Huisarts en Ramadan. Samenvatting TF Peeters, huisarts. De meest relevante punten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huisarts en Ramadan. Samenvatting TF Peeters, huisarts. De meest relevante punten"

Transcriptie

1 Huisarts en Ramadan Samenvatting TF Peeters, huisarts De meest relevante punten Ramadan = jaarlijkse Islamitische vastentijd van 1 maand. Verplicht voor alle moslims na de puberteit, behalve voor Turkse Alewieten. Chronisch zieken hebben recht op dispensatie, maar veel mensen weten dit niet of willen toch mee-vasten. Tussen zonsopgang en zonsondergang geen eten, drinken, roken of geslachtsgemeenschap. Voor meeste, gezonde mensen levert ramadan geen gezondheidsproblemen. Belangrijke factor is dat het vasten een bewuste keus is. Vaak aan begin Ramadan hoofdpijn (first of ramadan headache), misselijkheidsklachten of algemeen gevoel van onbehagen. Medicatiegebruik wordt meestal gezien als verbreken van het vasten (voor sommigen geldt dit zelfs voor oor en oogdruppels en inhalatoren). Voorkeur dus voor parenterale en lokale toedieningsvormen. Achtergronden Ramadan De Islamitische kalender is gebaseerd op het maatstelsel waarin een maand 29 of 30 dagen duurt en het jaar 354 dagen. Hierdoor schuift de Ramadan ieder jaar 11 dagen op ten opzicht van de Europese zonmaandenkalender. Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Wanneer de vastenmaand precies begint en eindigt hangt af van de opvattingen over wanneer het nieuwe maan is. Zo begint de Ramadan in Marokko vaak een dag later dan elders. Tijdens de negende maand van het Islamitisch jaar wordt van moslims verwacht dat zij zich overgeven aan een periode van reiniging en bezinning, door te vasten. Marokkanen spreken van de Ramadan, Turken noemen het Ramazan en Indonesiërs spreken van Poeasa. Vasten betekent respect voor God en de medemens en leert zelfdiscipline. Ramadan is het hoogtepunt van het jaar voor alle moslims in de hele wereld. Het is de maand waarin de openbaring van de Heilige Koran aan de profeet Mohammed heeft plaatsgevonden. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Moslims nemen de tijd voor elkaar, blijven laat op om samen te kunnen eten en bidden. Iftar is de maaltijd die tijdens de Ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Volgens de overleving werd het vasten gebroken door Mohammed na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk. Veel moslims volgen dit voorbeeld. Vervolgens wordt het avondgebed Maghrib gebeden en nuttigt men de zogenoemde Iftar.

2 Vanaf zonsondergang worden familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. Zoete gebakjes worden gebruikt om weer energie te krijgen. Vanwege de lege maag mag er niet overhaast worden gegeten en daarom strekken de maaltijden zich soms uit over uren. In Nederland wordt de Iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims samen te brengen, maar ook om niet-moslims uit te nodigen deel te nemen aan deze gezamenlijke maaltijd. Nederland telt ongeveer moslims, waarvan de grootste groepen Marokkanen, Turken, Surinamers en Indonesiërs zijn. Naar schatting wordt door 80 90% van de moslims in meer of mindere mate gevast. In de twee maanden voor de Ramadan wordt van moslims verwacht dat ze zich voorbereiden op de vastenmaand. Dit betekent dat sommigen het lichaam laten wennen aan de vastenperiode door enkele vaste uren per dag te vasten. Anderen halen het vasten in van de voorgaande Ramadan. Het Suikerfeest (Led-ul-fitr = feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vasten )) is het feest waarmee de Islamitische vastenmaand Ramadan afgesloten wordt. Hoewel bijvoorbeeld binnen de Turkse gemeenschap de term Suikerfeest algemeen gehanteerd wordt, kunnen niet alle moslims zich hierin vinden. De oorzaak hiervoor is het gegeven dat de benaming Suikerfeest slechts betrekking op eten heeft. Volgens sommige moslims is het dan ook beter om het feest te duiden met het Kleine Feest. Het Kleine Feest staat in verband met het Offerfeest dat ook wel het Grote Feest wordt genoemd. Desondanks is de term Suikerfeest in Nederland en België de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van het vasten gedurende Ramadan. Het Suikerfeest duurt officieel drie dagen, maar door werkgevers en scholen kan meestal slechts één dag worden toegekend. Gezondheidsrisico s Naar eigen inzicht medicatiegebruik aanpassen of stoppen zonder overleg huisarts. Naar schatting neemt slechts 10 20% van de patiënten hun medicatie even trouw als gewoonlijk. Soms wordt contact met zorgverleners (tijdelijk) verbroken, bijvoorbeeld het op eigen initiatief stoppen van kankertherapie, vanwege andere houding t.o.v. ziekte en Nederlandse artsen. Uitdroging, vooral als Ramadan in de zomer valt. Verminderd reactievermogen door vermoeidheid. Bijwerkingen of onvoldoende effect medicatie (antibiotica!), als gevolg van een te hoge dosering in één keer of lagere dagdosis. Risicogroepen: patiënten met diabetes of cardiovasculaire problemen (cardiale belasting van grote maaltijden s nachts). Uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de

