Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht"

Transcriptie

1

2 Inleiding INTRODUCTIE: Hoi lezer, Gefeliciteerd, je hebt je ingeschreven voor mijn E-book. Dit houdt in dat jij van plan bent een onderneming te starten of al gestart bent. Misschien heb je zelfs al een begin gemaakt met je administratie. Speciaal voor jou heb ik dit e-book geschreven. Want laten we eerlijk zijn: ondernemen is leuk, maar boekhouden voelt voor de meesten van ons als een noodzakelijk kwaad. Daarbij, hoe je het ook went of keert: er zijn (helaas) ook spelregels in het leven van een ondernemer voor wat betreft de administratie. Maar er is ook een mooie kant hieraan: Een goede boekhouder geeft overzicht en inzicht in jouw bedrijf. Overzicht voor wat betreft je klanten en hun betaalgedrag, je ziet wie al gefactureerd is en welke facturen je nog moet maken. En je krijgt inzicht in je kosten en de winst. Hoe kun je nu je administratie zo inrichten en bijhouden dat dit voor jou de minste moeite kosten en overzichtelijk is en je boekhouder dit makkelijk kan verwerken? Daarover gaat dit e-book, ik vertel je alles over hoe een efficiënte administratie er uitziet, hoe je eenvoudig je uren en kilometers registreert en nog veel meer! Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht Ik wens je veel plezier met lezen en hoop dat dit e-book de administratieve kant van jouw onderneming leuker maakt! Dit E-book is gemaakt door Jacqueline Sandhövel Het Balanskantoor administraties en belastingen mobiel:

3 Je administratie efficiënt inrichten Waarom is het efficiënt inrichten van je administratie een aanrader? * Om voor jezelf het zoeken en de irritaties van dit zoeken weg te nemen is het fijn wanneer je administratie op een efficiënte manier bijgehouden wordt. * Je boekhouder zal jou vragen de administratie op een efficiënte manier aan te leveren zodat hij niet hoeft te zoeken en zich gaat irriteren. Daarbij scheelt dit nogal in de kosten die hij jou berekend. Hoe kun jij je administratie efficiënt inrichten? Je kunt je administratie in een map (fysiek) bewaren of je doet dit digitaal (op je computer). Dit hangt een beetje af van wat je boekhouder wil. Werkt hij graag met digitale bestanden die in een boekhoudprogramma ingelezen kunnen worden of werkt jouw boekhouder liever op een meer traditionele manier. In een map: In een map raad ik je aan een vaste volgorde te gebruiken. Je gebruikt diverse mappen, 1 voor de inkopen, 1 voor de verkopen, 1 voor de bank enz, De ordners zien er in je kast dan zo uit:

4 of je gebruikt 1 map en hierin stop je alles achter tabbladen. Ook de tabbladen kun je op twee manieren indelen nl: tabbladen voor inkoop, verkoop, bank enz of tabblad met perioden (afhankelijk van de btw-periode kies je voor maand of kwartaal tabbladen) Achter de tabbladen stop je de documenten. Dit doe je door de oudste onderop te leggen en elke jongere leg je daar op. Heb je een map met perioden, dan kun je de inkopen scheiden van de verkopen door scheidingsstroken te gebruiken enz.

5 Digitaal: Wil je je administratie digitaal bewaren dan zul je alle documenten die je niet digitaal ontvangen hebt moeten scannen. Zelf kies ik voor de volgende digitale mappen structuur: Nu kun je alle documenten in de betreffende map opslaan. Aan het eind van het jaar heb je 1 jaar geheel bij elkaar en weet je precies tot wanneer je deze moet bewaren. Voor het volgende jaar maak je exact dezelfde mappenstructuur. Natuurlijk kun je zoveel mappen maken als jij nodig hebt. Tip: maak niet teveel mappen. Hoe meer mappen hoe moeilijk een document terug te vinden is.

6 De Urenregistratie Redenen waarom je je uren zou moeten registreren; * Als je voldoet aan het urencriterium van 1225 uren op jaarbasis kom je in aanmerking voor de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting. * Heb je naast je onderneming andere werkzaamheden, bijv loondienst, dan moet je meer uren aan je onderneming besteden dan dat je besteedt aan de andere werkzaamheden. Dit houdt in dat je meer dan 50% van je uren moet besteden aan je onderneming. * Wanneer de Belastingdienst een controle uitvoert om te bekijken of je werkelijk in aanmerking komt voor de ondernemersfasciliteiten zul je dit moeten kunnen onderbouwen. Het urencriterium van 1225 uur geldt per jaar. Start jij je onderneming later in een jaar zul je nog steeds aan de 1225 uren moeten komen om voor de ondernemersfasciliteiten in aanmerking te komen. Welke ondernemersfasciliteiten worden bepaald door het urencriterium: De zelfstandigenaftrek De oudedagsreserve (FOR) De startersaftrek De speur- en ontwikkelingsaftrek De meewerkaftrek Met name de ondernemersaftrek ( 7.280,- in 2016en 2017) is een belangrijke aftrekpost in de inkomstenbelasting. Hoe onderbouw je je uren welke je gewerkt hebt aan je onderneming? Dit doe je handigst door het bijhouden van een urenstaat. Probeer deze dagelijks in te vullen zodat je niet achteraf de uren moet reconstrueren en schatten. Geef een omschrijving van wat je doet en gebruik geen stelposten. Onder stelposten verstaan we: 1 uur , 2 uur website, 0,5 uur blog enz

