VMT 21 Brandstofsystemen 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VMT 21 Brandstofsystemen 2"

Transcriptie

1 VMT 21 Brandstofsystemen 2 Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011

2 Zelfstudie 2

3 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Brandstofsystemen 2", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze RPT-dag ga je een aantal opdrachten uitvoeren. De informatie in de Zelfstudie is speciaal gericht op deze opdrachten. De Zelfstudie vormt een aanvulling op de Theorieleerstof die bij de beroepsopleiding hoort. In de Zelfstudie moet je een aantal vragen beantwoorden. Doe dit zo goed als je kunt. Het helpt je ook om met succes door de Starttoets te komen. De vragen worden tijdens de dag door de instructeur besproken. Neem daarom de ingevulde Zelfstudie mee naar de RPT-dag en bewaar hem goed. Hij kan ook zeer nuttig zijn bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Doelstellingen: Na deze dag kun je met betrekking tot Lijn brandstofpomp: Een lijnpomp vervangen Het inspuitmoment afstellen m.b.v. een capillar Pompverstuiver vervangen en afstellen: Een pompverstuiver vervangen De basisinstelling van een pompverstuiver afstellen Blokpomp vervangen en afstellen: Een blokpomp vervangen Een blokpomp afstellen Opvoerpomp reviseren en drukken meten: EGR: Een opvoerpomp demonteren en monteren Een opvoerpomp reviseren Diverse drukken meten aan het lagedruksysteem Een EGR-klep controleren Een EGR-klep vervangen

4 Zelfstudie 4 Beoordeling: Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Dit formulier wordt aan de cursist meegegeven. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop er de hele dag gewerkt is. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

5 Zelfstudie 5 Inleiding dieselinspuitsystemen. De laatste jaren gaan de ontwikkelingen bij inspuitsystemen verschrikkelijk snel. Dit heeft alles te maken met de strenge milieueisen, de zogenaamde euronormen voor de personen- en vrachtauto s of voor de scheeps- en stationaire motoren de Tier normen. Tot en met de Euro 2 of Tier konden de meeste fabrikanten toe met mechanisch geregelde brandstofpompen. De meest gebruikte inspuitsystemen waren: Lijnpompen: voor dieselmotoren (cilinderinhoud boven 6 liter) Blokpompen: voor kleine- en grote dieselmotoren Verdelerpompen: voor sneldraaiende dieselmotoren (cilinderinhoud kleiner dan 6 liter) Pompverstuiver: voor dieselmotoren Om aan de milieueisen te voldoen deed het dieselmotormanagement zijn intrede beter bekend als EDC (Electronic Diesel Control). De conventionele dieselsystemen werden hier mee uitgerust, maar ook nieuwe systemen deden hun intrede. De meest voorkomende inspuitsystemen op dit moment zijn: EDC motormanagement systeem met lijnpomp EDC motormanagement systeem met verdelerpomp EDC motormanagement systeem met pompverstuiversystemen (UIS = Unit Injector System) EDC motormanagement systeem met pomp leiding verstuiver systemen (UPS = Unit Pomp System) EDC motormanagement systeem met Common Rail inspuitsysteem

6 Zelfstudie 6 Bij dieselmotoren die worden toegepast in locomotieven, aggregaten en scheepsmotoren, maar ook voor het kleine 1 cilinder motortje heeft men de één cilinder inspuitpomp of blokpomp toegepast. Deze kunnen op elke motor onafhankelijk van het aantal cilinders worden toegepast en zijn ontwikkeld voor vermogens van 4 KW tot KW per cilinder. Ook kan er zware stookolie mee geïnjecteerd worden. Het systeem kan zowel mechanisch als elektronisch geregeld worden.

7 Zelfstudie 7 Tijdens deze dag zullen we ingaan op de lijnbrandstofpomp, pompverstuivers en de blokpompen. Ook zullen we het EGR systeem behandelen. Brandstofsysteem diesel In de afbeelding zie je een brandstofsysteem van een bedrijfsauto met pompverstuiver systeem. Dit systeem bestaat uit: 1 Brandstoffilter 2 Brandstofaanvoer 3 Brandstofopvoerpomp 4 Brandstofvoorfilter met opvoerpomp 5 Retour vanaf pompverstuivers 6 EDC computer 7 Retour naar brandstoftank 8 Pompverstuivers Brandstoffilters vervangen De fabrikant schrijft voor bij welke kilometerstanden het brandstoffilter vervangen moet worden. Zorg vóór het vervangen van het brandstoffilter dat de omgeving van het filter zeer goed schoon is. Zelfs de kleinste verontreinigingen kunnen, als ze in het systeem terecht komen, de brandstofpomp en verstuivers beschadigen. Brandstoffilters zijn er in twee uitvoeringen: Met losse verwisselbare filterelementen Met complete filters.

8 Zelfstudie 8 Brandstoffilters vervangen Tap, zo mogelijk, al voor het losnemen van het filter de daarin aanwezige dieselolie af. Reinig bij filters met een los filterelement het filterhuis of deksel ook goed van binnen goed. Controleer op de aanwezigheid van water, dit geeft in de winter veel problemen door dichtvriezen van leidingen. Reinig pasvlakken zorgvuldig. Gebruik altijd nieuwe pakkingen en/of afdichtringen en voorzie ze van een dun laagje (diesel)olie. Raadpleeg de fabrieksvoorschriften. Soms moet je het filterhuis voor het monteren van het nieuwe filter vullen met schone brandstof. Plaats het (losse) filter zorgvuldig op de centrale stift. Een veel voorkomend probleem van deze tijd is algengroei in de brandstoftank. Controleer tijdens het vervangen van het brandstoffilter ook op de aanwezigheid van deze slijmerige substantie. Bevat het filterhuis, de bezinkkolf of het deksel veel water of algen dan komt dit uit de brandstoftank. Bij algengroei dient het complete dieselsysteem gereinigd te worden. Kijk hier ook wat de fabrikant voorschrijft welke middelen wel of niet gebruikt mogen worden. Algen groei wordt verstekt door: Water in de brandstoftank Hoge temperaturen Veelal zullen kleine hoeveelheden lucht, die in het brandstofsysteem zijn gekomen tijdens de normale onderhoudswerkzaamheden, automatisch verdwijnen als de motor draait. De druk in het brandstofsysteem kan verdeeld worden in aantal verschillende gebieden. Vanaf de brandstoftank tot aan de opvoerpomp zal er een onderdruk heersen.!!let op!! Bij sommige systemen kan er voor de mechanische opvoerpomp nog een elektrisch opvoerpompje geplaatst zijn. Dit pompje voert de brandstof met zo n 05 bar overdruk aan.

9 Zelfstudie 9 Vanaf de opvoerpomp tot aan de ingang van de lijnpomp(galerij) is het lagedruk gedeelte (2-5 bar). Bij pompverstuivers is het lagedruk gebied (5 10 bar). In de plunjer van de lijnpomp of de pompverstuiver bevindt zich het hogedrukgebied. Hier kan de druk oplopen tot zo n 2200 bar afhankelijk van toerental en belasting van de motor. Vanaf de lijnpomp of pompverstuiver wordt de brandstof weer teruggevoerd naar de brandstoftank. In dit gebied is de brandstofdruk 0 bar. Afhankelijk van het gebruikte systeem. NB; bij lijnpomp kan men ook blokpomp lezen Ontluchten lage druk gedeelte In het algemeen kan het lagedruk gedeelte ontlucht worden door middel van een handpompje. Door krachtig te pompen, worden de leidingen en brandstoffilters al zoveel mogelijk gevuld met brandstof. Door de motor te starten zal de rest van het systeem snel ontlucht worden en wordt overbelasting van de startmotor voorkomen.!!let op!! Giet nooit de inhoud van het oude brandstoffilter in het nieuwe brandstoffilter. Ontluchten hogedruk gedeelte Bij pompverstuiversystemen zal het hogedruk gedeelte zichzelf moeten ontluchten tijdens het starten. Raadpleeg altijd het werkplaatshandboek voor de juiste methode voor het ontluchten van het brandstofsysteem. Veiligheid Denk bij het ontluchten aan de veiligheid van jezelf en voor anderen. Dieselinspuitsystemen werken met zeer hoge drukken. Een verkeerde handeling kan tot gevaarlijk situaties leiden. Warme lekbrandstof is zeer brandbaar en mag niet in contact worden gebracht met open vuur, vonken of sterke hitte straling. De motor kan plotseling aanslaan, als de startmotor wordt gebruikt bij het ontluchten van het brandstofsysteem. Brandstofpomp uit- en inbouwen Lijnpompen worden over het algemeen op dieselmotoren van grotere motoren (vanaf 6 liter) toegepast. Uitbouwen Indien na controle is vastgesteld dat de brandstofpomp de oorzaak is van het niet goed functioneren van een diesel-motor (meestal te weinig motor-vermogen), moet deze uitgebouwd worden.

10 Zelfstudie 10 Na uitbouwen kan de pomp dan getest en indien nodig hersteld of vervangen worden. Voor het uitbouwen moet je eerst de motor of de omgeving van de brandstofpomp schoonspuiten. Neem vervolgens de min-aansluiting van de accu los. Zet vervolgens de eerste cilinder in BDP (einde compressieslag). Maak eventueel gebruik van een kalibreerpen. Verwijder vervolgens de bedienings- hefboom en de stopkabel. Plaats een opvangbak onder de pomp. Dek de dynamo af om te voorkomen dat hier vloeistof op lekt. Maak de toevoer- en retourleiding los en dicht deze vrijgekomen aansluitopeningen af met afdekdopjes. Verwijder de inspuitleidingen en plaats afdekdopjes. Verwijder, indien nodig, het distributiedeksel en/of het deksel ter afscherming van de aandrijving van de pomp. Bouw de pomp volgens voorschrift uit (meestal kan de aandrijving van de brandstofpomp blijven zitten). Inbouwen van de brandstofpomp en afstellen van het inspuitmoment Na het testen/afstellen of bij vervanging kan de (nieuwe) brandstofpomp ingebouwd worden. Eerst wordt de pomp op zijn plaats vastgezet en de brandstoftoevoer volgens instructie aangesloten. Voordat de pomp definitief kan worden vastgezet, moet eerst het inspuitmoment correct worden afgesteld. Bij het afstellen van het inspuitmoment kunnen we gebruik maken van een capillair buisje. Het voordeel van een capillaire buis is dat men hiermee elke lijnpomp vrij eenvoudig en zeer nauwkeurig kan afstellen. De verschillende fabrikanten geven vaak hun eigen methodes en manieren van afstellen. Afstellen van het inspuitmoment met capillair buisje Plaats het capillaire buisje op de inspuitplunjer van de eerste cilinder van de brandstofpomp. Verdraai de brandstofpomp tot inspuiting eerste cilinder. Ontlucht nu met de hand-opvoerpomp het brandstoftoevoersysteem.