3 insulineafhankelijke en 80 procent van de niet-insulineafhankelijke diabetici, ondanks hun vrijstelling, deelnemen aan de Ramadan. Vasten gedurende de eerste zes maanden van de zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Het leidt tot een lager geboortegewicht en vergroot de kans op een mentale handicap. Normale gevolgen voor de gezondheid Vermoeidheid en verminderd reactievermogen t.g.v. verandering slaapwaakcyclus (bioritme). Slaap wordt uitgesteld en ingekort. Hoofdpijn door abrupte reductie vocht-, koolhydraat- en coffeïneconsumptie. (Lichte) gewichtstoename door compensatoir meer, vetter, zoeter en op latere tijdstippen te eten binnen een korte periode. Positieve psychische invloed door periode van bezinning, meer tijd voor elkaar en meer ontspannende en spirituele activiteiten. Het aantal zelfmoordpogingen is tijdens de Ramadan significant lager. Dispensatie voor het vasten Regels zijn niet duidelijk; verschillen per stroming en land van herkomst. Over het algemeen geldt dispensatie voor: o Chronisch zieken, die afhankelijk zijn van de inname van medicatie meerdere malen per dag (definitieve vrijstelling). o Vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven (tijdelijke vrijstelling). o Zieken die tijdelijk behandeld moeten worden (tijdelijke vrijstelling). o Verstandelijk gehandicapten, dementerenden en psychiatrische patiënten (definitieve vrijstelling). o Zwakke ouderen, reizigers en personen die zeer zware arbeid moeten verrichten (tijdelijke vrijstelling). Tijdelijke dispensatie betekent dat het vasten later moet worden ingehaald. Definitieve vrijstelling betekent dat de regel van compensatie moet worden toegepast: gedurende de maand Ramadan een minder bedeelde uit de omgeving ondersteunen (in de vorm van voedsel of financiële steun. Onder mensen met een definitieve vrijstelling is een aanzienlijk deel dat toch graag meedoet aan de Ramadan. Religieuze en sociale motieven spelen hierbij een rol. Menstruerende vrouwen bv. willen dit uit schaamte niet laten merken aan mannelijke familieleden en vasten vaak toch.

4 Welke gevolgen heeft het vasten voor gezondheid en ziekte? Voor gezonde mensen en de meeste patiënten blijkt de jaarlijkse Ramadan in het algemeen geen gezondheidsproblemen op te leveren. Voor de meeste mensen geldt dat de implicaties van vasten geen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Een belangrijke factor daarbij is dat het vasten een bewuste keuze is. Hierdoor worden hongergevoelens makkelijker verdragen. Sommige patiënten zijn gevoeliger voor fysiologische en psychologische veranderingen. Denk hierbij aan patiënten die problemen ervaren zoals pijn en misselijkheid. De verplichting om een of twee grote maaltijden per dag in korte tijd te gebruiken in plaats drie tot vijf maaltijden verspreid over de dag, vergt een grotere inspanning van het hart. Hierdoor kunnen cardiovasculaire patiënten tijdens het vaste problemen ondervinden. Door gewijzigde levensstijl en veranderde eetpatroon kunnen de volgende symptomen optreden: Verandering in de slaapwaakcyclus (bioritme) met als gevolg vermoeidheid en verminderd reactievermogen. o Men blijft laat op om samen te kunnen eten en bidden. Slaap wordt uitgesteld en bovendien ingekort. Hoewel sommigen dit compenseren door overdag slaap in te halen, zullen de meeste werkende moslims hier geen tijd voor kunnen vrijmaken. o Vooral in de zomermaanden bij hoge temperatuur en lange dagen tussen zonsopgang en zonsondergang kan vermoeidheid en een verminderd reactievermogen een aanslag op de fysieke gesteldheid kan zijn. Misselijkheid, de first of Ramadan -hoofdpijn en een algemeen gevoel van onbehagen o Tijdens de eerste dagen van de vasten zijn misselijkheid en een algemeen gevoel van onbehagen veelvoorkomende symptomen als gevolg van de fysiologische veranderingen tijdens het vasten. Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door een abrupte reductie van vocht-, koolhydraat- en coffeïneconsumptie. Risico van uitdroging o Vooral in de vastenperiode in de zomermaanden. Positieve invloed op het welbevinden. o De periode van bezinning lijkt een positieve invloed te hebben op het geestelijk welbevinden. Ondanks de lichamelijke discipline nemen veel moslims de tijd voor elkaar en samen met familieleden leggen zij zich toe op ontspannende en spirituele activiteiten. Onderzoek toont aan dat het aantal zelfmoordpogingen tijdens de Ramadan significant lager is dan daarbuiten.

5 Een derde implicatie ligt op het gedragsniveau. Het blijkt dat door de bezinning veel moslims berusten in hun ziekte of zich juist afzetten tegen de reguliere geneeskunde, zowel tijdens als na afloop van de Ramadan. Het contact met zorgverleners wordt vaak verbroken. Als voorbeeld kan worden genoemd het op eigen initiatief stoppen van kankertherapie en het zoeken naar alternatieven. (Lichte) gewichtstoename o Tijdens de Ramadan wordt dikwijls compensatoir meer, vetter, zoeter en op latere tijdstippen gegeten binnen een kortere periode. Daarbij probeert het lichaam overdag het gebrek aan externe energiebronnen te compenseren via een verandering en vertraging in het metabolisme van interne energiebronnen. Enigszins paradoxaal blijkt dan ook dat tijdens de vastenperiode na een initiële gewichtsafname door lichte dehydratie uiteindelijk toch vaak een lichte gewichtstoename wordt waargenomen. Tips en aandachtspunten Denk bij de presentatie van de klachten van de patiënt aan een mogelijk verband met de vasten. Als mensen klachten hebben door het vasten (misselijkheid, maagklachten) benadruk dan de tijdelijkheid hiervan. Houd bij het voorschrijven van medicatie (bijvoorbeeld antibiotica) zoveel mogelijk rekening met de optie van een eenmaaldaagse dosering. Menstruerende meisjes/vrouwen kunnen door pilgebruik in de gelegenheid worden gesteld om te vasten zonder onderbreking. Houd er rekening mee dat patiënten/cliënten tijdens de ramadan bij voorkeur in de ochtend afspraken maken.

Best practices SIG-Diabetes 27 oktober 2015. Mehmet Darici & Mourad Ghalit

Best practices SIG-Diabetes 27 oktober 2015. Mehmet Darici & Mourad Ghalit Best practices SIG-Diabetes 27 oktober 2015 Mehmet Darici & Mourad Ghalit De diabetespatiënt bestaat niet! ZORG OP MAAT Wil je de beste zorg voor een individuele diabetespatiënt, dan is zorg op maat nodig!

Nadere informatie

Ramadan & diabetes. Dr. Latifa Ben Messaoud 18.03.2016

Ramadan & diabetes. Dr. Latifa Ben Messaoud 18.03.2016 Ramadan & diabetes Dr. Latifa Ben Messaoud 18.03.2016 Inhoudstafel Betekenis van ramadan Ramadan in 2016 Wie is verplicht om te vasten? Wie is vrijgesteld van het vasten? Beweegredenen om te vasten Hoe

Nadere informatie

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en tevens vastenmaand. Dit jaar zal het beginnen op 20/07/2012.

De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en tevens vastenmaand. Dit jaar zal het beginnen op 20/07/2012. Ramadan en diabetes Inhoud artikel De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en tevens vastenmaand. Dit jaar zal het beginnen op 20/07/2012. Wie is verplicht om te vasten? Wie heeft een

Nadere informatie

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Ramadan in de zomer Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Nuttige achtergrondinfo over Ramadan, Offerfeest, Suikerfeest en het gebed. 26juni2009 Ramadan De negende maand van

Nadere informatie

Tamimount Ameziane Diabeteseducator ZNA Middelheim. Diabetessymposium Gent 8 november 2010. Ramadan

Tamimount Ameziane Diabeteseducator ZNA Middelheim. Diabetessymposium Gent 8 november 2010. Ramadan Tamimount Ameziane Diabeteseducator ZNA Middelheim Diabetessymposium Gent 8 november 2010 Ramadan diabetes heeft een hoge prevalentie onder de moslims in de Westerse samenleving jaarlijkse vastenmaand

Nadere informatie

Ramadan Enquête 2008

Ramadan Enquête 2008 Ramadan Enquête 2008 Project 8051-I In opdracht van AT5 Raziye Simsek Jeroen Slot Weesperstraat 79 Postbus 658 1018 VN Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 527 9527 Fax 020 527 9595 r.simsek@os.amsterdam.nl

Nadere informatie

Een maaltijd meer of minder? Aanpassingen tijdens de ramadan

Een maaltijd meer of minder? Aanpassingen tijdens de ramadan Een maaltijd meer of minder? Aanpassingen tijdens de ramadan Wat is ramadan? 5 pijlers van de Islam 1. geloof in Allah 2. rituele gebeden 3. vasten tijdens ramadan 4. geven van aalmoezen 5. bedevaart naar

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Ramadan en diabetes. www.catharinaziekenhuis.nl

Inwendige geneeskunde. Ramadan en diabetes. www.catharinaziekenhuis.nl Inwendige geneeskunde Ramadan en diabetes www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INW019 / Ramadan en diabetes / 26-03-2014 2 Ramadan en diabetes

Nadere informatie

7,5. Praktische-opdracht door een scholier 1923 woorden 10 juni keer beoordeeld. Levensbeschouwing

7,5. Praktische-opdracht door een scholier 1923 woorden 10 juni keer beoordeeld. Levensbeschouwing Praktische-opdracht door een scholier 1923 woorden 10 juni 2002 7,5 227 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding: Elk jaar in de negende maand van de islamitische kalender vieren de moslims de Ramadan.

Nadere informatie

Adviezen voor behandelaars

Adviezen voor behandelaars Diabetes en ramadan Adviezen voor behandelaars Diabetes en ramadan: een lastige combinatie Nederland telt ruim 900.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin zij van zonsopgang tot zonsondergang

Nadere informatie

0 gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven zoals het degenen die voor u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.

0 gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven zoals het degenen die voor u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn. 0 gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven zoals het degenen die voor u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn. (Koran 2:183) Ramadan De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims,

Nadere informatie

Beknopte informatie over de Ramadan

Beknopte informatie over de Ramadan Beknopte informatie over de Ramadan ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen معلومات موجزة عن شهر رمضان» بة ال اهلونلدية

Nadere informatie

Theorieboek. 3Q De vijf zuilen van de Islam 1. De Sahada,de Salaat, de Zakaat, de Sawm en de Hadj

Theorieboek. 3Q De vijf zuilen van de Islam 1. De Sahada,de Salaat, de Zakaat, de Sawm en de Hadj 3Q De vijf zuilen van de Islam 1 Wat zijn en houden de vijf zuilen van de Islam in? De Sahada,de Salaat, de Zakaat, de Sawm en de Hadj Het geloof van de Islam steunt op vijf zuilen. Deze zuilen zijn de

Nadere informatie

RAMADAN STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1

RAMADAN STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1 STICHTING KENNISNET/ CMO WERKBLADEN - 1 Wat is de ramadan? Allah en zijn profeet Mohammed Het is 621 na Christus. De zakenman Mohammed uit Mekka is veertig jaar geworden. Hij vindt dat het tijd is geworden

Nadere informatie

Adviezen voor behandelaars. Editie 2015

Adviezen voor behandelaars. Editie 2015 Diabetes en ramadan Adviezen voor behandelaars Editie 2015 Diabetes en ramadan: een lastige combinatie Nederland telt ruim 900.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin zij van zonsopgang

Nadere informatie

Adviezen voor behandelaars. Editie 2018

Adviezen voor behandelaars. Editie 2018 Diabetes en ramadan Adviezen voor behandelaars Editie 2018 Diabetes en ramadan: een lastige combinatie Nederland telt ruim 900.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin zij van zonsopgang

Nadere informatie

Diabetes in de ramadan, een maand van bezieling

Diabetes in de ramadan, een maand van bezieling Beschouwing Diabetes in de ramadan, een maand van bezieling Fatima Malki Samenvatting De ramadan is een maand van bezinning die vorm krijgt in het vasten. Maar bij diabetes kan vasten ernstige gezondheidsrisico

Nadere informatie

De Ramadanviering: tussen Traditie en Moderniteit

De Ramadanviering: tussen Traditie en Moderniteit De Ramadanviering: tussen Traditie en Moderniteit Door Loes Vogels in opdracht van: Rotary Club Nijmegen Centrale geloofsvoorstellingen en uitingen in de islam Geloofsvoorstellingen zijn ideeën of concepten

Nadere informatie

Educatie bij allochtone patiënten

Educatie bij allochtone patiënten Educatie bij allochtone patiënten Thuis en in het ziekenhuis Carine Ogiers Selda Pomar Inleiding Diabetes type 2 komt 2 tot 6 maal meer voor bij de allochtone dan bij de autochtone bevolking. Diabeteseducatie

Nadere informatie

DE ISLAM IN BOXTEL. Kübra Atalay (auteur) Bea Schoenmakers (tweede lezer) 27 augustus 2015

DE ISLAM IN BOXTEL. Kübra Atalay (auteur) Bea Schoenmakers (tweede lezer) 27 augustus 2015 DE ISLAM IN BOXTEL Kübra Atalay (auteur) Bea Schoenmakers (tweede lezer) 27 augustus 2015 Samenvatting Islam betekent letterlijk: zich onderwerpen aan de wil van God, zich overgeven aan God, zich buigen

Nadere informatie

Het vasten van de maand Ramadan

Het vasten van de maand Ramadan Het vasten van de maand Ramadan De voorwaarden voor degenen die verplicht zijn om te vasten: Het vasten is verplicht voor iedere Moslim die, veranwoordelijk*, gezond van geest is en het vasten wel kan

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Adviezen voor behandelaars. Editie 2016

Adviezen voor behandelaars. Editie 2016 Diabetes en ramadan Adviezen voor behandelaars Editie 2016 Diabetes en ramadan: een lastige combinatie Nederland telt ruim 900.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin zij van zonsopgang

Nadere informatie

DIABETES EN RAMADAN. U bent DIABETESPATIENT en WENST MEE TE DOEN AAN HET VASTEN TIJDENS DE RAMADAN? Deze brochure is voor u bestemd!

