Humanitas Groningen Stad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Humanitas Groningen Stad"

Transcriptie

1 Humanitas Groningen Stad projecten & activiteiten Vrijwilligers bieden een steuntje in de rug,...waarna mensen zelfstandig weer verder kunnen.

2 Mantelzorgondersteuning Opvoeden & Opgroeien Steunpunt Mantelzorg De Opstap Home-Start BOR (Begeleide Omgangs Regeling) Voorlezen Samen Lezen Jeugdsupport Mooie Middag Maatjes Logeerproject Jonge mantelzorgers (JMZ) Studiemaatjes Coach2B Topclub Tussenstop Kindervakantieweken Zomeropvang Sinterklaas speelgoedactie Maatjesprojecten WeHelpen.nl Hulpdiensten Er zijn - Vriendschappelijk huisbezoek Vrijwilligers & Dementie Levensverhaal Netwerkvrijwilligers Maatjesproject psychiatrie/lichte verstandelijke beperking Vriendschapskringen Maatjes Van Mesdag en ex-gedetineerden Taalhuizen Thuisadministratie Multicultureel Thuisadministratie/ LEFO (Langdurige Eenvoudige Financiële Ondersteuning) Taalondersteuning Maatschappelijke Begeleiding Vluchtelingen Verlies Palliatieve zorg/hospice Gasthuis Steun bij Rouw Jongeren en Rouw HIV-Aids Steunpunt In Groningen helpen jaarlijks vrijwilligers deelnemers.

3 Mantelzorgondersteuning Steunpunt Mantelzorg Humanitas coördineert stedelijk de mantelzorgondersteuning. Onderdeel daarvan is het Steunpunt Mantelzorg in de wijken. Mensen kunnen tijdens de spreekuren bij het Steunpunt terecht voor: een gesprek over de mantelzorgsituatie informatie en advies over ondersteuningsmogelijkheden lotgenotencontact, themabijeenkomsten, cursussen en activiteiten tijdelijke vervanging/respijtzorg doorverwijzing naar de juiste instantie hulp bij aanvragen en regelzaken hulp bij het keukentafelgesprek, indicatie en herindicatie belangenbehartiging De Opstap De Opstap is een logeerhuis waar mensen in alle rust kunnen herstellen na een opname in het ziekenhuis. Of waarin mensen tijdelijk kunnen verblijven terwijl hun mantelzorger een keer vakantie heeft. Maatjesprojecten Wehelpen.nl Op wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website zorg plannen voor een ander. Vrijwilligers maken je wegwijs op de site. Hulpdiensten Vrijwilligers bieden een helpende hand bij praktische klusjes in en om het huis, zoals tuinklusjes, boodschappen of vervoer naar arts of ziekenhuis. Voor mensen die die (tijdelijk) niet meer zelf kunnen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een beperking, chronisch zieken en mantelzorgers. "Ik wist niet eens dat ik mantelzorger was. Maar wat ben ik blij met de hulp Jantine!"

4 Er zijn - Vriendschappelijk huisbezoek Ouderen en chronisch zieken voelen zich (soms) eenzaam. Zij komen door omstandigheden niet zo makkelijk meer buiten de deur. Daarom komt een vrijwilliger 1 x per week thuis bij iemand op bezoek, voor een praatje, om samen een boodschapje te doen of een wandelingetje te maken. Vrijwilligers & Dementie Ondersteuning in de thuissituatie voor mensen met een vorm van dementie en hun mantelzorgers. Vrijwilligers bieden mensen met dementie die zelfstandig wonen gezelschap en een luisterend oor. Of zij ondernemen iets leuks samen. De mantelzorger kan er dan even tussen uit. Levensverhaal Een vrijwilliger komt bij de deelnemer thuis om herinneringen op te halen. Ze zoeken samen naar een vorm om deze vast te leggen. Verhalen, een gedicht, een lied of een foto kunnen een levensverhaal illustreren. Netwerkvrijwilligers Voor mensen die het moeilijk vinden om zelf nieuwe contacten te maken, maar wel graag in contact willen komen met anderen. Een vrijwilliger gaat samen met de deelnemer aan de slag om contacten op te bouwen of uit te breiden. "Robins wekelijkse bezoek aan mijn man geeft mij de rust even op de fiets weg te gaan."

5 Maatjesproject psychiatrie/lichte verstandelijke beperking Maatjesproject Van Mesdag en ex-gedetineerden Een vrijwilliger onderneemt 1 x per week of 2 weken iets leuks met de deelnemer, het liefst buiten de deur. Voor volwassenen van jaar die zelfstandig, begeleid of beschermd wonen met weinig contacten en het moeilijk vinden om zelfstandig mee te doen in de samenleving. Voor patiënten die op onbegeleid verlof mogen en ex-gedetineerden die weer zelfstandig of begeleid wonen. Door samen iets leuks te ondernemen helpt de vrijwilliger de stap terug naar de maatschappij makkelijker te maken. Vriendschapskringen Naast één op één contacten zijn er ook activiteiten in groepsverband voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking, autisme en aanverwante stoornis en ADHD (Brainstorm). Taalhuizen Taalhuizen zijn opgericht voor laaggeletterde, autochtone mensen in samenwerking met onder meer het Alfa College en Noorderpoort College. Een vrijwilliger helpt met het ontwikkelen van taal, rekenen en digitale vaardigheden zodat een deelnemer kan worden doorverwezen naar een passende cursus. "Dankzij mijn maatje kan ik het nu weer zelfstandig aan."

6 Multicultureel Taalondersteuning Vluchtelingen en migranten die zich in de gemeente Groningen hebben gevestigd gaan in de regel naar school om de Nederlandse taal te leren. Ze hebben aanvankelijk nog weinig contacten met Nederlanders, maar willen wel graag de taal oefenen. Ook voor degenen die een opleiding volgen is taal soms nog een struikelblok. Wat extra uurtjes taalondersteuning kan het verschil maken om het diploma te halen. Wij bieden taalcoaches, conversatiegroepen en Taalcafé's. Taalcoaches De vrijwilliger maakt één of twee keer per week een afspraak om aandacht te besteden aan taal, bijvoorbeeld aan lezen, schrijven, spreken of grammatica. Maar ook aan het begrijpen van schoolopdrachten of vaktaal. Conversatiegroepen Er zijn conversatiegroepen op verschillende niveaus waar mensen de taal beter leren spreken en verstaan. Dit gebeurt in kleine groepjes van maximaal 6 personen. Taalcafé Het Taalcafé is een wekelijkse ontmoetingsplek voor anderstaligen die graag met Nederlanders willen praten. En voor Nederlanders die graag kennis willen maken met vluchtelingen en andere migranten. Er is een Taalcafé elke donderdagmiddag bij Humanitas (Akerkhof) en elke woensdagochtend in de Vensterschool Selwerd. "Het Taalcafé is gezellig en leerzaam! Je onmoet nieuwe mensen en leert de taal beter."

7 Maatschappelijke begeleiding vluchtelingen Wij bieden maatschappelijke begeleiding en trajectondersteuning aan vluchtelingen die vanuit een AZC in Groningen komen wonen. We helpen statushouders zo snel en goed mogelijk wonen, integreren en participeren in de stad Groningen. Deze trajectbegeleiding gaat over alle leefgebieden en duurt 3 jaar. Onze vrijwilligers zijn actief als vluchtelingencoach, bij het dagelijkse spreekuur en bij het geven van participatieworkshops. Vluchtelingencoach Er zijn verschillende vluchtelingencoaches: startcoach, trajectcoach en businesscoach. Een coördinator koppelt de vluchteling aan een vrijwillige coach. Deze startcoach helpt bij het regelen van allerlei praktische zaken en geeft adviezen. Daarnaast worden vluchtelingen met behulp van een trajectcoach langer begeleid met halfjaarlijkse gesprekken en het opstellen van een trajectplan. Het traject is maatwerk en heeft betrekking op alle leefgebieden van de vluchteling, zoals werk, gezondheid en een zinvolle dagbesteding. Onze businesscoaches bieden bijstandsgerechtigden begeleiding en ondersteuning bij de start van een eigen bedrijf en om (succesvol) te blijven in Nederland. Dit is onderdeel van het Project Inspiratie Programma (PIP). Spreekuur Humanitas houdt dagelijks een spreekuur waar vluchtelingen die geen coach (meer) hebben met hun vragen terecht kunnen. Vrijwilligers helpen met het invullen van formulieren, voor bijvoorbeeld huurtoeslag, kinderopvang, opleidingen, woningnet, etc. Of helpen met het schrijven van een brief, bellen van een instantie of maken van een afspraak. Participatieworkshops Statushouders moeten als onderdeel van hun inburgeringstraject een participatieverklaring tekenen. Als voorbereiding op het tekenen van de participatieverklaring moet een workshop gevolgd worden. De workshop gaat over het kennismaken met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. "Ik was zo blij met de geboden hulp, dat ik nu zelf vluchtelingencoach ben geworden."

8 Opvoeden en opgroeien Home-Start Programma voor opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen (jongste kind jonger dan 15 jaar). Home-Start biedt ondersteuning bij opvoeding, praktische hulp en vriendschappelijk contact. BOR (Begeleide Omgangs Regeling) Een vrijwilliger ondersteunt gescheiden ouders bij het afspreken en nakomen van een omgangsregeling. Alles is erop gericht om kinderen contact te laten houden met beide ouders. De vrijwilliger denkt mee, adviseert en helpt bij het maken van afspraken. Dit kan bij Humanitas of eventueel bij het Omgangshuis. Dit is een neutrale plek op een vaste locatie met vaste openingstijden. Er zijn altijd twee vrijwilligers aanwezig. Voorlezen Een vrijwilliger leest thuis voor wanneer ouders de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Kinderen van 2 tot 7 jaar leren spelenderwijs beter Nederlands en ouders worden gestimuleerd zelf voor te lezen. Samen Lezen Samen Lezen is voor kinderen van 7 tot 12 jaar die moeite hebben met begrijpend lezen. Een vrijwilliger komt wekelijks bij het kind thuis om samen te lezen en taalspelletjes te doen. Jeugdsupport Maatjes ondersteunen jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud die met hulpverlening te maken hebben (gehad). Een vriendschappelijk contact met wie ze zowel hun dagelijkse dingen als hun zorgen kunnen bespreken. Mooie Middag Maatjes Een vrijwilliger onderneemt wekelijks iets leuks met een kind (tussen 4 en 16 jaar) dat in een kwetsbare situatie verkeert. Logeerproject Er is een klein aantal vrijwilligers waar deze kinderen/jongeren één keer per maand kunnen logeren. "Mijn dochter geniet van de verhaaltjes! Ze vertelt ze aan mij en zo leer ik met haar mee."

9 Jonge Mantelzorgers Topclub JMZ is er voor jongeren die zorgen voor een gezinslid dat ziek is, een beperking of verslaving heeft. Vrijwilligers bieden maatjescontact, leuke activiteiten en een vakantieweek. Dit is een club voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar uit de provincie Groningen met een vorm van autisme. Zij willen in hun vrije tijd graag leeftijdsgenoten ontmoeten om samen iets te doen. Studiemaatjes Tussenstop Voor studenten die moeite hebben met concentratie en motivatie of die doorpsychische problemen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een medestudent helpt met studeren en indien nodig met plannen en organiseren. Jongeren tussen de jaar worden opgevangen in een gastgezin wanneer het thuis even niet meer wil of ze plots op straat staan. Gedurende drie weken biedt het gastgezin een veilige plek om tot rust te komen. Coach2B Jongeren van de Simon van Hasseltschool krijgen ondersteuning van coaches vanuit de Rabobank. Zij doen activiteiten die aansluiten bij hun interesse en vergroten zo hun ervaringswereld. Kindervakantieweken De kindervakantieweken worden georganiseerd voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar die vanwege medische, sociale of financiële redenen niet op vakantie kunnen. Zomeropvang Daarnaast zijn er vakantieweken voor kinderen met ADHD en/of autisme, zoals PDD-NOS. Sinterklaas speelgoedactie Voor ieder kind een kadootje. Ook als hun ouders die het niet breed hebben. "Je gunt je kind een mooie vakantie. Hij heeft genoten op de kampeerboerderij."

10 Thuisadministratie Verlies Thuisadministratie en LEFO Palliatieve zorg/hospice Gasthuis Groningen Een groeiende groep mensen heeft hulp nodig bij hun financiën. Zij vinden het moeilijk overzicht te krijgen en houden. Soms is er sprake van problematische schulden met schuldsanering als laatste redmiddel. De vrijwilliger van Thuisadministratie geeft een steuntje in de rug. Wanneer de diagnose van een ongeneeslijke ziekte is gesteld en iemand terminaal is, kunnen de zieke en mantelzorger thuis ondersteuning krijgen van vrijwilligers. Wanneer dit niet meer in de thuissituatie mogelijk of wenselijk is, kan men kiezen voor een hospice zoals het Gasthuis Groningen. Bij LEFO (Langdurige Eenvoudige Financiële Ondersteuning) is er sprake van langere financiële ondersteuning voor mensen die geen schulden hebben. Een vrijwilliger komt eens in de drie à vier weken langs bij mensen die zich onzeker voelen over het bijhouden van hun administratie. Steun bij Rouw Iedereen komt periodes tegen dat het leven zwaar valt. Bijvoorbeeld na een overlijden, verlies van gezondheid, van werk en van contacten met anderen. Soms komen dan andere vragen uit het leven naar boven. Een vrijwilliger biedt een luisterend oor. Jongeren en Rouw Er is een gespreksgroep speciaal voor jongvolwassenen van 18 tot 28 jaar die iemand verloren hebben. HIV-Aids Steunpunt Voor mensen met HIV en hun naasten biedt het steunpunt informatie, individuele ondersteuning (buddy) en lotgenotengroepen. Elke maand is er een bijeenkomst van het HIV-café en van Noppal (voor allochtonen). "Het overkomt iedereen, dacht ik. Maar het verwerken bleek toch best lastig."

11 Voorlichtingsochtend Wil je meer weten over ons vrijwilligerswerk? Kijk dan op onze website of bezoek onze voorlichtingsochtend. Deze houden we in de even weken, op de woensdag om 9:30 uur. Je kunt ook altijd telefonisch of per contact met ons opnemen. Humanitas steunen Dat kan op verschillende manieren: vrijwilliger worden (uitvoerend of coördinerend) financiële steun bieden materiële steun bieden Vrijwilliger worden Financiële steun bieden (uitvoerend of coördinerend) Wij vragen van onze vrijwilligers: affiniteit met de doelgroep beschikbaarheid van gemiddeld een dagdeel tot een dag per week (in overleg) soms een Verklaring Omtrent Gedrag (kosten zijn te declareren) Wij bieden onze vrijwilligers: zinvol vrijwilligerswerk ondersteuning en begeleiding door een (vrijwillige) coördinator scholing online en in groepsverband terugkom- en themabijeenkomsten verzekering tegen schade en ongevallen Je kunt ons financieel steunen door lid of donateur te worden, een schenking te doen of mee te doen met de Vriendenloterij. Materiële steun bieden Hoe minder kosten we hoeven te maken, hoe meer mensen wij kunnen helpen. Kunnen producten of diensten van jouw bedrijf hieraan bijdragen? Dat zou fantastisch zijn. We overleggen graag met je.

12 Wijkgericht werken Humanitas Groningen Stad werkt wijkgericht. In de 11 WIJ-teams in Groningen zit een wijkwerker van Humanitas. In deze WIJ-teams werken organisaties in het sociale domein en de gemeente samen aan het bieden van zorg en ondersteuning. Kijk voor meer informatie op Over Humanitas Humanitas is er voor mensen die samen met een vrijwilliger op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Jaarlijks helpen circa goed geschoolde vrijwilligers zo n deelnemers. Humanitas waarden: regie behouden over je eigen leven samenleven op basis van gelijkwaardigheid verantwoordelijkheid n emen voor jezelf en voor een ander vraaggericht werken: kijken wat er leeft in de maatschappij, activiteiten daarop aanpassen. Humanitas Groningen Stad Meld- en Informatiepunt Akerkhof Zuidzijde JB Groningen mip.groningen@ humanitas.nl groningen Humanitas Groningen Stad HumanitasGroningenStad HumanitasGr Zoek je hulp of wil je helpen? Neem dan contact met ons op! Wij worden gesteund door: mei 2017 Powered by TCPDF (

Humanitas Groningen Stad

Humanitas Groningen Stad Humanitas Groningen Stad projecten & activiteiten Onze vrijwilligers geven mensen tijdelijk een steuntje in de rug, waarna ze zelfstandig weer verder kunnen. 2.962 vrijwilligers per jaar 34 projecten 6.029

Nadere informatie

Op eigen kracht verder met Humanitas Deventer

Op eigen kracht verder met Humanitas Deventer Op eigen kracht verder met Deventer Onze vrijwilligers helpen je als je het even niet in je eentje redt! In deze folder vind je onze activiteiten beschreven. Heb je vragen als deelnemer of als vrijwilliger?

Nadere informatie

Afdeling t Hoogeland

Afdeling t Hoogeland Gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Ten Boer en Eemsmond Afdeling t Hoogeland VAN MENS TOT MENS Thuisadministratie Taalondersteuning Vriendschappelijk Huisbezoek Eem Doun Begeleide Omgangs Regeling (BOR)

Nadere informatie

Humanitas Afdeling Assen. Jaarverslag 2013

Humanitas Afdeling Assen. Jaarverslag 2013 Humanitas Afdeling Assen Jaarverslag 2013 Algemeen Humanitas is er voor mensen die met behulp van een vrijwilliger op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Jaarlijks bieden ruim 13.800

Nadere informatie

Verantwoording 2016 Humanitas Groningen Stad

Verantwoording 2016 Humanitas Groningen Stad Verantwoording 216 Humanitas Groningen Stad Versie 28 maart 217 Akerkhof Zuidzijde 22 9711 JB Groningen 5 312 6 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitas.nl/groningen Over Humanitas De vereniging Humanitas

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN OVERZICHT ORGANISATIES DIE INFORMELE ZORG & ONDERSTEUNING BIEDEN IN AMSTERDAM CENTRUM Per oktober 2016 ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN PROBLEEMGEBIED Hulp bij de thuis administratie,

Nadere informatie

Get a Grip Zwolle Online & anoniem grip op financiën

Get a Grip Zwolle Online & anoniem grip op financiën Get a Grip Zwolle Online & anoniem grip op financiën Vragen en/of problemen bij geldzaken? Een vrijwilliger helpt je op weg Humanitas Get a Grip biedt Zwollenaren van 16 tot en met 24 jaar hulp bij geldzaken.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

humanitas Jaarverslag 2014 Afdeling Groningen stad

humanitas Jaarverslag 2014 Afdeling Groningen stad humanitas Jaarverslag Afdeling Groningen stad Akerkhof ZZ 22 9711 JB Groningen Telefoon: (050) 312 60 00 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitasgroningen.nl Missie Humanitas Nederland Humanitas is een

Nadere informatie

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant ONS welzijn De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant Wat doet ONS welzijn ONS welzijn adviseert en helpt mensen als dat nodig is. De medewerkers van ONS welzijn denken met je mee om samen een goede

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN ONDERSTEUNING VOOR WIE DAT NODIG HEEFT. OPGROEIEN EN OPVOEDEN Speelt er

Nadere informatie

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ)

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Rapportage 1-1-2017 tot 31-12-2017 Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Inleiding De hieronder staande rapportage geeft een (cijfermatig) inzicht van de werkzaamheden van de Stichting Welzijn Zundert. De vraag

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Verantwoording 2017 Humanitas Groningen Stad

Verantwoording 2017 Humanitas Groningen Stad Verantwoording 217 Humanitas Groningen Stad Versie 1 april 218 Akerkhof Zuidzijde 22 9711 JB Groningen 5 312 6 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitas.nl/groningen Over Humanitas De vereniging Humanitas

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

Opvoed aanbod. Dit is een uitgave van:

Opvoed aanbod. Dit is een uitgave van: Opvoed aanbod 058 Dit is een uitgave van: opvoedpunt Leeuwarden 2 Preventieve opvoedsteun Opvoeden en opgroeien, het is logisch dat ouders daar vragen over hebben. Het is fijn als iemand met je mee kan

Nadere informatie

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 was een jaar waarin er veel veranderde. De WMO ging op de schop en veel kwetsbare burgers moesten op zoek naar een

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

WELKOM VRIJWILLIGER 1

WELKOM VRIJWILLIGER 1 WELKOM VRIJWILLIGER 1 INHOUD WELKOM 3 DE KERN VAN ONS VRIJWILLIGERSBELEID 4 SOORTEN VRIJWILLIGERSWERK 5 WAT VRAGEN WE VAN JOU? 6 WAT BIEDEN WE? 8 RANDVOORWAARDEN EN FACILITEITEN 10 2 WELKOM VAN HARTE WELKOM

Nadere informatie

Verantwoording 2015 Humanitas Stad Groningen

Verantwoording 2015 Humanitas Stad Groningen Verantwoording 215 Humanitas Stad Groningen Definitieve versie 29-3-216 A-Kerkhof ZZ 22 9711 JB Groningen 5 312 6 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitasgroningen.nl Over Humanitas De vereniging Humanitas

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches.

Project Taalcoaches. 1 januari 2009 31 december 2011. Locatie Moerdijk. Vluchtelingenwerk Brabant-West. Projectvoorstel taalcoaches. Locatie Moerdijk VluchtelingenWerk Brabant-West Postbus 173 4250 DD Werkendam Telefoon (0183) 50 90 16 Fax (0183) 50 90 17 afdeling@vluchtelingenwerk.org Project Taalcoaches 1 januari 2009 31 december

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Dienstverlening aan mensen met een hulpvraag

Dienstverlening aan mensen met een hulpvraag Dienstverlening aan mensen met een hulpvraag Wij ondersteunen waar nodig om te zorgen dat jij, vanuit eigen mogelijkheden, mee kunt doen. We doen dit oprecht. In contact van mens tot mens. Met passie en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Leuk om te doen!

Vrijwilligerswerk. Leuk om te doen! Vrijwilligerswerk Leuk om te doen! Vrijwilligerswerk Vrijwilligerswerk intramurale zorg Als vrijwilliger bij de Meander- Groep geeft u een nuttige en zinvolle invulling aan uw vrije tijd. Klanten, bewoners,

Nadere informatie

Werkplan en begroting 2017

Werkplan en begroting 2017 Werkplan en begroting 2017 Inleiding Hieronder staat een korte beschrijving van de activiteiten van Humanitas voor 2017, met daarbij vervolgens een inschatting van de aantallen. Daarna wordt inzicht geboden

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten

Training & themabijeenkomsten Training & themabijeenkomsten voor mantelzorgers Inhoudsopgave 3 4 6 Trainingen en themabijeenkomsten - Hoe werkt het? Trainingen Themabijeenkomsten Over VIT-hulp bij mantelzorg VIT-hulp bij mantelzorg

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg

Respijtzorg. Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Mogelijkheden voor vervangende zorg Respijtzorg Wat is Respijtzorg Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

HUMANITAS NULMETING COMPLEXITEIT VAN DE HULPVRAAG

HUMANITAS NULMETING COMPLEXITEIT VAN DE HULPVRAAG HUMANITAS NULMETING COMPLEXITEIT VAN DE HULPVRAAG Datum : 2 juni 2017 Auteur : Heleen de Boer Inhoud INTRODUCTIE... 2 SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1. Aanleiding en doel... 4 1.2 De vragenlijst...

Nadere informatie

Inleiding Informatie en advies

Inleiding Informatie en advies Inleiding We hebben allemaal behoefte aan vriendschappelijk contact, aan een luisterend oor, of praktische steun. Soms blijven mensen daarvan verstoken. Of wordt zorgen voor een ander een zorg voor jezelf.

Nadere informatie

Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug. Zeist, 11 oktober 2016

Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug. Zeist, 11 oktober 2016 Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug Zeist, 11 oktober 2016 Geachte leden van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug, Humanitas is er voor alle inwoners van uw gemeente

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

MAATJESPROJECTEN WELZIJN DIVERS:

MAATJESPROJECTEN WELZIJN DIVERS: MAATJESPROJECTEN WELZIJN DIVERS: ONTMOETEN, VERBINDEN EN VERSTERKEN! WOONCOACHES DEMENTIEMAATJE VTH LIFECOACHES VRIJWILLIGE THUISHULP BEZOEKDIENST WEDUWEN EN WEDUWNAARS PARTICIPATIECOACH BUURMAATJE STATUSHOUDERS

Nadere informatie

Ouderen die mee blijven doen en meetellen dankzij de samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk

Ouderen die mee blijven doen en meetellen dankzij de samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk Ouderen die mee blijven doen en meetellen dankzij de samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk Sjef van der Klein, Sociaal Werker- ContourdeTwern Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen.

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning en zijn altijd bereid om mee te denken over wat bij

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Plan van aanpak Participatieverklaring

Plan van aanpak Participatieverklaring Plan van aanpak Participatieverklaring Boxmeer, september 2016 Afdeling Sociale Zaken I-SZ/2016/2191 / RIS 2016-532 (Bijlage 2) 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2 Uitgangspunten 3 1.3.

Nadere informatie

Home-Start+ Haarlem JAARVERSLAG 2016

Home-Start+ Haarlem JAARVERSLAG 2016 Home-Start+ Haarlem JAARVERSLAG 016 INHOUD: Home-Start+ in het kort Home-Start+ in 016 De cijfers van 016 De vrijwilligers Conclusie & ambities voor 017 Doelstelling en resultaat Hoe komen ouders bij Home-Start+?

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Van laatste fase naar nieuwe start. Coaching trajecten rouw en verlies

Van laatste fase naar nieuwe start. Coaching trajecten rouw en verlies Van laatste fase naar nieuwe start Coaching trajecten rouw en verlies Wat? Coaching trajecten voor (ex)-mantelzorgers, maar ook voor patiënten Een impulsproject met steun van provincie Vlaams-Brabant (2017)

Nadere informatie

Zorgwijzer. 030 6915000 Laan van Vollenhove 1014 3706 AH Zeist

Zorgwijzer. 030 6915000 Laan van Vollenhove 1014 3706 AH Zeist Zorgwijzer voor senioren in de gemeente Zeist Stichting MeanderOmnium MeanderOmnium is de lokale welzijnsorganisatie in de gemeente Zeist. Deze organisatie levert naast diensten en activiteiten voor mensen

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

humanitas Jaarverslag 2012 Akerkhof ZZ 22 9711 JB Groningen Telefoon: (050) 312 60 00 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitasgroningen.

humanitas Jaarverslag 2012 Akerkhof ZZ 22 9711 JB Groningen Telefoon: (050) 312 60 00 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitasgroningen. humanitas Jaarverslag 2012 Akerkhof ZZ 22 9711 JB Groningen Telefoon: (050) 312 60 00 mip.groningen@humanitas.nl www.humanitasgroningen.nl Missie Humanitas Nederland Humanitas is een Nederlandse vereniging

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Taalhuis Haarlemmermeer

Taalhuis Haarlemmermeer Taalhuis Haarlemmermeer Wat is een Taalhuis? Het Taalhuis in de Bibliotheek Haarlemmermeer is een plek waar volwassenen beter kunnen leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Burgers kunnen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG NIEUWSBRIEF NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG APRIL 2018 Beste Mantelzorger, U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als mantelzorger staat ingeschreven bij Surplus Informele zorg voor de gemeente Geertruidenberg.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

VPTZ. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne

VPTZ. Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg. Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne VPTZ Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Gemeente Groningen, Haren,Winsum en de Marne Uitgave: Vereniging Humanitas en Stichting Gasthuis Groningen Inhoudsopgave Inleiding 4 Vrijwilligers 5 Palliatieve

Nadere informatie

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Je hebt overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat goed! Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen zijn er veel dingen om over na te denken

Nadere informatie

Jaarplan Humanitas. Noordwest-Friesland

Jaarplan Humanitas. Noordwest-Friesland Jaarplan 2018 Humanitas Noordwest-Friesland Hoofdstuk blz. 1 Inleiding 2 1. De afdeling: het bestuur,vrijwilligers, deelnemers, leden, contacten,samenwerking en ondersteuning 2. Activiteitenplan 2018 4

Nadere informatie

Menukaart voor mantelzorgers

Menukaart voor mantelzorgers Menukaart voor mantelzorgers Deze menukaart is samengesteld door Het Mantelzorgcentrum, Humanitas en Regionale Stichting WonenPlus (RSWP). Wat er op het menu staat is geen vaststaand gegeven, op verzoek

Nadere informatie

Ieder mens een plek in het hart van onze samenleving

Ieder mens een plek in het hart van onze samenleving Humanitas DMH Ieder mens een plek in het hart van onze samenleving Ieder mens een plek in het hart van onze samenleving Humanitas DMH (Dienstverlening aan Mensen met een Hulpvraag) ondersteunt mensen met

Nadere informatie

Projectplan Maatjesproject Gorinchem. Humanitas afdeling Gorinchem e.o.

Projectplan Maatjesproject Gorinchem. Humanitas afdeling Gorinchem e.o. Projectplan 2016 2018 Maatjesproject Gorinchem Humanitas afdeling Gorinchem e.o. Projectplan 2016-2018 Maatjesactiviteit Gorinchem INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Doel en doelgroep... 4 3. Werkwijze... 5 4.

Nadere informatie

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking Samen aan tafel 20-11-2014 Humanitas in het kort Humanitas Weert e.o. - Een nadere kennismaking 2 Thema s van Humanitas - 1 2013: 29.584 deelnemers

Nadere informatie

Om wie maakt u zich wel eens zorgen?

Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Om wie maakt u zich wel eens zorgen? Iedereen heeft wel eens een lastige periode in het leven. Bijvoorbeeld door het verlies van dierbaren, door financiële problemen of door spanningen in de relationele

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC)

Jaarverslag Activiteiten Detentie Nazorg. Humanitas Haagland. Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Jaarverslag 2015 Activiteiten Detentie Nazorg Humanitas Haagland Projectnaam Een Nieuwe Kans (ENK) / Buiten Re-integratiecentrum (RIC) Coördinator Frederiek van Hulst Tijdsinvestering coördinator 1 januari

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Algemene informatie. Welzijn in Stichtse Vecht maken we samen. Wijk en Buurt. Activiteiten en Ontmoeting. Vrijwilligerswerk.

Algemene informatie. Welzijn in Stichtse Vecht maken we samen. Wijk en Buurt. Activiteiten en Ontmoeting. Vrijwilligerswerk. Wijk en Buurt Activiteiten en Ontmoeting Algemene informatie Vrijwilligerswerk Welzijn in Stichtse Vecht maken we samen Mantelzorg Advies en Ondersteuning (0346) 290710 Servicediensten info@welzijnsv.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen

Jaarverslag 2014 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Jaarverslag 2014 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Thema Vrijwilligers Deelnemers/ bezoeken Detentie 192 1329 Eenzaamheid 232 522 Opgroeien 25 49 Opvoeden 93 77 Verlies 28 50 Thuisadministratie 166

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.deklupgouda.nl E-mail info@deklupgouda.nl Informatie Vrijwilligerswerk Welkom bij De Klup Om wat voor reden dan ook

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN Een steuntje in de rug bij het dagelijks leven

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Humanitas Activiteitengids 2012

Humanitas Activiteitengids 2012 Humanitas Activiteitengids 2012 Humanitas Landelijk Bureau, december 2011 2 Inhoudsopgave Afdelingen in district Noord... 7 Humanitas afdeling Aa en Hunze... 7 Humanitas afdeling Assen... 8 Humanitas afdeling

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen

Jaarverslag 2016 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Jaarverslag 2016 Humanitas afdeling Amsterdam en Diemen Thema Vrijwilligers Deelnemers/ bezoeken Detentie 110 690 Eenzaamheid 290 840 Opgroeien 113 191 Opvoeden 80 98 Verlies 38 73 Thuisadministratie 199

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid

Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid Subsidieaanvraag Taalhuis Netwerkaanpak tegen laaggeletterdheid 17 oktober 2016 Contactpersoon: Cyril Crutz Directeur-bestuurder 0485-583 500 / 06-27093679 c.crutz@biblioplus.nl www.biblioplus.nl Inleiding

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Humanitas Afdeling Noordwest-Friesland. Jaarverslag 2018 activiteiten

Humanitas Afdeling Noordwest-Friesland. Jaarverslag 2018 activiteiten Humanitas Afdeling Noordwest-Friesland Jaarverslag 2018 activiteiten Inhoudsopgave Sinterklaas- en Speelgoedactie 2 Kindervakantie weken 2 Thuisadministratie 3 Hu-maatjes 4 Efkes Dwaan 6 Verlies: verwerken

Nadere informatie

DEMENTIE EN MANTELZORG

DEMENTIE EN MANTELZORG DEMENTIE EN MANTELZORG Oorzaken vergeetachtigheid Oudere leeftijd Geneesmiddelen Voeding Lichamelijke problemen Psychische problemen Eenzaamheid Gevolg van een vorm van dementie Vergeetachtigheid Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven Laaggeletterden herkennen en dan? Clarine van Ommeren Apeldoorn 18 september 2014 Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie