Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht."

Transcriptie

1

2 Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht.

3 Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Warmteoverdracht vindt altijd plaats van de hoge naar de lage temperatuur.

4 Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Warmteoverdracht vindt altijd plaats van de hoge naar de lage temperatuur. Die overdracht kan plaatsvinden in 3 vormen:

5 Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Warmteoverdracht vindt altijd plaats van de hoge naar de lage temperatuur. Die overdracht kan plaatsvinden in 3 vormen:

6 Indien er bij 2 objecten sprake is van een temperatuurverschil, is er sprake van warmteoverdracht. Warmteoverdracht vindt altijd plaats van de hoge naar de lage temperatuur. Die overdracht kan plaatsvinden in 3 vormen:

7 Je moet zelf kunnen vaststellen om welke vorm van warmteoverdracht het gaat. Van welke warmteoverdracht is er sprak bij de pijltjes in de hierboven staande afbeelding?

8 Je moet zelf kunnen vaststellen om welke vorm van warmteoverdracht het gaat. Van welke warmteoverdracht is er sprak bij de pijltjes in de hierboven staande afbeelding?

9 Conductie Overdracht van warmte door aanraking moleculen. Convectie Overdracht van warmte door verplaatsen moleculen. Radiatie Emissie van elektromagnetische warmtestraling.

10

11 Bijvoorbeeld: Als een temperatuur van een oven zo hoog is dat iedere thermometer zou smelten, kunnen we toch de temperatuur bepalen door het meten van de stralingswarmte.

12 Bijvoorbeeld: Als een temperatuur van een oven zo hoog is dat iedere thermometer zou smelten, kunnen we toch de temperatuur bepalen door het meten van de stralingswarmte. De hoeveelheid stralingswarmte is dan de maat voor de temperatuur.

13 Bijvoorbeeld: Door straling kan ook warmteverlies optreden. Een ongeïsoleerde stoomleiding verliest een deel van de warmte aan de lucht in de omgeving door stralingswarmteverlies.

14 Elk voorwerp met een temperatuur boven het absolute nulpunt zendt elektromagnetische warmtestraling uit (emissie).

15 Elk voorwerp met een temperatuur boven het absolute nulpunt zendt elektromagnetische warmtestraling uit (emissie). De hoeveelheid emissie is afhankelijk van: De temperatuur De kleur De grootte van het oppervlak De ruwheid van het oppervlak

16 Elk voorwerp met een temperatuur boven het absolute nulpunt zendt elektromagnetische warmtestraling uit (emissie). De hoeveelheid emissie is afhankelijk van: De temperatuur De kleur De grootte van het oppervlak De ruwheid van het oppervlak Een voorwerp of lichaam zendt niet alleen straling uit (emissie), maar kan ook stralingswarmte opnemen (absorptie).

17 Zwart lichaam = Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen absorbeert

18 Zwart lichaam = Wit lichaam = Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen absorbeert Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen reflecteert

19 Zwart lichaam = Wit lichaam = Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen absorbeert Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen reflecteert Grijs lichaam = voorwerp dat een deel van de straling absorbeert en een deel reflecteert

20 Zwart lichaam = Wit lichaam = Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen absorbeert Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen reflecteert Grijs lichaam = voorwerp dat een deel van de straling absorbeert en een deel reflecteert In de praktijk absorberen de meeste voorwerpen een deel van de straling en reflecteren ze een deel. Dus meestal is er sprake van een grijs lichaam.

21 Zwart lichaam = Wit lichaam = Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen absorbeert Voorwerp dat alle opvallende warmtestralen reflecteert Grijs lichaam = voorwerp dat een deel van de straling absorbeert en een deel reflecteert In de praktijk absorberen de meeste voorwerpen een deel van de straling en reflecteren ze een deel. Dus meestal is er sprake van een grijs lichaam. Voor de duidelijkheid: Dat we een voorwerp grijs noemen zegt niets over de kleur van het voorwerp!

22 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan.

23 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan. Het symbool voor de emissiecoëfficiënt is e.

24 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan. Het symbool voor de emissiecoëfficiënt is e. e = uitgezonden energie door een lichaam bij temperatuur T uitgezonden energie door een zwart lichaam bij temperatuur T

25 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan. Het symbool voor de emissiecoëfficiënt is e. e = uitgezonden energie door een lichaam bij temperatuur T uitgezonden energie door een zwart lichaam bij temperatuur T Het effect van de temperatuur mag je voor de meeste oppervlakken verwaarlozen, zodat e alleen afhangt van het materiaal van het oppervlak.

26 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan. Het symbool voor de emissiecoëfficiënt is e. e = uitgezonden energie door een lichaam bij temperatuur T uitgezonden energie door een zwart lichaam bij temperatuur T Het effect van de temperatuur mag je voor de meeste oppervlakken verwaarlozen, zodat e alleen afhangt van het materiaal van het oppervlak. Hoe groot is de emissiecoëfficiënt van een zwart voorwerp?

27 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan. Het symbool voor de emissiecoëfficiënt is e. e = uitgezonden energie door een lichaam bij temperatuur T uitgezonden energie door een zwart lichaam bij temperatuur T Het effect van de temperatuur mag je voor de meeste oppervlakken verwaarlozen, zodat e alleen afhangt van het materiaal van het oppervlak. Hoe groot is de emissiecoëfficiënt van een zwart voorwerp? e =1

28 De emissiecoëfficiënt geeft de hoeveelheid geabsorbeerde (en/of uitgezonden energie) aan. Het symbool voor de emissiecoëfficiënt is e. e = uitgezonden energie door een lichaam bij temperatuur T uitgezonden energie door een zwart lichaam bij temperatuur T Het effect van de temperatuur mag je voor de meeste oppervlakken verwaarlozen, zodat e alleen afhangt van het materiaal van het oppervlak. Je zou ook kunnen zeggen dat de emissiecoëfficiënt aangeeft hoe zwart een grijs lichaam is. 0 < e < 1

29 De formule voor het berekenen van de hoeveelheid stralingswarmte is: Ф = e ơ A T 4 Ф = warmtestroom door straling (in Watt) e = emissiecoëfficiënt (0 e 1) ơ = stralingsconstante. In getalwaarde: 5, W/ (m 2 K 4 ) A= oppervlak (in m 2 ) T =absolute temperatuur (K) Let op: De temperatuur moetje in Kelvin noteren!

30 De formule voor het berekenen van de hoeveelheid stralingswarmte is: Ф = e ơ A T 4 Ф = warmtestroom door straling (in Watt) e = emissiecoëfficiënt (0 e 1) ơ = stralingsconstante. In getalwaarde: 5, W/ (m 2 K 4 ) A= oppervlak (in m 2 ) T =absolute temperatuur (K) Let op: De temperatuur moetje in Kelvin noteren! Verklaar op basis van de formule dat de stralingswarmte vrijwel volledig bepaald wordt door de temperatuur.

31 De formule voor het berekenen van de hoeveelheid stralingswarmte is: Ф = e ơ A T 4 Ф = warmtestroom door straling (in Watt) e = emissiecoëfficiënt (0 e 1) ơ = stralingsconstante. In getalwaarde: 5, W/ (m 2 K 4 ) A= oppervlak (in m 2 ) T =absolute temperatuur (K) Let op: De temperatuur moetje in Kelvin noteren! Verklaar op basis van de formule dat de stralingswarmte vrijwel volledig bepaald wordt door de temperatuur. T 4 bepaalt de hoofdzakelijk de uitkomst van Ф

32 De formule voor het berekenen van de hoeveelheid stralingswarmte is: Ф = e ơ A T 4 Stel dat we nu de warmteoverdracht door straling zouden willen berekenen tussen 2 evenwijdige zwarte oppervlakken. Dan zouden we dat heel eenvoudig kunnen doen met behulp van de formule; Ф = ơ A (T 14 - T 24 )

33 De formule voor het berekenen van de hoeveelheid stralingswarmte is: Ф = e ơ A T 4 Stel dat we nu de warmteoverdracht door straling zouden willen berekenen tussen 2 evenwijdige zwarte oppervlakken. Dan zouden we dat heel eenvoudig kunnen doen met behulp van de formule; Ф = ơ A (T 14 - T 24 ) Verklaar het verschil tussen de formules

34 De formule voor het berekenen van de hoeveelheid stralingswarmte is: Ф = e ơ A T 4 Stel dat we nu de warmteoverdracht door straling zouden willen berekenen tussen 2 evenwijdige zwarte oppervlakken. Dan zouden we dat heel eenvoudig kunnen doen met behulp van de formule; Ф = ơ A (T 14 - T 24 ) Verklaar het verschil tussen de formules Het zijn zwarte lichamen dus e heeft geen invloed (=1) Alle emissiewarmte wordt geabsorbeerd, dus we kunnen gewoon het verschil in warmte berekenen

35 De formule voor het berekenen van de warmteoverdracht tussen 2 grijze evenwijdige lichamen. Ф = ơ A (T 14 - T 24 ) 1 1 e 1 + e 2-1

36 De formule voor het berekenen van de warmteoverdracht tussen 2 grijze omhullende lichamen is; Ф = e 1 ơ A 1 (T 14 - T 24 ) 1 A A 2 ( ) e 2

37 De formule voor het berekenen van de warmteverlies van een lichaam aan zijn omgeving is; Ф = e ơ A (T 14 - T omg4 )

schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire) laagjes lucht voor, direct tegen de wand

schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire) laagjes lucht voor, direct tegen de wand schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire) laagjes lucht voor, direct tegen de wand schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire)

Nadere informatie

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw.

In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. De basis van isolatie en hoe INSULd8eco werkt in uw gebouw In dit document leggen we uit hoe isolatie werkt en hoe INSUL8eco werkt in uw gebouw. Om de werking van onze isolatie oplossing goed te begrijpen,

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BW / 07-2003 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Warmte Inleiding In de hedendaagse

Nadere informatie

Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom of een warmtestroom: in het algemeen heb je om stroom te krijgen een drijvende kracht nodig.

Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom of een warmtestroom: in het algemeen heb je om stroom te krijgen een drijvende kracht nodig. Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom of een warmtestroom: in het algemeen heb je om stroom te krijgen een drijvende kracht nodig. Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom

Nadere informatie

Welkom. DE VRAAG VAN VANDAAG: Wat zien we met een warmtebeeldcamera?

Welkom. DE VRAAG VAN VANDAAG: Wat zien we met een warmtebeeldcamera? Welkom DE VRAAG VAN VANDAAG: Wat zien we met een warmtebeeldcamera? inhoud van de les Verhouding licht / IR IR in beeld brengen Beeld Camera Informatie Temperatuur Warmte en warmtetransport Camera techniek

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (2)

Klimaatbeheersing (2) Klimaatbeheersing (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) Uitgave 2016 1 Natuurkundige begrippen 1.1 Warmte () Warmte is een vorm van energie welke tussen twee lichamen met een verschillende temperatuur

Nadere informatie

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte.

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte. 1 Materie en warmte Onderwerpen - Temperatuur en warmte. - Verschillende temperatuurschalen - Berekening hoeveelheid warmte t.o.v. bepaalde temperatuur. - Thermische geleidbaarheid van een stof. - Warmteweerstand

Nadere informatie

Warmtetransport & thermische isolatie

Warmtetransport & thermische isolatie Warmtetransport & thermische isolatie Hoofdstuk 1 Cauberg-Huygen 1 Warmte De drie warmtetransport-mechanismen mechanismen Warmteoverdracht van/naar constructies Berekening warmteweerstand constructies

Nadere informatie

Warmteleer van gebouwen

Warmteleer van gebouwen Activiteitsfiche 50 min Materiaal 1 radiator of 1 kookplaat* 1 papieren spiraal die aan een touwtje hangt 1 theelichtje (en 1 aansteker*) 1 geleidingsster 1 laserthermometer 1 tabel met betrekking tot

Nadere informatie

Broeikas Aarde: een leefbare temperatuur

Broeikas Aarde: een leefbare temperatuur Computerondersteund modelleren Natuurkunde Broeikas Aarde: een leefbare temperatuur Universiteit Utrecht Cd Centrum voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen Computerondersteund modelleren Natuurkunde

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

Energiebalans aarde: systeemgrens

Energiebalans aarde: systeemgrens Energiebalans aarde: systeemgrens Aarde Atmosfeer Energiebalans Boekhouden: wat gaat er door de systeemgrens? Wat zijn de uitgaande stromen? Wat zijn de ingaande stromen? Is er accumulatie? De aarde: Energie-instroom

Nadere informatie

Leerstoel voor warmte- en stofoverdracht Rheinisch-Westfälische technische hogeschool Aken Professor Dr. Ing. R. Kneer

Leerstoel voor warmte- en stofoverdracht Rheinisch-Westfälische technische hogeschool Aken Professor Dr. Ing. R. Kneer WLIK Leerstoel voor warmte- en stofoverdracht Rheinisch-Westfälische technische hogeschool Aken Professor Dr. Ing. R. Kneer Berekeningen bij de warmteoverdracht door straling bij gebruik van de composiet

Nadere informatie

Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer

Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer Fysische modellen De Aarde zonder en met atmosfeer J. Kortland Cdb, Universiteit Utrecht Inleiding Bij het ontwerpen van een computermodel van de broeikas Aarde maak je gebruik van fysische modellen. Deze

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (2)

Klimaatbeheersing (2) Klimaatbeheersing (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) 1 Natuurkundige begrippen 1.1 Warmte () Warmte is een vorm van energie welke tussen twee lichamen met een verschillende temperatuur kan worden

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 4 Samenvatting door L. 1264 woorden 2 juli 2014 3,9 15 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school. Om iets te verwarmen heb je

Nadere informatie

TEMPERATUURSTRALING Leg uit waarom je alleen metingen kunt doen aan temperatuurstraling als je meetinstrument kouder is dan het te meten voorwerp.

TEMPERATUURSTRALING Leg uit waarom je alleen metingen kunt doen aan temperatuurstraling als je meetinstrument kouder is dan het te meten voorwerp. strofysica TEMPERTUURSTRLING Leg uit waarom je alleen metingen kunt doen aan temperatuurstraling als je meetinstrument kouder is dan het te meten voorwerp. Uitwerking: ls het meetapparaat zelf een hogere

Nadere informatie

4VMBO H2 warmte samenvatting.notebook September 02, Warmte. Hoofdstuk 2. samenvatting. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte

4VMBO H2 warmte samenvatting.notebook September 02, Warmte. Hoofdstuk 2. samenvatting. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Warmte Hoofdstuk 2 samenvatting Warmte is Energie Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Brandstoffen verbranden: Brandstof Zuurstof voldoende hoge temperatuur (ontbrandingstemperatuur) Iedere brandstof

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel SWW: theoretische inleiding Kasper Derkinderen CENERGIE DOELSTELLINGEN KENGETALLEN SWW PRODUCTIE SWW: PRINCIPES METHODEN VERDELING SWW AFGIFTE SWW

Nadere informatie

Warmtefoto Wevelgem 1

Warmtefoto Wevelgem 1 Warmtefoto Wevelgem 1 Wevelgem isoleert Met de Campagne "Wevelgem isoleert" wil de gemeente Wevelgem het isoleren promoten. Deze campagne richt zich in eerste instantie op dakisolatie, gezien dit de meest

Nadere informatie

Deel 1 : Mechanica. 2 de jaar 2 de graad (2uur) Inhoudstafel. - a -

Deel 1 : Mechanica. 2 de jaar 2 de graad (2uur) Inhoudstafel. - a - - a - Deel 1 : Mechanica Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoodstuk 3: Hoodstuk 4: Inleiding grootheden en eenheden Gebruik voorvoegsels... Wetenschappelijke notatie... Lengtematen, oppervlaktematen en inhoudsmaten...

Nadere informatie

ISOFOLIE - COOLBOXEZ

ISOFOLIE - COOLBOXEZ Warmtetransport als gevolg van warmtestraling in gebouwen Eenvoudige uitleg van de natuurkundige principes Oude wetenschap in een nieuw jasje INLEIDING Indien een gebouw oncomfortabel koud is in de winter,

Nadere informatie

ALLES WAT U WILDE WETEN

ALLES WAT U WILDE WETEN ALLES WAT U WILDE WETEN (EN NIET WIST) OVER In slechts Er zijn 3 manieren om warmte over te brengen : Convectie = verwarmen van lucht Conductie = verwarmen via vaste materies STRALING = rechtstreeks verwarmen

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

Warmtemetingen Oldehove

Warmtemetingen Oldehove Warmtemetingen Oldehove Uitgevoerd voor: Uitgevoerd door: Walraven Innovation Management - Oldehove Meetgereedschap: Fluke Thermal Imager Ti-25 (IR Fusion Technology) - temp bereik -20 o C + 350 o C Inleiding

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

BIOFYSICA: WERKZITTING 10 (Oplossingen) THERMOFYSICA

BIOFYSICA: WERKZITTING 10 (Oplossingen) THERMOFYSICA 1ste Kandidatuur ARTS of TANDARTS Academiejaar 2002-2003 Oefening 2 (p49) BIOFYSICA: WERKZITTING 10 (Oplossingen) THERMOFYSICA Met een stalen rolmeter meten we bij 10 C de lengte van een koperen staaf.

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 17 maart 2014 Efficiënt verwarmen zonder thermische isolatie De thermische isolatie van een gebouw wordt fundamenteel geacht voor een efficiënt verwarmingssysteem. Dat is echter alleen maar zo als een

Nadere informatie

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht Exact Periode 5 Niveau 3 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is

Nadere informatie

Warmtebronnen. Het kwadraat van 5 is 5 x 5 = 25. Het kwadraat van 10 is 10 x 10 = 100.

Warmtebronnen. Het kwadraat van 5 is 5 x 5 = 25. Het kwadraat van 10 is 10 x 10 = 100. Warmtebronnen Effectief gebruik van energiebronnen Je hebt warmte nodig om water te koken, vlees te braden of een cake te bakken. Kortom, voor alle kookprocessen. Deze warmte komt van warmte- of energiebronnen.

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 21 juni 2010 tijd: 14.00-17.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 11 Fluorimetrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 11 Fluorimetrie bladzijde 1 Hoofdstuk 11 Fluorimetrie bladzijde 1 Opgave 1 Welke van de in afbeelding 11.7 getoonde moleculen zullen vermoedelijk fluoresceren en welke niet? Het zijn vooral moleculen met weinig vrije draaibaarheid,

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3: energie en warmte

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3: energie en warmte Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3: energie en warmte Samenvatting door E. 1500 woorden 6 maart 2014 5,7 16 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Systematische natuurkunde Energie en warmte 3.1 warmte

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 25 juni 07 tijd: 9.00-12.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Ieder onderdeel wordt (indien nodig)

Nadere informatie

Pocket Guide Thermografie. Theorie Praktijk Tips & Tricks

Pocket Guide Thermografie. Theorie Praktijk Tips & Tricks Pocket Guide Thermografie Theorie Praktijk Tips & Tricks Copyrights, garantie en aansprakelijkheid De informatie verzameld in deze Pocket-Guide is door de auteurswet beschermd. Alle rechten behoren exclusief

Nadere informatie

1 Warmteleer. 3 Om m kg water T 0 C op te warmen heb je m T 4180 J nodig. 4180 4 Het symbool staat voor verandering.

1 Warmteleer. 3 Om m kg water T 0 C op te warmen heb je m T 4180 J nodig. 4180 4 Het symbool staat voor verandering. 1 Warmteleer. 1 De soortelijke warmte is de warmte die je moet toevoeren om 1 kg van een stof 1 0 C op te warmen. Deze warmte moet je ook weer afvoeren om 1 kg van die stof 1 0 C af te koelen. 2 Om 2 kg

Nadere informatie

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN!

REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! REFLECTIE? SLIM GEVONDEN! HET HITTESCHILD ALUTHERMO, HET HITTESCHILD is een dun, reflecterend isolatiemateriaal met uitzonderlijke eigenschappen die een zeer eenvoudige plaatsing mogelijk maken. Het product

Nadere informatie

Werken met eenheden. Introductie 275. Leerkern 275

Werken met eenheden. Introductie 275. Leerkern 275 Open Inhoud Universiteit Appendix B Wiskunde voor milieuwetenschappen Werken met eenheden Introductie 275 Leerkern 275 1 Grootheden en eenheden 275 2 SI-eenhedenstelsel 275 3 Tekenen en grafieken 276 4

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 1700 woorden 17 januari 2010 6,6 24 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis

Nadere informatie

Test-examen Warmte-overdracht (16 mei 2014)

Test-examen Warmte-overdracht (16 mei 2014) Test-examen Warmte-overdracht (16 mei 2014) Beste student, Deze bundel zou 7 bladen moeten bevatten, waarvan 2 blanco, met 4 verschillende onderdelen. Tel dit nu even na, zodat je je daarna enkel nog zorgen

Nadere informatie

Basisbeginselen infrarood. Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden

Basisbeginselen infrarood. Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden Basisbeginselen infrarood Emissie coëfficiënt: het vermogen van een materiaal om IR straling uit te zenden Voorwaarden goede meting Stabiel weer Bewolkte hemel voor en tijdens de meting (in open lucht)

Nadere informatie

Menu. Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht. 360º aanzicht platenwarmtewisselaar

Menu. Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht. 360º aanzicht platenwarmtewisselaar Menu Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht 360º aanzicht platenwarmtewisselaar demontage van platenwarmtewisselaar vloeistofstromen door platenwarmtewisselaar Warmtewisselaar:

Nadere informatie

Exact Periode 5.2. Licht

Exact Periode 5.2. Licht Exact Periode 5.2 Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Introductie Warmtebeelden. Een korte toelichting voor de bewoners en geïnteresseerden van Oud-Zuilen.

Introductie Warmtebeelden. Een korte toelichting voor de bewoners en geïnteresseerden van Oud-Zuilen. Introductie Warmtebeelden Een korte toelichting voor de bewoners en geïnteresseerden van Oud-Zuilen. Oud-Zuilen, 9 november 2013 Het bestuur van Nieuwe Energie voor Oud-Zuilen heeft aan Gevelscan een offerte

Nadere informatie

Hygrothermie van de woning - warmte. ir. Marcus Peeters, lector / onderzoeker pba Bouw Odisee AALST campus Dirk Martens

Hygrothermie van de woning - warmte. ir. Marcus Peeters, lector / onderzoeker pba Bouw Odisee AALST campus Dirk Martens Hygrothermie van de woning - warmte ir. Marcus Peeters, lector / onderzoeker pba Bouw Odisee AALST campus Dirk Martens Begrippen uit de bouwfysica 1. Warmtetransport: 4 wegen 2. Begrippen warmtetransmissie:

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 7 april 2014 tijd: 9.00-12.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar mee.

Nadere informatie

FYSICA DM THEORIE SAMENVATTING

FYSICA DM THEORIE SAMENVATTING FYSICA DM THEORIE SAMENVATTING Elementen - Elementen kunnen op 3 manieren voorkomen: - Vast - Vloeibaar - Gasvormig Water & Warmte - Warmte overdracht op 3 manieren - Geleiding direct contact / toepassing

Nadere informatie

De ecologische keuze van bouwmaterialen. Basisprincipes

De ecologische keuze van bouwmaterialen. Basisprincipes De ecologische keuze van bouwmaterialen Thermische en akoestische isolatie en luchtdichtheid Basisprincipes Liesbet Temmerman CERAA vzw 12 mei 2009 ECOLOGISCHE THERMISCHE ISOLATIE warmtebehoeften verminderen

Nadere informatie

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen

2.1 Wat is licht? 2.2 Fotonen 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Naam: Klas: PROEFWERK WARMTE HAVO

Naam: Klas: PROEFWERK WARMTE HAVO Naam: Klas: PROEFWERK WARMTE HAVO Opgave 1 Kees wil kaarsvet in een reageerbuis voorzichtig smelten. Hij houdt de reageerbuis daarom niet direct in de vlam, maar verwarmt de buis met kaarsvet in een stalen

Nadere informatie

Bouwfysica. Segbroekhof. rapport infrarood. R. van Schie. F. Smit

Bouwfysica. Segbroekhof. rapport infrarood. R. van Schie. F. Smit Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Vergunningen & Toezicht Bouwfysica Ons kenmerk 2015P038 1 Project Segbroekhof Onderwerp rapport infrarood Projectingenieur bouwfysica Contactpersoon Segbroekhof

Nadere informatie

Examen theorie Warmte- en Verbrandingstechniek

Examen theorie Warmte- en Verbrandingstechniek Examen theorie Warmte- en Verbrandingstechniek 3 juli 2015 Examen van 21 januari 2015 - voormiddag W6.2 7 punten) Schets de verschillende stromingsregimes bij filmcondensatie op een gekoeld verticaal oppervlak.

Nadere informatie

Spec traal- selectieve oppervlakten.

Spec traal- selectieve oppervlakten. Spec traal- selectieve oppervlakten. Drs. A.A.M. T. van Heereveld, Drs. E. Voaelzand -"- - Labora torium voor Technische Fysica, Rijksuniversiteit Groningen, Mijenborgh 18,9747 A G Groningen. i. Inleiding

Nadere informatie

Warmte. 1 Transport van warmte 2 Straling 3 Broeikaseffect 4 Soortelijke warmte 5 Beginsel van Black 6 Vermogen van een verwarmingsbron

Warmte. 1 Transport van warmte 2 Straling 3 Broeikaseffect 4 Soortelijke warmte 5 Beginsel van Black 6 Vermogen van een verwarmingsbron Warmte 1 Transport van warmte 2 Straling 3 Broeikaseffect 4 Soortelijke warmte 5 Beginsel van Black 6 Vermogen van een verwarmingsbron 1 Transport van warmte De drie vormen van warmtetransport Warmte kan

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 30 juni 2014 tijd: 9.00-12.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar mee.

Nadere informatie

Formules voor Natuurkunde Alle formules die je moet kennen voor de toets. Eventuele naam of uitleg

Formules voor Natuurkunde Alle formules die je moet kennen voor de toets. Eventuele naam of uitleg Formules voor Natuurkunde Alle formules die je moet kennen voor de toets. Formule Eventuele naam of uitleg m # = m%# Machten van eenheden: regel m # m ( = m #)( Machten van eenheden: regel 2 m # m ( =

Nadere informatie

Profielwerkstuk Natuurkunde Weerstand en temperatuur

Profielwerkstuk Natuurkunde Weerstand en temperatuur Profielwerkstuk Natuurkunde Weerstand en tem Profielwerkstuk door een scholier 1083 woorden 10 maart 2016 6 7 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Weerstand en tem Hoe heeft de tem invloed op de weerstand van

Nadere informatie

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen Introductie eco2heat Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling Wie is Eco2heat? Eco2heat kiest voor duurzame, groene warmte. Aangezien ongeveer 30% van het wereld energie verbruik verwarming

Nadere informatie

2. Straling. 2.2 Elektromagnetische golven

2. Straling. 2.2 Elektromagnetische golven 2. Straling 2.1 Inleiding In dit hoofdstuk gaan we dieper in elektromagnetische straling. Straling is essentieel voor het weer op aarde omdat de zon ons voorziet van warmte waardoor weersverschijnselen

Nadere informatie

Practicum Joule meter Afsluitend practicum elektra voor mavo 3

Practicum Joule meter Afsluitend practicum elektra voor mavo 3 Proefbeschrijving van het practicum Practicum Joule meter Afsluitend practicum elektra voor mavo 3 Remco de Jong Inhoud Practicum Elektra. Het rendement van een Joule-meter.... 2 Doel van de proef:...

Nadere informatie

NATUUR- EN SCHEIKUNDE I VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

NATUUR- EN SCHEIKUNDE I VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 NATUUR- EN SCHEIKUNDE I VMBO BB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be

toelatingsexamen-geneeskunde.be Fysica juli 2009 Laatste update: 31/07/2009. Vragen gebaseerd op het ingangsexamen juli 2009. Vraag 1 Een landingsbaan is 500 lang. Een vliegtuig heeft de volledige lengte van de startbaan nodig om op

Nadere informatie

Warmteleer en transport. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/56220

Warmteleer en transport. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/56220 Auteur Bart Nijland Laatst gewijzigd 04 January 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/56220 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Warmte transport. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie

Warmte transport. Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie Warmte transport als gevolg van warmtestraling in gebouwen als gevolg van warmtestraling in gebouwen Eenvoudige uitleg van de natuurkundige principes Eenvoudige uitleg van de natuurkundige principes Oude

Nadere informatie

Radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator? 1) Om hoeveel warmteverlies kan het gaan?

Radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator? 1) Om hoeveel warmteverlies kan het gaan? Radiatorfolie tegen de muur of tegen de radiator? 1) Om hoeveel warmteverlies kan het gaan? Om enigszins een gevoel te krijgen voor de ordegrootte van de stralingsverliezen geef ik hier een zeer grove

Nadere informatie

Benodigdheden bekerglas, dompelaar (aan te sluiten op lichtnet), thermometer, stopwatch

Benodigdheden bekerglas, dompelaar (aan te sluiten op lichtnet), thermometer, stopwatch Naam: Klas: Practicum soortelijke warmte van water Benodigdheden bekerglas, dompelaar (aan te sluiten op lichtnet), thermometer, stopwatch Doel van de proef Het bepalen van de soortelijke warmte van water

Nadere informatie

Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren.

Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren. 1 Meten en verwerken 1.1 Meten Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren. Grootheden/eenheden Een

Nadere informatie

3HAVO Totaaloverzicht Licht

3HAVO Totaaloverzicht Licht 3HAVO Totaaloverzicht Licht Algemene informatie Terugkaatsing van licht kan op twee manieren: Diffuus: het licht wordt in verschillende richtingen teruggekaatst (verstrooid) Spiegelend: het licht wordt

Nadere informatie

13 Zonnestelsel en heelal

13 Zonnestelsel en heelal 13 Zonnestelsel en heelal Astrofysica vwo Werkblad 53 PLANCKKROMMEN In deze opdracht ontdek je met een computermodel hoe de formule achter de planckkrommen eruit ziet. De theoretische planckkrommen zijn

Nadere informatie

Warmte. 1 Transport van warmte 2 Straling 3 Broeikaseffect 4 Soortelijke warmte 5 Beginsel van Black 6 Vermogen van een verwarmingsbron

Warmte. 1 Transport van warmte 2 Straling 3 Broeikaseffect 4 Soortelijke warmte 5 Beginsel van Black 6 Vermogen van een verwarmingsbron Warmte 1 Transport van warmte 2 Straling 3 Broeikaseffect 4 Soortelijke warmte 5 Beginsel van Black 6 Vermogen van een verwarmingsbron 1 Transport van warmte De drie vormen van warmtetransport Warmte kan

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 19 januari 09 tijd: 14.00-17.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar

Nadere informatie

Energiebesparing vanuit thermografie

Energiebesparing vanuit thermografie INTERLEUVEN Energiebesparing vanuit thermografie Van een lokaal initiatief naar een Europees project Met intergemeentelijke samenwerking naar een efficiënt klimaatbeleid 1 WAT IS THERMOGRAFIE? 2 WAT IS

Nadere informatie

Your Partner in Geo Information Services. Frank De Boeck Commercieel directeur W. Europa EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A.

Your Partner in Geo Information Services. Frank De Boeck Commercieel directeur W. Europa EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A. Your Partner in Geo Information Services Frank De Boeck Commercieel directeur W. Europa EUROSENSE BELFOTOP B.V.B.A. Inhoud DEEL 1: Wat is thermografie? Stralingsenergie Thermografische camera DEEL 2: Vlucht

Nadere informatie

Webinar. Infrarood-temperatuurmeting

Webinar. Infrarood-temperatuurmeting Webinar Infrarood-temperatuurmeting Infrarood-temperatuurmeting In dit webinar leert u principiële zaken over de contactloze temperatuurmeting met infrarood thermometers. Naast fysische basiskennis en

Nadere informatie

Sustainable Building 2: Assignment 1: Heat and Moisture Measurements

Sustainable Building 2: Assignment 1: Heat and Moisture Measurements Sustainable Building 2: Assignment 1: Heat and Moisture Measurements Opdracht 1: Warmte en Vocht Metingen Dhr. Ing. T.J.H. de Veen Dhr. Ing. S.H.M. van Dijck Eindhoven University of Technology Master:

Nadere informatie

1. Thermisch actieve bouwlaag systemen (TABS) Verklaring woordenlijst

1. Thermisch actieve bouwlaag systemen (TABS) Verklaring woordenlijst 1. Thermisch actieve bouwlaag systemen (TABS) Moderne gebouwen vereisen efficiënte koelsystemen. Een oplossing om de temperatuur te verlagen is door de bouwlagen te koelen, wat het mogelijk maakt om de

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË THEORIE-TOETS 22 juli 1999 70 --- 13 de internationale olympiade Opgave 1. Absorptie van straling door een gas Een cilindervormig vat, met de as vertikaal,

Nadere informatie

TIH 630 BEDIENINGSHANDLEIDING INFRAROOD- VERWARMINGSPLAAT TRT-BA-TIH630-TC-001-NL

TIH 630 BEDIENINGSHANDLEIDING INFRAROOD- VERWARMINGSPLAAT TRT-BA-TIH630-TC-001-NL TIH 630 NL BEDIENINGSHANDLEIDING INFRAROOD- VERWARMINGSPLAAT TRT-BA-TIH630-TC-001-NL INHOUDSOPGAVE 01. Veiligheidsinstructies............... 1 02. Toepassingsgebieden............... 2 03. Straling.........................

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting branders luchttoevoer brandstoftoevoer koelwater condensator stoomturbine generator transformator regelkamer stoom water ketel branders 1 Energiesoort Omschrijving

Nadere informatie

Kris De Decker. Stralingsverwarming. Gezonde warmte met minder energie

Kris De Decker. Stralingsverwarming. Gezonde warmte met minder energie Kris De Decker Stralingsverwarming Gezonde warmte met minder energie Eburon/De Twaalf Ambachten Delft/Breskens 2014 1 Colofon De uitgave van dit boek is een initiatief van de in 1978 opgerichte Stichting

Nadere informatie

Bescherming van je lichaam tegen UV licht

Bescherming van je lichaam tegen UV licht Bescherming van je lichaam tegen UV licht Document LC16002 Dr Jan H. Lichtenbelt Haren (GN) 2016. 1 Inleiding We hebben zonlicht nodig. Zonlicht voelt lekker warm en behaaglijk aan en het maakt ook nog

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton)

Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting Natuurkunde Verwarmen en isoleren (Newton) Samenvatting door een scholier 1404 woorden 25 augustus 2003 5,4 75 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Verwarmen en isoleren Warmte en energie 2.1 Energievraag

Nadere informatie

Stralingsverwarming is de toekomst

Stralingsverwarming is de toekomst Stralingsverwarming is de toekomst Delen uit het boek Phänomen Strahlungsheizung ( Fenomeen stralingsverwarming ) - Prof. Claus Meier (2010). TU Berlin, Expert Verlag. 1. Basisprincipes van het stralingsonderzoek

Nadere informatie

natuur- en scheikunde 1 CSE BB

natuur- en scheikunde 1 CSE BB Examen VMBO-BB 2007 Tijdvak tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.00 uur natuur- en scheikunde 1 CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Gebruik het BINAS informatieboek.

Nadere informatie

Het comfort van vernieuwing. jaar

Het comfort van vernieuwing. jaar Het comfort van vernieuwing GARATIE jaar VOORDELEN VERWARMEN, VOORDELIGER DAN OOIT: ARIEM is een vernieuwend elektrisch verwarmingssysteem op basis van stralingswarmte en convectie met geïntegreerde opslagkern.

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 21 mei 13.30 16.30 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 21 mei 13.30 16.30 uur Natuurkunde 1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 21 mei 13.30 16.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Raam isolatie. Ton Knaapen Warmteverlies door verschillende soorten glas (U-waarde)

Raam isolatie. Ton Knaapen Warmteverlies door verschillende soorten glas (U-waarde) Raam isolatie Ton Knaapen Warmteverlies door verschillende soorten glas (U-waarde) Waarom raamisolatie? Veel woningen en gebouwen van voor 1995 zijn nog voorzien van ramen met enkel glas of in het beste

Nadere informatie

(Auteursrecht EUROSENSE, 2016)

(Auteursrecht EUROSENSE, 2016) Dakramen bestaan hoofdzakelijk uit glas. Er bestaan veel verschillende glassoorten met diverse thermische eigenschappen en dus een andere thermische radiatie. Het is dan ook onmogelijk om een rechtlijnige

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Eindtoets Experimentele Fysica 1 (3A1X1) - Deel januari 2014 van 14:50 17:00 uur

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Eindtoets Experimentele Fysica 1 (3A1X1) - Deel januari 2014 van 14:50 17:00 uur TECHISCHE UIVERSITEIT EIDHOVE Eindtoets Experimentele Fysica 1 (3A1X1) - Deel januari 014 van 14:50 17:00 uur Gebruik van dictaat, aantekeningen en laptop computer is niet toegestaan Gebruik van (grafische)

Nadere informatie

De diverse somsoorten bij Fysica

De diverse somsoorten bij Fysica De diverse somsoorten bij Fysica 1 liter zout water weegt 1,03 kilo 1 liter zoet water weegt 1,00 kilo 1 meter zout water levert 0,1 bar druk op 1 meter zoet water levert 0,097 bar druk op Belangrijk:

Nadere informatie

Warmte. Hoofdstuk 2. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte

Warmte. Hoofdstuk 2. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Warmte Hoofdstuk 2 Warmte is Energie Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Brandstoffen verbranden: Brandstof Zuurstof voldoende hoge temperatuur (ontbrandingstemperatuur) 1 Grootheid Symbool Eenheid

Nadere informatie

KNOW-HOW. Isolatie in koude toepassingen. bescherming tegen condensvorming en energieverlies. Kwaliteitskenmerken van technische isolatiematerialen:

KNOW-HOW. Isolatie in koude toepassingen. bescherming tegen condensvorming en energieverlies. Kwaliteitskenmerken van technische isolatiematerialen: KNOW-HOW Kwaliteitskenmerken van technische isolatiematerialen: Isolatie in koude toepassingen bescherming tegen condensvorming en energieverlies WAAROM MOET TECHNISCHE APPARATUUR GEÏSOLEERD WORDEN? Doorgaans

Nadere informatie

Degree-n Nano Infrarood verwarming. Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet

Degree-n Nano Infrarood verwarming. Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet Degree-n Nano Infrarood verwarming Duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen voor een schonere planeet Over Degree-n Opgericht in 2016 Volledig Nederlands familie bedrijf Gespecialiseerd in Nano

Nadere informatie

NASK1 SAMENVATTING VERBRANDEN EN VERWARMEN

NASK1 SAMENVATTING VERBRANDEN EN VERWARMEN NASK1 SAMENVATTING VERBRANDEN EN VERWARMEN Een verbranding is de reactie tussen zuurstof en een andere stof, waarbij vuurverschijnselen waarneembaar zijn. Bij een verbrandingsreactie komt warmte vrij.

Nadere informatie

Je weet dat hoe verder je van een lamp verwijderd bent hoe minder licht je ontvangt. Een

Je weet dat hoe verder je van een lamp verwijderd bent hoe minder licht je ontvangt. Een Inhoud Het heelal... 2 Sterren... 3 Herzsprung-Russel-diagram... 4 Het spectrum van sterren... 5 Opgave: Spectraallijnen van een ster... 5 Verschuiving van spectraallijnen... 6 Opgave: dopplerverschuiving...

Nadere informatie

Opstel Nederlands Warmte

Opstel Nederlands Warmte Opstel Nederlands Warmte Opstel door een scholier 2111 woorden 22 april 2018 7 3 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht: Practicum Titel project: Warm houden https://www.scholieren.com/verslag/opstel-nederlands-warmte

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 10 juni 09 tijd: 9.00-12.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar mee.

Nadere informatie

Warmtebeelden interpreteren. Door: Paul Cornelissen

Warmtebeelden interpreteren. Door: Paul Cornelissen Door: Paul Cornelissen Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel... 3 Opbouw... 3 Hoe warmtebeelden de isolatiewaarde tonen... 4 Temperatuur bepalen... 4 Isolatiewaarde bepalen... 5 Het waarom... 7 Isolatiewaarden...

Nadere informatie