Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen"

Transcriptie

1 1/5 Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel toegediend via een slangetje in de anus. Dit contrastmiddel noemen wij bariumpap. In deze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek. Begeleiding Bij dit onderzoek maken wij gebruik van röntgenstralen. De stralingsdosis is minimaal. Toch raden wij het af om als begeleider tijdens het onderzoek in de röntgenkamer te zijn. Natuurlijk kunt u wel in de wachtkamer in de buurt van uw kind blijven. Durft uw kind het onderzoek niet alleen aan, dan kunt u bij uw kind in de röntgenkamer blijven. U krijgt dan een loodschort aan om u tegen de röntgenstralen te beschermen. Zwangerschap en borstvoeding In verband met röntgenstraling is het belangrijk om te weten of u zwanger bent. Als u zwanger bent, kunt u tijdens het onderzoek niet bij uw kind blijven. Wij adviseren u om iemand anders met uw kind mee te laten gaan naar het onderzoek. Geeft u borstvoeding, dan kunt u wel bij uw kind blijven. Afspraak Het onderzoek vindt plaats op...dag om uur. Verhinderd Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, geeft u dit dan tijdig door aan de afdeling Radiologie. Wij maken dan een nieuwe afspraak voor uw kind. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van uur tot uur op telefoonnummer Medicijnen Eventuele medicijnen kan uw kind op de gebruikelijke wijze innemen. Dit is niet van invloed op het onderzoek. Let op: Om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, moeten de darmen van uw kind schoon zijn. Uw kind wordt daarom gedurende 2 dagen vóór het onderzoek gelaxeerd. De werking van eventuele medicijnen kan hierdoor veranderen. Heeft uw kind suikerziekte of glaucoom (verhoogde oogboldruk), vertelt u dit dan vóór het onderzoek aan de laborant of de radioloog.

2 2/5 Voorbereiding Wij adviseren u om uw kind op de dag van het onderzoek gemakkelijke kleding aan te trekken. De voorbereiding op het onderzoek duurt 2 dagen. De darmen van uw kind moeten goed schoon zijn. U krijgt van de aanvragend arts een recept mee met de medicijnen die uw kind ter voorbereiding op het onderzoek moet innemen. Hebt u zelf de afspraak gemaakt met de medewerker van de afdeling Radiologie, dan geeft de medewerker u dit recept mee. Met dit recept kunt u bij uw eigen apotheek terecht. De 2 dagen vóór het onderzoek Onderstaand dieet is bestemd voor 2 dagen. Uw kind volgt dus de 1e en de 2e dag hetzelfde dieet. Aandachtspunten Heldere dranken zijn water, mineraalwater, thee, koffie, limonade van siroop, gezeefd sap of frisdrank, geen melk. In thee (of eventueel koffie) is suiker wel toegestaan, melk niet. Als uw kind zich erg slap voelt, kan het eventueel bij de warme maaltijd en de avondmaaltijd één pakje Nutridrink nemen. Nutridrink is een volwaardige drank die veel energie bevat. Het geeft een verzadigingsgevoel en het wordt geleverd in pakjes van 200 ml. Kinderen die het onderzoek poliklinisch krijgen, kunnen Nutridrink naar eigen keuze gebruiken. U kunt het kopen bij de apotheek. Volgt uw kind een eigen dieet, neemt u dan zo nodig contact op met uw diëtist. Wilt u uw kind onderstaand dieet strikt laten volgen. Het is van groot belang dat uw kind veel drinkt. Volgens dit dieet krijgt uw kind in ieder geval 2,5 liter vocht binnen. Dit is 2500 ml. Maar uw kind mag meer vocht drinken (1 kopje = 125 ml, 1 beker/glas = 150 ml). Vóór het ontbijt (uiterlijk om 8.00 uur) neemt uw kind: 7,5 gram (= half flesje) magnesiumsulfaatoplossing. Dit voegt u toe aan een glas water of limonade van siroop, aangelengd met water. 1 tablet Bisacodyl. Als ontbijt (tussen 8.00 en 9.00 uur) neemt uw kind: 2 sneden witbrood zonder korst, met als beleg 1 plak kaas (zonder korst of pitjes), jam zonder pitjes of schilletjes. 1 gekookt ei. Tussendoor (tussen 9.00 en uur) neemt uw kind: Verder niet meer eten tot uur. Als warme maaltijd (tussen en uur) neemt uw kind: 2 koppen soep gemaakt van heldere ontvette bouillon met stukjes gekookte kip (zonder vel) gebonden met bloem of vermicelli. Geen aardappelen, groente en fruit gebruiken.