DIABETES EN RAMADAN. U bent DIABETESPATIENT en WENST MEE TE DOEN AAN HET VASTEN TIJDENS DE RAMADAN? Deze brochure is voor u bestemd! DIABETES EN RAMADAN U bent DIABETESPATIENT en WENST MEE TE DOEN AAN HET VASTEN TIJDENS DE RAMADAN? Deze brochure is voor u bestemd! Deze brochure vervangt in geen enkel geval het advies van een bevoegde

Nadere informatie

Diabetes en ramadan Mohamed Ahdi

Diabetes en ramadan Mohamed Ahdi Diabetes en ramadan Mohamed Ahdi Slotervaartziekenhuis, Amsterdam Rotterdam, 22 november 2012 Overzicht van de presentatie Achtergrondsinformatie vastenperiode vrijstelling literatuur: glucose regulatie

Nadere informatie

diabetes mellitus en ramadan

diabetes mellitus en ramadan diabetes mellitus en ramadan belangrijke informatie als u mee wilt doen aan ramadan Waarom deze folder? Heeft u diabetes mellitus? Bent u moslim en wilt u graag aan de ramadan meedoen? Voor u als diabeet

Nadere informatie

Hoe kan je werken aan ontmoeting tijdens de ramadan 2017 (27 mei tot 24 juni)?

Hoe kan je werken aan ontmoeting tijdens de ramadan 2017 (27 mei tot 24 juni)? WERKGROEP RELATIEOPBOUW MOSLIM CHRISTENEN Hoe kan je werken aan ontmoeting tijdens de ramadan 2017 (27 mei tot 24 juni)? Op zaterdag 27 mei begint de jaarlijkse vastenmaand van de moslims. De werkgroep

Nadere informatie

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM OPDRACHT DE 5 ZUILEN BART SATIJN INTRODUCTIE Wat is een zuil? Waarom is dit belangrijk? Waarom zou de Islam het woord zuil gebruiken BART SATIJN OPDRACHT ZUILEN Welke 5 zuilen zijn

Nadere informatie

Iedere negende maand van het islamitisch jaar

Iedere negende maand van het islamitisch jaar Iedere negende maand van het islamitisch jaar 2008: 1 september 30 september 2009: 22 augustus 19 september 2010: 11 augustus 9 september 2011: 1 augustus 29 augustus 2012: 20 juli 18 augustus Ramadan

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Vasten Vragen en antwoorden van het stencil

Vasten Vragen en antwoorden van het stencil Vasten Vragen en antwoorden van het stencil Doel van de les 1. Je leert meer over - vasten tijdens de maand Ramadan, - vasten in het algemeen. - de achtergronden van Saum. 2. Je krijgt onder meer begrip

Nadere informatie

De voornaamste informatie over het vasten tijdens de maand Ramadan

De voornaamste informatie over het vasten tijdens de maand Ramadan De voornaamste informatie over het vasten tijdens de maand Ramadan - Fruitweg 5 te Den Haag info@al-yaqeen.com www.al-yaqeen.com Het vasten in de gezegende maand Ramadan behoort tot één van de vijf zuilen

Nadere informatie

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Prednison U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u voor uw reumatische klachten Prednison gaat gebruiken. In deze folder leest u meer over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Prednison bij huidziekten

Prednison bij huidziekten Prednison bij huidziekten In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten of overweegt u het geneesmiddel prednison te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na

Nadere informatie

Prednison, Prednisolon. corticosteroïden

Prednison, Prednisolon. corticosteroïden Prednison, Prednisolon corticosteroïden Inhoudsopgave Werking 3 Gebruik 3 Bijverschijnselen 4 Aanvullende informatie 5 Methylprednison injecties 6 Vaccinaties 6 Sint Maartenskliniek 7 Colofon 8 2 U heeft

Nadere informatie

voeding & ramadan Gezondheidtips tijdens de ramadan Fatma Alakay docent Han, interculturele trainer mei 2012

voeding & ramadan Gezondheidtips tijdens de ramadan Fatma Alakay docent Han, interculturele trainer mei 2012 Gezondheidstip tijdens de ramadan Fatma Alakay docent HAN; opleiding voeding en Diëtetiek, Interculturele communicatie trainer 10 mei 2012 Lezing studie ochtend medilex ramadan en gezondheid Inleiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Fumaraat. Informatie over het gebruik van fumaraat terTER_

Patiënteninformatie. Fumaraat. Informatie over het gebruik van fumaraat terTER_ Patiënteninformatie Fumaraat Informatie over het gebruik van fumaraat 1234567890-terTER_ Fumaraat Informatie over het gebruik van fumaraat. In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten fumaraat

Nadere informatie

Praktische update. Lysbert Oosterhof. Divan verpleegkundige Rijnstate

Praktische update. Lysbert Oosterhof. Divan verpleegkundige Rijnstate Praktische update Lysbert Oosterhof Divan verpleegkundige Rijnstate Inhoud Diabetes en werk Rijbewijs Reizen Ramadan Nieuwe ontwikkelingen Diabetes en werk Casus Jonge man 22 jaar DM type 1, spuit 4 daags

Nadere informatie

Diabetes bij allochtonen

Diabetes bij allochtonen 3 Casus 1 Diabetes en Ramadan Wij hopen dat deze casuïstiek aan uw wensen voldoet. Wij horen het echter graag als u suggesties heeft voor verbetering. Zo kunnen wij onze materialen verbeteren en u de hoogste

Nadere informatie

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING TUSSEN MEDICIJNEN CONTROLE MEDICIJNEN DOOR DE OVERHEID BIJWERKINGEN MELDEN BIJSLUITER

Nadere informatie

1) de geloofsbelijdenis : Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet

1) de geloofsbelijdenis : Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet DE ISLAM 1) Ontstaan Islam betekent gehoorzaamheid of onderwerping aan de wil van Allah. Zijn volgelingen worden moslims of islamieten genoemd, zij die zich overgeven. De islam ontstond vanaf de eerste

Nadere informatie

2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw

2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw 2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw In de openbare apotheek wordt sinds een aantal jaar gewerkt met farmaceutische patiëntenzorg. Dit houdt in dat de doelstelling van de apotheek is verbreed.

Nadere informatie

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Kledingvoorschriften

6,4. Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Kledingvoorschriften Praktische-opdracht door een scholier 1951 woorden 8 april 2002 6,4 105 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Kledingvoorschriften In de Islam bestaan precieze voorschriften voor kleding. Uitgangspunt

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u Prednison voorgeschreven in verband met een ontstekingsziekte van de darm. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Fumaraat. Informatie over het gebruik van fumaraat terTER_

Patiënteninformatie. Fumaraat. Informatie over het gebruik van fumaraat terTER_ Patiënteninformatie Fumaraat Informatie over het gebruik van fumaraat 1234567890-terTER_ Fumaraat Informatie over het gebruik van fumaraat. In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten fumaraat

Nadere informatie

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat Zwangerschapsbraken Zwangerschapsbraken wordt ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. Het is een term die wordt gebruikt voor overmatig braken tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Veel vrouwen

Nadere informatie

Ben jij onderweg naar diabetes?

Ben jij onderweg naar diabetes? Ben jij onderweg naar diabetes? Diabetes is een sluipende ziekte die vaak ontstaat terwijl je er geen erg in hebt. Juist omdat het zo langzaam gaat lopen er veel mensen rond met de ziekte zonder het te

Nadere informatie

Datum Spreker Linda Schreur. (Poly)farmacie bij ouderen

Datum Spreker Linda Schreur. (Poly)farmacie bij ouderen Datum 28-02-2017 Spreker Linda Schreur (Poly)farmacie bij ouderen Een geriatrische patiënt Pt 82 jaar Voorgeschiedenis oa hartinfarct, boezemfibrilleren Woont zelfstandig alleen Langzaam geheugenproblemen

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

Prednison bij nieraandoeningen

Prednison bij nieraandoeningen Prednison bij nieraandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen

Nadere informatie

HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes

HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes HANDREIKING Diabetesjaargesprek voor migranten met diabetes Introductie Voor migranten en laaggeletterden is het vaak moeilijk om passende diabeteszorg te krijgen. Dit komt onder meer doordat de huidige

Nadere informatie

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Ascenderend flebogram Röntgenonderzoek van de beenaders

Ascenderend flebogram Röntgenonderzoek van de beenaders Ascenderend flebogram Röntgenonderzoek van de beenaders Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een flebogram... 1 3 Voorbereiding thuis... 2 4 Voor het onderzoek... 3 5 Tijdens het onderzoek... 3 6 Na

Nadere informatie

Slaapproblemen, angst en onrust

Slaapproblemen, angst en onrust Slaapproblemen, angst en onrust WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WAT GEBEURT ER ALS U STOPT AUTORIJDEN INFORMATIE ADRESSEN HULPVERLENING VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN,

Nadere informatie

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves De ziekte van Graves ZIEKTE VAN GRAVES Wat is de ziekte van Graves? De ziekte van Graves is een ziekte aan de schildklier, waarbij ons eigen afweersysteem antilichamen maakt, waardoor een te snel werkende

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD)

Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1160 Wat zijn periodieke beenbewegingen van de slaap? Bij periodic limb movement

Nadere informatie

Hoofdpijn bij kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Hoofdpijn bij kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Hoofdpijn bij kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Hoofdpijn Hoofdpijn bij kinderen komt regelmatig voor. Vaak is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld slaapgebrek, drukte of lawaai.

Nadere informatie

Religie en borstvoeding: Jodendom, Christendom & Islam. Religie en borstvoeding: Jodendom, Christendom & Islam

Religie en borstvoeding: Jodendom, Christendom & Islam. Religie en borstvoeding: Jodendom, Christendom & Islam Religie en borstvoeding: Jodendom, Christendom & Islam Religie en borstvoeding: Jodendom, Christendom & Islam Het geven van borstvoeding is een universele taak voor moeders van verschillende achtergronden.

