Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder"

Transcriptie

1 Goede zorg voor e se et de e tie Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder Inleiding In de regio Waardenland is de afgelopen jaren gewerkt aan kwaliteitsverbetering en samenhang in de zorg voor mensen met dementie. Verwachte toename van het aantal mensen met dementie maakt duidelijk dat ook de komende jaren veel aandacht nodig is voor het verder werken aan optimale ketenzorg. Deze notitie vormt het kader voor behoud van wat is en voor verdere ontwikkeling van ketenzorg dementie in de regio Waardenland. Deze visie-notitie wordt in de deelnemersraad van Drechtzorg vastgesteld. En is (dan) dus door alle partijen onderschreven, zie intentieverklaring. In de regio Waardenland maken wij ons sterk voor: 1. Goede zorg voor mensen met dementie In de zorg voor mensen met dementie: - worden familie, mantelzorg en het sociale netwerk van de cliënt altijd in de begeleiding betrokken - proberen we mantelzorger/partner/familie te overtuigen om (tijdige) hulp te accepteren (de gevolgen van dementie zijn ingrijpend, de kwaliteit van leven kan teruglopen, bij de mantelzorger kan de draaglast de draagkracht overstijgen) - bevorderen we het tijdig herkennen van signalen die wijzen op dementie, dat is vroegsignalering - stimuleren we bij vermoeden van dementie onderzoek en diagnostiek en daarvoor bevorderen we bezoek aan huisartsenpraktijk - vinden we vroegtijdige inzet van de casemanager belangrijk - casemanagers werken nauw samen met andere zorgverleners - is de casemanager de vaste begeleider van start tot opname of overlijden - werken we volgens de zorgstandaard dementie. Toekomstbestendige ketenzorg dementie betekent: - samenhang en afstemming door het gehele proces van ondersteuning en zorg voor mensen met dementie, met als doel verantwoorde en noodzakelijk zorg te bieden - focus op het begin van de keten, gestructureerde samenwerking tussen huisarts/praktijkondersteuner, casemanager/dementieconsulent, wijkverpleegkundige en Sociaal team/welzijn - ondersteuning door specialisten ouderengeneeskunde en psychologen aan de huisartsen en casemanagers bij de uitvoering van hun werk - onafhankelijk en methodisch werken door het team van casemanagers dementie (zie ijlage Expertise casemanagers dementie ) - de ketenzorg wordt gekenmerkt door adequate signalering van problemen en proactieve zorgplanning, dat wil zeggen het tijdig signaleren en bespreken van zorgbehoeften en voorkeuren van de cliënt en zijn of haar mantelzorgers. - inzet op samenhang en ketensamenwerking door een regionaal coördinator (zie ijlage Voorstel Ketenzorg 2017 )

2 2. Een gedeelde en geactualiseerde visie Actualisatie van de visie betekent de aandacht versterken voor het nieuwe dynamische concept van gezondheid en welbevinden. De begeleiding van mensen met dementie, familie en sociale netwerk is gericht op het zelf de regie houden over hun eigen leven en ondersteuning bij het zelf oplossen van problemen. We gaan daarbij uit van een breed begrip van gezondheid en welbevinden. Naast de medische feiten en het fysiek functioneren is nadrukkelijk ook aandacht voor mentale functies, veerkracht, zingeving, kwaliteit van leven, sociale contacten en betekenisvolle relaties. Ondersteuning en begeleiding helpen eigen kracht en vermogen te benutten om zelf oplossingen te zoeken en helpt hen gezamenlijk, in een goede balans zorg te geven en zorg te ontvangen. Na de schok van de diagnose hebben de mensen vaak het vermogen om zich aan te passen aan de situatie en een manier te vinden om met de ziekte of beperking om te gaan. Zorg en welzijn worden in deze visie geïntegreerd, naast de aandacht voor de ziekte, kunnen we ons richten op wat kan er wel, wat helpt de cliënt om zich prettig te voelen/leefplezier te behouden. Samen werken vanuit deze nieuwe visie, helpt om meer samenhang te bereiken in zorg en ondersteuning, zowel regionaal als lokaal en bij de ontwikkeling van een dementievriendelijke gemeente. 3. Het verder professionaliseren van een onafhankelijk team van Casemanagers dementie De meerwaarde van de Casemanagers dementie/dementieconsulenten komt tot uitdrukking in hun specialistische functie. Deze is opgebouwd door kennis/deskundigheidsbevordering/opleiding, specifieke expertise en veel ervaring door hun dagelijkse omgang met mensen met dementie en hun naasten. De specialistische functie van de casemanager/dementieconsulent is ondersteunend aan de meer generalistische functies in zorg en welzijn, zoals de wijkverpleging, welzijnsmedewerkers en huisartsen. De casemanagers kunnen voor hulp en steun terugvallen op een specialist Ouderengeneeskunde of een psycholoog. Case a agers o dersteu e ollega s i het eld door het o erdrage a expertise e het ge e van adviezen. De gemeente en de ketenzorg trekken samen op in het verder ontwikkelen van de dementievriendelijke gemeente; organiseren van informatie en voorlichting, activiteiten en ontmoeting, mantelzorgondersteuning en respijtzorg. Door samenwerking kan een evenwicht bereikt worden in zorg en ondersteuning, waarmee we mogelijk de toename van het aantal mensen met dementie kunnen opvangen.

