Naar een betere kwaliteit door een betere balans!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar een betere kwaliteit door een betere balans!"

Transcriptie

1 Herstructurering SKIPOV Naar een betere kwaliteit door een betere balans! Onderwijs in Nederland heeft al een aantal jaren last van krimpende leerlingaantallen en bezuinigingen vanuit de overheid. Dit zet druk op onze leerkrachten en is daarmee een directe bedreiging voor de kwaliteit van ons onderwijs. Krimp van het leerlingaantal maakt scholen en schoolteams steeds kleiner terwijl de druk vanuit met name de kleine kernen groot is om de scholen, vanuit leefbaarheid argumenten te behouden. Hoewel wij niet direct verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid in de kleine kernen willen wij waar mogelijk daaraan wel een bijdrage leveren. Onze primaire verantwoordelijkheid zal echter altijd de kwaliteit van het onderwijs zijn. Wij zien ons dan ook voor een belangrijke uitdaging geplaatst. Waar we door bezuinigingen al meer met minder mensen moeten doen veroorzaakt de krimp van de leerlingaantallen dat de werkomgeving in met name de kleine scholen steeds armer wordt als het gaat om mogelijkheden tot kennisdeling tussen teamleden en zien we een toenemende mate van versnippering van kennis. Mogelijkheden tot benodigde specialisatie en verdeling van taken wordt in kleine teams steeds lastiger. Naast deze kennis problemen zien we nog een ander groeiend probleem. De laatste jaren hebben we de krimp en bezuinigingen steeds op kunnen vangen door met name kritisch te zijn op de inzet van onderwijzend personeel (OP). Dat is immers de grootste groep personeel (194 medewerkers = 130 FTE = 80%) en relatief makkelijker in evenwicht te houden met leerlingaantal en inkomsten. We zien daardoor de laatste jaren een groeiende onbalans tussen Onderwijzend personeel en overig personeel (directie en ondersteunend personeel). In een krimpende school is het immers lastig om solitaire functies (zoals een directeur) ieder jaar bij te stellen op de omvang (en daarmee inkomsten) van de school. Bovenstaande argumenten maken een herstructurering van SKIPOV noodzakelijk, waarbij we de steeds kleiner wordende scholen/teams nieuwe impulsen willen geven alsmede de onbalans tussen OP en overig personeel willen herstellen. Daarmee bieden de krimp en bezuinigingen ons juist een mogelijkheid tot nieuwe kwaliteitsimpulsen; naar een betere kwaliteit door een betere balans! Vormen van clusters Om de werkomgeving van met name de kleinere school teams rijker te maken en daarmee tevens de versnippering van kennis tegen te gaan, gaan we deze scholen de komende jaren gefaseerd clusteren met collega scholen. De kleine kernen blijven daarmee verzekerd van kwalitatief goed onderwijs in hun dorp (thuisnabij onderwijs). De teams worden echter groter waardoor er veel meer mogelijkheden ontstaan voor intervisie en (effectieve) kennisdeling, uitbouw van specialismen (zoals bijvoorbeeld interne begeleiding en ICT ers), het tegengaan van versnippering en het beter verdelen (door bundeling) van allerlei schoolse taken.

2 In onderstaande tabel is het leerlingaantal per school weergegeven (teldatum 1 oktober 2013) Het afgelopen jaar laat een krimp van het leerlingaantal zien van 6,4%. Voor komend jaar wordt een krimp verwacht van ca. 4% Ant Ark Ber Bun Es Emp Hei Ma MtH Nic PeP Ven Vm Wis Totaal 1-okt-12 Onderbouw okt-12 Bovenbouw okt-12 Totaal okt-13 Totaal Mutatie Krimp/groei -8,3% 0,9% -5,7% -5,6% -4,6% -8,5% -11,7% 4,5% -13,6% 0,0% -1,5% -7,5% -6,3% -16,3% -6,4% Met name de scholen in Keldonk, Boerdonk en Mariaheide hebben inmiddels een omvang bereikt waarbij zelfs het in stand houden van 4 (gemengde) groepen moeilijk wordt. Op termijn zullen ook de scholen in Zijtaart en Eerde onder de 100 leerlingen uitkomen. De druk op de teamleden wordt daarmee steeds groter. In de eerste fase, per 1 augustus aanstaande, zullen we de drie eerst genoemde scholen (Antonius in Keldonk, Nicolaas in Boerdonk en de Maria ter Heide in Mariaheide) koppelen aan een collega school. In een later stadium (naar verwachting per 1 augustus 2016) zullen de scholen in Eerde (Petrus en Paulus) en Zijtaart (Edith Stein) volgen. Bij de vorming van de clusters is gekeken naar een aantal factoren; geografische- en culturele aspecten, opbouw van de populatie, opbouw en kwaliteiten van teamleden en staat van kwaliteit/ontwikkeling van de school. Uit deze analyse zijn twee logische clusters naar voren gekomen. Antonius Empel Nicolaas Bij de vorming van dit cluster hebben vooral geografische en culturele factoren een rol gespeeld. De cultuur van de kernen Keldonk en Boerdonk sluit goed aan bij de kern Erp (ook vanuit historisch perspectief). Geografisch liggen de scholen gunstig in elkaars omgeving om ook praktische uitwisseling mogelijk te maken. Er ontstaat een clusterteam van voldoende omvang om daarmee de eerder genoemde fricties te ondervangen.

3 Maria ter Heide Maria De tweede cluster wordt gevormd door de Mariaschool in Erp en de Maria ter Heide school in Mariaheide. Hier hebben vooral de geografische ligging en de staat van ontwikkeling van beide scholen de doorslag gegeven. Op beide scholen is afgelopen jaar een (noodzakelijk) verbeterplan ingezet. Hier zullen de twee teams de mogelijkheid krijgen zich aan elkaar op te trekken zonder dat één van de twee scholen een ondergeschikte rol ten opzichte van de partnerschool zal krijgen. De scholen binnen een cluster behouden hun eigenheid en locatie. Kinderen blijven de mogelijkheid houden voor thuisnabij onderwijs. De voordelen zullen vooral liggen in de bundeling van ondersteunende functies, het delen van kennis (meer directe collega s), het effectiever organiseren van teamvergaderingen en studiedagen etc. Balans herstellen tussen Onderwijzend Personeel en Schoolleiding Behalve de vorming van clusters willen we ook de balans herstellen tussen Onderwijzend personeel en overig personeel, met name de schoolleiding. We hebben daartoe bij de begroting voor kalenderjaar 2014 gekeken naar de bekostiging vanuit het ministerie. Voor schoolleiding van onze 14 scholen ontvangen wij van het ministerie een bekostiging voor 14 FPE (1 FPE = equivalent voor 1 FPE leerkracht schaal LA, een gemiddelde directeur kost tussen de 1,2 en 1,4 FPE ). Op dit moment besteden wij echter ruim 20 FPE aan schoolleiding. Omdat ook wij ons geld maar één keer uit kunnen geven geeft dit de genoemde onbalans (meer schoolleiding betekent automatisch minder leerkrachten). Wij willen deze onbalans gefaseerd herstellen. Praktisch gezien betekent dit dat we onze 14 locaties met minder schoolleiders willen gaan aansturen. In de eerste fase (per 1 augustus 2014) zullen de 2 nieuw te vormen clusters geleid gaan worden door één directeur. Daarmee wordt een belangrijk deel van de onbalans hersteld. Door onze goede financiële positie hebben wij de mogelijkheid om het terugbrengen van de schoolleiding gefaseerd door te voeren. Daardoor kunnen we deze afbouw ook volledig opvangen middels natuurlijk verloop. Mobiliteit directies Met de invoering van het beleidsplan directieontwikkeling in november 2011 is ook verplichte mobiliteit voor schoolleiders binnen SKIPOV ingevoerd. We ervaren het als verfrissend dat directeuren binnen een termijn van 4 tot maximaal 8 jaar van school wisselen. Het biedt tevens mogelijkheden aan directies nieuwe carrière stappen te maken en zich verder door te ontwikkelen. Scholen lopen niet vast in patronen maar krijgen ook steeds weer nieuwe inzichten en impulsen.

4 Deze verplichte mobiliteit en de hierboven beschreven herstructurering brengt met zich mee dat een aantal directeuren per 1 augustus 2014 van school zullen gaan wisselen. Vanwege de herstructurering zal in een aantal gevallen de termijn van 4 tot 8 jaar dit keer niet gehaald worden. Per 1 augustus 2014 gaan 2 zittende directeuren met pensioen (Jan Mommersteeg en Loek Ariaans) en zal Minet Peters vanuit de kweekvijver instromen in het directieberaad. Bij de toewijzing van directeuren aan scholen (en schoolclusters) per 1 augustus 2014 hebben een aantal (persoon specifieke) factoren een rol gespeeld, zoals ervaring, span of control en ambitie. Ook de betrekkingsomvang (parttime factor) is meegewogen. Uiteindelijk dient er ook hier een balans te ontstaan waarbij iedere school (en schoolcluster) de juiste directeur krijgt. Gekeken is dan ook niet alleen naar de persoonlijke factoren maar ook naar het profiel en de kwalitatieve staat van de school. Het directiemodel zoals dat per 1 augustus 2014 (praktisch gezien start nieuwe schooljaar) zal worden ingevoerd ziet er als volgt uit; Empel Leon van Boxtel t Ven Heibosch Antonius Nicolaas Silvy Arts Raymond Stuart Vijfmaster Edith Stein Maria Ellen Vos Mariëtte vd Pas Maria ter Heide Paul Verrijdt Bernadette Ark Christel Ermers Elly van Dooren Petrus en Paulus Angelique v Lankveld Bunders Minèt Peters Wissel Ernest Rodigas