7 Wat moet er minimaal vermeld staan in je tijdsregistratie? * de datum waarop gewerkt is * de gewerkte tijd * de werkzaamheden met ruimte voor een korte omschrijving * de opdrachtgever * verdeling in uren die gefactureerd worden en indirecte uren zoals administratie, studie, acquisitie etc. Welke manier van uren bijhouden het beste bij jou en je manier van werken past, zal jezelf moeten ontdekken. En vergeet niet de tijd die je hieraan besteedt goed bij te houden. Op mijn website kun je het document "urenregistratie" downloaden.

8 De Kilometerregistratie Als je met je privé auto of fiets zakelijke ritten rijdt, mag je 0,19 per kilometer opvoeren als kosten. Hierdoor wordt de winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting. Redenen waarom je je kilometers zou moeten registreren; * Deze 0,19 per kilometer zal in principe alle kosten moeten dekken. Denk daarbij aan brandstof, wasstraat en parkeren en onderhoud. Je mag de tankbonnen niet apart in je administratie opnemen. Wel mag je voor het percentage wat je zakelijk rijdt de btw terugvragen. Over hoe dit werkt heb ik een blog geschreven welke je kunt vinden op * De Belastingdienst zal bij een controle een onderbouwing willen zien van de kilometers die je zakelijk opgenomen hebt. Het volstaat dan niet dat je een overzicht hebt met elke dag dezelfde kilometers. Bij de boekwinkel kun je rittenregistratieboekjes kopen, deze zijn handig voor in de auto. Hou je je rittenregistratie in je agenda bij en wil je dit digitaal maken? Op mijn website kun je het document "rittenregistratie" downloaden. Hiermee heb je een rittenregistratie die, bij juist gebruik, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst! LET OP: alleen over de zakelijke kilometers mag je 0,19 als kosten opvoeren. De privé gereden kilometers hoef je niet te verantwoorden, voor een sluitende rittenregistratie is het wel van belang ze te noemen. Probeer de ritten dagelijks in te vullen zodat je niet achteraf de ritten en kilometerstanden hoeft te reconstrueren en schatten.

9 Omzet overnemen vanuit je agenda Heb jij veel particulieren klanten waarvoor jij geen facturen uitschrijft? Heb jij geen software hiervoor? Vind jij het elke maand weer een opgave om je omzet op juiste wijze op te nemen voor je administratie? Als ondernemer hoef je geen factuur uit te schrijven aan particulieren. Vaak geven wij hun wel een geschreven bonnetje mee, bewaren we een kopie van het pinbonnetje en noteren we het betaalde bedrag bij de afspraak in onze agenda. Om jou overzicht en inzicht hierin te geven heb ik een document gemaakt waarin je dagelijks het aantal particuliere klanten invult die je geholpen hebt, je geeft je omzet van die dag aan en je noteert hoe je deze betaling ontvangt. De rest wordt berekend door de formules die in de sheet zitten. Op mijn website kun je het document "omzet vanuit agenda" downloaden.

10 De bewaarplicht Met bewaarplicht bedoelen we de termijn welke we gegevens moeten bewaren voor de Belastingdienst. De Belastingdienst hanteert twee termijnen: 10 jaar voor alles wat te maken heeft met onroerend goed Dit heeft te maken met de herzieningstermijn van de aftrek voorbelasting. 7 jaar voor alle andere zaken, t.w. administratie: Controle is voor de Belastingdienst één van de belangrijkste middelen om na te gaan of er niet gesjoemeld wordt. particuliere gegevens: ook privé gegevens zijn aan de bewaartermijn onderhevig. Waar bestaat de administratie uit: Het grootboek De voorraadadministratie Debiteuren en crediteurenadministratie Inkoop- en verkoopadministratie Loonadministratie maar ook: De agenda Contracten Digitale bestanden Gegevens opgeslagen bij het administratiekantoor, Loonservicebureau of de Fiscalis Welke privégegevens moeten bewaard worden: Alle gegevens welke je gebruikt voor het invullen van je Belastingaangifte zoals: Jaaropgaves loon Jaaropgaves hypotheek Jaaropgaves pensioen Jaaropgaves aandelen e.d. Jaaropgaves bank, kapitaalverzekering e.d. en ook: Niet vergoede zorgkosten welke in de aangifte meegenomen worden Overzichten van schulden Alimentatieverplichtingen

