COMPOSTEER JE EIGEN TUINAFVAL IN JE EIGEN TUIN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COMPOSTEER JE EIGEN TUINAFVAL IN JE EIGEN TUIN"

Transcriptie

1 COMPOSTEER JE EIGEN TUINAFVAL IN JE EIGEN TUIN In plaats van je groente-, fruit- en tuinafval af te voeren, kun je dit ook zelf composteren op je eigen tuin. Doe je dit goed, dan spaar je energie en verminder je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor je tuin. Om te beginnen twee belangrijke tips: Ten eerste: Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop. Dan krijg je geen ruzie met je buren, want: geen last van ongewenste gassen en stank (zie ook verderop in dit artikel). Ten tweede: Plaats een composthoop minimaal 5 meter van een oppervlaktewater vandaan (zoals een sloot of vijver). Zo voorkom je vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoelende meststoffen uit de compost. Zelf composteren en milieubelasting Het is niet bekend of zelf composteren beter is voor het milieu dan grootschalige compostering van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Duidelijk is wel dat zelf composteren energie spaart omdat het afval dan niet naar elders vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Je verwerkt ter plekke het organische afval uit je huishouden en tuin: de kringloop blijft klein. Bovendien levert het een nuttig eindproduct op, waarvan je de samenstelling zelf kunt bepalen. Compost is humusrijk en daarom uitstekend bruikbaar als bodemverbeteraar voor je tuin. Dit geldt echter alleen als je goed composteert; anders verandert een milieuvoordeel in een -nadeel. Verkeerd composteren veroorzaakt broeikasgas! Composteren is een rottingsproces: bacteriën, schimmels en andere bodemorganismen zetten groente-, fruit- en tuinafval om in compost met behulp van zuurstof. Bij verkeerd composteren vindt het rottingsproces plaats zonder zuurstof (= anaëroob), waardoor methaan of lachgas ontstaat. Beide zijn schadelijke broeikasgassen. Kiezen uit compostsystemen Ga je zelf composteren, dan kun je kiezen uit verschillende systemen. Welke jij kiest, hangt vooral af van de grootte van je tuin, de hoeveelheid te composteren afval en de verhouding tussen tuinen keukenafval. Composthoop en open compostbak Voor een composthoop zijn enkele vierkante meters buitenruimte nodig. Een vrij liggende hoop moet om goed te werken bij de opzet minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang zijn. De composthoop zal later inzakken door het composteringsproces. Om de composthoop te beschermen tegen uitdrogen of te nat worden is het beter om bakken te maken. Zie voor het maken van een open compostbak het begin van deze pagina.

2 Compostvat voor de tuin In tuinen met weinig ruimte zijn gesloten houten of plastic compostvaten geschikter. Deze kun je in de meeste tuincentra kopen. De tuinen op het Piccardthof zijn zo groot, dat je vaak twee vaten nodig hebt. Ook omdat je dan de ene kunt laten rijpen, terwijl je de andere vult. Compostvat voor keuken of balkon In de keuken, op je balkon of een binnenplaatsje kun je ook keukenafval composteren. Daarvoor bestaan verschillende kleinere systemen, zoals de composteertrommel en de wormenbak. Bokashi-methode Bokashi is een japanse manier van compost maken door fermentatie. Meer informatie hierover vind je o.a. bij Wel of niet op de composthoop? Niet alles wat in de gft-bak mag, kan ook op de composthoop. Dit komt doordat de omstandigheden in de composthoop anders zijn dan die in een professionele composteerinrichting. De vochtigheid en hygiënische omstandigheden zijn anders en de composteringstemperatuur is over het algemeen lager. Een vuistregel is: hoe hoger de temperatuur waarmee gecomposteerd wordt, hoe meer er in mag. Wel bij het compost Aardappelschillen (biologisch) Bagger uit plastic regengoot of tuinvijver Bladeren Citrusschillen (biologisch) Coniferen, hulstblad, dennennaalden Doppen van pinda's en noten Eierschalen Fijngemaakt hout en takken Grasmaaisel Rauwe groenteschillen, loof, stronken Houtas (alleen van puur hout) Koffiefilters en koffiedik Mest van plantenetende (huis)dieren Noten en pitten Onkruid Plantenpotten van organisch materiaal (kokosvezel, olifantsgras) Niet bij het compost Bagger uit zinken regengoot Botjes Brood Etensresten (gekookt) Houtskool Kaaskorsten Kattenbakkorrels (ook niet met Milieukeur!) Koffiepads Papier Peuken, sigarettenas Stofzuigerzak en inhoud Vet (gestold) Visgraten Wol, watten, vodden Verpakkingsmateriaal van composteerbare kunststof (met kiemplantlogo)

3 Stro Theebladeren en theezakjes Tuinaarde, potgrond, turfmolm Verlepte bloemen en kamerplanten (biologisch) Zaagsel (alleen van puur hout) Zieke planten Waarom mogen restanten wel of juist niet op de composthoop? Etensresten Gekookte etensresten zijn vaak zout en vet. Daardoor composteren ze moeilijk. Bovendien trekken ze muizen en ratten aan. Ook jus, vet (vloeibaar) en plantaardige olie trekken ongedierte aan en composteren slecht. (Oud) brood is te droog en gaat schimmelen. Deze schimmels remmen het composteringsproces. Niet-biologisch afval Schillen van niet-biologische aardappelen en niet-biologische citrusvruchten bevatten vaak chemische middelen (kiemremmers of bestrijdingsmiddelen). Hetzelfde geldt voor niet-biologische snijbloemen. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor organismen in de composthoop en zo het composteringsproces belemmeren. Kattenbakkorrels en poep Kattenbakkorrels mogen niet op de composthoop, omdat ze vaak uit gebakken klei of mineralen bestaan en die composteren niet. Ook kunnen ze gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten (toxoplasmose). Dit geldt ook voor kattenbakkorrels met Milieukeur; die mogen wel in de gft-bak. Poep en urine bevorderen het composteringsproces. Maar om hygiënische redenen mogen alleen uitwerpselen van planteneters op de composthoop, zoals oud stro of zaagsel uit het caviahok, van koeien, paarden of geiten. Gooi er geen uitwerpselen op van vleeseters (hond, kat of mens). Bladeren, zaagsel en as Voeg grasmaaisel en moeilijk verteerbare bladeren zoals van eik en rhodondenderon alleen in kleine hoeveelheden toe. Dat geldt ook voor stro, zaagsel en houtas. Omdat dit zo droog is, moet je er niet teveel van ineens in het compostvat gooien en het goed mengen met ander materiaal. Onkruid en zieke planten Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom op de composthoop, tenzij er met hoge temperatuur gecomposteerd wordt. Voor zieke planten geldt hetzelfde: als je niet met behulp van hoge temperatuur composteert, kan je dit materiaal beter bij het gft-afval doen. Dit wordt wel op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de ziektekiemen, zaden, wortels en eitjes.

4 Koffiepads Koffiepads bestaan voor een kwart uit kunststofvezel en voor de rest uit papier. Voor een professionele composteerinstallatie is dit geen probleem, maar voor de eigen composthoop wel. En nu aan de slag! Met bovenstaande kennis (bron: Milieu-centraal) kom je al een heel eind. Maar hoe maak je nu goeie compost in de praktijk? Dat lees je hieronder (bron: Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Om geen stinkende bult te krijgen, maar mooie, naar bosgrond ruikende compost, is het belangrijk dat je het MANGO-principe toepast: 1. Mengen 2. Afdekken 3. Natmaken 4. Een Grote hoop maken 5. Omzetten Stap 1: Meng bruin en groen materiaal Bruin (koolstofrijk en luchtig) materiaal: Dorre bladeren en takjes Stro Zaagsel (enkel van natuurlijk hout) Houtsnippers Groen (stikstofrijk en vochtig) materiaal: Grasmaaisel Mest Vers tuin- en keukenafval Het groene materiaal in je composthoop levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal zorgt voor structuur. Belangrijk is dat je pure lagen groen of bruin materiaal vermijdt: gooi ze daarom met een riek door mekaar. Let bovendien op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken moet je dus in kleinere stukken knippen of hakselen. Veel materialen horen tussen bruin en groen materiaal in omdat ze van alles wat bevatten. Denk bijvoorbeeld aan stalmest of vers gesnipperde takken. Deze materialen zijn ideaal voor je composthoop, maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval. Precieze theoretische verhoudingen voor je composthoop zijn moeilijk aan te geven. Je moet gewoon zorgen dat je een hele verscheidenheid aan materialen hebt en ze goed mengt. Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces. Kalk toevoegen wordt tegenwoordig ontraden. Ooit werd dit vaak gedaan, maar het is bewezen dat je daardoor veel stikstof verliest. Lava- en basaltmeel mag je met een paar handenvol per m³ toevoegen. Omdat er in onze veengrond weinig klei zit is Bentoniet ook aan te raden. De toevoeging van één of meer van deze producten is heel gunstig voor de compostwormen en het kleihumuscomplex. Ook krijg je er sterkere planten van. Stap 2: Afdekken

5 Een compostbak met gaas of met grote spleten in de wanden (en zonder bedekking bovenop) droogt teveel uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken. Geef je composthoop daarom wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden (bijvoorbeeld met jute zakken of een laagje takken). Je composthoop zal hierdoor niet verstikken, zolang je materiaal binnenin luchtig genoeg is. Stap 3: Natmaken Knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit (met je handen dus). Als er enkele druppels uit lopen, dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je er nog wat water aan toe. Stap 4: Een Grote hoop maken Een hoop van een kubieke meter werkt beter dan een kleine, want de warmte- en vochtverliezen zijn beperkter. Een m³ composteert beter en sneller dan een paar emmers afval. Werk eventueel samen met je buren aan één grote hoop. Begin met je hoop op de kale grond, zodat daarvandaan ook wormen en andere verteringsbeestjes kunnen komen. Leg eerst een laagje kortgeknipte takken neer, om de onderste laag zo lang mogelijk zuurstofrijk te houden. Zorg steeds voor een voorraadje bruin materiaal zoals dorre bladeren, takjes en stro. Dan kun je makkelijk groen en bruin materiaal mengen. Stapel dit mengsel laag na laag tot je een hoop hebt van minstens 1x1x1,5 m (lxbxh). Belangrijk is dat je iedere keer na het aanbrengen van een nieuwe laag, deze goed mengt met dat wat eronder ligt. Stap 5: Omzetten Is je compostbak helemaal vol, ook na een beetje inzakken, dan kan je beginnen met omzetten. Door het omzetten krijg je weer meer zuurstof in je hoop, waardoor de vertering sneller gaat en er meer warmte ontstaat. Ook komt het materiaal van de buitenkant in het midden, zodat ook dat verteert. Hoe vaker je omzet (bijvoorbeeld een maand lang elke week), hoe meer warmteproductie (tot wel 70º C!) en hoe meer ziektekiemen, zaden en eitjes gedood worden. Na het omzetten laat je het compost nog een paar maanden liggen, meestal de hele winter. In het voorjaar heb je dan prachtige, zwarte bosgrond die je na een keertje zeven prima kunt gebruiken in je tuin. Voor bovenstaande werkwijze is het handig om 3 bakken naast elkaar te hebben. In bak 1 zet je de hoop op. Dan schep je om tussen 1 en 2. De laatste keer schep je alles in 3, waar het mag blijven rijpen tot gebruik. Bak 1 en 2 zijn dan weer vrij voor de volgende hoop. Wat er over is na het zeven kan je weer gebruiken in de nieuwe hoop, daar verteert het dan rustig verder. Ook is het slim om wat van het oude compostmateriaal in je nieuwe te doen, zodat je meteen de goede compostwezentjes in je te verteren materiaal krijgt. Je kunt ook kiezen voor de koele, langzame methode en maar één keer omscheppen. Scheelt werk,

6 maar levert waarschijnlijk meer onkruid en slakken op. Het onkruid kun je verminderen door zaden en wortels een paar weken te laten rotten in een emmer water en dan pas op je compostbult te gooien. Wat je tegen de slakken kunt doen mag je zelf verzinnen... Hoeveel compost dien je toe? Dat hangt natuurlijk helemaal af van je grond en van je doel. Onze veengrond is in principe erg voedselrijk, maar kan na jaren tuinieren toch wel uitgeput raken. Bovendien kan je met rijpe compost eigenlijk niet overbemesten en voeg je veel nuttig bodemleven toe aan je grond door het gebruik ervan. Door het compost te vermengen met zwarte grond of zand kan je je tuin ook steeds wat ophogen. Over het algemeen houdt men voor siertuinen een jaarlijkse hoeveelheid van 250 kg/are. Voor moestuinen geldt een ander verhaal; daar is de compostgift behalve van je grond vooral afhankelijk van de soort groente die je wilt verbouwen. Voor preciezere hoeveelheden verwijzen we dan ook naar de site van Velt. Meer weten over composteren en ecologisch tuinieren? Op internet is natuurlijk een enorme hoeveelheid informatie hierover te vinden. Wat hierboven staat is een klein uittreksel daarvan, maar het zou te ver voeren om alle details hier te vermelden. Een paar interessante sites zijn: Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), ( AVVN (

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel!

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Hallo. Ik ben Jerom de compostworm. Ik eet alles wat in de natuur groeit. Ik ben verlekkerd op overschotjes uit de tuin en de keuken. Ik sabbel en

Nadere informatie

Composteren op school

Composteren op school Composteren op school HANDLEIDING LEERKRACHT Composteren op school Compost is een natuurlijke grondverbeteraar ontstaan uit huis en tuinafval. Compost geeft een prima basisbemesting aan de tuin. Voor

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Dia 1 Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Dia 2 Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom

Nadere informatie

Nòg meer GFT Afval apart! Composteren in uw eigen compostvat: goed voor uw tuin èn voor het milieu!

Nòg meer GFT Afval apart! Composteren in uw eigen compostvat: goed voor uw tuin èn voor het milieu! Nòg meer GFT Afval apart! Composteren in uw eigen compostvat: goed voor uw tuin èn voor het milieu! 2013 Nu Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit groente- fruit- en tuinafval (GFT). Omdat

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Wat is afval? Hoeveel is dat per dag? 538 / 365 dagen = 1,47 kilo per dag Hoeveel gooien we samen thuis elk jaar weg? 538 x 2,2 = 1183,6 per gezin

Nadere informatie

Compost maken in 3 weken. Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer?

Compost maken in 3 weken. Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Compost maken in 3 weken Compost maken duurt toch altijd heel lang? Minimaal een jaar of langer? Al je tuin- en keukenafval verzamel je op een grote hoop. Dat kan. En werkt. Maar er is een veel snellere

Nadere informatie

ZELF COMPOSTEREN COMPOSTHOOP, COMPOSTVAT COMPOSTTROMMEL, BLADKORF COMPOSTTOILLET, BOKASHI EMMER GFT-BAK, WORMENCOMPOSTBAK DIRECT OP DE BODEM

ZELF COMPOSTEREN COMPOSTHOOP, COMPOSTVAT COMPOSTTROMMEL, BLADKORF COMPOSTTOILLET, BOKASHI EMMER GFT-BAK, WORMENCOMPOSTBAK DIRECT OP DE BODEM ZELF COMPOSTEREN COMPOSTHOOP, COMPOSTVAT COMPOSTTROMMEL, BLADKORF COMPOSTTOILLET, BOKASHI EMMER GFT-BAK, WORMENCOMPOSTBAK DIRECT OP DE BODEM AFVAL UIT KEUKEN, TUIN EN VAN DE STRAAT gaat als voeding naar

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Even kennismaken! Barbara Creemers freelance lesgever voor o.m. ChildFocus, Gezinsbon, Velt 13e moestuin-seizoen! motto: Zonder is gezonder! Even kennismaken! Wie ben jij? Wat

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

Composteren en kringlooptuinieren

Composteren en kringlooptuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Composteren en kringlooptuinieren Iedereen wil graag een mooie tuin. Vlaco vzw, www.vlaco.be 1 Maar smaken verschillen. Bent u meer voor de wat wilde tuin? En zegt

Nadere informatie

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden

Nadere informatie

Compost. vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent

Compost. vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent Compost Zelfgemaakte compost ruikt heerlijk naar bosgrond, ziet bijna

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente Informatie Het volledige beheer van DIFTAR gebeurt door IOK Afvalbeheer (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), die gevestigd is in Geel. Met vragen over DIFTAR kan je, zoals eerder

Nadere informatie

1. Wat is composteren?

1. Wat is composteren? 1. Wat is composteren? Op de bodem van een bos worden de bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam afgebroken tot donkerbruine humus. In een composthoop in je eigen tuin

Nadere informatie

Compost maken voor de moestuin

Compost maken voor de moestuin Compost maken voor de moestuin Over het nut en het maken van compost, door Cees de Haan, tekst van Wim Oudshoorn uit Het nieuwe moestuinboek. A.L.V. Ons Genoegen Steenwijk 12/02/18 De natuurlijke kringloop

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Effectieve Micro-organismen. De praktijk van het maken van bokashi

Effectieve Micro-organismen. De praktijk van het maken van bokashi Effectieve Micro-organismen De praktijk van het maken van bokashi De bokashi-emmer De emmer kan luchtdicht worden afgesloten. Onderin zit een rooster, waardoor de GFT niet op de bodem kan komen. Daar wordt

Nadere informatie

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot In het huishouden Onderhoud vloeren, wandtegels, keuken en badkamermeubels............................................ p 19 Geurvermindering, afvoerbuizen en afvoerputjes (septische put)...........................................

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

De Wormtoren GEBRUIKERS RICHTLIJNEN

De Wormtoren GEBRUIKERS RICHTLIJNEN De Wormtoren GEBRUIKERS RICHTLIJNEN Composteren met de Wormtoren is Eenvoudig Reukloos Goed voor mens en milieu Geldbesparend Ruimtebesparend Een milieuvriendelijke manier om keukenafval te hergebruiken

Nadere informatie

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente Doel van DIFTAR DIFTAR is de afkorting van gedifferentieerd TARief. DIFTAR maakt het mogelijk om de kosten voor de afvalverwerking

Nadere informatie

GFT. Wel bij het GFT. Niet bij het GFT

GFT. Wel bij het GFT. Niet bij het GFT GFT Wel bij het GFT Aardappelschillen Bloemen en (kamer)planten Doppen van pinda s en noten Eierschalen Etensresten (gekookt, gebakken, rauw) Kaaskorsten zonder plastic Kattenbakkorrels met Milieukeur

Nadere informatie

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Het sorteren van afval is goed ingeburgerd. Jaar na jaar worden goede inzamelcijfers genoteerd. Toch kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo zit in het

Nadere informatie

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente

DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente DIFTAR: afval en kosten in balans, zowel voor jou als voor onze gemeente Doel van DIFTAR DIFTAR is de afkorting van gedifferentieerd TARief. DIFTAR maakt het mogelijk om de kosten voor de afvalverwerking

Nadere informatie

Composteren in de samentuin. Jos Goris Praktijkbegeleider samentuin / compostmeester Frank Petit-Jean - Velt medewerker

Composteren in de samentuin. Jos Goris Praktijkbegeleider samentuin / compostmeester Frank Petit-Jean - Velt medewerker Workshop Composteren in de samentuin Jos Goris Praktijkbegeleider samentuin / compostmeester Frank Petit-Jean - Velt medewerker Inleiding Voorstelling samentuin de Motten 1 Samentuin De Motten Gestart

Nadere informatie

Compostvat. Gebruikershandleiding

Compostvat. Gebruikershandleiding Compostvat Gebruikershandleiding imo Opstellen, vullen en omzetten van het compostvat. Opstelling 1 Kies een zonnige plaats in de tuin (enkele uren zon per dag volstaan). Warmte in het compostvat verbetert

Nadere informatie

Workshop. Composteren in de samentuin. Jos Goris Prak,jkbegeleider samentuin / compostmeester Frank Pe,t-Jean - Velt medewerker

Workshop. Composteren in de samentuin. Jos Goris Prak,jkbegeleider samentuin / compostmeester Frank Pe,t-Jean - Velt medewerker Workshop Composteren in de samentuin Jos Goris Prak,jkbegeleider samentuin / compostmeester Frank Pe,t-Jean - Velt medewerker Inleiding Voorstelling samentuin de Motten Samentuin De Motten u Gestart in

Nadere informatie

Imog persberichten juni - juli 2016

Imog persberichten juni - juli 2016 Imog persberichten juni - juli 2016 www.imog.be imo Compostmeesters aan het werk MARKE q Achter de volkstuintjes in de Moteweg hebben de Kortrijkse compostmeesters een demoplaats. Daar rooiden ze woensdag

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals WAT IS BOKASHI? Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal. Met Bokashi kun je organisch restmateriaal

Nadere informatie

COMPOST NATUURLIJK WAT IS COMPOST? WAT IS COMPOSTEREN?

COMPOST NATUURLIJK WAT IS COMPOST? WAT IS COMPOSTEREN? COMPOST NATUURLIJK Inhoud: Wat is compost? Wat is composteren? Waarom composteren? Wat kan je composteren? Keuze van de methode. Het composteren. Hoe gebruik je compost? Alternatieven. WAT IS COMPOST?

Nadere informatie

8 Compostering. 8.1 Belang van stabiele organische stof en composteren

8 Compostering. 8.1 Belang van stabiele organische stof en composteren 8 Compostering 8.1 Belang van stabiele organische stof en composteren De biologische landbouw haalt alleen een acceptabele opbrengst wanneer de bodemvruchtbaarheid op peil blijft. Dat kan alleen wanneer

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

Compostpower! GFT geschikt voor beheersing van plantenziekten?

Compostpower! GFT geschikt voor beheersing van plantenziekten? GFT geschikt voor beheersing van plantenziekten? Inleiding Composteren kan kleinschalig gebeuren met eigen keuken en (moes)tuinafval. Gemeenten composteren vaak hun snoeihout en ander groenafval uit de

Nadere informatie

Toentje Nais. No. 46 maart 2016

Toentje Nais. No. 46 maart 2016 Toentje Nais No. 46 maart 2016 Vereniging s berichten Ik begin mijn verhaal met het stellen van een vraag. Weet u het verschil tussen een vereniging en een stichting? Volgens de van Dale mag een stichting

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Proeven afvalinzameling. Arnemuiden, 21 september 2016

Proeven afvalinzameling. Arnemuiden, 21 september 2016 Proeven afvalinzameling Arnemuiden, 21 september 2016 Wie ben ik? Arjan Beekman Als wethouder verantwoordelijk voor o.a. afval & reiniging. Vader van Rozemarijn (6) en Ezra (4) 2 Aanleiding & Doel Afvalbeleidsplan

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

1. Aanleiding en achtergrond van GFT gescheiden inzamelen

1. Aanleiding en achtergrond van GFT gescheiden inzamelen 1. Aanleiding en achtergrond van GFT gescheiden inzamelen Waarom zamelt de gemeente Rotterdam GFT gescheiden in? Allereerst omdat dat beter is voor het milieu. Maar ook omdat de kosten lager zijn en omdat

Nadere informatie

Teeltvoorbereiding Antwoorden Meststoffen. W. Franken

Teeltvoorbereiding Antwoorden Meststoffen. W. Franken Teeltvoorbereiding Antwoorden Meststoffen W. Franken eerste druk, 2001 Artikelcode: 27059.2 & 27059.1 2001 Ontwikkelcentrum, Ede, Nederland Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Samen composteren op het Eilandje?

Samen composteren op het Eilandje? Samen composteren op het Eilandje? Het compost systeem dat ik voorstel te gebruiken heeft als doelstelling (1) ten allen prijs rotting vermijden, (2) vergisting van het materiaal boven 65 voorkomen (3),

Nadere informatie

Veel gestelde vragen uitrol en registratie gft-containers

Veel gestelde vragen uitrol en registratie gft-containers Veel gestelde vragen uitrol en registratie gft-containers Uitrol gft-containers 1. Waarom gaat de gemeente Haarlem meer gft (groente-, fruit- en tuinafval) gescheiden inzamelen? De Rijksoverheid heeft

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

EcoTe. EcoTe. Eindprodukten uit gerecycled kunststofafval. Innovatief Betrouwbaar Duurzaam Kwaliteit Betrokkenheid

EcoTe. EcoTe. Eindprodukten uit gerecycled kunststofafval. Innovatief Betrouwbaar Duurzaam Kwaliteit Betrokkenheid Innovatief Betrouwbaar Duurzaam Kwaliteit Betrokkenheid Duurzame, sterke en nuttige producten uit gerecycled kunststofafval. Net iets voor u die milieu- en prijsbewust bezig wil zijn! Het milieu is een

Nadere informatie

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Een krop sla zonder gif Biologische aardappelen, granen en groenten

Nadere informatie

Vragen 1. Welke soorten afval zijn er? Noem bij elk een voorbeeld...

Vragen 1. Welke soorten afval zijn er? Noem bij elk een voorbeeld... 1 2 Vragen 1. Welke soorten afval zijn er? Noem bij elk een voorbeeld....... 2. Goed of fout? Omcirkel. a De strooisellaag bestaat uit natuurlijk afval. b De strooisellaag wordt steeds dikker. c Bodemdieren

Nadere informatie

dat loont! Ooststellingwerf scheidt het afval;

dat loont! Ooststellingwerf scheidt het afval; AFVALWIJZER Ooststellingwerf scheidt het afval; dat loont! Afval scheiden loont! Voor het milieu, de maatschappij en voor uw portemonnee. Want hoe beter u het afval scheidt, hoe minder er terecht komt

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Bodembewerking Laat vooral

Nadere informatie

Humanure wc samengevatte gebruiksaanwijzing

Humanure wc samengevatte gebruiksaanwijzing Humanure wc samengevatte gebruiksaanwijzing Wat is humanure? Humanure (human manure) is menselijke poep en urine. Het kan wereldwijd een hoofdbron zijn van milieuvervuiling en ziektekiemen. Wanneer het

Nadere informatie

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen.

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Verpakkingen: plastic, blik, sap- en Plastic Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen en antwoorden (FAQ-lijst) minicontainers

Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen en antwoorden (FAQ-lijst) minicontainers Veelgestelde vragen Veel gestelde vragen en antwoorden (FAQ-lijst) minicontainers Wat verandert er voor mij in het kort? De invoering van het nieuwe inzamelsysteem brengt vanaf 5 november 2012 de volgende

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Onderdeel invloed van de mens of sporen van mensen

Onderdeel invloed van de mens of sporen van mensen Onderdeel invloed van de mens of sporen van mensen Onderbouw: Voetsporen Mensen lopen meestal over straten en paden die hard zijn. Ze maken dan geen voetafdrukken. Als je door het zand loopt, gebeurt dat

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Afval & Mileu

Werkstuk Biologie Afval & Mileu Werkstuk Biologie Afval & Mileu Werkstuk door een scholier 2644 woorden 20 november 2003 5,8 314 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Dit werkstuk is een opdracht van biologie. Het lijkt me wel leuk

Nadere informatie

Composteren, een wereld van verschil

Composteren, een wereld van verschil Composteren, een wereld van verschil Heel veel voordelen, en eigenlijk geen serieus nadeel, dus waarom niet? Wie een tuin heeft, kan composteren. Uw voordeel is dat u een zeer rijke aarde voor in uw tuin

Nadere informatie

GFT-inzameling in historische binnenstad van Mechelen

GFT-inzameling in historische binnenstad van Mechelen Proefproject GFT-inzameling in historische binnenstad van Mechelen 6 juni 2016 27 december 2017 Om zoveel mogelijk Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) uit het restafval te houden, starten Stad Mechelen

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

De kip of het ei S=T -N W=K -KN EL=K M=G

De kip of het ei S=T -N W=K -KN EL=K M=G De kip of het ei Kippen in jouw tuin? Ideaal om keukenrestjes kwijt te raken, als slakkenverwijderaars in de tuin en als leveranciers van kakelverse eitjes. Maar opgelet! Eitjes uit eigen tuin bevatten

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

COMPOSTEREN OM MIJN AFVAL TE VERMINDEREN. Praktische gids COMPOSTEREN OM MIJN AFVAL TE VERMINDEREN

COMPOSTEREN OM MIJN AFVAL TE VERMINDEREN. Praktische gids COMPOSTEREN OM MIJN AFVAL TE VERMINDEREN COMPOSTEREN OM MIJN AFVAL TE VERMINDEREN Praktische gids COMPOSTEREN OM MIJN AFVAL TE VERMINDEREN 1 INHOUDSOPGAVE VERMINDER UW AFVAL EN VOED TEGELIJKERTIJD UW PLANTEN 3 TIEN GOEDE REDENEN OM TE COMPOSTEREN

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Techniek Compost: van tuin- en keukenresten tot grondstof

Techniek Compost: van tuin- en keukenresten tot grondstof Techniek Compost: van tuin- en keukenresten tot grondstof A Probleem stellen Opdracht 1 Hoe verwerken jullie thuis de tuin- en keukenresten? Vul hieronder in... Je kunt de tuin- en keukenresten mee geven

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BOKASHI is het Japanse woord voor: Goed gefermenteerd organisch materiaal Methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem Komt voort

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De grond

Gefeliciteerd. De grond Gefeliciteerd Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin. Het telen van je eigen groente en fruit is een erg leuke hobby. Om die hobby tot een succes te maken hebben wij wat tips voor je op papier gezet. Want

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

Groeitabel (de groeitabel voor de 1ste graad is eenvoudiger dan die voor 2de en 3de graad) Bekijk per experiment welk materiaal je nodig hebt.

Groeitabel (de groeitabel voor de 1ste graad is eenvoudiger dan die voor 2de en 3de graad) Bekijk per experiment welk materiaal je nodig hebt. Lesfiche Groeiexperimenten 1, 2, 3 de graad Doe de Zie ze groeien! -test! In welke omstandigheden groeien plantjes het best? De kinderen doen verschillende experimenten, gemakkelijk uit te voeren in de

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening Ridderkerk 2004

Uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening Ridderkerk 2004 CVDR Officiële uitgave van Ridderkerk. Nr. CVDR54643_1 16 mei 2017 Uitvoeringsbesluiten Afvalstoffenverordening Ridderkerk 2004 Artikel 7 Inzamelende instanties overwegende, dat het in het belang van een

Nadere informatie

17. ALTERNATIEVEN VOOR MOESTUINEN IN VOLLE GROND

17. ALTERNATIEVEN VOOR MOESTUINEN IN VOLLE GROND 17. ALTERNATIEVEN VOOR MOESTUINEN IN VOLLE GROND Deze infofiche geeft een overzicht van een aantal alternatieve moestuinsystemen, niet in volle grond, maar op maat van kleine ruimten zoals een tuintje,

Nadere informatie

Composteren kan je leren!

Composteren kan je leren! Composteren kan je leren! een brochure over zelf composteren i.s.m. Provincie Vlaams-Brabant Intercommunale Haviland Igo-Leuven Intercommunale Interleuven INHOUD Inleiding...4 1. Compost : afval omgevormd

Nadere informatie

Het zal je. tuin. maar wezen

Het zal je. tuin. maar wezen Het zal je tuin maar wezen Inhoud Bodem in soorten 3 Bodem en Voedsel 6 Bodem en Verontreiniging 8 Bodem en Verharding 9 Bodem en Compost 12 Bodem en Vondsten 15 Bodem vol Energie 17 Bodem vol Leven 19

Nadere informatie

GEZONDE BODEM EN COMPOSTEREN Wat gegevens en achtergrondinformatie.

GEZONDE BODEM EN COMPOSTEREN Wat gegevens en achtergrondinformatie. GEZONDE BODEM EN COMPOSTEREN Wat gegevens en achtergrondinformatie. Een vruchtbare bodem vol bodembeestjes is de belangrijkste voorwaarde voor een landbouw die toekomstbestendig is. Dat vraagt een lange

Nadere informatie

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING Wat gaan we doen De bodem Bodemleven Voorstellen van verschillende groepen Wat doen deze beestjes in de bodem Goede bodemkwaliteit Regenwormen Petra van Vliet Blgg - Oosterbeek

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Instructieblad Aarde Activiteit 1.01: Grondsoorten

Instructieblad Aarde Activiteit 1.01: Grondsoorten 1. Wat ga je doen? Deze les gaat over grond en grondsoorten. Je gaat leren wat grondsoorten zijn, waar die in (de kop van) Noord-Holland te vinden zijn, wat het bijzondere aan deze grondsoorten is, en

Nadere informatie

3. BODEMANALYSE EN BODEMZORG

3. BODEMANALYSE EN BODEMZORG 3. BODEMANALYSE EN BODEMZORG 1. DE BODEMANALYSE De bodem bestaat uit drie grote bestanddelen. 1. Mineraal materiaal dat verschilt van streek tot streek en dat voortkomt van de ontbinding van het gesteente

Nadere informatie

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid)

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) 25 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder

Nadere informatie

potgrond (minidossier)

potgrond (minidossier) potgrond (minidossier) ecologisch leven en tuinieren Nagenoeg elke potgrond bestaat voor meer dan de helft uit turf. Die zorgt er voor dat het water optimaal wordt vastgehouden en dat je planten of zaden

Nadere informatie

AFVAL SCHEIDEN? Kijk voor meer info op de achterkant van de kalender!

AFVAL SCHEIDEN? Kijk voor meer info op de achterkant van de kalender! AFVAL SCHEIDEN? Kijk voor meer info op de achterkant van de kalender! 2018 Voor al uw meldingen/vragen inzake onderhoud aan de openbare ruimte of reiniging kunt u bellen met de gemeente: 140299 Of kijk

Nadere informatie

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2.

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2. 1 1. Bent u een man of een vrouw? Aantal respondenten: 405 Antwoord Aantal Percentage 1. Vrouw 238 59% 2. Man 167 41% 2 2. Wat is uw leeftijd? Aantal respondenten: 414 1. 20 jaar en jonger 0 0% 2. 20-29

Nadere informatie

1 Meten. Wat kan Iris zo bij zichzelf onderzoeken?

1 Meten. Wat kan Iris zo bij zichzelf onderzoeken? 1 Meten Wat kan Iris zo bij zichzelf onderzoeken? hoe sterk haar spieren zijn hoe vaak haar hart klopt of haar bloeddruk goed is of haar botten stevig genoeg zijn 2 Plastic afval Het plastic afval geeft

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE

INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE INFORMATIEBUNDEL COMPOSTSCHOLENACTIE 2014-2015 Beste school, directie en compostleerkrachten, Tot vorig jaar gaf IVAREM de opdracht aan IGEMO (Ik leef verstandig) om het aanbod over afval voorkomen en

Nadere informatie

AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK & PAK GFT PAPIER GLAS TEXTIEL KLEIN CHEMISCH RESTAFVAL GROFVUIL

AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK & PAK GFT PAPIER GLAS TEXTIEL KLEIN CHEMISCH RESTAFVAL GROFVUIL AFVALWIJZER PLASTIC, BLIK & PAK GFT PAPIER GLAS TEXTIEL KLEIN CHEMISCH RESTAFVAL GROFVUIL PLASTIC, BLIK EN PAK Plastic verpakkingen bakjes voor salade, groente en fruit, patat bekers voor yoghurt, vla

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Van 265 naar 100 kilo!

Van 265 naar 100 kilo! Inzamelkalender 2019 Let op: de inzameldagen in Volendam zijn gewijzigd! Van 265 naar 100 kilo! Grijze container moet echt gaan afvallen en dat kan simpel door beter te scheiden. Scheiden? Edam-Volendam

Nadere informatie

Met de grondmonsters die we u adviseren, wordt de chemische en biologische toestand van de grond geanalyseerd.

Met de grondmonsters die we u adviseren, wordt de chemische en biologische toestand van de grond geanalyseerd. Bodemanalyses Met de grondmonsters die we u adviseren, wordt de chemische en biologische toestand van de grond geanalyseerd. De kosten voor deze monsters bedragen 307,50 excl. BTW. Er zal dan een 1.)Bodembalansanalyse,

Nadere informatie

COMPOSTEREN MOET JE LEREN

COMPOSTEREN MOET JE LEREN Sorteer de dieren Determineer en tel de dieren Bekijk kleine dieren onder de microscoop Maak een Berlese trechter. Vul de tabel in. Neem foto's van de organismen Handschoenen, loeppotjes, compost, draagbare

Nadere informatie

Bokashi uitgelegd. TIEN Bokashi-feiten

Bokashi uitgelegd. TIEN Bokashi-feiten TIEN Bokashi-feiten Bokashi is een Japans woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal dat terug wordt gegeven aan de bodem. Een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem

Nadere informatie

Techniek Compost: van tuin- en keukenresten tot grondstof

Techniek Compost: van tuin- en keukenresten tot grondstof Techniek Compost: van tuin- en keukenresten tot grondstof A Probleem stellen Opdracht 1 Hoe verwerken jullie thuis de tuin- en keukenresten? Vul hieronder in... Je kunt de tuin- en keukenresten mee geven

Nadere informatie

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip

Veel leesplezier! Bertus Stip, Hoveniersbedrijf Stip Het bodemboek aanleg en onderhoud van de tuin Voorwoord De grond in de tuin, wat moeten we daar nu weer mee? Misschien heeft u zichzelf deze vraag wel eens gesteld. Wij van Hoveniersbedrijf Stip stellen

Nadere informatie

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken?

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken? De bodem doorgrond Wat? Voor Leeftijd wie? Duur: Prijs: begeleid actief atelier Basisonderwijs 2 uur 90 per groep van max. 20 lln. Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En

Nadere informatie

Hoi! Vrolijke lunchgroet, Marije

Hoi! Vrolijke lunchgroet, Marije Hoi! Zijn de kinderen bij jou thuis ook zo dol op pannenkoeken? Vakanties, feestjes, gewone doordeweekse dagen: pannenkoeken zijn altijd welkom. Liefst eten ze ze iedere dag, lijkt het! Maar dat gaat natuurlijk

Nadere informatie