Vlaamse aanmoedigingspremies voor de privé sector Zorgkrediet - Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vlaamse aanmoedigingspremies voor de privé sector Zorgkrediet - Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden"

Transcriptie

1 Vlaamse aanmoedigingspremies voor de privé sector Zorgkrediet - Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden

2 Het is vaak niet eenvoudig om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privéleven. Daarnaast moeten werknemers van een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering vaak noodgedwongen minder gaan werken. Daarom schept de Vlaamse overheid mogelijkheden voor een soepele loopbaanplanning met aanmoedigingspremies. Als je een tijdskrediet of loopbaanonderbreking neemt, krijg je van de RVA een onderbrekingsuitkering. Die uitkering kan aangevuld worden met een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid. Ook wanneer je minder gaat werken zonder opname van tijdskrediet of loopbaanonderbreking bij een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering, kun je een premie ontvangen. Naargelang de sector waar je tewerkgesteld bent, verschilt de regeling. De Vlaamse aanmoedigingspremies worden toegekend in drie sectoren: de openbare sector, de privé sector en de social profit sector. In deze brochure vind je alle nodige informatie over de Vlaamse aanmoedigingspremies in de privé sector. Informatie over de openbare sector en de social profit sector vind je in de respectievelijke brochures of op Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld, maar niet alle bijzonderheden en uitzonderingsgevallen worden vermeld. Alleen de tekst van het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2002, het wijzigingsbesluit van 20 juni 2003 en het wijzigingsbesluit van 25 maart 2005 hebben rechtskracht. Je vindt deze terug op de website:

3 Inhoud 1. Wie komt voor een aanmoedigingspremie in aanmerking? Tijdskrediet als basis Voor wie? Hoe vraag je een aanmoedigingspremie aan? Wanneer indienen? Online aanvraagprocedure Schriftelijke aanvraagprocedure De verschillende aanmoedigingspremies Aanmoedigingspremie zorgkrediet Aanmoedigingspremie opleidingskrediet Aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering Waar vind je meer informatie? Over de aanmoedigingspremies Over de loopbaanonderbreking Wat als je persoonlijke situatie verandert?... 17

4 1. Wie komt voor een aanmoedigingspremie in aanmerking? 1.1 Tijdskrediet als basis De basisvoorwaarde om een aanmoedigingspremie te verkrijgen, is het federale tijdskrediet of het thematisch verlof, behalve bij ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden Voor meer inlichtingen over tijdskrediet en thematische verloven kun je terecht bij je plaatselijk RVAkantoor. Je vindt de adressen in het telefoonboek of op Voor wie? Als werknemer van een privébedrijf in het Vlaamse Gewest kun je onder bepaalde voorwaarden een aanvullende premie ontvangen van het Departement Werk & Sociale Economie. Voor de werknemers tewerkgesteld in de social profitsector is er een apart premiestelsel uitgewerkt. Dit wordt beschreven in de brochure De Vlaamse aanmoedigingspremies voor de social profitsector die je kunt bestellen via het adres achteraan in deze brochure. Voor de werknemers die hun loopbaan met een vijfde verminderen (loopbaanvermindering) of werknemers die ouder dan 50 zijn en minder gaan werken (landingsbanen) zijn géén Vlaamse premies voorzien: de uitkeringen voor loopbaanvermindering en landingsbanen zijn sinds 2002 verhoogd en worden betaald door de RVA. Meer inlichtingen krijg je via bovenvermeld adres. Werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen die niet behoren tot het omkaderingspersoneel worden voor de aanmoedigingspremies ook beschouwd als werknemers van de privé sector. Bij landingsbanen 50+ is voor hen de regeling van de social profit sector van toepassing.

5 2. Hoe vraag je een aanmoedigingspremie aan? 2.1 Wanneer indienen? Als werknemer ben je zelf verantwoordelijk voor het indienen van je aanvraag voor een aanmoedigingspremie bij het. De premies kunnen worden toegekend met een terugwerkende kracht van maximum zes maanden vóór je de volledige aanvraag (ingevuld aanvraagformulier én de nodige bijlagen) voor de aanmoedigingspremie indient. Ze gaan uiteraard niet vroeger in dan de begindatum van je onderbreking. Voor de maanden waarvoor deze termijn is overschreden, kan geen premie toegekend worden. Bij verlenging van deze onderbreking dien je een nieuwe aanvraag in. Ook bij een verlenging geldt de terugwerkende kracht van zes maanden. De aanvraag bestaat uit: het volledig ingevulde aanvraagformulier een kopie van de C62 beslissingsbrief van de RVA 1 attest gezinssamenstelling 2 het attest van erkenning als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering, of een exemplaar van het voorgelegde herstructureringsplan 3 Als je een online aanvraag doet, hoef je geen bijlagen mee te sturen. 2.2 Online aanvraagprocedure Via kun je online een aanmoedigingspremie aanvragen bij opname van een ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand en palliatief verlof. De andere aanmoedigingspremies moet je met een papieren aanvraagformulier aanvragen. Om een elektronische premieaanvraag te doen, moet je beschikken over een elektronische identiteitskaart met kaartlezer of over een federaal token. Meer informatie over online aanvragen vind je op 1 Behalve bij de aanvraag voor de premie bij arbeidsduurvermindering in ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering. 2 Enkel bij de aanvraag als alleenstaande. 3 Enkel bij de aanvraag voor de premie bij arbeidsduurvermindering in ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering.

