Werksessies. Projectmatig werken Douwe Hatenboer (adviseur Twynstra Gudde) en Henrike de Vries (senior verpleegkundige Meander MC)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werksessies. Projectmatig werken Douwe Hatenboer (adviseur Twynstra Gudde) en Henrike de Vries (senior verpleegkundige Meander MC)"

Transcriptie

1 Werksessies Projectmatig werken Douwe Hatenboer (adviseur Twynstra Gudde) en Henrike de Vries (senior verpleegkundige Meander MC) Hoe ga je om met werk? Is je werk een kwestie van routine of improviseer je elke dag weer? Een tussenvorm is projectmatig werken. Bij projectmatig werken denk je vooraf na over het te behalen resultaat en de weg waarlangs je dit resultaat wil behalen. Projecten kunnen een goede oplossing zijn voor opgaven die eenmalig en complex zijn, zoals het onderscheid maken in functie tussen mbo- en hboverpleegkundigen. Let wel: projecten bestaan niet, je moet ze zelf maken. Tijdens deze workshop gaan Henrike de Vries en Douwe Hatenboer in op de vraag hoe dat moet en waar je rekening mee moet houden in het organiseren van een project. Leren & Ontwikkelen Roely Folkersma (teammanager Kliniek Meander MC) en Marthe van der Molen (adviseur Twynstra Gudde) In deze workshop nemen we u mee in hoe u de transitie kunt gebruiken als ontwikkelkans voor alle verpleegkundigen en managers. Het is namelijk een hele mooie periode tot aan 2020 om medewerkers hun eigen kracht te laten ontdekken en eigenaar te laten zijn van hun eigen ontwikkeling. We putten hierbij uit de ervaringen vanuit het Meander MC, zoals gebruik van de professionaliteitsscan en ontwikkelgesprekken. Dit combineren we met inzichten uit positieve organisatiepsychologie en het gedachtegoed van floreren, wat ook in andere ziekenhuizen al succesvol werkt. Veranderkunde Roos Mesman (senior adviseur Twynstra Gudde) en Annette Boersen (teammanager Kliniek Meander MC) De transitie van de verpleegkundige professie is een grote verandering. Hoe neem je de verpleegkundigen mee in het verhaal en creëer je betrokkenheid? Annette Boersen en Roos Mesman nemen u graag mee in dit verhaal, waarin theorie en praktijk worden verbonden. Annette weet, als teammanager op de proeftuinafdeling, als geen ander hoe je de emoties die de transitie oproept bespreekbaar kunt maken met mooie resultaten. Roos zal vanuit haar huidige adviseursrol en voorgaande functies in ziekenhuizen de tips en tools in breder veranderkundig perspectief zetten.

2 Leiderschap Catherine van Nierop (organisatieadviseur Twynstra Gudde) en Ellerieke Veenendaal (manager Kliniek Meander MC) Ten tijde van verandering ligt er een opgave voor de leiders in een organisatie. Er worden ontwikkelgesprekken gevoerd, plannen op papier gezet, ideeën uitgewisseld, enzovoorts. Toch blijven er vaak spanningen bestaan. Je merkt dat er van alles speelt, maar je weet niet precies waar het vandaan komt. We spreken van een bovenstroom en een onderstroom; in de bovenstroom spelen zichtbare factoren als kennis, vaardigheden, en visie een rol en in de onderstroom spelen onzichtbare factoren een rol, zoals overtuigingen, normen en waarden. Inzicht op welk niveau een spanning bestaat, geeft helderheid over hoe je hier als leidinggevende mee om kunt gaan. Tijdens deze workshop krijgt u handvatten aangereikt om grip te krijgen op dit proces. Zeker in de transitie van de verpleegkundige professie is het voor leidinggevenden van groot belang aandacht te hebben voor deze onderstroom.

3 Meet the experts Lidy Schouten, onderwijskundige Meander Academie De transitie van de verpleegkundige professie in ons ziekenhuis omvat een ontwikkeling op alle niveaus. Daarbij streven we naar een krachtige beroepsrol voor zowel de mbo- als de hbo-verpleegkundige. De resultaten van de Frenetti Professionaliteitscan vormen de basis voor het ontwerpen en initiëren van individuele en groepsgerichte leer- en ontwikkeltrajecten, die aansluiten bij ieders ambitie (van mbo- naar toekomstgericht mboniveau, van mbo- naar toekomstgericht hbo-niveau, van hbo-niveau naar toekomstgericht hbo-niveau). Ik wissel graag met u van gedachten over de inzichten die wij hebben opgedaan. Annelieke van der Waard, directie Zorg Thuiszorg van Oranje Vanuit mijn ervaring als directeur Zorg bij een grote thuiszorgorganisatie heb ik ervaring met het onderscheid maken tussen hbo- en mboverpleegkundigen. Graag deel ik mijn ervaring en geef ik u praktische tips om de transitie goed te laten verlopen. Esther Smaal (P&O management adviseur) en Ester Garbett (adviseur FWG) Om de transitie van de verpleegkundige professie in te vullen richting 2020 hebben we in Meander Medisch Centrum ervaren dat het belangrijk is dat ook de afdeling P&O actief bijdraagt aan de realisatie van de verschillende activiteiten in dit proces. De transitie omvat diverse P&O thema s, zoals functiedifferentiatie, (strategische) personeelsplanning ( de juiste verpleegkundige op de juiste plek ), opleiding en ontwikkeling, als ook (verpleegkundig) leiderschap en verandermanagement. P&O is in de transitie naast het zijn van adviseur en ondersteuner, vooral ook een kritische gesprekspartner in het vertalen en regisseren van strategie naar de werkvloer van de verpleegkundigen. Wij delen graag onze ervaringen over meedenken en meedoen als P&O adviseurs in de stuurgroep, projectgroepen en proeftuinen van de transitie.

4 Plenair Hilde Dijstelbloem, Raad van Bestuur Meander MC Als lid van de Raad van Bestuur van het Meander MC vertel ik u graag meer over de manier waarop het Meander het onderscheid tussen de hbo- en mboverpleegkundigen aangrijpt als een kans om de verpleegkundigen beter te benutten en om de patiëntzorg te verbeteren. Graag laat ik zien welke kansen er liggen voor uw ziekenhuis! Micky Adriaansens, directievoorzitter Twynstra Gudde Naast mijn ervaring als directievoorzitter van Twynstra Gudde heb ik ruime ervaring in de zorg als bestuurder en toezichthouder. Deze ervaring wil ik graag gebruiken om u meer te vertellen over het belang van deze transitie, juist voor zorgbestuurders. Ria Slingerland-Blom, senior adviseur Zorg Twynstra Gudde Na jaren als zorgmanager in diverse ziekenhuisorganisaties te hebben gewerkt, combineer ik nu deze ervaring met het adviseren van organisaties bij ontwikkelen verandervraagstukken. Vanuit mijn passie voor zorg combineer ik inhoudelijk advies met ervaring en betrokkenheid vanuit het veld. Vanuit mijn persoonlijke drive om bij te dragen aan de verpleegkundige beroepsgroep, combineer ik ziekenhuiservaring en adviseurschap om ziekenhuizen verder te brengen in deze transitie. Betrokkenheid, beweging en verbinding kenmerken mij. Ik neem u mee in het verhaal hoe Meander MC toewerkt naar onderscheid! Een kans en uitdaging... Hans Aerts (voorzitter LOOV en lid landelijke regiegroep) en Caroline van Mierlo (directeur Instituut Verpleegkundige Studies HAN) In deze sessie praat Hans Aerts u bij vanuit de ontwikkelingen binnen het LOOV en de regiegroep onder leiding van Doekle Terpstra. Het is van belang dat mbo én hbo samenwerken, ieder vanuit zijn éigen expertise. Caroline van Mierlo is vanuit verschillende rollen betrokken geweest bij de ontwikkeling van het gezamenlijk Opleidingsprofiel BN2020 door 17 HBOV s. Over het vraagstuk van beroepstitels vind ik het een gemiste kans om iedereen dezelfde titel te geven. Het is zowel voor de patiëntenzorg als voor het plezier in je vak van groot belang dat de zorg wordt verleend door de juiste persoon, op het juiste moment en door het juiste niveau.

5 Marieke Lenkeek (manager Meander Academie) en Ellerieke Veenendaal (manager Kliniek Meander MC) We zitten midden in de transitie van de verpleegkundige professie en, ongeacht besluiten over beroepsprofielen en FWG waardering, ontstaat er binnen Meander een beweging waarbij kritisch kijken naar je eigen bijdrage aan de zorg, van nu en morgen, vanzelfsprekend is. Een staaltje persoonlijk leiderschap om blij van te worden, het versterkt de verbetercultuur waar we binnen Meander naar streven. Deze transitie vraagt naast persoonlijk leiderschap van de verpleegkundige professionals ook leiderschap van het management, van strategisch tot operationeel niveau: wat is onze (toekomst)visie op zorg, hoe vertaalt die zich in strategische personeelsplanning inclusief financiële weergave en hoe voer je bijvoorbeeld het (ontwikkel)gesprek met je medewerkers?

Ambities waar(d) maken. 2 profielen, 1 passie

Ambities waar(d) maken. 2 profielen, 1 passie Ambities waar(d) maken 2 profielen, 1 passie De zorg verandert Zorgzwaarte Veiligheid Ligduur neemt af Comorbiditeit Krapte op de arbeidsmarkt Invloed van technologie Toenemend aantal chronisch zieken

Nadere informatie

Supporters op de zijlijn

Supporters op de zijlijn Supporters op de zijlijn Rol van P&O tijdens verandertraject functiedifferentiatie Babette van de Leur, Adviseur P&O Cecile Timmermans, Manager P&O Inhoud workshop Afdeling P&O in ETZ Aanleiding project

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

KIPZ The Next Level Functiedifferentiatie: het veranderkundige vraagstuk?!

KIPZ The Next Level Functiedifferentiatie: het veranderkundige vraagstuk?! KIPZ The Next Level Functiedifferentiatie: het veranderkundige vraagstuk?! 9 november 2017 José Geerdink Elze Bent Bertien Molenaar Rhebergen Wat gaan we doen? Tijd Programma 11:10 Welkom! 11:10 11:20

Nadere informatie

Wat is verpleegkundig leiderschap?

Wat is verpleegkundig leiderschap? Wat is verpleegkundig leiderschap? Symposium HBO-V van de toekomst Hogeschool van Amsterdam Berna G.M. Sol-de Rijk, PhD Edin Granilo, MSc 1 DISCLOSURE BELANGEN SPREKERS Geen Belangenverstrengeling 2 BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

NFU Academisch Preuve. Renaldo Secchi Marianne Frederix

NFU Academisch Preuve. Renaldo Secchi Marianne Frederix NFU-18.5915 16-5-2018 Academisch Preuve Renaldo Secchi Marianne Frederix Inhoud Verpleegkundige zorg binnen MUMC+ Stappen tot aan de proeftuin Projectorganisatie De proeftuin Geleerde lessen Van nazorg

Nadere informatie

Drie decentralisaties voor gemeenten

Drie decentralisaties voor gemeenten Drie decentralisaties voor gemeenten Onze visie en aanpak Pim Masselink Joost van der Kolk Amersfoort 24 april 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Veranderende rol van de gemeente 3. Veranderopgave: richten, inrichten

Nadere informatie

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Leiding geven aan leren 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Leiding geven aan leren Waarom en voor wie Onderwijsgevenden in het primair onderwijs (regulier en speciaal onderwijs),

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Hoe komen we in topvorm?

Hoe komen we in topvorm? Hoe komen we in topvorm? Niet meer vandaag maar morgen? Is de vraag Wat is onze uitdaging? 70 tot 80 procent van de verpleegkundigen zijn inservice en MBO-opgeleid 90 procent van de Nederlandse verpleegkundigen

Nadere informatie

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s In de Nederlandse ziekenhuizen werken mbo- en hbo opgeleide verpleegkundigen ongeveer op hetzelfde niveau. Dat

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Samenvatting: Help, hoe kom ik in positie?

Samenvatting: Help, hoe kom ik in positie? Samenvatting: Help, hoe kom ik in positie? IC functie met impact De hele dag door praten managers en medewerkers met elkaar, hun klanten en hun leveranciers. Dat gaat over het algemeen best goed en is

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Pol van Tuijl. Sterke teams als bouwsteen voor wendbaar organiseren

Pol van Tuijl. Sterke teams als bouwsteen voor wendbaar organiseren Pol van Tuijl Sterke teams als bouwsteen voor wendbaar organiseren Verantwoordelijkheid laag, taakvolwassenheid hoog Herkenbare uitdaging? Je wilt dat je organisatie wendbaar is, zodat het zich kan aanpassen

Nadere informatie

Niels Oerlemans. Functieprofielen Belang en landelijke implementatie

Niels Oerlemans. Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Niels Oerlemans Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Nederlands elftal in topvorm Excellent team is de norm Landelijke context Functiedifferentiatie Geen doel op zich, maar een middel 1

Nadere informatie

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s

Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Verpleegkundige Innovatie & Positionering (VIP) Functiedifferentiatie verpleegkundigen umc s Voorjaar 2019 In de Nederlandse ziekenhuizen werken mbo- en hbo opgeleide verpleegkundigen ongeveer op hetzelfde

Nadere informatie

Profiel. Hoofd Communicatie Spaarne Gasthuis. 21 mei 2015. Opdrachtgever Spaarne Gasthuis

Profiel. Hoofd Communicatie Spaarne Gasthuis. 21 mei 2015. Opdrachtgever Spaarne Gasthuis Profiel Hoofd Communicatie Spaarne Gasthuis 21 mei 2015 Opdrachtgever Spaarne Gasthuis Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie

Nadere informatie

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Ontwikkelingen Veranderende zorgvraag Zorglandschap verandert Personeelstekorten in de zorg

Nadere informatie

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid

Iets voor u! Combineer de Bedrijfsscan met de andere instrumenten van Duurzame Inzetbaarheid Wilt u succesvol werken aan de inzetbaarheid van uw medewerkers? De Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid brengt in kaart waar in uw bedrijf de kansen liggen. Direct toepasbaar! Iets voor u! Wij hebben deze

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Ledencongres Geen getob aan de top

Ledencongres Geen getob aan de top Ledencongres Geen getob aan de top Zelfinzicht voor onderwijsleiders, bestuurders en toezichthouders 29 mei 2012 Ontdek hoe u uw onderwijsinstelling versterkt door de kracht van uw mensen in te zetten!

Nadere informatie

Horizontaal Toezicht op eigen kracht

Horizontaal Toezicht op eigen kracht Donderdag 21 september 2017 Horizontaal Toezicht op eigen kracht Sylvia Verhoef, directeur Margriet van der Meijden, senior adviseur Opbouw Inleiding Horizontaal toezicht Onze visie: Horizontaal toezicht

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Persbericht Bewegende Beelden Over beelden en media bij betekenisgeving en zingeving in een veranderende overheid

Persbericht Bewegende Beelden Over beelden en media bij betekenisgeving en zingeving in een veranderende overheid Persbericht Bewegende Beelden Over beelden en media bij betekenisgeving en zingeving in een veranderende overheid Symposium 2013 Samenvatting: hoe enthousiasme in de overheid leidde tot co-creatie Op 31

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Sturen tegen de wind

Sturen tegen de wind Sturen tegen de wind Hoe stuurt u als bestuurder in de ouderenzorg in tijden van veel tegenwind? Uitnodigingsbrochure 31 oktober 2017 en 1 februari 2018 Twynstra Gudde beweegt de zorg Programma 14:30 15:00

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013

Veranderen als avontuurlijke tocht. PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Veranderen als avontuurlijke tocht PBLQ Jaap Boonstra 25 november 2013 Opbouw Veranderen als avontuurlijke tocht Wat is er gaande in de wereld om ons heen Zijnswaarde en publieke waarde PBLQ Professionele

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Verpleegkundigen op de STIP! Het spel is begonnen. Ilona Mijland, 16 februari 2017 Programmaleider verpleegkundig leiderschap

Verpleegkundigen op de STIP! Het spel is begonnen. Ilona Mijland, 16 februari 2017 Programmaleider verpleegkundig leiderschap Verpleegkundigen op de STIP! Het spel is begonnen Ilona Mijland, 16 februari 2017 Programmaleider verpleegkundig leiderschap Aanleiding: veranderende zorgvraag Veranderende zorgvraag Nieuwe visie op gezondheid

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Expeditie Leiderschap. Met uw team naar de top

Expeditie Leiderschap. Met uw team naar de top Expeditie Leiderschap Met uw team naar de top Met uw team naar de top. Goed en effectief leidinggeven in een turbulente markt is lastig. Zeker wanneer u tegelijkertijd strategische doelen, veranderingen

Nadere informatie

1964.87.900.B01 * TOMMY@THEHAPPYBOSS.NL

1964.87.900.B01 * TOMMY@THEHAPPYBOSS.NL R I TRA IN I IN G o c o a c a c n g i n h i n EFFECTIEF EN BEVLOGEN LEIDERSCHAP Groeien en laten bloeien! Tommy weet als geen ander te boeien en te inspireren. Gecombineerd met de juiste vakkennis en management

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Veranderen als avontuurlijke tocht

Veranderen als avontuurlijke tocht Wie op reis gaat, moet eerst gaan zitten Veranderen als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op

Nadere informatie

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Hier vindt u de oogst van de ideeën op de vraag: Hoe kunnen we vanuit HR bijdragen aan het

Nadere informatie

Nieuw Leiderschap. Astrid Kraal, Cubiss Mirjam Wijers, Rijnbrinkgroep

Nieuw Leiderschap. Astrid Kraal, Cubiss Mirjam Wijers, Rijnbrinkgroep Nieuw Leiderschap Astrid Kraal, Cubiss Mirjam Wijers, Rijnbrinkgroep Lessen Durf los te laten Verander van onderaf Geloof in je mensen Kies een nieuwe vorm Bewaar je oude waarden Verandering Verandermanagement

Nadere informatie

Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school. Met tips die je direct kunt doen! KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS

Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school. Met tips die je direct kunt doen! KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school Met tips die je direct kunt doen! KOOT PAR TNER IN ONDERWIJS Dit e-boek is gemaakt door: Marianne Koot &KOOT, Partner in Onderwijs Vormgeving:

Nadere informatie

Verpleegkunde in Nederland. Wilma Jackson Manager Leerhuis in ETZ

Verpleegkunde in Nederland. Wilma Jackson Manager Leerhuis in ETZ Verpleegkunde in Nederland Wilma Jackson Manager Leerhuis in ETZ Historie verpleegkunde Belangrijke data 1924 wettelijk beschermd beroep met insigne Sinds 1964 viering dag verpleging op 12 mei In 1972

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Profielschets Directeur en loco-gemeentesecretaris gemeente Oisterwijk/ tevens ambtelijk/strategisch opdrachtgever sociaal domein binnen de regionale

Profielschets Directeur en loco-gemeentesecretaris gemeente Oisterwijk/ tevens ambtelijk/strategisch opdrachtgever sociaal domein binnen de regionale Profielschets Directeur en loco-gemeentesecretaris gemeente Oisterwijk/ tevens ambtelijk/strategisch opdrachtgever sociaal domein binnen de regionale samenwerking Hart van Brabant Over Oisterwijk De gemeente

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

SENIOR ADVISEUR STRATEGIE & INNOVATIE

SENIOR ADVISEUR STRATEGIE & INNOVATIE Consulting Exit #VACATURE SENIOR ADVISEUR STRATEGIE & INNOVATIE Het Spaarne Gasthuis, een van de beste ziekenhuizen van Nederland, heeft een nieuwe strategie ontwikkeld om zichzelf en haar regio goed te

Nadere informatie

Leergang interveniëren. met passie en precisie

Leergang interveniëren. met passie en precisie Leergang interveniëren met passie en precisie Je bent een ervaren vakman of vakvrouw als het gaat om interveniëren. En je zou dat vak nog meer vanuit jezelf willen uitoefenen, nog authentieker, nog meer

Nadere informatie

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID

ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID ORGANISATIE- EN PERSONEELSBELEID maart 2018 Inleiding In onderhavige notitie is het organisatie- en personeelsbeleid van de gemeente Rucphen beschreven. Dit organisatie- en personeelsbeleid is in samenspraak

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

ELKE ONDERNEMING TOPFIT

ELKE ONDERNEMING TOPFIT ELKE ONDERNEMING TOPFIT ONDERNEMERS- VERWACHTINGEN DE STRATEGIE VAN MKBTR Je bent ondernemer. Je gelooft in je eigen kunnen en succes. Misschien ben je al jaren actief of sta je klaar om te beginnen. Je

Nadere informatie

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015

HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 HR professionaliseringstraject Op herhaling : de modules van 2015 Het aanbod bestaat uit de modules van 2015 om iedereen de gelegenheid te bieden deze eventueel nog te volgen. Er is een aantal nieuwe modules

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

Wie haalt de HBO norm? Analyse 1 bij opbouwprogramma Jeroen Bosch Ziekenhuis. November 2016

Wie haalt de HBO norm? Analyse 1 bij opbouwprogramma Jeroen Bosch Ziekenhuis. November 2016 Wie haalt de HBO norm? Analyse 1 bij opbouwprogramma Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2016 De reis. (2009 - nu) KIP(Z) De veranderagenda (2010) 2009: RvB opdracht aan VAR 2010: VAR levert op: Visie op

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Innoveren en slimmer organiseren

Innoveren en slimmer organiseren Innoveren en slimmer organiseren SMZ Kennis en Innovatiebeurs 24 januari 2014 Prof. dr. Jaap Boonstra Inspiraties delen Verbeelding (en lef) Innovatiespots Samen innoveren Grenzeloos innoveren A 3 I =

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Inclusie. Hoe creëert de gemeente Amsterdam een inclusieve organisatiecultuur? 10 oktober 2017

Inclusie. Hoe creëert de gemeente Amsterdam een inclusieve organisatiecultuur? 10 oktober 2017 Inclusie Hoe creëert de gemeente Amsterdam een inclusieve organisatiecultuur? 10 oktober 2017 Even voorstellen Mariska Bogaart Projectmanager Diversiteit en Inclusie Aanpak Amsterdam inclusieve organisatie

Nadere informatie

Ondernemerschap door loslaten van vaste functies

Ondernemerschap door loslaten van vaste functies Organisatie naam: Full Management Support Plaats: Breda Aantal medewerkers: 25 en een netwerk van ZZP ers Soort arbeidsflexibiliteit: zelfsturende teams, ondernemerschap door functionele flexibiliteit

Nadere informatie

Stand van zaken Beroepsprofielenonderzoek 2012

Stand van zaken Beroepsprofielenonderzoek 2012 Stand van zaken Beroepsprofielenonderzoek 2012 NEVI Inkoopdag 19 juni 2012 Alexander Arsath Ro is - NEVI Purspective Inkoop Beroepsprofielenonderzoek Nut en noodzaak anno 2012 Waarom een Inkoop Beroepsprofielenonderzoek:

Nadere informatie

Beroepsprofielen en VAR. Sonja Kersten

Beroepsprofielen en VAR. Sonja Kersten Beroepsprofielen en VAR Sonja Kersten 25 november 2016 Noodzakelijke eigenschappen uit Notes on nursing niet te oud, niet te jong, niet nieuwsgierig zijn, niet klappen en babbelen, gezond zijn (geen borstziekte,

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Teamcoaching in de praktijk voor managementteams. "Geef leiding vanuit je bevlogenheid!"

Teamcoaching in de praktijk voor managementteams. Geef leiding vanuit je bevlogenheid! in de praktijk voor managementteams "Geef leiding vanuit je bevlogenheid!" Van nature is de passie voor leren en ontwikkelen in het onderwijs al groot. Een passie die maakt dat leerkrachten en andere betrokken

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Compaen Datum: juni 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwvereniging

Nadere informatie

IMAGINE. Klinisch Leiderschap

IMAGINE. Klinisch Leiderschap IMAGINE Klinisch Leiderschap Het IMAGINE programma richt zich op het beter, veiliger en goedkoper maken van de zorg. Het unieke van het programma is dat binnen de deelnemende ziekenhuizen bestuurders samen

Nadere informatie

Zwolle, 21 oktober Profielschets. voorzitter college van bestuur

Zwolle, 21 oktober Profielschets. voorzitter college van bestuur Zwolle, 21 oktober 2017 Profielschets voorzitter college van bestuur Organisatie Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) is een stichting met 40 scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Betreft: Gratis adviseur voor de dag van de verpleging

Betreft: Gratis adviseur voor de dag van de verpleging Betreft: Gratis adviseur voor de dag van de verpleging De gezondheidszorg is continue in beweging, de afgelopen jaren is er veel veranderd en dat zal de komende jaren zeker zo blijven. De marktwerking,

Nadere informatie

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 ALEX SLAVENBURG Eigenaar van Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE CURRICULUM CREDITS HRM: introductie 3 E-Uitdagingen voor HRM 3

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet!

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! drs. Hilde Jans psycholoog Iedereen heeft een ander perspectief! Oefening in tweetallen Stap 1 Draai je gezicht

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

Leiderschap in samenwerken

Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Goed kunnen samenwerken is voor iedere organisatie van groot belang. Samenwerken in netwerken, allianties en strategische partnerships blijkt in de

Nadere informatie

Leiderschap in samenwerken

Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Goed kunnen samenwerken is voor iedere organisatie van groot belang. Samenwerken in netwerken, allianties en strategische partnerships blijkt in de

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Verandermanagement in 28 lessen

Verandermanagement in 28 lessen Verandermanagement in 28 lessen Verandermanagement in 28 lessen is een leesbaar, persoonlijk en origineel boek dat veel inzicht geeft in de praktijk van veranderen. Voor iedereen die van beweging houdt.

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Wie ben ik? Van 2003-2011: IC-verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis en Gezondheidswetenschappen (ibmg) Van 2011-2016: promotietraject

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Waarom een PAR in Zinzia? De visie en strategie van Zinzia bieden een duidelijke koers aan de organisatie. Vanaf 2013 heeft - met het kompas Ziel

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting. Inschaling: schaal 10-11 (naar BBRA) FTE: 0,8 (32 uur per week) Opleidingsniveau: WO

Wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting. Inschaling: schaal 10-11 (naar BBRA) FTE: 0,8 (32 uur per week) Opleidingsniveau: WO Wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting Inschaling: schaal 10-11 (naar BBRA) FTE: 0,8 (32 uur per week) Opleidingsniveau: WO Ervaringsniveau: Medior Context De Van Mierlo Stichting heeft

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Integraal Hoger Onderwijs. Haal het beste uit jezelf en anderen!

Integraal Hoger Onderwijs. Haal het beste uit jezelf en anderen! Integraal Hoger Onderwijs Haal het beste uit jezelf en anderen! Wat is integraal onderwijs? We willen inspirerend onderwijs geven waarin je leert het beste uit jezelf en anderen te halen en een positieve

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling: Welk leiderschap is er nodig, en hoe krijg je dat?

Leiderschapsontwikkeling: Welk leiderschap is er nodig, en hoe krijg je dat? Leiderschapsontwikkeling: 11 Welk leiderschap is er nodig, en hoe krijg je dat? Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde NVP leiderschapscongres 31 oktober, 2013 Welkom! 2 3 vragen staan

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg

NFU-master. Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg NFU-master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg 2016-2018 De master Kwaliteit en Veiligheid in de Patiëntenzorg De zorg heeft initiatiefnemers en leiders in kwaliteit en veiligheid van zorg nodig.

Nadere informatie

Transi4e%&% leiderschap%

Transi4e%&% leiderschap% Odin development compass Wanneer u in uw organisatie teams vormt of ontwikkelt, en mensen wilt ondersteunen in hun groei, wilt u ongetwijfeld weten wat de werkelijke kracht is van iedereen. Het Odin Development

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Opdracht : advies functiedifferentiatie/ mbo hbo

Opdracht : advies functiedifferentiatie/ mbo hbo Opdrachtgever : Bestuur VenVN Opdrachtnemer : Hoofden afdelingen Opdracht : advies functiedifferentiatie/ mbo hbo Datum : januari 2018 Geachte bestuursleden V& VN Dialyse, Naar aanleiding ontwikkelingen

Nadere informatie