11 Zelfstudie 11 Draai de aandrijving van de brandstofpomp heen en weer, zodat de plunjer van de eerste cilinder enige malen gaat persen, totdat er brandstof in het buisje komt. Draai nu de pompaandrijving een eindje terug en vervolgens langzaam in de juiste draairichting. Stop zodra de brandstof in het capillaire buisje beweegt. Nu is het inspuitmoment bepaald en kan de aandrijving worden vastgezet en de montage verder volgens voorschrift worden afgemaakt. Belangrijk : Indien er een koudestart voorziening aanwezig is, zorg dan de pomp niet in de koudestartpositie staat. Het beste kan men de lijnpomp volgas houden. Afstelling stationair toerental Voor het afstellen van het stationaire en het maximum toerental is het belangrijk dat de motor op bedrijfstemperatuur is. Controleer of de uitlaatgasafzuiging is aangesloten. Sluit een voor deze motor geschikte toerenteller aan Stel het stationaire toerental af met behulp van de betreffende stelschroef Afstelling maximum toerental Geef bij onbelaste motor vol gas. Lees het toerental af. Stel indien nodig het maximum toerental af volgens de voorschriften (let op de rookgrens). Belangrijk: Let erop dat de hendel bij de brandstofpomp bij vol gas tegen de aanslag ligt.

12 Zelfstudie 12 Blokpompen Zoals in de inleiding al besproken is zien we bij zowel kleine- als bij grote tot zeer grote motoren dat er blokpompen worden toegepast. Hierbij wordt de hogedrukplunjer meestal rechtstreeks aangedreven door de nokkenas. Dit systeem kan zowel mechanisch als elektronisch geregeld worden en is ook geschikt voor zware stookolie. Bij de afstelling, van een mechanisch geregelde blokpomp op, is de maat tussen onderkant blokpomp en de rol minus de afstand tussen het pasvlak op het motorblok en nokkenas belangrijk voor de bepaling van het inspuitmoment. Maat Y is een vaste maat afgesteld door de fabrikant. De maat, gemeten tussen het pasvlak op het motorblok en de nokkenas, kan gemeten worden met een dieptemaat. Door de fabrieksgegevens te raadplegen is nu te berekenen hoeveel shims er geplaatst moeten worden tussen de blokpomp en het motorblok. Houdt ook rekening met de dikte van de eventuele pakkingen die ertussen geplaatst moeten worden. Ook hierbij zijn de gegevens van de fabrikant bepalend. Bij elektronisch geregelde pompen komt dit iets minder nauwkeurig omdat het inspuitmoment en de hoeveelheid ingespoten brandstof elektronisch geregeld worden. Als er meerdere blokpompen geplaatst zijn, bij een mechanisch geregelde inspuiting, dienen de afstellingen tussen de verschillende blokpompen ook nauwkeurig afgesteld worden. Hiermee word de opbrengst geregeld(gas geven) en dit moet voor alle blokpompen hetzelfde zijn.

13 Zelfstudie 13 Uitbouwen van een pompverstuiver Als je na controle hebt vastgesteld dat een pompverstuiver de oorzaak is van het niet goed functioneren van een dieselmotor, moet je de defecte pompverstuiver uitbouwen. Het is raadzaam om voor het uitbouwen van de pompverstuiver de brandstofgalerij in de cilinderkop leeg te laten lopen. Zo kan brandstof die in de galerij aanwezig is niet in de verbrandingskamer lopen. Na het uitbouwen kun je de pompverstuiver laten testen en repareren en indien nodig vervangen. Inbouwen van een pompverstuiver Na het testen, repareren of vervangen van een pompverstuiver, kan de pompverstuiver ingebouwd worden. Bouw de brandstofpomp volgens voorschrift in. In veel gevallen zal de pompverstuiver ook afgesteld moeten worden. Indien de ruimte (omcirkeld) onder de plunjer door een foutieve afstelling te klein wordt, kan de pompverstuiver, maar ook de motor schade oplopen. Indien de ruimte onder de plunjer te groot wordt, kan dit leiden tot verminderde motorprestaties. Raadpleeg voor het afstellen van een pompverstuiver het werkplaatshandboek. Er is geen eenduidige instructie voor het afstellen van een pompverstuiver. Na het inbouwen van een nieuwe pompverstuiver, dient bij sommige systemen met behulp van een systeemtester de IMA-codering (Injection Menge Anpassung) te worden ingegeven. Deze code staat vaak op de pompverstuiver. Door deze code in te geven zal het motormanagementsysteem nog nauwkeuriger de inspuittijd kunnen bepalen zodat de motor optimaal zal presteren.

14 Zelfstudie 14 EGR EGR (Exhaust Gas Recirculation) wordt veel in de lichtere motoren toegepast om het NOx aandeel in de uitlaatgassen te verlagen. Uitlaatgassen worden via een regelbare klep (al dan niet gekoeld) teruggevoerd naar de inlaat als de bedrijfsomstandigheden het toelaten. In het zware segment wordt EGR minder toegepast, maar ook hier zijn er fabrikanten die gebruik maken van EGR. We kennen een aantal systemen. Vacuum/elektrisch geregeld Elektrisch geregeld Vacuüm/elektrisch geregeld. Bij dit systeem wordt een vacuümklep vanuit het Motormanagement aangestuurd. De EGR-klep zelf wordt door vacuüm bediend.het motormanagement krijgt een terugkoppeling via de Luchtmassameter hoeveel uitlaatgassen er teruggevoerd worden. Elektrisch geregeld De EGR klep wordt direct vanuit het motormanagement aangestuurd. Deze EGRkleppen hebben een extra sensor die een terugkoppeling geven naar het motormanagement wat de stand van de EGR-klep is. EGR-klep vervangen Indien er geconstateerd is dat een EGR-klep defect is, door vervuiling of andere oorzaken, zal deze vervangen moeten worden. Verwijder de EGR-klep en reinig (zover mogelijk) het inlaatsysteem. Monteer de nieuwe EGR-klep

