Ondernemen. vernieuwde LVZ-magazine. Het. Interview. Dossier. Lid in de kijker. Carina Van Cauter (Open Vld) Alles over e-commerce.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemen. vernieuwde LVZ-magazine. Het. Interview. Dossier. Lid in de kijker. Carina Van Cauter (Open Vld) Alles over e-commerce."

Transcriptie

1 Vrij Ondernemen Het vernieuwde LVZ-magazine Dossier Interview Lid in de kijker Jaargang 68 - april/mei/juni 2014 LVZ-magazine - Afgiftekantoor Gent X Alles over e-commerce Carina Van Cauter (Open Vld) Ondernemen met Frankrijk

2 LVZ magazine - Afgiftekantoor: Gent X LVZ magazine - Afgiftekantoor: Gent X LVZ magazine - Afgiftekantoor: Gent X Adverteer nu LVZ pakt de crisis aan! in Vrij Ondernemen (Oplage ex., met de post bedeeld aan zelfstandigen en ondernemers) Vrij Ondernemen Vrij Ondernemen Vrij Ondernemen WiN het boek van Anita Stevens Jaargang 67 - juli/aug./sept YoUNes BAKT MAsTeLLeN MeT een MiCroKreDieT Interview met Younes Benzaza, uitbater van Mastelle en co WAT DOET UW SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS VOOR U? Dossier Rechten en Plichten Jaargang 67 - okt./nov./dec Hoe ZiT DAT MeT UW PeNsioeN? Alexander De Croo nodigt uit LANGER WERKEN IN DE PRAKTIJK Liliane Ryckaert (72), zaakvoerder Carrefour Market SOCIALE MEDIA Voor ondernemers Jaargang 68 - jan./febr./ma De LieFDe Voor een AMBACHT Dag van de Ambachten, zondag 23 maart LANGER EN ANDERS WERKEN Interview met loopbaancoach Anita Stevens 10 PUNTEN- PROGRAMMA LVZ VOOR 25 MEI - 20 % op alle advertenties Voorbeeld: volle pagina vierkleur t.w.v. e voor slechts e 2.000* - 50 % op alle advertenties als lid van LVZ! Voorbeeld: halve pagina vierkleur t.w.v. e voor slechts e 800* * Alle prijzen exclusief BTW en onder voorbehoud van aanlevering van drukklare foutloze Hires PDF Contacteer ons: LVZ - Livornostraat Brussel fax info@lvz.be

3 Voorwoord 3 In dit nummer Wij zorgen voor nieuwe jobs Zoals u merkt heeft uw magazine Vrij Ondernemen een nieuwe look gekregen. We hopen dat het u bevalt en dat de reportages, interviews en nieuws over de wereld van de zelfstandigen en ondernemers u in de nieuwe stijlvolle lay-out nog meer zullen aanspreken en boeien. LVZ en LVZ-Vormingsdienst blijven ondertussen op de bres staan in de verdediging van de belangen van alle zelfstandige ondernemers. Dat is nodig, dat weet u zelf beter dan wie ook. Luc Soens, directeur Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Voor LVZ is het duidelijk: onze ondernemers en zelfstandigen verdienen meer respect. 4 Online shoppen 10 Carina Van Cauter: Deze federale regering deed wel veel voor zelfstandigen en ondernemers. 14 Hoe 45-plussers langer aan de slag houden? 18 Lid in de kijker: Jos Helewaut 22 Menen modieus 23 Dag van de ambachten 25 Ontslag voortaan te verantwoorden Colofon V.U.: Roni De Waele, Livornostraat 25, 1050 Brussel T: , F: , info@lvz.be, Abonnement: 110 euro per jaar, lidgeld LVZ inbegrepen, storten op rek. nr van LVZ. KBC IBAN BE , BIC KREDBEBB Oplage: ex. 23 Voor het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen is het duidelijk: onze ondernemers en zelfstandigen verdienen meer respect. Van de politieke wereld verwachten we dan ook dat ze na 25 mei een aantal dringende maatregelen neemt om het ondernemersklimaat te verbeteren. Want dat is wat een overheid moet doen, of het nu een gemeentelijke, een regionale, een federale of een Europese is: zorgen dat het voor ondernemers gemakkelijker en eenvoudiger wordt om hun bedrijf uit te bouwen, hun activiteit te ontplooien en werkgelegenheid én welvaart te creeëren. De kortste weg naar welvaart is nog altijd het scheppen van nieuwe arbeidsplaatsen. Het zijn onze kmo s, onze zelfstandigen en onze bedrijven die daarvoor zorgen, en niemand anders. Daarom is er een loonlastenverlaging van minstens 3 miljard euro nodig. Dankzij de liberalen in de federale regering is daar voor de komende jaren reeds 3 x 450 miljoen voor uitgetrokken. Dat is niet voldoende. De politici weten wat hen te doen staat.

4 4 Dossier e-commerce Online shoppen E-commerce zit in de lift. Ook u hebt ongetwijfeld al eens een product via het internet gekocht. Volgens BeCommerce, de vereniging van online handelaars, beleefden we in 2013 zelfs een recordjaar en hebben we de achterstand op de buurlanden ingehaald. Toch liggen er nog steeds heel wat kansen voor het grijpen om de sector in België verder uit te bouwen. Wij staken ons licht op bij the AIM, een gespecialiseerd online marketing bedrijf dat ondernemers bijstaat in de uitbouw van hun online plannen. We gingen ook langs bij Euro Joe in Moorslede. Dankzij een goed werkende webshop verkopen Nicky en Joe hondenmateriaal over de hele wereld. Kan e-commerce uw omzet verhogen? 10 vragen voor het opstarten van een webshop 1. Bart Verhoeven, Business Is dit het moment om met e-commerce te starten? Development Manager bij the AIM: Ecommerce is in ons land aan een opmars bezig. Enkele feiten en tendensen om dat te bewijzen: 52% van de surfende Belgen kocht vorig jaar online. Gemiddeld spendeerden ze daarbij voor gemiddeld 187 euro per maand. Een op acht Belgische bedrijven heeft een webshop. 65 % van de producten die we online zoeken zijn enkel beschikbaar in een buitenlandse webshop. 1,6 miljard euro ging in 2013 naar buitenlandse webshops. We laten dus nog heel wat kansen liggen. Uit cijfers blijkt dat kmo s die aan e-commerce doen viermaal sneller groeien. 2. fysieke winkel? Welke voordelen biedt een webshop tegenover een Annelies Pandelaers, marketeer bij the AIM: Naast een (eventuele) fysieke winkel, biedt een webshop de mogelijkheid gemakkelijk nieuwe klanten te werven. U bent immers niet gebonden aan een bepaalde locatie en eigenlijk kan de hele wereld uw doelgroep zijn. Een webshop kan 24 uur per dag open zijn, 7 dagen in de week. Uw klanten kunnen dus dag en nacht het productaanbod bekijken, verleid worden tot een aankoop en bestellingen plaatsen. Verhoeven: E-commerce is meer dan webverkoop: de consument gebruikt webshops ook vaak voor research. De link leggen tussen de kanalen is dus cruciaal. Welke producten of diensten kan ik online verko- 3. pen? Verhoeven: Eigenlijk kan je alle artikelen aanbieden die niet te zwaar of te heet zijn en uiteraard ook geen levende dieren, explosieven of drugs (lacht). Modeartikelen worden het meest online gekocht. Daarna komen tickets, overnachtingen en boeken. Pandelaers: Stel jezelf vooraf de juiste vragen in verband met het transport. Soms zijn producten te groot of te zwaar om te verzenden. Hoe zal je als fietshandelaar bijvoorbeeld fietsen verzenden? Ga op zoek naar de juiste partner of pakjesdienst, of werk met afhaalpunten. Niet elke handelaar zal via e-commerce zijn doelstellingen kunnen behalen. In dat geval zijn er misschien wel alternatieven via e-marketing.

5 Dossier e-commerce 5 4. Verhoeven: Een webshop Kost het opstarten van een webshop veel tijd? zonder voorraadbeheer start je makkelijker en goedkoper dan een shop die in verbinding moet staan met een database. Een handelaar die zo n producten in zijn aanbod heeft zitten, zal die niet in een paar kliks op internet kunnen gooien. Een webshop vraagt een aangename presentatie met aantrekkelijke foto s, veel informatie en als het kan zelfs filmpjes. Denk vooraf goed na over de koppeling met de eigen database of die van een leverancier. Investeer je op dat vlak in een automatische koppeling of werk je manueel? Een webshop zal sowieso het nodige dagelijkse beheer vragen. 5. Verhoeven: Wij hameren op Hoe promoot ik mijn webshop? een sterk internet marketing plan. Het volstaat niet om zomaar een webshop online te plaatsen. De shops die een beroep doen op online advertising verkopen het best. Met toepassingen als Google Adwords, marketing, integratie met social media of online video kan je consumenten naar je website halen. Pandelaers: Naast verschillende Google-technieken, blijven ook online reviews het goed doen. Geef klanten dus de mogelijkheid een recensie te schrijven over het product of de dienst. Andere klanten lezen dat, het biedt vertrouwen en vaak geeft het zelfs de doorslag. 6. Hoe kan ik met mijn webshop scoren op Google? Pandelaers: Voor veel mensen zijn zoekmotoren de toegangspoort tot het internet. Technisch komt het er daarom op aan je webshop indexeerbaar te maken. Maar om bovenaan te verschijnen in de zoekresultaten van Google kan u met de juiste trefwoorden gebruik maken van de Google AdWords. Vrij nieuw zijn de Product Listing Ads die foto s van producten en prijzen doen verschijnen bij het zoeken naar bepaalde Annelies Pandelaers en Bart Verhoeven: Het volstaat niet om zomaar een webshop online te plaatsen.

6 6 Dossier e-commerce kwaliteitsgarantie voor hun klanten. Het bekendste label in ons land is dat van BeCommerce. De voorwaarden zijn streng, maar die inspanningen leveren voordelen op. Het is een indicatie voor een potentiele klant: hier kan ik mijn portefeuille bovenhalen, veilig betalen en zeker zijn dat mijn bestelling goed zal aankomen. Ook via een dienst na verkoop en het duidelijk aangeven van contactgegevens bouw je vertrouwen op. trefwoorden. Zo kunnen mogelijke consumenten nog sneller in je webshop terecht komen. Welke informatie kan een webshop me opleveren? 7. Verhoeven: Via Google Analytics kom je heel wat te weten. De statistieken tonen hoe mensen je webshop zijn binnengekomen, hoe ze je gevonden hebben, op welke pagina s en producten ze geklikt hebben, hoelang ze in je webshop doorgebracht hebben. Zeker in de beginperiode is die constante feedback een waardevol instrument. Zo kan je opsporen waar het fout loopt in het aankoopproces. Verander dan de boodschap of verplaats een knop voor een vlotter verloop. Meten is weten. Pandelaers: Een persoon die de webshop verlaat, kan je via remarketing nog een boodschap nasturen. Zo gebeurt het dat je op andere websites of social media-kanalen advertenties ziet met net dat paar schoenen waar je eerder al op klikte. 8. Aan welke wettelijke vereisten moet ik voldoen? Verhoeven: Informeer je voldoende over de wettelijke vereisten bij de opstart van een webshop. Slecht beheerde webshops hebben bijvoorbeeld geen wettelijke algemene voorwaarden, geen verzakingsrecht of geen aangepast btw-tarief voor verkoop in het buitenland wat kan leiden tot frauduleuze praktijken. Misbruiken kunnen strenge boetes met zich meebrengen. Pandelaers: Belangrijk is dat het verzakingsrecht wordt gerespecteerd. Vanaf het moment dat de klant het product ontvangt, mag hij dat zonder opgave van reden terugsturen. Het wettelijk minimum is 14 kalenderdagen, maar sommige webshops bieden langere termijnen aan. De Europese wetgeving is recent aangepast. Het is dus belangrijk om het juridische luik goed op te volgen of u te laten bijstaan. 9. Pandelaers: Vertrouwen en Hoe bouw je online vertrouwen op met de klant? zekerheid zijn belangrijke waarden voor online consumenten. Sites die beantwoorden aan de wettelijke vereisten en voldoen aan voorwaarden inzake gebruiksgemak en veiligheid kunnen via verschillende instanties een kwaliteitslabel aanvragen. Door dit zichtbaar te maken op de webshop wordt het een Welke evoluties mag ik als webshop-hou- 10. der niet missen? Pandelaers: Vandaag moet een webshop mobile responsive zijn. Dat betekent dat de site zich aanpast aan elk formaat. Je online winkel moet er op elk toestel immers goed uitzien. In België heeft nu al 39% een smartphone of tablet. Tabletgebruikers besteden 21% meer dan andere surfers. Gebruiksgemak wordt uw klantvriendelijkheid. Webshops waarbij je als consument vanuit je zetel kan winkelen, zullen daarvan profiteren. Volgens Ogone, dat in ons land de betalingen regelt voor 85% van alle webshops, vertegenwoordigen betalingen via smartphone en tablet zo n 13,5% van alle betalingen. Verhoeven: Vaak surfen consumenten via hun tablet of smartphone, vinden ze zo een product maar moeten ze nog overschakelen naar een desktop om te kunnen betalen. Voor velen is dat een brug te ver. Nieuwe applicaties die het online betalen vergemakkelijken, zitten er aan te komen. Zo zal je bijvoorbeeld een artikel kunnen scannen met je smartphone en door het geven van een pincode betalen zonder kaartlezer. Webshops moeten meteen kunnen inspelen op die nieuwigheden. Meer informatie:

7 Dossier e-commerce 7 Euro Joe haalt internationale successen met webshop Een webshop die de omzet van je onderneming de hoogte induwt? Welke handelaar droomt er niet van? Euro Joe uit Moorslede verkoopt materiaal voor honden en de hondensport, en heeft ook een kledinglijn. In hoofdzaak richt het zich op e-commerce. Zo haalde het bedrijf van Nicky en Joe mooie resultaten met zijn webshop. Die brengt hun producten overal ter wereld. Joe en Nicky halen online bezoekers per maand.

8 8 Dossier e-commerce Zaakvoerder Joe We groeiden de voorbije jaren met 32 en 18 procent en verkopen bijna 95 procent van onze producten in het buitenland Voor we langsgaan bij Euro Joe in het West-Vlaamse Moorslede surfen we al eens naar hun webshop. Op valt ons meteen het uitgebreide aanbod op. We kunnen doorklikken naar voedingssupplementen, outdoor kledij, bijtpakken en kussens, arm- en beenstukken, enz. Bovenaan kunnen we de website in maar liefst vier talen laten vertalen en uiteraard vinden we in de rechterhoek het welbekende winkelmandje. Wij hebben geen hond, dus dat blijft nog even leeg. Maar natuurlijk zijn we benieuwd naar wie zijn inkopen wel doet via deze webshop. Nicky Van Gele: We tellen gemiddeld zo n online bezoekers per maand. Dat blijkt uit de statistieken die we meten via Google Analytics. In drie jaar tijd is dat aantal vertienvoudigd. Nicky leidt Euro Joe samen met haar man Bertrand Vindevoghel, beter bekend als Joe. Hier in Moorslede, tussen Ieper en Roeselare, worden de producten gemaakt en is er ook een fysieke winkel. Al is die eerder beperkt, toch zijn er winkelkarretjes ter beschikking. Op het domein is ook plaats voor een hondenpension. 34 jaar geleden begon ik vanuit mijn hobby deze zaak, zegt Joe. Eerst lag de nadruk op hondentraining en verkoop. Na verloop van tijd werd het produceren en verdelen van hondenmateriaal en kleding onze core business. In dat verhaal is een belangrijke rol weggelegd voor onze webshop. Zoeken naar de juiste formule Joe: 17 jaar geleden ging onze eerste webshop online. Rond die tijd, tijdens de opkomst van het internet, waren we in Amerika. Daar zagen we de kansen en mogelijkheden. We zijn als bedrijf altijd vooruitstrevend geweest en met die webshop behoorden we tot de pioniers in onze branche. De eerste pogingen van Euro Joe in de e-commerce kenden echter niet het gewenste succes. Onze eerste webshop hebben we zelf opgezet. Helaas scoorde die niet voldoende bij Google. Om echt gevonden te worden en dus te verkopen, hadden we hulp van buitenaf nodig. We wilden onze producten niet meer op pagina 10 van de zoekresultaten zien verschijnen, wel helemaal bovenaan de lijst. Om te slagen in die doelstelling contacteerden Nicky en Joe een tiental IT-bedrijven. Drie jaar geleden zijn we met de webshop begonnen die nu online staat, zegt Nicky. Het was een investering en in het begin ook een leerschool. Maar nu plukken we de vruchten van die inspanningen. Euro Joe haalt nu wel de beoogde resultaten bij zoekacties op het internet. Dat vertaalt zich ook in de

9 Dossier e-commerce 9 verkoopcijfers. Joe: Twee jaar geleden kende ons bedrijf een groei van 32%, dit jaar stijgen we met 18%. Dat is voor een groot deel te danken aan onze webshop. Bestellingen uit de hele wereld 90 tot 95% van onze verkochte producten gaat naar het buitenland, zegt Joe. Onze webshop is dus van groot belang voor onze werking. In Europa scoren we het best, maar we verkopen ook in bijvoorbeeld China, Amerika of Australië. Onze naam staat hoog aangeschreven in de hondensport. Wij staan voor kwaliteit en doen zaken met onder meer Belgische, Britse, Oostenrijke, Amerikaanse en Australische leger- en politiediensten. Talen zijn belangrijk in zo n internationale business. De webshop van Euro Joe is te lezen in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en binnenkort zelfs in het Spaans. Wie bij Euro Joe binnen Europa een bestelling plaatst van meer dan 100 euro, betaalt geen verzendingskosten. Buiten Europa bekijken we de verzendkosten met de koper in kwestie, zegt Nicky. Een bestelling verzenden naar iemand uit Indonesië bijvoorbeeld, kost 300 euro aan verzendingskosten. De hoge transportkosten zijn vaak ook het gevolg van de omvang en het gewicht van onze producten. Mijn mailbox loopt elke dag vol met vragen van consumenten over onze producten of de verzendkosten. Snel gevonden, vlot bestellen Wat zijn voor Nicky en Joe belangrijke aandachtspunten bij de uitbouw van een webshop? Zoekmachineoptimalisatie is een noodzaak, zegt Nicky. Bezoekers moeten je vlot kunnen vinden op het internet. Wie zoekt op trefwoorden als hondensportmateriaal, leibanden, bijtpakken, voedingssupplementen of outdoorkleding, zal ons zeker vinden. Verder zijn we bijzonder actief op sociale media zoals Facebook. Ook daar bereiken we heel wat mensen. De consument naar je webshop halen is een ding, hem daar houden een ander. Een webshop moet vooral gebruiksvriendelijk zijn, weet Nicky. Men moet snel en makkelijk een bestelling kunnen plaatsen. Betalen via Paypall is bijvoorbeeld heel handig. Veel mensen betalen echter nog via overschrijving. Daar heb je als verkoper nog wat werk mee. Je moet die mensen vaak nog eens een herinnering tot betaling sturen. Bij Paypall gaat het snel: klik, klik en het is betaald. Voor ons is dat ideaal. Je moet het ijzer smeden terwijl het heet is. Toekomst Nicky en Joe kunnen zich een leven zonder webshop niet meer inbeelden. Met ons doelpubliek was een webshop een absolute noodzaak. We zitten hier op de boerenbuiten, mensen kunnen langskomen als ze dat willen. Maar een buitenlander kan het eigenlijk weinig schelen van waar we precies opereren. Die wil kwaliteit en een vlotte levering. In juli krijgt de shop een opknapbeurt. Nicky: Onze webshop moet klaar zijn voor nieuwe evoluties. Mensen gebruiken steeds vaker tablets of smartphones. Onze shop moet zich nog beter aanpassen aan die mobiele apparaten. Ook het online betalen zal nog makkelijk worden. Als die nieuwe technieken beschikbaar zijn, moeten we die meteen kunnen aanbieden. We leven in een internetwereld, besluit Joe. Mensen willen iets nieuws graag snel uittesten. Achterop hinken is voor ons geen optie. We zijn niet bang om dingen te proberen en te veranderen. We willen meteen mee zijn. De webshop van Euro Joe is te vinden via Maar u kan ook ter plaatse een kijkje gaan nemen tijdens de opendeurdagen op 2, 3 en 4 mei telkens van 10u tot 18u. Adres: Kleine Ravestraat 3, 8890 Moorslede Wist u dat? Steeds meer Belgen kopen online. Driekwart van de internetgebruikers zegt dat ze al iets kochten via het web, in totaal gaat het om 6 Belgen op 10. Vooral de oudere leeftijdscategorieën, boven de 44 jaar, en de hogere inkomensklasse, hebben de voorbije twee jaar de weg gevonden naar e-commerce. Een op vijf Belgen die via het internet aankopen doen, doet dat minstens één keer per maand. Ze geven daarbij gemiddeld 170 euro per maand uit. Op jaarbasis is dat euro, dertig procent meer dan twee jaar geleden. Belgen kopen nu vooral kleding en schoenen online. Hotels, reizen en boeken blijven populair. Ook schoonheidsproducten zitten in de lift. Digitale muziek en cd s verliezen dan weer terrein. Voeding is de populairste aankoop die het meest regelmatig terugkomt. Voor het eerst noemen online consumenten de prijs als belangrijkste reden om via het internet te kopen. Tijdwinst en gemak blijven belangrijk, maar de prijs is nu de hoofdreden geworden. Het vertrouwen in webwinkels is in het algemeen ook gestegen. Bijna 9 op 10 zegt ook in de nabije toekomst online te zullen winkelen. (bron: Comeos)

