Jaarverslag. Rijn en Venen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag. Rijn en Venen"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2014 Rijn en Venen

2 Voorwoord Wij presenteren u het jaarverslag 2014 van de Bibliotheek Rijn en Venen, waarin we terugkijken op een jaar vol veranderingen en vernieuwingen. Vernieuwingen in de vestigingen die zijn omgevormd tot uitleenpunten en waar de eerste stappen zijn gezet voor herinrichting. We zijn trots op de inrichting van 10 Bibliotheken op School in de gemeente Nieuwkoop en de jeugdbibliotheek in een basisschool in Alphen Ridderveld. In dit verslag leest u welke activiteiten en diensten wij in 2014 hebben georganiseerd en geleverd. Al deze diensten staan in het teken van lezen, leren, informeren; de kerntaken van de bibliotheek. Bezuinigingen 2014 stond ook in het teken van de verwerkte bezuinigingen binnen de betrokken gemeenten. In 2012 en 2013 heeft de bibliotheek haar business cases voor deze bezuinigingen voorgelegd aan en besproken met de gemeentebesturen en de ambtelijke organisaties. Dit heeft geleid tot bezuinigingen op de personele kosten, veranderingen in dienstverlening en verkleining of zelfs sluiting van enkele vestigingen. Deze besluitvorming binnen de betrokken gemeenten had helaas tot gevolg dat de dienstverlening in de gemeente Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Rijnwoude werd verengd. Er zal ook een kleine bezuiniging in de gemeente Zoeterwoude worden doorgevoerd. De Alphense vestiging in de wijk Ridderveld en de vestiging in Koudekerk in de (voormalige) gemeente Rijnwoude zijn gesloten. Daarnaast is de bibliobusvoorziening in de kernen van Nieuwkoop en Benthuizen (Rijnwoude) per januari gestopt. De voor 2016 geplande Bieb+ in Alphen aan den Rijn kan na zeven jaren van voorbereiding geen doorgang krijgen. Vanwege te weinig verhuurde winkelruimte heeft de gemeente gekozen voor woningbouw in plaats van de Bieb+. De centrale vestiging in Alphen aan den Rijn is gevestigd in een tijdelijk gebouw. In 2015 zal de bibliotheek mogelijk nieuwe locaties in het centrum en in de kernen van Alphen aan den Rijn voorstellen aan de gemeente. De vestiging in Roelofarendsveen (gemeente Kaag en Braassem) is samen met de vestiging in Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) omgevormd tot een uitleenpunt. De Bibliotheek Rijn en Venen in Ter Aar fungeert voorlopig als uitleenpunt voor de toekomstige Brede School. Hier zijn in 2014 de voorbereidingen opnieuw voor gestart. Nieuw beleid en strategie De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in 2014 nieuwe bezuinigingen afgekondigd. Het is nog niet bekend in hoeverre dit de bibliotheek treft. Vanaf eind 2014 wordt samen met de gemeente de visie op de bibliotheekfunctie herijkt. Hierbij wordt ook gekeken naar de maatschappelijke waarde van de bibliotheek en de effecten die de gemeente wil bereiken. De hierboven beschreven onderwerpen en de ontwikkelingen in de maatschappij noodzaken ons om het beleid aan te passen. Enige jaren geleden zijn de eerste stappen gezet voor veranderingen die we in 2015 verder zullen uitwerken en aanscherpen. Mirjam in t Hout Directeur de Bibliotheek Rijn en Venen

3 2014 in vogelvlucht Vestigingsnieuws Ook in 2014 was de Bibliotheek Rijn en Venen volop in beweging. Er is meer samenwerking gezocht en tot stand gekomen met andere partijen. In januari sloten de vestigingen Alphen aan den Rijn Ridderveld en Koudekerk aan den Rijn. De klanten zijn opgenomen in één van de andere vestigingen. Minder mobiele klanten maakten gebruik van Bibliotheek aan Huis. Zij kregen zo hun bibliotheekmaterialen thuisbezorgd. Met de opening van een jeugdbibliotheek in Basisschool Het Startblok te Alphen aan den Rijn is de bibliotheekvoorziening voor de schoolgaande jeugd in de wijk Ridderveld behouden. De openingstijden in de Alphense vestiging zijn verruimd. Sinds 1 september is de bibliotheek iedere ochtend vanaf uur open. Door het invoeren van zelfbedieningsuren op maandag t/m vrijdag van tot uur was het mogelijk om dit binnen de huidige formatie te realiseren. Deze ochtendopenstelling is door onze klanten zeer positief ontvangen. Na de sluiting van de vestiging in Koudekerk zetten vier vrijwillige medewerkers hun werkzaamheden voort in de Bibliotheek Hazerswoude-Rijndijk. De openingsuren in deze vestiging zijn verruimd naar 20 uur per week. Voor de vestigingen Roelofarendsveen en Ter Aar zijn plannen gemaakt voor een aangepaste inrichting naar aanleiding van het verkleinen van de collecties door de opgelegde bezuinigingen door de gemeenten. Door de aanleg van Wi-Fi in Zoeterwoude werd het mogelijk om te starten met computer- en tabletcursussen in samenwerking met SeniorWeb. In Hazerswoude-Rijndijk is er met Het Gilde overeenstemming bereikt over een computerspreekuur op afspraak. In Ter Aar heeft de bibliotheek een aparte ruimte ingericht waar Kwadraad Maatschappelijk Werk spreekuur houdt. En er is een samenwerking aangegaan met Triggr. Triggr verzorgt creatieve en culturele workshops, cursussen en evenementen voor jong en oud in de bibliotheek. Personeel & Organisatie In 2014 waren er in totaal 30 medewerkers (20,9 fte s) werkzaam in de front- en backoffice voor zeven vestigingen. Deze medewerkers van de Bibliotheek Rijn en Venen werden in hun werkzaamheden ondersteund door 104 vrijwilligers. Daarnaast zijn er in diverse vestigingen scholieren en studenten ingezet in het kader van hun (maatschappelijke) stage. Programmaontwikkeling Ook in 2014 bleef het cultureel ondernemerschap een zeer belangrijk aandachtspunt; kijkend vanuit de behoeften van de klanten en bezoekers werden nieuwe activiteiten, producten en diensten ontwikkeld in samenwerking met derden. Aanhakend op het landelijke loyaliteitsprogramma Voordeel met je biebpas werd de samenwerking uitgebreid met onder andere JT Bioscoop, Cinema Castellum, Parkfilmhuis en Parktheater. De leden van de bibliotheek kregen op vertoon van hun lenerspas korting bij toneel- en filmvoorstellingen, vaak een bewerking van een boek.

4 September 2014 was de start van de uitrol van de VoorleesExpress, een programma waarbij een voorlezer 20 weken lang bij een taalarm gezin thuis gaat voorlezen. De Voorleesexpress richt zich op taalontwikkeling en het stimuleren van voorlezen. Ter bestrijding van laaggeletterdheid is er een regionale samenwerking van bibliotheken opgestart en zijn de eerste contouren van het Taalhuis vormgegeven. Een Taalhuis is een herkenbaar punt in de bibliotheekvestiging waar iedereen die de Nederlandse taal wil leren, verbeteren of wil oefenen op bepaalde tijden terecht kan. Het Taalhuis gaat uit van een samenwerkingsverband van een aantal partners als de bibliotheek, gemeente, vrijwilligersorganisatie en taalaanbieder(s). De betrokken partijen zorgen ervoor dat het Taalhuis breed wordt gedragen, en (ver)delen taken en verantwoordelijkheden. Bestuursinfo Het bestuur van de stichting Bibliotheek Rijn en Venen bestond uit zeven leden (drie vrouwen en vier mannen). Het bestuur is in 2014 vijf keer bij elkaar gekomen en hield toezicht op de organisatie, het beleid en de directievoering. De belangrijkste onderwerpen van de agenda waren: > In te zetten koers en strategie, de ontwikkelingen op huisvesting; > Erkenning regionale backoffice; > Voorbereiding voor een intern visietraject; > Het vaststellen van de jaarrekening en begroting; > De inzet van de voorzieningen, reserveringen en verbeterplannen naar aanleiding van onder meer het klanttevredenheidsonderzoek.

5 Producten en diensten Rijn en Venen-breed 0-3 jaar Er was veel aandacht voor de jongste aanwas via diverse BoekStart-activiteiten. In het najaar werd de workshop Babygebaren georganiseerd; ouders leerden met jonge kinderen te communiceren door gesproken taal te ondersteunen met simpele gebaren. De Boekstart inloopochtenden in Alphen aan den Rijn, met Roelofarendsveen als nieuwe locatie, werden een vaste activiteit in het aanbod. In het najaar werd gestart met het project Boekstart in de kinderdagopvang. De bibliotheek is een structurele samenwerking aangegaan met diverse kinderopvangorganisaties zoals Junis en SKZ. Jongeren 0-6 jarigen werden betrokken bij de Nationale Voorleesdagen met de Prentenboeken Top 10. Het Nationale Voorleesontbijt was in alle vestigingen een groot succes. Burgemeesters, brandweermannen en wethouders bezochten de vestigingen en lazen het prentenboek Krrrrrokodil zo spannend mogelijk voor jaar Naast de standaard druk bezochte voorleesochtenden voor peuters kregen ook de kidsvoorleesmiddagen een vervolg in vijf vestigingen. Er werd actief meegewerkt aan de landelijke campagnes Kinderjury 2014, de Nationale Voorleeswedstrijd 2014 en Kinderboekenweek 2014, waarbij verhalenvertelster Marijke van Bemmel met een boekenbus en verhalentent 25 scholen in de regio bezocht. Tevens organiseerden alle vestigingen in samenwerking met lokale sportverenigingen een feestelijke sport- en spelmiddag. De Buitenbieb werd gecontinueerd in Alphen aan den Rijn. In december bezocht Dieuwertje Blok de vestiging Alphen aan den Rijn alwaar zij voor een publiek van 200 ouders en kinderen voorlas en liedjes zong. Voor de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek, werd in juni voor kinderen een prijsvraag uitgeschreven met de genomineerde boeken als uitgangspunt. Het Archeon was het decor voor de feestelijke prijsuitreiking.

6 Jongeren Alle scholen voor het voorgezet onderwijs kregen van de Bibliotheek Rijn en Venen ondersteuning aangeboden op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid. Vijf scholen deden actief mee aan de campagnes Read2Me! (voor brugklassers) en de Jonge Jury (voor scholieren uit klas 1 tot en met 3). In samenwerking met de Groene Hart Archieven werd de Crime Scene app uitgebreid met twee nieuwe versies. Met behulp van deze app gingen scholieren met hun smartphone op pad om een lokale waargebeurde historische misdaad op te lossen. Volwassenen Voor de volwassen leden en bezoekers organiseerden de Bibliotheek Rijn en Venen twee grote campagnes: Boekenweek 2014 en NL Leest Het thema van de Boekenweek was in 2014 reizen. In de vestigingen werden thema-avonden met landen als uitgangspunt georganiseerd en in de hoofdvestiging was de vertelvoorstelling van Eric Borrias een grote publiekstrekker. De nationale leesbevorderingscampagne NL Leest 2014 stond in het teken van Maarten t Hart s Een vlucht regenwulpen. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd rondom het boek, zoals een ontmoeting met schrijver Ronald Giphart en Franca Treur, een cabaretvoorstelling met Rop Janze en een filmvertoning van het boek. Door Schrijven op Locatie werd het ontwikkelen van schrijftalent op diverse uitdagende plekken in Alphen aan den Rijn gestimuleerd. Deelnemers werden uitgenodigd themagericht te schrijven waarna een professionele jury zich over de teksten boog. In samenwerking met Stichting Senia zijn er verschillende leesgroepbijeenkomsten georganiseerd, met als resultaat het ontstaan van nieuwe leesgroepen. In het najaar vond er in alle vestigingen met een lezing over dyslexie plaats. Senioren De banden met zorginstellingen in de regio zijn uitgebreid en het aantal zorginstellingen dat gebruik maakt van de dienst Luisteren in je leunstoel is toegenomen. De nieuwe voorlezers van Luisteren in je leunstoel hebben aan een speciale workshop deelgenomen. In alle vestigingen zijn de collecties Aangepast Lezen gepromoot middels nieuwe brochures. Er is extra aandacht gegenereerd voor de service Bibliotheek aan Huis en de bibliotheek werd vertegenwoordigd tijdens de seniorenbeurs. Speciaal voor mensen met een leesbeperking werd in mei een regiobeurs georganiseerd. Tijdens deze beurs overhandigde burgemeester Bruinsma het eerste exemplaar van het boek Harteloos van Cees Smit aan Stichting Light for the World. Educatie Het aanbod producten en diensten voor Voorschoolse instellingen, Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs werd sterk uitgebreid en op professionele wijze aangeboden in drie afzonderlijke brochures. Op vijf nieuwe scholen is het programma de Bibliotheek op School gestart. Daarnaast werd er op diverse vestigingen een interactieve lezing over dyslexie verzorgd. De Bibliotheek Rijn en Venen leverde voor Cultuurpalet een onverminderd aanbod voor de groepen 6 van de 38 basisscholen in Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn en Zwammerdam in de vorm van groepsbezoeken en het programma Juttersbuit. In basisschool Het Startblok is een nieuwe jeugdbibliotheek geopend. Naast de leerlingen van het Startblok zelf, kunnen ook klassen van omliggende scholen in de bibliotheek boeken en programma s afnemen.

7 Rijn en Venen Laaggeletterden Het stimuleringsabonnement is voor alle deelnemers aan taalcursussen en maatjesprojecten voortgezet. Op deze laagdrempelige wijze maakten veel mensen voor het eerst kennis met de bibliotheek in hun woonplaats. Tijdens de Week van de Alfabetisering waren er diverse activiteiten en werd het taal- en participatieprogramma de Bibliotheek en Leren uitgebreid. Het contact met de regionale taalaanbieders is versterkt en diverse taalgroepen hebben de bibliotheek als werkplek gevonden voor hun bijeenkomsten. Bollenstreek Katwijk Leiden - Leiderdorp Rijn en Venen Voorschoten-Wassenaar Tabletcafé elke 1e vrijdag van de maand Mediawijsheid Om je voldoende, bewust, actief en kritisch te kunnen bewegen in de gemedialiseerde samenleving heb je allerlei vaardigheden nodig. De Bibliotheek Rijn en Venen besteedde in 2014 dan ook veel aandacht aan het wegwijs maken van mensen in de hedendaagse informatiemaatschappij. In 2014 werden tal van initiatieven ontwikkeld om kinderen, jongeren en volwassenen informatie- en mediavaardig(er) te maken. Een greep uit het aanbod: - Digitaal en interactief voorlezen voor peuters en kleuters; - Mediawijsheidprogramma s voor leerlingen in het primair onderwijs, zoals Spinternet, Media Maffia, Melle de Muis, Ewout de Eekhoorn, Bureau Meestervervalsers en Crime Scene Junior; - Mediawijsheidprogramma s voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, zoals My Life Story en de app Crime Scene; - Themabijeenkomsten Mediawijsheid voor ouders; - Cursussen en workshops in samenwerking met SeniorWeb m.b.t. het gebruik van sociale media, zoals Facebook en Twitter, tablets, computers en smartphones; - Tabletcafé, waarbij mensen met vragen over computers, tablets en smartphones kunnen binnenlopen voor antwoord en advies. > Van uur > Bibliotheek Alphen aan den Rijn > Gratis! incl. WiFi Rijn en Venen

8 Marketing en Communicatie Drie grote landelijke campagnes van het Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) leverden de Bibliotheek Rijn en Venen in alle vestigingen nieuwe volwassen leden. Tijdens de Boekenweek (maart), de Maand van het Spannende Boek (juni) en de campagnemaand NL Leest (november) kregen leden iets extra s bij hun lidmaatschap. De decemberactie gaf nieuwe leden korting op het eerste jaar abonnementsgeld. Dit laatste aanbod ( 25,- voor het eerste jaar, met automatische incasso) werd ook aangeboden aan opzeggers. Zij zijn telefonisch benaderd middels een terugwin-actie. Dit was tevens een goede gelegenheid om de gegevens van de klanten te controleren en indien nodig aan te vullen. Vooral tijdens de Nationale Voorleesdagen (januari) en de Kinderboekenweek (oktober) melden zich nieuwe jeugdleden (t/m 17 jaar) aan. Daarnaast werden er doorlopend nieuwe leden ingeschreven via BoekStart (0-3 jaar) en de Bibliotheek op School (4-12 jaar). Voor alle leden werd het landelijke loyaliteitsprogramma Voordeel met de biebpas lokaal uitgebreid door (verdere) samenwerking met Parkvilla (filmhuis, theater en expressie), Castellum (cinema en theater) en JT Bioscoop stond ook in het teken van de introductie van het landelijk e-bookplatform. Bibliotheekleden kregen gratis toegang tot ruim e-books. De introductie ging gepaard met veel landelijke en lokale publiciteit. Dit zelfde jaar werd de Bibliotheek Wise app geïntroduceerd. Een handige app om online het aanbod van de bibliotheek te zien, maar ook functies als wat heb ik in huis, verlengen, reserveren of het beheren van een verlanglijst. De communicatie naar de leden en geïnteresseerden van de bibliotheek is aangevuld met Facebook en Twitter. De frequentie van de digitale nieuwsbrief is verhoogd. De activiteitenkalender wordt nu structureel vier maal per jaar uitgebracht en wordt ondersteund met free publicity en eigen middelen.

9 Gebruik van de bibliotheek Openingsuren en bezoekers Het aantal openingsuren in 2014 is met 145 uren sterk verhoogd. De Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn is in september gestart met extra openstelling door middel van zelfservice-uren. Het totaal aantal bezoekers in de zeven vestigingen van de Bibliotheek Rijn en Venen bedroeg , wat neerkomt op een daling t.o.v van 12,8%. Het bezoek van de website en het gebruik van de WiseApp, gaf samen een lichte stijging te zien van 0,1%. Het totale bibliotheekbezoek komt daarmee op ruim Let op: begin 2014 werden er twee vestigingen gesloten. Bezoekers verschil Openingsuren Totaal Rijn en Venen ,8% 143 Gemeente Alphen aan den Rijn* Alphen Centrum ,7% 47 Hazerswoude-Rijndijk ,8% 20 Hazerswoude-Dorp ,7% 15 Gemeente Nieuwkoop Nieuwkoop ,0% 18 Ter Aar ,5% 13 Gemeente Kaag en Braassem Roelofarendsveen ,3% 15 Gemeente Zoeterwoude Zoeterwoude-Dorp ,7% 15 Website, incl app ,6% 24/7 *) Vestigingen Ridderveld en Koudekerk zijn per 1/1/2014 gesloten Tabel 1: Bezoekers en openingsuren 2014 Rijn en Venen Digitaal gebruik Steeds vaker wordt de bibliotheek digitaal bezocht. Het aantal websitebezoeken steeg in 2014 naar Dat is een stijging van 8,6% en past bij de algemene trend in de Nederlandse samenleving, waarbij het informatie- en communicatiegedrag vaker digitaal plaatsvindt. De website van de Bibliotheek Rijn en Venen wordt vooral gebruikt voor het zoeken (catalogusfunctie). De app wordt gebruikt voor het reserveren en verlengen van materialen. Er worden ook meer materialen online gereserveerd en de mensen blijven via bibliotheekrijnenvenen.nl beter op de hoogte van nieuws en activiteiten. nieuw: Vanaf 1 september 6 dagen per week vanaf 10 uur open ma t/m vr zelfbediening van en verder gewoon open

10 Bibliobussen Als gevolg van doorgevoerde bezuinigingen en/of gewijzigd gemeentelijk beleid met betrekking tot het bibliotheekwerk is het aantal sta-uren van de bibliobus in 2014 verminderd. De bibliobus stond 10,25 uur per week op diverse locaties in de gemeente Kaag en Braassem en 4 uur in de gemeente Alphen aan den Rijn. Abonnementen 2014 t.o.v Uitleningen t.o.v Totaal Rijn en Venen ,1 % ,0 % Gemeente Alphen aan den Rijn ,9% ,9% Aarlanderveen 16-5,8% % Alphen aan den Rijn (Kerk en Zanen) ,7% % Zwammerdam 90 15,4% % Gemeente Kaag en Braassem ) 3,5% ,8% Hoogmade 109-1,8% % Leimuiden 434 7,2% % Rijnsaterwoude 117 1,7% % Rijpwetering 39-4,8% % Woubrugge 460 8,5% % 1) Inclusief 9 abonnementen Oud Ade; standplaats is halverwege 2014 opgeheven. Tabel 2: Bibliobussen per gemeente 2014 Leners en uitleningen De Bibliotheek Rijn en Venen behaalde over de hele linie goede resultaten bij de jongste leners. Door het BoekStartprogramma voor de jongsten en goede relaties met de Centra voor Jeugd en Gezin en kinderopvangorganisaties is het aantal jonge leners groeiende. De leeftijdscategorie 0-3 jaar bedroeg 6% (1.511) van het totaal aantal leden (5,4% in 2013). Ook het aantal leden van 4-12 jaar steeg met 4% ten opzichte van In de categorieën en was er een lichte daling zichtbaar. De categorie 65 jaar en ouder bleef nagenoeg gelijk. Per saldo is het totaal aantal leners van de Bibliotheek Rijn en Venen gedaald met 2,1% (in 2013 was dat een daling van 1%). Nb. Deze stijgingen en dalingen in de diverse leeftijdscategorieën sluiten aan bij de landelijke trend binnen de bibliotheekbranche. Leden 2014 naar leeftijdscategorieën Totaal Rijn en Venen % 0-3 jaar ,8% instel jaar % jaar ,5% jaar ,3% 65 jaar een ouder ,1% Instellingen 110 0,4%

11 Leden ) % v.h. aantal 2013 verschil Uitleningen t.o.v. inwoners 2013 Totaal Rijn en Venen ,8% ,1% ,7% Gemeente Alphen aan den Rijn Alphen Centrum ,6% ,2% ,6% Hazerswoude-Rijndijk ,7% ,1% ,2% Hazerswoude-Dorp ,5% ,1% ,8% Gemeente Nieuwkoop Nieuwkoop ,4% ,4% ,1% Ter Aar ,6% ,1% ,5% Gemeente Kaag en Braassem Roelofarendsveen ,1% ,4% ,6% Gemeente Zoeterwoude Zoeterwoude-Dorp ,3% % ,7% 1) Inclusief 30 gebruikers gerekend per instellingspas Tabel 3: leden en uitleningen 2014 Het totaal aantal uitleningen in 2014 betrof (-2,7% t.o.v. 2013). Voornamelijk in de vestigingen Hazerswoude-Dorp en Roelofarendsveen nam het aantal uitleningen af. In verband met de sluiting van twee van de negen vestigingen nam ook het aantal materialen af. De totale collectie in 2014 bedroeg ; dat is 18,2% minder dan in De doelstelling om tenminste 10% van de collectie te vervangen is ook in 2014 gerealiseerd. In totaal werd 13,2% van de collectie vervangen door nieuw materiaal.

12 Collectie De collectievorming is in 2014 voor 80% uitbesteed aan NBD-Biblion. Dit vanwege het reduceren van kosten en omdat het meer efficiency oplevert in het collectievormingsproces. De collecties in alle vestigingen van de Bibliotheek Rijn en Venen worden elk halfjaar bekeken, gesaneerd en geactualiseerd. Naast de reguliere collectie die is ingedeeld in leeftijden (0-8 jaar, 8-12 jaar en 12+) en genres (o.a. romans, spanning, informatief) wordt er in het bijzonder aandacht geschonken aan aparte collecties voor speciale doelgroepen. Voorbeelden van speciale doelgroepen zijn inburgeraars, anderstaligen, mensen met dyslexie en mensen met een visuele beperking. Tevens is de collectie tijdschriften en kranten bekeken en waar nodig aangepast aan klantprofielen. Door de lancering van het e-bookplatform konden zowel leden als niet leden (tijdelijk voor promotie) gratis e-books downloaden. Hiermee was een grote stap in het aanbod van digitale boeken gezet en wordt deze nog verder uitgebreid. In 2014 was het totaal aantal webaccounts in het werkgebied waarmee e-books zijn geleend In totaal zijn er e-books geleend in het werkgebied van Rijn en Venen. De VakantieBieb app was landelijk enorm succesvol. Er zijn twee edities verschenen: Winter(december-januari 2014) en zomer (juli-augustus 2014). Vooral niet leden hebben massaal gebruik gemaakt van deze actie. De Bibliotheek Rijn en Venen heeft in januari 2014 toegang tot Muziekwebluister gerealiseerd via IP adres. Inlichtingen In totaal zijn er bij alle vestigingen samen vragen gesteld, zowel mondeling (aan de balies) als digitaal (onder meer via ). Dit betrof wegwijsvragen en advies- en speurvragen (incl. 156 vragen aan Vraagbaak). totale omvang t.o.v aanschaf aanschaf in % op collectie Totaal Rijn en Venen ,2% ,2% Gemeente Alphen aan den Rijn Alphen Centrum ,1% ,3% Hazerswoude-Rijndijk ,9% ,6% Hazerswoude-Dorp ,8% ,7% Gemeente Nieuwkoop Nieuwkoop ,1% ,3% Ter Aar ,6% ,7% Gemeente Kaag en Braassem Roelofarendsveen ,5% ,7% Gemeente Zoeterwoude Zoeterwoude-Dorp ,5% ,1% Tabel 4: Collectie 2014

13 Pijlers van de Bibliotheek Rijn en Venen De Bibliotheek Rijn en Venen concentreert zich bij haar dienstverlening op Lezen, Leren, Informeren en Cultuur & Ontmoeting. De bibliotheek is nog steeds dé plek om te lezen en je kennis te verrijken. Daarbij is er aandacht voor alle leeftijden en gebruikersgroepen. De Bibliotheek Rijn en Venen organiseerde ook in 2014 tal van activiteiten om mensen van elke leeftijd en van alle niveaus te leren omgaan met de Nederlandse taal. Iedereen kan zo op zijn of haar manier (blijven) participeren in de samenleving. Voorbeelden: voorlezen voor peuters, diverse leesbevorderingsprogramma s op scholen, workshops e-readers en studiekeuze, de literaire high teas tijdens de Boekenweek, lezingen i.s.m. de Volksuniversiteit en het Centrum voor Jeugd en Gezin, de Week van de Mediawijsheid, de Week van de Opvoeding en een leesvoertour. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten in 2014 is terug te vinden in de jaarverslagen per gemeente. Speerpunten 2015 > Mediawijsheid > Bestrijding laaggeletterdheid: Taalhuis, Boekstart en VoorleesExpress > Bibliotheek op school > Samenwerking met sociale en culturele partners

14 Bibliotheek Rijn en Venen Aarplein BZ Alphen aan den Rijn T E info@bibliotheekrijnenvenen.nl

Jaarverslag. Rijn en Venen

Jaarverslag. Rijn en Venen Jaarverslag 2013 Rijn en Venen 2013 in vogelvlucht Vestigingsnieuws Personeel & Organisatie Programmaontwikkeling Beste lezers, Boeien, binden en bewegen. Dat was en is nog steeds ons motto. Ook in 2013

Nadere informatie

Jaarverslag. Rijn en Venen

Jaarverslag. Rijn en Venen Jaarverslag 2015 Rijn en Venen Voorwoord 2015 was vooral een jaar waarin we als de Bibliotheek Rijn en Venen nieuwe kansen aangrepen. Er gebeurde heel veel op diverse terreinen. Het gehele jaar hielden

Nadere informatie

bieb april t/m juni 2016

bieb april t/m juni 2016 Te doen in en om de bieb april t/m juni 2016 Workshops, voorlezen, cursussen, elab themadagen, lezing, Taalcafé Wanneer en waar? Alphen aan den Rijn 09.30-11.30 uur Dinsdag 5 april, 3 mei en 7 juni Boskoop

Nadere informatie

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen.

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen. Leden van de Gemeenteraad Gemeente Kaag en Braassem Postbus 1 2370 AA Roelofarendsveen Alphen aan den Rijn, 10 oktober 2016 Geachte leden van de Gemeenteraad Kaag en Braassem, Middels deze brief brengen

Nadere informatie

De Bibliotheek: hart van de samenleving

De Bibliotheek: hart van de samenleving Bibliotheken Noord Fryslân ligt op koers! De Bibliotheek: hart van de samenleving ontdekdebieb.nl /ontdekdebieb Verkort jaarverslag 2015 In deze verkorte versie van het jaarverslag van Bibliotheken Noord

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Vianen in het kort: In de Bibliotheek in Vianen is het aantal jeugdleden met 10% gestegen, terwijl

Nadere informatie

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen Hoogeveen Lenen wordt jaarverslag 2016 delen Lenen wordt delen De bibliotheek is de plek voor cultuur, kennis en inspiratie, waar je talenten ontwikkelt en waar we belangeloos verbinding maken met elkaar

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

2012 IN VOGELVLUCHT. Speciale uitgave voor leden en gebruikers BEKNOPT JAARVERSLAG. Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op

2012 IN VOGELVLUCHT. Speciale uitgave voor leden en gebruikers BEKNOPT JAARVERSLAG. Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op Speciale uitgave voor leden en gebruikers Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op www.heuvellandbibliotheken.nl 2012 IN VOGELVLUCHT BEKNOPT JAARVERSLAG voor kennis en emotie Contributie Naar aanleiding

Nadere informatie

Altijd blijven lezen en luisteren. Rijn en Venen

Altijd blijven lezen en luisteren. Rijn en Venen Altijd blijven lezen en luisteren Rijn en Venen Altijd blijven lezen en luisteren De Bibliotheek Rijn en Venen wil dat iedereen kan blijven lezen. Ook als lezen moeilijker wordt. Als professional in de

Nadere informatie

Jaarverslag Ommen

Jaarverslag Ommen Jaarverslag 2017 Ommen De brede Bibliotheek in 2017 Een samenleving verdient de bibliotheek die bij haar past en haar aanvult, ondersteunt en rijker maakt. De Bibliotheek van vandaag nodigt uit om te werken

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Jaarverslag Salland

Jaarverslag Salland Jaarverslag 2017 Salland De Brede Bibliotheek in 2017 Op 19 april 2017 opende in de Bibliotheek Raalte het Leer&Meer Plein. Het is een plek voor iedereen om te werken en te leren, voor kennismaking en

Nadere informatie

Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek. Zoveel méér dan boeken alleen!

Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek. Zoveel méér dan boeken alleen! Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek 2017-2020 Zoveel méér dan boeken alleen! Kerntaken van de Bieb In 2014 hebben we, in goed overleg met de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, een koers uitgezet

Nadere informatie

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, Coördinator Informatie ALGEMENE GEGEVENS 1

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, Coördinator Informatie ALGEMENE GEGEVENS 1 Jaarverslag 2012 VOORWOORD Voor u ligt het jaarverslag 2012 van de Stichting Openbare Bibliotheek Borne. In dit jaarverslag geven we een terugblik op de ontwikkelingen, activiteiten en prestaties van de

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010).

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010). Vermindering subsidie Openbaar bibliotheekwerk Omschrijving ombuigingsvoorstel Het voorstel bedraagt het verminderen van de subsidie met 250.000,-- (korting van 54 procent). De subsidie voor 2013 aan de

Nadere informatie

Het verhaal van 2016: feiten en cijfers

Het verhaal van 2016: feiten en cijfers Het verhaal van 2016: feiten en cijfers Algemeen Capelle aan den IJssel Krimpen aan den IJssel Totalen Inwoneraantallen 66,465 66,389 29,035 28,930 95,500 95,319 Omvang collectie totaal 78,123 86,689 36,687

Nadere informatie

De Bibliotheek maakt je rijker! dienstengids

De Bibliotheek maakt je rijker! dienstengids De Bibliotheek maakt je rijker! dienstengids inhoudsopgave Veel mensen hebben een bepaald beeld van wat bibliotheken doen. Dat beeld bestaat voornamelijk uit vestigingen met veel boekenkasten en een plek

Nadere informatie

Taal verrijkt. aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Rijn en Venen

Taal verrijkt. aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Rijn en Venen Taal verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Rijn en Venen De Bibliotheek Rijn en Venen wil lezen voor iedereen mogelijk én plezierig maken. Daarbij richten we ons ook op mensen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Brummen Voorst

Jaarverslag 2013. Brummen Voorst Jaarverslag 2013 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2013 Inleiding 2013, een jaar met grote veranderingen: nieuwe dienstverlening, intensieve samenwerking, grote succesvolle projecten. E-books maken

Nadere informatie

De top 10 van Biblionet Drenthe in Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten

De top 10 van Biblionet Drenthe in Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten De top 10 van Biblionet Drenthe in 2015 Jaarverslag ingekort tot tien speerpunten 1 Onderwijs: Succesvolle projecten en een sterk netwerk Biblionet Drenthe draagt bij aan het verbeteren van de lees- en

Nadere informatie

leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44

leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44 leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44 leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:45 leren & ontspannen Er valt veel te lenen in Bibliotheek Den Haag, maar

Nadere informatie

Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 15INT02158 III III II IIII II III III II II

Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 15INT02158 III III II IIII II III III II II Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 15INT02158 III III II IIII II III III II II Datum vergadering: * j SEP. 2QtSl Nota openbaar: Onderwerp: Vaststelling subsidies 2014 ZINiN Bibliotheek en ZINiN

Nadere informatie

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode Jeanine Deckers December 2014 Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode 2008 2013 Inleiding De bibliotheekvoorziening in De Zilk bestaat al jarenlang uit een bibliobus met een

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Vragenlijst onderzoek 2016-1 Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM], Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan het volgende onderzoek

Nadere informatie

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011 Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden mei 2011 Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be Fijn om je als lid welkom te heten! Onze bibliotheek telt zo n 14.000 actieve leden. Evenveel

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst Jaarverslag 2014 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2014 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele groepen van de samenleving. Dit jaar wordt de

Nadere informatie

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Strategische visie van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Al deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen De bibliotheken in Drenthe krijgen te maken met bezuinigingen en veranderende politieke opvattingen.

Nadere informatie

Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016.

Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016. Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016. Plaats van verbinding De bibliotheek is een knooppunt van allerlei vormen van kennis en informatie die op uiteenlopende manieren

Nadere informatie

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Rapportage Het 3e onderzoek in 2013 heeft plaatsgevonden van 19 september t/m 9 oktober 2013. Dit onderzoek ging over de toekomst van de bibliotheek met als onderwerpen

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

Jaarbeeld Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek.

Jaarbeeld Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek. Jaarbeeld 2012 Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek. De Bibliotheek is overal! Ontdek de wereld met een bezoekje aan onze catalogus. Of het nu thuis is, op

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

Resultaten. Jaarverslag 2016

Resultaten. Jaarverslag 2016 Resultaten 2016 Jaarverslag 2016 Asten en Someren Voorleeswedstrijd Voorleesdagen Mantelzorgcafé Voorleesdagen Heropening Makkelijk lezen Plein Hagelschade 23 juni Klassenbezoeken Varendonck Fotoherkenning

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jaarverslag

Inhoudsopgave. Jaarverslag Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 De Bibliotheek als Schatkamer 5 De Bibliotheek als Werkplaats voor jeugd 6 De Bibliotheek als Werkplaats voor volwassenen 7 Organisatie Jaarverslag 2015 2 Voorwoord

Nadere informatie

Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam

Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam 1. Wat is de reden van de sluiting van Bibliotheek Dubbeldam De Bibliotheek AanZet heeft de afgelopen

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Leden Bibliotheek lezen steeds meer e- books

Leden Bibliotheek lezen steeds meer e- books Leden Bibliotheek lezen steeds meer e- books 19 augustus 2016 14:33 In Nijkerk en Hoevelaken zijn er 910 leden van de bibliotheek die een account hebben aangemaakt om e-books van de Bibliotheek te kunnen

Nadere informatie

Rapportage Biebpanel. Digitale dienstverlening

Rapportage Biebpanel. Digitale dienstverlening Digitale dienstverlening Rapportage Biebpanel Samenvatting van de belangrijkste uitkomsten van het Biebpanel onderzoek naar de digitale dienstverlening, gehouden in oktober 2014. 31 januari 2015 Biebpanel:

Nadere informatie

De maatschappij verandert, De bibliotheek verandert. Strategietraject Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen Augustus mei 2014

De maatschappij verandert, De bibliotheek verandert. Strategietraject Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen Augustus mei 2014 De maatschappij verandert, De bibliotheek verandert Strategietraject Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen Augustus 2013 - mei 2014 Inhoud 1. Aanleiding 2. Proces 3. Ontwikkelingen 4. Waarden voor de toekomst

Nadere informatie

Missie. Beste lezer, Huisvesting heeft veel aandacht gehad in In Boskoop is een nieuwe

Missie. Beste lezer, Huisvesting heeft veel aandacht gehad in In Boskoop is een nieuwe 1 Rijn en Venen Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Bibliotheek Rijn en Venen. We kijken terug op een jaar vol veranderingen en vernieuwingen. We zijn binnen samenwerkingsverband BOOST*

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe 1. Fundament voor een toekomstbestendige Bibliotheek Een terugblik op 2014 In 2014 zijn we gestart met de verwezenlijking van onze toekomstvisie die begin 2014 werd onderschreven

Nadere informatie

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Inhoud Kernboodschap De Openbare Bibliotheek Venlo Missie Facts en figures (2016)

Nadere informatie

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding.

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding. Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 1: Beschrijving vijf kernfuncties openbaar bibliotheekwerk In de Wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoozieningen (Wsob) uit 2014 wordt het stelsel van

Nadere informatie

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Om onderscheid te maken tussen die activiteiten waarvoor de bibliotheek structureel of

Nadere informatie

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Stichting Openbare Bibliotheekvoorzieningen Gemeente Langedijk Over het format: Gemeente en instelling maken afspraken over de aandachtsgebieden veld 1 tot en met veld

Nadere informatie

Bibliotheek de Meierij totaal 3. Boxtel in cijfers 4. Haaren in cijfers 6. Schijndel in cijfers 7. Sint-Michielsgestel in cijfers 8

Bibliotheek de Meierij totaal 3. Boxtel in cijfers 4. Haaren in cijfers 6. Schijndel in cijfers 7. Sint-Michielsgestel in cijfers 8 in cijfers 2013 1 Inhoud pagina Bibliotheek de Meierij totaal 3 Boxtel in cijfers 4 Haaren in cijfers 6 Schijndel in cijfers 7 Sint-Michielsgestel in cijfers 8 Sint-Oedenrode in cijfers 10 Vught in cijfers

Nadere informatie

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018 Peiling Bibliotheek - Oktober 2018 Resultaten Inleiding De gemeenteraad van - heeft in 2014 een besluit genomen over de toekomst van het bibliotheekwerk in - tot en met 2020. Daarbij is onder andere gekozen

Nadere informatie

Inleiding. Lezen en literatuur. Dienstverlening

Inleiding. Lezen en literatuur. Dienstverlening Jaarverslag 2014 Inleiding Bibliotheek Gulpen-Wittem verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeente Gulpen-Wittem. De visie en missie die in het Meerjarenbeleidsplan 2013-2016 zijn verwoord, zijn richtinggevend.

Nadere informatie

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013

SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 SUBSIDIEOVEREENKOMST 2013 Gemeente Krimpen aan den IJssel Bibliotheek aan den IJssel In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt voor de periode 1 januari tot en met 31 december 2013. Gelet op de beleidsregel

Nadere informatie

EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015

EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015 EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015 2 INHOUDSOPGAVE Dorpsbibliotheek Heukelum Blz. 3 Zelfservicepunt Asperen Blz. 5 Dorpsbibliotheek Herwijnen Blz. 7 Zelfservicepunt Vuren Blz. 10 Spijk Blz. 12 Conclusies

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld. Houten, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld. Houten, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld Houten, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Houten in het kort In de Bibliotheken in Houten is het aantal

Nadere informatie

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Gemeenteraad Berkelland 29 september 2015 M. Deckers Strategisch adviseur

Nadere informatie

PROBIBLIO / BIEBPANEL 2015-4 ACTIVITEITEN EN SAMENWERKINGSPARTNERS

PROBIBLIO / BIEBPANEL 2015-4 ACTIVITEITEN EN SAMENWERKINGSPARTNERS VRAGENLIJST: DEFINITIEF PROBIBLIO / BIEBPANEL 2015-4 ACTIVITEITEN EN SAMENWERKINGSPARTNERS AMSTERDAM, OKTOBER 2015 MAILTEKST Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: activiteiten en samenwerkingspartners

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Het gebruik van e-books van de bibliotheek. Grafieken en cijfers tot en met februari 2016

Het gebruik van e-books van de bibliotheek. Grafieken en cijfers tot en met februari 2016 Het gebruik van e-books van de bibliotheek Grafieken en cijfers tot en met februari 2016 Campagne 2016 Van 14 januari tot en met 22 februari hebben de Nederlandse bibliotheken campagne gevoerd voor e-books.

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Handleiding installatie Xelion 6 app voor Android, IOS en Windows smartphones

Handleiding installatie Xelion 6 app voor Android, IOS en Windows smartphones Handleiding installatie Xelion 6 app voor Android, IOS en Windows smartphones 1. De Xelion APP kan worden gedownload Smarthone Store App naam Iphone App Store Xelion Android * Play Store / Google Play

Nadere informatie

Prestaties die daar toe moeten leiden:

Prestaties die daar toe moeten leiden: Prestaties volgens de subsidie beschikking 2018 - Capelle aan den Jssel n de subsidiebeschikking 2018 van de gemeente Capelle aan den Jssel geeft de gemeente aan waar de bibliotheek haar subsidie voor

Nadere informatie

Een prachtig voorbeeld van hoe goed het e-bookambassadeursschap kan werken in de Leeuwarder Courant over Ambassadeur van het e-book.

Een prachtig voorbeeld van hoe goed het e-bookambassadeursschap kan werken in de Leeuwarder Courant over Ambassadeur van het e-book. Flitsende start voor e-bookcampagne Beste collega, De e-bookcampagne is op vrijdag 15 januari feestelijk afgetrapt in Haarlem door auteur Marc Lammers die de eerste tweet verstuurde in de Twitterestafette.

Nadere informatie

de Bibliotheek Deventer

de Bibliotheek Deventer December 2014 Campagne Nederland Leest de Bibliotheek Deventer Inzicht in de bekendheid, belang, gebruik en waardering Inhoud Onepager 2 Onderzoeksresultaten 3 Conclusies en aanbevelingen 5 Verantwoording

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

Inleiding. Dienstverlening

Inleiding. Dienstverlening Jaarverslag 2016 Inleiding Voor Bibliotheek Gulpen-Wittem was 2016 een jaar van grote veranderingen. Jarenlang, sinds 2001, was de bibliotheek gevestigd in hetzelfde gebouw als Sophianum, scholengemeenschap

Nadere informatie

Trends bij openbare bibliotheken

Trends bij openbare bibliotheken 100 jaar Trends bij openbare bibliotheken - 2015 157 bibliotheekorganisaties (in ca. 400 gemeenten) en 9 provinciale service organisaties verzorgen het openbaar bibliotheekwerk in Nederland met ca. 800

Nadere informatie

Bibliotheek Gulpen-Wittem, Jaarverslag Pagina 2 van 5

Bibliotheek Gulpen-Wittem, Jaarverslag Pagina 2 van 5 Jaarverslag 2017 Inleiding Voor Bibliotheek Gulpen-Wittem was 2017 opnieuw een jaar vol veranderingen. Het jaar stond vooral in het teken van verbouwen en verhuizen, het gezond maken van de financiën,

Nadere informatie

Communicatie en informatie

Communicatie en informatie Bibliotheek Hilversum heeft in september 2010 een Biebpanel in het leven geroepen. Het panel bestaat uit circa 500 leden. De groep vertegenwoordigt een doorsnede van de leden vanaf 16 jaar. Wilt u deelnemen

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Is nog niet gemeten. Vianen: Kernen: 4,850

Is nog niet gemeten. Vianen: Kernen: 4,850 Doelstelling Geformuleerde kpi Behaald 2016 1. Het samenstellen en ontsluiten van de fysieke en digitale collectie (WSOB art. 5a) Door het samenstellen van een aantrekkelijke collectie en het ontsluiten

Nadere informatie

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, directeur bibliotheek Borne

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, directeur bibliotheek Borne Jaarverslag 2011 VOORWOORD Voor u ligt het jaarverslag 2011 van de Stichting Openbare Bibliotheek Borne. In dit jaarverslag geven we een terugblik op de ontwikkelingen, activiteiten en prestaties van de

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak X Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

Bibliotheek Hilversum

Bibliotheek Hilversum December 2014 Campagne Nederland Leest Bibliotheek Hilversum Inzicht in de bekendheid, belang, gebruik en waardering Inhoud Onepager 2 Onderzoeksresultaten 3 Conclusies en aanbevelingen 5 Verantwoording

Nadere informatie

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen.

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen. Bijlage 3 Voorstel extra activiteiten vestiging Carnisselande Inleiding: Om de expertise en samenwerking tussen bibliotheek, gemeente en andere instellingen op het gebied van leesbevordering, informatie,

Nadere informatie

Jaarverslag Brummen Voorst

Jaarverslag Brummen Voorst Jaarverslag 2015 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2015 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele inwoners. Honderden mensen worden geholpen met

Nadere informatie

Voordelen van de bieb

Voordelen van de bieb Voordelen van de bieb Een abonnement van de bieb biedt jou eindeloos lees-, kijk- en luisterplezier. Naast boeken leen je ook gratis muziek, films, luisterboeken, tijdschriften en bladmuziek. Een keuze

Nadere informatie

de Bibliotheek aan den IJssel

de Bibliotheek aan den IJssel Onderzoek 3-2014 Digitale dienstverlening de Bibliotheek aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over de digitale dienstverlening van de bibliotheek Samenvatting - onepager Website De website van de

Nadere informatie

Dienstverlening aan senioren

Dienstverlening aan senioren Dienstverlening aan senioren In Bibliotheek Westland valt heel wat te beleven en vindt u informatie over allerlei onderwerpen. Maar wist u dat de bibliotheek u ook kan helpen als lezen niet meer zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Handleiding installatie Xelion 6 app voor Android, IOS en Windows smartphones

Handleiding installatie Xelion 6 app voor Android, IOS en Windows smartphones Handleiding installatie Xelion 6 app voor Android, IOS en Windows smartphones 1. De Xelion APP kan worden gedownload Smarthone Store App naam Iphone App Store Xelion Android * Play Store / Google Play

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bibliotheek 's-hertogenbosch

Nieuwsbrief Bibliotheek 's-hertogenbosch Nieuwsbrief Bibliotheek 's-hertogenbosch Nieuwsbrief Bibliotheek 's-hertogenbosch - 9 juni 2016 De VakantieBieb is er weer! De vakantiebieb is het zomercadeau van de Bibliotheek en is 'open' van 1 juni

Nadere informatie

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem Wegwijs in Bibliotheek Maldegem Welkom! Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

Beleidsplan 2015-2020 Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen OPEN. De Bibliotheek als. kennis- en informatieplatform. van een lerende gemeenschap...

Beleidsplan 2015-2020 Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen OPEN. De Bibliotheek als. kennis- en informatieplatform. van een lerende gemeenschap... Beleidsplan 2015-2020 Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen OPEN De Bibliotheek als kennis- en informatieplatform van een lerende gemeenschap... kennis maatschappij community organisatie wifi educatie samenwerking

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie

Bibliotheek Beekdaelen. Invoegen plaat je van beekdaelen

Bibliotheek Beekdaelen. Invoegen plaat je van beekdaelen Bibliotheek Beekdaelen Invoegen plaat je van beekdaelen Missie De Openbare Bibliotheek Nuth en (Landgraaf-) Onderbanken is een voor elke burger laagdrempelige en eigentijdse voorziening die vrije toegang

Nadere informatie

Verslag Aanvalsplan laaggeletterdheid. Gemeente Maasdriel

Verslag Aanvalsplan laaggeletterdheid. Gemeente Maasdriel Verslag 2010-2011 Aanvalsplan laaggeletterdheid Gemeente Maasdriel 1 Inleiding In de vergadering van 25 mei 2010 heeft uw raad het aanvalsplan laaggeletterdheid gemeente Maasdriel 2010-2012 vastgesteld.

Nadere informatie

de Bibliotheek Z-O-U-T

de Bibliotheek Z-O-U-T December 2014 Campagne Nederland Leest de Bibliotheek Z-O-U-T Inzicht in de bekendheid, belang, gebruik en waardering Inhoud Onepager 2 Onderzoeksresultaten 3 Conclusies en aanbevelingen 5 Verantwoording

Nadere informatie

Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek

Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek Een onderzoek naar de tevredenheid over de bibliotheek Het derde BiebPanel was een onderzoek onder klanten naar de tevredenheid over verschillende

Nadere informatie

de nieuwe bibliotheek

de nieuwe bibliotheek December 2014 Campagne Nederland Leest de nieuwe bibliotheek Inzicht in de bekendheid, belang, gebruik en waardering Inhoud Onepager 2 Onderzoeksresultaten 3 Conclusies en aanbevelingen 5 Verantwoording

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

Bibliotheek Sint Anthonis

Bibliotheek Sint Anthonis Anthonis Knooppunt voor lezen, leren en informeren Cyril Crutz, Directeur-bestuurder Maandag 10 oktober Opzet van deze presentatie 1. Blik op de resultaten 2. Nieuwe koers van de Bibliotheek 3. Perspectief

Nadere informatie

Donderdag 18 september 2014

Donderdag 18 september 2014 Donderdag 18 september 2014 Informatieavonden op de Vroonhoeve Beste ouders en verzorgers, de leden van de MR en de AC nodigen u bij deze van harte uit voor de informatieavonden van a.s. maandag (onderbouw)

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 18 december 2014 Nummer : 14/100 Afdeling : Samenleving Registernr. : mm/z13-4282-1979-a Onderwerp : Investeringskrediet

Nadere informatie

Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard. Van collecties naar communities

Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard. Van collecties naar communities Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard Van collecties naar communities 10 jaar MLP en 4YOU! 17 mei 2013 2 Mooie plekken in de bibliotheek 17 mei 2013 Aandacht voor de zwakke lezer in Kennemerwaard

Nadere informatie

Bibliotheekstatistiek 2015

Bibliotheekstatistiek 2015 Bibliotheekstatistiek 215 Documentinformatie Auteur(s): Jeroen van den Tillaart, Theo Bijvoet Versie: Datum: 26 juli 216 Status: eindversie Pagina: 1 van 8 Toelichting bibliotheekstatistiek 215 Inleiding

Nadere informatie

April Jaarverslag 2006

April Jaarverslag 2006 April 2007 Jaarverslag 2006 Inleiding Terugkijkend op het eerste enerverende jaar van de Bibliotheek Bollenstreek vervult mij met trots. Wij hebben een belangrijke stap gezet in een proces dat is begonnen

Nadere informatie

Jaarverslag Ommen

Jaarverslag Ommen Jaarverslag 2016 Ommen Het verhaal van de Brede Bibliotheek Hoogtepunten 2016 De samenleving verandert, de Bibliotheek verandert mee. Zo is het de afgelopen decennia gegaan en zo zal het blijven gaan.

Nadere informatie

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Beeld > Koptekst en voettekst... 1 Beeld > Koptekst en voettekst... 2 Beeld > Koptekst en voettekst...

Nadere informatie