NBVH Symposium 25 maart Ellen de Jong & Louis Crijns

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NBVH Symposium 25 maart Ellen de Jong & Louis Crijns"

Transcriptie

1 NBVH Symposium 25 maart 2017 Ellen de Jong & Louis Crijns

2 In elke Volwassene zit een Kind

3 Inner Child Therapie & Contextuele Therapie

4 Wat is Inner Child Therapie? Inner Child Therapie biedt een therapeutische visie van waaruit op respectvolle en veilige wijze gewerkt wordt met (traumatische) ervaringen uit de kindertijd, van baby tot puber/adolescent. Integratieve methodiek: verschillende therapeutische en psychologische benaderingen zijn met elkaar verbonden: transactionele analyse, hypnotherapie, regressietherapie, contextuele therapie, ontwikkelingspsychologie en interpersoonlijke neurobiologie.

5 Aangepast en gekwetst kind Ieder kind ontwikkelt (Overlevings-) Strategieën om met diverse situaties om te gaan. Zo ontstaat het Aangepast Kind (vaak o.b.v. opvoeding en sociaal leren). Ieder kind loopt kwetsuren op, door pijnlijke / traumatische ervaringen. Zo ontstaat het Gekwetst Kind (vaak o.b.v. concrete gebeurtenissen & incidenten).

6 Contextueel netwerk Kinderen maken deel uit van een gezins- en familiaal netwerk. In dit bredere netwerk is iedereen intergenerationeel met elkaar verbonden. De term contextueel verwijst naar deze dynamische verbondenheid van mensen met betekenisvolle relaties over generaties heen.

7 Contextuele Therapie De Hongaars/Amerikaans psychotherapeut Ivan Nagy heeft een methodiek ontworpen om met deze intergenerationele thema s te werken. Hij noemt deze werkwijze contextuele therapie.

8 Loyaliteit en Parentificatie

9 Existentiële Loyaliteit Volgens Nagy bestaat er een onverbrekelijke existentiële band tussen ouders en kinderen. Door het feit dat een kind het leven krijgt van zijn ouders ontstaat tussen hen een onomkeerbare band van wederzijdse rechten & verplichtingen, verdiensten & schulden die in de verdere relatie vorm krijgt. Loyaliteit beschouwt Nagy daarom niet als een gevoel maar als een zijnsgegeven.

10 Balans tussen geven en nemen Contextuele Therapie is ook en vooral een systemische benadering in het werken met cliënten. Deze systemische benadering wordt vaak samengevat met de woorden balans in beweging. Ieder kind is loyaal aan het in stand houden/hervinden van balans in het systeem en kiest hier een eigen rol.

11 Parentificatie (constructief) Er kunnen zich situaties voordoen waarbij een kind volwassen verantwoordelijkheden op zich neemt. Volgens Nagy hoeft dat niet altijd schadelijk te zijn: In tijden van ziekte of onvermogen van een van de ouders kan er een beroep gedaan worden op een kind waarbij ze verantwoordelijkheid op volwassen niveau draagt. Deze ervaring kan ertoe leiden dat de emotionele groei van het kind toeneemt. Daarom kan deze ervaring gezien worden als constructief.

12 Wanneer wordt parentificatie niet destructief? De vraag of parentificatie al dan niet destructief wordt ligt dus niet in de roloverschrijding als zodanig, maar in relationele factoren. Wanneer het kind erkenning krijgt voor haar helpende en ondersteunende beschikbaarheid wordt deze ervaring ingevoegd in toekomstig zelfvertrouwen en een gevoel van competentie.

13 Wanneer wordt parentificatie wel destructief? Pas onder bepaalde voorwaarden wordt parentificatie volgens Nagy destructief: Parentificatie wordt destructief als deze erkenning ontbreekt. Het onthouden van erkenning in combinatie met aantijgingen, die een schuldgevoel opwekken, hebben een grote destructieve en manipulatieve uitwerking. Hoe subtieler de schuld wordt opgelegd des te erger het kind gevangen zit in destructieve parentificatie.

14 Verinnerlijkte Interacties & Kindrollen

15 Interacties als verinnerlijkte interacties Als het gaat om interacties houdt de Contextuele Therapie zich bezig met de vraag hoe bepaalde communicatiepatronen binnen gezins- & familiaal verband doorwerken. Binnen Inner Child Therapie beschouwen we deze interacties als verinnerlijkte interacties.

16 Aandachtspunten bij verinnerlijkte interacties Bij Inner Child Werk letten we daarbij op de volgende punten: Hoe was de gehechtheidsrelatie? Het gaat hier om de manier waarop de gehechtheid met beide ouders en eventueel andere belangrijke volwassenen verlopen is. Daarnaast is de kindrol die iemand op zich genomen heeft binnen de gezinsconstellatie een punt van aandacht.

17 Rollen in de kindertijd: De Held De Held Meestal het oudste kind: verantwoordelijk, star, perfectionistisch, zelfbewust, controlerend, charmant, manipulatief, volwassen kind.

18 Rollen in de kindertijd: De Zondebok De Zondebok, Rebel Bij spanningen in het gezin leidt dit kind de aandacht af door negatief gedrag te tonen. Acting out, laat haar woede zien, haar weerstand, rebellie, kan fysiek gewelddadig zijn.

19 Rollen in de kindertijd: Het verloren Kind Het Verloren kind Dit kind is vaak heel competitief als het heel jong is, maar voelt zich overweldigd en krijgt minder aandacht vanwege andere kinderen in het gezin. Als die aandacht uitblijft compenseert dit kind dat door uit te blinken in uniek zijn. In negatieve zin verdwijnt dit kind, het vraagt nergens om; ze leeft in haar eigen fantasiewereld, verlegen, rustig, gereserveerd om conflicten en emotionele pijn te vermijden.

20 Rollen in de kindertijd: De Mascotte De Mascotte, de Clown Vaak het vierde kind. Dit kind doet alles om aandacht te trekken. Ze kan onderhouden door te amuseren, door humor, charme en aardig te zijn. Soms zal ze de aandacht trekken door hyperactief gedrag.

21 Rollen in de kindertijd: Het kind dat kind moet blijven Het kind dat kind moet blijven Dit kind maakt het de ouder mogelijk te blijven zorgen, het wordt klein gehouden. Vaak een van de jongere kinderen. Er is vaak ook sprake van een handicap of ziekte. Dit kind blijft extreem afhankelijk, heeft een vertraagde ontwikkeling.

22 Professionele attitude Bij Inner Child Therapie gaat het om kwetsbare en gekwetste innerlijke delen van de cliënt. Daarom speelt vertrouwen een centrale rol en is respect voor de grenzen van cliënt van het allerhoogste belang. In het verlengde daarvan moet regel 1 bij Inner Child therapie naar onze mening luiden: Nee is altijd nee!

23 Hoe werken we met deze thema s in Mogelijke interventies Biografisch interview, gezinstekening, hechtingsinterview om inzicht in gehechtheidsstijl, socialisatie en kindrol te ontwikkelen Passieve en actieve imaginatie Schrijven en tekenen met nietdominante hand Inner Child Therapie? Het werken met een combinatie van Mentale overtuigingen, Emoties en Somatics (MES-brug) Regressie om kwetsuren van het Inner Child te helen.

24 Met dank aan Trisha Caetano

De meerwaarde van het contextueel denkkader binnen de ouderenzorg

De meerwaarde van het contextueel denkkader binnen de ouderenzorg De meerwaarde van het contextueel denkkader binnen de ouderenzorg Claire Meire 2014 Een sterveling draagt zijn ouders op zijn schouders. Of niet op zijn schouders. In zijn binnenste. Zijn leven lang moet

Nadere informatie

Broers en zussen Hulpbronnen of struikelblokken?

Broers en zussen Hulpbronnen of struikelblokken? Broers en zussen Hulpbronnen of struikelblokken? Deel 1 Open dag 2018 Aline de Boer Levensgetuigen Levensgetuigen Eerste dimensie - Feiten Genen Gezinsgrootte Plek in de kinderrij Huwelijk Feesten, jubilea

Nadere informatie

COUNSELING EN THERAPIE Opleiding Inner Child Therapie

COUNSELING EN THERAPIE Opleiding Inner Child Therapie Succes wordt bepaald door de mate waarin we bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen communicatie COUNSELING EN THERAPIE Opleiding Inner Child Therapie Opleidingen en Bedrijfstrainingen

Nadere informatie

Contextuele Therapie. Een inleiding

Contextuele Therapie. Een inleiding Contextuele Therapie Een inleiding Ivan Boszormenyi-Nagy Ivan Boszormenyi-Nagy 1920-2007 2007 Ivan Boszormenyi-Nagy werd geboren op 19 mei 1920 in Boedapest. Hij werd psychiater en hoogleraar psychiatrie

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Oefeningen

Hoofdstuk 9 Oefeningen Hodstuk 9 De eerste stap in werken aan jezelf is ook meteen de belangrijkste stap: Het durven onderkennen van je innerlijke conflicten en dat je daardoor je emoties nog niet voor je kan laten werken. De

Nadere informatie

Definitie Huiselijk Geweld. Het raakt ons allemaal. Huiselijk Geweld categorieën. Wat is ouderenmishandeling?

Definitie Huiselijk Geweld. Het raakt ons allemaal. Huiselijk Geweld categorieën. Wat is ouderenmishandeling? Het raakt ons allemaal 45% van de mensen in Nederland is slachtoffer geweest van huiselijk geweld en/of kindermishandeling: Ook getuige van huiselijk geweld Wisselend slachtoffer/plegergedrag Definitie

Nadere informatie

Samenvatting Dit proefschrift beschrijft een aantal onderzoeken op het gebied van gehechtheid en psychosociaal functioneren in de volwassenheid. In hoofdstuk 1 wordt een overzicht gegeven van de gehechtheidstheorie.

Nadere informatie

Emotionele Balans. Een aantal psychologische stromingen onderscheiden tot wel acht basis of kern emoties.

Emotionele Balans. Een aantal psychologische stromingen onderscheiden tot wel acht basis of kern emoties. Emotionele Balans Werken met kern emoties in hulpverlenings en coaching processen Achtergrond informatie 1 Als het hulpverlenings proces zich richt op gevoelens, zijn het vaak niet de eigenlijke gevoelens

Nadere informatie

Hechtingsproblemen. Wat betekent dit en hoe ga je hiermee om?

Hechtingsproblemen. Wat betekent dit en hoe ga je hiermee om? Hechtingsproblemen Wat betekent dit en hoe ga je hiermee om? Even voorstellen. Vera Ram Orthopedagoog/ Zorgcoördinator (en lid van de directie) op de Mr de Jonghschool (cl 4, ZMOK) Eerder: leerkracht,

Nadere informatie

Sociaal wetenschappelijke theorieen

Sociaal wetenschappelijke theorieen Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Zorg Leermiddelen 26 November 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40617 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton

Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener. Hilde Delameillieure Foton Positie van meerzijdige partijdigheid als hulpverlener Hilde Delameillieure Foton Begrip uit contextuele therapie Meerzijdige partijdigheid of meerzijdig gerichte partijdigheid, of veelzijdige partijdigheid

Nadere informatie

Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden

Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden Kanker en Werk Begeleiding en Re-integratie Stap.nu in mogelijkheden Regionaal Genootschap Fysiotherapie Midden Nederland Zelfmanagement bij kanker De realiteit 100.000 nieuwe diagnoses in 2012 Het aantal

Nadere informatie

Ter Berken. Context: Volgorde: - Eetstoornissen - Vrouwen 15j-40j - Eigen keuze voor opname - Groepstherapie

Ter Berken. Context: Volgorde: - Eetstoornissen - Vrouwen 15j-40j - Eigen keuze voor opname - Groepstherapie Ter Berken Context: - Eetstoornissen - Vrouwen 15j-40j - Eigen keuze voor opname - Groepstherapie Volgorde: - Verpleegkundige - Psychologe - Psychomotorisch therapeute Verpleegkundige verzorging - Neutrale

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

De meervoudig gekwetste mens. Uitdagingen voor een passende verantwoordelijkheidsopname

De meervoudig gekwetste mens. Uitdagingen voor een passende verantwoordelijkheidsopname De meervoudig gekwetste mens Uitdagingen voor een passende verantwoordelijkheidsopname Armoede, uitsluiting, kwetsing Feiten Life-events Precaire levensomstan digheden Relationele breuken Structuren Uitsluitingsmechanismen

Nadere informatie

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Delen is Helen Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Rouw Is een natuurlijk proces, waarbij verdriet en eenzaamheid voorkomende gevoelens kunnen zijn. Verlies van gezondheid

Nadere informatie

ALS VERPLEEGKUNDIGE DE FAMILIE ZICHTBAAR MAKEN

ALS VERPLEEGKUNDIGE DE FAMILIE ZICHTBAAR MAKEN ALS VERPLEEGKUNDIGE DE FAMILIE ZICHTBAAR MAKEN Peter Verheyen Individuele-, gezins- en relatietherapie Met dank aan: Marijke Goedemé en Monique Michiels Je moet niet alleen, om de plek te bereiken thuis

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

2.1. Geven en ontvangen

2.1. Geven en ontvangen 2 Relationele ethiek In het vorige hoofdstuk werden vier belangrijke aspecten van het familie-erfgoed genoemd: erfelijke aanleg, sociale omgevingsfactoren, gebruiken en gewoonten, en normen en waarden.

Nadere informatie

Relationele ethiek en de vier dimensies

Relationele ethiek en de vier dimensies 7 2 Relationele ethiek en de vier dimensies 2.1 Inleiding 8 2.2 Geven en ontvangen 8 2.3 De vier dimensies van de relationele werkelijkheid 10 2.3.1 Eerste dimensie: de feiten 10 2.3.2 Tweede dimensie:

Nadere informatie

Ouder-kindbehandeling

Ouder-kindbehandeling Ouder-kindbehandeling (Gehechtheid en het vermogen tot mentaliseren ) Sandra Kleine, GZ-psycholoog/ IMH-specialist OCRN infantteam Groningen OCRN symposium 20 november 2018 Disclosure belangen spreker

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De Beleving uit zich in Gedrag en Vaardigheden

Hoofdstuk 4: De Beleving uit zich in Gedrag en Vaardigheden Hodstuk 4: Voor een geestelijk welbevinden van de wereld is het noodzakelijk dat we leren herkennen op welke manier onze capaciteiten en vaardigheden zijn beïnvloed, waardoor we bepaalde gedragingen onderdrukken

Nadere informatie

DE OUDER-KIND RELATIE EEN KWALITATIEVE ANALYSE VAN GESPREKKEN MET AWEL

DE OUDER-KIND RELATIE EEN KWALITATIEVE ANALYSE VAN GESPREKKEN MET AWEL DE OUDER-KIND RELATIE EEN KWALITATIEVE ANALYSE VAN GESPREKKEN MET AWEL HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe man en ik kan hem niet goed

Nadere informatie

Scheiding en kinderen

Scheiding en kinderen Scheiding en kinderen Dat ik van mijn vader hou, Doet moeder soms verdriet En dat ik van mijn moeder hou Dat weet mijn vader niet. Zo draag ik mijn geheimen mee En loop van hier naar daar. Nog altijd hou

Nadere informatie

Samen rouwen. Hoe u uw kind kunt helpen verlies draaglijk te maken

Samen rouwen. Hoe u uw kind kunt helpen verlies draaglijk te maken Samen rouwen Hoe u uw kind kunt helpen verlies draaglijk te maken Rouw De prijs die we betalen voor hechting Overlijden van een dierbare Gezondheidsproblemen (CVS, MS, afnemen zicht / gehoor etc.) Rouwen

Nadere informatie

Wat je zegt, ben je zelf De persoon van de hulpverlener als instrument voor professionele hulpverlening

Wat je zegt, ben je zelf De persoon van de hulpverlener als instrument voor professionele hulpverlening Wat je zegt, ben je zelf De persoon van de hulpverlener als instrument voor professionele hulpverlening Gedeelte van het Eindwerkstuk van Caroline Steman ter afsluiting van de Basisopleiding Contextuele

Nadere informatie

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding Week tegen de kindermishandeling Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden

Nadere informatie

Zelfbeschadiging bij leerlingen Een inleiding

Zelfbeschadiging bij leerlingen Een inleiding Nationaal congres leerlingbegeleiding Zelfbeschadiging bij leerlingen Een inleiding Zeist, 17 maart 1 Destructief gedrag Automutilatie Wat zijn de eerste woorden die bij je boven komen? Wat roept dat bij

Nadere informatie

COMPLEX TRAUMA. Symposium 25 februari 2019 Hand-out Drs. A. Oud

COMPLEX TRAUMA. Symposium 25 februari 2019 Hand-out Drs. A. Oud COMPLEX TRAUMA Symposium 25 februari 2019 Hand-out Drs. A. Oud HAND-OUT BIJ PRESENTATIE VAN AD OUD OVER COMPLEX TRAUMA Definitie van CT van Judith Herman (1997): 1. Geschiedenis van onderworpen zijn aan

Nadere informatie

CONTEXTUEEL, DUS KRACHTGERICHT WERKEN MET MEERVOUDIG KWETSBARE JONGEREN EN VOLWASSENEN

CONTEXTUEEL, DUS KRACHTGERICHT WERKEN MET MEERVOUDIG KWETSBARE JONGEREN EN VOLWASSENEN CONTEXTUEEL, DUS KRACHTGERICHT WERKEN MET MEERVOUDIG KWETSBARE JONGEREN EN VOLWASSENEN Studiedag Contextuele Counseling An Van Herck, 25 oktober 2016 Meervoudige kwetsbaarheid Gekwetst is iemand bij wie

Nadere informatie

Inge Glazemakers. Overzicht. Hoop en verwachting. Ouderschap en opvoeding

Inge Glazemakers. Overzicht. Hoop en verwachting. Ouderschap en opvoeding Overzicht Inge Glazemakers Onze hoop en verwachtingen Opvoeden bij kinderen met metabole aandoening: een extra uitdaging Gedrag van kinderen: wat opvoeden soms moeilijk maakt Wat is positief opvoeden?

Nadere informatie

Annah Planjer Klinisch psycholoog- psychotherapeut. Supervisor NVP (Volwassenen) en VKJP (Kinder &Jeugd)

Annah Planjer Klinisch psycholoog- psychotherapeut. Supervisor NVP (Volwassenen) en VKJP (Kinder &Jeugd) Spiegeltjes van Malkander : mentaliseren, gehechtheid en de therapeutische relatie. Annah Planjer Klinisch psycholoog- psychotherapeut Supervisor NVP (Volwassenen) en VKJP (Kinder &Jeugd) Mentaliseren:

Nadere informatie

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL.

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe

Nadere informatie

Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić

Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić Red cheeks, sweaty palms, and coy-smiles: The role of emotional and sociocognitive disturbances in child social anxiety M. Nikolić Rode wangen, zweethanden en coy-smiles: De rol van emotionele en socio-cognitieve

Nadere informatie

Vraag 4 Vul in het antwoordformulier in het schema in om welke vorm van mishandeling het gaat:

Vraag 4 Vul in het antwoordformulier in het schema in om welke vorm van mishandeling het gaat: Feedbackvragen Casus Janna Vraag 1 Lees de tekst Definitie van kindermishandeling en bekijk de Kennismaking en de scènes 1, 2 en 3. Beantwoord daarna de vraag. Welke van de volgende facetten of kenmerken

Nadere informatie

Als het misgaat.. bel ik jou Steun voor kinderen van 0-18 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. JSO Marjanne van Esveld

Als het misgaat.. bel ik jou Steun voor kinderen van 0-18 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. JSO Marjanne van Esveld Als het misgaat.. bel ik jou Steun voor kinderen van 0-18 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld JSO Marjanne van Esveld Programma Huiselijk geweld: beleving, cijfers, gevolgen, thema s Doelen

Nadere informatie

Mensvisie als uitgangspunt

Mensvisie als uitgangspunt Emotionele veerkracht in psychotherapie Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1: Mensvisie als uitgangspunt 17 Wat gebeurt er in therapie? 17 A. Mensvisie in pessotherapie 18 Belang van een mensvisie in therapie

Nadere informatie

Iedere mens heeft belangen en wenst dat anderen rekening houden met die belangen.

Iedere mens heeft belangen en wenst dat anderen rekening houden met die belangen. Studie-avond Verzoening, Protestantse Gemeente Boxtel 4 en 18 maart 2009 door drs. Werner van de Wouw, geestelijk verzorger en contextueel therapeut Voorstellen: In het dagelijks leven werk ik als hoofd

Nadere informatie

Competenties systeemtherapeutisch werker (STW) versie 15 januari 2015

Competenties systeemtherapeutisch werker (STW) versie 15 januari 2015 1 Competenties systeemtherapeutisch werker (STW) versie 15 januari 2015 Inleiding De NVRG maakt een onderscheid tussen de systeemtherapeut (ST) en de systeemtherapeutisch werker (STW). Beide profielen

Nadere informatie

Symbiose en autonomie

Symbiose en autonomie Symbiose en autonomie Een weg uit symbiosetrauma en destructieve afhankelijkheid Traumaopstellingen als nieuwe benadering Franz Ruppert Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 9 Bij de Nederlandse uitgave 14

Nadere informatie

Psychotherapie. brochure. Praktijk de Cocon

Psychotherapie. brochure. Praktijk de Cocon brochure Praktijk de Cocon Psychotherapie Brochure Psychotherapie helpt je af te rekenen met vervelende gevoelens, storende gedachten, sociale problemen, terugkerende problemen waar je veel last van hebt.

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

Rouw na een niet-natuurlijke dood

Rouw na een niet-natuurlijke dood Rouw na een niet-natuurlijke dood Yarden Symposium Afscheid na een niet-natuurlijke dood Donderdag 14 november 2013 Prof. dr. Paul Boelen Universiteit Utrecht Wat is rouw? Inhoud Wat is niet-natuurlijke

Nadere informatie

INTERVIEW door dr Sieberen Voordewind met Luuc Christiaanse

INTERVIEW door dr Sieberen Voordewind met Luuc Christiaanse INTERVIEW door dr Sieberen Voordewind met Luuc Christiaanse Werkplek: Adviescentrum Voor Preventieve Gezondheidszorg te Amstelveen Beroep: Coach/therapeut d.m.v. psychotherapie, hypnotherapie, Systemische

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan 2017-2018 Marianne Strijker- Borsje Inhoud Inleiding... 2 Grondslag... 2 4 opvoedingsdoelen... 2 Het bieden van een gevoel van emotionele en fysieke veiligheid... 3 Het bieden van

Nadere informatie

Samenvatting. Workshop 3: Sociale Weerbaarheidstraining. Esther Bressers

Samenvatting. Workshop 3: Sociale Weerbaarheidstraining. Esther Bressers Samenvatting Workshop 3: Sociale Weerbaarheidstraining Esther Bressers In de workshop Sociale weerbaarheidstraining werd samen met de deelnemers gezocht naar de wijzen waarop een weerbaarheidstraining

Nadere informatie

Trainer/ coach: Joost Leenders. Talentvolle ouders

Trainer/ coach: Joost Leenders. Talentvolle ouders Trainer/ coach: Joost Leenders Talentvolle ouders de talentenschijf Introductie Uw succesfactor Onbewuste loyaliteit Natuurlijke trouw aan ouders Dank voor de verzorging en overleven Ouderlijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

VK+ Zelfrapportage. Vragenlijst over veerkracht. Henk Smit

VK+ Zelfrapportage. Vragenlijst over veerkracht. Henk Smit VK+ Zelfrapportage Vragenlijst over veerkracht ID 255-17 Datum 26.05.2015 VK+ Inleiding 2 / 9 INLEIDING De VK+ is een vragenlijst die op basis van zelfrapportage de mentale veerkracht van volwassenen in

Nadere informatie

Wat betekent scheiden voor een kind?

Wat betekent scheiden voor een kind? Wat betekent scheiden voor een kind? Je hebt besloten om niet meer samen verder te gaan. Een scheiding kan veel gevolgen hebben: het verlies van je partner, contact met vrienden en/of familie, verandering

Nadere informatie

Grootouders in de scheidingsstorm reddingsboei en seingever?

Grootouders in de scheidingsstorm reddingsboei en seingever? Grootouders in de scheidingsstorm reddingsboei en seingever? Claire Wiewauters Pedagoge, psychotherapeute, onderzoeker 7/10/2014 1 De grootouders als betrokken partij Grootouders blijven de ouders van

Nadere informatie

1. een christelijk doekje voor het bloeden?

1. een christelijk doekje voor het bloeden? Samenvatting door I. 965 woorden 12 juni 2013 0 keer beoordeeld Vak Anders Vergeving 1. een christelijk doekje voor het bloeden? In de christelijke opvoeding en prediking + Bijbelse parabels wordt er veel

Nadere informatie

Tussen ziekte en het leven. Klaas-Jan Rodenburg Mei 2016

Tussen ziekte en het leven. Klaas-Jan Rodenburg Mei 2016 Tussen ziekte en het leven Klaas-Jan Rodenburg Mei 2016 Stellingen 1. Ik ben mijn overtuigingen of Mijn overtuigingen geven richting aan mijn leven 2. Ik denk dus ik besta of Mijn denken helpt mij om controle

Nadere informatie

Wanneer is een probleem niet van één mens alleen?

Wanneer is een probleem niet van één mens alleen? Wanneer is een probleem niet van één mens alleen? Voor huisartsen, verpleegkundigen, psychologen, advocaten & andere hulpverleners Soms ontmoet je cliënten/patiënten waarbij je vermoedt dat zij niet de

Nadere informatie

Balans tussen werk en thuis

Balans tussen werk en thuis Balans tussen werk en thuis Werkboek voor contextuele loopbaanbegeleiding Marianne Thans en Annet Lampe Narratio ISBN 978 90 5263 884 3 NUR: 740/711 2013 Uitgeverij Narratio, www.narratio.nl Tekstredactie:

Nadere informatie

CONTEXTUEEL PASTORAAT ~ INLEIDING

CONTEXTUEEL PASTORAAT ~ INLEIDING CONTEXTUEEL PASTORAAT ~ INLEIDING GRONDLEGGERS Contextuele therapie is mede ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse psychiater en gezinstherapeut Ivan Nagy (1920 2006). Hij combineerde inzichten uit de

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Bijlage 0. Systemisch Werk in de Praktijk. Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten

Bijlage 0. Systemisch Werk in de Praktijk. Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten Intensieve training inclusief intervisiebijeenkomsten Inleiding In de afgelopen 10 jaar wordt in de wereld van de therapie, training en coaching veel onderzocht, gepubliceerd en geëxperimenteerd met allerlei

Nadere informatie

LEZING. Ellen van Son - Zingevingstherapeute 24 juni 2014

LEZING. Ellen van Son - Zingevingstherapeute 24 juni 2014 LEZING De zin van durven zeggen Ellen van Son - Zingevingstherapeute 24 juni 2014 Even voorstellen Zingevingstherapeute en wiskundige Ik begeleid mensen die vragen over zichzelf en het leven hebben. De

Nadere informatie

HTS Report VK+ Vragenlijst over veerkracht. Jeroen de Vries ID Datum Zelfrapportage. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam

HTS Report VK+ Vragenlijst over veerkracht. Jeroen de Vries ID Datum Zelfrapportage. Hogrefe Uitgevers BV, Amsterdam VK+ Vragenlijst over veerkracht HTS Report ID 5105-7038 Datum 20.07.2017 Zelfrapportage INLEIDING VK+ 2/10 Inleiding De VK+ is een vragenlijst die op basis van zelfrapportage de mentale veerkracht van

Nadere informatie

Studie-avond Verzoening, Nuenen

Studie-avond Verzoening, Nuenen Studie-avond Verzoening, Nuenen Inleiding: Genogram: kind (broer- zus), ouders, grootouders/ partner eigen kinderen Balans van geven en ontvangen Geboorte: ouder geeft het leven kind staat in de schuld

Nadere informatie

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Hooggevoelige kinderen Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid deel 1 Oefening Uitleg hooggevoeligheid deel 2 Vragen Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid

Nadere informatie

Introductie. Katrien Zabeau. 9 oktober Symposium Opvoeden anno 2015

Introductie. Katrien Zabeau. 9 oktober Symposium Opvoeden anno 2015 Katrien Zabeau Symposium Opvoeden anno 2015 9 oktober 2015 Psychoanalytische pedagogiek: opvoedingsondersteuning en psychotherapie aan kinderen en jongeren (Een andere visie op de psychoanalytische pedagogiek:

Nadere informatie

Een Systeem Perspectief van Verslavingen. Lezing ter gelegenheid van 4-JeHerstel

Een Systeem Perspectief van Verslavingen. Lezing ter gelegenheid van 4-JeHerstel Een Systeem Perspectief van Verslavingen Lezing ter gelegenheid van 4-JeHerstel 1 Deze lezing is opgedragen Lois Wilson-Burnham Focus on what you can do, then do it with all your heart. Lois Wilson 2 Net

Nadere informatie

Transactionele Analyse. Transactionele analyse Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Transactionele Analyse. Transactionele analyse Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Transactionele analyse Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Transactionele analyse of TA is de term die gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie en tevens psychotherapeutische behandelmethode zoals

Nadere informatie

Mijn ouders zijn uit elkaar. Over gewone en moeizame aanpassing na scheiding.

Mijn ouders zijn uit elkaar. Over gewone en moeizame aanpassing na scheiding. Mijn ouders zijn uit elkaar. Over gewone en moeizame aanpassing na scheiding. Claire Wiewauters pedagoog psychotherapeut Opleiding en Kenniscentrum Gezinswetenschappen/Odisee 1 Verhaal van kennis, ervaring

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 13 Inleiding 15

Inhoud. Voorwoord 13 Inleiding 15 Inhoud Voorwoord 13 Inleiding 15 1 Een eerste oriëntatie 21 1 Algemene situering 21 2 Psychodynamische psychotherapie 29 3 De invloed van de setting 35 4 Steunende en ontdekkende groepstherapie 36 5 Daar

Nadere informatie

Seksueel misbruik, Signaleren en verwijzen

Seksueel misbruik, Signaleren en verwijzen Bron : CLAS, via Internet Uitgave : Auteur : Wim van Mulligen Seksueel misbruik, Signaleren en verwijzen Betrokkenen bij seksueel misbruik Seksueel misbruik maakt slachtoffers. Of het misbruik nu actueel

Nadere informatie

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze Tolstoj Anna Karenina Familiezorg Methode Familiezorg Relationeel werken Denken en handelen vanuit het

Nadere informatie

Casusconceptualisatie formulier

Casusconceptualisatie formulier Casusconceptualisatie formulier Naam therapeut. Datum: mei 2018 Initialen cliënte T. 17 jaar Korte omschrijving van de cliënt (zoals: leeftijd, huidige relaties en bezigheden, kinderen en enkele belangrijke

Nadere informatie

Kinderen en kanker in het gezin

Kinderen en kanker in het gezin Kinderen en kanker in het gezin Ze zegt altijd dat het goed gaat en dat geloof ik dus niet Ja, ok, maar wie brengt mij dan naar zwemles? Na een tijdje zag ik in dat ik kon bepalen in hoeverre de kanker

Nadere informatie

Burn-out. Alles wat u wou weten maar nog nooit durfde te vragen. Bart Vriesacker, preventiedeskundige psychosociale aspecten

Burn-out. Alles wat u wou weten maar nog nooit durfde te vragen. Bart Vriesacker, preventiedeskundige psychosociale aspecten Burn-out Alles wat u wou weten maar nog nooit durfde te vragen Bart Vriesacker, preventiedeskundige psychosociale aspecten Bart Vriesacker Psychosociaal preventiedeskundige CONTACT bart.vriesacker@mensura.be

Nadere informatie

Inhoud. Een woord van dank. Voorwoord door Justine van Lawick. Proloog. Situering van de opzet van dit boek

Inhoud. Een woord van dank. Voorwoord door Justine van Lawick. Proloog. Situering van de opzet van dit boek Inhoud Een woord van dank Voorwoord door Justine van Lawick Proloog Situering van de opzet van dit boek 11 13 15 17 1 Een samenvattend overzicht van de gehechtheidstheorie 23 1.1 In den beginne is er in

Nadere informatie

Het kind in de ouder Werken met schema s en modi bij ouders

Het kind in de ouder Werken met schema s en modi bij ouders Het kind in de ouder Werken met schema s en modi bij ouders Mieke Boots Marian Blokland 1. Ouderschematherapie Nog weinig rondom gepubliceerd of onderzocht een taal erbij vanuit de Transactionele Analyse

Nadere informatie

En ik dan? Workshop symposium Kind, Kerk en Echtscheiding 11 oktober 2017

En ik dan? Workshop symposium Kind, Kerk en Echtscheiding 11 oktober 2017 En ik dan? Workshop symposium Kind, Kerk en Echtscheiding 11 oktober 2017 Psalm 27: 10 Want mijn vader en mijn moeder hebben mij verlaten, maar de HEERE zal mij aannemen. Doelen workshop U weet wat echtscheiding

Nadere informatie

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen Gedrag kun je onderscheiden in drie bewegingen, gedragspatronen ontwikkeld in de kindertijd. Ze gaven ooit houvast maar beperken nu onze groei en ontwikkeling.

Nadere informatie

Groepswerk CMWW CMWW. Pr. Beatrixstraat 1a 6443 AK Brunssum Telefoonnr. 045-5250 250 Faxnr. 045-5250 086 E-mail info@cmww.nl Website www.cmww.

Groepswerk CMWW CMWW. Pr. Beatrixstraat 1a 6443 AK Brunssum Telefoonnr. 045-5250 250 Faxnr. 045-5250 086 E-mail info@cmww.nl Website www.cmww. CMWW Groepswerk CMWW Pr. Beatrixstraat 1a 6443 AK Brunssum Telefoonnr. 045-5250 250 Faxnr. 045-5250 086 E-mail info@cmww.nl Website www.cmww.nl Uitgave 28-06-07 Opvoedingsondersteuning Ouders van Pubers

Nadere informatie

INVISIBLE LOYALTIES Boszormenyi Nagy & Spark 1973

INVISIBLE LOYALTIES Boszormenyi Nagy & Spark 1973 WAT ZIE IK IN DE BLIK VAN DE ANDER? 20 e Ammy van Heusdenlezing 8 nov 2016 INVISIBLE LOYALTIES Boszormenyi Nagy & Spark 1973 Het belangrijkste criterium voor een familiegerichte benadering ligt in de vaardigheid

Nadere informatie

Kanker in het gezin als een steen in het water

Kanker in het gezin als een steen in het water NVPO Congres 16 maart Drs. Carine Kappeyne van de Coppello Drs. Anja van Onna Kanker in het gezin als een steen in het water als een steen in het water Agenda Kanker in het gezin: algemene informatie Ontwikkelingsfases

Nadere informatie

Leven is voortdurend afscheid nemen Verlieservaringen bekeken vanuit een contextueel kader

Leven is voortdurend afscheid nemen Verlieservaringen bekeken vanuit een contextueel kader Leven is voortdurend afscheid nemen Verlieservaringen bekeken vanuit een contextueel kader Door Petra Hofman Hoofdstuk 1 Verlieservaringen bekeken vanuit contextuele theorie Rouw is het geheel van reacties

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

Omgaan met stemmen horen. Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks

Omgaan met stemmen horen. Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks Omgaan met stemmen horen Sigrid van Deudekom en Jeanne Derks Hoort stemmen horen bij de Psychiatrie? Ja? Nee? JA Want: Het betreffen vocale, audiatieve hallucinaties. 85 % van de Mensen met een dissociatieve

Nadere informatie

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie Petri Embregts Participatie Geplande ratificatie VN verdrag voor rechten van mensen met beperking

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

OUDERS IN CONFLICT.. OVER DE ATTITUDE VAN DE THERAPEUT OVER HET HARDE WERK OM NIET MEEGEZOGEN TE WORDEN. 23 oktober 2017 Hasselt

OUDERS IN CONFLICT.. OVER DE ATTITUDE VAN DE THERAPEUT OVER HET HARDE WERK OM NIET MEEGEZOGEN TE WORDEN. 23 oktober 2017 Hasselt OUDERS IN CONFLICT.. OVER DE ATTITUDE VAN DE THERAPEUT OVER HET HARDE WERK OM NIET MEEGEZOGEN TE WORDEN 23 oktober 2017 Hasselt Om de sfeer te schetsen Geachte mevrouw Maes, Gisteren hebben wij B terug

Nadere informatie

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Inleiding - Stellingen. - Ontstaan psychiatrische aandoeningen. - Wat zien naastbetrokkenen. - Invloed van borderline op

Nadere informatie

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD

M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD P.J.J. Goossens Rn PhD APRN A. Kaasenbrood, MD, PhD De interventie Bed op Recept voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis laat patiënten groeien in autonomie, zelfmanagement en vaardigheden M. Helleman Rn MScN T. van Achterberg Rn PhD

Nadere informatie

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van

UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER. Het pedagogisch beleidsplan van UW KIND, ONS KLAVERTJE VIER Het pedagogisch beleidsplan van Wij willen u graag laten weten hoe wij bij Spelenderwijs ons werk doen. Daarom hebben we dit boekje met de basis van ons pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Psycholoog regionaal pijnbehandelnetwerk

Psycholoog regionaal pijnbehandelnetwerk Psycholoog regionaal pijnbehandelnetwerk Inleiding In deze folder kunt u lezen wat een eerstelijnspsycholoog bijdraagt aan de behandeling van patiënten met chronische pijnklachten. Aan de orde komen onder

Nadere informatie

Disclosure. Wie doorbreekt de cirkel van mishandeling? Kindermishandeling. Comorbiditeit. Prevalentie in Nederland. Prevalentie in Nederland

Disclosure. Wie doorbreekt de cirkel van mishandeling? Kindermishandeling. Comorbiditeit. Prevalentie in Nederland. Prevalentie in Nederland Disclosure Wie doorbreekt de cirkel van? Prof.dr. Lenneke Alink Kinder Kinder is elke vorm van voor een minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die

Nadere informatie

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1 Hoogbegaafdheid en Emotionele Intelligentie WUR 23-04-2018 Inhoud Wat is emotionele intelligentie? Relatie met IQ Waarom speciaal voor HB? Het EQi-2.0 model De vaardigheden www.riannevdven.nl Quotes over

Nadere informatie

Zwijgen over wat ons raakt, is het einde van onze vrijheid. Vertel jouw verhaal.

Zwijgen over wat ons raakt, is het einde van onze vrijheid. Vertel jouw verhaal. Zwijgen over wat ons raakt, is het einde van onze vrijheid. Vertel jouw verhaal. De schrijnende getuigenissen tijdens de actie #genoeggezwegen van Stichting Geboortebeweging tonen aan dat alle goede intenties

Nadere informatie

Minor Jeugdhulp Specialist. Les 37: Seksueel misbruik

Minor Jeugdhulp Specialist. Les 37: Seksueel misbruik Minor Jeugdhulp Specialist Les 37: Seksueel misbruik Doelen Student heeft een beeld van het ontstaan van seksueel misbruik. Student heeft beeld in stand houdende factoren seksueel misbruik Student heeft

Nadere informatie

WERKEN ROND MACHT EN ONMACHT 1

WERKEN ROND MACHT EN ONMACHT 1 WERKEN ROND MACHT EN ONMACHT 1 Doel Het doel is om met de cliënt(en) informatie te geven over macht, met hen te bekijken hoe zij macht ervaren, welke overlevingspatronen ze hiervoor hebben ontwikkeld en

Nadere informatie

Kinderen, kwetsbaar, gekwetst

Kinderen, kwetsbaar, gekwetst Kinderen, kwetsbaar, gekwetst Voorbij het slachtofferschap in de lijn van het contextuele denken en het salesiaanse opvoedingsproject Annemie Dillen Overgenomen uit: LOOTS, C., SCHAUMONT, C., (Red.), Kwetsbare

Nadere informatie

Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten. Joyce Vermeer 21 September 2018

Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten. Joyce Vermeer 21 September 2018 Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten Joyce Vermeer 21 September 2018 Oefening Ga eens met je blik naar binnen Let op de beweging van je adem. Hoe is het eigenlijk

Nadere informatie

Prikkelcurve: de verhouding prikkelintensiteit & prikkelkwaliteit

Prikkelcurve: de verhouding prikkelintensiteit & prikkelkwaliteit Prikkelcurve: de verhouding prikkelintensiteit & prikkelkwaliteit Frouke Vermeulen heeft in haar boek Vechten tegen Verveling, gevangen in een bore-out haar persoonlijke verhaal opgeschreven over onderprikkeling

Nadere informatie

Aspecten van partner relatie therapie bij complex trauma

Aspecten van partner relatie therapie bij complex trauma Aspecten van partner relatie therapie bij complex trauma Het emotionele kwetsbaarheid model en Effectief problemen oplossen Dr. Jos Truyens Klinisch psycholoog - Psychotherapeut Instituut Systemische Psychotherapie

Nadere informatie