10 Deze federale regering deed wel veel voor zelfstandigen en ondernemers

11 Interview 11 Carina Van Cauter (Open Vld) verdedigt economische realisaties Voor sommigen is het natuurlijk nooit goed en nooit genoeg, maar de uittredende federale regering heeft wel degelijk veel gedaan voor de zelfstandigen en de ondernemers. Aan het woord is Carina Van Cauter, door De Standaard verkozen tot beste parlementslid en op 25 mei opnieuw kandidaat voor Open Vld op de 2de plaats van de Oost-Vlaamse lijst voor de Kamer. Niet alleen zijn de jarenlange discriminaties rond het minimumpensioen en de kinderbijslag opgelost in het voordeel van de zelfstandigen. Ook voor de ondernemers en de bedrijven in het algemeen zijn heel wat maatregelen genomen om de concurrentiekracht en de gezondheid van onze economie te verhogen. Carina Van Cauter is één van de justitiespecialisten van Open Vld. Maar ook het bedrijfsleven en het lot van de zelfstandigen liggen haar nauw aan het hart. Op vraag van het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen (LVZ) somt ze de verwezenlijkingen van Di Rupo I op voor de zelfstandigen en ondernemers in dit land. Tot spijt van wie het benijdt, maar zoals steeds hebben de liberale ministers in deze federale regering opnieuw het verschil gemaakt. Laat mij beginnen met enkele maatregelen die alle ondernemers en de hele economie ten goede komen, zegt Van Cauter. De index werd hervormd om beter aan te sluiten op het werkelijk koopgedrag van de consument. Op kruissnelheid moet dat een gunstig effect van 0,4 procent opleveren op de loonkostenhandicap. De loonstop voor in de privésector is de grootste loonmatiging sedert Ook dit moet de loonkostenhandicap met 0,9 procent verlagen. Sedert april 2013 is een lineaire lastenverlaging voor alle ondernemingen in voege, die in 2014 op kruissnelheid 373 miljoen euro zuurstof aan de economie zal geven. Het gaat om een versterking van de forfaitaire RSZ-korting voor alle 3 miljoen werknemers in de privésector van 400 euro per kwartaal tot 455 euro sedert 1 januari. Daar komt nog 80 miljoen euro bij voor de compensatie van de afschaffing van de carensdag. Alles samen (index, loonstop en lastenverlaging) mag je hiermee rekenen op 2,4 miljard euro aan extra zuurstof voor de bedrijven. Daarnaast komt een extra relancepakket van 2 miljard euro voor de periode , gaat Carina Van Cauter door. Daarin zit de verlaging van de btw op elektriciteit die voor een indexvertraging zal zorgen en de loonkostenhandicap 0,41 procent zal verbeteren. Daarnaast zal er geen btw meer betaald moeten worden op de federale bijdragen voor gas en elektriciteit. In 2015, 2017 en 2019 volgen dan nog drie schijven van 450 miljoen euro voor de ondernemingen: 1/3 voor de lage lonen, 1/3 voor een forfait op alle lonen en 1/3 op nacht- en ploegenarbeid. Tenslotte zijn er nog drie schijven van 50 miljoen euro voorzien om het nettoloon van de werknemers te verhogen via de werkbonus. Eerste vijf aanwervingen goedkoper Zijn er ook maatregelen voor beginnende ondernemers die personeel willen tewerkstellen? Uiteraard. Sedert oktober 2012 geldt een verhoogde korting op de sociale bijdragen voor de eerste drie aanwervingen. Sedert 1 januari dit jaar is dit uitgebreid naar de vierde en vijfde aanwerving. Heel wat zelfstandigen en kleine ondernemers zijn hier niet van op de hoogte, maar voor 2014 gaat dit om 138 miljoen lastenverlaging voor de kmo s. Op die manier wordt ondernemen aangemoedigd door de aanwerving van werknemers in de eerste jaren fors goedkoper te maken. Daarnaast is op alle werknemers een structurele RSZ-korting van 445 euro per kwartaal van toepassing. Voor de lage lonen en de hoge lonen geldt een extra- RSZ-korting, die nu ook gekoppeld is aan de index. Dat maakt arbeid goedkoper voor kmo-bedrijven in de horeca, bouw, handel, enz. Bovendien worden investerende kmo s vanaf 2014 financieel extra ondersteund met een investeringsaftrek, gaat Carina Van Cauter door. Dit is een fiscaal voordeel waarbij de kmo eenmalig maximum 4 procent van de aanschaffings- of be-

12 12 Interview leggingswaarde mag aftrekken van de belastbare winst, bovenop de bestaande verhoogde investeringsaftrek. Deze investeringsaftrek kan wel niet samen toegepast worden met de notionele interestaftrek. De investerende kmo moet dus een keuze maken tussen beide fiscale voordelen. Daarnaast moeten kmo s 1 % van de bedrijfsvoorheffing van hun werknemers niet doorstorten naar de fiscus, dit is dus een directe lastenverlaging op de loonkost. Carina Van Cauter Zoals steeds hebben de liberale ministers in deze federale regering opnieuw het verschil gemaakt. Tenslotte wordt ook meer ingezet op jongeren en op 54-plussers. Er zijn instapstages voorzien voor laaggeschoolde jongeren. En tot 30 jaar kunnen laaggeschoolde jongeren gedurende drie jaar genieten van 500 euro RVA-activering en 500 euro RSZ-korting. Dit komt neer op een nettoloon dat gelijk is aan het brutoloon. Voor oudere werknemers is een korting voorzien van 400 euro per kwartaal voor 54-plussers tot 800 euro voor 65-plussers, tot een loongrens van euro per maand. Minimum gezinspensioen 71 % gestegen Op sociaal vlak mag deze regering toch ook uitpakken met de historische gelijkschakeling van het minimum gezinspensioen? Carina Van Cauter: Dit is werkelijk een zeer belangrijke symbolische verwezenlijking door pensioenminister Alexander De Croo en minister van middenstand Sabine Laruelle. Eindelijk krijgt een zelfstandigengezin een gelijk minimumpensioen als een werknemer. Bij een volledige loopbaan gaat het nu om 1.403,73 euro. Op tien jaar tijd is een stijging met liefst 71 procent! Een alleenstaande zelfstandige krijgt nu 1.060,94 euro, daar hebben we nog iets in te halen. Tegelijk is deze regering erin geslaagd de kinderbijslag voor zelfstandigen volledig gelijk te schakelen. Het eerste kind krijgt nu eveneens 90 euro, en op 1 juli worden de kinderbijslagen overgeheveld naar de gemeenschappen. Ook zelfstandige moeders kregen iets extra: een verhoging van 260 euro van hun uitkeringen tijdens het zwangerschapsverlof. Daarnaast werden verbeteringen aangebracht aan de faillissementsverzekering. De zelfstandige in faling krijgt meer tijd om de aanvraag in te dienen, hij kan er meer dan één keer een beroep op doen en de verzekering is uitgebreid naar overmacht (brand, natuurramp, vernieling van de werkplaats door derden, beroepsallergie). Ook is de bescherming van de hoofdverblijfplaats van de zelfstandige uitgebreid naar zelfstandigen in bijberoep en naar zelfstandigen die nog actief zijn na hun pensioen. Zuurstof voor horeca in nood Deze regering besefte ook dat bepaalde sectoren nog extra moesten gesteund worden. Ik denk aan de horeca, maar ook aan de bouwsector. Daarom zijn er in de horeca en de bouw nu 180 goedkopere overuren per jaar, voor horecazaken die met de elektronische kassa werken en voor bouwbedrijven met werfregistratie. Alle andere sectoren behouden hun 130 goedkopere overuren. Maar er is ook een alomvattender horecaplan, benadrukt Carina Van Cauter. Hotels, restaurants en cafés hebben nu een soepeler systeem van gelegenheidsarbeid en sedert 1 januari een RSZkorting op hun vast personeel. Samen met de goedkopere overuren gaat het om een pakket maatregelen van 84 miljoen euro of een daling met 12 procent van de sociale bijdragen in die sector. En ook de horeca kan bovenop genieten van de indexering van de lageloongrens, de goedkope aanwerving van de eerste vijf werknemers en de investeringsaftrek. Ook voor andere zelfstandige beroepen zijn er verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een nieuwe vastgoedmakelaarswet die makelaars en consumenten beter beschermt. Er is een eigen deonthologische code voor psychologen, een wettelijke erkenning van de diergeneeskundige rechtspersoon en een beperkte beroepsaansprakelijkheid voor landmeterexperten. Allemaal goed en wel, maar het bedrijfsleven was helemaal niet tevreden met de beslissing om de liquidatiebonus vanaf 1 oktober 2014 op te trekken van 10 naar 25 procent. Ik ben blij dat u deze opmerking maakt. Dit laat me toe om duidelijk te maken dat in ruil voor deze verhoging van de roerende voorheffing bij de vereffening van een vennootschap twee zeer ondernemingsvriendelijke maatregelen genomen werden die niet genoeg benadrukt kunnen worden. Ten eerste kunnen reserves die werden opgebouwd voor 31 maart 2013 omgezet worden in kapitaal aan een tarief van slechts 10 procent roerende voorheffing. Na een periode van vijf jaar voor kmo s en van negen jaar voor andere ondernemingen kan dit kapitaal uitgekeerd worden aan een 0-tarief, in plaats dat het als dividend van deze reserves belast wordt tegen het normale tarief van 25 procent. Ten tweede worden dividenden uit nieuw kapitaal in kmo s slechts de eerste twee jaar belast aan het huidige tarief van 25 procent roerende voorheffing. Vanaf het derde jaar is dit tarief 20 procent en vanaf het vierde jaar zakt het tot 15 procent, ofwel het tarief van voor deze regering.

13 Laat gezinswoning onbeslagbaar verklaren Heel wat zelfstandigen zijn vaak te weinig op de hoogte van een aantal maatregelen of wetten die hen een bijkomende bescherming of zekerheid geven. Een typisch voorbeeld is de mogelijkheid om de gezinswoning onbeslagbaar te laten verklaren tegen schulden, zegt Carina Van Cauter. Carina Van Cauter Als hun gezinswoning in beslag wordt genomen, staan ze soms letterlijk op straat. Het is al sedert midden 2007 mogelijk voor een zelfstandige, vrije beroeper of zaakvoerder van een vennootschap om de gezinswoning onbeslagbaar te laten verklaren via een notariële akte. Rechtspersonen als een nv (naamloze vennootschap) of bvba (besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid) kunnen al rekenen op een zekere beperking van de aansprakelijkheid. Eenmanszaken of zelfstandigen die niet onder een dergelijke vennootschapsvorm vallen, genieten die bescherming niet. Zij lopen het gevaar dat hun eigen vermogen wordt aangesproken als ze schulden hebben. Als hun gezinswoning in beslag wordt genomen, staan ze soms letterlijk op straat. Daarom is er een wettelijke regeling waarbij de zelfstandige via een voor de notaris afgelegde verklaring de gezinswoning kan beschermen tegen ontslag. Maar in de praktijk wordt heel weinig gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid. Men kan deze mogelijkheid ook niet verplicht maken. Sommige zelfstandigen bijvoorbeeld kiezen ervoor om hun gezinswoning als waarborg te gebruiken voor een krediet. Onlangs nog is de bescherming van de hoofdverblijfplaats of gezinswoning nog uitgebreid, tot de zelfstandigen in bijberoep, en tot de zelfstandigen die actief zijn na hun pensionering. Een maatregel die de bescherming van de gezinswoning beter bekend zou kunnen maken is volgens Carina Van Cauter een informatieplicht van de notaris bij de aankoop van een woning door een zelfstandige ondernemer. Die zelfstandige kan dan uiteraard nog altijd zelf beslissen of hij de woning onbeslagbaar wil laten verklaren of niet.

14 14 Rechten en plichten Hoe ervaren werknemers langer aan de slag houden in uw bedrijf? De oudere, de ervaren of de vintage werknemer. What s in a name? De discussie over de pensioenleeftijd en het langer werken doet iedereen stilstaan bij ouder worden in onze huidige maatschappij. Ook de werkgevers. Hoe kunnen zij hun ervaren werknemers langer aan boord houden en wel op een efficiënte manier? De problematiek van het langer werken is een belangrijk aandachtspunt voor het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen. De aanzet en inzichten uit 2013, met onder meer de themadag Uw pensioen en langer werken, worden in 2014 verder uitgewerkt. Zo nam de LVZ- Vormingsdienst eind april deel aan het colloquium over oudere werknemers, dat georganiseerd werd naar aanleiding van tien jaar Ervaringsfonds. Het wordt tijd om de negatieve denkbeelden over ouder worden in de werkomgeving uit te roeien. We mogen de ervaring, competenties en de capaciteiten van oudere medewerkers niet verloren laten gaan. We moeten

15 15 ze net gebruiken, zei Pierre Paul Maeter, voorzitter van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg waarbinnen het Ervaringsfonds opereert. Het Ervaringsfonds is gericht op het behoud van de oudere werknemers op de arbeidsmarkt. Het fonds heeft als doel de ondernemingen aan te zetten tot initiatieven ten voordele van hun ervaren werknemers van 45 jaar of meer. Hiertoe ondersteunt het fonds heel wat ergonomische verbeteringen en competentiegerichte investeringen in ondernemingen. Maatregelen en toepassingen Om de lage werkzaamheidgraad bij ouderen aan te pakken sloten de sociale partners in 2012 de collectieve arbeidsovereenkomst nr.104. Sinds 2013 moet elke onderneming met meer dan 20 werknemers een werkgelegenheidsplan oudere werknemers opstellen. Het moet maatregelen bevatten om werknemers van 45 jaar en ouder aan te trekken of langer te behouden binnen het bedrijf. Die cao 104 was een vaakvoorkomend gespreksonderwerp tijdens het colloquium. Al werd er ook gewezen op de maatregelen voor oudere werknemers die vaak niet gekend zijn bij werkgevers. Dat zette ons er toe aan om enkele maatregelen en toepassingen voor te stellen. 1. Het Ervaringsfonds Het Ervaringsfonds geeft financiële ondersteuning aan ondernemingen en organisaties die initiatieven nemen om het behoud van tewerkstelling van de ervaren werknemers te bevorderen. Wie: het Fonds richt zich tot ondernemingen uit de privé-sector (voor werknemers van 45 jaar en ouder). Wat: het ondersteunt werkgevers in hun projecten die het welzijn en de arbeidsmogelijkheden voor ervaren werknemers verbeteren. Voorbeelden: de vermindering van de psychosociale belasting, de aanpassing van de arbeidsorganisatie en de verbetering van de ergonomische omstandigheden. Voordelen: naast de financiële ondersteuning kunnen de projecten leiden tot de uitbouw van een leeftijdsbewust personeelsbeheer en de valorisatie van de knowhow van de ervaren werknemers en het behoud ervan binnen het bedrijf. Info: Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ( 2. Om de indienstneming en het Vermindering van sociale bijdragen aan het werk houden van oudere werknemers te stimuleren kunnen werkgevers aanspraak maken op een doelgroepvermindering voor hun werknemers van 54 jaar of ouder. Wie: de werkgevers die personeel tewerkstellen dat onderworpen is aan alle takken van de sociale zekerheid. De werknemers behoren tot categorie 1 voor de toepassing van de structurele bijdragevermindering (het zijn dus geen werknemers uit de sectoren sociale maribel noch uit de beschutte of sociale werkplaatsen). Ze moeten minstens 54 jaar oud zijn op de laatste dag van het kwartaal. Enkel de werknemers van wie het kwartaalloon lager is dan ,07 euro, openen voor hun werkgever het recht op deze bijdragevermindering. Wat: de vermindering van werkgeversbijdragen bedraagt: Leeftijd op de laatste dag van het kwartaal Bedrag van de vermindering per kwartaal jaar jaar jaar Vanaf 65 jaar 800 Info: bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid ( of uw sociaal secretariaat. 3. Activaplan Het Activaplan is een tewerkstellingsmaatregel die voorziet in een vermindering van de patronale Pierre Paul Maeter We mogen de ervaring, competenties en de capaciteiten van oudere medewerkers niet verloren laten gaan basisbijdragen voor de sociale zekerheid bij aanwerving van een werkzoekende. Wat: deze vermindering wordt gekoppeld aan een activering van de werkloosheidsuitkering of maatschappelijke integratie bij de aanwerving van een werkzoekende die volledig uitkeringsgerechtigd werkloos is of die het leefloon geniet. Info en voorwaarden: Rijksdienst voor Sociale Zekerheid ( en FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ( Winnaars boek De Vintage Werknemer In de vorige editie van Vrij Ondernemen kon u deelnemen aan onze wedstrijd waarmee een exemplaar van het boek De Vintage Werknemer te winnen viel. De winnaars zijn Tineke Van den Dooren uit Wetteren, Ludo Coenen uit Houthalen, Miranda Van Huffel uit Tongeren, Luc Verhaert uit Berchem en Vincent Deckers uit Antwerpen. Zij kregen hun boek inmiddels opgestuurd.

16 16 Kort en Krachtig Eén zwaluw maakt de lente niet. Maar de bodem van de crisis is bereikt en we zijn langzaam uit het dal aan het kruipen. De echte kentering komt er zodra de jeugdwerkloosheid begint te dalen. Jan Denys (Randstad) over het klimaat op de arbeidsmarkt 1 miljoen Er zijn voor het eerst meer dan 1 miljoen zelfstandigen in België. Twee op drie zijn zelfstandigen en ondernemers in hoofdberoep, bijna één derde is zelfstandige in bijberoep. De stijging is op rekening van de vele Roemenen en Bulgaren die zich in België vestigden als zelfstandige omdat zij tot 1 januari 2014 geen beroepskaart konden krijgen. Er zijn ook steeds meer actieve zelfstandigen na de pensioenleeftijd (bijna , dat is 8,5 % van alle zelfstandigen). Vlaamse op record Vlaanderen blijft steeds meer uitvoeren. In 2013 ging het om 293,6 miljard euro, (opnieuw) een stijging met 1,64 procent. Dat gebeurt vooral naar onze buurlanden, maar de grootste groei zit in Afrika (+ 18 %). Vlaanderen is daarmee goed voor 83 procent van de Belgische export. Opletten met Sedert 8 april wordt Windows XP niet langer ondersteund door Microsoft en ontvangt u geen beveiligingsupdates meer. Het wordt dus riskant om een computer met dat besturingssysteem te blijven gebruiken, vooral als u ermee ook online betaalt of bankiert. U stapt dus beter over op Windows 7 of gsm-antennes In 2 jaar tijd is het aantal gsm-antennes in Vlaanderen verdrievoudigd. Er staan er meer dan De top-10 (bron HLN): 1. Gent Antwerpen Mechelen Hasselt Genk Kortrijk Oostende Deurne Brugge Leuven 298 Ontslag verplicht motiveren Sedert 1 april moet elke werkgever een ontslag schriftelijk motiveren, als de ontslagen werknemer daarom vraagt. Weigert de werkgever, dan moet hij bovenop de normale opzegvergoeding 2 weken lonen betalen. Lees hierover ook meer op blz. 25.

17 Kort en Krachtig 17 Weg!... met de centjes van 1 en 2 cent De centjes van 1 en 2 eurocent zullen langzaam verdwijnen nu er een akkoord is om de totaalprijs op het kassaticket af te ronden tot de hogere of lagere 5 cent. Deze afronding geldt echter (voorlopig?) niet bij elektronische betalingen. Daardoor vrezen de supermarkten en ook andere handelaars verlies te maken, omdat klanten zouden kunnen kiezen voor het scenario dat hen het beste uitkomt (cash of elektronisch betalen). Papieren maaltijdcheque weg Vanaf 1 oktober 2015 worden alleen nog elektronische maaltijdcheques toegekend, dus als bedrag op een kaart. De genieters van maaltijdcheques krijgen tot 31 december 2015 de tijd om de laatste papieren maaltijdcheques uit te geven. Vanaf 1 januari 2016 zullen die ongeldig zijn. Elektronische maaltijdcheques leveren tijds- en financiële winst op voor iedereen. Worldline schikt met handelaars Worldline, de beheerder van de elektronische betaalsystemen in ons land, is bereid tot een compensatie van 5 miljoen euro aan de handelaars. Die komt er als tegenprestatie voor de schade die de winkels leden toen het elektronisch betalen uitviel op maandag 23 december 2013, een van de drukste winkeldagen van het jaar. Winwinlening wint De Winwinlening wordt steeds populairder. In 2013 werden er afgesloten voor een totaalbedrag van 46,5 miljoen euro. Met de Winwinlening kan een starter makkelijker kapitaal vinden in zijn directe omgeving. Familie, vriend of kennis kan een Winwinlening toekennen en krijgt daarvoor een jaarlijkse belastingkorting van 2,5 % op het openstaande kapitaal. Het gaat om achtergestelde leningen van maximaal euro die 8 jaar lopen. Zie De twee komende zaterdagen voor Kerstmis, op zaterdag 20 december 2014 en op zaterdag 19 december 2015 moeten de handelaars geen transactiekosten betalen voor Bancontact- Mister Cash. Wordline engageert zich ook dat bij een panne binnen de 20 minuten zal overgeschakeld worden op een reservesysteem. Ook zullen alle handelaars kunnen gebruik maken van het Tinasysteem, waardoor betalingen bij een panne automatisch worden opgeslagen op de betaalterminal zelf. Lagere elektriciteitsfactuur nietvoor zelfstandigen Zelfstandigen en vennootschappen krijgen vanaf 1 april geen btw-verlaging van 21 naar 6 procent op hun factuur voor elektriciteit. Particulieren wel. Medische en paramedische vrije beroepen die niet btw-plichtig zijn en hun btw niet kunnen recupereren, vallen hiermee dus volledig uit de boot.

18 18 Lid in de kijker Internationaal ondernemer Jos Helewaut nieuwe voorzitter Frans-Belgische Kamer van Koophandel Bienvenue en France Jos Helewaut met zijn Maxitel die dateert uit de periode voor het internet. Als ondernemer maakte hij de digitale evoluties vanop de eerste rij mee. Bienvenue en France. Vrij Ondernemen trok een paar kilometer over de grens voor een gesprek met Jos Helewaut. De 64-jarige ondernemer uit Menen is sinds 1989 met meerdere bedrijven actief in Frankrijk en werd onlangs aangesteld tot voorzitter van de Frans-Belgische Kamer van Koophandel (CCFB) in Rijsel. In zijn kantoor te Roncq praten we over zijn indrukwekkende loopbaan en het ondernemerschap in België en Frankrijk. Dit is mijn kantoor, maar eigenlijk ben ik altijd onderweg, zegt Jos Helewaut. Ik heb ademruimte nodig en België werd me al snel te klein. Op uitzondering van de beginjaren van mijn carrière, toen ik vooral in Kortrijk werkte, was ik altijd actief in het buitenland. 25 jaar geleden ben ik in Frankrijk begonnen. Een speech van topondernemer Jean Van Marcke (van de industriële sanitaire groep Van Marcke) heeft me toen overtuigd. Hij zei: Elke ochtend zie ik al die camionettes naar Brussel rijden. Waarom rijden ze niet de andere kant op naar Frankrijk waar zo n grote markt ligt? Hij had gelijk. Ik wist waar ik heen moest. Momenteel begeleidt Helewaut als marketeer binnen de ICT en CE (Consumer Electronics) Amerikaanse bedrijven die actief zijn binnen Europa. In Frankrijk richtte hij daarvoor Bizz Invest op, dat ook een vestiging heeft in Amerika. Daarnaast ondersteunt hij een aantal start-ups in de audio- en telefoonaccessoire business en is hij partner en vicepresident van het Amerikaanse Text- Speak Design. Dat is het heden. Maar Helewaut leidt ons met plezier door zijn imposante carrière. Uit een vitrinekast in zijn kantoor haalt hij enkele toestellen die uit een museum over onze digitale geschiedenis lijken te komen. De Maxitel die hij ontwikkelde met Devlonics brengt ons terug naar de jaren 80. Helewaut: Het was een verbetering van de Minitel die in Frankrijk naam maakte als voorloper van het internet. Wij maakten van een Frans toestel een Belgisch-Frans product dat beide systemen kon raadplegen. Het waren de begindagen van de modems. Digitale pionier In 1991 werd Helewaut CEO van U.S. Robotics dat modems en datacommunicatie-tools ontwikkelde en verkocht. Met U.S. Robotics gingen we een stap verder. We maakten pocket-modems die hoge snelheden haalden op het netwerk en toch betaalbaar waren. Met toegankelijke apparaten hebben we zo een stukje bijgedragen aan het internet voor de

19 Jos Helewaut toont zijn nieuwe Text to Speech-toepassing. Op zijn 64ste heeft hij nog heel wat ambitieuze plannen.

20 20 Lid in de kijker Jos Helewaut Via de Frans-Belgische Kamer van Koophandel kan je bij je thuis een zaak opstarten. Een belangrijk voordeel. massa. Een ander pronkstuk in de kast is de Palm Pilot. Dit was in 1993 de eerste elektronische agenda. Je kon er met een digitale pen op schrijven en de informatie synchroniseren met de computer. Zo behoorden we ook tot de pioniers van de smartphones. Later werd U.S. Robotics overgenomen door 3Com. Helewaut werd er general manager van Afrika en het Midden-Oosten. Ik zie dat soort overnames als een normaal en weerkerend proces. Je gaat op in een groter geheel omdat je goed bent. Wij breken de markt open met iets nieuws. Zie ons als guerrillastrijders. Maar als je wordt opgeslorpt door een grote groep krijg je een uniform aangemeten. Dat beknot je vrijheid en je drive. Op zo n moment ga ik weg. Na drie jaar heb ik mijn eigen bedrijf Bizz Invest opgericht om start-ups te creëren in de wereld die ik door en door ken. Nieuwe ambities Jos Helewaut is intussen 64, maar hij spreekt bevlogen over zijn huidige activiteiten. De nieuwe technologieën en toepassingen blijven hem uitermate boeien. Met TextSpeak Design concentreren we ons momenteel op speech announcement waarbij teksten naar een computer worden gestuurd en meteen worden voorgelezen. In de toekomst zien we die technologie als oplossing voor slechtzienden, maar er zijn ook al plannen voor de dispatching van een nooddienst in Zweden of voor toepassingen in de Australische mijnindustrie en in de sport bij het schansspringen. Ook nu is Helewaut opnieuw razend ambitieus. Ik ben trots op mijn carrière. Maar ze is zeker nog niet voorbij. Noem mij maar een economist. Wij hebben iets dat je kan gebruiken, maar je kent het nog niet, dat is marketing. Maar het is ook mijn streven. Ik probeer creatief te zijn en te zoeken naar oplossingen. Frans-Belgische Kamer van Koophandel Een dag voor onze ontmoeting werd Jos Helewaut officieel aangesteld tot voorzitter van de CCFB (Chambre de Commerce Franco-Belge). Dat gebeurde op het Consulaat-Generaal in aanwezigheid van prominente gasten uit de economische en politieke wereld. Helewaut geniet nog na. Al 20 jaar is hij bestuurder van de Frans-Belgische Kamer van Koophandel en de voorbije vier jaar was hij vicepresident. De CCFB, opgericht in 1902, geeft vanuit Rijsel advies aan Belgische en Luxemburgse bedrijven bij het grensoverschrijdend ondernemen in Frankrijk. De Kamer is een onafhanke- Jos Helewaut op de foto met het Bestuur van de Frans-Belgische Kamer in Noord-Frankrijk.

