SOCIAAL AKKOORD GEZONDHEIDSDIENSTEN VAN GEËVALUEERD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SOCIAAL AKKOORD GEZONDHEIDSDIENSTEN VAN GEËVALUEERD"

Transcriptie

1 SOCIAAL AKKOORD GEZONDHEIDSDIENSTEN VAN GEËVALUEERD Nu de termijn van het sociaal akkoord voor de gezondheidsdiensten meer dan halfweg is, achtten wij het nuttig om de implementatie van dit akkoord punt voor punt te evalueren. 1. ALGEMEEN PRINCIPE BETREFFENDE DE GEVOLGEN VAN DE SUBSIDIËRING TOEGEKEND VOOR DE PERSONEELSKOSTEN: Met dit principe wordt bevestigd dat indien een subsidiëring wordt toegekend die elementen bevat van de loonkost, het personeel effectief deze voordelen moet genieten. De bevoegde inspectiediensten zullen inbreuken vaststellen en bestraffen. 2. VAKANTIEGELD: ROB EN RVT De financiering van het vakantiegeld was reeds verzekerd vóór het SA. In het ministerieel besluit van 6 november 2003 was opgenomen onder Sectie 1., Deel A1: de financiering van de personeelsnorm, artikel 7, C): het dubbel vakantiegeld. Verdere financiering werd doorgevoerd met het ministerieel besluit van 16 februari 2007 tot wijziging van het MB van 6 november 2003 dat aan artikel 7 een precisering aan toevoegt: (92% van het bruto maandloon, inclusief de onregelmatige prestaties en de haard- en standplaatstoelage). ZIEKENHUIZEN Het budget van de financiële middelen van de ziekenhuizen is vervat in het koninklijk besluit van 25 april 2002, Afdeling II, onderafdeling 14, onderdeel B9 van het budget. Bij koninklijk besluit van 12 mei 2006 werd er een artikel 19bis ingevoegd dat de elementen bevat waarvan de kosten door onderafdeling B9 worden gedekt. Artikel 79ter, ingevoegd bij KB van 19 juni 2007 regelt de financiering van het vakantiegeld aan 92%, gefaseerd zoals voorzien in het sectoraal akkoord. Wat de contractuelen betreft; zij genoten reeds het vakantiegeld zoals de privésector. Voor die contractuelen die op 31 december 2004 nog niet het vakantiegeld aan 92% genoten, zal het vakantiegeld worden opgetrokken tot het niveau van 92%, eveneens gefaseerd zoals voor de statutairen het geval is. 3. ARBEIDSOVEREENKOMST: 3.1 AANBEVELING INZAKE STATUTAIR MAKEN De onderhandelingspartners doen een dringende aanbeveling om contractuele personeelsleden met een anciënniteit van 5 jaar statutair te maken.

2 3.2 TOEKENNING VAN HET BEDIENDECONTRACT AAN ARBEIDERS NA EEN BEPAALDE ANCIËNNITEIT Vanaf 1 januari 2006 moeten arbeiders met ten minste 5 jaar anciënniteit onder een bediendecontract moeten tewerkgesteld worden. Het akkoord zegt hierover dat de uitvoering [ ]zal berusten op een gedetailleerde juridische analyse vanwege de Minister bevoegd voor deze materies met het oog op de evaluatie van de gevolgen van de toepassingsmodaliteiten van dit punt. Er zal dus eerst een gedetailleerde juridische analyse moeten gebeuren vooraleer dit punt wordt geïmplementeerd. 3.3 BEPALINGEN VAN TOEPASSING VANAF 1 JANUARI 2009 Vanaf 1 januari 2009 zullen alle contractuele verbintenissen aangegaan worden onder bediendecontract. 3.4 SPECIFIEKE BEPALINGEN BETREFFENDE VERZORGEND PERSONEEL Vanaf 1 januari 2006 moet het contractuele verzorgend personeel onder bediendecontract tewerkgesteld worden om in aanmerking te komen als verzorgend personeel in het kader van de normen en/of de subsidiëring. Dit moet ook worden toegepast op personeel boven norm. 4. AUTOMATISCH RECHT OP MAATREGELEN VAN EINDELOOPBAAN VOOR BEPAALDE PERSONEELSCATEGORIEËN: Ziekenhuizen Het budget van de financiële middelen van de ziekenhuizen is vervat in het koninklijk besluit van 25 april 2002, Afdeling II, onderafdeling 14, onderdeel B9 van het budget. Bij koninklijk besluit van 12 mei 2006 werd er een artikel 19bis ingevoegd dat de elementen bevat waarvan de kosten door onderafdeling B9 worden gedekt. In artikel 79, 3, gewijzigd door het koninklijk besluit van 10 novvember 2006, is de volgende vermelding opgenomen: Teneinde in alle ziekenhuizen de eindeloopbaanmaatregelen te financieren, wordt vanaf 1 oktober 2005 onderdeel B9 verhoogd met een bedrag om die bijhorende kosten te dekken. Verder neemt het artikel 79 de categorieën over die vermeld worden in het sectoraal akkoord. RVT en ROB Dit punt krijgt zijn uitvoering in het koninklijk besluit van 15 september 2006 tot uitvoering van artikel 59 van de wet van 2 januari 2001 houdende sociale, budgettaire en andere bepalingen, wat de maatregelen inzake vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan betreft.

3 5. GELIJKGESTELD PERSONEEL IN HET KADER VAN DE MAATREGELEN VAN EINDELOOPBAAN: Dit punt krijgt eveneens zijn uitvoering in het koninklijk besluit van 15 september BEHEER VAN DE MAATREGELEN VAN EINDELOOPBAAN: Voor het beheer wordt een fonds opgericht. Het beheerscomité zal paritair samengesteld worden. 7. TOEKENNING VAN BIJKOMEND VERLOF TEN VOORDELE VAN BEPAALDE CATEGORIEËN PERSONEELSLEDEN: Dit zijn de zgn. rimpeldagen, boekhoudersdagen of hoe men het ook noemt. De bijkomende verlofdagen worden niet gecompenseerd door een verhoging van de financiering, maar door het ter beschikking stellen van 250 VTE voor de privé en publieke sector samen. Voor de publieke sector zijn er 100 VTE forfaitair vastgesteld. Dit punt is geregeld bij een omzendbrief van de RSZPPO MEDEDELING 2008/13 d.d. 06/11/ SOCIALE DEMOCRATIE SOCIALE DIALOOG: De vakbonden vragen de strikte naleving van het syndicaal statuut, ook bij de onderhandeling over een meerjarenplan. Het is dan ook aan de vakbonden om toe te zien dat dit gebeurt. 9. TWEEDE PENSIOENPIJLER: Er wordt overeengekomen dat er gewacht wordt op de afloop van de discussies in comité A en de studie van een bijzondere werkgroep bij de Bijzondere Commissie van de pensioenen, vooraleer een beslissing te nemen om al dan niet over te gaan tot oprichting van een sectoraal pensioenfonds voor de contractuelen van de publieke sector van de federale gezondheidsdiensten. 10. RESPECT VOOR SOCIALE SOLIDARITEIT: 10.1 UITVOERING VAN DE NOTA RESPECT VOOR DE SOCIALE SOLIDARITEIT IN DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN

4 Schijnzelfstandigen: er wordt een tripartiete werkgroep opgericht om de situatie te onderzoeken en juridische maatregelen uit te werken. Deeltijdse werknemers: er wordt gevraagd om deeltijdse werknemers voorrang te verlenen wanneer voltijdse posten of posten met een relatief hogere wekelijkse arbeidstijd vrij komen. Het personeelskader van de inspecties wordt verhoogd met 20VTE. Het personeel zal minstens het jaarlijks vakantieverlof krijgen zoals bepaald in het koninklijk besluit van 19 november GEGEVENS INZAKE WERK EN ANDERE DOMEINEN Oprichting van een tripartiete werkgroep om aanpassingen te doen aangaande de manier om gegevens ter beschikking van de werknemersvertegenwoordigers te stellen zowel binnen de instellingen als op sectoraal niveau VERDUIDELIJKING VAN BEPAALDE FINANCIERINGSELEMENTEN Een zoveelste tripartiete werkgroep wordt opgericht, nu om maatregelen te onderzoeken om meer transparantie te scheppen in de verdeling van de personeelsuitgaven en andere uitgaven. Eind 2005 werden de werkzaamheden afgerond VERDUIDELIJKING VAN DE OMZENDBRIEF INZAKE DE TOEKENNING VAN 11% Deze omzendbrief d.d. 24 april 2007 is intussen verschenen op de website van het RIZIV en verstuurd naar de gezondheidsinstellingen MAATREGELEN OM EEN BETERE NALEVING VAN DE SOCIALE WETGEVING TE WAARBORGEN Nog maar een tripartiete werkgroep. Deze keer om maatregelen uit te werken om problemen met uurroosters aan te pakken en m.b. het voldoen van het op voorhand mededelen en het naleven ervan eventueel gepaard gaand met sancties bij niet-naleving. Een derde punt betreft het onmiddellijk vervangen bij afwezigheid. Hiervoor zijn pilootprojecten opgestart. Er zou ook een website worden gelanceerd maar die is er blijkbaar nog niet. 11. LUIK TEWERKSTELLING: Men wil komen tot een netto verhoging van het tewerkstellingsvolume in die instellingen die geheel of deels van deze maatregelen genieten om te beantwoorden aan de zware werkdruk VOORAFGAANDE VOORWAARDEN

5 De maatregelen tewerkstelling die in punt 11 worden opgesomd zijn verbonden aan een hele reeks voorwaarden. Zo moeten de punten van dit akkoord betreffende het vakantiegeld zijn toegepast, evenals de punten betreffende de arbeidsovereenkomsten, de bediendecontracten, de eindeloopbaanmaatregelen, de onmiddellijke vervanging bij afwezigheid en het tijdig mededelen van de uurroosters NETTO VERHOGING VAN TEWERKSTELLING Een tripartiete werkgroep moest tegen 30 september 2005 conclusies genomen hebben betreffende controlemiddelen aangaande de netto verhoging te bepalen PRINCIPE VAN BEHEER VAN TEWERKSTELLING DOOR EEN FONDS Voor het beheer van het gedeelte voor de publieke sector wordt een paritair beheerd fonds opgericht, geïntegreerd in het Fonds Sociale Maribel. Dit fonds werd intussen opgericht en is werkzaam HERINNERING AAN DE INTENTIE VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN VOLKSGEZONDHEID OVER HET AANTAL INSPECTEURS Idem punt Een verhoging van het aantal inspecteurs met 20 VTE JOBCREATIE OVEREENGEKOMEN IN HET KADER VAN HUIDIG AKKOORD In dit punt wordt het aantal VTE, onderverdeeld over de verschillende gezondheidsdiensten en hun afdelingen vastgesteld. Ter vervanging in het kader van de eindeloopbaanmaatregelen zoals vervat in de punten 4, 5 en 7 van het akkoord worden 900 VTE voorzien. Deze jobcreatie is vastgelegd in artikel 19bis van het koninklijk besluit van 25 april Dit wordt verder uitgewerkt in artikel 79quinquies van hetzelfde besluit WAARBORGEN In dit punt worden een aantal maatregelen overeengekomen om te waken over de toepassing van dit punt, zoals o.a. het voorafgaandelijk akkoord op het niveau van het BOC DEEL VAN DE BANEN WAARVAN HET BEHEER WORDT TOEGEKEND AAN EEN FONDS Het fonds zoals vermeld in punt 11.3, zal het beheer hebben over een aantal banen die in dit punt worden opgesomd. Ook de banen ter vervanging van personeel in het kader van de eindeloopbaanmaatregelen zoals vervat in de punten 4, 5 en 7 van het akkoord worden door dit fonds beheerd.

6 Aangezien de vervanging van personeel die vallen onder punt 7 (zgn. boekhoudersdagen of rimpeldagen) ook door het fonds wordt beheerd kan dit worden toegepast. 12. HERORGANISATIE VAN HET FONDS SOCIALE MARIBEL EN UITBREIDING VAN DE OPDRACHT VAN HET FONDS SOCIALE MARIBEL: Bedoeling is om de drie bestaande fondsen samen met het nieuw op te richten Fonds Sociale Akkoorden federale gezondheidssectoren, onder te brengen in één fonds. 13. ATTRACTIVITEITSPREMIE: RVT en ROB: Deze premie is onderverdeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit twee afzonderlijke premies van respectievelijk 148,74 en 12,67, welke al vóór het sociaal akkoord werden gefinancierd. Deze jaarlijkse premies hadden toen nog niet de naam van attractiviteitspremie, die benaming is er pas met het sociaal akkoord. Dit eerste deel van de premie is terug te vinden in de originele tekst van het ministerieel besluit van 6 november 2003, artikel 7. Met het ministerieel besluit van 16 februari 2007 tot wijziging van het m.b. van 6 november 2003 werd de eerste fase van het tweede gedeelte van de attactiviteitspremie gefinancierd. Met het ministerieel besluit van 10 maart 2008 werden de overige fases van het tweede deel gefinancierd. Ziekenhuizen: Voor de ziekenhuizen wordt de atractiviteitspremie gefinancierd door het koninklijk besluit van 25 april 2002, artikel 19bis dat werd ingevoegd bij koninklijk besluit van 12 mei In artikel 79bis, ingevoegd bij koninklijk besluit van 19 juni 2007 worden de details van de fasering ingevoegd, zoals ze in het sociaal akkoord worden vastgesteld, en dit met ingang van 1 december De omzendbrief BA 2005/07 betreffende het sectoraal akkoord voor het personeel van de lokale en provinciale besturen zegt dat voor de personeelsleden van de federaal gefinancierde gezondheidsinstellingen de toekenning van de verhoging van de eindejaarstoelage niet cumuleerbaar is met de attractiviteitspremie!! 14. COMPLEMENT TOEGEKEND AAN DE HOOFDVERPLEEGKUNDIGE EN MIDDENKADERS: Ziekenhuizen:

7 Door 3 koninklijke besluiten (13 juli 2006, 14 december 2006 X 2) is het in het akkoord ingeschreven belang van een basisvorming en een permanente vorming betreffende sociale wetgeving samen met beschrijving van diverse activiteiten geïmplementeerd. De financiering van het functiecomplement voor de hoofdverpleegkundigen in de ziekenhuizen is geregeld bij koninklijk besluit van 19 september 2008 tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 april 2002, artikel 79septies.. RVT en ROB Het in het akkoord ingeschreven belang van een basisvorming en een permanente vorming betreffende sociale wetgeving moest via een aanpassing van de erkenningsnormen worden geïmplementeerd. De erkenningsnormen zijn vastgelegd in het koninklijk besluit van 21 september De financiering van het functiecomplement werd ingevoerd bij ministerieel besluit van 04 juli 2008 tot wijziging van het ministerieel besluit van 6 november 2003, artikel 6, de berekening van de forfaitaire tegemoetkoming. 15. FASERING VAN DE DOORVOERING VAN DE MAATREGELEN: In dit punt wordt de invoering van de punten schematisch voorgesteld zoals ze in de punten afzonderlijk zijn bepaald. 16. PROJECT VORMING 600: Er werd overeengekomen dat de middelen die niet werden aangewend in het kader van de Sociale Maribel en bestemd voor de financiering van opleidingsprojecten of een deel van de middelen die moeten worden overgemaakt aan het Algemeen Beheer van Sociale Zekerheid, worden toegewezen aan de financiering van opleidingsprojecten in de federale gezondheidssectoren behorend tot de publieke sector. De projecten die in aanmerking komen zullen eerst een voorafgaand tripartiete akkoord moeten krijgen. De middelen zouden kunnen dienen voor de voortzetting van het project 600. Men kwam tot een akkoord om de mogelijkheid te evalueren om het project voort te zetten en nieuw leven in te blazen. Intussen werd het project verlengd voor het schooljaar SPECIFIEKE MAATREGELEN VOOR WERKLIEDEN BETALING VAN DE CARENSDAG: Dit punt werd ook aan voorzien in het sociaal akkoord Juridisch was het echter niet mogelijk om dit uit te voeren.

8 Nu werd er afgesproken om de carensdag in tegenstelling tot de bepalingen in de wet van 3 juli 1978 op de arbeidsovereenkomsten ten laste te leggen van de werkgever. Vóór 1 januari 2006 zou de reglementering betreffende de subsidiëring moet gewijzigd zijn zodat de toekenning of behoud van die subsidiëring wordt verbonden met een attestering door de instelling om de carensdag effectief uit te betalen. De attestering moet eerst voorgelegd worden aan het BOC. 18. GELDIGHEIDSDUUR VAN HET AKKOORD: Geldig vanaf 1 oktober 2005 tot 30 september 2010 behalve waar in het akkoord anders is overeengekomen. Punt 11, jobcreatie geldt tot 30 september Er zijn zowat overal op het terrein moeilijkheden geweest met de datum van de implementatie op 1 oktober In de rechterkolom vindt u de links naar de wetten, KB's, MB's en andere publicaties waar bovenstaande evaluatie naar verwijst. Veel leesgenot!

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300001 Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Haard of standplaatstoelage... 1 Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Thuisverpleging

Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Haard of standplaatstoelage... 1 Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 2 Onregelmatige prestaties... 2 Niet ingepland

Nadere informatie

protocol nr Over Uitvoering akkoord " federale gezondheidssectoren -publieke sector " in de OPZ's Geel en Rekem

protocol nr Over Uitvoering akkoord  federale gezondheidssectoren -publieke sector  in de OPZ's Geel en Rekem Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 240.768 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 27 NOVEMBER 2006 DIE GEVOERD

Nadere informatie

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger

Vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan: beperking van de jobs die in aanmerking komen als vervanger Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 35 bus 37 1030 BRUSSEL www.zorg-en-gezondheid.be Aan de woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en dagverzorgingscentra uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen

Nadere informatie

betreffende * Sociaal akkoord federale gezondheidssectoren publieke sector 2011

betreffende * Sociaal akkoord federale gezondheidssectoren publieke sector 2011 Brussel, ^.f '^ /- ^/^ >.-/-^ Stafdienst Personeel en Organisatie Cel Juridische en Budgettaire Ondersteuning Comité voor de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten (Comité C) (Artikel 3, 1,2 - Wet

Nadere informatie

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN 2005-2010

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN 2005-2010 AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN 2005-2010 Tripartiete Werkgroep : Verbetering van de toegang tot informatie en controle op de toename van de tewerkstelling. 1) Situatie : Prive sector

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels tot bepaling van de bedragen

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJK EISENCAHIER FEDERALE ZORGSECTOR

GEMEENSCHAPPELIJK EISENCAHIER FEDERALE ZORGSECTOR GEMEENSCHAPPELIJK EISENCAHIER FEDERALE ZORGSECTOR I. EINDELOOPBAANMAATREGELEN 4 DE EINDELOOPBAANMAATREGEL VANAF 60 JAAR Uit de statistieken van de FOD Volksgezondheid blijkt dat de ADV-maatregelen een

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

PARITAIR COMITE VOOR DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR (331)

PARITAIR COMITE VOOR DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR (331) PARITAIR COMITE VOOR DE VLAAMSE WELZIJNS- EN GEZONDHEIDSSECTOR (331) Bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst van 3 december 2012, in toepassing van artikel 27 van de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Kinderopvang

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Kinderopvang Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector 3310001 Kinderopvang... 1... 2 Bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst van 22 december 2014... 2 Haard en standplaatstoelage... 2 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN PUBLIEKE SECTOR.

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN PUBLIEKE SECTOR. AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN INLEIDING PUBLIEKE SECTOR. De technologische evolutie, met inbegrip van die in geneesmiddelen, en de vergrijzing van de samenleving zijn de drijvende

Nadere informatie

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN PUBLIEKE SECTOR.

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN PUBLIEKE SECTOR. AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN INLEIDING PUBLIEKE SECTOR. De technologische evolutie, met inbegrip van die in geneesmiddelen, en de vergrijzing van de samenleving zijn de drijvende

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 170.499 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 25 SEPTEMBER EN 23 OKTOBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE

Nadere informatie

CAO eindejaarspremie afgesloten in Paritair Comité 331

CAO eindejaarspremie afgesloten in Paritair Comité 331 Tekst & U!tleg 2012/62 PC 331 2012/54 06/12/2012 CAO eindejaarspremie afgesloten in Paritair Comité 331 In het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector (331) werd de collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE

DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE BERICHT AAN DE WERKNEMERS PROJECT «VORMING 600» OPENBARE SECTOR DE MOGELIJKHEID OM TE STUDEREN VOOR BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE OF GEGRADUEERDE VERPLEEGKUNDIGE MET LOONBEHOUD NIEUWE SELECTIES VOOR HET

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2016 Laatste aanpassing: 22/09/ Paritair Comité voor de handel in brandstoffen

Geldigheidsdatum: 01/01/2016 Laatste aanpassing: 22/09/ Paritair Comité voor de handel in brandstoffen 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Ecocheques... 1 Hospitalisatieverzekering... 1 Aanvullend pensioen... 2 Premie bij pensionering... 4 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding...

Nadere informatie

Zagerijen en aanverwante nijverheden

Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4

Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4 Integratie van de Sociale Maribel in de DmfA(PPL) vanaf 2018/4 1. WIE is betrokken? De werkgevers die subsidies ontvangen voor bijkomende tewerkstelling in het kader van de Sociale Maribel. 1 2. WAT verandert

Nadere informatie

Onder werknemers wordt verstaan: het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

Onder werknemers wordt verstaan: het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel. PC 305 dd 29/09/2005 PARITAIR COMITE VOOR DE GEZONDHEIDSDIENSTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST INZAKE DE VRIJSTELLING VAN ARBEIDSPRESTATIES IN HET KADER VAN DE EINDELOOPBAANPROBLEMATIEK EN DE TOEKENNING

Nadere informatie

PROTOCOLAKKOORD /10/2015

PROTOCOLAKKOORD /10/2015 PROTOCOLAKKOORD 2015-2016 22/10/2015 1. Sectorproblematiek Er wordt een Monitoringwerkgroep opgericht die de invoering van de witte kassa in de horeca opvolgt en nagaat welke effecten dit heeft. Aan Guidea

Nadere informatie

Nationaal Akkoord voor bedienden (PC 207)

Nationaal Akkoord voor bedienden (PC 207) Nationaal Akkoord 2015-2016 voor bedienden (PC 207) CAO gesloten op 16 juni in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid betreffende het Nationaal Akkoord 2015-2016 Preambule

Nadere informatie

Groententeelt

Groententeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450006 Groententeelt Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2000 (55.844)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007 (85.129)...

Nadere informatie

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN PRIVE SECTOR.

AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN PRIVE SECTOR. AKKOORD BETREFFENDE DE FEDERALE GEZONDHEIDSSECTOREN INLEIDING PRIVE SECTOR. De technologische evolutie en de vergrijzing van de samenleving zijn de bepalende factoren van de groei van onze gezondheidszorg.

Nadere informatie

VU: Peter Wieme - Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten Gent-Eeklo, Poel 7 - Poel 7 2. Protocol 2009/06 van het federaal comité C van 21 decemb

VU: Peter Wieme - Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten Gent-Eeklo, Poel 7 - Poel 7 2. Protocol 2009/06 van het federaal comité C van 21 decemb Poel 7 ZORGsector Toelage voor nacht- en avondwerk 1. Onderwerp Aan de werknemer wordt een uurtoeslag betaald voor nachtprestaties en voor sommige avondprestaties. 2. Bedragen Bedrag van de uurroostertoeslag

Nadere informatie

Wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers (BS 02.07.1981)

Wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers (BS 02.07.1981) Wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers (BS 02.07.1981) Gewijzigd bij : (1) Programmawet van 22 december 2003 (BS 31.12.2003) Gewijzigd bij : (2) Programmawet

Nadere informatie

IE n 633 MARIBEL: tewerkstellingen 2017

IE n 633 MARIBEL: tewerkstellingen 2017 24 oktober 2016 IE n 633 MARIBEL: tewerkstellingen 2017 Recent heeft het Sociale Maribel Fonds 330 aan de meeste instellingen een uitnodiging gestuurd om een aanvraagdossier MARIBEL in te dienen. Ter herinnering,

Nadere informatie

PROTOCOL. Betreft: Overname van MFC Heynsdaele door vzw Wagenschot - personeelsaspecten Bepalingen zoals hieronder aangegeven

PROTOCOL. Betreft: Overname van MFC Heynsdaele door vzw Wagenschot - personeelsaspecten Bepalingen zoals hieronder aangegeven PROTOCOL Het overleg en de onderhandeling in verband met het betreffende voorstel werd beëindigd op de vergadering van het Hoog Overlegcomité en het Bijzonder Onderhandelingscomité van 18 april 2017, in

Nadere informatie

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit. KONINKLIJK BESLUIT van 24 JUNI 1998 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen,

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juli 2005 (76.404)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied.

WETSVOORSTEL. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied. WETSVOORSTEL Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als voorzien in artikel 78 van de Grondwet. Toepassingsgebied Artikel 2 Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/01/2011 Laatste aanpassing: 02/05/2016. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 3 Ploegenpremies... 4 Arbeid op zon en feestdag... 4 Overuren...

Nadere informatie

Nationaal akkoord voor arbeiders (PC 116)

Nationaal akkoord voor arbeiders (PC 116) Nationaal akkoord 2009-2010 voor arbeiders (PC 116) CAO gesloten op 1 april 2009 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het Nationaal Akkoord 2009-2010 Toepassingsgebied Artikel

Nadere informatie

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Wekelijkse arbeidsduur -

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Wekelijkse arbeidsduur - Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen endiensten 3300001 Privéziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Arbeidsduur Ondertekening CAO Registratienr. 24.09.1979 5.881 Wekelijkse arbeidsduur

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende

Nadere informatie

I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN I. TABEL VAN DE IN DE NATIONALE ARBEIDSRAAD GESLOTEN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN --------------- Nr. 1 12.02.1970 Cao betreffende het afwijkingsbeding van niet-mededinging 03.04.1970 Niet algemeen

Nadere informatie

Protocol van akkoord van 31 mei 2011

Protocol van akkoord van 31 mei 2011 Paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek Protocol van akkoord 2011-2012 van 31 mei 2011 1. TOEPASSINGSGEBIED Dit akkoord is van toepassing op de werkgevers

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal

Geldigheidsdatum: 01/02/2016 Laatste aanpassing: 24/01/2017. Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid Nationaal Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid 1160001 Nationaal Eindejaarspremie... 1 Vakantiegeld 4 e vakantieweek... 1 Aanvullend pensioen... 4 Ploegenpremies... 5 Arbeid op zon en feestdag... 5 Overuren...

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Afdeling 1: Ontslag wegens technische redenen van arbeidsorganisatie Artikel 8

INHOUDSTAFEL. Afdeling 1: Ontslag wegens technische redenen van arbeidsorganisatie Artikel 8 19.9.2011 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN INHOUDSTAFEL PROTOCOL VAN SECTORAKKOORD 2011-2012 Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied Artikel 1 Hoofdstuk 2: Koopkracht Afdeling 1: Voor 2011 Artikel 2:

Nadere informatie

Inhoud van het patronaal voorstel. Verklaring in PC

Inhoud van het patronaal voorstel. Verklaring in PC Inhoud van het patronaal voorstel Verklaring in PC 26.10.2017 Net zoals de syndicale organisaties wensen de werkgevers zo snel mogelijk een evenwichtig akkoord af te sluiten inzake de sociale programmatie

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.336 ------------------------------ Zitting van dinsdag 6 februari 2001 Uitvoering van het interprofessioneel akkoord van 22 december 2000 jaarlijkse vakantie x x

Nadere informatie

cao-bundeling Ouderenzorg PC 330

cao-bundeling Ouderenzorg PC 330 ACLVB cao-bundeling Ouderenzorg PC 330 www.aclvb.be C.A.O. bundeling OUDERENZORG Deze brochure werd samengesteld door : Gert Van Hees :Sectoraal Verantwoordelijke Non Profit ACLVB Björn De Kerpel : Vesofo-consulent

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term «gemeente» ook een «brandweerintercommunale» verstaan.

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term «gemeente» ook een «brandweerintercommunale» verstaan. KONINKLIJK BESLUIT VAN 12 OKTOBER 2011 TOT OVERPLAATSING NAAR DE FOD BINNENLANDSE ZAKEN VAN DE PERSONEELSLEDEN IN DIENST BIJ DE CENTRA VAN HET EENVORMIG OPROEPSTELSEL. (inw. 31 oktober 2011) (B.S. 21.10.2011)

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, gegeven 1 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, gegeven 1 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 december 2000 houdende organisatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de regeling van de rechtspositie

Nadere informatie

930,16 X (index januari 2004) ,94 (= index januari 2003)

930,16 X (index januari 2004) ,94 (= index januari 2003) 16 MEI 2003. - Omzendbrief BA 2003/05 met toelichting bij het sectoraal akkoord 2003-2004 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen en met de mededeling omtrent nieuwe grensbedragen haard-

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/085 BERAADSLAGING NR 10/016 VAN 2 MAART 2010, GEWIJZIGD OP 6 JULI 2010, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden

1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250200 Zagerijen en aanverwante nijverheden Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009(94.284)... 2 Ploegenarbeid... 3 Collectieve

Nadere informatie

SCSZ/06/044. Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 15 maart 2006; Gelet op het verslag van de heer Michel Parisse.

SCSZ/06/044. Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 15 maart 2006; Gelet op het verslag van de heer Michel Parisse. SCSZ/06/044 1 BERAADSLAGING NR. 06/035 VAN 18 APRIL 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE PENSIOENINSTELLING VAN DE METAALSECTOR,

Nadere informatie

Paritair Comité voor de banken

Paritair Comité voor de banken 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Ecocheques... 2 Jaarlijkse gratificatie... 3 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 5 De hierna

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/17/020 BERAADSLAGING NR. 17/008 VAN 7 FEBRUARI 2017 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector

Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector 3320030 Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Diensten

Nadere informatie

Sociale Maribel: impact van de afwijkingen op het arbeidsvolume. o 24 april 2015 VVOS Oost- Vlaanderen

Sociale Maribel: impact van de afwijkingen op het arbeidsvolume. o 24 april 2015 VVOS Oost- Vlaanderen Sociale Maribel: impact van de afwijkingen op het arbeidsvolume o 24 april 2015 VVOS Oost- Vlaanderen WAT? Tewerkstellingsmaatregel Principe: financiële tussenkomst voor de creatie van bijkomende tewerkstelling.

Nadere informatie

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel...

Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 3100000 Paritair Comité voor de banken Vakantiegeld... 2 Jaarlijkse gratificatie... 2 Jaarlijkse premie... 4 Bijdrage van de werkgevers in de vervoerkosten van het personeel... 4 De hierna vermelde CAO

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 april 2007 (82.838)... 2 Drenken van hout... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 DECEMBER 1993 houdende de subsidiëring van de personeelskosten in bepaalde voorzieningen van de welzijnssector

BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 DECEMBER 1993 houdende de subsidiëring van de personeelskosten in bepaalde voorzieningen van de welzijnssector BESLUIT van de VLAAMSE REGERING van 15 DECEMBER 1993 houdende de subsidiëring van de personeelskosten in bepaalde voorzieningen van de welzijnssector Publicatie B.S. : 16.3.1994 Inwerkingtreding : 1.1.1993

Nadere informatie

Nationaal Akkoord 2015-2016 voor arbeiders (PC 116)

Nationaal Akkoord 2015-2016 voor arbeiders (PC 116) Nationaal Akkoord 2015-2016 voor arbeiders (PC 116) CAO gesloten op 17 juni 2015 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het Nationaal Akkoord 2015-2016 Preambule Overwegende

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 1 Premie bij pensionering... 3 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding... 4 Verblijfsvergoedingen van het rijdend

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ A D V I E S Nr. 1.938 ------------------------------- Zitting van maandag 27 april 2015 ------------------------------------------------ Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 118 van 27 april 2015 tot vaststelling

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Duitstalige Gemeenschap

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Duitstalige Gemeenschap Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290240 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Duitstalige Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27

Nadere informatie

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van

17 JUNI Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 17 JUNI 1997. Ministerieel besluit tot vaststelling van de functie van logistiek assistent (1) De Minister van Volksgezondheid, Gelet op de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale

Nadere informatie

RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE PENSIOENSECTOR

RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE PENSIOENSECTOR RAADGEVEND COMITÉ VOOR DE PENSIOENSECTOR Het Raadgevend comité voor de pensioensector, dat werd opgericht krachtens het koninklijk besluit van 5 oktober 1994 houdende oprichting van een Raadgevend comité

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 14 juli A D V I E S Nr. 1.954 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ---------------------------------------- Risicogroepen Wijziging van het koninklijk besluit van 26 november 2013 tot

Nadere informatie

Afgegeven op 2 februari 2010 aan de heer Yves Leterme, Eerste Minister

Afgegeven op 2 februari 2010 aan de heer Yves Leterme, Eerste Minister OPENBARE ZORGSECTOR EIISENPAKKET 2010-2015 Afgegeven op 2 februari 2010 aan de heer Yves Leterme, Eerste Minister 1000 Brussel vinciane.mortier@acv-csc.be Eisenpakket openbare zorgsector De nieuwe federale

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing

Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing 2190000 Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing Verlenging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 september 2007 betreffende de nationale

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling Inleiding Gezien de

Nadere informatie

Stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest

Stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Paritair comité voor het stads- en streekvervoer 3280300 Stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Maaltijdcheques... 1 Aanvullend pensioen/groepsverzekering... 1 Hospitalisatieverzekering...

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave Versie van 03-09-2014 DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijk en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Definitie 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van bepaalde

Nadere informatie

Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing

Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing 2190000 Paritair Comité voor de diensten en organismen voor technische controles en gelijkvormigheidstoetsing Negende verlenging van collectieve arbeidsovereenkomst van 18 september 2007 betreffende de

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 170.498 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 23 OKTOBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave Versie van 21-03-2011 DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijk en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Definitie 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van bepaalde

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/032 BERAADSLAGING NR. 14/081 VAN 7 OKTOBER 2014, GEWIJZIGD OP 2 DECEMBER 2014, OP 1 SEPTEMBER 2015 EN

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten 3300009 - Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 juli 1975 (4103)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7

Nadere informatie

EISENBUNDEL VOOR HET PERSONEEL VAN DE OPENBARE ZORGINSTELLINGEN EN -DIENSTEN

EISENBUNDEL VOOR HET PERSONEEL VAN DE OPENBARE ZORGINSTELLINGEN EN -DIENSTEN EISENBUNDEL VOOR HET PERSONEEL VAN DE OPENBARE ZORGINSTELLINGEN EN -DIENSTEN 2011-2013 HERINNERING: De onderhandelingen met de federale politieke verantwoordelijken hebben betrekking op de financiering

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2014 (121179)...

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2014 (121179)... 3170000 Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2014 (121179)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2014 (121179) (Lonen,

Nadere informatie

Afhandeling op luchthavens

Afhandeling op luchthavens Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek 1400008 Afhandeling op luchthavens Vergoeding voor schade, verlies of diefstal tijdens beroepsverplaatsingen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28

Nadere informatie

WERKINGSDOCUMENT. Vanuit juridisch standpunt gebeuren de toekenningen aan één specifieke werkgever.

WERKINGSDOCUMENT. Vanuit juridisch standpunt gebeuren de toekenningen aan één specifieke werkgever. versie 30/01/2018 WERKINGSDOCUMENT Dit werkingsdocument is conform Artikel 11 bis 2 van het Koninklijk Besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 Inleiding Gezien

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 22 JUNI 2010. - Koninklijk besluit betreffende uitvoering van het attractiviteitsplan voor het verpleegkundig beroep

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg

Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110006 Metaalverwerkingsondernemingen Limburg Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend Pensioen...

Nadere informatie

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300002 Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 31 augustus

Nadere informatie

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014

DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 1 april 2014 DE VERSCHILLENDE REGELINGEN INZAKE OUTPLACEMENT VANAF 1 JANUARI 2014 De wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133)...

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133)... 3170000 Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133) (Lonen, premies,

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector 3310002 Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Haard- en standtoelage... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten

Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3310001 Instellingen erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin, Instellingen erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap Haard- en

Nadere informatie

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België

Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3300009 - Diensten voor bloed van het Rode kruis van België Berekening van de anciënniteit bij de indienstneming... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

KB Verzwaarde risico s. Gewijzigd door :

KB Verzwaarde risico s. Gewijzigd door : Koninklijk besluit van 23.12.2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico's (BS van 30.12.2008) Gewijzigd door : KB 25.11.2015 BS 27.11.2015

Nadere informatie

Aangepast loon bij ziekte of ongeval. Basisloon. Beroepsziekten - publieke sector. Code DMFA. Categorie Code DMFA Code. Omschrijving DMFA.

Aangepast loon bij ziekte of ongeval. Basisloon. Beroepsziekten - publieke sector. Code DMFA. Categorie Code DMFA Code. Omschrijving DMFA. Versie 2004/1 Bijlage 32 : Codificatie bezoldigingen 1/11 Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.799/1 van 3 december 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/005 BERAADSLAGING NR 09/004 VAN 13 JANUARI 2009 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Serviceflats

Serviceflats Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300011 Serviceflats Vervoerkosten... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 februari 1991 (26908), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

ACLVB Non-profit PC 330. Thuisverpleging. Vrije visie, eigen stem

ACLVB Non-profit PC 330. Thuisverpleging. Vrije visie, eigen stem ACLVB Non-profit PC 330 Thuisverpleging Vrije visie, eigen stem C.A.O. bundeling Thuisverpleging Deze brochure werd samengesteld door : Gert Van Hees :Sectoraal Verantwoordelijke Non Profit ACLVB Björn

Nadere informatie