15 Zelfstudie 15!!!!Let op dat tijdens het schoonmaken geen roetdelen in de verbrandingskamer terecht komen. Belangrijk is dat na vervanging van de werking van het systeem gecontroleerd wordt. Sommige EGR-kleppen moeten ingeleerd worden op hun 0-stand zodat het motormanagement precies weet welk signaal afgegeven wordt als de klep gesloten is. Werking EGR-klep controleren. Testen Vacuümgedeelte op lekkage. Door een vacuümmeter aan te sluiten in de vacuümleiding naar de EGR klep, kan met behulp van een systeemtester gekeken worden of de aansturing van de EGR-klep goed verloopt en kan er geconstateerd worden of er lekkages in het vacuümgedeelte aanwezig zijn. Testen vacuüm geregelde EGR-klep. Door een vacuümpomp op de EGR-klep aan te sluiten, kan gecontroleerd worden of de EGR-klep inwendige lekkage heeft. Door met een systeemtester de hoeveelheid aangezogen lucht zichtbaar te maken, kan ook gekeken worden of de klep open en dicht gaat. Testen Elektrisch geregelde EGR Afhankelijk van de systeemtester en het motormanagementsysteem kan met behulp van een systeemtester kan d.m.v. een actuatortest de werking van het EGR-systeem getest worden. Raadpleeg voor het controleren van het EGR-systeem altijd het werkplaatshandboek, om foutieve handelingen te voorkomen.

16 Zelfstudie 16 SCR 1. Ad Blue tank 2. Warmtewisselaar 3. Pompmodule 4. Katalysator 5. Inspuitstuk 6. Klep voor koelwatercirculatie 7. Relatieve vochtigheidssensor 8. Temperatuursensoren 9. Nox-sensor SCR (Selective Catalytic Reduction) wordt met name bij de grotere motoren toegepast om het NOx aandeel in de uitlaatgassen te reduceren. Bij SCR wordt het NOx aandeel naar beneden gebracht door een chemische reactie plaats te laten vinden in een katalysator. Wanneer de bedrijfsomstandigheden goed zijn, wordt er door het SCR-systeem een Ureum-oplossing in de uitlaat verneveld voor de katalysator. In de katalysator zal een chemische reactie plaatsvinden waardoor het NOx gehalte wordt verminderd. SCR onderhoud Het SCR-systeem is nagenoeg onderhoudsvrij. Wel dienen de filters die in het systeem aanwezig zijn, op de daarvoor geldende onderhoudsintervallen vervangen te worden. Zorg ervoor dat het systeem drukloos is wanneer het filter vervangen wordt. Raadpleeg het werkplaatshandboek voor de juiste procedure voor het vervangen van de filters. Ureum-oplossing De vloeistof die in de uitlaat wordt verneveld wordt in de transportwereld Ad Blue genoemd. Bij iedere dieseltankbeurt dient ook de hoeveelheid in de Ad Blue tank gecontroleerd te worden. Ad Blue bestaat uit 32,5% Ureum en 67,5% gedemineraliseerd water. Deze verhouding is bewust zo gekozen om het vriespunt zo laag mogelijk te maken. Ad Blue bevriest bij -11 C.

17 Zelfstudie 17 Verder heeft het de eigenschap dat het kristalliseert wanneer het verdampt. Om deze reden wordt het systeem leeggepomp/geblazen wanneer de motor wordt uitgezet. Ureum-oplossing testen De zuiverheid van de Ureum-oplossing is zeer belangrijk. Een kleine hoeveelheid brandstof of olie kan zeer ernstige schade aan het SCR-systeem veroorzaken. Ook gewoon water zal het systeem op de lange duur beschadigen door kalkafzetting in de katalysator. Om de kwaliteit van Ureum-oplossing te bepalen zijn er diverse controle middelen op de markt. Deze zijn: Refractometer Olie in water teststrips Veiligheid Het is belangrijk dat aanwezige Ureum-oplossing grondig van gereedschap en kleding wordt verwijderd, om te voorkomen dat vloeistof of kristallen op andere onderdelen terechtkomen en daar schade veroorzaken. Maatregelen bij morsen Bij contact met de huid rijkelijk spoelen met water en verontreinigde kleren uittrekken. Bij contact met de ogen zorgvuldig gedurende meerdere minuten spoelen, zo nodig een arts raadplegen. Bij inademing frisse lucht inademen en zo nodig een arts raadplegen. Veiligheid Laat de Ureum-oplossing niet in contact komen met andere chemicaliën. Ureum-oplossing is niet brandbaar. Ureum-oplossingen zijn corrosief voor bepaalde metalen, zoals koper en aluminium Mocht er Ureum-oplossing zijn gemorst: neem de overtollige vloeistof op en spoel na met water. Als er AdBlue is gemorst, kunnen er witte kristallen van de geconcentreerde oplossing worden gevormd. Spoel deze kristallen weg met water. NB! Gemorste Ureum-oplossing mag niet op de riolering worden geloosd

18 Zelfstudie 18 Dit is het einde van de zelfstudie. Deze zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

Naam:.. Klas: Datum:..

Naam:.. Klas: Datum:.. Naam:.. Klas: Datum:.. Vragen over motoren: 1 Wat is een rootscompressor? Een Roots type supercharger of Rootsblower vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbolader. Een

Nadere informatie

Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen

Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen De pompverstuiver ook wel unit-injector genoemd is in feite een brandstofinspuitpomp voorzien van een magneetklep

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie

Branderketel 12V DC/ 24 V DC

Branderketel 12V DC/ 24 V DC Branderketel 12V DC/ 24 V DC Inhoudsopgave: blz Technische specificaties 2 Speciale waarschuwingen 3 Branderverstuiver / elektroden 3 Brandstofpomp 4-5 Elektrisch schema 6 Printplaat 6 Probleem / oplossing

Nadere informatie

HANDLEIDING DIESELTESTKIT

HANDLEIDING DIESELTESTKIT HANDLEIDING DIESELTESTKIT 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Gebruik van de koffer... 4 2.1 Controle van de injectoren... 4 2.1.1 Testeenheid aansluiten... 4 2.1.2 Aansluiten van de verstuivers op de testeenheid...