Nadere informatie

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet

Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Ziek zijn en voeding Informatie voor de ondervoede patiënt met een natrium- en/of vochtbeperkt dieet Deze folder is bedoeld voor patiënten met een natrium en/of vochtbeperkt dieet waarbij ondervoeding

Nadere informatie

JINARC (tolvaptan) Voorlichtingsbrochure voor patiënten. Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring.

JINARC (tolvaptan) Voorlichtingsbrochure voor patiënten. Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Om maximaal voordeel te halen uit de effecten van JINARC op uw gezondheid, het juiste gebruik ervan te verzekeren en de ongewenste effecten ervan te beperken, zijn er bepaalde maatregelen/voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Tips voor nachtwerkers

Tips voor nachtwerkers Tips voor nachtwerkers Nachtarbeid is niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. In zowat alle sectoren wordt er tegenwoordig s nachts gewerkt. Maar wat is nachtwerk? De wet spreekt van een

Nadere informatie

In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle.

In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. In de naam van Allāh, de Barmhartige, de Genadevolle. Titel: Veelvoorkomende fouten tijdens de Ramaḋān. Auteur: Ṣayg Aḥmad Ibn Mūsā Ibn Jibrīl. Vertaling:. Datum: Muḥarram, 1439H. Millatu-ibrahim.nl Facebook

Nadere informatie

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Urgent doktersbezoek

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Urgent doktersbezoek UNIT 4 Medicatie HOOFDSTUK 5 Urgent doktersbezoek Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing 5 zuilen van de Islam

Praktische opdracht Levensbeschouwing 5 zuilen van de Islam Praktische opdracht Levensbeschouwing 5 zuilen van de Islam Praktische-opdracht door een scholier 3142 woorden 10 maart 2009 7,2 43 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 5 zuilen van de Islam.

Nadere informatie

H Plotselinge Bloeddrukdaling (Orthostatische hypotensie)

H Plotselinge Bloeddrukdaling (Orthostatische hypotensie) H.40053.1117 Plotselinge Bloeddrukdaling (Orthostatische hypotensie) Inleiding De arts heeft vastgesteld dat u last hebt van orthostatische hypotensie (orthostase). In deze folder leest u meer over deze

Nadere informatie

Diabetes and. alcohol. alcohol

Diabetes and. alcohol. alcohol Diabetes and alcohol en alcohol De risico s kennen Een alcoholisch drankje nuttigen met vrienden kan een leuk sociaal gebeuren zijn. Maar alcohol dient met mate te worden gebruikt om de gezondheidsrisico

Nadere informatie

Islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 05 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63410 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

UW OPVATTINGEN OVER UW DIABETES

UW OPVATTINGEN OVER UW DIABETES UW OPVATTINGEN OVER UW DIABETES Klachten Hieronder staat een lijst met klachten. U kunt in de eerste kolom aangeven door middel van een kruisje of u deze klachten heeft. Vervolgens vragen wij u of u vindt

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Periodieke beenbewegingen van de slaap

Periodieke beenbewegingen van de slaap Periodieke beenbewegingen van de slaap periodic limb movement disorder (PLMD) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Wat zijn periodieke beenbewegingen van de slaap? Bij periodic

Nadere informatie

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U BENT ZWANGER EN HALVERWEGE DE ZWANGERSCHAP KRIJGT U TE HOREN DAT U DIABETES HEEFT. ER KOMT DAN VEEL OP U AF. U WILT WETEN WAT ZWANGERSCHAPSDIABETES PRECIES

Nadere informatie

Islam vmbo12. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63410

Islam vmbo12. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63410 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 05 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63410 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Zelfregulatie voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes die één of meerdere malen per dag insuline spuiten

Zelfregulatie voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes die één of meerdere malen per dag insuline spuiten Interne Geneeskunde Diabetes Zelfregulatie voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes die één of meerdere malen per dag insuline spuiten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Deze folder geeft

Nadere informatie

Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be

Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be Datum: VRAGENLIJSTEN (1) Naam: Geboortedatum: www.upckuleuven.be info@upckuleuven.be campus Kortenberg Leuvensesteenweg 517 3070 Kortenberg T +32 2 758 05 11 campus Gasthuisberg Herestraat 49 3000 Leuven

Nadere informatie

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Diabetes Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Type1 4 Type2 4 Klachten en symptomen 5 Type1 5 Type2 5 Oorzaken 6 Behandeling

Nadere informatie

Sulfasalazine. Reumatologie. alle aandacht

Sulfasalazine. Reumatologie. alle aandacht Sulfasalazine Reumatologie alle aandacht Sulfasalazine (Salazopyrine ) Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND

MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Met dit onderzoek kan de snelheid worden bepaald, waarmee voedsel in de maag wordt verwerkt en wordt uitgescheiden naar de darmen. Het kan zijn

