Cursusoverzicht Werken naar vermogen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursusoverzicht Werken naar vermogen"

Transcriptie

1 Cursusoverzicht Werken naar vermogen

2 Versie 2.0 augustus 2012 Opdrachtgever Ministerie SZW Projectmanager Hans Sliepenbeek Projectleider Marian de Regt

3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Training Computervaardigheden... 5 Doel... 5 Programma... 5 Aandachtspunten... 5 Training Taalvaardigheid... 6 Doel... 6 Programma... 6 Aandachtspunten... 6 Training Werknemersmentaliteit... 7 Doel... 7 Programma... 7 Aandachtspunten... 7 Training Veilig werken... 8 Doel... 8 Programma... 8 Aandachtspunten... 8 Training Kwaliteit en hygiëne Doel Programma Aandachtspunten Training Ketenbewustzijn Doel Programma Aandachtspunten Training Rekenvaardigheden Doel Programma Aandachtspunten Werkplekopdrachten Uitgangspunten leer- en lesmateriaal Scholingsadvies voor bedrijfsbegeleiders en trainers Cursus voor trainers: Procesgericht trainen (Didactische Vaardigheden) Workshop voor begeleiders en trainers Bijlage 1- Macro lesplannen Bijlage Ia - Macrolesplan computervaardigheden deel Bijlage Ib Macrolesplan computervaardigheden deel Bijlage II - Macrolesplan taalvaardigheid Bijlage III Macrolesplan werknemersmentaliteit Bijlage IV Macrolesplan rekenvaardigheden Bijlage Va Macrolesplan veilig werken deel Bijlage Vb Macrolesplan veilig werken deel Bijlage VI Macrolesplan kwaliteit en hygiëne Bijlage VII Macrolesplan ketenbewustzijn Bijlage 2 Procesgericht Trainen Bijlage 3 Bronverwijzingen en leveranciers... 42

4 Inleiding Deze cursuscatalogus biedt u handvatten om mensen die geïndiceerd zijn op te leiden voor een baan in het bedrijfsleven, specifiek de procesindustrie. Mensen die geïndiceerd zijn hebben vaak extra hulp en ondersteuning nodig om hun bijdrage te leveren op de arbeidsmarkt. SW-bedrijven bieden o.a. die hulp en ondersteuning. Deze cursuscatalogus of ook wel scholingsvoorstel dient weer ter ondersteuning van die instellingen die zich inzetten om de mensen die geïndiceerd zijn naar de arbeidsmarkt toe te leiden. In deze catalogus zijn een aantal modules uitgewerkt die nodig zijn om te kunnen werken in de procesindustrie. Deze catalogus komt voort uit de taakanalyses die door Kenniscentrum PMLF zijn uitgevoerd bij diverse bedrijven in de procesindustrie 1, als onderdeel van een opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze cursuscatalogus is zo opgebouwd dat er per module wordt aangegeven wat de leerdoelen, programma en benodigde tijd is. Soms worden er ook een aantal tips voor de te gebruiken leermiddelen gegeven. In de bijlages treft u per module het macro-lesplan aan. Dit is een meer gedetailleerde uitwerking van de module. Na de modulebeschrijvingen volgen er nog een aantal richtlijnen en tips voor het ontwikkelen en gebruiken van leermaterialen. Tevens wordt er een advies gegeven over scholing van docenten en begeleiders. Deze modulen die voorgesteld zijn in deze catalogus zijn niet af. Bij elk onderwerp wordt een voorzet gegeven hoe de cursus verzorgd kan worden. Instanties hebben daarin de vrijheid om ook hun eigen materialen aan de cursus toe te voegen. Let er wel op: deze modules zijn ontwikkeld met de procesindustrie als achtergrond. Indien er elementen weg worden gehaald, kan de link met deze branche vervagen. 1 Project Werken naar Vermogen iov het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

5 Training Computervaardigheden Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: - de computer aan- en uit te zetten (SW) - de muis te bedienen (SW) - zich aan te melden (SW) - een programma op te starten (Office? SW) - teksten op te stellen op de computer (SW) - te zoeken binnen het benodigde programma (bedrijf) - SAP op te starten (SW via Elearning) - De transacties binnen SAP uit te voeren, die nodig zijn (bedrijf via Elearning) Programma Computervaardigheden - deel 1 Computervaardigheden - deel 2 Onderdelen van de computer De computer De computer opstarten Tekst opstellen in een programma Aanmelden op de computer SAP opstarten De muis bedienen Inloggen in SAP Een programma opstarten Iconen binnen SAP Een programma afsluiten Transactie x uitvoeren Afsluiting deel 1 Afsluiting deel 2 Benodigde tijd Computervaardigheden - deel 1 Computervaardigheden - deel minuten 180 minuten Aandachtspunten 1. Bij bedrijven dient nagevraagd te worden met welke computerprogramma s gewerkt wordt en waarop deze draaien (bv Windows). Op basis daarvan dienen instructiekaarten opgesteld te worden. Denk hierbij aan: - Instructiekaart opstarten en instructiekaart bedienen PC - Elearning filmpjes SAP transacties - Instructiekaarten zoeken in programma X/Y/Z 2. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan. 3. Tip: Op heb je duidelijke filmpjes staan over zoeken op internet of e- mailen etc.

6 Training Taalvaardigheid Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om op minimaal A2 niveau: - Formulieren, die gebruikt worden bij bedrijven, te lezen en in te vullen (SW algemeen, waarbij bedrijven formulieren geven als input, bedrijf doet het nogmaals specifiek) - een briefje (denk aan input voor overdracht rapport) op te stellen (SW algemeen, waarbij bedrijven voorbeelden aanleveren, bedrijf doet het nogmaals specifiek) - werkinstructies te lezen (en op te volgen) (SW algemeen, bedrijf specifiek) - informatie op informatie borden te lezen (SW algemeen, bedrijf specifiek) Programma Taalvaardigheid Badge/ werkpasje Formulier lezen en invullen Werkinstructies lezen Hoe te handelen bij ongevallen en incidenten? Informatie van informatieborden Een briefje opstellen Afsluiting Benodigde tijd Taalvaardigheid 170 minuten Aandachtspunten 1. Bij bedrijven dient nagevraagd te worden welke formulieren de deelnemer moet gaan invullen. Op basis daarvan dienen instructiekaarten per formulier opgesteld te worden. 2. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan. 3. Tip: Herhaling via maandelijkse sessie met behulp van de Start!-krant Indien nodig kan de instelling ism het bedrijf maandelijks een sessie organiseren om de taalvaardigheid op peil te houden. Dit kan gedaan worden door elke deelnemer een abonnement op Start! Te geven. De Start!-krant helpt werknemers op de werkvloer bij het verbeteren van basisvaardigheden, die onder meer belangrijk zijn voor zelfvertrouwen en goed functioneren. De Start!-krant biedt binnen- en buitenlands nieuws, artikelen over sport, gezondheid, vrije tijd en entertainment: allemaal in eenvoudige taal. Voordeel is dat bij de Start!-krant een gratis lesbrief hoort. Daarin staan opdrachten om begrijpend lezen te stimuleren en te toetsen. Met behulp van de startkrant en het lesplan kan je dan een maandelijkse sessie organiseren. Zo bevorder je het lezen van de mensen en het bespreken van wereldkundige onderwerpen. Zo geef je de mensen ook weer een mogelijkheid om aansluiting te vinden (in pauzes) met de andere medewerkers van het bedrijf. Verschijnt: 10 maal keer per jaar. Omvang: 12 pagina's. Hieraan zijn kosten verbonden. Een voordeel van het in-company organiseren van dergelijke maandelijkse sessies is dat er ook overige zaken besproken kunnen worden. Het vormt dan ook direct een vast evaluatieonderdeel.

7 Training Werknemersmentaliteit Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: - te zeggen welke houding/gedrag van hem verwacht wordt in het bedrijf - hierbij ook voorbeelden benoemen en dit ook al te laten zien in de cursus - het principe op tijd komen toepassen tijdens de cursus (en later voor het werk) - te laten zien hoe je persoonlijke hygiëne toepast - te laten zien hoe je gekleed naar je werk gaat Programma Werknemersmentaliteit Regels binnen de les Regels binnen een bedrijf Pesten Omgaan met elkaar Afsluiting Benodigde tijd Werknemersmentaliteit 115 minuten Aandachtspunten 1. Instructiekaart: pesten (achter in deze catalogus) 2. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van de E-learning module omgaan met elkaar uit Handige Herman. Handige Herman is aan te vragen bij SBCM. 3. Eventueel kan de brochure met uitleg over hoe je jezelf verzorgt aangeschaft worden (ISBN: ) 4. Eventueel kan het beeldmateriaal gebruikt worden: Pesten op het werk. ( 5. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan. 6. Let op: als cursisten nog nooit hebben gewerkt bij een bedrijf, is het nodig om een rondleiding te organiseren bij een bedrijf. Op deze wijze krijgen de deelnemers een beeld hoe een bedrijf er aan de binnenkant uitziet. 7. Let op: in de eerste werkweek van de kandidaat binnen het bedrijf, dient de kandidaat de werkplekopdracht omgaan met elkaar te maken. Deze opdracht is te vinden in de E-learning module Handige Herman onder opdrachten en links.