Nadere informatie

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Diesel AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Korte samenvatting BELANGRIJKSTE KENMERKEN Wat is AdBlue?... 3 Waar dient het voor?....

Nadere informatie

Vragen. De vierslagmotor. De inlaatslag Figuur laat zien hoe de inlaatslag werkt.

Vragen. De vierslagmotor. De inlaatslag Figuur laat zien hoe de inlaatslag werkt. De vierslagmotor De vier momenten van het verbrandingsproces kunnen in twee of vier slagen plaatsvinden. Vier slagen komt het meest voor. Als er vier slagen zijn, noem je het verbrandingsproces ook wel

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // D-Jetronic van Bosch (beschrijving van Robert Bosch GMBH) 1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen:

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor?

1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor? Opgaven Hoofdstuk 8 Gasmotoren 1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor? 4. Wat verstaat u onder een stoichiometrische gasmotor?

Nadere informatie

Overspeed bij Dieselmotoren

Overspeed bij Dieselmotoren Overspeed bij Dieselmotoren WERKGROEP DIESELS 21 juni 2011, versie 1.0 WERKGROEPLEDEN: René Dirven Sjaak Blom Alex Zomer Gerben van Hal André Sikkink Niels van den Hurk Dirk-Jan de Jong Dick van der Donk

Nadere informatie

E. Gernaat (ISBN ), uitgave Overzicht meest toegepaste CR-hogedrukpompen

E. Gernaat (ISBN ), uitgave Overzicht meest toegepaste CR-hogedrukpompen Dieselmanagement (7) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1), uitgave 2012 1 Overzicht meest toegepaste CR-hogedrukpompen 1.1 De Denso HP2-hogedrukpomp In het jaar 2000 komt de hogedrukpomp HP2 van Denso op

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK

I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK I-FLUX 200 INLAATSYSTEEM REINIGER VOOR BENZINE- EN DIESELMOTOREN MET EGR KLEP GEBRUIKSAANWIJZING VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK 2.2018 1. Voorbereiding van de I-FLUX 200 Open de vuldop van het toestel en giet

Nadere informatie

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN 1G:\002 Leverancier\030 Producten\005 Onderhoudsinstructies\TECHNISCHE GEGEVENS EN ONDERDELEN BOEKJES\BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Belangrijk Alvorens

Nadere informatie

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 Geachte klant, Graag vragen wij uw aandacht voor de volgende turbo waarbij met ingang van 1/6/2011 een zogenaamde mounting kit wordt bijgeleverd. Deze mounting

Nadere informatie

EAT-245 Diagnose Motormanagement diesel 1

EAT-245 Diagnose Motormanagement diesel 1 EAT-245 Diagnose Motormanagement diesel 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 BRANDSTOFSYSTEEM DIESEL 5 SCHEMATISCH OVERZICHT VAN HET DIESELSYSTEEM ALGEMEEN 5 TE BEHANDELEN ONDERDELEN 6

Nadere informatie

De Yanmar 1 GM10. Winterklaar maken. Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07. Programma

De Yanmar 1 GM10. Winterklaar maken. Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07. Programma De Yanmar 1 GM10 Aandrijving in de North Beach 24 Winterklaar maken Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07 1 Programma Hoe werkt een dieselmotor Hoe ziet dat er in

Nadere informatie

WERKPLAATS HANDBOEK LDW 502 LDW 602 LDW 903 LDW 1204 LDW 1204/T LDW 702 LDW 1003 LDW 1404 BRANDSTOFSYSTEEM FOCS

WERKPLAATS HANDBOEK LDW 502 LDW 602 LDW 903 LDW 1204 LDW 1204/T LDW 702 LDW 1003 LDW 1404 BRANDSTOFSYSTEEM FOCS WERKPLAATS HANDBOEK BRANDSTOFSYSTEEM FOCS LDW 502 LDW 602 LDW 903 LDW 1204 LDW 1204/T LDW 702 LDW 1003 LDW 1404 Versie 09-2004 Inhoudsopgave Brandstofsysteem... 2 Schema... 2 Brandstoffilter... 2 Opvoerpomp...

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in het cilinderblok en

Nadere informatie

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat Instructies Deze kunnen worden gebruikt voor het afzuigen van: Motorolie Versnellingsbak- en transmissieolie Koelvloeistof Remvloeistof Andere

Nadere informatie

XFoam-technologie. 1 x Premium 926 1 x MF973 of MF983

XFoam-technologie. 1 x Premium 926 1 x MF973 of MF983 (1) EGR Kleppenreiniger De innovatieve XFoam technologie lost hardnekkige verontreinigingen in het inlaat- en uitlaatsysteem van de motor zeer snel op. De uitstekende schuim- en bevochtigingseigenschappen

Nadere informatie

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal ZEUS PYRO Werking volgens onderdruk principe Rendement 82-90% Geringe afmetingen Ingebouwde veiligheidskoelspiraal Hoogwaardig keramisch vuurbeton LACFIRE 1800/20 SiC Aslade kan geledigd tijdens het verwarmingsbedrijf

Nadere informatie

C777 Brandstofsysteem, onderhoud en ontluchten

C777 Brandstofsysteem, onderhoud en ontluchten C777 Brandstofsysteem, onderhoud en ontluchten 1. Aanzuig- en retourleiding tank Het principeschema van de brandstofvoorziening van de motor ziet er als volgt uit : Vanuit de tank wordt de brandstof aangezogen

Nadere informatie

Winteronderhoud motor. Handige tips om je motor in top conditie te houden

Winteronderhoud motor. Handige tips om je motor in top conditie te houden Winteronderhoud motor Handige tips om je motor in top conditie te houden Rik Houdijk Motor types en brandstof Winter klaar maken beurtje geven Type motoren We kennen in de scheepvaart twee type motoren

Nadere informatie

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Dieselmotortechnicus. Crebocode 93142, dossier

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Dieselmotortechnicus. Crebocode 93142, dossier Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Dieselmotortechnicus Inleiding De kwalificatie Dieselmotortechnicus bestaat uit drie kerntaken en moeten alle drie worden beoordeeld. Kerntaak 1 en 2 worden ieder

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // Storing Mogelijke oorzaak Motor slaat slecht aan Brandstof pomp werkt niet doordat: 1. Zekering van het brandstofpomprelais is doorgebrand; 2. Onderbreking in de leiding naar het pomprelais of naar

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor

1.2 De tweeslagmotor. De werking en het principe van een tweeslagmotor 1.2 De tweeslagmotor Naast de grote en zware vierslagmotoren bestaan er ook compacte en lichte tweeslagmotoren. Tweeslagmotoren vind je bijvoorbeeld in een brommer, in een motorkettingzaag en in een bosmaaier.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie Start van de dag Voordat u de dag begint, controleer of alle uitlopen () van de bierkranen schoon zijn. Ondanks dat u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens uw afwezigheid toch

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

"De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp?

De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Van zuigen tot pompen "De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Karel denkt even na Een zuigerpomp "Een vetspuit misschien? Karel gokt op

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Algemeen Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2013 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 7. De korte veer verwijderen. 8. Alle componenten reinigen in paraffine. 9. Het pomphuis onderdompelen in benzine en de pompbuis uitblazen met gecomprimeerde lucht.

Nadere informatie

5 D-Jetronic van Bosch

5 D-Jetronic van Bosch 5 D-Jetronic van Bosch 5.1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen: - brandstof systeem; - luchtsysteem;

Nadere informatie

Oliën en oliefilter vervangen

Oliën en oliefilter vervangen Oliën en oliefilter vervangen Interval: 3.000 km. Oliefilter: 25.465.00 Motorolie: 2 liter 10W40 Interval: 10.000 km Differentieel olie: 1 liter 80W90 Carterpan pakking Breng de motor op bedrijfstemperatuur.

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Verbrandingsmotortechnicus (VMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25238 versie: 1v1 1 / 7 Inhoud Inleiding... 3 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan verbrandingsmotoren...

Nadere informatie

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen.

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen. Diesel in de winter Onder normale omstandigheden zult u geen enkel probleem hebben met uw dieselmotor. In de winterperiode kunnen er wel problemen ontstaan. Indien u geruime tijd niet getankt heeft en

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

Directe benzine-inspuiting

Directe benzine-inspuiting Directe benzine-inspuiting E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-9-4 1 Bedrijfsmodes Directe benzine-inspuitsystemen zijn al een groot aantal jaren op de markt. Ze bewerkstelligen echter niet de grote doorbraak

Nadere informatie

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor:

Kit code: KT XTI Configuratie: Kit inhoud: Geschikt voor: Kit code: KT XTI 9580 Configuratie: 750 Kit inhoud: Aantal Code Omschrijving 1 FO8RAPID XTI Module Rapid XTI 1 FRCT06D Draadboom Rapid XTI Geschikt voor: Fabrikant Fendt Fendt LET OP!! Model 714, 716,

Nadere informatie

1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen

1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen Dieselmanagement (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen In de inspuittechniek dienen we de verstuivers, de leidingen en de diverse pompen te onderscheiden

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen! De MEEST GEAVANCEERDE PRODUCTEN voor de meest geavanceerde voertuigen

Voorkomen is beter dan genezen! De MEEST GEAVANCEERDE PRODUCTEN voor de meest geavanceerde voertuigen De MEEST GEAVANCEERDE PRODUCTEN voor de meest geavanceerde voertuigen Voorkomen is beter dan genezen! Geef uw auto daarom de nodige vitamines. Uw auto is dan zuiniger, herstelt het motorvermogen en u voorkomt

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 45 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 93142, dossier

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 93142, dossier Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Verbrandingsmotortechnicus Inleiding De kwalificatie Verbrandingsmotortechnicus bestaat uit drie kerntaken en moeten alle drie worden beoordeeld. De beoordeling

Nadere informatie

Ecohuis Antwerpen A2 & PPO. 24 Oktober 2006 Jan Bekaert

Ecohuis Antwerpen A2 & PPO. 24 Oktober 2006 Jan Bekaert Ecohuis Antwerpen A2 & PPO 24 Oktober 2006 Jan Bekaert Pure Planten Olie (PPO) als brandstof in dieselmotoren Dieselmotor: eigenschappen Voordelen van een dieselmotor Hoog rendement: 35% (benzine: 25%)

Nadere informatie

Product specificaties

Product specificaties DIESEL EGR 3-1 Eigenschappen Professioneel gamma Diesel EGR 3 Luchtaanzuiging-, Inlaatkleppen-, Luchtstroomsensor-, EGR- en Turboreiniger in aerosol Wynn s Diesel EGR 3 is een product in aerosol, dat ontwikkeld

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2004

Examenopgaven VMBO-GL 2004 Examenopgaven VMBO-GL 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9:00-11:00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE GL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9:00-11:00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Het gebruik van een symbolenboekje is toegestaan. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09.00 10.30 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Het gebruik van een symbolenboekje

Nadere informatie

Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0

Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0 Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0 Motorolie: Interval: Oliefilter: Motorolie: 3.000 km. 25.465.00 2 liter 10W40 Versnellingsbak en cardanolie: Interval: 10.000 km Differentieel olie: 1 liter 80W90

Nadere informatie

Periodiek onderhoud. Olie aftappen. Oliefilters

Periodiek onderhoud. Olie aftappen. Oliefilters Periodiek onderhoud Periodiek onderhoud is het behoud van je machines. Het eerste gereedschap dat je daarbij nodig hebt is niet meer dan het instructieboekje en een goede draaiurenregistratie. Naast het

Nadere informatie

Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat

Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat Controleer achtereenvolgens: of er geen storingen in het CODE-systeem aanwezig zijn of de traagheidsschakelaar in de 'onderbroken' stand staat Ga door naar Fase 1 Storing in CODE Ga verder met de beschrijvingen

Nadere informatie

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen In navolging van MBa@NL's injectiehuis reiniging voor BOSCH injectiehuizen, hier de How-To voor Magneti Marelli dat te vinden is in de 1.1i AX-en (enkele zeldzame uitzonderingen met Bosch MA2.2 daargelaten).

Nadere informatie

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel.

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel. 1.4 De tweeslag motor Bij de tweeslag motor duurt het arbeidsproces tweeslagen, dus een neerwaartse en een opwaartse slag. Duidelijk zal zijn dat deze motor zelf geen lucht aan kan zuigen. Bij deze motor

Nadere informatie

WERKING VAN BRANDSTOFSYSTEMEN

WERKING VAN BRANDSTOFSYSTEMEN WERKING VAN BRANDSTOFSYSTEMEN BRANDSTOFSYSTEMEN Het brandstofsysteem is het belangrijkste, kostbaarste en meest complexe van alle motorsystemen. De prestaties, brandstofverbruik, emissies en duurzaamheid

Nadere informatie

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI

Vervangen koppakking en optimaliseren 1600 8v GSI Home Algemene ombouw tips Updates Downloads Specials Corsa A Ombouw naar 1.6 8v Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Corsa B Ombouw naar 2.0 8v Ombouw naar 2.0 16v Tuning Corsa A Optimaliseren 1.6 8v

Nadere informatie

1.1 De vierslagmotor. Een trekker of een kraan werkt zomaar als je het sleuteltje omdraait. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig?

1.1 De vierslagmotor. Een trekker of een kraan werkt zomaar als je het sleuteltje omdraait. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig? 1.1 De vierslagmotor Een trekker of een kraan werkt zomaar als je het sleuteltje omdraait. Maar wat heb je eigenlijk nog meer nodig? Wanneer je de wielen van een trekker of de rupsen van een kraan wilt

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan Field Koch

Handleiding Hogedrukpan Field Koch Handleiding Hogedrukpan Field Koch 118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een warme oven Zet de pan voorzichtig

Nadere informatie

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS

SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS SENTRY ELEKTRISCHE BOILERS MODELLEN: ES3 ES4 ES5 ES65 Installatie- en bedieningsvoorschriften Onderhoudsinstructies Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden. 4.1.4 INSTALLATIEVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 90900, dossier

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Crebocode 90900, dossier Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Eerste Verbrandingsmotortechnicus Inleiding De kwalificatie Eerste Verbrandingsmotortechnicus kent drie kerntaken. Deze moeten alle drie worden beoordeeld. De

Nadere informatie

Product specificaties

Product specificaties DIESEL EGR EXTREME CLEANER - 1 Eigenschappen Professioneel gamma DIESEL EGR EXTREME CLEANER Luchtaanzuiging-, Inlaatkleppen-, Luchtstroomsensor-, EGR- en Turboreiniger in aerosol Wynn s Diesel EGR 3 is

Nadere informatie

TR25 INSTRUKTIEHANDLEIDING OWNER S MANUAL BEDIENUNGSANLEITUNG

TR25 INSTRUKTIEHANDLEIDING OWNER S MANUAL BEDIENUNGSANLEITUNG TR25 INSTRUKTIEHANDLEIDING OWNER S MANUAL BEDIENUNGSANLEITUNG Lees instructie handleiding Read owner s manual Die Bedienungsanleitung durchlesen Draag Oorbeschermers Wear Eargear Gehörschutz Notities-Notes-Aufzeichnungen

Nadere informatie

Figuur 1: De plaats van de gloeistiften. Links: voorkamer, midden: wervelkamer, rechts: directe inspuiting (MOT)

Figuur 1: De plaats van de gloeistiften. Links: voorkamer, midden: wervelkamer, rechts: directe inspuiting (MOT) Dieselmanagement (7) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Overige regelingen De EDC-computer bestuurt niet alleen de hogedruk-inspuitpomp maar ook de andere noodzakelijke motorsubsystemen 1. We denken

Nadere informatie

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming 4 STORINGEN 4.1 Algemeen De Remeha Avanta is uitgerust met een geavanceerde besturingsautomaat. Het hart van de besturing is een microprocessor, de Comfort Master, die de ketel zowel beveiligt als bestuurt.

Nadere informatie

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN

INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN INBOUWTIPS REVISIEMOTOREN 1) Algemeen: Wij danken u voor de aanschaf van een product van Ide Automotive en wensen u en de eindgebruiker nog veel rijplezier toe. Het succes van deze transactie en daarmee

Nadere informatie

Generator Gebruiksaanwijzing kw kw kw kw.

Generator Gebruiksaanwijzing kw kw kw kw. Generator Gebruiksaanwijzing 9800004 1.0 kw. 9800005-2.0 kw. 9800006 2.8 kw. 9800007 6.0 kw. 1 Voorwoord De volgende handleiding is slechts een leidraad om u te helpen, maar is geen volledige of uitgebreide

Nadere informatie

Effecten van biodiesel toevoeging in de watersport

Effecten van biodiesel toevoeging in de watersport Effecten van biodiesel toevoeging in de watersport TOEVOEGEN VAN BIODIESEL IS NIET ZONDER GEVOLGEN Ontwikkelingen dieselbrandstof (EN590) Afbouw van de zwavelcomponent van 0,2% in 1993 tot 0,001% in 2009

Nadere informatie

Reiniging van EGR Reiniging van EGR-koeler Reiniging van inlaatspruitstuk. 1 x Premium x Sonde x MF983

Reiniging van EGR Reiniging van EGR-koeler Reiniging van inlaatspruitstuk. 1 x Premium x Sonde x MF983 (1) Multifunctionele roetverwijderaar Innovatieve reiniger voor het verwijderen van koolstofhoudende verontreinigingen aan voertuigonderdelen zoals dieselinjectoren, AGR/EGR- kleppen, turboladers, inlaatspruitstukken.

Nadere informatie

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen

Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Luchtfilter vervangen en filterhuis reinigen Interval: 10.000 km. Luchtfilter: 17.11.36.51 / UFI 2777900 Hoe werkt het? De V50 Nato is een verbrandingsmotor. In de cilinder wordt een mengsel van benzine

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD SAMOFA WATERGEKOELDE 4-TAKT DIESELMOTOREN 108W

HANDLEIDING VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD SAMOFA WATERGEKOELDE 4-TAKT DIESELMOTOREN 108W UW WERKPAARD VOOR SCHEEPVAART EN INDUSTRIE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD SAMOFA WATERGEKOELDE 4-TAKT DIESELMOTOREN 108W MOTORENFABRIEK "SAMOFA" B.V. HARDERWIJK TELEFOON 03410-13041, TELEGR. -SAMOFAMOTOR"

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur Richtlijnen voor een langere motor levensduur Behandel een aantal belangrijke montage aanwijzingen. Het biedt u de kennis om risico s omtrent de VW Transporter 2.5 TDI motor te voorkomen. Dit type motor

Nadere informatie

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten

Brandrisico en schade met betrekking tot hete componenten Hete onderdelen Hete onderdelen WAARSCHUWING! De temperatuur in het uitlaatsysteem van een vrachtwagen kan bij hoge werkbelasting oplopen tot meer dan 500 C. Het plaatsen van carrosserie-uitrusting dicht

Nadere informatie

De werking van het YS brandstof systeem

De werking van het YS brandstof systeem Het brandstofsysteem van de YS is een zeer uitgebreid en efficiënt systeem wat je maar zelden tegenkomt in de modelbouw. In feite is het een systeem wat gekopieerd is uit de autoindustrie, en wel de motoren

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel

Storing indicatie van LED binnen/buiten en eerste oordeel indicatie van binnen/buiten en eerste oordeel Bestemd voor wand model 9K en 12K Indicatie binnendeel (, 0.5s AAN, No. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hoge druk Invries Systeem geblokkeerd of koelmiddel lekkage Hoge

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega 1. Demontage Met de demontage van de verdamper beginnen we met de voorzijde. Draai eerst de 2 korte boutjes die naast de uitgang van de verdamper

Nadere informatie

Inspectierapport (rev 1.1)

Inspectierapport (rev 1.1) Inspectierapport (rev 1.1) scheepsnaam Motor BB / Midden / SB Scheepsgegevens Europanummer serienummer ad. nummer vermogen omw./min. draaiuren Flexibele koppeling draaiuren tonnage eigenaar schipper Opdrachtgever

Nadere informatie

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic Merk Model Product VAG DQ250 Mechatronic Revisie 1.1 Documentcode P0051.03.01 Inhoud 1. Benodigd gereedschap... 3 2. Demontage handleiding... 4 3. Montage

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing tapbuffet

Gebruiksaanwijzing tapbuffet Gebruiksaanwijzing tapbuffet Start van de dag Voordat dat u de dag begint, controleer of alle uitlopen van de bierkranen schoon zijn. Ondanks u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens

Nadere informatie

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Stel, je koopt een brommer die een hele tijd heeft stil gestaan die niet meer wil rijden. (of een andere oude brommer) Hier kun je lezen wat je

Nadere informatie

T3000 INSTRUKTIEHANDLEIDING

T3000 INSTRUKTIEHANDLEIDING T3000 INSTRUKTIEHANDLEIDING Lees instructie handleiding Draag Oorbeschermers Notities Ulbo Machinery BV www.samac.nl Pag 1 Beschrijving Nederlands 1 Stuurbeugel 2 Motor 3 Slinger, Tank 4 Hijsbeugel 5 Typeplaatje

Nadere informatie

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING!

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Vóór het aanbrengen van wijzigingen aan het koelsysteem moet het koelsysteem leeggemaakt

Nadere informatie

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor.

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor. GASMOTOREN Het Basisboek Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster Inhoud 1.0 Inleiding gasmotoren 7 1.1 Geschiedenis van de gasmotoren 7 1.2 Werking van de gasmotor 8 1.3 Samenvatting 13 1.4 Vragen 13 1.5

Nadere informatie

Byzoo Sous Vide Hippo

Byzoo Sous Vide Hippo Byzoo Sous Vide Hippo handleiding 220-240V, 50Hz 800W BELANGRIJKE VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN LEES ALLE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK EN BEWAAR VOOR TOEKOMSTIGE REFERENTIE 1 Lees alle instructies zorgvuldig voor

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

Mercedes W123 Diesel olie en filters, onder

Mercedes W123 Diesel olie en filters, onder Mercedes W123 Diesel olie en filters, onder auto Je moet de olie te verversen op uw W123 Diesel elke 3.000 mijl, als je gebruik maakt van conventionele olie, of hooguit elke 5.000 mijl als u gebruik maakt

Nadere informatie

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN

MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN Elektrische functie printen MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN 147 MOTORMANAGEMENT BENZINEMOTOREN - Beschrijving Een elektronisch systeem bewaakt en regelt alle parameters van de motor voor optimale prestaties

Nadere informatie