21 Lid in de kijker 21 lijke organisatie. Wij helpen Belgische ondernemers die zich willen richten op de Franse markt of er zich willen installeren met een filiaal of met een overname. Wij zetten de vereisten op een rijtje, geven uitleg bij de wettelijke verschillen, helpen bij onverwachte hindernissen en zorgen voor introducties en een netwerk. Ondernemers die willen zakendoen met Frankrijk kloppen bij het CCFB vaak aan voor een specifieke dienstverlening. Een groot pluspunt is de mogelijkheid tot domiciliëring. Liefst 300 bedrijven maken daar gebruik van. Zo creëert men een echte vennootschap in Frankrijk en wordt men aanzien als een volwaardig Frans bedrijf. Bij ons kan je bij je thuis een zaak opstarten. In Frankrijk heb je een commercieel lokaal nodig dat daarvoor erkend is. Met een postbus bij ons kan dat zonder een kantoor te huren of personeel aan te werven. Een belangrijk voordeel. Als nieuwbakken voorzitter staat Jos Helewaut voor spannende tijden. Zijn voorganger Tillo Mestdagh bereidde de uitbreiding van de Kamer voor met een nakende verhuis naar een nieuw kantoor in het centrum van Lille op de Boulevard de la Liberté. Tijdens mijn voorzitterschap hoop ik de Kamer dynamischer te maken en zo ook tot bij jonge ondernemers te brengen. We zijn geen clubje van oude mannen. De verhuis is daar een mooi voorbeeld van. Onze organisatie zal meer uitstraling krijgen en de dienstverlening zal nog opgetrokken worden. Zo blijven we een absolute meerwaarde voor Belgische bedrijven. Meer informatie over de Frans-Belgische Kamer van Koophandel vindt u op of via info@chambrefrancobelge.eu Vijf tips om te ondernemen in Frankrijk Jos Helewaut woont in Lauwe (Menen) maar is al jaren actief in Frankrijk. Welke verschillen en overeenkomsten ziet hij? 1Fransen zien ons als harde werkers die snel durven handelen. We hebben hier een uitstekende reputatie. Take one risk a day, is een slogan die ik vaak herhaal. Je hebt niet alle gegevens nodig om een juiste beslissing te nemen. Soms moet je vanuit het buikgevoel handelen en zeggen: ik doe het. Fransen vinden zich minder in die visie. Ze zullen een beslissing langer uitstellen, heb ik ondervonden. 2Onze talenkennis is een sterk punt bij het zakendoen. Wij durven praten in een andere taal, ook al maken we soms fouten. Toch moeten we opletten dat we de kennis van de Franse taal en zijn cultuur niet weggooien. Met Engels kom je overal, denken jongeren. Maar dat klopt niet. Frankrijk is een grote markt waar je het enkel met de Engelse taal niet zal redden. Als je de taal beheerst staat de Franse markt voor ons Belgen open. 3Wie succes heeft in Luik, is nog niet aan het feest in Vlaanderen. Die regionale verschillen en hindernissen kennen ze ook in Frankrijk. Succes in het Noorden brengt je nog niet tot in Parijs. Al is het wel een mooi vertrekpunt. 4Er gaan veel Fransen werken in België. Je ziet ze aan de grensovergang carpoolen. Veel van onze bedrijven aan de grens hebben Frans personeel in dienst. Omgekeerd gebeurt dat minder. 5Fransen kopen enkel van Fransen. Klinkt hard, maar het is wel vaak zo. Een domiciliëring bij onze Kamer van Koophandel is daarom zo n belangrijk punt voor een Belgische onderneming die hier wil zakendoen. Het belang van de taal en een Frans adres is niet te onderschatten.

22 22 Regio Menen was weer modieus LVZ-Menen hield opnieuw zijn gesmaakte modeshow, gevolgd door een denderende party in discotheek Lagoa. Deelnemende handelszaken waren dit keer damesboetiek Marie-Thème, herenkledij Serrus, kinderkledij Fantasia, lingeriezaak Bilitis, Stoffen Den Engel, accessoires en handtassen Art & Amour, juwelen Merchie, brillen Opti-Q, schoenen Line & Willy, kapsalon Cabello, schoonheidszorgen Sun & Beauty Stephanie. Voor de catering zorgde Alimentos. Nog meer foto s op de facebookpagina Modeeventmenen.

23 regio 23 Ambachtslui in de kijker De Dag van de Ambachten was opnieuw een groot succes. Honderden ambachtslieden en kunstige beroepen zetten die dag hun zaak en atelier voor de achtste keer open voor het grote publiek. Dit initiatief van minister van kmo en middenstand Sabine Laruelle kreeg traditiegetrouw de steun van LVZ, dat hiermee de waarde van de ambachtelijke bedrijven in ons land in de kijker wil zetten. Zo kon u in de streek van Geraardsbergen een kijkje nemen in de ateliers van Roland Durieux in B&B De Korrele in Zarlardinge (links) en van Marnic De Lange in Overboelare. LVZ-Waarschoot bracht boeiende workshop fiscale optimalisatie De eerste bijeenkomst van LVZ-Waarschoot in 2014 werd een boeiende uiteenzetting door Wim De Roo, partner bij De Muynck & Partners en licentiaat in de rechten UGent, over het fiscaal optimaliseren van de onderneming. Al de tips over het omgaan met de toenemende fiscale druk, aftrekposten, vennootschapsstructuren, enz. moeten volgens de spreker leiden tot méér succes, méér winst, méér zekerheid en méér stabiliteit. Tot slot kregen de deelnemers nog een hapje en een drankje aangeboden. LVZ-Waarschoot organiseerde eerder al succesvolle workshops over sociale media, vals geld en onbetaalde facturen.

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord?

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord? Nieuwsbrief 2014/4 Wat brengt het regeerakkoord? Hierbij geef ik u een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen van de nieuwe regering. Let wel, sommige regelingen zijn nog niet definitief

Nadere informatie

E-commerce Oktober 2016

E-commerce Oktober 2016 E-commerce Oktober 2016 Sterke stijging van aantal zelfstandige handelaars dat online verkoopt: vandaag doet 5 aan e-commerce t.o.v. 3 in 2014. Verkoop gebeurt vooral via eigen webshop of website. Meer

Nadere informatie

17 omzetverhogende marketing tips

17 omzetverhogende marketing tips 17 omzetverhogende marketing tips 1. Creëer je eigen youtube kanaal en gebruik het om je producten aan te kondigen, een aanbieding te doen of tips te geven. Kijk maar als voorbeeld naar het succes van

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

De maaltijdcheques worden elektronisch: val niet uit de boot!

De maaltijdcheques worden elektronisch: val niet uit de boot! De maaltijdcheques worden elektronisch: val niet uit de boot! Beste handelaar, beste restauranthouder, Het is officieel: op 31/12/2015 zal er geen enkele papieren maaltijdcheque meer in omloop zijn. De

Nadere informatie

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD [2015-01-16] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD In het Belgisch Staatsblad van 29 december 2014 werd de Programmawet van 19 december 2014 gepubliceerd. Hieronder zullen we de voor u meest

Nadere informatie

Country factsheet - April 2016. België

Country factsheet - April 2016. België Country factsheet - April 2016 België Inhoud Inleiding 3 Wat kopen de Belgische klanten online? 4 Populaire betaalmethodes 4 Populaire leveringsmethodes 5 Populaire online platformen 5 Over de grenzen

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA

ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Menukaart Open Vld ETEN EN DRINKEN VOOR DE HORECA Alexander De Croo Maggie De Block MENU_HORECA_2015CC_OPENVLD_8PAG.indd 1 Bart Tommelein Gwendolyn Rutten 30/11/15 15:58 Woord van de Chef Beste Horeca,

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

Country factsheet - September 2013. Frankrijk

Country factsheet - September 2013. Frankrijk Country factsheet - September 2013 Frankrijk Frankrijk is een van de grootste e-commercemarkten ter wereld, met een enorm groeipotentieel. Wereldwijd staat het land op de 6e plaats en in Europa zijn alleen

Nadere informatie

Over promo-code.be. Snelst groeiende Belgische kortingssite. Selinde Winter Account Manager Belgium

Over promo-code.be. Snelst groeiende Belgische kortingssite. Selinde Winter Account Manager Belgium Over promo-code.be Promo-code.be zag het levenslicht in 2011 tijdens onze gemeenschappelijke projecten in de Silicon Valley van Europa namelijk Gent. We specialiseren ons in kortingen en promoties. Gemiddeld

Nadere informatie

dossier TOTAALPLAN LEUVENSE E-COMMERCE

dossier TOTAALPLAN LEUVENSE E-COMMERCE dossier TOTAALPLAN LEUVENSE E-COMMERCE Liever Leuven stelt lokale totaaloplossing voor e-commerce voor Opmars van e-commerce Er wordt steeds meer online gewinkeld. E-commerce is al langer aan een opmars

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

6 op 10 Limburgse bedrijven willen voluit investeren

6 op 10 Limburgse bedrijven willen voluit investeren PERSBERICHT Hasselt, 16 april 2015 Bevraging UNIZO-Limburg en VKW Limburg: 6 op 10 Limburgse bedrijven willen voluit investeren Groeiambitie voor 7 op 10 hoofdreden voor investeringen Investeringen hefboom

Nadere informatie

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring

We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5-5-5 GROEIPLAN We kiezen voor economische groei als katalysator voor welvaart, welzijn en geluk. Citaat Toekomstverklaring 5 HEFBOMEN VOOR GROEI 1 2 3 4 5 MEER MENSEN AAN HET WERK MINDER LASTEN BETER

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

Gedurende onze jarenlange ervaringen met verkoop hebben wij een sterke evolutie meegemaakt in het aankoopgedrag van onze consumenten.

Gedurende onze jarenlange ervaringen met verkoop hebben wij een sterke evolutie meegemaakt in het aankoopgedrag van onze consumenten. Beste aanwezigen, maar vooral beste collega s winkeliers, Ik ben Veerle van Schoenen Reyskens en wil jullie een praktijkgetuigenis brengen hoe wij omgaan met het nieuwe winkelen. We zijn sinds kort bezig

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten

Country factsheet - Oktober 2013. De Verenigde Staten Country factsheet - Oktober 2013 De Verenigde Staten De Verenigde Staten zijn reeds lang nummer één op de international e-commercemarkt. Eind 2013 zal hen dat waarschijnlijk 193,3 miljard euro aan inkomsten

Nadere informatie

UW GOEDE NAAM IS GOUD WAARD, OOK ONLINE... NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL

UW GOEDE NAAM IS GOUD WAARD, OOK ONLINE... NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL UW GOEDE NAAM IS GOUD WAARD, OOK... EEN PAAR CIJFERS. 80% van de Belgen is nu aanwezig op het internet, binnenkort zal dit 90% zijn. Het aantal mobiele gebruikers is de voorbije 2 jaar verdubbeld. 60%

Nadere informatie

Debatavond De witte kassa

Debatavond De witte kassa Debatavond De witte kassa INLEIDING België horecaland bij uitstek Horeca belangrijke economische sector Eén van de grootste werkgevers in ons land 55.000 horecazaken en 125.000 personeelsleden Zeer arbeidsintensief

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

België Nederland 2.0. Een digitale vergelijking

België Nederland 2.0. Een digitale vergelijking België Nederland 2.0 Een digitale vergelijking België -Nederland België -Nederland Top 10 sites Nederland Top 10 sites België Online advertising Europa 14,7 miljard euro + 4,9% in 2009 (2008 + 20%) 18%

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

VIVIUM Non-Stop Plan. Verzeker het voortbestaan van uw zaak

VIVIUM Non-Stop Plan. Verzeker het voortbestaan van uw zaak VIVIUM Non-Stop Plan Verzeker het voortbestaan van uw zaak Maandelijkse uitkering tijdens arbeidsongeschiktheid Tot 80% van uw bedrijfskosten betaald door VIVIUM Hét redmiddel voor uw onderneming tijdens

Nadere informatie

Facebook Campaigns. Gericht adverteren op de grootste website ter wereld

Facebook Campaigns. Gericht adverteren op de grootste website ter wereld Facebook Campaigns Gericht adverteren op de grootste website ter wereld Wist je dat 5,5 20 % miljoen Belgen gebruiken Facebook van al onze tijd online wordt op Facebook gespendeerd 78 % 75 % van de Facebook-gebruikers

Nadere informatie

De waarheid over de notionele intrestaftrek

De waarheid over de notionele intrestaftrek De waarheid over de notionele intrestaftrek Februari 2008 Wat is de notionele intrestaftrek? Notionele intrestaftrek, een moeilijke term voor een eenvoudig principe. Vennootschappen kunnen een bepaald

Nadere informatie

Whitepaper Mobile commerce

Whitepaper Mobile commerce Whitepaper Mobile commerce Inhoudsopgave INLEIDING... 2 WAT IS M-COMMERCE?... 3 VAN E-COMMERCE NAAR M-COMMERCE... 3 HUIDIGE RESULTATEN... 4 THE NEXT STEP... 4 MOBILE FAST CHECKOUT... 5 MEER WETEN?... 5

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

Whitepaper 10 ecommerce conversie optimalisatie tips voor de feestdagen

Whitepaper 10 ecommerce conversie optimalisatie tips voor de feestdagen Whitepaper 10 ecommerce conversie optimalisatie tips voor de feestdagen Oktober 2015 Tip 1: E-mail Marketing De e-mail is en blijft een trend door de jaren heen. Vooral tijdens de feestdagen wordt er flink

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Wat is een kostenvergoeding precies?... 1. 2. Vragen en antwoorden over de algemene forfaitaire kostenvergoeding...

Inhoudstafel. 1. Wat is een kostenvergoeding precies?... 1. 2. Vragen en antwoorden over de algemene forfaitaire kostenvergoeding... Inhoudstafel 1. Wat is een kostenvergoeding precies?... 1 1.1. In principe een terugbetaling van kosten door uw vennootschap... 1 1.1.1. U heeft betaald voor uw vennootschap en zij betaalt u dat terug...

Nadere informatie

Bijna elf miljoen Nederlanders kochten vorig jaar. Geen last van opdringerige verkopers. Online winkelen

Bijna elf miljoen Nederlanders kochten vorig jaar. Geen last van opdringerige verkopers. Online winkelen Online winkelen Geen last van opdringerige verkopers Terwijl de kopers wegblijven uit de winkelstraten, wordt er online elk jaar meer gekocht. Ook steeds meer SeniorWeb-leden durven het aan. Waarom vinden

Nadere informatie

Wat SEO voor uw onderneming kan betekenen

Wat SEO voor uw onderneming kan betekenen Wat SEO voor uw onderneming kan betekenen Whitepaper Alles wat u moet weten over SEO Pagina overzicht Als ondernemer wilt u een goede website. Een website die voor uw doelgroep makkelijk vindbaar is en

Nadere informatie

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien

Whitepaper. 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Whitepaper 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien 20 manieren om jouw mailinglijst te laten aangroeien Om jouw e-mailmarketing de beste resultaten te laten opleveren, heb je genoeg interessante

Nadere informatie

November E-commerce

November E-commerce November 2017 E-commerce 9 op 10 zelfstandige handelaars is online aanwezig, via eigen website of sociale media. 5 op 10 verkoopt ook online, via verschillende kanalen, niet noodzakelijk webshop. Gebrek

Nadere informatie

VIVIUM Omzetverzekering

VIVIUM Omzetverzekering VIVIUM Omzetverzekering Uw zaak blijft zijn omzet halen, ook als u buiten strijd bent Maandelijkse uitkering tijdens arbeidsongeschiktheid Tot 60% van uw omzet gegarandeerd Mogelijkheid tot integrale uitbetaling

Nadere informatie

Country factsheet - November 2014. Zweed

Country factsheet - November 2014. Zweed Country factsheet - November 2014 Zweed Wie Zweden zegt, zegt digitaal. En wie digitaal zegt, zegt e-commerce. Inderdaad, e-commerce maakt gewoonweg deel uit van de dagelijkse routine van de Zweed. De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Persbericht. Limburgse export van diensten en handel boomt. Limburgse groei overtreft Vlaanderen. Voka -KvK Limburg blij met inhaalbeweging

Persbericht. Limburgse export van diensten en handel boomt. Limburgse groei overtreft Vlaanderen. Voka -KvK Limburg blij met inhaalbeweging Voka Kamer van Koophandel Limburg vzw Huis van de Limburgse Ondernemer,Gouv. Roppesingel 51, BE-3500 Hasselt tel. +32 11 56 02 00, fax +32 11 56 02 09 info.kvklimburg@voka.be, www.voka.be/limburg Persbericht

Nadere informatie

Road2Belgium. 9 maart 2016 - KVK Eindhoven. Jeroen Nieuwstad. online marketing strategist www.think-online.nl

Road2Belgium. 9 maart 2016 - KVK Eindhoven. Jeroen Nieuwstad. online marketing strategist www.think-online.nl dot.be Road2Belgium 9 maart 2016 - KVK Eindhoven Jeroen Nieuwstad online marketing strategist www.think-online.nl Download deze presentatie op think-online.nl/belgie Wie loopt voor op E Commerce gebied?

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

CONSUMENTEN. Als hij afrondt, mag hij het te betalen totaalbedrag bij betaling in contanten afronden.

CONSUMENTEN. Als hij afrondt, mag hij het te betalen totaalbedrag bij betaling in contanten afronden. CONSUMENTEN Wat mag de handelaar afronden? Als hij afrondt, mag hij het te betalen totaalbedrag bij betaling in contanten afronden. Hij mag niet elke artikelprijs opgenomen op een rekening afronden. Ook

Nadere informatie

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel WEBSHOP Geld verdienen met een online winkel Agenda 1. Online kansen 2. Waarom u en waarom nu? 3. Webwinkel starten 4. Aan de slag! 2 Online kansen 3 Online kansen Online consumentenbestedingen in miljarden

Nadere informatie

Ga naar http://meeruitjezaak.be/deal/ om te genieten van deze WAARDEBON!

Ga naar http://meeruitjezaak.be/deal/ om te genieten van deze WAARDEBON! TIP1: Zorg dat je vindbaar bent op het Internet Mensen gebruiken vandaag bijna uitsluitend het Internet om goede zelfstandigen te vinden. Ben je niet aanwezig op het Internet, heb je dus een nadeel tov

Nadere informatie

Archieven december 2014 Comeos tevreden met duidelijkheid rond netto gewicht diepvriesproducten

Archieven december 2014 Comeos tevreden met duidelijkheid rond netto gewicht diepvriesproducten Archieven 2014 24 december 2014 E-commerce: hogere btw alleen voor diensten 21 december 2014 Koopzondag: 20 % minder verkoop dan vorig jaar 19 december 2014 Handel klaar voor eindejaarsverkoop 19 december

Nadere informatie

We love what we do. Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen.

We love what we do. Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen. We love what we do Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen. Het vertrouwen opbouwen tussen verkopers en klanten. Het verhogen van uw omzet. Misschien komt het hierdoor dat

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

StepStone in cijfers April 2016

StepStone in cijfers April 2016 StepStone in cijfers April 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 5.579.141 Aantal bezoeken 1.394.184 Unieke bezoekers 803.439 Aantal jobs 5998 De

Nadere informatie

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu?

Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. wat nu? Proficiat & bedankt! Je bent pas meter of peter geworden van een SOS kind. Fantastisch dat je je zo wil engageren om samen met ons kwetsbare

Nadere informatie

Guy Coenen. 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk

Guy Coenen. 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk Guy Coenen 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk 2015 Inleiding Hoe kun je van huis uit geld verdienen met je computer? Wat zijn de beste manieren om freelance bij te verdienen? In

Nadere informatie

Wilt u meer tijd om te genieten? Ontdek onze digitale oplossingen!

Wilt u meer tijd om te genieten? Ontdek onze digitale oplossingen! Wilt u meer tijd om te genieten? Ontdek onze digitale oplossingen! Uw rekeningen online beheren? Da s heel wat meer dan alleen uw saldo controleren! U weet hoe dat gaat: u staat s morgens op, van het een

Nadere informatie

foto s sina willmann haar mannetje

foto s sina willmann haar mannetje foto s sina willmann Sina Willmann staat haar mannetje De wereld van quadraces staat bij het brede publiek voornamelijk bekend als een echte mannenwereld. Er zijn echter ook dames die hun mannetje weten

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir

Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Horeca in het federaal regeerakkoord Enkele druppels op een hete plaat? Horeca Expo Gent 2014 Geert Vermeir Blackbox komt eraan Een geregistreerde kassa voor de horeca 2015 2016 Horeca Expo Gent 2014 Geert

Nadere informatie

StepStone in cijfers Januari 2016

StepStone in cijfers Januari 2016 StepStone in cijfers Januari 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.683.229 Aantal bezoeken 1.203.462 Unieke bezoekers 699.806 Aantal jobs 4755

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri

Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri CASE VAN MAELE NV Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri Software voor de kleinhandel, groothandel en distributeur SPHINX-IT Rijksweg 95A 9870 Machelen t. 09 386 33 00 f. 09 386 95 46 Av. Léon Champagne

Nadere informatie

RENT Life RENT Fix RENT Flex

RENT Life RENT Fix RENT Flex > > Ethias, verzekeren is ons vak Ethias Verzekering is een groepering van vier onderlinge verzekeringsverenigingen. Dankzij deze juridische structuur moeten wij geen aandeelhouders vergoeden. Ook al sluit

Nadere informatie

Online ondernemen: laat E- & M-Commerce niet aan u voorbijgaan! Trends en hoe ze in de praktijk omzetten

Online ondernemen: laat E- & M-Commerce niet aan u voorbijgaan! Trends en hoe ze in de praktijk omzetten Online ondernemen: laat E- & M-Commerce niet aan u voorbijgaan! Trends en hoe ze in de praktijk omzetten Brussel, 11 & 12 mei 2016 Wim Deleenheer Sales Manager Business Banking Belfius is de enige 100%

Nadere informatie

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD BELANGRIJKE PUNTEN Wat is een Multi-Schermen website? De groeiende belangrijkheid van Multi-Schermen websites Wat Google aanbeveelt What Google vereist Maak van je bezoekers

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015

Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015 Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015 Deze inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen is een momentopname van een regelgeving die onderhevig is aan wijzigingen.

Nadere informatie

GROEPSVERZEKERING. Brochure werknemer. Pension@work. Mijn werk, mijn groepsverzekering, mijn toekomst!

GROEPSVERZEKERING. Brochure werknemer. Pension@work. Mijn werk, mijn groepsverzekering, mijn toekomst! GROEPSVERZEKERING Brochure werknemer Pension@work Mijn werk, mijn groepsverzekering, mijn toekomst! 2 Gefeliciteerd! Uw werkgever biedt u de groepsverzekering Pension@work aan. Daarmee bouwt hij voor u

Nadere informatie

Belgium E-com Valley. Dominique Michel Ceo Comeos. Slotevent VIL 4 e-boost 23 juni 2015

Belgium E-com Valley. Dominique Michel Ceo Comeos. Slotevent VIL 4 e-boost 23 juni 2015 Belgium E-com Valley Dominique Michel Ceo Comeos Slotevent VIL 4 e-boost 23 juni 2015 2 Inhoud I. E-commerce vandaag II. Delokalisatie van digitale activiteiten III. Wat staat op het spel? 3 I. E-commerce

Nadere informatie

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen

Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Mei 2016 Onderwerp: Focus op de Tax shift en de vermindering van de werkgeversbijdragen Tot

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 17 december A D V I E S Nr. 1.886 ------------------------------ Zitting van dinsdag 17 december 2013 ----------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Hoe bouw je een goede website/webshop?

Hoe bouw je een goede website/webshop? Hoe bouw je een goede website/webshop? Een website/blog zit zo in elkaar, maar om er dan een goede, mooie en succesvolle website van te maken is een tweede. Hierbij komt veel meer kijken dan dat men denkt.

Nadere informatie

E-commercetrends in. België

E-commercetrends in. België E-commercetrends in België We kunnen er niet meer omheen, e-commerce is overal aanwezig. Steeds meer winkels openen een onlineshop. Steeds meer mensen kopen online, over alle leeftijdscategorieën heen.

Nadere informatie

Country factsheet - Februari 2015. Italië

Country factsheet - Februari 2015. Italië Country factsheet - Februari 2015 Italië Hoewel de Italiaanse e-commerce wat achterloop in vergelijking met de buurlanden, heeft ze toch veelbelovende cijfers te bieden: Eind 2013 waren er 14 miljoen online

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2017 Verenigd Koninkrijk Inhoud 01 Inleiding: het Verenigd Koninkrijk 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in het Verenigd Koninkrijk? 04 03 Wie is de Britse

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee TenZer niet het eerste idee Online marketing: het belang van internet en je website Workshop 27 oktober 2014 Lead to Sale Creative Photostudio Vallen en opstaan En toen.. TenZer Probeer ervaren ondernemers

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden:

Algemene Voorwaarden: Algemene Voorwaarden: Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden van RS Components van toepassing. Zie hiervoor onze catalogus of www.rsonline.nl of www.rsonline.be. Aanbiedingen gelden zolang

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl Dit essay is gepubliceerd in het boek Dynamic Food (2013). Dynamic Food is een reizend platform dat onderzoek doet naar en informatie verzamelt over de relatie tussen stad en platteland. In 2050 zal 75%

Nadere informatie

Persbericht. Nieuwe maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid van kracht per 1 januari 2010

Persbericht. Nieuwe maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid van kracht per 1 januari 2010 Brussel, woensdag 30 december 2010 Persbericht Nieuwe maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid van kracht per 1 januari 2010 Vice-Eerste minister en minister van Werk Joëlle Milquet biedt graag

Nadere informatie

Opening Customer Centers Persconferentie Berchem, Gent, Liège 2 april 2014

Opening Customer Centers Persconferentie Berchem, Gent, Liège 2 april 2014 Opening Customer Centers Persconferentie Berchem, Gent, Liège 2 april 2014 AGENDA 10u15 10u30 11u15 11u45 12u00 12u30 Onthaal Introductie Onze lokale strategie Customer Center in Berchem door Hilde Wuyts,

Nadere informatie

CS- WebDesign. LinkBuilding

CS- WebDesign. LinkBuilding CS- WebDesign LinkBuilding Zelf doen of uitbesteden Met 25 links om het zelf te doen 2012 Courbois Software Beuningen Fazantlaan 63, 6641 XW Beuningen. www.courboissoftware.com & www.cs-webdesign.nl 024

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid vanaf 1 juli 2016

Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid vanaf 1 juli 2016 Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid vanaf 1 juli 2016 In het kader van de zesde staatshervorming heeft het Vlaamse Gewest een nieuw doelgroepenbeleid uitgewerkt, dat zich vanaf 1 juli 2016 focust op drie

Nadere informatie

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen.

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. Marketing Reset Van dezelfde auteur Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. 2 Marketing Reset Uw reclame gerichter en

Nadere informatie

Nog meer Limburgse bedrijven willen investeren 2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen

Nog meer Limburgse bedrijven willen investeren 2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen PERSBERICHT Hasselt, 13 april 2016 Tweede investeringsrapport UNIZO Limburg en VKW Limburg: Nog meer Limburgse bedrijven willen investeren 2 op 3 bedrijven heeft dit jaar concrete investeringsplannen Meeste

Nadere informatie

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK 1.500,00 1.700,00 1.900,00 2.100,00 2.300,00 2.500,00 2.700,00 2.900,00 3.100,00 3.300,00 3.500,00 3.700,00 3.900,00 4.100,00 4.300,00 4.500,00 4.700,00 4.900,00 5.100,00 5.300,00 5.500,00 5.700,00 5.900,00

Nadere informatie

Verkoop informatie. Web winkel in kinder educatief speelgoed en leer/spel materiaal. Inleiding

Verkoop informatie. Web winkel in kinder educatief speelgoed en leer/spel materiaal. Inleiding Verkoop informatie Web winkel in kinder educatief speelgoed en leer/spel materiaal Inleiding De eigenaar van de webwinkel bied deze te koop aan omdat de winkel te goed loopt en niet meer alleen / part

Nadere informatie

Het internet. Ook uw zaak.

Het internet. Ook uw zaak. Het internet. Ook uw zaak. Eerste initiatie van het project. E-commerce is voor iedereen. 10,67 mla Dat was de totale omzet van e-commerce in België in het jaar 2018. E-commerce zit in de lift en dat zien

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

Enthousiasme zorgt voor meer omzet

Enthousiasme zorgt voor meer omzet Enthousiasme zorgt voor meer omzet Vinden nieuwe klanten de weg naar uw organisatie? U biedt een goed product tegen een goede prijs en toch lijkt het steeds lastiger om u te onderscheiden van uw concurrenten.

Nadere informatie

Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer de Gedelegeerd bestuurder, Dames en heren,

Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer de Gedelegeerd bestuurder, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID UNIZO startreceptie 17 september 2013 Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009 Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie Mei 2009 1 Inleiding De crisis kan ook een opportuniteit zijn voor werknemers om hun job veilig te stellen en zelfs hun kansen

Nadere informatie