VERSLAG TOETSING STEMBUREAUS OP TOEGANKELIJKHEID EN BEREIKBAARHEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG TOETSING STEMBUREAUS OP TOEGANKELIJKHEID EN BEREIKBAARHEID"

Transcriptie

1 Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf VERSLAG TOETSING STEMBUREAUS OP TOEGANKELIJKHEID EN BEREIKBAARHEID 4 juni Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf 2009

2 In samenwerking met de Gemeente Landgraaf/Wethouder Harry Leunessen heeft op initiatief van het Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf op donderdag 4 juni 2009 tijdens de Europese verkiezingen een toetsing van diverse stembureaus plaatsgevonden op de toegankelijkheid en bereikbaarheid. Het geheel werd uitgevoerd aan de hand van een door het Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf opgestelde checklist. De toegankelijkheid en bereikbaarheid werd bekeken vanuit het oogpunt van bejaarden, personen met een scootmobiel, rollator, rolstoel, mensen met een visuele beperking en personen met een kinderwagen. Het was de bedoeling om 7 stembureaus te toetsen. Wegens tijdgebrek werden 5 stembureaus getoetst. Wellicht zullen tijdens een volgende verkiezing wederom stembureaus getoetst worden, daar dit in de praktijk noodzakelijk is gebleken. De toetsing bleek een echte eyeopener voor zowel het Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf alsook voor de Gemeente Landgraaf. Om uur kwam een afvaardiging van de Gemeente Landgraaf (Wethouder Harry Leunessen en ambtenaar Roos) en het Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf (Ben Renierkens, Mieke Renierkens, Karina van der Linden en Carina Hensgens) in het gemeentehuis bij elkaar. Hier vond een fotomoment plaats. Ook werd hier het eerste stembureau bezocht. Ben Renierkens (visueel beperkt) en Karina van der Linden (met scootmobiel) toetsten de stembureaus, terwijl Mieke Renierkens en Carina Hensgens alle zaken noteerden die opvielen. Wethouder Harry Leunessen en ambtenaar Roos stonden ter zijde en bekeken/bespraken de zaken samen met de afvaardiging van het Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf.

3 Stembureau Gemeentehuis Op het stembureau in het gemeentehuis zou men verwachten dat e.e.a. zeer toegankelijk zou zijn, maar niets bleek minder waar. De punten die hier opvielen waren: - Voor mensen met een visuele beperking is het moeilijk - zo niet onmogelijk - om op een goede veilige manier het stembureau te bereiken. Vanaf het winkelcentrum en de Erik Dekkerpassage zou men het gemeentehuis middels ribbeltegels moeten kunnen bereiken. - Mensen met een visuele beperking kunnen het beste door de schuifdeur naar binnen, maar zij kunnen uiteraard niet zien wanneer die glazen deur open of dicht is. Hier zou dan een bepaald geluid kenbaar moeten maken wanneer men veilig door die deur kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geluid van een oversteekplaats voor voetgangers (met een visuele beperking). - Via de draaideur is het natuurlijk onmogelijk voor mensen met een visuele beperking, een scootmobiel, rollator, rolstoel, kinderwagen. Daarom zullen zij gebruik moeten maken van de schuifdeur.

4 - Het stembureau was in een nogal donkere hoek geplaatst, alwaar de ruimte zeer beperkt was, waardoor personen met een rolstoel/scootmobiel moeilijk konden draaien. (Zie foto) - De schrijfplank voor personen met een rolstoel/scootmobiel was te hoog en het stemhok was zeer krap. Medewerkers van stembureau wisten niet dat men deze planken kon verplaatsen. - Medewerkers van het stembureau stonden niet op om de persoon met een visuele beperking te helpen. - Er was ledverlichting in het stemhok aanwezig. Men dacht dat dit een luchtververser was. - Er stond een enorm grote plant in de weg, waardoor Ben Renierkens hier tegenaan liep. Hierop nam Wethouder Harry Leunessen het initiatief de opdracht te geven deze plant te verplaatsen om meer ruimte te creëren.

5 Na het bezoek aan dit stembureau vertrok het gezelschap met een speciale rolstoelbus naar het volgende stembureau: Gemeenschaphuis De Residentie. Hier stond L1 radio en TV klaar om een reportage te maken voor het nieuws van die dag op radio en televisie. Een medewerker van L1 was het stembureau reeds binnen gelopen en kwam tot de conclusie dat de toegankelijkheid zeer goed zou zijn, maar nadat Ben Renierkens en Karina van der Linden een bezoek aan het stembureau gebracht hadden, moest men deze conclusie herzien. Er waren toch wel wat knelpunten: - De afstand vanaf het trottoir tot aan de ingang is erg groot (zo n 20 m.), hetgeen voor personen met een visuele beperking als lopen in het luchtledige is. - Er zouden ribbeltegels als gidslijn tot aan de ingang aanwezig moeten zijn. - De drempel is weliswaar niet te hoog, maar het zou raadzaam zijn een plankje tegen de drempel te plaatsen. Voor een handrolstoel is dit toch wel een probleem. Zeker als men dit zonder hulp zou moeten doen. - Voor de deur stond een fiets, die de bereikbaarheid voor een rolstoel/scootmobiel/wandelwagen bemoeilijkte. - Van de tweedelige deur stond slechts één gedeelte open. Raadzaam is het om beide deuren open te laten staan zodat men meer ruimte heeft om binnen te komen. Op deze manier was het te smal. De deur gaat naar binnen open. - De gang naar het stembureau was slecht verlicht. De helft van de verlichting was in gebruik. - Achtergrondmuziek in het stembureau zou een goede indicatie zijn te weten waar men naar toe moet gaan; zeker voor personen met een visuele beperking. - Het gedeelte tussen de stembus en de stemhokken was erg smal. Voorts stond er een tafel in de weg, die het voor de gebruiker van een rolstoel/scootmobiel moeilijk maakte om tot het stemhok te komen. Toen men dit aan de medewerkers van het stemlokaal kenbaar maakte, hebben zij de tafel verplaatst. - Het stemhok was te smal..voor een gebruiker van een rolstoel/scootmobiel die niet kan staan, zou het op deze manier moeilijk/onmogelijk zijn om te stemmen. - De medewerkers van het stembureau stonden niet op om te helpen; wel toen L1 naderhand opnamen kwam maken. - Wat wel héél opvallend was, was het feit dat één van de medewerkers na afloop van ons bezoek de deur dicht deed. Dat deed de deur dicht! De uitzending van de radio- en tv-opnamen is zeer positief te noemen. Zie de volgende website: /1_1013 Het gaf een zeer goede weergave van de bevindingen. Zeker omdat duidelijk weergegeven werd hoe het is wanneer je visueel beperkt of gebruiker van een scootmobiel bent om een stembureau te bezoeken. Doordat deze opnamen enige tijd in beslag namen, hebben we hierna gezamenlijk besloten ons bezoek aan Zorgcentrum Heereveld en de bibliotheek (Wilhelminastraat) te annuleren om niet in tijdnood te geraken.