6 Indien je geen premieaanvraag via het internet kunt indienen, heb je nog altijd de mogelijkheid om de papieren versie van het aanvraagformulier te gebruiken. Zie <schriftelijke aanvraagprocedure>. 2.3 Schriftelijke aanvraagprocedure Je vraagt de aanmoedigingspremie aan met het formulier Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privé sector. Dit formulier vind je op de website Het formulier bestaat uit vier delen: deel A vul je zelf in deel B laat je invullen door je werkgever deel C laat je in het kader van een opleidingskrediet invullen door de opleidings- of onderwijsinstelling waar je de opleiding volgt deel D laat je in het kader van een tijdskrediet om een zwaar ziek familielid of terminaal ziek persoon te verzorgen invullen door de behandelende arts (niet nodig bij thematisch verlof erkend door RVA) Bij het aanvraagformulier moet je een kopie van de C62 beslissingsbrief van de RVA toevoegen. Dit document stuurt de RVA naar jou op en bevat de beslissing over je federale loopbaanonderbreking of tijdskrediet. Dit document is eveneens online ( beschikbaar en kan afgedrukt worden. Als je alleen woont, eventueel samen met kinderen waarvan minstens 1 ten laste, voeg je een attest van gezinssamenstelling (op te vragen bij je gemeente) toe aan je aanvraagformulier. Als je van de RVA een verhoogde uitkering als alleenstaande krijgt, moet je dit attest niet bijvoegen. Het bewijs dat de onderneming in moeilijkheden of in herstructurering is, moet blijken uit een attest afgeleverd door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg of uit een herstructureringsplan dat voor advies is voorgelegd aan de ondernemingsraad of aan de syndicale delegatie, het comité voor preventie en bescherming op het werk of vertegenwoordigers van de representatieve vakorganisaties.

7 Verstuur het aanvraagformulier en de nodige bijlagen tijdig naar dit adres: Koning Albert II- laan 35, bus Brussel

8 3. De verschillende aanmoedigingspremies 3.1 Aanmoedigingspremie zorgkrediet Wie komt in aanmerking voor een aanmoedigingspremie zorgkrediet? De zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden is vaak moeilijk te combineren met een (voltijdse) job. Je kunt een bijkomende aanmoedigingspremie zorgkrediet aanvragen wanneer je een thematisch verlof opneemt dat wordt toegekend door de RVA: ouderschapsverlof, verlof voor de bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid of palliatief verlof. wanneer je halftijds of volledig tijdskrediet bij de RVA opneemt om te zorgen voor o o o een zwaar ziek gezins- of familielid of een terminaal ziek persoon. je moeder of vader die ouder is dan 70 jaar. je kind tot en met de leeftijd van 7 jaar. Voor kinderen met een handicap van minstens 66% (in het stelsel kinderbijslag) is dit tot en met 11 jaar. Je effectieve plaats van tewerkstelling moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en je moet het federale thematisch verlof of tijdskrediet al hebben verkregen. Opgelet! De aanmoedigingspremie voor zorg aan ouders die ouder zijn dan 70 jaar en kinderen tot en met 7 jaar (twee laatstgenoemde categorieën) kan enkel worden toegekend indien je werkt bij een onderneming met een sectorakkoord, bedrijfsakkoord of toetredingsakte voor de aanmoedigingspremies die neergelegd en geregistreerd is bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, en waarin een zorgkrediet mogelijk wordt gemaakt (als je daar vragen over hebt, neem je best contact op met je personeelsdienst of bel je het infonummer 1700). Opgelet! 50-plussers die bij de RVA tot het stelsel van de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking voor werknemers van 50 jaar en ouder, behoren, komen niet in aanmerking voor een zorgkrediet aangezien dit geen tijdskrediet of

9 thematisch verlof betreft. Bij opname van een thematisch verlof of een volledig tijdskrediet kunnen 50-plussers wel een zorgkrediet aanvragen. Hoe lang kun je een aanmoedigingspremie zorgkrediet krijgen? Tijdens je volledige beroepsloopbaan kun je gedurende maximaal 1 jaar een aanmoedigingspremie zorgkrediet ontvangen. Als je dat wilt, kun je voor of na het zorgkrediet (niet gelijktijdig) een andere aanmoedigingspremie aanvragen. Hoeveel bedraagt de aanmoedigingspremie zorgkrediet? Wat je moet weten over de uitbetaling van de aanmoedigingspremie: De premies zijn gekoppeld aan het indexcijfer (laatste aanpassing op 01/06/2017). Op de Vlaamse aanmoedigingspremies wordt 11% bedrijfsvoorheffing ingehouden. De Vlaamse overheid betaalt de premies maandelijks uit omstreeks de 15e van de maand volgend op de maand waarop de premie betrekking heeft. Vanaf de eerste dag van de maand volgend op de datum waarop je niet meer voldoet aan de voorwaarden tot het bekomen van de aanmoedigingspremie, verlies je het recht op de premie. Elke wijziging in je persoonlijke situatie moet je onmiddellijk en schriftelijk aan de dienst aanmoedigingspremies meedelen. Onrechtmatig verkregen premies worden teruggevorderd.

10 Toestand vóór de onderbreking Je werkte gedurende 12 maanden minimum 75% van Je werkte gedurende 12 maanden voltijds Je werkte gedurende 12 maanden minimum 50% van Je werkte gedurende 12 maanden minimum 20% van Toestand tijdens de onderbreking Je stopt volledig met werken en je neemt een thematisch verlof of een tijdskrediet op (min. 75% 0%) Je gaat halftijds werken en je neemt een thematisch verlof of tijdskrediet op (min. 75% 50%) Je vermindert je werktijd met 20% van en je neemt een thematisch verlof op (100% 80%) Je stopt volledig met werken en je neemt een thematisch verlof of tijdskrediet op (min. 50% 0%) Je stopt volledig met werken en je neemt een thematisch verlof of tijdskrediet op (min. 20% 0%) Vlaamse aanmoedigingspremie: bedragen op 01/06/2017 Bruto Netto 197,93 176,16 131,95 117,44 65,98 58,72 131,95 117,44 65,98 58,72 Als je alleen woont, eventueel samen met kinderen waarvan minstens 1 ten laste, ontvang je 48,82 euro bruto, dit is 43,45 euro netto bovenop de vermelde bedragen.

