Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Docentenhandleiding groep 1 t/m 4

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Docentenhandleiding groep 1 t/m 4"

Transcriptie

1 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Docentenhandleiding groep 1 t/m 4

2 Inleiding Deze lessen voor groep 1 t/m 4 zijn onderdeel van de leerlijn erfgoededucatie Hengelo. De leerlijn erfgoededucatie Hengelo maakt de geschiedenis van Hengelo zichtbaar. Leerlingen komen op deze manier in aanraking met authentiek erfgoed in hun eigen omgeving. Voor ieder leerjaar is een uniek onderwerp geselecteerd. Het zijn de erfgoedonderwerpen die bepalend zijn voor Hengelo en waarmee leerlingen leren over de cultuurhistorische waarden in hun eigen omgeving. De onderwerpen zijn gerelateerd aan de collectie, plekken, personen of gebeurtenissen in Hengelo. Kennis over en het beleven van het erfgoed in Hengelo staat centraal. Het gaat om een systematische overdracht van kennis, vaardigheden en attituden met betrekking tot het erfgoed dat optimaal is afgestemd op de inhoud en de praktijk van het onderwijs. De leerlijn bestaat uit kant-en-klare lessen. De lessen zijn praktisch, volgens onderwijskundige principes opgezet en zorgen voor een volwaardig leerproces. De lessen voor groep 1 t/m 4 zijn net als de lessen voor groep 5 t/m 8 opgezet vanuit het Theoretisch kader voor erfgoededucatie: het activeren van voorkennis, het beleven van het erfgoed en reflecteren op dat wat geleerd en beleefd is. De opzet van de lessen voor 1 t/m 4 is echter aangepast aan de leeftijd en het kennisniveau van leerlingen uit de onderbouw. De nadruk ligt daarom op het beleven van het erfgoed in de klas of in de directe omgeving van de school en minder op kennisoverdracht. Uiteraard bent u vrij om de lessen aan te vullen en uit te voeren op de manier waarop u dat wenst. Ook kunt u de benodigde tijd zelf bepalen en afstemmen op het niveau van uw leerlingen. In deze handleiding vindt u: - Lessen voor groep 1 en 2: Weven en Proaten en zingen in het Twents. - Lessen voor groep 3 en 4: Zout in Hengelo en Kunst uit Hengelo.

3 Weven Lessen voor groep 1-2 Deze lessen zijn onderdeel van de Leerlijn Erfgoededucatie Hengelo. Leerdoelen De leerling leert: wat weven is. dat (textiel)stoffen zijn geweven. zelf te weven. dat in Hengelo grote weverijen en katoenfabrieken hebben gestaan. Aansluiting bij het leerplan: De lessen over Weven sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. In dit leergebied oriënteren leerlingen zich onder andere op de natuurlijke omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed. Kerndoelen: 1. De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. 2. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Download bij deze lessen de achtergrondinformatie De industrieën van de website Hierin vindt u een stukje tekst over de Koninklijke Weefgoederenfabriek C.T. Stork en co en de Koninklijke Nederlandse Katoen Spinnerij. De industrieën komt uit Hengelo (O.) van gehucht tot, een uitgave van Bureau voorlichting gemeente Hengelo, Hierin leest u meer over de industrieën in Hengelo.

4 Les 1: Wat is weven? (voorkennis activeren) Tijd: 25 minuten Benodigdheden: verschillende soorten lapjes stof. Introduceer het woord weven. Stel de volgende vragen: - Wat betekent weven? - Met welke letter begint dit woord? - Wat is de laatste letter? - Wat rijmt op weven? - Maak een aantal zinnen met daarin het woord weven. Laat de leerlingen in hun handen klappen als ze het woord weven horen. Deel de lapjes stof uit. Vraag de leerlingen te vertellen over hun eigen lapje stof: - Welke kleur heeft het? - Is het zacht? Is het hard? - Welke figuren/patronen staan erop? Vertel wat een lapje stof met weven heeft te maken. Alle (textiel)stoffen zijn geweven. Rafel de randjes van het lapje stof af om dit te laten zien. Laat de leerlingen ook naar hun eigen kleren kijken. Ook die kleding is geweven. Les 2: Zelf weven (erfgoed beleven) Tijd: 30 minuten Benodigdheden: materialen voor het maken van weefgetouwtjes (plankjes, liniaal en potlood, hamers, spijkers, wol en platte naalden). Ga zelf weven met uw leerlingen. Kijk op de volgende website voor een korte, leuke en doeltreffende instructie: - Vraag eventueel of kinderen uit groep 8 de weefplankjes willen maken tijdens een les handvaardigheid. - Met papieren stroken kunt u ook weven. - Tip: maak van alle weeflapjes een lapjesdeken voor in de poppenhoek. Goed te gebruiken in de volgende les over Kroamschuddn en Weegeleedjes.

5 Les 3: Weverijen in Hengelo (reflecteren) Tijd: 30 minuten Benodigdheden: foto s, constructiematerialen uit de bouwhoek en verschillende lapjes stof uit les 1. - Vertel dat in Hengelo grote fabrieken hebben gestaan voor het weven van stoffen. Laat de foto s zien. Stel een aantal vragen: Wat zie je? Wat doen de mensen op de foto s? Zijn het oude of nieuwe foto s? Laat de leerlingen zelf een eigen weeffabriek bouwen met constructiematerialen uit de bouwhoek. Gebruik de lapjes stof uit les 1. Vraag wat de leerlingen hebben geleerd. Suggesties voor uitbreiding van de lessen: - Kleurplaat met (weef)patronen. Koninklijke Weefgoederen Fabriek Weverijkantoor. Op de voorgrond de geweven lappen (bonte) stof. Hoofdzakelijk voor uitvoer naar Nederlands-Indië. Het kaarden van garen in de Koninklijke Nederlandse Katoen Spinnerij (ca. 1955).

6 Proaten en zingen in het Twents Lessen voor groep 1-2 Deze lessen zijn onderdeel van de Leerlijn Erfgoededucatie Hengelo. Leerdoelen De leerling leert: over het begrip taal. dat er streektalen zijn en dat er in deze streek ook Twents wordt gesproken. over een Twents gebruik: Kroamschuddn. een Twents Weegeleedje. Aansluiting bij het leerplan: De lessen over Proaten en zingen in het Twents sluiten aan bij de kerndoelen Nederlands en van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. In dit leergebied oriënteren leerlingen zich onder andere op de natuurlijke omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed. Kerndoelen: 1. De leerlingen leren beelden, taal, muziek,spel en beweging gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. 2. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

7 Les 1: Kringgesprek over taal en streektaal (voorkennis activeren) Tijd: 25 minuten Benodigdheden: Jipke en Jannöaken verhaaltje Begin met een stukje fantasietaal. Stel de volgende vragen: - Wat voor taal zou dit zijn? - Waarom is er taal? - Taal is om elkaar te verstaan en te begrijpen. Kun je ook zonder woorden elkaar begrijpen? - Wat voor taal (talen) spreek jij? Ken je ook woorden uit andere talen? Bespreek het volgende: in Nederland spreken we Nederlands. Toch praten we niet overal hetzelfde. In het noorden praten de mensen weer anders dan in het zuiden in het westen of in het oosten. Wij wonen in het oosten van Nederland. In de provincie Overijssel, in de streek Twente. In Twente wordt ook Twents gesproken. Wie kent Twentse woorden? - Verzamel Twentse woorden die leerlingen kennen. Lees een verhaaltje van Jipke en Jannöaken voor. Of een ander verhaal dat geschikt is voor kleuters in het Twents. - Waar ging dit verhaaltje over? Welke woorden kende je niet? Wat zouden ze betekenen?

8 Les 2: Kroamschuddn en Weegeleedjes (erfgoed beleven) Tijd: 30 minuten Benodigdheden: tekst wiegeliedje, spullen uit de poppenhoek, eventueel een Krentewegge. Zet in de kring een wieg / bedje met daarin een pop. Vertel dat we gaan Kroamschuddn. Stel de volgende vragen: - Wie weet wat Kroamschuddn is? - Wie is er wel eens gaan Kroamschuddn? Bij wie was dat? Hoe vond je dat? Wat doe je dan? - Leg uit dat bij Kroamschuddn een Krentewegge hoort. Wie heeft er wel eens een Krentewegge op? In Twente was het de gewoonte dat de buurt, bij de geboorte van een eerste kind, een Krentewegge aanbood. Het was een blijk van naoberschap (gemeenschapszin). Het lange brood werd bij de bakker opgehaald en met een ladder naar het kraambed gebracht. Daar toonde de vader zijn kleine wich de buurt. Zo werd het kindje feestelijk in de gemeenschap opgenomen. Daarna ging iedereen gezellig mee naar binnen om te eten en te drinken. Leer de leerlingen een Twents Weegeleedje. Vroeger lagen baby s vaak in een schommelwiegje, vandaar de term: wiegeliedjes. Bijvoorbeeld Slaop Kindjen slaop: Slaop Kindjen slaop daor boeten geet n schaop n schaop met witte veutjes dat drinkt de melk zo zeutjes slaop kindje slaop daor boeten geet n schaop Slaop kindjen slaop dien vaar den hodt de schaop dien moor dee hodt de bonte koo kindjen doo dien eigkes too slaop kindjen slaop dien vaar dien hodt de schaop Speel een toneelstukje Kroamschuddn. Verdeel de rollen. Wie is de moeder? Wie is de vader? Wie zijn broertjes en zusjes? Wie komt op bezoek? Deel eventueel Krentewegge uit.

9 Les 3: Noaberschap in de klas (reflecteren) Tijd: 30 minuten Organiseer een Twents half uurtje aan het eind van de middag. Nodig ook de ouders, opa s en oma s uit in de klas. De leerlingen spelen hun toneelstukjes Kroamschuddn, zingen het Weegeleedje en delen Krentewegge uit. Vraag de gasten in de klas om zelf iets te vertellen over Kroamschuddn. Tot slot: vraag de leerlingen wat ze hebben geleerd. Suggesties voor uitbreiding van de lessen, ook voor hogere groepen: Twents volkslied instuderen. Lied van Herman Finkers voor Amusing Bands die in het Twents zingen: Krang (Gluut 2002) en André Manuel, etc. Maak zelf een lied in het Twents!

10 Zout in Hengelo Lessen voor groep 3-4 Deze lessen zijn onderdeel van de Leerlijn Erfgoededucatie Hengelo. Leerdoelen De leerling leert: dat zout uit de grond wordt gewonnen. over het ontstaan van de zoutindustrie in het gebied Hengelo, Boekelo en Delden. tastbare sporen van de zoutwinning rondom Hengelo te herkennen. Aansluiting bij het leerplan: De lessen over Zout uit Hengelo sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. In dit leergebied oriënteren leerlingen zich onder andere op de natuurlijke omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed. Kerndoelen: 1. De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen, zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed, en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren. 2. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Onderwerpen in de methodes aardrijkskunde en geschiedenis waar deze lessen bij aansluiten: klimaat en landschap; waterbeheer (waterschap), hoog en laag land, strijd tegen het water. Download bij deze lessen de achtergrondinformatie De industrieën van de website: Hierin vindt u een stukje tekst over AKZO Zout Chemie. De industrieën komt uit Hengelo (O.) van gehucht tot, een uitgave van Bureau voorlichting gemeente Hengelo, Hierin leest u meer over de industrieën in Hengelo.

11 Les 1: Een zoute geschiedenis (introductieles) Tijd: 45 minuten Benodigdheden: schaaltjes met smaakstoffen, blinddoek. Doe een proef met verschillende smaakstoffen in schaaltjes: zout, suiker, peper, kaneel, kerrie. Laat de leerlingen (of een aantal leerlingen) geblinddoekt proeven van de schaaltjes met een lepeltje. Bespreek de volgende vragen: - Welke smaken heb je geproefd? - Waarvoor gebruiken we deze smaakstoffen? Waarvoor gebruiken we zout? Vertel op basis van onderstaande informatie het verhaal over de Baron van Twickel die per ongeluk zout boorde en zo eigenlijk het begin van de zoutindustrie rond Hengelo inluidde. De eerste keer dat er zout werd ontdekt in Nederland was in 1886 in Delden. Baron van Heeckeren van Wassenaer op Kasteel Twickel in Delden ging naar schoner drinkwater boren in de grond. Het water, dat naar boven kwam, was niet te drinken: het was veel te zout. Zo werd ontdekt, dat er zout zat in de Twentse grond! Tot dan kwam het zout vooral uit Duitsland, maar door de Eerste Wereldoorlog werd dat te moeilijk en te duur en dus besloot men om zelf in Nederland zout te winnen. Een Zaanse zoutzieder herinnerde zich dat er in het oosten van ons land in 1886 zout in de bodem was gevonden. Zo werd direct na de Eerste Wereldoorlog, in 1918, in Boekelo de Zoutindustrie opgericht. Voor het vervoer van zout lag er al een spoorlijn bij Hengelo. Maar toen vóór de Tweede Wereldoorlog het Twentekanaal klaar was, werd er een zoutfabriek in Hengelo gebouwd. Nu kon het zout niet alleen per trein maar ook per schip worden vervoerd. In en rond Hengelo zijn de klassieke boortorens nog wel te zien, maar ze zijn niet meer in gebruik, het zijn nu voorbeelden van industriële monumenten. Tegenwoordig gebeurt de zoutwinning met de zouthuisjes, die overal in het landschap rond Hengelo te zien zijn. De methode om zout uit de grond te halen is echter nauwelijks veranderd. Er worden in de grond buizen aangebracht die door de tussenliggende lagen steken en uitkomen in de zoutlaag. Door deze kilometers lange buizen wordt lauw water gepompt. Het zout lost in het lauwe water op en het ontstane pekelwater wordt door de buizen naar boven gepompt en naar de fabriek gevoerd, waar het water in kookketels wordt verdampt. Het zout blijft over maar moet nog gedroogd worden in een centrifuge. De zoutfabriek in Hengelo bestaat nog steeds en staat aan het Twentekanaal. Het adres van de zoutfabriek is grappig genoeg (maar waarschijnlijk niet toevallig) de boortorenweg in Hengelo.

12 Zout komt dus uit de grond rondom Hengelo. Bespreek met de leerlingen de vraag: Hoe kun je zout uit de grond halen? Hoe wordt zout gewonnen? Laat de foto s zien van de zoutfabriek in Hengelo en de zoutboortorens en foto s van Akzo Nobel nu. Bespreek daarbij de volgende vragen: - Wat zijn de verschillen tussen de oude boortoren en het nieuwe zouthuisje? - Wat doet de man met de schep? - Wat zou er met die grote berg zout gebeuren? - Waarom ligt de zoutfabriek aan het water? Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie Hengelo, gelegen aan het Twentekanaal. Opname uit Uit de beginjaren van de zoutfabriek: de zoutzieder schept het zout uit de pannen. Nieuwe boortoren van AKZO. Opname ca Opslag van industriezout bij de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie Hengelo.

13 Les 2: Zoutexpeditie (beleven van het erfgoed) Tijd: 60 minuten Benodigdheden: Papier, potloden (voor tekening) en de kijkopdrachten bij de boortoren voor uzelf. Tip: Maak een keuze of deel deze les eventueel op in twee lessen! Oude boortoren Ga naar één van de boortorens die nog te zien zijn in Hengelo. (Bijvoorbeeld: Industriestraat, Twekkelerweg Waarbeek, net buiten Hengelo) Beantwoord met de leerlingen de volgende kijkvragen over de oude boortoren: - Welke vorm heeft de boortoren? Welke kleur? Waarom zou de boortoren deze vorm hebben? - Wordt de boortoren nu ergens anders voor gebruikt? - Kun je er omheen lopen? - Maak een tekening van de boortoren.

14 Les 3: Zo zout hebben we het nog nooit gegeten (reflectieles in de klas) Tijd: 45 minuten Benodigdheden: constructiematerialen voor boortoren, verf, tekenspullen. Terugblik op vorige lessen: Wat heb ik geleerd? Bespreek wat de leerlingen gezien en geleerd hebben over zout en de boortoren. Verzamel met de klas drie dingen die ze nu wel weten die ze eerst niet wisten over zout. Kies een verwerkingsopdracht: Bouw zelf een zoutboortoren met constructiematerialen of met wasknijpers/ ijsstokjes. Laat de leerlingen op basis van hun tekening uit de vorige les zelf een zoutboortoren bouwen. Verf de boortoren ook. Maak een tekening / stripverhaal over de Baron van Twickel. De leerlingen verbeelden het verhaal van de Baron van Twickel die per ongeluk zout in de grond ontdekte toen hij ging boren naar schoner drinkwater.

15 Kunst uit Hengelo Lessen voor groep 3-4 Deze lessen zijn onderdeel van de Leerlijn Erfgoededucatie Hengelo. Leerdoelen De leerling leert: wat een schilder is en wat schilderkunst inhoudt. dat Theo Wolvecamp en Eef de Weerd beroemde schilders uit Hengelo waren. waar de schilderijen van deze twee schilders nog te zien zijn. Aansluiting bij het leerplan: De lessen over Kunst uit Hengelo sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. In dit leergebied oriënteren leerlingen zich onder andere op de natuurlijke omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed. Kerndoelen: 1. De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen, zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed, en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren. 2. De leerlingen leren beelden, taal, muziek,spel en beweging gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. 3. De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. 4. De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

16 Les 1: Beroemde schilders uit Hengelo (introductieles) Tijd: 60 minuten Benodigdheden: internet om via google afbeeldingen van schilderijen te bekijken. Start de les met een leergesprek over het begrip: Wat is een schilder? Wat is een kunstschilder? Welke kunstschilders kennen de kinderen? Vertel dat er beroemde kunstschilders uit Hengelo komen: Theo Wolvecamp en Eef de Weerd. Vertel in uw eigen woorden iets over deze schilders. Gebruik de volgende wist-je-datjes. Wist je dat: - Theo Wolvecamp een wereldbekende schilder was en dat hij uit Hengelo kwam? - hij in 1925 in Hengelo is geboren? - hij na de tweede wereldoorlog in Amsterdam ging wonen om te schilderen? Hij was toen 22 jaar oud. - hij samen met andere bekende schilders zoals Karel Appel, Constant en Corneille een kunstgroep oprichtte met andere schilders uit de wereld? Dit was de CoBrA groep. Hij werkte toen in Parijs. - deze groep zo heette omdat dit de plaatsnamen waren waar de schilders vandaan kwamen: Copenhagen (Denemarken), Brussel (België) en Amsterdam. - deze groep kunstenaars wilden experimenteren met kunst? Dat betekent dat ze op andere en nieuwe manieren wilden schilderen dan ze op school hadden geleerd. - Theo Wolvecamp weer terugkeerde naar Hengelo omdat hij de natuur van Twente miste in Amsterdam. - niet alle schilderijen van Theo bewaard zijn gebleven? Hij was soms zo ontevreden over het schilderij dat hij het kapot maakte. - Theo Wolvecamp zelf de schilderijen bewonderde van: Kandinsky, Picasso en Miro. - er nu een Wolvecamp-prijs is die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan kunstenaars? - Theo Wolvecamp heel lang gewoond en gewerkt heeft in het Lambooyhuis in de Langestraat in Hengelo? Dat is nu een kunstcentrum waar kunstenaars samenkomen, schilderijen hangen en muziekoptredens zijn. - de wereldberoemde Cobra-schilder uit Hengelo 67 jaar is geworden. - de schilderijen van Theo over de hele wereld zijn verspreid.

17 Wist je dat: - Eef de Weerd een buurjongen was van Theo Wolvecamp? - zij vrienden waren en samen gingen schilderen als andere jongens gingen voetballen? - hij in 1926 in Zutphen is geboren en is opgegroeid in Hengelo. - hij in het begin van de jaren vijftig in Twente een schilder was die hele nieuwe kunst maakte? - zijn schilderijen nu mooi worden gevonden, maar dat was niet meteen zo, ook in Hengelo niet. Daardoor kon hij niet leven van de schilderkunst. - Eef de Weerd ook in een metaalfabriek in Hengelo heeft gewerkt? Daar moest hij zwaar lichamelijk werk doen. - hij daarna toch weer ging tekenen en schilderen. Hij ging toen ook weer op stap met Theo Wolvecamp: kunst kijken in Nederland en andere landen. - zijn kinderen: Marianne en Pieter de Weerd, heel veel van de schilderijen van hun vader aan het Historisch Museum Hengelo hebben gegeven? - het museum nu in één keer meer dan honderd schilderijen van Eef de Weerd in bezit heeft. Laat via google afbeeldingen zien van deze schilders en hun schilderijen. Bespreek met de leerlingen de waarde van bewaren. - Waarom bewaren we de schilderijen van deze twee schilders? - Hoe bewaar je kunstschilderijen? Hoe bewaar je jouw tekeningen? - Waar kun je deze schilderijen nu nog zien in het echt?

18 Les 2: Bekijk het! (beleven van het erfgoed) Tijd: 60 / 90 minuten Tip: Maak een afspraak met het Historisch Museum Hengelo voor een bezoek. Bezoek aan het Historisch Museum Hengelo In het museum hangt een schilderij van Theo Wolvecamp en Eef de Weerd. Ga met de leerlingen deze schilderijen in het echt bekijken. Bespreek de volgende vragen tijdens het bezoek: - Wat zie je op de schilderijen? - Welke kleuren zie je? - Hoe zijn de schilderijen opgehangen? - Welk gevoel hoort bij de schilderijen? Vrolijk? Verdriet? Boosheid? Een ander gevoel? - Wat zijn de verschillen tussen de schilderijen? - Wat zijn de overeenkomsten? - Waarom zouden juist deze twee schilderijen hier hangen?

19 Les 3: Ben jij de volgende beroemde schilder uit Hengelo? (reflectieles in de klas) Tijd: 60 minuten Benodigdheden: verfspullen, papier, eventueel google voor een afbeelding van een schilderij. Terugblik op vorige lessen: Wat heb ik geleerd? Bespreek wat de leerlingen gezien en geleerd hebben over deze twee beroemde schilders uit Hengelo en de schilderijen die ze hebben gezien. Verzamel met de klas drie wetenswaardigheden die ze nu wel weten en die ze eerst niet wisten. Maak zelf moderne kunst Laat de leerlingen zelf een schilderij maken. Stel vooraf de volgende vragen: - Welke kleuren wil je gebruiken? - Welke vormen gebruik je? - Wat wil je laten zien? - Welk gevoel hoort hierbij? Verdriet? Vrolijk? Boosheid? Een ander gevoel? U kunt ook een schilderij van één van deze twee bekende schilders uit Hengelo laten naschilderen en de leerlingen daar een eigen interpretatie aan laten geven. Bespreek met de leerlingen de schilderijen die ze hebben gemaakt. Wat valt hen op aan de schilderijen? Zit er een nieuwe beroemde schilder uit Hengelo bij? Maak een tentoonstelling van deze zelfgemaakte schilderijen.

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 8 Industrieel erfgoed en herbestemming in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Fabrieken van vroeger 1. Oude foto s en wist jedat? De volgende foto s zijn

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

GROEP 3/4. Vertelster Annette Kiekebosch

GROEP 3/4. Vertelster Annette Kiekebosch GROEP 3/4 Vertelster Annette Kiekebosch INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

HANDLEIDING. bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs. Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte

HANDLEIDING. bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs. Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte HANDLEIDING bij de Leerlijn Erfgoededucatie Raalte voor het basisonderwijs Op zoek naar tastbare sporen van het erfgoed in Raalte INHOUD Algemeen Erfgoed van Raalte Didactiek Leerdoelen onderbouw Leerdoelen

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6

EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6 EXPRESSIEF SCHILDEREN HET KLEURRIJKE PALET VAN JAWLENSKY LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 4 T/M 6 VOOR DE LEERKRACHT Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976) Vrouwen in het groen, 1914 MUSEUMLESBESCHRIJVING Feestelijk,

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

Werken met ambachten. Uw project voor. Erfgoedspoor: 3. Toelichting. invul-lesmodel. Titel van het project: 1. Leerjaar:

Werken met ambachten. Uw project voor. Erfgoedspoor: 3. Toelichting. invul-lesmodel. Titel van het project: 1. Leerjaar: Werken met ambachten invul-lesmodel Werken met is een (digitale) serie lesmodellen waarmee erfgoedinstellingen gemakkelijk hun eigen project voor Erfgoedspoor kunnen samenstellen. Op de volgende pagina

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? -

China Pagina 1. - Wie nodig jij uit voor een Chinese maaltijd? - China Pagina 1 Colofon Uitnodiging voor maaltijd in Chinees Les voor groep 6-8 150-180 minuten Handvaardigheid Let op! In deze les opzet werken leerlingen in tweetallen, en maken samen 1 werkstuk, maar

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Inleiding. Blz. In deze handleiding vindt u tips voor deze drie lessen.

Inleiding. Blz. In deze handleiding vindt u tips voor deze drie lessen. Mol ens Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Molens 3 2. De website www.molens4u.nl 4 3. Het oerwerp molens in uw oerwijsprogramma 5 4. Drie lessen maken één project 7 5. De opdrachten op de website 10 Inleiding

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Leydse Weelde. Afsluiting

Leydse Weelde. Afsluiting Leydse Weelde Afsluiting Een tijdje geleden heb je een bezoek gebracht aan Museum Boerhaave. Je hebt kennis gemaakt met Jan (de ontdekkingsreiziger), Carolus (de geleerde) en Marie (de prinses). Wat weet

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen

Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Boeiende en vrolijke verhalen voor kinderen Eerste druk, juni 2012 2012 Wil van der Helm Illustrator: Wil van der Helm Corrector: Annamarie van der Helm isbn: 978-90-484-2488-7 nur: 277 Uitgever: Free

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Mentor

Nadere informatie

Werken met tradities. Uw project voor. Erfgoedspoor: 3. Toelichting. invul-lesmodel. Titel van het project: 1. Leerjaar:

Werken met tradities. Uw project voor. Erfgoedspoor: 3. Toelichting. invul-lesmodel. Titel van het project: 1. Leerjaar: Werken met tradities invul-lesmodel Werken met is een (digitale) serie lesmodellen waarmee erfgoedinstellingen gemakkelijk hun eigen project voor Erfgoedspoor kunnen samenstellen. Op de volgende pagina

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

De kunst van het opzetten

De kunst van het opzetten Lesbrief websessie De kunst van het opzetten Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief 1. Introductieles 2. Uitzending 3. Afronding Inhoud in het kort:

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap.

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. Beste leerkracht, U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. De museumles start met een verhaal waarin Aap een brief heeft ontvangen die hij niet

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: water DROOG NAAR DE OVERKANT. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen ontdekt dat er veel water in is en hebben ze onderzocht welke dieren in en bij het water leven. In groep 3 en 4 verdiepen de leerlingen hun kennis over het water in

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO

CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO Let op: dit boekje hoort in de kist 1 1 DRAAIBOEK CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO 2 INTRODUCTIE FLIP-OVER: WAT IS EEN MONUMENT? 3 CKV-KAART DRAAIBOEK Dit draaiboek hoort bij de CKV-workshop

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum de tentoonstelling

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD IN TWENTE COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK JAGERS EN VERZAMELAARS IN TWENTE VOOR GROEP 5-6 THEMA: HET LEVEN VAN EEN STAM IN DE STEENTIJD

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea.

Wat je moet doen: Zoek een afbeelding van een landschap op de websites van musea. Opdrachtenkaart 1 Een verhaal schrijven bij een schilderij Papier en schrijfgerief. Je zoekt op de website van landschappen een schilderij. Hierna schrijf je een verhaal bij je keuze. Plaats je verhaal

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

De kunst van het opzetten

De kunst van het opzetten De kunst van het opzetten Lesbrief websessie Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief De kunst van het opzetten 1 Introductieles 2 Uitzending 3 Afronding

Nadere informatie

Wereldreizigers; voor kinderen die. nieuw in Nederland zijn. Deze versie van de Powerpoint bevat enkele toegevoegde dia s.

Wereldreizigers; voor kinderen die. nieuw in Nederland zijn. Deze versie van de Powerpoint bevat enkele toegevoegde dia s. Wereldreizigers; methode sociaalemotionele ontwikkeling voor kinderen die nieuw in Nederland zijn Deze versie van de Powerpoint bevat enkele toegevoegde dia s. WENSEN VAN SCHOLEN Aandacht voor ouders en

Nadere informatie

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 1 OPDRACHT 1 FEEST! SAMSAM = 40 JAAR! VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 1 VOOR GROEP 7 + 8 + DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over wereldburgerschap en kinderrechten. Het doel van Samsam is leerlingen te

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Lesgeven over Werelderfgoed

Lesgeven over Werelderfgoed flyer Werelderfgoed:Layout 4 19-12-2013 10:30 Pagina 1 WELKOM IN DE SCHATKAMERS VAN DE WERELD! Lesgeven over Werelderfgoed Stelling van Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Droogmakerij De Beemster flyer

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 1 voor Groep 7 + 8 + ad Downlo ief ook r b deze les.net am op sams Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid. Het doel van

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

Ontwikkelingsgericht Onderwijs in de praktijk

Ontwikkelingsgericht Onderwijs in de praktijk Ontwikkelingsgericht Onderwijs in de praktijk De theoretische gedachten achter Ontwikkelingsgericht Onderwijs vindt u in de schoolgids. In dit stuk ziet en leest u hoe Ontwikkelingsgericht Onderwijs er

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Wijchense Molen. Lesbrief

Wijchense Molen. Lesbrief Wijchense Molen Lesbrief Lesbrief de Wijchense Molen Inleiding In het kader van het bezoek aan Wijchense Molen is deze lessenserie ontwikkeld. Tijdens het project maken de leerlingen kennis met de molen

Nadere informatie

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen

VAN DRAPENIERLAAN TOT HANDJESGRAS. Thema: verhalen DOCENT Binnen het thema verhalen houden zich bezig met de straatnamen in. Waar komen deze straatnamen vandaan? En wat betekenen ze? En waar komt de naam zelf vandaan? Bij een bezoek aan het Historisch

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Ontbijtles STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Ontbijtles STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Ontbijtles Groep 4, 5 en 6 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat ontbijten is en hoe ontbijt eruit ziet. - waarom ontbijten belangrijk is. - dat mensen in andere landen andere dingen als ontbijt

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL!

RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! 2017 RIETVELDS MEESTERWERK LEVE DE STIJL! DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE + BEELDPAKKET VOORBEREIDENDE LES + VERWERKING Beste leerkracht, Voorafgaand aan het museumbezoek bij de tentoonstelling Rietvelds

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie