MICROPAJOT. Zomer Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 28 Aflevering 112. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MICROPAJOT. Zomer 2011. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 28 Aflevering 112. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club."

Transcriptie

1 MICROPAJOT Silent Key Pajottenlandse Radio Amateur Club ON6ZJ Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Zomer 2011 Jaargang 28 Aflevering 112 In memoriam ON6ZJ ON7YQ in het nieuws TV antenne: blikjes of kapstok? VHF Velddag, DXpeditie, Fietsdodentocht Coax 50? Fotoverslagen Verslag BV Activiteitenkalender Ledenlijst ON7CI

2 Het bestuur van de PRAC Voorzitter Ondervoorzitter Secretaris Penningmeester QSL Manager Technical Manager Shack Manager Micropajot Cursus Radio Contest Manager Webmaster Raadslid Raadslid Raadslid Bibliotheek Mgr Repeater Manager Frequenties ON2LDC ON8CW ON4CCK ON4CCK ON3DBC ON8CW ON4CCK ON7CI ON7CI ON2LDC ON3BL ON3LH ON3WAG ON4TOM ON4TOM ON6FP 145,375 MHz 433,375 MHz ONØVBT (430,375 MHz) Lidmaatschap 13 op rekening Shack Holle Eikstraat 1, Londerzeel

3 ON6ZJ Silent Key door ON7CI De slag was natuurlijk enorm toen Mark, ON5CE, meldde dat Leon gestorven was. Het was 17 april en we waren net terug van Engeland van een bezoek aan onze dochter. Zeer regelmatig moesten we voor Leon iets meebrengen, een versterker, buizen om een antenne te maken met Engelse maten. We hebben zelfs ooit een volledige cannopy voor een zweefvliegtuig meegebracht. Deze keer vroeg hij een stropdas te zoeken van de Merchant Marine. De zijne was versleten. Het is niet nodig geweest. Leon was gestorven toen we terug thuis kwamen. Eigenlijk waren deze "commiskes" niets vergeleken met wat Leon al niet gedaan had voor mij. Want hij kon alles. Alles. Als er iets aan mijn antennes scheelde vroeg ik zijn hulp. Terwijl ik de ladder uithaalde, zat hij al boven in de mast. Hij durfde alles en hij kon ook alles. We hadden er plezier in om elkaar de loef af te steken met het bouwen van Slim Jims voor de 2 meter band. Welke van de twee antennes was best? De zijne of de mijne? Hij won. Maar toch maar met een klein S- puntje.

4 Hij durfde alles. Soms tot mijn lichte paniek. We waren eens samen naar Deurne getrokken voor een vlucht met een eenmotorig toestel. Ik mocht navigeren. Het vliegtuig startte niet. De mecanicien die daar werkte zei dat de motor al meerdere maanden niet meer gedraaid had. Geen nood. Na allerlei trucjes toch de motor in gang gekregen met een enorme blauwe wolk uit de uitlaat. We zijn een uur later veilig geland. Ik heb nooit tevergeefs aan Leon hulp gevraagd. Hij was altijd gereed om te helpen. En niet alleen om een mast in te kruipen. Tientallen aspirant radioamateurs die de cursus Basis Vergunning volgden, hebben hun praktische kennis aan hem te danken. Hij gaf alle lessen "Praktijk". Ik haast mij om hier met dankbaarheid te melden dat Tom, ON4TOM, bereid gevonden werd die taak van Leon over te nemen. Leon heeft het nooit goed kunnen aanvaarden dat het morse examen afgeschaft werd voor het behalen van de radioamateur licentie. We waren het daarover niet eens. Zijn misnoegen had natuurlijk zijn oorsprong in het feit dat hij gans zijn loopbaan communicatie officier op de handelsscheepvaart was (Merchant Marine). ON5CE verwijst daar naar in zijn afscheidsrede verderop.

5 Grappig was dat men met Leon kon praten terwijl hij met iemand in morse bezig was. Plots, tijdens een gesprek, zette hij zich neer en antwoordde zijn tegenstation. Wat er geseind werd weet ik niet, want 20 woorden per minuut (soms meer) is wel wat snel voor mij. In ons land is het nog steeds mogelijk een morse examen af te leggen ( 5 wpm of 12 wpm) en men krijgt een certificaat van het BIPT als men slaagt. De examens worden afgenomen door radioamateurs. Weer was Leon bereid om mee te werken als examinator. Alleen aan de 5 wpm test deed hij node mee. Te traag voor hem, vermoed ik. Op de foto zie je Leon tijdens het verbeteren van het examen vorig jaar. Argwanend kijkt hij toe of ik wel alle fouten vind. Leon nam deel aan alle activiteiten van de PRA. Buiten de velddagen misschien, want contesten, dat lag hem niet. Op de foto hierboven links tijdens de ON4EM activering en de foto rechts, het station gereedmaken voor de Fiets Dodentocht. In dit "In Memoriam" heb ik teksten bijeen gezet die ik binnenkreeg naar aanleiding van Leons overlijden. Eerst de mededeling van het bestuur van de PRA die aan alle leden werd verstuurd.

6 Onderwerp: Leon Claeys ON6ZJ Datum: Monday, 18 April :16 Van: Pajottenlandse Radio Amateurs Aan: Pajottenlandse Radio Amateurs Discussie: Leon Claeys ON6ZJ Beste leden, Wij hebben u het droevige nieuws te melden dat Leon ON6ZJ gisteren overleden is in het UZ Jette; Leon was daar onlangs opgenomen. Zijn overlijden komt voor ons allen totaal onverwacht en heel hard aan. We kenden Leon allemaal als de superactieve zeventiger die nog zonder verpinken in masten klom en ondermeer ook nog vorig jaar op het dak van onze clubshack om een HF antenne te spannen. Dit tot doel om de leden aan te zetten tot actie op de HF banden in zijn geliefkoosde CW. Leon had een mateloze inzet voor de PRA en met uitbreiding voor alle radioamateurs en toekomstige radioamateurs die hij met veel geduld en overtuiging de praktijk van onze hobby leerde kennnen. Zijn sympathie, zijn uitstraling, zijn eeuwige glimlach, zijn gouden vingers op de morsesleutel; we zullen dit allemaal heel hard missen. Ons respect voor Leon als mens en als bedreven radioamateur zal alleen maar toenemen. PRA leeft mee met de familie en wij wensen Paule, zijn vrouw die we regelmatig samen met Leon zagen op PRA activiteiten, veel sterkte toe. Het PRA bestuur Ook bij ON4VRA werd Leon herdacht. Dit is de tekst van ON8CW. Vandaag op Pasen een uitzending in mineur voor het ON4VRA team. Wij moeten U het spijtige overlijden melden van een trouwe medewerker die al jaren in elke uitzending aan bod kwam met de recensie van QST.. Zondag l.l. in de namiddag kreeg ik telefoon, "Walter ik moet je slecht nieuws melden" klonk het, "Leon is zopas overleden". Ik kon even niets uitbrengen, kreeg er rillingen van. Dat was helemaal niet verwacht. Ik wist wel dat hij de zondag 10 april was opgenomen in het ziekenhuis na een malaise, en in de loop van de week werden er onderzoeken gedaan om een diagnose te stellen. Vanuit zijn kamer heeft hij in de loop van die week nog QSO s gemaakt met OM via ON0VRT. Met de vorige heruitzending van donderdag 14 april l.l. had ik nog een QSO met hem, hij ging de heruitzending volgen met zijn portabel, en na de uitzending wist hij te melden dat zijn recensie zo goed als klaar was. Er werden nog allerlei plannen gemaakt en hij ging er van uit voor het W.E. thuis te zijn. Hij had nog zoveel te doen, zijn shack moest nog verder in orde want na de verhuis van Brussel naar Hoeilaart vorig jaar waren er nog veel dingen te doen. Het was iemand waarvoor er te weinig uren in een dag waren, voor ON4VRA stond hij ook altijd klaar. Iemand die op het laatste

7 ogenblik niet kon komen: hij wel. Iemand die door de sneeuw niet kwam: hij kwam wel in hun plaats. Hij vloog nog altijd met zijn zweefvliegtuig, gaf morse les, radioles, enz. enz. Hij was in zoveel verenigingen dat ik er nu geen ga noemen want er zullen er ontbreken, maar in de volgende weken ga je op de site van de PRAC een overzicht van zijn gevulde loopbaan kunnen lezen Na de inmeldingen kan je nog zijn laatste uitzending die hij heeft gelezen, horen. ON8CW Een van ON3WAG aan Leons trouwe CW vriend uit Frankrijk waarmee hij elke dag morse contact had. From: Vincent Wagner To: Sent: Tuesday, April 19, :21 PM Subject: FW: Obsèques Léon ON6ZJ Bonsoir Cher Bernard ON5FL, Merçi de nous avoir procurer les différents mail concernant la mort de notre ami Léon ON6ZJ. C'est pour nous ici au club PRA de Londerzeel,une peine indéfinissable. C'est la perte d'un OM au grand coeur,toujours disponible pour son club et non avare de bon conseil. Léon avait le don de former les nouveaux candidats à notre merveilleux hobby. Il était d'une patience infinie, correct et juste dans ses discours, toujours accentué d'un sourire de bon père de famille. Oui ici dans notre petite ville, nous sommes de nombreux à "être passé entre ses mains " pour notre apprentissage. C'était également un véritable plaisir de l'entendre,avec ses doigts de velours, pianoter,avec calme et précission, sa clef de morse préférée.un vrai virtuose et surtout un grand OM et ami que nous n'oublierons jamais. Puisse son passage dans le monde des SK lui porter paix et sérénitée Encore merçi 73, Vincent -ON3WAG Membre du comité PRA Tenslotte nog de elegie uitgesproken door ON5CE tijdens de uitvaart van Leon.

8 Beste Paule en familie, vrienden en kennissen van Leon, beste vrienden radioamateurs, Met veel verdriet en spijt begraven we vandaag Leon. Leon was een man met veel talenten: een bekwaam marconist, een gedreven radioamateur, een ervaren piloot, een groot telegrafist. In tegenstelling met wat velen denken is er nog altijd drukke activiteit op die frequentiesegmenten die bestemd zijn voor radioverbindingen in de Morse code. Leon, ON6ZJ, was er een wereldwijd gekende en graag geziene gast. Hij betokkelde de seinsleutel als een echte virtuoos. Vergeefs zullen de airwaves nu zoeken naar de silent key van Leon. Zijn rijke ervaring als motor en zweefvliegtuigpiloot heeft hem eveneens vele levenslange vrienden gemaakt in de pilotenwereld. Hoeveel jonge mensen zou hij als zweefvliegtuiginstructor niet de microbe van het zweefvliegen hebben bijgebracht Maar vooral de Pajottenlandse radioamateurclub is in rouw. Hier was Leon een van de spilfiguren. In het clublokaal in Londerzeel was hij altijd bereid om een andere radioamateur bij te staan met raad en daad. Met zijn eeuwige glimlach gaf hij opleiding aan de beginnende amateur en begeleidde hij hen naar het succesvol afleggen van het examen voor het bekomen van de nodige radioamateurlicentie. Altijd even geduldig en toch met de nodige strengheid die hij noodzakelijk achtte voor de technische kennis. Leon had een legendarische geografische kennis. Hij had alle zeeën bevaren en alle hoeken van de wereld gezien. Als je na een radiocontact aan hem vroeg waar in s hemelsnaam AGALEGA ISLAND ligt, wist hij u onmiddellijk te antwoorden : In de Indische oceaan, ten noorden van Madagascar, en de hoofdstad noemt Vingt Cinq. Leon was een geweldig radioamateur. Leon was een groot Vlaming. Leon was een echte wereldburger. Zoals Shakespeare het zo mooi zei : He was a honorable man. Dag Leon. Wij zien u zeker weer. ON7CI

9 ON7YQ in het nieuws Onlangs kwam onze vorige PRA voorzitter in de krant toen hij bij zijn ouders een windmolen installeerde voor het opwekken van stroom. Hieronder het artikel uit Het Nieuwsblad. Op 2 september 2011 komt Yvo een voordracht geven over hernieuwbare energie. Zonnepanelen en windmolens. ON7CI

10 Blikjes of kapstokken DVB-T antenne? door ON7CI Misschien herinnert u zich de DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestial) antenne die ik beschreef in de Herfst 2009 Micropajot. Die antenne werkt uitstekend en ik gebruik die dagelijks om signalen te capteren van vrij te ontvangen digitale televisie uitzendingen. Maar toen las ik ergens dat een kapstokantenne ook goed werkt. Dus die gebouwd met aanpassing voor lokale condities en vergeleken met mijn blikjesantenne. DVB-T signalen In onze streek zijn de volgende digitale TV signalen vrij te ontvangen: Antenne Sint-Pieters-Leeuw (VRT): Kanaal 22 = 482 MHz = 62 cm, verticale polarisatie. TV zenders: Eén, Eén+, Ketnet/Canvas, Ketnet+, Gunk TV, Telenet Infokanaal, Actua TV. Nota: Voor Gunk TV, Telenet Info en Actua TV wel signaal maar geen modulatie te zien. Antenne Brussel of Waver (RTBf) Hier ben ik niet zeker van welke antenne het signaal komt. Ik vermoed van Waver omdat de blikjes en de kapstok antenne in horizontale polarisatie iets sterker signaal geven dan in verticale positie. Voor Waver dan: Kanaal 56 = 754 MHz = 40 cm, horizontale polarisatie. De zender Waver zendt met 80 kw, Brussel met 2 kw. TV zenders: La Une, La Deux, La Trois, Euronews.

11 Blikjesantenne Elk blikje is 12 cm hoog. De totale lengte van 4 blikjes is 48 cm. De blikjesantenne is daardoor een volle golf antenne die ligt tussen de VRT en de RTBf zenderfrequenties. Ze wordt gevoed op een kwart van de lengte. De voedingsimpedantie moet rond de 100 ohm liggen naar analogie met andere volle golf antennes die op een kwartlengte gevoed worden. Die 100 ohm ligt niet zo ver af van de 75 ohm ingang van de moderne televisietoestellen. Geen impedantietransformatie nodig. Werking De kapstokantenne De naam van de antenne is afgeleid van het feit dat ze gemaakt is met ijzeren kapstokken die we vaak in de nieuwkuis winkels vinden. De constructie staat hier en daar op internet maar nergens vond ik de werking uitgelegd. De antenne ziet er uit als twee groepen van elk twee dipolen. De dipolen in de groep worden in tegenfase gevoed en de twee groepen in fase. Bandbreedte De V-vorm van elk been van de dipool zorgt naar mijn gevoel voor de enorme breedbandigheid van de antenne. Dit kon ik bevestigen door de lengte van die kwartgolf stukken te verkorten van 17 cm naar 15,5 cm (wat dichter bij de VRT frequentie lag). Er was geen enkele verandering in signaalsterkte tussen de 15,5 cm en de 17 cm.

12 Constructie De tekening aan de linkerkant geeft de afmetingen aan met de kruisjes op de plaatsen waar de liggende V-vormen worden geplaatst en de aansluiting. De afmetingen zijn niet kritisch. De V-vormen zijn de hoeken van de ijzeren kapstokken. De tekening rechtsboven toont hoe de liggende V's gemonteerd worden. De rode en blauwe draden moeten geïsoleerd van elkaar zijn. In de eigenlijke constructie heb ik gewoon geïsoleerde koperdraad gebruikt. In het midden van die twee draden wordt dan een 4:1 balun geplaatst. Dit doet vermoeden dat de antenne een voedingsimpedantie heeft van rond de 300 ohm (4 x 75). Als balun gebruikte ik een afgedankte aansluiting van een oude konijnoren TV antenne. Die antennes werden vroeger bovenop het TV toestel geplaatst toen er nog geen kabel was.

13 Hierboven een detail foto van de aansluiting van de balun. Noteer hoe de verbindingsdraden aan de kapstokhoeken (de V's) gesoldeerd worden. De V's heb ik vastgemaakt met nietjes op een plankje. Dat plankje is dan voorzien van en voetje om de antenne te laten rechtstaan. Resultaten De signaalsterkte en de kwaliteit (beide in percent) van het signaal van elke antenne werd gemeten door aflezing van informatie op mijn televisie toestel. Dat is een Lenco die op 12 volt werkt. Met de "display" toets kan allerlei informatie opgevraagd worden over het signaal dat binnenkomt. Ook over het aan gang zijnde programma en het programma dat volgt. De kapstokantenne is richtinggevoelig. In een bepaalde richting opgesteld, komt zelfs geen signaal meer binnen. De V's staan dan in de lengte naar de zender gericht. De metingen zijn uitgevoerd met de antenne in de optimale richting. De blikjesantenne is een rondstraler en dus niet gevoelig voor de richting.

14 Besluit De (bier)blikjesantenne scoort even goed als de kapstokken antenne. Zowel wat kwaliteit als sterkte betreft. Voor verder gelegen zenders (RTBf) is de polarisatie van de antenne (horizontaal of verticaal) wel van belang. Dit is veel minder zo voor een zender dichtbij (VRT). Normaal dus. Wat is dan beter? Het grote verschil is de constructie. De blikjesantenne is veel moeilijker om maken. Het solderen van de (ijzeren) blikjes is moeilijk (ook na het zorgvuldig afschuren van de einden die aan elkaar moeten). Zoals altijd: graag uw eigen bevindingen met de kapstokantenne (of/en de blijkjesantenne). ON7CI

15 VHF velddag 2011 Naar jaarlijks gewoonte gaat de internationale VHF velddag dit jaar door op zaterdag 2 juli en zondag 3 juli De Pajottelandse Radioamateurs en onze vrienden van NBT uit Grimbergen gaan ook dit jaar hun beste beentje voorzetten. We dienen onze goede uitslag (1ste prijs in 2010) dit jaar te verzilveren.als locatie is terug voor de Hondsbergstraat 54 te Brussegem gekozen. Ten slotte: bestaat er een betere locatie in de omgeving? Deze uitgelezen locatie is gelegen op de gekende coördinaten: N E met als hoogte 73 m ASL. Vanaf zaterdag 2 juli om lokale tijd zijn we 24 uur nonstop radioactief. Dit jaar zal het er stuiven. Als antenne gebruiken we dit jaar 2 X 9 element TONA PRO XL 144/18. De samenbouw van deze constructie is in handen van Walter, ON8CW. Walter stelt eveneens zijn mobiele shack ter beschikking. Als transceiver gebruiken we een ICOM IC910H als test. Dit toestel is eigendom van Patrick, ON5PB. NBT stelt hun rotor met klok, een versterker en een reserve transceiver ter beschikking. We starten de opbouw van het station vanaf 13:30, inpraat op de gekende ON4PRA frequenties ( MHz of de repeater MHz) Wij hopen dan ook op een talrijke opkomst. Operatoren kunnen zich melden bij mij, Louis, ON2LDC, on2ldc@telenet.be, via een bestuurslid of via aan on4pra@vra.be. De ontmanteling zal gebeuren op zondag 3 juli vanaf uur lokale tijd. Wie op zondagnamiddag niet weten wat doen, zijn dan eveneens uitgenodigd. Vele handen maken licht werk. En dan maar hopen op een goede DX 73 Louis ON2LDC Contest manager N E

16 Is die coax 50 of 75? door ON7CI Ik lig hier met stukken coax waar niets op staat geschreven. Sommige zijn 75 ohm, van andere weet ik het niet. Onlangs was ik bezig met een "inverted V" antenne voor de decameter band en had coax nodig voor de voeding. Maar welk stuk was 50 ohm? Diameters en diëlektricum De klassieke manier om de karakteristieke impedantie Zo van een coax te bepalen, is de diameter van de buitenmantel en van de binnengeleider meten. En dan de volgend formule toepassen: Niet moeilijk. Maar wat is de waarde van k? De k in de formule is de diëlektrische constante van het isolatie materiaal. Tegenwoordig heet die constante permittiviteits constante. En is het symbool r (Griekse epsilon, r slaat op relative). Die constante is 1 voor lucht, 2,6 voor polystyreen, 4,5 voor PVC, 2,26 voor polyetheen (PE), 2,1 voor teflon. Maar hoe weten we wát het isolatie materiaal is? Het ziet er allemaal eender uit (buiten de lucht). Enkele eigenschappen van die materialen: PE: drijft op water want de densiteit is kleiner dan 1. Men kan dus een stukje coax afsnijden, de isolatie er af halen, in water steken (met een beetje Dreft) en zien of het drijft...alle andere kunststoffen zinken. PVC: slecht of zelfs niet brandbaar. Teflon ook niet (het zou wat zijn in de pan). Polystyreen: brandt met een sterk roetende vlam. PE: brandt niet roetend met een blauwachtige vlam. De stukken coax die ik liggen heb, zijn bijna allemaal voorzien van een plug. Ik ga die niet afknippen om te trachten

17 het isolatiemateriaal te identificeren. Dan die vuur en zwemtesten. Ik zie het niemand doen. De L en C test, die wel. L en C van de coax Coax kabel heeft een zeker capaciteit C en een zekere zelfinductie L. Wanneer twee geleiders naast elkaar liggen, dan vormen die altijd een condensator. Elke draad heeft een lengte en heeft derhalve een zekere zelfinductie. Ook coax. Op onderstaande tekening is dit weergegeven als allemaal kleine condensatortjes in parallel en spoeltjes in serie. Nu is er een heel eenvoudige formule voor Zo: Test Van het stuk coax meet men eerst de capaciteit C (met een gevoelige C meter). Hoe langer de coax hoe beter. Dan sluit men één uiteinde kort en meet de zelfinductie L. Dan berekent men Zo. Simpeler kan niet. Een stuk TV coax waarvan ik zeker wist dat het 75 ohm was, gaf L = 4,6 µh en 763,6 pf. Resultaat: 78. Niet slecht. Een coax waarvan ik vermoedde dat hij 50 was, gaf L = 1,3 µh en C = 449,9 pf. Resultaat 53,8. Een ander stuk waarvan ik hoopte dat het 50 was, gaf L = 6 µh en C = 1,157 nf. Reslutaat 72 (jammer). Het gebuikte toestel voor L en C was een Atlas LCR meter van Peak (zie vroegere Micropajot). ON7CI

18

19 Met de PRAC gaan we op 18 september 2011 voor de eerste maal deelnemen aan de molencontest (Belgian Mill Award contest). De bedoeling van deze contest is zoveel mogelijk radioamateurs te motiveren om aan de contest deel te nemen van op de shack of beter nog vanaf een molenreferentie en op die wijze het Belgisch molenpatrimonium te promoten. Vlabij onze clubshack te Londerzeel staat er immers een molen; genaamd t Merelaantje (adres: Holle Eikstraat 34 te 1840 Londerzeel). We gaan die molen dus activeren. Vermits deze molen nog geen molenreferentie had, hebben we er één aangevraagd; het is WIM 1067 geworden. We gaan ons opstellen vlakbij de molen; bij slecht weer kunnen we uitwijken naar de clubshack. De contest gaat door van tot uur UTC en er kan gewerkt worden 80 meter in SSB en op 2 meter in FM en SSB. Met deze wensen we jullie alvast warm te maken voor de activiteit; noteer ze in uw agenda. Wat we juist gaan opstellen ed. spreken we later af. Dit is nog wat info over onze molen: Naam Het Merelaantje Ligging Holle Eikstraat 34 te 1840 Londerzeel N E Eigenaar Gemeente Londerzeel Bouwjaar 1930 / 1938 / 1973 Type Staakmolen op torenkot Functie Korenmolen Kenmerken Kleine staakmolen op torenkot, West-Vlaams type Gevlucht/Rad Gelaste roeden, 15 m (fabr. Frans Callaerts, Londerzeel, 1973) Inrichting Maalstoel in het torenkot, luiwerk

20 Toestand In restauratie Bescherming Niet beschermd Molenaar M.D. Ekelschot, Openingstijden Op afspraak. Info: comité Jean Pain VZW «Hof ter Winkelen» Meer info vind je op: be/molen.php?advsearch =940 eren.be/agenda/a/t- merelaantje/6c9722b6-97fa a22e60d96d0e6 Op deze site staat ook een youtube filmpje van werken aan de molen in 2007, gefilmd door ON2LVC /watch?v=qg4sab1amtk ON4CCK 18 september :00 tot 10:00 UTC

21

22

23

24

25

26

27

28

29 Verslag Bestuursvergadering van 25/02/2011 Aanwezig: ON4TOM, ON3WAG, ON3BL, ON8CW, ON2DCL, ON3LH, ON7CI, ON4CCK Verontschuldigd: ON3DBC Afwezig: Agenda: - verslag vorige bestuursvergadering van 19/11/ kasverslag en ledentoestand - nabespreking voorbije activiteiten (Demo antennesimulatieprogramma NEC4, Driekoningenfeest, Voordracht propagatie) - activiteiten: 04/03/2011 "LOFAR" systeem door Frans ON5GO 08/04/2011 Netwerkanalyser VNA 06/05/2011 Ladies Night 27/05/2011 Barbecue 03/06/2011 PRRC GPS contest 02 en 03/07/2011 VHF velddag 07/08/2011 Fietsdodentocht - nieuwe activiteiten: Molencontest Afwerken/testen psk interface Friedrichshafen Bezoek Solar Influences Data Analysis Center (SIDC) te Ukkel Radiomuseum Heist Op Den Berg Voordracht ON7YQ: zonnepanelen en windenergie Voordracht APRS Vossenjacht - bouw peilantenne bouw vos Antenne meetavond Antennesimulatie met andere programma Bouw antenne - deelname JOTA - EUDOTA: Europe Day On The Air: zie mail van Gust in bijlage - Islands On The Air: zie mijn mail van 6/2/2011 in bijlage - Micropajot - t-shirts: zie ; andere voorstellen? - varia Verslag vergadering van 19/11/2010 Wordt goedgekeurd Kasverslag ON4CCK geeft een overzicht van de kassituatie. Nieuw saldo : 2.006,19 ; bij de vorige bestuursvergadering was het saldo : 1.617,14, dus + 382,55 Drank : + 93,50 Driekoningenfeest : - 143,62 Abonnement PW en QST : - 102,58

30 QSL kaarten ON65EM : -55,00 Lidgeld VRA : -25,00 Voordracht : - 12,50 Saldo kosten rente rekening KBC : -11,25 Verkoop TM-441 à ON2LDC : + 100,00 Huurgeld clubshack : - 150,00 Giften : + 58,50 Lidgelden : + 637,00 Ledentoestand 2 nieuwe leden bij : inschrijving voor basiscursus 1 persoon heeft gemeld dat hij geen lid meer wenst te zijn 5 personen hebben betaling aangekondigd Van 4 geen nieuws Momenteel 61 betalende leden Nabespreking voorbije activiteiten Demo antennesimulatieprogramma NEC4: goed, veel interesse Driekoningenfeest: iets minder volk doordat het nog Kerstvakantie was Voordracht propagatie: interessant Activiteiten - 04/03/2011 "LOFAR" systeem door Frans ON5GO Nodige afspraken zijn gemaakt - 08/04/2011 Antennesimulatie met andere programma EZNEC door ON4TOM Netwerkanalyser VNA verhuist naar latere datum - 06/05/2011 Ladies Night Gaat door in taverne New Bistro gelegen langs de Neromstraat te Meise ON3WAG en ON4CCK maken de nodige afspraken - 27/05/2011 Barbecue ON4CCK legt traiteur vastleggen Bijdrage per persoon: 18,00 euro Wijn: nog te kiezen (proeven; ON3LH brengt mee) Dessert: ijsjes - 03/06/2011 PRRC GPS contest Organisatie ON7CI en ON2LDC Catering ON2LDC Met inschrijving voor het eten - 02 en 03/07/2011 VHF velddag Met toestel ICOM 910H van ON5PB als test om eventueel over te kopen Terug in Brussegem Hondsberg Vragen aan ON6QB om toestemming te vragen Samenwerking NBT aanvragen

31 - 07/08/2011 Fietsdodentocht ON4CCK maakt afspraak met verantwoordelijke Rode Kruis teneinde probleem van vorig jaar op te lossen Nieuwe activiteiten - Bezoek Solar Influences Data Analysis Center (SIDC) te Ukkel Bezoek kan niet s avonds - in groep naar Friedrichshafen: Met wagens rijden; motorhome is heel duur Oproep in Micropajot - radiomuseum Heist Op Den Berg Bezoek kan op afspraak Of vrij: van 1/03 tot 31/10 : iedere zondag van 14 tot 18 u - voordracht ON7YQ: zonnepanelen en windenergie ON4CCK gaat hem contacteren voor 2/9/ Molencontest (BELGIAN MILL AWARD CONTEST) ON4DKP heeft voorgesteld om mee te doen Heeft plaats op zondag 18/9/2011 van tot u UTC We gaan het molentje t Merelaantje in de buurt van de shack activeren ON4CCK vraagt molen referentie aan omdat deze molen er nog geen heeft ON4CCK contacteert beheerder (gemeente Londerzeel is eigenaar) voor nodige toelatingen en afspraken - Afwerken/testen psk interfac 22/04/ Voordracht APRS In najaar of winter - Vossenjacht - bouw peilantenne bouw vos Mogelijke activiteiten voor de winter - Antenne meetavond Agenda reeds overvol - Bouw antenne Mogelijke activiteit voor de winter - Bijstand aan de leden voor het opstellen van hun antennedossier Zeker in te plannen in het najaar Deelname JOTA: ON4DKP bereidt verder voor Patrick probeert nu scoutsafdelingen en VRA afdelingen te motiveren

32 EUDOTA (Europe Day On The Air) Voorstel/vraag Gust ON7GZ om mee te doen met deze activering van EURAO op 7 en 8/05/2011 PRA wil zijn shack ter beschikking stellen aanvraag doen bij gemeente voor huur lokaal PRA wil ook zijn materiaal en antennes (in en aan shack)ter beschikking stellen VRA moet zelf organiseren PRA wil meewerken operatoren leveren Islands On The Air Voorstel François ON4LO om met PRA aan deze contest mee te doen Gaat door van zaterdag 30/7/ u UTC tot zondag 31/7/ u UTC François gaat deelnemen van op het eiland Schouwen Duiveland in Zeeland. Het IOTA nummer is EU 146. Via artikel in Micropajot polsen naar interesse leden. Iedereen is vrij om te komen en QSO s te doen. Er dient een beperkte ploeg continue aanwezig te zijn. Materiaal hoeven we niet mee te doen; François zorgt voor alles. Wel zorgen voor eten, drinken, slapen, Exacte locatie dient nog bepaalt te worden; ter plaatse gaan kijken; bijv. bij een boer Micropajot - deadline 15/03 - voorwoord door ON4TOM - aankondigingen : 08/04/2011 antennesimulatieprogramma EZNEC ON4TOM 06/05/2011 Ladies Night ON4CCK 27/05/2011 Barbecue ON4CCK 03/06/2011 PRRC GPS contest ON7CI - fotoverslag Driekoningenfeest ON4CCK - fotoverslag voordracht Propagatie ON4CCK - fotoverslag Demo antennesimulatieprogramma NEC4 ON4CCK - statistieken ON65EM - ON7CI stelt dat er weinig respons komt op zijn (technische)artikels - minder technische opnemen t-shirts: Rondhoren voor prijzen Team wear shop Westrode All Signs Londerzeel

33 Varia Leden vragen om meer activeringen doen zoals op 10/12/10 met ON65EM; vanaf mei kunnen we dit doen op vrijdagavond Grotere kast voor bibliotheek is dringend nodig Volgende vergadering : vrijdag 20/05/2011 om uur in clubshack. De voorzitter sluit de vergadering omstreeks uur. ON2DCL Voorzitter ON4CCK Secretaris

34

35

36

MICROPAJOT. Lente 2015. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 32 Aflevering 127. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club.

MICROPAJOT. Lente 2015. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 32 Aflevering 127. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Lente 2015 Jaargang 32 Aflevering 127 Voorwoord ON5PDV Max232 Dubbele LED Mail van ON7DE Mills on the Air Special Events:

Nadere informatie

MICROPAJOT. Winter Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 27 Aflevering 110. Pajottenlandse. Radio. Amateur.

MICROPAJOT. Winter Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 27 Aflevering 110. Pajottenlandse. Radio. Amateur. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Zalig en Gelukkig Nieuwjaar Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Winter 2010 Jaargang 27 Aflevering 110 Voorwoord door ON4CCK Audioversterker Warm water

Nadere informatie

Activatie van special call "ON1418WOD" door ON4VLM, ON3EE, ON3JL, ON3VS en ON5SWA

Activatie van special call ON1418WOD door ON4VLM, ON3EE, ON3JL, ON3VS en ON5SWA Activatie van special call "ON1418WOD" door ON4VLM, ON3EE, ON3JL, ON3VS en ON5SWA Een idee van Leon, ON4VLM om weer eens speciale activatie te doen met andere radioamateurs uit de streek. Het idee van

Nadere informatie

MICROPAJOT. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Lente 2011. Jaargang 28 Aflevering 111. Pajottenlandse Radio Amateur Club.

MICROPAJOT. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Lente 2011. Jaargang 28 Aflevering 111. Pajottenlandse Radio Amateur Club. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Aurora borealis Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Lente 2011 Jaargang 28 Aflevering 111 Voorwoord door Tom, ON4TOM Hambeurs Friedrichshafen (ON3WAG)

Nadere informatie

PA1SSB. Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen

PA1SSB. Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg. PA1SSB Mark van Dommelen PA1SSB Thema avond mei 2014 Veron afdeling 39 Tilburg Inleiding Wat is een EFHW antenne? Dipoolantenne maar i.p.vin het midden aan het eind gevoed. Normale dipool EFHW antenne Inleiding Oud concept. J.

Nadere informatie

Ervaringen met de T2FD antenne.

Ervaringen met de T2FD antenne. Ervaringen met de T2FD antenne. Enkele jaren geleden viel mijn oog op een T2FD antenne die werd beschreven in het Rothammel boek. In die beschrijving kwamen enkele interessante punten naar voren t.w. -

Nadere informatie

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie theorie en praktijk Graag probeer ik hier de theorie en de praktijk van antenne impedantie uitgebreid toe te lichten. Er worden een

Nadere informatie

MICROPAJOT. Herfst Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 29 Aflevering 117. Pajottenlandse. Radio. Amateur.

MICROPAJOT. Herfst Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 29 Aflevering 117. Pajottenlandse. Radio. Amateur. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Herfst 2012 Jaargang 29 Aflevering 117 Uitnodiging AV PRAC Dubbele quad TV antenne Nieuwe VRA site Gimmick condensator

Nadere informatie

Mantelstroom filters. Toepassingen mantelstroom filters

Mantelstroom filters. Toepassingen mantelstroom filters Mantelstroom filters Toepassingen mantelstroom filters Waarom worden mantelstroom filters gebruikt? Mantelstroom filters kennen vele toepassingen. Hier enkele voorbeelden: Bij EndFed antennes zodat niet

Nadere informatie

Voorzitter: Gust Mariëns, ON7GZ on7gz@vra.be +32 (0)475 61 77 01. Leopold Van Elslander, ON7YB on7yb@vra.be +32 (0)51 77.91.11

Voorzitter: Gust Mariëns, ON7GZ on7gz@vra.be +32 (0)475 61 77 01. Leopold Van Elslander, ON7YB on7yb@vra.be +32 (0)51 77.91.11 Raad van Bestuur Voorzitter: Gust Mariëns, ON7GZ on7gz@vra.be +32 (0)475 61 77 01 Ondervoorzitter: Leopold Van Elslander, ON7YB on7yb@vra.be +32 (0)51 77.91.11 Secretaris/ Bart Peeters, ON4BCP on4bcp@vra.be

Nadere informatie

Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne

Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Beschrijving Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne Het voedingspunt van een multiband end fed antenne is niets meer dan een breedband aanpassingstrafo.

Nadere informatie

Reglement van de IARU CW HF-velddag 2015 Reglement van de nationale SSB HF-velddag 2015

Reglement van de IARU CW HF-velddag 2015 Reglement van de nationale SSB HF-velddag 2015 Reglement van de IARU CW HF-velddag 2015 Reglement van de nationale SSB HF-velddag 2015 België wordt uitgeroepen tot rampgebied. Vaste communicatiemiddelen zijn uitgevallen en er is een stroomonderbreking

Nadere informatie

De BalUn en aanpassingstrafo onder de loep

De BalUn en aanpassingstrafo onder de loep De BalUn en aanpassingstrafo onder de loep De BalUn en aanpassingstrafo hoe zit het precies? Wat is een BalUn Allereerst bestaat er altijd veel verwarring tussen de BalUn en de aanpassingstrafo. BalUn

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

DISEqC motor instaleren. Woordje vooraf

DISEqC motor instaleren. Woordje vooraf Woordje vooraf Alle satellieten hangen om een baan rond de Aarde. Ze hangen zodanig rond de aarde dat men van een riem kan spreken. Het Engelse woord voor riem is belt. De naam van al die satellieten samen

Nadere informatie

Buizen van de visstokken gelijmd met speciale pvc lijm

Buizen van de visstokken gelijmd met speciale pvc lijm Cobwebb Versie 1 Onderdelen 1xTraanplaat aluminium afme8ng 208mm/139mm. Dikte 5/6.50 mm 1 xtraanplaat aluminium afme8ng 150mm/100mm. Dikte 5/6.50 mm 4 x visstokken + 1 korte 1 meter die ik nog had 1x WeroPlast

Nadere informatie

V.R.A. Activity Day 2015

V.R.A. Activity Day 2015 V.R.A. Activity Day 2015 Dit jaar organiseren wij op zaterdag 17 oktober 2015 de VRA Activity Day, als herdenking aan de stichting van V.R.A. op 18 oktober 1998. Het doel van deze wedstrijd is meer bekendheid

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Vakantie Antennes voor HF

Vakantie Antennes voor HF UBA Sectie ONZ Vakantie Antennes voor HF Voordracht door ON7EQ Jean-Jacques Jacques 18 juni 2010 1 QRV vanuit het buitenland CEPT Landen : Conf Conférence Européenne des Postes et Télécommunications -

Nadere informatie

High End Fed antenne

High End Fed antenne High End Fed antenne Voor amateurs die geen symmetrische antenne kunnen ophangen omdat het voedings-punt in het midden op bezwaren c.q. problemen stuit, is een op het eind (begin) gevoede antenne misschien

Nadere informatie

MICROPAJOT. Zomer 2010. Inhoud. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 27 Aflevering 108. Pajottenlandse. Radio. Amateur.

MICROPAJOT. Zomer 2010. Inhoud. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 27 Aflevering 108. Pajottenlandse. Radio. Amateur. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Zomer 2010 Jaargang 27 Aflevering 108 Inhoud Voorwoord De charmes De maan? Zelfontlading Aankondigingen Filosoferen

Nadere informatie

HF-Multi-band antenne

HF-Multi-band antenne HF-Multi-band antenne De OCF antenne (Off Centre Fed = uit het midden gevoed) heeft een aantal voordelen. Via een balun en mantelstroom trafo is hij met coaxkabel te voeden. Tevens is hij voor meerdere

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

"Case Study" : Verticale Antenne voor de 40m-band

Case Study : Verticale Antenne voor de 40m-band "Case Study" : Verticale Antenne voor de 40m-band Als gevolg van wat gesprekken (of waren het hoogoplopende discussies?) in de radioclub in Oostende zette ik mij eens aan het mediteren over een zeer bekende

Nadere informatie

CQ contest, CQ contest de OR6N (UBA sectie NOK)

CQ contest, CQ contest de OR6N (UBA sectie NOK) CQ contest, CQ contest de OR6N (UBA sectie NOK) Het is half januari en de Low Bands zijn zowat de enige uitlaatklep voor de gedreven radioamateur. Om met de rest van de wereld te wedijveren, hebben we

Nadere informatie

DE FUCHS ANTENNE. Een op het einde gevoede halve golf monopool. 19DX348

DE FUCHS ANTENNE. Een op het einde gevoede halve golf monopool.   19DX348 DE FUCHS ANTENNE. Een op het einde gevoede halve golf monopool. DE FUCHS ANTENNE De antenne die we gaan maken, is een van de bekendste antennes op de 27 MHz. Het is een eind gevoede halve golf verticale

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst

Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst De totaal benodigde lengte kabel is 1308 mm. Knip of zaag een stuk kabel af van 1308mm ( 130,8cm) De antennes zijn gebouwd volgens nevenstaande figuur.

Nadere informatie

Bouwbeschrijving kristalradio

Bouwbeschrijving kristalradio Van harte gefeliciteerd met dit bouwpakket. Je kunt hiermee zelf een radio bouwen die geen batterij nodig heeft. Op de foto hiernaast zie je hoe jouw radio eruit gaat zien. In deze bouwbeschrijving staat

Nadere informatie

v.z.w. Procedure voor deelname aan het morse-examen.

v.z.w. Procedure voor deelname aan het morse-examen. Vlaamse Radio-Amateurs v.z.w. maatschappelijke zetel: Brusselsesteenweg 113 - B-2800 Mechelen Bedrijfsnummer:0465.117.671 Procedure voor deelname aan het morse-examen. De vzw V.R.A. (Vlaamse RadioAmateurs)

Nadere informatie

Radio Nieuws Flits. First Edition 2012. Zomer 2012. Redactie-adres: Wil Stilma PE1JRA Wilhelminastraat 27 8561 AA Balk. E-mail: pe1jra@gmail.

Radio Nieuws Flits. First Edition 2012. Zomer 2012. Redactie-adres: Wil Stilma PE1JRA Wilhelminastraat 27 8561 AA Balk. E-mail: pe1jra@gmail. Radio Nieuws Flits First Edition 2012 Zomer 2012 Redactie-adres: Wil Stilma PE1JRA Wilhelminastraat 27 8561 AA Balk E-mail: pe1jra@gmail.com Van de redactie Het eerste nummer (The First) van Radio Nieuws

Nadere informatie

Baluns. Mark van Dommelen PA1SSB Veron afdeling 39 Tilburg April 2018

Baluns. Mark van Dommelen PA1SSB Veron afdeling 39 Tilburg April 2018 Baluns Mark van Dommelen PA1SSB Veron afdeling 39 Tilburg April 2018 Baluns Boeken vol geschreven over baluns, Daarom een samenvatting van een hele grote berg informatie. Daarom: lezing met veel praktische

Nadere informatie

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF!

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! Beste MAK-kers, 01 april 009 MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! We zijn in de running naar onze tentoonstelling, de hete adem is duidelijk voelbaar in je omgeving! Tijdens de voorbije werkvergaderingen is gebleken

Nadere informatie

Belangrijke data: 10 januari: Nieuwjaarsontbijt OP Baloe. Clorisse. vormingen en diensten voor kinderopvang en onderwijs. December

Belangrijke data: 10 januari: Nieuwjaarsontbijt OP Baloe. Clorisse. vormingen en diensten voor kinderopvang en onderwijs. December Belangrijke data: 10 januari: Nieuwjaarsontbijt OP Baloe Clorisse vormingen en diensten voor kinderopvang en onderwijs December Xaverius-St.Rita A21/46G Januari 2015 Beste ouders, leden, vrienden en sympathisanten,

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Procedure voor deelname aan het morse-examen.

Procedure voor deelname aan het morse-examen. Flash -informatie van de vzw Vlaamse RadioAmateurs V.R.A. vzw Nr. 2011-06 V.R.A. vzw Brusselsesteenweg 113 B-2800 Mechelen Morse-Examens 8 februari 2011 Er is dor een andere vereniging enige verwarring

Nadere informatie

High end Fed antenne. -r~~----~~~~~~~~-=~------~~~--~50 1 I, \

High end Fed antenne. -r~~----~~~~~~~~-=~------~~~--~50 1 I, \ High end Fed antenne Voor amateurs die geen symmetrische antenne kunnen ophangen omdat het voedings-punt in het midden op bezwaren C.q. problemen stuit, is een op het eind (begin) gevoede antenne misschien

Nadere informatie

MWV - nieuwsbrief nr 8

MWV - nieuwsbrief nr 8 MWV nieuwsbrief Nr 8 pagina 1 / 6 MWV - nieuwsbrief nr 8 September 2008 sectie Midden West Vlaanderen http://www.on6ub.be Dag Beste MWV leden en sympathisanten, Hier zijn we terug met onze MWV nieuwsbrief,

Nadere informatie

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt

Euh, geweldig eigenlijk. Superversie! Maar ik stel hier de vragen. Je wordt Elvis Perkins wanneer zijn In Dearland uitkwam, haatte ik hem voor het maken van zo n geweldige plaat. Binnenkort komt zijn Doomsday EP uit en die belooft wederom veel goeds. Ook live stelde hij niet teleur:

Nadere informatie

Flash -informatie van de vzw Vlaamse RadioAmateurs V.R.A. vzw V.R.A. vzw Brusselsesteenweg 113 B-2800 Mechelen

Flash -informatie van de vzw Vlaamse RadioAmateurs V.R.A. vzw V.R.A. vzw Brusselsesteenweg 113 B-2800 Mechelen Nr. 2010-AV Flash -informatie van de vzw Vlaamse RadioAmateurs V.R.A. vzw V.R.A. vzw Brusselsesteenweg 113 B-2800 Mechelen 1 oktober 2010 Statutaire Algemene Vergadering 2011 Officiële en statutaire aankondiging

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen,

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, stralend als de zon Ooit zal het zo zijn dat we leven

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 03 september 2012

Nieuwsbrief nr. 03 september 2012 Nieuwsbrief nr. 03 september 2012 Als u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen via e-mail, stuur dan een e-mail naar verondenhaag@gmail.com met als mededeling: nieuwsbrief, afmelden. Als u deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Proefexamen N najaar 2001

Proefexamen N najaar 2001 Proefexamen N najaar 2001 1- De Q-code QRT betekent: houd op einde bericht ik word gestoord 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting om de roepletters van het tegen station en het eigen

Nadere informatie

N voorjaar zal ik het zendvermogen verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor algemene oproep aan alle stations:

N voorjaar zal ik het zendvermogen verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor algemene oproep aan alle stations: 1- De Q-code QRP als vraag betekent: N voorjaar 2001 zal ik het zendvermogen verhogen? zal ik het zendvermogen verlagen? zal ik de seinsnelheid verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

QSL kaarten manager (PA1AT)

QSL kaarten manager (PA1AT) QSL kaarten manager (PA1AT) QSL Bureau Assen en omstreken. QSL kaarten kunt u inleveren bij PA1AT Gerard uit Assen dit kan op de SOOS. Of u kunt u kaarten sturen aan: Gerard Nieboer PA1AT Kamilletuin 22

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

INHOUD. Wat is een signaal

INHOUD. Wat is een signaal INHOUD Wat is een signaal Gebruikers Organisaties Beleid Signaleren: tussen vertrouwen, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid Zorgzaam werken: je houding als vrijwilliger Doorverwijzen 2 3 SIGNALEN Signalen

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven

Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Een zendamateur: wat is dat? Een hobbyist die wereldwijd vrienden heeft met dezelfde veelzijdige hobby: communiceren via radiogolven Dat kan via de microfoon, maar ook via Morse signalen, amateurtelevisie,

Nadere informatie

Het informatiebulletin van de VERON afdeling Friese Meren A62. Editie mei HAMECC2018 hoofdkantoor in Leeuwarden.

Het informatiebulletin van de VERON afdeling Friese Meren A62. Editie mei HAMECC2018 hoofdkantoor in Leeuwarden. Het informatiebulletin van de VERON afdeling Friese Meren A62 Editie mei 2018 HAMECC2018 hoofdkantoor in Leeuwarden. Afdelingsbijeenkomst mei 2018 op: vrijdag 11 mei 2018, aanvang 20.00 uur LT WiFi door

Nadere informatie

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd.

Taal In welke taal worden de cursussen aangeboden? Frans. Waar en wanneer heb jij een taalcursus gevolgd? Ik heb geen taalcursus gevolgd. Erasmusbestemming: Toulouse, Frankrijk. Academiejaar: 2015 2016. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit is zeer centraal

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur

Januari 2009. Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Januari 2009 SRA Bulletin Verenigingsblad van de Veron afd. Schagen. Zo huist de knutselende Radio-amateur Redactieteam: Jan Spoelstra Klaas Jan Kaan Gerrit Dekker Inleveren copy bij Gerrrit PA3DS pi4sra@amsat.org

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Rood = Dipool Blauw = Reflector

Rood = Dipool Blauw = Reflector Inleiding Op deze Hexbeam-pagina probeer ik in een soort step by step handleiding de bouw van een Hexbeam voor 20-10M (eventueel uit te breiden met 6M) te beschrijven, met zoveel mogelijk foto's voor een

Nadere informatie

Editie september 2017

Editie september 2017 Editie september 2017 De Flevo Rondstraler Het blad voor en door leden van de VERON-afdeling Flevoland COLOFON VERON-afdeling A41 Flevoland Voorzitter Dick van Vulpen PA0DVV pa0dvv@veron.nl Vicevoorzitter

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

AANVULLENDE VRAGENLIJST F-2-F A

AANVULLENDE VRAGENLIJST F-2-F A European Social Survey AANVULLENDE VRAGENLIJST F-2-F A (Ronde 5 2010) RESPONDENTENNUMMER: VERSIE NUMMER: F-2-F A INTERVIEWER: INDIEN DE RESPONDENT EEN MAN IS, GEBRUIK HF1. INDIEN DE RESPONDENT EEN VROUW

Nadere informatie

MICROPAJOT. Herfst 2013. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 30 Aflevering 121. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club.

MICROPAJOT. Herfst 2013. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 30 Aflevering 121. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Herfst 2013 Jaargang 30 Aflevering 121 Voorwoord ON2LDC Batterijtje maken Automatische nachtlamp Molencontest Fotoverslagen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Televisie Ik hou mijn werkstuk over de televisie omdat ik heel vaak tv kijk, en ik dacht dan hou ik het over de televisie. Ik ga het in mijn werkstuk hebben over: Hoe het vroeger ging met televisies Wat

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

VERON afdeling Zaanstreek (A46) Opgericht 15 maart 1945.

VERON afdeling Zaanstreek (A46) Opgericht 15 maart 1945. VERON afdeling Zaanstreek (A46) Opgericht 15 maart 1945. CONVO FEBRUARI 2009 Speciale editie Huishoudelijke Jaarvergadering Verschijnt 6 keer per jaar: Januari, Maart, April, Mei/Juni, Sept./Okt. en Nov./Dec.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Jaarvergadering Het bestuur van de afdeling Helmond mail: pi4hmd. nl

Jaarvergadering Het bestuur van de afdeling Helmond mail: pi4hmd. nl De Helmondse VARICON 34 e Jaargang nummer 127 Juli 2018 De Varicon is de spreekbuis van de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland afdeling Helmond en wordt per e-mail gezonden aan de leden

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

A-examen radioamateur : Zitting van 11 oktober Reglementering

A-examen radioamateur : Zitting van 11 oktober Reglementering A-examen radioamateur : Zitting van 11 oktober 2000 Reglementering 1. Het woord EXAMEN wordt volgens het internationaal spellingsalfabet gespeld als : a. Echo X-ray Alpha Mike Echo November b. Eric X-files

Nadere informatie

MICROPAJOT. Zomer 2013. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 30 Aflevering 120. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club.

MICROPAJOT. Zomer 2013. Driemaandelijks elektronisch tijdschrift. Jaargang 30 Aflevering 120. Pajottenlandse. Radio. Amateur. Club. MICROPAJOT Pajottenlandse Radio Amateur Club Driemaandelijks elektronisch tijdschrift Zomer 2013 Jaargang 30 Aflevering 120 Voorwoord ON7CI Transistors testen Is een anode + of -? VHF velddag aankondiging

Nadere informatie

ALDUS.08. Uitzendwaardig

ALDUS.08. Uitzendwaardig NOVEMBER 2004 ALDUS.08 Uitzendwaardig PERSONAGES P: de presentator van het actualiteitenprogramma NuNieuws D: een willekeurige deskundige SITUATIE P en D zitten half tegenover elkaar in een bordkartonnen

Nadere informatie

B-examen radioamateur : Zitting van 8 maart Reglementering

B-examen radioamateur : Zitting van 8 maart Reglementering B-examen radioamateur : Zitting van 8 maart 2000 Reglementering 1. Het maximaal vermogen dat een station van sectie B mag uitzenden in AM is : a. 30 W b. 150 W c. 10 W d. 25 W 2. Mag een radioamateur gebruik

Nadere informatie

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband.

Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Isotron (vogelhuisje) voor 40/80/160 meterband. Inleiding: Deze antenne werkt electro/magnetisch als een loop-yagi, heeft een stralings diagram van een groundplane en de korte opstralingshoek van een richtbeam.

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01

HAM - FLYER tussendoortje van het HAM-Nieuws. Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01 1 HAM - FLYER 04-16 tussendoortje van het HAM-Nieuws Mededelingen van de VERON afd. Alkmaar A01 Vier enthousiaste mensen, bouwers, programmeurs, software en hardware specialisten, presenteren op de verenigingsavond

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

7 mei: Vandaag gaan we weer een hele namiddag. 14 mei: Vandaag geen bosspel in de Lilse. 21 mei: Jullie worden allemaal. 28 mei: Spijtig genoeg

7 mei: Vandaag gaan we weer een hele namiddag. 14 mei: Vandaag geen bosspel in de Lilse. 21 mei: Jullie worden allemaal. 28 mei: Spijtig genoeg 7 mei: Vandaag gaan we weer een hele namiddag kei hard buiten spelen want het is sport en spel! Jippie!! Alle kapoentjes worden om 2 uur aan het lokaal verwacht om de allerleukste spelletjes te spelen.

Nadere informatie

N najaar 2004. 1- Tijdens een morse-verbinding wilt u weten of uw signalen door andere stations gestoord worden. QRM? QRP? QRT?

N najaar 2004. 1- Tijdens een morse-verbinding wilt u weten of uw signalen door andere stations gestoord worden. QRM? QRP? QRT? N najaar 2004 1- Tijdens een morse-verbinding wilt u weten of uw signalen door andere stations gestoord worden. U zendt: QRM? QRP? QRT? 2 - In het amateur-verkeer is de gebruikelijke afkorting voor ALGEMENE

Nadere informatie