DE EERSTE 5 STAPPEN VOOR SUCCESVOLLE KALVEROPFOK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE EERSTE 5 STAPPEN VOOR SUCCESVOLLE KALVEROPFOK"

Transcriptie

1 DE EERSTE 5 STAPPEN VOOR SUCCESVOLLE KALVEROPFOK

2 STAP VOOR STAP HET VERSCHIL MAKEN SUCCESVOLLE KALVEROPFOK: 5 STAPPEN IN 5 DAGEN In de eerste 5 levensdagen van het kalf zijn er vijf belangrijke stappen te nemen die cruciaal zijn voor de gezondheid en groei van het kalf en de ontwikkeling van het jonge dier tot een hoogproductieve melkkoe. Hoe pakt u het aan in de eerste 5 dagen? Zijn er verbeteringen mogelijk? In dit kennisdocument vindt u een praktisch overzicht boordevol tips en adviezen. Met de links in dit document kunt u doorklikken naar online video's en handige protocollen.

3 STAP 1: GEBOORTEZORG TOT IN DE PUNTJES Hoeveel kalfjes heeft u al ter wereld geholpen? Misschien wel honderden! Wordt het afkalven daarmee routine? Waarschijnlijk is uw antwoord nee. Want elke geboorte is anders en elke geboorte vraagt uw volle aandacht voor kalf en koe. Voldoet uw werkwijze nog aan alle voorwaarden voor goede geboortezorg en hygiëne? Toets het aan de hand van het protocol voor de eerste succesvolle stap in de opfok. 1. RICHTLIJNEN AFKALFSTAL Denk bij het inrichten afkalfstal aan: gemak voor uzelf, comfort en hygiëne voor koe en kalf. De norm voor het aantal afkalfstallen is 3% van het aantal melkkoeien. Richtlijn voor de oppervlakte per afkalfstal is 8 à 20 m 2. Zorg dat u de koe goed in de gaten kunt houden. De stal moet goed bereikbaar zijn met een trekker of verreiker. Dat maakt mogelijke verplaatsing van de koe en uitmesten van de afkalfstal gemakkelijk. Voorkom stress! De koe kalft sneller af als ze contact houdt met de rest van de groep. Is de afkalfstal volledig gescheiden, breng dan de koe enkele dagen voor het geboorteproces naar de afkalfstal, zodat ze kan wennen. 3. ACHTEREIND KOE REINIGEN Afkalven brengt infectierisico s met zich mee. Stel de hygiëne centraal. Begin met goed reinigen en desinfecteren van het achtereind van de koe. Dit voorkomt infectie van het kalf, maar ook het ontstoken raken van de baarmoeder, witvuilen en het aan de nageboorte blijven staan. Ontsmet ook hulpmiddelen om dezelfde redenen. 2. HYGIËNE AFKALFSTAL Goede ventilatie en een fris klimaat zijn onmisbaar. De afkalfstal moet droog, schoon, gedesinfecteerd zijn en voorzien van een fris strodek. Trek schone kleding en schone laarzen aan voordat u de stal betreedt. Zorg voor fris en schoon drinkwater en een goed voerrantsoen. 4. GEBOORTE KALF Als het kalf geboren is, controleer eerst of het ademt. Is de ademhaling in orde, haal het kalf dan direct weg bij de koe. Dit maakt de kans op besmetting via koemest (zoals Para TBC) het kleinst. Wilt u toch liever het kalf droog laten likken, leg het kalf dan vóór de koe, liefst gescheiden door het voerhek. Houd hoe dan ook het risico dat het kalf koemest binnen krijgt zo klein mogelijk.

4 5. KALF DROOGWRIJVEN Wrijf het kalf krachtig droog met stro (of laat het door de koe drooglikken). Dit bevordert de ademhaling en de bloedsomloop waardoor het kalf eerder gaat staan. De meeste kalveren staan na ± 1 tot 1,5 uur na de geboorte op eigen benen. Het droogwrijven versnelt ook het afkomen van de eerste mest en urine en gaat sterke afkoeling tegen. Download hier het geboorteprotocol of vraag het als poster aan 6. NAVEL DESINFECTEREN De navel desinfecteren met jodiumtinctuur (in een oplossing met 10% jodium). Doe dit met schone handen en giet geen jodiumtinctuur in de navel! 7. EENLINGBOX / IGLO Breng het kalf onder in een goed gereinigde en gedesinfecteerde eenlingbox of iglo met droog stro. Verrijdbare eenlingboxen zijn gemakkelijker schoon te spuiten. Stem het aantal eenlingboxen ruim af op het aantal kalveren, zodat de boxen een tijdje leeg kunnen staan. Dit zorgt voor optimale hygiëne. 8. BIEST BINNEN 1 UUR Geef het kalf binnen een uur na de geboorte 4 liter biest van gecontroleerde kwaliteit. Het kalf is doorgaans kort na geboorte alert genoeg voor het drinken uit een speenfles. 9. ACHTEREIND EN KLING AFSPOELEN Achtereind en kling van de koe met koud water afspoelen om eventuele zwelling te verminderen. De koe 5 à 10 minuten met rust laten en daarna overeind laten komen. Hierdoor komt de baarmoeder op z n plaats en krijgen beklemde zenuwen en bloedvaten weer ruimte. Als de koe doorperst, ga dan na of er nog een kalf komt (en anders kan de koe direct overeind komen). De nageboorte moet binnen 6 uur afkomen. Gebeurt dit niet, waarschuw dan een dierenarts. 10. ENERGIEDRANK AAN KOE VERSTREKKEN Na het afkalven is het belangrijk dat het vocht- en mineralenverlies bij de koe wordt aangevuld. Verstrek daarom direct na het afkalven een energiedrank, zoals bijvoorbeeld Reviva van Farm-O-San. Dit draagt bij aan een goede energiebalans en ruwvoeropname van de koe.

5 STAP 2: DE EERSTE BIEST: DE BELANGRIJKSTE VOEDING De eerste biestvoeding is veruit het belangrijkste maal in het leven van een koe. Dit kan niet genoeg worden benadrukt. Toch bevat 50% van de biest op een gemiddeld melkveebedrijf minder antistoffen dan nodig is voor de eerste voeding! Alle reden om het biestprotocol nog eens uit te lichten. Waarom is de eerste biest ook weer zo belangrijk? Omdat het kalf bij de geboorte geen antistoffen tegen ziekteverwekkers heeft en dus even totaal weerloos is tegen eventueel heersende ziektes. Het kalf krijgt de antistoffen alleen door snel na de geboorte voldoende goede biest te drinken. In goede biest zitten tevens stoffen die het afdrijven van de eerste mest bevorderen. Biest bevat bovendien tal van mineralen en vitaminen. De grote eiwitmoleculen in biest, immunoglobulinen genoemd, zijn dragers van de antistoffen. Het kalf is alleen in de eerste 24 uur na de geboorte goed in staat deze volledig intacte antistoffen uit de melk op te nemen. Dit heeft twee redenen: 1. De zuurgraad in de lebmaag is nog zo hoog dat de antistoffen hierin niet worden afgebroken; 2. De darmwand laat intacte antistoffen de eerste 24 uur door en daarna niet meer. BIESTMANAGEMENT MET COLOQUICK De beste biest voor uw kalveren: coloquick is een innovatief systeem dat volledig is toegerust op het effectief winnen, controleren, bewaren en toedienen van de eerste biest. Kijk hier hoe coloquick werkt! SNEL. VOLDOENDE. GOED. Drie kernwoorden bij uitgekiend biestmanagement. Snel: verstrek de eerste voeding binnen 1 uur na de geboorte. De capaciteit van het kalf om de antilichamen goed op te nemen is direct na de geboorte het hoogst en neemt daarna met het uur af. Voldoende: de eerste 4 liter binnen een uur na de geboorte en in totaal circa 6 liter binnen 24 uur na de geboorte. Deze hoeveelheden zijn nodig om de opnamecapaciteit van het kalf optimaal te benutten en het dier meteen vanaf de start maximale weerstand en ontwikkeling mee te geven. Goed: in ieder geval biest van een koe die al langer op het bedrijf aanwezig is en dus afweerstoffen tegen bedrijfsspecifieke ziekteverwekkers (pathogenen) heeft opgebouwd. Dat hoeft niet de melk van de moederkoe te zijn! Sterker nog: de biest van een andere koe kan soms van een betere kwaliteit zijn. Essentieel is dat u de kwaliteit van de eerste biest controleert op zuiverheid en de concentratie antistoffen. Met de antistoffen uit die biest moet het kalf het de eerste weken doen; pas na 3 weken heeft het kalf zelf voldoende weerstand opgebouwd. Een optimale levensproductie begint met een goede start: 4 liter gecontroleerde biest binnen 1 uur na de geboorte is van vitaal belang voor het kalf. Bekijk de video 'biestkwaliteit meten'

6 BIESTPROTOCOL 1 KOE MELKEN DIRECT NA DE GEBOORTE, 2 BIESTKWALITEIT METEN 3 BIJVOORBEELD MET EEN MINIMELKER. MET BIESTMETER OF REFRACTOMETER. ZORG VOOR SCHONE BIEST. CONTROLEER OP VUIL EN/OF VLOKKEN. 4 BINNEN 1 UUR 4 LITER BIEST VAN GECONTROLEERDE KWALITEIT GEVEN. Download hier het biestprotocol 5 TOEDIENEN BIEST: GEBRUIK BIJ VOORKEUR EEN SPEENFLES. 6 OVERIGE BIEST INVRIEZEN VOOR RESERVE OP EEN CONSTANTE TEMPERATUUR VAN -18 C. 7 NA UUR 2 e MELKING VOOR 2 e BIESTVOEDING. VANAF DE 2 e DAG KAN MENGBIEST WORDEN GEVOERD.

7 STAP 3: DE JUISTE MINERALEN- EN VITAMINENBALANS Direct na de geboorte kampen kalveren vaak met een flink tekort aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Melkvoeding alleen is vaak niet voldoende om in de volledige behoefte van voedingsstoffen te voorzien. Om welke stoffen gaat het dan precies en wat doen ze voor de gezondheid en weerstand van het kalf? Weerstand kalveren sneller op peil met extra vitaminen en mineralen De antistoffen in de biest beschermen het pasgeboren kalf alleen de eerste levensdagen tegen ziektekiemen. Daarom moet het jonge dier snel na de geboorte een krachtige weerstand opbouwen. De best mogelijke afweer bouwt u na de biestperiode op met intensieve melkvoeding en extra ijzer, vitaminen en mineralen. Matige tot gemiddelde weerstandsopbouw PASSIEVE WEERSTAND (Biest) Actieve weerstand opbouwen De antistoffen in de biest geven het kalf zogeheten passieve immuniteit, wat nodig is om de eerste dagen goed door te komen. Deze passieve immuniteit neemt binnen enkele dagen na de biestvoeding alweer af. Om niet ziek te worden, moet het kalf daarom snel zelf een actieve weerstand opbouwen. Binnen 14 tot 21 dagen moet die actieve weerstand op peil zijn. Vanaf dat moment zijn kalveren veel minder vatbaar voor ziektes. WEERSTANDSNIVEAU ACTIEVE WEERSTAND VEILIG WEERSTANDSNIVEAU Weerstand zo kort mogelijk onder het kritieke niveau Als stelregel geldt: hoe beter de eerste (biest)voeding en hoe beter de melkvoeding vanaf dag 2, hoe kleiner de kans dat het kalf een bepaalde fase in de eerste 21 dagen te weinig weerstand heeft en dus vatbaar is voor ziektes. De uitdaging is dus om met optimaal biestmanagement de afname van de passieve weerstand zo lang mogelijk te rekken en om de opbouw van de actieve weerstand zo snel en krachtig mogelijk in te zetten. Echter: er bestaat altijd een (klein) risico dat de weerstand op een bepaald moment onder het kritieke niveau blijft. GEBOORTE 21 DAGEN Extra vitaminen en mineralen voor het kalf Dit risico kunt u beperken of zelfs uitsluiten door vanaf de tweede dag, vijf opeenvolgende dagen extra vitaminen, mineralen en sporenelementen toe te voegen aan de melkvoeding, inclusief extra ijzer ter bestrijding van bloedarmoede. Deze extra toevoeging is nuttig, en misschien wel noodzakelijk, omdat de behoefte van het kalf aan vitaminen en mineralen in de eerste dagen hoger is dan wat het dier via kalvermelkvoeding binnen krijgt. Een optimale start: door melk (biest en kalvermelk) te verrijken met essentiële voedingsstoffen, wordt het kalf snel sterker en bouwt het sneller actieve weerstand op. Bekijk de aanpak van melkveehouders Schrijver & Klei

8 Alles draait om de combinatie Door de melk (biest en kalvermelk) te verrijken met essentiële voedingsstoffen, geeft u het kalf een optimale start. Het kalf wordt vlot sterker en bouwt sneller actieve weerstand op. Let wel: dit werkt alleen als de eerste biestvoeding en de opstart met kalvermelk goed en doordacht gebeurt. Het gaat om de combinatie: toevoegen van vitaminen en mineralen kan nooit een compensatie zijn voor matig biestmanagement of een matige opstart met kalvermelk. Krachtige weerstandsopbouw met Sprayfo Vimix Er zijn diverse producten die het gemakkelijk maken om extra vitaminen, mineralen en sporenelementen door de biest en de melk te mengen. Een voorbeeld is Sprayfo Vimix; een gebruiksvriendelijke kuur van 5 dagen. Vimix bevat onder meer stoffen die de eetlust opwekken en daarmee het kalf stimuleren om de melk goed op te nemen. Een belangrijk bestanddeel is gemakkelijk opneembaar ijzer. Jonge kalveren kampen al snel met bloedarmoede en dan is extra ijzer zeer welkom. WEERSTANDSNIVEAU Optimale weerstandsopbouw PASSIEVE WEERSTAND (Biest) ACTIEVE WEERSTAND VEILIG WEERSTANDSNIVEAU VITAMINEN, MINERALEN EN SPORENELEMENTEN GEBOORTE 14 DAGEN Goede weerstandsopbouw door optimaal biestmanagement, intensieve kalvermelkvoeding na de biest en extra vitaminen en mineralen vanaf dag 1 Een efficiënte groei Sporenelementen als koper, zink, ijzer en mangaan vormen de basis voor een efficiënte kalvergroei. Voor een goede werking van enzymen zijn B-vitaminen essentieel. Deze B-vitaminen moeten via de melk aan het kalf worden verstrekt, zodat er voldoende beschikbaar is. Vitamine A is belangrijk voor zichtontwikkeling bij het kalf. Vitamine D is mede verantwoordelijk voor een goede botopbouw. Verhogen van de weerstand Elk kalf heeft te maken met infectiedruk. Door effectief biestmanagement, goede vervolgvoeding met kalvermelk en hygiënisch werken geeft u ziekteverwekkers minder kans. Selenium, vitamine E en vitamine C zijn de belangrijkste weerstandverhogers. Koper, zink en mangaan dragen ook een steentje bij. Ze ondersteunen het immuunsysteem door hun antioxidant-werking. Betere stofwisseling en zuurstoftransport IJzer speelt een belangrijke rol in het transport van zuurstof en is daarmee uiteraard onmisbaar voor de gezondheid en groei van het kalf. Daarnaast is jodium vereist voor de productie van het schildklierhormoon, dat bepalend is voor het niveau van de stofwisseling en daarmee voor de groei. Bij kalveren met een hogere groei is de jodiumvoorziening dus extra belangrijk. WAT Voedingsstoffen Eiwit (gram) Vet (gram) Vitaminen Vitamine A (IE) Vitamine D3 (IE) Vitamine E (mg) Vitamine C (mg) Vitamine B1 (mg) Sporenelementen Selenium (mg) IJzer (mg) Koper (mg) Mangaan (mg) FUNCTIE Bouwstof voor groei Energiebron Slijmvliezen / ogen Botopbouw Immuunsysteem Immuunsysteem Suikerstofwisseling Immuunsysteem Zuurstoftransport Enzymactivator Enzymactivator

9 STAP 4: GOEDE VOEDING OP DAG 2 EN 3 Goede biestopname in de eerste 24 uur is het halve werk. Daarmee legt u een optimale basis voor de gezondheid. Meteen na de eerste biest moet het kalf actieve weerstand gaan opbouwen. Goede vervolgvoeding is daarom erg belangrijk. In de praktijk wordt de voeding op dag 2 en 3 nogal eens ondergewaardeerd. OPTIMAAL RESULTAAT? Meteen gericht voeren op groei! Na de eerste biest moet de vertering op gang komen en moet het kalf zelf weerstand gaan opbouwen. Hiervoor is voeding essentieel. Voor onderhoud heeft een kalf op dag 2 een equivalent van 500 gram melkpoeder nodig, wat gelijk staat aan 4 liter transitiemelk. Voor het sterk worden van het maag-darmkanaal is groei nodig. Groei van het kalf kunt u doorvertalen naar de ontwikkeling van alle organen, waaronder het verteringssysteem en het immuunsysteem. Dus moeten we in die eerste dagen gericht voeren op groei. 2 x 3 liter melk van de tweede melking Na biestverstrekking volgens protocol is een goed uitgevoerde vervolgvoeding belangrijk. Het meest simpel is 2 x 3 liter melk per dag geven. Het gaat dan om melk van de tweede melking van de koe; warm en uiteraard in een schone speenemmer. Melk van de tweede melking is nog steeds rijker aan vet en eiwit dan gewone melk, en bevat immuunglobulinen. Deze immuunglobulinen worden niet meer opgenomen in de bloedbaan, maar ruimen schadelijke bacteriën op in de darm en versterken de darmwand. Daarmee worden veroorzakers van diarree aangepakt. Veel melkveehouders voeren kalveren met diarree per dag nog 0,5 tot 1 liter biest bij. Dit is een oude en vertrouwde oplossing die prima werkt. Hoge concentratie voeren voorkomt groeidip Rundveebedrijven vertonen onderling veel verschillen in kalvergroei. In de eerste week na de geboorte zijn deze verschillen het grootst. Dit is met name het gevolg van grote verschillen in aanpak na de eerste biest. Tot enkele jaren geleden werd op veel bedrijven in de eerste week beperkt gevoerd om geen problemen met diarree te krijgen. Beperkte voeding geeft minder mest en daarmee een beeld van minder problemen. Dit is echter een vertekend beeld, want in werkelijkheid krijgen kalveren niet genoeg energie voor onderhoud en groei.

10 Animatie kalfpotentieel BENUT HET VOLLEDIG POTENTIEEL VAN UW KALVEREN WANNEER KRACHTVOER BIJVOEREN? In de eerste week kan het kalf alleen groeien van melk. Mest van kalveren die alleen melk krijgen is wat dunner en geler dan wanneer er krachtvoer wordt gegeven. Voert u 2 x 3 liter, dan krijgt het kalf voldoende. De mest is hierbij vaak iets dunner, maar wel egaal qua consistentie. Dit is geen diarree, maar normaal voor een kalf van een paar dagen oud. Tijdens de eerste 3-5 dagen is het bijvoeren van krachtvoer niet nodig. Start hiermee na de eerste week. Ruwvoer geven is in deze fase nog helemaal niet aan de orde. Begin daar pas mee na 2 weken. Water bijgeven is wel belangrijk: start hiermee op dag 3. De groei van kalveren in de eerste 8 weken is bepalend voor het benutten van het volledig genetische melkproductiepotentieel. De juiste voeding in de startfase activeert onder meer de ontwikkeling van de uiercellen (parenchymcellen) die later zorgen voor de melkproductie. Ná deze 8 weken kunnen we de cellen en andere fysieke kenmerken die de latere productie beïnvloeden niet meer activeren; deze kans doet zich dus maar één keer in het leven voor. Excellente voeding, uitgekiende schema s en complete opfokbegeleiding Met excellente kalvermelk, uitgekiende voerschema s en advies en begeleiding bij alle aspecten van de opfok legt Sprayfo een sterke basis voor de toekomstige productiviteit van kalveren. Vandaar onze slogan For future productivity. Een belofte die besloten ligt in de goede start van het pasgeboren dier. Een goede start draagt bij aan: Optimale groei en gezondheid Een duurzame bedrijfsvoering Maximaal rendement Ontdek wat focus op een goede levensstart u oplevert

11 STAP 5: GOED EN PROBLEEMLOOS STARTEN MET KALVERMELK Goede voeding is in de eerste levensweek cruciaal. In deze week wordt de basis van de groei van het kalf gelegd en de mate van weerstandsopbouw bepaald. Matige voeding in de eerste dagen kan meteen gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kalf tot hoogproductieve melkkoe. Start daarom direct na de biest met een hoge dosering kalvermelk. De groei van het kalf is essentieel voor een snelle ontwikkeling van het maag-darmkanaal, de organen en het uierweefsel. Door een optimale groei vanaf de eerste levensdagen voorkomt u ziektes en groeistops in de periode tot aan het spenen en benut u later het volledige genetisch potentieel van het dier. Kalvermelk direct na de eerste biest of na enkele dagen Na 1, 2 of 3 dagen biest schakelen de meeste melkveehouders over op kalvermelk. Het moment is afhankelijk van het management. Sommige melkveehouders schakelen direct na de biest over op kalvermelk om de kans op het overbrengen van ziektekiemen van koe op kalf zo laag mogelijk te houden. Anderen voeren langer biest; ook op dag 2 en 3, omdat deze rijk is aan voedingsstoffen en bijdraagt aan de darmgezondheid. Beide systemen hebben voordelen: het ene is meer gericht op beperking van ziektetransmissie, het andere op weerstand van de kalveren. De gezondheidsstatus en andere bedrijfsspecifieke aspecten bepalen wat voor een bedrijf het beste is. Bekijk hier hoe melkveebedrijf Strijk start met kalvermelk Kalvermelk en biest mengen of direct 100 procent kalvermelk De manier van overschakelen van biest op kalvermelk verschilt ook. De ene melkveehouder start direct met 100 procent kalvermelk, de ander mengt 1 of meerdere maaltijden kalvermelk door de biest. Als de kalvermelk met de juiste concentratie wordt aangemaakt is direct overschakelen echter zelden een probleem. Niet direct omhoog in aantal liters Belangrijk is dat de hoeveelheid niet op de dag van het overschakelen wordt verhoogd. Dus voert u 2 maal 3 liter biest, start dan ook met 2 maal 3 liter kalvermelk. In de eerste week moet de concentratie kalvermelkpoeder 150 gram per liter bedragen. Deze manier van voeren maakt het voor het kalf mogelijk om door te groeien. Het maag-darmkanaal blijft gevuld en wordt sterker van dag tot dag. Speenemmer het beste voor de eerste dagen Vooral de eerste dagen is verstrekking via een speen aan te raden. Doordat het kalf zuigt en speeksel aanmaakt komt de melk netjes in de lebmaag. Zo wordt de melk gelijkmatig en compleet verteerd, en gaat de groei en ontwikkeling van het kalf razendsnel. Hygiëne nooit onderschatten! In de eerste dagen is het kalf gevoelig voor schommelingen en reinheid. Zorgt u er dan ook voor dat de voeding steeds op dezelfde manier klaargemaakt en toegediend wordt. Na elke voeding moet de melk steeds vers aangemaakt worden. Ook de gebruikte materialen moeten na elke voeding weer schoongemaakt worden. De Sprayfo Profit Calculator: Snel berekenen wat extra groei in de eerste weken u oplevert! Extra groei van uw vaarskalveren in de eerste 8 weken van de kalveropfok heeft een directe relatie met de latere melkproductie. Dat is bewezen en bekend. Maar wat moet u investeren voor extra groei van uw kalveren in de eerste 8 weken? En hoe betaalt die investering zich later terug in liters melk en concrete financiële winst? Met de Sprayfo Profit Calculator kunt u dit binnen enkele minuten eenvoudig berekenen.

12 Alleen melk is voldoende in de eerste week Door de eerste dagen volop melk en geen korrels of muesli te geven, worden veel problemen voorkomen. Ná de eerste 5 dagen kunt u gerust een handjevol kalverkorrels geven. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van stof en goed van smaak. Ververs de kalverkorrels minimaal eenmaal per dag. Kalveren die genoeg melk krijgen, nemen in de eerste week weinig tot geen krachtvoer op. In deze periode is dat prima. Geen muesli Muesli geven is niet nodig. Muesli wordt vaak gegeven omdat het er zo gezond uitziet. Muesli is zoet en smakelijk. Risico kan zijn dat kalveren te veel muesli gaan eten. Ze kunnen dit in de eerste week niet goed verteren, waardoor de kans op diarree toeneemt. Benut het volledige groeipotentieel van het kalf Goede voeding blijft uiteraard in de hele periode tot aan het spenen belangrijk. Maar juist in de eerste levensweek is het extra belangrijk. U krijgt als melkveehouder maar één keer de kans om de weerstandsopbouw en de groei van het kalf goed in te zetten. De groei is essentieel voor een snelle ontwikkeling van het maag-darmkanaal, de organen en het uierweefsel. Door optimale groei vanaf de eerste levensdagen voorkomt u ziektes en groeistops in de periode tot aan het spenen en benut u later het volledige genetisch potentieel van het dier. Sterke groei voor hoge productie: goede of matige kalvermelk maakt heel wat uit! Kwaliteit van kalvermelk telt De kwaliteit van kalvermelk kan veel verschil uitmaken voor de groei en gezondheid van het kalf. Wat gebeurt er in het kalf na het drinken van de melk? Welke invloed heeft de kwaliteit op de vertering en benutting van voedingsstoffen en dus op het succes van de kalveropfok? Voor kalvermelkpoeder geldt dat er belangrijke verschillen zijn in oplosbaarheid, opname (wat kan en wil het kalf drinken?), verteerbaarheid (benutting van de voedingsstoffen) en stabiliteit in kwaliteit. Kenmerken waarin Sprayfo zich onderscheidt. Sloten B.V. heeft een eigen zuivelfabriek waar we zelf de grondstoffen voor Sprayfo maken. Wij hebben voor elke diersoort een plantaardige vetsamenstelling ontwikkeld. Deze vetsamenstelling combineren we via een uniek productieproces met zuivelingrediënten. De illustraties hieronder brengen het verschil tussen matige en goede kalvermelk precies voor u in beeld. VERTERING EN OPNAME BIJ KWALITEIT KALVERMELK hoge LEBMAAG Meer voorvertering van eiwit Geleidelijke doorstroming naar de dunne darm DUNNE DARM Gemakkellijke vertering van vet en eiwit Hoge opname van energie en groeistoffen Stabiele en gezonde darmflora Gezonde darmwand VERTERING EN OPNAME BIJ KWALITEIT KALVERMELK lage LEBMAAG Minder voorvertering van eiwit Te snelle doorstroming naar de dunne darm DUNNE DARM Matige vertering van vet en eiwit Lagere opname van energie en groeistoffen Verstoring darmflora en mogelijke darmwand Risico diarree, verlies vocht en mineralen Slokdarm Lebmaag 4-6% Dunne darm Dikke darm DIKKE DARM Nauwelijks onverteerde voedingsstoffen Goede opname mineralen Goede vochtopname Slokdarm Lebmaag 4-6% Dunne darm Dikke darm DIKKE DARM Teveel onverteerd vet en eiwit Schadelijke bacteriën breken voedingsstoffen af Kans of fermentatieproblemen PENS Geen melk in de pens Goede opname en vertering van ruw-en krachtvoer Slokdarmsleuf Pens VERTERING EIWIT VET VERTERING ABSORPTIE RESULTAAT HOGE BENUTTING GROEISTOFFEN KALF KAN MEER MELK OPNEMEN DOOR GOEDE VERTERING OPTIMALE GROEI FITTERE KALVEREN PENS Risico op melk in de pens, en daardoor: Rotting in de pens Stijve mest Slechte vetvertering Slechte benutting van ruw- en krachtvoer Slokdarmsleuf Pens VERTERING EIWIT VET VERTERING ABSORPTIE RESULTAAT LAGE BENUTTING VOEDINGSSTOFFEN ACHTERBLIJVENDE GROEI MINDER FITTE KALVEREN

13 MEER WETEN OVER DE BESTE START VOOR UW KALVEREN? Wij zijn uw gesprekspartner voor een professionele, toekomstgerichte jongvee-opfok. Als ervaren opfokspecialisten zijn wij u graag persoonlijk van dienst met gedegen advies en praktische tips. Wilt u meer weten over optimale voeding na de eerste biest? Neemt u dan contact op met onze opfokspecialisten. Zij staan u graag te woord. Onze opfokspecialisten Hessel Altenburg Zuidwest Drenthe, Overijssel M E Mark Kleine Noord- midden- en zuidoost Drenthe, Friesland, Groningen M E Wim Twisk Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Gelderland (west), Zeeland M E Hans Wansink Gelderland, Overijssel M E Wim van Woudenbergh Limburg, Zuid-Brabant M E Tjeerd van den Ende Zeeuws-Vlaanderen, België, Luxemburg, Frankrijk M E

14 TOETS UW AANPAK EN ONTVANG DIRECT ADVIES! Geboortezorg, de eerste biest, de vitaminen- en mineralenbalans van het kalf, voeding op dag 2 en 3, de overstap naar kalvermelk: al deze aspecten bepalen de kwaliteit van de start van de opfok. Hoe pakt u de opfok aan? Staat u open voor reflectie op uw werkroutine? Kan het anders en beter? Toets eenvoudig en snel uw eigen aanpak van de eerste 5 stappen door het beantwoorden van 10 meerkeuzevragen. Meteen na afloop krijgt u een advies met mogelijke verbeterpunten! Sloten B.V, Postbus 474, 7400 AL Deventer T: E: I:

5 redenen om uw kalveren koemelk te voeren

5 redenen om uw kalveren koemelk te voeren 5 redenen om uw kalveren koemelk te voeren 5 redenen om koemelk* te voeren aan kalveren: A Ik geloof dat koemelk het beste is voor de kalveren B Het is de beste manier om van restmelk af te komen C Het

Nadere informatie

5 REDENEN OM UW KALVEREN KOEMELK TE VOEREN

5 REDENEN OM UW KALVEREN KOEMELK TE VOEREN 5 REDENEN OM UW KALVEREN KOEMELK TE VOEREN 5 REDENEN OM KOEMELK* TE VOEREN AAN KALVEREN: A B C D E Ik geloof dat koemelk het beste is voor de kalveren Het is de beste manier om van restmelk af te komen

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening Veel te Vaak Vlug aan voorbijgegaan! Waarom is het zo belangrijk?

Nadere informatie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie

opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie opfok24 > gezonde kalveren > robuuste vaarzen > hoge levensproductie Het beste uit uw jongvee Vaarzen die op 24 maanden aan de melk komen, worden de beste koeien. Zowel in melkproductie als in levensduur.

Nadere informatie

Kalverdiarree voorkomen en aanpakken

Kalverdiarree voorkomen en aanpakken Kalverdiarree voorkomen en aanpakken Uit onderzoek onder ruim 400 kalveren blijkt dat meer dan 40% in de eerste drie levensweken een afwijkende mestscore laat zien. Diarree bij kalveren is een veelvoorkomend

Nadere informatie

Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven

Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven Inleiding Het verzekeren van een goede gezondheid van het kalf start met het uitvoeren van een goed biestmanagement. In een thesis ter behaling van het diploma

Nadere informatie

Afdeling Nutritie & Innovatie. Bewust natuurlijk luxe en goed afkalven Door Toon van der Heijden

Afdeling Nutritie & Innovatie. Bewust natuurlijk luxe en goed afkalven Door Toon van der Heijden Afdeling Nutritie & Innovatie Bewust natuurlijk luxe en goed afkalven Door Toon van der Heijden maandag 28 november 2016 Geweldig!!! Van Kalf tot Koe tot Kalf enz STELLINGEN OM TE BEGINNEN Makkelijke geboorte

Nadere informatie

Het belang van een degelijk biestmanagement op moderne. rundveebedrijven

Het belang van een degelijk biestmanagement op moderne. rundveebedrijven Auteur: Vanessa Meganck Het belang van een degelijk biestmanagement op moderne rundveebedrijven Een kalf wordt zonder antistoffen geboren door de specifieke bouw van de placenta (moederkoek) van het rund.

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren

Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren Er sterven meer jonge kalveren aan diarree dan aan alle andere ziekten samen Neonatale diarree vormt een grote bedreiging in de eerste weken van het leven

Nadere informatie

Preventie 2.0. Voer voor gezonde darmen. Hoe voorkomt u dat infecties binnenkomen op uw bedrijf en omslaan in ziektes?

Preventie 2.0. Voer voor gezonde darmen. Hoe voorkomt u dat infecties binnenkomen op uw bedrijf en omslaan in ziektes? Preventie 2.0 Voer voor gezonde darmen Hoe voorkomt u dat infecties binnenkomen op uw bedrijf en omslaan in ziektes? Neem een kijkje in onze innovatieve keuken Even voorstellen: Evelien Alderliesten Master

Nadere informatie

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina 1 Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2 Onderwerpen Management rond geboorte Volle melk of melkvervanger Meest

Nadere informatie

Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur

Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur Melkveebedrijf van nu naar... Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur Efficiënte jongveeopfok: ALVA laag vervangings % + impact mestbeleid Preventief management: risico s vermijden

Nadere informatie

Kalverdiarree. Inleiding

Kalverdiarree. Inleiding Kalverdiarree Inleiding Verschillende ziekteverwekkers kunnen de oorzaak zijn van diarree bij jonge kalveren: bacteriën, parasieten, virussen en op wat latere leeftijd ook wormen. Bij kalveren tot twee

Nadere informatie

Naleving van protocollen rond afkalven en vastleggen van gegevens sleutel tot succes voor melkveebedrijf Dairy Dreams.

Naleving van protocollen rond afkalven en vastleggen van gegevens sleutel tot succes voor melkveebedrijf Dairy Dreams. Naleving van protocollen rond afkalven en vastleggen van gegevens sleutel tot succes voor melkveebedrijf Dairy Dreams. Dairy Dreams LLC neemt alle voorzorgsmaatregelen om er zeker van te zijn dat de kalveren

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Kalverdiarree. Hoe los ik het op? Author/location

Kalverdiarree. Hoe los ik het op? Author/location Kalverdiarree Hoe los ik het op? Author/location Situatie Nederland Het voorkomen van afwijkende mest op 108 bedrijven verspreid over heel Nederland Onderzocht door de GD Onderscheid mest: waterig vla

Nadere informatie

Opfok van jongvee - MELKVEE

Opfok van jongvee - MELKVEE Opfok van jongvee - MELKVEE KUNSTMELKVOEDERS RE RV Vit. E Vit. C nr. 218 Spraystart OG 26 % 18 % 300 mg 300 mg nr. 222 Spraystart E 21,4 % 16 % 80 mg * 85 mg nr. 223 Spraystart S 25% 18% 300 mg 100 mg

Nadere informatie

Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok

Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Cursusjaar 17-18 Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Postma, Wander AERES GROEP Vragen over Doel: melkkoeien produceren Groei en ontwikkelingsfasen 1. Beschrijf zo goed mogelijk wat het doel is van

Nadere informatie

.. G E I N S P I R E E R D D O O R D E N AT U U R

.. G E I N S P I R E E R D D O O R D E N AT U U R Fokker Diervoeders BV De Huufkes 73-75 5674 TL Nuenen Nederland Tel.: +31 (0)40-2835511 Fax: +31 (0)40-2838523 E-mail: info@fokker-diervoeders.nl www.fokker-diervoeders.nl V O E D I N G SW I J Z E R..

Nadere informatie

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat 365 dagen resultaat > gezonde koeien > goede productie > gemakkelijk werken U wilt als melkveehouder dat uw koeien vlot afkalven, gezond opstarten, goed produceren en weer gemakkelijk drachtig worden.

Nadere informatie

Spelregels voor een maximale jeugdgroei

Spelregels voor een maximale jeugdgroei Spelregels voor een maximale jeugdgroei Maximale benutting van de jeugdgroei begint bij een optimaal voerschema. De volgende praktische richtlijnen helpen u daarbij. 1 Verstrek Bovin vanaf dag 4 tot een

Nadere informatie

Biestmanagement, zo kan het ook. Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL

Biestmanagement, zo kan het ook. Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL Biestmanagement, zo kan het ook Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL Biest Zorgt voor specifieke (IgG) en aspecifieke afweer (witte bloedcellen) Eigen veestapel bedrijfsspecifieke ziektekiemen Bevat op

Nadere informatie

Vragen en opdrachten. Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok

Vragen en opdrachten. Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Vragen en opdrachten Vragen bij de wikiwijspagina Jongveeopfok Vragen bij boekje Jongvee blz 4 t/m 7 (Bekijk voor het maken van vraag 1 t/m 11 Wikiwijs: Jongvee opfok, hoofdstuk Introductie jongvee opfok.)

Nadere informatie

Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg

Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg Bijzonderheden spijsvertering paard Het paard: Produceert voortdurend maagzuur Is een lange duureter Heeft een zeer kleine maag Heeft relatief weinig zetmeelsplitsende

Nadere informatie

Geachte relatie, Onze rundveespecialist wil graag voor u het rantsoen bereken, voor een rantsoen op maat!

Geachte relatie, Onze rundveespecialist wil graag voor u het rantsoen bereken, voor een rantsoen op maat! Geachte relatie, Wat een mooi voorjaar en zomer hebben we gehad. Veel warme en zonnige dagen. Er is veel goede vrucht geoogst. Nu is de eerste herfststorm alweer geweest en de winterperiode staat voor

Nadere informatie

Optimale biggen voeding Hoe verteerd een big en hoe kan ik hem daarbij helpen?

Optimale biggen voeding Hoe verteerd een big en hoe kan ik hem daarbij helpen? Optimale biggen voeding Hoe verteerd een big en hoe kan ik hem daarbij helpen? Albert Timmerman Hoe kunnen we door middel van voer onze biggen helpen opnemen en verteren en daarmee de weerstand en resultaten

Nadere informatie

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer Voeding 1. Schimmelvrij hooi Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi.

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

Standaard werkwijzen Jongveeopfok. Basisboek

Standaard werkwijzen Jongveeopfok. Basisboek Standaard werkwijzen Jongveeopfok Basisboek H.C.J. H.C.J. Schoemaker Schoemaker 1 Standaard werkwijzen Jongveeopfok Basisboek Werkwijzen en aanvullende informatie toepasbaar op ieder bedrijf Colofon Het

Nadere informatie

Voeding geiten: Lammeren Biest / koebiest / kunstbiest Groeicurve Rantsoen

Voeding geiten: Lammeren Biest / koebiest / kunstbiest Groeicurve Rantsoen Voeding geiten: Lammeren Biest / koebiest / kunstbiest Groeicurve Rantsoen Voeding is een belangrijk aandachtspunt op het geitenbedrijf. Een uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk voor een optimale melkproductie

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Jongveeonderzoek Hooibeekhoeve

Jongveeonderzoek Hooibeekhoeve Jongveeonderzoek Hooibeekhoeve Studiedag Hooibeekhoeve 14 februari 2017 Els Stevens Jongvee praktijkproef 1.Effect van de kwaliteit en pasteuriseren van biestmelk op de groei en gezondheid/weerstand van

Nadere informatie

Veterinary Care Nutrition. Gezondheidsvoeding van de dierenarts voor uw kitten

Veterinary Care Nutrition. Gezondheidsvoeding van de dierenarts voor uw kitten Veterinary Care Nutrition Gezondheidsvoeding van de dierenarts voor uw kitten Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot! Een kitten in huis is een fantastische gebeurtenis. De basis voor een jarenlange

Nadere informatie

Assortiment Jongvee. > Melkpoeders > DairyStart kalverkorrels > DairyFit jongvee mineralen > Speciaal producten > Luzerne

Assortiment Jongvee. > Melkpoeders > DairyStart kalverkorrels > DairyFit jongvee mineralen > Speciaal producten > Luzerne Assortiment Jongvee > Melkpoeders > DairyStart kalverkorrels > DairyFit jongvee mineralen > Speciaal producten > Luzerne U wilt het beste uit uw jongvee halen. Een goede opfok is de basis voor de hoogste

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Jongvee-opfok

Praktijkopdrachten Jongvee-opfok Praktijkopdrachten Jongvee-opfok Een succesvolle opfok van jongvee is het resultaat van slim en gedisciplineerd werken. Doe de juiste dingen en doe ze altijd goed. Dit betekent: elke dag de behoefte van

Nadere informatie

Urinary S/O Moderate Calorie Diet

Urinary S/O Moderate Calorie Diet Bij de behandeling van blaasstenen of blaasgruis zal uw dierenarts uw kat meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie Diet is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning

Nadere informatie

We gaan vooruit! Voeding en bigkwaliteit. Kennissessie biggenopfok maandag 7 december Albert Timmerman

We gaan vooruit! Voeding en bigkwaliteit. Kennissessie biggenopfok maandag 7 december Albert Timmerman We gaan vooruit! Voeding en bigkwaliteit Kennissessie biggenopfok maandag 7 december Albert Timmerman In 10 stappen naar kwaliteitsbiggen Stap 1 Eerste brandstof Biestopname: big moet 24 uur na geboorte

Nadere informatie

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de vermoeidheid? Gezond eten, wil niet enkel zeggen voedsel

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

Transitie transparant? management zoals rantsoen, huisvesting en comfort moet goed zijn, dat corrigeer je niet met een brok.

Transitie transparant? management zoals rantsoen, huisvesting en comfort moet goed zijn, dat corrigeer je niet met een brok. Transitie transparant? De transitieperiode van melkkoeien is een veelbesproken onderwerp waar veel (meer) aandacht voor is. Iedereen heeft er zijn eigen systeem en methoden voor en er is veel over te lezen

Nadere informatie

productbrochure CaroCroc, sinds 1932 Gewoon Goed Wat geef ik mijn kat De breuken Productinformatie Caro Croc

productbrochure CaroCroc, sinds 1932 Gewoon Goed Wat geef ik mijn kat De breuken Productinformatie Caro Croc , sinds 1932 Gewoon Goed De breuken Productinformatie Wat geef ik mijn kat productbrochure 2 Oer Hollands, zonder poespas ofwel Gewoon Goed Uw kat is uw vriend en huisgenoot. Daarom is alleen het beste

Nadere informatie

Farm management Succesvol jongvee opfokken

Farm management Succesvol jongvee opfokken Farm management Succesvol jongvee opfokken www.lely.com innovators in agriculture 2 Lely Holding S.à r.l. Niets van deze uitgave mag worden gekopieerd of gepubliceerd door middel van printen, fotokopiëren,

Nadere informatie

ORAL BAR VOOR DE HOND

ORAL BAR VOOR DE HOND ORAL BAR VOOR DE HOND Voor honden tot 10kg Voor honden vanaf 10kg Speciale structuur, vorm en grootte afgestemd op het gebit van kleine honden. Speciale structuur, vorm en grootte afgestemd op het gebit

Nadere informatie

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017.

Na volledig invullen van de enquête neemt een assistente of uw bedrijfseigen dierenarts contact met u op om een afspraak te maken voor het BGP 2017. Inleiding Beste veehouder/ veehoudster, Binnenkort bent u weer toe aan de update van uw BGP en BBP! Om zoveel mogelijk uit uw BGP te halen en kosten zo laag mogelijk te houden verzoeken we u vriendelijk

Nadere informatie

HEPATIC DIET VOOR DE KAT

HEPATIC DIET VOOR DE KAT Bij de behandeling van leveraandoeningen zal uw dierenarts uw kat meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Hepatic Diet van Royal Canin is speciaal ontwikkeld ter ondersteuning van de behandeling

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Supplementen. voeding. Steeds vaker zie ik rantsoenen waar een hele serie. supplementen aan is toegevoegd. De reden voor het gebruik

Supplementen. voeding. Steeds vaker zie ik rantsoenen waar een hele serie. supplementen aan is toegevoegd. De reden voor het gebruik Supplementen Steeds vaker zie ik rantsoenen waar een hele serie supplementen aan is toegevoegd. De reden voor het gebruik van supplementen is vaak onvrede over de gezondheid, de conditie of de prestaties

Nadere informatie

Gezond voeren van het (Friese) paard

Gezond voeren van het (Friese) paard Gezond voeren van het (Friese) paard Het Friesch Paard Limburg 17 januari 2011 Machteld Oudshoorn in samenwerking met Programma Introductie Spijsvertering van het paard Gewenste conditie Basistips goed

Nadere informatie

Actief Melken Actieve koeien door passend voer en het beste advies

Actief Melken Actieve koeien door passend voer en het beste advies Actief Melken Actieve koeien door passend voer en het beste advies Actief Melken Actief Melken is dé handleiding voor de voeding van melkgevende koeien. ABZ Diervoeding onderscheidt zich door een rationele

Nadere informatie

Stappenplan voor een gezond veulen

Stappenplan voor een gezond veulen Stappenplan voor een gezond veulen Inleiding Er zijn in deze periode weer vele merries drachtig, klaar om het leven te schenken aan een vitaal, krachtig veulentje. Dit is de droom van iedere fokker. De

Nadere informatie

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer Aflamperiode De aflamperiode kost voor zowel de schapenhouder als het schaap veel energie, het is belangrijk dat de schapen genoeg mineralen, vitamines en energierijke stoffen binnen krijgen in deze tijd.

Nadere informatie

2 Paard en voeropname Gebit en speeksel Maag en darmorganen Afsluiting 20

2 Paard en voeropname Gebit en speeksel Maag en darmorganen Afsluiting 20 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Samenstelling voedermiddelen 11 1.1 Weenderananlyse 11 1.2 Droge stof en water 13 1.3 Anorganische stoffen 13 1.4 Organische stoffen 14 1.5 Afsluiting 15 2 Paard en voeropname

Nadere informatie

Prominend catalogus. Begin with the end in mind

Prominend catalogus. Begin with the end in mind Prominend catalogus Begin with the end in mind In deze catalogus vindt u alle benodigdheden rondom het Prominend concept. Voor meer informatie en bestellingen kunt u terecht bij: * Voor losse verzending

Nadere informatie

Jongvee opfok. Vragen en opdrachten bij bundel Jongvee

Jongvee opfok. Vragen en opdrachten bij bundel Jongvee Jongvee opfok Vragen en opdrachten bij bundel Jongvee 1 Planning: Datum Huiswerk 29 / 31 jan Af vragen hoofdstuk 1 af t/m vraag 20 5 / 7 feb Af vragen hoofdstuk 1 vanaf vraag 21 t/m hoofdstuk 2 vraag 10

Nadere informatie

Handleiding eerste biestvoorziening van het kalf

Handleiding eerste biestvoorziening van het kalf Handleiding eerste biestvoorziening van het kalf Gerdjan Hofste Voorjaar 2012 Inleiding Wanneer er over de biestvoorziening van het kalf gesproken wordt, heeft men het vaak over de drie V s, namelijk veel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Rundvee Oktober Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5.

Nieuwsbrief Rundvee Oktober Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5. Nieuwsbrief Rundvee Oktober 2016 Inhoud: 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee 2. Het drenchen van runderen 3. Medicijnen 4. Koude 5. Biest 1. Drinkwatervoorziening bij melkvee Water is een van de belangrijkste

Nadere informatie

C. Management kraamstal

C. Management kraamstal A. Partusinductie B. Partushulp C. Management kraamstal 1 A. Partusinductie 1. Inleiding 2. Mechanisme 3. Voordelen 4. Methodes 5. Nadelen/gevaren 2 1. Inleiding Vlaanderen: 30% bedrijven doet partusinductie

Nadere informatie

Koeienvoer klas 1. Werkboek: Koeienvoer klas 1

Koeienvoer klas 1. Werkboek: Koeienvoer klas 1 Koeienvoer klas 1 1 Inhoud Hoofdstuk 1: Verteringsstelsel van de koe... 3 1.1: Herkauwen en speeksel... 3 1.2: Magenstelsel... 5 1.3: Darmstelsel... 8 1.4: Verteringsstelsel kalf... 8 Hoofdstuk 2: Voedingsstoffen

Nadere informatie

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation Sofie Piepers, DVM, PhD Vaarzenmastitis Intramammaire infecties vóór kalven Gevolgen na kalven: Klinische mastitis Subklinische mastitis

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 Voorstellen Monique Driesse Rundveedierenarts 7 jaar praktijk, 5 jaar in Canada Sinds 2007 bij Boehringer Ingelheim Ruben Tolboom

Nadere informatie

X C D X C D. landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB. minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB. minitoets bij opdracht 1 landbouw en natuurlijke omgeving 2009 dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE KB minitoets bij opdracht 1 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Redden van biggen via COUVEUSE systeem

Redden van biggen via COUVEUSE systeem Redden van biggen via COUVEUSE systeem Dr. Ir. D. FREMAUT Hogeschool Gent 1 Noodzaak Wat met overtallige biggen? Toegenomen toomgrootte toegenomen sterfte Sterfte : tijdens de geboorte Sterfte na de geboorte

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grote schoonmaak 9 1.1 Reinigen en ontsmetten 9 1.2 De handelingen 13 1.3 De apparatuur 19 1.4 Het ontsmetten 22 1.5 Werking, bijsluiter en veiligheid 25 1.6 De middelen

Nadere informatie

3D Voeding paard. 10 min bespreken opdracht 20 min lezen opdracht en maken zelftoets 45 min maken praktijkopdracht 15 min nabespreken opdracht

3D Voeding paard. 10 min bespreken opdracht 20 min lezen opdracht en maken zelftoets 45 min maken praktijkopdracht 15 min nabespreken opdracht Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3D Voeding paard Je weet hoeveel voer een paard mag krijgen Je weet wat voor soort voer een paard moet krijgen Je weet waar de voerbehoefte

Nadere informatie

Module Voeding 93007_voeding.indd :39

Module Voeding 93007_voeding.indd :39 Module Voeding Colofon Auteur Henriëtte van Grinsven Redactie Linda Kleverlaan, Fundamentaal Beeld Arkamedia Met speciale dank aan Met dank aan: Kong Company Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd

Nadere informatie

De lever bij kat en hond

De lever bij kat en hond De lever bij kat en hond Veterinary Diet DE LEVER BIJ KAT EN HOND Leveraandoeningen komen relatief vaak voor bij katten en honden. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in het achterhalen

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB minitoets bij opdracht 11

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB minitoets bij opdracht 11 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE BB minitoets bij opdracht 11 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Gastro-Intestinal Diet

Gastro-Intestinal Diet GASTRO-INTESTINAL DIET Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van maag-darmaandoeningen. Daarom zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven. Bij de behandeling

Nadere informatie

Geachte relatie, Verder in deze nieuwsbrief: Extra energie kalveren Winterdiarree Strooisel

Geachte relatie, Verder in deze nieuwsbrief: Extra energie kalveren Winterdiarree Strooisel Geachte relatie, De winter doet al een beetje zijn intrede. De eerste nachtvorst is al geweest. Erg vroeg dit jaar, zouden de schaatsen uit het vet kunnen? Afgelopen zomer en najaar waren er periodes met

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB minitoets bij opdracht 13

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB minitoets bij opdracht 13 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB minitoets bij opdracht 13 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Dieetvoeding voor de herstellende hond en kat. Mijn hond of kat is herstellende van een operatie, ziekte of ondervoeding wat nu?

Dieetvoeding voor de herstellende hond en kat. Mijn hond of kat is herstellende van een operatie, ziekte of ondervoeding wat nu? Dieetvoeding voor de herstellende hond en kat Mijn hond of kat is herstellende van een operatie, ziekte of ondervoeding wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding In de periode dat jouw hond of kat

Nadere informatie

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk 2 Meer water betekent al haar drinkbehoeftes kennen Verhoogde wateropname verbetert de melkproductie Melk bestaat uit bijna 90% water, dus het is

Nadere informatie

Nieuwsbrief. > 04 winter voor ondernemende melkveehouders. Uw eerste keuze in uiergezondheid

Nieuwsbrief. > 04 winter voor ondernemende melkveehouders. Uw eerste keuze in uiergezondheid Nieuwsbrief voor ondernemende melkveehouders > 04 winter 2011 Uw eerste keuze in uiergezondheid Editoriaal Editoriaal Geachte lezer, Uiergezondheid Waarop letten bij het behandelen van een uierontsteking?

Nadere informatie

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing de voedingskundige samenstelling + onderbouwing algemene informatie van de drinkvoeding, waarop de hoeveelheden van de ingrediënten zijn gebaseerd: Volledige voeding; drinkvoeding wordt zes keer op een

Nadere informatie

Aandacht voor moeder en kind

Aandacht voor moeder en kind Aandacht voor moeder en kind Teus van den Bout Jaarvergadering Swifter Schapenstamboek goede lammeren? Beginnen bij de basis! Groot onderhoud voor het dekken Evt. seleniumbehandeling voor het dekseizoen

Nadere informatie

3C Voeding herkauwer

3C Voeding herkauwer Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3C Voeding herkauwer WETEN De leerling weet wat krachtvoer en ruwvoer is. De leerling weet dat een herkauwer vier magen heeft. De leerling

Nadere informatie

Diabetic. Waarschuwing Het Diabetic dieet is niet geschikt voor pups, teven tijdens dracht en lactatie en honden met een verhoogde energie-behoefte.

Diabetic. Waarschuwing Het Diabetic dieet is niet geschikt voor pups, teven tijdens dracht en lactatie en honden met een verhoogde energie-behoefte. DIABETIC DIET VOOR DE HOND Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes mellitus. Daarom zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven zoals Royal Canin

Nadere informatie

Een geval van zelfzorg

Een geval van zelfzorg Dieren en aloë vera Aloë vera Eén van de oudste, meest bekende heilzame planten Rijk aan meer dan 200 voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen Uniek gepatenteerd stabilisatieproces

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Leveraandoeningen bij de hond

Leveraandoeningen bij de hond Leveraandoeningen bij de hond LEVERAANDOENINGEN BIJ DE HOND Leveraandoeningen komen relatief vaak voor bij honden. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in het achterhalen van de oorzaken

Nadere informatie

WLS. Multivitamine speciaal voor na een gastric bypass

WLS. Multivitamine speciaal voor na een gastric bypass WLS Multivitamine speciaal voor na een gastric bypass Bestel een proefpakket met daarin 15 tabletten voor slechts 1,95. Gratis verzending! Dit kan op www.flinndal.nl/wls of via onze gratis Klantenservice:

Nadere informatie

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Eieren & Pluimvee Eieren en Pluimvee Vires5 Animalia laat steeds weer enorme resultaten zien. Dieren die dagelijks 3% Vires5 Animalia in hun drinkwater drinken, zien er gezonder uit, zijn fitter en minder

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 3 Kalversterfte schrikbarend hoog... 4

Inhoud. Inleiding... 3 Kalversterfte schrikbarend hoog... 4 1 Inhoud Inleiding... 3 Kalversterfte schrikbarend hoog... 4 Sterftepercentage stijgt ieder jaar... 4 Ook 2016 laat nog stijging zien... 5 Meer sterfte bij grote bedrijven... 6 Oorzaken kalversterfte...

Nadere informatie

WLS. Multivitamine speciaal voor na een gastric bypass

WLS. Multivitamine speciaal voor na een gastric bypass WLS Multivitamine speciaal voor na een gastric bypass Bestel een proefpakket met daarin 15 tabletten voor slechts 1,95. Dit kan op www.flinndal.nl/wls of via onze gratis Klantenservice: 0800-7080, op werkdagen

Nadere informatie

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij

Bio-industrie. Wat is de bio-industrie? Om hoeveel dieren gaat het eigenlijk. De legbatterij Bio-industrie Wat is de bio-industrie? Bio betekent,,leven'' en industrie is een verzamelnaam voor fabrieken. Bio-industrie is een nieuw woord voor bepaalde moderne vormen van veeteelt. In de veeteelt

Nadere informatie

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine.

Weerstandswaaier. zink. ijzer. seleen koper B12 B11. vitamines & mineralen. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. vitamine. Het Vitamine Informatie Bureau geeft informatie over s en mineralen. ie zijn onmisbaar voor een goede gezondheid, en het is dus belangrijk om er het nodige over te weten. e adviezen van de Gezondheidsraad

Nadere informatie

CALM DIET VOOR DE KAT

CALM DIET VOOR DE KAT Wanneer uw kat last heeft van stress of een stressvolle situatie wordt verwacht, kan uw dierenarts een speciale dieetvoeding voorschrijven. Calm Diet van Royal Canin is speciaal ontwikkeld voor katten

Nadere informatie

Een leven vol uitdagingen vanaf dag 1

Een leven vol uitdagingen vanaf dag 1 HET LEVEN BEGINT ME ET VIDA Een leven vol uitdagingen vanaf dag 1 In alsmaar grotere tomen staan jonge biggen vanaf de eerste levensdag voor serieuze uitdagingen. Direct na de geboorte is het zaak om voldoende

Nadere informatie

Focus o op biestbeleid Praktische handleiding

Focus o op biestbeleid Praktische handleiding Focus op bies stbeleid Praktische handlei ding Met de steun van Focus op biestbeleid Voorwoord Beste veehouder, Beste dierenarts, Kalveren en lammeren vormen de toekomst van uw bedrijf. De gezondheid van

Nadere informatie

Jonge dieren in VO C's

Jonge dieren in VO C's animalexpert.pmg.be NinaBockstael ElsVerheyen KonijnenopvangNina OlmenseZoo Basiskenniskonijnen isbedroevend Voorbereidinghoogseizoen VAKINFORM ATIE VOOR DE DIERENSECTOR N r2,mei2014 Buitenlandsehonden

Nadere informatie

Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg

Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes mellitus. Daarom zal uw dierenarts uw kat meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven zoals Royal Canin Diabetic Diet. Diabetic Diet

Nadere informatie

GD Tankmelk Worminfecties

GD Tankmelk Worminfecties De Gezondheidsdienst voor Dieren GD Tankmelk Worminfecties Toelichting op de uitslag van Maagdarmworm-, Leverbot- en Longworm onderzoek 1 De Gezondheidsdienst voor Dieren Inhoudsopgave Tankmelkuitslag

Nadere informatie

Kalveren bij de koe De natuur werkt! Jan Paul Wagenaar Jos Langhout

Kalveren bij de koe De natuur werkt! Jan Paul Wagenaar Jos Langhout Kalveren bij de koe De natuur werkt! Jan Paul Wagenaar Jos Langhout Geen checklist maar advies op maat Via de bedrijven die aan het onderzoek deelnemen of zelfstandig ervaring hebben opgedaan met Kalveren

Nadere informatie

Van kalf naar koe, maar hoe?

Van kalf naar koe, maar hoe? Van kalf naar koe, maar hoe? www.schrijver-stal.nl 1. Welzijn 4. Arbeid Een goed comfort voor het kalf is van groot belang. De kunststofroosters geven maximaal comfort in combinatie met een (dik) strooiselbed.

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie