3 Consolidatieplicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 Consolidatieplicht"

Transcriptie

1 3 Consolidatieplicht

2 22 Wettelijk kader 1 Consolidatieplicht volgens BE GAAP 1.1 Wie moet consolideren Elke onderneming die: consolidatieplichtig is volgens het Wetboek vennootschappen en die ofwel moederonderneming is (art. 110 W.Venn.); ofwel met een of meer ondernemingen een consortium vormt (art. 111 W.Venn.). 1.2 Definities Controle (over een onderneming) De bevoegdheid, in rechte of in feite, om een beslissende invloed uit te oefenen op de aanstelling van de meerderheid van haar bestuurders of zaakvoerders of op de oriëntatie van haar beleid (art. 5 W.Venn.). Moederonderneming De onderneming die alleen of gezamenlijk (met een of meer andere ondernemingen), een of meer dochterondernemingen controleert (art. 6 W.Venn.). Dochteronderneming De onderneming ten opzichte waarvan controlebevoegdheid bestaat (art. 6 W.Venn.). Exclusieve controle De controle die een onderneming alleen of samen met een of meer van haar dochterondernemingen uitoefent (art. 8 W.Venn.). Gezamenlijke controle De controle die een beperkt aantal vennoten samen uitoefenen als zij overeengekomen zijn dat beslissingen omtrent de oriëntatie van het beleid van de betrokken onderneming niet zonder hun gemeenschappelijke instemming genomen kunnen worden (art. 9 W.Venn.). Gemeenschappelijke dochtervennootschap De onderneming ten opzichte waarvan gezamenlijke controle bestaat (art. 9 W.Venn.). Consoliderende onderneming De onderneming die de geconsolideerde jaarrekening opstelt (art. 109 W.Venn.). Ondernemingen opgenomen in de consolidatie (of geconsolideerde ondernemingen)

3 Consolidatieplicht 23 Consoliderende onderneming alsmede haar integraal of evenredig geconsolideerde dochterondernemingen, exclusief de met toepassing van de vermogensmutatiemethode in de geconsolideerde jaarrekening opgenomen ondernemingen (art. 109 W.Venn.). Geconsolideerd geheel (of consolidatiekring) Het geheel van ondernemingen die in consolidatie opgenomen zijn (art. 109 W.Venn.). Geassocieerde onderneming Elke andere onderneming dan een dochteronderneming of een gemeenschappelijke dochteronderneming waarin een in de consolidatie opgenomen onderneming een deelneming bezit en waarin ze een invloed van betekenis uitoefent op de oriëntatie van het beleid (invloed van betekenis wordt vermoed behoudens tegenbewijs in geval van 20 % van de stemrechten) (art. 12 W.Venn.). Consortium Als een onderneming naar Belgisch recht en een of meer ondernemingen naar Belgisch of buitenlands recht die geen dochterondernemingen zijn van elkaar noch dochterondernemingen zijn van één en dezelfde (handels)vennootschap naar Belgisch of buitenlands recht onder centrale leiding staan. Centrale leiding wordt onweerlegbaar vermoed als: dat voortvloeit uit tussen ondernemingen afgesloten overeenkomsten of uit statutaire bepalingen; de bestuursorganen in meerderheid uit dezelfde personen bestaan. Centrale leiding wordt vermoed behoudens tegenbewijs als aandelen van deze ondernemingen door dezelfde natuurlijke personen of rechtspersonen gehouden worden (niet van toepassing op overheden) (art.10 W.Venn.). 1.3 De begrippen controle zeggenschap In de Belgische regelgeving wordt bij het bepalen van een moederonderneming het begrip controle gebruikt. Zoals uit de definities vermeld in punt 2 blijkt, kan controle exclusief of gezamenlijk uitgeoefend worden. De consolidatiewetgeving maakt een onderscheid tussen enerzijds controle in rechte en anderzijds controle in feite. Controle in rechte wordt onweerlegbaar vermoed in de volgende gevallen (art. 5 2 W.Venn.): 1 Als controle voortvloeit uit het bezit van de meerderheid van de stemrechten verbonden aan het totaal van de aandelen van de betrokken vennootschap

4 24 Wettelijk kader Dit betekent dat om de controlebevoegdheid te beoordelen het niet voldoende is om het bezit van het aantal aandelen in beschouwing te nemen, maar dat daarenboven het aantal stemrechten verbonden aan het aandelenbezit in rekening gebracht moet worden. Het is daarbij zonder belang of de houder van de meerderheid van de stemrechten daar ook effectief gebruik van maakt. 2 Als een vennoot het recht heeft de meerderheid van de bestuurders of zaakvoerders te benoemen of te ontslaan Hierbij gaat het niet om een voordrachtregeling of het recht van vertegenwoordiging verbonden aan bepaalde categorieën van aandelen. De bevoegdheid om te benoemen of te ontslaan moet betrekking hebben op de meerderheid van het bestuursorgaan. 3 Als een vennoot krachtens de statuten van de betrokken onderneming of krachtens hiermee gesloten overeenkomsten over een controlebevoegdheid beschikt Dergelijke overheersingscontracten zijn wettelijk niet mogelijk bij dochterondernemingen naar Belgisch recht. Wel kan een Belgische moederonderneming een dergelijke overeenkomst met een dochteronderneming naar buitenlands recht afgesloten hebben. 4 Als een vennoot, op grond van een overeenkomst met andere vennoten van de betrokken onderneming, beschikt over de meerderheid van de stemrechten verbonden aan het totaal van de aandelen van die onderneming Hier wordt de minderheidsaandeelhouder bedoeld die krachtens een overeenkomst met een of meer andere minderheidsaandeelhouders toch als meerderheidsaandeelhouder kan optreden. 5 In geval van gezamenlijke controle Gezamenlijke controle veronderstelt een overeenkomst tussen vennoten dat beslissingen over oriëntatie i.v.m. het beleid unaniem genomen worden. Controle in feite wordt vermoed behoudens bewijs van het tegendeel (art. 5 2 W. Venn): 1 Als controle voortvloeit uit andere factoren dan deze die een onweerlegbaar vermoeden van controle in rechte inhouden Hieruit blijkt het residuaire karakter van het begrip controle in feite. Dit betekent dat een onderneming nooit gecontroleerd kan worden op basis van controle in feite als die onderneming al gecontroleerd wordt op basis van controle in rechte.