3 4. Het door ontwikkelen van lokale samenwerking De uitgangspunten en visie zijn de kapstok voor het verder ontwikkelen van 1 e lijns samenwerking. Gewenst is dat in de wijk/gemeente overeenstemming wordt bereikt over de taken en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen. Deze verantwoordelijkheden zijn gebaseerd op deskundigheden van professionals en op wet- en regelgeving. Er is geen sprake van een gevecht om de client maar van samenwerking en afstemming rond de client. Er wordt doelmatig en efficiënt gewerkt, geen dingen dubbel gedaan en vooral goed overgedragen/gecommuniceerd. Nauwe samenwerking tussen de huisarts/praktijkondersteuner, de wijkverpleegkundige en de dementieconsulent is nodig. De huisarts kent de patient en zijn familie en neemt een centrale plaats in, in de zorg voor mensen met dementie. De dagelijkse coördinatie van zorg en welzijn wordt uitgevoerd door de huisarts/praktijkondersteuner van de huisarts of de wijkverpleegkundige van de thuiszorg. Een ouderenadviseur kan worden ingeschakeld als het accent op welzijn/welbevinden ligt. De casemanager is gericht op informatie over ziekte, omgang en voorbereiding op het vorderen van de ziekte, de maatregelen die moeten worden genomen en de kwesties waarover moet worden nagedacht. Samen met client en mantelzorger wordt steeds gezocht naar passende ondersteuning en zorg; zinvolle invulling van de dag, zelf de regie houden over bezigheden, zorg en leven. De streefsituatie is in onderstaand schema in beeld gebracht: De gewenste werkwijze in de Keten Dementie is zeer aangrijpend voor de persoon die de aandoening krijgt, maar evenzeer ook voor de mensen die zorg dragen voor de persoon met dementie. Steun moet vroegtijdig worden ingezet om de persoon met dementie te betrekken bij het maken van plannen en om de mantelzorger te kunnen voorbereiden op wat kan komen. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor goede informatie en voorlichting aan inwoners, als ook voor dagbesteding en respijtzorg. Gericht op het welbevinden van mensen met dementie. Medewerkers in zorg en welzijn moeten in staat zijn signalen van dementie te kunnen herkennen en daar een passende volgende stap op te nemen. De huisarts draagt zorg voor (het doen uitvoeren van) het diagnoseproces. De huisarts kan daarvoor verwijzen naar het Geriatrisch en onderzoeks- en adviescentrum voor onderzoek en diagnostiek in de thuissituatie of de poliklinieken geriatrie of neurologie van het Albert Schweitzerziekenhuis of het Beatrixziekenhuis. Huisarts, geriater en neuroloog zijn de belangrijkste verwijzers naar casemanagement dementie. Als een dementieconsulent een verwijzing krijgt brengt de dementieconsulent de cliënt/patiënt in, in het multidisciplinair overleg. Als dat te lang duurt wordt overlegd en afgestemd met de huisarts en/of poh ouderenzorg/ggz. Er wordt in overleg een zorg- of ondersteuningsplan opgesteld. De wijkverpleegkundige kan het contact met welzijn regelen.

4 De huisarts is de medische eindverantwoordelijke voor de cliënt in de thuissituatie. Wanneer het cliëntsysteem voldoende draagkracht heeft en op een natuurlijke manier met de dementie kan omgaan, kan de poh van de huisarts of een wijkverpleegkundige het casemanagement uitvoeren. Er kan daarin altijd worden teruggevallen op de specialistische casemanager. De module Kwetsbare ouderen waar (een deel van de )huisartsen mee werken, is een goede basis voor samenwerking in de zorg voor mensen met dementie. Huisartsen werken dan met een home- of kernteam. Dit team is samengesteld uit de huisarts, de praktijkondersteuner ouderenzorg of de praktijkondersteuner GGZ en de coördinerend wijkverpleegkundige die lid is van het Sociaal team. Als in het multidisciplinair overleg (MDO) patiënten met dementie worden besproken zijn ook de specialist Ouderengeneeskunde en de dementieconsulent aanwezig. Deze samenhang en samenwerking streven wij na met elke huisarts in de regio. Als sprake is van complexe problematiek op het gebied van persoonlijkheid, gedrag of in het systeem wordt de client overgedragen aan het specialistisch casemanagement. Welzijn, dagvoorzieningen, zorgaanbieders en thuiszorg leveren een belangrijke bijdrage aan het ondersteunen van het cliëntsysteem in de thuissituatie. Als mensen met dementie of hun mantelzorgers moeten worden opgenomen in het ziekenhuis vindt er afstemming plaats met de casemanager. Voor alle partijen moet duidelijk zijn wat de wensen en grenzen van de persoon met dementie in zorg en behandeling zijn. Wanneer sprake is van complexe gedragsproblematiek kan de GGZ ingeschakeld worden voor advies en behandeling. Als thuiswonen niet langer mogelijk is worden cliënten zo veel als mogelijk opgenomen in een voorziening waar de voorkeur naar uitgaat. Bij opname in een verpleeghuis vindt een zorgvuldige medische en zorg-overdracht plaats. De zorgaanbieders bieden kleinschalige zorg op maat, uitgevoerd door goed geschoolde en betrokken medewerkers. Het Zorgpad Ketenzorg dementie (mei 2014) moet verder worden uitgewerkt; nieuwe afspraken op samenwerking en afstemming in de ketenzorg dementie worden opgenomen. 5. Effectieve organisatie van de ketenzorg dementie Casemanagement dementie In de regio is een regionaal en onafhankelijk team van casemanagers dementie/ dementieconsulenten werkzaam. Professionals met een nadrukkelijke en aantoonbare expertise op het gebied van begeleiding en ondersteuning van mensen met dementie. De huisarts is de spil in de lokale zorg voor mensen met dementie. De expertise van het casemanagement wordt ingezet voor mensen met dementie en is beschikbaar voor huisartsen, praktijkondersteuners, wijkverpleegkundigen en medewerkers welzijn. De casemanagers verbinden de partijen die betrokken zijn bij de client en hebben een signalerende functie als het gaat om het functioneren van ketenzorg, zowel lokaal als regionaal. De dementieconsulenten zijn gekoppeld aan vaste gemeenten en koppeling met vaste huisartsenpraktijken is wenselijk. Het casemanagement wordt op dit moment geleverd door 5 zorgaanbieders in de regio. Het team behoudt een onafhankelijke positie voor alle cliënten en zorginstellingen de regio Waardenland. Ketenstructuur Regionale ketenzorg is samenhangende zorg door gemeenten - huisartsen welzijn - ziekenhuizen thuiszorg verpleeghuizen. Ziekenhuizen en verpleeghuizen vervullen een regionale rol. Aansluiting tussen en evenwicht in regionale en lokale ontwikkelingen/organisaties is daarmee een belangrijk aandachtspunt. De focus ligt op de lokale ketensamenwerking; het ontwikkelen en bevorderen van samenwerking tussen huisarts, wijkverpleegkundige, welzijn en casemanager dementie. Gestructureerde samenwerking leidt tot concrete werkafspraken en een duidelijk zorgpad.

5 Coördinatie van de Ketenzorg dementie De verantwoordelijkheid voor het (regionale en onafhankelijke) casemanagement dementie in regio Waardenland ligt bij de direct leidinggevenden van de casemanagers in de 5 organisaties. De leidinggevenden vormen samen de Werkgroep Ketenzorg dementie Waardenland. De werkgroep legt verantwoording af aan de 5 zorgaanbieders. De coördinator Ketenzorg is adviseur van de werkgroep en draagt zorg voor de verbinding met de Stuurgroep kwetsbare ouderen. De coördinator draagt zorg voor de verbinding vanuit de regio met de landelijke netwerken en o t ikkeli ge e oördi eert i a tuele o t ikkelthe a s. O t ikkelthe a s orde jaarlijks vastgesteld in de werkgroep Ketenzorg, zorgaanbieders en Drechtzorg. Voor andere taken, projecten en innovaties zullen andere financieringsbronnen moeten worden gezocht. Voor deze coördinatietaken is 8 uur per week beschikbaar. Hansje Pontier Regionaal coördinator Ketenzorg Waardenland 17 oktober 2016

6 Bijlage I Aan het tot stand komen van deze notitie hebben de volgende personen een bijdrage geleverd: Naam Lenne van de Merwe Zwanet van Kooten Wenny van de Hee Albert Tahaparij Marcel Verboom Jolanda Dircks Rob Oosterbaan Sandy Waas Annemarie van der Burg Maarten Pulles Erna Vogelzang Juliette Kleinjan Amnon Weinberg Annemiek van Oostveen Marieke Meinardi Marije Lauwaars Yvonne Hogewoning John Geurts Miranda Mol Annemarie Bernard Sandra van Roermund Stuurgroep ketenzorg dementie Jessie Wagemakers Janet Vos Functie Beleidsmedewerker gemeente Zwijndrecht Vertegenwoordiger voor de Drechtsteden Beleidsmedewerker AV-regio Bestuurslid Alzheimer Nederland, afdeling Dordrecht Manager divisie Zorg, stichting Waardeburgh Directeur Stichting Present Teamleider Goac - Rivas Zorggroep Hoofd Marketing en leidinggevende dementieconsulenten -Swinhovegroep Afdelingsmanager Extramuraal & Innovatie - Het Spectrum Aafje, senior adviseur Verkoop Het Parkhuis Aafje, manager Klantlogistiek Hoofd Klinische geriatrie, ASZ Specialist Ouderengeneeskunde Rivas Zorggroep Specialist Ouderengeneeskunde Rivas Zorggroep Geriater Albert Schweitzerziekenhuis Geriater Albert Schweitzerziekenhuis Kaderarts/huisarts Dordrecht Medisch directeur Zorggroep West-Alblasserwaard Manager team Extramuraal Beleidsmedewerker Kwaliteit Zorginkoper VGZ Janet Vos, Joep Koch, Marcel Verboom, Sandra van Roermund, Peter Willems, Pieter Baanvinger, Pim Stumpe, Juliette Kleinjan, Wenny van der Hee Stichting Drechtzorg Stichting Drechtzorg

"Goede zorg voor mensen met dementie" Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder

Goede zorg voor mensen met dementie Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder WaardenIrind "Goede zorg voor mensen met dementie" Inleiding In de regio Waardenland is de afgelopen jaren gewerkt aan kwaliteitsverbetering en samenhang in de zorg voor mensen met dementie. Verwachte

Nadere informatie

Zorgpad 1 en 2 dementie

Zorgpad 1 en 2 dementie Ketenzorg Dementie Midden-Brabant Zorgpad 1 en 2 dementie Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden. We besteden hier daarom weinig woorden aan het zorgpad, het plaatje moet voldoende zijn. Toch plaatsen

Nadere informatie

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 Ketenzorg Dementie Midden-Brabant Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 1 1. Inleiding Zowel gemeenten als zorgverzekeraars hebben een taak in het ondersteunen van mensen met

Nadere informatie

Notitie. Stichting Drechtzorg. Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente

Notitie. Stichting Drechtzorg. Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente Notitie Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente Stichting Drechtzorg Hansje Pontier Coördinator Ketenzorg Dementie, regio Waardenland Maart 2015 STICHTING DRECHTZORG Karel Lotsyweg 3318 AL Dordrecht

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

TinZ, Netwerk Dementie Friesland

TinZ, Netwerk Dementie Friesland TinZ, Netwerk Dementie Friesland Eileen van Ligten Vierde regiobijeenkomst 11 november 2011 Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Dementie Friesland Regiobijeenkomst NPO 11-01-2011 TinZ is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

HET BESTE THUIS! TOEKOMST VOOR DEMENTIEZORG. Jan Vuister (directeur / bestuurder Geriant)

HET BESTE THUIS! TOEKOMST VOOR DEMENTIEZORG. Jan Vuister (directeur / bestuurder Geriant) HET BESTE THUIS! TOEKOMST VOOR DEMENTIEZORG Jan Vuister (directeur / bestuurder Geriant) Vandaag: Reflecties op: Dementie: NU Dementie: MORGEN Uitgangspunten voor dementiehulp thuis noodzakelijke modelvernieuwing

Nadere informatie

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Bernadette Hessing Coördinator Dementie Zorgketen Amsterdam ZO-Diemen oktober 2012 1 Initiatief ontwerp fase - Via ZiZo is project groep

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

Soepele samenwerking voor ouderen thuis. Symposium 8 oktober 2014

Soepele samenwerking voor ouderen thuis. Symposium 8 oktober 2014 Soepele samenwerking voor ouderen thuis Symposium 8 oktober 2014 Disclosure belangen sprekers: Nieske Heerema :geen Dr Hester ten Dam :geen Leonie Bosch :geen Annemieke van Oostveen:geen Dr Hester ten

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

VERDIEPINGSSESSIE PLANETREE IEDEREEN WEET DAT HET NIETS KAN WORDEN ALS JE KOMT, ALLEEN JIJ WEET DIT NIET! JOEP KOCH JESSICA RUISBROEK

VERDIEPINGSSESSIE PLANETREE IEDEREEN WEET DAT HET NIETS KAN WORDEN ALS JE KOMT, ALLEEN JIJ WEET DIT NIET! JOEP KOCH JESSICA RUISBROEK VERDIEPINGSSESSIE PLANETREE IEDEREEN WEET DAT HET NIETS KAN WORDEN ALS JE KOMT, ALLEEN JIJ WEET DIT NIET! JOEP KOCH JESSICA RUISBROEK Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Regio Haaglanden Functiebeschrijving Casemanager dementie regio Haaglanden augustus 2012

Regio Haaglanden Functiebeschrijving Casemanager dementie regio Haaglanden augustus 2012 Regio Haaglanden Inleiding De voor de cliënt en zijn omgeving zeer ingrijpende diagnose dementie roept veel vragen op over de ziekte en het verloop hiervan, maar ook over de organisatie van zorg en over

Nadere informatie

Ontwikkelplan Vernieuwd Ambulant Geriatrisch Team (AGT)

Ontwikkelplan Vernieuwd Ambulant Geriatrisch Team (AGT) Ontwikkelplan Vernieuwd Ambulant Geriatrisch Team (AGT) 1a. Niveau Samenhangende zorg. 1b. Kwaliteitsthema Vernieuwd ambulant geriatrisch team (AGT) Het werken aan dit kwaliteitsthema maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Werkconferentie Kwetsbare ouderen. 31 mei 2016

Werkconferentie Kwetsbare ouderen. 31 mei 2016 Werkconferentie Kwetsbare ouderen 31 mei 2016 Programma 1. Waarom deze werkconferentie? (korte introductie door Leonie Voragen, VGZ) 1. Interactief theaterspel door trainersgroep de Wilde Kastanje 2. Werkgroepen:

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Advies Ketenregisseurs juni 2015. Advies van de Ketenregisseurs Dementie over casemanagement dementie en het in stand houden van de netwerken

Advies Ketenregisseurs juni 2015. Advies van de Ketenregisseurs Dementie over casemanagement dementie en het in stand houden van de netwerken Advies van de Ketenregisseurs Dementie over casemanagement dementie en het in stand houden van de netwerken Juni 2015 1 1. Aanleiding De Zorgstandaard Dementie levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit

Nadere informatie

Corinne Tutein Nolthenius NetwerkZorg Rivas

Corinne Tutein Nolthenius NetwerkZorg Rivas Corinne Tutein Nolthenius NetwerkZorg Rivas Innovatie netwerkzorg: de kracht van het netwerk Corinne Tutein Nolthenius, directeur Rivas Presentatie BeterKeten 29-5-2018 Inhoud Rivas Zorggroep: wat doen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DE 1E NIEUWSBRIEF VOOR HET PROJECT KETENZORG OUDEREN WALCHEREN

NIEUWSBRIEF DE 1E NIEUWSBRIEF VOOR HET PROJECT KETENZORG OUDEREN WALCHEREN NIEUWSBRIEF DE 1E NIEUWSBRIEF VOOR HET PROJECT KETENZORG OUDEREN WALCHEREN Sinds 1 oktober 2009 zijn de huisartsenpraktijken van de Zorggroep Walcheren actief bezig om de zorg rondom de ouderen beter te

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 19 januari Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek

Netwerkbijeenkomst 19 januari Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek Netwerkbijeenkomst 19 januari 2017 Revalidatie voor kwetsbare ouderen met cognitieve functieproblematiek Voorwoord Guy Buck voorzitter, Raad van Bestuur De beste zorg voor uw patiënt. Snel geregeld en

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker Potentiële belangenverstrengeling Geen/zie hieronder Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Takeda Glaxo Smith Kline Boehringer Ingelheim sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014

Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014 Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014 Riet ten Hoeve Friesland Voorop Het zorgpad is ontwikkeld door een Projectgroep in het kader van Friesland Voorop en vastgesteld september

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie

Ketenzorg dementie en casemanagement

Ketenzorg dementie en casemanagement Ketenzorg dementie en casemanagement Inleiding Door het Geriatrisch Netwerk d.d 18.2.2009 is het regionaal actieplan ketenzorg dementie vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe te komen tot meer samenhang

Nadere informatie

Plan van Aanpak 2012

Plan van Aanpak 2012 Plan van Aanpak 2012 Auteurs: Mevr. B.H.(Bernadette) Hessing, coördinator/meldpunt dementie zorgketen A dam Zuidoost & Diemen Dhr. V.W.G. (Wouter) Hogervorst, medisch directeur GAZO en lid dagelijks bestuur

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen, samenwerking noodzakelijk! dinsdag 25 mei uur tot uur (personeels)restaurant Ziekenhuis Zevenaar

Kwetsbare ouderen, samenwerking noodzakelijk! dinsdag 25 mei uur tot uur (personeels)restaurant Ziekenhuis Zevenaar Kwetsbare ouderen, samenwerking noodzakelijk! dinsdag 25 mei 19.00 uur tot 21.30 uur (personeels)restaurant Ziekenhuis Zevenaar Samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde bij de kwetsbare oudere

Nadere informatie

Zorggroep Almere. Gezondheidszorg in Almere. Thuis met dementie

Zorggroep Almere. Gezondheidszorg in Almere. Thuis met dementie dementiezorg in Almere Carola van Teunenbroek, specialist ouderengeneeskunde Saskia van Zutphen, persoonlijk begeleider dementie Petra Besseling, persoonlijk begeleider dementie Zorggroep Almere 23 gezondheidscentra

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Jaarplan Platform Dementie Zaanstreek/ Waterland. augustus 2015 - augustus 2016

Jaarplan Platform Dementie Zaanstreek/ Waterland. augustus 2015 - augustus 2016 Jaarplan Platform Dementie Zaanstreek/ Waterland augustus 2015 - augustus 2016 Inleiding In dit jaarplan worden visie, uitgangspunten en producten beschreven die de ketenzorg Dementie in Zaanstreek/ Waterland

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Japanse notenboom, Utrecht. Foto: Bert Maes 35

Japanse notenboom, Utrecht. Foto: Bert Maes 35 SPECIALIST OUDERENGENEESKUNDE AMNON WEINBERG Japanse notenboom, Utrecht. Foto: Bert Maes 35 IN ÉÉN KEER GOED! Specialist ouderengeneeskunde Amnon Weinberg: Maak de onvermijdelijke neergang in een veel

Nadere informatie

Zorg voor kwetsbare ouderen thuis

Zorg voor kwetsbare ouderen thuis Zorg voor kwetsbare ouderen thuis Inhoud Wet- en regelgeving Inzet specialist ouderengeneeskunde in de thuissituatie Inzet behandelaren GEC in de thuissituatie Zorgdomein Veranderingen in wet- en regelgeving

Nadere informatie

Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag. Advies- en ondersteuningstraject voor mantelzorgers van thuiswonenden met dementie

Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag. Advies- en ondersteuningstraject voor mantelzorgers van thuiswonenden met dementie Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag Advies- en ondersteuningstraject voor mantelzorgers van thuiswonenden met dementie Nieuw bij Cicero: Leren omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag. Advies- en

Nadere informatie

Verantwoording januari 2018

Verantwoording januari 2018 Verantwoording 2017 29 januari 2018 Ambitie Ambitie is een populatiegericht programma Integrale Ondersteuning en Zorg voor Ouderen te ontwikkelen. Kern van een populatiegericht programma is om van ketenzorg

Nadere informatie

CASEMANAGEMENT DE ZORGBOOG SAVANT ZORG

CASEMANAGEMENT DE ZORGBOOG SAVANT ZORG CASEMANAGEMENT DE ZORGBOOG SAVANT ZORG CASEMANAGEMENT DEMENTIE: VROEGSIGNALERING Doelstelling o Verheldering van het niet-pluis signaal van de cliënt o Medische diagnostiek op gang brengen o Stimuleren

Nadere informatie

Advies Ketenregisseurs juni Advies van de Ketenregisseurs Dementie over casemanagement dementie en het in stand houden van de netwerken

Advies Ketenregisseurs juni Advies van de Ketenregisseurs Dementie over casemanagement dementie en het in stand houden van de netwerken Advies van de Ketenregisseurs Dementie over casemanagement dementie en het in stand houden van de netwerken Juni 2015 1 1. Aanleiding De Zorgstandaard Dementie levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit

Nadere informatie

Prestatie integrale ouderenzorg

Prestatie integrale ouderenzorg Prestatie integrale ouderenzorg Doel Het doel van deze prestatie is het tot stand brengen van een integraal, multidisciplinair zorgaanbod voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie op het gebied van cure,

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan

Dementievriendelijke gemeenten. Stappenplan Dementievriendelijke gemeenten Stappenplan Uw gemeente dementievriendelijk. Waarom? Aantal mensen met dementie in uw gemeente groeit. Meer mantelzorgers, inwoners en organisaties krijgen te maken met dementie.

Nadere informatie

Integrale verbinding in de regio

Integrale verbinding in de regio Integrale verbinding in de regio Maximale waarde toevoegen aan de zorg voor de kwetsbare oudere patiënt. Lean denken en werken in de regio Gerry de Valk (Projectleider Medische zaken - Alliade) Engelien

Nadere informatie

Ouderenzorg in de Limburgse keten. De rol van de cliëntenorganisaties

Ouderenzorg in de Limburgse keten. De rol van de cliëntenorganisaties Ouderenzorg in de Limburgse keten De rol van de cliëntenorganisaties Tielke Ausems, kaderlid KBO 1 oktober 2013 25 juni 2013 2008 25 juni 2013 WAT DEDEN DE OUDERENBONDEN BEZOEKRONDE: WEINIG SPECIFIEKE

Nadere informatie

Zorg na de diagnose. Emete Solmaz, specialist ouderengeneeskunde, Royaal Thuis Brian Sinnema, casemanager dementie, HWW Zorg

Zorg na de diagnose. Emete Solmaz, specialist ouderengeneeskunde, Royaal Thuis Brian Sinnema, casemanager dementie, HWW Zorg Zorg na de diagnose Emete Solmaz, specialist ouderengeneeskunde, Royaal Thuis Brian Sinnema, casemanager dementie, HWW Zorg Disclosure belangen sprekers Potentiële belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden December 2013

Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden December 2013 Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden December 2013 Handboek Casemanagement Dementie regio Haaglanden - december 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doel van het

Nadere informatie

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013

Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Thuis met dementie: Kansen en zorgen in 2013 Samenwerking in de eerste lijn voor patiënten met dementie 23 mei 2013 Drs. J. Meerveld Manager Belangenbehartiging en zorgvernieuwing, Alzheimer Nederland

Nadere informatie

Peel Duurzaam Gezond

Peel Duurzaam Gezond Peel Duurzaam Gezond EXPERT MEETING KWETSBARE OUDEREN NAAR EEN GEZAMENLIJKE ACTIEAGENDA IN 2017 15 DECEMBER 2016 Uitgangspunten Peel Duurzaam Gezond Dit vraagt anders / innovatief kijken naar: 1. De patiënt,

Nadere informatie

Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018

Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018 Bijlage 13 Integrale zorg voor kwetsbare ouderen 2016-2018 2018 Inleiding Ouderen blijven langer thuis wonen en dat leidt tot een grotere druk op de huisarts. Bovendien is door de stelselwijziging meer

Nadere informatie

Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer. Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer,

Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer. Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer, Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer, 30-10-2017 Workshop Welkom namens Dementiezorg voor Elkaar Presentatie 2000 tot

Nadere informatie

ondersteunt het netwerk rond de cliënt Barbara Nieuwkoop een product van BS Concept Realiza4on W: www.zorgverband.nl E: info@zorgverband.

ondersteunt het netwerk rond de cliënt Barbara Nieuwkoop een product van BS Concept Realiza4on W: www.zorgverband.nl E: info@zorgverband. ondersteunt het netwerk rond de cliënt Barbara Nieuwkoop een product van BS Concept Realiza4on W: www.zorgverband.nl E: info@zorgverband.nl Zorgverband: Virtueel Verzorgingshuis 2 Cliënt staat centraal:

Nadere informatie

Thematafel Regiefunctie in de wijk

Thematafel Regiefunctie in de wijk Thematafel Regiefunctie in de wijk 1. Presentatie samenwerking en regie rondom huisartspraktijk : Model voor samenwerking en regie Thema s van belang voor afstemming regie Presentatie Gemeente Den Haag:

Nadere informatie

Visie op de huisartsenzorg aan kwetsbare ouderen in Midden-Brabant

Visie op de huisartsenzorg aan kwetsbare ouderen in Midden-Brabant Visie op de huisartsenzorg aan kwetsbare ouderen in Midden-Brabant 1 Inleiding Kwetsbare ouderen De ouderdom komt vaak met vele gebreken. Een opeenstapeling van (kleine) gebreken of tekorten maakt kwetsbaar.

Nadere informatie

Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak

Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak Module: Zorg voor kwetsbare ouderen Format Plan van Aanpak Algemene gegevens Gegevens huisarts / contactpersoon samenwerkingsverband Naam huisarts / contactpersoon Naam huisartsenpraktijk / gezondheidscentrum

Nadere informatie

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer

Ketenzorg dementie. Ketenzorg dementie in Zoetermeer Ketenzorg dementie Wat is dementie? Dementie is niet één bepaalde aandoening, maar een ziektebeeld (syndroom) waarvan meer dan 60 oorzaken bekend zijn. Kenmerkend voor dit ziektebeeld is een combinatie

Nadere informatie

Praktijkverpleegkundige en huisarts, een goed duo!

Praktijkverpleegkundige en huisarts, een goed duo! Praktijkverpleegkundige en huisarts, een goed duo! 8 juni 2017, Gezond met dementie Leny Geertsen, praktijkverpleegkundige Medisch Centrum Sint Anna Els van der Put, huisarts Medisch Centrum Sint Anna,

Nadere informatie

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Het zorglandschap verandert Patiënten met complexe zorgvraag blijven thuis wonen zorg, behandeling en ondersteuning rond de patiënt thuis georganiseerd

Nadere informatie

Functiebeschrijving netwerk dementie regio Haaglanden

Functiebeschrijving netwerk dementie regio Haaglanden Functiebeschrijving netwerk dementie regio Haaglanden Inleiding De voor de cliënt en zijn omgeving zeer ingrijpende diagnose dementie roept veel vragen op over de ziekte en het verloop hiervan maar ook

Nadere informatie

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013

Wijkgezondheidsteams Arnhem. 1 November 2013 Wijkgezondheidsteams Arnhem 1 November 2013 Awina Nijntjes: Wijkverpleegkundige STMG Bregje Peeters: Adviseur eerste lijn, Caransscoop Versus Aanleiding Convenant Menzis-Gemeente Arnhem: 3 jaar gezamenlijk

Nadere informatie

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot

Netwerk Dementie Drenthe. Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Netwerk Dementie Drenthe Datum: 4 oktober 2018 Naam: Astrid van der Schot Introductie Geschiedenis LDP Drenthe in 2006 dementiezorg regionaal verbeteren 2009 Stichting Dementie Drenthe, neutrale en onafhankelijke

Nadere informatie

PROJECTPLAN KWETSBARE OUDEREN, SAMEN REDZAAM KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Januari 2013 Versie 2.1

PROJECTPLAN KWETSBARE OUDEREN, SAMEN REDZAAM KRIMPEN AAN DEN IJSSEL. Januari 2013 Versie 2.1 PROJECTPLAN KWETSBARE OUDEREN, SAMEN REDZAAM KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Januari 2013 Versie 2.1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Doelgroepen... 4 4. Aanpak... 5 5. Partners in de samenwerking...

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord Wijkgerichte Zorg (Een ontwerp voor de zorg en dienstverlening voor kwetsbare mensen in de wijk) Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. 29 oktober, de

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu?

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu? Netwerkbijeenkomst Wijkverpleging, heringevoerd en nu? 5 maart 2015 Wijkvpk indiceert, wijst zorg toe, VWS Twee generalisten in 1 e lijn, VWS Afstemming ha-wijkvpk niet via wijkteam, Actiz Structuur voor

Nadere informatie

Goede preventieve ouderenzorg: belangrijke elementen

Goede preventieve ouderenzorg: belangrijke elementen Goede preventieve ouderenzorg: belangrijke elementen Annemieke Spijkerman GGD NOG 18 mei 2017 Werkconferentie gezond ouder worden GGD Noord- en Oost-Gelderland 2 Doetinchem Cohort Studie, al 30 jaar! Doetinchem

Nadere informatie

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers

Psychologie Inovum. Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Psychologie Inovum Informatie en productenboek voor cliënten, hun naasten en medewerkers Waarom psychologie Deze folder is om bewoners, hun naasten en medewerkers goed te informeren over de mogelijkheden

Nadere informatie

Casusbeschrijving Pleyade

Casusbeschrijving Pleyade Casusbeschrijving Pleyade Bekostiging Specialist ouderengeneeskunde buiten het verpleeghuis Colofon: D. van der Velden, sr. Beleidsadviseur Pleyade November 2016 Visie Pleyade Pleyade wil de kwetsbare

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES

BESCHRIJVING ZORGPROCES BESCHRIJVING ZORGPROCES Transmurale Zorgbrug Vechtdal (TZB) van order naar tot en met de nazorg na ontslag door thuiszorg Versie 12-09-2017 V0.2 Inleiding Door de transmurale zorg brug Vechtdal het zorgproces

Nadere informatie

WERKWIJZE. Medisch Centrum Aan de Berg Nuenen 2017

WERKWIJZE. Medisch Centrum Aan de Berg Nuenen 2017 WERKWIJZE Nuenen 2017,, HA Zorg Het praktiseren van reguliere generalistische huisartsgeneeskundige zorg dichtbij huis. 90% zelf behandelen Meestal behandelen wij die zelf. Anders verwijzen wij u gericht

Nadere informatie

Samen de goede koers varen

Samen de goede koers varen Home no. 3 Juni 2016 Themanummer Eerste lijn Eerdere edities Verenso.nl Samen de goede koers varen Op weg naar structurele samenwerking huisarts en specialist ouderengeneeskunde Ronald van Nordennen, Vincent

Nadere informatie

Welkom Casemanagement Dementie 12 april 2016

Welkom Casemanagement Dementie 12 april 2016 Welkom Casemanagement Dementie 12 april 2016 Inhoud Iets over de GGZ Via afdeling Ouderenzorg Naar taken van de SPV Het GGZ traject dementie Met aandeel van de SPV (PIT?) Naar gedwongen afronding (IBS/RM)

Nadere informatie

Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg. Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL

Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg. Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL Chronisch zieken en kwetsbare ouderen in de acute zorg Yvonne Guldemond-Hecker Raad van Bestuur Huisartsen OZL Disclosure Belangen Spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente

Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente Zorg en welzijn voor mensen met dementie in uw gemeente Robbert Huijsman hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg programmaleider Dementiezorg voor elkaar projectleider Actieprogramma Casemanagement

Nadere informatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie zorg Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke-

Nadere informatie

Regionaal programma Ouderen

Regionaal programma Ouderen Regionaal programma Ouderen Waardenland 2016 2020 Vastgesteld deelnemersraad 21 november 2016 1 1. Inleiding Aanleiding Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen vormen aanleiding om de zorg voor ouderen

Nadere informatie

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Praktijk verhaal Naam presentator Marieke van Haaren gebiedsondersteuner ZZG zorggroep, gebied Wijchen, Maas en Waal Programma Wie is ZZG zorggroep? Ontwikkeling

Nadere informatie

Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet. De veertien kernpunten van onze aanpak

Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet. De veertien kernpunten van onze aanpak Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet De veertien kernpunten van onze aanpak Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet De veertien kernpunten van onze aanpak De Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet biedt

Nadere informatie

Eerstelijnsverblijf (ELV) Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) Bijeenkomst Wijkverpleging. Eliane Schuurman - v/d Berg Productexpert ELV/GRZ

Eerstelijnsverblijf (ELV) Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) Bijeenkomst Wijkverpleging. Eliane Schuurman - v/d Berg Productexpert ELV/GRZ Eerstelijnsverblijf (ELV) Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) Bijeenkomst Wijkverpleging Eliane Schuurman - v/d Berg Productexpert ELV/GRZ Eerstelijnsverblijf en geriatrische revalidatiezorg 1. Achtergrond

Nadere informatie

Jaarverslag Geheugensteunpunt Epe 2015

Jaarverslag Geheugensteunpunt Epe 2015 Jaarverslag Geheugensteunpunt Epe 2015 Het Geheugensteunpunt Steun bij Dementie waar aan ù gedacht wordt L. van Moorst Coördinator Geheugensteunpunt, J.Schuurmans Netwerkcoördinator, Netwerk Dementie Oost-Veluwe

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen: thuis bij de huisarts

Kwetsbare ouderen: thuis bij de huisarts Kwetsbare ouderen: thuis bij de huisarts Dr. Annet Wind Coordinator NHG-kaderopleiding ouderengeneeskunde LUMC Annet Wind huisarts Hoorn kaderhuisarts ouderengeneeskunde coördinator NHG-kaderopleiding

Nadere informatie

Scholing Dementie: wees er vroeg bij!

Scholing Dementie: wees er vroeg bij! Scholing Dementie: wees er vroeg bij! Anke Pril, huisarts Mariëlle van der Putten, spec. Ouderengeneeskunde Andrew Tan, geriater Hubertine van Bree, casemanager Dementie Casus mevrouw de R. 79 jaar Gehuwd,

Nadere informatie

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams Kcoetz Wijkgerichte Zorg 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams 1 Marieke Verlaan Inhoud Aanleiding Inhoud Verpleegkundige Ouderenzorg Informatiepunt Interventie- en Expertteam

Nadere informatie

Keten Palliatieve Zorg

Keten Palliatieve Zorg Keten Palliatieve Zorg Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg begint wanneer iemand te horen heeft gekregen dat hij/zij ongeneeslijk ziek is en behandeling niet meer mogelijk is. Dat is een harde boodschap

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarverslag Zorgprogramma Ouderenzorg (TEO) Zorggegevens 2015

Kwaliteitsjaarverslag Zorgprogramma Ouderenzorg (TEO) Zorggegevens 2015 Kwaliteitsjaarverslag Zorgprogramma Ouderenzorg (TEO) Zorggegevens 2015 1 1. TEO OUDERENZORG 1.1 Ouderenzorg binnen THOON in 2015 In 2015 is de ouderenzorg in de regio Twente verder verankerd. Meerdere

Nadere informatie

Zorgkantoor AGIS/ Achmea

Zorgkantoor AGIS/ Achmea Zorgkantoor AGIS/ Achmea Vindplaats AWBZ inkoopplan 2014, klik op deze link: achmeazorgkantoor.nl/zorgaanbieders 1.Integrale zorg met 2.Vroegsignalering en diagnostiek. Zorgkantoor 1a Zorgstandaard als

Nadere informatie

Juttepeer, Den Haag. Foto: Wim Brinkerink

Juttepeer, Den Haag. Foto: Wim Brinkerink 70 Juttepeer, Den Haag. Foto: Wim Brinkerink MANAGER BEHANDELDIENST KLAAS VAN DIJK Manager Behandeldienst Klaas van Dijk: We ervaren problemen en werken dan ook graag mee aan oplossingen Als aanbieder

Nadere informatie

ZWIP: communicatie tool in 1 e lijn

ZWIP: communicatie tool in 1 e lijn ZWIP: communicatie tool in 1 e lijn Herman Levelink, huisarts, bestuurslid OCE Nijmegen Chantal Hensens, huisarts, deelnemer OCE Nijmegen Wij hebben geen zakelijke relaties met bedrijven. Met Protopics

Nadere informatie

Statistieken. Aantal vragen 29. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: (Type vraag: Meerkeuze, één antwoord)

Statistieken. Aantal vragen 29. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: (Type vraag: Meerkeuze, één antwoord) Rotterdam 51 4.48 % Statistieken Naam formulier Peiling_ouderenzorg_2016 Titel formulier Uw mening over de ouderenzorg Aantal vragen 29 Totaal aantal ingevuld 1139 1. U bent op dit moment: Huisarts praktijkhouder

Nadere informatie

De volgende organisaties sluiten een samenwerkingsovereenkomst af in het kader van het COPD programma Reload.

De volgende organisaties sluiten een samenwerkingsovereenkomst af in het kader van het COPD programma Reload. stichting DréchtZorg Samenwerkingsovereenkomst programma Reload De volgende organisaties sluiten een samenwerkingsovereenkomst af in het kader van het COPD programma Reload. Partijen: 1. MOB Drechtsteden,

Nadere informatie

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit, kosten en klantbeleving. De verschillende deelgebieden leiden in hun

Nadere informatie

Leergang Ouderenzorg. Avond 1

Leergang Ouderenzorg. Avond 1 Leergang Ouderenzorg Avond 1 Disclosure belangen sprekers: Nellie Jans kaderarts oudergeneeskunde in opleiding Suze Teunissen praktijkconsulent Agaath Vreeling kaderarts oudergeneeskunde (Potentiële) Belangenverstrengeling:

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling Wonen, (thuis)zorg en dagbehandeling 2 Inleiding Deze folder geeft informatie over het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

Ziekte- en zorgdiagnostiek Dementie Regio Breda, Alphen/Chaam en Baarle Nassau. Stand van zaken d.d. 1 juni 2009

Ziekte- en zorgdiagnostiek Dementie Regio Breda, Alphen/Chaam en Baarle Nassau. Stand van zaken d.d. 1 juni 2009 Ziekte- en zorgdiagnostiek Dementie Regio Breda, Alphen/Chaam en Baarle Nassau Stand van zaken d.d. 1 juni 2009 Inhoud presentatie Dementie: feiten en cijfers Korte introductie project dementie Stand van

Nadere informatie

Inleiding. Doelstelling

Inleiding. Doelstelling Inleiding De voor de cliënt en zijn omgeving zeer ingrijpende diagnose dementie roept veel vragen op. Zo vraagt men zich af waar men terecht kan voor hulp en begeleiding. Cliënten en mantelzorgers hebben

Nadere informatie

VGZ Beleid 2016 Zorg voor kwetsbare ouderen

VGZ Beleid 2016 Zorg voor kwetsbare ouderen VGZ Beleid 2016 Zorg voor kwetsbare ouderen De Nederlandse bevolking wordt steeds ouder en het aandeel ouderen in de populatie neemt toe. Zo groeit het aandeel 75+ in de populatie van 7% in 2010 naar 8,5%

Nadere informatie

Multidisciplinaire ouderenzorg

Multidisciplinaire ouderenzorg Multidisciplinaire ouderenzorg Edith de la Fuente Projectleider Symposium Ouderenzorg - 20 november 2012 Programma Inleiding en kennismaking Opdracht in groepen Terugkoppeling opdracht Presentatie multidisciplinaire

Nadere informatie

CVA-zorg in beeld. Zorgprogramma Ketenzorg CVA regio Helmond Quartz. Inleiding

CVA-zorg in beeld. Zorgprogramma Ketenzorg CVA regio Helmond Quartz. Inleiding CVA-zorg in beeld Zorgprogramma Ketenzorg CVA regio Helmond Quartz Inleiding Jaarlijks worden 45.000 mensen getroffen door een CVA en 200.000 Nederlanders hebben ooit een CVA gehad. CVA is een complexe

Nadere informatie

Evaluatie module zorg voor kwetsbare ouderen

Evaluatie module zorg voor kwetsbare ouderen Evaluatie module zorg voor kwetsbare ouderen Inleiding Deze digitale vragenlijst is gezamenlijk door CZ en VGZ opgesteld en bedoeld voor huisartspraktijken die de module ouderenzorg bij CZ en/of bij VGZ

Nadere informatie

uw antwoord op de Basis GGZ

uw antwoord op de Basis GGZ uw antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Inleiding Zorg Groep Beek (ZGB) is al vele jaren een heel goed alternatief voor cliënt gerichte thuiszorg en wijkverpleging in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie