ROLBRUGBESTUURDER I. TOELICHTING. 1.1 Taken OPGELET:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ROLBRUGBESTUURDER I. TOELICHTING. 1.1 Taken OPGELET:"

Transcriptie

1 I. TOELICHTING 1.1 Taken Het beroep rolbrugbestuurder bestaat in het hijsen en verplaatsen van - vaak heel zware en grote - lasten van punt a naar punt b aan de hand van een gemotoriseerd werktuig, een zogenaamde rolbrug. Een rolbrugbestuurder bekleedt: - én een functie met verantwoordelijkheid, want het gaat hier om gevaarlijke handelingen aangezien er lasten worden verplaatst - én een veiligheidsfunctie, want het besturen van hijswerktuigen kan de veiligheid en de gezondheid van de andere werknemers in het bedrijf in gevaar brengen De rolbrugbestuurder voert de volgende taken uit: - laden en lossen van vrachtwagens, wagons - materialen stockeren - productielijnen bevoorraden - speciale handelingen Om het beroep te mogen uitoefenen moet de kandidaat aan de volgende vereisten voldoen: 1. ten minste 18 jaar zijn 2. medisch geschikt zijn: voorafgaande gezondheidsbeoordeling en jaarlijks onderzoek (zie punt III: Gezondheidstoezicht) 3. een opleiding gevolgd hebben: een brevet van rolbrugbestuurder toont aan dat de werknemer met succes een geschikte beroepsopleiding heeft gevolgd 4. beschikken over een toelating, afgeleverd door het inlenend bedrijf, om de betreffende categorie rolbruggen te besturen Verwante benamingen: - rolbrugbedienaar - loopkraanbedienaar - bestuurder van rolbrug met peer - cabine-rolbrugbestuurder - rolbrugbestuurder-rigger OPGELET: Vaak wordt van een lasser, een mecanicien, een heftruckbestuurder ook gevraagd een rolbrug te bedienen. De werknemer in kwestie moet in dat geval ook aan de functievereisten van een rolbrugbestuurder voldoen! Er is een onderscheid tussen een rolbrugbestuurder, een rigger en een seingever: - de rigger heeft als taak de juiste lengen uit te kiezen (kettingen, kabels, hijssingels ) naar gelang van de te verplaatsen lasten, de lasten aan- of los te haken aan het hijstoestel - de seingever heeft als taak aan de rigger bevelen te geven voor de uit te voeren handelingen (zie 2.6 Gebaren). Vaak wordt deze taak ook toevertrouwd aan de rigger > De rolbrugbesturder, de rigger en de seingever moeten dus heel nauw samenwerken. Bij het bedienen van een rolbrug van op de grond worden deze drie taken vaak door één en dezelfde persoon uitgevoerd; dan is er sprake van een rolbrugbestuurder-rigger.

2 1.2 Opleidingen Er bestaat binnen het onderwijssysteem geen specifieke opleiding voor het bedienen van rolbruggen. Toch MOET elke rolbrugbestuurder een geschikte beroepsopleiding hebben gevolgd: > theoretische en praktische opleiding rond het bedienen van het hijswerktuig dat zal worden gebruikt (werking, manipuleren, manoeuvres, uitrusting ) De werknemer moet daarna op het terrein verder kennis opdoen over: - het type rolbrug: bediening, capaciteiten, beperkingen, preventief onderhoud - de te verplaatsen lasten: massa, vorm, speciale voorzorgen - het bedrijf zelf: intern reglement, eventuele risico s en veiligheidsinstructies De opleiding rolbrugbestuurder kan worden gevolgd bij verschillende opleidingsorganismen 1 (bv : bij VDAB). 1.3 Kenmerken van rolbruggen Rolbruggen moeten op regelmatige tijdstippen technisch gekeurd worden door een externe dienst voor technische controle (EDTC). De belangrijkste onderdelen van een rolbrug zijn de volgende: Wagen Rolbrug Cabine Spoor Hijs- en aanhaakmechanisme Rolbaan Plaatje met hijscapaciteit 1 Lijst met opleidingsorganismen: zie DVD technische documentatie of Dank aan het CEPS ( voor zijn medewerking bij het tot stand brengen van dit werk.

3 Bij het gebruiken van een rolbrug zijn er 4 verschillende bewegingen mogelijk: In langsrichting = rolbrug verplaatst zich (rechts - links) In dwarsrichting = wagen verplaatst zich (vooruit - achteruit) In verticale richting = de lasthaak verplaatst zich (op- en neerwaarts) Roteren = optie bij sommige rolbruggen = de lasthaak roteert (0 tot 360 ) Het bedienen van een rolbrug is geen gemakkelijke opdracht. Daarom moet een rolbrugbestuurder over de volgende kwalificaties beschikken: - precies en tegelijk vastberaden kunnen werken - het bedieningsmechanisme voorzichtig hanteren - waakzaam zijn - rustig en koelbloedig blijven - oog hebben voor veiligheid Er zijn een aantal soorten rolbruggen, naar gelang de bediening op de grond of vanuit een cabine gebeurt: 1. Bediening van op de grond MET BEDIENINGSPEER vastgekoppeld aan de rolbrug los van de rolbrug vastgekoppeld aan de wagen Opmerking: het is belangrijk op de grond (of op de rolbrug) een zichtbare kleurenmarkering aan te brengen die overeenstemt met die op de afstandsbediening.

4 MET AFSTANDSBEDIENING met radiogestuurde afstandsbediening hendel voor hijsen of roteren van de haak Bediening met een joystick Noodstopknop 2. Bediening vanuit de cabine ROLBRUG MET CABINE hendel voor langsof dwarsrichting Bediening met knoppen Noodstopknop Noodstopknop vast aan één van de uiteinden van de rolbrug De cabine hangt: vast in het midden van de rolbrug vast aan de wagen mobiel en ook los van de wagen

5 1.4 Werkomgeving Vloer - in goede staat, vlak (geen gaten, uitstekende gedeelten...) en voldoende stevig - proper, niet glad en vrij van obstakels (bv.: kabels, kettingen) Werkplaats - geschikt voor het verplaatsen van de lasten - niet (over)vol; zorg voor orde en netheid - een ruimte voorzien voor het opbergen van hijsaccessoires - er moeten gangen voorzien zijn voor voetgangers - bij bediening vanuit een cabine: hou de binnenkant van de cabine proper en laat er geen gereedschap of andere spullen rondslingeren Verlichting - de zone waar de lasten verplaatst worden moet goed verlicht zijn: vermijd schaduwzones en verblindende lichten - bij bediening van op de grond: draag een signalisatievest op plaatsen waar te weinig licht is - bij bediening vanuit een cabine: reinig geregeld de ramen en haal alles weg wat het zicht zou kunnen belemmeren Weersomstandigheden - bij werkzaamheden buiten: draag geschikte kledij, naar gelang van het weer - bij bediening vanuit de cabine is de rolbrugbestuurder beschermd tegen weersomstandigheden (warmte, koude, regen )

6 II. Risico s en preventiemaatregelen 2.1 Algemeen Risico s Bij het aanhaken van de last aan de hijsaccessoires (kettingen, singels...) Gekneld geraken tussen een hangende last en een vaste structuur Botsing met hangende last of met hijsaccessoires Vallende voorwerpen Vallende onderdelen van de rolbrug, losgekomen na een aanrijding De last die valt Gevolgen voor de gezondheid Preventie en bescherming Collectief Snijwonden Pictogram voorzien Schaafwonden Kneuzingen Knelling Breuk Breuk Kneuzingen Verplettering Kneuzing Verplettering Breuk Dood Kneuzing Breuk Dood Pictogrammen voorzien Geschikte verlichting Pictogrammen voorzien Pictogrammen voorzien Persoonlijk Beschermhandschoenen (type EN ) Veiligheidshelm Veiligheidsschoenen (type S3) Veiligheidshelm Veiligheidshelm Veiligheidsschoenen (type S3) Tips Neem nooit plaats tussen een bewegend en een vast punt! Leef de interne verkeersregels na (voetgangersstroken, geen personen in de nabijheid of onder het af te leggen parcours...) Uitglijden, struikelen en val van personen Verstuiking Verrekking Breuk Vlakke, niet gladde vloer Pictogram voorzien Veiligheidsschoenen met anti-slipzolen (type S3) Hou de vloer vrij en proper en laat nooit hijsaccesooires rondslingeren (singels, kettingen, kabels...) Lasten verhandelen (scherpe randen) Snijwonden Verplettering Pictogram voorzien Beschermhandschoenen (type EN ) 2.2 Bijzondere risico s Werkplaatsgebonden risico s Val van hoogte bij toegang tot cabine Blootstelling aan slecht weer bij buitenwerk Schadelijke geluiden boven 80 db(a) Gevolgen voor de gezondheid Kneuzing Breuk Verkoudheid Kou vatten Gehoorverlies Doofheid Stress Preventie en bescherming Collectief Een beschermde toegang tot de cabine voorzien Pictogram voorzien Persoonlijk Beschermende kledij (tegen regen, koude...) Signalisatievest Gehoorbescherming (bv.: oordoppen) Tips Om een ladder op en af te gaan, hou u altijd op 3 punten vast, met het aangezicht naar de ladder. Doe dat ook om een trap op en af te gaan, zeker als het om een steile trap gaat. Kunt u een persoon op 1 meter afstand niet verstaan, draag dan gehoorbescherming!

7 2.3 Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) Veiligheidshelm Gehoorbescherming Beschermende handschoenen (type EN ) Veiligheidsschoenen! (met stalen neus - type S3) OPGELET: Draag altijd: een veiligheidshelm veiligheidsschoenen met antislipzolen beschermende handschoenen Opgelet: u mag uw handschoenen enkel uittrekken bij het hanteren van de peer of afstandsbediening om de knoppen of hendeltjes beter te kunnen bedienen! Bij werkzaamheden in een duistere of minder goed verlichte omgeving: draag signalisatiekledij of fluorescerende banden Naar gelang van de risico s op de werkpost moet de rolbrugbestuurder eventueel: oordoppen dragen: - aanbevolen als het geluid > 80 db(a) - verplicht als het geluid > 85 db(a)

8 2.4 Veiligheidsinstructies Voorbereiding Zorg dat u de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen klaar hebt: veiligheidshelm, veiligheidssschoenen, beschermende handschoenen Controleer de rolbrug vóór u uw werkpost inneemt en test de voorzieningen (claxon, noodstop, remmen, bewegingen ) Vul dagelijks een controleblad in of noteer ongeregeldheden in het onderhoudsboekje Bij ongeregeldheden waarschuwt u uw chef of de persoon die belast is met het onderhoud Bij bediening van op de grond: gebruik het bedieningsinstrument dat hoort bij de rolbrug Alvorens de hoofdschakelaar in te schakelen: ga na of hij NIET vergrendeld is en of er geen bordje hangt met vermelding VERBODEN IN TE SCHAKELEN Aan het werk Informeer u over de precieze inhoud van de uit te voeren taken, het gewicht van de te verplaatsen last en het af te leggen parcours Leef correct de veiligheidsaanwijzingen na Vraag bij de rigger welke hijsvoorschriften er moeten worden nageleefd Moet u zelf de last aanhaken, plaats de haak dan verticaal boven het zwaartepunt van de last, maak het leng vast aan de haak en zorg dat uw vingers er niet tussen gekneld geraken! Voorschriften bij het hijsen Leef de volgende 4 gouden regels na: 1. Span de lengen aan: span de hijsaccessoires (lengen, kettingen, kabels ) langzamerhand op; bruusk hijsen kan het materiaal beschadigen en een plotse overbelasting veroorzaken 2. Zorg voor een centrale positie van de haak (langsrichting en dwarsrichting) en de hijshoek 3. Hijs de last en weinig op (+ 30cm) en hou even halt om het remgedrag, de stabiliteit en het evenwicht van de last na te gaan Opgelet: Als de last slecht is aangehaakt of niet goed in evenwicht hangt, begin het aanhaken dan opnieuw Begin nooit te hijsen als de last schommelt 4. Hijs voorzichtig de last omhoog om een materiaalbreuk te vermijden en breng verder langzaam en aan een gelijkmatig tempo de last tot op de gewenste hoogte

9 Voorschriften bij het verplaatsen Volg enkel de aanwijzingen van de seingever (en niet die van andere werknemers) en voer de bevelen enkel uit volgens de gestandaardiseerde gebaren (zie 2.6 Gebaren) Hebt u het bevel niet goed begrepen, vraag dan het te herhalen Concentreer u op wat u doet, laat u door niets afleiden! Kijk altijd in de richting waarin de rolbrug zich beweegt Zorg ervoor dat de last nergens tegen kan botsen of blijven vasthaken Hou rekening met de vorm van de te verplaatsen last en zorg ervoor dat niemand zich op het af te leggen parcours bevindt Opgelet: een last mag NOOIT boven de rolbrugbestuurder of andere werknemers heen gaan Vertraag wanneer de last in de buurt van obstakels of personen komt. Gebruik indien nodig het waarschuwingssignaal (claxon), maar maak er geen misbruik van Vermijd bruuske of schokkende bewegingen Verander nooit bruusk van rijrichting, tenzij er zich echt een gevaar voordoet Bij gevaar: druk op de noodstopknop om zo snel mogelijk alle beweging stop te zetten Voorschriften bij het neerzetten - Volg nauwgezet de aanwijzingen van de seingever en als u alleen bent, zorg dan dat de plaats waar de last wordt neergezet volledig vrij is - Wees heel voorzichtig bij het neerzetten, zorg dat niemand gewond geraakt - Zet de last zachtjes neer zodat de last niet wordt beschadigd, de grond, de container of het voertuig (vrachtwagen, wagon ) niet wordt ingedrukt - Zorg ervoor dat de last stabiel en in evenwicht staat (eventueel op blokken zetten) alvorens groen licht te geven om de lengen te verwijderen Het werk beëindigen - Laat nooit een last of een leng aan de rolbrug hangen - Breng de haak terug tot in de normale rustpositie (op meer dan 2 meter hoogte) - Parkeer de wagen en de rolbrug op de daartoe voorziene plaats - Druk de noodstopknop in - Zet de algemene schakelaar uit - Breng de peer of de afstandsbediening terug naar een uiteinde van de rolbrug of naar de voorziene plaats - Meld eventuele anomalieën aan uw directe chef

10 Het is verboden: - zich op een rolbrug in werking te begeven zonder de rolbrugbestuurder te verwittigen - een last boven personen te verplaatsen - een persoon te vervoeren die zich op de last bevindt of aan de lengen hangt - ook maar iets te vervoeren op een last (bv.: voorwerpen, gereedschap ) - gasflessen te verplaatsen, tenzij met het geschikte hijsgereedschap - de rolbrug en de lengen te overbelasten - een last te laten slingeren om ze buiten het bereik van de rolbrug neer te zetten - onderhouds- of herstelwerken uit te voeren aan een rolbrug in werking - iets te wijzigen aan het mechanische en elektrische circuit van de rolbrug - met een rolbrug een andere rolbrug voort te trekken of te duwen - met de lengen in schuine stand aan de last te trekken of de last te doen glijden 2.5 Geluidssignalen Kort signaal = begrepen, ik voer het bevel uit 2 korte signalen = herhaal, ik vraag bevelen Lange, opeenvolgende signalen = pas op, dreigend gevaar Aanhoudend signaal = toestel in nood Afzonderlijke signalen met tijd ertussen = toestel in beweging 10

11 2.6 Gebarencode Aan de hand van gebaren kunnen de rolbrugbestuurder en de seingever communiceren en elkaar begrijpen wanneer wegens afstand en/of omgevingsgeluiden geen gesproken bevelen kunnen worden doorgegeven (Codex, Titel III, bijlage IX) Begin Pas op! Begin van commando Stop Onderbreking Einde van beweging A. Algemene gebaren Beide armen zijn horizontaal gestrekt met de handpalmen naar voren. De rechterarm is opgeheven en de rechterhandpalm naar voren gehouden. Einde van de werkzaamheden Beide handen zijn ter hoogte van de borst samengevoegd. B. Verticale bewegingen Hijsen Met de opgeheven rechterarm en naar voren gebrachte rechterhandpalm wordt traag een cirkelbeweging gemaakt. Vieren Met de naar beneden gerichte rechterarm en naar binnen gehouden rechterhandpalm wordt traag een cirkelbeweging gemaakt. Verticale afstand De afstand wordt met de handen aangegeven. 11

12 C. Horizontale bewegingen Vooruit Achteruit Naar rechts ten opzichte van de signaalgever Beide armen worden gebogen, beide handpalmen worden naar binnen gehouden en met de voorarmen worden trage bewegingen naar het lichaam toe gemaakt. Beide armen worden gebogen, beide handpalmen worden naar buiten gehouden, met de voorarmen worden trage bewegingen van het lichaam af gemaakt. Met de ongeveer horizontaal gestrekte rechterarm en de naar beneden gehouden rechterhandpalm worden trage richtingaanwijzende bewegingen gemaakt. Naar links ten opzichte van de signaalgever Met de ongeveer horizontaal gestrekte linkerarm en de naar beneden gehouden rechterhandpalm worden trage richtingaanwijzende bewegingen gemaakt. Horizontale afstand De afstand wordt met de handen aangegeven. D. Gevaar Gevaar Stop of noodstop Beide armen worden opgeheven, handpalmen naar voren. 12 Snelle beweging Trage beweging De gecodeerde, bevelende gebaren om de bewegingen aan te geven, worden zeer snel uitgevoerd. De gecodeerde, bevelende gebaren om de bewegingen aan te geven, worden zeer traag uitgevoerd.

13 III. Gezondheidstoezicht = altijd De werkpostfiche vereist altijd een voorafgaande gezondheidsevaluatie Wordt er op de werkpostfiche een voorafgaande gezondheidsbeoordeling vereist? Ja Heeft de uitzendkracht een formulier van gezondheidsbeoordeling? Ja Is het formulier van gezondheidsbeoordeling geldig? (Zijn datum, typefunctie + bijzondere risico s OK?) Ja Nee Nee Nee Nee Aanvraag gezondheidsbeoordeling Is de uitzendkracht geschikt? Ja Nee De werknemer kan aan het werk gezet worden Niet geschikt voor DIT werk * Rolbrugbestuurders moeten jaarlijks een gezondheidsbeoordeling ondergaan omdat ze een veiligheidsfunctie uitoefenen (Codex, Titel I, Hoofdstuk IV, art. 2): Veiligheidsfunctie: jaarlijks onderzoek basisonderzoek (o.a. musculo-skeletaal, rugonderzoek) gepast oogonderzoek en onderzoek van het gezichtsvermogen Specifieke risico s (zie werkpostfiche): Lawaai: jaarlijks onderzoek (audiometrie) Nachtarbeid en ploegenarbeid (jaarlijks onderzoek) Manueel hanteren van lasten met risico op rugletsel: - elk jaar indien 45 jaar - alle 3 jaar indien < 45 jaar 13

14 IV. BEDRIJFSBEZOEK Aan de hand van volgende vragen kunt u de gebruiker helpen een correcte werkpostfiche op te stellen. Algemene vragen Hoe wordt het onthaal georganiseerd? Door wie? Wanneer? Wordt er een peter aangeduid? Hoe gebeurt de registratie bij de inlener? Wat wordt meegedeeld: intern reglement, uitleg bij verschillende taken, refter, eerste hulp...? Wie geeft de bijzondere veiligheidsinstructies met betrekking tot de rolbrug (werkprocedure, procedure bij een arbeidsongeval, veiligheidsvoorschriften )? In welke talen worden de instructies gegeven? Wie is de preventieadviseur? Wie is de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociale risico s? Op welke specifieke punten wordt de uitzendkracht beoordeeld? Specifieke vragen Welk type rolbruggen moet de uitzendkracht bedienen? - Bediening van op de grond: peer of afstandsbediening? - Bediening vanuit een cabine? Welk type brevet van rolbrugbestuurder? Ervaring vereist? Welke taken moet de uitzendkracht uitvoeren? Stockeren? Lossen en/of laden? Moet de uitzendkracht enkel als rolbrugbestuurder werken of ook als rigger en/of seingever? Is het besturen van een rolbrug de hoofdtaak of zal de uitzendkracht ook bijkomende functies moeten uitoefenen (lasser, mecanicien, heftruckchauffeur ) Zal de uitzendkracht binnen en/of buiten moeten werken? Welk type goederen zal worden verhandeld (gevaarlijke producten )? Wie bezorgt aan de uitzendkracht werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen: - helm - beschermende handschoenen - signalisatievest - veiligheidsschoenen - veiligheidsbril - oordoppen - 14

15 V. De risicozoektocht Zoek de 6 fouten in onderstaande tekening. 15

16 Oplossingen 1. Eén van de werknemers draagt geen veiligheidshelm. 2. De rolbrugbestuurder verplaatst een gasfles zonder het geschikte gereedschap. 3. De rolbrugbestuurder op de grond laat zich afleiden door een groep bezoekers. 4. De rolbrugbestuurder in de cabine houdt de aandacht niet op het werk, hij reinigt het cabinevenster terwijl hij een last verplaatst. 5. Er ligt nog een ketting op de last die wordt verplaatst. 6. Twee seingevers geven tegelijkertijd instructies aan de robrugbestuurder in de cabine. 16

rigger 1 Toelichting 2 1.1 Definities 2

rigger 1 Toelichting 2 1.1 Definities 2 Inhoudstafel 1 Toelichting 2 1.1 Definities 2 1.1.1 Rigger 2 1.1.2 Verschil tussen, rolbrugbestuurder, kraanmachinist en seingever 2 1.1.3 Toelatingsvoorwaarden 2 1.1.4 Vereiste vaardigheden 2 1.2 Opleidingen

Nadere informatie

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt.

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Hoofdstuk : HNDB-SSM-18 Pagina: 1 van 7 1.0 Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Zowel pakken hout (max. 40 delen van gelijke lengte), als een

Nadere informatie

L3G B.04 Markeringen, BIJLAGE 10:

L3G B.04 Markeringen, BIJLAGE 10: L3G 06.05.B.04 Markeringen, BIJLAGE 10: Wettelijk kader: arbeidsomstandighedenregeling: (arbo V&G signalisatie + hand- en armseinen) Bijlage 10: Arboregeling bijlage XVIII (arbeidsomstandighedenregeling

Nadere informatie

3.18 Begeleiden van lasten

3.18 Begeleiden van lasten 3.18 Begeleiden van lasten De machinist van een hijs- of hefwerktuig bevindt zich meestal op een zodanige afstand van de last dat hij die niet zelf aan- en lospikt. Bovendien heeft hij aanwijzingen van

Nadere informatie

TYPEFUNCTIE HEFTRUCKCHAUFFEUR

TYPEFUNCTIE HEFTRUCKCHAUFFEUR Prévention et Intérim TYPEFUNCTIE HEFTRUCKCHAUFFEUR 1. Soorten heftrucks Enkel de personen die 18 jaar zijn en ouder en die een gepaste opleiding hebben gevolgd mogen met een gemotoriseerd voertuig rijden

Nadere informatie

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien Type functie DMC code 34 : elektromecanicien o.a.: onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Informatiemateriaal Hijswerk

Informatiemateriaal Hijswerk S2 Informatiemateriaal HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van Noordgastransport. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

HEFTRUCK INSTRUCTIEKAART WERK OPSTARTEN BEDIENING

HEFTRUCK INSTRUCTIEKAART WERK OPSTARTEN BEDIENING HEFTRUCK WERK OPSTARTEN - Draag alle persoonlijke beschermingsmiddelen nodig voor het uit te voeren werk : - veiligheidsschoenen - handschoenen - gehoorbescherming, - Lees aandachtig de instructies bij

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Type functie : elektromecanicien

Type functie : elektromecanicien Type functie : elektromecanicien Omschrijving : onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Cirkelzaagmachine met radiale arm Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een vlakschaafbank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

Werkpostfiche Ambulancier/MUG

Werkpostfiche Ambulancier/MUG Werkpostfiche Ambulancier/MUG Onderneming Algemene gegevens van stageplaats Sint Trudo Ziekenhuis Diestersteenweg 100 3800 Sint-Truiden www.sint-trudo.be Onthaal/begeleiding Competence Center Tel: 011/96.93.21

Nadere informatie

Typefunctie 53: logistiek bediende

Typefunctie 53: logistiek bediende Typefunctie 53: logistiek bediende o.a. : bediende expeditie, bediende planning en logistiek, bediende rederijen, beheerder van het vrachtvervoer over de weg, beheerder van het wegtransport van personen,

Nadere informatie

Type functie 8: industrieel reiniger

Type functie 8: industrieel reiniger Type functie 8: industrieel reiniger Omschrijving taken: verzamelnaam voor verschillende vormen van schoonmaken, o.a. het schoonmaken van industriële installaties, gevelreiniging, verwijderen van graffiti,

Nadere informatie

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Hoisting and Lifting NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING HIJS- & HEFWERKZAAMHEDEN Hijsen en heffen behoren tot de meest risicovolle werkzaamheden. Het gaat steeds om het verplaatsen van zware lasten met zware materialen, soms zelfs onder

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Schoonmaak 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Houtfreesmachine Versie 99/1 Blz. 1/9. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken met

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Apotheker 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij

Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod sieraden te dragen. Dragen van nauwsluitende werkkledij Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Paneelzaagmachine Versie 2011/1 Blz. 1/7 1 Algemeen Risico's eigen aan het werken met een paneelzaagmachine Voorzien van instructie gebruik van de machine Verbod

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Vuilnisophaling Versie 99/1 Blz. 1/6

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Vuilnisophaling Versie 99/1 Blz. 1/6 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Vuilnisophaling Versie 99/1 Blz. 1/6. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het ophalen van huisvuil 1 nstructies voorzien eigen aan

Nadere informatie

Webinar opleiding heftruck

Webinar opleiding heftruck Webinar opleiding heftruck Opleiding heftruck 2 INHOUD Magazijntoestellen Opleiding: wie: kandidaten + medische keuring waarom wat: theorie + praktijk Controlevragen voor kandidaten magazijntoestellen:

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling

Risicoanalyse van een werkpost. in een onderneming of instelling Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Afdelingen: zie de lijst

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek 1 U moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten: Indien ja, opleiding VCA (veilig werken I/II) veiligheidspaspoort SIR-pas Certificaat

Nadere informatie

Werkpostfiche Handleiding

Werkpostfiche Handleiding PREVENTIE EN INTERIM FICHE POSTE DE TRAVAIL MANUEL Werkpostfiche Handleiding 2011 www.p-i.be www.p i.be info@p i.be HAVENLAAN 86C BUS302 1000 BRUSSEL Pagina1/2 Luik A: in te vullen door gebruiker 1. Algemene

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0052) Heftruckchauffeur (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0052) Heftruckchauffeur (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0052) Heftruckchauffeur (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Heftruckchauffeur (m/v) 1.2 Definitie Bestuurt een heftruck en houdt zich hierbij aan de kwaliteitsprocedures en veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEKAART Versie 1 dd VIK-040 Laagwerker Pagina 1 van 6 Onderwerp Machinenummer Type Serienummer Fabrikant/leverancier Datum fabricatie Datum indienststelling Zie navision Gebruik van de laagwerker De machine wordt gebruikt voor controle en inspectie

Nadere informatie

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur

Tel. 014/71.24.14. Algemene gegevens van de instelling. Functieomschrijving: 5. Beeldschermwerk: geen minder dan 4uur 4 tot 8 uur Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen en technoloog medische beeldvorming nucleaire geneeskunde en radiologie 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Werken met een metaaldraaibank Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming b. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE 2014 2015 MAATSCHAPPELIJK WERK

WERKPOSTFICHE 2014 2015 MAATSCHAPPELIJK WERK WERKPOSTFICHE 2014 2015 MAATSCHAPPELIJK WERK GEGEVENS STAGEPLAATS Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus Reigerlostraat 10 8730 Beernem Tel: 050/79 95 00 Fax: 050/79 95 11 email: sint.amandus@fracarita.org

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Herstellingen openbare waterleidingen Versie 99/1 Blz. 1/6

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Herstellingen openbare waterleidingen Versie 99/1 Blz. 1/6 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Herstellingen openbare waterleidingen Versie 99/1 Blz. 1/6. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico s eigen aan het herstellen van openbare waterleidingen

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

RISICO ANALYSE TORENKRANEN

RISICO ANALYSE TORENKRANEN RISICO ANALYSE TORENKRANEN 2016 FORM D-O3 Opgesteld door: Preventieadviseur De Bruyn Christophe Waarschijnlijkheidsgetal W Blootstellingsgetal B Schadegetal S Risicograad R Te verwachten 10 Bestendig 10

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Werkpostfiche Handleiding

Werkpostfiche Handleiding PREVENTIE EN INTERIM FICHE POSTE DE TRAVAIL MANUEL Werkpostfiche Handleiding 2011 www.p-i.be www.p i.be info@p i.be HAVENLAAN 86C BUS302 1000 BRUSSEL Pagina1/2 Luik A: in te vullen door gebruiker 1. Algemene

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Consultaties pneumologie, gastro-enterologie, geriatrie, gynaecologie, pediatrie, cardiologie, diabetes consulent(e), dispatcher, logopedist,

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Administratief bedienden, administratieve medewerker apotheek, archief, boekhouder, directie, directiesecretaresse, informaticus, MKG, opnamecoördinatie,

Nadere informatie

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Gipsblokkensteller Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Gipsblokken stellen behoort tot

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

Instructies Oud Papier & Karton

Instructies Oud Papier & Karton Instructies Oud Papier & Karton Memo KENMERK: Aan: Chauffeurs vrijwilligers oud papier en kartoninzameling (OPK) Van: Betreft: Veiligheidsinstructie Kopie: Datum: Maart 2015 Beste chauffeurs en vrijwilligers,

Nadere informatie

Afstandsbalk. Gebruiksaanwijzing. klemmen K 120/120/120. Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m)

Afstandsbalk. Gebruiksaanwijzing. klemmen K 120/120/120. Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m) Afstandsbalk klemmen K 120/120/120 3 Gebruiksaanwijzing Voor Afstandsbalk met een hefvermogen van 10 ton, (lengte 12,60 m) Uitgerust met: 2 klemmen K 120 / 120 / 120 (hefvermogen 4,5 ton/stuk) Geschikt

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (0052) Heftruckchauffeur

BEROEPSKWALIFICATIE (0052) Heftruckchauffeur BEROEPSKWALIFICATIE (0052) Heftruckchauffeur ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1. Globaal 1.1 TITEL Heftruckchauffeur Deze benaming

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2041 09/2017 Hoogwerker met mobiel hefplatform (hoogwerker, schaarlift) In vele gevallen zijn hoogwerkers een veilig arbeidsmiddel om werken uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen.

Nadere informatie

Logistiek bediende. I. Toelichting. 1.1 Taken. 1.2 Opleidingen. Voltijds onderwijs. Volwassenenonderwijs

Logistiek bediende. I. Toelichting. 1.1 Taken. 1.2 Opleidingen. Voltijds onderwijs. Volwassenenonderwijs I. Toelichting 1.1 Taken De voornaamste taak van een administratief bediende in de logistiek is ervoor zorgen dat goederen of personen van de plaats van vertrek naar de plaats van bestemming worden getransporteerd.

Nadere informatie

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider.

Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebegeleider. Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs uit het secundair, buitengewoon secundair, hoger en volwassenenonderwijs Model B (zachte sector) Dit document wordt opgesteld

Nadere informatie

Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever

Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever Risicoanalyse/werkpostfiche_stage leerling of cursist bij een werkgever Dit document kan gebruikt worden door stagegevers die niet beschikken over een uitgeschreven risicoanalyse. Stagiair: elke leerling

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën. Titel 2. Uitzendarbeid

Codex over het welzijn op het werk. Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën. Titel 2. Uitzendarbeid Codex over het welzijn op het werk Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën Titel 2. Uitzendarbeid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 91/383/EEG van de Raad van de

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Diëtisten, voedingsassistenten jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.1 Maatschappelijk assistent DECEMBER 2014 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij of zij

Nadere informatie

KIEPAUTO S. Maatregelen

KIEPAUTO S. Maatregelen KIEPAUTO S Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kan geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet. Valgevaar Arbobesluit Artikel 3.16 lid

Nadere informatie

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2010 verscheen het nieuw koninklijk besluit (KB) van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID

VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VEILIGHEIDSADVIEZEN VOOR DE BOUWNIJVERHEID VOORWOORD De oorspronkelijke tekst van VEEJGHEIDSADVIEZEN is gemaakt door een werkgroep (1) samengesteld uit leden van het Comité International de Prévention

Nadere informatie

COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST

COMMUNICATIE MET DE KRAANMACHINIST PORTOFOONCOMMUNICATIE Wordt er voor de communicatie gebruik gemaakt van portofoons, denk dan aan de volgende zaken: Noem de naam van de aan te spreken persoon altijd eerst, zodat die persoon weet dat hij

Nadere informatie

Paspoort voor jobstudenten

Paspoort voor jobstudenten gratis nummer info@p-i.be www.p-i.be 0800 23 999 T. 02 204 56 80 F. 02 204 56 89 Tour & Taxis Havenlaan 86c Bus 302 B-1000 Brussel Centrale Preventiedienst voor de Sector van de Uitzendarbeid vzw Veiligheidswedstrijd

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VERHUIZER

ONTHAALBROCHURE VERHUIZER ONTHAALBROCHURE INLEIDING TAKEN We vinden het fijn dat jij bij ons bedrijf komt werken en geven je graag informatie mee met betrekking tot Veiligheid, Milieu en Kwaliteitszorg binnen onze organisatie omdat

Nadere informatie

Functiebeschrijving polyvalent medewerk(st)er - textielsortering

Functiebeschrijving polyvalent medewerk(st)er - textielsortering PLAATS IN HET ORGANOGRAM Functiebeschrijving polyvalent medewerk(st)er - Ontvangt opdracht van en brengt verslag uit aan... en bij afwezigheid van deze laatste aan... FUNCTIE-INHOUD Algemeen : - Je bent

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2014-2015 Technische dienst 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij

Nadere informatie

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0

WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 WERKPOSTFICHE VERSIE 1.0 Lekenconsulent/ Pastoraal werker DECEMBER 2016 Dit document stelt de werknemer / stagiair / uitzendkracht op de hoogte van de mogelijke risico s van de werkpost/afdeling waar hij

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Veilig werken met de motorzaag. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Om je optimaal te beschermen en andere nuttige Hulpmiddelen

Veilig werken met de motorzaag. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Om je optimaal te beschermen en andere nuttige Hulpmiddelen Veilig werken met de motorzaag Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Om je optimaal te beschermen en andere nuttige Hulpmiddelen Om Je te helpen IN NOODSITUATIES BM S Broek met zaagbescherming

Nadere informatie

Theorie. Taxono mie Code

Theorie. Taxono mie Code Toetstermen: Werken met een vorkheftruck in de (petro)chemie Code Toetstermen Na afloop van de training kan de cursist ALGEMEEN Taxono mie Code Theorie Relevante aandachtspunten voor toetsing en examinering

Nadere informatie

Project: lassen van hijsogen in de machinekamer van de "Artevelde"

Project: lassen van hijsogen in de machinekamer van de Artevelde DOCUMENT Datum : 06/04/07 Risicofactoren Risico (R) en Restrisico (RR): = klein risico, aanvaardbaar, pbm s, maatregelen op lange termijn = matig risico, maatregelen plannen, blijvende aandacht vereist

Nadere informatie

HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24

HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24 HANDLEIDING ZODENSNIJDER CLASSEN SC-12 SC-18 SC-20 SC-24 Veiligheidsinstructies 1. Lees eerst de handleiding alvorens men de machine monteert en gebruikt. 2. Hou de machine buiten het bereik van kinderen

Nadere informatie

Werken met hoogwerker en vorkheftruck. Maandthema maart 2014

Werken met hoogwerker en vorkheftruck. Maandthema maart 2014 Werken met hoogwerker en vorkheftruck Maandthema maart 2014 Werken met hoogwerker en vorkheftruck is een risicotaak Doordat je anderen in gevaar kan brengen is deze taak een veiligheidsfunctie en zijn

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van uitzendkrachten De organisatie van het onthaal van uitzendkrachten wordt wettelijk geregeld door de CAO nr. 22 betreffende het onthaal en de aanpassing

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Verpleegkundigen chirurgisch daghospitaal 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (B.S. 28.12.

Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (B.S. 28.12. Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (B.S. 28.12.2010) Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Artikel

Nadere informatie

BROCHURE VEILIGHEID & HANDLEIDING YARDRAMP 1211

BROCHURE VEILIGHEID & HANDLEIDING YARDRAMP 1211 BROCHURE VEILIGHEID & HANDLEIDING YARDRAMP 1211 YARDRAMP 1211 CAPACITEIT TOTALE LENGTE LENGTE NEUS HOOGTE MIN. HOOGTE MAX. BREEDTE BINNENIN BREEDTE LAADBRUG GEWICHT 12 TON 11430 MM 340 MM 920 MM 1680 MM

Nadere informatie

Typefunctie CMD code 26: chauffeur (openbare weg)

Typefunctie CMD code 26: chauffeur (openbare weg) Typefunctie CMD code 26: chauffeur (openbare weg) o.a. : - chauffeur voor particulieren : privé chauffeur, directiechauffeur, ambulancechauffeur, taxichauffeur, lijkwagenchauffeur - chauffeur voor openbaar

Nadere informatie

Originele Instructies

Originele Instructies Originele Instructies KAR-1500 ZWART www.facebook.com/denverelectronics Lees alle instructies voordat u dit voertuig in gebruik neemt, zodat u het veilig weet te monteren en bedienen. Deze gebruikshandleiding

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING verplaatsen van lasten Ingangsdatum 1 april 2014

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING verplaatsen van lasten Ingangsdatum 1 april 2014 verplaatsen van lasten Ingangsdatum 1 april 2014 SSVV versie 1.1 augustus 2015 Artikel 1 Het examen 1. Het examen dient te worden afgenomen conform de door VCA gepubliceerde toetsmatrijs en daaraan gerelateerde

Nadere informatie

Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs, buitengewoon secundair, hoger en valwassenenonderwijs

Risicoanalyse van een werkpost in een onderneming of instelling voor stagiairs, buitengewoon secundair, hoger en valwassenenonderwijs Dit document wordt opgesteld na advies van de stagegever, stagementor en stagebelegeleider. Algemene gegevens van de stageplaats De stagegever: Vertegenwoordigd door: Adres: Functie: Stageplaats voor (geef

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

vervolg VEILIG werken met de hoogwerker

vervolg VEILIG werken met de hoogwerker die voldoen aan de voorwaarden voor het specifieke gebruikersprofiel. Hij zal speciale aandacht geven aan de volgende punten: Hij overtuigt zich ervan dat alle gebruikers de instructie gelezen en begrepen

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 17 juni 1997 betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk (B.S. 19.9.1997)

Koninklijk besluit van 17 juni 1997 betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk (B.S. 19.9.1997) Koninklijk besluit van 17 juni 1997 betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk (B.S. 19.9.1997) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 28 augustus 2002 tot aanwijzing van de ambtenaren

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2005 02/2017 Toegang tot het dak Je verplaatsen naar een hoger gelegen vlak: niet zonder risico 1 Risico s Vallen is het belangrijkste risico bij de toegang tot een dak, zeker als je daarvoor

Nadere informatie

Vermijd vallen in de thuissituatie

Vermijd vallen in de thuissituatie Vermijd vallen in de thuissituatie Wat kunt u er zelf aan doen? Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inleiding Bij het ouder worden of bij ziekte verandert de lichamelijke

Nadere informatie

RISICOFACTOREN WERKPOSTFICH

RISICOFACTOREN WERKPOSTFICH RISICOFACTOREN WERKPOSTFICHE Verpleegkundige In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht va stagairs

Nadere informatie

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN. Ingangsdatum 1 april 2012

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN. Ingangsdatum 1 april 2012 UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN verplaatsen EXAMINERING van lasten Ingangsdatum 1 april 2012 SSVV revisie: januari 2012 Artikel 1 Het examen 1. Het examen dient te worden afgenomen conform de, op www.vcaexamenbank.nl,

Nadere informatie

HEFTRUCK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Bloembollenteelt en handel

HEFTRUCK. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Bloembollenteelt en handel HEFTRUCK Het gebruik van een heftruck brengt verschillende gevaren met zich mee: vallende lading, een kantelende heftruck en aanrijdingen met personen. Ongevallen met heftrucks hebben regelmatig een ernstige

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs Schoonmaak jonger dan 18 jaar 1 [ 1 Volgens - het Koninklijk Besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS

GEBRUIKERSHANDLEIDING KS GEBRUIKERSHANDLEIDING KS150.2450 Geachte klant, U hebt een product van KS Tools via Beneparts BVBA gekocht. Bedankt voor uw aankoop en vertrouwen. In deze gids vindt u al het nodige terug voor een veilig

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten

Arbocatalogus Tuinbouwprojecten Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Automatisch transportsysteem in de kas Let goed op de instructies op de borden Plaats bij werkzaamheden dit waarschuwingslabel op het paneel Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6 Zorg dat

Nadere informatie

BROCHURE VEILIGHEID & HANDLEIDING YARDRAMP 1611

BROCHURE VEILIGHEID & HANDLEIDING YARDRAMP 1611 BROCHURE VEILIGHEID & HANDLEIDING YARDRAMP 1611 YARDRAMP 1611 CAPACITEIT TOTALE LENGTE LENGTE NEUS HOOGTE MIN. HOOGTE MAX. BREEDTE BINNENIN BREEDTE LAADBRUG GEWICHT 16 TON 11430 MM 340 MM 920 MM 1680 MM

Nadere informatie

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014

Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schooljaar 2013-2014 Risicoanalyse en werkpostfiches stagiairs schoolar 2013-2014 Verpleegkundigen/vroedvrouwen/ergotherapeuten van de afdelingen: cardiologie, heelkunde, intensieve zorgen, geriatrie, materniteit, mobiele

Nadere informatie