3 3/5 Tussendoor (tussen en uur) neemt uw kind: Verder niet meer eten tot uur. Als avondeten (tussen en uur) neemt uw kind: 1 kop heldere ontvette bouillon. 2 sneden witbrood zonder korst, met beleg (zie ontbijt). Hierna niets meer eten, alleen drinken. s Avonds (2 uur na het avondeten) neemt uw kind: 1 tablet Bisacodyl Later op de avond neemt uw kind: De tweede dag volgt uw kind hetzelfde dieet! De dag van het onderzoek Op de dag van het onderzoek mag uw kind vanaf uur s nachts niets eten of drinken. Wat neemt u voor uw kind mee naar het ziekenhuis Wij adviseren u het volgende mee te nemen naar het ziekenhuis: Extra verschoning. Het is mogelijk dat uw kind na het onderzoek last heeft van buikkrampen of diarree. Een boterham of iets anders te eten. Na het onderzoek kan uw kind zich wat slap voelen, hij of zij mag dan weer eten en drinken. Het onderzoek Wanneer u met uw kind op de afdeling Radiologie komt, meldt u zich bij de receptie. U neemt plaats in de wachtkamer. De laborant haalt u op en brengt u samen naar de kleedruimte. Hier kleedt uw kind zich uit, hemd / t-shirt mag aanblijven. De laborant haalt u op. Vanuit de kleedkamer gaat u samen met uw kind naar de röntgenkamer. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel. De radioloog brengt bij uw kind een slangetje in de anus in. Door dit slangetje loopt de bariumpap in de dikke darm. Halverwege het onderzoek wordt nog wat lucht ingeblazen. Uw kind krijgt een vol gevoel in de buik. Uw kind moet proberen dit alles zo goed mogelijk in te houden door de billen samen te knijpen. Tijdens het inlopen van de bariumpap en het inblazen van de lucht maakt de radioloog foto s van de dikke darm. Soms is het nodig dat uw kind moet draaien op de tafel. De radioloog vertelt uw kind precies wat het moet doen. Na afloop van het onderzoek gaat uw kind naar het toilet om een groot gedeelte van de pap en de lucht weer kwijt te raken via de anus. Indien u als begeleider niet bij uw kind was, kunt u nu weer naar hem of haar toe. Uw kind kan zich daarna aankleden.

4 4/5 Het is mogelijk dat uw kind last heeft van buikkrampen of diarree. Wij adviseren u uw kind bij het bezoekersrestaurant nogmaals naar toilet te laten gaan, voordat u het ziekenhuis verlaat. Dit voorkomt ongemak op weg naar huis. Duur: Het onderzoek duurt tussen de 30 en 45 minuten. Nazorg De eerste uren na het onderzoek moet uw kind misschien wat vaker naar het toilet. Ook kan het zich wat slap voelen. Neemt u daarom een boterham of iets anders te eten mee naar het ziekenhuis, zodat uw kind na het onderzoek alvast iets kan eten. Het is belangrijk dat uw kind de eerste dagen na het onderzoek extra drinkt, zodat de ontlasting weer goed op gang komt. De ontlasting kan wit van kleur zijn door de bariumpap. Dit is na enkele dagen over. Heeft uw kind na het onderzoek last van ernstige verstopping, neemt u dan contact op met de aanvragend arts. Uitslag De aanvragend arts ontvangt na uiterlijk vijf dagen de uitslag van het onderzoek. Hij of zij bespreekt de uitslag met u en uw kind tijdens uw eerstvolgende afspraak. Vragen Hebt u nog vragen, neemt u dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van uur tot uur op telefoonnummer Toestemming voor een behandeling door kind en/of ouders Volgens de WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) mag een behandeling alleen worden uitgevoerd als daar toestemming voor is gegeven door kind en/of ouders. Wie deze toestemming geeft is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Om toestemming te kunnen geven moet een kind of jongere en zijn/haar ouders de informatie van de behandelaar krijgen. Deze bespreekt in begrijpelijke taal: het doel en de aard van het onderzoek of behandeling; de te verwachten resultaten; de mogelijke risico s; eventueel alternatieve behandelingen. Kinderen jonger dan twaalf jaar aan jou èn aan je ouders moet worden verteld wat er aan de hand is en wat er aan kan worden gedaan; het zijn je ouders die toestemming moeten geven voor een onderzoek of behandeling. Jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar zowel jijzelf als je ouders hebben recht op informatie; zowel jijzelf als je ouders mogen in je medisch dossier kijken; zowel jijzelf als je ouders moeten toestemming geven voor een onderzoek of behandeling; wanneer jij en je ouders van mening verschillen, geeft jouw mening meestal de doorslag. De behandelaar moet dan wel zeker weten dat je alle informatie goed hebt begrepen.

5 5/5 Jongeren van zestien en zeventien jaar Vanaf 16 jaar is de beslissing aan jou: alleen jij hebt recht op informatie; alleen jij beslist of je een behandeling wilt of niet; alleen jij mag je medisch dossier inzien. Als je dat fijn vindt, mogen je ouders ook geïnformeerd worden en meebeslissen. Meer over toestemming en informeren Naast rechten, heb je als patiënt ook plichten. Je moet de zorgverlener altijd voldoende informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen. Meer informatie over deze rechten en plichten voor ouders, patiënten en hulpverleners vind je op: Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Ook hebt u recht op privacy. Uitgebreide informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling en bij de patiënten-informatie in de centrale hal. Ook staat de folder op: foldernummer: rad 012 versie: januari 2017

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Medisch beeldvormende technieken Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dunne darm

Röntgenonderzoek van de dunne darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dunne darm www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD045 / Röntgenonderzoek van de dunne darm / 10-11-2015 2

Nadere informatie

Een onderzoek van je dikke darm

Een onderzoek van je dikke darm Een onderzoek van je dikke darm 2 Inhoudsopgave Doel van het onderzoek...5 Voorbereiding...5 Het onderzoek...8 Na het onderzoek...8 De uitslag...9 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar...9 3 De huisarts

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm

Onderzoek van de dikke darm Onderzoek van de dikke darm Colon onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dikke darm of een deel van de dikke darm. Dit onderzoek heet ook wel een Colon onderzoek.

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon)

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Radiologie CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Inleiding CT staat voor Computer Tomografie. Het is een methode om door middel van röntgenstralen een afbeeldingen te maken. Met dit onderzoek worden dwarsdoorsneden

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar)

I N F O R M A T I E. o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar) I N F O R M A T I E o v e r Röntgenonderzoek van de dikke darm (bij kinderen tot ± 12 jaar) 2 Uw kind komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. De arts heeft met

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dunne darmonderzoek. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dunne darmonderzoek. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling Dunne darmonderzoek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dunne darm aangevraagd. Een

Nadere informatie

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar

Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar Röntgenonderzoek dikke darm bij kinderen tot 12 jaar 2 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) bij kinderen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon)

CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Medisch beeldvormende technieken CT-onderzoek van de dikke darm (Colon) Inleiding CT staat voor Computer Tomografie. Het is een methode om door middel van röntgenstralen een afbeeldingen te maken. Met

Nadere informatie

Onderzoek van de dunne darm

Onderzoek van de dunne darm Onderzoek van de dunne darm Dunne darm onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dunne darm. Dit onderzoek heet ook wel een Dunne Darm passage. In deze informatie

Nadere informatie

CT scan. U bent met uw behandelend arts overeengekomen dat u op onze afdeling voor een CT - scan komt.

CT scan. U bent met uw behandelend arts overeengekomen dat u op onze afdeling voor een CT - scan komt. Radiologie Tel 0591 69 11 00 Maatschap Radiologie H.R. Bakker J. van der Burgh E.H. de Groot P.G.A. Hooijboer G. Rijpkema A.C. van der Werp CT scan U bent met uw behandelend arts overeengekomen dat u op

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de dikke darm (colon) doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming, voorheen

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm via het stoma. Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de dikke darm via het stoma. Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de dikke darm via het stoma Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de dikke darm (colon) doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dikke darm. U heeft

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (Colon)

CT-scan van de dikke darm (Colon) Radiologie CT-scan van de dikke darm (Colon) Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een CT-scan. CT staat voor Computer Tomografie. Bij dit onderzoek kunnen er dwarsdoorsneden

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dunne darm

Röntgenonderzoek van de dunne darm Röntgenonderzoek van de dunne darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dunne darm. U heeft

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder willen wij u informeren over het röntgenonderzoek van de dikke darm. U heeft

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van het proximale (eerste deel) van de dikke darm (coloninloop) bij patiënten met een dubbelloops colostoma

Röntgenonderzoek van het proximale (eerste deel) van de dikke darm (coloninloop) bij patiënten met een dubbelloops colostoma Röntgenonderzoek van het proximale (eerste deel) van de dikke darm (coloninloop) bij patiënten met een dubbelloops colostoma Afspraak röntgen op om uur Voor de röntgenafdeling volg borden nummer 77 Wilt

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm Afdeling : Radiologie (route H, locatie H04) Melden : Administratiebalie Informatie : 088 066 2221 Datum: Tijd:.. SVP 10 min. van tevoren

Nadere informatie

Dikke darm onderzoek (colon) (ook voor diabeten)

Dikke darm onderzoek (colon) (ook voor diabeten) Patiënteninformatie Dikke darm onderzoek (colon) (ook voor diabeten) Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Doel 4 Afspraak

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRI-scan van de dunne darm. MRI-scan van de dunne darm

Patiënteninformatie. MRI-scan van de dunne darm. MRI-scan van de dunne darm Patiënteninformatie MRI-scan van de dunne darm MRI-scan van de dunne darm 1 MRI-scan van de dunne darm Afdeling Radiologie, route 1.4 Telefoon (050) 524 7393 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm

CT-scan van de dikke darm CT-scan van de dikke darm In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een CT onderzoek van de dikke darm (CT=Computer Tomografie) op de afdeling Radiologie van het Radboudumc. De gang van

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Röntgenonderzoek dikke darm P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Röntgenonderzoek dikke darm Afdeling : radiologie (H.04) Melden : administratiebalie Informatie : 0596-644 221 Datum: Tijd:.. S.V.P.

Nadere informatie

Colon. Dikke darmonderzoek

Colon. Dikke darmonderzoek Colon Dikke darmonderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 4 5 Tijdens het onderzoek... 4 6 Na het onderzoek... 5 7 Uitslag... 5

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Infobrochure Röntgenonderzoek van de dikke darm mensen zorgen voor mensen 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de dikke darm. Het is belangrijk dat u goed leest hoe

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm 1/5 Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm Inleiding Uw behandelend specialist heeft in overleg met u een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd. Een radioloog voert het onderzoek uit. Bij

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Inhoud klik op het onderwerp om verder te lezen Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Wat is belangrijk om te weten voor het onderzoek? 1 Voorbereiding 1 Dieet 2

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dunne darm. Medische beeldvorming

Röntgenonderzoek van de dunne darm. Medische beeldvorming Röntgenonderzoek van de dunne darm Medische beeldvorming Uw huisarts of specialist heeft u voor een onderzoek van de dunne darm doorverwezen naar de afdeling Medische beeldvorming. In deze folder leest

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon plus

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon plus Onderzoek van de dikke darm CT-colon plus Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

CT-scan Colon. (dikke darm) H

CT-scan Colon. (dikke darm) H CT-scan Colon (dikke darm) H Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een CT-onderzoek?... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 5 5 Het onderzoek... 5 6 Na het onderzoek... 6 7 Uitslag... 6 8

Nadere informatie

Dikke darmonderzoek bij kinderen

Dikke darmonderzoek bij kinderen Kindergeneeskunde Röntgenafdeling Radiologie Dikke darmonderzoek bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met de behandelend arts van uw kind, hebt u samen besloten

Nadere informatie

CT-scan Colon. (dikke darm) H

CT-scan Colon. (dikke darm) H CT-scan Colon (dikke darm) H Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Wat is een CT-onderzoek?... 2 3 Voorbereiding... 3 4 Voor het onderzoek... 6 5 Het onderzoek... 6 6 Na het onderzoek... 7 7 Uitslag... 7 8

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND. Dhr./mevr.:...

