De functies van de toepassing zijn beschikbaar via iconen. De belangrijkste vind je in het volgende lijstje:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De functies van de toepassing zijn beschikbaar via iconen. De belangrijkste vind je in het volgende lijstje:"

Transcriptie

1 1. INLEIDING In een ontwikkelde maatschappij is er continue behoefte aan informatie. Burgers en ondernemingen worden continu ondervraagd door administraties en statistische instituten. Tot voor kort bestonden rapporten vooral uit papieren formulieren. Met de technologische revolutie hebben pen en papier plaats gemaakt voor diskettes, s en internet. OneGate (CSSR) is een toepassing om via het internet te rapporteren. OneGate (CSSR) beperkt zich niet tot één of enkele rapporten; het is een generische toepassing waarmee een heel scala aan rapporten kan gegenereerd en verspreid worden. TERMINOLOGIE We gebruiken de volgende termen in de handleiding: Gebruiker: deze wordt vertegenwoordigd door een identiteit: een certificaat of een userid met paswoord. In de praktijk kunnen meerdere personen schuil gaan achter deze identiteit. De gebruiker voert de gegevens in in de rapporten. Aangever: dit is de rechtspersoon die bepaalde gegevens moet rapporteren. Het gaat vaak maar niet uisluitend om ondernemingen. De aangever - of declarer in het jargon van OneGate (CSSR) - heeft een unieke identifier zoals een ondernemings- of BIC-nummer. De relatie tussen gebruikers en aangevers kan verschillende vormen aannemen: o Eén gebruiker is verantwoordelijk voor de aangiftes van verschillende aangevers. Een typisch voorbeeld is een boekhoudkantoor dat de rapporteringsverplichtingen van zijn klanten op zich neemt. o Verschillende gebruikers rapporteren voor één aangever. In een grote onderneming kunnen verschillende afdelingen een deel van de rapportering op zich nemen. Elk van die afdelingen heeft in het systeem een eigen identiteit. Domein: een afgebakend gebied van statistische rapportering. Rapport: een statistische aangifte voor een bepaalde periode en frequentie Sectie: een onderdeel van de rapportering dat dient om grote rapporten overzichtelijk te houden en in te delen in logisch zinvolle eenheden GEBRUIKTE ICONEN De functies van de toepassing zijn beschikbaar via iconen. De belangrijkste vind je in het volgende lijstje: terugkeren naar het vorige scherm terugkeren naar de vorige pagina in een lijst scrollen naar de volgende pagina in een lijst ophalen van documentatie IDENTIFICATIE OneGate (CSSR) is niet bedoeld voor anonieme enquêtes en rapporten. De aangevers zijn omwille van wettelijke of feitelijke redenen verplicht om om regelmatige basis te rapporteren. Dat betekent dat de aangevers gekend zijn. De verplichtingen verschillen van aangever tot aangever; de identiteit van de gebruiker wordt gebruikt om de juiste rapporten te genereren.

2 2. In OneGate (CSSR) beschikt de gebruiker over twee mogelijkheden om zich te identificeren: via certificaten of via een gebruikersid en paswoord. VIA CERTIFICATEN AANVRAGEN VAN EEN CERTIFICAAT VIA USERID/PASWOORD AANVRAGEN VAN EEN GEBRUIKERSID/PASWOORD IDENTIFICATIE VIA EEN GEBRUIKERSID/PASWOORD Bij het opstarten van de toepassing via de URL moet de gebruiker zich identificeren. Wanneer de logon succesvol is, kom je in het scherm Profiel terecht. De gebruiker kan in zijn profiel allerlei persoonlijke gegevens opslaan zoals naam, voornaam, adres enz. Bij een eerste gebruik zijn de meeste velden leeg; enkel "Taal" en "Land" zijn ingevuld met een default-waarde. Bij een volgend bezoek vindt de gebruiker zijn gegevens terug. De informatie wordt immers opgeslagen in een cookie 1 - op voorwaarde dat je browserinstellingen het gebruik van cookies niet verhinderen of bemoeilijken. Er is slechts één verplicht veld: het adres. Het laat de dossierbeheerder toe om contact op te nemen met de aangever indien er zich problemen voordoen met de aangifte. 1 Zie Annex 1

3 3. Het systeem geeft een foutboodschap wanneer je een profiel zonder adres wil saven. 'detailcontactform: field' est obligatoire. In sommige gevallen is de gebruiker verantwoordelijk voor meerdere aangevers. In Declarer heeft hij dan de mogelijkheid om een bepaalde aangever te selecteren via de button... De keuze heeft een invloed op de lijst met rapporten die de gebruiker te zien krijgt (zie...).

4 4. FUNCTIES VAN DE TOEPASSING De gebruiker beschikt via de tabbladen in het bovenste deel van de toepassing over de volgende functies (tussen haakjes het relevante tabblad): Wijzigen van het persoonlijke profiel (Profile) Invullen van rapporten (Reports) Consulteren van het OneGate (CSSR) mailsysteem (Exchanges) Opladen van bestanden (Upload) Beheer van paswoorden (Pwd) Ophalen van de versie van de toepassing (About) WIJZIGEN VAN HET PERSOONLIJKE PROFIEL zie het hoofdstuk over de identificatie. INVULLEN VAN RAPPORTEN Kies de tab Reports. De inhoudstafel is opgebouwd uit twee soorten elementen: domeinen en rapporten. Een domein heeft steeds betrekking op een deelgebied uit de statistiek zoals de betalingsbalans, de buitenlandse handel of andere. Het fungeert dus als een container voor de rapporten van dat statistisch gebied. Elk domein bestaat uit een reeks rapporten. De gebruiker ziet enkel de domeinen en de rapporten die van belang zijn voor de aangever. In functie van de aangever zal de inhoudstafel verschillen.

5 5. Naast de titel van het domein staat een icoon:. Het dient om een boodschap te sturen naar de manager van het betrokken domein. In het voorbeeld zal de manager van Frank's Test Domain een bericht ontvangen. De gebruiker tikt zijn boodschap in message. Hij kan eventueel bestanden bijvoegen door in Select a document to add as attachment via de Browse knop documenten toe te voegen. Klik op Send om de boodschap te versturen. Twee opmerkingen: De berichten worden niet via verstuurd. Ze blijven volledig binnen het OneGate (CSSR) systeem. De gebruiker kan de verzonden berichten steeds consulteren via de functie Exchanges- >Messages->Outgoing. Navigatie door de inhoudstafel is zeer intuïtief - het volstaat te klikken op één van de lijnen om naar het volgende niveau van de inhoudstafel te gaan. De lijnen fungeren als hyperlinks in een webpagina. De gebruiker doorloopt achtereenvolgens: de Control Panel van het rapport de formulieren van het rapport voor de geselecteerde periode de secties van het geselecteerde formulier de zones waarin de gegevens kunnen ingevuld worden

6 6. CONTROL PANEL Selecteer een rapport in de lijst. Het volgende scherm geeft een onmiddellijk overzicht van de perioden waarvoor het rapport aangemaakt werd en de status van elk van deze periodes. We noemen dit scherm de Control Panel. De Control Panel bevat de volgende informatie: Period : de rapporteringsperiode neemt de vorm jaar-period aan. Voor maandelijkse rapporten stemt periode overeen met de maand staat voor december Kwartaalrapporten zullen 3,6,9 of 12 als periode hebben - de laatste maand van elk kwartaal. <quid jaarlijkse rapporten> Initial : Een vinkje in deze kolom betekent dat nog geen waarden ingevoerd werden voor het rapport. Error : een vinkje duidt aan dat de validatie van het rapport fouten gedetecteerd heeft. Warning: een vinkje duidt aan dat de validatie van het rapport problemen gedetecteerd heeft. Een warning is minder ernstig dan een error. De gegevens kunnen aanvaard worden. Ok : de validatie van het rapport heeft niets abnormaals ontdekt. Open: de aangever kan het rapport nog steeds wijzigen; het rapport werd nog niet afgesloten. De gegevens zijn wel degelijk opgeslagen in OneGate maar de aangever kan nog steeds veranderingen aanbrengen. Closed : het rapport werd gesloten. De aangever kan de gegevens nog consulteren maar niet meer wijzigen. Enkele opmerkingen:

7 7. Error/Warning/Ok zijn mutueel exclusief. Er zal slechts één van de drie mogelijkheden aangevinkt zijn. De status Ok, Error of Warning is de "slechtste" of minimale waarde van alle fomulieren van een rapport. Van zodra de validatie fouten detecteert in één formulier wordt de status van het rapport op Error gezet. SELECTIE VAN EEN FORMULIER In de hoofding vindt men de identiteit van de aangever terug. Het scherm geeft een overzicht van de formulieren waaruit het rapport samengesteld is. Per formulier vinden we de volgende informatie: Form: de beschrijving van het formulier Cutoff Date : de datum vanaf dewelke de rapportering kan beginnen Lat Update : de datum van de laatste wijziging State: de status (Ok, Error of Warning) Lifecycle : waar bevindt het formulier zich in zijn levenscyclus? Initial, Open of Closed Nihil : werd het formulier expliciet of "Nihil" gezet. Dat betekent dat de aangever aan zijn verplichting voldaan heeft - het rapport werd ingevuld - maar dat er eigenlijk niets te rapporteren viel. Reference : <to be checked> Boven de tabel vindt men heel wat iconen. De standaardiconen zijn in het begin van dit document beschreven.

8 8. : dit icoon dient om één of meerde formulieren te sluiten. : via dit icoon kan men gegevens importeren vanuit een bestand. : dient om gegevens van het rapport te exporteren naar een bestand : afdrukken van een rapport : het rapport wordt als "Nihil" gedefinieerd. Er valt niets te rapporteren. gewist : het formulier wordt terug op de initiële waarden geplaatst. De wijzigingen worden : validatie van het formulier : laat toe een boodschap te sturen naar de beheerder van het rapport. Merk op dat je voor de meeste functies één of meerdere formulieren in de lijst moet selecteren (via de checkbox). De toepassing geeft een foutmelding wanneer geen formulier geselecteerd werd. Sluiten van een formulier Sluiten van een formulier betekent het bevestigen van de gerapporteerde gegevens. Van zodra het formulier gesloten is, kunnen de gegevens niet meer gewijzigd worden 2. De toepassing vraagt een bevestiging voor de geslecteeerde formulieren gesloten worden. Kolom "Lifecycle" wordt aangepast voor de gesloten formulieren. Importeren van gegevens Selecteer het formulier waarin je de gegevens wil importeren. De toepassing geeft een foutboodschap wanneer geen formulier geselecteerd werd: Error: Select 1 form Gegevens importeren is niet altijd mogelijk. De beheerder van het rapport moet deze mogelijkheid expliciet instellen 3. De toepassing reageert met de volgende foutboodschap wanneer import niet mogelihjk is: Import into the selected form is not allowed. Wanneer de import wel mogelijk is, wordt het volgende scherm afgebeeld: 2 Een formulier kan eventueel opnieuw geopend worden door een domeinbeheerder. 3 optie "CSV import allowed" in attributen van de form

9 9. Het scherm laat de gebruiker toe om gegevens op te laden via de Browse knop in "Open file". Te zelfdertijd beschrijft het scherm de structuur die men moet respecteren bij het opladen van de gegevens. Er is een beschrijving voorzien per sectie. Merk op dat de code van de sectie - de waarde in "Fixed Value" - een verplicht onderdeel is van het bestandsformaat. Om de compatibileit te verzekeren met rapporten die gedefinieerd werden in de toepassing CSSR laat het systeem toe om dit veld leeg te laten.in dat geval begint elke lijn van het CSV-bestand begint met een ';'. Met de optie "Type" beslist de gebruiker kiezen of de geïmporteerde gegevens de oorspronkelijk bewaarde gegevens overschrijven (optie "Replace") of niet (optie "Append"). <quid table. Overschreven ook indien Append?>. De gebruiker selecteert een bestand via de Browse knop. Gebruik de knop Upload om de inhoud van het bestand op te laden in het formulier. Het systeem bevestigt de operatie met de volgende boodschap.

10 10. Your request has been received by One Gate (CSSR) on :00:35. Your ticket number is CSV-25. Het ticket nummer is een referentie naar een boodschap in het interne mailingsysteem. In dit geval zal de boodschap een validatierapport van de import bevatten. Exporteren van gegevens De functie genereert een bestand met de gegevens van het formulier. Deze functie kan handig zijn om een sjabloon aan te maken voor de import van de gegevens. Je hebt de keuze tussen een CSV-bestand of een XML-file. Opnieuw wordt de structuur van het CSV-bestand gedocumenteerd in het scherm. Voor een beschrijving van het XML-bestand verwijzen we naar document <to be completed>. Klik op de link Download om het bestand te genereren in het gewenste formaat. Printen van een formulier <to be completed> Een formulier op Nihil zetten De gebruiker kan één of meerdere formulieren op Nihil zetten. Dat betekent dat de aangever aan zijn verplichting voldaan heeft - het formulier werd ingevuld - maar dat er eigenlijk niets te rapporteren viel. De toepassing vraagt een bevestiging voor de geselecteeerde formulieren op Nihil gezet worden.

11 11. OneGate (CSSR) zal State, Lifecycle en Nihil aanpassen voor de betrokken formulieren. Initialiseren van een formulier De geselecteerde formulieren worden terug op de initiële waarden geplaatst. De wijzigingen worden gewist. Lifecycle wordt op Initial geplaatst voor de betrokken formulieren. Valideren van een formulier <to do> Zenden van een bericht

12 12. De gebruiker kan een bericht naar de Data Collection Manager (DCM) zenden. De DCM is de verantwoordelijke voor het verzamelen van de gegevens van de betrokken aangever. De functie is volledig identiek aan de mailfunctie zoals beschreven in.... Enkel de bestemmeling verschilt. SELECTIE VAN EEN SECTIE <quid als slechts één sectie bestaat - to be checked > De gebruiker heeft een formulier gekozen en hij krijgt de lijst met secties waaruit het formulier bestaat. In de hoofding zien we terug de identiteit van de aangever. Het icoon geeft eventueel toegang tot de documentatie van het formulier. Voor het overige kan de gebruiker een sectie selecteren om in te vullen. INVULLEN VAN DE GEGEVENS De domeinbeheerder heeft in OneGate (CSSR) een zekere vrijheid in de definitie van zijn formulieren: Tabel: de items bevinden zich op de X- en de Y-as van de tabel. De cellen van de tabel moeten ingevuld worden.

13 13. Lijst: elke lijn stelt een te rapporteren item voor. De gebruiker moet in elk veld een waarde invullen - hetzij door de waarde in te tikken hetzij door een keuze te maken uit een lijst voorgedefinieerde waarden. Import/Export en Intra/Extra zijn voorbeelden van de tweede mogelijkheid. De gebruiker klikt op het icoontje te zien. om de lijst met aanvaardbare waarden Detail : de gebruiker vult de gegevens in voor één item of vraag. De keuze hangt af van de aard en het onderwerp van het rapport. De volgende iconen komen voor: : bewaren van de gegevens of : Schrappen van de gegevens : Een enkele regel toevoegen : Meerdere regels toevoegen 1. Bewaren van de gegevens Elk type sectie kan bewraad worden. Het icoon komt in alle gevallen voor. De formulieren kunnen validatieregels bevatten. Bij het saven van de gegevens worden de regels toegepast. Indien er problemen zijn - regels die niet gerespecteerd worden - worden de foute gegevens in het rood gekleurd.

14 14. In de bovenstaande tabel werd de volgende validatieregels gedefinieerd: Amount < De cel Intra/Import kreeg de waarde een duidelijke inbreuk op de regel. Boven een lijst vind je een checkbox deze optie beeld je enkel de problematische regels af.. Lijsten zijn soms behoorlijk lang en met 2. Schrappen van gegevens In een lijst of in een single detail kunnen de gegevens geschrapt worden. In een lijst gebruik je daartoe het icoon op het einde van elke record. de betreffende lijn wordt uit de lijst verwijderd. In een sectie van het type single detail vind je bovenaan het icoon verwijderd uit alle velden van de sectie.. De informatie wordt 3. Toevoegen van een enkele regel Je vindt dit icoon enkel bij lijsten. Er wordt een nieuwe regel aan de lijst toegevoegd. 4. Toevoegen van meerdere regels Je vindt dit icoon enkel bij lijsten. Er worden tien nieuwe regels aan de lijst toegevoegd. <bepaalt Rows/page niet hoeveel regels toegevoegd worden?>. CONSULTEREN VAN HET ONEGATE (CSSR) MAILSYSTEEM (EXCHANGES) Het tabblad Exchanges herbergt twee belangrijke functies van het OneGate (CSSR) systeem. consulteren van de ontvangen en verzonden berichten verificatie van de opgeladen bestanden. CONSULTEREN VAN BERICHTEN OneGate (CSSR) heeft een ingebouwd systeem om berichten uit te wisselen. Het is geen klassieke -toepassing - de berichten worden niet via -servers uitgewisseld. De communicatie blijft volledig binnen de OneGate (CSSR) omgeving. Dat betekent o.m. dat de veieligheid veel hoger is dan bij klassieke -systemen. De communicatie tussen de gebruiker en het systeen en vice versa wordt geëncrypteerd. Onder Messages vinden we twee functies: Incoming en Outgoing. De betekenis is ondubbelzinnig. Inkomende berichten zijn alle boodschappen die vanuit het systeem naar de gebruiker verzonden zijn. En met systeem bedoelen we zowel de menselijke beheerders van het systeem als bepaalde programma-onderdelen. Wanneer een gebruiker b.v. data oplaadt via een bestand zal het systeem een bericht sturen met een referentienummer aan de hand waarvan de gebruiker het resultaat van zijn actie kan opvolgen.

15 15. De uitgaande berichten zijn de berichten die de gebruiker zelf verstuurd heeft naar b.v. een domeinbeheerder. Op bepaalde schermen vind je het icoon functie genereert een uitgaand bericht. terug. Het gebruik van deze De gebruikte interface is zeer intuitief. Per regel vinden we: een checkbox om een bericht te selecteren een optioneel icoon om aan te duiden dat het bericht belangrijk is een icoon om aan te duiden of het bericht reeds gelezen werd (open witte enveloppe) of niet (gesloten gele enveloppe) een optionele paperclip die aangeeft of het bericht extra bestanden bevat een timestamp van verzending het onderwerp van het bericht. Een klik op een regel toont de details van een bericht. In het voorbeeld hieronder hebben we een bericht met een aangehecht bestand. Dat bestand is via een hyperlink beschikbaar. Het geselecteerde bericht kan verwijderd worden via de button Delete.

16 16.

17 17. Het scherm voor de uitgaande berichten is gelijkaardig; er is - uiteraard - geen aanduiding of de mail al dan niet gelezen werd. VERIFICATIE VAN OPGELADEN BESTANDEN In OneGate (CSSR) kan nogal wat informatie via bestanden opgeladen worden. De gebruiker is niet verplicht om alle gegevens manueel in te geven. Een rapport kan in zijn geheel opgeladen worden via een csv- of een xml-bestand. Dit bestand wordt op de server behandeld en het resultaat van de verwerking wordt in een log weggeschreven. De functie File Exchange Log dient om die logging te consulteren. Wanneer een bestand voor verwerking wordt opgeladen, genereert het systeem een referentienummer - ook wel een ticket genoemd. De logging zal vlug veel berichten bevatten; het scherm voorziet verschillende zoekcriteria om het aantal loggings op het scherm te beperken. De criteria zijn: "Ticked Id": het ticketnummer. "Status": de toestand waarin de upload zich bevindt. De mogelijke waarden komen overeen met de verschillende iconen onderaan de lijst (Received, Processing,...) "Transfer between... and..." : een tijdsinterval bepaald door een begin- en een einddatum Gebruik de button Search om de lijst op te vullen met loggings die voldoen aan de zoekcriteria; klik Reset om <to be completed>. Per regel is de volgende informatie beschikbaar:

18 18. de status van de file upload. De legende van de verschillende symbolen bevinden zich onderaan de lijst (Received, Processing,...). het Ticked Id : de identificatie van de file upload Arrival Time: timestamp waarop het bestand opgeladen werd End of Process : timestamp van het einde van de verwerking van het bestand Channel: hoe werd het bestand opgeladen <to do: mogelijke waarden>. Client Filename: de naam van het bestand dat opgeladen werd. De gebruiker heeft de volgende functies ter beschikking: : de historiek ophalen van een file upload details ophalen van een file upload. 1. de historiek van een file upload ophalen De gebruiker selecteert een logging en klikt op het icoon. Hij krijgt het scherm Follow-up List. Daarin staan de verschillende fazen waardoor het bestand gegaan is. In het voorbeeld zien we dat de gebruiker het bestand author.csv opgeladen heeft; het systeem heeft een ticket aangemaakt met een verwijzing naar een feedback bestand: feedback.xml. De aangehechte bestanden zijn beschikbaar via een hyperlink. 2. Details ophalen van een file upload Klik op een logging om de details af te beelden.

19 19. Je krijgt nagenoeg dezelfde informatie als in het scherm History of File Exchanges List; er zijn wat meer details beschikbaar over het opgeladen bestand zelf (omvang, was het geëncrypteerd en/of van een digitale handtekening voorzien?, was het bestand gecomprimeerd?). De button History toont de historiek van de file upload (zie ook 1). OPLADEN VAN BESTANDEN Het tabblad Upload is bedoeld om bestanden op te laden in OneGate (CSSR). <to be completed>

20 20. BEHEER VAN PASWOORDEN Het tabblad Pwd dient om het beheer van userid/paswoorden te vereenvoudigen voor de systeembeheerders van OneGate (CSSR). In de bestaande toepassing CSSR neemt de Nationale Bank van België het beheer van alle userdid/paswoorden voor haar rekening. Omdat er binnen de bedrijven heel wat verloop is, betekent dat een serieuze inspanning. Bovendien krijgt de NBB niet altijd feedback over gebruikers die definitief ophouden het systeem te gebruiken. Er zijn dus nogal wat "dode" accounts. Om dze problemen op te lossen wordt in OneGate (CSSR) een onderscheid gemaakt tussen twee types userid/paswoord: corporate : de systeembeheerder kent één userid/paswoord toe aan een gebruiker (b.v; een onderneming) delegate : de houder van de corporate id maakt userids/paswoorden aan voor andere gebruikers binnen het bedrijf. Deze bijkomende userids/paswoorden kunnen enkel rapporteren voor de aangevers die aan de corporate id toegewezen werden. <to be completed> OPHALEN VAN DE VERSIE VAN DE TOEPASSING (ABOUT) In het tabblad About vind je informatie over de versie van OneGate (CSSR) die nu in gebruik is.

21 21.

22 22. ANNEX 1: COOKIES In Internet Explorer 6 kun je de instellingen i.v.m. cookies als volgt wijzigen: Tools->Internet Options... Kies het tabblad Privacy. Klik Advanced om de instellingen te wijzigen: Vink "Override automatic cookie handling" aan om de standaardinstellingen aan te passen. Voor het onderscheid tussen First-party en Third-part cookies zie: Internet Explorer (in dit geval versie 6) vraagt bevestiging met de volgende dialog box:

23 23.

Versie December 2009

Versie December 2009 P a g i n a 1 Handleiding voor de aangever Versie 1.0.8.3 December 2009 P a g i n a 2 Opmerking vooraf De toepassing evolueert voortdurend in functie van de behoeften van de aangevers en van de instellingen

Nadere informatie

OneGate. Gebruikershandleiding. 16 September 2011

OneGate. Gebruikershandleiding. 16 September 2011 OneGate 16 September 2011 Pagina 2 Inhoudstafel 1. INLEIDING... 3 2. TERMINOLOGIE... 4 3. ICONEN... 5 4. AANLOGGEN... 6 4.1. GEBRUIKERSID & PASWOORD... 6 4.1.1. Aanvragen van een Gebruikersid/Paswoord...

Nadere informatie

OneGate. Quick Start Guide. 15 September 2011

OneGate. Quick Start Guide. 15 September 2011 OneGate 15 September 2011 Page 2 Inhoudstafel 1. AANLOGGEN... 2 2. TABBLADEN... 2 3. ICONEN... 3 3.1. STANDAARD ICONEN... 3 3.2. RAPPORTGEBONDEN ICONEN... 3 3.3. SPECIFIEKE KNOPPEN... 3 4. GEGEVENS INBRENGEN...

Nadere informatie

Snelle referentiegids

Snelle referentiegids Snelle referentiegids Mei 2018 P a g i n a 2 Table of Contents 1. AANLOGGEN... 3 2. TABS... 3 3. NAVIGATIE SEARCH - SORTEREN... 4 3.1. BREADCRUMBS... 4 3.2. ZOEKOPDRACHT... 4 3.3. SORTEREN... 4 3.4. HERNIEUWEN...

Nadere informatie

Een algemene en meer gedetailleerde handleiding van OneGate vindt u op

Een algemene en meer gedetailleerde handleiding van OneGate vindt u op 1. Intrastataangiften via OneGate (http://www.nbb.be/onegate) OneGate is een rapporteringstool van de Nationale Bank voor de elektronische aangifte van statistische (en bepaalde andere) rapporteringen.

Nadere informatie

Handleiding gebruiker CKO2

Handleiding gebruiker CKO2 November 2018 P a g i n a 2 Table of contents 1 AANLOGGEN EN UITLOGGEN... 3 2 TABS... 4 3 NAVIGATIE ZOEKOPDRACHT SORTEREN... 6 3.1 BREADCRUMBS... 6 3.2 ZOEKOPDRACHT... 6 3.3 SORTEREN... 6 3.4 HERNIEUWEN...

Nadere informatie

Lijst van de ingezeten klanten die betalingen van beroepsmatige aard met het buitenland verrichten - Opgave L01PKI. Handleiding Versie 2016

Lijst van de ingezeten klanten die betalingen van beroepsmatige aard met het buitenland verrichten - Opgave L01PKI. Handleiding Versie 2016 Lijst van de ingezeten klanten die betalingen van beroepsmatige aard met het buitenland verrichten - Opgave L01PKI Handleiding Versie 2016 Nationale Bank van België, Brussel. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Intrastataangiften via One Gate

Intrastataangiften via One Gate 1. Intrastataangiften via One Gate (http://www.nbb.be/onegate) One Gate is een rapporteringstool van de Nationale Bank voor de elektronische aangifte van statistische (en bepaalde andere) rapporteringen.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen Gebruikershandleiding Beheer Enveloppen Inleiding Via Beheer Enveloppen kunt u heel eenvoudig een groot aantal betalingsbestanden voorbereiden, waarvan niet noodzakelijk alle gegevens al gekend en ingevuld

Nadere informatie

One Gate (CSSR) XML File Upload Protocol

One Gate (CSSR) XML File Upload Protocol One Gate (CSSR) XML File Upload Protocol S03CCR Januari 2010 Versie 1.0 Pagina 2 Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. Kopiëren van dit document of van delen er van is toegestaan

Nadere informatie

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal Helpdesk: in geval van problemen kan u contact opnemen met de helpdesk op volgend adres: portahealth@health.belgium.be Voor de goede werking van

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN CORFLAT II. Handleiding

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN CORFLAT II. Handleiding FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN CORFLAT II Handleiding Inhoud 1 INLEIDING 2 2 TOEGANG TOT DE TOEPASSING 2 3 MENU 3 4 LIJST VAN UITGAANDE STROMEN 4 4.1 BETEKENIS VAN DE KOLOMMEN 4 4.2 MOGELIJKE ACTIES OP DE

Nadere informatie

BVBA KMO-zone, Klein Boom Putte (Mechelen) Tel: (015) Fax: (015)

BVBA KMO-zone, Klein Boom Putte (Mechelen) Tel: (015) Fax: (015) BVBA KMO-zone, Klein Boom 7 2580 Putte (Mechelen) Tel: (015) 76 74 10 Fax: (015) 75 65 76 info@servico.be Handleiding SwingPayroll Taks Periode Rapporten Met dit programma kan de maandelijkse aangifte

Nadere informatie

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03

Toegang deelnemers / Inloggen... 02. Account deelnemer... 03. Communicatiemateriaal.. 03. Bijbestellen communicatiemateriaal.. 03 Inhoudstafel Handleiding Online Tool Dag van de Zorg 2016 Toegang deelnemers / Inloggen... 02 Paswoord vergeten. 02 Account deelnemer... 03 Communicatiemateriaal.. 03 Bijbestellen communicatiemateriaal..

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen

Gebruikers- handleiding. Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Gebruikers- handleiding Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Module Betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Selectie Uitgestelde of meerdere handtekeningen Voor u een overschrijving

Nadere informatie

IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart

IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart IDEP / GN8 (via OneGate) Quickstart VANAF VERSIE 2015 GENEREERT IDEP AANGIFTEN IN XML-FORMAAT DIE U KAN OPLADEN IN ONEGATE. DAT OPLADEN KAN MANUEEL OF AUTOMATISCH GEBEUREN. 1. INSTALLATIE EN UPGRADE Op

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten).

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). Dit is een stapje verder... Hiermee gaat u niet zomaar naar bv. Alle particulieren een mailing doen. ð Je gaat hier enkel personen of bedrijven

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een excelbestand vanuit het bronsysteem ASTRAIA naar PERIDOS Inleiding U bent verantwoordelijk voor het al dan niet aanleveren van gegevens aan Peridos. Daarbij

Nadere informatie

Handleiding ChainWise Digitaal factureren

Handleiding ChainWise Digitaal factureren Handleiding ChainWise Digitaal factureren Versie: 1.1 Datum: februari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voorbereiding... 4 2.1 E-mail sjabloon aanpassen... 4 2.2 Instellen from en bcc adres, subject...

Nadere informatie

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker)

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) 1 Inhoud Handleiding voor schooladministratoren... 3 Het begin... 3 Kwaliteit van het systeem... 4 Eigen gegevens wijzigen... 5 Klassenbeheer... 6

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module Reporting Rekeninginformatie

Gebruikers- handleiding. Module Reporting Rekeninginformatie Gebruikers- handleiding Module Reporting Rekeninginformatie A. ALGEMEEN 1. KORTE BESCHRIJVING VAN DE MODULE Module Reporting Rekeninginformatie voor BelfiusWeb-klanten met uitvoerige behoeften op vlak

Nadere informatie

1. Milieuklacht... 2 1.1 Handleiding opladen XML in mkros... 2 2. Werken met Refertes... 5

1. Milieuklacht... 2 1.1 Handleiding opladen XML in mkros... 2 2. Werken met Refertes... 5 1. Milieuklacht............................................................................................. 2 1.1 Handleiding opladen XML in mkros......................................................................

Nadere informatie

2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14

2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14 2.ouderbeleid.3.plaatsingsprocedure werk admini Pagina 1 van 14 In deze werkinstructies kan alles vinden wat te maken heeft met het onderhoud van het kdadmin programma. Je kunt deze onderdelen vinden in

Nadere informatie

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openen documenten... 4 3. Downloaden documenten... 4 4. Documenten Delen... 5 5. Documenten Toevoegen... 7 6. Herbenoemen documenten... 8 7.

Nadere informatie

HANDLEIDING SWITCHER-PORTAAL VLAAMS ENERGIEBEDRIJF

HANDLEIDING SWITCHER-PORTAAL VLAAMS ENERGIEBEDRIJF HANDLEIDING SWITCHER-PORTAAL VLAAMS ENERGIEBEDRIJF BTW BE 0843 383 425 - Tel.: +32 2 421 40 90 - switcher.vlaamsenergiebedrijf.eu 1 1 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 4 3 Overnames... 5 4 Toevoegen...

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

De controlekaart volledige werkloosheid

De controlekaart volledige werkloosheid De controlekaart volledige werkloosheid Mobiele Versie Gebruikershandleiding Inhoudstafel Toegang 4 Algemene beschrijving 6 Bovenaan 7 Het logo van de uitbetalingsinstelling 7 De PDF downloaden 7 Instellingen

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een handmatig ingevoerd excelbestand naar PERIDOS

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een handmatig ingevoerd excelbestand naar PERIDOS HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een handmatig ingevoerd excelbestand naar PERIDOS Inleiding Wanneer dient u gebruik te maken van een handmatige excel voor het aanleveren van gegevens aan Peridos.

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

EndNote Web handleiding

EndNote Web handleiding EndNote Web handleiding Bibliographic reference manager voor het verzamelen, beheren, delen van referenties en het maken van literatuurlijsten. 1. Een account aanmaken. Je kan je registreren via de databank

Nadere informatie

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl Handleiding Service Apotheken Serviceapotheek.tevreden.nl Inhoud 1. Inloggen op Serviceapotheek.tevreden.nl 3 2. Dashboard 4 Rapportcijfers 4 Toon resultaten 4 Download in PDF 4 Startdatum / Einddatum

Nadere informatie

Invoice Portal. Handleiding

Invoice Portal. Handleiding Invoice Portal Handleiding Inhoud Invoice Portal... 3 Activerings e-mail... 3 Account activeren... 4 Inloggen Invoice Portal... 4 Facturenscherm... 5 Selectiemogelijkheden... 6 Enkelvoudige downloads...

Nadere informatie

STARTUP GUIDE FileExchange

STARTUP GUIDE FileExchange STARTUP GUIDE FileExchange December 2014 1 Index 1. Inleiding... 3 1.1. Uitwisseling van documenten... 3 1.2. Concept van Partner... 3 1.3. Beheer van de communicatieregels... 3 1.4. Schema ter illustratie...

Nadere informatie

Klachtenbeheer (Intranet)

Klachtenbeheer (Intranet) Klachtenbeheer (Intranet) Versie:1 1/17 1 INLEIDING...3 2 NAVIGATIE VAN DE APPLICATIE...3 3 FRONT-END (OP DE WEBSITE)...4 3.1 Het online melden van klachten... 4 3.2 Mijn meldingen... 5 4 BACK-END...6

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

ExpressShipper. 1 Connectivity handleiding. Documentatie ExpressShipper Page 1 of 15

ExpressShipper. 1 Connectivity handleiding. Documentatie ExpressShipper Page 1 of 15 ExpressShipper Documentatie ExpressShipper Page 1 of 15 1 Inleiding 3 2 Installatie 4 3 Settings 5 3.1 Pricing 5 3.2 Shipping 5 3.3 Proxy 6 4 Gebruik van Shipping 8 5 Gebruik van Advanced Shipping Notification

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Acerta Connect Handleiding. Module importeren van gegevens

Acerta Connect Handleiding. Module importeren van gegevens Acerta Connect Handleiding Module importeren van gegevens Inhoud 1. Introductie 3 2.Toegang tot Acerta Connect module Importeren van gegevens 4 3. Instellen van importdefinities 5 3.1 Wat is een importdefinitie

Nadere informatie

Structuur XML-bestand Intrastat

Structuur XML-bestand Intrastat 1. Structuur XML-bestand Intrastat Inhoudstafel 1. INLEIDING.. 1 2. STRUCTUUR VAN HET XML-BESTAND 1 3. ADMINSTRATION 2 4. REPORT.. 2 5. ANNEX. 4 5.1. ANNEX 1: VOLLEDIG VOORBEELD. 4 5.2. ANNEX 2: VOORBEELD

Nadere informatie

Handleiding nieuwsbrief

Handleiding nieuwsbrief Polakkenweg 3 Postbus 12 9422 ZG Smilde Telefoon (0592) 42 02 00 Fax (0592) 41 58 43 Email post@fontijn.nl www.fontijn.nl Handleiding nieuwsbrief Om in het nieuwsbrief systeem te komen vult u het volgende

Nadere informatie

Handleiding administrator

Handleiding administrator Handleiding administrator september 2016 Handleiding Administrator Als administrator van uw bedrijf, kunt u in de Administrator omgeving de accounts van uw kantoor beheren en rapporten uitdraaien. U vindt

Nadere informatie

e-tracker Pro User guide

e-tracker Pro User guide e-tracker Pro Vol g de statu s van uw pakketten online User guide Versie 0.1 Inhoudstafel Introductie... 2 Zich aanmelden bij e-tracker pro... 3 Hoe e-tracker Pro gebruiken?... 5 Het horizontale menu...6

Nadere informatie

Peridos Handleiding Notificaties en uitslagen NIPT

Peridos Handleiding Notificaties en uitslagen NIPT Peridos Handleiding Notificaties en uitslagen NIPT Plaats: Utrecht Datum: 18-09-2017 Auteur: Landelijk beheer Peridos Versie: 1.1 1. Inleiding Peridos ondersteunt de digitale labworkflow voor de NIPT.

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 05) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize

Onze Leerkrachten. Geen Informat of iomniwize Onze Leerkrachten Onze Leerkrachten Geen Informat of iomniwize Hier kan je als beheerder de gegevens van alle leerkrachten zien. De lijst toont volgende informatie: De naam van de leerkracht Het e-mail

Nadere informatie

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS

HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS Handleiding HANDLEIDING voor het MAKEN EN UPLOADEN van een Excel bestand vanuit het bronsysteem ONATAL naar PERIDOS Inleiding U bent verantwoordelijk voor het al dan niet aanleveren van gegevens aan Peridos.

Nadere informatie

GEBRUIK van het SOFbestand. AG Employee Benefits Trust in expertise

GEBRUIK van het SOFbestand. AG Employee Benefits Trust in expertise GEBRUIK van het SOFbestand voor de jaarlijkse herberekening Employee Benefits Plan AG Employee Benefits Trust in expertise Inhoudstafel 1 Doel van het SOF-bestand... 3 2 Bestandstype... 3 3 Hoe vraagt

Nadere informatie

Bestelling van uw Ticket Restaurant -kaarten en van uw elektronische maaltijdcheques

Bestelling van uw Ticket Restaurant -kaarten en van uw elektronische maaltijdcheques Bestelling van uw Ticket Restaurant -kaarten en van uw elektronische maaltijdcheques Inhoudstafel 1. Bestelling van Ticket Restaurant -kaarten... 2 1.1 Nieuwe bestelling van kaarten... 2 1.1.1 Wie?...

Nadere informatie

Handleiding. Uitwisseling van privacy-gevoelige gegevens tussen ziekenhuizen en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Werken met drop.vlaanderen.

Handleiding. Uitwisseling van privacy-gevoelige gegevens tussen ziekenhuizen en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Werken met drop.vlaanderen. Handleiding Uitwisseling van privacy-gevoelige gegevens tussen ziekenhuizen en het Agentschap Zorg en Gezondheid Werken met drop.vlaanderen.be Versie 1.01 1 Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 2 Opstart... 3

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

E-mail instellen in Outlook 2010

E-mail instellen in Outlook 2010 E-mail instellen in Outlook 2010 Benodigde gegevens Je kunt aan de slag met het instellen van je e-mailprogramma zodra je een e-mailadres hebt aangemaakt. Voor het instellen van je e-mailprogramma heb

Nadere informatie

De toepassing Doorsturen MZG, MPG, FinHostaPortal

De toepassing Doorsturen MZG, MPG, FinHostaPortal De toepassing Doorsturen MZG, MPG, FinHostaPortal Helpdesk: in geval van problemen kan u contact opnemen met onze helpdesk Portahealth op volgend adres: portahealth@gezondheid.belgie.be Voor de goede werking

Nadere informatie

Handleiding Gravity Forms

Handleiding Gravity Forms Handleiding Gravity Forms Deze handleiding gaat in op het maken van formulieren via Gravity Forms binnen WordPress. Ter voorbeeld wordt een formulier gemaakt voor het inzenden van hulp vragen voor Gravity

Nadere informatie

Handleiding : Regletten in Pharmawin

Handleiding : Regletten in Pharmawin Handleiding : Regletten in Pharmawin Februari 2007 Corilus Hogenakkerhoek 5 9150 Kruibeke Tel. 03/253.20.20 Fax 03/253.20.40 pharma@corilus.be www.corilus.be 1. ALGEMEEN De module regletten of etiketten

Nadere informatie

2) Aan welke voorwaarden moet het CSV bestand voldoen om geïmporteerd te kunnen worden?

2) Aan welke voorwaarden moet het CSV bestand voldoen om geïmporteerd te kunnen worden? FAQ Import 1) Welke gegevens moeten geregistreerd zijn in Medega voordat ik een CSV bestand kan importeren? 2) Aan welke voorwaarden moet het CSV bestand voldoen om geïmporteerd te kunnen worden? 3) Hoe

Nadere informatie

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17

Veroval Medi.connect. Beknopte handleiding SH 7/6/17 Veroval Medi.connect Beknopte handleiding SH 7/6/17 Inhoudstafel 1. Veroval -medi.connect installeren 2. Uw bloeddrukmeter installeren 3. Uw ECG installeren 4. Uw personenweegschaal installeren 5. Uw gegevens

Nadere informatie

Formulierbeheer Importeren bestaand (model)formulier... 2 Wat is exporteren/importeren eigenlijk?... 3 Formulier aanpassen/opbouwen...

Formulierbeheer Importeren bestaand (model)formulier... 2 Wat is exporteren/importeren eigenlijk?... 3 Formulier aanpassen/opbouwen... Formulierbeheer Importeren bestaand (model)formulier... 2 Wat is exporteren/importeren eigenlijk?... 3 Formulier aanpassen/opbouwen... 4 Bewerken formulier in formulierbeheer... 4 Bewerken formulier -

Nadere informatie

Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen?

Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen? Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen? Helpdesk Als u bij het gebruik van één van de applicaties van Portahealth problemen ondervindt, kan u onze helpdesk via

Nadere informatie

en via WISA. 29 juli 2016. WISA helpdesk

en via WISA. 29 juli 2016. WISA helpdesk E-mailen via WISA 29 juli 2016 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 E-mailen via WISA 2 1.1 Instellingen.................................... 3 1.1.1 Mails sturen via............................. 3 1.1.1.1 Standaard

Nadere informatie

Website van het openbaar ministerie Korte gebruikershandleiding voor Content Managers

Website van het openbaar ministerie Korte gebruikershandleiding voor Content Managers Website van het openbaar ministerie Korte gebruikershandleiding voor Content Managers De website van het openbaar ministerie is momenteel (tijdelijk) te vinden op volgende intranetadres: http://10.241.132.229.

Nadere informatie

Digitaal e-mail certificaat Ondertekenen en encryptie. De meest recente versie van dit document kunt u vinden op: www.ensbergen.nl

Digitaal e-mail certificaat Ondertekenen en encryptie. De meest recente versie van dit document kunt u vinden op: www.ensbergen.nl Digitaal e-mail certificaat Ondertekenen en encryptie De meest recente versie van dit document kunt u vinden op: www.ensbergen.nl Index 1 Inleiding... 4 1.1 Algemeen...4 1.2 Leeswijzer...4 2 Private key

Nadere informatie

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl is een product van SkillSource. Maart

Nadere informatie

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief

8.1.1 Aanmaken van een nieuwsbrieflijst voor een nieuwsbrief 8. Nieuwsmanagement Doormiddel van het nieuwsmanagement onderdeel kunt u uw klanten op de hoogte houden van het laatste nieuws, de nieuwste producten of de beste aanbiedingen. U kunt dit in de webshop

Nadere informatie

Handleiding Aanvragen extra prestaties bij overeenkomst. Inleiding

Handleiding Aanvragen extra prestaties bij overeenkomst. Inleiding Handleiding Aanvragen extra prestaties bij overeenkomst Inleiding Met deze handleiding willen we u helpen bij het aanvragen van extra prestaties naast de preferente overeenkomst. We nemen u stap voor stap

Nadere informatie

IMPORTEREN VAN EEN BESTAANDE AGENDA IN MEDEGA

IMPORTEREN VAN EEN BESTAANDE AGENDA IN MEDEGA IMPORTEREN VAN EEN BESTAANDE AGENDA IN MEDEGA Inhoudstafel 1. Voorwaarden voor het importeren van een bestand. p. 3 1.1 De naam en het formaat van het bestand.. p. 3 1.2 De inhoud van het bestand...p.

Nadere informatie

AFO 139 Automatische export

AFO 139 Automatische export AFO 139 Automatische export 139.1 Inleiding Vubis Smart beschikt over de mogelijkheid om volledig automatisch beschrijvingen te exporteren naar bestanden op de server. Andere bibliotheken (ongeacht of

Nadere informatie

Meetinstrumenten Inhoudsopgave:

Meetinstrumenten Inhoudsopgave: Meetinstrumenten Inhoudsopgave: Openen van de meetinstrumenten 2 Selecteren meetinstrumenten voor een patiënt /cliënt 4 Meetinstrument naar de patiënt / cliënt sturen 6 Inlezen meetresultaten 10 Bekijken

Nadere informatie

6.10 Tabblad Formulieren

6.10 Tabblad Formulieren 6.10 Tabblad Formulieren De gegevens van de in Facts! geregistreerde dossiers zullen dikwijls ook aan betrokken partijen moeten worden gezonden. Facts! kent enkele voorgedefinieerde meldings-formulieren.

Nadere informatie

Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat

Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat Uniek verslag Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat Version 1 1 Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Inleiding...3 Webbrowsers...4 Verbinding maken met de toepassing...5 Formulier overeenkomst...12

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Plannen opladen in FMIS

Plannen opladen in FMIS Plannen opladen in FMIS 1. Algemeen De ruggengraat van het FMIS is de geografische boomstructuur waarin het GO! patrimonium is ondergebracht. Elk object in deze structuur kan gekoppeld worden met een brede

Nadere informatie

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2).

Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). Les 15 : updaten van gegevens in de database (deel2). In de volgende reeks lessen zal alle vorige leerstof uitgebreid aan het bod komen. Zie ook de vorige lessen en documenten om informatie op te zoeken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Mei 2018 Page 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Terminologie... 4 3 Identificatie... 6 3.1 Identificatie met een unieke gebruikersnaam en een wachtwoord... 6 3.1.1 AANVRAAG VAN EEN

Nadere informatie

Gebruikershandleiding UNIT4 DataCollector

Gebruikershandleiding UNIT4 DataCollector Gebruikershandleiding UNIT4 DataCollector 2.7.0.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding Unit4 DataCollector... 2 2 Systeemeisen... 3 3 Installatie DataCollector... 4 3.1 Downloaden DataCollector... 4 3.2 Uitpakken

Nadere informatie

One Gate (CSSR) XML File Upload Protocol

One Gate (CSSR) XML File Upload Protocol One Gate (CSSR) XML File Upload Protocol F02BRO Maart 2010 Versie 1.1 Pagina 2 Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. Copieren van dit document of van delen er van is toegestaan

Nadere informatie

Login scherm : - Ingave van gebruikersnaam (user name) en paswoord (password) - Druk op Login toets om in te loggen

Login scherm : - Ingave van gebruikersnaam (user name) en paswoord (password) - Druk op Login toets om in te loggen Opstarten Open Internet Explorer en ga naar de URL Login scherm : - Ingave van gebruikersnaam (user name) en paswoord (password) - Druk op Login toets om in te loggen Indien gebruiker onbekend is of geen

Nadere informatie

Handout bij de cursus RefWorks

Handout bij de cursus RefWorks Universiteitsbibliotheek Handout bij de cursus RefWorks 1. Beginnen met RefWorks - een account openen en aanpassen, inloggen 2. Referenties exporteren naar RefWorks - vanuit CatalogusPlus, catalogus, databases

Nadere informatie

FiMiS User Guide for PAD Surveys

FiMiS User Guide for PAD Surveys FiMiS User Guide for PAD Surveys I. VOORAFGAANDELIJK AAN HET GEBRUIK VAN FiMiS... 2 II. EERSTE GEBRUIK VAN FiMiS... 3 1. Starten van de applicatie... 3 2. Selectie van het certificaat... 3 3. Introductiepagina

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

HANDLEIDING voor WEBGEBASEERDE TESTING aan de hand van LIMESURVEY

HANDLEIDING voor WEBGEBASEERDE TESTING aan de hand van LIMESURVEY HANDLEIDING voor WEBGEBASEERDE TESTING aan de hand van LIMESURVEY LimeSurvey is niet-gecommercialiseerde software die zich ertoe leent testen te ontwikkelingen en verwerken. De software wordt beheerd door

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS

THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS THOMAS ONLINE TIPS & TRICKS 1. Keuze navigatietaal van de website 2. Aanloggen 3. Wachtwoord wijzigen 4. Wachtwoord vergeten 5. Een PPA uitnodiging sturen naar een kandidaat 6. Een PPA rapport creëren

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Bestanden importeren.

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Bestanden importeren. Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Bestanden importeren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Betaalbestanden importeren 2 Bestanden importeren U kunt een betalingsbestand uit

Nadere informatie

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal Helpdesk Als u bij het gebruik van een van de applicaties van Portahealth problemen ondervindt, kan u onze helpdesk via dit mailadres contacteren:

Nadere informatie

1. Uploaden bestand. De SubID upload en download functionaliteit wordt getoond onder aan de SUBID management pagina onder merchant profiel.

1. Uploaden bestand. De SubID upload en download functionaliteit wordt getoond onder aan de SUBID management pagina onder merchant profiel. Inhoud 1. Uploaden bestand... 2 1.1. Formaat record... 3 1.2 Controles gedurende import... 4 1.3 Vervangen bestaande SubID s... 4 1.4 Nieuwe SubID s toevoegen... 5 1.5 Foutberichten... 5 1.5.1 Bestand

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5.

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5. HANDLEIDING OKR MAKEN + TOEVOEGEN AAN DOD + VERSTUREN DOD INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO... 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD... 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN

Nadere informatie

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE Versie 3-04/10/2005 Dit document is de handleiding voor de poststukregistratie e2e nv pagina 1/20 1 Index 1 INDEX... 2 2 ROLLEN... 3 3 VERWERKER... 4 3.1 OVERZICHT... 4

Nadere informatie

HANDLEIDING. onderzoekaccount. serviceapotheek.tevreden.nl handleiding onderzoekaccount 2013 pagina 1 van 23

HANDLEIDING. onderzoekaccount. serviceapotheek.tevreden.nl handleiding onderzoekaccount 2013 pagina 1 van 23 HANDLEIDING onderzoekaccount serviceapotheek.tevreden.nl handleiding onderzoekaccount 2013 pagina 1 van 23 Inhoudsopgave Inloggen serviceapotheek.tevreden.nl... 3 Dashboard... 3 Rapportcijfers... 4 Toon...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel

Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel Gebruikershandleiding: Aangifte van werken Inhoudstafel 1. Inleiding 2 2. Toegang 2 2.1. Beveiligde en onbeveiligde modus 2 2.2. Beveiligde toegang 2 3. Verschillen tussen sectoren 2 4. Beveiligde modus

Nadere informatie