Nadere informatie

Maagevacuatiescintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Maagevacuatiescintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Maagevacuatiescintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Maagevacuatiesiescintigrafie 3 Vast en vloeibaar 3 Voorbereiding 4 Medicatie 4 Verloop van het onderzoek 5 Maaglediging van vast voedsel 5 Maaglediging

Nadere informatie

godsdienst voor het basisonderwijs

godsdienst voor het basisonderwijs LeerWERKboek 4 godsdienst voor het basisonderwijs Veertigdagentijd en Pasen Route 1: Een tijd van voorbereiding Kaart lezen Waarom dragen christenen een askruisje? Aswoensdag Luister naar het dagboek

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek en dan.? Kennis delen, betere zorg

Ongeneeslijk ziek en dan.? Kennis delen, betere zorg Ongeneeslijk ziek en dan.? Kennis delen, betere zorg Deventer 26-03-2013 Inhoud presentatie doel van de avond wat is palliatieve zorg? Cijfers overeenkomsten en verschillen knelpunten palliatieve zorg

Nadere informatie

Overmatig braken tijdens de zwangerschap

Overmatig braken tijdens de zwangerschap Gynaecologie / Verloskunde Diëtetiek Overmatig braken tijdens de zwangerschap i Patiënteninformatie Hyperemesis gravidarum Slingeland Ziekenhuis Algemeen De helft van alle zwangeren is de eerste drie of

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer

Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer www.nwz.nl Inhoud Goed geïnformeerd 3 Uw voorbereiding op het gesprek met uw arts 4 Welke vragen kunt u stellen? 5 Belangrijke informatie voor uw

Nadere informatie

Geloven - Islam. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Geloven - Islam. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44857 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK. HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.NL HOOFDPIJN Heeft u last van hoofdpijn? Dan kunt u de klachten bestrijden

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Sulfasalazine. (Salazopyrine )

PATIËNTEN INFORMATIE. Sulfasalazine. (Salazopyrine ) PATIËNTEN INFORMATIE Sulfasalazine (Salazopyrine ) 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Afdeling Diëtetiek IJsselland Ziekenhuis In deze folder vindt u algemene informatie over ernstig braken tijdens de zwangerschap. Wat is zwangerschapsbraken?

Nadere informatie

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria

Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Patiënten vragenlijst baseline - chronische urticaria Beste patiënt De vragenlijst hieronder betreft vragen over urticaria (galbulten) en/of angio-oedeem (zwellingen). De antwoorden op de vragen zijn van

Nadere informatie

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt u informatie over de

Nadere informatie

'De zorg voor de Marokkaanse psychische patient in Mechelen, de huidige stand van zaken.'

'De zorg voor de Marokkaanse psychische patient in Mechelen, de huidige stand van zaken.' 'De zorg voor de Marokkaanse psychische patient in Mechelen, de huidige stand van zaken.' Dr Abdellatif Riffi huisarts; Secretaris Vamos, ondervoorzitter SHARAF Lezinghouder Vub Geschiedenis vd migratie

Nadere informatie

VOOR WELKE CLIËNTEN IS DE PALLI?

VOOR WELKE CLIËNTEN IS DE PALLI? PALLI De PALLI is een vragenlijst die zorgverleners helpt om te bepalen of en in welke mate een cliënt met verstandelijke beperkingen achteruit is gegaan in gezondheid. Voor cliënten die achteruit zijn

Nadere informatie

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014

Prednis(ol)on. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder. N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder PRED uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

Het Leefstijlplein. alles over gezonder leven. leefstijl als medicijn beter eten lekker bewegen goed slapen fijn ontspannen

Het Leefstijlplein. alles over gezonder leven. leefstijl als medicijn beter eten lekker bewegen goed slapen fijn ontspannen Het Leefstijlplein alles over gezonder leven leefstijl als medicijn beter eten lekker bewegen goed slapen fijn ontspannen Bezoek een bijeenkomst bij u in de buurt Leefstijl als medicijn U kunt veel doen

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Methotrexaat tabletten. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Methotrexaat tabletten i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Methotrexaat en waar u op moet letten

Nadere informatie

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg 00 Als je weet dat je niet meer beter wordt Palliatieve zorg Het is moeilijk voor u en uw naasten om te horen dat u niet meer beter wordt. Er is geen genezing meer mogelijk voor uw ziekte. Maar er is nog

Nadere informatie

Veilig en correct medicatiegebruik

Veilig en correct medicatiegebruik Veilig en correct medicatiegebruik Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen. Door deze op een goede manier te gebruikt, kunnen ze de kwaliteit van je leven verbeteren.

Nadere informatie

ORALE GLUCOSE TOLERANTIE TEST FRANCISCUS GASTHUIS

ORALE GLUCOSE TOLERANTIE TEST FRANCISCUS GASTHUIS ORALE GLUCOSE TOLERANTIE TEST FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort krijgt u een suikerbelastingtest, oftewel orale glucose tolerantie test (OGTT). U krijgt deze test omdat gedacht wordt aan een afwijking

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress en een onregelmatig

Nadere informatie