11 Hoe nu verder? Dit e-book is meer dan een e-book en minder dan een cursus. Ik hoop dat ook jij deze informatie zult gebruiken en dat dit waardevol is. Heb je nog meer vragen? Wil jij overzicht en inzicht in jouw administratie? Zou het fijn zijn wanneer je iemand hebt die jouw vraagbaak is, jouw encyclopedie in administratieland? Zou het fijn zijn wanneer er iemand is die begrijpt waar je heen wilt, mee denkt, oplossingen geeft en ook de stok achter je deur wil zijn? Zoek jij iemand voor het totale pakket zodat jij geen zorgen hebt? Wil jij offline of online kunnen werken? ZULLEN WIJ DIT SAMEN DOEN! Ik ben benieuwd naar jou en jouw onderneming, en als jij benieuwd bent naar mijn ideeën voor jou. Laten we dan samen skypen. In een 20 minuten durend gesprek luister ik naar jou en geef ik jou 2 kick start tips voor jouw onderneming Klik hier en we maken een gratis skype gesprek afspraak. Het Balanskantoor administraties en belastingen info@hetbalanskantoor.nl mobiel:

Belasting besparen met Deelstra Jansen

Belasting besparen met Deelstra Jansen Belasting besparen met Deelstra Jansen Onderneming Voor jezelf beginnen, een onderneming starten, is een keuze. Als je die keuze maakt, moet je een reden hebben, een doel en de middelen. En je moet weten

Nadere informatie

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Onderwerpen Fiscale voordelen inkomstenbelasting en omzetbelasting Sociale zekerheid BTW-aangifte en Kleine ondernemersregeling (KOR) Gebruik van

Nadere informatie

Hoe zet je als starter je administratie op?

Hoe zet je als starter je administratie op? Hoe zet je als starter je administratie op? JASPER HORSTINK INHOUDSOPGAVE Hoe zet je als starter je administratie op? Deel 1. Wat is het verschil tussen 04 de boekhouding en administratie? Deel 2. Waarom

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 3 april 2015 @BDzakelijk Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Pauze Ondernemen en inkomstenbelasting

Nadere informatie

Inleiding... 1. Tip 1 Gooi je administratie weg... 2. Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3. Tip 3 Maak een indeling... 4

Inleiding... 1. Tip 1 Gooi je administratie weg... 2. Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3. Tip 3 Maak een indeling... 4 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Tip 1 Gooi je administratie weg... 2 Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3 Tip 3 Maak een indeling... 4 Tip 4 Je administratie over de schutting?... 6 Tip 5 Zorg voor inzicht...

Nadere informatie

MEER WETEN OVER BELASTINGEN

MEER WETEN OVER BELASTINGEN www.damd.nl Meer weten over Belastingen De belangrijkste belastingen waarmee je als zzp er te maken hebt zijn de inkomsten- en de omzetbelasting. De eerste belastingsoort is voor jou van belang, omdat

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Module 2 Administratie op orde

Module 2 Administratie op orde Geleerd in vorige presentaties Module 2 Administratie op orde Les 1. Schep orde in de papieren en digitale chaos Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief Optimale DGA-salaris Les 1 Verzamel

Nadere informatie

MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS

MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS Seminar Belastingen Financiering in de creatieve industrie. 18-03-2010 MINDER BELASTING VOOR CREATIEVEN VISIE ADMINISTRATIE & TIPS MINDER BELASTING & TIPS Administratie Financiële administratie Eisen van

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

WHITE PAPER AANGIFTE INKOMSTENBELASTING

WHITE PAPER AANGIFTE INKOMSTENBELASTING WHITE PAPER AANGIFTE INKOMSTENBELASTING Laatste update: 1-03-2019 HI! Wanneer je als freelancer aan de slag gaat, ben je verplicht om één keer per jaar je inkomstenbelasting aan te geven bij de Belastingdienst.

Nadere informatie

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat 24 april 2019 The best way of learning about anything is by doing Richard Branson Belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Intro Wat zie

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2015 Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 www.belastingdienst.nl/starters

Nadere informatie

Module 2 Administratie op orde

Module 2 Administratie op orde Geleerd in vorige presentaties Module 2 Administratie op orde Les 2. Btw-administratie en urenen kilometerregistratie Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief Optimale DGA-salaris Papieren en

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2016 Programma Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 3 Administratie Administratie

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

Welkom bij Tentoo TENTOO

Welkom bij Tentoo TENTOO Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

Je administratie op orde

Je administratie op orde Je administratie op orde Je administratie, het lijkt misschien gedoe, maar het is echt belangrijk om de boel netjes te houden. Het geeft niet alleen een actueel inzicht in hoe je onderneming ervoor staat.

