JULI / AUGUSTUS / SEPTEMBER 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JULI / AUGUSTUS / SEPTEMBER 2017"

Transcriptie

1 JULI / AUGUSTUS / SEPTEMBER

2 05 JUL Pieter van Dijk Van Venetië naar Leipzig Ook deze zomer vindt er weer een mooie serie Zomeravondconcerten plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Een sfeervolle serie, op woensdagavonden om uur, tussen 5 juli en 20 september. De entree bedraagt 8,00, voor Vrienden van het Orgel en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk 7,00. Venetië was in de 16de eeuw de navel van de wereld. De muzikantenfamilie Gabrieli was er werkzaam in de fameuze San Marco kathedraal. Zij ontwikkelden de dubbelkorige muziek die de beroemde Duitse componist Heinrich Schütz naar Venetië lokte. Een aantal werken van de Venetiaan Claudio Merulo waren tot zelfs in Luik bekend. Merulo speelde een grote rol in de ontwikkeling van de klavier toccata. Op het Van Covelensorgel hoort u werken van zowel Merulo als Gabrieli. Vanaf de 18de eeuw werd de stad Leipzig een belangrijk Europees muziekcentrum. In 1723 werd J.S. Bach er cantor aan de Thomaskerk. Tijdens zijn Leipziger jaren componeerde en ordende Bach zijn eigen composities. Een aantal grote koraalbewerkingen corrigeerde en bundelde hij tot de zogenoemde 18 Leipziger Choräle. De meeste voorspelen ontstonden echter al in zijn jonge jaren toen hij werkzaam was aan het hof in Weimar. Tijdens dit concert klinken er 6 koraalbewerkingen en de 5e Triosonate. Het concert wordt besloten met Bachs Präludium in c-klein waarvan de opzet aan de Venetiaanse dubbelkorigheid doet denken.

3 12 JUL WO 19 JUL Bas de Vroome De Fantasie Wolfgang Zerer Ut re mi fa sol la Bas de Vroome, organist van zowel de Oude als de Nieuwe kerk in Delft, zal in Alkmaar een programma spelen rond het thema De Fantasie. Vanouds was het fantaseren de belangrijkste bezigheid van organisten. Het wekt dan ook geen verbazing dat in composities het begrip Fantasia zowel in vorm als inhoud een grote rol speelt. Op het koororgel klinken hoogtepunten van de Orpheus van Amsterdam Jan P. Sweelinck en zijn Amsterdamse collega Van Noordt. Op het grote orgel een onbekend werk van grootmeester Bach en nieuwere klanken uit de vorige eeuw van de componisten Micheelsen, Alain en Piet Kee. Laatstgenoemde, vele decennia organist van de Alkmaarse Grote Kerk, putte zijn inspiratie en fantasie uit het koraal Wachet auf. Vorig jaar moest De Vroome zijn recital door omstandigheden helaas afzeggen. Dit fraaie programma belooft onder de vingers van deze Hollandse hoforganist een spannende aangelegenheid te worden. Het Alkmaarse Van Covelens-orgel bezit een speciale stemming die de oude muziek een bijzondere uitdrukking verleent. De internationaal gelouterde concertorganist Wolfgang Zerer uit Hamburg koos als thema de in de 17e eeuw veel gebruikte toonladder ut re mi fa sol la, ook wel hexachord genoemd. De werken van Froberger en Frescobaldi op deze toonreeks demonstreren hun meesterlijke variatiekunst. Zerer laat zowel hoogtepunten horen uit de Habsburgse hofcultuur als uit de in de 17e eeuw in Lübeck en Amsterdam ontstane stadscultuur. Met de muziek van Muffat en Couperin op het grote orgel wordt de Franse stijl gepresenteerd, die in de 18e eeuw langzaam maar zeker ook in Duitsland in de mode kwam. In Bachs Präludium en fuga in C wordt het hexachord uitgebreid tot de ons bekende toonladder, een feestelijke en swingende afsluiting van deze muzikale reis door Europa!

4 26 JUL Pieter van Dijk Psalmen van Sweelinck tot Reubke De Duitse componisten Mendelssohn en Brahms waren echte classicisten die hechtten aan klassieke vormen zoals bijvoorbeeld de fuga. Wagner en Liszt behoorden tot de tegenpartij, de zogenaamde Neudeutsche Schule. Bij Liszt verzandt een fuga na de openingsexpositie al snel in virtuoos passagespel en akkoordenformaties. Liszt ontwikkelde het symfonische gedicht, een vorm geïnspireerd door een gedicht of een tekst waarbij alle onderdelen vloeiend in elkaar overgaan. In de Sonate van Reubke vormen teksten uit Psalm 94 de inspiratiebron voor de muzikale ideeën. Je zou dit werk van deze zeer jong gestorven componist kunnen opvatten als een orgelopera. Sweelinck gebruikt in Psalm 140 de melodie om zijn grote variatiekunst te demonstreren. Dat romantische muziek ook meeslepend kan klinken op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel laat stadsorganist Pieter van Dijk tijdens dit concert horen.

5 02 AUG WO 09 AUG Willem van Twillert Luther als inspirator voor koraalkunst Christiaan Ingelse Van Sweelinck tot Bach In dit Lutherjaar worden een tweetal programma s ten gehore gebracht die geïnspireerd zijn op deze belangrijke Duitse kerkhervormer. Luther was natuurlijk in de eerste plaats theoloog maar verdiende ook zijn sporen als componist. Willem van Twillert laat voor de pauze een programma horen met koraalbewerkingen gebaseerd op bekende en geliefde melodieën van Luther. Na de pauze welluidende muziek uit de 20ste en 21ste eeuw die niet vaak in Alkmaar tot klinken komt. Van de Parijse orgelvirtuoos Marcel Dupré hoort u een tweetal werken. De Nederlandse componist Ad Wammes schrijft in een zeer toegankelijk idioom met veel aandacht voor melodie en ritme. Van Twillert is behalve begenadigd organist ook een verdienstelijk componist. Hij besluit zijn Alkmaarse recital met zijn eigen Sinfonietta waarin de melodie en de tekst van het Victimae pascali laudes de inspiratiebron vormen. De Goudse organist Christiaan Ingelse vertolkt in Alkmaar hoogtepunten uit de barokke orgelliteratuur. De Amsterdamse organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck verwierf een enorme reputatie als musicus en als muziekdocent. Hij trok een grote schare leerlingen uit Hamburg, Kopenhagen, Danzig en ook uit Nederland. Deze leerlingen gaven de kunst weer door aan hun discipelen. Hendrick Scheytman (Scheidemann) was zo n getalenteerde Hamburgse leerling. Na terugkomst in Hamburg volgde hij zijn vader David op als organist van de Katharinenkerk. Zijn meesterleerling Jan Adam Reincken en diens beste vriend Dietrich Buxtehude beïnvloedden op hun beurt de jonge Johann Sebastian Bach. De klaaglijke Ricercar van Sweelinck, het poëtische Vater unser van Böhm, de flitsende grote e-moll van Bruhns en de Canonische Veränderungen over Vom Himmel hoch van Bach staan op dit veelbelovende menu.

6 16 AUG Martin Rost Een Lutherse Orgelmis De Mariënkerk van Stralsund doet in veel opzichten denken aan de gelijknamige kerk in Lübeck, waar Franz Tunder en Dietrich Buxtehude organist waren. Martin Rost is de grote motor achter de reconstructie van het monumentale Stellwagen-orgel in de Marienkirche te Stralsund. De klankwereld van dat instrument is uniek en werpt een geheel nieuw licht op het Noord-Duitse orgelrepertoire. Rost eert Luther met een programma opgebouwd als een Lutherse orgelmis met muziek uit Noord-Duitsland en Bach. Behalve de bekende grootmeesters als Scheidemann, Böhm, Buxtehude, Weckmann en J.S. Bach ook aandacht voor onbekendere componisten zoals Schmiedtlein, Zachow (de leraar van Händel), Johann Michael Bach, Mohrheim en Pachelbel. Een unieke gelegenheid dit repertoire te beluisteren in de originele liturgische context.

7 13 SEP VR 15 SEP Studenten Conservatorium Amsterdam en Rotterdam Andriessen / De Klerk Lavinia Meijer & Pieter van Dijk Bridges De Haarlemmer Hendrik Andriessen had een grote voorliefde voor Franse muziek. Als veelzijdig componist gaf hij in de vorige eeuw het Nederlandse muziekleven een geheel eigen kleur. In zijn geboortestad Haarlem was hij organist aan de St. Josephkerk met het fraaie Adema-orgel. Dit Frans getinte orgel inspireerde hem tot het schrijven van zijn vroege orgelwerken. In 1934 volgde de 16-jarige Albert de Klerk hem daar op als organist. De Klerk werd in 1956 stadsorganist van Haarlem en was jarenlang docent aan het Amsterdamsch Conservatorium. Hij was een begenadigd improvisator en ook zeer actief als componist. Getalenteerde orgelstudenten van de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam zullen tijdens dit concert een klinkend overzicht geven van het orgelrepertoire dat deze twee grote Nederlandse musici hebben nagelaten. Harpiste Lavinia Meijer verbindt oud en nieuw in dit bijzondere concert met organist Pieter van Dijk in de prachtige historische Grote Kerk in Alkmaar. Lavinia: Zowel de harp als het orgel zijn eeuwenoude instrumenten, maar hebben allebei ook een ontwikkeling naar onze tijd meegemaakt. Er zitten fantastische kleuren in het samenspel tussen beide instrumenten en ik kijk ernaar uit deze met Pieter aan het publiek te laten horen! Er zal een brug worden gemaakt van oude muziek tot aan die van Einaudi en Glass waarbij er ook ruimte is voor improvisatie! Toegang 22,50

8 20 SEP Pieter van Dijk & Frank van Wijk Verzoekprogramma Een terugkerend evenement op orgelgebied. Tijdens de zomerconcerten in de Grote Kerk kan het publiek een verzoek indienen voor een te spelen orgelwerk. Altijd weer een verrassing voor zowel de uitvoerders als de toehoorders! Frank van Wijk en stadsorganist Pieter van Dijk componeren uit de vele verzoeken een aantrekkelijk en afwisselend programma. Twee mooie concerten op andere locaties, georganiseerd door de Alkmaarse Stichting Vrienden van het Orgel: WO 23 AUG Kapelkerk Laat 80 Frank van Wijk Het orgel als orkest De bekende uitspraak van componist/organist César Franck het orgel is mijn orkest gold al in de 18e eeuw, toen orkestwerken veelvuldig op orgels klonken. Ook J.S. Bach leverde daaraan een belangrijke bijdrage. Frank van Wijk opent zijn programma met een bewerking van diens feestelijke 3e orkestsuite (waaruit vooral de Air overbekend is). Naast orkestmuziek klinkt er als contrast ook een solowerk: de indrukwekkende Ciacona voor vioolsolo. Bewerkingen uit Bachs Cantates ronden de eerste programmahelft af. Na de pauze klinkt een orgelbewerking van Mozarts Symfonie no.25 in g-klein; een jeugdig meesterwerk met een voor Mozart zeldzaam heftig Sturm und Drang -karakter, dat zich uitstekend laat verklanken op het schitterende Müller-orgel van de Kapelkerk! WO 30 AUG St. Laurentiuskerk Verdronkenoord 68 Gerrie Meijers Thema verrassing In 2016 werd het Pels-orgel van de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord door Adema s Kerkorgelbouw gerestaureerd en herplaatst op het orgelbalkon. Alkmaar is hierdoor een orgel rijker, waarop romantisch en 20e en 21e eeuws orgelrepertoire verantwoord kan worden uitgevoerd. De virtuoze Haarlemse organiste Gerrie Meijers staat bekend om haar verrassende programmakeus. Bij dit concert zijn de verrichtingen van de soliste te zien op een videoscherm. Toegang voor deze concerten 10,- en voor Vrienden 8,-

9

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer!

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! Rembrandt 350 Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! De Rembrandt 350 is een buitengewoon orgel, vernoemd naar de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Dankzij het mooie klassieke meubel en

Nadere informatie

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)!

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)! 7. Troisième choral C. Franck (1822-1890) Het populaire derde koraal (1890) is het laatste werk van de grote Franse meester. Het begint met gebroken accoorden quasi allegro, afgewisseld met brede, sonore

Nadere informatie

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Positief 350 Positief Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Het positief heeft een belangrijke plek in de rijke historie van het pijporgel. Als begeleidingsinstrument was het wijdverbreid. En

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

COLOFON. Steven Wielink. Ewout Boers. Theo Bosman (3), Jan Burgemeester (1, 2, 4, 7), André Louwerse (5, 8), Ad Vink (6) Koos Schippers

COLOFON. Steven Wielink. Ewout Boers. Theo Bosman (3), Jan Burgemeester (1, 2, 4, 7), André Louwerse (5, 8), Ad Vink (6) Koos Schippers COLOFON opname Theo Bosman (3), Jan Burgemeester (1, 2, 4, 7), André Louwerse (5, 8), Ad Vink (6) Mastering Steven Wielink vormgeving Ewout Boers FOTOGRAFIE Koos Schippers redactie & samenstelling Okke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

STICHTING INTERNATIONAAL SCHNITGER ORGELCONCOURS FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017

STICHTING INTERNATIONAAL SCHNITGER ORGELCONCOURS FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 STICHTING INTERNATIONAAL SCHNITGER ORGELCONCOURS FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 Inleiding De Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours is opgericht in 1991 en stelt zich ten doel om muzikale evenementen

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

GEORGE STAM,

GEORGE STAM, GEORGE STAM, 1905-1995 DOOR DRS. MIEKE BREIJ Op donderdag 27 april 1995 overleed in zijn woonplaats Rotterdam de organist George Stam op bijna negentigjarige leeftijd. Stam was een musicus die het muziekleven

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

8. Toccata, fuga en hymne over! Ave maris stella opus 28 (1933)!!!! F. Peeters ( )!

8. Toccata, fuga en hymne over! Ave maris stella opus 28 (1933)!!!! F. Peeters ( )! 8. Toccata, fuga en hymne over Ave maris stella opus 28 (1933) F. Peeters (1903-1986) De Belgische organist en componist Flor Peeters studeerde o.a. bij Marcel Dupré. In 1923 werd hij organist van de kathedraal

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Preek: tekst Hebr. 12 vers 22 Thema: Meer dan de bazuinen is Sion de stad van groten en van kleinen

Preek: tekst Hebr. 12 vers 22 Thema: Meer dan de bazuinen is Sion de stad van groten en van kleinen 4 juni 1978 Ingebruikname orgel tijdens kerkdienst voorganger: ds. R. Heusinkveld orgel: Feike Asma Toespraak door de voorzitter van het college van kerkvoogden de heer H. Kramer Zingen Psalm 150 vers

Nadere informatie

Drie studie-/contactdagen voor organisten 2017

Drie studie-/contactdagen voor organisten 2017 Drie studie-/contactdagen voor organisten 2017 11 maart: Uitgeest (O.L.Vrouwe-Geboortekerk) 22 april: Alkmaar (Sint-Laurentiuskerk) 17 juni: Oosthuizen (Grote Kerk) Kerkelijke Stichting St. Gregorius in

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

1643) 1. Introductie 2. Melodische aspecten 3. Belangrijke cadensen 4. Gebruikte toonvoorraad. Analyse door Stan Kuunders,

1643) 1. Introductie 2. Melodische aspecten 3. Belangrijke cadensen 4. Gebruikte toonvoorraad. Analyse door Stan Kuunders, Canzon Terza G. Frescobaldi (1583-1643) 1643) Analyse door Stan Kuunders, www.degitarist.nl Index 1. Introductie 2. Melodische aspecten 3. Belangrijke cadensen 4. Gebruikte toonvoorraad Introductie G.

Nadere informatie

De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door:

De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door: Jetty Podt is als organiste verbonden aan de Stevenskerk te Nijmegen. Zij bespeelt daar het beroemde König-orgel en de drie kleinere orgels. Zij maakte diverse CD opnamen met werken van o.a. Maurice Duruflé

Nadere informatie

Muziekvakexamens 2014

Muziekvakexamens 2014 Muziekvakexamens 2014 Speciale onderwijsleer Methodiek Orgel - klassiek Vrijdag 12 december Tijdstip: 12.00-13.30 uur Naam: Woonplaats: Gebruik het bijgevoegde gelinieerde papier voor beantwoording van

Nadere informatie

Grosse Messe (1739) für Bach und Luther

Grosse Messe (1739) für Bach und Luther Grosse Messe (1739) für Bach und Luther een transcriptie voor zangers en barokorkest naar J. S. Bachs Dritter Teil der Clavierübung van Wouter Dekoninck Dritter Teil der Clavierübung We schrijven 1739.

Nadere informatie

Orgelconcert bij kaarslicht. Jaap Zwart (Amsterdam)

Orgelconcert bij kaarslicht. Jaap Zwart (Amsterdam) Abdijkerk, s-gravenhage-loosduinen Orgelconcert bij kaarslicht 10 oktober 2008, 20.15 uur Jaap Zwart (Amsterdam) Jan Zwart en tijdgenoten Johann Sebastian Bach (1685-1750) Passacaglia in c, BWV 582 Jan

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Stichting Orgelstad Leiden. Jaarverslag Secretariaat:

Stichting Orgelstad Leiden. Jaarverslag Secretariaat: Stichting Orgelstad Leiden Jaarverslag 2014 Secretariaat: Louk Fennis Aletta Jacobslaan 29 2314 GA Leiden tel: +31(0)715413295; +31(0)631691508 e-mail: secretaris@stichtingorgelstadleiden.nl www.stichtingorgelstadleiden.nl

Nadere informatie

Snein 6 december oere FOW Hegebeintum Ds. Y. Hiemstra, Dokkum. Zondag 13 december uur Nicolaaskerk Mw. Ds. T.

Snein 6 december oere FOW Hegebeintum Ds. Y. Hiemstra, Dokkum. Zondag 13 december uur Nicolaaskerk Mw. Ds. T. Agenda Hervormde Gemeente Blija - Hogebeintum Kerkdiensten Snein 6 december 09.30 oere FOW Hegebeintum Ds. Y. Hiemstra, Dokkum Zondag 13 december 09.30 uur Nicolaaskerk Mw. Ds. T. Reichman-Scheffer Zondag

Nadere informatie

Zondag 15 mei uur Nicolaaskerk Blije Da. E. Roosenboom Drachten Pinksteren Deurcollecte: Zending

Zondag 15 mei uur Nicolaaskerk Blije Da. E. Roosenboom Drachten Pinksteren Deurcollecte: Zending Agenda Hervormde Gemeente Blija - Hogebeintum Kerkdiensten Zondag 15 mei 09.30 uur Nicolaaskerk Blije Da. E. Roosenboom Drachten Pinksteren Deurcollecte: Zending Zondag 22 mei 09.30 uur Nicolaaskerk Blije

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

L ES TIMBRES o.l.v. JUL IEN WOLFS

L ES TIMBRES o.l.v. JUL IEN WOLFS DO 25 SEPTEMBER 2014 20:00 HOOGSTRATEN, BEGIJNH OFKERK BEGIJNH OF o.l.v. JUL IEN WOLFS JUL IA K IRC HNER sopraan Y OKO K AWAKUBO viool M YRIAM R I G NOL, M ATHIL DE VIALLE, PAU M ARC OS VIC ENS gamba D

Nadere informatie

Ik hoop u te mogen begroeten bij één of meerdere van de concerten van het nieuwe seizoen!

Ik hoop u te mogen begroeten bij één of meerdere van de concerten van het nieuwe seizoen! Bach en Mozartfestival Woerden 2011-2012 In de komende weken zijn er zeven marktconcerten in de Petruskerk te Woerden, namelijk op 6, 13, 20 en 27 juli, en op 3, 10 en 17 augustus. Deze concerten duren

Nadere informatie

MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO

MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO Concertverslag door een scholier 1604 woorden 14 mei 2001 4 88 keer beoordeeld Vak Muziek MUZIEK HANDELINGSDEEL: VERSLAG VAN EEN CONCERT HET AMSTERDAMS GITAARTRIO 1. Inleiding Ik kon van mijn vader vrijkaartjes

Nadere informatie

Eerstvolgende concerten: De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door:

Eerstvolgende concerten: De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door: Jean Langlais was organist aan de Saint-Clothilde in Parijs en zeer actief als componist, met name voor orgel. In een groot deel van zijn werk baseerde hij zich op Gregoriaanse thema s; zo ook in de Incantation

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

Orgelconcerten Willem Hörmann

Orgelconcerten Willem Hörmann Orgelconcerten Willem Hörmann Concerten 2013 Zaterdag 6 april, Middagconcert de Toonzaal m.m.v. Rembrandt Gerlach e.v.a. Zaterdag 4 mei 16.00 uur, Sint-Cathrienkerk, s-hertogenbosch Dinsdag 28 mei 20.15

Nadere informatie

Personalia Annelies Willemse

Personalia Annelies Willemse Concertcyclus Op zondag 8 juli om 16.00 uur musiceren in de St.Willibrorduskerk in Deurne Annelies Willemse op orgel, Carla Nies op dwarsfluit/panfluit en Rolf van Meurs op gitaar. In diverse combinaties

Nadere informatie

Internationale Orgelweek Vlaardingen

Internationale Orgelweek Vlaardingen 1 2015 Internationale Orgelweek Vlaardingen STICHTING INTERNATIONALE ORGELWEEK VLAARDINGEN Informatie Stichting Internationale Orgelweek: www.orgelvlaardingen.nl De verrassende wereld van het orgel De

Nadere informatie

STICHTING INTERNATIONAAL SCHNITGER ORGELCONCOURS

STICHTING INTERNATIONAAL SCHNITGER ORGELCONCOURS STICHTING INTERNATIONAAL SCHNITGER ORGELCONCOURS FINANCIEEL JAARVERSLAG 2015 1 1. Inleiding De Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours is opgericht in 1991 en stelt zich ten doel om muzikale evenementen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 11 september 2016 13e zondag van de zomer liturgische kleur groen Afscheid Tjalling Roosjen als cantor-organist van De Open Hof THEMA: PSALMEN EN JESAJA Voorganger : ds.

Nadere informatie

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam Toonkunstkoor - Concertlijst vanaf 1998 Datum Repertoire Locatie 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, 23-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Open Hofkerk, Rotterdam- Ommoord 17-05-2014

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

neumenschrift notatie als geheugensteun met kleine tekentjes die enkel verloop melodie aangeven, maar geen ritme of absolute toonhoogte

neumenschrift notatie als geheugensteun met kleine tekentjes die enkel verloop melodie aangeven, maar geen ritme of absolute toonhoogte Muziekgeschiedenis samenvatting lessenserie 1 Les 1 Middeleeuwen (500 1450) 476 Val van westelijk Romeinse rijk Kerk neemt centrale rol in Feodaal stelsel (leenstelsel) ±600 paus Gregorius de Grote en

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2018

Nieuwsbrief november 2018 Nieuwsbrief november 2018 Beste vrienden en donateurs, Zoals u van ons gewend bent, ontvangt u hierbij de tweede nieuwsbrief van dit jaar. Na het enerverende Andriessen/De Klerk Festival in 2017 is het

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Programma. 30 jaar LiNiAal

Programma. 30 jaar LiNiAal Programma 1977-2007 30 jaar LiNiAal Culturele Vereniging Nieuwerkerken 1824 Orgelrecital Academische Zitting O.L.V.- Hemelvaartkerk Nieuwerkerken Aalst Vrijdag 31 augustus 2007 20u. Overzicht Verwelkoming

Nadere informatie

George Robert, stadsorganist van Haarlem

George Robert, stadsorganist van Haarlem George Robert, stadsorganist van Haarlem In De Orgelvriend van november 2015 publiceerden we een organistenportret van Louis Robert (1882-1938), een toporganist zoals de kop boven het artikel luidde. Hij

Nadere informatie

Orgelconcerten in de Domkerk tijdens de Utrechtse Orgelzomer Elke zaterdag in juli en augustus, aanvang uur

Orgelconcerten in de Domkerk tijdens de Utrechtse Orgelzomer Elke zaterdag in juli en augustus, aanvang uur Orgelconcerten in de Domkerk tijdens de Utrechtse Orgelzomer 2012. Elke zaterdag in juli en augustus, aanvang 15.30 uur 7 juli 14 juli 21 juli 28 juli 4 augustus 11 agustus 18 augustus 25 augustus Kees

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006

Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Interview met Arleen van Wijland datum: 14-04-2006 bron: www.eboomberg.nl auteur: ir. Fred van de Biezen Requiem van Mozart,... na de Dodenherdenking van 4 mei 2006 Het is me qua tijd nog net gelukt om

Nadere informatie

Tongersdei 24 maart oere FOW Hegebeintum Ds. K. Visbeek De Westereen Fiering H. Nachtmiel

Tongersdei 24 maart oere FOW Hegebeintum Ds. K. Visbeek De Westereen Fiering H. Nachtmiel Agenda Hervormde Gemeente Blija - Hogebeintum Kerkdiensten Zondag 20 maart 10.00 uur Foswert Ds. J.K. Bolt Tongersdei 24 maart 19.30 oere FOW Hegebeintum Ds. K. Visbeek De Westereen Fiering H. Nachtmiel

Nadere informatie

Verslag van het Orgelfestival Holland. Alkmaar 17-25 juni 2005

Verslag van het Orgelfestival Holland. Alkmaar 17-25 juni 2005 Verslag van het Orgelfestival Holland Alkmaar 17-25 juni 2005 Wim van der Ham feliciteert Lubbert Gnodde met het behalen van de eerste prijs (Rabobank Alkmaar-prijs) met predikaat Cum Laude. Daarachter

Nadere informatie

programma met werken van Sweelinck, Boyvin en Vierne en eigen werk. De overdadige akoestiek van de kapel stelt wel eisen aan de speelstijl van de orga

programma met werken van Sweelinck, Boyvin en Vierne en eigen werk. De overdadige akoestiek van de kapel stelt wel eisen aan de speelstijl van de orga Jaarverslag 2013 Wij begonnen het nieuwe vergaderseizoen met de jaarvergadering op zaterdag 19 januari2013 in de kapel van het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis te s Hertogenbosch. Als gastheer fungeerde

Nadere informatie

IN DE VOETSPOREN VAN BACH

IN DE VOETSPOREN VAN BACH IN DE VOETSPOREN VAN BACH Cellist René Berman bestudeert dagelijks de zes Suites die Johann Sebastian Bach (1685-1750) voor cello schreef. Bach trekt daarmee een rijk spoor door Bermans muzikale leven.

Nadere informatie

A. Het project. 1. Beschrijving van het project

A. Het project. 1. Beschrijving van het project A. Het project 1. Beschrijving van het project Een participatief project voor het verwerven van een Noord-Nederlands/Noord-Duits geïnspireerd barokorgel voor de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen, met het

Nadere informatie

Muziekgeschiedenis. Galant versus Gelehrt 1740. Stan Kuunders, www.degitarist.nl. Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.

Muziekgeschiedenis. Galant versus Gelehrt 1740. Stan Kuunders, www.degitarist.nl. Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist. Muziekgeschiedenis Galant versus Gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.nl Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.nl Galante Stijl versus Gelehrt De 18 e eeuw kenmerk zich als

Nadere informatie

ANDRIESSEN / DE KLERK FESTIVAL

ANDRIESSEN / DE KLERK FESTIVAL december 2015 PROJECTPLAN ANDRIESSEN / DE KLERK FESTIVAL erfgoed, educatie, ondernemerschap Haarlem, 15 september 3 oktober 2017 Andriessen / De Klerk Stichting Inhoudsopgave Inleiding op het festival

Nadere informatie

PROGRAMMA ORGELCONCERTEN SINT-JORISKERK AMERSFOORT. Pasen & Pinksteren RIEN DONKERSLOOT & MARCO DEN TOOM

PROGRAMMA ORGELCONCERTEN SINT-JORISKERK AMERSFOORT. Pasen & Pinksteren RIEN DONKERSLOOT & MARCO DEN TOOM PROGRAMMA ORGELCONCERTEN SINT-JORISKERK AMERSFOORT Pasen & Pinksteren RIEN DONKERSLOOT & MARCO DEN TOOM Rien Donkersloot (1985) studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben

Nadere informatie

MIJN HERINNERING AAN WILLEM HENDRIK ZWART

MIJN HERINNERING AAN WILLEM HENDRIK ZWART MIJN HERINNERING AAN WILLEM HENDRIK ZWART door Kasper Haar Een bekende inwoner van de stad Kampen in de 20e eeuw was ongetwijfeld Willem Hendrik Zwart, ruim 40 jaar organist van het befaamde Hinsz-orgel

Nadere informatie

Dieterich Buxtehude, organist van Lübeck

Dieterich Buxtehude, organist van Lübeck Dieterich Buxtehude, organist van Lübeck door Gerard van der Leeuw Dit jaar herdenkt de muzikale wereld de driehonderdste sterfdag van Dieterich Buxtehude. Bach had er ooit een voetreis van driehonderd

Nadere informatie

Orgelfestival Holland 2009

Orgelfestival Holland 2009 Verslag Orgelfestival Holland 2009 Het Orgelfestival Holland 2009 werd van 19 28 juni 2009 in Alkmaar georganiseerd door de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours. Deze stichting is opgericht

Nadere informatie

Kerst & Nieuwjaar Programma orgelconcerten

Kerst & Nieuwjaar Programma orgelconcerten Rien Donkersloot 26 december en 6 januari Sint-Joriskerk Kerst & Nieuwjaar Programma orgelconcerten Bert den Hertog & Anna Karpenko Bert den Hertog studeerde vanaf 1997 Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten,

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

Zaterdagmiddagmuziek Domkerk

Zaterdagmiddagmuziek Domkerk Programma januari-juni 2017 Zaterdagmiddagmuziek Domkerk Elke zaterdag 15.30 uur Toegang vrij, collecte na afloop Uitgave Stichting Zaterdagmiddagmuziek Domkerk Achter de Dom 1 3512 JN Utrecht T 030-2310403

Nadere informatie

Eerstvolgende concerten:

Eerstvolgende concerten: 8. Lied Louis Vierne (1870-1937) Deze compositie van de beroemde organist van de Notre-Dame in Parijs is afkomstig uit zijn 24 Pièces en style libre. Vierne is beroemd om zijn orgelsymfonieën; in een kleiner

Nadere informatie

Choral Fantasy. Addie de Jong. for Flute and Organ. Full Score. (with Cadenza composed by Kees Alers) Proza Musica 90.002.001

Choral Fantasy. Addie de Jong. for Flute and Organ. Full Score. (with Cadenza composed by Kees Alers) Proza Musica 90.002.001 Choral Fantasy for Flute and Organ Addie de Jong (with Cadenza composed by Kees Alers) Full Score Proza Musica 90.002.001 Cover design: Kees Proos Proza Musica code: 90.002.001 2014 Proza Musica This music

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

Toonhoogte. Toonaarden Groot of klein

Toonhoogte. Toonaarden Groot of klein Toonhoogte Een klank ontstaat door trilling. Een snaar, een riet, een trommelvel, wordt aan het trillen gebracht, en deze trilling doet ook luchtdeeltjes trillen, waardoor het geluid zich voortplant. Hoe

Nadere informatie

Orgelconcerten jaar Reformatie

Orgelconcerten jaar Reformatie Stichting Henrick Baderorgel Orgelconcerten 2017 500 jaar Reformatie Walburgiskerk Zutphen 500 jaar Reformatie Dit programmaboekje bevat de programma s van de vijf orgelconcerten in de serie Orgelconcerten

Nadere informatie

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001

Zeven Psalmen. Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor vierstemmig gemengd koor. Proza Musica 10.210.001 Zeven Psalmen Voor vierstemmig gemengd koor Felix Mendelssohn Bartholdy Proza Musica 10.210.001 Meer informatie over dit boek of over andere uitgaven van Proza Musica vindt u op www.prozamusica.nl Omslagontwerp:

Nadere informatie

Muziek is als geluiden heel mooi door elkaar gaan (Amira, 5 jaar)

Muziek is als geluiden heel mooi door elkaar gaan (Amira, 5 jaar) Muziek is als geluiden heel mooi door elkaar gaan (Amira, 5 jaar) Onderzoek naar muziekonderwijs dat aansluit bij het beeld van het competente kind Presentatie: Melissa Bremmer en Annemieke Huisingh Lectoraat

Nadere informatie

9 april Tweede Paasdag. Jaap Kroonenburg PROGRAMMA. Jan Zwart Paashymne "Daar juicht een toon"

9 april Tweede Paasdag. Jaap Kroonenburg PROGRAMMA. Jan Zwart Paashymne Daar juicht een toon 9 april 2012- Tweede Paasdag Jaap Kroonenburg Jan Zwart 1877-1937 Paashymne "Daar juicht een toon" Charles Avison 1709-1770 Concerto in D - Adagio - Allegro spirituoso - Air with variation - Molto allegro

Nadere informatie

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( )

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( ) Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy (1915-1979) 2. Mazurka (1889) Alexander N. Skrjabin (1872-1915) arr. Tin-Shi Tam 3. Premiére

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

Piet van der Steen, Eerstvolgende concerten:

Piet van der Steen, Eerstvolgende concerten: Piet van der Steen, geboren in 1943, studeerde orgel en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee, Nico van den Hooven en Chris Bos. Hij vervolgde zijn orgelstudie in diverse masterclasses

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 februari 2016

Nieuwsbrief 18 februari 2016 Nieuwsbrief 18 februari 2016 Beste Bachkoristen, Dertig jaar geleden werd het Bachcollegium Breda opgericht, dat later is omgedoopt tot het Bachkoor Brabant. Hoewel dertig jaar nou ook weer niet een heel

Nadere informatie

Paasconcert - Jaap Kroonenburg

Paasconcert - Jaap Kroonenburg Programma 21 april 2003 (Tweede Paasdag) Paasconcert - Jaap Kroonenburg 1. Jan Zwart a. Koraalbewerking "Ja, Jezus sterft, aan 't kruis geklonken" 1877-1937 b. Introïtus "Christus is opgestaan" en Fantasie

Nadere informatie

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen

HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en jong talent : Quintijn van Heek uit Vlissingen HZO en grote namen : Wibi Soerjadi HZO en cultuur in Zeeland : Stenzel & Kivits Nieuwjaarsconcert 2016 Al eeuwenlang kenmerken water, dijken en polders

Nadere informatie

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen presenteert in seizoen 2018-2019 het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal 8 NOVEMBER 2018, 20:15 UUR SALON 'MEDITERRANEO' Gitaar en strijkers Paganini, De Fossa, Boccherini... 16 MEI 2019, 20:15 UUR SALON

Nadere informatie

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar.

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar. MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT EVALUATIE instrumentale vakken aangeboden opties LAGERE GRAAD optie Algemene Muziekleer sectie JONGEREN 8 jaar sectie VOLWASSENEN 15 jaar (uitz. vanaf 12 jaar) L1 L2 : klasexamen

Nadere informatie

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht

Oboefolia. o.l.v. Paul Dombrecht Ardooisesteenweg 381 8800 Roeselare T +32 51 24 35 02 M +32 476 519 582 E info@stelito.be W www.stelito.be Btw be 469 441 891 o.l.v. Paul Dombrecht Inleiding! " #$# #!%! #! & # #! $ ' ' (!' ) ## $ *! '

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

november 2014 nummer 55 Pieter van Dijk maakte verscheidene

november 2014 nummer 55 Pieter van Dijk maakte verscheidene www.duyschot.nl Secretariaat: Van Polanenstraat 6, 3341GP Hendrik Ido Ambacht, Tel. 078 681 9031, info@duyschot.nl Nieuwsbrief november 2014 nummer 55 Pieter van Dijk gee orgelconcert Op uitnodiging van

Nadere informatie

Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010

Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010 Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010 Beste Muziekvrienden, De bedoeling van de orgelkwartiertjes is min of meer regelmatig muziek ten gehore te brengen op de orgels, die

Nadere informatie

Muzikale Verbeelding

Muzikale Verbeelding Muzikale Verbeelding 1 INLEIDING! DOOR MARCO C. DE BRUIN Marco C. de Bruin is een componist die schrijft in een frisse mix van pop en jazz met een vleugje hedendaags. Zijn muziek is uitgevoerd door o.a.

Nadere informatie

MET MINNE VELDMAN NAAR PARIJS

MET MINNE VELDMAN NAAR PARIJS MET MINNE VELDMAN NAAR PARIJS VIER SAMEN ZIJN 25-JARIG JUBILEUM ALS ORGANIST TWEE ORGELCONCERTEN IN DE SAINT-EUSTACHE EN DE SAINT-LOUIS-EN-L ÎLE 14 EN 15 JUNI 2019 TWEE ORGELCONCERTEN MET MINNE VELDMAN

Nadere informatie

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN

MODULES AMC. AMC volgens een modulair systeem... PER TRIMESTER KIES JE 1 MODULE UIT EEN LIJST VAN 6 MOGELIJKHEDEN Academie Londerzeel presenteert: MODULES AMC WO Lesda g ENS DAG en op of Z, ATE VRIJD MUZ R DAG AG IEK LAB (V3) O S SER OFIE VRA NCK Schooljaar 2017-2018 X AMC volgens een modulair systeem... Dit betekent

Nadere informatie

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga.

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga. Polyfone muziek Inleiding Polyfonie is een Grieks woord dat letterlijk veel klank betekent. Het wordt gebruikt voor meerstemmige muziek waarbij elke stem zelfstandig is. Er is dus niet één melodie met

Nadere informatie

www.windharmonium.nl Publicaties Vox Humana april 2012 Het Duits harmonium: een herwaardering Aflevering 7: 'zingend' musiceren-1 Inleiding

www.windharmonium.nl Publicaties Vox Humana april 2012 Het Duits harmonium: een herwaardering Aflevering 7: 'zingend' musiceren-1 Inleiding home > publicaties Publicaties Vox Humana april 2012 Het Duits harmonium: een herwaardering Klaas Hoek Aflevering 7: 'zingend' musiceren-1 Inleiding Eén van de centrale onderwerpen in de geschriften van

Nadere informatie

zondag 23 april 2017 ORDE VAN DIENST

zondag 23 april 2017 ORDE VAN DIENST ORDE VAN DIENST zondag 23 april 2017 Voorganger: Ds. Niek Scholten Cantor-organist: Harmen Trimp Ouderling van dienst: Paul Quist Diaken van dienst: Corine Waaning PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE Prinses Irenestraat

Nadere informatie

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Cuisine & Culture BOEDAPEST parel aan de Donau zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015 Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Boedapest is een prachtig gelegen stad met een rijke geschiedenis

Nadere informatie

PROGRAMMA ensemble INTERVALLI Marianne Salden Ria van den Brandt ris Eysermans

PROGRAMMA ensemble INTERVALLI Marianne Salden Ria van den Brandt ris Eysermans PROGRAMMA De essentie over het leven van Jezus van Nazareth is opgetekend door de vier evangelisten in het Nieuwe Testament. In de eerste eeuwen van onze jaartelling werd Christus leven een dankbare inspiratiebron

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

editie 8 Jaarprogramma t/m Centrum voor Kunst en Cultuur de Kopermolen Vaals von Clermontplein 11 6291 AT Vaals Tel. 0031 (0)43 3064668

editie 8 Jaarprogramma t/m Centrum voor Kunst en Cultuur de Kopermolen Vaals von Clermontplein 11 6291 AT Vaals Tel. 0031 (0)43 3064668 editie 8 Jaarprogramma t/m de Kopermolen i r a 5 u 1 n 0 a j i2 l u j Centrum voor Kunst en Cultuur de Kopermolen Vaals von Clermontplein 11 6291 AT Vaals Tel. 0031 (0)43 3064668 Jaarprogramma jan 2015

Nadere informatie

Programmavoorstellen. Seizoen 2014-2015

Programmavoorstellen. Seizoen 2014-2015 Programmavoorstellen Seizoen 2014-2015 Mengal Ensemble vzw Beneluxlaan 34 8700 Tielt t: +32 51/406417 m: +32 496/567496 www.mengalensemble.be Messe de Saint-Hubert programma 4 hoorns en orgel uitkoopsom:

Nadere informatie

In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen.

In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen. In 2014 heeft New Voices een koorreis naar Kent, Engeland ondernomen. Via deze een link een impressie: http://www.youtube.com/watch?v=-xljmoj6ans&authuser=0 Verslag jubileumconcert 10 jaar New Voices,

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Jan Hage: Programma. Hoofdsponsor. Gemeente Terneuzen. Sponsors

Jan Hage: Programma. Hoofdsponsor. Gemeente Terneuzen. Sponsors Jan Hage Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers) en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Vooruitblik op het concert van 26 mei Over Daan Manneke en zijn Cappella Breda.

Vooruitblik op het concert van 26 mei Over Daan Manneke en zijn Cappella Breda. NIEUWSBRIEF NR. 14 Zondag 26 mei, Lambertuskerk, 15 uur. Kerklaan 4, 4944 VB Raamsdonk. Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke De Zwitserse componist Frank Martin (1890-1974), schreef in 1922 zijn Messe für

Nadere informatie