2 TECHNISCHE AFBAKENING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 TECHNISCHE AFBAKENING"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 11 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING In deze richtlijn zijn bouwkundige en daaraan gerelateerde gastechnische voorschriften opgenomen teneinde een veilige en doelmatige gasaansluiting te kunnen maken voor woningen. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Deze richtlijn is bestemd voor de bouwwereld, zoals architecten, projectontwikkelaars, bouwaannemers, etc. alsmede voor medewerkers van. De richtlijn is van toepassing op woningen tot maximaal 70 meter hoogte waarop door of in opdracht van een aansluiting op het gasdistributienet dient te worden gerealiseerd. 3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar de in deze richtlijn vermelde normen en regelgeving en de () werkinstructie Gzz-0001.R Definities en begrippen Gas. 4 BEPALINGEN 4.1 Inleiding heeft een standaard vastgesteld voor aansluiting van woningen op het gasdistributienet. Het standaard materiaal voor de stijgleidingen is koper t/m 54 mm (daarboven staal). De verbindingen in deze leiding worden met behulp van koperen hulpstukken met drukpassing eind, zogenaamde persfittingen, tot stand gebracht. De invoerleiding kan bestaan uit PE of staal, afhankelijk van de bouwkundige constructie, zoals ondergrondse of inpandige invoer en de mantelbuisconstructie die wordt toegepast. Om deze aansluitleidingen op een juiste, veilige en doelmatige wijze te kunnen aanleggen vindt het noodzakelijk dat de algemeen in Nederland geaccepteerde bouwkundige en gastechnische voorschriften worden nageleefd. In deze richtlijn zijn de belangrijkste bouwkundige en gastechnische voorschriften uit normen, richtlijnen en regelgeving vermeld,

2 Blad : 2 van 11 betrekking hebbende op aansluitingen gas met een maximale hoogte van 70 meter. Indien er voor bepaalde situaties geen voorschriften bestaan, zijn in deze richtlijn de door gestelde eisen aan de bouwkundige en gastechnische maatregelen en voorzieningen opgenomen, waardoor een veilige en doelmatige gasaansluiting kan worden gerealiseerd. 4.2 Voorschriften Voor functionele eisen, materialen, verbindingen en kwaliteitsborging is de norm NEN van toepassing. Deze norm, alsmede het Bouwbesluit meldt dat voor het doorvoeren van aansluitleidingen vanaf de uitwendige scheidingsconstructie tot de gasmeteropstelling een voorziening aanwezig moet zijn conform NEN 2768: Meterruimten en bijbehorende voorzieningen in een woonfunctie. Deze norm geeft eisen voor de binnenafmetingen, de indeling en het materiaalgebruik voor de meterruimte bestemt voor een woonfunctie, niet zijnde de woonfunctie van een woonwagen, in laagbouw en. Tevens legt deze norm de afmetingen en de wijze van aanleg vast van leidingkokers en -schachten, en de inrichting van de leidingdoorvoeren voor de leidingen die deel uitmaken van de betreffende distributienetten. In de actuele meterkastvouwbladen (), uitgave van de gezamenlijke nuts-, signaal en telecommunicatiebedrijven in Nederland, staan toelichtingen op de norm NEN 2768 en het bouwbesluit voor zover betrekking hebbende op nutsvoorzieningen in woningen. Voor de plaatsing van meterruimten in gelden specifieke eisen. Afhankelijk van de bereikbaarheid, de beschikbare ruimte en de ter plaatse aanwezige nutsvoorzieningen, kan uit één van onderstaande opstellingen worden gekozen. a. Meterruimten in lijn boven elkaar, zonder schacht De verticale aansluitleidingen (stijgleidingen) worden door de boven elkaar gelegen meterruimten gevoerd. De meterruimten moeten loodrecht boven elkaar gelegen zijn en mogen niet ten opzichte van elkaar zijn gedraaid. b. Meterruimten niet in lijn boven elkaar De verticale aansluitleidingen (stijgleidingen) worden door een apart gelegen schacht gevoerd die door horizontale kokers met de meterruimte(n) is verbonden. De aansluitleidingen moeten vanuit de schacht horizontaal via de kokers in de meterruimten worden gevoerd. 1 Gasvoorzieningsystemen Leidingen voor maximale druk tot en met 16 bar Deel 6: Specifieke functionele eisen voor aansluitleidingen.

3 Blad : 3 van Voorschriften bouwkundige en gastechnische voorzieningen en maatregelen In deze paragraaf staan voornamelijk de meest relevante voorschriften uit NEN 2768 ten aanzien van de bouwkundige voorzieningen en maatregelen betrekking hebbende op het aansluiten van woningen op het gasdistributienet. Uiteraard zijn de niet vermelde onderwerpen uit deze norm en andere voorschriften onverminderd van kracht Leidingdoorvoeren door niet-toegankelijke ruimten In het algemeen geldt dat voor het doorvoeren van aansluitleidingen door uitwendige scheidingsconstructies en door niet-toegankelijke ruimten mantelbuizen moeten worden toegepast. Het doorvoeren moet volgens één van de volgende systemen zijn ingericht. a. Systeem met uitsluitend mantelbuizen Hierbij worden de aansluitleidingen vanaf de uitwendige scheidingsconstructie tot boven de vloer op de begane grond doorgevoerd. Deze constructie mag met een maximum van vier meterruimten boven elkaar worden toegepast. Bij meer dan vier meterruimten boven elkaar kunnen aanvullende eisen worden gesteld door de netbeheerder(s). De mantelbuis moet een zodanige lengte hebben dat deze zich uitstrekt van ten minste 20 mm buiten de uitwendige scheidingsconstructie tot ten minste 20 mm boven de afgewerkte vloer van de meterruimte. Toepassing van dit systeem geniet de voorkeur, maar is niet te allen tijde mogelijk. In dat geval dient met een invoerput te worden gewerkt (zie b). b. Systeem met mantelbuizen en invoerput In geval de constructie met uitsluitend mantelbuizen niet kan worden toegepast dan kan een invoerput worden toegepast. Hierbij wordt de aansluitleiding via de mantelbuis vanaf de uitwendige scheidingsconstructie tot in de invoerput doorgevoerd. Bij meterruimten in lijn boven elkaar dient de invoerput (bij voorkeur) links onder de meterruimte van de woning op de begane grond te zijn gesitueerd. Indien de meterruimten niet in lijn boven elkaar zijn geplaatst, dan behoort de invoerput onder de schacht te worden aangebracht. De mantelbuis moet een zodanige lengte hebben dat deze zich uitstrekt van ten minste 20 mm buiten de uitwendige scheidingsconstructie tot ten minste 20 mm binnen de invoerput.

