Scenario's voor huurverhoging bij energiebesparing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Scenario's voor huurverhoging bij energiebesparing"

Transcriptie

1 1 Scenario's voor huurverhoging bij energiebesparing Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm en op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Atriensis b.v.. Atriensis b.v. Insulindelaan 122 Postbus AV Eindhoven T F I E info@atriensis.nl KvK Oost Brabant ABN AMRO

2 Inhoudsopgave 1 Energiebesparing bestaande voorraad 3 2 Huurverhoging 5 3 Illustraties 10 2

3 1 Energiebesparing bestaande voorraad Woningcorporaties voeren de komende jaren op relatief grote schaal plannen uit voor energiebesparing in de bestaande woningvoorraad. In het Convenant Energiebesparing corporatiesector van najaar 2008 staat als doelstelling in de periode van 2008 tot en met % besparing op het gasverbruik te realiseren. 1.1 Actuele praktijk 3 Waar stond de gemiddelde woningcorporatie anno 2008, het startjaar van het Convenant Energiebesparing corporatiesector? De gemiddelde energie-index van de bestaande sociale voorraad schommelde destijds rond 1,9 ofwel het energielabel D. Oudere woningen scoorden uiteraard beduidend slechter en jongere beter. Anno heden is de verwachting dat daadwerkelijk het energielabel vóór 2018 met ruim 20% ten opzichte van 2008 verbetert naar gemiddeld energielabel C. Dat geschiedt door sloop en verkoop van energetisch slechte woningen en door energiezuinige nieuwbouw. Daarnaast realiseren woningcorporaties uiteraard besparende maatregelen in bestaande en in exploitatie te houden woningen. Ontbrekende dak-, vloer- en muurisolatie worden in de periode van 2008 tot 2018 aangebracht, enkelglas vervangen door HR++ beglazing en alle woningen hebben vóór 2018 een HR107 ketel. Inmiddels stellen steeds meer corporaties voor hun totale voorraad het gemiddelde energielabel B als ambitie vast. Dit houdt veelal een verbetering met maar liefst 30 tot 40% ten opzichte van de huidige situatie in. Het compleet isoleren van woningen in combinatie met een HR107 ketel is dan niet meer voldoende. Aanvullende maatregelen zijn vereist. Deze ambitieuze corporaties vervangen al aanwezige dubbelglas door HR++ beglazing, waardoor in 2018 alle beglazing de HR++ kwaliteit heeft. Bij het gemiddelde energielabel B horen bovendien aanvullende installatietechnische maatregelen. Maatwerk per complex uiteraard. Te verwachten oplossingen gezien de stand van de techniek anno heden zijn toepassing van vraaggestuurde ventilatie en benutting van zonne-energie. 1.2 Investering gedekt? De meeste corporaties startten hun aanpak met het formuleren van ambities op het gebied van energiebesparing in de bestaande voorraad. Hier rolden vervolgens concrete bouwkundige en installatietechnische ingrepen voor de bestaande voorraad uit inclusief de wijze en het moment van uitvoeren. In financieel opzicht handelt het om meerkosten ten opzichte van de exploitatiekosten in de situatie dat die ingreep niet zou plaatsvinden.

4 Er spelen op financieel gebied meerdere vragen: Subsidies om de hoogte van de meerkosten te beperken Zijn meerkosten te financieren Wat betekent de energiebesparing voor de vastgoedwaarde Wat betekent de energiebesparing voor het rendement op het vastgoed Weegt opbrengst uit extra huur op tegen meerkosten Dit rapport behandelt alleen die laatste vraag: weegt opbrengst uit extra huur tegen meerkosten op. Bij meerkosten gaat het in dit rapport alleen om de meerinvestering en niet om gestegen variabele exploitatielasten. De aanname is immers dat reguliere energiebesparing zoals bouwkundige isolatie of verwarmingsketels met het HR 107 rendement niet tot verhoging van variabele exploitatielasten leidt Leeswijzer Hoofdstuk 2 beschrijft beschrijft de wijze waarop de huurverhoging bij zittende huurders en bij mutaties te bepalen. Vertrekpunt is complexgewijze doorvoering van maatregelen ineens, waarbij baten ontstaan door huurverhoging ineens bij zittende huurders en aanvullende baten op een later moment door verdere huurverhoging bij mutaties. Dit laatste ook in het licht van het aangepaste woningwaarderingsstelsel. Op 8 maart 2011 stemde de Tweede Kamer in met wijziging van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte. Ten slotte volgen in hoofdstuk 3 twee illustraties. Op welke wijze huurverhoging voor zittende huurders vast te stellen en vervolgens de aanvullende huurverhoging bij mutaties voor nieuwe huurders? Wegen opbrengsten op tegen meerkosten voor woningcorporatie voor die energiebesparende maatregelen? Bij dit rapport hoort een rekenblad (110309(DN)Scenario s voor huurverhoging bij energiebesparing) in Excel. Dit blad is niet geschikt voor gedetailleerde berekeningen en gevoeligheidsanalyses. Wel is bruikbaar voor inschattingen op hoofdlijnen. Dus bij voorkeur op voorraad- of deelvoorraadniveau en niet op complex- of adresniveau. Aan welke knoppen draaien en hoe risico s en kansen op de langere termijn inschatten? De berekeningen bij de illustraties in dit rapport zijn uitgevoerd met dat Excelblad 1. Dit rekenblad stelt Atriensis aan corporaties ter beschikking. Mail om het te ontvangen naar info@atriensis.nl. Atriensis is benieuwd naar reacties van gebruikers. Dit leidt mogelijk tot verbetering en uitbreiding van mogelijkheden. Overigens fungeert hoofdstuk 3 ook als handleiding op dit rekenblad. 1 Hoewel bij het ontwikkelen van dit Excel rekenblad door Atriensis de uiterste zorg is nagestreefd, kan voor eventuele rekenfouten of onjuiste interpretaties niet worden ingestaan en neemt Atriensis BV geen enkele aansprakelijkheid.

5 2 Huurverhoging Een woningcorporatie heeft in principe twee momenten om een huurverhoging te realiseren ter dekking van meerkosten bij energiebesparing: Bij de zittende huurder (2.1) Op een later moment door (aanvullende) verhoging bij mutaties (2.2) 5 Huurverhoging bij zittende huurders is gebruikelijk afgeleid van de hoogte van de verwachte energiebesparing. Toestemming van individuele huurders is vereist om maatregelen door te voeren. Vanaf een deelname van 70% zijn er mogelijkheden om de overige huurders tot deelname te verplichten. Bij de aanvullende verhoging bij mutaties is er geen instemming van de individuele huurder vereist. Deze accepteert de woning immers of niet. Bepaling van de huurprijs gebeurt nu over het algemeen aan de hand van de woningwaardering en niet aan de hand van de in een verder verleden doorgevoerde energiebesparing. De nieuwe huurder heeft in zijn nieuwe woning bovendien geen vergelijking met eerdere energienota s op datzelfde adres. 2.1 Zittende tende huurder Berekening huurverhoging Er zijn meerdere manieren om de huurverhoging voor zittende huurders te bepalen. Zo zijn er corporaties die een link leggen tussen meerkosten en huurverhoging. Of corporaties hanteren een huurverhoging per labelstap. En weer andere corporaties leggen een link tussen de huurverhoging voor zittende huurders en extra woningwaarderingspunten. Meest gebruikelijke methode is toch om de huurverhoging vast te stellen als percentage van de berekende en dus ook verwachte gemiddelde energiebesparing. Voordeel hiervan is dat zittende huurders gemiddeld per saldo geen hogere woonlasten (huur plus energielasten) krijgen als gevolg van de ingreep. Dit sluit ook aan bij artikel 3 lid 1 van het Convenant Energiebesparing corporatiesector:

6 Figuur 2.1 Artikel 3 lid 1 Convenant Energiebesparing corporatiesector Aedes en de Woonbond spannen zich ervoor in dat de energiebesparende maatregelen direct na de ingreep op complexniveau tot lagere woonlasten voor de huurders leiden. Dat wil zeggen dat de afname van de maandelijkse kosten voor elektriciteit en gas als gevolg van de ingreep groter is dan de toename van de huur, gemiddeld op complexniveau. Dit wordt vormgegeven in een woonlastenwaarborg waarin zo objectief mogelijk inzichtelijk wordt gemaakt dat op complexniveau de gerealiseerde besparing op de energiekosten groter is dan de huurverhoging die voor de maatregelen in rekening wordt gebracht. Hierbij wordt uitgegaan van de berekende besparing op de energiekosten voor gebouwgebonden energiegebruik, uitgaande van een genormeerd (gestandaardiseerd) verbruik. 6 Van groot belang is om de verwachte energiebesparing zorgvuldig te bepalen. De gebruikelijke rekenmethode volgens de ISSO 81.1, de basis voor energielabels, levert te hoge theoretische verbruiken op en daarmee een te positieve verwachting van besparingen. Deze berekeningen dienen bij voorkeur gefit te worden op basis van inzicht in de werkelijke energieverbruiken in de bestaande en ongeïsoleerde toestand. Hoe deze te achterhalen? Enkele opties: Bij eigen collectieve installaties zijn verbruiksgegevens bij de corporatie zelf bekend Bij individuele installaties kunnen verbruiksgegevens geanonimiseerd opgevraagd worden bij het netwerkbedrijf, of Opvragen van afrekeningen bij bewoners zodat een betrouwbare steekproef ontstaat Benadering zittende huurders De wijze van presenteren van het aanbod aan zittende huurders is erg bepalend voor de vraag of de corporatie handen op elkaar krijgt. Enkele adviezen. Toon bij voorkeur aan zittende huurders alleen de totale en ongedeelde huurprijs en verwachte energiebesparing voor het totale aanbod voor hun eigen woning. Dus niet opknippen: noch in het plan, noch in bedragen voor huurverhoging en verwachte besparing. De huurverhoging gaat gelijktijdig in bij alle woningen van een complex met ingang van de eerste maand volgend op de maand waarin de laatste woning van het complex opgeleverd wordt. Twee overwegingen hierbij: Toekenning in bepaalde situaties van een ongemakkenvergoeding Hantering van een soort huurgewenning. Bijvoorbeeld het eerste jaar kwijtschelding, het tweede jaar 50 % en ingaande het derde jaar 100%. Dit vanuit het argument dat huurders zich in de overgangsperiode kunnen laten overtuigen van comfortvoordelen en energiebesparing, eventueel in combinatie met een vorm van woonlastenwaarborg Als huurgewenning afwezig blijft, vindt verlaging van het voorschot voor de energienota bij voorkeur plaats op het moment dat de huur verhoogd wordt door de woningcorporatie met

7 hetzelfde bedrag als die huurverhoging. Bij eigen collectieve installaties heeft de corporatie dit zelf in de hand. Betrekken huurders energie van derden, dan dienen zij die voorschotverlaging zelf bij hun energieleverancier aan te vragen. Soms vervalt de bij een NUTS-bedrijf gehuurde geiser of elektrische boiler. Ook hiervoor geldt dat huurders deze in principe zelf moeten opzeggen. De corporatie kan hierbij ondersteunen of faciliteren nadat bewoners op de akkoordverklaring hierom verzocht hebben. Door huurverhoging is het denkbaar dat sommige huurders recht krijgen op huurtoeslag of meer huurtoeslag. Dit dienen zij zelf bij de Belastingdienst aan te vragen. Ook hiervoor geldt dat de woningcorporatie hierbij kan ondersteunen of faciliteren nadat bewoners op de akkoordverklaring hierom verzocht hebben. 7 Garantie voor huurders op de verwachte energiebesparing? De woonlastenwaarborg van Aedes en de Woonbond garandeert dat de besparing hoger is dan de extra huur voor de gemiddelde woning in een complex. Deze optie vergt volgens veel corporaties een forse papierwinkel. Het is namelijk de bedoeling dat van alle woningen per complex de energieverbruiken gedurende de periode van het laatste volledige meetjaar voorafgaande aan de start van de ingreep tot en met het eerste volledige meetjaar na afloop van de oplevering van de laatste maatregelen bijgehouden moeten worden. Geen sinecure. Ook omdat verkrijging van de juiste gegevens bij netwerkbedrijven momenteel op veel plaatsen in den lande zeer lastig is. Een alternatief is om uit te gaan van een woonlastenwaarborg achteraf. Niet anders dan het voorstel van Aedes en de Woonbond. Maar het initiatief ligt bij bewoners, die na afloop het gevoel hebben dat de gemiddelde besparing in hun complex lager is dan de gemiddelde huurverhoging. Uitwerking is mogelijk in een protocol. De uitvoering kan neergelegd worden bij bijvoorbeeld een bestaande klachtencommissie. De papierwinkel is naar verwachting beduidend minder, terwijl de bewoners in feite van dezelfde garantievoorwaarden gebruik maken. 2.2 Mutaties Op 8 maart 2011 stemde de Tweede Kamer in met wijziging van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte. Wat betekent dit op hoofdlijnen? Een groen label levert een forse bonus in de vorm van extra woningwaarderingspunten. Doel is eigenaren te stimuleren om te investeren in energiebesparing. De extra punten voor groene labels leiden tot hogere huren en daarmee tot dekking van investeringen in energiebesparing. Hoe gaat het in zijn werk? Uit de huidige woningwaardering verdwijnen onder blok 3 Centrale verwarming punten voor de ketel. Punten voor verwarmde vertrekken blijven bestaan. Daarbij verdwijnt het verschil tussen stadsverwarming en centrale verwarming met gasketels. Punten voor thermostatische radiatorkranen vervallen eveneens. Er resteren alleen twee punten per verwarmd vertrek en 1 punt per overige ruimte met een maximum van vier overige ruimtes. Ook vervallen uit de huidige woningwaardering onder blok 4 Warmte-isolatie alle punten voor dubbelglas, spouw-, vloer-, dak- en gevelisolatie.

8 Hiervoor in de plaats komt één cijfer gebaseerd op enerzijds het energielabel en anderzijds de vraag of het een eengezins- of meergezinswoning betreft. Als een bij Agentschap NL afgemeld energielabel ontbreekt, wordt de woningwaardering afgeleid van het bouwjaar van de woning. Dit leidt in veel gevallen tot een ongunstige woningwaardering. In de corporatiepraktijk zal dit niet vaak voorkomen omdat de meeste sociale huurwoningen van een bij Agentschap NL afgemeld energielabel voorzien zijn. In de periode tot 1 januari 20 is er een aantal overgangsmaatregelen. Dit houdt in sommige gevallen in dat tijdelijk op de oude berekeningswijze teruggevallen kan worden. Die gewenning houdt in andere gevallen weer in dat alleen huurbevriezing en nog geen huurverlaging mogelijk is. Vanaf 1 januari 20 geldt in alle gevallen de gewijzigde woningwaardering. 8 Figuur 2.2 Woningwaardering gekoppeld aan bouwjaar en energielabel Label Punten eengezins- woning met energielabel Koppeling bouwjaar eengezinswoning ing zonder afgemeld energielabel aan energielabel Punten meergezins- woning met energielabel Koppeling bouwjaar meergezinswoning zonder afgemeld energielabel aan energielabel A A A en later en later B C D E F G of ouder of ouder De woningwaardering voor energiebesparende maatregelen speelt bij zittende huurders meestal geen rol. De huurverhoging is meestal bepaald op basis van een percentage van de verwachte energiebesparing. Omdat het aantal extra punten voor de groene labels dermate fors is, blijkt vaak dat ondanks de huurverhoging- de gemiddelde puntprijs bij zittende huurders daalt. Anders ligt het bij mutaties. Vaak bepalen corporaties de nieuwe huur als percentage van de maximaal redelijke huurprijs. Bepaald kan worden wat het aantal extra punten is als gevolg van het verbeterde energielabel. Door de extra punten te vermenigvuldigen met de gewenste puntprijs ontstaat de huur voor de in het verleden doorgevoerde energetische ingreep voor nieuwe huurders op het mutatiemoment. Uiteraard moet hier nog de extra huur die al bij de zittende huurder in rekening gebracht is afgetrokken worden. Een voorbeeld. Op basis van een ingreep betaalt de zittende huurder van een eengezinswoning maandelijks 10 extra. Dit is

9 50% van de verwachte besparing. Het energielabel verbetert van D naar C, waardoor er 8 extra woningwaarderingspunten ontstaan. De corporatie hanteert 4 per punt per maand als streefhuur. Bij mutaties in de verdere toekomst wordt daarom de huur voor het aspect energiezuinigheid opgehoogd van 10 per maand naar 32 per maand (prijspeil heden). Bij dergelijke prognoses en verschuiving van baten naar de toekomst spelen inschattingen van de huurhoogte in relatie tot de lokale woningmarkt en de huurtoeslaggrens een grote rol. 9

10 3 Illustraties Bij dit rapport hoort het rekenblad (110309(DN)Scenario s voor huurverhoging bij energiebesparing) in Excel. Gebruik alleen het eerste tabblad: Invoer plus resultaat. Alle overige tabbladen bevatten tussenrekenresultaten. In het eerste tabblad staat de kleur blauw voor in ieder geval in te vullen velden, de kleur oranje staat voor eventueel te overschrijven velden en de kleur groen staat voor resultaten en niet te wijzigen velden. Alle bedragen zijn per woning, inclusief btw en zijn op jaarbasis als het om variabele baten of lasten gaat. 10 Dit blad is niet geschikt voor gedetailleerde berekeningen en gevoeligheidsanalyses. Wel is het te gebruiken voor inschattingen op hoofdlijnen. Dus bij voorkeur op voorraad- of op deelvoorraadniveau en niet op complex- of adresniveau. Aan welke knoppen draaien en hoe risico s en kansen op de langere termijn inschatten? De berekeningen bij de illustraties in dit hoofdstuk zijn uitgevoerd met dat Excelblad. Bij de kosten is alleen gekeken naar de meerinvestering van de energiebesparende maatregelen en niet naar eventuele gestegen variabele exploitatielasten. Uitgangspunt is dat er minstens een restant levensduur van 15 jaar moet zijn op het moment van de energiebesparende ingreep. Daarnaast zijn een disconteringsvoet van 5.25% en een jaarlijkse huurverhoging van 2,25% aangehouden. Het rekenblad groepeert de labels A, A+ en A++ voor de eenvoud allemaal tot de waarde van energielabel A. De labels A+ en A++ zijn voor de bestaande voorraad redelijk uitzonderlijk, terwijl de extra woningwaarderingspunten ten opzichte van energielabel A niet meer in verhouding staan tot de besparing ten opzichte van level A. Essentie van de benadering is dat de corporatie aan zittende huurders een bepaald percentage van de theoretisch berekende energiebesparing als huurverhoging vraagt en deze bij mutaties ophoogt aan de hand van de gestegen woningwaardering, volgens het nieuwe woningwaarderingsstelsel. Antwoord volgt op de vraag of de benadering van de huurverhoging opweegt tegen de meerinvestering. Niet aan bod komen vragen als: Zijn er subsidies om de hoogte van de meerkosten te beperken Zijn de meerkosten te financieren Wat betekent de energiebesparing voor de waarde van het vastgoed Wat betekent de energiebesparing voor het rendement op het vastgoed De eerste illustratie (3.1) gaat in op effecten van het variëren met de huurhoogte bij zittende huurders. De tweede illustratie (3.2) toont effecten van het variëren met de vraaghuur bij mutaties.

11 3.1 Illustratie 1: 1 : huurhoogte bij zittende huurders als vraag Gegevens 11 Een woningcorporatie verbetert een eengezinswoning van energielabel E naar energielabel C. De meerinvestering is Er is zicht op ongeveer aan subsidies, maar zekerheid ontbreekt. De theoretische besparing is 300 per jaar, maar de corporatie verwacht dat dit in werkelijkheid 20% lager en dus op 240 per jaar ligt. Al jaren ligt de mutatiegraad op ongeveer 8%. Bij mutaties verzilvert de corporatie de extra punten (van E naar C), waarbij het uitgaat van de actuele gemiddelde puntprijs van 3,00. Dit leidt bij mutaties tot een huurprijs van 504 voor de energiebesparende maatregelen. Voor bepaling van de verhoging bij mutaties moet de eerder doorgevoerde verhoging bij zittende huurders van dat bedrag afgetrokken worden. Hierdoor blijft de gemiddelde puntprijs na mutaties gelijk met de huidige gemiddelde puntprijs. Vraag De corporatie wil onderzoeken wat het effect is van de huurhoogte bij zittende huurders op met name de dekking van meerkosten. De verwachte besparing is 240 per jaar. Maar welk percentage hiervan als huurverhoging aan zittende huurders te vragen? Daarom wordt bekeken wat opbrengsten zijn als bij zittende huurders 0%, 25%, 50%, 75% of 100% van de berekende besparing als huurverhoging gevraagd wordt. Bij mutaties wordt dit bedrag hoe dan ook opgehoogd naar 504 per jaar ( punten maal 3 per maand maal 12 maanden). Resultaat Figuur 3.1.a Invoer Uitgangspunten Variant 1 Door te belasten meerinvestering Eventuele subsidie Type: e=eeng. en m=meerg. (kleine letter) e Energielabel oude situatie (A;B;C;D;E;F;G) E Energielabel nieuwe situatie (A;B;C;D;E;F;G) C Energiebesparing prijspeil heden per jaar 240 Rente/ disconteringsfactor (percentage) 5,25 Inflatie cq jaarlijkse huurverhoging (percentage) 2,25 Mutatiegraad (percentage) 8,0 Vraaghuur per punt bij mutaties (per maand) 3,00

12 Figuur 3.1.b Huurscenario s Huurverhoging bij zittende huurder prijspeil heden per jaar Huurverhoging bij mutatie prijspeil heden per jaar Scenario 1: 0% Scenario 2: 25% Scenario 3: 50% Scenario 4: 75% Scenario 5: 100% Figuur 3.1.c Dekking Scenario 1: 0% Scenario 2: 25% Scenario 3: 50% Scenario 4: 75% Scenario 5: 100% Meerinv. na aftrek event. subs. Meerinv. na aftrek event. subs. Als de corporatie aan zittende huurders 75% van de verwachte energiebesparing in rekening brengt, dan dekken de baten na ruim 20 jaar de meerinvestering van per woning. Mocht subsidies verzilverd worden, dan is dat moment al na ruim 15 jaar bereikt. Geen huurverhoging bij zittende huurders vergemakkelijkt wellicht de invoering. Echter de baten dekken bij de gegeven mutatiegraad pas na ongeveer 28 jaar de meerinvestering van per woning.

13 3.2 Illustratie 2: 2 : huurhoogte bij mutaties als vraag Gegevens Een woningcorporatie verbetert een eengezinswoning van energielabel E naar energielabel C. De meerinvestering is Er is zicht op ongeveer aan subsidies, maar zekerheid ontbreekt. De theoretische besparing is 300 per jaar, maar de corporatie verwacht dat dit in werkelijkheid 20% lager en dus op 240 per jaar ligt. Met de bewonersorganisatie is overeengekomen dat huurders 50% van de verachte energiebesparing als huurverhoging betalen, dus 120 per jaar. Al jaren ligt de mutatiegraad op ongeveer 8%. Bij mutaties zijn er extra punten (van E naar C). De huidige gemiddelde puntprijs is 3,57 per maand. 13 Vraag Vanwege onzekerheid over de toekomstige vraag naar huurwoningen door bevolkingskrimp wil de corporatie onderzoeken wat het effect is van het hanteren van verschillende puntprijzen voor de extra woningwaarderingspunten voor het energielabel bij mutaties. Als eerste wordt bekeken wat het effect is als de huur helemaal niet verder verhoogd wordt bij mutaties. Dit komt overeen met een puntprijs van 0,71 (immers punten maal 0,71 maal 12 maanden is 120). Bij de overige scenario s wordt het effect onderzocht van stapsgewijs een steeds hogere puntprijs tot maximaal de huidige gemiddelde puntprijs van 3,57 Alle scenario s hebben daarmee in ieder geval het effect dat de totale gemiddelde puntprijs van de woningen dalen of hooguit gelijk blijven ten opzichte van de ongeïsoleerde situatie. Resultaat Figuur 3.2.a Invoer Uitgangspunten Variant 2 Door te belasten meerinvestering Eventuele subsidie Type: e=eeng. en m=meerg. (kleine letter) e Energielabel oude situatie (A;B;C;D;E;F;G) E Energielabel nieuwe situatie (A;B;C;D;E;F;G) C Energiebesparing prijspeil heden per jaar 240 Rente/ disconteringsfactor (percentage) 5,25 Inflatie cq jaarlijkse huurverhoging (percentage) 2,25 Mutatiegraad (percentage) 8,0 Vraaghuur per punt bij mutaties (per maand) Variabel

14 Figuur 3.2.b Huurscenario s Huurverhoging bij zittende huurder prijspeil heden per jaar Huurverhoging bij mutatie prijspeil heden per jaar Scenario 1: 0, Scenario 2: 1, Scenario 3: 2, Scenario 4: 2, Scenario 5: 3, Figuur 3.2.c Dekking Scenario 1: 0,71 Scenario 2: 1,43 Scenario 3: 2, Scenario 4: 2,86 Scenario 5: 3,57 Meerinv. na aftrek event. subs. Meerinv. na aftrek event. subs. De figuur laat zien dat het verder ophogen van de huur bij mutaties vereist is om binnen een afzienbare periode voor dekking van de meerinvestering te komen. Bij het derde scenario geldt een puntprijs van 2, per maand. Hierbij is een periode van ruim 30 jaar nodig nog de meerinvestering te dekken. Mochten subsidies verzilverd worden, dan loopt dit terug naar amper 25 jaar.

Scenario's voor huurverhoging bij energiebesparing

Scenario's voor huurverhoging bij energiebesparing 1 Scenario's voor huurverhoging bij energiebesparing Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of

Nadere informatie

Investeringskosten energiebesparing gedekt

Investeringskosten energiebesparing gedekt Datum 28 september 09 Afdrukdatum 27 09 09 1 Investeringskosten energiebesparing gedekt Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Investeringskosten energiebesparing gedekt

Investeringskosten energiebesparing gedekt Afdrukdatum 30 09 2009 1 Investeringskosten energiebesparing gedekt Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2011

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2011 Afdrukdatum 23 03 2012 1 energetische kwaliteit sociale huursector 2011 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Energiebesparingspact met bewoners

Energiebesparingspact met bewoners Afdrukdatum 09 06 2009 1 Energiebesparingspact met bewoners Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2012

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2012 Afdrukdatum 06 04 2013 1 Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2012 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Atriensis b.v. Insulindelaan 124 Postbus AV Eindhoven T F I E KvK Oost Brabant

Atriensis b.v. Insulindelaan 124 Postbus AV Eindhoven T F I  E KvK Oost Brabant 1 Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2010 Atriensis b.v. Insulindelaan 124 Postbus 842 5600AV Eindhoven T 040 2367859 F 040 2364278 I www.atriensis.nl E info@atriensis.nl KvK Oost Brabant

Nadere informatie

Nieuwe woningwaarderingsstelsel. (puntenstelsel) en het energielabel

Nieuwe woningwaarderingsstelsel. (puntenstelsel) en het energielabel 19 april 2010, HBV Maaskant Nieuwe woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel) en het energielabel Susan Huijbregts Campagnemedewerker energieteam Waarom energie besparen? Woonlasten verlagen (de afgelopen

Nadere informatie

Van energielabels naar energiebesparingsbeleid

Van energielabels naar energiebesparingsbeleid Afdrukdatum 05 12 2008 1 Van energielabels naar energiebesparingsbeleid Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2009

Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2009 1 Benchmark energetische kwaliteit sociale huursector 2009 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Energetisch verbeterplan Complex 2075 Brabantse Waard

Energetisch verbeterplan Complex 2075 Brabantse Waard Project Energetisch verbeterplan complex 2075 Versie 2.0 Afdrukdatum 11 februari 2015 1 Energetisch verbeterplan Complex 2075 Brabantse Waard Atriensis b.v. Pastoor Petersstraat 170-40 Postbus 842 5600AV

Nadere informatie

Concept second opinion voor de Schaepmanstraat, Katwijk

Concept second opinion voor de Schaepmanstraat, Katwijk Concept second opinion voor de Schaepmanstraat, Katwijk Geert-Jan Persoon Adviseur woningkwaliteit Vereniging Nederlandse Woonbond Nieuwe Achtergracht 17 1018 XV Amsterdam 020-5517784 www.woonbond.n www.bespaarenergiemetdewoonbond.nl

Nadere informatie

Energielabel onderzoek Wijksteunpunten Wonen, mei 2011

Energielabel onderzoek Wijksteunpunten Wonen, mei 2011 Energielabel onderzoek Wijksteun Wonen, mei 2011 De conclusies Het Stedelijk Bureau heeft onderzocht wat de gevolgen zijn van de invoering van het energielabel in het Woning Waardering Systeem (WWS) voor

Nadere informatie

Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen

Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen Stichting Woningbouw Slochteren, Stichting Bewonersraad Slochteren 1. Doelstelling, aanpak en reikwijdte 1.1 De overeenkomst richt zich op het bereiken

Nadere informatie

Hemelbestorming of aardverschuiving?

Hemelbestorming of aardverschuiving? 1 Hemelbestorming of aardverschuiving? Aandachtspunten bij introductie van zonnepanelen en zonneboilers in Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd,

Nadere informatie

Hemelbestorming of aardverschuiving?

Hemelbestorming of aardverschuiving? oktober 2012 1 Hemelbestorming of aardverschuiving? Aandachtspunten bij introductie van zonnepanelen en zonneboilers in Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd,

Nadere informatie

Benchmarkrapportage 2013

Benchmarkrapportage 2013 Benchmarkrapportage 2013 Hartelijk dank voor het deelnemen aan de monitoringronde 2013. Voor u liggen de resultaten voor uw corporatie ten opzichte van de totale groep deelnemende corporaties. Graag vernemen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals Voor van uw klanten of huurders Breng de mogelijkheden voor energiebesparing snel en gemakkelijk in beeld energiebesparingsverkenner.rvo.nl Wilt

Nadere informatie

Achterbanbijeenkomst AH Woon 20 april 2015 Haren, Vries, Nieuw-Roden, Annen 20-04-15

Achterbanbijeenkomst AH Woon 20 april 2015 Haren, Vries, Nieuw-Roden, Annen 20-04-15 Achterbanbijeenkomst AH Woon 20 april 2015 Haren, Vries, Nieuw-Roden, Annen 20-04-15 Agenda 1. Welkomstwoord voorzitter AH Woon. 2. Huurbeleid 2015 en verder 3. Wat heeft AH Woon gedaan 4. Pauze 5. Er

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Huurconvenant 2012 2022

Huurconvenant 2012 2022 Huurconvenant 2012 2022 Trudo heeft al vele jaren een overeenkomst met het Klantenplatform over haar huurprijsbeleid. In het zogenaamde huurconvenant zijn duidelijke afspraken vastgelegd over zaken als

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Energiebesparing en huurverhoging: volop kansen Welke wettelijke mogelijkheden zijn er om bij woningverbetering een huurverhoging te vragen? Het verkrijgen van 70% instemming hoeft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Energie-Index advies t.b.v. huursector

Energie-Index advies t.b.v. huursector Energie-Index advies t.b.v. huursector Ulft, 11 februari 2016. Project: ATAG E-I oplossingen Projectnummer: 2015-018 Woningtype: Rij-tussenwoningen bj 46/64, 65/74, 75/91 Opdrachtgever: ATAG Verwarming

Nadere informatie

Energie-Index advies tbv huursector

Energie-Index advies tbv huursector Energie-Index advies tbv huursector Ulft, 2 juli 2015. Project: ATAG E-I oplossingen Projectnummer: 2015-018 Woningtype: Rij-tussenwoningen bj 46/64, 65/74, 75/91 Opdrachtgever: ATAG Verwarming Nederland

Nadere informatie

Alle huurders willen zonnepanelen.

Alle huurders willen zonnepanelen. Welkom Uw sprekers van vandaag: Dhr. M. den Herder en Dhr. H. Keemink Onderwerp: Alle huurders willen zonnepanelen. Aan bod komen de volgende onderdelen: Algemene informatie 3B Wonen. Energetisch Beleid

Nadere informatie

Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020

Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020 Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020 Ons kenmerk 18112(HM)notitie update Op 1 januari 2020 gaat een nieuw stelsel in rondom de energieprestatie van gebouwen. Deze notitie beschrijft: 1 1 Waarom

Nadere informatie

Energiebesparing! Waarom Energielabel en WWS Woonlastenwaarborg Pilot Noord

Energiebesparing! Waarom Energielabel en WWS Woonlastenwaarborg Pilot Noord 18 mei 2010, Stichting Huurdersraad Spijkenisse Energiebesparing! Waarom Energielabel en WWS Woonlastenwaarborg Pilot Noord Jaap van Leeuwen Energieconsulent Nederlandse Woonbond Waarom energie besparen?

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 2/25 3/25 1. Praktijk van het verleden

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

Energiebesparing. Handleiding en stappenplan voor huurdersorganisaties

Energiebesparing. Handleiding en stappenplan voor huurdersorganisaties Energiebesparing Handleiding en stappenplan voor huurdersorganisaties Eerste druk, november 2007 ENERGIEBESPARING Handleiding en stappenplan voor huurdersorganisaties Eerste druk, november 2007 2007, Nederlandse

Nadere informatie

Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening

Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening O P I N I E S T U K Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening Bijna iedereen is het er wel over eens dat een significante vermindering van het energieverbruik

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie

Hoe energiebesparende maatregelen realiseren? De procesaanpak vanuit bewonersperspectief Onno van Rijsbergen

Hoe energiebesparende maatregelen realiseren? De procesaanpak vanuit bewonersperspectief Onno van Rijsbergen Hoe energiebesparende realiseren? De procesaanpak vanuit bewonersperspectief Onno van Rijsbergen Adviseur woningkwaliteit Woonbond Kennis en Adviescentrum Nederlandse Woonbond De Woonbond bespaart Energiebus

Nadere informatie

Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meter-woning

Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meter-woning Regelingen en voorzieningen CODE 4.1.7.90 Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel energieprestatievergoeding voor nul-op-de-meter-woning bronnen aedes.nl, Kamer neemt wetsvoorstel energieprestatievergoeding

Nadere informatie

Perspectief energiebesparing sociale voorraad

Perspectief energiebesparing sociale voorraad April 2009 1 Perspectief energiebesparing sociale voorraad Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Invoering energiebeleid door corporaties onder de loep

Invoering energiebeleid door corporaties onder de loep 1 Invoering energiebeleid door corporaties onder de loep Enqueteresultaten in het kader van de praktijkuitwisseling Bewonerscommunicatie, hoe krijg ik mijn huurders mee? 20 maart 2012 Weert Atriensis b.v.

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Energie-Index advies tbv huursector

Energie-Index advies tbv huursector Energie-Index advies tbv huursector Ulft, 11 februari 2016. Project: ATAG E-I oplossingen Projectnummer: 2014-050 Woningtype: Portiekwoningen bj 46/64, 65/74, 75/91 Opdrachtgever: ATAG Verwarming Nederland

Nadere informatie

Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen. Verschillen naar woningtype en energielabel

Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen. Verschillen naar woningtype en energielabel Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen Verschillen naar woningtype en energielabel Financieringslastpercentages voor verschillende soorten woningen Verschillen naar woningtype

Nadere informatie

Rendement duurzame energie verklaard

Rendement duurzame energie verklaard Afdrukdatum 06 01 2011 1 Rendement duurzame energie verklaard Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

B (zie toelichting in bijlage)

B (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden B (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013 Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel 4 maart 2013 Verduurzamingsambitie woningcorporaties onder druk Het belang van verduurzaming van het corporatiebezit wordt erkend: Convenant Energiebesparing

Nadere informatie

ENERGETISCHE VERBETERINGSMAATREGELEN IN DE SOCIALE HUURSECTOR ENKELE UITKOMSTEN VAN DE SHAERE-MONITOR 2010-2013

ENERGETISCHE VERBETERINGSMAATREGELEN IN DE SOCIALE HUURSECTOR ENKELE UITKOMSTEN VAN DE SHAERE-MONITOR 2010-2013 ENERGETISCHE VERBETERINGSMAATREGELEN IN DE SOCIALE HUURSECTOR ENKELE UITKOMSTEN VAN DE SHAERE-MONITOR 2010-2013 1 WAT IS DE SHAERE-MONITOR? In de afgelopen jaren zijn allerlei initiatieven ontplooid om

Nadere informatie

u kunt er niet omheen

u kunt er niet omheen EPA-W Advies Het energielabel: u kunt er niet omheen Eigenaren van woningen zijn bij de verkoop of verhuur verplicht om een Energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Als erkend EPA-W Adviseur

Nadere informatie

BETAALBAARHEID EN ENERGIEBESPARING

BETAALBAARHEID EN ENERGIEBESPARING BETAALBAARHEID EN ENERGIEBESPARING Dilemma s en (on)mogelijkheden Henk Heeger (Havensteder en OTB, TU DELFT) 12 november 2014 13-11-2014 1 INLEIDING Voorstellen Henk Heeger: werkt zowel bij het OTB (TU-Delft)

Nadere informatie

Aanpassing woningwaarderingsstelsel per 1 juli 2010

Aanpassing woningwaarderingsstelsel per 1 juli 2010 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de colleges van burgemeester & wethouders, de besturen van de toegelaten instellingen, Aedes, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland

Nadere informatie

Rapportage SHAERE 2012

Rapportage SHAERE 2012 Voor u ligt de benchmarkrapportage SHAERE 2012. Deze rapportage beschrijft de voortgang van de verbetering van de Energie Index (EI) van corporatiewoningen in 2012. Wat is SHAERE? SHAERE (Sociale Huursector

Nadere informatie

Rendement duurzame energie verklaard

Rendement duurzame energie verklaard 1 Rendement duurzame energie verklaard Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Samen thuis in d e buurt. F&C Annemieke van Berkel adviesaanvraag huuraanpassing 2019

Samen thuis in d e buurt. F&C Annemieke van Berkel adviesaanvraag huuraanpassing 2019 Samen thuis in d e buurt Themawerkgroep huurverhoging uw brief datum 7 februari 2019 nummer behandeld door telefoonnummer onderwerp F&C.02.2019 Annemieke van Berkel 0317-47 16 56 adviesaanvraag huuraanpassing

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen. 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider

Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen. 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider Wat loopt er allemaal? Duurzaamheid is: Energiebesparing Gezond wonen

Nadere informatie

Stook je rijk 2014. Rondetafel Energiebesparing in de Helmondse huursector. 29 Oktober 2014

Stook je rijk 2014. Rondetafel Energiebesparing in de Helmondse huursector. 29 Oktober 2014 Stook je rijk 2014 Rondetafel Energiebesparing in de Helmondse huursector 29 Oktober 2014 Programma 19.00 uur Inloop 19.30 uur Opening en aanleiding 19.40 uur Presentatie Woonbond, Robert Willé 19.50 uur

Nadere informatie

Ir. G.N. Sweringa (Truus)

Ir. G.N. Sweringa (Truus) Verduurzaming Woningmarktdebat woningbestand Apeldoorn 15 april 2010 Ir. G.N. Sweringa (Truus) Directeur Bestuurder 7-5-2010 1 MISSIE OFW Het bieden van een kansrijke woon- en leefomgeving voor mensen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier

Veelgestelde vragen. over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier Veelgestelde vragen over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier Inhoudsopgave Energievergoeding Pag. 3 Energieleverancier Pag. 6 Energieverbruik Pag. 8 Vragen of opmerkingen Pag. 9

Nadere informatie

Invoering energiebeleid onder de loep

Invoering energiebeleid onder de loep Afdrukdatum 30 09 2011 1 Invoering energiebeleid onder de loep Resultaten enquête tijdens de Vabi Assets Dag 21 september 2011 Atriensis b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden

Nadere informatie

ISSO publicatie 82.2 aangepast 2014. Hoofdstuk 5 ISSO publicatie 82.2

ISSO publicatie 82.2 aangepast 2014. Hoofdstuk 5 ISSO publicatie 82.2 ISSO publicatie 82.2 aangepast 2014 Hoofdstuk 5 ISSO publicatie 82.2 5 Het EPA-maatwerkadviesrapport Het eindresultaat van het adviesproces moet men uiteindelijk vastleggen in een adviesrapport dat met

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Effecten van aanpassing van de energetische punten in het WWS

Effecten van aanpassing van de energetische punten in het WWS Effecten van aanpassing van de energetische punten in het WWS Effecten van aanpassing van de energetische punten in het WWS Uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VROM B. Blijie, R.J. van Til en

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Het energiepakket Een huishouden is gemiddeld 150,- per maand kwijt aan energie. Dat is een kwart van

Nadere informatie

Bijlage bij uw huurovereenkomst (project EGW Arnhem Presikhaaf) versie 1.3 03-11-2015 tussenwoning

Bijlage bij uw huurovereenkomst (project EGW Arnhem Presikhaaf) versie 1.3 03-11-2015 tussenwoning Bijlage bij uw huurovereenkomst (project EGW Arnhem Presikhaaf) versie 1.3 03-11-2015 tussenwoning Naam huurder: Adres: Huurcontractnummer: Ingangsdatum huur: U heeft een overeenkomst met Portaal voor

Nadere informatie

JAARGANG 14 NUMMER 4 - DECEMBER 2008 1

JAARGANG 14 NUMMER 4 - DECEMBER 2008 1 JAARGANG 14 NUMMER 4 - DECEMBER 2008 1 STEDELIJK OVERLEG KOMMISSIES BO-EX Secretariaat Wittevrouwensingel 1 3581 GA Utrecht tel: 030-2361 812 www.stokachterdedeur.nl e-mail: stok@stade.nl INHOUD VAN DIT

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Amstelstraat, Assen Type woningen: 107 flats met interne galerij, 50 m2, bedrijfs- en algemene ruimten op de begane grond Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Huurdersorganisatie Amstelflat

Nadere informatie

Energielabel. Van letters naar cijfers. Van energielabel naar energie index; Wat wijzigt en wat merkt u er van?

Energielabel. Van letters naar cijfers. Van energielabel naar energie index; Wat wijzigt en wat merkt u er van? Energielabel Van letters naar cijfers Van energielabel naar energie index; Wat wijzigt en wat merkt u er van? Een korte terugblik. 2008: energielabel verplicht bij verkoop en verhuur 2010: verbeterd energielabel;

Nadere informatie

Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan

Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan 2013-2017 Inleiding In juli 2012 heeft de Woningstichting aan de bewonerscommissies en de huurders formeel advies gevraagd over het ondernemingsplan

Nadere informatie

B (zie toelichting in bijlage)

B (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden B (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 Raadsstuk Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie 2012-2016; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 1. Inleiding Sinds de vaststelling van de Woonvisie 2012-2016 Haarlem, duurzame

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies Het huurbeleid van Woningbouwvereniging Langedijk voor 2017 tot en met 2019 bestaat uit de volgende onderdelen:

Samenvatting en conclusies Het huurbeleid van Woningbouwvereniging Langedijk voor 2017 tot en met 2019 bestaat uit de volgende onderdelen: MEMO Aan : Raad van Commissarissen Van : Tim van Ruiten Memonr : 7-002 Datum : 9 januari 207 Betreft : Notitie Huurbeleid 207 Inleiding In 206 is wet- en regelgeving van kracht geworden, die grote invloed

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Huurronde 1 juli 2018

Huurronde 1 juli 2018 Huurronde 1 juli 2018 Status document: definitief, afgerond gekwalificeerd adviestraject Voor gezien, J. Sloot Voorzitter Huurders raad Waterweg Wonen Huurronde 1 juli 2018 1. Inleiding Waterweg Wonen

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie. Verzoek huurprijs na woningverbetering (artikel 7:255 van het Burgerlijk Wetboek) ZKN

Uitspraak. van de Huurcommissie. Verzoek huurprijs na woningverbetering (artikel 7:255 van het Burgerlijk Wetboek) ZKN Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek huurprijs na woningverbetering (artikel 7:255 van het Burgerlijk Wetboek) Woonruimte Nassaustraat 24 3451 CR VLEUTEN Hierna te noemen: de woonruimte Verzoeker Hierna

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Warmtewet

Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag en Antwoord over de Warmtewet Vraag Antwoord 1 Wat is de Warmtewet? De Warmtewet is er om huurders te beschermen tegen het betalen van te hoge kosten voor energieverbruik en meer inzicht te geven

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen Er zijn veel mogelijkheden om te besparen op energie! Echt slim besparen op energie

Nadere informatie

Huurronde 1 juli Status document: Gekwalificeerd Adviestraject afgerond

Huurronde 1 juli Status document: Gekwalificeerd Adviestraject afgerond Huurronde 1 juli 2017 Status document: Gekwalificeerd Adviestraject afgerond Voor akkoord, Datunj/2^/. / H.P.A.jvl/Bosch, Directeur-bestuurder Waterweg Wonen J. Sloot, Voorzitter Huurdersraad Waterweg

Nadere informatie

Klantenpanel Denk mee met Rentree. Resultaten Thema (1): Duurzaamheid

Klantenpanel Denk mee met Rentree. Resultaten Thema (1): Duurzaamheid Klantenpanel Denk mee met Rentree Resultaten Thema (): Duurzaamheid september 08 . Hoe belangrijk vindt u duurzaamheid en energiezuinigheid? 60% 50% 40% 30% 0% 0% 0% 53% 39% 6% 0% % n=3 5%. Wilt u graag

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

Pré Wonen Postbus CA HAARLEM Etalage Geprint op : Blekersvaartweg 48 D. galerijwoning

Pré Wonen Postbus CA HAARLEM  Etalage Geprint op : Blekersvaartweg 48 D. galerijwoning Pré Wonen Postbus 2008 2002 CA HAARLEM www : www.prewonen.nl Etalage Geprint op : 24-08-2016 Adres Blekersvaartweg 48 D Postcode 2101 CD Plaats HEEMSTEDE Omschrijving Woning Type galerijwoning Wijk omschrijving

Nadere informatie

Verbetering energieprestatie: een zaak van kleine stapjes?

Verbetering energieprestatie: een zaak van kleine stapjes? Verbetering energieprestatie: een zaak van kleine stapjes? Nico Nieboer 3 november 2015 Delft University of Technology Challenge the future Inleiding Presentatie uitkomsten onderzoek naar verbetering energieprestatie

Nadere informatie

3 Energiegebruik huidige situatie

3 Energiegebruik huidige situatie 3 Energiegebruik huidige situatie 3.1 Het Energie Prestatie Certificaat In het kader van de Europese regelgeving (EPBD) bent u verplicht om, bij verkoop of verhuur van de woning, een energiecertificaat

Nadere informatie

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met stadswarmte Bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie RIVIERENLAAN APRIL 2017 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2017 wil Intermaris bij 64 huurwoningen aan de Rivierenlaan in Purmerend de vloer

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie WATERSNIP KIEVIT FEBRUARI 2017 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2017 wil Intermaris bij 213 woningen aan de Watersnip en Kievit in Hoorn

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Woonlastenbeleid en concrete aanpak energieprojecten. Onno van Rijsbergen

Woonlastenbeleid en concrete aanpak energieprojecten. Onno van Rijsbergen Woonlastenbeleid en concrete aanpak energieprojecten Onno van Rijsbergen Adviseur woningkwaliteit Woonbond Kennis en Adviescentrum 1 Nederlandse Woonbond De Woonbond bespaart Energiebus Energielijn Second

Nadere informatie

A (zie toelichting in bijlage)

A (zie toelichting in bijlage) Energielabel gebouw Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden A (zie toelichting in bijlage) Dit gebouw Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Rapportage Energiezuinige Woningen

Rapportage Energiezuinige Woningen Rapportage Energiezuinige Woningen Start peiling : 21 mei 2013 Einde peiling : 3 juni 2013 Aantal uitnodigingen tot deelname : circa 150 Aantal deelnemers peiling : 58 Respons : circa 30% Amersfoort, juli

Nadere informatie

Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen

Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen 1 Auteurs: Martin Liebregts en Haico van Nunen V A N L E V E N S D U U R D E N K E N N A A R M I L I E U W A A R D E N A N A L Y S E ( M I W A ) Bij duurzaamheid gaat het om doen of laten. De praktijk

Nadere informatie

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 13 t/m 33b

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 13 t/m 33b Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 13 t/m 33b 1 Inhoudsopgave 1. Zuiniger en comfortabeler 3 2. Wat gaat er precies gebeuren? 4 2.1

Nadere informatie

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 35 t/m 39 en Irislaan 1 t/m 9b

Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 35 t/m 39 en Irislaan 1 t/m 9b Comfortabel wonen in de Oosterparkwijk Informatie voor de bewoners van de woningen aan de Zaagmuldersweg 35 t/m 39 en Irislaan 1 t/m 9b 1 Nijestee gaat onderhoud uitvoeren aan uw woning en woongebouw.

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie IJSSELSTRAAT E.O. NOVEMBER 2017 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2018 wil Intermaris bij 93 huurwoningen aan de IJsselstraat e.o. in Purmerend

Nadere informatie

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Dat wil zeggen dat de woning op jaarbasis voldoende energie

Nadere informatie

Melding slecht energiegebruik.

Melding slecht energiegebruik. Meetrapport temperatuur huishouding. verschillen in temperatuur per kamer. Eventuele lekkage opsporing. wel of geen isolatie kwaliteit isolatie Type bouw en bijbouw Naam perceel - Doel. - Naam. - Samengewerkt

Nadere informatie

ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN

ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN 4 juli 2007 19:11 uur Blz. 1 / 8 cursus Luc Volders - 2-7-2007 ENERGIE PRESTATIE ADVIES VOOR WONINGEN Opdrachtgever: FB Projectgegevens: testpand 1234AB Software: EPA-W Kernel 1.09 07-06-2007 Vabi Software

Nadere informatie

Rapportage energiebesparingsmonitor SHAERE 2013

Rapportage energiebesparingsmonitor SHAERE 2013 27 maart 2014 Rapportage energiebesparingsmonitor SHAERE 2013 Aedes vereniging van woningcorporaties Publicaties Postbus 29121, 2509 AC Den Haag 088 233 37 00 E-mail publicaties@aedes.nl 2/14 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Energiebesparing met mutatieaanpak

Energiebesparing met mutatieaanpak Thema uitgewerkt voor de corporatiesector: Energiebesparing met mutatieaanpak Bij planvorming voor energiebesparende maatregelen wordt vaak automatisch uitgegaan van een projectmatige complexgerichte aanpak.

Nadere informatie