Milieu jaarverslag 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieu jaarverslag 2013"

Transcriptie

1 Energie Mobiliteit Inkoop Huisvesting Milieumanagement Afval Climate footprint Milieu jaarverslag 2013 Hogeschool Leiden Facilitair Bedrijf

2 INHOUDSOPGAVE; 1 Management samenvatting Blz. 3 2 Inleiding 4 3 Energie 5 4 Mobiliteit 7 5 Inkoop 8 6 Huisvesting 9 7 Milieumanagement 10 8 Afval 10 9 Climate footprint Bijlage 1 : Energiebesparende maatregelen 12 Bijlage 2 : Energiecijfers 13 Bijlage 3 : Afgevoerde afvalstoffen 15 Bijlage 4 : Climate footprint 16 Bijlage 5 : Energieverbruik per student/fte/m 2 17 Bijlage 6 : Resultaten WKO 18 "

3 1. Management samenvatting; In het milieujaarverslag 2013 van Hogeschool Leiden wordt inzicht gegeven in de milieubelasting die direct of indirect wordt veroorzaakt door de activiteiten van de hogeschool. Niet alleen het energieverbruik van de hogeschool belast het milieu maar ook bijvoorbeeld het woon-werkverkeer, (internationale) dienstreizen, afval en papierverbruik. In dit verslag wordt beschreven welke maatregelen en activiteiten de hogeschool in 2013 binnen de bedrijfsvoering heeft ondernomen om de milieubelasting verder terug te dringen. Zo zijn er tal van energiebesparende maatregelen genomen, is er een project Band op Spanning georganiseerd en wordt een verbinding gemaakt met de climate footprint van de hogeschool, die al eerder voor 2008, 2011 en 2012 is berekend. Het energieverbruik per student/fte is in 2013 iets toegenomen (11,4 %). Per M 2 is dit ongeveer dezelfde toename (11,3 %). Het totale elektriciteitsverbruik van alle locaties is met 6,8 % afgenomen, ondanks dat halverwege 2013 twee extra locaties in gebruik zijn genomen. Het verbruik aan stadswarmte is echter wel toegenomen met 6,6 %. Vooral in het voorjaar van 2013 is meer warmte verbruikt door het koude weer. De eigen opwekking van duurzame elektriciteit met de WKO is 0,45 % gedaald. De opgewekte duurzame warmte door de WKO is met 1,4 % gedaald. Ook dit is toe te schrijven aan het koude voorjaar. Door het invoeren van de print-tag is het papierverbruik in 2013 met ruim 16 % afgenomen. Er wordt pas geprint als de opdrachtgever de printer via de tag activeert. Dit voorkomt dat stapels uitgeprinte opdrachten bij de machines blijven liggen. Hierdoor is ook de hoeveelheid papierafval met 18 % afgenomen. In totaal is ongeveer 1700 kg aan plastic afval apart ingezameld. Het totaal van afgevoerde afvalstoffen is in 2013 met 4,45 % gedaald. De climate footprint van 2013 laat voor de derde achtereenvolgende keer een daling zien, ditmaal met 338,7 ton. Dit is met name toe te schrijven aan een verhoging van de inkoop van groene stroom uit windkracht uit Nederland. Verder heeft een daling van het papierverbruik en een lichte daling in het elektriciteitsverbruik invloed gehad op de climate footprint. "

4 2. Inleiding: In dit milieujaarverslag van Hogeschool Leiden zijn milieugegevens opgenomen die direct of indirect milieueffecten veroorzaken en voortkomen uit de activiteiten die Hogeschool Leiden genereert. Niet alleen vanuit het onderwijs en de bedrijfsvoering van de hogeschool wordt het milieu belast maar ook door de mobiliteit van medewerkers en studenten (woon-/werkverkeer, dienstreizen, vliegreizen). Milieugegevens van eerdere jaren worden vergeleken met die van Zo wordt inzichtelijk gemaakt hoe de hogeschool zich ontwikkelt met betrekking tot de milieubelasting over de afgelopen jaren en kan een voorspelling worden gedaan voor de komende jaren. Maatschappelijke betrokkenheid is één van de kernactiviteiten vanuit de missie en visie van de hogeschool. Op de website van de hogeschool ( is veel informatie te vinden in de map Over de hogeschool onder Maatschappelijke betrokkenheid. Daarin is een link opgenomen (hsleiden.nl/duurzaamheid) waarin te vinden is wat de hogeschool heeft gerealiseerd betreffende duurzaamheid binnen het onderwijs en de bedrijfsvoering. Ook eerdere milieujaarverslagen zijn hier te vinden. Op het gebied van duurzame bedrijfsvoering is Hogeschool Leiden al jaren actief. Hogeschool Leiden heeft zich vanaf het begin, dat is sinds 2005, aan de Meerjarenafspraak (MJA) Energie Efficiency van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland#voorheen Agentschap NL) verbonden. Dit houdt in dat de hogeschool het gebruik van fossiele brandstoffen in 15 jaar tijd (2020) met 30% terugdringt. Een ambitieuze doelstelling, maar door de vele maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen vanuit de bedrijfsvoering is de hogeschool er al in 2011 in geslaagd 20% minder energie te verbruiken. Tot en met 2013 is 22,4 % bespaard. "

5 3. Energie 3.1 Energie efficiency Voor de periode is een nieuw energie efficiency plan (EEP) opgesteld dat het EEP opvolgt. Het EEP biedt Hogeschool Leiden inzicht in de energetische situatie en in de besparingsopties. Het EEP kan worden ingezet als instrument voor het plannen van verbeteropties en geeft inzicht in het benodigde budget. Ook geeft het richting aan de positionering van de organisatie op het gebied van het duurzaamheids- en strategische beleid. Het EEP is ook belangrijk voor de invulling van het energie-aspect in het kader van het Activiteitenbesluit of de milieuvergunning. Deze worden beoordeeld en getoetst door het bevoegd gezag (gemeenten en provincies). Hogeschool Leiden heeft de afgelopen jaren al diverse maatregelen doorgevoerd voor het beperken van de energieconsumptie. Op vrijwel alle aspecten van zowel de elektrische installatie als de klimaatinstallaties is nagedacht over energiezuinigheid en zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. Bovendien betreft een groot deel van het gebouw nieuwbouw. Mogelijke toekomstige maatregelen in het proces zijn daarom beperkt gebleken. De nadruk van de maatregelen ligt daarom in de keten (huisvesting, ondersteuning, mobiliteit). In 2013 uitgevoerde en geplande energiebesparende maatregelen zijn te vinden in bijlage 1. De totale energiebalans (inclusief huisvesting, ondersteuning en mobiliteit) is voor Hogeschool Leiden bepaald met behulp van het Uitgebreide Energie Studie Rekenmodel en gegevens uit het Milieuverslag Het materiaalgebruik en de mobiliteit zijn aan de hand van GER-waarden* omgerekend naar energiegebruik. Hieruit komt naar voren dat mobiliteit voor ca. 50% van de totale energie footprint van de hogeschool verantwoordelijk is. Gebouw gebonden energieverbruik is Hogeschool ca. 22%. Repro/ Leiden ICT (o.a. papier) en catering volgen met 15% en 9% respectievelijk. Onderzoek 0% Catering 9% Schoonmaak 0% Woon-'werk' studenten 30% Repro / ICT 15% Woon-'werk' medewerkers 3% Inrichting 1% Meubilair 3% Gebouwgebonden 22% Dienstreizen studenten 16% Dienstreizen medewerkers 1% Het gehele EEP is te vinden op de website van Hogeschool Leiden. * De GER-waarde staat voor 'Gross Energy Requirement' en is een maat voor de bruto energie-inhoud van een stof, uitgedrukt in primaire energie. Primaire energie is de energie-inhoud van energiebronnen in hun natuurlijke vorm, voordat enige technische omzetting heeft plaatsgevonden. "

6 3.2 Energie verbruik Hogeschool Leiden maakt voor haar energiehuishouding gebruik van verschillende soorten energie. Sinds 2010 wordt voor de verwarming van het gebouw uitsluitend gebruik gemaakt van stadswarmte. In de G-vleugel is verwarming (en koeling) grotendeels mogelijk door middel van de WKO installatie. Het teveel aan warmte dat in de zomer in het gebouw ontstaat wordt opgeslagen in de grond. Deze warmte wordt er in de winter weer uitgehaald om een gedeelte van het gebouw te verwarmen. In de zomer kan dan de opgeslagen koude worden gebruikt om een deel van het gebouw te koelen. Dit is een zeer efficiënte manier van verwarming en koeling van het gebouw. Dit is ook zichtbaar in de ontwikkeling van de verbruikscijfers van de afgelopen jaren. Elektriciteit wordt binnen de hogeschool gebruikt voor alle installaties, apparatuur en verlichting. Tevens wordt elektriciteit gebruikt voor de warmwater voorziening d.m.v. elektrische boilers. Het elektriciteitsverbruik is onder te verdelen in een deel gebouw gebonden elektriciteitsgebruik en een deel gebruikers gebonden elektriciteitsgebruik. Bij gebouw gebonden elektriciteitsgebruik moet gedacht worden aan elektriciteit voor bijvoorbeeld verwarming en koeling met WKO, ventilatie, verlichting en warm tapwater. Het gebruikers gebonden elektriciteitsgebruik is toe te kennen aan kantoorapparatuur (computers), maar bijvoorbeeld ook aan keukenapparatuur en frisdrankautomaten. Het energieverbruik per onderdeel is o.a. vastgesteld op basis van metingen van de belasting via de energie monitoringsgegevens. Een deel van de balans betreft een update van de energiebalans van 2007, met aangepaste waarden op basis van genomen maatregelen. Daarnaast zijn de energiegegevens van bouwdeel G toegevoegd op basis van de EPC berekening (Energie Prestatie Coëfficiënt). De verdeling van het elektriciteitsgebruik ziet er als volgt uit: Verdeling elektriciteitsverbruik 8% 10% 20% 11% 6% Verw arming 2% 11% 2% 30% Verlichting Boilers Koeling Restaurant, food Ventilatie Overige technishe apparatuur Kantoorapparatuur Diversen apparatuur Het is duidelijk te zien dat verlichting en ventilatie gevolgd door koeling, verwarming en apparatuur de grootste elektriciteitsgebruikers zijn. Meest recent uitgevoerde maatregelen (vanuit het EEP ) betreffen: de elektrische boilers zijn voorzien van tijdschakelaars het nachtverbruik van de verlichting is onderzocht en aangepast de WKO van de vleugel G is in gebruik genomen en de werking wordt steeds verder geoptimaliseerd "

7 kloktijden van het ventilatiesysteem zijn aangepast energiezorg is ingevoerd Pc s worden centraal uitgeschakeld s avonds Invoering energiezorg Sinds 2011 is de hogeschool overgestapt op groene stroom voor een volume van kwh. Het volume betreft ruim 70% van het totale elektriciteitsverbruik van Hogeschool Leiden. In 2013 is het mogelijk geworden om groencertificaten van windkracht uit Nederland in te kopen voor 100% van het elektriciteitsverbruik van de hoofdlocatie. Deze elektriciteit wordt bijna geheel CO 2 neutraal opgewekt. De resultaten van de ontwikkeling van het energieverbruik over de afgelopen jaren zijn terug te vinden in bijlage Energiezorg Bij Hogeschool Leiden is inmiddels sprake van een structureel energiezorgsysteem. Hogeschool Leiden heeft energiezorg op orde en voldoet aan de MJA norm voor energiezorg. Energiemonitoring wordt door Hogeschool Leiden sinds 2011 uitgevoerd. Sindsdien is het meten van het energieverbruik van aparte bouwdelen, etages en afzonderlijke installaties mogelijk geworden door het plaatsen van een tiental (tussen)meters die het energieverbruik continue meten (dataloggers). Afwijkingen in het verbruik kunnen direct worden opgespoord waardoor ook direct maatregelen kunnen worden genomen. De verbruiken van gas, warmte, water een elektriciteit worden maandelijks opgenomen en jaarlijks wordt de energiemonitoring aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gerapporteerd. Naast energiezorg doet Hogeschool Leiden ook aan milieuzorg. Hiervoor wordt een milieu managementsysteem (milieu zorgsysteem) gehanteerd. Dit is een onderdeel van het gangbare managementsysteem en richt zich speciaal op het beheersen en verbeteren van prestaties op milieugebied. Momenteel wordt ten behoeve van het milieu managementsysteem een aantal stappen doorlopen. Het streven is om een ISO certificering te behalen. 4. Mobiliteit De van toepassing zijnde ketenstappen voor verbetering van de energie efficiency van Hogeschool Leiden hebben betrekking op huisvesting, ondersteuning en mobiliteit. Mobiliteit voor Hogeschool Leiden omvat al het woon-werkverkeer van medewerkers en studenten, vliegreizen, (internationale) stages van studenten en stage bezoeken van docenten. Er wordt in totaal bijna 22 miljoen km afgelegd met de auto en het openbaar vervoer van en naar de "

8 hogeschool. Internationaal wordt ongeveer 1,2 miljoen km afgelegd met het vliegtuig. Bijna 28 miljoen km wordt afgelegd te voet of met de fiets. Het komend jaar worden activiteiten ingezet om de milieubelasting veroorzaakt door mobiliteit te verminderen. Een wens van de hogeschool is om (een deel) van de milieubelasting van vliegreizen te compenseren. Ook wordt een database opgezet om carpoolen van medewerkers te faciliteren en te stimuleren. Tevens zal onderzocht worden of er laadpalen voor elektrische auto s kunnen worden geplaatst. Dit jaar is de succesvolle actie Band op Spanning opnieuw gehouden als één van de thema s om duurzaamheid binnen mobiliteit aandacht te geven. In totaal zijn 338 auto s op juiste bandenspanning gecontroleerd, ruim 100 meer dan in Bij 71% van de auto s was de bandenspanning van een of meerdere banden niet in orde. Zelfs 33 banden waren vermoedelijk lek. Door het op spanning brengen van de banden is 1846 liter brandstof bespaard en bijna 8 ton CO 2 uitstoot vermeden. Hierdoor is ook vroegtijdige slijtage van de banden voorkomen en de verkeersveiligheid verbeterd. 5. Inkoop Begin 2013 is, op basis van de Aanbestedingswet 2012 en de gids Proportionaliteit, het inkoop-aanbestedingsbeleid Hogeschool Leiden vastgesteld. Hier is o.a. de volgende paragraaf opgenomen over Maatschappelijke Verantwoordelijkheid/ Duurzaamheid. Bij Inkopen neemt Hogeschool Leiden aspecten met betrekking tot duurzaam inkopen in acht. Hogeschool Leiden heeft een voorbeeldfunctie in het maatschappelijk verkeer. Duurzaam Inkopen is het meenemen van sociale en milieuaspecten in het inkoopproces. Dit komt o.a. tot uitdrukking door het volgende: Bij de product- en marktanalyse inventariseert Hogeschool Leiden welke werken, leveringen of diensten rekening houden met duurzaamheid; In de aanbestedingsstukken (bijvoorbeeld in de selectie- en gunningscriteria) en in de te sluiten overeenkomst worden duurzaamheidscriteria opgenomen; Hogeschool Leiden kiest om zoveel mogelijk digitaal in te kopen door een inkoopplatform te gebruiken; Hogeschool Leiden zal de aangeboden duurzame oplossingen monitoren. Op deze wijze kan zij een duurzame oplossing inbedden in de eigen organisatie van Hogeschool Leiden en haar werkwijze. Hogeschool Leiden wil alleen met Ondernemers zaken doen, die aantoonbaar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met betrekking tot een aantal productgroepen zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zogenaamde duurzaamheidscriteria opgesteld. Hogeschool Leiden past deze toe, tenzij sprake is van een uitzondering die afwijking rechtvaardigt. Inkoop vindt op maatschappelijk verantwoorde wijze plaats. Hogeschool Leiden heeft oog voor de sociaal zwakkeren in de "

9 samenleving, niet alleen door op te leiden voor beroepsbeoefenaren in de sector, maar ook omdat we ons inspannen voor een social return verplichting. Bij aanbestedingen - die zich hiervoor lenen - verlangt Hogeschool Leiden een social return verplichting van minimaal 5% bij het verstrekken van een opdracht. In bepaalde situaties is het niet mogelijk of wenselijk om social return toe te passen. Deze (limitatieve) uitsluitingsgronden zijn: Indien door social return verdringing zou optreden; Indien door de aard van het werk er geen geschikt aanbod op de regionale arbeidsmarkt voorhanden is; Indien door lokale en regionale arbeidsmarktkenmerken er geen match tussen vraag en aanbod mogelijk is; Indien toepassing van social return disproportionele inspanningen of kosten met zich meebrengt. Onder social return verstaat Hogeschool Leiden het opnemen van een voorwaarde in de aanbesteding ten behoeve van het creëren van extra werk(ervarings)plaatsen voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Door inzet van social return worden extra werk(ervarings)plaatsen gecreëerd (bovenop de bestaande formatie van de opdrachtnemer). Doel hiervan is het bevorderen van de uitstroom naar werk en het instrument is gericht op alle mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt die zonder re-integratieondersteuning niet aan het werk kunnen. Door het op deze wijze creëren van extra arbeidsplaatsen, kan de doelgroep participeren naar vermogen waardoor er sprake is van extra productiviteit die anders onbenut zou blijven. Om het doel van social return te bereiken kunnen opdrachtnemers die zelf in hun bedrijfsvoering een vorm van social return toepassen dit niet in mindering brengen op de gevraagde % inzet social return. Er is dus geen sprake van een quotum. Daarnaast worden werken, leveringen en/of diensten geweerd die onder niet aanvaardbare arbeidsomstandigheden (zoals kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie van werknemers, niet-betaling van leefbaar loon/leefbaar inkomen) tot stand komen of zijn gekomen. In de inkoopvoorwaarden van Hogeschool Leiden is hierover een artikel opgenomen. 6. Huisvesting In de zomer van 2013 heeft de hogeschool het Z-gebouw verbouwd en geschikt gemaakt voor deels onderwijs- en kantooractiviteiten. Dit gebouw, voorheen in gebruik door het Centre for Human Drug Research (CHDR) voor het onderzoeken en testen van medicijnen, is in 1995 ontworpen door architect Cepezed. Voor dié tijd werd het gebouw gezien als een spraakmakend onderkomen, een transparante doos geflankeerd door schermen van geperforeerde stalen panelen op enige afstand parallel aan de gevel. Deze schermen filteren zon, wind, licht en geluid. Dit gebouw is het eerste voorbeeld van een 2 e huid façade, een actieve, duurzame gevel. "

10 In 2013 is een start gemaakt met het toepassen van LED verlichting. Bij de verbouwing van één van de laboratoriumzalen zijn alle tl-armaturen vervangen door LED-armaturen. Ook in de D-vleugel is LED-verlichting geplaatst. Samen betreft dit zo n 80 armaturen. LED-verlichting heeft een hogere lichtopbrengst en is rustiger voor de ogen (geen trillingen). De milieu winst zit o.a. in de levensduur van deze lampen (tot branduren t.o.v. tl-lampen ). Dit betekend minder transport, minder onderhoud m.b.t. vervanging en minder gebruik van grondstoffen. Ook het materiaal is milieuvriendelijker dan van tl-verlichting. Vooral het fluorescentie poeder in tllampen vergt een specialistische verwerking als afval. 7. Milieumanagement In 2013 is het traject ingezet van het certificeren van het milieumanagement systeem van de hogeschool. Door het behalen van het ISO certificaat toont de hogeschool aan structureel aandacht te besteden aan het continu verbeteren van haar milieuprestaties. Naar verwachting zal de certificering in de loop van 2015 een feit zijn. 8. Afval Binnen de hogeschool zorgen we met elkaar voor een aanzienlijke hoeveelheid afval. Per maand wordt gemiddeld kg restafval geproduceerd. Papierafval bedraagt bijna 3000 kg per maand. De verpakkingsplastics (o.a. van pallets, frisdrank van de cateraar) en plastic flessen worden apart ingezameld. In 2013 is in totaal 1700 kg plastic afgevoerd. Ook glas wordt apart afgevoerd. Het glas afkomstig van de cateraar en vanuit de laboratoria bedraagt jaarlijks bijna 940 kg. Binnen de afdelingen Inkoop en Huisvesting worden afspraken gemaakt met leveranciers om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te minimaliseren. Ook wordt afgeschreven meubilair door de leverancier terug genomen en zoveel mogelijk hergebruikt. In 2013 is een project Afvalpreventie van start gegaan. Door middel van een onderzoek van de afvalstromen worden maatregelen beschreven om de hoeveelheid afval verder terug te dringen. Implementatie zal in 2014 plaatsvinden. Door middel van diverse maatregelen om het papierverbruik terug te dringen zijn aanzienlijke besparingen gerealiseerd. Door het dubbelzijdig printen en kopiëren als standaard in te stellen is al in eerdere jaren het papierverbruik met 41% afgenomen. In 2013 is de print-tag ingevoerd. Printopdrachten worden pas uitgeprint als de medewerker of student via de tag bij de printer de opdracht activeert. Dit voorkomt dat er stapels uitgeprinte opdrachten bij de machines blijven liggen. Hiermee is het papierverbruik in 2013 met nog eens ruim 16% afgenomen. Het papierafval dat in 2013 is afgevoerd was 18% minder dan in Een overzicht van alle afgevoerde afvalstoffen over 2013 is te vinden in bijlage 3. "#

11 9. Climate footprint Hogeschool Leiden heeft voor het eerst over 2008 haar climate footprint berekend. De climate footprint drukt de milieubelasting uit in kilogrammen CO 2 - uitstoot (kooldioxide). Om deze footprint te kunnen berekenen zijn zoveel mogelijk gegevens verzameld die direct of indirect een milieubelastend effect hebben veroorzaakt. Deze effecten zijn omgerekend naar CO 2 -uitstoot. Op deze wijze kunnen gegevens van verschillende jaren met elkaar worden vergeleken. Voor 2011, 2012 en nu ook weer voor 2013 is de climate footprint berekend. In de milieujaarverslagen van 2011 en 2012 wordt uitgebreid beschreven hoe deze zijn berekend. In 2008 bedroeg de climate footprint kg CO 2. In 2011 bedroeg de climate footprint kg CO 2. In 2012 bedroeg de climate footprint kg CO 2. In 2013 bedroeg de climate footprint kg CO 2. Wederom een daling ten opzicht van het jaar daarvoor. Deze aanzienlijke daling is grotendeels toe te schrijven aan het verhogen van de inkoop van groene stroom. Werd er in 2012 nog voor kwh aan groene stroom van waterkracht uit Scandinavië ingekocht, zo is er in 2013 voor kwh aan groene stroom van windkracht uit Nederland ingekocht. De daling is verder toe te schrijven aan een lager elektriciteitsverbruik en een aanzienlijke vermindering van papierverbruik. Voor een uitgebreide berekening zie bijlage 4. ""

12 Bijlage Bijlagen: Energiebesparende maatregelen uit het EEP Hogeschool Leiden voor de periode Proces (zeker) Jaar Investering Efficiëntie verbetering (%) Reductie CO2 (kg/jr) Optimaliseren WKO ,16% Totaal ,16% (TVT =terugverdientijd) Keten Jaar Investering Efficiëntie verbetering (%) Energiebesparing (GJ) Energiebesparing (GJ) Status Dunner papier toepassen ,71% 217 Zeker Verminderen transport van medewerkers en studenten ,09% 947 Zeker Dubbelzijdig printen/ kopieren ,20% 368 Zeker Goodhousekeeping catering ,40% 429 Zeker Compensatie vliegreizen ,33% 100 Zeker Autobanden op spanning ,13% 39 Zeker Vuilpers ,01% 2 Zeker Papierpers ,00% 0 Zeker Totaal ,86% TVT (jr) "#

13 Bijlage 2. Energiecijfers 2012 / 2013; In onderstaand staafdiagram is het verbruik van elektriciteit van het hoofdgebouw van 2012 en 2013 naast elkaar gezet. # # $%&'()*+*(&*(,+*-.&),#*/#'*%0#12((#33)#4'156# Jan Febr Mrt April Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Totaal Besparing # "#

14 In onderstaand staafdiagram is het verbruik van stadswarmte van het hoofdgebouw van 2012 en 2013 naast elkaar gezet. $%&'()*+,-)&.+/0+1%2345)60,7 Jan Febr Mrt April Mei Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Totaal ,9 692,1 615,7 543,0 246,0 136,0 23,0 14, ,0 884, , ,0 1050,0 957,0 574,0 367,0 142,0 21,0 16, ,0 877, ,0 Ontsparing 403 "#

15 Bijlage 3. "#$%&'%()%*#&*+,-'##%./012 "B

16 Bijlage 4. Climate footprint 2013 Milieuaspect Hoeveelheid CO2 parameter CO2 equivalent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totaal Netto 9:;<;=<1%.+1>?9 "#

17 Bijlage 5. Overzicht energieverbruik totaal, per student/fte en per M 2 vloeroppervlak van alle locaties; 2013 Inkoop van Elektriciteit KWh Inkoop van Stadswarmte Gj Aardgas t.b.v. verwarming Aantal Studenten + FTE BVO (M 2 vloeroppervlak) Opgewekte duurzame elektriciteit (WKO) KWh Opgewekte duurzame warmte (WKO) GJ Totaal Totaal Omgerekend naar aardgasequivalenten; 1 KWh = 0, M 3 / 1 GJ = 31,65 M 3 Elektriciteit naar M 3 Stadswarmte naar M 3 Totaal M 3 Verbruik per student+fte in M 3 Verbruik per m 2 in M ,31 15, Inkoop van Elektriciteit KWh Inkoop van Stadswarmte Gj Aardgas t.b.v. verwarming Aantal Studenten + FTE BVO (M 2 vloeroppervlak) Opgewekte Opgewekte Elektriciteit Warmte (WKO) (WKO) KWh GJ Totaal Totaal Omgerekend naar aardgasequivalenten; 1 KWh = 0, M 3 / 1 GJ = 31,65 M 3 Elektriciteit Naar M 3 Stadswarmte Naar M 3 Totaal M 3 Verbruik per student+fte in M 3 Verbruik per m 2 in M ,03 14,05 "#

18 Bijlage 6, Resultaten van de WKO-installatie over 2013 en 2012; 2013 % Vermeden CO 2 Zelf opgewekte duurzame kwh 2,06 25,43 ton elektriciteit Zelf opgewekte duurzame warmte 930 GJ 14,2 18,60 ton 2012 % Vermeden CO 2 Zelf opgewekte duurzame KWh 2,51 31,02 ton elektriciteit Zelf opgewekte duurzame warmte 960 Gj 15,6 19,25 ton "#

1. Management samenvatting

1. Management samenvatting 1 INHOUDSOPGAVE; 1 Management samenvatting Blz. 3 2 Inleiding 4 3 Energie 5 4 Stand van zaken MJA 3 5 5 Duurzame energie op Hogeschool Leiden met de WKO 8 6 Mobiliteit 9 7 Afval 10 8 Bijlagen 10 Bijlage

Nadere informatie

Klimaat Voetafdruk Hogeschool Leiden

Klimaat Voetafdruk Hogeschool Leiden Hogeschool Leiden Rapportage aan Franziska Brouwer Ed van Oudheusden Peter Wiers- Climate Partners/ PWAdvies AnneMarie Calon- Work on Progress Yann Arthus Bertrand: Earth from the Air 8 juni 2010 Kunnen

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2012. Kwartaal 3 en 4. Akkoord Directie:

CO 2 Voortgangsrapportage 2012. Kwartaal 3 en 4. Akkoord Directie: CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 3 en 4 Akkoord Directie: 31 december Inhoud voortgangsrapportage, kwartaal 3 en 4 1. Directieverklaring 2. Carbon Footprint a. Scope 1: directe CO 2 emissies b. Scope

Nadere informatie

HAN DUURZAAM. Focus bedrijfsvoering 1995-2013-2016 Accent EnergieEfficientyPlan EEP. Presentatie 31januari 2013 voor Surf door Wim van Pelt

HAN DUURZAAM. Focus bedrijfsvoering 1995-2013-2016 Accent EnergieEfficientyPlan EEP. Presentatie 31januari 2013 voor Surf door Wim van Pelt HAN DUURZAAM Focus bedrijfsvoering 1995-2013-2016 Accent EnergieEfficientyPlan EEP Presentatie 31januari 2013 voor Surf door Wim van Pelt Opbouw presentatie Even de HAN voorstellen Wat is een MeerJarenAfspraak

Nadere informatie

Milieubarometerrapport

Milieubarometerrapport Milieubarometerrapport 2015 Gemeente Eindhoven Milieubarometer - 2015 Gemeente Eindhoven Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar graieken en tabellen

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec)

Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec) Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec) DZyzzion Milieubarometer - 2014 (2014 mei t/m dec) DZyzzion Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Plaisier Milieubarometer - 2017 Plaisier Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 Plaisier Milieubarometer - 2016 Plaisier Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Stimular Milieubarometer - 2013 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

16 Spanning 7. Afgevoerde afvalstoffen 16 8. Papierverbruik / papierinkoop 17 9. Graaddagen 18 10.Overzicht maatregelen energie

16 Spanning 7. Afgevoerde afvalstoffen 16 8. Papierverbruik / papierinkoop 17 9. Graaddagen 18 10.Overzicht maatregelen energie 1 Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting Blz. 3 2 Inleiding 4 3 Sustainabul 5 4 Klimaatneutraal 6 5 Milieumanagementsysteem 7 6 Mobiliteit 8 Laadpalen elektrische auto s 9 Actie Band op Spanning 9 7 Huisvesting

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 1 en 2. Akkoord Directie:

CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 1 en 2. Akkoord Directie: CO 2 Voortgangsrapportage Kwartaal 1 en 2 Akkoord Directie: 30 juni Inhoud voortgangsrapportage, kwartaal 1 en 2 1. Directieverklaring 2. Carbon Footprint a. Scope 1: directe CO 2 emissies b. Scope 2:

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 585 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Adres: Plaats Telefoon: e-mail: Jan Manenschijn Datum

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 4A Milieuwinst Milieubarometer - 2015 4A Milieuwinst Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Locatie Bolswarderbaan Antonius Zorggroep Milieubarometer - 2013 Locatie Bolswarderbaan Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Cyber Adviseurs Milieubarometer - 2012 Cyber Adviseurs Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Stimular Milieubarometer - 2012 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Stimular Milieubarometer - 2014 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 7-10-2013 F. Wuts Final 1.1 20-01-2014 F. Wuts Emissie

Nadere informatie

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2015 scope 1 en 2

Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3. Monitoring doelstellingen 2015 scope 1 en 2 4.B.2 Voortgangsrapportage emissies scope 1, 2 en 3 Evaluatie 1 e halfjaar 215 & Monitoring doelstellingen 215 scope 1 en 2 Van Steenis Geodesie BV Ringveste 7b 3992 DD HOUTEN Van Steenis Geodesie BV Duurstedeweg

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 Boom+Verweij Milieubarometer - 2016 Boom+Verweij Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 VINCI Energies Netherlands BV Samengesteld op 18 november 2018 Milieubarometer - 2017 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 VINCI Energies Netherlands BV Milieubarometer - 2016 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Technisch Buro Klomp BV Milieubarometer - 2012 Klomp Beheer Amsterdam BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en

Nadere informatie

Milieujaarverslag Facilitair Bedrijf, Hogeschool Leiden

Milieujaarverslag Facilitair Bedrijf, Hogeschool Leiden Milieujaarverslag 2015 Facilitair Bedrijf, Hogeschool Leiden Vastgesteld door het CvB op 26-4-2016 Milieujaarverslag 2015 Inhoudsopgave 1. Managementsamenvatting Blz. 3 2. Inleiding Blz. 4 3. Sustainabul

Nadere informatie

Energie Beoordeling Co2 reductie

Energie Beoordeling Co2 reductie Energie Beoordeling Co2 reductie Opgesteld door: Cheryl de Vette VGMK coördinator 2.A.3 Energie Beoordeling 2016 Van Beek Infra Groep B.V. Conform Co2 Prestatieladder 3.0 Datum: 13-5-2016 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Groene bedrijfsvoering

Groene bedrijfsvoering Groene bedrijfsvoering Emissie-inventaris DWA 2011 2 DWA installatie- en energieadvies (DWA) is een adviesbureau met ambitie. Met meer dan honderd collega s werken wij aan de verduurzaming van onder meer

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 VINCI Energies Netherlands BV Samengesteld op 5 april 2019 Milieubarometer - 2018 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Buro Cleijsen - De Koninggroep Milieubarometer - 2015 Buro Cleijsen - De Koninggroep Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 VINCI Energies Netherlands BV Milieubarometer - 2014 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 VINCI Energies Netherlands BV Milieubarometer - 2015 VINCI Energies Netherlands BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 04-12-2013 F. Wuts Draft 0.2 1-2-2014 F. Wuts Aanpassing naar aanleiding van Audit

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Augustus 2018 Voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij jullie weer over de voortgang van onze CO 2-emissies. Met de CO 2-Prestatieladder en de CO 2-Footprint zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Boom+Verweij Milieubarometer - 2015 Boom+Verweij Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de

Nadere informatie

Milieubarometer 2009-2010

Milieubarometer 2009-2010 NOTITIE Nr. : A.2007.5221.01.N004 Versie : definitief Project : DGMR Duurzaam Betreft : Milieubarometer 2009-2010 Datum : 26 juli 2011 Milieubarometer 2009-2010 Inleiding De milieubarometer is een instrument,

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT 2014

CARBON FOOTPRINT 2014 CARBON FOOTPRINT 2014 HOGESCHOOL UTRECHT 16 april 2015 078353524:A - Definitief C05013.000012.0500 Inhoud 1 Uitgangspunten... 3 1.1 Boundaries... 3 1.2 Scope definitie... 3 1.3 Gehanteerde uitgangspunten...

Nadere informatie

CO 2 Nieuwsbrief Eerste voortgangsrapportage scope 3 doelstellingen

CO 2 Nieuwsbrief Eerste voortgangsrapportage scope 3 doelstellingen Eerste voortgangsrapportage scope 3 doelstellingen September 2017 Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Graag informeren wij u over de voortgang van onze scope 3 doelstellingen. Recent hebben

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 Vrije Universiteit Milieubarometer - 2016 Vrije Universiteit Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Milieubarometer 2010-2011

Milieubarometer 2010-2011 NOTITIE Nr. : A.2007.5221.01.N005 Versie : definitief Project : DGMR Duurzaam Betreft : Milieubarometer 2010-2011 Datum : 6 januari 2012 Milieubarometer 2010-2011 Inleiding De milieubarometer is een instrument,

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Gemeentehuis Achtkarspelen Gemeente Achtkarspelen Milieubarometer - 2014 Gemeentehuis Achtkarspelen Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Vrije Universiteit Samengesteld op 16 april 2019 Milieubarometer - 2018 Vrije Universiteit Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Energiefactor Ref. jaar 2013 Target 2016* T.o.v. 2013 Target 2021* T.o.v. 2013

Energiefactor Ref. jaar 2013 Target 2016* T.o.v. 2013 Target 2021* T.o.v. 2013 CO2prestatieladder Revisiedatum: 16102014 CO2 reductiedoelstellingen 2016 Conform niveau 5 op de CO2prestatieladder 2.2 Inleiding In dit document wordt de scope 1 & 2 CO 2 reductiedoelstelling van Protinus

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 8-10-2013 F. Wuts Update en aanpassing van een aantal

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Eerste halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 7-10-2013 F. Wuts Final 2 Energie Management Programma

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport Vrije Universiteit Milieubarometer - Vrije Universiteit Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Proludic B.V. Samengesteld op 8 februari 2019 Milieubarometer - 2017 Proludic B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Wissels Groep Milieubarometer - 2013 Wissels Groep Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 HvA Milieubarometer - 2015 HvA Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 HvA Milieubarometer - 2017 HvA Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT 2015 Hogeschool Utrecht 3 MAART 2016

CARBON FOOTPRINT 2015 Hogeschool Utrecht 3 MAART 2016 Hogeschool Utrecht 3 MAART 2016 Contactpersonen IR. B. (BAȘAK) KARABULUT Adviseur T +31 (0)88 4261 322 M +31 (0)6 312 02492 E basak.karabulut@arcadis.com Arcadis Nederland B.V. Postbus 4205 3006 AE Rotterdam

Nadere informatie

CO 2 footprint rapportage Uzin Utz

CO 2 footprint rapportage Uzin Utz CO 2 footprint rapportage 2018 Uzin Utz 1 januari 2018 t/m 31 december 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding en samenvatting 1.1. Inleiding 1.2. Samenvatting 2. CO2 reductiebeleid 2.1. Visie 2.2.

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0

CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2018 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport Verheij Integrale groenzorg Milieubarometer - Verheij Integrale groenzorg Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Verheij Infra b.v Samengesteld op 22 maart 2019 Milieubarometer - 2018 Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2012 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 08-04-2013 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2011

Milieubarometerrapport 2011 Milieubarometerrapport Stimular Milieubarometer - Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2013 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 18-03-2014 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 DARETRONICS B.V. Milieubarometer - 2013 DARETRONICS B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

CO2 scope 3 verborgen Netto CO2-uitstoot 216 ton CO2 Tabel 1: CO 2-footprint Waalpartners 2016

CO2 scope 3 verborgen Netto CO2-uitstoot 216 ton CO2 Tabel 1: CO 2-footprint Waalpartners 2016 Projectgegevens Opdrachtgever Waalpartners bv Projectnaam Energie en CO2 management Projectnummer 9031.17 Memonummer Me01CvH9031.17 Onderwerp Energie- en CO2 beoordelingsrapportage 2016 Auteur Cisca van

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD Januari 2017 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie verbruikers... 4

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2016 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1

kwh 28,2 ton CO2 15,0 personenwagen in km km 0,22 kg CO2 / km 28,3 ton CO2 15,1 Subtotaal 56,5 ton CO2 30,1 CO₂-Prestatieladder Hoogstraten Wegenbouw is sinds 2014 gecertificeerd op niveau 3 voor de CO₂ - Prestatieladder. Er is een plan van aanpak geschreven conform de norm ISO 14064-1. Hieruit is over 2013

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Verheij Infra b.v Milieubarometer - 2017 Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018 (Q1 en Q2)

Milieubarometerrapport 2018 (Q1 en Q2) Milieubarometerrapport 2018 (Q1 en Q2) Verheij Infra b.v Samengesteld op 19 februari 2019 Milieubarometer - 2018 (Q1 en Q2) Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014

Milieubarometerrapport 2014 Milieubarometerrapport 2014 Van Doorn Dakspecialist Zuid-West B.V. Milieubarometer - 2014 Van Doorn Dakspecialist Zuid-West B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage e half jaar

CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage e half jaar CO2 Prestatieladder Voortgangs rapportage 2016 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012

Milieubarometerrapport 2012 Milieubarometerrapport 2012 Gebroeders Van der Plas Milieubarometerrapport - Gebroeders Van der Plas - 2012 Milieubarometer - 2012 Gebroeders Van der Plas Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 Stimular Milieubarometer - 2016 Stimular Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting

Nadere informatie

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Inhoud 1 Aanleiding 1 2 Werkwijze 2 2.1. Bronnen 2 2.2. Kentallen 2 3 CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie 3 4 Ontwikkeling 5 5

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013

Milieubarometerrapport 2013 Milieubarometerrapport 2013 Verheij Infra b.v Milieubarometer - 2013 Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2018 bij Inpijn-Blokpoel

Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2018 bij Inpijn-Blokpoel Milieumanagement en CO2-Prestatieladder 2018 bij Halfjaarlijkse update - september 2018 Milieumanagement ISO 14001 certificaat Son voldoet per 11-04-2018 aan de laatst geldende eisen inzake haar milieumanagementsysteem,

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 HvA Milieubarometer - 2016 HvA Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen die de milieubelasting van

Nadere informatie

MILIEUVERSLAG 2017 LENOIRSCHURING

MILIEUVERSLAG 2017 LENOIRSCHURING MILIEUVERSLAG 2017 LENOIRSCHURING Papier is een duurzaam product Milieubarometerrapport - LenoirSchuring - 2017 Milieubarometerrapport 2017 LenoirSchuring Milieubarometerrapport - LenoirSchuring -

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2015 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 04-04-2016 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen 31 mei 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Totale resultaten... 4 1.1 Elektriciteitsverbruik... 4 1.2 Gasverbruik... 4 1.3 Warmteverbruik... 4 1.4 Totaalverbruik

Nadere informatie

Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 -prestatieladder.

Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 -prestatieladder. MDB B.V. 5 Memo Onderwerp CO 2 prestatieladder nieuwsbrief MDB en SSC Graag informeren wij u over de behaalde resultaten in 2014 inzake de CO 2 prestatieladder. Scope 1, directe CO 2emissies door aardgas,

Nadere informatie

31/03/ :32:39 Hanzehogeschool Groningen

31/03/ :32:39 Hanzehogeschool Groningen Elektronisch Milieujaarverslag 2014 31/03/2015 21:32:39 Hanzehogeschool Groningen Algemene gegevens Algemene gegevens Naam moederbedrijf/concern Hanzehogeschool Groningen Naam inrichting Hanzehogeschool

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 BV Aannemingsbedrijf BTZ Milieubarometer - 2016 BV Aannemingsbedrijf BTZ Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen 2020. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

CO2 reductiedoelstellingen 2020. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 CO2 reductiedoelstellingen 2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

CO2-prestatieladder 3.B.1_2 Review CO2 reductiedoelstellingen 2015 H1 Revisiedatum: Inhoudsopgave

CO2-prestatieladder 3.B.1_2 Review CO2 reductiedoelstellingen 2015 H1 Revisiedatum: Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 1. Review CO2 reductiedoelstellingen... 2 1.1 Inleiding... 2 2. Voortgang subdoelstellingen... 3 2.1 Voortgang subdoelstelling gas verbruik reduceren... 3 2.2 Voortgang

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. 9 april 202 Gegenereerd op 9-04-202 - pagina van 0 voor Aardoom Hoveniers B.V. Rapportage VHG MVO Wijzer Aardoom Hoveniers B.V. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Carbon footprint 2013

Carbon footprint 2013 PAGINA i van 13 Carbon footprint 2013 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2013_2.0 Versie: 2.0 Status: Def Uitgegeven

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

3.B.1 Energiereductieprogramma 2014 ten behoeve van de CO2 -Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep

3.B.1 Energiereductieprogramma 2014 ten behoeve van de CO2 -Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep 3.B.1 Energiereductieprogramma 2014 ten behoeve van de CO2 -Prestatieladder Hollandridderkerk Groep Documentnummer Versienummer Datum Status EnRP2014 14.02 24 april 2014 Gereed Opgesteld door: M. Waarts

Nadere informatie

Energie en emissiebeleid

Energie en emissiebeleid Energie en emissiebeleid Proludic B.V. wil voortdurend zoeken naar mogelijkheden voor meer energie en milieuvriendelijke uitvoering van de werkzaamheden en streeft naar continue verbetering. Om deze reden

Nadere informatie

Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder Barendrecht, 1 juli 2019 Geaccordeerd door: L.A. Droog Edwin Oudshoorn Directeur MVO verantwoordelijk CO2 prestatieladder voortgangsrapportage over

Nadere informatie

Resultaten energiescan Golfclub Zwolle

Resultaten energiescan Golfclub Zwolle Resultaten energiescan Golfclub Zwolle! Resultaten energiescan Golfclub Zwolle Hoog elektraverbruik door verlichting en ventilatie Hoge prijs voor energie Besparingspotentieel van 13.000 op energiekosten

Nadere informatie

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 )

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 ) Juli 2017 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2014 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 11-03-2015 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie

Energiemanagement CO 2 -prestatie Energiemanagement 2016-2019 CO 2 -prestatie Van Rosmalen B.V. Weidestraat 7-B 5241 CA ROSMALEN tel. 073 523 26 32 M. info@vanrosmalenbv.nl www.vanrosmalenbv.nl Opgesteld d.d.: Sept 2017 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

Half jaarverslag 2018

Half jaarverslag 2018 Half jaarverslag 218 Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3. en ISO 1464-1 norm Opgesteld door Ingrid Haasnoot en Paul Verbaken Opgesteld op 9-11-218 Paraaf PV Autorisatiedatum 16-11-218

Nadere informatie

Emissies aantal FTE 23,6

Emissies aantal FTE 23,6 Pagina 1 van 7 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 15-10-2013 F. Wuts Final 1.1 20-01-2014 F. Wuts Emissie

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 - reductiedoelstellingen scope 1 & 2 -emissies

Voortgangsrapportage CO 2 - reductiedoelstellingen scope 1 & 2 -emissies Voortgangsrapportage CO 2 - reductiedoelstellingen scope 1 & 2 -emissies BESIX Nederland Branch 17 oktober 2011 Definitief rapport BESIX Nederland Branch Trondheim 22-24 Postbus 8 2990 AA Barendrecht

Nadere informatie

CO2-prestatieladder 3.B.1_1 Reductiedoelstellingen 2016 Revisiedatum: 16-10-2014. Inhoudsopgave

CO2-prestatieladder 3.B.1_1 Reductiedoelstellingen 2016 Revisiedatum: 16-10-2014. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 1. Review CO2 reductiedoelstellingen... 2 1.1 Inleiding... 2 2. Voortgang subdoelstellingen... 3 2.1 Voortgang subdoelstelling gas verbruik reduceren... 3 2.2 Voortgang

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016 (Som)

Milieubarometerrapport 2016 (Som) Milieubarometerrapport 2016 (Som) Totaal NBB Groep Milieubarometer - 2016 (Som) Totaal NBB Groep Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Verheij Infra b.v Milieubarometer - 2015 Verheij Infra b.v Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

3.B.1 Energiereductieprogramma 2011 ten behoeve van de CO2-Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep

3.B.1 Energiereductieprogramma 2011 ten behoeve van de CO2-Prestatieladder. Hollandridderkerk Groep 3.B. Energiereductieprogramma 0 ten behoeve van de CO-Prestatieladder Hollandridderkerk Groep Documentnummer Versienummer Datum Status ERP0.0 september 0 Gereed voor certificatie Opgesteld door: M. Waarts

Nadere informatie