inleiding p. 3 2 Het belang van de sector Life Sciences & Health voor Limburg p. 6 2.1 Bedrijvigheid

Nadere informatie

De belofte om het klantbelang centraal te stellen. De tussenstand

De belofte om het klantbelang centraal te stellen. De tussenstand De belofte om het klantbelang centraal te stellen De tussenstand Amsterdam, 20 juni 2014 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke

Nadere informatie

KENNISMANAGEMENT. Intelligent omgaan met kennis. Drs. Rob van der Spek Dr. André Spijkervet

KENNISMANAGEMENT. Intelligent omgaan met kennis. Drs. Rob van der Spek Dr. André Spijkervet KENNISMANAGEMENT Intelligent omgaan met kennis Drs. Rob van der Spek Dr. André Spijkervet Foto voorzijde: Visie en flexibiliteit. Kennismanagement heeft tot doel de kennishuishouding in een organisatie

Nadere informatie

Hart voor goed wonen. Ondernemingsplan. Huis & Erf

Hart voor goed wonen. Ondernemingsplan. Huis & Erf Hart voor goed wonen Ondernemingsplan 2014 2017 Huis & Erf Inhoud einddoel Einddoel 3 Inleiding 4 Breed inzetbaar 1. Hart voor de omgeving 6 Flexibele omvang Aanspreekbaar Multidisciplinair Proactief 2.

Nadere informatie

Professionalisering van besturen in het primair onderwijs

Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Professionalisering van besturen in het primair onderwijs 2 - Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Verslag van de commissie

Nadere informatie

Cyberrisico s onder controle? Risicomanagement in het digitale tijdperk

Cyberrisico s onder controle? Risicomanagement in het digitale tijdperk Whitepaper Cyberrisico s onder controle? Risicomanagement in het digitale tijdperk Wat zijn de digitale risico s die in uw organisatie om aandacht vragen? Fraude, hacken, lekken of manipuleren van informatie,

Nadere informatie

Toezicht houden onder de loep. Het intern toezicht in het primair onderwijs

Toezicht houden onder de loep. Het intern toezicht in het primair onderwijs Toezicht houden onder de loep Het intern toezicht in het primair onderwijs Toezicht houden onder de loep Het intern toezicht in het primair onderwijs 2 toezicht houden onder de loep Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Goed bestuur in MKB familiebedrijven

Goed bestuur in MKB familiebedrijven Windesheim zet kennis in werking Windesheim zet kennis in werking ONDERZOEK Goed bestuur in MKB familiebedrijven Lectoraat Familiebedrijven Ondernemers over hun overwegingen en keuzes Driekwart van het

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg

Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Colofon Uitgave Provincie Limburg bezoekadres: Limburglaan 10 te Maastricht postadres: Postbus 5700, 6202 MA Maastricht tel.: +31 (0)43 389 99 99 e-mail:

Nadere informatie

Woningcorporaties resetten zich

Woningcorporaties resetten zich KPMG Branchegroep Woningcorporaties Woningcorporaties resetten zich Verslag van het onderzoek naar veranderingen en uitdagingen voor de corporatiesector kpmg.nl 2011 KPMG Advisory N.V. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Gedragseconomie als Business case voor innovatie

Gedragseconomie als Business case voor innovatie Gedragseconomie als Business case voor innovatie Op welke manier kan het lectoraat Gedragseconomie levensvatbaar gemaakt worden? Auteur: Leander Verkaik Studentnummer: 0796013 Klas: BE49 Opleiding: Bedrijfseconomie

Nadere informatie

WERK IS DE BESTE ZORG. Participatie voor de meest kwetsbaren in de participatiewet

WERK IS DE BESTE ZORG. Participatie voor de meest kwetsbaren in de participatiewet WERK IS DE BESTE ZORG Participatie voor de meest kwetsbaren in de participatiewet 2 3 Naar verwachting worden over zes maanden worden de Participatiewet, Wmo 2015 en de Jeugdwet van kracht. Gemeenten en

Nadere informatie

U doet vast aan flex

U doet vast aan flex U doet vast aan flex Randvoorwaarden voor succesvolle flexconstructies Inhoudsopgave Samenvatting 1. Opzet onderzoek en onderzoeksmodel 09 1.1 Aanleiding en onderzoeksvraag 09 1.2 Onderzoeksmodel 10 2.

Nadere informatie

OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT

OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT Management accounting control Resultaatverbetering en cultuurverandering OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT Open-Book Management is een manier van bedrijfsvoering die past bij organisaties die

Nadere informatie

Shared Service Centers binnen de overheid Meer met minder. Master Thesis

Shared Service Centers binnen de overheid Meer met minder. Master Thesis Master Thesis Mark Poen Utrecht, augustus 2005 Studentnummer: 527908 Universiteit van Tilburg Versiebeheer Versie Datum Opmerking 0.1 23 mei 2005 Eerste opzet scriptie 0.11 16 juni 2005 Verdere invulling

Nadere informatie

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met (Big) Data Gedreven Gemeente Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data In samenwerking met Maart 2015, 1ste editie PDF, Den Haag Auteurs Eric de Kruik, Kwaliteitsinstituut Nederlandse

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Rabobank Groep

Jaarverslag 2014. Rabobank Groep Jaarverslag 2014 Rabobank Groep Bericht van de voorzitter Het jaar 2014 vormt in veel opzichten een positief keerpunt voor de Rabobank. Na een bewogen 2013 hebben we in dit jaar belangrijke stappen genomen

Nadere informatie

MBA- en managementopleidingen. dé Action Learning business school. www.bsn.eu

MBA- en managementopleidingen. dé Action Learning business school. www.bsn.eu MBA- en managementopleidingen dé Action Learning business school www.bsn.eu dé action learning business school Inhoud 3 Welkom bij dé Action Learning business school 4 Waarom Business School Nederland?

Nadere informatie