8 Training Veilig werken Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: - te vertellen welke persoonlijke beschermingsmiddelen hij moet gebruiken en hoe (SW algemeen, bedrijf specifiek); - te benoemen welke regels voor hem van toepassing zijn (SW algemeen, bedrijf specifiek); - te vertellen wat de meest voorkomende risico s bij zijn werk voor bedrijf X zijn en hoe hij deze risico s kan voorkomen of beperken(sw algemeen, bedrijf specifiek); - te vertellen welke functies de diverse veiligheidsborden/ pictogrammen bij bedrijven hebben (SW algemeen, bedrijf specifiek) o nooduitgangen te herkennen etc.; - te vertellen hoe hij veilig met gereedschappen kan werken; - te vertellen hoe hij op een goede manier moet tillen; - elementen uit de basisveiligheid te herkennen en te benutten op de werkplek, denk daarbij aan hoe te handelen bij noodsituaties, bij brand, beknelling etc. Programma Veilig werken - deel 1 Veilig werken - deel 2 Handige Herman veilig werken bij o Werkplek en omgeving o Veiligheid op de werkplek o Veiligheidsregels toepassen Herkennen van borden Handige Herman veilig werken bij o Rommel opruimen o Rondrijdend materieel o Veiligheidsregels rondrijdend materieel Veilig werken Handige Herman Basisveiligheid je werk en de wet Basisveiligheid veilig werken Basisveiligheid machines en hulpmiddelen Basisveiligheid signalering Basisveiligheid noodsituaties Test jezelf Handige Herman machines en gereedschappen: o PBM s o Waarschuwingstekens op borden o Gereedschappen o Noodstop Belasting van het lichaam Werkhouding Afsluiting deel 1 Afsluiting deel 2 Benodigde tijd Veilig werken - deel 1 Veilig werken - deel minuten 130 minuten Aandachtspunten 1. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van de E-learning Veilig werken uit Handige Herman. Handige Herman is aan te vragen bij SBCM. 2. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan.

9 3. Let op: in de eerste werkweek van de kandidaat binnen het bedrijf, dient er samen met de aandacht besteed te worden aan veilig werken. Dit kan op basis van de opdrachten uit de module Handige Herman onder opdrachten en links.

10 Training Kwaliteit en hygiëne Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: - te vertellen wat een product is en wat voedselveiligheid is; - te vertellen waarom hygiëne belangrijk is voor zichzelf en voor het bedrijf; - te vertellen welke factoren een rol spelen bij hygiëne; - te vertellen wat persoonlijke hygiëne inhoudt; - te vertellen wat omgeving hygiëne inhoudt; - te vertellen waarom opruimen, reinigen en desinfecteren nodig is. - te vertellen welke formulieren en instructies binnen een bedrijf een rol spelen in het kader van hygiëne en voedselveiligheid Programma Kwaliteit en hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is hygiëne belangrijk voor een bedrijf? Persoonlijke hygiëne Omgevingshygiëne Hygiëne en gevolgen voor opruimen, reinigen en desinfecteren Formulieren en instructies Bedrijfskleding Eventueel: voedselveiligheid Gezamenlijke toets: goede hygiëne of niet? Benodigde tijd Kwaliteit en hygiëne 100 minuten Aandachtspunten 1. Vooraf aan de cursus moeten er genoeg foto s verzameld zijn van goede en slechte hygiëne (vaak hebben bedrijven zelf ook al foto s vraag hiernaar); 2. Ook dienen er foto s aanwezig te zijn van (vaak hebben bedrijven zelf ook al foto s vraag hiernaar): a. Schoonmaakmaterialen b. Locatie schoonmaakmaterialen (5S bord) c. Reinigingsmiddelen met gevaren-etiketten -indien van toepassingd. Desinfectiemiddel e. PBM s 3. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan. 4. Eventueel kan gebruik gemaakt worden van de brochure: Hygiëne op het werk met lesbrief (ISBN: ) 5. Eventueel kan gebruik gemaakt worden van de les Hygiëne op Basisoperator niveau (VAPRO)

11 Training Ketenbewustzijn Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: - aan te geven op welke afdeling hij komt te werken - aan te geven wat hij moet doen en waarom - aan te geven wat er voor hem is gebeurd in het productieproces met het product, en wat er na hem mee gebeurt - aan te geven wat het gevolg is van bepaalde fouten - aan te geven waarom het belangrijk is om fouten te melden - aan te geven wat hij moet doen als hij een fout opmerkt Programma Ketenbewustzijn Werkkleding en PBM s Rondleiding Schema weergave van product De werkplek van de kandidaat Welke fouten kunnen er gemaakt worden? Hoe gaan we met fouten om? Benodigde tijd Ketenbewustzijn 225 minuten Aandachtspunten 1. Vooraf aan de cursus moeten er genoeg foto s verzameld zijn van fouten (vaak hebben bedrijven zelf ook al foto s vraag hiernaar); 2. Ook dienen er foto s aanwezig te zijn van het product en de werkplek van de deelnemer (vraag het bedrijf hiernaar): 3. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan.

12 Training Rekenvaardigheden Doel Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: - Positief, hele getallen op te tellen, af te trekken, te vermenigvuldigen en te delen (1 100) - Sommen te maken met maximaal 2 decimalen - Een tabel en een staafdiagram te kunnen lezen en summier uit te leggen Programma Rekenvaardigheden Rekenprogramma: FF Rekenen Check niveaus Het lezen van een tabel Het lezen van een staafdiagram Benodigde tijd Rekenvaardigheden 150 minuten (+ 50 minuten voor tabellen en staafdiagrammen) Aandachtspunten 1. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van het E-learning programma FF Rekenen. FF Rekenen is aan te vragen bij SBCM. 2. In deze cursus wordt gebruik gemaakt van voorbeelden uit de les Tabellen, diagrammen en afronden. Deze les is aan te vragen bij VAPRO. 3. Eventueel kan de cd les Exact 1 ingezet kunnen worden. Deze cd-rom is aan te vragen bij VAPRO. 4. Op oefenen.nl/sw onder de knop Rekenen staat naast FF Rekenen, nog meer oefeningen. Bijvoorbeeld over geld en rekenen. 5. Overigens is het SW bedrijf vrij om met eigen materialen aan te sluiten op het macro lesplan.

13 Werkplekopdrachten In diverse trainingen wordt gebruik gemaakt van het E-learning programma Handige Herman. Deze is op te vragen via SBCM. In het programma Handige Herman zit een verwijzing naar opdrachten en links. Hier staan opdrachten omschreven die een deelnemer goed kan gebruiken als hij eenmaal op zijn werkplek bezig is. Deze kunnen goed als basis dienen. Met name de opdrachten omgaan met elkaar en over veiligheid zijn te gebruiken. Beiden zouden in overleg met het werkbedrijf nog verder aangepast kunnen worden.

14 Uitgangspunten leer- en lesmateriaal Uitgangspunten leermateriaal Niet alles lesmaterialen zijn ontwikkeld. Bedrijven en SW bedrijven hebben namelijk vaak ook voorbeeldmaterialen die gebruikt kunnen worden. Uitgangspunt is dat die materialen zoveel mogelijk gebruikt kunnen worden. Wel kunnen we een aantal criteria formuleren, die van toepassing moeten zijn op de materialen. Voorbeeldmaterialen en instructiekaarten moeten: - visueel sterk aantrekkelijk zijn; - korte zinnen bevatten; - weinig teksten bevatten. Richtlijnen tijdens instructies en gebruik lesmateriaal Daarbij dient tijdens de instructies de volgende richtlijnen gehanteerd te worden: - hanteer het model van Procesgericht trainen (zie korte omschrijving in bijlage) o Bestaat uit drie fasen: geleide fase, begeleide fase en zelfstandige fase o Zeker de begeleide fase is voor deze doelgroep belangrijk. In deze fase mag de SWer fouten maken, zodat hij bijvoorbeeld zelf kan ontdekken welke de beste handelswijze is voor bepaalde zaken. Zodat de SW-er zelf ziet welk fout hij maakt en uitgenodigd wordt om deze zelf te corrigeren. - bied ruimte voor veel herhaling; o dit zie je ook soms terug in de modules onderling. - Geef directe en concrete feedback op de prestaties. o Geef concreet aan wat goed gaat, zodat de medewerker weet wat hij goed kan. (Dit vergroot het gevoel van vertrouwen dat de medewerker heeft in zijn/haar kunnen.) - Bespreek telkens het hoe en waarom van de te leren onderwerpen en de uit te voeren taken (met name in de module ketendenken)

15 Voorbeelden van instructiekaart pesten Voorbeeldsjabloon instructiekaart

16 Volgorde modulen Onderstaande tabel behelst een advies over de volgorde van de modules. Dit is echter geen absolute volgordelijkheid. Er is dus enige ruimte om te wisselen tussen modules. Let daarbij welk op of er wel/ geen voorkennis nodig is. Neem de tijd tussen de modules. Doe bijvoorbeeld 1 of 2 modules per week. Module Duur Voorkennis Opmerkingen Computervaardigheden deel 1 2:30 Taalvaardigheid 2:50 Werknemersmentaliteit 1:55 Rondleiding indien een of meer kandidaten nog nooit bij bedrijf gewerkt hebben Rekenvaardigheden 2:40 (+0:50) Computervaardigheden deel 2 1:40 ( Taalvaardigheid Veilig werken deel 1 2:50 Computervaardigheden Veilig werken deel 2 2:10 Computervaardigheden Kwaliteit en hygiëne 1:40 Werknemersmentaliteit Ketenbewustzijn 3:45 Kwaliteit en hygiëne

17 Scholingsadvies voor bedrijfsbegeleiders en trainers Cursus voor trainers: Procesgericht trainen (Didactische Vaardigheden) Het dient aanbeveling om trainers in een cursus uitleg te geven over de leermethode Procesgericht Trainen in een dergelijke cursus kan er ook eventueel verdieping en/of verbreding gegeven worden aan de didactische vaardigheden van de trainers. Tevens kan er in een dergelijke cursus ook materialen uitgewerkt worden die passen bij de modules die staan vermeld in deze cursuscatalogus. Workshop voor begeleiders en trainers Het dient aanbeveling om begeleiders/ buddy s (uit bedrijven) een workshop te laten volgen over het omgaan met mensen die geïndiceerd zijn en in aanmerking komen voor baan in de procesindustrie. Overigens heeft SBCM (A&O fonds sociale werkvoorziening) een aantal begeleidingskaarten uitgegeven. Deze begeleidingskaarten dienen als hulpmiddel bij de dagelijkse begeleiding op de werkplek van medewerkers met een psychische arbeidsbeperking en/of gedragsprobleem. De kaarten kunnen ondersteunend zijn in het identificeren van gedragskenmerken en deze bespreekbaar te maken met de begeleider vanuit het SW bedrijf/ andere instantie. SBCM heeft zeven begeleidingskaarten van de volgende gedragskenmerken: 1) Kenmerken van faalangstig gedrag 2) Kenmerken van teruggetrokken gedrag 3) Kenmerken van verstandelijk zwak gedrag 4) Kenmerken van concentratiezwak gedrag 5) Kenmerken van impulsief gedrag 6) Kenmerken van vasthoudend gedrag 7) Kenmerken van niet-sociaal gedrag

18 Bijlage 1- Macro lesplannen Bijlage Ia - Macrolesplan computervaardigheden deel 1 Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Werken met een computer Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: de computer aan- en uit te zetten (SW) de muis te bedienen (SW) zich aan te melden (SW) een programma op te starten (Office? SW) teksten op te stellen op de computer (SW) na module taalvaardigheid te zoeken binnen het benodigde programma (bedrijf) SAP op te starten (SW via Elearning) De transacties binnen SAP uit te voeren, die nodig zijn (bedrijf via Elearning) SW-er kan eenvoudige aanwijzingen en instructies opvolgen. Deel 1: 150 minuten Deel 2: 180 minuten (voor groep die geen SAP nodig heeft circa 100 minuten) Computer per deelnemer, muis, bij bedrijven meest voorkomende programma s die door SW-er gebruikt moeten worden. Deel 1 - programma PGT 2 Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 10 De computer - voorkennis - Wie heeft er wel eens met een computer gewerkt? - Wat heb je dan gedaan? G 10 De computer Laat een computer zien en vraag wat ze zien. Uitleg computer: - beeldscherm - toetsenbord - muis - G 10 De computer Uitleg computer: wat doe je met elk onderdeel? G 5 Demo: computer opstarten Zorg dat je de handelingen rustig laat zien en uitleg wat je doet. Computer met muis en toetsenbord Computer met muis en toetsenbord Computer met muis en toetsenbord Computer PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole B 10 Opdracht: start de computer op werkinstructie: opstarten computer 2 Zie bijlage over ProcesGericht Trainen

19 computer per deelnemer G 5 Demo: aanmelden op computer Zorg dat je de handelingen rustig laat zien en uitleg wat je doet. Computer B 10 Opdracht: aanmelden op computer werkinstructie: aanmelden computer per deelnemer G 5 Demo: muis bedienen Zorg dat je de handelingen rustig laat zien en uitleg wat je doet. Computer B 15 Opdracht: muis bedienen Computer per deelnemer Doe dit bijvoorbeeld door een programma op te starten met een kleurplaat. Om kleuren te kiezen en vlakken in te kleuren moet je de muis bedienen. G 5 Demo: programma opstarten Zorg dat je de handelingen rustig laat zien en uitleg wat je doet. Computer B 10 Opdracht: programma opstarten werkinstructie: opstarten programma computer per deelnemer G 5 Demo: programma en computer afsluiten Zorg dat je de handelingen rustig laat zien en uitleg wat je doet. B 10 Opdracht: programma en computer afsluiten Z 30 Opdracht: waarin alle facetten die behandeld zijn getoetst worden. Help waar nodig door eerst aan te geven dat ze de instructiekaarten moeten gebruiken. Lukt het echt niet, dan ondersteun je. LET OP: neem het niet over, maar activeer de deelnemer. Computer werkinstructie: afsluiten programma en computer computer per deelnemer Let op: opdracht moet duidelijk en eenvoudig opgesteld zijn. Laat de deelnemers het zo veel mogelijk zelf doen mbv de werkinstructie kaarten. G 10 Complimenteer en afsluiting - Geef complimenten - Geef aan wanneer volgende les - Sluit op gezellige manier af Check leerdoelen deel 1: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: via een eindopdracht aan het eind van dit deel van de cursus. Ook zullen ze bij de volgende les de computer weer moeten opstarten met een programma. Zo wordt een en ander dus direct weer herhaald.

20 Bijlage Ib Macrolesplan computervaardigheden deel 2 Deel 2 programma: let op dit deel pas doen na cursus taalvaardigheid PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 5 De Computer voorkennis activeren - uit welke onderdelen bestaan een computer ook al weer en wat doe je met elk onderdeel? B 25 De computer voorkennis activeren door opdracht Laat de deelnemers de computer en programma opstarten. G 10 Demo: tekst opstellen in programma x Wanneer moet je een tekst invullen? Thuis? En als je zou werken? G 15 Opdracht: tekst opstellen in programma x Computer met muis en toetsenbord Computer per deelnemer Opdracht (eventueel de eindopdracht van deel 1) Instructiekaarten Computer werkinstructie: opstarten programma en tekst ingeven computer per deelnemer 10 Pauze Zij die niet met SAP werken, krijgen een eindopdracht (20 minuten). Zij die met SAP moeten werken, komen na de pauze terug. G 5 Demo: SAP opstarten (en inloggen) SAP/ Elearning, computer B 10 Opdracht: SAP opstarten (en inloggen) G 10 Uitleg: belangrijkste iconen (max. 6?) B 10 Opdracht: trek een lijn tussen de icoon en de actie SAP/ Elearning per deelnemer Kaarten met afbeeldingen iconen Bespreek met andere groep de eindopdracht. Sluit voor hen les af. G 10 Demo: transactie x uitvoeren Afhankelijk wat gedaan moet worden, moet de demo in brokken verdeeld worden. Aangeraden wordt om zowel een instructie op papier te hebben als een E-learning filmpje hierover. SW- bedrijven hebben vaak geen SAP, dus kunnen dan werken via E- learning. B 20 Opdracht: via E-learning transactie uitvoeren G 5 Demo: SAP afsluiten B 5 Opdracht: SAP afsluiten Z 30 Eindopdracht: 1) start programma x op om een tekst in te geven 2) start SAP op en voer een transactie uit Let op: opdracht moet duidelijk en eenvoudig opgesteld zijn. Laat de deelnemers het zo veel mogelijk zelf doen mbv de werkinstructie kaarten.

21 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 10 Complimenteer en afsluiting - Geef complimenten - Geef aan wanneer volgende les - Sluit op gezellige manier af Check leerdoelen deel 2: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: via een eindopdracht aan het eind van dit deel van de cursus. Bij het bedrijf wordt een groot deel van de handelingen nog eens herhaald.

22 Bijlage II - Macrolesplan taalvaardigheid Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Taalvaardigheid Aan het eind van de cursus is de deelnemer in staat om: Formulieren, die gebruikt worden bij bedrijven, te lezen en in te vullen (SW algemeen, waarbij bedrijven formulieren geven als input, bedrijf doet het nogmaals specifiek) een briefje (denk aan input voor overdracht rapport) op te stellen (SW algemeen, waarbij bedrijven voorbeelden aanleveren, bedrijf doet het nogmaals specifiek) werkinstructies te lezen (en op te volgen) (SW algemeen, bedrijf specifiek) informatie op informatie borden te lezen (SW algemeen, bedrijf specifiek) Deelnemer zit op minimaal A2 taalniveau. Computervaardigheden deel minuten Computer Formulieren (van bedrijven) Werkinstructies (van bedrijven) Website: (indien nodig) Start!-krant (indien gewenst) PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 5 Welkom en uitleg cursus Cursus beslaat vooral lezen en begrijpen wat er staat. Soms moet je ook wat schrijven. Dat betekent dat deze les vooral bestaat uit opdrachten. Je moet veel doen. G 5 Badge/ Werkpasje Laat een werkpas zien (met foto, naam medewerker en bedrijf). Stel de vragen: 1) van wie is deze badge? 2) Waar werkt deze persoon? G 15 Formulier lezen en invullen Laat zien welke formulieren veelal bij de werkbedrijven gebruikt worden. Leg voor 1 formulier uit wat het inhoudt. Geef voor de overige formulieren een uitleg op papier per formulier. B 15 Opdracht: Formulier invullen Vul nu zelf een formulier in. Opdracht badge (=een starter) Opdracht formulier Formulieren en instructie per formulier Als de trainer al weet wie bij welk bedrijf komt, dan zoveel mogelijk formulier van dat bedrijf geven. Denk bv. ook aan verlofaanvraag. PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole

23 G 10 Werkinstructies lezen Leg uit wat werkinstructies zijn. Laat werkinstructie zien. Geef duidelijk aan dat er stap voor stap staat uitgelegd wat iemand moet doen. B 15 Opdracht: werkinstructie Geef de deelnemers een werkinstructie van een bedrijf. Stel een aantal vragen, bijvoorbeeld: 1) voor wie is deze werkinstructie bedoeld? 2) waar gaat de werkinstructie over? 3) wat moet je doen als je gedaan hebt? 4) wat is het resultaat van de werkinstructie? 5) bij wie moet je zijn als je iets niet begrijpt uit de werkinstructie? Voor bespreken en lezen: 7 minuten Uitvoeren en nabespreken: 8 minuten G 20 Hoe te handelen bij ongevallen en incidenten? Bij elk bedrijf heb je wel een overzicht wat er gedaan moet worden bij ongevallen en incidenten. Vraag een formulier bij een bedrijf (of gebruik het voorbeeldformulier uit de taalscan). 1) Laat de deelnemers de tekst lezen. 2) geef de volgende situatie: je collega is gevallen. Hij heeft een grote schaafwond op zijn arm en zijn arm doet pijn. 3) Vraag: wat moet je doen (antwoord: het ongeval melden bij de aanwezige EHBO/ BHV er) Voorbespreken en lezen: 10 minuten Uitvoeren en nabespreken: 10 minuten 10 Pauze B 20 Opdracht - Informatie van informatieborden Vraag na bij de bedrijven welke andere belangrijke informatie op de informatieborden staan. En maak hier ook nog een opdracht van. Werkinstructie van bedrijf Vragen zijn afhankelijk van de genomen werkinstructie. Let op: werkinstructies moeten kort en bondig zijn (dus geen procedures). Deze opdracht is ook weer te gebruiken (misschien ander voorbeeld noemen) bij de cursus veiligheid. Opdracht: hoe handelen bij ongevallen en incidenten? Opdracht over informatie van informatieborden Voor bespreken: 5 minuten Uitvoeren: 10 minuten Nabespreken: 5 minuten G 10 Een briefje opstellen Soms moet je bij een bedrijf op papier zetten wat je hebt gedaan. Laat een voorbeeld zien van een dergelijk formuliertje. Zorg ook hiervoor voor uitleg hoe het formulier is opgebouwd. Voorbeeld formulier/ inputbriefje voor wachtoverdracht/ gerealiseerd product PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole B 30 Opdracht: een briefje opstellen Geef een korte situatieomschrijving op papier Opdracht: een briefje opstellen

24 en leg het ook mondeling uit. Laat de deelnemers vervolgens een formulier invullen/ briefje opstellen. Voor bespreken: 5 minuten Uitvoering: 15 minuten Nabespreken: 10 minuten G 5 Afsluiting als je bemerkt dat de deelnemers nog moeite hebben met het lezen, geef ze dan de opdracht om op de website: te oefenen met allerlei opdrachten. Laat ze zien hoe ze daar moeten komen. Zorg ook dat je dit op papier hebt staan. Voordeel van deze oefening is dat ze dan ook weer computervaardigheden herhalen. G 10 Complimenteer en afsluiting - Geef complimenten - Geef aan wanneer volgende les - Sluit op gezellige manier af =Advies Check leerdoelen: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: Via de opdrachten wordt op een speelse manier gekeken of de deelnemers het begrijpen. Mocht er wat twijfel zijn, geef dat de deelnemer(s) in kwestie de opdracht mee om nog verder te oefenen via de genoemde website. Optioneel: Herhaling via maandelijkse sessie mbv de Start!-krant.

25 Bijlage III Macrolesplan werknemersmentaliteit Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Werknemersmentaliteit Aan het eind van deze training is de deelnemer in staat om: te zeggen welke houding/gedrag van hem verwacht wordt in het bedrijf hierbij ook voorbeelden benoemen en dit ook al te laten zien in de cursus het principe op tijd komen toepassen tijdens de cursus (en later voor het werk) te laten zien hoe je persoonlijke hygiëne toepast te laten zien hoe je gekleed naar je werk gaat zich een beeld te vormen hoe he met elkaar dient om te gaan Cursisten hebben al een keer rondgelopen/ gewerkt bij een bedrijf. 115 minuten Flipover met stiften om te schrijven en om te accentueren Handige Herman omgaan met elkaar Computers met internetverbinding Eventueel beeldmateriaal: Pesten op het werk. Duur: Basisvaardigheden. Het filmpje gaat over pesten op werk. Een collega pest de ander voortdurend. Op de film is te zien hoe je fout en goed kan reageren. Fout: niks er van zeggen. Goed: aangeven dat je dit niet pikt en het gaat bespreken met je baas. Nota bene: als cursisten nog nooit hebben gewerkt bij een bedrijf, is het nodig om een rondleiding te organiseren bij een bedrijf. Zodat ze een beeld krijgen hoe een bedrijf er aan de binnenkant uit ziet. PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 5 Welkom en uitleg cursus Cursus gaat vooral over afspraken en regels die je na dient te komen als je werkt bij een bedrijf. G 15 Regels binnen de les Stel de vraag: welke regels gelden er tijdens de les. Noteer de antwoorden op een flip over vel. Voorbeelden van regels zijn: op tijd komen netjes verzorgd zijn (geen kauwgom, schone kleren, gewassen) elkaar uit laten spreken vragen stellen mag begrip voor elkaar we lachen elkaar niet uit we blijven van elkaar af als ik iets niet prettig vind, zeg ik dat Flipover PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole

26 G 15 Regels binnen een bedrijf Stel de vraag: welke regels gelden bij een bedrijf als je er werkt? Onderstreep de regels die dezelfde zijn en al genoteerd zijn. Laat de mensen eventueel regels aanvullen. Vul eventueel zelf ook aan. Zorg vervolgens voor concrete voorbeelden/ praktijksituaties. Dus als je om 8 uur op je werk moet beginnen, hoe laat ben je dan op je werk? Om 7:45. Bij netjes verzorgd kun je diverse foto s laten zien en de cursisten laten vertellen of het verzorgd is of niet. Ingaan op persoonlijke hygiëne: wat is dat? Wat betekent dat? (wordt tijdens les kwaliteit en hygiëne herhaald) Handen wassen na het plassen/ voor het eten/ na het eten, 20 G Pesten Laat het filmpje van youtu.be zien over pesten. Bespreek dit filmpje: Heb jij wel eens gepest? Ben jij wel eens gepest? Hoe vond je dat? Hoe is het opgelost? Hoe zou je dit pestgedrag oplossen? Laat vervolgens de rest van het filmpje zien, hoe deze jongen het heeft opgelost. Bespreek dit na: wat vond je hoe deze jongen het aan heeft gepakt? Zou jij dat ook zo doen? Waarom wel/niet? Geef een duidelijke instructie over hoe omgaan met pesten: Instructie: wat te doen bij pesten: 1) Pesten moet je niet pikken 2) Als je gepest wordt, moet je het aan iemand vertellen 3) Laat die persoon beloven, dat die er iets aan zal doen en vraag wat die persoon van plan is te doen. Flipover Eventueel brochure met uitleg over hoe je jezelf verzorgt. ISBN: Indien nodig kan je op het onderwerp pesten ingaan, door eerst het filmpje over pesten te laten zien en deze te bespreken. Eventueel beeldmateriaal: Pesten op het werk. Duur: Basisvaardigheden. Het filmpje gaat over pesten op werk. Een collega pest de ander voortdurend. Op de film is te zien hoe je fout en goed kan reageren. Fout: niks er van zeggen. Goed: aangeven dat je dit niet pikt en het gaat bespreken met je baas. Instructiekaart pesten PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole B 60 Module omgaan met elkaar Vanwege het interactieve karakter

27 Onderdelen die bekeken en geoefend worden zijn: Samenwerken Verantwoord werken Ongewenst gedrag Ongenoegen uiten Begrip voor elkaar Pesten Seksuele intimidatie Discriminatie Agressie in groepsverband, wordt het vervolg gedeelte rustiger ingericht. Laat de cursisten plaatsnemen achter de computers, en laat ze Handige Herman op starten, module: Omgaan met elkaar. Computers Handige Herman omgaan met elkaar Dit is op eigen tempo. Dus als de cursist klaar is, mag hij iets anders doen. Check leerdoelen: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: 1. Via de module Omgaan met elkaar uit Handige Herman 2. Door tijdens de vervolgmodules te letten op de volgende regels: - Op tijd komen - Verzorgd zijn - Omgaan met elkaar Nota Bene: Op de eerste werkdag (of tenminste in de eerste werkweek) dient de kandidaat in de gelegenheid gesteld te worden om de regels en de praktische invulling die gelden binnen het bedrijf op te schrijven. Gebruik hiervoor de werkplekopdracht: Opdrachten omgaan met elkaar

28 Bijlage IV Macrolesplan rekenvaardigheden Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Rekenvaardigheden Aan het eind van deze training is de deelnemer in staat om: Positief, hele getallen op te tellen, af te trekken, te vermenigvuldigen en te delen (1 100) Sommen te maken met maximaal 2 decimalen Een tabel en staafdiagram te kunnen lezen en summier uit te leggen Enige basiskennis van rekenen 160 (+ 50) minuten Flipover met stiften om te schrijven en om te accentueren FF Rekenen Eventueel les: Tabellen, diagrammen en afronden Eventueel cd-rom: Exact1 Computers met internetverbinding PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 30 Welkom en uitleg van het rekenprogramma. B 120 FF Rekenen Laat deelnemers starten met het rekenprogramma ff rekenen. Dit is een rekenprogramma met opbouw. Zo kan een ieder op zijn eigen tempo rekenen en kan je uiteindelijk zien wie welk niveau heeft. Laat de deelnemers zoveel mogelijk oefenen. Zorg telkens voor een pauze van 10 minuten na circa 20 minuten rekenen. Dus 4 x rekenen van 20 minuten en 4x pauze van 10 minuten. 10 Check de niveaus in het programma en bepaal met wie je de onderdelen: Tabellen, lijn- en staafdiagram lezen en uitleggen kunt doen. G 10 Het lezen van een tabel Leg uit wat een tabel is: een tabel is een hulpmiddel als je veel gegevens moet opschrijven. Met een tabel zet je de gegevens overzichtelijk op papier. Wat er in staat Wat je mee kunt doen Schat op basis van het rekenprogramma in op welk niveau de mensen zitten. De les is sterk afhankelijk van het niveau. In deze les gaan we vervolgens een aantal oefeningen doen, zorg voor visueel aantrekkelijke hulpmiddelen. Doe dit vooraf aan een pauze, zodat de anderen tijdens de pauze wegkunnen. Indien tabellen voorkomen op de werkplek van de persoon/ binnen een van de bedrijven. Gebruik dan ook een (versimpeld) voorbeeld van zo n tabel.

29 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole Vervolg: het lezen van een tabel Voorbeeld van een tabel: Nu komen de voorbeelden uit de les: Tabellen, diagrammen en afronden (Open Leren Les uit de Basisoperator opleiding). B 5 Gezamenlijke opdracht: tabel lezen Geef de deelnemers een tabel en vraag hen: wat ze zien wat er in de tabel staat Stel hen een vraag over de inhoud van de tabel. G 10 Een staafdiagram Leg uit wat een staafdiagram is: overzicht waarin de lengte van de staven de waarde van de gegevens aangeeft. Daarmee kan je snel zien of iets toeneemt of juist afneemt. Wat er in staat Wat je mee kunt doen Een voorbeeld van een staafdiagram (met dezelfde input als de tabel:

30 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole B 5 Gezamenlijke opdracht: staafdiagram lezen Geef deelnemers een tabel en vraag hen: wat ze zien wat er in de staafdiagram staat Stel hen een vraag over de inhoud van de staafdiagram; bijvoorbeeld neemt iets af of toe. B/Z 20 Opdrachten: Ondersteun waar nodig. Deze opdrachten zijn vooral opdrachten waarin begeleid mag worden en niet zo zeer een toets. Zorg voor genoeg hulp in de diagram dat ze het kunnen. Vul bijvoorbeeld al de verticale en horizontale as in. Opdracht: zet de tabel over naar een staafdiagram: G Complimenteren en afsluiten les

31 Check leerdoelen: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: Enerzijds zien we wat ieders rekenniveau is met behulp van ff rekenen. Middels de vier opdrachten over tabellen en staafdiagrammen kijken we af of de deelnemers deze kunnen lezen en kunnen uitleggen. Echt sprake van een toets doen we op deze twee elementen niet. Op oefenen.nl/sw onder de knop Rekenen staat naast FF Rekenen, nog meer oefeningen. Bijvoorbeeld over geld en rekenen.

32 Bijlage Va Macrolesplan veilig werken deel 1 Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Veilig werken Aan het eind van deze training is de deelnemer in staat om: te vertellen welke persoonlijke beschermingsmiddelen hij moet gebruiken en hoe (SW algemeen, bedrijf specifiek) te benoemen welke regels voor hem van toepassing zijn (SW algemeen, bedrijf specifiek); te vertellen wat de meest voorkomende risico s bij zijn werk voor bedrijf X zijn en hoe hij deze risico s kan voorkomen of beperken (SW algemeen, bedrijf specifiek); te vertellen welke functies de diverse veiligheidsborden/ pictogrammen bij bedrijven hebben (SW algemeen, bedrijf specifiek) o nooduitgangen te herkennen etc te vertellen hoe hij veilig met gereedschappen kan werken; te vertellen hoe hij op een goede manier moet tillen; elementen uit de basisveiligheid te herkennen en te benutten op de werkplek (deel 2) computervaardigheden Deel 1: 170 minuten Deel 2: 130 minuten Flipover met stiften om te schrijven en om te accentueren Handige Herman Oefenmateriaal voor werkhouding Computers met internetverbinding PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 10 Welkom Veilig werken is erg belangrijk. Het behandelen van veilig werken doen we via Handige Herman. Leg werkwijze uit en laat deelnemers op eigen tempo door handige Herman lopen. G/B 20 Handige Herman Veilig werken bij het inpakken: werkplek en omgeving veiligheid op de werkplek veiligheidsregels toepassen a. verbodsborden b. gebodsborden c. waarschuwingsborden d. aanwijzingsborden B 10 Oefening: herkennen van borden Gezamenlijk bespreken Zorg voor extra borden met pictogrammen.

33 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G/B 10 Handige Herman Veilig werken bij het inpakken: Rommel opruimen Let op rondrijdend materieel Veiligheidsregels rondrijdend materieel B 10 Oefeningen: veilig werken Gezamenlijk bespreken 15 Pauze G/B 20 Handige Herman Machines en gereedschappen Veilig werken aan machines Persoonlijke beschermingsmiddelen Waarschuwingstekens op borden Gereedschap gebruiken waar deze voor bedoeld zijn Noodstop B 15 Oefeningen veilig werken aan machines en met gereedschappen G 20 Veilig werken belasting van het lichaam - Werkhouding - Rug - Nek - Knieën Zodra de deelnemer in een bedrijf aan de slag gaat, is het nodig om hem een herhalingsoefening mee te geven. Gebruik hiervoor de opdracht werkplek en omgeving inpakken. Deze is ook te downloaden van oefenen.nl B 10 Opdrachten belasting van het lichaam Zodra de deelnemer in een bedrijf aan de slag gaat, is het nodig om hem een herhalingsoefening mee te geven. Gebruik hiervoor de opdracht belasting van het lichaam_inpakken. Deze is ook te downloaden via Handige Herman. B 30 Oefenen met werkhouding Zorg voor een oefenomgeving waarin de deelnemers kunnen oefenen met hun werkhouding. Complimenteer en sluit af Check leerdoelen deel 1: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: Tijdens de les via opdrachten Ook dient er op de werkplek aandacht besteed te worden aan veilig werken. Dit kan door de werkplekopdrachten uit te voeren.

34 Bijlage Vb Macrolesplan veilig werken deel 2 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 10 Welkom Veilig werken is erg belangrijk. Het behandelen van veilig werken doen we via Handige Herman. Leg werkwijze uit en laat deelnemers op eigen tempo door handige Herman lopen. G/B 20 Basisveiligheid je werk en de wet G/B 20 Basisveiligheid veilig werken G/B 20 Basisveiligheid Machines en hulpmiddelen G/B 20 Basisveiligheid signalering G/B 20 Basisveiligheid noodsituaties Z 20 Test jezelf Complimenteren en afsluiten Module Basisveiligheid uit Handige Herman Check leerdoelen deel 2: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: Tijdens de les via opdrachten Ook dient er op de werkplek aandacht besteed te worden aan veilig werken. Dit kan door de werkplekopdrachten uit te voeren. Ook moet er aandacht besteed worden en blijven aan basisveiligheid.

35 Bijlage VI Macrolesplan kwaliteit en hygiëne Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Kwaliteit en hygiëne Aan het eind van deze training is de deelnemer in staat om: Wat product en voedselveiligheid is Waarom hygiëne belangrijk is voor hemzelf en voor het bedrijf Wat persoonlijke hygiëne inhoudt Wat omgeving hygiëne inhoudt Waarom opruimen, reinigen en desinfecteren is. Welke formulieren en instructies binnen een bedrijf een rol spelen in het kader van hygiëne en voedselveiligheid Uitleggen wat kwaliteit is en hoe een bedrijf kwaliteit controleert werknemersmentaliteit 100 minuten Flipover met stiften om te schrijven en om te accentueren Foto s van goede en slechte hygiëne Afbeeldingen van schoonmaakmaterialen, locatie schoonmaakmaterialen, reinigingsmiddelen met gevaren-etiketten indien van toepassing, desinfectiemiddel, persoonlijke beschermingsmiddelen etc Eventueel: Hygiëne op het werk (ISBN ) met lesbrief. Formulieren die bedrijven gebruiken bij controles voor hygiëne en kwaliteit (+instructies)oefenmateriaal voor werkhouding PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 5 Welkom wat is hygiëne? Om een goede gezondheid te houden, moet je gezond leven. Gezond leven betekent oa dat we onszelf en onze omgeving schoon houden. Persoonlijke verzorging en een nette, schone omgeving horen bij elkaar. Dit noem je ook wel hygiëne. In de procesindustrie speelt hygiëne een belangrijke rol. Voorbeelden zijn: - De voedingsmiddelenindustrie: voedingsmiddelen mogen geen stoffen bevatten die schadelijk of nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid - Bedrijven die verzorgingsproducten maken: Zeep, crème, shampoo komen in contact met je huid. Je kunt huidirritatie krijgen als er schadelijke stoffen in de producten zitten. Eventueel kan het boek Hygiëne op het werk gebruikt worden met een aantal vragen uit de lesbrief. In het lesplan worden enkele vragen uit de lesbrief benoemd.

36 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 10 Waarom is hygiëne belangrijk voor een bedrijf? Stel vragen als: - Wat zou er kunnen gebeuren als je thuis eten klaar maakt met vieze handen? - Wat zou er kunnen gebeuren als je in je handen niest en daarna iemand met dezelfde hand een hand geeft? - Wat zou er kunnen gebeuren als een klant een stukje ijzer vindt tussen zijn eten? - Leg aan de hand van de antwoorden op de vragen uit waarom hygiëne belangrijk is voor een bedrijf. G 10 Persoonlijke hygiëne Bespreek de volgende zaken op interactieve wijze: - Persoonlijke hygiëne: Wat is dat? Verwijzen naar les over werknemersmentaliteit. - Hoe zorg je voor persoonlijke hygiëne? - Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? - Wat doe jij om schoon te zijn? - Leg uit hoe jij je handen wast. - Hoe vaak was jij jezelf? G 10 Omgeving hygiëne Bespreek de volgende zaken op interactieve wijze: - Omgeving hygiëne: Wat is dat? - Hoe houd je je ruimte schoon? - Wie houdt de ruimte schoon? - Waarom houd je de ruimte schoon? G 10 Hygiëne en gevolgen voor opruimen, reinigen en desinfecteren Als de omgeving netjes moet zijn, hoe doe je dat dan? Wat is opruimen? Waar vind je de materialen waar je mee kunt opruimen? Wat doe je met het afval? Moet materiaal na afloop gereinigd worden? Wat wel/ niet? Wat is desinfecteren? Wanneer doe je dat? Moet je speciale dingen dragen wanneer je schoonmaakt of desinfecteert? G 20 Formulieren en instructies Bespreek een tweetal formulieren die gebruikt worden binnen bedrijven tav hygiëne/ kwaliteitscontroles. Afbeeldingen van: - Schoonmaakmaterialen - Locatie schoonmaakmaterialen - Reinigingsmiddelen met gevaren-etiketten indien van toepassing - Desinfectiemiddel - Persoonlijke beschermingsmiddelen Voorbeelden formulieren + uitleg hoe formulier te lezen/ in te vullen/ af te werken.

37 PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 5 Bedrijfskleding Leg uit: Ook je kleding dient schoon te zijn. Bij sommige bedrijven moet je kleding van het bedrijf aan. Als de kleding vies is, lever je deze in bij het bedrijf en krijg je schone kleren. Foto s van bedrijfskleding G 10 Eventueel voedselveiligheid Voedselveiligheid bij levensmiddelenbedrijf. Wanneer je in de winkel een voedingsmiddel koopt dan wil je dat dit bijvoorbeeld lekker smaakt. Daarnaast mag het voedingsmiddel niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Voedingsmiddelbedrijven moeten zorgen dat voedingsmiddelen niet schadelijk zijn. Daarom besteden voedingsmiddelenbedrijven veel aandacht aan voedselveilig werken. Voedselveilig werken betekent dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat de consument bijvoorbeeld zijn tand breekt of ziek wordt wanneer hij een product eet. Om voedselveilig te kunnen werken is een goede hygiëne altijd belangrijk. Vandaar gelden er in de voedingsmiddelbedrijven altijd speciale hygiëneregels waar iedereen zich aan moet houden. Ga in op regels tav voedselveiligheid bij levensmiddelenbedrijven. Vertaal dit wederom zo praktisch mogelijk, gebruik daarbij de voorbeelden die tijdens de les al benoemd zijn. Gebruik eventueel pictogrammen. Z 20 Gezamenlijke toets: goede hygiëne of niet? Maak een toets met foto s van goede en van slechte hygiëne. Laat de cursisten telkens aangeven of de hygiëne in orde is. Probeer ze ook te laten beredeneren waarom het goed is of slecht is. Bij slecht: hoe zij het zouden gaan doen/ verbeteren. Complimenteer en sluit af Toets met foto s Check leerdoelen: De leerdoelen worden op de volgende wijze afgetoetst: Via een gezamenlijke fototoets. Ook zal er op de werkplek nog een keer aandacht besteed moeten worden aan hygiëne op het werk.

38 Bijlage VII Macrolesplan ketenbewustzijn Onderwerp Leerdoelen Voorkennis Totale tijd Hulpmiddelen Ketenbewustzijn Aan het eind van deze training is de deelnemer in staat om: Aan te geven op welke afdeling hij komt te werken Aan te geven wat hij moet doen en waarom Aan te geven wat er voor hem is gebeurd met het product, en wat er na hem mee gebeurt Aan te geven wat het gevolg is van bepaalde fouten Aan te geven waarom het belangrijk is om fouten te melden Aan te geven wat hij moet doen als hij een fout opmerkt kwaliteit en hygiëne 225 minuten, inclusief rondleiding Flipover met stiften om te schrijven en om te accentueren Foto s van fouten, van de werkplek en het product Papier om schema s op te tekenen Instructie wat te doen bij fouten PGT Tijd Onderwerp/ uitleg Benodigdheden/ tips voor voortgangscontrole G 10 Welkom en korte uitleg Korte uitleg over wat bedrijf maakt. Laat bijv. het eindproduct zien en zeg: dit wordt hier gemaakt en jij gaat ons hier mee helpen. G 20 Werkkleding en PBM Zorg voor werkkleding en PBM. Laat indien nodig de kandidaat zien, waar hij moet zijn. Leg uit hoe hij kleding en PBM moet dragen. B 45 Rondleiding op werkplek Aanwijzen wat werkplek kandidaat wordt, laten zien wat zijn taak zal worden, waar product vandaan komt en waar het heen gaat. Laat kandidaat product zelf voelen als dat mogelijk is. Wijs op belangrijke aandachtspunten en wijs die onderdelen aan die kandidaat later ook op foto terug zal zien. Vertel dit ook, dat hier foto s van zijn die hij later terug zal zien. Werkkleding PBM Geef rustig en op vriendelijke toon uitleg. Afhankelijk van concentratie deelnemers: Laat ook zien wat er eventueel fout kan gaan en wat de stappen zijn wanneer een fout wordt geconstateerd. Hou het zo concreet en praktisch mogelijk.

Lesbrief Hygiene op het werk

Lesbrief Hygiene op het werk Lesbrief Hygiene op het werk [bij pagina 5] Wat betekent hygiëne? Waarom is hygiëne op het werk belangrijk? Waarom is het belangrijk dat je schoon bent? Waarom is het belangrijk dat jij en je collega s

Nadere informatie

Werken in de techniek

Werken in de techniek 08740 Arbeidsmarkt Assistent 05-06-2008 10:44 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 Werken in de techniek Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent Wat laat je zien? Je komt op tijd en houdt je aan afspraken Je assisteert

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Competentiescan Klant exemplaar

Competentiescan Klant exemplaar Naam klant: Geboortedatum: Datum rapportage: Naam begeleider: Competentiescan Klant exemplaar Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds www.werkeenzorgminder.nl Instructie invullen

Nadere informatie

U05-2 VCA CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U05-2 VCA CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201705-003 / 01-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U05-2, VCA, 1-daags, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5. Doel

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Docentenhandleiding. CP15 het functioneringsgesprek. dh15-v2.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved

Docentenhandleiding. CP15 het functioneringsgesprek. dh15-v2.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Docentenhandleiding CP15 het functioneringsgesprek dh15-v2.0 INBURGEREN daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Het functioneringsgesprek CP15 Waar gaat het over?

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd opleidingsplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd opleidingsplan Pagina 1 van 8 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201705-003 / 01-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U05-2, VCA, 1-daags, e-learning (systeem: All Secure

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Regel jij het draagvlak even? Nathalie van Delft, Senior communicatieadviseur SBCM Miranda Grootscholte, Projectleider SBCM

Regel jij het draagvlak even? Nathalie van Delft, Senior communicatieadviseur SBCM Miranda Grootscholte, Projectleider SBCM Regel jij het draagvlak even? Nathalie van Delft, Senior communicatieadviseur SBCM Miranda Grootscholte, Projectleider SBCM Draagvlak op twee niveau s Bij de werkgever Op de werkvloer Werkgevers die prioriteit

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren Pagina 1 van 5 1. CBR Registratienummer 7288Z1 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf,

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201815-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie, e-learning (systeem:

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Hoe kunnen wij kennis borgen bij nieuwe medewerkers? Daarvoor hebben wij VAPRO Veilig aan de slag! DIGITAAL VEILIGHEIDSPROGRAMMA

Hoe kunnen wij kennis borgen bij nieuwe medewerkers? Daarvoor hebben wij VAPRO Veilig aan de slag! DIGITAAL VEILIGHEIDSPROGRAMMA Hoe kunnen wij kennis borgen bij nieuwe medewerkers? Daarvoor hebben wij VAPRO Veilig aan de slag! DIGITAAL VEILIGHEIDSPROGRAMMA EMPOWERING PEOPLE AND INDUSTRIES Veilig aan de slag online introductieprogramma

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Voorbeeld. versie 2; 26 juni 2017 pagina 1 van 5. Registratienummer 0000H0. Naam opleidingsinstituut CBR

Voorbeeld. versie 2; 26 juni 2017 pagina 1 van 5. Registratienummer 0000H0. Naam opleidingsinstituut CBR Registratienummer 0000H0 Naam opleidingsinstituut CBR Versienummer en datum Opleidingsplan Cursuscode, cursusnaam en type training U05-2 VCA Eendaags, regulier en in dagdelen (opgeknipt) Doel Het doel

Nadere informatie

Maak van een garantiebaan ook een duurzame baan. Miranda Grootscholte Projectleider SBCM Divosa najaarscongres 27 november 2014

Maak van een garantiebaan ook een duurzame baan. Miranda Grootscholte Projectleider SBCM Divosa najaarscongres 27 november 2014 Maak van een garantiebaan ook een duurzame baan Miranda Grootscholte Projectleider SBCM Divosa najaarscongres 27 november 2014 Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Hoe dit te realiseren? Duurzaamheid creëren

Nadere informatie

Het uitdeuken van een carrosseriedeel

Het uitdeuken van een carrosseriedeel Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 03 Het uitdeuken van een carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Je ouders zijn op vakantie. Na een avondje stappen met

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Programma s in oefenen.nl

Programma s in oefenen.nl Programma s in Hieronder staat een overzicht van programma's zoals die op /SW en de bijbehorende beeldbank staan. Over Oefenen.nl is de e-learning portal van Expertisecentrum ETV.nl en richt zich op laag

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Handleiding Workspace (basis) Codename Future

Handleiding Workspace (basis) Codename Future Handleiding Workspace (basis) Codename Future Handleiding Workspace Codename Future_Basis 1 Inhoudsopgave I. Inleiding... 3 II. Functionaliteitenoverzicht Workspace... 4 III. Leerlingen aan het werk...

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - basis is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Computervaardigheden training. Hoofdstuk 4 e-learning. CH4-v1.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved

Computervaardigheden training. Hoofdstuk 4 e-learning. CH4-v1.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Computervaardigheden training Hoofdstuk 4 e-learning CH4-v1.0 INBURGEREN daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Hoofdstuk 4 E-learning Inhoudsopgave Nederlands aan

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015

Suc6 Cursussen voor mensen. Suc6 Cursusboek 2014/2015 Cursussen voor mensen Suc6 Cursusboek 2014/2015 Inleiding Leren is leuk. Als je iets leert, weet je meer of kun je meer! In dit boekje staan alle cursussen die je bij Suc6 kunt leren. Je kunt samen met

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

E-learning Solliciteren. Sanne van Hoof 2 juli 2014

E-learning Solliciteren. Sanne van Hoof 2 juli 2014 E-learning Solliciteren Sanne van Hoof 2 juli 2014 Inhoud workshop 1. Introductie 2. E-learning 3. Nieuwe module: Solliciteren 4. Didactisch concept 5. Inhoud 6. Aanvullend materiaal: Handreikingen 7.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

U39-1 Techniek en veiligheid e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U39-1 Techniek en veiligheid e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201839-003 / 10-08-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U39-1 Techniek en veiligheid, e-learning (systeem: All Secure Cargo

Nadere informatie

Werken naar vermogen in de Procesindustrie. Samenvatting van de Eindrapportage

Werken naar vermogen in de Procesindustrie. Samenvatting van de Eindrapportage Werken naar vermogen in de Procesindustrie Samenvatting van de Eindrapportage Versie 1.0 december 2012 Opdrachtgever Ministerie SZW Projectmanager Hans Sliepenbeek Projectleider Marian de Regt Samenvatting

Nadere informatie

Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel

Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel Afdeling Uitstroom Specialisatie Opdracht Mobiliteit Carrosserie Schadeherstel vmbo vs01 Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Marieke komt uit school zet de fiets naast de auto

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Werk aan je voorkomen. hygiëne en voorkomen bespreken. brochure voor begeleiders

Werk aan je voorkomen. hygiëne en voorkomen bespreken. brochure voor begeleiders Werk aan je voorkomen hygiëne en voorkomen bespreken brochure voor begeleiders Om vooraf even bij stil te staan Een tekort aan hygiëne of ongepast voorkomen openlijk bespreken vinden de meeste begeleiders

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Inleiding Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Kennismaking Bekijk het ingevulde basis RIS-lesplan en volg de aanwijzingen. Pak de RIS-instructiekaart van de leerling en kijk wat er bij deze les

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - plus

Docentenhandleiding. PC-vaardig - plus Docentenhandleiding PC-vaardig - plus Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - plus Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - plus is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Toekomst Een interview houden Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een interview houden Thema: Toekomst Leerstijlvariant: BEKIJK - DENK - DOE - ERVAAR Beschrijving

Nadere informatie

Toelichting Arbochecklist Algemeen

Toelichting Arbochecklist Algemeen 1 2 Gegevens in te vullen door inlenende partij Let hierbij op, dat voor iedere functie en aparte checklist wordt ingevuld! Als het vak je Ja is aangekruist Voeg de kopie toe aan het dossier en zorg voor

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN

OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN OPBOUW ZELFSTANDIGE BASISHOUDING BIJ KINDEREN Afspraak 1. Maak samen met de kinderen afspraken over wat zelfstandig gedaan mag worden met betrekking tot naar de wc gaan, handen wassen, drinken, eten, de

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten.

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten. Praktijkwerkboek AKA Secretariaat 1 Inhoud In het onderdeel Secretariaat leer je uitgaande brieven en e-mails verzorgen en verschillende soorten kopieën maken. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING..

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. Stageboek 2014 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN

BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN BIJLAGE BIJ DE INLEIDING DE TIEN STAPPEN Checklist Stap Naam Wie gaat dit doen? Op of voor welke datum? Opmerkingen 1 Regel de randvoorwaarden 2 Verdeel de groep in subgroepen 3 Bedenk materiaal per subgroep

Nadere informatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie

Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Draaiboek efficiënt communiceren Beter samenwerken door een goede communicatie Tijdsduur van de volledige opleiding: maximum 1 uur. 1. Voorbereiding Vóór de opleiding plaats vindt. Doel In deze minivorming

Nadere informatie

4.1 Pictogrammen en symbolen

4.1 Pictogrammen en symbolen Les 4 Wat zie ik? In deze les leer je: pictogrammen en symbolen waarschuwingsborden en reddingsborden gebodsborden en verbodsborden persoonlijke beschermingsmiddelen ontruimingsinstructies 91 4.1 Pictogrammen

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Binnenkort verschijnt ook een cd-rom waarmee de cursist zelfstandig de stof kan herhalen en oefenen.

Binnenkort verschijnt ook een cd-rom waarmee de cursist zelfstandig de stof kan herhalen en oefenen. Handleiding thema s. Algemeen. De thema s zijn gericht op verbreding en verdieping van de Nederlandse taal, communicatie en sociale kennis en vaardigheden van de cursist. Deze thematische modules kunnen

Nadere informatie

SW-PORTAL VOOR BASISVAARDIGHEDEN

SW-PORTAL VOOR BASISVAARDIGHEDEN WERKEN MET TRAINING SW-PORTAL VOOR BASISVAARDIGHEDEN Stichting Expertisecentrum ETV.nl Lange Voorhout 9 2514 EA Den Haag Postbus 556 2501 CN Den Haag T 070-3765490 E W expertisecentrum@etv.nl www.etv.nl

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Dataverwerking. Mutaties doorvoeren... 8 In deze opdracht voer je mutaties door in een databestand.

Praktijkwerkboek AKA. Dataverwerking. Mutaties doorvoeren... 8 In deze opdracht voer je mutaties door in een databestand. Praktijkwerkboek AKA Dataverwerking 1 Inhoud Een ander woord voor gegevens is data. Elk bedrijf werkt met data. Dat kunnen bijvoorbeeld data zijn over klanten, zoals de naam en het adres. Het kan ook gaan

Nadere informatie

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201814-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U14-1 Communicatie en sociale vaardigheden, e-learning (systeem: All

Nadere informatie

Het demonteren en monteren van portierbekleding.

Het demonteren en monteren van portierbekleding. Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 01 Het demonteren en monteren van portierbekleding. 1. Stel je eens voor Je moeder heeft via internet een mooie tweedehands

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Voorbeeld. Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0. Versienummer en datum Opleidingsplan versie 2; 18 juni 2015

Voorbeeld. Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0. Versienummer en datum Opleidingsplan versie 2; 18 juni 2015 Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0 Versienummer en datum Opleidingsplan versie ; 18 juni 0 Code en type training Code: U1-1 EHBO Type: Regulier, en in dagdelen (=opgeknipt)

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan Pagina 1 van 6 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201719-002 / 09-08-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U19-1, Leefstijl, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

U19-1 Leefstijl e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U19-1 Leefstijl e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201719-002 / 09-08-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U19-1, Leefstijl, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5. Doel De

Nadere informatie

Voorbeeld. Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0. Versienummer en datum Opleidingsplan versie 1; 25 maart 2016

Voorbeeld. Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0. Versienummer en datum Opleidingsplan versie 1; 25 maart 2016 Naam opleider en registratienummer CBR, registratienummer 0000H0 Versienummer en datum Opleidingsplan versie 1; 25 maart 2016 Code en type training Code: U05-2 VCA Type: Eendaags, regulier en in dagdelen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Preventiemedewerker NIBHV

Preventiemedewerker NIBHV Tijd Lesonderwerp 08.45-09.00 Introductie en veiligheidsinstructie 09.00-09.45 Arbo-wetgeving en de relatie met de 09.45-10.15 Risico-, Inventarisatie- en Evaluatie (RIE) en het plan van aanpak 10.15-10.30

Nadere informatie

Algemeen directeur Directeur sociale zaken

Algemeen directeur Directeur sociale zaken VOORWOORD Wanneer je aan je collega s zou vragen waarom zij naar het werk gaan, dan geven zij vast verschillende antwoorden. De één wil bijvoorbeeld veel geld verdienen, terwijl de ander het juist belangrijk

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Inhoud en competenties leer-werkboeken

Inhoud en competenties leer-werkboeken Inhoud en competenties leer-werkboeken Ik, leren en werken Voorbereidende interne stage Hoofdstuk 1 Voorbereiding op de stage In dit hoofdstuk staat de competentie Leren centraal. De deelnemer maakt kennis

Nadere informatie

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705

Vaardigheden - Enquête HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52705 Vaardigheden - Enquête HV 2 Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Oriëntatie op het bedrijf

Oriëntatie op het bedrijf Praktijkwerkboek AKA Oriëntatie op het bedrijf 1 Inhoud In het onderdeel Oriëntatie ga je kennismaken met het bedrijf. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven. Daarna vul je een

Nadere informatie

Respectvol reageren op gevoelens

Respectvol reageren op gevoelens OPDRACHTFORMULIER Respectvol reageren op gevoelens Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel

Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager uit- en aankleden op de stoel Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Docentenhandleiding CP27 OMGAAN MET ARBOVOORSCHRIFTEN. dh27-v2.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved

Docentenhandleiding CP27 OMGAAN MET ARBOVOORSCHRIFTEN. dh27-v2.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Docentenhandleiding CP27 OMGAAN MET ARBOVOORSCHRIFTEN dh27-v2.0 INBURGEREN daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Handel en Dienstverlening Arbo-voorschriften CP27

Nadere informatie

Instructieboek: Schoonmaken. Voor de Mpower - coach

Instructieboek: Schoonmaken. Voor de Mpower - coach Instructieboek: Schoonmaken Voor de Mpower - coach Juni 2014 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.1 Bladzijde 2 Inhoud: Inhoud blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema schoonmaken blz. 6, 7 Module 0: Beginnen

Nadere informatie