5 Consolidatieplicht 25 2 Als een vennoot van een onderneming op de laatste en de voorlaatste algemene vergadering van deze onderneming de meerderheid van de stemrechten van de vertegenwoordigde aandelen uitgeoefend heeft Dat zou kunnen voorkomen als een (moeder)onderneming een belangrijke minderheidsparticipatie heeft in een (dochter)onderneming waarvan de overige aandelen onder het publiek verspreid zijn. 1.4 Vaststellen van de controlebevoegdheid Om de controlebevoegdheid vast te stellen (art. 7 W.Venn.): wordt de onrechtstreekse controlebevoegdheid via een dochtervennootschap bij de rechtstreekse bevoegdheid geteld; wordt de bevoegdheid van een persoon die optreedt als een tussenpersoon van een andere persoon aan deze laatste toegerekend. Er wordt geen rekening gehouden met: schorsing van stemrechten; stemrechtbeperkingen. Voor het vaststellen van de controlebevoegdheid wordt het totale aantal stemrechten verminderd met: de stemrechten verbonden aan eigen aandelen; de stemrechten verbonden aan aandelen aangehouden door een dochteronderneming van de betrokken vennootschap. 2 Consolidatieplicht volgens 2.1 Wie moet consolideren? Elke entiteit die een moedermaatschappij is ( 10-4). 2.2 Definities Bedrijfscombinatie Een transactie of een gebeurtenis waarbij een overnemer de zeggenschap verwerft over een of meer bedrijven. Transacties die omschreven worden als een fusie tussen gelijkwaardige partijen zijn eveneens bedrijfscombinaties ( 3 (r2008) Bijlage A Definities).

6 26 Wettelijk kader Moedermaatschappij De entiteit die zeggenschap heeft over een andere entiteit ( 10 bijlage A). Dochtermaatschappij De entiteit waarover een andere entiteit zeggenschap uitoefent ( 10 bijlage A). Gezamenlijke zeggenschap (joint control) Het contractueel afgesproken delen van de zeggenschap tussen partijen, zodat voor de beslissingen over relevante activiteiten van de joint arrangement (gezamenlijke overeenkomst) unanieme instemming van deze partijen vereist is ( 11-7). 11 onderscheidt twee types van gezamenlijke overeenkomsten: gezamenlijke activiteiten (joint operations): de partijen die gezamenlijke zeggenschap hebben, hebben rechten en verplichtingen m.b.t. de activa en zijn aansprakelijk voor de verplichtingen van de gezamenlijke overeenkomst ( 11-15); joint ventures: de partijen die gezamenlijke zeggenschap hebben, hebben rechten op de nettoactiva van de gezamenlijke overeenkomst ( 11-16). Geassocieerde deelneming Een entiteit waarin de investeerder een invloed van betekenis heeft (IAS 28-3). Invloed van betekenis De macht om deel te nemen aan de financiële en operationele beleidsbeslissingen van de deelneming zonder zeggenschap of gezamenlijke zeggenschap over het betreffende beleid (IAS 28-3). Er is een weerlegbaar vermoeden dat de entiteit een invloed van betekenis heeft als de entiteit direct en indirect 20 % of meer van de stemrechten bezit ( 28-5). 2.3 De begrippen controle zeggenschap Zeggenschap (control) Een investeerder (investor) oefent zeggenschap (control) uit over een deelneming (investee) als de investeerder (investor): macht heeft over de deelneming (investee); onderworpen is aan en rechten heeft op variabele rendementen uit de investering in de deelneming (investee); de mogelijkheid heeft om zijn macht over de deelneming te gebruiken om het bedrag van deze rendementen te beïnvloeden ( 10-7). Het is ook mogelijk dat zeggenschap slechts betrekking heeft op een onderdeel van een deelneming, geïdentificeerde activa en verplichtingen die verondersteld worden een afzonderlijke entiteit te zijn ( 10 B77). Macht (power) Een investeerder (investor) heeft macht over een deelneming (investee) als de investeerder bestaande rechten heeft die hem de huidige mogelijkheid geven om de relevante activiteiten te sturen ( 10-10). Relevante activiteiten zijn die activiteiten die in belangrijke mate de rendementen van de entiteit beïnvloeden ( 10 bijlage A) zoals: in- en verkoop van goederen en diensten; beheer van financiële activa; investeringen / desinvesteringen in activa; onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten; vastleggen financieringsstructuur aantrekken van financiering.

7 Consolidatieplicht 27 Rechten Macht vloeit voort uit rechten. Soms is dit eenvoudig te beoordelen, zoals wanneer de macht enkel afkomstig is van de stemrechten verbonden aan eigenvermogensinstrumenten zoals aandelen. In andere gevallen, bijvoorbeeld als de macht resulteert uit een of meer contractuele overeenkomsten, is de beoordeling veel complexer ( 10-11). Voorbeelden van rechten waaruit macht voortvloeit zijn: (potentiële) stemrechten; recht om kaderleden die het rendement kunnen beïnvloeden te benoemen of te ontslaan; recht om een andere entiteit betrokken bij de besluitvorming over relevante activiteiten te benoemen of te ontslaan; recht om de deelneming te sturen om transacties aan te gaan die invloed hebben op het rendement; andere rechten op besluitvorming zoals een managementovereenkomst. Als er twee of meer investeerders zijn die elk bestaande rechten hebben die hen unilateraal de mogelijkheid geven om rechtstreeks verschillende relevante activiteiten aan te sturen, dan heeft de investeerder die de huidige mogelijkheid heeft om die activiteiten te sturen die het significants de rendementen van de entiteit beïnvloeden, de macht over die entiteit ( 10-13). Een investeerder kan de macht hebben over een deelneming, zelfs als andere entiteiten tegelijkertijd bestaande rechten hebben die hen de mogelijkheid geven deel te nemen in het sturen van de relevante activiteiten, bv. als een andere entiteit significante invloed heeft. Een investeerder daarentegen die enkel over beschermende rechten (protective rights) beschikt, heeft geen macht over een entiteit en heeft bijgevolg ook geen zeggenschap over die entiteit ( 10-14). Beschermende rechten (protective rights) zijn rechten die een partij toelaat zijn belang te beschermen zonder dat deze partij macht heeft over de entiteit waarop deze rechten betrekking hebben ( 10 appendix A). Een investeerder is onderworpen aan, en heeft de rechten op, variabele rendementen uit de investering in een deelneming als deze rendementen variëren als gevolg van de prestatie van de deelneming. De opbrengsten kunnen uitsluitend positief, uitsluitend negatief of beide zijn ( 10-15). Hoewel enkel één investeerder de zeggenschap kan hebben over een deelneming kunnen er meerdere partijen zijn die delen in de opbrengsten van de deelneming. Zo kunnen de niet-controlerende belangen (non controlling intrests) delen in de winst of de uitkeringen van de deelneming ( 10-16). De variabele opbrengsten omvatten niet alleen deze gerelateerd aan het eigenaarschap, zoals dividenden en andere uitkeringen, wijzigingen in de waarde van de deelneming, maar ook vergoedingen voor beheer van activa of passiva, vergoeding voor het ter beschikking stellen van kredieten of liquiditeiten, belastingvoordelen, schaalvoordelen, kostenbesparingen en andere synergieën ( 10 B57). Om de controlebevoegdheid vast te stellen is er een verband tussen macht en opbrengsten. Een investeerder heeft de zeggenschap over een deelneming als hij niet alleen de macht heeft over die entiteit en onderworpen is aan of recht heeft op de variabele rendementen van een deelneming, maar ook de mogelijkheid heeft om zijn macht aan te wenden om de rendementen van die deelneming te beïnvloeden ( 10-17). Een investeerder met beslissingsrechten (decision rights) zal moeten uitmaken of hij een principaal is dan wel een agent. Een investeerder die een agent is, heeft geen zeggenschap over de deelneming als hij die beslissingsrechten uitoefent die hem gedelegeerd werden ( 10-18). Een agent is een partij die in eerste instantie handelt in opdracht en voor rekening van een andere partij of partijen (principaal) waardoor de agent geen zeggenschap heeft over de deelneming als hij zijn beslissingsrechten uitoefent. In sommige gevallen wordt de macht van de principaal gehouden en uitgeoefend door een agent, maar in opdracht van de principaal. Een beslissingnemer (decision maker) is evenwel geen agent enkel en alleen omdat er nog andere partijen zijn die kunnen genieten van de beslissingen die door hem genomen worden ( 10 B58).

8 28 Wettelijk kader 2.4 Vaststellen van de zeggenschap Om de zeggenschap vast te stellen zal de investeerder rekening houden met substantieve rechten (substantive rights) aangehouden door zowel de investeerder als de andere partijen. Een recht is substantief als de houder de praktische mogelijkheid heeft om dit recht uit te oefenen ( 10 B22). Bij het vaststellen van de zeggenschap wordt ook rekening gehouden met potentiële stemrechten, zowel deze aangehouden door de investeerder als door andere partijen. Potentiële stemrechten zijn rechten om stemrechten van een deelneming te verwerven zoals deze die voorvloeien uit converteerbare instrumenten of opties inclusief termijncontracten. Evenwel wordt enkel rekening gehouden met potentiële stemrechten als deze substantief zijn, m.a.w. als deze uitoefenbaar zijn op het ogenblik van het vaststellen van de zeggenschap ( 10 B47).

9 4 Vrijstelling van consolidatie

10 30 Wettelijk kader 1 Vrijstelling in geval van subconsolidatie In de Belgische regelgeving wordt een moederonderneming vrijgesteld van de verplichting om een geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag op te maken als ze zelf dochteronderneming is van een moederonderneming die een geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag opmaakt, laat controleren en openbaar maakt (art. 113 W.Venn.). Deze vrijstelling geldt als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt: De vrijstelling wordt goedgekeurd door de algemene vergadering van de van consolidatie vrijgestelde onderneming met een meerderheid van 90 % van de stemmen voor de vennootschappen met een rechtsvorm van nv en cva en van 80 % voor de overige vennootschappen. Deze vrijstelling is geldig voor 2 jaar en kan hernieuwd worden. De van consolidatie vrijgestelde onderneming en, in principe, al haar dochterondernemingen worden opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening van de moederonderneming op een hoger niveau. De moederonderneming op een hoger niveau stelt een geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag op, laat die controleren en maakt die openbaar overeenkomstig de Europese richtlijnen ter zake of overeenkomstig gelijkwaardige regelgeving als de moedervennootschap niet onder het recht van een EU-lidstaat valt. Het bestuursorgaan van de van consolidatie vrijgestelde onderneming legt de geconsolideerde jaarrekening en het geconsolideerde jaarverslag van de moederonderneming op hoger niveau neer: binnen 2 maanden nadat ze verkrijgbaar zijn voor haar aandeelhouders; uiterlijk 7 maanden na afsluiting van het boekjaar; in de taal (eventueel na vertaling) waarin de van consolidatie vrijgestelde onderneming haar jaarrekening moet opmaken; behalve als de geconsolideerde jaarrekening, het geconsolideerde jaarverslag en het geconsolideerde controleverslag al in België openbaar gemaakt werden door de moederonderneming op hoger niveau. In de toelichting van de enkelvoudige jaarrekening van de van consolidatie vrijgestelde onderneming worden vermeld: het gebruik van de vrijstelling; de identificatie van de moederonderneming die de van consolidatie vrijgestelde onderneming in haar geconsolideerde jaarrekening opgenomen heeft; de datum en de plaats van neerlegging van de geconsolideerde jaarrekening van de moederonderneming op hoger niveau als die door de betrokken onderneming neergelegd werd; de motivering inzake naleving van de voorwaarden voor vrijstelling.

11 Vrijstelling van consolidatie 31 De bovengenoemde vrijstelling van consolidatie geldt niet: als een van de ondernemingen die in consolidatie opgenomen moet worden beursgenoteerd is (art. 114 W.Venn.); als de consolidatie (art. 115 W.Venn.) verlangd wordt: door de ondernemingsraad (in dit geval is de toelichting verkort); op verzoek van de overheid of een rechter. Onder wordt een moederonderneming vrijgesteld van de verplichting om een geconsolideerde jaarrekening te presenteren als en alleen als ( 10-4): de moederonderneming zelf een 100%-dochteronderneming van een andere entiteit is; de moederonderneming zelf een niet-100%-dochteronderneming van een andere entiteit is op voorwaarde dat geen enkele minderheidsaandeelhouder (inclusief diegenen die anders niet stemgerechtigd zijn) een bezwaar maakt tegen het niet-opstellen van een geconsolideerde jaarrekening; de moedermaatschappij geen schuldbewijzen of eigenvermogensinstrumenten openbaar verhandelt; de moedermaatschappij haar jaarrekening niet ingediend heeft bij een beurstoezichthouder of een andere regelgevende instantie met het oog op de uitgifte van schuldbewijzen of eigenvermogensinstrumenten op een voor het publiek toegankelijke markt; de hoofdmoedermaatschappij of een tussenhoudstermaatschappij van de moedermaatschappij een publiek beschikbare geconsolideerde jaarrekening opstelt in overeenstemming met. Als van de vrijstellingsmogelijkheid gebruikgemaakt wordt, moeten in de enkelvoudige jaarrekening van deze moedermaatschappij de volgende gegevens opgenomen worden (IAS 27-16): het gebruik van de vrijstelling; de identificatie van de hoofdmoedermaatschappij of een tussenhoudstermaatschappij die een voor het publiek beschikbare geconsolideerde jaarrekening opstelt conform alsook het adres waar deze geconsolideerde jaarrekening verkrijgbaar is; een lijst van dochterondernemingen, joint ventures en geassocieerde ondernemingen inclusief hun identificatiegegevens, het kapitaalbelangpercentage en indien verschillend het stemrechtpercentage; een beschrijving van de administratieve verwerkingsmethode van de voornoemde investeringen. 2 Vrijstelling naar omvang Een onderneming wordt eveneens vrijgesteld van de verplichting om een geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag op te stellen als die onderneming en haar dochterondernemingen op geconsolideerde basis niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden (art. 16 en art. 112 W.Venn.). Jaaromzet (excl. btw) Balanstotaal 29,2 mio EUR 14,6 mio EUR Personeel (jaargemiddelde) 250

12 32 Wettelijk kader Deze criteria worden op afsluitdatum van de consoliderende onderneming getoetst op basis van de laatst opgemaakte jaarrekeningen van de te consolideren ondernemingen. Pas als twee jaar lang meer dan één criterium overschreden wordt, moet de moederonderneming consolideren. Vrijstelling van consolidatie geldt niet: als een van de ondernemingen die in consolidatie opgenomen moet worden beursgenoteerd is (art. 114 W.Venn.); als de consolidatie (art. 115 W.Venn.) verlangd wordt: door de ondernemingsraad (in dit geval is de toelichting verkort); op verzoek van de overheid of rechter. De vrijstellingsmogelijkheid voor kleine groepen wordt in niet behandeld. 3 Vrijstelling omdat dochterondernemingen individueel en samen van te verwaarlozen betekenis zijn Een moedervennootschap die alleen maar dochterondernemingen heeft die, gelet op de beoordeling van het geconsolideerd vermogen, de geconsolideerde financiële positie of het geconsolideerd resultaat, individueel en samen, slechts van te verwaarlozen betekenis zijn, wordt vrijgesteld van de verplichting tot het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening (art. 110 tweede lid W.Venn.). Dit tweede lid werd aan art. 110 van het Wetboek van vennootschappen toegevoegd door de wet van 22 maart Een moedervennootschap kan slechts gebruikmaken van deze vrijstelling als de gebruikers door het niet opnemen van deze dochterondernemingen in haar geconsolideerde jaarrekening geen andere beslissingen zouden nemen dan deze op basis van een geconsolideerde jaarrekening die wel deze dochterondernemingen bevat. In haar advies 2012/12 van de Raad van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren is de Raad van oordeel dat het begrip dochterondernemingen van te verwaarlozen betekenis naar analogie met de de-minimisregel in de belangenconflictregeling van art van het Wetboek van Vennootschappen, geïnterpreteerd kan worden als dochterondernemingen die respectievelijk afzonderlijk of gezamenlijk minder dan één procent van het nettoactief van de moedervennootschap vertegenwoordigen.

13 5 Weglatingen uit consolidatie

Opmaken en neerleggen van de geconsolideerde jaarrekening en het geconsolideerde jaarverslag

Opmaken en neerleggen van de geconsolideerde jaarrekening en het geconsolideerde jaarverslag Departement Micro-economische informatie Dienst Balanscentrale de Berlaimontlaan 14 - BE-1000 Brussel tel. 02 221 30 01 - fax 02 221 32 66 e-mail: balanscentrale@nbb.be - website: www.nbb.be BTW BE 0203.201.340

Nadere informatie

Opmaken en neerleggen van de geconsolideerde jaarrekening en het geconsolideerde jaarverslag

Opmaken en neerleggen van de geconsolideerde jaarrekening en het geconsolideerde jaarverslag Departement Micro-economische informatie Dienst Balanscentrale de Berlaimontlaan 14 - BE-1000 Brussel tel. 02 221 30 01 - fax 02 221 32 66 e-mail: balanscentrale@nbb.be - website: www.nbb.be BTW BE 0203.201.340

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies 2017/02 Gezamenlijke controle - groottecriteria. Advies van 1 februari

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies 2017/02 Gezamenlijke controle - groottecriteria. Advies van 1 februari COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Advies 2017/02 Gezamenlijke controle - groottecriteria Advies van 1 februari 2017 1 I. Algemeen 1. Onderhavig advies verduidelijkt de berekening van de groottecriteria

Nadere informatie

D044554/01 BIJLAGE. Beleggingsentiteiten: toepassing van de uitzondering op de consolidatie. (Wijzigingen in IFRS 10, IFRS 12 en IAS 28)

D044554/01 BIJLAGE. Beleggingsentiteiten: toepassing van de uitzondering op de consolidatie. (Wijzigingen in IFRS 10, IFRS 12 en IAS 28) NL D044554/01 BIJLAGE Beleggingsentiteiten: toepassing van de uitzondering op de consolidatie (Wijzigingen in IFRS 10, IFRS 12 en IAS 28) Wijzigingen in IFRS 10 Geconsolideerde jaarrekening De alinea's

Nadere informatie

CONSOLIDATIE. Belgian GAAP en IFRS

CONSOLIDATIE. Belgian GAAP en IFRS CONSOLIDATIE Belgian GAAP en IFRS CARINE COPPENS MARIO DEKEYSER Antwerpen Cambridge Consolidatie. Belgian GAAP en IFRS Carine Coppens en Mario Dekeyser 2016 Antwerpen Cambridge www.intersentia.be Omslagfoto:

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 23.9.2016 L 257/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2016/1703 VAN DE COMMISSIE van 22 september 2016 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 1126/2008 tot goedkeuring van

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/06 Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Advies van 15 maart

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/06 Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Advies van 15 maart COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/06 Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Advies van 15 maart 2017 1 I. Definitie A. Horizontale groep 1. In de meeste vennootschapsgroepen

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN advies 2017/15 Transacties onder gemeenschappelijke leiding (Common control transactions)

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN advies 2017/15 Transacties onder gemeenschappelijke leiding (Common control transactions) COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN advies 2017/15 Transacties onder gemeenschappelijke leiding (Common control transactions) Advies van 13 september 2017 1 I. Inleiding 1. Een bedrijfscombinatie

Nadere informatie

Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues

Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues Spotlight Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues Hugo van den Ende - Vaktechnisch bureau (National Office), Assurance Jaap Husson - Capital Markets & Accounting Advisory Services,

Nadere informatie

KAPITAALBELANGEN EN CONSOLIDATIE

KAPITAALBELANGEN EN CONSOLIDATIE Consolidatie op basis van invloed, niet op basis van financieel belang Financial accounting PE Educatie KAPITAALBELANGEN EN CONSOLIDATIE Ondernemingen delen gezamenlijke kapitaalbelangen vaak in op basis

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/06 Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Advies van 15 maart

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/06 Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Advies van 15 maart COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/06 Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Advies van 15 maart 2017 1 I. Definitie A. Horizontale groep B. Wettelijke vermoedens van centrale

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006

RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006 RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006 Inleiding Op 22 december 2008 is een aantal artikelen in titel 9 van

Nadere informatie

CONSOLIDATIE. Voordracht van zaterdag 13 november 2010. Jessy VANDEWEYER ACC

CONSOLIDATIE. Voordracht van zaterdag 13 november 2010. Jessy VANDEWEYER ACC ACC CONSOLIDATIE Voordracht van zaterdag 13 november 2010 Jessy VANDEWEYER Contents Deel I Wettelijk KADER... 2 1. Consolidatieplicht... 2 1.1 Wie moet consolideren?... 2 1.2 Definities... 2 2. Vrijstelling

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2010/5 - Berekening criteria artikel 15 W.Venn.

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2010/5 - Berekening criteria artikel 15 W.Venn. COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2010/5 - Berekening criteria artikel 15 W.Venn. Advies van 19 mei 2010 Artikel 15 maakt op basis van de jaaromzet, het balanstotaal en het personeelsbestand

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2016/XX Borgtochten betaald in effecten. Ontwerpadvies van 7 september 2016

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2016/XX Borgtochten betaald in effecten. Ontwerpadvies van 7 september 2016 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2016/XX Borgtochten betaald in effecten Ontwerpadvies van 7 september 2016 I. Inleiding 1. Aan de Commissie werd de vraag gesteld op welke rekening van

Nadere informatie

1 Toepasselijke IFRS normen Definities 11 3 Uitwerking van de concepten 13

1 Toepasselijke IFRS normen Definities 11 3 Uitwerking van de concepten 13 Hoofdstuk 40 Inhoudstafel 1 Toepasselijke IFRS normen 10 1.1 Referenties 10 1.2 Toepassingsgebied 10 2 Definities 11 3 Uitwerking van de concepten 13 3.1 Zeggenschap 13 3.1.1 Weerlegbaar vermoeden: meerderheid

Nadere informatie

Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft. bepalingen die strijdig zijn. met EG-richtlijn G.-P. den Hollander RA

Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft. bepalingen die strijdig zijn. met EG-richtlijn G.-P. den Hollander RA Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft bepalingen die strijdig zijn met EG-richtlijn 2013-34 G.-P. den Hollander RA Inleiding Het wetsvoorstel heeft bestaande verschillen tussen Titel 9 en de 4 e en 7 e EG-richtlijn

Nadere informatie

Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten

Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten Artikel 60bis tot 60bis/3 van het Wetboek der Successierechten (van toepassing vanaf 01.01.2017) Artikel 60bis 1. In afwijking van de artikelen 48 en 48², worden het successierecht en het recht van overgang

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen

Tax shelter voor startende ondernemingen Newsflash Tax shelter voor startende ondernemingen Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal te verschaffen aan startende ondernemingen binnen

Nadere informatie

GECONSOLIDEERDE JAARREKENING

GECONSOLIDEERDE JAARREKENING uitwerkingen Henk Fuchs GECONSOLIDEERDE JAARREKENING 1e druk Geconsolideerde jaarrekening Uitwerkingen opgaven Geconsolideerde jaarrekening Uitwerkingen opgaven Henk Fuchs Eerste druk Noordhoff Uitgevers

Nadere informatie

Grote vennootschappen wat zijn de gevolgen

Grote vennootschappen wat zijn de gevolgen Grote vennootschappen wat zijn de gevolgen Inhoudsopgave Sociaal... Fiscaal... Het onderscheid tussen kleine en grote vennootschappen wordt gemaakt op basis... De fiscale voordelen van een kleine vennootschappen

Nadere informatie

Huidige toestand: Entiteiten met standaard schema Aantal VTE. Entiteiten op de DVD

Huidige toestand: Entiteiten met standaard schema Aantal VTE. Entiteiten op de DVD Les seuils, le contrôle des comptes annuels et des documents complémentaires De drempels, de controle van de jaarrekeningen en de bijkomende documenten Impactanalyse 1 Impact van de nieuwe drempels - Algemeen

Nadere informatie

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering verplicht de banken tot

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 7 september 2015 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse investeringen in een Startersvennootschap.

Nadere informatie

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Argenta Spaarbank nv Dienst Personenbeheer Belgiëlei 49-53, 2018 ANTWERPEN FSMA 27316 RPR Antwerpen btw BE 0404.453.574 Kenmerk: PBUBOA

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2013/5 - De aandeelhoudersstructuur van ondernemingen: opname in de toelichting van de jaarrekening

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2013/5 - De aandeelhoudersstructuur van ondernemingen: opname in de toelichting van de jaarrekening COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/5 - De aandeelhoudersstructuur van ondernemingen: opname in de toelichting van de jaarrekening I. Inleiding Advies van 4 maart 2013 1. Zowel het volledig

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/XX Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Ontwerpadvies van 6 juli 2016

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/XX Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Ontwerpadvies van 6 juli 2016 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Consolidatie bij de horizontale groep (consortium) Ontwerpadvies van 6 juli 2016 I. Definitie A. Horizontale groep 1. In de meeste vennootschapsgroepen

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Bron : Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Nadere informatie

Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening

Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening 12 Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening 1201 a 1 Een NV/BV heeft een deelneming in een andere NV/BV, indien wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden: 1 er moet sprake zijn van

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S

FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S 1 CONTACT PARMENTIER GUY MGI BVBA Valkenlaan 31 2900 Schoten Tel: 03/685.40.07 Mail: guy@parmrev.be Guy Parmentier Bedrijfsrevisor Executive professor University of Antwerp

Nadere informatie

KBC Groep Naamloze Vennootschap Havenlaan Brussel BTW BE (RPR Brussel)

KBC Groep Naamloze Vennootschap Havenlaan Brussel BTW BE (RPR Brussel) KBC Groep Naamloze Vennootschap Havenlaan 2 1080 Brussel BTW BE 0403.227.515 (RPR Brussel) VOLMACHT Ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 15 februari 2017 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse investeringen in een Startersvennootschap

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies 2017/02 Gezamenlijke controle - groottecriteria. Advies van 1 februari

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies 2017/02 Gezamenlijke controle - groottecriteria. Advies van 1 februari COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Advies 2017/02 Gezamenlijke controle - groottecriteria Advies van 1 februari 2017 1 I. Algemeen 1. Onderhavig advies verduidelijkt de berekening van de groottecriteria

Nadere informatie

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN 13 mei 2019 - Aanpassing na de wet van 28 april 2019 Tax Shelter voor Groeibedrijven - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Groeibedrijven Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2013/3 De boekhoudkundige verwerking van step acquisitions. Advies van 20 februari 2013

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2013/3 De boekhoudkundige verwerking van step acquisitions. Advies van 20 februari 2013 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/3 De boekhoudkundige verwerking van step acquisitions Advies van 20 februari 2013 I. Inleiding 1. In hetgeen volgt wenst de Commissie aan de hand van

Nadere informatie

TITEL I DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE DEFINITIE VAN MIDDELGROTE, KLEINE EN MICRO-ONDERNEMINGEN

TITEL I DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE DEFINITIE VAN MIDDELGROTE, KLEINE EN MICRO-ONDERNEMINGEN BIJLAGE 1 MKB-definitie AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 6 mei 2003 betreffende de definitie van kleine, middelgrote en micro-ondernemingen (kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 1422) (2003/361/EG)

Nadere informatie

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15 AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 1. Algemene principes 17 1.1. Evolutie 17 1.2. Het principe van de secties 17 1.3. De omschrijving van bepaalde rubrieken 18

Nadere informatie

SIOEN INDUSTRIES NV Fabriekstraat ARDOOIE B.T.W. BE RPR Gent afdeling Brugge

SIOEN INDUSTRIES NV Fabriekstraat ARDOOIE B.T.W. BE RPR Gent afdeling Brugge SIOEN INDUSTRIES NV Fabriekstraat 23 8850 ARDOOIE B.T.W. BE 0441.642.780 RPR Gent afdeling Brugge NOTULEN VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS GEHOUDEN OP 26 APRIL 2019 De gewone algemene

Nadere informatie

STEMMEN PER CORRESPONDENTIE

STEMMEN PER CORRESPONDENTIE STEMMEN PER CORRESPONDENTIE Document te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 22 april 2015. De ondergetekende: Natuurlijk persoon Naam en voornaam: Woonplaats: OF Rechtspersoon Maatschappelijke benaming

Nadere informatie

Praktische nota bij artikel 618 Wetboek van vennootschappen (interimdividend)

Praktische nota bij artikel 618 Wetboek van vennootschappen (interimdividend) Praktische nota bij artikel 618 Wetboek van vennootschappen (interimdividend) Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR) heeft met de norm van 10 november 2009 de internationale controlestandaarden (International

Nadere informatie

NEWSLETTER December 2012

NEWSLETTER December 2012 Cadanz BVBA/SPRL RPR/RPM BE 0807.929.727 Bischoffsheimlaan 36 1000 Brussels Belgium Tel.: +32 2 210 02 75 Fax.: +32 2 210 02 89 www.cadanz-law.com NEWSLETTER December 2012 VETO-RECHTEN BINNEN DE RAAD VAN

Nadere informatie

Accounting & Gevalstudies. Patrick Huybrechts

Accounting & Gevalstudies. Patrick Huybrechts Accounting & Gevalstudies Patrick Huybrechts 1 Accounting & Gevalstudies Patrick Huybrechts Accountant Belastingconsulent FideAcc Accountants www.fideacc.be 2 3 Het is onmogelijk op een correcte manier

Nadere informatie

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3 Inhoud 1. Wettelijke context... 1 1.1. Europa... 1 1.2. België... 1 2. Vennootschap... 3 2.1. Begrip... 3 2.1.1. Algemeen... 3 2.1.2. Afwijkende bepalingen... 4 2.2. Categorieën van vennootschappen...

Nadere informatie

Boekhoudrecht en W.Venn.

Boekhoudrecht en W.Venn. Boekhoudrecht en W.Venn. Koen GEENS Jan VERHOEYE Federatie voor Vrije Intellectuele Beroepen Donderdag 15 maart 2001 Basisidee Opnemen van bepalingen boekhoudrecht rond jaarrekeningen in W.Venn. K.B. W.Venn.

Nadere informatie

De controle van de geconsolideerde jaarrekening

De controle van de geconsolideerde jaarrekening De controle van de geconsolideerde jaarrekening 28 juni 2010 Mario Dekeyser Inhoud Deel 1: Wettelijk kader en controlenormen 1. Wetgeving 2. Toepassingsgebied 3. Consolidatieplicht 4. Vrijstelling van

Nadere informatie

CONSOLIDATIE. Inhoudsopgave

CONSOLIDATIE. Inhoudsopgave Inhoudsopgave CONSOLIDATIE 1.0 Kennismaken 2.0 Waarom consolideren? 3.0 Wanneer consolideren? 4.0 Wat is een geconsolideerde jaarrekening? 5.0 De techniek van de integrale consolidatie 1.0 Kennismaken

Nadere informatie

VOLMACHT. De ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming, zetel en ondernemingsnummer)

VOLMACHT. De ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming, zetel en ondernemingsnummer) VOLMACHT De ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming, zetel en ondernemingsnummer) houder van (aantal) aande(e)l(en) van de naamloze vennootschap

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN DE INTERPRETATIE VAN DE OPENBAARMAKINGSVERPLICHTING VAN TRANSACTIES VAN ENIGE BETEKENIS MET VERBONDEN PARTIJEN BUITEN NORMALE MARKTVOORWAARDEN, ZOALS BEPAALD IN HET

Nadere informatie

Inhoud HOOFDSTUK 1 INLEIDING WAAROM EEN GECONSOLIDEERDE JAARREKENING? BASISPRINCIPES... 3 HOOFDSTUK 2 BEGRIPSBEPALINGEN...

Inhoud HOOFDSTUK 1 INLEIDING WAAROM EEN GECONSOLIDEERDE JAARREKENING? BASISPRINCIPES... 3 HOOFDSTUK 2 BEGRIPSBEPALINGEN... HOOFDSTUK 1 INLEIDING... 1 1 WAAROM EEN GECONSOLIDEERDE JAARREKENING?... 2 2 BASISPRINCIPES... 3 HOOFDSTUK 2 BEGRIPSBEPALINGEN... 7 1 DE GECONSOLIDEERDE JAARREKENING... 8 2 DE MOEDER- EN DOCHTERVENNOOTSCHAP...

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken EUROPEES PARLEMENT 2004 Commissie juridische zaken 2009 2008/0084(COD) 8.10.2008 AMENDEMENTEN 7-24 Ontwerpverslag Ieke van den Burg (PE412.044v01-00) over het voorstel voor een richtlijn van het Europees

Nadere informatie

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/3 - Verplichting tot opstelling en publicatie van de jaarrekening door de inbrengende vereniging in het kader van een pseudo-fusie Advies van 8 juli

Nadere informatie

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Het gebruik van de verbindingsrekening tussen een buitenlandse vennootschap en haar Belgisch bijkantoor

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Het gebruik van de verbindingsrekening tussen een buitenlandse vennootschap en haar Belgisch bijkantoor COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Het gebruik van de verbindingsrekening tussen een buitenlandse vennootschap en haar Belgisch bijkantoor Ontwerpadvies I. Inleiding 1. Wat betreft de boekhoudkundige

Nadere informatie

Delhaize Groep NV Osseghemstraat Brussel, België Rechtspersonenregister (Brussel) INFORMATIEVE NOTA

Delhaize Groep NV Osseghemstraat Brussel, België Rechtspersonenregister (Brussel)  INFORMATIEVE NOTA Delhaize Groep NV Osseghemstraat 53 1080 Brussel, België Rechtspersonenregister 0402.206.045 (Brussel) www.delhaizegroep.com INFORMATIEVE NOTA Brussel, 21 april 2016 Ter attentie van de aandeelhouders,

Nadere informatie

Dexia NV/SA Naamloze vennootschap naar Belgisch recht

Dexia NV/SA Naamloze vennootschap naar Belgisch recht Dexia NV/SA Naamloze vennootschap naar Belgisch recht Rogierplein 11 1210 Brussel RPR Brussel BTW BE 0458.548.296 Rekening 068-2113620-17 BIJZO NDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR - 14 mei 2008 - O pgesteld

Nadere informatie

ALGEMENE INHOUDSTAFEL

ALGEMENE INHOUDSTAFEL VOORWERK 5 ALGEMENE INHOUDSTAFEL (Deze inhoudstafel geeft weer welke artikelen reeds becommentarieerd zijn.) Wetboek van vennootschappen (Wet van 7 mei 1999, B.S. 6 augustus 1999 (tweede uitg.)) Boek I.

Nadere informatie

Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies

Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering, verplicht

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 1-6 Europese economische samenwerkingsverbanden en economische samenwerkingsverbanden

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 1-6 Europese economische samenwerkingsverbanden en economische samenwerkingsverbanden COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 1-6 Europese economische samenwerkingsverbanden en economische samenwerkingsverbanden De Europese Ministerraad hechtte op 25 juli 1985 zijn goedkeuring

Nadere informatie

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/13 - Het gebruik van de verbindingsrekening tussen een buitenlandse vennootschap en haar Belgisch bijkantoor Advies van 4 september 2013 1 I. Inleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1986-1987 19813 Bijzondere bepalingen voor de geconsolideerde jaarrekening Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal Wij bieden

Nadere informatie

UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Naamloze vennootschap De Gerlachekaai 20 te 2000 Antwerpen BTW BE 0860 409 202 RPR Antwerpen UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS De raad van bestuur heeft de eer de aandeelhouders

Nadere informatie

Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486. (de Vennootschap )

Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486. (de Vennootschap ) Deceuninck Naamloze vennootschap Brugsesteenweg 374 8800 Roeselare RPR Gent, afdeling Kortrijk BTW BE 0405.548.486 (de Vennootschap ) BIJZONDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR OVEREENKOMSTIG ARTIKELEN

Nadere informatie

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1 INLEIDING................................................................ v 1. WETTELIJKE CONTEXT.................................................. 1 1.1. Europa.................................................................

Nadere informatie

SIOEN INDUSTRIES NV Fabriekstraat ARDOOIE B.T.W. BE RPR Gent afdeling Brugge

SIOEN INDUSTRIES NV Fabriekstraat ARDOOIE B.T.W. BE RPR Gent afdeling Brugge SIOEN INDUSTRIES NV Fabriekstraat 23 8850 ARDOOIE B.T.W. BE 0441.642.780 RPR Gent afdeling Brugge NOTULEN VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS GEHOUDEN OP 27 APRIL 2018 De gewone algemene

Nadere informatie

OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER 2013 VANAF 17 UUR

OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER 2013 VANAF 17 UUR RealDolmen Naamloze vennootschap A. Vaucampslaan 42, 1654 Huizingen BTW BE / RPR 0429.037.235 Brussel (België) OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

Financiële definities

Financiële definities Financieel Overzicht Bekaert Jaarverslag 2013 102 Financiële definities Boekwaarde per aandeel Dividendrendement Dochterondernemingen EBIT EBIT interestdekking EBITDA (Bedrijfscashflow) Eenmalige opbrengsten

Nadere informatie

MONTEA VOLMACHT. Ondergetekende: NAAM WOONPLAATS NAAM VENNOOTSCHAP RECHTSVORM MAATSCHAPPELIJKE ZETEL ONDERNEMINGSNUMMER VERTEGENWOORDIGD DOOR

MONTEA VOLMACHT. Ondergetekende: NAAM WOONPLAATS NAAM VENNOOTSCHAP RECHTSVORM MAATSCHAPPELIJKE ZETEL ONDERNEMINGSNUMMER VERTEGENWOORDIGD DOOR MONTEA Openbare Gereglementeerde Vastgoedvennootschap naar Belgisch recht Commanditaire Vennootschap op Aandelen die een openbaar beroep doet op het spaarwezen Industrielaan 27-9320 Erembodegem (Aalst)

Nadere informatie

Externe financiële verslaggeving

Externe financiële verslaggeving Externe financiële verslaggeving Diete Haesendonckx Hfst 1: Inleidende beschouwingen 1. Analyse van de jaarrekening (JR) Tijdens het jaar è boekhouding(registreren van handelsgebeurtenissen) Einde van

Nadere informatie

VOLMACHT VOOR DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 24 JULI 2017 OM 10 UUR. Ondergetekende: [naam], met woonplaats te.

VOLMACHT VOOR DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 24 JULI 2017 OM 10 UUR. Ondergetekende: [naam], met woonplaats te. RETAIL ESTATES Naamloze Vennootschap Openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch Recht Zetel: Industrielaan 6, B-1740 Ternat Ondernemingsnummer: 0434.797.847 (RPR Brussel) VOLMACHT VOOR

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2014/3 De boekhoudkundige verwerking van mutaties binnen het eigen vermogen van een geassocieerde onderneming I. Inleiding Advies van 2 april 2014 1 1.

Nadere informatie

Inleiding / Doel van de vraag om advies. Belangrijkste gegevens van het dossier. Ref: Accom AFWIJKING 2004/1

Inleiding / Doel van de vraag om advies. Belangrijkste gegevens van het dossier. Ref: Accom AFWIJKING 2004/1 ADVIES- EN CONTROLECOMITE OP DE ONAFHANKELIJKHEID VAN DE COMMISSARIS Ref: Accom AFWIJKING 2004/1 Samenvatting van het advies met betrekking tot een vraag om afwijking van de regel die het bedrag beperkt

Nadere informatie

STEMMING PER BRIEFWISSELING

STEMMING PER BRIEFWISSELING AANNEMINGSMAATSCHAPPIJ CFE NV hierna «CFE» Herrmann-Debrouxlaan 40-42 - B-1160 BRUSSEL RPR Brussel : 0400.464.795 STEMMING PER BRIEFWISSELING Gelieve het formulier ingevuld, op elke pagina geparafeerd

Nadere informatie

BIJZONDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR AAN DE AANDEELHOUDERS

BIJZONDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR AAN DE AANDEELHOUDERS UCB NV - Researchdreef 60, 1070 Brussel - Ondernemingsnr. 0403.053.608 (RPR Brussel) BIJZONDER VERSLAG VAN DE RAAD VAN BESTUUR AAN DE AANDEELHOUDERS over het gebruik en de nagestreefde doeleinden van het

Nadere informatie

"ECODIS" in vereffening Naamloze vennootschap. Brechtsebaan 30 2900 Schoten. RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157. (de "Vennootschap")

ECODIS in vereffening Naamloze vennootschap. Brechtsebaan 30 2900 Schoten. RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157. (de Vennootschap) "ECODIS" in vereffening Naamloze vennootschap Brechtsebaan 30 2900 Schoten RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157 (de "Vennootschap") De vereffenaar van de Vennootschap nodigt u bij deze graag

Nadere informatie

Volmacht. Volmacht te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 24 april Naam en voornaam: Woonplaats : Maatschappelijke benaming en rechtsvorm:

Volmacht. Volmacht te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 24 april Naam en voornaam: Woonplaats : Maatschappelijke benaming en rechtsvorm: Volmacht Volmacht te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 24 april 2013. De ondergetekende: Natuurlijk persoon Naam en voornaam: Woonplaats : OF Rechtspersoon Maatschappelijke benaming en rechtsvorm:

Nadere informatie

(de Vennootschap ) I. GEWONE ALGEMENE VERGADERING

(de Vennootschap ) I. GEWONE ALGEMENE VERGADERING Wereldhave Belgium Comm. VA Commanditaire vennootschap op aandelen Openbare Vastgoedbeleggingsinstelling met Vast Kapitaal (Vastgoedbevak) naar Belgisch recht Medialaan 30, bus 6 1800 Vilvoorde Ondernemingsnummer

Nadere informatie

GEWONE ALGEMENE VERGADERING

GEWONE ALGEMENE VERGADERING Naamloze Vennootschap Openbare Gereglementeerde Vastgoedvennootschap naar Belgisch recht Uitbreidingstraat 66 2600 Berchem - Antwerpen Ondernemingsnummer 0431.391.860 (RPR Antwerpen) BTW: BE 0431.391.860

Nadere informatie

VOLMACHT. Volmacht te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 22 april 2015. Naam en voornaam: Woonplaats: Maatschappelijke benaming en rechtsvorm:

VOLMACHT. Volmacht te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 22 april 2015. Naam en voornaam: Woonplaats: Maatschappelijke benaming en rechtsvorm: VOLMACHT Volmacht te versturen aan Befimmo NV ten laatste op 22 april 2015. De ondergetekende: Natuurlijk persoon Naam en voornaam: Woonplaats: Rechtspersoon Maatschappelijke benaming en rechtsvorm: Maatschappelijke

Nadere informatie

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze norm is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 17 maart 2017 (2 de editie).

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze norm is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 17 maart 2017 (2 de editie). NORM VAN 5 DECEMBER 2016 TOT WIJZIGING VAN DE BIJKOMENDE NORM BIJ DE IN BELGIË VAN TOEPASSING ZIJNDE INTERNATIONALE AUDITSTANDAARDEN (ISA S) - Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële

Nadere informatie

VOLMACHT VOOR AANDEELHOUDER COIL SA/NV. die verklaart en verzekert gemachtigd te zijn om deze volmacht te tekenen namens de ondergetekende en

VOLMACHT VOOR AANDEELHOUDER COIL SA/NV. die verklaart en verzekert gemachtigd te zijn om deze volmacht te tekenen namens de ondergetekende en VOLMACHT VOOR AANDEELHOUDER Ondergetekende naam: (indien aandeelhouder een vennootschap is) juridische vorm: adres / zetel: eigenaar van: vennootschapsnaam: aande(e)l(en)van de vennootschap COIL SA/NV

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2018/12 - Interpretatie van code in de toelichting 5.14 van de geconsolideerde jaarrekening

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2018/12 - Interpretatie van code in de toelichting 5.14 van de geconsolideerde jaarrekening COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2018/12 - Interpretatie van code 99084 in de toelichting 5.14 van de geconsolideerde jaarrekening Advies van 30 mei 2018 1 I. Inleiding II. Analyse van

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2013/5 - De aandeelhoudersstructuur van ondernemingen: opname in de toelichting van de jaarrekening

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2013/5 - De aandeelhoudersstructuur van ondernemingen: opname in de toelichting van de jaarrekening COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/5 - De aandeelhoudersstructuur van ondernemingen: opname in de toelichting van de jaarrekening Advies van 4 maart 2013 I. Inleiding II. Kennisgevingsplicht

Nadere informatie

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol),

VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE STATUTEN VAN WERELDHAVE N.V., gevestigd in de gemeente Haarlemmermeer (Schiphol), zoals ter besluitvorming voor te leggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders te

Nadere informatie

VOLMACHT. Ondergetekende: --------------------------------------------------------------------------------------------- [naam],

VOLMACHT. Ondergetekende: --------------------------------------------------------------------------------------------- [naam], VOLMACHT Ondergetekende: met woonplaats te ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

the art of creating value in retail estate

the art of creating value in retail estate Naamloze vennootschap, openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch recht, met zetel te Industrielaan 6, 1740 Ternat (België), RPR Brussel: 0434.797.847 the art of creating value in retail

Nadere informatie

Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten

Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten Artikel 140/1 tot 140/6 van het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten (van toepassing vanaf 01.01.2017) Artikel 140/1 1. In afwijking van artikel 131, wordt van het schenkingsrecht vrijgesteld:

Nadere informatie

VAN DE VELDE NV LAGEWEG 4 9260 SCHELLEBELLE. Ondernemingsnummer 0448.746.744 (Dendermonde)

VAN DE VELDE NV LAGEWEG 4 9260 SCHELLEBELLE. Ondernemingsnummer 0448.746.744 (Dendermonde) VAN DE VELDE NV LAGEWEG 4 9260 SCHELLEBELLE Ondernemingsnummer 0448.746.744 (Dendermonde) Notulen van de Gewone Algemene Vergadering der Aandeelhouders gehouden op 24 april 2013 OPENING VAN DE VERGADERING

Nadere informatie

Corporate Governance Charter

Corporate Governance Charter Corporate Governance Charter Dealing Code Hoofdstuk Twee Euronav Corporate Governance Charter December 2005 13 1. Inleiding Op 9 december 2004 werd de Belgische Corporate Governance Code door de Belgische

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS DE DATO 19 MEI 2009 OM UUR

GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS DE DATO 19 MEI 2009 OM UUR EXMAR Naamloze vennootschap te 2000 Antwerpen, De Gerlachekaai 20 BTW BE 0860.409.202 RPR Antwerpen GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS DE DATO 19 MEI 2009 OM 14.30 UUR Heden, op 19 mei 2009

Nadere informatie

RAAMOVEREENKOMST ( MoU 2 ) INZAKE ADO DEN HAAG

RAAMOVEREENKOMST ( MoU 2 ) INZAKE ADO DEN HAAG RAAMOVEREENKOMST ( MoU 2 ) INZAKE ADO DEN HAAG tussen Stichting Stadion Ontwikkeling N.V. ADO Den Haag H.P. Beheer B.V. en de gemeente s-gravenhage 25 maart 2009 Streefkerk Advocaten Postbus 716 2270 AS

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling My Lawyer Info Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp Hoe kan ik mijn positie als investeerder versterken? Datum 8 november 2011 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/XX Onbeperkt aansprakelijk vennoot: vermeldingen in de jaarrekening

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2017/XX Onbeperkt aansprakelijk vennoot: vermeldingen in de jaarrekening COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2017/XX Onbeperkt aansprakelijk vennoot: vermeldingen in de jaarrekening Ontwerpadvies van 31 mei 2017 I. Inleiding 1. Wanneer een vennootschap onbeperkt

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2012/8 De boekhoudkundige verwerking van de inbreng in eigendom in een Belgische burgerlijke maatschap die niet de rechtsvorm heeft aangenomen van een handelsvennootschap

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS R0403 UITGIFTE VAN AANDELEN ZONDER VERMELDING VAN NOMINALE WAARDE BENEDEN FRACTIEWAARDE

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS R0403 UITGIFTE VAN AANDELEN ZONDER VERMELDING VAN NOMINALE WAARDE BENEDEN FRACTIEWAARDE VERSLAG VAN DE COMMISSARIS R0403 UITGIFTE VAN AANDELEN ZONDER VERMELDING VAN NOMINALE WAARDE BENEDEN FRACTIEWAARDE IN KADER VAN ARTIKEL 582 VAN HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN 4ENERGY INVEST NV GEVESTIGD

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628. LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Verslag van de raad van bestuur op de gewone algemene vergadering van

Nadere informatie

TOELICHTING GEWONE ALGEMENE VERGADERING te houden op vrijdag 12 mei 2017 om uur CET

TOELICHTING GEWONE ALGEMENE VERGADERING te houden op vrijdag 12 mei 2017 om uur CET Naamloze vennootschap Maatschappelijke Zetel: Generaal de Wittelaan 11B, 2800 Mechelen, België Ondernemingsnummer BTW BE 0505.640.808 RPR Antwerpen, afdeling Mechelen TOELICHTING GEWONE ALGEMENE VERGADERING

Nadere informatie

STEMMEN PER CORRESPONDENTIE

STEMMEN PER CORRESPONDENTIE STEMMEN PER CORRESPONDENTIE Origineel document over te maken aan Home Invest Belgium NV ten laatste op 1 mei 2019. De ondergetekende : Natuurlijke persoon Naam en voornaam: Woonplaats: OF Rechtspersoon

Nadere informatie