11 3.2 Aanmoedigingspremie opleidingskrediet In onze snel veranderende maatschappij is het goed om jezelf permanent bij te scholen en verder te bekwamen. Dat is niet alleen nuttig voor je werkgever, maar ook voor jezelf. Om je een steuntje in de rug te geven, biedt de Vlaamse overheid een aanmoedigingspremie als je een tijdskrediet neemt om een opleiding te volgen. Wie komt in aanmerking voor een aanmoedigingspremie opleidingskrediet? Om in aanmerking te komen voor een aanmoedigingspremie opleidingskrediet, moet je je halftijds of volledig tijdskrediet bij de RVA reeds hebben verkregen. De aanvraag, zijnde het aanvraagformulier, een kopie van de C62 beslissingsbrief en eventuele bijlagen, dien je in uiterlijk 6 maanden na het begin van je tijdskrediet. De aanmoedigingspremie kan worden toegekend wanneer men een opleiding volgt die minimaal 120 contacturen of 9 studiepunten omvat en die aan één van de volgende criteria beantwoordt: Een opleiding die wordt georganiseerd, gesubsidieerd of erkend door een sectoraal opleidingsfonds Een opleiding die door de Vlaamse overheid wordt georganiseerd, gesubsidieerd of erkend. Dit betreft in hoofdzaak opleidingen die georganiseerd worden door een opleidingsverstrekker die erkend is krachtens het Besluit van de Vlaamse regering van 18 juli 2003 betreffende de opleidings- en begeleidingscheques voor werknemers of van het Besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2008 tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten. Je effectieve plaats van tewerkstelling moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en je moet het federale tijdskrediet of thematisch verlof al hebben verkregen. Daarnaast moet je tewerkgesteld zijn in het Vlaamse Gewest bij een onderneming met een sectorakkoord, bedrijfsakkoord of toetredingsakte voor de aanmoedigingspremies die neergelegd en geregistreerd is bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen, en waarin een opleidingskrediet mogelijk wordt gemaakt (als je daar vragen over hebt, neem je best contact op met je personeelsdienst of bel je het infonummer).werknemers van ondernemingen die géén sectorakkoord, bedrijfsakkoord of toetredingsakte voor de aanmoedigingspremies

12 hebben, kunnen toch een Vlaamse aanmoedigingspremie opleidingskrediet krijgen als ze tweedekansonderwijs volgen. Dat wil zeggen: onderwijs dat personen van 18 jaar of ouder de kans biedt om een diploma of getuigschrift van algemeen, beroeps- of technisch secundair onderwijs te behalen van een hogere graad dan de graad die de betrokkene reeds bezit. Opgelet! 50-plussers die bij de RVA tot het stelsel van de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking voor werknemers van 50 jaar en ouder, behoren, komen niet in aanmerking voor een opleidingskrediet aangezien dit geen tijdskrediet of thematisch verlof betreft. Bij opname van een volledig tijdskrediet kunnen 50- plussers wel een opleidingskrediet aanvragen. Hoe lang kun je een aanmoedigingspremie opleidingskrediet krijgen? Tijdens de volledige beroepsloopbaan kun je maximaal 2 jaar een aanmoedigingspremie opleidingskrediet verkrijgen. Werknemers met ten minste 20 jaar anciënniteit, krijgen daar een half jaar bij. Hiervoor voeg je je tewerkstellingsattest(en) of een globaal loopbaanoverzicht van de dienst loopbaanbeheer van de Rijksdienst voor Pensioenen bij het aanvraagformulier. Als de opleiding langer dan twee jaar duurt, kun je toch een premie krijgen voor de volledige duur van de opleiding. Dit kan enkel als: de opleiding kadert in het tweedekansonderwijs. Dit wil zeggen: o onderwijs dat personen van ouder dan 18 jaar de kans biedt een diploma (hoger) secundair onderwijs te behalen. de opleiding leidt naar een knelpuntberoep. Het beroep moet voorkomen in een van de volgende lijsten: o o Nederlandstalige lijst van studies die voorbereiden op een beroep waarvoor een significant tekort aan arbeidskrachten bestaat. Deze lijst van knelpuntberoepen kun je consulteren op de site van de RVA. Lijst(en) van knelpuntberoepen van de VDAB: lijst van knelpuntberoepen met een kwantitatief tekort en lijst van knelpuntberoepen met een kwalitatief tekort. Deze lijsten kun je consulteren op de website van de VDAB.

13 Als je dat wilt, kun je voor of na opname van een opleidingskrediet (niet gelijktijdig) ook een andere aanmoedigingspremie aanvragen. Hoeveel bedraagt de aanmoedigingspremie opleidingskrediet? Wat je moet weten over de uitbetaling van de aanmoedigingspremie: De premies zijn gekoppeld aan het indexcijfer (laatste aanpassing op 01/06/2017). Op de Vlaamse aanmoedigingspremies wordt 11 % bedrijfsvoorheffing ingehouden. De Vlaamse overheid betaalt de premies maandelijks uit omstreeks de 15e van de maand volgend op de maand waarop de premie betrekking heeft. Vanaf de eerste dag van de maand volgend op de datum waarop je niet meer voldoet aan de voorwaarden tot het bekomen van de aanmoedigingspremie, verlies je het recht op de premie. Elke wijziging in je persoonlijke situatie moet je onmiddellijk en schriftelijk aan de dienst aanmoedigingspremies meedelen. Onrechtmatig verkregen premies worden teruggevorderd. Toestand vóór de onderbreking Je werkte gedurende 12 maanden minimum 75% van Je werkte gedurende 12 maanden minimum 50% van Je werkte gedurende 12 maanden minimum 20% van Toestand tijdens de onderbreking Je stopt volledig met werken (min. 75% 0%) Je gaat halftijds werken (min %) Je stopt volledig met werken (minimum 50% 0%) Je stopt volledig met werken (minimum 20% 0%) Vlaamse aanmoedigingspremie: bedragen op 01/06/2017 Bruto Netto 197,93 176,16 131,95 117,44 131,95 117,44 65,98 58,72 Als je alleen woont, eventueel samen met kinderen waarvan minstens 1 ten laste, ontvang je 48,82 euro bruto, dit is 43,45 euro netto bovenop de vermelde bedragen.

14 3.3 Aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering Wie komt in aanmerking voor de aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering? Werknemers van een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering moeten vaak noodgedwongen minder gaan werken. Om in aanmerking te komen voor een aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering, moet je tewerkgesteld zijn in het Vlaamse Gewest bij een onderneming die erkend is als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering of over een herstructureringsplan beschikt. 4 Bovendien moet je na de arbeidsduurvermindering nog minstens 50 % werken. Daarnaast moet je onderneming beschikken over een sectorakkoord, bedrijfsakkoord of toetredingsakte voor de aanmoedigingspremies die neergelegd en geregistreerd is bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen, en waarin een arbeidsduurvermindering mogelijk wordt gemaakt als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering (als je daar vragen over hebt, neem je best contact op met je personeelsdienst of bel je het infonummer). Ten slotte moet je ook aan volgende voorwaarden voldoen: Je mag geen ander werk uitoefenen (ook niet deeltijds) en geen zelfstandige activiteit uitoefenen, tenzij je al één jaar voor de arbeidsduurvermindering zelfstandig bent in bijberoep Je mag geen onderbrekingsuitkering van de RVA hebben in het kader van het federale tijdskrediet Hoe lang kun je een aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering krijgen? Tijdens de volledige beroepsloopbaan kun je maximaal 2 jaar een aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering verkrijgen. Als je dat wilt, kun je voor of na opname van de premie arbeidsduurvermindering (niet gelijktijdig) ook een andere aanmoedigingspremie aanvragen. 4 Als je hierover vragen hebt, neem je best contact op met je personeelsdienst.

15 Hoeveel bedraagt de aanmoedigingspremie arbeidsduurvermindering? Wat je moet weten over de uitbetaling van de aanmoedigingspremie: De premies zijn gekoppeld aan het indexcijfer (laatste aanpassing op 01/06/2017). Op de Vlaamse aanmoedigingspremies wordt 11 % bedrijfsvoorheffing ingehouden. De Vlaamse overheid betaalt de premies maandelijks uit omstreeks de 15e van de maand volgend op de maand waarop de premie betrekking heeft. Vanaf de eerste dag van de maand volgend op de datum waarop je niet meer voldoet aan de voorwaarden tot het bekomen van de aanmoedigingspremie, verlies je het recht op de premie. Elke wijziging in je persoonlijke situatie moet je onmiddellijk en schriftelijk aan de dienst aanmoedigingspremies meedelen. Onrechtmatig verkregen premies worden teruggevorderd. Toestand vóór de arbeidsduurvermindering Toestand tijdens de arbeidsduurvermindering Vlaamse aanmoedigingspremie: bedragen op 01/06/2017 Bruto Netto Je werkt minimum 75% van Je gaat halftijds werken (min %) 164,94 146,80 Je werkt minimum 70% van Je werkt minimum 60% van Je vermindert je werktijd met minstens 20% van een voltijdse betrekking (min. 70% min. 50%) Je vermindert je werktijd met minstens 10% en minder dan 20% van (min. 60% 50%) 98,96 88,07 65,98 58,72

16 4. Waar vind je meer informatie? 4.1 Over de aanmoedigingspremies Voor meer informatie over de aanmoedigingspremies kun je terecht op Je kunt ook contact opnemen met: Koning Albert II-laan 35 bus Brussel Bel gratis 1700 (elke werkdag van 9 tot 19 uur) aanmoedigingspremie@vlaanderen.be 4.2 Over de loopbaanonderbreking Voor meer en gedetailleerde informatie over het tijdskrediet en de diverse formules zoals ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of palliatief verlof, neem je contact op met de dienst onderbrekingsuitkeringen van je plaatselijk RVA- kantoor. Je vindt de adressen in het telefoonboek of op de website van de RVA: Je kunt de publicaties over loopbaanonderbreking en tijdskrediet bestellen bij het hoofdbestuur van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid per brief of via hun website:

17 5. Wat als je persoonlijke situatie verandert? Vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarop je niet meer voldoet aan de voorwaarden voor een aanmoedigingspremie, verlies je het recht op de premie. Elke wijziging in je persoonlijke situatie moet je onmiddellijk en schriftelijk (brief, fax, ) aan de dienst aanmoedigingspremies meedelen. Onrechtmatig verkregen premies worden teruggevorderd. De afdeling Inspectie van het Departement Werk en Sociale Economie oefent de controle uit op de naleving van de voorwaarden van de regelgeving. Samenstelling: Ellipsgebouw Koning Albert II-laan 35 bus BRUSSEL Verantwoordelijke uitgever: Dirk Vanderpoorten Secretaris-generaal

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs 2 Het is vaak niet eenvoudig om een goed evenwicht te vinden tussen

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs De aanmoedigingspremie wordt toegekend door de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 BRUSSEL

Nadere informatie

Aanmoedigingspremies Tijdskrediet

Aanmoedigingspremies Tijdskrediet Aanmoedigingspremies Tijdskrediet Zoals reeds eerder werd aangekondigd wil de Vlaamse Gemeenschap het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector hervormen. Het besluit van 14 december 2001

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de privésector Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie Dienst Aanmoedigingspremies Koning Albert

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremies voor de social profit sector Zorgkrediet Loopbaankrediet - Landingsbaan Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden

Vlaamse aanmoedigingspremies voor de social profit sector Zorgkrediet Loopbaankrediet - Landingsbaan Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden 1 Vlaamse aanmoedigingspremies voor de social profit sector Zorgkrediet Loopbaankrediet - Landingsbaan Opleidingskrediet - Onderneming in moeilijkheden Het is vaak niet eenvoudig om een goed evenwicht

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 20, 1030

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 20, 1030 BRUSSEL Tel. 1700

Nadere informatie

loopbaanonderbreking in een openbare dienst

loopbaanonderbreking in een openbare dienst Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie

Inhoudstafel. CAO-bundeling Sociale Werkplaatsen (v ) Productiepersoneel. Omkaderingspersoneel. Eindejaarspremie

Inhoudstafel. CAO-bundeling Sociale Werkplaatsen (v ) Productiepersoneel. Omkaderingspersoneel. Eindejaarspremie Inhoudstafel Productiepersoneel Lonen Omkaderingspersoneel Functieclassificatie Geactualiseerde lonen Maandlonen Uurlonen Eindejaarspremie Productiepersoneel Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vast

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Inhoudstafel. CAO-bundeling Sociale Werkplaatsen (v ) Productiepersoneel. Omkaderingspersoneel. Eindejaarspremie

Inhoudstafel. CAO-bundeling Sociale Werkplaatsen (v ) Productiepersoneel. Omkaderingspersoneel. Eindejaarspremie Inhoudstafel Productiepersoneel Lonen Omkaderingspersoneel Functieclassificatie Geactualiseerde lonen Maandlonen Uurlonen Eindejaarspremie Productiepersoneel Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vast

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking in de openbare sector Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie Dienst Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken?

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Mijn vader gaat de laatste tijd erg achteruit, zeker nu hij onlangs zijn heup gebroken heeft. Hij kan de deur niet meer uit om voor zijn duiven

Nadere informatie

Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar vervoer Privé-vervoer Vervoerstussenkomst voor dienstopdrachten

Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar vervoer Privé-vervoer Vervoerstussenkomst voor dienstopdrachten Inhoud Functieclassificatie lonen aan de huidige index 1.12 1.14 1.22 1.26 1.30 1.39 1.40 1.54 1.55-1.61-1.77 1.59 1.80 Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar

Nadere informatie

Tijdskrediet met motief 1

Tijdskrediet met motief 1 Tijdskrediet met motief 1 Reden Hoelang waarden Beperkingen / uitbreidingen Vlaamse premie RVA uitkeringen (bruto netto) MOTIEF ZORG 1. opvoeding van kinderen

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof kunt u meer tijd doorbrengen aan de zijde

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. het tijdskrediet in de privésector

Vraag dit verlof online aan. focus op. het tijdskrediet in de privésector 0 Vraag dit verlof online aan focus op het tijdskrediet in de privésector Dankzij het tijdskrediet, de gewone loopbaanonderbreking voor de werknemers van de privésector, kunt u meer tijd vrijmaken voor

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof kunt u meer tijd doorbrengen aan de zijde

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof kunt u meer tijd doorbrengen aan de zijde

Nadere informatie

De RVA dicht bij u. De RVA beschikt over 30 kantoren verspreid over heel België.

De RVA dicht bij u. De RVA beschikt over 30 kantoren verspreid over heel België. Er zijn ook andere vormen van loopbaanonderbreking: medische bijstand, ouderschapsverlof en gewone loopbaan onderbreking. De infobladen en brochures over deze vormen van loopbaanonderbreking kunt u bij

Nadere informatie

Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen in het kader van het Vlaams zorgkrediet

Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen in het kader van het Vlaams zorgkrediet Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen in het kader van het Vlaams zorgkrediet Departement Werk & Sociale Economie Vlaams zorgkrediet Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 BRUSSEL Tel. 1700 vlaamszorgkrediet@vlaanderen.be

Nadere informatie

focus op het tijdskrediet in de privésector Vraag dit verlof online aan

focus op het tijdskrediet in de privésector Vraag dit verlof online aan focus op het tijdskrediet in de privésector Vraag dit verlof online aan Dankzij het tijdskrediet, de gewone loopbaanonderbreking voor de werknemers van de privésector, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf

Nadere informatie

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken?

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Mijn vader gaat de laatste tijd erg achteruit. Hij is echt oud en versleten. Zeker nu hij onlangs zijn heup gebroken heeft en hij de deur niet

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in een openbare dienst

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in een openbare dienst 0 Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie

Inhoudstafel. CAO-bundeling Beschutte Werkplaatsen (v ) Productiepersoneel. Omkaderingspersoneel. Eindejaarspremie

Inhoudstafel. CAO-bundeling Beschutte Werkplaatsen (v ) Productiepersoneel. Omkaderingspersoneel. Eindejaarspremie Inhoudstafel Productiepersoneel Functieclassificatie Geactualiseerde lonen Maandlonen Uurlonen Omkaderingspersoneel Functieclassificatie Categorie 5 Categorie 4 Categorie 3 Categorie 2 Categorie 1 Geactualiseerde

Nadere informatie

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Hoeveel moederschapsverlof krijgt u? 2 Welke uitkering krijgt u? 2 Hoe vraagt u de uitkering aan? 2 Wat als 3 Hoeveel ouderschapsverlof

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof kunt u meer tijd doorbrengen met uw jonge

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof kunt u meer tijd doorbrengen met uw jonge

Nadere informatie

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Zwangerschaps- en ouderschapsverlof BBZ Zwangerschaps- en ouderschapsverlof Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Hoeveel moederschapsverlof krijgt u? 2 Welke uitkering krijgt u? 2 Hoe vraagt u de uitkering aan? 2 Wat als 3 Hoeveel

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof kunt u meer tijd doorbrengen met uw jonge

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof kunt u meer tijd doorbrengen met uw jonge

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Recht op tijdskrediet

Hoofdstuk 2. Recht op tijdskrediet Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2013 ter uitvoering van CAO nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen, en inzake het stelsel

Nadere informatie

FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand FOCUS op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het tijd doorbrengen aan de zijde van een ernstig ziek gezins- of familielid. systeem.

Nadere informatie

Inhoud. barema s beschutte werkplaatsen (versie ) Eindejaarspremie

Inhoud. barema s beschutte werkplaatsen (versie ) Eindejaarspremie Inhoud Productiepersoneel Functieclassificatie Geactualiseerde lonen Omkaderingspersoneel Functieclassificatie Geactualiseerde lonen Eindejaarspremie Productiepersoneel Omkaderingspersoneel Septemberpremie

Nadere informatie

Publicatiedatum: 6 februari 2012

Publicatiedatum: 6 februari 2012 Publicatiedatum: 6 februari 2012 Sinds 1 januari 2012 zijn de voorwaarden om recht te hebben op uitkeringen tijdens een periode van tijdskrediet strenger geworden. Zo wordt een langere loopbaan vereist

Nadere informatie

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet Het Vlaams zorgkrediet Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet September 2016 In deze brochure 3 4 6 7 8 9 10 Wie komt in aanmerking? Twee motieven Duurtijd Bedrag en uitkering Cumul Aanvraag Bij wijzigingen

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking / tijdskrediet

Loopbaanonderbreking / tijdskrediet Loopbaanonderbreking / tijdskrediet Informatie over uw loopbaanonderbreking tijdskrediet U kunt gedurende een bepaalde periode uw arbeidsprestaties volledig of gedeeltelijk onderbreken. Er zijn verschillende

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Ouderschapsverlof 12.07.2016 Rev. 31.07.2017 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of

Nadere informatie

Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven Weddesupplementen ( ) Cumuleerbaarheid

Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven Weddesupplementen ( ) Cumuleerbaarheid Inhoud Functieclassificatie Gewaarborgd minimumloon lonen aan de huidige index L4 L3 L2 A1 A2 A3 MV2 B3 B2b B2a B1c MV1 MV1bis B1b L1 K3 G1 GS Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven

Nadere informatie

TIJDSKREDIET VIERDAGENWEEK EXTRA MOGELIJKHEDEN VANAF 50 JAAR

TIJDSKREDIET VIERDAGENWEEK EXTRA MOGELIJKHEDEN VANAF 50 JAAR TIJDSKREDIET VIERDAGENWEEK EXTRA MOGELIJKHEDEN VANAF 50 JAAR arbeid & gezin beter combineren september 2010 INHOUDSTAFEL INLEIDINg...3 DEEL I: NIEUWE STELSELS...4 1. HET TIJDSKREDIET VOOR ELKE WERKNEMER...4

Nadere informatie

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector

Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector Aanvraag van een Vlaamse aanmoedigingspremie bij loopbaanonderbreking of tijdskrediet in de social-profitsector Departement Werk & Sociale Economie Aanmoedigingspremies Koning Albert II-laan 35 bus 20,

Nadere informatie

Aanmoedigingspremies. bij loopbaanonderbreking. en tijdskrediet

Aanmoedigingspremies. bij loopbaanonderbreking. en tijdskrediet Aanmoedigingspremies bij loopbaanonderbreking en tijdskrediet JAARRAPPORT 2004 Inhoudstafel Inleiding........................................................... 4 1. Aanmoedigingspremies in de openbare

Nadere informatie

INVENTARIS MANTELZORGVRIENDELIJKE MAATREGELEN I.V.M. COMBINATIE ARBEID EN ZORG (mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid)

INVENTARIS MANTELZORGVRIENDELIJKE MAATREGELEN I.V.M. COMBINATIE ARBEID EN ZORG (mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid) INVENTARIS MANTELZORGVRIENDELIJKE MAATREGELEN I.V.M. COMBINATIE ARBEID EN ZORG (mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid) Inventaris mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid 2 Inhoudstafel Inleiding... 5 1

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur SoCompact Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse www.bellaw.be Onderwerp Sinds 1 april ouderschapsverlof voor kinderen tot 12 jaar Datum 03 april 2009 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen

Nadere informatie

VERLOFSTELSELS Vrije universiteit Brussel. Maart 2017 Jo Coulier Tim Vandenberghe

VERLOFSTELSELS Vrije universiteit Brussel. Maart 2017 Jo Coulier Tim Vandenberghe VERLOFSTELSELS Vrije universiteit Brussel Maart 2017 Jo Coulier Tim Vandenberghe abvv@vub.ac.be Situatie 2016-2017 (Gewone) Loopbaanonderbreking 22.01.1985 : invoering onderbreking beroepsloopbaan, later

Nadere informatie

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F J A N U A R I 2 0 1 3

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F J A N U A R I 2 0 1 3 Welkom Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F J A N U A R I 2 0 1 3 inhoud WAT MAG JE VERWACHTEN Soorten verlofstelsels Aanmoedigingspremie

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst Ouderschapsverlof 12.07.2016 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking / tijdskrediet algemene informatie pensioen ziekte kinderbijslag fiscaal

Loopbaanonderbreking / tijdskrediet algemene informatie pensioen ziekte kinderbijslag fiscaal Loopbaanonderbreking / tijdskrediet algemene informatie pensioen ziekte kinderbijslag fiscaal Informatie over uw loopbaanonderbreking tijdskrediet U kunt gedurende een bepaalde periode uw arbeidsprestaties

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling De Vlaamse Regering Onderwerp Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector Datum 17 oktober 2001 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1 Welkom Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1 inhoud WAT MAG JE VERWACHTEN Soorten verlofstelsels Aanmoedigingspremie Procedure in de

Nadere informatie

a. Anciënniteitsvoorwaarde

a. Anciënniteitsvoorwaarde Sinds 1 januari 2012 zijn de voorwaarden om recht te hebben op uitkeringen tijdens een periode van tijdskrediet strenger geworden. Zo werd een langere loopbaan vereist van de werknemer, en werd het recht

Nadere informatie

Aanmoedigingspremies bij loopbaanonderbreking en tijdskrediet. Jaarrapport 2003

Aanmoedigingspremies bij loopbaanonderbreking en tijdskrediet. Jaarrapport 2003 Aanmoedigingspremies bij loopbaanonderbreking en tijdskrediet Jaarrapport 2003 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap jaarrapport 2003 aanmoedigingspremies afdeling Tewerkstelling Inhoudstafel Inleiding

Nadere informatie

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet

Het Vlaams zorgkrediet. Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet Het Vlaams zorgkrediet Loopbaanonderbreking werd zorgkrediet September 2016 Het Vlaams zorgkrediet In deze brochure 3 4 6 7 8 9 10 Wie komt in aanmerking? Twee motieven Duurtijd Bedrag en uitkering Cumul

Nadere informatie

NIEUWE REGELS ROND TIJDSKREDIETUITKERINGEN: REGEERAKKOORD DI RUPO.

NIEUWE REGELS ROND TIJDSKREDIETUITKERINGEN: REGEERAKKOORD DI RUPO. Nr. 1000 Brussel, 6 februari 2012 BETREFT: NIEUWE REGELS ROND TIJDSKREDIETUITKERINGEN: REGEERAKKOORD DI RUPO. De voorwaarden om recht te hebben op tijdskrediet met uitkeringen worden strenger. Die uitkeringen

Nadere informatie

nr. 362 van GRETE REMEN datum: 1 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Openbare sector - Loopbaanonderbreking

nr. 362 van GRETE REMEN datum: 1 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Openbare sector - Loopbaanonderbreking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 362 van GRETE REMEN datum: 1 maart 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Openbare sector - Loopbaanonderbreking Er zijn diverse mogelijkheden

Nadere informatie

De Vlaamse Aanmoedigingspremies

De Vlaamse Aanmoedigingspremies De Vlaamse Aanmoedigingspremies De maatregel De wettelijke basis voor de aanmoedigingspremies zijn een reeks maatregelen van de Vlaamse regering van rond de eeuwwende. De premies vormen een aanvulling

Nadere informatie

focus op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof

focus op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof focus op loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof kunt u meer tijd doorbrengen met uw jonge kinderen. Bij de meeste werkgevers

Nadere informatie

Het recht op tijdskrediet

Het recht op tijdskrediet Het recht op tijdskrediet Op 28 december 2011 verscheen er in het Staatblad een Koninklijk Besluit tot wijziging van het stelsel van loopbaanonderbrekingsrecht waarbij de voorwaarden om aanspraak te kunnen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-287- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Op Stapel april Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel april Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2016-04 18 april 2016 18-04-2016 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

De Vlaamse Aanmoedigingspremies

De Vlaamse Aanmoedigingspremies De Vlaamse Aanmoedigingspremies De maatregel De wettelijke basis voor de aanmoedigingspremies zijn een reeks maatregelen van de Vlaamse regering van rond de eeuwwende. De premies vormen een aanvulling

Nadere informatie

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet Directie reglementering Tijdskrediet en Loopbaanonderbreking Communicatie Datum 29.12.2014 Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet In toepassing van het federaal regeerakkoord van 09.10.2014

Nadere informatie

Aanvraag om loopbaanonderbreking In her kader van ouderschapsverlof voor de personeelsleden van de autonome overheidsbedrijven

Aanvraag om loopbaanonderbreking In her kader van ouderschapsverlof voor de personeelsleden van de autonome overheidsbedrijven Aanvraag om loopbaanonderbreking In her kader van ouderschapsverlof voor de personeelsleden van de autonome overheidsbedrijven Indien u de voorwaarden wilt kennen om onderbrekingsuitkeringen te bekomen

Nadere informatie

8. Uw werknemer vraagt ouderschapsverlof

8. Uw werknemer vraagt ouderschapsverlof . Uw werknemer vraagt ouderschapsverlof.1. Wat is ouderschapsverlof?.1.1. Omschrijving Ouderschapsverlof is een regeling waarbij uw werknemer zijn of haar arbeidsprestaties tijdelijk kan verminderen (naar

Nadere informatie

barema s PC 319 Vlaanderen ( )

barema s PC 319 Vlaanderen ( ) Inhoud Functieclassificatie Gewaarborgd minimumloon lonen aan de huidige index L4 L3 L2 A1 A2 A3 MV2 B3 B2b B2a B1c B1b B1a MV1 L1 K5 K3 K2 K1 G1 GS Vergoedingen onregelmatige prestaties en vakantieverblijven

Nadere informatie

Ouderschapsverlof. 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be

Ouderschapsverlof. 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be Ouderschapsverlof De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter

Nadere informatie

FOCUS op. het tijdskrediet in de privésector

FOCUS op. het tijdskrediet in de privésector 0 FOCUS op het tijdskrediet in de privésector Dankzij het tijdskrediet, de gewone loopbaanonderbreking voor de werknemers van de privésector, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten. Via

Nadere informatie

De Vlaamse Aanmoedigingspremies

De Vlaamse Aanmoedigingspremies De Vlaamse Aanmoedigingspremies De maatregel De wettelijke basis voor de aanmoedigingspremies zijn een reeks maatregelen van de Vlaamse regering van rond de eeuwwende. De premies vormen een aanvulling

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking / tijdskrediet algemene informatie pensioen ziekte kinderbijslag fiscaal

Loopbaanonderbreking / tijdskrediet algemene informatie pensioen ziekte kinderbijslag fiscaal Loopbaanonderbreking / tijdskrediet algemene informatie pensioen ziekte kinderbijslag fiscaal Informatie over uw loopbaanonderbreking tijdskrediet U kunt gedurende een bepaalde periode uw arbeidsprestaties

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/127 BERAADSLAGING NR 08/053 VAN 7 OKTOBER 2008, GEWIJZIGD OP 9 NOVEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Van 77bis naar 103: een nieuwe CAO over tijdskrediet: wijzigingen vanaf 1 september 2012

Van 77bis naar 103: een nieuwe CAO over tijdskrediet: wijzigingen vanaf 1 september 2012 Blijf met ons aan de spits van het sociaal recht 36-2012 - 31 augustus t.e.m. 6 september Van 77bis naar 103: een nieuwe CAO over tijdskrediet: wijzigingen vanaf 1 september 2012 CAO nr. 103 van 27 juni

Nadere informatie

Voor bepaalde werknemers is er echter al recht op tijdskrediet voor oudere werknemers vanaf 50 jaar. Het gaat hier meer bepaald om werknemers:

Voor bepaalde werknemers is er echter al recht op tijdskrediet voor oudere werknemers vanaf 50 jaar. Het gaat hier meer bepaald om werknemers: Eerder werden reeds de wijzigingen van het tijdskrediet zonder motief en van het tijdskrediet met motief besproken. Deze keer bekijken we welke wijzigingen er komen in het tijdskrediet voor oudere werknemers,

Nadere informatie

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet 12-01-2015 In toepassing van het federaal regeerakkoord van 09.10.2014 is de reglementering rond tijdskrediet gewijzigd vanaf 01.01.2015. Om de reglementering

Nadere informatie

TIJDSKREDIET WERKNEMERS V/M 2015

TIJDSKREDIET WERKNEMERS V/M 2015 TIJDSKREDIET WERKNEMERS V/M 2015 Infodossier over de wijzigingen in het stelsel van tijdskrediet na de besparingen van de federale regeringen, met aandacht voor de Vlaamse premies 1 INHOUDSTAFEL TIJDSKREDIET

Nadere informatie

Tijdskrediet landingsbanen Aanvraag berekening beroepsverleden van 25 jaar of 35 jaar in te vullen door de werknemer

Tijdskrediet landingsbanen Aanvraag berekening beroepsverleden van 25 jaar of 35 jaar in te vullen door de werknemer Tijdskrediet landingsbanen Aanvraag berekening beroepsverleden van 25 jaar of 35 jaar in te vullen door de werknemer Waartoe dient deze aanvraag? Het RVA-kantoor zal nagaan of u voldoet aan de voorwaarden

Nadere informatie

www.weerwerkpremie.be

www.weerwerkpremie.be www.weerwerkpremie.be Handleiding bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2005 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 6/2005 Inhoud Woord vooraf 2 1. Op wie is de maatregel van toepassing? 3

Nadere informatie

Aanvraag om loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof voor de personeelsleden van de autonome overheidsbedrijven

Aanvraag om loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof voor de personeelsleden van de autonome overheidsbedrijven Aanvraag om loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof voor de personeelsleden van de autonome overheidsbedrijven U wilt uw loopbaan gedeeltelijk of volledig onderbreken en de financiële tussenkomst

Nadere informatie

Overzichtstabel tijdskrediet vanaf september 2012

Overzichtstabel tijdskrediet vanaf september 2012 Overzichtstabel vanaf september 2012 Informeer naar eventuele aanvullende vergoedingen voor jouw specifiek geval. Deze kunnen soms aanzienlijk zijn. Voor meer inlichtingen: je vakbondscentrale (www.abvv.be/vakcentrales),

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0124 24-11-2016 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de wijziging van het collegebesluit nr. 94/268 van 20 oktober 1994 houdende de organisatie

Nadere informatie

Bevorderen de verloven een verlenging van de loopbaan?

Bevorderen de verloven een verlenging van de loopbaan? Bevorderen de verloven een verlenging van de loopbaan? 24 september 2013 Seminarie Langer werken door de ogen van de FOD WASO Daniëlla Pierreux Annelies Van De Geuchte Soorten: Uitgebreid verlofstelsel

Nadere informatie

*N * Aanvraag om loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof voor de werknemers van de autonome overheidsbedrijven

*N * Aanvraag om loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof voor de werknemers van de autonome overheidsbedrijven Aanvraag om loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof voor de werknemers van de autonome overheidsbedrijven U wenst uw loopbaan geheel of gedeeltelijk te onderbreken in het kader van ouderschapsverlof

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014

Loopbaanonderbreking in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014 Loopbaanonderbreking in de openbare sector ACV-Openbare Diensten mei 2014 Loopbaanonderbreking Veel personeelsleden in de openbare sector hebben mogelijkheden om hun loopbaan tijdelijk te onderbreken of

Nadere informatie

ZORGKREDIET VANAF 2 SEPTEMBER 2016 EN DE MOGELIJKHEDEN VOOR ONBETAALD VERLOF

ZORGKREDIET VANAF 2 SEPTEMBER 2016 EN DE MOGELIJKHEDEN VOOR ONBETAALD VERLOF ZORGKREDIET VANAF 2 SEPTEMBER 2016 EN DE MOGELIJKHEDEN VOOR ONBETAALD VERLOF ZORGKREDIET Zorgkrediet Vanaf 2 september Is een recht voor iedereen (indien voldaan aan de voorwaarden) Enkel en alleen nog

Nadere informatie

Tijdskrediet en loopbaanvermindering 1

Tijdskrediet en loopbaanvermindering 1 Tijdskrediet en loopbaanvermindering 1 4 soorten tijdskrediet : 1. Tijdskrediet zonder motief; 2. Tijdskrediet met motief; 3. Landingsbanen; 4. Themaverloven. 1 CAO 77bis regelde oorspronkelijk het recht

Nadere informatie

Informatiebrochure Sociaal Fonds N

Informatiebrochure Sociaal Fonds N CSC Informatiebrochure Sociaal Fonds N 202.01 Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij - Chocoladebewerking - IJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w. Confédération belge de la Boulangerie -

Nadere informatie

Informatiebrochure Sociaal Fonds N 201

Informatiebrochure Sociaal Fonds N 201 CSC Informatiebrochure Sociaal Fonds N 201 Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij - Chocoladebewerking - IJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w. Confédération belge de la Boulangerie - Pâtisserie

Nadere informatie

Ouderschapsverlof en andere thematische verloven

Ouderschapsverlof en andere thematische verloven Ouderschapsverlof en andere thematische verloven Ouderschapsverlof en andere thematische verloven D/1831/2017/21/1 2 V.U. Brochure : Mario Coppens, A5 Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 10/2017 inhoudsopgave

Nadere informatie

Wetgevend kader tijdkrediet

Wetgevend kader tijdkrediet Wetgevend kader tijdkrediet CAO 77 bis (2001): onderhandeld door sociale partners in de nationale arbeidsraad. Regeerakkoord wijzigt hier niets aan!! KB van 12.12.2001: regelt de onderbrekingsuitkeringen.

Nadere informatie

Ouderschapsverlof en andere thematische verloven

Ouderschapsverlof en andere thematische verloven Ouderschapsverlof en andere thematische verloven Ouderschapsverlof en andere thematische verloven 2 V.U. Brochure : Mario Coppens, A5 Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. inhoudsopgave 1. Ouderschapsverlof...5

Nadere informatie

De Vlaamse Aanmoedigingspremies

De Vlaamse Aanmoedigingspremies De Vlaamse Aanmoedigingspremies De maatregel De wettelijke basis voor de aanmoedigingspremies zijn een reeks maatregelen van de Vlaamse regering van rond de eeuwwende. De premies vormen een aanvulling

Nadere informatie

Aanvraag tijdskrediet 1/5

Aanvraag tijdskrediet 1/5 Aanvraag tijdskrediet 1/5 Opgelet. Dit formulier heeft geen betrekking op de specifieke vormen van loopbaanonderbreking. Als u ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of verlof voor palliatieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 QUINQUIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 QUINQUIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 77 QUINQUIES ---------------------------------------------------------------------------------------- Zitting van vrijdag 20 februari 2009 ---------------------------------------------

Nadere informatie

Aanvraag om uitkeringen loopbaanonderbreking

Aanvraag om uitkeringen loopbaanonderbreking Aanvraag om uitkeringen loopbaanonderbreking Opgelet. Dit formulier heeft geen betrekking op de specifieke vormen van loopbaanonderbreking. Als u ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of verlof

Nadere informatie

Tijdskrediet Wonen in Nederland, werken in België

Tijdskrediet Wonen in Nederland, werken in België Tijdskrediet Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Wat is tijdskrediet? 2 Hoeveel tijdskrediet zonder motief kunt u opnemen? 2 Wat zijn de voorwaarden voor het opnemen van tijdskrediet zonder motief?

Nadere informatie

Aanvraag 1/2-tijds tijdskrediet

Aanvraag 1/2-tijds tijdskrediet Aanvraag 1/2-tijds tijdskrediet Opgelet. Dit formulier heeft geen betrekking op de specifieke vormen van loopbaanonderbreking. Als u ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of verlof voor palliatieve

Nadere informatie

VR DOC.1645/2BIS

VR DOC.1645/2BIS VR 2018 2112 DOC.1645/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 3 mei 2002 tot instelling van de aanmoedigingspremies in de Vlaamse

Nadere informatie