Nadere informatie

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

ZELF JE ADMINISTRATIE DOEN BONUS

ZELF JE ADMINISTRATIE DOEN BONUS ZELF JE ADMINISTRATIE DOEN BONUS BONUS SESSIE In les 1 hebben we laten zien wat een administratie allemaal inhoud, en wat er minimaal nodig is voor een aangifte BTW en Inkomstenbelasting. Ook heb je 7

Nadere informatie

Ondernemen met de Belastingdienst. Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014

Ondernemen met de Belastingdienst. Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014 Ondernemen met de Belastingdienst Presentatie bij Club Jonge Bedrijven Rijnland op 20 januari 2014 Programma Inkomstenbelasting Omzetbelasting Actualiteiten Inkomstenbelasting programma Algemeen (administratie)

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Startscherm van waaruit u de andere schermen kunt bereiken. In elk scherm komt u terug bij dit startscherm door op het logo linksboven te klikken.

Startscherm van waaruit u de andere schermen kunt bereiken. In elk scherm komt u terug bij dit startscherm door op het logo linksboven te klikken. INHOUD: NAVIGATIE... 2 INSTELLINGEN... 2 INKOMSTEN... 3 UITGAVEN... 4 BTW MUTATIES... 4 KLANTEN... 5 FACTUREN... 5 OPEN FACTUREN... 5 BTW OVERZICHT... 5 VERLIES- EN WINSTREKENING... 5 BALANS... 6 GRAFIEKEN...

Nadere informatie

E-BOOK. App. Strakke administratie in minder tijd. Meer inzicht en meer tijd voor je core business

E-BOOK. App. Strakke administratie in minder tijd. Meer inzicht en meer tijd voor je core business E-BOOK App Strakke administratie in minder tijd Meer inzicht en meer tijd voor je core business INLEIDING Dank voor je interesse in het e-book Strakke administratie in minder tijd. Dit boek krijg je van

Nadere informatie

Kamer van Koophandel. KvK

Kamer van Koophandel. KvK Kamer van Koophandel 1 KvK Dienstverlening Kamer van Koophandel Handelsregister: Inschrijven, wijzigen Informatie uit HR Exportdocumenten Ondersteuning voor ondernemers: Start Vernieuwing Buitenland Financiering

Nadere informatie

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect Eindejaarstips ZZPerfect Het einde van het jaar komt snel in beeld, de eerste oliebollen zijn hier al voorbij gekomen! Dit betekent dat je nog een paar weken de tijd hebt om je boekhouding eens kritisch

Nadere informatie

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module

ZZP er, maar wat nu? Notitieboek. Voor al je ingevingen en aantekeningen per module ZZP er, maar wat nu? Notitieboek Voor al je ingevingen en aantekeningen per module 0 M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 1: BEDRIJFSNAAM BEDENKEN 1 Module 1: Hoe begin ik? M1 - Hoe begin ik? OPDRACHT 2: BEDRIJFSNAAM

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

STARTERSPLEIN ROZ. Belastingdienst.nl/zakelijk Belastingdienst.nl/starters. @BDzakelijk. 6 november 2014

STARTERSPLEIN ROZ. Belastingdienst.nl/zakelijk Belastingdienst.nl/starters. @BDzakelijk. 6 november 2014 STARTERSPLEIN ROZ Belastingdienst.nl/zakelijk Belastingdienst.nl/starters 6 november 2014 Programma Ondernemen en belastingzaken Administratie en factureren Ondernemen en btw / aangifte doen Ondernemen

Nadere informatie

Boekhouden voor zzp ers Wat moet je doen en hoe doe je dat?

Boekhouden voor zzp ers Wat moet je doen en hoe doe je dat? Boekhouden voor zzp ers Wat moet je doen en hoe doe je dat? Praktische checklist met wettelijke verplichtingen en tips *Bron VISMA Software Inhoudsopgave Doe je administratie volgens het boekje 3 Leg je

Nadere informatie

Quick Start RitMeter Kilometerregistratie

Quick Start RitMeter Kilometerregistratie Quick Start RitMeter Kilometerregistratie Kilometerregistratie op je Android telefoon SIMOSO 2013 Quick Start RitMeter Kilometerregistratie Kilometerregistratie op je Android telefoon RitMeter, de eenvoudigste

Nadere informatie

Eindejaarstips van 1-2-3 Administratie. 1. BV of eenmanszaak. 2. Urencriterium

Eindejaarstips van 1-2-3 Administratie. 1. BV of eenmanszaak. 2. Urencriterium 1. BV of eenmanszaak De totale belastingdruk in de BV is vrijwel altijd hoger dan bij ondernemers met een eenmanszaak of een vennootschap onder firma/maatschap. Natuurlijk zijn er vele andere, niet-fiscale

Nadere informatie

Boekhoudprogramma zzp: Je kan er niet meer omheen!

Boekhoudprogramma zzp: Je kan er niet meer omheen! Boekhoudprogramma zzp: Je kan er niet meer omheen! Boekhoudprogramma zzp gebruiken? Veel zzp'ers zijn op zoek naar een goed, voordelig en eenvoudig boekhoudprogramma. Je wilt graag een boekhoudprogramma

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo Support voor u zo eenvoudig mogelijk te maken, vindt u in deze brochure een toelichting op

Nadere informatie

Handleiding HOOS. - Het Online Onderneem Systeem

Handleiding HOOS. - Het Online Onderneem Systeem Handleiding HOOS - Het Online Onderneem Systeem Inhoudsopgave Gebruikersgegevens invullen... 3 Urenregistratie aanmaken... 4 Kilometerregistratie aanmaken... 6 Agenda item maken... 9 Notitie maken...10

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS

FISCALE EINDEJAARSTIPS FISCALE EINDEJAARSTIPS BIJHOUDEN ONDERNEMINGSUREN (ZEER BELANGRIJK) Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek), moeten in 2009 minimaal 1225 uren besteed zijn aan werkzaamheden

Nadere informatie

NAVIGATIE INSTELLINGEN

NAVIGATIE INSTELLINGEN INHOUD: NAVIGATIE... 2 INSTELLINGEN... 2 INKOMSTEN... 3 UITGAVEN... 4 BTW MUTATIES... 4 KLANTEN... 4 FACTUREN... 5 OPEN FACTUREN... 5 BTW OVERZICHT... 5 VERLIES- EN WINSTREKENING... 5 BALANS... 6 GRAFIEKEN...

Nadere informatie

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Strijker Administratie & Belastingadvies 10-12-2018 Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Geef btw-correctie auto op in 4e kwartaal 2018 Als u nog vóór 1 januari 2019 aan uw (klein)kinderen schenkt,

Nadere informatie

Belastingdienst. Toelichting bij de digitale aanvraag Verklaring arbeidsrelatie

Belastingdienst. Toelichting bij de digitale aanvraag Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst Toelichting bij de digitale aanvraag Verklaring arbeidsrelatie Inhoud Algemene informatie 3 Wanneer vraagt u een Verklaring arbeidsrelatie aan? 3 Meer informatie 3 Toelichting bij de vragen

Nadere informatie

Vragenlijst Financieel Plan

Vragenlijst Financieel Plan Vragenlijst financieel plan Om mee te beginnen.. 1. Welke rechtsvorm heeft je bedrijf? Selecteer: Eenmanszaak Selecteer: Een Vul de antwoorden op de privé vragen in bij Ondernemer 0% is berekend: 100%

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Administratie... 4 Hoofdstuk 2 Bewaren... 6 Hoofdstuk 3 Sorteren... 8 Hoofdstuk 4 Post... 10 Hoofdstuk 5 Doen... 12 Hoofdstuk 6 Formulier... 14 Hoofdstuk 7 Hulp... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

VOORBEREIDEN JAARREKENING EN E-BOOK

VOORBEREIDEN JAARREKENING EN E-BOOK E-BOOK VOORBEREIDEN JAARREKENING EN AANDACHTSPUNTEN - EDITIE 2016 INLEIDING Beste lezer, Voor u ligt alweer de vierde editie van het E-Book Voorbereiden Jaarrekening. In dit geheel ge-update E-Book zijn

Nadere informatie

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips Starters Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips AGENDA Introductie Finovion Boekhoudkundige tips Opzetten administratie Facturen Fiscale tips Verschil eenmanszaak en BV Auto Bedrijfsruimte thuis FINOVION

Nadere informatie

Tips voor het aanvragen van je eerste VAR

Tips voor het aanvragen van je eerste VAR Tips voor het aanvragen van je eerste VAR Er is een onderscheid tussen verschillende VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) verklaringen. - VAR ROW (resultaat uit overige werkzaamheden) - VAR WUO (winst uit onderneming)

Nadere informatie

NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van:

NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van: NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van: In samenwerking met Linked Boekhouding BV Herzien en geactualiseerd juni 2017 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Aftrekbare kosten...

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord

Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord Kamer van Koophandel Belastingdienst Noord Wat gaan we vanavond doen - Kamer van Koophandel - Handige tips - Belastingdienst - Omzetbelasting - Inkomstenbelasting De Kamer van Koophandel laat u altijd

Nadere informatie

Eenvoudig boekhouden. stap 1-5. Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer. Deel dit e-book:

Eenvoudig boekhouden. stap 1-5. Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer. Deel dit e-book: 1 Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer Deel 1 stap 1-5 2 Inhoud Introductie 3 Vaste plek 4 Vast moment 6 Factureer snel! 8 Verwerk uw inkomende facturen slim 10 Boek uw bankafschriften (automatisch)

Nadere informatie

E- book: Orde op Zaken Stellen Zakelijke administratie

E- book: Orde op Zaken Stellen Zakelijke administratie E- book: Orde op Zaken Stellen Zakelijke administratie Inhoud 1. Algemeen 2. Post ordenen, sorteren & opruimen 3. E-mail ordenen 4. Computerbestanden ordenen 5. Voorbeeld adressenlijst & telefoonlijst

Nadere informatie

(A) Vul dit onderdeel in als u in 2019 als zelfstandige of als zelfstandig waarnemer werkt

(A) Vul dit onderdeel in als u in 2019 als zelfstandige of als zelfstandig waarnemer werkt Postbus 90170, 5000 LM Tilburg Formulier Inkomensopgave 2019 (de letters en cijfers tussen haakjes verwijzen naar de toelichting) Uw gegevens Naam Deelnemersnummer Relatienummer 80020.... Doe uw opgave

Nadere informatie

Gastouders en de Belastingdienst

Gastouders en de Belastingdienst Gastouders en de Belastingdienst Freelancer of Ondernemer Start als gastouder altijd je eigen onderneming. Daardoor kun je gebruik maken van allerlei aftrekposten waardoor je veel minder belasting betaalt.

Nadere informatie

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur De Wat zijn de minimale eisen voor uw financiële (minimum)? De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Administratie Noodzaak en nuttig Kas/kassabonnen Financiële aantekeningen, inkoop- en verkoopboek

Nadere informatie

ZZP-pakket boekhouden online.

ZZP-pakket boekhouden online. ZZP-pakket boekhouden online. Wij bieden de volgende pakketten voor de ZZP-er en/of freelancer - ZZP-er online (Basis) - ZZP-er compleet pakket (Meekijkabonnement +) - ZZP-er totaal pakket (Online +) De

Nadere informatie

Toelichting bij de elektronische aanvraag Verklaring arbeidsrelatie AL 093-1T*1PL

Toelichting bij de elektronische aanvraag Verklaring arbeidsrelatie AL 093-1T*1PL 12345 2008 Toelichting bij de elektronische aanvraag Verklaring arbeidsrelatie AL 093-1T*1PL Inhoud Inhoud 2 Algemene informatie 3 Wanneer vraagt u een Verklaring arbeidsrelatie aan? 3 Meer informatie

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw en incidentele posten 1. Maak een plan en begroting 2. Administratie op orde 3. Gegevens verwerken

Nadere informatie

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN Geschreven door Janny Brusselers Hallo! Leuk dat je je hebt ingeschreven voor mijn gratis nieuwsbrief! Als dank hiervoor, verklap ik dé 3 geheimen die jou

Nadere informatie

This slide contains a slide transition, please do not remove.

This slide contains a slide transition, please do not remove. This slide contains a slide transition, please do not remove. Programma Onderwerpen Even voorstellen Onderneming Inkomstenbelasting Omzetbelasting Auto Belastingrente Vragen Even voorstellen Harm te Hennepe

Nadere informatie

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er?

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease: Wat past jou als zzp-er? 1 Inhoudsopgave 1. Waarom deze whitepaper? 2. Wat is leasen? Twee lease vormen Keuze voor zakelijke

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET BSN: Nog niet ingevuld Status: Niet verzonden Te ontvangen inkomstenbelasting 2017: 0 Te betalen premie ZVW 2017: 1.391 Je inkomen 2017 Inkomsten uit werk en woning

Nadere informatie

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er?

Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease Wat past jou als zzp-er? Zakelijk of private lease: Wat past jou als zzp-er? 1 Inhoudsopgave 1. Waarom deze whitepaper? 2. Wat is leasen Twee lease vormen Mogelijkheden voor zzp

Nadere informatie

Startershandleiding voor 'startende ondernemers'

Startershandleiding voor 'startende ondernemers' Startershandleiding voor 'startende ondernemers' 0497Administratie Turnhoutseweg 22G 5541 NX Reusel Telefoon: 0497-64 44 44 Email: Website: info@0497administratie.nl www.0497administratie.nl Startershandleiding

Nadere informatie

INVENTARISATIELIJST 2015 MKB. s.v.p. volledig invullen en terugzenden of bij de administratie voegen.

INVENTARISATIELIJST 2015 MKB. s.v.p. volledig invullen en terugzenden of bij de administratie voegen. INVENTARISATIELIJST 2015 MKB s.v.p. volledig invullen en terugzenden of bij de administratie voegen. Naam: In verband met de verdere digitalisering van onze dienstverlening willen wij graag de betreffende

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

lesmateriaal bij Ik regel mijn geldzaken

lesmateriaal bij Ik regel mijn geldzaken Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Lezen voor iedereen www.eenvoudigcommuniceren.nl www.lezenvooriedereen.be Mijn leven ik regel mijn geldzaken lesmateriaal bij Ik regel mijn geldzaken Serie Mijn leven

Nadere informatie

Online Boekhouden. Welke mogelijkheid u ook kiest, u staat er bij ons niet alleen voor. U kunt bij ons altijd terecht voor ondersteuning.

Online Boekhouden. Welke mogelijkheid u ook kiest, u staat er bij ons niet alleen voor. U kunt bij ons altijd terecht voor ondersteuning. Online Boekhouden Online boekhouden is ideaal als u overal en altiid inzicht wilt in uw administratie. De rapportage die u krijgt bevat niet meer gegevens die drie maanden oud zijn. Het geeft u de kans

Nadere informatie

Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche 12-11-2013, versie 1.1

Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche 12-11-2013, versie 1.1 Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche 12-11-2013, versie 1.1 2. Inrichten van uw bedrijfsadministratie U gaat deelnemen aan het programma Sturen op Cijfers van het HBA. Uw bedrijfsadministratie

Nadere informatie

Btw-aangifte JASPER HORSTINK

Btw-aangifte JASPER HORSTINK Btw-aangifte JASPER HORSTINK INHOUDSOPGAVE Btw-aangifte Deel 1. Wat is btw? 04 Deel 2. Hoe werkt de btw? 06 Deel 3. Wanneer moet je btw-aangifte doen? 13 Deel 4. Btw-aandachtsgebieden 18 Deel 5. Hoe zit

Nadere informatie

1. Outlook als officemanagementsysteem

1. Outlook als officemanagementsysteem 19 1. Outlook als officemanagementsysteem 60 min. Veel mensen gebruiken Microsoft Outlook alleen voor hun e-mail en het houden van een agenda. Toch kan het programma veel meer en is het zelfs enigszins

Nadere informatie

In 5 stappen productiever met Office 365

In 5 stappen productiever met Office 365 In 5 stappen productiever met Office 365 Inleiding Met Office 365 van KPN beschik je altijd en overal over je zakelijke e-mail, agenda en documenten. Programma s als Excel, Word, PowerPoint en OneNote

Nadere informatie

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 ONDERWERPEN ADMINISTRATIE GEBRUIK AUTO KLEINE ONDERNEMERSREGELING ONDERNEMERSAFTREK INVESTERINGSAFTREK OUDEDAGSRESERVE MIDDELING

Nadere informatie

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2012

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2012 Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2012 Voor het verzamelen van gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting 2012, kunt u het volgende overzicht gebruiken. De checklist biedt ruimte

Nadere informatie

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011 Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011 Ondanks alle aan de samenstelling van de template bestede zorg kunnen noch de redactie, noch de auteurs, noch de uitgever aansprakelijkheid

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bewaren...5 Hoofdstuk 2 Administratie...7 Hoofdstuk 3 Inkomsten... 8 Hoofdstuk 4 Uitgaven... 10 Hoofdstuk 5 Sparen... 12 Hoofdstuk 6 Verzekeringen...15 Hoofdstuk 7 Begroting...

Nadere informatie

INSTRUCTIE. Wat houdt het btw voordeel in? Besluit overheid

INSTRUCTIE. Wat houdt het btw voordeel in? Besluit overheid INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen In deze instructie leest

Nadere informatie

Bijtelling auto van de zaak 2016...11 Uitstootgrenzen bijtelling auto van de zaak 2016...11

Bijtelling auto van de zaak 2016...11 Uitstootgrenzen bijtelling auto van de zaak 2016...11 (Bestel)Auto van de zaak Inhoud In het kort... 1 Auto van de zaak vastleggen... 1 Volgorde van werken... 2 'Koppelen' van een auto van de zaak aan de werknemer(s)... 3 Percentage 100%... 4 Percentage

Nadere informatie

Urenregistratie. Stap 1 Open de website Ga naar:

Urenregistratie. Stap 1 Open de website Ga naar: Urenregistratie Je uren vul je per 4 weken online in, de aanleverdata vind je in het ontvangen document met de perioden. In dit document wordt uitgelegd hoe je dit dient te doen. Volg het onderstaande

Nadere informatie

2016 Boekhoudtarieven

2016 Boekhoudtarieven Boekhoudtarieven 2016 Takenpakket A: boekhouding samenwerking Taakverdeling Magda Daniels Klant Inboeken verstuurde nota s nee Ja Inboeken ontvangen nota s nee Ja Inboeken bankafschriften nee Ja BTW aangifte

Nadere informatie

Hoeveel moet u omzetten om quitte te spelen?

Hoeveel moet u omzetten om quitte te spelen? 2.3.1. Hoeveel moet u omzetten om quitte te spelen? Als ondernemer wilt u graag weten welke afzet of omzet u moet realiseren om ten minste quitte te spelen. Iedere onderneming heeft vaste kosten (constante

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2011

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2011 Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2011 Voor het verzamelen van gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting 2011, kan gebruik worden gemaakt van het volgende overzicht. De checklist

Nadere informatie

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling (bron: belastingdienst.nl augustus 2012) Als ondernemer hebt u misschien een personenauto of een bestelauto nodig

Nadere informatie

Uit er aar d zijn wij

Uit er aar d zijn wij Uiteraard zijn wij Wie kunnen BTW terugvorderen? Alle particulieren die op of na 20 juni 2013 (factuurdatum is geldend) een zonnepaneel installatie hebben aangeschaft kunnen de BTW terugvorderen. Particulieren

Nadere informatie

Jij krijgt meer tijd om te ondernemen!

Jij krijgt meer tijd om te ondernemen! Jij krijgt meer tijd om te ondernemen! Als ondernemer doe je natuurlijk het liefst waar je goed in bent: ondernemen! Waarschijnlijk is de administratie die daarbij komt kijken iets dat móet gebeuren. Bij

Nadere informatie

handleiding excelsheet voor administratie

handleiding excelsheet voor administratie handleiding excelsheet voor administratie algemeen Dit bestand is bedoeld voor ondernemers die omzet hebben met 21 % en/of met 6 % btw en/of 0% en/of vrijgestelde omzet realiseren. Werk van links naar

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

Pupate Mens en Ondernemen. Effectief financieel beleid

Pupate Mens en Ondernemen. Effectief financieel beleid Pupate Mens en Ondernemen Effectief financieel beleid Financiën Balans, W&V-rekening, samenhang Omzet- en exploitatieprognose en de gevolgen voor de onderneming Balans Overzicht van bezittingen, schulden

Nadere informatie

startersbulletin FB-Accountants voor IB-ondernemers

startersbulletin FB-Accountants voor IB-ondernemers 1 startersbulletin FB-Accountants voor IB-ondernemers Bijgaand treft u het startersbulletin aan van FB-Accountants te Burgum. In dit startersbulletin zetten wij in het kort allerlei aspecten voor u op

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken

Inhoud. Mijn leven. ik regel mijn geldzaken Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bewaren...5 Hoofdstuk 2 Administratie...7 Hoofdstuk 3 Inkomsten... 8 Hoofdstuk 4 Uitgaven... 10 Hoofdstuk 5 Sparen... 12 Hoofdstuk 6 Verzekeringen...15 Hoofdstuk 7 Begroting...

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

Btw-tips vierde kwartaal 2017

Btw-tips vierde kwartaal 2017 BOEKHOUDINGEN JAARREKENINGEN LOONADMINISTRATIES BELASTINGAANGIFTEN ADVIESWERK BEGELEIDEN & ONDERSTEUNEN Btw-tips vierde kwartaal 2017 1. Laatste jaar voor de KOR? Pas deze in 2017 nog toe! Pas in uw laatste

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Nieuwe BTW per 1 oktober 2012! 1.2 Aanpassing urencriterium naar omzetcriterium? 2. De B.V. 2.1 Flex-BV-wet

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 Het jaar 2015 is al bijna weer ten einde. Een periode waarin iedereen vaak even terugkijkt op het afgelopen jaar, en verwachtingen, plannen en goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar 2016. Oostwerk

Nadere informatie

Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen.

Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen. Ik ben een prima huisarts. Maar ik mis een zakelijk gen. Sinds mijn afstuderen in 2008, heb ik gewerkt als waarnemend huisarts in de kop van Noord-Holland. Dat was een goede start. Ik heb ongelooflijk

Nadere informatie

INSTRUCTIE De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen

INSTRUCTIE De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen In deze instructie leest

Nadere informatie

HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS. Een e-book door ikbenfrits.nl. Vragen? Maandag t/m vrijdag tussen en 18.00

HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS. Een e-book door ikbenfrits.nl. Vragen? Maandag t/m vrijdag tussen en 18.00 HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS Een e-book door ikbenfrits.nl 1 VOORWOORD Hallo, ik ben Frits! Leuk dat je mijn e-book hebt gedownload! Ik leg je stap voor stap uit hoe je als zzp er een hypotheek kunt afsluiten.

Nadere informatie

administratieve tips voor ondernemers

administratieve tips voor ondernemers administratieve 15 tips voor ondernemers 1 Voorwoord Een administratie bijhouden is voor sommigen een noodzakelijk kwaad. Dat zou het niet moeten zijn, want een goede administratie is erg belangrijk. Niet

Nadere informatie