4 Blad : 4 van Leidingdoorvoeren door toegankelijke ruimten Aansluitleidingen die door een voor mensen toegankelijke ruimte worden gevoerd, moeten ter plaatse van de doorvoering zijn voorzien van een mantelbuis met een zodanige lengte dat deze aan beide zijden van de scheidingsconstructie ten minste 20 mm uitsteekt Mantelbuizen Voor mantelbuizen gelden de volgende voorschriften: De doorvoer van de gasaansluitleiding via de in genoemde constructies evenals de doorvoeren van mantelbuizen door de uitwendige scheidingsconstructie moeten gasbelemmerend en waterdicht zijn uitgevoerd. Mantelbuizen voor gasleidingen moeten geel van kleur zijn en gasdicht zijn uitgevoerd. Mantelbuizen moeten zonder verbindingen, uit één stuk zijn uitgevoerd. Indien de mantelbuis van PVC of een andere kunststof is vervaardigd, moet de wanddikte ten minste 3 mm bedragen 2. Bij zakkende grond dient de mantelbuis i.o.m. de Netbeheerder te worden bepaald. De nominale middellijn van de mantelbuis moet zo zijn gekozen dat de binnenmiddellijn van de mantelbuis ten minste 10 mm groter is dan de buitenmiddellijn van de gasvoerende leiding. Bij het aanbrengen van een bocht in het traject van de mantelbuis moet de benodigde buigstraal van de mantelbuis voor gasleidingen minimaal 8x de nominale buitenmiddellijn van de mantelbuis bedragen Meterruimten De inwendige afmetingen van een meterruimte moeten op de omvang van de te plaatsen nutsvoorzieningen (en installaties) zijn afgestemd en mogen niet kleiner zijn dan: hoogte 2400 mm; breedte 750 mm; diepte 310 mm. Langs beide zijwanden moet over de volledige hoogte en diepte van de meterruimte een ruimte voor leidingen aanwezig zijn. De indeling van deze ruimte moet op verdiepingsvloeren worden uitgevoerd volgens figuur Op basis van gestelde eisen zijn, voor zover bekend, fabrieksmatige gebogen gele PVC mantelbuizen verkrijgbaar met een diameter van maximaal 75 mm (standaard 63 mm). 3 Figuur 1 behelst de doorvoer voor leidingen voor een vloer op verdieping. In de norm wordt voor de vloer op de begane grond een andere indeling van een meterkast gehanteerd (volgens laagbouw).

5 Blad : 5 van 11 Voor gasleidingen (zone G) bedragen de afmetingen 130 x 100 mm. Voor de gasmeter moet een ruimte (zone Gm) beschikbaar zijn met een hoogte van 570 mm beginnend op 330 mm vanaf de vloer, een breedte van 550 mm en een diepte van 260 mm beginnend op 50 mm vanaf de achterwand. Figuur 1: Indeling meterruimte op verdiepingsvloer De inwendige afmetingen van de invoerput onder de meterruimte bedragen ten minste: hoogte 650 mm; breedte 500 mm (bij voorkeur gelijk aan de inwendige breedte van de meterruimte); diepte 310 mm Schachten Een schacht maakt geen deel uit van de woonfunctie en moet rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit een openbare ruimte 4. De schacht moet op elke verdieping bereikbaar zijn via een toegangsdeur, die met een slot afsluitbaar moet zijn. De schacht moet zodanig geventileerd worden dat de ventilatiecapaciteit ten minste overeenkomt met de ventilatiecapaciteit van de meterruimte. De inwendige afmetingen van een schacht moeten op de omvang van de te plaatsen nutsvoorzieningen zijn afgestemd en mogen niet kleiner zijn dan: hoogte 2400 mm (bovenkant vloer tot onderkant plafond of bovengelegen vloer); breedte 600 mm; diepte 500 mm. 4 Commerciële ruimten, zoals een winkel of kantoor, zijn geen openbare ruimte. Dit betekent dat in dit soort ruimten geen sprake kan zijn van een schacht. Hier dient echter wel gebruik gemaakt te worden van een 'omkasting' (zie par ).

6 Blad : 6 van 11 De inwendige afmetingen van de invoerput onder de schacht bedragen ten minste: hoogte 650 mm; breedte die tenminste gelijk is aan de inwendige breedte van de bovengelegen schacht; diepte die gelijk is aan de inwendige diepte van de bovengelegen schacht. In de vloer en in het plafond van de schacht moeten sparingen voor de doorvoer van de centrale aansluitleidingen zijn aangebracht. Deze sparingen moeten zich loodrecht boven elkaar bevinden. De bodem van de schacht, waaronder een invoerput is gelegen, moet voorzien zijn van een wegneembare vloer of luik. Op een hoger gelegen verdieping of in situaties waarbij de leidingdoorvoer uitsluitend met mantelbuizen is uitgevoerd, moet een vaste vloer met sparingen voor de aansluitingen aanwezig zijn. Na het aanbrengen van de leidingen moeten aanwezige sparingen en/of ruimte rondom de mantelbuizen in de vloer en in het plafond worden dichtgezet en glad worden afgewerkt Kokers Een koker moet langs een wand of langs een plafond zijn aangebracht, en mag niet door een andere woning zijn gevoerd dan waarvoor de koker bestemd is 5. Een koker mag in een wand of plafond worden weggewerkt, maar moet te allen tijde over de gehele lengte op eenvoudige wijze bereikbaar zijn. De voorwand moet bestaan uit een wegneembaar en te herplaatsen front. De koker moet zo nodig in brandcompartimenten zijn verdeeld. De inwendige afmetingen van een koker (zie ook figuur 2) moeten op de omvang van de te plaatsen aansluitleidingen zijn afgestemd en mogen niet kleiner zijn dan: breedte 170 mm; diepte 80 mm. Figuur 2; koker Elk kokercompartiment moet op de schacht en/of op de meterruimte en/of op niet-verblijfsruimten worden geventileerd. Ventilatieopeningen van een koker mogen niet uitkomen in een verblijfsruimte bestemd voor het verblijven van mensen, een toiletruimte of een badruimte. De koker mag aansluiten op de achter- of zijwand of op het front van de meterruimte en uitkomen in de zone G en S (zie figuur 1) en moet bij schachten aansluiten op het vrije deel van de schachtwanden dat niet voor bevestiging van de nutsvoorzieningen wordt benut. 5 Bij horizontaal versleepte leidingen door een commerciële ruimte kan dus geen sprake zijn van een koker. Eventueel kan gebruik gemaakt worden van een 'omkasting' (zie par ).