6 Stembureau basisschool t Valder - Bewegwijzering naar het stembureau vanaf de weg was zeer slecht aangegeven; men moest echt zoeken waar de bordjes hingen. - Gidslijnen ontbraken. - De route naar de entree liep zeer steil naar beneden; bedenk dat men dan ook steil omhoog moet gaan als gebruiker van handrolstoel, rollator, kinderwagen. - Het rooster voor de deur is zeker niet prettig te noemen. De punt van de stok van een persoon met visuele beperking of een oudere persoon kan hierin blijven steken. Ook als men met een rolstoel hierover heen gaat, is dit niet prettig te noemen. - Nadat men door de deuropening komt, bevindt men zich in een zeer kleine hal. Het is hier onmogelijk voor een scootmobiel om hier alleen doorheen te gaan; zeker omdat de deur naar het stemlokaal ook nog eens dicht was. - In die kleine hal hing een bord stembureau, hetgeen wel heel ongelukkig ophing. Men kon zich hieraan gemakkelijk het hoofd stoten, of nog erger: de hoekpunt van het bord zou in het oog kunnen komen bij valide personen alsook bij mensen met een visuele beperking. - Er was geen stemhok met een lage plank: de medewerkers wisten niet dat men de planken kon verplaatsen van hoog naar laag en omgekeerd. - Er was ledlicht in het stemhok aanwezig. - Voorts was het stemhok te smal voor rolstoelen en scootmobielen. - Zoals eerder aangegeven is de helling van de uitgang naar de straat erg steil omhoog. - Ook hier stonden de medewerkers niet op om behulpzaam te zijn. De delegatie nam bij het gemeentehuis afscheid van wethouder Leunessen en vervolgde de rit naar het volgende stembureau.

7 Stembureau Oefenbunker - Bij de ingang is een oprit gemaakt voor rolstoelen en scootmobielen en er is een leuning aanwezig (zie foto). Voor gebruikers van een scootmobiel is deze toegang prima, maar voor gebruikers van een handrolstoel zeker niet. Voor hen, alsook voor ouderen die slecht ter been zijn, zal het moeilijk zijn om zonder begeleiding hiervan gebruik te maken. Voor mensen met een visuele beperking geeft dit een zeer akelig en zeer onzeker gevoel. - Er is een opening tussen de oprit en de leuning: traptreden. Het zou raadzaam een extra leuning te maken rechts van de oprit. Dit is veiliger. - Beide toegangsdeuren waren open; prima dus. - De verlichting in de hal was goed. - Vanwege de afstand van de ingang tot aan het stembureau zou het misschien prettig zijn om een radio of iets dergelijks aan te zetten als teken waar men moet zijn; zeker voor personen met een visuele beperking. - Er stonden wat barkrukken in de weg, maar die werden meteen verplaatst toe men dit zag. - De medewerkers waren zeer behulpzaam t.o.v. de persoon met visuele beperking.

8 Stembureau Parochiezaal Kerkplein - Eerste deur bij ingang stond open. - Vervolgens een zeer klein halletje waarin een cocosmat in een rooster (zie foto), die een stuk lager lag (eventuele oplossing: hogere mat). Moeilijk voor mensen met een visuele beperking en rolstoelers. - De tweede deur was dicht. Hierdoor kan gebruiker van rolstoel/scootmobiel niet zelfstandig naar binnen. - In stemhok was ledverlichting. - Medewerkers waren zeer behulpzaam. - Verlichting in zaal was goed. - Bordjes stembureau waren zeer duidelijk. Na het bezoek aan dit stembureau gingen we samen naar het Gemeentehuis alwaar wij afscheid namen van dhr. Roos en verwelkomd werden door Gaby Dolstra met een kop koffie/thee en een stuk vlaai. Op deze manier konden we nog even samen napraten over onze ervaringen van deze toetsing. Met een voldaan gevoel gingen we huiswaarts.

9 EINDCONLUSIE: - Over het algemeen kan gesteld worden dat de knelpunten die vermeld staan onder de genoemde stembureaus met weinig financiële consequenties te verhelpen zijn. - De bordjes stembureau dienen op de meeste plaatsen groter gemaakt te worden (voorbeeld hoe het zou kunnen: bordjes parochiezaal Kerkplein); dus goed zichtbaar. Zeker voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor anderen. Soms moest men zelfs zoeken waar het bordje hing. - Het lage plankje zou iets hoger aangebracht moeten kunnen worden, zodat de rolstoel/scootmobiel er helemaal onder geplaatst kan worden, zodat ook goed geschreven kan worden - Daar waar de dorpels/drempels te hoog zijn: een plankje aanbrengen. - De medewerkers van de stembureaus dienen beter ingelicht te worden voor wat betreft de volgende zaken: Dat de plankjes om het stembiljet in te vullen, verplaatsbaar zijn van hoog naar laag en omgekeerd (zie foto). Bij binnenkomst van een gebruiker van een scootmobiel of rolstoel dienen zij hen te attenderen op het stemhok met de lage schrijfplank of in ieder geval de plank naar de juiste hoogte (in dit geval: laagte) te brengen. Dat zij rekening dienen te houden met mindervaliden, gebruikers van rolstoel/scootmobiel, ouderen, mensen met een visuele beperking enz. Dat zij behulpzaam moeten zijn wanneer bovengenoemde personen komen stemmen en dat zij niet moeten blijven zitten. Dat zij alert zijn voor wat betreft obstakels zoals tafels, planten, fietsen e.a. Dat zij zorgen dat de deuren openstaan voor de goede toegankelijkheid en er goede verlichting is. Tot slot willen wij opmerken dat dit een bijzonder initiatief was en dat een en ander zeer verhelderend was: een echte eyeopener voor iedereen.

10 De samenwerking met de Gemeente Landgraaf en vooral wethouder Harry Leunissen, ambtenaar dhr. Roos en Gaby Dolstra was bijzonder goed. Wij danken hen dan ook van ganser harte en zien uit naar een verdere samenwerking alsook een vervolg op deze toetsing tijdens de volgende verkiezingen.

11 Invulformulier aandachtspunten B.T.B 4 juni 2009 stembureaus Landgraaf : uur Toetsing Raadhuis Landgraaf Is de bereikbaarheid route naar het stembureau toegankelijk voor iedereen met een beperking? Er zijn geen gidslijnen aangebracht voor mensen met een visuele beperking. De ingang is niet duidelijk aangegeven. Te veel opstakels (fietsen voor de ingang) voor mensen met een visuele beperking. Kan rolstoel, scootmobiel, moeder met kinderwagen gemakkelijk de ingang binnenkomen? Door gebruik te maken van de automatisch schuifdeur. Voor iemand met een visuele beperking is het een op goed geluk geval om op welke manier (draai-/schuifdeur) binnen te komen. Zijn er geen obstakels bij binnenkomst stembureau? Zoals losliggende of defecte bestrating van stoeptegels,staan er geen paaltjes in de weg enz. De ingang is te krap voor een scootmobiel. Een grote plant stond in de weg Kan men spreken van en drempelvrije ingang? Als men puur let op bestrating en drempels. Als je let op bovengenoemde: dan niet. Is de verlichting goed genoeg bij binnenkomst? Het stembureau was geplaatst in een krappe iets wat donkere hoek. Is het stemlokaal makkelijk te bereiken? Te krap, te klein en geen richting aangegeven voor mensen met een visuele beperking. Is er hulp aanwezig? De mensen achter de tafels deden geen moeite om te helpen. Kan iedereen het stemformulier goed lezen gezien de lettergrootte? nee

12 Het stemformulier is landelijk niet aangepast voor mensen met een visuele beperking. Lettertype niet aangepast, niet voorzien van Braille en /of een vergrotingsapparaat. Is de bereikbaarheid van het stemloket voor iedereen met een beperking toegankelijk om goed te kunnen stemmen gelet op de ruimte tussen loket en rolstoel of scootmobiel? Zittend stemmen voor mensen in een scootmobiel en/of rolstoel is niet mogelijk. Medewerkers stembureau wisten niet dat je de plank in het stemhokje kon verplaatsen in hoogte. Kan iedereen met een beperking zelfstandig stemmen door gebruik van rode potlood? Iemand met een visuele beperking is volledig afhankelijk van de hulp van zijn medemens. Dit vergt vertrouwen en overgave. Is de stembus goed bereikbaar voor iedereen met een beperking? De stembus stond decoratief opgesteld bij een grote plant. Met het gevolg dat deze plant in de weg stond. zijn er verder nog opmerkingen betreffende toegankelijkheid van stembureaus? Plaats hier onder eventuele opmerkingen: Zie hiervoor het verslag toetsing stembureaus. Ben Renierkens Werkgroep B.T.B Platform Landgraaf

13 Invulformulier aandachtspunten B.T.B 4 juni 2009 stembureaus Landgraaf : uur Gemeenschaphuis De Residentie Is de bereikbaarheid route naar het stembureau toegankelijk voor iedereen met een beperking? Het bordje met de aanduiding waar het stembureau zich bevindt, is te klein en te hoog geplaatst Er zijn geen gidslijnen aangebracht voor mensen met een visuele beperking. De ruimte van het trottoir naar de ingang is erg groot. Kan rolstoel, scootmobiel, moeder met kinderwagen gemakkelijk de ingang binnenkomen? De ingang werd geblokkeerd door een fiets. De drempel van de deur was voor een scootmobiel goed te nemen. Maar met een rolstoel niet. Een mevrouw met een gebroken been, die werd voortgeduwd door haar begeleider moest zelfs uit de rolstoel opstaan om zo naar buiten te kunnen. Zijn er geen obstakels bij binnenkomst stembureau? Zoals losliggende of defecte bestrating van stoeptegels,staan er geen paaltjes in de weg enz. De deur was maar aan één kant open; dat was iets te krap. Nadat we weggingen, werd zelfs die ene deur nog dicht gemaakt! Kan men spreken van en drempelvrije ingang? De drempel was te hoog ook voor iemand met een visuele beperking en een handrolstoel. Is de verlichting goed genoeg bij binnenkomst? De gang was schemerig en slechts gedeeltelijk verlicht. Is het stemlokaal makkelijk te bereiken? Ook in de schemerige gang waren geen aanduidingen voor iemand met een visuele beperking. Men was aan het lot over gelaten om het stemlokaal te bereiken. Bij binnenkomst van het stemlokaal stond een tafel in de weg. Is er hulp aanwezig? In eerste instantie niet, later wel.

14 Invulformulier aandachtspunten B.T.B 4 juni 2009 stembureaus Landgraaf : uur Toetsing Basisschool t Valder Is de bereikbaarheid route naar het stembureau toegankelijk voor iedereen met een beperking? De aanduiding waar het stembureau zich bevindt is te klein; nauwelijks te zien. Er zijn geen gidslijnen aangebracht voor mensen met een visuele beperking. Onduidelijk waar de ingang van het stembureau zich bevindt. De weg naar beneden is te steil, aangezien men ook weer terug de berg op moet. Kan rolstoel, scootmobiel, moeder met kinderwagen gemakkelijk de ingang binnenkomen? De ingang werd bemoeilijkt door een rooster voor de ingang. De ingang was te krap, voor een scootmobiel Zijn er geen obstakels bij binnenkomst stembureau? Zoals losliggende of defecte bestrating van stoeptegels,staan er geen paaltjes in de weg enz. Aanduiding (stembordje) hing op hoofdhoogte; de kans om je hoofd te stoten was groot. Kan men spreken van en drempelvrije ingang? Is de verlichting goed genoeg bij binnenkomst? Helder en goed verlicht. Is het stemlokaal makkelijk te bereiken? Doordat de ruimte een gymzaal was, was het na de krappe binnenkomst ruim genoeg voor een scootmobiel. Maar totaal niet overzichtelijk voor mensen met een visuele beperking. Is er hulp aanwezig? Niemand bood hulp aan. Kan iedereen het stemformulier goed lezen gezien de lettergrootte? Het stemformulier is landelijk niet aangepast voor mensen met nee

15 Invulformulier aandachtspunten B.T.B 4 juni 2009 stembureaus Landgraaf : 14uur Toetsing Oefenbunker Is de bereikbaarheid route naar het stembureau toegankelijk voor iedereen met een beperking? Geen gidslijnen voor mensen met een visuele beperking. Kan rolstoel, scootmobiel, moeder met kinderwagen gemakkelijk de ingang binnenkomen? De ingang is voorzien van een loopplank. Zijn er geen obstakels bij binnenkomst stembureau? Zoals losliggende of defecte bestrating van stoeptegels,staan er geen paaltjes in de weg enz. Langs de loopplank was rechts geen directe leuning geplaatst. Te steil voor mensen met een rolstoel die niet van een motor is voorzien. Gevaarlijke opening tussen de loopplank links en de bestaande leuning; daar is een opening van trappen waar je toch in terecht kunt komen. Kan men spreken van en drempelvrije ingang? Opmerkingen bovenstaande wel meenemen. Is de verlichting goed genoeg bij binnenkomst? Is het stemlokaal makkelijk te bereiken? Geen aanduiding voor mensen met een visuele beperking. Eerst een gang door en daarna naar rechts waarbij de ingang niet al te ruim is voor een scootmobiel ; dit wordt belemmerd door barkrukken. Is er hulp aanwezig? De heren deden hun best. Kan iedereen het stemformulier goed lezen gezien de lettergrootte? Het stemformulier is landelijk niet aangepast voor mensen met een visuele beperking. Lettertype niet aangepast, niet voorzien van ja

16 Braille en /of een vergrotingsapparaat. Is de bereikbaarheid van het stemloket voor iedereen met een beperking toegankelijk om goed te kunnen stemmen gelet op de ruimte tussen loket en rolstoel of scootmobiel? Zittend stemmen voor mensen in een scootmobiel en/of rolstoel is niet mogelijk. Ook hier weer dezelfde problemen met de stemhokjes. Kan iedereen met een beperking zelfstandig stemmen door gebruik van rode potlood? Iemand met een visuele beperking is volledig afhankelijk van de hulp van zijn medemens. Dit vergt vertrouwen en overgave. Is de stembus goed bereikbaar voor iedereen met een beperking? De ruimte in het lokaal was groot en geen richting aangegeven voor iemand met een visuele beperking. Zonder begeleiding niet te vinden. Voor iemand met een scootmobiel wel erg toegankelijk. zijn er verder nog opmerkingen betreffende toegankelijkheid van stembureaus? Plaats hier onder eventuele opmerkingen: Dat een van de heren de volgende opmerking plaatste getuigt niet echt van tact: Speelt die man dat hij slechtziend is. Zie ook verder het verslag van de toetsing stembureaus. Ben Renierkens Werkgroep B.T.B Platform Landgraaf

17 Invulformulier aandachtspunten B.T.B 4 juni 2009 stembureaus Landgraaf : uur Toetsing Parochiezaal Kerkplein Is de bereikbaarheid route naar het stembureau toegankelijk voor iedereen met een beperking? Geen gidslijnen voor mensen met een visuele beperking. Wel duidelijke en verzorgd uitziende stembordjes Kan rolstoel, scootmobiel, moeder met kinderwagen gemakkelijk de ingang binnenkomen? De tussendeur was dicht en iemand met een scootmobiel/rolstoel kan niet zelfstandig de deur openmaken. De ingang was niet al te breed. Zijn er geen obstakels bij binnenkomst stembureau? Zoals losliggende of defecte bestrating van stoeptegels,staan er geen paaltjes in de weg enz. Ongelijkmatige overgang, door een cocosmat. Kan men spreken van en drempelvrije ingang? Is de verlichting goed genoeg bij binnenkomst? Is het stemlokaal makkelijk te bereiken? Doordat de tussendeur dicht was Is er hulp aanwezig? Er werd spontaan hulp aangeboden Kan iedereen het stemformulier goed lezen gezien de lettergrootte? Het stemformulier is landelijk niet aangepast voor mensen met een visuele beperking. Lettertype niet aangepast, niet voorzien van Braille en /of een vergrotingsapparaat. Is de bereikbaarheid van het stemloket voor iedereen met een beperking toegankelijk om goed te kunnen stemmen gelet op de ja

18 ruimte tussen loket en rolstoel of scootmobiel? Zittend stemmen voor mensen in een scootmobiel en/of rolstoel is niet mogelijk. Ook hier weer de zelfde problemen met de stemhokjes. Ledverlichting was wel aan. Maar de opmerking: daar heeft iemand met een visuele beperking toch niets aan is niet zo handig. Kan iedereen met een beperking zelfstandig stemmen door gebruik van rode potlood? Iemand met een visuele beperking is volledig afhankelijk van de hulp van zijn medemens. Dit vergt vertrouwen en overgave. Is de stembus goed bereikbaar voor iedereen met een beperking? De ruimte in het lokaal was groot en geen richting aangegeven voor iemand met een visuele beperking. Zonder begeleiding niet te vinden. Voor iemand met een scootmobiel wel toegankelijk. zijn er verder nog opmerkingen betreffende toegankelijkheid van stembureaus? Plaats hier onder eventuele opmerkingen: Zie hiervoor het verslag toetsing stembureaus. Ben Renierkens Werkgroep B.T.B Platform Landgraaf

VERSLAG TOETSING STEMBUREAUS OP TOEGANKELIJKHEID EN BEREIKBAARHEID

VERSLAG TOETSING STEMBUREAUS OP TOEGANKELIJKHEID EN BEREIKBAARHEID Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf VERSLAG TOETSING STEMBUREAUS OP TOEGANKELIJKHEID EN BEREIKBAARHEID 3 maart Platform Gehandicaptenbeleid Landgraaf 2010 Voor de tweede keer heeft Stichting Platform

Nadere informatie

Toegankelijkheid van stemlocaties

Toegankelijkheid van stemlocaties TUSSENTIJDSE PUBLICATIE Toegankelijkheid van stemlocaties Observaties verkiezingsdag 20 maart 2019 22 MAART 2019 DEFINITIEF Dit document bevat de observaties opgedaan door de rekenkamer tijdens de verkiezingsdag

Nadere informatie

Samen naar een toegankelijk Breda, april 2017 Pagina 1

Samen naar een toegankelijk Breda, april 2017 Pagina 1 Workshop Leren door ervaren op 20 april 2017 Begeleiding door Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid. Deelnemers van Platform Breda voor Iedereen en Stadsingenieurs Breda, het ingenieursbureau van de gemeente

Nadere informatie

GROEP TOEGANKELIJK ENKHUIZEN. evaluatie & adviesnota toegankelijkheid stemlokalen gemeente Enkhuizen

GROEP TOEGANKELIJK ENKHUIZEN. evaluatie & adviesnota toegankelijkheid stemlokalen gemeente Enkhuizen GROEP TOEGANKELIJK ENKHUIZEN evaluatie & adviesnota toegankelijkheid stemlokalen gemeente Enkhuizen April 2014 1 Voor u ligt de evaluatie & adviesnota toegankelijkheid stemlokalen. Aanleiding: De aanleiding

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk)

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Basis informatie van het gebouw 1 Naam van de organisatie 2 Bezoekadres. 3 Postcode

Nadere informatie

Toegankelijke Stemlokalen Toegankelijkheidscriteria voor stemlokalen (juni 2012)

Toegankelijke Stemlokalen Toegankelijkheidscriteria voor stemlokalen (juni 2012) Toegankelijke Stemlokalen Toegankelijkheidscriteria voor stemlokalen (juni 2012) 1. INLEIDING Op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) zijn door het Projectbureau

Nadere informatie

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL Dolium, plan Kerkebogten Eersel HUIDIGE SITUATIE - DOLIUM (PLAN KERKEBOGTEN

Nadere informatie

Toegankelijk stemmen. Investeren in eigen kracht voor iedereen. Bartiméus Koninklijke Visio Robert Coppes Stichting

Toegankelijk stemmen. Investeren in eigen kracht voor iedereen. Bartiméus Koninklijke Visio Robert Coppes Stichting >Leven met een visuele beperking Toegankelijk stemmen Investeren in eigen kracht voor iedereen > Bartiméus Koninklijke Visio Robert Coppes Stichting Toegankelijk stemmen voor iedereen Stembureaus moeten

Nadere informatie

Mw. Henny. en verslag) Mw. Henny. hccnet.nl)

Mw. Henny. en verslag) Mw. Henny. hccnet.nl) Adviesrapport Uitkomsten van de schouw Turbo-Rotonde Soestdijkerstraatweg Oostereind (De kruising Surinamelaan/Soestdijkerstraatweg/Nieuwe ingang ziekenhuis is nog niet klaar) 11 juni 2013 Opgesteld door:

Nadere informatie

8. Checklist Voorbeeld? Volg onderstaande link. ja nee nvt

8. Checklist Voorbeeld? Volg onderstaande link. ja nee nvt 8. Checklist? Volg onderstaande link. ja nee nvt BIJLAGE Bereikbaarheid van het evenement/festival (vanuit de omgeving) 1 Is er vanaf het doorgaande voetpad een natuurlijke gidslijn of een geleidelijn

Nadere informatie

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle Rapportage toegankelijkheidsonderzoek Plug-in bibliotheek Dienstencentrum Goverwelle Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking maart 2012 1. Inleiding In november 2011 heeft de Goudse Adviesraad

Nadere informatie

Werkgroep Wageningen Toegankelijk

Werkgroep Wageningen Toegankelijk Werkgroep Wageningen Toegankelijk De Werkgroep Wageningen Toegankelijk is in de zomer van 2012 ontstaan, doordat verschillende initiatieven bij elkaar kwamen: Uit Wmo-besprekingen bleek dat er bij de gemeente

Nadere informatie

Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg

Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg Advies toegankelijkheid van openbaar vervoersknooppunt Leyenburg Den Haag, augustus 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 www.voorall.nl info@voorall.nl Inleiding 1 Het Mobiele

Nadere informatie

Toegankelijke Stemlokalen Toegankelijkheidscriteria voor stemlokalen (update maart 2014)

Toegankelijke Stemlokalen Toegankelijkheidscriteria voor stemlokalen (update maart 2014) Toegankelijke Stemlokalen Toegankelijkheidscriteria voor stemlokalen (update maart 2014) 1. INLEIDING Op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) zijn door PBTconsult

Nadere informatie

Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl. Basisinfo van het gebouw.

Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl. Basisinfo van het gebouw. Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl MEE Rotterdam Rijnmond Schiedamse Vest 154 3011 BH Rotterdam T 010 282 11 11 Contactpersoon:

Nadere informatie

Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met een handicap. Rechten en communicatie op de dag van de stemming

Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met een handicap. Rechten en communicatie op de dag van de stemming Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Dienst Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met een handicap Rechten en communicatie op de

Nadere informatie

Leeswijzer. De aanbeveling is overgenomen en gerealiseerd.

Leeswijzer. De aanbeveling is overgenomen en gerealiseerd. Leeswijzer Hieronder treft u een overzicht aan van de door de Stichting Gehandicapteraad Tiel aanbevolen aanpassingen aan de gemeentelijke binnensportaccommodaties en de wijkcentra. Kleurarcering Betekenis

Nadere informatie

Onbeperkt stemmen. Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen?

Onbeperkt stemmen. Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen? Onbeperkt stemmen Kunnen mensen met een beperking goed meedoen bij het stemmen voor de verkiezingen? Verkiezingen In Nederland kun je vanaf je achttiende jaar stemmen bij verkiezingen. We kiezen dan de

Nadere informatie

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe.

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Toen jullie in de klas kwamen wisten we nog niet wat voor handicap jullie eigenlijk hadden! Maar later kwamen we er dus achter

Nadere informatie

Trottoirs en looproutes in Oudemirdum geschikt voor gebruikers rollator?

Trottoirs en looproutes in Oudemirdum geschikt voor gebruikers rollator? Trottoirs en looproutes in Oudemirdum geschikt voor gebruikers rollator? Op verzoek van een inwoner van het dorp Oudemirdum, die alleen kan lopen als hij een goede steun heeft van zijn rollator, zijn twee

Nadere informatie

BAC -^.0^.351 Kr \06. Ingekcms' 2 5NOV. 2011. Afdeling H-iem

BAC -^.0^.351 Kr \06. Ingekcms' 2 5NOV. 2011. Afdeling H-iem GAB t oooonn Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking BAC -^.0^.351 Kr \06 Postbus 2148 0vb_3 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Ingekcms' 2 5NOV. 2011 Gouda, 24 november 2011 Afdeling H-iem \.'\,M.:f

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Apotheek Pieters Stein

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Apotheek Pieters Stein Beoordelingslijst Toegankelijkheid Apotheek Pieters Stein Basisinformatie Gegevens gebouw 1. Naam van de organisatie/bedrijf : apotheek Pieters Stein 2. Bezoekadres Haalbrugskensweg.1 3. Postcode bezoekadres

Nadere informatie

Workshop B Hoe kan ik stemmen?

Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B Hoe kan ik stemmen? Workshop B - Hoe kan ik stemmen? Korte omschrijving werkvorm In deze workshop doorlopen de deelnemers de stemprocedure van A tot Z in een zo reëel mogelijke setting. Dit

Nadere informatie

Hellingbaan voor de Action voldoet niet aan hoogtecriterium

Hellingbaan voor de Action voldoet niet aan hoogtecriterium Stichting Senioren/GehandicaptenRaad Aalten Secr. Haartseweg 17a 7121 LA Aalten e-mail: info@ssgraalten.nl www.ssgraalten.nl Aan: Burgemeester en Wethouders van Aalten t.a.v. de Gemeenteraad Datum: 05-08-2016

Nadere informatie

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING Toegankelijkheidsonderzoek Werkplein West Jan van Galenstraat 323 donderdag 11 maart 2010 ALGEMEEN Het gebouw aan de Jan van Galenstraat bestaat uit twee gedeeltes: Het publieksgedeelte en het personeelsgedeelte.

Nadere informatie

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers PROTOCOL BTB Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers Een handleiding voor Werkvoorbereiding, Onderhoud en Uitvoering Opsteller : P. van der Linden Afdeling : Afdeling

Nadere informatie

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Pantaleon 9 september 2013

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Pantaleon 9 september 2013 Beoordelingslijst Toegankelijkheid Pantaleon 9 september 2013 Basisinformatie 1. Gegevens gebouw Naam organisatie/bedrijf: Pantaleon Bezoekadres: Steenbakkersstraat 2-12 Postcode bezoekadres: Vestigingsplaats:

Nadere informatie

1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW

1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW 1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW Voordat er gegevens op de website kunnen worden ingevoerd moet de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid BTB van een locatie worden bepaald. De BTB wordt weergegeven

Nadere informatie

Advies Toegankelijkheid Heereplein en trap winkelcentrum het Anker

Advies Toegankelijkheid Heereplein en trap winkelcentrum het Anker Auteur Els Smith Onderwerp Toegankelijkheid gemeente Geertruidenberg Advies Toegankelijkheid Heereplein en trap winkelcentrum het Anker Door Visio Zicht op Toegankelijkheid: Els Smith In opdracht van en

Nadere informatie

Toegankelijke verenigingen

Toegankelijke verenigingen Schouwlijst Toegankelijke verenigingen Week van de Toegankelijkheid 6-11 oktober 2014 blauw: c:100 m:70 y:0 k:10 rood: c:15 m:100 y:65 k:5 Inleiding In en rond de Week van de Toegankelijkheid vragen belangenbehartigers

Nadere informatie

Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje

Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje Fysieke toegankelijkheid Gebruik in ieder geval onderstaande aandachtspunten: 1. Afstapjes en trappen dienen goed afgeschermd

Nadere informatie

Toegankelijk Stemmen in Wageningen. Onderzoek naar de toegankelijkheid van stembureaus voor mindervaliden

Toegankelijk Stemmen in Wageningen. Onderzoek naar de toegankelijkheid van stembureaus voor mindervaliden Toegankelijk Stemmen in Wageningen Onderzoek naar de toegankelijkheid van stembureaus voor mindervaliden Werkgroep Wageningen Toegankelijk gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 INLEIDING 2 WERKWIJZE

Nadere informatie

Jaarplan Gehandicaptenraad Landgraaf

Jaarplan Gehandicaptenraad Landgraaf Jaarplan 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 INLEIDING De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een functiebeperking in de Gemeente Landgraaf met de doelstelling

Nadere informatie

Naam accommodatie Hotel restaurant De Meulenhoek Adres accommodatie Hoofdstraat 61 7875 AB EXLOO Datum schouw 13-07-201

Naam accommodatie Hotel restaurant De Meulenhoek Adres accommodatie Hoofdstraat 61 7875 AB EXLOO Datum schouw 13-07-201 Schouwlijst Verblijfsaccommodatie Deze schouw probeert u een goede indruk te geven wat u van deze accommodatie kunt verwachten. Hierbij is onderzocht of zorgbehoevenden ruimten kunnen bereiken en gebruiken.

Nadere informatie

Manoeuvreren in Mokum. 5 Amsterdamse winkelstraten onderzocht op toegankelijkheid. Augustus 2015, SP Amsterdam

Manoeuvreren in Mokum. 5 Amsterdamse winkelstraten onderzocht op toegankelijkheid. Augustus 2015, SP Amsterdam Manoeuvreren in Mokum 5 Amsterdamse winkelstraten onderzocht op toegankelijkheid Augustus 2015, SP Amsterdam Met dank aan Jos Karsten Een publicatie van de SP-fractie Amsterdam Amstel 1 1011 PN Amsterdam

Nadere informatie

Naam accommodatie De Huttenheugte Adres accommodatie Dalen Datum schouw 2011

Naam accommodatie De Huttenheugte Adres accommodatie Dalen Datum schouw 2011 Schouwlijst Verblijfsaccommodatie Deze schouw is verricht door mensen met een beperking. De schouw is een momentopname. Hierbij is onderzocht of zij de ruimte kunnen bereiken en gebruiken. Dit wordt ook

Nadere informatie

ADVIES TOEGANKELIJKHEID VERKIEZINGEN

ADVIES TOEGANKELIJKHEID VERKIEZINGEN ADVIES TOEGANKELIJKHEID VERKIEZINGEN I Toegankelijkheid Haagse stembureaus II Toegankelijkheid van informatie voor Hagenaars met een visuele beperking Den Haag, april 2010 Voorall Van Diemenstraat 196

Nadere informatie

Rapportage TIP Mook & Middelaar. Limburgse vragen oktober: Toegankelijkheid. 7 november 2018

Rapportage TIP Mook & Middelaar. Limburgse vragen oktober: Toegankelijkheid. 7 november 2018 Rapportage TIP Mook & Middelaar Limburgse vragen oktober: Toegankelijkheid 7 november 2018 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2 2. Rechte tellingen 3 Toegankelijkheid 3 3. Onderzoeksverantwoording 9 Toponderzoek

Nadere informatie

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Rapportage Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Datum 8 maart 2010 Versie Concept 01 Bestuurlijk opdrachtgever: Ambtelijk opdrachtgever: Opdrachtnemer: Onderzoeksteam: Portefeuillehouder: Tjeerd van der Zwan

Nadere informatie

Vereiste omgeving/eigen perceel. Blinden en slechtziende

Vereiste omgeving/eigen perceel. Blinden en slechtziende Maatregelen voor een woongebouw Woongebouwomgeving Bijlage 3 Vereiste omgeving/eigen perceel Doelgroep Blinden en slechtziende Rolstoelgebrui kers, personen Slechtlopende (spelende) Kinderen met boodschappen

Nadere informatie

Aandachtspunten en tips bij de toegankelijkheid van de openbare ruimte

Aandachtspunten en tips bij de toegankelijkheid van de openbare ruimte Aandachtspunten en tips bij de toegankelijkheid van de openbare ruimte Auteurs Nienke Blijham Maartje Kienhuis Judith van Lier 1 Colofon 2008 Vilans Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

3B projectanalyse. 14c056. Onderzoek toegankelijkheid stembureaus. Datum: 24 juli 2014 Projectnummer:

3B projectanalyse. 14c056. Onderzoek toegankelijkheid stembureaus. Datum: 24 juli 2014 Projectnummer: 3B projectanalyse R A P P O R T A G E V A N D E T O E G A N K E L I J K H E I D S P R E S T A T A T I E Onderzoek toegankelijkheid stembureaus Datum: 24 juli 2014 Projectnummer: 14c056 Organisatie: Ministerie

Nadere informatie

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda Rapportage Toegankelijkheidsonderzoek Jeu de Boules Vereniging Gouda Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking Februari 2013 1. Inleiding 2. JBV Gouda beschikt over een prachtig clubhuis, 2 speelvelden

Nadere informatie

Checklist voor het meten van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en voorzieningen

Checklist voor het meten van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en voorzieningen Checklist voor het meten van bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en voorzieningen J.W.M. Koremans L.M. Sluijs september 2006 Coördinator Pictogrammen in gemeentegids dhr. P.C.

Nadere informatie

Rapport visitatie 9 juli 2018 Spiegelplas

Rapport visitatie 9 juli 2018 Spiegelplas Rapport visitatie 9 juli 2018 Spiegelplas Te Nederhorst den Berg (versie 23-09-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen

Nadere informatie

Rapport visitatie 1 oktober 2018 Kaapse bossen

Rapport visitatie 1 oktober 2018 Kaapse bossen Rapport visitatie 1 oktober 2018 Kaapse bossen Utrechtse Heuvelrug (versie 04-12-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR TUINEN IN WZC

CHECKLIST VOOR TUINEN IN WZC 1 CHECKLIST VOOR TUINEN IN WZC Checklist voor de instellingstuin Indien *, bij verwerking omgekeerd quoteren. Stelling Juist Fout NVT Algemeen 1 De tuin is gemakkelijk te bereiken (zonder lift, zonder

Nadere informatie

1 METEN VAN EEN LOCATIE

1 METEN VAN EEN LOCATIE 1 METEN VAN EEN LOCATIE Voordat er gegevens op de website kunnen worden ingevoerd moet de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid BTB van een locatie worden bepaald. De BTB wordt weergegeven

Nadere informatie

Rapport visitatie 17 april 2018 Poort Bulten

Rapport visitatie 17 april 2018 Poort Bulten Rapport visitatie 17 april 2018 Poort Bulten De Lutte Overijssel (versie 08-05-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2014 Gehandicaptenraad Landgraaf Pagina 1 2 Algemeen De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een functiebeperking en chronische aandoeningen in

Nadere informatie

Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens

Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens Naam van het gebouw Bezoekadres Postcode bezoekadres Vestigingsplaats Waardering Vier punten - Meest toegankelijk Dit geeft aan dat het gebouw of de

Nadere informatie

Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met beperkte mobiliteit

Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met beperkte mobiliteit Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met beperkte mobiliteit Praktische aanbevelingen aan de gemeenten Europese en regionale verkiezingen van 7 juni 2009 Inhoudstafel 1. Inleiding 3 2. Geldende

Nadere informatie

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Royal bioscoop Heerlen

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Royal bioscoop Heerlen Beoordelingslijst Toegankelijkheid Royal bioscoop Heerlen Basisinformatie 1. Gegevens gebouw Naam organisatie/bedrijf: Royal Bioscopen Holdings b.v. Bezoekadres: Stationsplein 3-5 Postcode bezoekadres:

Nadere informatie

Obstakels in de wijk moeten wijken. door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013.

Obstakels in de wijk moeten wijken. door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013. Obstakels in de wijk moeten wijken door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013. Wat doet het GPPA? GPPA behartigt de belangen van mensen met een lichamelijke

Nadere informatie

STADSWANDELING TOEGANKELIJKHEID

STADSWANDELING TOEGANKELIJKHEID STADSWANDELING TOEGANKELIJKHEID DOOR HET CENTRUMGEBIED VAN ALMERE OP 2 MEI 2016 1 DEELNEMERS: Leo Broekhuis, Hans Hobijn, Helma Berkenbos (SOGA), Brenda Jongbloed, Marjan Heidstra (stichting ABRI), Erwin

Nadere informatie

Toegankelijkheidscriteria. Bereikbaar Betreedbaar Bruikbaar

Toegankelijkheidscriteria. Bereikbaar Betreedbaar Bruikbaar Toegankelijkheidscriteria Bereikbaar Betreedbaar Bruikbaar Stemlokalen (versie: november 2014) 2 3 Bezoekadres: Churchilllaan 11 (melden bij Ieder(in), 1e verdieping) 3527 GV Utrecht PBTconsult BV is een

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Onderzoek Wmo: Best. Rapport

Onderzoek Wmo: Best. Rapport Onderzoek Wmo: Best 2015 Rapport Colofon Dit onderzoek naar toegankelijkheid van de openbare ruimte, openbare gebouwen en het beweegaanbod voor Wmo cliënten in Best is uitgevoerd in november/december 2015

Nadere informatie

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Theater Landgraaf. Basisinformatie. 1. Gegevens gebouw. Bezoekadres: Kerkberg 4. Postcode bezoekadres:

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Theater Landgraaf. Basisinformatie. 1. Gegevens gebouw. Bezoekadres: Kerkberg 4. Postcode bezoekadres: Beoordelingslijst Toegankelijkheid Theater Landgraaf Basisinformatie 1. Gegevens gebouw Naam organisatie/bedrijf: Stichting Theater Landgraaf Bezoekadres: Kerkberg 4 Postcode bezoekadres: Vestigingsplaats:

Nadere informatie

Toegankelijkheid van stemlokalen

Toegankelijkheid van stemlokalen Toegankelijkheid van stemlokalen Deze brochure bevat belangrijke richtlijnen voor toegankelijke verkiezingen. Het helpt je als lokaal bestuur bij de keuze van een geschikte locatie en de inrichting ervan.

Nadere informatie

Verslag interview Marco van der Wal - zaterdag 25 oktober 2014

Verslag interview Marco van der Wal - zaterdag 25 oktober 2014 Verslag interview Marco van der Wal - zaterdag 25 oktober 2014 Nadat we kennis hadden gemaakt ging het gesprek al snel over onze hobby. Van wie ben je en waar kom je vandaan tot waar vis je op? En heb

Nadere informatie

Notitie. Veilige openbare ruimte

Notitie. Veilige openbare ruimte Notitie Veilige openbare ruimte NOTITIE VEILIGE OPENBARE RUIMTE De aanleiding Medio 2016 ontving het Ombudsteam van de Partij van de Arbeid klachten over onveilige situaties in de kern van Eerbeek, nadat

Nadere informatie

Toegankelijk Amsterdam

Toegankelijk Amsterdam Onderzoeksformulier www.toegankelijkamsterdam.nl Naam van het gebouw Stuur het ingevulde formulier naar Cliëntenbelang Amsterdam Antwoordnummer 47323 1070 WC Amsterdam Een postzegel is niet nodig. Cliëntenbelang

Nadere informatie

Hieronder volgen de conclusies en aanbevelingen. De onderbouwing en verantwoording is opgenomen in de bijlage bij deze brief.

Hieronder volgen de conclusies en aanbevelingen. De onderbouwing en verantwoording is opgenomen in de bijlage bij deze brief. Postadres: Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht Telefoon: 030-2861391 Internet: www.utrecht.nl/rekenkamer Aan de gemeenteraad van Utrecht Behandeld door: Sylvia

Nadere informatie

Rapport toegankelijkheid voor mindervaliden en ouderen

Rapport toegankelijkheid voor mindervaliden en ouderen Rapport toegankelijkheid voor mindervaliden en ouderen Verslag EVB-tour d.d. 29 september jl. echtvoorbarendrecht.nl Rapport toegankelijkheid voor mindervaliden en ouderen 1 De tour is gehouden rondom

Nadere informatie

Daarna gingen we naar de gymzaal. Daar stond een soort

Daarna gingen we naar de gymzaal. Daar stond een soort Het was een heel erg leuk bij ons op school, woensdag 10 december. Eerst kwamen er mensen in de klas uitleg geven en allerlei voorwerpen voor mindervalide laten zien. Zoals voorwerpen vaarbij je je pols

Nadere informatie

St. Hubert. En tevreden? Een klanttevredenheidsonderzoek van gemeenschapshuis De Jachthoorn. Klanttevredenheidsonderzoek 2009

St. Hubert. En tevreden? Een klanttevredenheidsonderzoek van gemeenschapshuis De Jachthoorn. Klanttevredenheidsonderzoek 2009 St. Hubert En tevreden? Een klanttevredenheidsonderzoek van gemeenschapshuis De Jachthoorn 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Resultaten van de enquête 3. Eindconclusie 4. De vervolgstappen 5. Bijlage (enquêteformulier)

Nadere informatie

Module 2. Lopen en Schoolroutes

Module 2. Lopen en Schoolroutes Module 2. Lopen en Schoolroutes Inleiding Modulaire opbouw GVVP Het GVVP van Reusel-De Mierden kent een flexibele, modulaire opbouw. Er is een inventarisatie en evaluatiedocument opgesteld. Vervolgens

Nadere informatie

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Stemmen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 2 Voorwoord Dit boek gaat over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Het boek is gemaakt door de medewerkers van de afdeling Leren & Ontwikkelen Cliënten,

Nadere informatie

ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG

ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG Den Haag, december 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.nl Inleiding Voor een groot deel van de bevolking kan het

Nadere informatie

Rapport visitatie 19 april 2018 Landgoed Wallsteijn

Rapport visitatie 19 april 2018 Landgoed Wallsteijn Rapport visitatie 19 april 2018 Landgoed Wallsteijn Oude Buisse Heide Te Zundert (versie 22-04-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum

Nadere informatie

Rapportage Schouw Gezondheidscentrum Gein Cliëntenraad GAZO Amsterdam Zuidoost 14 november 2016

Rapportage Schouw Gezondheidscentrum Gein Cliëntenraad GAZO Amsterdam Zuidoost 14 november 2016 Rapportage Schouw Gezondheidscentrum Gein Cliëntenraad GAZO Amsterdam Zuidoost 14 november 2016 Pagina 1 / 8 1. Inleiding De Cliëntenraad GAZO heeft een schouw uitgevoerd bij het gezondheidscentrum Gein

Nadere informatie

Buurthuis Holendrecht Opmerkingen naar aanleiding van de rondleiding met Peter Dautzenberg op 12 sept 2013

Buurthuis Holendrecht Opmerkingen naar aanleiding van de rondleiding met Peter Dautzenberg op 12 sept 2013 1 Platform Gehandicapten en Ouderen Amsterdam Zuidoost 06-486 15 393, Caroll Sastro, voorzitter 06-28745779, Ronald Blonk, K.i.t. kenner integrale toegankelijkheidsrichtlijnen www.pgno-zo.eu pgnozo@gmail.com

Nadere informatie

GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp

GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp Boonen Jan Student Toegepaste Architectuur GP5: Bezoek Londen Stedenbouwkundig ontwerp Duurzame materialen Groen Verlichting 2010-2011 Noem een aantal positieve en negatieve aspecten van het project in

Nadere informatie

De voetgangerscirkel

De voetgangerscirkel De voetgangerscirkel Van waar de inspiratie? 1. Een duidelijk afgebakend gebied met aangepaste woonvormen. Maximaal 25% van alle woningen binnen het gebied moeten zijn aangepast voor de doelgroep. 2. Van

Nadere informatie

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Gemeentehuis Stein

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Gemeentehuis Stein Beoordelingslijst Toegankelijkheid Gemeentehuis Stein Basisinformatie 1. Gegevens gebouw Naam organisatie/bedrijf: Gemeente Stein Bezoekadres: Stadhouders laan 200 Postcode bezoekadres: 6171KP Vestigingsplaats:

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. STEMBUREAUS (eenvoudige checklist)

Toegankelijkheid van. STEMBUREAUS (eenvoudige checklist) Toegankelijkheid van STEMBUREAUS (eenvoudige checklist) Toegankelijkheid van STEMBUREAUS (eenvoudige checklist) Datum 1e druk 2002 2e druk 10 mei 2005 3e druk 16 oktober 2006 4e druk 12 mei 2009 Auteur

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. stemlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen.

Toegankelijkheid van. stemlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen. Toegankelijkheid van stemlokalen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen. Het helpt u als bestuur bij de keuze van de locatie en de inrichting van maakt u stemhokjes

Nadere informatie

Geen markeringen voor blinden en slechtzienden. Mogelijke oplossing. Problemen op de hellingbaan / treden

Geen markeringen voor blinden en slechtzienden. Mogelijke oplossing. Problemen op de hellingbaan / treden Ten eerste willen we vermelden dat het centrum erg mooi is geworden. Als rolstoel of scootmobiel gebruiker ervaart men dat de toegang tot de meeste winkels nu beter zijn. Helaas zijn er ook problemen ontstaan.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

HET PARK EREN OF DIT RAPPORT PARKEREN?

HET PARK EREN OF DIT RAPPORT PARKEREN? HET PARK EREN OF DIT RAPPORT PARKEREN? Onderzoeksrapport naar: Bereikbaarheid - Toegankelijkheid - Bruikbaarheid - Uitgankelijkheid van de parken in Oosterhout Uitgevoerd door de werkgroep GroenLinks Actief

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

SamenSpelen conclusies speeltuinbendeverslagen

SamenSpelen conclusies speeltuinbendeverslagen SamenSpelen conclusies speeltuinbendeverslagen Individuele aanpassingen speeltoestel en infrastructuur NSGK Revisie 1.1 13 februari 2012 Patrick Meutstege Panton bv Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 De

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

Naam accommodatie Groepsaccommodatie De Koekoeksklok Adres accommodatie Brunsting 18, 9411 VL Beilen Datum schouw 2011

Naam accommodatie Groepsaccommodatie De Koekoeksklok Adres accommodatie Brunsting 18, 9411 VL Beilen Datum schouw 2011 Schouwlijst Verblijfsaccommodatie Deze schouw is verricht door mensen met een beperking. De schouw is een momentopname. Hierbij is onderzocht of zij de ruimte kunnen bereiken en gebruiken. Dit wordt ook

Nadere informatie

Hoe te komen tot een toegankelijke omgeving? Annemieke Molster en Guy Hermans, CROW bijeenkomst mei 2017

Hoe te komen tot een toegankelijke omgeving? Annemieke Molster en Guy Hermans, CROW bijeenkomst mei 2017 Hoe te komen tot een toegankelijke omgeving? Annemieke Molster en Guy Hermans, CROW bijeenkomst mei 2017 Toegankelijkheid! Steeds meer aandacht voor toegankelijkheid.! Maar...gebruikers geven aan:! Voldoet

Nadere informatie

KVO Schouw 5-11-2013 + Acties

KVO Schouw 5-11-2013 + Acties KVO Schouw 5-11-2013 + s Hegstraat Afvalbak is smerig (commentaar overbodig, is al jaren) Geen verlaging van stoep, dus onbegaanbaar voor rolstoelers, rollator, scootmobiel. Overige opmerkingen (zonder

Nadere informatie

Toegankelijkheid openbare gebouwen

Toegankelijkheid openbare gebouwen Toegankelijkheid openbare gebouwen Toegankelijkheid van openbare gebouwen is een belangrijk kwaliteitsaspect. Iedereen, jong en oud, moet gemakkelijk zijn weg kunnen vinden. Dus ook voor mensen met een

Nadere informatie

Onderzoeklijst Toegankelijkheid Winkel plus supermarkt Bocholtz

Onderzoeklijst Toegankelijkheid Winkel plus supermarkt Bocholtz Onderzoeklijst Toegankelijkheid Winkel plus supermarkt Bocholtz Deze lijst is gemaakt aan de hand van het handboek toegankelijkheid en wet- en regelgeving. Disclaimer toegankelijkheidsadviezen FGL Disclaimer

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer Veilig in het verkeer Hoe begeeft iemand met een visusbeperking zich in het verkeer en hoe ga je daar als fietser mee om? Met dank aan Blindenzorg Licht en Liefde voor de inbreng en beide personen met

Nadere informatie

Samenvatting: herindelen stemdistricten en vaststellen kalender en draaiboek voor verkiezingen Europees Parlement 4 juni 2009

Samenvatting: herindelen stemdistricten en vaststellen kalender en draaiboek voor verkiezingen Europees Parlement 4 juni 2009 Samenvatting: Inleiding: Op donderdag 4 juni 2009 worden verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Door alle perikelen rondom de stemmachines/computers heeft het kabinet besloten dat hiervan geen

Nadere informatie

Rapport visitatie 8 juni 2017 Zwanenwater

Rapport visitatie 8 juni 2017 Zwanenwater Rapport visitatie 8 juni 2017 Zwanenwater Te Noord-Holland (versie 13-9-2017) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen & Handicap

Nadere informatie

Manoeuvreren in Mokum in 2016

Manoeuvreren in Mokum in 2016 Manoeuvreren in Mokum in 2016 Met dank aan Jos Karsten Zomer 2016 Inleiding Vorig jaar zomer heeft de SP vijf winkelstraten in verschillende delen van Amsterdam onderzocht op toegankelijkheid. Immers,

Nadere informatie

Algemeen. Openingstijden. Naam vrijwilliger * e-mail adres. Subcategorie * Naam * Meta titel Meta omschrijving. Sleutelwoorden. Algemene objectinfo:

Algemeen. Openingstijden. Naam vrijwilliger * e-mail adres. Subcategorie * Naam * Meta titel Meta omschrijving. Sleutelwoorden. Algemene objectinfo: Naam vrijwilliger * e-mail adres Algemeen Subcategorie * Naam * Meta titel Meta omschrijving Sleutelwoorden Algemene objectinfo: Straatnaam * Huisnummer * Toevoeging Postcode * Plaatsnaam * Telefoon Fax

Nadere informatie