Samenwerkingsovereenkomsten werkplekleren ter inspiratie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkingsovereenkomsten werkplekleren ter inspiratie"

Transcriptie

1 Samenwerkingsovereenkomsten werkplekleren ter inspiratie Achtergrondinformatie In een context van (toenemende) juridisering mag de juridische kant van werkplekleren niet onderbelicht blijven. De overheid investeerde de laatste jaren sterk in de uitbreiding van werkplekleren en de kwaliteitszorg ervan. Voor het voltijds secundair onderwijs en het secundair volwassenenonderwijs werd een omzendbrief, met inbegrip van een modelovereenkomst, voor werkplekleren gepubliceerd. Voor het hoger onderwijs en het hoger beroepsonderwijs werd alleen een inspiratietekst gemaakt. Voor deze instellingen, (met uitzondering van HBO5), is werkplekleren geen verplicht onderdeel van het curriculum en wil de overheid de instellingen dus niet belasten met extra regelgeving en richtlijnen. De inspiratietekst die werd gemaakt voor het hoger onderwijs is terug te vinden op de volgende website: Op deze website vind je ook modelovereenkomsten voor het secundair onderwijs en het volwassenenonderwijs. Deze modelovereenkomsten gaan uit van een zeer brede invulling van werkplekleren. Voor het hoger onderwijs bestaan er geen modelovereenkomsten. Het ontwerpen van zulke overeenkomsten behoort volledig tot de autonomie van de instellingen. Uiteraard moeten deze hierbij rekening houden met de (federale) regelgeving zoals de welzijnswet, de arbeidswetgeving, regelgeving rond het gezondheidstoezicht,

2 Aanleiding Hoewel er geen modelovereenkomsten voor werkplekleren in hoger onderwijs bestaan, zijn er heel wat vragen over de juridische kant van werkplekleren. Deze vragen gaan vooral over werkplekstudenten die aan werkplekleren doen op de eigen werkplek of m.a.w. een arbeidsovereenkomst hebben op die werkplek. De werkplekstudent heeft in die hoedanigheid een dubbele rol: als student én als werknemer. Doel Het is niet de bedoeling om modelovereenkomsten aan te reiken die in elke context van werkplekleren in hoger onderwijs toegepast kunnen worden. Ten eerste is er een grote verscheidenheid is aan sectoren, contexten, en zijn juridische richtlijnen afhankelijk van die specifieke context. Ten tweede heeft dit project niet als doelstelling om richtlijnen op te leggen gezien de autonomie van deze instellingen. Deze moeten samen met hun werkveldpartners bekijken welke afspraken in elke mate juridisch moeten worden dichtgetimmerd. Deze werkplekleerovereenkomsten willen vooral dienen als inspiratiebron en om partners wegwijs te maken in de juridische aspecten van werkplekleren. Hoe te gebruiken? De overeenkomsten reiken artikels en aandachtspunten aan die vanuit juridisch oogpunt nuttig zijn voor partners in werkplekleren. Deze overeenkomsten zijn niet als zodanig te kopiëren. Wel bieden ze mogelijke artikels die kunnen worden opgenomen of aandachtspunten die verder met de partners geconcretiseerd, aangevuld, verfijnd en/of aangevuld kunnen worden. Daarom zijn in de overeenkomsten expliciet aandachtspunten opgenomen. Dit symbool geeft aanwijzingen, verantwoordingen of aandachtspunten mee als wegwijzers bij het uitwerken van een werkplekleerovereenkomst. De betrokken partners nemen dan ook best een specialist in het arbeidsrecht onder de arm om zeker te zijn dat de concrete overeenkomsten juridisch correct en sluitend zijn. Waarom twee types van samenwerkingsovereenkomsten? Juridisch bestaat er een groot verschil tussen enerzijds een werkplekstudent die aan werkplekleren doet op de eigen werkplek en hier dus ook werknemer is en anderzijds de student die alleen in de rol van stagiair aan werkplekleren doet en niet als werknemer. Daarnaast is er ook een inhoudelijk verschil tussen bestaande stageovereenkomsten enerzijds en overeenkomsten voor werkplekleren zoals die in dit project werden vooropgesteld anderzijds (zie definitie werkplekleren). Daarom reiken we twee samenwerkingsovereenkomsten aan: een samenwerkingsovereenkomst werkplekleren voor werkplekstudenten met arbeidsovereenkomst; een samenwerkingsovereenkomst werkplekleren voor werkplekstudenten zonder arbeidsovereenkomst.

3 WERKPLEKLEEROVEREENKOMST (1) voor een werkplekstudent met arbeidsovereenkomst 1. Situering 1.1 Aard van de overeenkomst Werkplekleren staat voor leren op en via de leeromgeving van een reële werkplek (in casu: de eigen werkplek) die kadert in een bachelor- of banaba-opleiding van een onderwijsinstelling hoger onderwijs waarbij drie partners - de werkplekstudent, de werkplek en de onderwijsinstelling/ opleiding - zich engageren om de competenties van de werkplekstudent te ontwikkelen. De werkplekstudent realiseert een deel van zijn opleiding via werkplekleren op de werkplek waar hij als werknemer een arbeidscontract heeft. 1.2 Partners Deze overeenkomst wordt afgesloten tussen de volgende partners: Onderwijsinstelling Vertegenwoordigd door (naam, functie, tel, ): Werkplek: het bedrijf, organisatie of instelling waar de student een arbeidscontract heeft. Vertegenwoordigd door (naam, functie, tel, ): Werkplekstudent Studentnummer: 1.3 Omvang en tijdstip/periode werkplekleren (als student) 1. Het werkplekleren kent een totale omvang van: 2. Het werkplekleren vindt plaats in de volgende periode: 3. Het werkplekleren vindt telkens plaats op (weken/dagen/tijdstippen): 4. Het werkplekleren vindt plaats tijdens de activiteiten: in functie van de ontwikkeling van de competenties/leerdoelen:

4 Enkel indien werkplekleeractiviteiten niet samenvallen met het uurrooster en arbeidsactiviteiten zoals opgenomen in het arbeidscontract van de werknemer, dient hierboven best geconcretiseerd welke niet-bezoldigde werkplekleeractiviteiten (werkplekleren buiten de contractuele arbeidstijd) uitgevoerd zullen worden. Op die manier kan, in geval van betwisting (zie punt 2.1 en 2.2) uitgemaakt worden of de student op het tijdstip van de feiten als student dan wel als werknemer dient te worden beschouwd. 2. Voorwaarden bij het werkplekleren De werkplekstudent is met de werkplek verbonden door een arbeidscontract en is voor dit contract volledig afhankelijk van de werkplek wat betreft de arbeidswetgeving, het Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming (ARAB), de wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (Welzijnswet werknemers), de bescherming van de werknemers, 2.1 Arbeidsongevallenverzekering Tijdens de bezoldigde arbeidsactiviteit - activiteit tijdens het werkplekleren binnen de contractuele arbeidstijd - is de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever van toepassing. Tijdens de niet-bezoldigde arbeidsactiviteit - activiteit tijdens het werkplekleren buiten de contractuele arbeidstijd - is de arbeidsongevallenverzekering van de instelling hoger onderwijs van toepassing. Alleen als de werkplekstudent buiten zijn contractuele arbeidstijd nog werkplekleeractiviteiten uitvoert, geldt de arbeidsongevallenverzekering van de onderwijsinstelling. Dus enkel tijdens niet-bezoldigde arbeidsactiviteiten in het kader van werkplekleren kan dekking verleend worden door de arbeidsongevallenverzekering van de instelling hoger onderwijs. Daarom dat best een goed onderscheid gemaakt wordt (in 1.3) tussen de niet-bezoldigde werkplekleeractiviteiten (werkplekleren buiten de contactuele arbeidstijd) en de bezoldigde activiteiten (werkplekleeractiviteiten binnen de contractuele arbeidstijd). 2.2 Burgerlijke aansprakelijkheid De polis burgerlijke aansprakelijkheid van de hogescholen dekt de burgerlijke aansprakelijkheid van werkplekstudenten tijdens werkplekleeractiviteiten. De polis burgerlijke aansprakelijkheid van de werkplek dekt de burgerlijke aansprakelijkheid van werkplekstudenten voor activiteiten die vallen onder de arbeidsovereenkomst van de werkplekstudent. De polis burgerlijke aansprakelijkheid dekt de burgerlijke aansprakelijkheid van werkplekstudenten tijdens werkplekleeractiviteiten. Het feit dat een werkplekstudent aan werkplekleren doet op de werkplek waarmee hij reeds een arbeidsovereenkomst heeft, verandert niets aan dat principe. In de overeenkomst zou moeten verduidelijkt worden dat de burgerlijke aansprakelijkheid van de werkplekstudent tijdens zijn werkplekleeractiviteiten gedekt is door de polis BA van de instelling hoger onderwijs. Voor de activiteiten die vallen onder de arbeidsovereenkomst van de werkplekstudent / werknemer, dient uiteraard de polis van het bedrijf tussen te komen.

5 2.3 Afwezigheid Wanneer de werkplekstudent door ziekte en/of andere omstandigheden niet aanwezig kan zijn op de werkplek voor wat betreft de afgesproken periode, informeert de werkplekstudent zowel de opleiding als de werkplek. Voeg eventueel verdere concrete afspraken bij in het werkplekleerprogramma. 2.4 Betwistingen Bij betwistingen over het niet naleven van deze overeenkomst wordt getracht om in onderling overleg tot een oplossing te komen. 2.5 Einde van de overeenkomst Deze leerwerkplekovereenkomst eindigt : bij goedvinden van de drie partners; door het verstrijken van de in deze overeenkomst vermelde duur; in geval van opschorting van de arbeidsovereenkomst. In geval van opschorting van de arbeidsovereenkomst, kan de student eventueel overschakelen op de werkplekovereenkomst voor de werkplekstudent zonder arbeidsovereenkomst. 2.6 Deontologie De werkplekstudent, de werkplek en de opleiding zijn gebonden aan geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van werkplekleren verkrijgen en alles waarvan zij het vertrouwelijke karakter moeten begrijpen. De werkplekstudent gebruikt fictieve namen en bewaakt de anonimiteit (vb. verslagen, beroepsprodukten, supervisie ) van informatie die hij in het kader van werkplekleren gebruikt in de opleiding. De werkplekstudent leeft de deontologische afspraken van de opleiding en van de werkplek na en eventuele specifieke afspraken die gemaakt werden tussen werkplek en opleiding: Opleiding en werkplek maken afspraken rond deontologische regels. De werkplekstudent respecteert in de regel zowel de deontologische regels van de werkplek als die van de opleiding. Opleiding en werkplek maken afspraken over die regels waar opleiding en werkplek tegenstrijdigheden bevatten (vb. andere regels hebben m.b.t. het gebruik van het Nederlands). 2.7 Veiligheid Indien zich specifiek situaties voordoen die niet gelden voor de activiteiten van het arbeidscontract maar die wel opgaan voor de werkplekleeractiviteiten, dienen bijkomende veiligheidsvoorzorgen genomen te worden.

6 3. Engagementen 3.1 De werkplek De werkplek zorgt voor de nodige organisatorische, praktische, faciliteiten om werkplekleren te realiseren (toegang tot informatie, middelen, materialen, instrumenten, mensen, overlegfora, ). De werkplek ondersteunt en begeleidt de student in zijn competentie-ontwikkeling conform het programma en de invulling van het werkplekleren (zie eventueel in bijlage). De werkplek verzamelt informatie over de competentieontwikkeling van de student om te komen tot een beoordeling. 3.2 De opleiding De opleiding zorgt voor de nodige organisatorische, praktische, faciliteiten om het werkplekleren te realiseren (vb. aanstellen van een ankerfiguur). De opleiding ondersteunt en begeleidt de student in zijn competentie-ontwikkeling conform het programma en de invulling van het werkplekleren (zie eventueel in bijlage). De opleiding draagt bij tot de beoordeling van de competentie-ontwikkeling van de werkplekstudent en heeft de eindverantwoordelijkheid voor de evaluatie. 3.3 De werkplekstudent De werkplekstudent maakt op een respectvolle manier gebruik van de faciliteiten in het kader van werkplekleren. De werkstudent engageert zich om de competenties te ontwikkelen conform het programma en de invulling van het werkplekleren (zie eventueel in bijlage). De werkplekstudent verzamelt informatie over zijn competentie-ontwikkeling om te komen tot een beoordeling. 3.4 De partners De partners nemen deze engagementen op en wijzen ze toe aan personeelsleden. De partners concretiseren het werkplekleren in onderling overleg (wanneer, hoe, wie, ). De partners treden in dialoog over het werkplekleren (inhoudelijke expertisedeling, begeleiding, evaluatie, ). Het bestaan van deze overeenkomst sluit niet uit dat partners met derden overeenkomsten afsluiten en kan dus niet als een exclusiviteitsovereenkomst worden beschouwd. Gelieve 3 exemplaren* te tekenen door/voor: Student Werkplek Opleiding/instelling datum datum datum handtekening handtekening handtekening naam naam naam * 1 exemplaar voor werkplekstudent, 1 exemplaar voor opleiding/instelling, 1 exemplaar voor werkplek

7 WERKPLEKLEEROVEREENKOMST (2) voor werkplekstudent zonder arbeidsovereenkomst 1. Situering 1.1 Aard van de overeenkomst Werkplekleren staat voor leren op en via de leeromgeving van een reële werkplek (in casu: waar hij niet als werknemer tewerkgesteld is) die kadert in de bachelor- of banaba-opleiding (schrap wat past): van de onderwijsinstelling hoger onderwijs waarbij drie partners - de werkplekstudent, de werkplek en de onderwijsinstelling / opleiding - zich engageren om de competenties van de werkplekstudent te ontwikkelen. De werkplekstudent realiseert een deel van zijn opleiding via werkplekleren op de werkplek waar hij geen arbeidsovereenkomst heeft. 1.2 Partners Deze overeenkomst wordt afgesloten tussen de volgende partners: Onderwijsinstelling Vertegenwoordigd door (naam, functie, tel, ): Werkplek: het bedrijf, organisatie of instelling waar de student een arbeidscontract heeft. Vertegenwoordigd door (naam, functie, tel, ): Werkplekstudent Studentnummer: 1.3 Omvang en tijdstip/periode werkplekleren 1. Het werkplekleren kent een totale omvang van: 2. Het werkplekleren vindt plaats in de volgende periode: 3. Het werkplekleren vindt telkens plaats op (weken/dagen/tijdstippen): 4. Het werkplekleren vindt plaats tijdens de volgende activiteiten: en/of tijdens de ontwikkeling van de volgende competenties/leerdoelen:

8 Concretiseer in de mate van het mogelijke de omvang (1), de begin- en einddatum (2) en het tijdstip vb. maandag en/of dinsdag (3). Voor een aantal opleidingen/werkplekken is het evidenter om tijdstip/periode te definiëren door middel van de activiteiten en/of competenties (4). 2. Voorwaarden bij het werkplekleren 2.1 Arbeidsongevallenverzekering en burgerlijke aansprakelijkheid Gedurende de uitvoering van deze overeenkomst blijft de werkplekstudent verzekerd door de opleidingsinstelling als volgt: tegen lichamelijke ongevallen zowel tijdens het werkplekleren als op de weg van en naar de werkplek, volgens de waarborgen opgenomen in de polis (nummer) onderschreven bij.(naam verzekeraar) In geval van burgerlijke aansprakelijkheid tijdens het werkplekleren bij (naam) onder de polis (nummer). 2.2 Afwezigheid Wanneer de werkplekstudent door ziekte en/of andere omstandigheden niet aanwezig kan zijn op de werkplek voor wat betreft de afgesproken periode, informeert de werkplekstudent zowel de opleiding als de werkplek. Voeg eventueel verdere concrete afspraken bij in het werkplekleerprogramma. 2.3 Betwistingen Bij betwistingen over het niet naleven van deze overeenkomst wordt getracht om in onderling overleg tot een oplossing te komen. Indien dit niet lukt, stellen de drie partijen in onderling overleg een bemiddelaar aan. 2.4 Einde van de overeenkomst Deze leerwerkplekovereenkomst eindigt: bij goedvinden van de drie partners; door het verstrijken van de in deze overeenkomst vermelde duur. 2.5 Deontologie De werkplekstudent, de werkplek en de opleiding zijn gebonden aan geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van werkplekleren hebben verkregen en alles waarvan zij het vertrouwelijke karakter moeten begrijpen. De werkplekstudent gebruikt fictieve namen en bewaakt de anonimiteit (vb. verslagen, beroepsprodukten, supervisie ). De werkplekstudent leeft de deontologische afspraken tussen de opleiding en de werkplek na: Opleiding en werkplek maken afspraken rond deontologische regels. De werkplekstudent respecteert in de regel zowel de deontologische regels van de werkplek als die van de opleiding. Opleiding en werkplek maken afspraken over die regels waar opleiding en werkplek tegenstrijdigheden bevatten (vb. stel dat werkplek en opleiding andere regels hebben m.b.t. gebruik van het Nederlands.)

9 2.6 Vergoeding De werkplekstudent ontvangt geen bezoldiging of vergoeding voor het werkplekleren. Werkplek en opleiding maken duidelijke afspraken rond: onkostenvergoeding, middagmaal, overnachting, gebruik bedrijfswagen (al dan niet onder begeleiding), gebruik van beroepsproducten en diensten, 2.7 Veiligheid De werkplek past de bepalingen van de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en in het bijzonder het KB van 21 september 2004 toe. De werkplek informeert de opleidingsinstelling en werkplekstudent van de resultaten van de risicoanalyse (door het invullen van werkpostfiche) en deelt eveneens de gegevens mee van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer die aan de werkplek verbonden is. 1. Als op basis daarvan blijkt dat er een gezondheidstoezicht noodzakelijk is, voert de volgende instantie het gezondheidstoezicht uit:. 2. De geeft de opdracht dit gezondheidstoezicht te laten uitvoeren. 3. De overhandigt het formulier voor de gezondheidsbeoordeling aan de werkplek. Werkplek en opleiding maken duidelijke afspraken over: wie (indien de risico-analyse dit aangeeft) het gezondheidstoezicht uitvoert: de werkplek of de preventiedienst waarbij de opleidingsinstelling aangesloten is (1); wie de opdracht geeft om dit gezondheidstoezicht te laten uitvoeren: opleiding of werkplek (2); wie het formulier voor gezondheidsbeoordeling aan de werkplek overhandigt: opleiding of werkplekstudent (3).

10 3 Engagementen 3.1 De werkplek De werkplek zorgt voor de nodige organisatorische, praktische, faciliteiten om werkplekleren te realiseren (toegang tot informatie, middelen, materialen, instrumenten, mensen, overlegfora, ). De werkplek ondersteunt en begeleidt de student in zijn competentie-ontwikkeling conform de concrete invulling van het werkplekleren programma (zie eventueel werkplekleerprogramma in bijlage). De werkplek verzamelt informatie over de competentieontwikkeling van de student om te komen tot een beoordeling. 3.2 De opleiding De opleiding zorgt voor de nodige organisatorische, praktische, faciliteiten om het werkplekleren te realiseren (vb. aanstellen van ankerfiguur). De opleiding ondersteunt en begeleidt de student in zijn competentie-ontwikkeling conform het programma en de invulling van het werkplekleren (zie eventueel in bijlage). De opleiding draagt bij tot de beoordeling van de competentie-ontwikkeling van de werkplekstudent en heeft de eindverantwoordelijkheid voor de evaluatie. 3.3 De werkplekstudent De werkplekstudent maakt op een respectvolle manier gebruik van de faciliteiten in het kader van werkplekleren. De werkstudent engageert zich om de competenties te ontwikkelen conform het programma en de invulling van het werkplekleren (zie eventueel in bijlage). De werkplekstudent verzamelt informatie over zijn competentieontwikkeling om te komen tot een beoordeling. 3.4 De partners De partners nemen deze engagementen op en wijzen ze toe aan personeelsleden. De partners concretiseren het werkplekleren in onderling overleg (wanneer, hoe, door wie, ). De opleiding en werkplekstudent respecteren het arbeidsreglement van de werkplek, doch enkel voor zover het gaat om bepalingen die voor hen relevant zijn (vb. niet de bepalingen i.v.m. betalingen van het loon, gunstiger opzeggingstermijnen, ). De drie partners engageren zich om in dialoog te treden over het werkplekleren en de bijhorende visie. Het bestaan van deze overeenkomst sluit niet uit dat partners met derden overeenkomsten afsluiten en kan dus niet als een exclusiviteitsovereenkomst worden beschouwd. Gelieve 3 exemplaren* te tekenen door/voor: Student Werkplek Opleiding/instelling datum datum datum handtekening handtekening handtekening naam naam naam * 1 exemplaar voor werkplekstudent, 1 exemplaar voor opleiding/instelling, 1 exemplaar voor werkplek

RAAMOVEREENKOMST

RAAMOVEREENKOMST RAAMOVEREENKOMST 2017-2018 Preservicetraining (stage) Professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Tussen De opleidingsinstelling Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: Secundair

Nadere informatie

Individuele stageovereenkomst

Individuele stageovereenkomst Individuele stageovereenkomst Tussen Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel, met zetel te 2440 Geel, Dokter Sanodreef 4, met KBO-nummer 0850465613, vertegenwoordigd door de heer Pieter Jans, Administrateur-generaal,

Nadere informatie

Individuele stageovereenkomst

Individuele stageovereenkomst Individuele stageovereenkomst Tussen Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel, met zetel te 2440 Geel, Dokter Sanodreef 4, met KBO-nummer 0850465613, vertegenwoordigd door de heer Pieter Jans, Administrateur-generaal,

Nadere informatie

STAGEOVEREENKOMST

STAGEOVEREENKOMST Specifieke Lerarenopleiding KU Leuven Academisch Vormingscentrum voor Leraren Krakenstraat 3 - bus 5205 3000 Leuven STAGEOVEREENKOMST 2016-2017 Preservicetraining (stage) Specifieke Lerarenopleiding Gegevens

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR EEN INNOVATIESTAGE IN HET KADER VAN HET POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN

OVEREENKOMST VOOR EEN INNOVATIESTAGE IN HET KADER VAN HET POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN OVEREENKOMST VOOR EEN INNOVATIESTAGE IN HET KADER VAN HET POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN - Gegevens organisatie/ bedrijf..... Adres maatschappelijke zetel: Ondernemingsnummer:.. Hierbij vertegenwoordigd

Nadere informatie

Werkplekleerovereenkomst Bachelor na bachelor Zorgverbreding en remediërend leren

Werkplekleerovereenkomst Bachelor na bachelor Zorgverbreding en remediërend leren UC Leuven Limburg Lerarenopleiding Campus Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt 011 180 500 Werkplekleerovereenkomst 2018 2019 Bachelor na bachelor Zorgverbreding en remediërend leren Tussen De opleidingsinstelling

Nadere informatie

Werkplekleren: Contract. Studiegebied Mechanica-elektriciteit Opleiding Residentieel elektrotechnisch installateur BO ME 20

Werkplekleren: Contract. Studiegebied Mechanica-elektriciteit Opleiding Residentieel elektrotechnisch installateur BO ME 20 CVO VIVO Scheutistenlaan 12 8500 Kortrijk Tel. 056 23 66 62 Info@cvovivo.be http://www.cvovivo.be Werkplekleren: Contract Studiegebied Mechanica-elektriciteit Opleiding Residentieel elektrotechnisch installateur

Nadere informatie

INDIVIDUELE STAGEOVEREENKOMST

INDIVIDUELE STAGEOVEREENKOMST Ondergetekende partijen INDIVIDUELE STAGEOVEREENKOMST de stageplaats Naam:.. Adres:.... Tel:... E-mail:... Instellingsnummer/ondernemingsnummer:. hieronder stagegever genoemd, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN

OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN - Gegevens organisatie/ bedrijf Naam:..... Adres maatschappelijke zetel: Ondernemingsnummer: Hierbij vertegenwoordigd door:... Functie vertegenwoordiger:.....

Nadere informatie

Stageovereenkomst voor een onbezoldigde preservice stage in de lerarenopleiding

Stageovereenkomst voor een onbezoldigde preservice stage in de lerarenopleiding FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Lerarenopleiding Stageovereenkomst voor een onbezoldigde preservice stage in de lerarenopleiding Tussen (naam school/inrichtende macht) met maatschappelijke

Nadere informatie

I n f o r m a t i e b r o c h u r e W E R K P L E K L E R E N

I n f o r m a t i e b r o c h u r e W E R K P L E K L E R E N Academiejaar 2017-2018 B A C H E L O R I N D E O R T H O P E D A G O G I E I n f o r m a t i e b r o c h u r e W E R K P L E K L E R E N S T U W E R UC Leuven-Limburg Bachelor orthopedagogie Groep Gezondheid

Nadere informatie

Stageovereenkomst voor een onbezoldigde preservice stage in de lerarenopleiding

Stageovereenkomst voor een onbezoldigde preservice stage in de lerarenopleiding FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Lerarenopleiding Stageovereenkomst voor een onbezoldigde preservice stage in de lerarenopleiding De stageovereenkomst wordt vóór 1 november 2008 afgesloten.

Nadere informatie

LIO-BAANOVEREENKOMST 2014-2015

LIO-BAANOVEREENKOMST 2014-2015 Specifieke Lerarenopleiding KULeuven Academisch Vormingscentrum voor Leraren (AVL) Krakenstraat 3 - bus 5205 3000 Leuven LIO-BAANOVEREENKOMST 2014-2015 Inservicetraining (stage) Specifieke Lerarenopleiding

Nadere informatie

LIO-BAANOVEREENKOMST

LIO-BAANOVEREENKOMST Specifieke Lerarenopleiding KULeuven Academisch Vormingscentrum voor Leraren (AVL) Krakenstraat 3 - bus 5205 3000 Leuven LIO-BAANOVEREENKOMST 2016-2017 Inservicetraining (stage) Specifieke Lerarenopleiding

Nadere informatie

Stagecontract Stage studenten Professionele Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind

Stagecontract Stage studenten Professionele Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind Stagecontract 2018-2019 Stage studenten Professionele Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind Contactgegevens opleiding: Bachelor in de Pedagogie van het jonge kind Campus Sint-Amandsberg J. Gerardstraat

Nadere informatie

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst.

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. Hoewel de wet het ons niet letterlijk verplicht om een informatienota op te stellen,

Nadere informatie

LIO-BAANOVEREENKOMST 20.. - 20..

LIO-BAANOVEREENKOMST 20.. - 20.. (Logo Opleidingsinstelling) (Gegevens opleidingsinstelling) (Logo van eigen ENW/RP) (naam - adres telefoon/fax - website) LIO-BAANOVEREENKOMST 20.. - 20.. Inservicetraining (stage) Specifieke Lerarenopleiding

Nadere informatie

OVEREENKOMST WERKPLEKLEREN

OVEREENKOMST WERKPLEKLEREN Betrokken partijen, 1. Eindhoven School of Education, verder te noemen ESoE, onderdeel van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vertegenwoordigd door Mw. Drs. M. Gardenier Opleidingscoördinator

Nadere informatie

VRIJWILLIGE STAGEOVEREENKOMST (ONBEZOLDIGD)

VRIJWILLIGE STAGEOVEREENKOMST (ONBEZOLDIGD) VRIJWILLIGE STAGEOVEREENKOMST (ONBEZOLDIGD) Voor personen die ingeschreven zijn als student aan de Universiteit Gent en die in het kader van hun universitaire studies bij een bedrijf of andere overheidsinstelling

Nadere informatie

LEERWERKOVEREENKOMST MINOR SEN

LEERWERKOVEREENKOMST MINOR SEN LEERWERKOVEREENKOMST MINOR SEN 2016-2017 Beste student(e), deze leerwerkovereenkomst is de formele overeenkomst tussen de student, de opleidingsschool en Hogeschool Utrecht. Deze dien je te lezen, in te

Nadere informatie

PRO_15_Buitenschoolse praktijkopleiding

PRO_15_Buitenschoolse praktijkopleiding PRO_15_Buitenschoolse praktijkopleiding 27-10-2015 Gemeenschappelijke preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Definitie 3 2. Doel 3 3. Wetgeving 3 4. Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden?

Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Studentenarbeid: waarmee moet u rekening houden? Ms. Leen Biesemans Legal Consultant leen.biesemans@groups.be De zomermaanden, waarin veel van uw werknemers verlof opnemen, kunnen voor u de ideale gelegenheid

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding

Stageovereenkomst. Ondergetekenden. Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. 1. Naam school en opleiding Stageovereenkomst Ondergetekenden 1. Naam school en opleiding Gevestigd te Vertegenwoordigd door In de functie van Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Rotterdam Mevr. K. Buijs

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S )

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S ) Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S. 4.10.2004; erratum: B.S. 3.1.2005) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 30 september 2005 (B.S. 13.10.2005,

Nadere informatie

LIOBAANOVEREENKOMST Inservicetraining. Specifieke Lerarenopleiding

LIOBAANOVEREENKOMST Inservicetraining. Specifieke Lerarenopleiding CVO-VTI-Leuven Dekenstraat 3 3000 Leuven Tel 016 31 97 70 Fax 016 20 51 20 www.cvovtileuven.be LIOBAANOVEREENKOMST 20.. - 20.. Inservicetraining Specifieke Lerarenopleiding Tussen CVO-VTI-Leuven,, Dekenstraat

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar De ondergetekenden: Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2016-2017 1. naam school/bevoegd gezag: Het Kwadrant gevestigd te: Thornstraat 7 6004 JP WEERT 0495-513666 vertegenwoordigd door:.

Nadere informatie

Werkplekleren: stagebundel Secundair volwassenonderwijs

Werkplekleren: stagebundel Secundair volwassenonderwijs Scheutistenlaan 12 Werkplekleren: stagebundel Secundair volwassenonderwijs Studiegebied Mechanica - Elektriciteit Opleiding Residentieel Elektrotechnisch Installateur 2015/1203/6//D Module Werkplekleren

Nadere informatie

STAGEOVEREENKOMST STUDENTEN IN HET KADER VAN HUN OPLEIDING

STAGEOVEREENKOMST STUDENTEN IN HET KADER VAN HUN OPLEIDING STAGEOVEREENKOMST STUDENTEN IN HET KADER VAN HUN OPLEIDING Tussen: 1. (naam + evt. rechtsvorm van de stageplaats), met maatschappelijke zetel te. rechtsgeldig vertegenwoordigd door.. hierna genoemd " de

Nadere informatie

Welzijn op het werk voor leerlingen, studenten en cursisten die stage lopen

Welzijn op het werk voor leerlingen, studenten en cursisten die stage lopen Bijlage 1 bij omzendbrief SO/2002/09 Welzijn op het werk voor leerlingen, studenten en cursisten die stage lopen 1. Wet- en regelgeving. Een leerling secundair onderwijs, een student hoger onderwijs, een

Nadere informatie

Personeelslid van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, die de studentstagiair tijdens de stage daadwerkelijk begeleidt.

Personeelslid van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, die de studentstagiair tijdens de stage daadwerkelijk begeleidt. Bijlage L stagereglement opleiding muziek Hoofdstuk 1 Omschrijvingen Art. 1 Stage Stage is een opleidingsonderdeel, deel van een opleidingsonderdeel of een onderwijsactiviteit, waarbij een student gedurende

Nadere informatie

LiO Contract 2 Stageovereenkomst Leraar in Opleiding (onbetaald: met en zonder vergoeding) Pabo HvA, Onderwijs en Opvoeding

LiO Contract 2 Stageovereenkomst Leraar in Opleiding (onbetaald: met en zonder vergoeding) Pabo HvA, Onderwijs en Opvoeding LiO Contract 2 Stageovereenkomst Leraar in Opleiding (onbetaald: met en zonder vergoeding) Je kunt het contract ook digitaal invullen. Vervolgens kun je het printen om te (laten) tekenen. Partijen Leraar

Nadere informatie

BIJLAGE 3 : Stagereglement (bindend voor alle scholen en structuuronderdelen) STAGEREGLEMENT

BIJLAGE 3 : Stagereglement (bindend voor alle scholen en structuuronderdelen) STAGEREGLEMENT BIJLAGE 3 : Stagereglement (bindend voor alle scholen en structuuronderdelen) STAGEREGLEMENT Artikel 1. Tenzij anders vermeld, is dit reglement van toepassing : - op alle leerlingen van het voltijds secundair

Nadere informatie

STAGEOVEREENKOMST WERKPLEKLEREN RETAILMANAGEMENT. 1. Het bedrijf,... gevestigd te.. vertegenwoordigd door... 3. De student,...

STAGEOVEREENKOMST WERKPLEKLEREN RETAILMANAGEMENT. 1. Het bedrijf,... gevestigd te.. vertegenwoordigd door... 3. De student,... Faculteit FBO Campus Schoonmeersen Valentin Vaerwyckweg 1, 9000 Gent T +32 9 243 22 00 fbo@hogent.be www.hogent.be/fbo STAGEOVEREENKOMST WERKPLEKLEREN RETAILMANAGEMENT Tussen 1. Het bedrijf,... gevestigd

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen. vertegenwoordigd door... hierna genoemd, de werkgever, enerzijds en. geboren te... op... hierna genoemd, de student, anderzijds wordt overeengekomen wat volgt

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst - Student

Arbeidsovereenkomst - Student Arbeidsovereenkomst - Student Tussen vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds, en verder genoemd de student, anderzijds, wordt overeengekomen wat volgt: Artikel 1 - Taakomschrijving

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

LEERWERKOVEREENKOMST Educatieve minor beroepsonderwijs,

LEERWERKOVEREENKOMST Educatieve minor beroepsonderwijs, LEERWERKOVEREENKOMST Educatieve minor beroepsonderwijs, 2018-2019 Beste student(e), deze leerwerkovereenkomst is de formele overeenkomst tussen de student, de opleidingsschool en Hogeschool Utrecht. Deze

Nadere informatie

Het wettelijk kader van de stagiair in het bedrijf. Het verschil tussen gewestelijke en federale wetgeving leerling en stagiair voltijds en deeltijds

Het wettelijk kader van de stagiair in het bedrijf. Het verschil tussen gewestelijke en federale wetgeving leerling en stagiair voltijds en deeltijds Het wettelijk kader van de stagiair in het bedrijf Het verschil tussen gewestelijke en federale wetgeving leerling en stagiair voltijds en deeltijds KB s en decreten Welzijnswet : KB s Onderwijswet : decreten

Nadere informatie

Personeelslid van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, die de studentstagiair tijdens de stage daadwerkelijk begeleidt.

Personeelslid van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, die de studentstagiair tijdens de stage daadwerkelijk begeleidt. reglement STAGEREGLEMENT versie Koninklijke Academie voor Schone Kunsten 2013-2014 pagina s 7 Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Geldig voor academiejaar 2013-2014 Hoofdstuk 1 Omschrijvingen Art.

Nadere informatie

Leren op de werkvloer

Leren op de werkvloer Leren op de werkvloer Jong en welzijn op het werk: hoe combineren? 9 oktober 2017 Pieter Michiel Vermaut Prebes West Vlaanderen 1 KB s? Leercontract? Arbeid op school? Medisch toezicht? Opleidingstrajecten?

Nadere informatie

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2015-2016

Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2015-2016 De ondergetekenden: Stageovereenkomst Stichting LVO Het Kwadrant Schooljaar 2015-2016 1. naam school/bevoegd gezag: Het Kwadrant gevestigd te: Thornstraat 7 6004 JP WEERT 0495-513666 vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

LEERWERKOVEREENKOMST Educatieve minor beroepsonderwijs,

LEERWERKOVEREENKOMST Educatieve minor beroepsonderwijs, LEERWERKOVEREENKOMST Educatieve minor beroepsonderwijs, 2015-2016 Beste student(e), deze leerwerkovereenkomst is de formele overeenkomst tussen de student, de opleidingsschool en Hogeschool Utrecht. Deze

Nadere informatie

Overeenkomst ter vervanging

Overeenkomst ter vervanging Overeenkomst ter vervanging Tussen enerzijds de heer/mevrouw... wonende te... en anderzijds de heer/mevrouw... apotheker, wonende te... werd overeengekomen wat volgt : Art. 1. - De eerste ondergetekende

Nadere informatie

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Inleiding Krachtens de welzijnswet dient elke werkgever een interne dienst voor preventie en bescherming op

Nadere informatie

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur)

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Tussen: de heer/mevrouw... wonende... en de heer/mevrouw.... wonende... farmaceutisch-technisch assistent, werd overeengekomen wat volgt : Art. 1. - De

Nadere informatie

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur)

Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Farmaceutisch-technisch assistent (bepaalde duur) Tussen: de heer/mevrouw... wonende... en de heer/mevrouw.... wonende... farmaceutisch-technisch assistent, werd overeengekomen wat volgt : Art. 1. - De

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Risicoanalyse en preventiemaatregelen Arbeidsongevallen en onbezoldigde stages Met stagiairs bedoelt men personen die gewoon onderwijs volgen en in het kader van die opleiding arbeidsprestaties verrichten bij een werkgever om beroepservaring

Nadere informatie

Voorstel richtlijnen Werkplekleren in het volwassenenonderwijs 1

Voorstel richtlijnen Werkplekleren in het volwassenenonderwijs 1 Vlaamse Onderwijsraad Raad Levenslang en Levensbreed Leren Kunstlaan 6 bus 6 10 februari 2009 1210 Brussel RLLL/MDR/ADV/005bijl1 Voorstel richtlijnen Werkplekleren in het volwassenenonderwijs 1 1 Inleiding

Nadere informatie

Contract van Adjunct- apotheker (Bepaalde duur)

Contract van Adjunct- apotheker (Bepaalde duur) Contract van Adjunct- apotheker (Bepaalde duur) Tussen enerzijds de heer/mevrouw... wonende te... en anderzijds de heer/mevrouw... apotheker, wonende te... wordt overeengekomen: Art. 1 - De eerste ondergetekende

Nadere informatie

STAGEOVEREENKOMST 1 PRAKTISCHE INSTRUCTIES:

STAGEOVEREENKOMST 1 PRAKTISCHE INSTRUCTIES: B.I.V. - stageovereenkomst 2012 - Pagina 1/6 Luxemburgstraat 16 B 1000 BRUSSEL Tel. : 02/505.38.50 Fax : 02/503.42.23 www.biv.be STAGEOVEREENKOMST 1 PRAKTISCHE INSTRUCTIES: 1. Vul drie exemplaren van de

Nadere informatie

Leer-arbeidsovereenkomst MWD duaal CROHO: 34616

Leer-arbeidsovereenkomst MWD duaal CROHO: 34616 Leer-arbeidsovereenkomst MWD duaal 2014-2015 CROHO: 34616 Ondergetekenden 1. De student, verder te noemen werknemer/student Naam : Roepnaam of voorletters : Adres : Postcode en plaats : Geboortedatum :

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT. Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen.

GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT. Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen. GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT CONTEXT Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen. Hij heeft betrekking op de kritische lezing van een

Nadere informatie

Inhoud. Artikel Artikel Artikel Artikel

Inhoud. Artikel Artikel Artikel Artikel Afdeling 3GT maart 2016 Inhoud Artikel 1... 3 Artikel 2... 3 Artikel 3... 3 Artikel 4... 3 Artikel 5... 3 Artikel 6... 4 Artikel 7... 4 Artikel 8... 4 Artikel 9... 4 Artikel 10... 4 Artikel 11... 4 Artikel

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen de ondergetekenden : de werkgever : vertegenwoordigd door de student : Geboren op / / te wordt overeengekomen hetgeen volgt : Artikel 1 : De werkgever werft de

Nadere informatie

Contract van adjunct- apotheker (bepaalde duur)

Contract van adjunct- apotheker (bepaalde duur) Contract van adjunct- apotheker (bepaalde duur) Tussen enerzijds de heer/mevrouw... wonende te... hierna genoemd eerste ondergetekende of werkgever en anderzijds de heer/mevrouw... apotheker, wonende te...

Nadere informatie

MODEL STAGEOVEREENKOMST

MODEL STAGEOVEREENKOMST MODEL STAGEOVEREENKOMST Toelichting: Dit model gaat er vanuit dat de stage een verplichte of keuzestage betreft binnen het curriculum. Daar is vanuit TiU een stagedocent bij betrokken. Namens Tilburg University

Nadere informatie

Welzijn & gezondheid verzekeringen. Jo Coulier Tim Vandenberghe Laatste update: april 2017

Welzijn & gezondheid verzekeringen. Jo Coulier Tim Vandenberghe Laatste update: april 2017 Welzijn & gezondheid verzekeringen Jo Coulier Tim Vandenberghe Laatste update: april 2017 Verzekeringen: types Verplichte ziekteverzekering (mutualiteit) Arbeidsongevallenverzekering (werkgever, SSWB art.

Nadere informatie

STAGEOVEREENKOMST 1 2

STAGEOVEREENKOMST 1 2 B.I.V. - stageovereenkomst - 2010 - Pagina 1/6 Luxemburgstraat 16 B 1000 BRUSSEL Tel. : 02/505.38.50 Fax : 02/503.42.23 www.biv.be STAGEOVEREENKOMST 1 2 1 WAARSCHUWING Door dit model te gebruiken erkennen

Nadere informatie

Art. 3 Duurtijd van het contract Deze overeenkomst wordt gesloten voor een maximumduur van werkdagen vanaf t/m.

Art. 3 Duurtijd van het contract Deze overeenkomst wordt gesloten voor een maximumduur van werkdagen vanaf t/m. Overeenkomst voor beroepsverkennende stage Art. 1 - Partijen tussen: de begeleidingsinstelling adres: de stagiair, adres: vertegenwoordigd door geboren op het stagebedrijf, vertegenwoordigd door wordt

Nadere informatie

Stages in het onderwijs. Leerlingen, studenten, cursisten

Stages in het onderwijs. Leerlingen, studenten, cursisten Stages in het onderwijs Leerlingen, studenten, cursisten Wat verwacht de wetgever? KB 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs Verplichtingen van de werkgever inzake RA en preventiemaatregelen

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 95 van 9 december 2005 over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Leerlingenstageovereenkomst (volledig, niet ingevuld)

Leerlingenstageovereenkomst (volledig, niet ingevuld) GO! SBSO Groenlaar Predikherenhoevestraat 31 2840 Rumst info@sbso.groenlaar.be www.sbso.groenlaar.be Leerlingenstageovereenkomst (volledig, niet ingevuld) Bij het opstellen van dit leerlingenstageovereenkomst,

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

KUNST IN HET WERKVELD

KUNST IN HET WERKVELD Hogeschool Gent School of Arts Kluyskensstraat 2 9000 Gent www.schoolofarts.be Om de opmaak van deze overeenkomst vlot en correct te laten verlopen, dient eerst de stagegever in samenwerking met de student

Nadere informatie

Voorwaarden praktijkovereenkomst

Voorwaarden praktijkovereenkomst Voorwaarden praktijkovereenkomst Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 2 Artikel 2 Strekking overeenkomst... 2 Artikel 3 Inschrijving opleiding... 2 Artikel 4 Verplichtingen partijen... 2 Artikel 5 Aansprakelijkheid...

Nadere informatie

Overeenkomst ter vervanging (adjunct)

Overeenkomst ter vervanging (adjunct) Overeenkomst ter vervanging (adjunct) Tussen enerzijds de heer/mevrouw... wonende te... hierna genoemd eerste ondergetekende of werkgever en anderzijds de heer/mevrouw... apotheker, wonende te... hierna

Nadere informatie

Resultaten campagne 2015: Psychosociale Risico s (PSR) in het buitengewoon onderwijs. Aandachtspunten huidige wetgeving PSR

Resultaten campagne 2015: Psychosociale Risico s (PSR) in het buitengewoon onderwijs. Aandachtspunten huidige wetgeving PSR Resultaten campagne 2015: Psychosociale Risico s (PSR) in het buitengewoon onderwijs Aandachtspunten huidige wetgeving PSR Infodagen preventie en bescherming in het GO! Tom Peerboom Sociaal inspecteur

Nadere informatie

Stage- en bachelorproefovereenkomst

Stage- en bachelorproefovereenkomst Departement: Industriële Wetenschappen en Technologie Opleiding: Industriële Wetenschappen: Bouwkunde Stage- en bachelorproefovereenkomst overeenkomst version 23-06-2011 pages 5 Tussen hen die tekenen:

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor adjunct-apotheker (onbepaalde duur)

Arbeidsovereenkomst voor adjunct-apotheker (onbepaalde duur) Arbeidsovereenkomst voor adjunct-apotheker (onbepaalde duur) Tussen enerzijds de heer/mevrouw... wonende te... hierna genoemd eerste ondergetekende of werkgever en anderzijds de heer/mevrouw... apotheker,

Nadere informatie

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country

VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country VOLTIJD BEROEPSOPLEIDING NL acc Europese Mobiliteitsovereenkomst Leerling/student van een land uit de Europese Unie country Tussen voor beroepsopleiding van... Accreditatienr : indien relevant in rechte

Nadere informatie

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK DOEL VAN DE OPRICHTING Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

DEELTIJDSE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKLIEDEN VOOR BEPAALDE TIJD

DEELTIJDSE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKLIEDEN VOOR BEPAALDE TIJD DEELTIJDSE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR WERKLIEDEN VOOR BEPAALDE TIJD TUSSEN:..., met maatschappelijke zetel te..., ingeschreven in de Kruispuntbank van de Ondernemingen onder het nummer...; hierna genoemd

Nadere informatie

Bulletin nr : B081 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : Zittingsperiode : 51

Bulletin nr : B081 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : Zittingsperiode : 51 Bulletin nr : B081 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0292 - Zittingsperiode : 51 Auteur Departement Sub-departement Titel Muriel Gerkens, ECOLO Minister Werk Werk FOD. - Follow-up de medische dossiers

Nadere informatie

VGM-dossier studenten Faculteit Rechtsgeleerdheid Opleiding Criminologische wetenschappen

VGM-dossier studenten Faculteit Rechtsgeleerdheid Opleiding Criminologische wetenschappen DESTE ALGEMEE BEHEE DECTE STAFDESTE ALGEMEE BEHEE DEST VGM DE COYLAA 58 BUS 5530 3001 HEVELEE, BELGË VGM-dossier studenten Faculteit echtsgeleerdheid Opleiding Criminologische wetenschappen nhoud 1. nleiding...

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

De Stage Dans is een facultatief onderdeel van de Bachelorproef, opgenomen in het opleidingsprogramma Bachelor 3.

De Stage Dans is een facultatief onderdeel van de Bachelorproef, opgenomen in het opleidingsprogramma Bachelor 3. Bijlage J stagereglement opleiding dans Hoofdstuk 1 Omschrijvingen Art. 1 Stage Stage is een opleidingsonderdeel, deel van een opleidingsonderdeel of een onderwijsactiviteit, waarbij een student gedurende

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13

INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 INHOUD INLEIDING 11 AFDELING 1 OP WIE IS DE ARBEIDSONGEVALLENWET VAN TOEPASSING? 13 1. ALGEMEEN 13 2. WERKNEMERS DIE ONDER DE TOEPASSING VALLEN VAN DE WET VAN 27 JUNI 1969 OP DE MAATSCHAP- PELIJKE ZEKERHEID

Nadere informatie

RAAMOVEREENKOMST - STAGECONTRACT

RAAMOVEREENKOMST - STAGECONTRACT RAAMOVEREENKOMST - STAGECONTRACT 2016-2017 Preservicetraining (stage) Geïntegreerde Lerarenopleiding Professionele Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs Professionele Bachelor in het onderwijs: lager

Nadere informatie

Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN. HOOFDSTUK IV: Maatregelen in verband met ernstige arbeidsongevallen

Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN. HOOFDSTUK IV: Maatregelen in verband met ernstige arbeidsongevallen Inhoudsopgave TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers Wet 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S., 18 september 1996)...................................

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen Toelichting en gevolgen van nieuwe omzendbrief SO/2015/01

Ronde van Vlaanderen Toelichting en gevolgen van nieuwe omzendbrief SO/2015/01 Ronde van Vlaanderen Toelichting en gevolgen van nieuwe omzendbrief SO/2015/01 Karolien Billen Dienst Lerenden karolien.billen@katholiekonderwijs.vlaanderen 02 507 08 11 Vragen staat vrij Focus op belangrijkste

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor adjunct-apotheker (onbepaalde duur)

Arbeidsovereenkomst voor adjunct-apotheker (onbepaalde duur) Arbeidsovereenkomst voor adjunct-apotheker (onbepaalde duur) Tussen enerzijds de heer/mevrouw... wonende te... en anderzijds de heer/mevrouw... apotheker, wonende te... werd overeengekomen wat volgt :

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: Arbeidsovereenkomst Na het arbeidsvoorwaardengesprek stelt een werkgever meestal een arbeidsovereenkomst op. Klakkeloos ondertekenen is niet verstandig. Wat houdt een arbeidsovereenkomst in en wat hoort

Nadere informatie

ORGANISATIE EN BEGELEIDING VAN DE PRAKTIJKCOMPONENT IN DE LERARENOPLEIDING (BUBAO)

ORGANISATIE EN BEGELEIDING VAN DE PRAKTIJKCOMPONENT IN DE LERARENOPLEIDING (BUBAO) Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL MEDEDELING M07BA010 BRUSSEL, 2007-03-20 KLASSEMENT: BESTEMD BuBaO VOOR: CONTACT: Lieve Van Soom TREFWOORDEN: 02 507

Nadere informatie

Naam:... Adres:... Geboortedatum:... Tel.:... GSM:... Welke stage:...

Naam:... Adres:... Geboortedatum:... Tel.:... GSM:... Welke stage:... Stageovereenkomst Tussen vzw Jessa Ziekenhuis, Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt PC 330, ondernemingsnummer 0821 142 117, RPR Antwerpen afdeling Hasselt, rechtsgeldig vertegenwoordigd door Karel Bosmans,

Nadere informatie

Deontologische code - Commissie Projectsourcing

Deontologische code - Commissie Projectsourcing Deontologische code - Commissie Projectsourcing 1. Algemene bepalingen 1.1. Doel van deze gedragscode is het bepalen van de regels waartoe de leden zich verbinden ze na te leven. Ze moet bijdragen tot

Nadere informatie

Inhoudsopgave TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN. HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers

Inhoudsopgave TITEL II: ORGANISATORISCHE STRUCTUREN TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN. HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers WelzijnWerk.book Page i Tuesday, August 12, 2008 4:36 PM TITEL I: ALGEMENE BEGINSELEN HOOFDSTUK I: Welzijnswet werknemers Wet 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Organisatie van het Medisch Toezicht

Organisatie van het Medisch Toezicht Organisatie van het Medisch Toezicht Medisch Toezicht.doc Versie: 01/08/2012 Pagina 1 van 6 Inleiding : ORGANISATIE VAN HET MEDISCH TOEZICHT In deze brochure vindt U : - een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

PC 152 Flexibiliteit, vervoerskosten & vormingsinspanning

PC 152 Flexibiliteit, vervoerskosten & vormingsinspanning DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 24 september 2013 VSKO/DB/13.13 Contact: Hans De Becker, hans.debecker@vsko.be, 02 507 08 39 Rudi Warson, rudi.warson@vsko.be, 02 529 04 00 PC 152 Flexibiliteit, vervoerskosten

Nadere informatie

STAGEREGLEMENT WERKPLEKLEREN FBO

STAGEREGLEMENT WERKPLEKLEREN FBO Campus Schoonmeersen Gebouw B Valentin Vaerwyckweg 1 BE-9000 Gent T +32 9 243 22 00 fbo@hogent.be www.hogent.be/fbo STAGEREGLEMENT WERKPLEKLEREN FBO Academiejaar 2015-2016 art. 1 Algemene bepalingen 1

Nadere informatie

Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018

Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018 Flexi-jobs Samenvatting reglementering vanaf 2018 Flexi-jobs zijn een nieuwe vorm van tewerkstelling die voordelig bijklussen mogelijk maakt. Het systeem was in een eerste fase beperkt tot de horeca, maar

Nadere informatie

Stageovereenkomst opleidingen in deeltijdse inrichtingsvorm die deelnemen aan de pilot flexibilisering 1

Stageovereenkomst opleidingen in deeltijdse inrichtingsvorm die deelnemen aan de pilot flexibilisering 1 Stageovereenkomst opleidingen in deeltijdse inrichtingsvorm die deelnemen aan de pilot flexibilisering 1 Opleiding Studiejaar 2017-2018 Ondergetekenden: 1. (naam organisatie of instelling), gevestigd te

Nadere informatie

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN. Richtlijnen bij de stage voor de Master in Overheidsmanagement en -beleid

KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN. Richtlijnen bij de stage voor de Master in Overheidsmanagement en -beleid KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN Richtlijnen bij de stage voor de Master in Overheidsmanagement en -beleid 2013 2014 INHOUDSTAFEL 1 WAT IS EEN STAGE?... 3 1.1 Doelstellingen

Nadere informatie

en/of CVO VIVO Kortrijk (vzw Vrij Technische Scholen) p/a Oudenaardsesteenweg Kortrijk vertegenwoordigd door

en/of CVO VIVO Kortrijk (vzw Vrij Technische Scholen) p/a Oudenaardsesteenweg Kortrijk vertegenwoordigd door RAAMOVEREENKOMST - STAGECONTRACT 2014-2015 Preservicetraining (stage) Geïntegreerde Lerarenopleiding Professionele Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs Professionele Bachelor in het onderwijs: lager

Nadere informatie

Overeenkomst van alternerende opleiding

Overeenkomst van alternerende opleiding Overeenkomst van alternerende opleiding GESLOTEN MET TOEPASSING VAN HET DECREET VAN 10 juni 2016 TOT REGELING VAN BEPAALDE ASPECTEN VAN ALTERNERENDE OPLEIDINGEN Tussen de onderneming:... maatschappelijke

Nadere informatie