7 Blad : 7 van Passage commerciële ruimten en bergingen/parkeergarage s De normen NEN 2768 en NEN zijn duidelijk voor waarvan de onderste woningen zich op de begane grondvloer (maaiveldhoogte) bevinden en waaronder geen betreedbare ruimte is aangebracht. Daarentegen zijn deze normen niet geheel helder over het tracé van de aansluitleiding vanaf de buitengevel (plaats van binnenkomst gebouw) tot aan de eerste aansluiting indien: de eerste meterruimte niet op de begane grond is gelegen en zich op de begane grond, en soms daarboven liggende etages, commerciële ruimten (winkels, kantoren e.d.) bevinden; onder de eerste aansluiting openbaar toegankelijk ruimten, zoals parkeergarage of bergingen, zijn gesitueerd. In NEN staat vermeldt dat een aansluitleiding binnen de gevel onder de beganegrondvloer in een kruipruimte of een ontoegankelijke ruimten moet zijn aangebracht in een mantelbuis of mantelbuis/invoerput overeenkomstig NEN Een aansluitleiding gelegen in leidinginvoerputten en kelders/garages of aangebracht boven de begane grondvloer behoeft niet te zijn voorzien van een mantelbuis. De aansluitleiding dient dan wel van metaal en permanent bereikbaar te zijn voor inspectie en onderhoud. Het doorvoeren van metalen aansluitleidingen door commerciële ruimten is dus toegestaan zonder mantelbuis of andere voorzieningen. In NEN 2768 staat vermeld dat aansluitleidingen die door een voor mensen toegankelijke ruimte worden gevoerd ter plaatse van de muurdoorvoering moeten zijn voorzien van een mantelbuis die aan beide zijde van de scheidingsconstructie ten minste 20 mm uitsteekt. Dit betekent dat in de voor mensen toegankelijke ruimte dus geen mantelbuis behoeft te worden toegepast. NEN 2768 vermeldt eveneens dat voor aansluitleidingen die moeten worden geleid door ondergelegen niet-openbare, voor mensen toegankelijke ruimten (b.v. commerciële ruimten), dat deze ruimten worden voorzien van een doorvoerschacht die in verticale lijn ligt met de bovenliggende meterruimte of schacht. De huidige normen en regelgeving leggen tegenstrijdige specifieke eisen op ten aanzien van passages door bergingen of parkeergarage's als ook door commerciële ruimten. Vandaar dat in afwachting van eenduidigheid in normen, in het kader van standaardisatie en een veilige en doelmatige gasvoorziening de volgende eisen stelt aan de (ligging van) gasaansluitleidingen in deze specifieke situaties (a t/m c).

8 Blad : 8 van 11 a. Verticale doorvoering stijgleiding door commerciële ruimte Bij doorvoering van de stijgleiding in verticale zin door commerciële ruimten stelt dat deze niet zonder 'omkasting' mogen worden gerealiseerd. In deze situatie kan niet worden gesproken van een schacht (zie ook par ). Vandaar dat hier de term 'doorvoerschacht' wordt gehanteerd. stelt eisen aan een doorvoerschacht die identiek zijn aan de eisen die in NEN 2768 aan een schacht worden gesteld, met uitzondering van de eis dat deze vanuit een openbare ruimte toegankelijk moet zijn en dat deze juist wel moet ventileren op de te passeren ruimte. De schacht moet zodanig geventileerd worden dat de ventilatiecapaciteit ten minste overeenkomt met de ventilatiecapaciteit van de meterruimte. b. Horizontale doorvoering stijgleiding door commerciële ruimte Doorvoeren van de stijgleiding in horizontale zin door commerciële ruimten mogen zonder 'omkasting' worden gerealiseerd. Bij voorkeur dient gebruik te worden gemaakt van een 'omkasting'. Er kan niet worden gesproken van een koker (zie ook par ). Vandaar dat hier de term 'doorvoerkoker' wordt gehanteerd. stelt eisen aan een doorvoerkoker die identiek zijn aan de eisen die in NEN 2768 aan een koker worden gesteld, met uitzondering van de eis dat deze bedoeld is voor de woning waarvoor de koker bestemd is en dat deze doorvoerkoker moet aansluiten op een meterruimte. Indien niet van een doorvoerkoker gebruik wordt gemaakt, dient de leiding aan het plafond of in een wegneembaar plafond te worden aangebracht met behulp van deugdelijke beugels. Evenals bij een doorvoerkoker is dan de eis dat de leiding permanent bereikbaar dient te zijn voor inspectie en/of onderhoud. leidingen mogen alleen dan door verlaagde plafonds en achter betimmeringen zijn gelegd indien deze ruimte geventileerd wordt met een drievoudige ventilatie/uur. Zolang normen geen eenduidigheid geven en de norm NEN dit mogelijk laat, mag de horizontale doorvoering van de aansluitleiding door een commerciële ruimte bestemd zijn voor meerdere stijgleidingen. Met andere woorden mag deze leiding worden gezien als verdeelleiding. c. Doorvoering door bergingen/parkeergarage's De leidingen worden in PE bekleed staal uitgevoerd. Alle verbindingen worden gelast. Ook de aftakking op deze invoerleiding evenals het deel van de stijgleiding dat vanaf de horizontale leiding door het dek tot in de bovenliggende meterruimte dan wel schacht of doorvoerschacht wordt aangelegd, wordt geheel in staal met lasverbindingen uitgevoerd. De leidingen moeten langs het plafond worden gelegd, op een minimale afstand van 150 mm in verband met de mogelijkheid tot uitvoering van laswerkzaamheden. De situering van het leidingtracé moet zodanig gekozen zijn dat aanleg boven en/of in parkeervakken vermeden wordt. Dit in verband met de mogelijkheid om het leidingtracé

9 Blad : 9 van 11 permanent te kunnen inspecteren en mechanische beschadiging te voorkomen. Indien dit niet geheel kan worden voorkomen, dan dienen beschermende maatregelen te worden getroffen. Indien door derden een "omkasting" wordt geëist, bijvoorbeeld uit esthetisch oogpunt, dient deze zodanig te zijn uitgevoerd dat het inwendige ervan in open verbinding staat met de ruimte eromheen. De onderzijde van de leiding respectievelijk de omkasting dient boven de doorrijhoogte te liggen. De doorvoeringen in de gevels, wanden en vloeren moeten met behulp van mantelbuizen en gasbelemmerend zijn uitgevoerd. De lengte van de aansluitleiding dient zo kort mogelijk te zijn. Het verdient de voorkeur de aansluitleiding nabij de ingang van de parkeergarage/berging in te voeren. Uit veiligheidsoogpunt verdient het de voorkeur het pand te voorzien van één aansluitleiding Aarding In NEN alsmede NEN 1010 zijn over metallisch contact en aarding (vereffening 6 ) voorschriften opgenomen. Het komt er op neer dat: in elk gebouw de elektrisch geleidende hoofdleidingen voor de gasvoorziening, hieronder worden verstaan de binnenkomende leidingen voor de gasvoorziening 7, door basisvereffeningsleidingen moeten zijn verbonden met de hoofdaardrail of klem; potentiaalvereffening dient plaats te vinden zo dicht mogelijk bij de plaats waar de leidingstelsels het gebouw binnenkomen; metalen aansluitleidingen binnen de woning of het gebouw dienen te worden voorzien van een isolatie-element volgens NEN 7205, en wel tussen de geveldoorvoering en de plaats waar de vereffeningsleiding met de aansluitleiding wordt verbonden, tenzij geen elektrolytische corrosie is te verwachten. eist dat de aarding (vereffening) van de metalen gasaansluitleiding wordt aangebracht op de plaats waar deze leiding het gebouw binnenkomt. Hiertoe zal door (of in opdracht van) een aansluitpunt worden aangebracht op de aansluitleiding ten behoeve van aarding (vereffening). De redenen hiervoor luiden als volgt. Het risico bestaat dat de verbinding tussen de vereffeningsleiding en gasaansluitleiding niet aan de juiste kant van het isolatie-element wordt gemaakt. Het isolatie-element heeft dan geen effect meer. 6 Volgens NEN 1010 dient te worden gesproken over vereffenen. Door het apart aarden van de verschillende geleidende delen ontstaan potentiaalverschillen. Dit wordt voorkomen door het koppelen van alle geleidende delen aan één aarding. In deze richtlijn wordt waar sprake is van 'aarden' dan ook steeds de term 'vereffenen' toegevoegd. 7 Dit is dus de aansluitleiding.

10 Blad : 10 van 11 Voor een goede (elektrische geleidende) verbinding tussen de vereffeningsleiding en de gasaansluitleiding moet bij stalen aansluitleidingen de coating (PE-bekleding) worden beschadigd. Het risico bestaat dat het herstellen van de coating niet (juist) wordt uitgevoerd en dat het betreffende deel van de aansluitleiding, veelal in onverwarmde ruimtes gelegen waar sprake is van condensvorming, aan een verhoogde mate van corrosie wordt blootgesteld. Het aarden (vereffenen) op zich, dat wil zeggen het verbinden van de aansluitleiding met de hoofdaardrail of klem met behulp van een basisvereffeningsleiding, blijft een verantwoordelijkheid van de aanvrager/eigenaar Algemene opmerkingen Bij het ontwerp en de aanleg dient rekening te worden gehouden met de volgende aspecten. Doorverbinden van meerdere aansluitleidingen (invoerleidingen, verdeelleidingen, stijgleidingen) is niet toegestaan, ook niet met toepassing van afsluiters. Mede bepalend voor het tracé van de aansluitleiding gas is de afstemming met elektriciteit, water, telefoon en CAI. Woningen respectievelijk commerciële ruimten (winkels/kantoren) worden zo mogelijk met aparte aansluitleidingen op de hoofdleiding aangesloten, dan wel apart afgetakt van de invoerleiding door een parkeergarage of berging. 5 OPMERKINGEN stelt hoge eisen ten aanzien van de aansluiting van woningen op het gasdistributienet. Om dit te kunnen bewerkstelligen, dienen de bouwkundige voorzieningen en maatregelen minimaal op een niveau te liggen van de afspraken zoals deze landelijk zijn gemaakt in de vorm van regelgeving, normen etc. Voor de goede orde, wellicht ten overvloede, de volgende punten: Vroegtijdig overleg met, over vermelde voorschriften met betrekking tot ontwerp en uitvoering van bouwkundige voorzieningen/maatregelen voor de gasvoorziening, kan problemen in de uitvoering voorkomen. Indien afwijkingen ten opzichte van deze richtlijn in onderling overleg worden vastgesteld, dienen deze schriftelijk te worden vastgelegd en door betrokken partijen te worden ondertekend. Indien de bouwkundige voorzieningen en maatregelen niet conform de in deze richtlijn vermelde voorschriften of schriftelijk vastgelegde afwijkingen zijn gerealiseerd, kan besluiten de gasaansluiting niet te realiseren. De kosten voor aanpassing van de bouwkundige voorzieningen en maatregelen zijn dan niet voor.

11 Blad : 11 van 11 6 VERVALLEN DOCUMENTEN Niet van toepassing. 7 BIJLAGEN/REFERENTIES Termen en definities: zie hiervoor de werkinstructie Gzz-0001.R Definities en begrippen Gas.

CRITERIA HUISAANSLUITING

CRITERIA HUISAANSLUITING CRITERIA HUISAANSLUITING Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding

Nadere informatie

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw HUISAANSLUITINGEN Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding een

Nadere informatie

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw METERRUIMTE Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet.

Nadere informatie

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw CRITERIA METERRUIMTE Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet. De aansluitleidingen

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen is in artikel 3.4 van

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van okt. 2011 CONCEPT WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in

Nadere informatie

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van okt. 2011 WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: DEC 2015 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen

Nadere informatie

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting voor nieuwbouw iedereen energie eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Voor uw eigen veiligheid

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

Voorschriften voor gecombineerde meterkast in eengezinswoningen

Voorschriften voor gecombineerde meterkast in eengezinswoningen Voorschriften voor gecombineerde meterkast in eengezinswoningen Behorend bij: Aanwijzingen voor aansluiting op het openbare drinkwaterleidingnet 1 oepassing De voorschriften in deze brochure komen overeen

Nadere informatie

AANVULLENDE INFORMATIE

AANVULLENDE INFORMATIE AANVULLENDE INFORMATIE Meterkasten zijn een lang vergeten detail in de woning geweest, veelal tot ongenoegen van de energiebedrijven. Deze situatie heeft geleid tot ontelbare plaatselijke voorschriften.

Nadere informatie

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voorschriften & afmetingen voor meterruimten Revisie J Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voorschriften & afmetingen voor meterruimten

Nadere informatie

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voor gebouwen met een hoogte tot 70 meter Revisie K Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voor gebouwen met een hoogte tot 70 meter

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

B maximaal 10mtr. (utiliteitsbouw) richtlijnen voor afmetingen gasmeteropstelling utiliteitsbouw (gespiegeld). Gas max 40m3/u t/m G-25 A A

B maximaal 10mtr. (utiliteitsbouw) richtlijnen voor afmetingen gasmeteropstelling utiliteitsbouw (gespiegeld). Gas max 40m3/u t/m G-25 A A 24 uur per dag bereikbaar voor het melden van gaslucht, stroom-, gas en meterstoringen nationaal storingsnummer gas en stroom 2. 17 (x800) ventilatie sleuf hoog mm alternatief detail 2. 0800-9009 LINDER..

Nadere informatie

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten voor directe afleverstations Revisie F Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten

Nadere informatie

Richtlijn voor meterruimten in hoogbouwwoningen met een warmteaansluiting. maximaal 70 meter

Richtlijn voor meterruimten in hoogbouwwoningen met een warmteaansluiting. maximaal 70 meter 5. verdiepingen zonder aansluiting Op verdiepingen, waar geen aansluiting op onze leidingen nodig is, kunt u de meterruimte zelf weglaten en de stijgruimte als schacht door laten lopen. Deze schacht sluit

Nadere informatie

Installatievoorwaarden. aansluiten brutoproductiemeter

Installatievoorwaarden. aansluiten brutoproductiemeter Installatievoorwaarden aansluiten brutoproductiemeter Installatievoorwaarden In deze folder staat belangrijke informatie voor de installateur. Zoals de technische voorwaarden voor het aansluiten van de

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : Pagina 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor woningen in

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Bevestiging van leidingen WB 3.6 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de bevestiging van leidingen is in artikel 3.6 van NEN

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een kwalitatief goede en veilige hoogbouwleiding voor bestaande hoogbouwobjecten

Nadere informatie

WATERWERKBLAD BESCHERMINGEN

WATERWERKBLAD BESCHERMINGEN WATERWERKBLAD BESCHERMINGEN WB 2.5 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Herziening van februari 2001 Met betrekking tot de bescherming van leidingwaterinstallaties is in NEN 1006 (AVWI-2002) het

Nadere informatie

BR15.2. Een nieuwe drinkwateraansluiting. De spelregels

BR15.2. Een nieuwe drinkwateraansluiting. De spelregels BR15.2 Een nieuwe drinkwateraansluiting De spelregels Een nieuw te bouwen woning of bedrijf heeft een aansluiting voor drinkwater nodig. Heldere afspraken tussen u en Oasen zijn hierbij belangrijk. In

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Om een goede bescherming tegen corrosie te krijgen is het noodzakelijk dat niet fabrieksmatig beklede delen

Nadere informatie

Richtlijnen meterkast

Richtlijnen meterkast Richtlijnen meterkast Inleiding Om individuele nieuwbouwwoningen en appartementen aan te sluiten op het groene warmtenet wordt in de meterkast van de woning een warmte-afleverset geplaatst. Het warmtesysteem

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 55.00. gasinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 55.00. gasinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN GASINSTALLATIES 55.00 CONTROLEPLAN 55.00 gasinstallaties www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P6 Gasinstallaties kennen niet

Nadere informatie

Ventilatievoorzieningen voor een meterruimte in een woning

Ventilatievoorzieningen voor een meterruimte in een woning Ventilatievoorzieningen voor een meterruimte in een woning Probleem Aan de hand van het Bouwbesluit vaststellen welke eisen er gelden voor de ventilatiecapaciteit die is vereist voor een meterruimte in

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen WATERWERKLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen W 3.1 DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingwaterinstallaties is in artikel 3.1 van NEN 1006 (AVWI-2002)

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluiteisen

Rapport Bouwbesluiteisen BOUWADVIESBUREAU RAATJES HEIN LEEMHUISSTRAAT 5 9744 DR GRONINGEN TELEFOON: 050-5 25 37 51 E-MAIL: INFO@RAATJES.NL INTERNET : WWW.RAATJES.NL BANKNR : NL84INGB0009395868 KVK GRONINGEN : 02078129 Rapport

Nadere informatie

BRL 5212 "Aanbrengen zinken dakbedekkings- en gootconstructies" ( ) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

BRL 5212 Aanbrengen zinken dakbedekkings- en gootconstructies ( ) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden DAKBEDEKKINGS- EN GOOTCONSTRUCTIES, ZINK (procescertificaat) BRL 5212 "Aanbrengen zinken dakbedekkings- en gootconstructies" (2003-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Nadere informatie

BRL 1332 "Het sprayen van de onderkant van begane grondvloeren met CFK-vrij polyurethaanschuim"

BRL 1332 Het sprayen van de onderkant van begane grondvloeren met CFK-vrij polyurethaanschuim ISOLATIE, VLOER, SPRAY-SYSTEEM (attest, procescertificaat) BRL 1332 "Het sprayen van de onderkant van begane grondvloeren met CFK-vrij polyurethaanschuim" (2003-11) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN

WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN Wijziging in tabellen hoofdstuk 2 Tabel 1 Uitbreiding toepassingsgebied doorvoeringen van kunststof leidingen (pg. 11 publicatie) Verandering van leidingmateriaal

Nadere informatie

Rgd. Dichtheid. Voor het aspect dichtheid van bouwconstructies wordt onderscheid gemaakt in:

Rgd. Dichtheid. Voor het aspect dichtheid van bouwconstructies wordt onderscheid gemaakt in: Rgd 5 Dichtheid Voor het aspect dichtheid van bouwconstructies wordt onderscheid gemaakt in: Dichtheid wet Rgd 5.1 Waterdichtheid 5.1.1 Wering vocht van buiten 5.1.2 Wering vocht van binnen 5.2 Luchtdichtheid

Nadere informatie

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat)

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 04 Ontwerpen en installeren van gasinstallaties

Nadere informatie

Pascal van den Heuvel. wetgevend kader voor brandbare afdichtingen bijlage 7 type-oplossingen

Pascal van den Heuvel. wetgevend kader voor brandbare afdichtingen bijlage 7 type-oplossingen Pascal van den Heuvel wetgevend kader voor brandbare afdichtingen bijlage 7 type-oplossingen 1 AGENDA - Wetgeving ifv. leidingdoorvoeringen - Bijlage 7 - Benadering probleem - Vragen 2 Basis normen 21

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden ZONNEBOILERS (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 14 Installeren van individuele zonneboilers van woningen (2005-11) Beschouwde

Nadere informatie

TECHNISCHE OMSCHRIJVING

TECHNISCHE OMSCHRIJVING TECHNISCHE OMSCHRIJVING Technische omschrijving Calandhuys Voor het totale project geldt De woning wordt traditioneel gerenoveerd met hoogwaardige bouwmaterialen. Wijzigingen ter voldoening aan overheidseisen

Nadere informatie

Ruwbouw Keuzelijst Achter de Kockerse 16 Woningen De Vaert fase 2

Ruwbouw Keuzelijst Achter de Kockerse 16 Woningen De Vaert fase 2 Ruwbouw Dakraam t.p.v. het schuine dakvlak zolder, positie conform meer- en minderwerk tekening. B15 1.075,00 Ttuimelvenster met een afmeting ca. 114(b) x 118(h) cm voorzien van HR++ glas. Het dakvenster

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Standaard optielijst P

Standaard optielijst P Naam: Woningmodel: P216810 12 Doetinchem Projectnr.: P216810 - Doetinchem, 12 woningen IJsseltuinen Bouwnr.: 12 Behandeld door: 1. Extern Keuze Aantal Verkoopprijs Bouwkundige werkzaamheden 1.05.1.130

Nadere informatie

Je drinkwateraftakking: welke werken doe je vooraf?

Je drinkwateraftakking: welke werken doe je vooraf? Je drinkwateraftakking: welke werken doe je vooraf? - 1 - Om de drinkwateraftakking van een eengezinswoning correct aan te leggen, zijn er voorbereidende werken nodig op het privaat domein. Deze werken

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 10 1010240 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa 1,2m. De uitbouw wordt

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluit. (Bouwfysische berekeningen) - Oppervlakte berekening - Daglicht berekening - Ventilatie & spui berekening

Rapport Bouwbesluit. (Bouwfysische berekeningen) - Oppervlakte berekening - Daglicht berekening - Ventilatie & spui berekening Rapport Bouwbesluit (Bouwfysische berekeningen) - Oppervlakte berekening - Daglicht berekening - Ventilatie & spui berekening Interne verbouw van het perceel Bovenstraat 4 en 6 te Bronkhorst BouwBureau

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden ELEKTRISCHE INSTALLATIES (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installatie Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 01 Ontwerpen en installeren van elektriciteits-installaties

Nadere informatie

Aansluitvoorwaarden voor woningen van het project de Nieuwe Wipwei

Aansluitvoorwaarden voor woningen van het project de Nieuwe Wipwei Aansluitvoorwaarden voor woningen van het project de Nieuwe Wipwei Algemene Bepalingen. Artikel 1: Begripsomschrijvingen. 1. In deze aansluitvoorwaarden hebben de volgende met een hoofdletter aangeduide

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0)

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0) Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Tabel : Toetsmomenten bouwen: aandachtspunten per niveau van diepgang

Tabel : Toetsmomenten bouwen: aandachtspunten per niveau van diepgang Tabel : Toetsmomenten bouwen: aandachtspunten per niveau van diepgang Toetsmoment 1 Oriënteringsgesp rek Toetsmoment 2 Uitzetten bouw Toetsmoment 3 Uitgraven bouwput Toetsmoment 4 Fundering Op staal Toetsmoment

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing BB 2012

Bouwbesluit Toetsing BB 2012 Projectnummer : Datum : Tekening: Versie : Opdrachtgever : Nijverheidsweg te Heemstede BG PR6304 2 juni 205 v.0 AG architecten bv d.d. 26 mei 205 gemaakt door: RDG Bouwbesluit Toetsing BB 202 ijverheidsweg

Nadere informatie

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat)

ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) ISOLATIE, MUUR, THERMISCH, VOORGEVORMD (attest, productcertificaat) BRL 1304 "Thermische isolatie van uitwendige scheidingsconstructies (fabriekmatig vervaardigde producten in spouwmuren)" (2004-11) +

Nadere informatie

Een overzicht van de modellenreeks G-CLASSIC-30

Een overzicht van de modellenreeks G-CLASSIC-30 G-CLASSIC-30 Een overzicht van de modellenreeks G-CLASSIC-30 Leidingdoorvoeringen Standaard voorbereide posities in het plafond van de kast aangebracht Doorvoer zonder noodzakelijke isolatie van de aangesloten

Nadere informatie

Brandveiligheidsaspecten van de uitbreiding van het kantoorpand van IHC Hydrohammer B.V. te Kinderdijk. Ontwerp met 3 verdiepingen

Brandveiligheidsaspecten van de uitbreiding van het kantoorpand van IHC Hydrohammer B.V. te Kinderdijk. Ontwerp met 3 verdiepingen Brandveiligheidsaspecten van de uitbreiding van het kantoorpand van IHC Hydrohammer B.V. te Kinderdijk Ontwerp met 3 verdiepingen Rapportnummer FM 17692-3-RA d.d. 27 februari 2014 Brandveiligheidsaspecten

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Vleugelboot 22 3991 CL HOUTEN Boerhaavelaan 40 2713 H ZOETERMEER Postbus 190 2700 AD ZOETERMEER

Nadere informatie

Je drinkwateraftakking: welke werken doe je vooraf?

Je drinkwateraftakking: welke werken doe je vooraf? Je drinkwateraftakking: welke werken doe je vooraf? Om de drinkwateraftakking van een eengezinswoning correct aan te leggen, zijn er voorbereidende werken nodig op het privaat domein. Deze werken moet

Nadere informatie

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van KADER Datum/versie : 11-10-2016 /4 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het ontwerp van nieuwe hoofdnetten t.b.v. Asset Engineers en werkvoorbereiders,

Nadere informatie

ACCOMMODATIE EN OPSLAG

ACCOMMODATIE EN OPSLAG INDEX 1 SCHAFTWAGENS SCHAFTWAGEN PL................. 2 SCHAFTWAGEN W................ 3 SCHAFTWAGEN W MET TOILET........ 4 SCHAFTWAGEN W MET KEUKEN/TOILET. 4 TOILETWAGENS TOILETWAGEN W..................

Nadere informatie

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51)

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) WERKNUMMER 2007-05. DATUM 12 februari 2008 KORTE OMSCHRIJVING VAN HET WERK Het werk bestaat uit het verbouwen van de begane grond van een winkelruimte

Nadere informatie

Nieuw Metal Stud voorzetwand met isolatie. Bestaande openingen opnieuw open maken

Nieuw Metal Stud voorzetwand met isolatie. Bestaande openingen opnieuw open maken Merk Bb Merk Bb Merk An Merk Bb Merk Bb Merk Fn Voorgevel Bestaand Kunststof kozijnen Metselwerk Voorgevel Nieuw Kunststof kozijnen als bestaand Metselwerk Bestaande buitenruimte 12.720 6.155 410 6.155

Nadere informatie

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Per 1 januari 2017 is de nieuwe NEN van kracht, de NEN1010:2015. Sinds de vorige uitgave zijn zonnepanelen en elektrische voertuigen steeds meer ingeburgerd.

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 13 1 Vergunningsplichtig meer- en minderwerk 1018200 Optienummer 1; Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m (woning type A en B) Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 8 01 Gevelwijzigingen en volumeopties 1010230 Uitbouw begane grond achtergevel circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 172

GASTEC QA Keuringseis 172 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION GASTEC NV, Postbus 137, 7300 AC Apeldoorn, tel.

Nadere informatie

De muurdoorgang en multiplexplaat bij nieuwbouw

De muurdoorgang en multiplexplaat bij nieuwbouw De muurdoorgang en multiplexplaat bij nieuwbouw Inhoud De nutsleidingen binnenbrengen... 3 Definities... 3 De wachtbuizen... 3 De energiebocht/energiesteen plaatsen... 4 Energiebocht voor opstelling op

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het verwijderen en herstellen van de beschermmantel op PE100RCM en PE100RCB waarbij aan onderstaande voorwaarden

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Ruwbouw. Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes. Woningtype : 26 woningen Gouden Podium Versiedatum : 16-1-2016

Koperskeuzelijst. Ruwbouw. Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes. Woningtype : 26 woningen Gouden Podium Versiedatum : 16-1-2016 Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes Projectomschrijving Berkel & Rodenrijs, 26v69 woningen Woningtype 26 woningen Gouden Podium Versiedatum 16-1-2016 Bouw Naam verkrijger(s) Adres

Nadere informatie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Bijlage 7 Gemeenschappelijke bepalingen

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Bijlage 7 Gemeenschappelijke bepalingen 24 & 30 november 2012 Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Bijlage 7 Gemeenschappelijke bepalingen Bijlage 7 Inhoud Inleiding tot de problematiek Algemene principes - toepassingsgebied

Nadere informatie

1.04.0.01 Woning casco opleveren 3-laags per stk N.t.b.

1.04.0.01 Woning casco opleveren 3-laags per stk N.t.b. Koperskeuzes aankruisen indien van toepassing. De genoemde prijzen zijn incl. 21% B.T.W.. 1. Bouwkundig 1.04.0.01 Woning casco opleveren 3-laags per stk N.t.b. Zie documentatie CasCo@Huis van Verlangen

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 11 1000001 Woningtype G = wonen voor Geen verrekening 0,00 1000002 Woningtype G = wonen achter Geen verrekening 0,00 1017905 Dubbele deuren voorgevel = 19 (in plaats van raamkozijn) In de

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen Herziening van okt. 2011 CONCEPT WATERWERKLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen W 3.1 DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingwaterinstallaties is

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, thermische isolatie Datum: 15 juni 2019 Status: magazijn.

Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, thermische isolatie Datum: 15 juni 2019 Status: magazijn. Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, thermische isolatie Datum: 15 juni 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld voor deze specifieke casus en is niet algemeen

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A.

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Eisen voor t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 7 1 Vergunningsplichtig meer- en minderwerk 1018200 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m (inclusief gevelkozijn met 2x dubbele deuren) uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa

Nadere informatie

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat)

WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) WAND, BINNEN, NIET DRAGENDE, MONTAGEWAND, GIPSPLATEN (attest, productcertificaat) BRL 1003 "Niet dragende -binnenwanden" (2003-12) BRL 2212 "Montage van systeemwanden en/of systeemplafonds" (2000-01) Beschouwde

Nadere informatie

Bestek Middenspanningsruimten t/m 1000 kva transformatoren (MS gecombineerde beveiligingsinstallatie & transformatorenruimte)

Bestek Middenspanningsruimten t/m 1000 kva transformatoren (MS gecombineerde beveiligingsinstallatie & transformatorenruimte) Cogas Infra & Beheer B.V Postbus 71 7600 AB ALMELO T 0546 836 666 F 0546 811 267 E info@cogas.nl I www.cogas.nl Bestek Middenspanningsruimten t/m 1000 kva transformatoren (MS gecombineerde beveiligingsinstallatie

Nadere informatie

Rapport Nuts verslag Lamel 4 en 5 te Purmerend

Rapport Nuts verslag Lamel 4 en 5 te Purmerend Rapport Projectnummer : 16154 Referentie : 003a/rap.160154/TvdH Datum : 20 maart 2017 Rapport: Projectnr. : 16154 Referentie : 003a/rap.160154/TvdH Datum : 20 maart 2017 Opdrachtgever(s) : Intermaris Adres

Nadere informatie

Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting

Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting Handleiding Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting U heeft water nodig in uw huis of bedrijf. Indien u water aanvraagt voor een bestaand

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluit. (Bouwfysische berekeningen) - Oppervlakte berekening - Daglicht berekening - Ventilatie & spui berekening

Rapport Bouwbesluit. (Bouwfysische berekeningen) - Oppervlakte berekening - Daglicht berekening - Ventilatie & spui berekening Rapport Bouwbesluit (Bouwfysische berekeningen) - Oppervlakte berekening - Daglicht berekening - Ventilatie & spui berekening Verbouw woonhuis Covikseweg 10 te Steenderen BouwBureau Borghstee Eursingerstraat

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 8 01 Gevelwijzigingen en volumeopties 1010210 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte

Nadere informatie

Renvooi. datum: P = 0,90- N.A.P. gebakken klinker oprit. gebakken klinker terras. entree aanduiding. parkeerplaats opstelling

Renvooi. datum: P = 0,90- N.A.P. gebakken klinker oprit. gebakken klinker terras. entree aanduiding. parkeerplaats opstelling 5,4 12,6 17,9 B 1 556 m2 3,9 12,1 20,0 2 574 m2 C 3,0 10,6 15,4 1,5 3 263 m2 4 183 m2 D E F 5 275 m2 5,5 12,1 18,4 6 540 m2 A 3,0 10,7 13,6 1,5 7 232 m2 8 163 m2 9 163 m2 10 285 m2 3,5 10,1 3,0 10,7 13,6

Nadere informatie

CONTROLEPLAN Gasinstallaties. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN Gasinstallaties.   Over dit controleplan CONTROLEPLAN 55.00 Gasinstallaties www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P6 Gasinstallaties kennen niet bepaald een revolutionaire geschiedenis.

Nadere informatie

METSEL- EN LIJMWERKCONSTRUCTIES, STENEN EN BLOKKEN (procescertificaat)

METSEL- EN LIJMWERKCONSTRUCTIES, STENEN EN BLOKKEN (procescertificaat) METSEL- EN LIJMWERKCONSTRUCTIES, STENEN EN BLOKKEN (procescertificaat) BRL 2826 "Vervaardiging van metsel- en lijmwerkconstructies en/of voegwerk" (2003-12) Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

Ondernemen in hartje Boxmeer. 4 commerciële ruimten op de hoek Steenstraat Raadhuisplein Bijlage bij verkoopbrochure appartementen

Ondernemen in hartje Boxmeer. 4 commerciële ruimten op de hoek Steenstraat Raadhuisplein Bijlage bij verkoopbrochure appartementen Ondernemen in hartje Boxmeer 4 commerciële ruimten op de hoek Steenstraat Raadhuisplein Bijlage bij verkoopbrochure appartementen Algemeen Op de hoek Steenstraat Raadhuisplein in Boxmeer wordt door de

Nadere informatie

DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat)

DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat) DAKBEDEKKING, METALEN ELEMENTEN of STROKEN (attest, productcertificaat) BRL 1504 "Dakbedekkingssystemen van metalen elementen met dakpanprofiel en andere vormen" (2004-01) Beschouwde afdelingen van het

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 12 1010200 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa 1,2m. De uitbouw wordt

Nadere informatie

Melding project afgerond en goedgekeurd Voldoet : Datum: Naam toezichthouder: Paraaf toezichthouder:

Melding project afgerond en goedgekeurd Voldoet : Datum: Naam toezichthouder: Paraaf toezichthouder: Checklist vergunningsgericht toezicht Cluster 1 Woningen Projectgegevens Projectnaam:... Adres:... Kavel.: Postadres: Gemeente Hilversum Uitvoerder: Telefoon: Mobiel: Telefax: Aanwezigheid: Betrokkenen:

Nadere informatie

2. TECHNISCHE AFBAKENING

2. TECHNISCHE AFBAKENING TOEPASSINGSGEBIED Blad : 1 van 5 Productie Zuid-West, Productie Zuid-Oost, Productie Noord 1. DOELSTELLING Gaslekbewaking en gaslekbestrijding. 2. TECHNISCHE AFBAKENING Gashoofdleidingen en buiten gebouwen

Nadere informatie

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander voor maximale veiligheid op de bouwplaats In deze brochure

Nadere informatie

Koop bedrijfsruimte op Darwinstraat 0 ong te Ede vrij op naam

Koop bedrijfsruimte op Darwinstraat 0 ong te Ede vrij op naam Koop bedrijfsruimte op Darwinstraat 0 ong te Ede 97500 vrij op naam Aanbiedende partij: Zoonen Commercieel Vastgoed BV Email: info@zoonenvastgoed.nl Telefoon: 0318-582285 Website: www.zoonenvastgoed.nl

Nadere informatie

1.04.0.01 Woning casco opleveren 3-laags per stk N.t.b.

1.04.0.01 Woning casco opleveren 3-laags per stk N.t.b. Koperskeuzes aankruisen indien van toepassing. De genoemde prijzen zijn incl. 21% B.T.W.. 1. Bouwkundig 1.04.0.01 Woning casco opleveren 3-laags per stk N.t.b. Zie documentatie CasCo@Huis van Verlangen

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen:

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen: raci-spacers INLEIDING In veel landen is het een voorschrift, dat bij pijpleidingen die wegen of dijken kruisen, gebruik gemaakt wordt van mantelbuizen. Om te voorkomen dat er contact ontstaat tussen de

Nadere informatie

Rapenburg 34 Quickscan Definitief Ontwerp Brandveiligheid

Rapenburg 34 Quickscan Definitief Ontwerp Brandveiligheid project adres projectnr. betreft document datum Verbouwen kantoor tot appartement Rapenburg 34, 2311 EX Leiden 7053/184L17 Brandveiligheid 184L17_R01.170524 24 mei 2017 Rapenburg 34 Quickscan Definitief

Nadere informatie

VERVALLEN AANLEG VAN DRINKWATERINSTALLATIES

VERVALLEN AANLEG VAN DRINKWATERINSTALLATIES WERKBLAD DRINKWATERINSTALLATIE N. 0) 0).0 E a- l) > 0) N AANLEG VAN DRINKWATERINSTALLATIES Met betrekking tot de afsluit- en aftapmogelijkheden is in artikel 3.3 van NEN 1006 het volgende gesteld: 3.3.

Nadere informatie