Bovengrondse-ondergrondse biodiversiteit: het effect van bodemroofmijten op tabakstrips

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bovengrondse-ondergrondse biodiversiteit: het effect van bodemroofmijten op tabakstrips"

Transcriptie

1

2

3 Bovengrondse-ondergrondse biodiversiteit: het effect van bodemroofmijten op tabakstrips Verslag trips-roofmijt experiment 2008 E. den Belder & J. Elderson Plant Research International B.V., Wageningen April 2009 Nota 617

4 2009 Wageningen, Plant Research International B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Plant Research International B.V. Plant Research International B.V. Adres : Droevendaalsesteeg 1, Wageningen : Postbus 16, 6700 AA Wageningen Tel. : Fax : info.pri@wur.nl Internet :

5 Inhoudsopgave pagina Samenvatting 1 Inleiding 3 Materiaal en Methode 5 Tripsen 5 Roofmijten 5 Bonenplanten 5 Microcosmos 5 Proefomstandigheden 7 Methode 7 Berekeningen en statistiek 8 Resultaten 9 Popstadium: plant of bodem 9 Predatie 9 Discussie en conclusies 13 Nawoord 15 Referenties 17

6

7 1 Samenvatting Tabakstrips (Thrips tabaci Lindeman) vormt een ernstige plaag in groentegewassen waaronder prei, ui en kool en is lastig beheersbaar. Het doel van dit project was een methode te ontwikkelen waarin we het effect van bodemroofmijten op tabakstrips kunnen meten. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de nieuwe bodemroofmijt Macrocheles robustulus (Berlese). Deze is voor ons tijdelijk in productie is genomen door Koppert Biological Systems. In een gesloten microcosmos-opstelling (tabakstrips-bodemroofmijt-bonenplant-ongesteriliseerde grond) is gekeken in welke mate volwassen tripsen terug te vinden zijn nadat tabakstrips larven en volwassen bodemroofmijten op respectievelijk de plant en de bodem zijn losgelaten. We hebben aangetoond dat M. robustulus predeert op tabakstrips. Predatie varieerde tussen de 22 en 78%. De predatie lag beduidend lager in vergelijking met de predatie van Californische trips (Frankliniella occidentalis, Pergande). Bij een inventarisatie op vijf biologische preiteelt bedrijven zijn ook Macrocheles soorten gevonden.

8 2

9 3 Inleiding Het doel van dit onderdeel van het bovengrondse/ondergrondse biodiversiteitsproject is een methode te ontwikkelen om vast te stellen óf, en in welke mate er interactie plaatsvindt tussen ondergrondse roofmijtenpopulaties op de bovengrondse plaag trips in prei. Tabakstrips (Thrips tabaci, Lindeman) vormt een ernstige plaag in groentegewassen waaronder prei, ui en kool. Door zuigschade van de larven en de volwassen tripsen ontstaan in kool vervormingen en in prei verkleuringen waardoor deze in een lagere kwaliteitsklasse komen. Bij ernstige aantasting kan ook de productie teruglopen. Chemische bestrijding is door het niet meer toelaten van breedwerkende middelen zoals mesurol steeds moeilijker. Bovengrondse natuurlijke vijanden van trips, zoals wantsen (Orius-soorten) worden niet vaak in de gewassen aangetroffen. Ze lijken, zeker in de gangbare preiteelt, geen grote rol te spelen bij de bovengrondse beheersing van de tabakstrips. De levenscyclus van de tabakstrips speelt zich deels ondergronds af (pers. med. den Belder). Volwassen trips vrouwtjes zetten eieren af in het preiblad. De larven die hieruit komen (L1) voeden zich op het blad, en vervellen (L2). Als deze L2 s volgroeid zijn laten ze zich vallen, waarna twee relatief inactieve kwetsbare stadia (prepop en pop, respectievelijk P1 en P2) in de bodem worden doorgemaakt. De volwassen tripsen die uit de pop (P2) komen, kruipen uit de bodem omhoog, en migreren naar een waardplant om zich te voeden en om eieren af te zetten. Van de Californische trips (Frankliniella occidentalis, Pergande) een soort die grote problemen in kasteelten veroorzaakt en eveneens de popstadia ondergronds doormaakt, is bekend dat bodemroofmijten een belangrijke predator kunnen zijn (Berndt et al., 2004a,b). In dit onderzoek is gebruik gemaakt van de bodemroofmijt Macrocheles robustulus (Berlese). Recentelijk is aangetoond dat deze mijt succesvol predeert op Californische trips (Messelink & van Holstein-Say, 2008a,b). Het is een relatief grote mijt die o.a. verspreid wordt door mestkevers (Glida et al., 2003, Krantz, 1998). Opzet experiment Er is gekozen om in een gesloten opstelling (microcosmos-plant-bodem) tabakstrips ( L1 s) en bodemroofmijten op respectievelijk de plant en de bodem los te laten. De tripsen die aan predatie in de bodem ontsnappen worden als volwassen tripsen teruggevangen en geteld.

10 4

11 5 Materiaal en Methode Tripsen Tabakstrips (Thrips tabaci) is afkomstig van de kweek van de vakgroep Virologie (Peters et al., 1997) en wordt gekweekt op preiblad in 500-ml weckpotten met gazen deksel (klimaatkamer 25 ± 0,5 C, 16:8 L:D). Er zijn verschillende stammen gebruikt die zijn verzameld op diverse locaties in Nederland en Griekenland. Eieren van ongeveer dezelfde leeftijd worden verkregen door stukjes schoon preiblad 24 uur in de kweekpotten te leggen en deze vervolgens in containertjes te plaatsen. Drie dagen later start het uitkomen van de L1 s, na nog twee dagen is een cohort van 2 dagen oude L1 s beschikbaar. Roofmijten Macrocheles robustulus is voor ons gekweekt door de firma Koppert Biological Systems B.V. in dragermateriaal van potgrond en vermiculiet, waaraan Lepidoglyphus destructor (Schrank) als voermijt is toegevoegd. Deze roofmijten zijn verzameld in compost in 2005 in Naaldwijk (Messelink & van Holstein-Say, 2008). De kweek staat bij 20.5 C, 75% R.V., 16:8 L:D. De roofmijten zijn voor verzending bij Koppert geteld en, indien nodig, verdund met het kweekmedium tot een dichtheid van 10 (volwassen) roofmijten per gram. De roofmijten worden in het kweekmedium aan de bodem in de microcosmos toegevoegd. Als controle is kweekmedium zonder roofmijten en zonder voedermijten gebruikt. Bonenplanten Bonenplanten (Phaseolus vulgaris L.) worden gezaaid in zaaibakjes in de kas (20-22 C), en verspeend in de plantcontainers in Lentse potgrond nummer 4 met bark (Lentse Potgrond B.V., Cuyk). Bij de start van het experiment is het eerste bladpaar ontvouwd. In experiment 1 en 2 is cultivar Prelude gebruikt, in experiment 3, 4 en 5 cultivar Tonga (Pop Vriend Seeds B.V., Andijk). Microcosmos De microcosmos (Figuur 1a en b) is opgebouwd uit een 1.8-L emmer van polypropyleen (PP) (Ø 13.3 cm) en een 2.5-L pot (Ø 14 cm) van kleurloos helder polyethyleen (PET) met schroefdeksel (Ø 10 cm halsopening, van de firma Brabo Verpakkingen, Breda). In de bodem van het emmertje zorgt een 15 mm gat voor water toevoer en drainage. Dit gat is met 100 m metaalgaas afgedicht om het ontsnappen of binnendringen van tripsen of roofmijten te voorkomen. Van de PET-pot wordt de bodem verwijderd, ter hoogte van Ø 12.5 cm. Door middel van een laagje parafilm sluit de taps toelopende onderrand precies aan op het emmertje. Voor de luchttoevoer is het schroefdeksel voorzien van een gat (Ø 9 cm) en de zijwand van twee gaten (Ø 4 cm). Deze gaten worden met nylon gaas (100 m) (Nedfilter B.V., Almere) afgedicht.

12 6 Als extra veiligheid (om ontsnappen dan wel binnendringen van mijten te voorkomen) staat elke microcosmos op een waterslot (een kleine schotel (Ø 17 cm) geplaatst op een omgekeerde petrischaal in een grote schotel (Ø 20 cm). De tripslarven worden in een 1.5-ml eppendorfvaatje (epje) geïntroduceerd, op een extra stukje preiblad (Figuur 2). Figuur 1a. Schema microcosmos. Figuur 1b. Microcosmos. Figuur 2. Introductie van tripslarves met een epje en een stukje preiblad. Figuur 3. Volwassen tripsen worden met een lijmplaat tegen de deksel gevangen. Voor het terugvangen van de volwassen tripsen (Figuur 3) worden de schroefdeksels vervangen door de deksels van plastic petrischalen (9.4 cm) die precies in de halsopening van de PET-potten passen. Op de buitenkant van de deksel die naar beneden in de kooi steekt wordt met dubbelzijdig plakband een lijmplaat vastgeplakt (ongeveer 5.0 x 5.5cm, Pherobank, Wageningen).

13 7 Proefomstandigheden De opstellingen staan in een kas met klimaat-regeling: temperatuur 22.7 ± 0.8 C, R.V. 64 ± 9%, lichtregime 16:8 L:D (Tabel 1). Tabel 1. Temperatuur ( C) en relatieve vochtigheid (%) in de kas tijdens de experimenten (gem= gemiddelde, stdev=spreiding, min=minimum, max=maximum). Temperatuur C R.V. % gem stdev min max gem stdev min max exp exp exp In experiment 1 is de temperatuur hoger geweest. Exacte gegevens zijn niet beschikbaar. Methode 25 L1 s van T. tabaci (2 dagen oud) worden op een bonenplant gezet en de microcosmos wordt afgesloten met een PET-pot. Na twee dagen worden voor behandeling 1 en 2 respectievelijk 30 en 60 Macrocheles adulten (in kweekmedium plus voedermijten) aan de grond toegevoegd. Voor behandeling 0 wordt uitsluitend het medium, zonder voedermijten toegediend. Per behandeling zijn er 10 herhalingen. De 30 potten per experiment zijn over 10 blokken verdeeld. Elk blok bevat de drie behandelingen. Elk blok is bepaald door 1: standplaats in de kas, 2: stam van T. tabaci, 3: tijdstip van inzetten. Zes dagen na de start (acht dagen na het uitkomen van de tripslarven) worden de bovengrondse plantendelen afgeknipt en gecontroleerd op achtergebleven tripsen. De deksel met gaas wordt vervangen door de deksel met de lijmplaat. Vervolgens worden dagelijks de tripsen op de deksel geteld en gemarkeerd. Als er drie dagen geen nieuwe adulten meer verschijnen (14 15 dagen na de start van het experiment), wordt onder de binoculair de definitieve telling gedaan. Het experiment is vijf keer herhaald. In experiment 3 traden diverse problemen op; de resultaten daarvan zijn niet betrouwbaar en worden hier achterwege gelaten. Omdat bleek dat de ongesteriliseerde grond ook varenrouwmuggen bevatte (mogelijk alternatief voedsel voor roofmijt) zijn deze in experiment 4 en 5 ook geteld.

14 8 Berekeningen en statistiek In de berekening van het percentage overleving is gecorrigeerd voor het aantal larven of poppen dat na het afknippen van de bonenplant nog op de plant werd aangetroffen (B). % overleving = 100 *A / (25 B) A = totaal aantal teruggevonden adulte tripsen. Per experiment is het % predatie berekend van behandeling 1 en 2, respectievelijk 30 en 60 Macrocheles adulten. Hier is een correctie voor de sterfte in de controlebehandeling toegepast. % predatie beh = 100 * (OV contr - OV beh ) / OV contr OV contr = gemiddeld % overleving van trips in de controle, OV beh = gemiddeld % overleving van trips in de behandeling. Significanties worden vastgesteld met behulp van een variantie-analyse gevolgd door een LSD-toets toets. (GenStat 11.1, 2008).

15 9 Resultaten Popstadium: plant of bodem Het aantal op de plant achtergebleven tripslarven of poppen was in alle experimenten erg laag, gemiddeld 0.17 van de 25 tripsen (< 1%). Het is duidelijk dat vrijwel alle tabakstripsen voor het popstadium de bonenplant verlieten en in de bodem kropen. Predatie Het percentage overleving in de controlebehandelingen varieerde tussen de 30 en 51%, en was gemiddeld 41%. (Tabel 2, Figuur 4). In alle experimenten was er een significant verschil tussen de controle en de behandelingen met roofmijten. In experiment 4 heeft een verdubbeling van het aantal roofmijten een significant effect, en ook in de overall analyse is er een significant verschil tussen het % overleving in kooien met 30 roofmijten of met 60 roofmijten (respectievelijk 26 en 20%). Tabel 2. Gemiddeld (± standaarddeviatie) overlevingspercentage van Thrips tabaci na het uitzetten van 25 L1 s en respectievelijk 0, 30 en 60 Macrocheles robustulus in de microcosmos. Significantie is binnen het experiment aangegeven. Aantal roofmijten experiment exp ± 7.6 a* 10.0 ± 13.2 b 6.4 ± 4.7 b exp ± 13.3 a 23.7 ± 16.3 b 20.9 ± 14.9 b exp ± 9.4 a 39.9 ± 7.9 b 28.1 ± 8.1 c exp ± 18.0a 30.0 ± 14.0 b 25.7 ± 8.0 b overall 40.8 ± 14.1a 25.6 ± 16.9 b 19.8 ± 12.8 c * Gemiddelden in een experiment zijn significant verschillend (p<0.05) als zij niet worden gevolgd door dezelfde letter. In Figuur 5 is de predatie van tabakstrips door Macrocheles robustulus, gecorrigeerd voor sterfte in de controlebehandeling, weergegeven. De predatie lag tussen de 21 en 40% voor de behandeling met 30 roofmijten, en tussen de 41 en 48% voor de behandeling met 60 roofmijten in de experimenten 2,3 en 4. Alleen in het eerste experiment, toen de overleving ook in controle extreem laag was kwam de predatie hoger uit, respectievelijk 66 en 78%..

16 controle 30 roofmijten 60 roofmijten 40 Overleving (%) a b b a b b a b c a b b 0 experiment 1 experiment 2 experiment 4 experiment 5 n = 10 n = 10 n = 10 n = 7 Figuur 4. Gemiddeld overlevingspercentage van Thrips tabaci na het uitzetten van 25 L1 s en 0, 30 of 60 roofmijten (Macrocheles robustulus) in de microcosmos-opstelling. Gemiddelden in een experiment zijn significant verschillend (p<0.05) als zij niet worden aangegeven met dezelfde letter roofmijten 60 roofmijten 60 Predatie (%) exp 1 exp 2 exp 4 exp 5 n=10 n=10 n=10 n=7 Figuur 5. Gemiddeld percentage predatie van Thrips tabaci na het uitzetten van 25 L1 s en 30 of 60 roofmijten (Macrocheles robustulus) in de microcosmos-opstelling.

17 11 Hoewel Macrocheles een roofmijt is die zich in de bodem ophoudt, werd hij ook bovengronds teruggevonden (Figuur 6). Omdat er is een duidelijke relatie met de vochtigheid van de gehele opstelling tijdens dit eerste experiment is gevonden denken we dat dit de roofmijten heeft beïnvloed. In het eerste experiment, waarin we enorme condensvorming en een drijfnatte bodem hadden werden gemiddeld ongeveer 3 roofmijten bovengronds aangetroffen. In experiment 5, waarin de relatieve vochtigheid veel lager was (gemiddeld 56%, zie Tabel 1) en de gehele opstelling veel minder nat, bleven bijna alle roofmijten in de bodem controle 30 roofmijten 60 roofmijten Aantal Macrocheles bovengronds experiment 1 experiment 2 experiment 4 experiment 5 n = 10 n = 10 n = 10 n = 7 Figuur 6. Gemiddeld aantal roofmijten (Macrocheles robustulus) bovengronds aangetroffen bij beëindiging van het experiment. De potgrond was niet gestoomd en bevatte larven van varenrouwmuggen (Sciaridae). Tellingen van volwassen muggen op de lijmplaten in experiment 4 en 5 laten zien dat er een duidelijk effect van het aantal Macrocheles op de aantallen muggen is (zie Figuur 7). Dit toont aan dat de varenrouwmuggen ook als voedsel hebben gediend.

18 controle 30 roofmijten 60 roofmijten Aantal varenrouwmuggen niet geteld a b b a ab b experiment 1 experiment 2 experiment 4 experiment 5 n = 10 n = 10 n = 10 n = 7 Figuur 7. Gemiddeld aantal volwassen varenrouwmuggen bij beëindiging van de proef. Gemiddelden in een experiment zijn significant verschillend (p<0.05) als zij niet worden aangegeven met dezelfde letter.

19 13 Discussie en conclusies Onze resultaten illustreren dat er in de door ons ontwikkelde microcosmos-opstelling een verlaging van de aantallen tabakstrips adulten is opgetreden na introductie van de bodemroofmijt Macrocheles robustulus. De hoogste roofmijtdichtheid (60 roofmijten/pot) geeft slechts in één experiment een significante verlaging van tabakstripsadulten in vergelijking met de lagere dichtheid aan roofmijten (30 roofmijten/pot). Dit duidt erop dat de mortaliteit als gevolg van een onbekende factor groot is geweest ten opzichte van de mortaliteit als gevolg van predatie door Macrocheles. De dichtheid aan uitgezette Macrocheles is omgerekend naar vierkante meters tussen de 2400 en 4800 mijten per m 2 geweest. Dit komt overeen met de dichtheden van Macrocheles zoals die door Messelink et al. (2008) zijn gevonden in kassen ( mijten per m 2 ) Ook op de verschillende bedrijven waar we de afgelopen jaren in preipercelen hebben bemonsterd vonden we gemiddeld 1300 en maximaal 4000 Mesostigmata per m 2. In alle experimenten was de overleving van de tabakstripsen in de controlebehandeling (0) laag: tussen de 30 en 51%. Berndt et al. (2004b) vonden in een vergelijkbaar experiment met de Californische trips (Frankliniella occidentalis) een gemiddelde overleving van ongeveer 88%. Deze lage overleving van de tabakstripsen in de opstelling waarin geen roofmijten zijn losgelaten hadden we niet verwacht en op dit moment zijn we aan het analyseren waar mogelijke oorzaken liggen. Redenen voor de slechte overleving kunnen zijn: 1. De introductie-methode. Mogelijk bleven er L1 s in de epjes in de condens plakken. Ook kunnen de kwetsbare L1 s het overzetten niet overleefd hebben. In geen van de experimenten was er echter een effect van de teller (de persoon die de larven uitzet) te zien. 2. Het medium van de roofmijten kwam in een laagje op de bodem te liggen. Mogelijk is de vermiculiet van invloed op de tripsen. Misschien worden de tripsen (in L2, prepop, pop, of adult-stadium) door de specifieke structuur gevangen, of is er een invloed op het vervellen. In de literatuur hebben we hier echter geen aanwijzigen voor. 3. Duidelijk is in ieder geval dat in experiment 1 het in de kooien te vochtig is geworden doordat er teveel water is gegeven Dit heeft duidelijk de overleving van volwassen trips beïnvloed. In de controle hebben we dode adulte tripsen gevonden. De veel te natte bodem veroorzaakte dat de roofmijten aan de wandel gingen. 4. Een slechte acceptatie van boon als voedselbron kan eigenlijk als reden worden uitgesloten omdat het extra stukje prei onder het epje ervoor zorgde dat de tripslarven goed op het bonenblad blijven zitten. De larven kropen naar de onderkant van het stukje prei, wat niet alleen als (extra) voedsel, maar ook als schuilgelegenheid dienst deed. 5. Als laatste willen we aangeven dat het mogelijk is dat er al roofmijten aanwezig zijn geweest in de grond die gebruikt is. Ook Messelink et al. (2008a) vonden in de potgrond die op het proefstation vaak gebruikt wordt, bij de aanvang van de experimenten enkele roofmijten (Hypoaspis aculeifer, Canestrini). Voorlopige conclusie is dat Macrocheles robustulus wel predeert op tabakstrips maar in welke mate dit onder meer complexe omstandigheden gebeurt is nog de vraag. In de literatuur worden roofmijten van de familie van de Macrochelidae vaak in verband gebracht met de Diptera (Halliday & Holm, 1987). Predatieproeven in het laboratorium laten zien dat M. robustulus ook eieren van de koolvlieg predeert (Messelink et al., 2008b). Bij een inventarisatie op vijf biologische preiteelt bedrijven zijn ook Macrocheles soorten gevonden (pers. meded. den Belder). Op dit moment wordt nagegaan waar we een slag kunnen maken zodat we over kunnen stappen naar veldproeven en daarin de rol van de interacties trips-roofmijten-bodembewerkingen kunnen ophelderen. Daarbij zullen we tot een zodanige opstelling moeten komen waarin we een aantal factoren goed in de hand hebben. Ook het bepalen van de aantallen roofmijten aan het eind van het experiment is belangrijk.

20 14

21 15 Nawoord We bedanken Dr. Ir. D. Peters (Vakgroep Virologie, Wageningen UR) voor het beschikbaar stellen van de kweek van tabakstrips, raad en daad. De firma Koppert Biological Systems B.V., en met name Marion Munnike, bedanken we voor het leveren van de roofmijten, en Gerben Messelink (Wageningen UR Glastuinbouw) voor zijn adviezen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen het project Ondergrondse-bovengrondse interactie: effecten van grondbewerking en omgeving in de onderdrukking van bovengrondse plagen door bodemroofmijten een onderdeel van het LNV-programma Functionele Agrobiodiversiteit (Agrobiodiversiteit; BO ).

22 16

23 17 Referenties Berndt, O., H.M. Poehling, et al. (2004a). Predation capacity of two predatory laelapid mites on soil-dwelling thrips stages. Entomologia Experimentalis et Applicata 112(2): Berndt, O., R. Meyhofer, et al. (2004b). The edaphic phase in the ontogenesis of Frankliniella occidentalis and comparison of Hypoaspis miles and Hypoaspis aculeifer as predators of soil-dwelling thrips stages. Biological Control 30(1): Glida, H., M. Bertrand, et al. (2003). A limiting factor in the abundance of predatory phoretic mites (Acari : Macrochelidae): the seasonal abundance of their phorionts (dung beetles) in southern France. Canadian Journal of Zoology 81(12): Halliday, R. and E. Holm (1987). Mites of the family Macrochelidae as predators of two species of dung-breeding pest flies. Entomophaga 32(4): Krantz, G.W. (1998): Reflections on the biology, morphology and ecology of the Macrochelidae. Experimental & Applied Acarology 22: Messelink, G.J. and W.J. De Kogel (2005): Impact of chrysanthemum cultivar, fertilization and soildwelling predatory mites on Frankliniella occidentalis. Proceedings of the Netherlands Entomological Society Meeting 16: Messelink, G.J. and R. van Holstein-Saj (2006). Potential for biological control of the bulb scale mite (Acari: Tarsonemidae) by predatory mites in amaryllis. Proceedings of the Netherlands Entomological Society Meeting 17: Messelink, G. and R. van Holstein-Saj (2008a). Improving thrips control by the soil-dwelling predatory mite Macrocheles robustulus (Berlese). Bulletin OILB/SROP. 32: Messelink, G., R. van Holstein-Saj, et al. (2008b). Praktijkproef geïntegreerde gewasbescherming in freesia. Bleiswijk, Wageningen UR Glastuinbouw. Peters, D., A. Loomans, et al. (1997). Methods to rear and maintain thrips in tospovirus transmission studies. Invertebrates in Captivity Conference Proceedings, Tucson, AR

24 18

Praktijkproef geïntegreerde gewasbescherming in freesia

Praktijkproef geïntegreerde gewasbescherming in freesia Praktijkproef geïntegreerde gewasbescherming in freesia Gerben Messelink, Renata van Holstein Saj en Eric de Groot Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk februari 2008 Rapport 2008 Wageningen, Wageningen

Nadere informatie

Geïntegreerde bestrijding van koolvlieg in radijs met nieuwe bodemroofmijt

Geïntegreerde bestrijding van koolvlieg in radijs met nieuwe bodemroofmijt Geïntegreerde bestrijding van koolvlieg in radijs met nieuwe bodemroofmijt Renata van Holstein-Saj, Wim van Wensveen, Eric de Groot & Gerben Messelink Rapport 230 Geïntegreerde bestrijding van koolvlieg

Nadere informatie

Bestrijding van trips in aubergine met roofmijten

Bestrijding van trips in aubergine met roofmijten Bestrijding van trips in aubergine met roofmijten Gerben Messelink & Eric de Groot Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Glastuinbouw Business Unit Glastuinbouw juni oktober 2005 2005 2005 Wageningen,

Nadere informatie

Nieuwe uitzet strategiën van bodemroofmijten. Amir Grosman, Gerben Messelink, Eric de Groot Wageningen UR Glastuinbouw

Nieuwe uitzet strategiën van bodemroofmijten. Amir Grosman, Gerben Messelink, Eric de Groot Wageningen UR Glastuinbouw Nieuwe uitzet strategiën van bodemroofmijten Amir Grosman, Gerben Messelink, Eric de Groot Wageningen UR Glastuinbouw Nieuwe uitzetstrategie van bodemroofmijten voor effectiever bestrijding van bodemplagen

Nadere informatie

Kruip in de huid van trips: invloed van gewas en klimaat op gedrag en bestrijding

Kruip in de huid van trips: invloed van gewas en klimaat op gedrag en bestrijding Kruip in de huid van trips: invloed van gewas en klimaat op gedrag en bestrijding Gerben Messelink Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw Gewasgezondheidsdag, 8 maart 2018 trips adulten eieren

Nadere informatie

Bestrijding van rouwmuggen

Bestrijding van rouwmuggen Bestrijding van rouwmuggen 16 januari 2014 Ada Leman, Juliette Pijnakker, Amir Grosman en Eric de Groot Rouwmuggen (Sciara s) Diptera: Sciaridae Bradysia spp. Mugjes van 3-4 mm Habitat: compost, grond

Nadere informatie

Bestrijding van koolvlieg in radijs

Bestrijding van koolvlieg in radijs Bestrijding van koolvlieg in radijs A.A.E. Bulle, G.J. Messelink Wageningen UR Glastuinbouw, Wageningen augustus 2007 Projectnummer 3242018600 2007 Wageningen, Wageningen UR Glastuinbouw Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Neveneffecten van chemische middelen op roofmijten in komkommer. Gerben Messelink, Sebastiaan van Steenpaal en Marc van Slooten

Neveneffecten van chemische middelen op roofmijten in komkommer. Gerben Messelink, Sebastiaan van Steenpaal en Marc van Slooten Neveneffecten van chemische middelen op roofmijten in komkommer Gerben Messelink, Sebastiaan van Steenpaal en Marc van Slooten Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business Unit Glastuinbouw oktober

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de biologische bestrijding. Gerben Messelink, Wageningen UR Glastuinbouw

Ontwikkelingen in de biologische bestrijding. Gerben Messelink, Wageningen UR Glastuinbouw Ontwikkelingen in de biologische bestrijding Gerben Messelink, Wageningen UR Glastuinbouw Wat zijn de ontwikkelingen? Grote ontwikkelingen op het gebied van roofmijten Veel studies naar interacties in

Nadere informatie

Effect van watergiftmethode en cultivar op biologische tripsbestrijding in alstroemeria

Effect van watergiftmethode en cultivar op biologische tripsbestrijding in alstroemeria Effect van watergiftmethode en cultivar op biologische tripsbestrijding in alstroemeria Marieke van der Staaij en Amir Grosman Rapport GTB-1256 Referaat Het effect van watergift en cultivar op het verpoppingsgedrag

Nadere informatie

Onderzoek naar risico van bollenmijt in Zantedeschia

Onderzoek naar risico van bollenmijt in Zantedeschia Onderzoek naar risico van bollenmijt in Zantedeschia Welke mijt geeft schade in Zantedeschia P.J. van Leeuwen, C. Conijn, M. Breedeveld, J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de sierteelt

Nieuwe ontwikkelingen in de sierteelt Nieuwe ontwikkelingen in de sierteelt Themadag Gewasgezondheid, Bleiswijk 8 maart 2012 Trends 2012 Woorden: Duurzaamheid! Weerbaarheid! Robuuste systemen! Nieuwe natuurlijke vijanden Spontaan Dit jaar

Nadere informatie

Bestrijding van potworm, Lyprauta met aaltjes

Bestrijding van potworm, Lyprauta met aaltjes Bestrijding van potworm, Lyprauta met aaltjes Delfgauw, 22 december 2011 FytoConsult Distributieweg 1 2645 EG Delfgauw COLOFON: Auteurs: FytoConsult Distributieweg 1 2645 EG Delfgauw Telefoon: 015-2578124

Nadere informatie

Bestrijding van narcismijt in amaryllis met de roofmijt Amblyseius barkeri

Bestrijding van narcismijt in amaryllis met de roofmijt Amblyseius barkeri Bestrijding van narcismijt in amaryllis met de roofmijt Amblyseius barkeri Gerben Messelink & Renata van Holstein-Saj Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Wageningen UR Glastuinbouw, Bleiswijk

Nadere informatie

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector glastuinbouw

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector glastuinbouw Bestrijding van Echinothrips americanus in Dieffenbachia Juliette Pijnakker, Peter Korsten, Debbie Elstgeest (Benfried), Mädeli Hennekam (Entocare), project 41280108 Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Burkholderia in gladiolen

Burkholderia in gladiolen Burkholderia in gladiolen Voortgezet diagnostisch onderzoek 2007 Peter Vink en Trees Hollinger Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen maart 2008 PPO nr. 3234036700-2 2008 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Plagen in prei Preihappening 15/02/2019

Plagen in prei Preihappening 15/02/2019 Plagen in prei Preihappening 15/02/2019 1.Trips Zeer hoge druk van trips in 2017 en 2018 Door hoge temperaturen volgen ontwikkelingsstadia van trips heel snel op elkaar Weinig effect van 8 of 9 bespuitingen

Nadere informatie

Vergelijking roofwantsen en roofmijten in aubergine

Vergelijking roofwantsen en roofmijten in aubergine Vergelijking roofwantsen en roofmijten in aubergine Gerben Messelink, Renata van Holstein-Saj, Laxmi Kok Rapport GTB-1152 Referaat In twee kassen met een aubergineteelt is gevolgd hoe biologische bestrijders

Nadere informatie

Bestrijding van trips en kaswittevlieg met roofmijten in komkommer

Bestrijding van trips en kaswittevlieg met roofmijten in komkommer Bestrijding van trips en kaswittevlieg met roofmijten in komkommer Gerben Messelink, Sebastiaan van Steenpaal en Renata van Holstein? Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business Unit Glastuinbouw

Nadere informatie

Optimalisatie toepassing entomopathogene schimmels tegen trips in chrysant

Optimalisatie toepassing entomopathogene schimmels tegen trips in chrysant Optimalisatie toepassing entomopathogene schimmels tegen trips in chrysant Gerben J. Messelink en Renata van Holstein-Saj Rapport GTB-1142 Referaat De californische trips, Frankliniella occidentalis, is

Nadere informatie

Effect van bodemroofmijten op drie plagen in gerbera

Effect van bodemroofmijten op drie plagen in gerbera Effect van bodemroofmijten op drie plagen in gerbera Juliette Pijnakker en Ada Leman Rapport GTB-1267 Referaat Er worden veel spontaan optredende roofmijtsoorten gevonden in de winterperiode in gerberakassen.

Nadere informatie

Biologische en chemische bestrijding van de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) (4102).

Biologische en chemische bestrijding van de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) (4102). 1 PROJECT Biologische en chemische bestrijding van de gegroefde lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) (4102). INTERN VERSLAG PROEF Deelprocessen van de parasitering van larven van de lapsnuitkever (0.

Nadere informatie

Bestrijding emelten in grasland 2004

Bestrijding emelten in grasland 2004 Bestrijding emelten in grasland 2004 Toetsing van chemische en biologische middelen tegen emelten (Tipula spp.) in een veld- en in vitro proef Klaas van Rozen en Albert Ester Praktijkonderzoek Plant &

Nadere informatie

Californische trips in lelie

Californische trips in lelie Californische trips in lelie Hans Kok, Cor Conijn en Peter Vink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen Juni 2004 PPO nr. 330803 2004 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Alle

Nadere informatie

Verslag geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer.

Verslag geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer. Verslag geïntegreerde bestrijding in de teelt van anjer. Onderzoeksperiode 2009 Inhoud Inleiding... 2 Werkwijze... 2 Resultaten... 4 Discussie en conclusie... 8 1 Inleiding De anjerteelt heeft het onderzoeksproject

Nadere informatie

PPS Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen (KV )

PPS Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen (KV ) PPS Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen (KV1406 087) Wat hebben we bereikt en hoe verder? Gerben Messelink, Ada Leman, Renata van Holstein-Saj, Roland Vijverberg, Caroline Elfferich, Tze-Yi

Nadere informatie

Banker plant systeem voor Delphastus catalinae tegen wittevlieg

Banker plant systeem voor Delphastus catalinae tegen wittevlieg Banker plant systeem voor Delphastus catalinae tegen wittevlieg Anton van der Linden Rapport GTB-1266 Abstract NL Kaswittevlieg Trialeurodes vaporariorum is voor verscheidene sierteeltgewassen een belangrike

Nadere informatie

Green Challenges project

Green Challenges project GREEN CHALLENGES Green Challenges project Uitdaging Het ontwerpen en testen van een systeemaanpak voor (nietchemische) ziekte- en plaagbestrijding > Identificeren van systeemsprongen 3 onderdelen Functionele

Nadere informatie

Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje

Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje Warmwaterbehandeling van Allium tegen krokusknolaaltje Onderzoek van 2003 t/m 2006 P.J. van Leeuwen, P. Vink en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bollen november 2006 PPO nr.

Nadere informatie

Bloemdetectie aardbeiplanten voor plaatsspecifiek spuiten tegen Botrytis

Bloemdetectie aardbeiplanten voor plaatsspecifiek spuiten tegen Botrytis Bloemdetectie aardbeiplanten voor plaatsspecifiek spuiten tegen Botrytis Ard Nieuwenhuizen Nota 662 Bloemdetectie aardbeiplanten voor plaatsspecifiek spuiten tegen Botrytis Ard Nieuwenhuizen Plant Research

Nadere informatie

Onderzoek naar en ontwikkeling van een nieuw bacterieel biopesticide voor de biologische bestrijding van trips en spint.

Onderzoek naar en ontwikkeling van een nieuw bacterieel biopesticide voor de biologische bestrijding van trips en spint. Onderzoek naar en ontwikkeling van een nieuw bacterieel biopesticide voor de biologische bestrijding van trips en spint. Willem Jan de Kogel, Plant Research International B.V. Willem Ravensberg, Koppert

Nadere informatie

Kasspintbestrijding in roos

Kasspintbestrijding in roos Kasspintbestrijding in roos De ontwikkeling van spinteieren is afhankelijk van de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de waardplant. Met de zonnige dagen, soms gecombineerd met een lage luchtvochtigheid,

Nadere informatie

Chemische bestrijding van koolvlieg in radijs. Annette Bulle, Gerben Messelink (projectleider), Wim van Wensveen

Chemische bestrijding van koolvlieg in radijs. Annette Bulle, Gerben Messelink (projectleider), Wim van Wensveen Chemische bestrijding van koolvlieg in radijs Annette Bulle, Gerben Messelink (projectleider), Wim van Wensveen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw PPO nr. 3241207400 september

Nadere informatie

Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten

Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten Onderzoek naar de oorzaak van wortelbederf bij de teelt van Zantedeschia op potten Voortgezet diagnostisch onderzoek 2007/2008 Peter Vink, Paul van Leeuwen en John Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Komkommerbontvirus en overdracht via insecten

Komkommerbontvirus en overdracht via insecten Komkommerbontvirus en overdracht via insecten Ineke Stijger, Roel Hamelink Rapport GTB-1275 2012 Wageningen, Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO) onderzoeksinstituut Wageningen UR Glastuinbouw.

Nadere informatie

150 years. Biologische tripsbestrijding in de sierteelt

150 years. Biologische tripsbestrijding in de sierteelt Biologische tripsbestrijding in de sierteelt Piet van Boven, Technisch adviseur bio-insecticiden Artemis studiedag, 12 november 2015 Onderwerpen Praktijkervaringen 2015 Tripsbestrijding chrysant Tripsbestrijding

Nadere informatie

Potentie van de sluipwesp Euplectrus phthorimaeae voor de bestrijding van Turkse uil

Potentie van de sluipwesp Euplectrus phthorimaeae voor de bestrijding van Turkse uil Potentie van de sluipwesp Euplectrus phthorimaeae voor de bestrijding van Turkse uil Joop Woelke Dit onderzoek is in opdracht van Glastuinbouw Nederland (projectnummer PT 15138.39) en uitgevoerd door de

Nadere informatie

Warmwaterbehandeling lelie

Warmwaterbehandeling lelie Warmwaterbehandeling lelie Effect van verlaagde voor- en natemperatuur bij Oriëntals en verhoogde kooktemperatuur bij Longiflorum-, LA- en OT- hybriden Casper Slootweg en Hans van Aanholt Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Workshop trips. PlantGezondheidEvent 23 maart 2017 Renata van Holstein-Saj, Ada Leman, Marjolein Kruidhof

Workshop trips. PlantGezondheidEvent 23 maart 2017 Renata van Holstein-Saj, Ada Leman, Marjolein Kruidhof Workshop trips PlantGezondheidEvent 23 maart 2017 Renata van Holstein-Saj, Ada Leman, Marjolein Kruidhof Workshop trips PlantGezondheidEvent 23 maart 2017 1. Herkenning schadelijke tripssoorten Renata

Nadere informatie

PPS Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen (KV )

PPS Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen (KV ) PPS Masterplan tripsbestrijding in bloemisterijgewassen (KV1406 087) Wat hebben we bereikt en hoe verder? Renata van Holstein-Saj, Ada Leman, Roland Vijverberg, Caroline Elfferich, Tze-Yi Huang, Marjolein

Nadere informatie

Tips en tricks voor de bestrijding van trips

Tips en tricks voor de bestrijding van trips Tips en tricks voor de bestrijding van trips Gerben Messelink, Anton van der Linden, Amir Grosman, Wageningen UR Glastuinbouw Peter Korsten, Mark Geuijen, Botany Hans de Ruiter, SerfaPlus Plantgezondheidsdag

Nadere informatie

Plaagbestrijding als teamsport

Plaagbestrijding als teamsport Plaagbestrijding als teamsport Een inleiding over Natuurlijke Vijanden Jerre de Blok Oktober 2007 Werken met natuurlijke vijanden Natuurlijke vijanden: dieren of micro-organismen die van nature plagen

Nadere informatie

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy

Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Spirit en Mirage Plus tegen roest - Consultancy Projectnummer PT: 14216.12 In opdracht van: Productschap Tuinbouw Postbus 280 2700 AG Zoetermeer Uitgevoerd door: Cultus Agro Advies Zandterweg 5 5973 RB

Nadere informatie

Broodje roofvis. 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven

Broodje roofvis. 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven Broodje roofvis 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/environmental-research/publicaties.htm v.l.n.r. Alterra-rapport

Nadere informatie

Een nieuwe roofmijt tegen trips in chrysant

Een nieuwe roofmijt tegen trips in chrysant Een nieuwe roofmijt tegen trips in chrysant Verzamelen en kweken van Neoseiulus reductus Anton van der Linden Rapport GTB-1148 Referaat De biologische bestrijding van trips in chrysant is begonnen als

Nadere informatie

Biologie en bestrijding van de frambozenschorsgalmug

Biologie en bestrijding van de frambozenschorsgalmug Biologie en bestrijding van de frambozenschorsgalmug Herman Helsen en Jan Willem Klaassen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, boomkwekerij en fruit Rapportnr. Maart 2011 2011-07 2011 Wageningen,

Nadere informatie

BESTRIJDING VAN KASWITTEVLIEG (Trialeurodes vaporariorum) IN TOMAAT

BESTRIJDING VAN KASWITTEVLIEG (Trialeurodes vaporariorum) IN TOMAAT BESTRIJDING VAN KASWITTEVLIEG (Trialeurodes vaporariorum) IN TOMAAT 2009 Dit project is gefinancierd via Productschap Tuinbouw Ing. C. Oostingh Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telephone (0228) 56 31 64

Nadere informatie

Tripsen. Tripsen TRIPSEN GEÏNTEGREERDE TRIPSBEHEERSING MET MICRO- EN MACRO-ORGANISMEN. Inagro 4/03/2016. Thysanoptera (franjevleugeligen)

Tripsen. Tripsen TRIPSEN GEÏNTEGREERDE TRIPSBEHEERSING MET MICRO- EN MACRO-ORGANISMEN. Inagro 4/03/2016. Thysanoptera (franjevleugeligen) Inagro 4/3/216 GEÏNTEGREERDE TRIPSBEHEERSING MET MICRO- EN MACRO-ORGANISMEN Jochen Hanssens Inagro 4/3/216 Studienamiddag gewasbescherming in glasgroenten en aardbei TRIPSEN Tripsen Thysanoptera (franjevleugeligen)

Nadere informatie

Spint in komkommer. Gerben Messelink, Renata van Holstein-Saj & Eric de Groot. Rapport 229

Spint in komkommer. Gerben Messelink, Renata van Holstein-Saj & Eric de Groot. Rapport 229 Spint in komkommer Gerben Messelink, Renata van Holstein-Saj & Eric de Groot Rapport 229 Spint in komkommer Gerben Messelink, Renata van Holstein-Saj & Eric de Groot Wageningen UR Glastuinbouw, Wageningen

Nadere informatie

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product M. Kersten, L. Voorbij en W. Verkerke Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw april 2002 PPO nr 420029 2002 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Simulatiemodel lichtuitstoot. G.L.A.M. Swinkels

Gebruikershandleiding Simulatiemodel lichtuitstoot. G.L.A.M. Swinkels Gebruikershandleiding Simulatiemodel lichtuitstoot G.L.A.M. Swinkels 2009 Wageningen, Wageningen UR Glastuinbouw Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Onderzoek naar de gebruikswaarde van door bollenmijten beschadigde gladiolenknollen in de bloementeelt

Onderzoek naar de gebruikswaarde van door bollenmijten beschadigde gladiolenknollen in de bloementeelt Onderzoek naar de gebruikswaarde van door bollenmijten beschadigde gladiolenknollen in de bloementeelt Voortgezet diagnostisch onderzoek in 2006 Peter Vink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen

Nadere informatie

Mijten in de kas. Studiedag IPM. Vrijdag 22 november 2013 Joachim Audenaert

Mijten in de kas. Studiedag IPM. Vrijdag 22 november 2013 Joachim Audenaert Mijten in de kas Studiedag IPM Vrijdag 22 november 2013 Joachim Audenaert IWT-090931 Duurzaam gebruik van roofmijten in de moderne energiezuinige sierteelt onder glas, met steun van IWT Vlaanderen Inleiding

Nadere informatie

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink

Voortgezet diagnostisch onderzoek Peter Vink Voortgezet diagnostisch onderzoek naar een betere beheersing van een aantasting door de schimmel Colletotrichum acutatum bij de bollenteelt van tulpen cv. Giuseppe Verdi Voortgezet diagnostisch onderzoek

Nadere informatie

Aantasting van Alliumbollen door Fusarium

Aantasting van Alliumbollen door Fusarium Aantasting van Alliumbollen door Fusarium Voortgezet diagnostisch onderzoek 2006/2007 Peter Vink, Trees Hollinger, Paul van Leeuwen en Khanh Pham Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen Augustus

Nadere informatie

INTERN VERSLAG Nr. 123/88 ( A)

INTERN VERSLAG Nr. 123/88 ( A) INTERN VERSLAG Nr. 123/88 Onderzoek naar bestrijding volwassen lapsnuitkever (Otiorhynchus sulcatus) met acefaat en BIO 1020. (4007-14A) V.C. Lans, B.H.M. Looman en ir. N.G.M. Dolmans PROEFSTATION VOOR

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de biologische bestrijding van bladluis in paprika

Nieuwe ontwikkelingen in de biologische bestrijding van bladluis in paprika Nieuwe ontwikkelingen in de biologische bestrijding van bladluis in paprika Gerben Messelink, Chantal Bloemhard, Laxmi Kok Wageningen UR Glastuinbouw Boterbloemluis, Aulacorthum solani Groene perzikluis

Nadere informatie

Vroege bloemverdroging bij narcis cultivar Bridal Crown

Vroege bloemverdroging bij narcis cultivar Bridal Crown Vroege bloemverdroging bij narcis cultivar Bridal Crown Voortgezet diagnostisch onderzoek 2012 Peter Vink, Peter Vreeburg en Paul van Leeuwen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Geïntegreerde Bestrijding Biologische bestrijders (deel 2)

Nieuwsbrief Geïntegreerde Bestrijding Biologische bestrijders (deel 2) Redactie Nieuwsbrief : PCS, Adviesdienst Gewasbescherming: Marc Vissers, Joachim Audenaert, Bart Haleydt, Ruth Verhoeven Vlaamse Overheid: Frans Goossens Nieuwsbrief Geïntegreerde Bestrijding Biologische

Nadere informatie

INTERN VERSLAG. Bemonstering Fusarium foetens in water en teeltsysteem. Uitgevoerd door: DLV Facet

INTERN VERSLAG. Bemonstering Fusarium foetens in water en teeltsysteem. Uitgevoerd door: DLV Facet INTERN VERSLAG Facet Bemonstering Fusarium foetens in water en teeltsysteem Uitgevoerd door: Nieuw Vennep, januari 2004 Irma Lukassen Helma Verberkt In samenwerking met Naktuinbouw Jan Westerhof Landelijke

Nadere informatie

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis

Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen. biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen biokennis Biologische bestrijding van echte meeldauw in zomerbloemen Casper Slootweg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

Is het invriezen van narcissen cv. Tête-à-Tête op potjes tijdens of na de koeling risicovol?

Is het invriezen van narcissen cv. Tête-à-Tête op potjes tijdens of na de koeling risicovol? Is het invriezen van narcissen cv. Tête-à-Tête op potjes tijdens of na de koeling risicovol? Voortgezet diagnostisch onderzoek in 2006 Peter Vink en Peter Vreeburg Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V.

Nadere informatie

Predatieproeven met nieuw ontdekte natuurlijke vijanden van weekhuidmijten

Predatieproeven met nieuw ontdekte natuurlijke vijanden van weekhuidmijten Predatieproeven met nieuw ontdekte natuurlijke vijanden van weekhuidmijten Renata van Holstein-Saj en Nieves García Victoria Rapport GTB-1131 Referaat Weekhuidmijten (Fam. Tarsonemidae) zijn een groeiend

Nadere informatie

5.2 Waarnemingen. Figuur 9. Uitzetten van lieveheersbeestjes

5.2 Waarnemingen. Figuur 9. Uitzetten van lieveheersbeestjes Uitzetten natuurlijke vijanden In 2008 werden twee soorten lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata en Exochomus quadripustulatus), gaasvliegen (Chrysoperla carnea), galmuggen (Aphidoletes aphidimyza) en

Nadere informatie

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Ing. D. Bos en Dr. Ir. A. Veerman Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV PPO 5154708 2003 Wageningen,

Nadere informatie

PROJECTVERSLAG 2005 NAAR EEN OPLOSSING VOOR ONBEKEND WORTELROT IN LELIE

PROJECTVERSLAG 2005 NAAR EEN OPLOSSING VOOR ONBEKEND WORTELROT IN LELIE PROJECTVERSLAG 2005 NAAR EEN OPLOSSING VOOR ONBEKEND WORTELROT IN LELIE Naar een oplossing voor onbekend wortelrot in lelie Projectverslag fase 3 Uitgevoerd door: DLV Facet DLV Facet: Peter Graven DLV

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

TRACER. Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei

TRACER. Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei Een nieuwe aanpak bij de bestrijding van trips in prei TRIPSSCHADE DETAIL VOLWASSEN TRIPS een biologisch geproduceerd insecticide met een unieke werkingswijze doodt de schadelijke insecten snel en zeker

Nadere informatie

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen

Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen Consultancy duurzaam gebruik van meeldauwmiddelen DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 In opdracht van: Begeleidende groep

Nadere informatie

Hasten Spint komkommer

Hasten Spint komkommer Hasten Spint komkommer Uitgave SURfaPLUS Trading September 2014 INHOUD: HASTEN VERBETERT EFFECTIVITEIT ABAMECTINE TEGEN SPINT IN KOMKOMMER (PAG 1) NIEUW HASTEN SOLO HEEFT GEEN EFFECT OP BESTRIJDING (3)

Nadere informatie

Tripsbestrijding - W&W prei

Tripsbestrijding - W&W prei Tripsbestrijding - W&W prei Schadebeelden 2017 Prei, ui, venkel, sluit- en spruitkool, ijsbergsla, 2 Trips - Thrips tabaci (120 waardplanten) - Symptoom: zuigschade -> zilverachtige vlekjes - Ontwikkeling:

Nadere informatie

Lokken van trips met behulp van blauw ledlicht

Lokken van trips met behulp van blauw ledlicht Lokken van trips met behulp van blauw ledlicht DLV Plant Postbus 7001 6700 CA Wageningen Agro Business Park 65 6708 PV Wageningen T 0317 49 15 78 F 0317 46 04 00 E info@dlvplant.nl Gefinancierd door Productschap

Nadere informatie

Trips. Robert Stolker Veredelaar

Trips. Robert Stolker Veredelaar Trips Robert Stolker Veredelaar 06-30576922 rs@deliflor.nl www.deliflor.nl Achtergrond (1) Probleem Groot probleem Bestrijding Monitoring Onduidelijk Waar komt de trips vandaan Hoe verloopt de populatieontwikkeling

Nadere informatie

Roofwantsen en roofmijten in chrysant

Roofwantsen en roofmijten in chrysant Roofwantsen en roofmijten in chrysant Anton van der Linden, Marieke van der Staaij Kennis is macht in Chrysant, Wageningen UR Glastuinbouw 19 januari 2012 Projecten Roofwantsen in chrysant Orius majusculus

Nadere informatie

Bestrijding van kaswittevlieg met roofmijten in komkommer. Gerben Messelink & Sebastiaan van Steenpaal

Bestrijding van kaswittevlieg met roofmijten in komkommer. Gerben Messelink & Sebastiaan van Steenpaal Bestrijding van kaswittevlieg met roofmijten in komkommer Gerben Messelink & Sebastiaan van Steenpaal Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business Unit Glastuinbouw oktober 2005 2005 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Erwinia chrysanthemi in Amaryllidaceae

Erwinia chrysanthemi in Amaryllidaceae Erwinia chrysanthemi in Amaryllidaceae Voortgezet diagnostisch onderzoek 2007 Peter Vink Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit September 2008 PPO nr. 3234036700-6 /

Nadere informatie

Tripsbestrijding en -resistentie. Hilde Eelen Dow AgroSciences PCS, 30 november 2011

Tripsbestrijding en -resistentie. Hilde Eelen Dow AgroSciences PCS, 30 november 2011 Tripsbestrijding en -resistentie Hilde Eelen Dow AgroSciences PCS, 30 november 2011 Inhoud Trips Bestrijding Resistentie - Soorten - Schade - Erkende middelen - Tracer - Suiker - Mechanismen - Tripsresistentie

Nadere informatie

De invloed van het gebruik van Asulox tijdens de bollenteelt en het tijdstip van rooien op de beworteling van Muscaribollen in de broeierij

De invloed van het gebruik van Asulox tijdens de bollenteelt en het tijdstip van rooien op de beworteling van Muscaribollen in de broeierij De invloed van het gebruik van Asulox tijdens de bollenteelt en het tijdstip van rooien op de beworteling van Muscaribollen in de broeierij Voortgezet diagnostisch onderzoek 2008 Peter Vink, Paul van Leeuwen

Nadere informatie

Gewasgezondheid in relatie tot substraatsamenstelling (Input-output Fase IV)

Gewasgezondheid in relatie tot substraatsamenstelling (Input-output Fase IV) Gewasgezondheid in relatie tot substraatsamenstelling (Input-output Fase IV) Effect twee vulgewichten op opbrengst en kwaliteit Johan Baars, Anton Sonnenberg & Pieter de Visser & Chris Blok Dit project

Nadere informatie

Voortijdig slap worden van Campanula medium na de oogst. Casper Slootweg, Marco ten Hoope, Nollie Marissen en Filip van Noort

Voortijdig slap worden van Campanula medium na de oogst. Casper Slootweg, Marco ten Hoope, Nollie Marissen en Filip van Noort Voortijdig slap worden van Campanula medium na de oogst Casper Slootweg, Marco ten Hoope, Nollie Marissen en Filip van Noort Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Glastuinbouw PPO nr. 3242008500 juli

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Lekker: rot of vers? De keuze van de fruitvlieg Drosophila

Lekker: rot of vers? De keuze van de fruitvlieg Drosophila De keuze van de fruitvlieg Drosophila Inleiding De meeste mensen vinden fruitvliegen vervelende, vieze rotbeestjes die op de GFT bak of je biertje afkomen. Sommige onderzoekers denken hier anders over:

Nadere informatie

Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels.

Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels. Verslaglegging demoproject Bestrijding bladwespen bij rode bes in kassen en tunnels. Gefinancierd door Productschap Tuinbouw In opdracht van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie In het kader van het project

Nadere informatie

Invloed van CO 2 -doseren op de productie en kwaliteit bij Alstroemeria

Invloed van CO 2 -doseren op de productie en kwaliteit bij Alstroemeria Invloed van CO 2 -doseren op de productie en kwaliteit bij Alstroemeria F. van Noort Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector glastuinbouw januari 2004 PPO 411724 2003 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Bestrijding van de champignonvlieg met behulp van entomopathogene schimmels; nader onderzoek

Bestrijding van de champignonvlieg met behulp van entomopathogene schimmels; nader onderzoek Bestrijding van de champignonvlieg met behulp van entomopathogene schimmels; nader onderzoek Dr. Ir. J. Baar en Ing. A.J. Rutjens Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector paddestoelen PPO projectnummer:

Nadere informatie

Bevindingen praktijkproef. gebruik Ultima. in de gemeente Rotterdam

Bevindingen praktijkproef. gebruik Ultima. in de gemeente Rotterdam Bevindingen praktijkproef gebruik Ultima in de gemeente Rotterdam Peter van Welsem Gebruik Ultima op verhardingen november 2013 2013 Deventer, Peter van Welsem Advies en Begeleiding Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Vaste planten waardplant voor PlAMV?

Vaste planten waardplant voor PlAMV? Vaste planten waardplant voor PlAMV? Consultancy onderzoek Casper Slootweg, Miriam Lemmers en Maarten de Kock Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen,

Nadere informatie

Pythiumbestrijding broeierij tulp

Pythiumbestrijding broeierij tulp Pythiumbestrijding broeierij tulp In opdracht van Productschap Tuinbouw juli 2004 F. Kreuk INHOUDSOPGAVE SAMENVATTING.. 3 1. INLEIDING 4 2. PROEFOPZET.. 4 3. ALGEMEEN.. 4 4. RESULTATEN. 5 4.1 Teeltgegevens

Nadere informatie

Effect methyljasmonaat op Botrytis bij roos en Lisianthus

Effect methyljasmonaat op Botrytis bij roos en Lisianthus Effect methyljasmonaat op Botrytis bij roos en Lisianthus G. Slootweg en M.A. ten Hoope Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Glastuinbouw December 2004 PPO nr. 41380143 2004 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Vriend of vijand. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij

Vriend of vijand. Hiervan wordt gebruik gemaakt bij Intermezzo Vriend of vijand Jeroen van Schelt Koppert Biological Systems is een voorbeeld van een Nederlands bedrijf waarin op hoog niveau ecologische kennis wordt toegepast. Hoewel het bedrijf bij de

Nadere informatie

Bouwstenen voor een systeemaanpak voor tripsbestrijding

Bouwstenen voor een systeemaanpak voor tripsbestrijding Bouwstenen voor een systeemaanpak voor tripsbestrijding Anton van der Linden, Marieke van der Staaij, Amir Grosman, Chantal Bloemhard, Gerben Messelink, Informatiebijeenkomst 31 oktober 2013 PT project

Nadere informatie

Bemesting van tulp in de broeierij

Bemesting van tulp in de broeierij Bemesting van tulp in de broeierij M.F.N. van Dam, A.J.M. van Haaster, H.P. Pasterkamp, S. Marinova, N.S. van Wees, e.a. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector bloembollen december 2003 PPO 330

Nadere informatie

Papierblad in lelie. Naoogst fase. Hans Kok en Hans van Aanholt. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen juni 2004 PPO nr.

Papierblad in lelie. Naoogst fase. Hans Kok en Hans van Aanholt. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen juni 2004 PPO nr. Papierblad in lelie Naoogst fase Hans Kok en Hans van Aanholt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen juni 2004 PPO nr. 330919 2004 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Alle

Nadere informatie

Mogelijkheden om vroeg tijdig bladrandproblemen te signaleren met MIPS bij Hortensia

Mogelijkheden om vroeg tijdig bladrandproblemen te signaleren met MIPS bij Hortensia Mogelijkheden om vroeg tijdig bladrandproblemen te signaleren met MIPS bij Hortensia Filip van Noort, Henk Jalink Rapport GTB-1027 2010 Wageningen, Wageningen UR Glastuinbouw Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar.

Rekenen Groep 4-1e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Voorkomen wateroverlast Teelt de grond uit bloembollen. Casper Slootweg en Henk Gude

Voorkomen wateroverlast Teelt de grond uit bloembollen. Casper Slootweg en Henk Gude Voorkomen wateroverlast Teelt de grond uit bloembollen Casper Slootweg en Henk Gude Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit PPO nr.

Nadere informatie

Proefveld tulpenstengelaal (waardplanten) onderzoek. Robert Dees, Joop van Doorn

Proefveld tulpenstengelaal (waardplanten) onderzoek. Robert Dees, Joop van Doorn Proefveld tulpenstengelaal (waardplanten) onderzoek Robert Dees, Joop van Doorn Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Bloembollen, boomkwekerij & Fruit PT nr. 14592, PPO nr. 32

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

KWR 05.026 april 2005

KWR 05.026 april 2005 KWR 05.026 april 2005 Kiwa N.V. - 1 - april 2005 KWR 05.026 april 2005 2005 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Curatieve en eradicatieve (stop) werking van fungiciden tegen Phytophthora 2009

Curatieve en eradicatieve (stop) werking van fungiciden tegen Phytophthora 2009 Curatieve en eradicatieve (stop) werking van fungiciden tegen Phytophthora 2009 J. Spruijt, H.T.A.M. Schepers en A. Evenhuis Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroenteteelt

Nadere informatie