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND. Dhr./mevr.:... RÖNTGENONDERZOEK VAN DE DIKKE DARM (COLON) FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:... U wordt verwacht op :.. tijd:.. Inleiding Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op de afdeling Radiologie,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm

Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm Röntgenonderzoek bij kinderen: dikke darm In overleg met de behandelend arts van uw kind heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de dikke darm bij uw kind. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling

Nadere informatie

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dikke darmonderzoek. Colon-inloop. Slingeland Ziekenhuis

Radiologie Röntgenafdeling. Patiënteninformatie. Dikke darmonderzoek. Colon-inloop. Slingeland Ziekenhuis Radiologie Röntgenafdeling Dikke darmonderzoek i Patiënteninformatie Colon-inloop Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een röntgenonderzoek van de dikke darm aangevraagd.

Nadere informatie

Dikke darm (colon) onderzoek

Dikke darm (colon) onderzoek Dikke darm (colon) onderzoek Onderzoek van de dikke darm (colon). Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding

Nadere informatie

Defaecografie Onderzoek van de endeldarm

Defaecografie Onderzoek van de endeldarm Defaecografie Onderzoek van de endeldarm Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Doel van het onderzoek... 1 3. Voorbereiding... 1 4. Voor het onderzoek... 2 5. Tijdens het onderzoek... 2 6. Na het onderzoek...

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm

CT-scan van de dikke darm CT-scan van de dikke darm Onderzoek op de afdeling Beeldvorming U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een CT-scan van de dikke darm, een CTcolonografie. In dit informatieblad vindt u alle informatie

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Röntgenonderzoek van de dikke darm 2 Inleiding U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. Uw arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm na incomplete colonoscopie

CT-scan van de dikke darm na incomplete colonoscopie CT-scan van de dikke darm na incomplete colonoscopie Onderzoek op de afdeling Beeldvorming Omdat het darmonderzoek dat u zojuist hebt ondergaan (de colonoscopie) niet voldoende informatie heeft opgeleverd

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm colon-inloop Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. In medische termen noemen we dit onderzoek

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van de dikke darm CT-onderzoek van de dikke darm CT-colon U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het voor een CT-scan van de dikke darm. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek gaat en welke

Nadere informatie

MRI onderzoek van de dunne darm

MRI onderzoek van de dunne darm MRI onderzoek van de dunne darm U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een MRI onderzoek. Er is voor u een afspraak gemaakt op: dag, om uur. U dient zich tien minuten

Nadere informatie

...dag,... om... uur.

...dag,... om... uur. CT-scan enteroclyse U bent door uw huisarts/specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een CT-enteroclyse. Dit betekent dat, met behulp van contrastvloeistof, röntgenfoto's van de dunne darm

Nadere informatie

Colon-inloop (radiologisch onderzoek van de dikke darm)

Colon-inloop (radiologisch onderzoek van de dikke darm) Colon-inloop (radiologisch onderzoek van de dikke darm) Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, O vestiging Tilburg O vestiging

Nadere informatie

CT-onderzoek van de dikke darm

CT-onderzoek van de dikke darm CT-onderzoek van de dikke darm CT-colon U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van het voor een CT-scan van de dikke darm. In deze folder leest u waar, waarom en hoe het onderzoek gaat en welke

Nadere informatie

Afdeling radiologie. Colononderzoek. Bij poliklinische patiënten. Afspraak op. ...dag uur

Afdeling radiologie. Colononderzoek. Bij poliklinische patiënten. Afspraak op. ...dag uur Afdeling radiologie Colononderzoek Bij poliklinische patiënten Afspraak op......dag.......uur Inleiding U bent doorverwezen naar de afdeling radiologie van het Lievensberg ziekenhuis. Datum en tijdstip

Nadere informatie

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE ENDELDARM (DEFAECOGRAM)

RÖNTGENONDERZOEK VAN DE ENDELDARM (DEFAECOGRAM) RÖNTGENONDERZOEK VAN DE ENDELDARM (DEFAECOGRAM) FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr.:.. U wordt verwacht op: tijd uur Dit onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten en vindt plaats op de afdeling Radiologie,

Nadere informatie

Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet

Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet RADIOLOGIE Dunne-darmonderzoek en laxeerdieet ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de endeldarm

Röntgenonderzoek van de endeldarm Röntgenonderzoek van de endeldarm Defeacogram Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het röntgenonderzoek van de endeldarm. U heeft

Nadere informatie

Maag en/of slokdarm onderzoek

Maag en/of slokdarm onderzoek Maag en/of slokdarm onderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 2 5 Tijdens het onderzoek... 2 6 Kinderen... 3 7 Na het onderzoek...

Nadere informatie

Onderzoek naar allergie voor koemelk

Onderzoek naar allergie voor koemelk 1/5 Kindergeneeskunde Onderzoek naar allergie voor koemelk Inleiding Uw kind heeft verschijnselen die kunnen wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u meer over deze allergie en over

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de endeldarm. Defeacogram

Röntgenonderzoek van de endeldarm. Defeacogram Röntgenonderzoek van de endeldarm Defeacogram Inleiding In deze folder leest u meer over het röntgenonderzoek van de endeldarm. U heeft een afspraak voor dit onderzoek op: dag om uur. Het onderzoek vindt

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de slokdarm

Röntgenonderzoek van de slokdarm Röntgenonderzoek van de slokdarm 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de slokdarm (oesophagus) op de afdeling radiologie van het CWZ. Bij het onderzoek worden

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm

Röntgenonderzoek van de dikke darm Radiologie Röntgenonderzoek van de dikke darm colon-inloop Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een röntgenonderzoek van de dikke darm. In medische termen noemen we dit

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-colon) 2 Inleiding In deze folder leest u informatie over het computer tomografisch (CT) onderzoek, dat plaatsvindt op de afdeling Radiologie. Doel van het onderzoek Bij een

Nadere informatie

MRI van de dunne darm

MRI van de dunne darm Radiologie & Nucleaire geneeskunde MRI van de dunne darm Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U meldt zich 50 minuten vóór uw afspraaktijd. In deze

Nadere informatie

CT-Colon. U wordt verwacht op de afdeling radiologie, route 22. Op.dag, datum.

CT-Colon. U wordt verwacht op de afdeling radiologie, route 22. Op.dag, datum. CT-Colon U wordt verwacht op de afdeling radiologie, route 22 Op.dag, datum. Om uur. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de dikke darm (colon). Bij dit onderzoek wordt een contrastmiddel gebruikt. Deze folder informeert u over het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de endeldarm

Röntgenonderzoek van de endeldarm Röntgenonderzoek van de endeldarm Defeacogram Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het röntgenonderzoek van de endeldarm. U heeft

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de endeldarm: defaecografie

Röntgenonderzoek van de endeldarm: defaecografie Röntgenonderzoek van de endeldarm: defaecografie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de endeldarm (defaecografie) op de afdeling Radiologie van het Radboudumc.

Nadere informatie

Rectogram. (röntgenonderzoek van het rectum)

Rectogram. (röntgenonderzoek van het rectum) Rectogram (röntgenonderzoek van het rectum) Rectogram:röntgenonderzoek van het rectum. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm. (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm. (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-colon) 2 CT-scan (Computer Tomografie-scan) Bij een CT-colon wordt de dikke darm gedetailleerd zichtbaar gemaakt met behulp van een röntgentoestel en een computer. Het onderzoek

Nadere informatie

MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm

MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm Medisch beeldvormende technieken MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm Inleiding MRI is een methode om door middel van magnetische velden foto s te maken van het inwendige van de mens. Het

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon)

Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Röntgenonderzoek van de dikke darm (colon) Informatie voor patiënten F0811-4410 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Virtuele coloscopie. Radiologie

Virtuele coloscopie. Radiologie Radiologie Virtuele coloscopie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met de CT-scan.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-colon) 2 Inleiding In deze folder leest u informatie over het computer tomografisch (CT) onderzoek, dat plaatsvindt op de afdeling Radiologie. Doel van het onderzoek Bij een

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Defaecografie. Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek terTER_

Patiënteninformatie. Defaecografie. Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek terTER_ Patiënteninformatie Defaecografie Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit darmonderzoek 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Doel 4 Afspraak 4 Voorbereiding 5 Melden 5 Het

Nadere informatie

CT virtuele coloscopie

CT virtuele coloscopie CT virtuele coloscopie De virtuele coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de dikke darm uitgebreid onderzoekt door middel van CT. Een CT-colografie maakt gebruik van röntgenstralen. De dikke darm

Nadere informatie

CT-Colonografie. Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de Radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk

CT-Colonografie. Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de Radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk CT-Colonografie Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de Radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Waalwijk U meldt zich bij de balie van de radiologieafdeling.

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm. Onderzoek naar lekkage in de darmwand na een operatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm. Onderzoek naar lekkage in de darmwand na een operatie Röntgenonderzoek van de dikke darm Onderzoek naar lekkage in de darmwand na een operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de dikke darm op de afdeling radiologie

Nadere informatie

CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch

CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch CT scan (Computer Tomografi e) van de darmen (CT-coloscopie) Klinisch/poliklinisch Voor het maken van een CT-scan van de darmen (CT-coloscopie) verwachten wij u op dag om uur. CT scan van de darmen 1.

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de dunne darm (met voedingssonde)

MRI-onderzoek van de dunne darm (met voedingssonde) MRI-onderzoek van de dunne darm (met voedingssonde) Voorbereiding met tweemaal 15 gram magnesium sulfaat en 4 tabletten Bisacodyl Waarom deze folder? De arts heeft u doorgestuurd naar de afdeling voor

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen en de blaas (IVP)

Röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen en de blaas (IVP) Infobrochure Röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen en de blaas (IVP) mensen zorgen voor mensen Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de nieren, de urinewegen

Nadere informatie

Virtuele coloscopie. Radiologie. Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie.

Virtuele coloscopie. Radiologie. Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie. Radiologie Virtuele coloscopie Inleiding Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een virtuele coloscopie. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag

Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag Röntgenonderzoek van de slokdarm en maag Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder informeren wij u over het röntgenonderzoek van de slokdarm en maag.

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm

CT-scan van de dikke darm Radiologie Röntgenafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten CT-scan van de dikke darm i Patiënteninformatie CT-colon (CTC) Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een CT-scan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de dunne darm

Patiënteninformatie. Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de dunne darm Patiënteninformatie Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de dunne darm Dunne darm onderzoek (Enteroclyse) Informatie over een radiologisch onderzoek van de

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm 2 U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopieafdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie. Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument

Nadere informatie

Afdeling radiologie. CT-buik poliklinisch. Met darmvoorbereiding. Afspraak op. ...dag uur

Afdeling radiologie. CT-buik poliklinisch. Met darmvoorbereiding. Afspraak op. ...dag uur Afdeling radiologie CT-buik poliklinisch Met darmvoorbereiding Afspraak op...dag........uur Inleiding U bent doorverwezen naar de afdeling radiologie van het Lievensberg ziekenhuis. Datum en tijdstip

Nadere informatie

CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie

CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie CT - onderzoek van de dikke darm virtuele coloscopie Afdeling radiologie Locatie Eindhoven Het CT-onderzoek van de dikke darm vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip:..dag uur Melden: locatie Eindhoven:

Nadere informatie

Maag en/of slokdarm onderzoek

Maag en/of slokdarm onderzoek Maag en/of slokdarm onderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 1 4 Voor het onderzoek... 2 5 Tijdens het onderzoek... 2 6 Kinderen... 3 7 Na het onderzoek...

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon

Onderzoek van de dikke darm. CT-colon Onderzoek van de dikke darm CT-colon Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

Radiologie. CT-onderzoek dikke darm

Radiologie. CT-onderzoek dikke darm Radiologie CT-onderzoek dikke darm Inhoudsopgave CT-onderzoek...4 Werking multislice CT-scan...5 CT-onderzoek dikke darm...5 Het dieet...7 Het contrastmiddel... 10 Voorbereidingsschema in het kort...

Nadere informatie

CT-scan van de buik buik, pancreas, alvleesklier, lever, milt. Medische Beeldvorming

CT-scan van de buik buik, pancreas, alvleesklier, lever, milt. Medische Beeldvorming 00 CT-scan van de buik buik, pancreas, alvleesklier, lever, milt Medische Beeldvorming U krijgt binnenkort een CT-scan van uw buikorganen. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van

Nadere informatie

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek Patiënteninformatie CT-onderzoek Virtuele coloscopie Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek 1234567890-terTER_ CT-onderzoek Informatie over

Nadere informatie

hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?

hoe bereidt u zich voor op het onderzoek? hoe bereidt u zich voor op het onderzoek? Richtlijnen voor patiënten: met diabetes mellitus (insuline) die voor het onderzoek een laxeerschema volgen en nuchter moeten zijn Waarom deze folder? Deze folder

Nadere informatie

CT-onderzoek van de darmen

CT-onderzoek van de darmen CT-onderzoek van de darmen CT colonografie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een CT onderzoek van de darmen. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt

Nadere informatie

PET/CT PET/CT. PET/CT is een combinatie van twee onderzoeken.

PET/CT PET/CT. PET/CT is een combinatie van twee onderzoeken. Binnenkort komt u naar het Medisch Centrum Leeuwarden voor een PET/CT onderzoek op de afdeling nucleaire geneeskunde. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom de PET/CT scan gedaan wordt. In deze

Nadere informatie

CT-Colon (Virtuele coloscopie)

CT-Colon (Virtuele coloscopie) CT-Colon (Virtuele coloscopie) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Belangrijke zaken die u moet weten 1 Medicijnen 1 Diabetes 2 Laxeermiddelen 2 Voorbereiding 2 Hoe verloopt het onderzoek?

Nadere informatie

SLOKDARMFOTO S 17746

SLOKDARMFOTO S 17746 SLOKDARMFOTO S 17746 Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar voor uw eerste

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm met waterig contrast

Röntgenonderzoek van de dikke darm met waterig contrast Röntgenonderzoek van de dikke darm met waterig contrast In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de dikke darm. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie

Nadere informatie

CT-onderzoek van de buik met of zonder barium contrastmiddel

CT-onderzoek van de buik met of zonder barium contrastmiddel CT-onderzoek van de buik met of zonder barium contrastmiddel Afdeling radiologie De CT-scan van de buik vindt plaats op:.. dag.. Tijdstip:. uur S.v.p. aankruisen wat van toepassing is: O O U krijgt een

Nadere informatie

CT-Colonografie, tijdens opname

CT-Colonografie, tijdens opname CT-Colonografie, tijdens opname Afspraak Datum: Tijd: Tilburg Waalwijk U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis. U meldt zich bij de balie van de radiologieafdeling.

Nadere informatie

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit radiologische onderzoek

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit radiologische onderzoek Patiënteninformatie CT-onderzoek virtuele coloscopie Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij dit radiologische onderzoek 1234567890-terTER_ CT-onderzoek virtuele coloscopie Informatie

Nadere informatie

CT-enterografie (CT-scan van de dunne darm)

CT-enterografie (CT-scan van de dunne darm) U heeft zojuist gehoord dat er van u een CT-enterografie zal worden gemaakt. In deze folder wordt uitgelegd wat een CT-enterografie is en hoe de gang van zaken is van het onderzoek.. In verband met de

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van de slokdarm. Het is ook mogelijk dat uw maag tegelijkertijd wordt onderzocht. Wanneer dit zo is heeft de arts

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag

Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag Röntgenonderzoek van de slokdarm en de maag Informatie voor patiënten F0831-4410 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

MRI scan van de dunne darm (met voedingssonde)

MRI scan van de dunne darm (met voedingssonde) MRI scan van de dunne darm (met voedingssonde) afdeling radiologie Waarom deze folder? De arts heeft u doorgestuurd naar de afdeling radiologie voor een MRI (Magnetic Resonance Imaging) scan. In deze folder

Nadere informatie

Coloninloop. Info voor ouders of verzorgers

Coloninloop. Info voor ouders of verzorgers Coloninloop Info voor ouders of verzorgers Binnenkort moet uw kind een coloninloop oftewel een röntgenonderzoek van de dikke darm ondergaan. Voor dit onderzoek wordt uw kind in ons ziekenhuis opgenomen.

Nadere informatie