2. Voorstelling van de strategie om de communicatie de komende jaren voort te zetten. Dit After LIFE-programma is gepland voor vijf jaar [ ].

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Voorstelling van de strategie om de communicatie de komende jaren voort te zetten. Dit After LIFE-programma is gepland voor vijf jaar [2014 2018]."

Transcriptie

1

2 Gedrag wijzigen is een langetermijnproces voor elk thema gerelateerd aan biodiversiteitsbehoud. Het AlterIAS-project en de Belgische Gedragscode invasieve planten moeten gezien worden als een eerste stap in een vooruitstrevende sensibilisatie -aanpak, die in de toekomst zal worden voortgezet. Het voorzien van een After LIFEcommunicatieprogramma is nodig om verder informatie te verspreiden en om de acties die ontwikkeld zijn tijdens het project duurzaam te maken. Dit After LIFE-programma zal in twee delen gesplitst worden: 1. Een beknopte voorstelling van het AlterIAS-project en de thematiek van invasieve planten, met een focus op de projectresultaten, de activiteiten en de invloed op het doelpubliek. Indien van toepassing zal de overdraagbaarheid van de gebruikte aanpak worden benadrukt. 2. Voorstelling van de strategie om de communicatie de komende jaren voort te zetten. Dit After LIFE-programma is gepland voor vijf jaar [ ]. Het doel van een After LIFE-programma kan verduidelijkt worden a.d.h.v. de hieronder geïllustreerde scenario s. Een efficiënt After LIFE-programma moet een toename van de baten van het project inhouden met (1) slechts een kleine financiële of humane ondersteuning en (2) een sterke samenwerking tussen de partners (scenario A). De baten van het project zullen afnemen indien geen acties worden voortgezet en geen After LIFE-programma wordt toegepast (scenario B). A B Verwachte scenario s voor de After LIFE-periode ACHTERGROND: INVASIEVE UITHEEMSE PLANTEN EN DE NOOD AAN COMMUNICATIE Invasieve planten zijn, volgens de meest gebruikte wetenschappelijke definitie, exotische plantensoorten die vrijwillig of toevallig door de mens buiten hun oorsprongsgebied werden geïntroduceerd en zich vestigen en verspreiden in natuurlijke milieus waarbij de inheemse flora en fauna wordt verdrongen. Zowel in Europa als in de rest van de wereld wordt de introductie en de verspreiding van invasieve uitheemse planten gezien als één van de meest uitdagende ecologische problemen van de 21ste eeuw. Ze veroorzaken verlies aan biodiversiteit, degradatie van ecosystemen, soms problemen voor de volksgezondheid en dit alles met zware economische gevolgen voor de maatschappij. Veel van de invasieve planten zijn sierplanten die werden geïntroduceerd en geteeld voor tuinbouwkundige doeleinden. Vrijwillige introducties zijn het vertrekpunt van plantinvasies: eens aangeplant kunnen deze planten ontsnappen uit tuinen, parken, plantenkwekerijen of botanische tuinen. Ze koloniseren natuurlijke milieus en verspreiden zich in het landschap. De meeste invasieve planten blijven echter ongekend buiten de wetenschappelijke wereld. Meestal worden deze planten nog gebruikt als sierplant zonder weet te hebben van de ecologische schade die ze kunnen veroorzaken in bepaalde leefmilieus. Het is dus nodig om professionele groenvoorzieners en tuinliefhebbers te informeren over de risico s die invasieve planten inhouden en invasies in de natuur te voorkomen.

3 PROJECT AlterIAS [ALTERnatives to Invasive Alien Species] was een communicatieproject gewijd aan invasieve uitheemse planten en preventie in de Belgische groensector. Het project was gericht op de uitvoering van bewustwordingsacties en preventieve maatregelen om de introductie van invasieve planten in tuinen, parken en plantenkwekerijen te verminderen. Om dit te bereiken werden talrijke communicatieacties en -middelen uitgewerkt. Ook werd een vrijwillige Gedragscode invasieve planten ontworpen in overleg met de groensector. Communicatie en verhogen van het bewustzijn zijn onderdeel van preventie, wat wordt gezien als één van de meest effectieve opties om de verspreiding van invasieve uitheemse soorten (IUS) te verminderen. Preventieve acties en een aanpak op vrijwillige basis worden aangemoedigd in de nieuwe Europese wetgeving rond IUS die in de maak is. Het AlterIAS-project was dus volledig in lijn met de Europese strategie rond IUS. DOELPUBLIEK Het project was gericht op de verschillende schakels in de groensector, van producent tot consument of tuinliefhebber. Er werden drie grote doelgroepen bepaald: Professionele groenvoorzieners, verenigd in federaties of associaties: boomtelers (producenten en verkopers), tuinaannemers, tuin- en landschapsarchitecten, openbare groenvoorzieners in steden en gemeenten, beheerders van botanische tuinen. Tuinliefhebbers (grote publiek). Tuinbouwleerkrachten en studenten. ÉÉN PROJECT, DRIE OBJECTIEVEN... Het AlterIAS-project had drie specifieke doelstellingen: De groensector, tuinliefhebbers en studenten informeren over de problematiek van invasieve planten. Identificatie van alternatieven voor invasieve planten en van preventieve goede praktijken, in samenspraak met de actoren van de groensector. Begeleiden van alle actoren in de groensector om deze goede praktijken toe te passen in een vrijwillig systeem (bv. een vrijwillige gedragscode)....en DRIE CAMPAGNES Tijdens het AlterIAS-project werden drie communicatiecampagnes georganiseerd: Campagne 1 ( Preventie begint in onze tuin ): tijdens de eerste helft van het project werd een algemene communicatiecampagne gevoerd. De volgende onderwerpen kwamen aan bod: definitie van invasieve planten, gevolgen, situatie in België en Europa, introductiewegen, invasieve planten en de groensector, voorgestelde oplossingen. Campagne 2 ( Plant anders ): De tweede helft van het project werd gewijd aan de uitwerking en de promotie van de vrijwillige Gedragscode invasieve planten. Campagne 3 ( Invasieve planten en het onderwijs ): gelijktijdig met campagne 2 werd een sensibilisatiecampagne gehouden in het tuinbouwonderwijs om de professionele groenvoorzieners van morgen te informeren over invasieve planten.

4 ACTIES EN INVLOED OP HET DOELPUBLIEK Communicatieacties Publicatie van 46 artikels in de lokale of regionale pers, gericht naar het grote publiek. De totale oplage wordt geschat op en duidt het aantal bereikte of potentieel bereikte lezers aan. Publicatie van 31 artikels in tuinbouw- of tuindersmagazines uitgegeven in exemplaren. Deze artikels waren gericht naar de professionele groenvoorzieners en tuinliefhebbers. Publicatie van 40 artikels in de ledenbladen van de tuinbouwfederaties uitgegeven in exemplaren en verdeeld naar de professionele groenvoorzieners. Deelname aan 70 tuinbouwevenementen die werden bezocht door een totaal van bezoekers. Informatie en communicatiemateriaal (posters, folders, brochures, enz.) werd verspreid naar tuinliefhebbers en het grote publiek. Verzorging van 92 informatiesessies en/of conferenties door het AlterIAS-team voor een totaal van deelnemers. Medewerking aan 11 tv- en 10 radioreportages gericht naar het grote publiek. Het aantal kijkers en luisteraars wordt geschat op minstens en respectievelijk. De campagne in tuinbouwscholen bestond uit het geven van informatiesessies aan de studenten in verschillende mogelijke modules. In totaal werden 71 sessies gehouden in 41 scholen en universiteiten voor studenten. Ook werden 8 informatiesessies verzorgd voor 77 leerkrachten en/of volwassenen. In totaal werden mensen bereikt door deze acties Communicatiemiddelen Verschillende communicatiemiddelen werden ontworpen tijdens het AlterIAS-project. Alles is beschikbaar in het Nederlands en het Frans, sommige materialen werden ook vertaald in het Engels en het Duits. De projectfolder van AlterIAS ( exemplaren) die het onderwerp van invasieve planten beschrijft. Een bestaande folder over invasieve waterplanten werd herdrukt ( exemplaren). De Gedragscode invasieve planten in België, een vrijwillig charter dat het toepassen van goede praktijken aanprijst om de verspreiding van invasieve planten te verminderen. De Gedragscodefolder ( exemplaren), -poster (1.000 exemplaren) en een logo werden uitgedeeld aan de professionele groenvoorzieners die de Gedragscode hebben ondertekend. Een brochure met alternatieve planten ( exemplaren), samen met een bladwijzer over de Gedragscode en de consensuslijst. Een projectwebsite ( beschikbaar in drie talen (NL, FR en EN) die werd bezocht door meer dan mensen. Vijf nieuwsbrieven bezorgd aan abonnees. Een documentaire van 45 minuten (500 exemplaren) die werd uitgedeeld aan leerkrachten. Ontelbare PowerPointpresentaties die gebruikt werden tijdens conferenties. Een informatiestand met posters om te informeren en te sensibiliseren tijdens tuinbouwevenementen.

5 RESULTATEN EN EFFECTEN VAN DE COMMUNICATIE De effecten van de communicatiecampagnes werden bepaald a.d.h.v. socioeconomische enquêtes. Er werd een enquête gehouden bij het begin van het project (2010) en deze werd met analoge vragen herhaald aan het einde van het project (2013). De gedragswijzigingen werden gekwantificeerd door vergelijking van de geformuleerde antwoorden. De belangrijkste resultaten kunnen als volgt worden samengevat: Initiële studie (2010) Slotstudie(2013) De communicatie heeft het kennisniveau over invasieve planten verhoogd: in 2013 had een groter aandeel van de professionele groenvoorzieners een correcte kennis over invasieve planten. Voor de tuinliefhebbers werden er echter geen verschillen vastgesteld. Het AlterIAS-project heeft zijn inspanningen vooral gericht op de professionele groensector om het bewustzijn te verhogen bovenaan de keten. Slechts een klein deel van de tuinliefhebbers werd bereikt met de communicatiecampagnes. De professionele groenvoorzieners zijn zich meer bewust geworden van de ecologische gevolgen van invasieve planten: het aantal respondenten dat spontaan de negatieve invloed op de biodiversiteit aanhaalde is toegenomen met 17%. Bovendien toonden de resultaten een betere kennis van de lijst met invasieve planten in België aan: het aantal aangehaalde correcte voorbeelden is gestegen (in 2013 werden 28 soorten aangehaald tegenover 17 soorten in 2010). De beschikbaarheid van informatie is toegenomen met 30%: in 2013 heeft 88% van de professionele groenvoorzieners informatie over invasieve planten ontvangen (tegenover 59% in 2010). De nood aan informatie werd ingevuld: in 2013 voelen de meeste groenvoorzieners (64%) zich voldoende geïnformeerd over invasieve planten (waar in 2010 slechts 34% voldoende geïnformeerd was). Deze resultaten tonen aan dat communicatie doeltreffend is om het bewustzijn te verhogen bij goed omschreven doelgroepen. Dit was het geval voor de professionele groensector, gegroepeerd in federaties. Inspanningen moeten worden voortgezet voor de tuinliefhebbers. Een specifieke communicatiecampagne is nodig om het grote publiek op nationaal niveau te bereiken. Een dergelijke campagne vereist aangepaste communicatiemiddelen zoals het frequent gebruik van massamedia en van de verschillende webtools die nu beschikbaar zijn. De Belgische Gedragscode invasieve planten: een innovatieve en overdraagbare aanpak Deze Gedragscode werd uitgewerkt in overleg met vertegenwoordigers van de groenfederaties, van de administraties en met wetenschappers gespecialiseerd in invasiebiologie. Het is de eerste keer dat een dergelijk vrijwillig instrument werd toegepast in België. De maatregelen uit de Gedragscode werden bepaald in een overlegproces tijdens rondetafelgesprekken. Het overlegproces was een succes: na negen maanden van onderhandelen werd de Gedragscode unaniem goedgekeurd door alle groenorganisaties. De Gedragscode raadt vijf goede praktijken aan om de introducties en de verspreiding van invasieve planten in parken, tuinen en plantenkwekerijen te verminderen. Een zeer belangrijk element is de gebruiksbeperkende maatregel (stop verkoop en aanplant) van 28 invasieve planten (de consensuslijst). Dit zelfregulerend instrument werd gelanceerd in september Na twee jaar promotie voeren, hebben meer dan partners dit charter ondertekend. Betrokkenen in de Gedragscode zijn geregistreerd in een partner databank gekoppeld aan een Google Maps systeem. In december 2013 bestonden de partners uit 494 professionele groenvoorzieners, 476 tuinliefhebbers en 52 organisaties. 242 producenten en tuincentra (inclusief alle verkooppunten) 28 tuin- landschapsarchitecten 52 tuinaannemers 150 openbare groendiensten (steden, gemeenten en provincies) 6 botanische tuinen Er wordt geschat dat 10 à 30% van de professionele groenvoorzieners van het hele land, lid van federaties, geëngageerd zijn in de Gedragscode, naast 25% van de gemeenten, 90% van de provincies en 21% van de botanische tuinen. Dergelijk overlegproces en promotiecampagne zijn overdraagbaar naar andere Europese lidstaten die vrijwillige Gedragscodes willen toepassen.

6 Dit After LIFE-programma is gebaseerd op vier hoofdacties: (1) herdruk en verdeling van het communicatiemateriaal; (2) blijvende communicatie over en herziening van de Gedragscode invasieve planten; (3) ondersteuning van de professionelen uit de groensector die geëngageerd zijn in de Gedragscode en (4) onderhouden van de website. Vier bijkomende acties (acties 5 t.e.m. 8) werden bepaald tijdens gesprekken met administraties (FOD, ANB en SPW), de projectpartners (ULg, PCS en CTH) en tuinbouwfederaties/associaties (AVBS, FWH, VVOG, UVCW, BVTL-ABAJP, BFG- FBEP, BTV-ABJ en de Nationale Plantentuin). Het After LIFE-programma is voorzien voor een periode van vijf jaar [ ], beginnend met een transitieperiode in gezien de vooruitzichten van een nieuwe Europese wetgeving rond IUS. Een sleutelactie van dit programma bestaat erin de continuïteit van de Gedragscode in België te verzekeren. Op dit moment is dit het enige nationaal operationeel instrument voor de zelfregulatie van zowel de handel als de aanplant van invasieve planten. Actie 1 : Herdruk en verdeling van de communicatiemiddelen Deze actie bestaat uit (1) herdrukken van het communicatiemateriaal eens de stock uitgeput zal zijn en (2) de verdeling van het communicatiemateriaal naar de doelgroepen verzekeren. PDF-versies zullen steeds beschikbaar blijven op de AlterIAS-website. Wanneer de voorraad van enkele communicatiemiddelen volledig zal uitgeput zijn, zullen deze herdrukt worden en verdeeld worden naar de partnerorganisaties van de Gedragscode, die verantwoordelijk zullen zijn voor de verdeling. Indien nodig zal de inhoud worden geüpdatet vóór de herdruk. De regionale administraties (ANB en SPW) zullen de herdruk cofinancieren. De sectorfederaties, de projectpartners (ULg, PCS en CTH) en de administraties zijn verantwoordelijk voor het stockeren en het verdelen. De manier van verspreiding (tijdens evenementen, vergaderingen, informatiesessies, verzending bij ledenbladen, enz.) is afhankelijk van het budget en de middelen die beschikbaar zijn bij de verschillende instellingen. De Gedragscodefolder en -poster zullen worden herdrukt in de periode De brochure met alternatieven en de folder over invasieve waterplanten zullen niet worden herdrukt vóór Actie 2: Herziening van de Gedragscode Er werd met de groensector overeengekomen om de Gedragscode elke drie jaar te herzien in overleg met de sector. Deze herziening is in lijn met het langetermijnperspectief van dit zelfregulerend instrument. De herziening zal besproken worden tijdens rondetafelgesprekken tussen vertegenwoordigers van de groensector, regionale en federale administraties en wetenschappers gespecialiseerd in invasiebiologie. Regionale administraties (ANB en SPW) zullen verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de herziening van de Gedragscode. Tuinbouwfederaties/associaties zullen verantwoordelijk zijn voor de promotie van de Gedragscode (zie actie 6). Dit is om de drie jaar gepland. Gezien de Europese wetgeving rond IUS die in de maak is, zal de eerste herziening van de Gedragscode worden uitgesteld naar 2016, maar tijdens de eerste fase van After LIFE zullen mogelijk wel enkele elementen i.v.m. de soorten van Bijlage II worden geüpdatet op de website (maar de Gedragscode op zich zal niet worden aangepast vóór 2016).

7 Actie 3: Ondersteunen van de professionelen uit de groensector, geëngageerd in de Gedragscode De Gedragscode blijft operationeel eens het AlterIAS-project voorbij is. De Gedragscode en gerelateerd communicatiemateriaal zal beschikbaar blijven op de website gedurende een periode van vijf jaar. De onlineregistratiemodule en de partnerdatabank zullen operationeel blijven voor het verzamelen van nieuwe registraties (zie actie 4). De communicatiematerialen zullen beschikbaar zijn op de hoofdkantoren van de tuinbouwfederaties. Daarenboven hebben deze federaties zich akkoord verklaard om eveneens te fungeren als contactpunt voor het beantwoorden van specifieke vragen of verzoeken van professionele groenvoorzieners. De federaties zullen als contactpunt vermeld worden op de AlterIAS-website. Tuinbouwfederaties/associaties (AVBS, FWH, VVOG, UVCW, BVTL-ABAJP, BFG-FBEP, BTV-ABJ en de Nationale Plantentuin) en het PCS voor Vlaanderen. Heel het jaar. Actie 4: Onderhouden van de projectwebsite De AlterIAS-website ( is een centraal communicatiemiddel dat informatie geeft over invasieve planten in drie talen (NL, FR en EN). De website zal gedurende vijf jaar onderhouden worden. De inhoud zal worden aangepast eens de Gedragscode werd herzien. Het onderhouden van de website zal gebeuren door de regionale administraties (ANB en SPW). Er zullen twee contactpersonen (één in Vlaanderen en één in Wallonië) hiervoor samenwerken. De federale administratie zal het hosten van de website voor de vijf jaren van het After LIFE-programma betalen. Eens de Gedragscode werd herzien, dit is om de drie jaar gepland, zal de inhoud worden aangepast. Een eerste herziening van de Gedragscode staat in 2016 op het programma. Actie 5: Voortzetten van de samenwerking tussen partners/betrokkenen De samenwerking tussen de administraties en de groensector zal ook na het project worden voortgezet. Deze vijfde actie is aanvullend op de herziening van de Gedragscode, die om de drie jaar is gepland. In tussentijd moet een permanente dialoog ingesteld en behouden worden tussen de verschillende actoren en dit onder de verantwoordelijkheid van zowel de administraties als van de federaties. Een After LIFE-stuurgroep zal worden opgericht om de acties tijdens After LIFE te coördineren en de evolutie van de Gedragscode te evalueren. Deze stuurgroep zal jaarlijks samenkomen (in september) en zal bestaan uit vertegenwoordigers van de federaties en van de federale en regionale administraties bevoegd voor leefmilieu in België. Ook de projectpartners (ULg, PCS en CTH) kunnen hiervan deel uitmaken. Alle partners kunnen eveneens blijven samenwerken a.d.h.v. netwerkactiviteiten (inclusief het netwerken via het BFIS). Alle partners (voor netwerkactiviteiten) en regionale administraties (om de samenkomsten te leiden). Heel het jaar (netwerkactiviteiten) en één keer per jaar (samenkomsten).

8 Actie 6: Promotie van de Gedragscode De promotie van de Gedragscode is een ander sleutelelement om dit vrijwillige instrument ook in de toekomst te laten werken. Verslaggeving, publiciteit en informatieverstrekking nemen een belangrijke plaats in tussen de criteria die nodig zijn voor een succesvol vrijwillig programma. Tuinbouworganisaties zullen informatie over de Gedragscode blijven verspreiden onder hun leden. Verschillende communicatieacties zullen hiervoor worden gebruikt (zie tabel hieronder): artikels in federatie-ledenbladen, nieuwsbrieven, conferenties en vergaderingen, deelname aan evenementen, enz. Directe raadpleging zal ook nog worden toegepast. Tuinbouwfederaties (AVBS, FWH, VVOG, UVCW, BVTL-ABAJP, BFG-FBEP, BTV-ABJ en de Nationale Plantentuin). Regionale administraties (ANB en SPW) zullen de Gedragscode ook promoten bij de steden en gemeenten. Heel het jaar. Instelling FWH AVBS UVCW BTV-AJB VVOG BFG-FBEP BVTL-ABAJP National Botanical Garden PGD Communicatieacties Artikel in het FWH-ledenblad (max. 6 art./jaar), direct contact met professionele groenvoorzieners tijdens vergaderingen en bijeenkomsten. Minimum 2 artikels per jaar in Sierteelt & Groenvoorziening, waarvan één getuigenis van een professionele groenvoorziener. Eén brief/jaar naar alle gemeenten en/of één artikel/jaar in de UVCW-nieuwsbrief, conferenties met vertegenwoordigers van de gemeenten. Artikels in Tuininfo en in hun nieuwsbrief. Drie artikels/jaar in Groencontact, communicatie via de VVOG-nieuwsbrief Groenmail. Link naar AlterIAS op de VVOG-website. Drie artikels in Groenondernemer en Entrepreneur Paysagiste, twee artikels in hun nieuwsbrief, directe contacten met professionele groenvoorzieners. Mailing naar leden, communicatie op de website, nieuwsbrief (één per jaar), organisatie van twee bijeenkomsten/jaar + communicatie via sociale netwerken (onder voorbereiding). Directe raadpleging, artikels in MUSA (nieuwsbrief) en in het Plantentuin-tijdschrift. Artikel in de nieuwsbrief, communicatie op de website. Actie 7: Voortzetten sensibiliseren van studenten en het grote publiek Algemene communicatieacties zullen ook worden voortgezet ter sensibilisatie van het grote publiek en de studenten. Twee types van acties zullen worden uitgevoerd door de projectpartners: (1) informatiesessies voor studenten en (2) bezoek aan de demotuinen met alternatieve planten tijdens evenementen (zie tabel hieronder). Hiernaast zullen ook administraties blijven communiceren over invasieve planten (en invasieve soorten in het algemeen) eens het project zal afgelopen zijn. Dit teneinde beleidsacties uit te voeren i.h.k.v. het IUS-thema. Administraties hebben departementen met ambtenaren verantwoordelijk voor invasieve soorten Projectpartners (medebegunstigden): ULg, PCS en CTH. Heel het jaar. Instelling ULg CTH PCS Communicatieacties Vijf lessen/jaar over invasiebiologie (10 uur/jaar; 125 studenten) Twee à drie geleide bezoeken/jaar aan de demotuin Twee evenementen/jaar op het CTH (1 in mei en 1 in september; bezoekers) Drie evenementen/jaar op het PCS; 2 artikels per jaar Twee geleide bezoeken/jaar aan de demotuin

9 Actie 8: Opvolgen van de Gedragscode Bijkomend aan de jaarlijkse evaluatie van de Gedragscode (zie actie 5) zal in 2018 een finale monitoring worden uitgevoerd om de doeltreffendheid van dit instrument te bepalen. Verschillende methodes kunnen hiervoor worden gebruikt (monitoren van de partner databank, enquêtes, bezoek aan professionele groenvoorzieners, enz.). De meest geschikte methode zal worden bepaald door de After LIFE-stuurgroep. Regionale administraties (ANB en SPW). Eén finale monitoring aan het einde van After LIFE (in 2018). TE BEREIKEN DOELGROEPEN TIJDENS HET AFTER LIFE-COMMUNICATIEPROGRAMMA Acties Professionele Tuinliefhebbers - Studenten groenvoorzieners het grote publiek Herdruk van het communicatiemateriaal X X X Herziening van de Gedragscode X Ondersteunen van de geëngageerden X Onderhouden van de website X X X Samenwerking tussen betrokkenen X Promotie van de Gedragscode X Sensibilisatie bij studenten en het grote publiek X X Opvolgen van de Gedragscode X GESCHAT BUDGET VOOR DE AFTER LIFE-PERIODE [ ] Acties kost (in ) Herdruk van het communicatiemateriaal - Gedragscodefolder ( ex.) Brochure met alternatieve planten ( ex.) Folder over invasieve waterplanten ( ex.) Gedragscodeposter (1.000 ex.) 340 Herziening van de Gedragscode 4655 Website - Onderhouden van de website en de databank Kleine aanpassingen aan de structuur van de website Hosting 300 Samenwerking tussen betrokkenen (jaarlijkse bijeenkomst) 1550 TOTAAL Het budget kan nog herzien worden tijdens de transitieperiode [ ]

10 PROJECTGEGEVENS Lokalisatie Code België LIFE08 INF/B/ Begin 01/01/2010 Eind 31/12/2013 Duur 4 jaar Totaal budget Website g.mahy@ulg.ac.be PROJECTBEGUNSTIGDEN EN COFINANCIERS Coördinerende begunstigde Departement Biodiversiteit en Landschap Universiteit Luik Gembloux Agro-Bio Tech (ULg GxABT) Medebegunstigden Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) Centre Technique Horticole (CTH) Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD DG Leefmilieu) Cofinanciers Europese Commissie (EC) Service Public de Wallonie (SPW) Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) Bruxelles Environnement Leefmilieu Brussel (IBGE-BIM) Het AlterIAS-project [ ] werd gesteund en gecofinancierd door het LIFE+ -programma van de Europese Commissie en door de regionale en federale administraties voor leefmilieu in België.

Invasieve planten en de Gedragscode

Invasieve planten en de Gedragscode Projet LIFE «Information & Communication» AlterIAS als communicatieen sensibiliseringsproject Mariijke Dierickx (Proefcentrum voor Sierteelt) Wat kunnen WIJ doen? Solidago gigantea 1758 Cotoneaster horizontalis

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 5 - DECEMBER 2013

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 5 - DECEMBER 2013 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 5 - DECEMBER 2013 Beste, ONZE COFINANCIERS TWEE JAAR GEDRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 SLOTSTUDIE HARMONIA SYS- TEEM AANGEPAST GETUIGENISSEN 3 WERKEN AAN BIO- SLOTSYMPOSIUM 3 DIVERSITEIT

Nadere informatie

Eindconclusies AlterIAS

Eindconclusies AlterIAS Eindconclusies AlterIAS Communicatie over invasieve planten en de Gedragscode invasieve planten in België Dorien Van Wesemael (PCS) AlterIAS-team Demonamiddag Groenvoorziening Destelbergen, 27/09/2013

Nadere informatie

GEDRAGSCODE INVASIEVE PLANTEN

GEDRAGSCODE INVASIEVE PLANTEN GEDRAGSCODE INVASIEVE PLANTEN Resultaten & eerste lessen Dorien Van Wesemael AlterIAS-team Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) Slotsymposium LIFE AlterIAS Gembloux, 25/09/2013 BOS & HOUT ENERGIE CHEMIE VISSERIJ

Nadere informatie

Gedragscode invasieve planten in België

Gedragscode invasieve planten in België LIFE + Information & Communication Gedragscode invasieve planten in België Halford Mathieu (ULg GxABT) Mathys Catherine (CTH) Heemers Leen (PCS) Proefcentrum voor Sierteelt - Destelbergen 15 september

Nadere informatie

Perceptie van invasieve planten door de groensector in België

Perceptie van invasieve planten door de groensector in België LIFE + Informatie & Communicatie ALTERnatives to Invasive Alien Species Perceptie van invasieve planten door de groensector in België Het AlterIAS-project en gedragswijzigingen na vier jaar sensibilisatie

Nadere informatie

Gedragscode invasieve soorten ook voor de openbare groenvoorziening

Gedragscode invasieve soorten ook voor de openbare groenvoorziening Projet LIFE «Information & Communication» Gedragscode invasieve soorten ook voor de openbare groenvoorziening Heemers Leen (PCS) Solidago gigantea 1758 Cotoneaster horizontalis 1877 Aster lanceolatus 17ème

Nadere informatie

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders Gedragscode invasieve planten in België Plant anders December 2013 Document opgemaakt in september 2011 door M. Halford, C. Mathys, L. Heemers, S. Vanderhoeven, E. Branquart & G. Mahy, in samenwerking

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 4 - SEPTEMBER 2013

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 4 - SEPTEMBER 2013 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N - SEPTEMBER 201 ONZE COFINANCIERS Beste, PERCEPTIE GEDRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 ENKELE HARMONIA SYS- TEEM AANGEPAST STANDPUNTEN GETUIGENISSEN DIVERSITEIT NIEUWS SYMPOSIUM WERKGROEP

Nadere informatie

Stap 1 : vóór de informatiesessie... 4. Stap 2 : tijdens de informatiesessie... 5. Identificeren van invasieve planten... 6

Stap 1 : vóór de informatiesessie... 4. Stap 2 : tijdens de informatiesessie... 5. Identificeren van invasieve planten... 6 AlterIAS Inleiding... 3 Educatie over invasieve planten in 3 stappen... 4 Stap 1 : vóór de informatiesessie... 4 Stap 2 : tijdens de informatiesessie... 5 o Module 1 en module 2... 5 o Klassikale animaties...

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 3 - SEPTEMBER 2012

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 3 - SEPTEMBER 2012 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N - SEPTEMBER 2012 ONZE COFINANCIERS CAMPAGNE GE- DRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 SCHOOLBANKEN HARMONIA SYS- TEEM AANGEPAST GETUIGENISSEN AANBEVELINGEN WERKEN BIO- DIVERSITEIT EEN ALTERNATIEVE

Nadere informatie

Smals Bureau voor Communicatie

Smals Bureau voor Communicatie Smals Bureau voor Communicatie Communicatie die het verschil maakt Onze aanpak Communicatie begint met luisteren. Het Bureau voor Communicatie luistert naar uw behoeften en gaat samen met u op zoek naar

Nadere informatie

Belgisch Biodiversiteits Platforum

Belgisch Biodiversiteits Platforum Belgisch Biodiversiteits Platforum Sonia Vanderhoeven Etienne Branquart [HET HARMONIA INFORMATIESYSTEEM EN HET ISEIA PROTOCOL] Verklarend document voor het Life + Project AlterIAS Oktober 2010 Algemene

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de IT-managers, projectleiders en netwerkverantwoordelijken van de Belgische

Nadere informatie

Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 -

Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 - Federaal fonds ter bestrijding van de verslavingen - oproep 2008 - Minister Onkelinx en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zijn erg betrokken bij de problematiek van het

Nadere informatie

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders

Gedragscode invasieve planten in België. Plant anders Gedragscode invasieve planten in België Plant anders September 2011 Deze Code werd ontwikkeld in het kader van het LIFE project AlterIAS dat gecoördineerd wordt door het Departement Biodiversiteit en Landschap

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS COD24_BROCH BlauwOK2deV_NL 26-09-2005 14:33 Page 1 BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS OPSTART - PROCEDURE Preventie ter bevordering van veiligheidsgevoel en sociale betrokkenheid Stap mee

Nadere informatie

Functiefamilie MI Bemiddelaars

Functiefamilie MI Bemiddelaars Functiefamilie MI Bemiddelaars DOEL De bemiddeling en/of de onderhandeling tussen verschillende partijen coördineren teneinde te komen tot een standpunt dat aanvaardbaar is voor alle partijen. RESULTAATGEBIEDEN

Nadere informatie

Gloednieuwe Europese verordening invasieve uitheemse soorten. Wat betekent dit op het terrein? Myriam Dumortier Europese Commissie DG Milieu

Gloednieuwe Europese verordening invasieve uitheemse soorten. Wat betekent dit op het terrein? Myriam Dumortier Europese Commissie DG Milieu Gloednieuwe Europese verordening invasieve uitheemse soorten Wat betekent dit op het terrein? Myriam Dumortier Europese Commissie DG Milieu ANKONA-ontmoetingsdag Antwerpen, 14 februari 2015 Invasieve uitheemse

Nadere informatie

STARS FOR EUROPE PROMOTIE NEDERLAND/BELGIË 2018

STARS FOR EUROPE PROMOTIE NEDERLAND/BELGIË 2018 STARS FOR EUROPE PROMOTIE NEDERLAND/BELGIË 2018 STARS FOR EUROPE Stars for Europe (SfE) is het marketinginitiatief van de Europese poinsettiaveredelaars Dümmen Orange, Selecta One en wordt ondersteund

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 3

Indicatorenfiche: prioriteit 3 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de programmaperiode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de programma s en op het belang van de selectie van

Nadere informatie

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 1nveo minder invasieve planten en dieren Interreg Vlaanderen Nederland Europa investeert in uw regio Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Communiceren over invasieve eoten Paul Bogaert

Nadere informatie

U weet nu wat u moet doen bij een Seveso-ongeval!

U weet nu wat u moet doen bij een Seveso-ongeval! U weet nu wat u moet doen bij een Seveso-ongeval! Opvolging van de Seveso Informatiecampagne 2012 8 november 7 december 2012 FOD Binnenlandse Zaken AD Crisiscentrum Op 8 november 2012 startte de AD Crisiscentrum

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum);

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum); Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 2 en artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU Europese Unie LIFE. - Communautair Financieel instrument voor het Leefmilieu Programma LIFE Natuur 1999 1. Context. In het kader van de verordening

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE VOOR EEN PROJECT ONTWIKKELINGSEDUCATIE

AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE VOOR EEN PROJECT ONTWIKKELINGSEDUCATIE PROJECTOPROEP AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE VOOR EEN PROJECT ONTWIKKELINGSEDUCATIE Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking Directie Civiele Maatschappij Dienst Ontwikkelingseducatie Karmelietenstraat

Nadere informatie

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 Invasieve exoten in de tuin KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 In de media 2 Invasieve exoten (definitie) dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen

Nadere informatie

Resultaten Brainstormevent Technopool Sierteelt

Resultaten Brainstormevent Technopool Sierteelt Resultaten Brainstormevent Technopool Sierteelt Bruno Gobin 1 Doel Brainstormevent Samenbrengen van verschillende actoren betrokken bij de realisatie van groen in onze leefomgeving kennisuitwisseling Stakeholders

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: U bent in goede handen

Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: U bent in goede handen Opdat we aan onze patiënten kunnen zeggen: U bent in goede handen Preventie van zorginfecties en bestrijding van microbiële resistentie via promotie van de handhygiëne Nationale campagne 2010-2011 Conform

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 1 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in 2006 met een jaarlijks budget van 5.000.000 (3.000.000

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het voorontwerp actieplan Maatschappelijk verantwoord ondernemen in België.

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES. Over het voorontwerp actieplan Maatschappelijk verantwoord ondernemen in België. RVV 373 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het voorontwerp actieplan Maatschappelijk verantwoord ondernemen in België. Brussel, 5 februari 2007 SAMENVATTING Via een brief van 10 juli 2006 heeft de Staatssecretaris

Nadere informatie

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting?

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? INLEIDING Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting werd in 1999

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 1. OPDRACHTEN VAN HET OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN 1.1 Wettelijke basis De opdrachten van het Observatorium staan opgesomd

Nadere informatie

Goedgekeurd op 11 februari 2011

Goedgekeurd op 11 februari 2011 GROEP GEGEVENSBESCHERMING ARTIKEL 29 00327/11/NL WP 180 Advies 9/2011 betreffende het herziene voorstel van de industrie voor een effectbeoordelingskader wat betreft de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen Subsidieaanvragen voor verlengingen en nieuwe projecten OPROEP 2012 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in

Nadere informatie

VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE

VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE PROJECTOPROEP 2019 - VERENIGINGEN VOOR DE UITVOERING VAN DUURZAME PROJECTEN IN LIJN MET DE GEWESTELIJKE 'GOOD FOOD -STRATEGIE KANDIDATUURDOSSIER Het kandidatuurdossier moet, naar behoren ingevuld en ondertekend,

Nadere informatie

1 jaar Zoet Zwanger: Vlaanderen in actie tegen diabetes

1 jaar Zoet Zwanger: Vlaanderen in actie tegen diabetes Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 11 oktober 2010 1 jaar Zoet Zwanger: Vlaanderen in actie tegen diabetes Het project Zoet Zwanger moet vrouwen die zwangerschapsdiabetes

Nadere informatie

In het groenlandschap geïntegreerde duurzaamheid

In het groenlandschap geïntegreerde duurzaamheid In het groenlandschap geïntegreerde duurzaamheid Dorien Van Wesemael 2014 Ruth Verhoeven 2015 Dit LEADER-project kwam tot stand met de steun van Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa

Nadere informatie

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het pagina 1 De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het Festival van de Diversiteit 22/02/2014 te Brussel Projectoproep

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

Persdossier. belgopocket 2009

Persdossier. belgopocket 2009 Persdossier belgopocket 2009 Lancering Belgopocket 2009 * Bondige antwoorden op vele vragen Dit dossier informeert u over de doelstellingen van Belgopocket het boekje en de site Belgopocket de samenwerking

Nadere informatie

Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3 e Editie van de belgische Landschapsprijs Reglement van de Landschapsprijs van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Gelet op de Conventie met betrekking tot het landschap door het Comité van Ministers

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Veiligheidszorg religieus erfgoed ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Waarom veiligheidszorg? Veilig stellen van religieus erfgoed Gebouwen: beschermd of niet beschermd. Focus in eerste instantie op

Nadere informatie

Actievoorwaarden voor student packs Payconiq academiejaar 2017/2018:

Actievoorwaarden voor student packs Payconiq academiejaar 2017/2018: Actievoorwaarden voor student packs Payconiq academiejaar 2017/2018: Algemene informatie: Studentenverenigingen kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan de actie die Payconiq organiseert. De actie van

Nadere informatie

Interne communicatie wordt alsmaar belangrijker in de Belgische ondernemingen

Interne communicatie wordt alsmaar belangrijker in de Belgische ondernemingen Interne communicatie wordt alsmaar belangrijker in de Belgische ondernemingen Het Belgische communicatieadviesbureau Corporate Creative Strategies (www.ccstrategies.be), dat zich toelegt op corporate communicatie,

Nadere informatie

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING

JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING JAARLIJKSE EMAS ONTMOETING Revisie van Bijlagen I, II en III en integratie van de Norm ISO 14001-2015 Sébastien Paquot Europese Commissie Agenda 1. Goedkeuring van de herziene bijlagen voornaamste wijzigingen

Nadere informatie

Actieplan reductie uitstoot van F- gassen Studiedag reductie F-gassen bij koeling 7 juli 2016

Actieplan reductie uitstoot van F- gassen Studiedag reductie F-gassen bij koeling 7 juli 2016 Actieplan reductie uitstoot van F- gassen 2015-2020 Studiedag reductie F-gassen bij koeling 7 juli 2016 Aanleiding voor actie het Vlaams Klimaatbeleidsplan (VKP) 2013-2020) bestaat uit een overkoepelend

Nadere informatie

Hernieuwbare energie in Brussel

Hernieuwbare energie in Brussel Hernieuwbare in Brussel Achtergrond en vooruitzichten Hernieuwbare in Brussel: welke opportuniteiten voor de bouwbedrijven? Afdeling Energie, Lucht, Klimaat en Duurzame gebouwen F. Cornille 19/10/2017

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

6/4/2010. Beleidscyclus. Opzet van de presentatie. En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat uit: José Tom. Team Invasieve Exoten

6/4/2010. Beleidscyclus. Opzet van de presentatie. En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat uit: José Tom. Team Invasieve Exoten Opzet van de presentatie Beleidscontext Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting 2 En wat doet het? Wiebe TIE bestaat uit: Biodiversiteitsverdrag (1992) (Convention

Nadere informatie

Managementplan. Griet Beckers 09 september 2014

Managementplan. Griet Beckers 09 september 2014 Managementplan Griet Beckers 09 september 2014 1 Processen Vlaams Natura 2000 programma Doelen 2020 + prior. insp SBZ Management Plan Realisaties + acties beheer en drukken + richtkaart Beheerplan terrein

Nadere informatie

MBO afgedankte batterijen en accu s

MBO afgedankte batterijen en accu s Briefadvies MBO afgedankte batterijen en accu s Advies over de startnota MBO afgedankte batterijen en accu s Datum van goedkeuring 11 maart 2015 Volgnummer 2015 005 Coördinator + e-mailadres Co-auteur

Nadere informatie

Opzet van de presentatie. Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting

Opzet van de presentatie. Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting Opzet van de presentatie Beleidscontext Team Invasieve Exoten Risicoanalyses Maatregelen Water gerelateerde projecten Juridische vragen Afsluiting 2 En wat doet het Team Invasieve Exoten? Wiebe TIE bestaat

Nadere informatie

Wetenschap bij jou in de buurt/bib

Wetenschap bij jou in de buurt/bib Januari 2007 Vlaamse Overheid - departement Economie, Wetenschap en Innovatie Nobody s Unpredictable Inhoud I. Inleiding II. Synthese 1 I. INLEIDING 2 Onderzoeksdoelstelling De Vlaamse overheid besteedt

Nadere informatie

Advies betreffende de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de ombudsfuncties in de ziekenhuizen

Advies betreffende de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de ombudsfuncties in de ziekenhuizen FOD VOLKSGEZONDHEID, 15 12 2011 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU --- DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN --- FEDERALE COMMISSIE RECHTEN VAN DE PATIËNT Advies betreffende

Nadere informatie

Dienst Communicatie. Realisaties 2016 Planning /04/2017. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Dienst Communicatie. Realisaties 2016 Planning /04/2017. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Dienst Communicatie Realisaties 2016 Planning 2017 1 Realisaties 2016 2 1 Beurzen en manifestaties Horecatel 03/2016: +/- 300 bezoekers Libramont 07/2016: +/- 1.500 bezoekers Bxl champêtre 09/2016: +/-

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK

RAAD VOOR HET VERBRUIK RVV 493 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden opgelegd aan verkopers en gebruikers van biociden voor begassing. Brussel, 4 juli 2016 SAMENVATTING

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Voorwoord In februari 2007 ontwikkelden de Europese mobiele providers en content providers een gezamenlijke structuur voor

Nadere informatie

Aanvraag tot aanpassing van de lijst. Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse

Aanvraag tot aanpassing van de lijst. Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse Aanvraag tot aanpassing van de lijst Koen De Smet, Eva D Haese, Frédéric Lecomte, Sigrid Mulier, Valérie Noblesse 1 Procedure tot aanpassing van lijst Procedure tot aanpassing van de lijst: Implantaten

Nadere informatie

PROCEDURE BETREFFENDE DE VERZENDING VAN BRIEVEN TER ATTENTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGBEOEFENAARS (DHPC's)

PROCEDURE BETREFFENDE DE VERZENDING VAN BRIEVEN TER ATTENTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGBEOEFENAARS (DHPC's) PROCEDURE BETREFFENDE DE VERZENDING VAN BRIEVEN TER ATTENTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORGBEOEFENAARS (DHPC's) 8/10/2015 (v2) Deze procedure werd opgesteld op initiatief van de vertegenwoordigers van de industrie

Nadere informatie

Nationale Infodag, Brussel, 30 maart 2009 Dr. Guy Dargent Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Consumenten, EAHC

Nationale Infodag, Brussel, 30 maart 2009 Dr. Guy Dargent Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Consumenten, EAHC Nationale Infodag, Brussel, 30 maart 2009 Dr. Guy Dargent Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Consumenten, EAHC Werkplan 2009 Deelnemende landen Projectleiders en partners uit: 27 EU-lidstaten Kroatië

Nadere informatie

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek

Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek Geïntegreerd statistisch programma 2017 van het Interfederaal Instituut voor de Statistiek 1. Inleiding Het samenwerkingsakkoord van 15 juli 2014 tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse

Nadere informatie

Perscommuniqué van 16/11/2015

Perscommuniqué van 16/11/2015 Perscommuniqué van 16/11/2015 Strijd tegen energiearmoede: Het Sociaal Verwarmingsfonds bestaat 10 jaar Blijkens een enquête bij de ocmw s functioneert het Verwarmingsfonds optimaal Op 17 september 2015

Nadere informatie

Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie Deelnameformulier 1/9

Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie Deelnameformulier 1/9 Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie 2015 Deelnameformulier 1/9 Deelnemingsvoorwaarden 1: U bent actief binnen een Belgische stad of gemeente, een Belgische politiezone, een Belgische provincie,

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 516 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 februari 1994 betreffende het bewaren, het op de markt brengen en het gebruiken

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN HET BELGISCH OPERATIONEEL PROGRAMMA VOORUITZIEND EN VOORTVAREND

SAMENVATTING VAN HET BELGISCH OPERATIONEEL PROGRAMMA VOORUITZIEND EN VOORTVAREND DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ SAMENVATTING VAN HET BELGISCH OPERATIONEEL PROGRAMMA VOORUITZIEND EN VOORTVAREND EUROPEES FONDS VOOR MARITIEME ZAKEN EN VISSERIJ (als onderdeel van het jaarverslag 2017)

Nadere informatie

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over

N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES. over N HAND PRAK - Biociden A2 Brussel, 26 juli 2013 MH/AB/AS 709-2013 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET OP DE MARKT AANBIEDEN EN HET GEBRUIKEN VAN BIOCIDEN (goedgekeurd door

Nadere informatie

5. Rapporteert aan : afdelingshoofd Algemeen Secretariaat - Ondersteunende Diensten

5. Rapporteert aan : afdelingshoofd Algemeen Secretariaat - Ondersteunende Diensten GEGEVENSBESCHERMINGSAUTORITEIT A. IDENTIFICATIE VAN DE FUNCTIE 1. Organisatie : Gegevensbeschermingsautoriteit 2. Functienaam : communicatieadviseur en woordvoerder 3. Graad : adjunct - adviseur 4. Afdeling:

Nadere informatie

Indicatorenfiche: prioriteit 1

Indicatorenfiche: prioriteit 1 INTERVENTIELOGICA INTERREG 5 In de verordeningen voor de periode 2014-2020 legt de Europese Commissie de nadruk op de interventielogica van de s en op het belang van de selectie van de resultaat- en realisatiegebonden

Nadere informatie

Syndicale actiefiche De mobiliteit

Syndicale actiefiche De mobiliteit Syndicale actiefiche De mobiliteit Brussel, geweststad, is regelmatig verlamd door verkeersopstoppingen en verstikt door de vervuiling. De bedrijven hebben de mogelijkheid om de verkeersstroom die hun

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

Bevraging van de stakeholders POD Maatschappelijke Integratie. mei DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie

Bevraging van de stakeholders POD Maatschappelijke Integratie. mei DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie Bevraging van de s POD Maatschappelijke Integratie mei 2010 DG Organisatie- en Personeelsontwikkeling FOD Personeel & Organisatie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voorwerp van dit rapport... 3 1.2 Vragenlijst...

Nadere informatie

CAMPAGNES BELGICA 2004

CAMPAGNES BELGICA 2004 Formulier A : Identificatie van de aanvrager 1. Instelling of Universiteit : 2. Afdeling of Dienst : 3. Naam van het Afdelingshoofd (of Diensthoofd) 4. Naam van de aanvrager : 5. Naam van een tweede persoon

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Communicatieplan 2011

Communicatieplan 2011 Communicatieplan 2011 Dienst communicatie Raadgevend comité 30-03-11 Dienst communicatie Externe communicatie - Operatoren - Consumenten Interne communicatie Voorlichtingscel Meldpunt 2 Externe communicatie

Nadere informatie

Adviescomité SEA. Brussel, 11 april 2008

Adviescomité SEA. Brussel, 11 april 2008 Directoraat-generaal: Leefmilieu EUROSTATION Blok II 2 de verdieping Victor Hortaplein, 40 bus 10 B 1060 BRUSSEL www.environment.fgov.be Secretariaat van het SEA Adviescomité : Sabine WALLENS t : + 32

Nadere informatie

Deel II : Global change, ecosystemen en biodiversiteit

Deel II : Global change, ecosystemen en biodiversiteit Annex 1 - NL Tweede plan voor wetenschappelijke ondersteuning van een beleid gericht op Duurzame Ontwikkeling (PODO II) Deel II : Global change, ecosystemen en biodiversiteit tussen Het Federale Wetenschapsbeleid,

Nadere informatie

Duurzame bureaumaterialen op de werkplek. Tips & communicatie

Duurzame bureaumaterialen op de werkplek. Tips & communicatie Duurzame bureaumaterialen op de werkplek Onze bureaumaterialen (computers, toners, papier,...) en energieverbruik zijn een grote milieu-impact voor administraties en bedrijven. Daarenboven zijn er vaak

Nadere informatie

BuurtInformatieNetwerken (BIN) Benno Gekiere Voorzitter BIN Kenniscentrum

BuurtInformatieNetwerken (BIN) Benno Gekiere Voorzitter BIN Kenniscentrum BuurtInformatieNetwerken (BIN) Benno Gekiere Voorzitter BIN Kenniscentrum Enkele cijfers Aantal BIN s Vlaams Gewest 746 804 883 417 439 483 224 236 243 8 28 69 10 49 70 15 62 80 2015 2016 2017 Antwerpen

Nadere informatie

VOORLICHTINGSCEL 2011

VOORLICHTINGSCEL 2011 VOORLICHTINGSCEL 2011 In 2011 organiseerde de voorlichtingscel 216 infosessies georganiseerd waarbij 6.074 personen werden samengebracht uit grootkeukens, bakkerijen, restaurants, detailhandel, verkoop

Nadere informatie

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Interuniversitaire Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Inleiding De GSO-er (geneesheer-specialist in opleiding) in de Arbeidsgeneeskunde moet 2 jaar stage doen in een erkende stagedienst onder de begeleiding

Nadere informatie

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 2 - DECEMBER 2011

ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 2 - DECEMBER 2011 ALTERIAS - NIEUWSBRIEF N 2 - DECEMBER 2011 ONZE COFINANCIERS GEDRAGSCODE ALTERIAS ONLINE 2 CEREMONIE - VL CEREMONIE HARMONIA SYS- - WAL 3 TEEM AANGEPAST ONDERTEKENING WERKEN AAN BIO- BRUSSEL DIVERSITEIT

Nadere informatie

PROMOTIEPAKKETTEN Uw beursdeelname extra in de kijker

PROMOTIEPAKKETTEN Uw beursdeelname extra in de kijker PROMOTIEPAKKETTEN 2018 Uw beursdeelname extra in de kijker Bouwinnovatie voert elk jaar een omvangrijke publiciteitscampagne en ondersteunt de deelnemende exposant extra via de website en beurscatalogus.

Nadere informatie

De Directie Verkiezingen

De Directie Verkiezingen G De Directie Verkiezingen G.1. Inleiding 54 2004 ACTIVITEITENRAPPORT De Directie Verkiezingen waakt over de uitvoering van de wetgeving en de reglementering betreffende de Europese, de nationale en de

Nadere informatie

EU ETS INFO. Over deze nieuwsbrief DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE. LNE.be/themas/klimaatverandering. In dit nummer

EU ETS INFO. Over deze nieuwsbrief DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE. LNE.be/themas/klimaatverandering. In dit nummer LNE.be/themas/klimaatverandering Kunt u deze nieuwsbrief niet lezen? Ga naar de onlineversie. EU ETS INFO DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR EN ENERGIE In dit nummer Over deze nieuwsbrief Voorstel EC over

Nadere informatie

Nathalie MAQUET Tom RIJSSELAERE Dienst Dierenwelzijn Dept Inspectie en verontreinigde bodems

Nathalie MAQUET Tom RIJSSELAERE Dienst Dierenwelzijn Dept Inspectie en verontreinigde bodems Voorstelling van de Dienst Dierenwelzijn (Leefmilieu Brussel) en perspectieven voor toekomstige samenwerking Nathalie MAQUET Tom RIJSSELAERE Dienst Dierenwelzijn Dept Inspectie en verontreinigde bodems

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen

Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de controles uitgevoerd door het FAVV op de verpakking en etikettering van gewasbeschermingsmiddelen Kenmerk PCCB/S1/JFS/1102444

Nadere informatie

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter

Advies. Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter Brussel, 24 april 2009 042409_Advies provinciale mobiliteitscharter Advies Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het provinciale mobiliteitscharter Situering en inhoud voorontwerp

Nadere informatie

Actie ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs

Actie ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs FEDERAAL WETENSCHAPSBELEID Wetenschapsstraat 8 B-1000 BRUSSEL Tel. 02 238 34 11 Fax 02 230 59 12 www.belspo.be Actie ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs Projectformulier ten behoeve van

Nadere informatie

WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR

WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR WERKPLUS WAREGEM FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL ADJUNCT - DIRECTEUR 2/6 FUNCTIEBESCHRIJVING: Adjunct - Directeur Datum opmaak: 22-01-2012 Door: Nancy Cantens (Mentor consult) Datum bijwerking: Door: Reden

Nadere informatie