5 Ont-zorgen scholen In de visie van SKIPOV zijn onze schoolleiders vooral onderwijskundige leiders. Hun belangrijkste verantwoordelijkheid is het aansturen van het personeel in de ruimste zin van het woord. Goed onderwijs wordt immers hoofdzakelijk bepaald door goed personeel. In de praktijk worden zij nog te veel en te vaak afgeleid door allerlei randzaken. Bovendien hebben scholen niet of nauwelijks de financiële ruimte om hier ondersteunend personeel op in te zetten. Een werkgroep uit het Directieberaad heeft daarom alle werkzaamheden van de schoolleiding geïnventariseerd en beoordeeld welke werkzaamheden effectiever kunnen worden georganiseerd door ze centraal uit te voeren. SKIPOV beschikt over een hoogwaardige technische infrastructuur (ICT en telefonie) die het mogelijk maakt om een aantal schoolse werkzaamheden centraal gebundeld en daarmee veel effectiever uit te kunnen voeren. Het gaat daarbij (globaal) om de volgende werkzaamheden: Leerling administratie Optimaliseren workflow inkoopfacturen Beheer kleine kas op scholen Personele administratie (mutaties, aktes van benoeming etc.) ARBO gerelateerde zaken (RIE s, ontruimingsplannen etc.) Secretariële ondersteuning (waaronder telefoon verkeer indien nodig afvangen) Gebouwbeheer Om bovenstaande mogelijk te maken zal de verdere uitrol van onze VOIP centrale worden versneld (alle scholen op 1 centrale), en zal er een soort vliegende administratieve brigade worden ingesteld om een aantal van bovengenoemde werkzaamheden op locatie uit te voeren. Door directeuren op bovenstaande wijze te ont-zorgen ontstaat er voor hen meer ruimte en focus om zich verder door te ontwikkelen als onderwijskundig leider. Ten slotte Met de hier boven beschreven herstructurering kunnen wij de krimp en bezuinigingen niet alleen goed opvangen, we geven onze medewerkers meer ruimte om zich goed te ontwikkelen en hen beter dan nu in staat te stellen goed te functioneren met de focus op goed onderwijs. We creëren rijkere omgevingen en organiseren ons werk effectiever (en daardoor beter en goedkoper). We zijn daarbij goed in staat om ook de onderwijsvoorzieningen in de kleine kernen te waarborgen. We passen niet alleen onze organisatie aan, aan de veranderde omstandigheden, maar gebruiken de krimp en bezuinigingen als een uitdaging voor kwaliteitsbehoud en verbetering om daarmee kwalitatief goed basisonderwijs in de gehele gemeente Veghel voor de komende jaren te waarborgen. Veghel, 14 februari 2014 Berry Tomas Voorzitter Raad van Bestuur SKIPOV

Informatie cluster PEP-ES

Informatie cluster PEP-ES Informatie cluster Inhoud 1. Voorwoord... 2 2. Waarom een cluster?... 2 Krimp en bezuinigingen... 2 Wat zijn de gevolgen?... 2 Nieuwe balans door clustering... 2 3. Wat betekent ons cluster?... 2 4. De

Nadere informatie

Stafkantoor Skipov basisonderwijs

Stafkantoor Skipov basisonderwijs Stafkantoor Skipov basisonderwijs Berry voorzitter raad van bestuur tel: 0413-310790 Mijn functie is voorzitter raad van bestuur van Skipov basisonderwijs. Daarmee ben ik eindverantwoordelijk voor de algemene

Nadere informatie

Stafkantoor Skipov basisonderwijs

Stafkantoor Skipov basisonderwijs Stafkantoor Skipov basisonderwijs Berry Tomas voorzitter raad van bestuur btomas@skipov.nl tel: 0413-310790 Mijn functie is voorzitter raad van bestuur van Skipov basisonderwijs. Daarmee ben ik eindverantwoordelijk

Nadere informatie

V o o r w o o r d. Veghel, 1 mei 2015

V o o r w o o r d. Veghel, 1 mei 2015 2014 Jaarverslag V o o r w o o r d Veghel, 1 mei 2015 Met veel genoegen bieden wij u het jaarverslag 2014 van SKIPOV aan. 2014 is voor SKIPOV op zowel onderwijskundig als financieel gebied goed verlopen.

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut, versie 2.2,

Medezeggenschapsstatuut, versie 2.2, Medezeggenschapsstatuut, versie 2.2, 05-07-2017 Preambule Skipov basisonderwijs uit de gemeente Meierijstad bestaat uit de volgende scholen: Antonius, De Ark, Bernadette, De Bunders, Edith Stein, De Empel,

Nadere informatie

Overzicht basisscholen Veghel

Overzicht basisscholen Veghel Overzicht basisscholen Veghel De Ark De Dintel 2 5463 NR Veghel Open Dag : woensdag 30 januari 2019 tussen 08.30 en 14.00 uur Aanmeld Dag : 4 februari 2019 tussen 14.30-15.30 uur Bernadette Vondelstraat

Nadere informatie

Workshop AVS-congres 15 maart 2013. Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot

Workshop AVS-congres 15 maart 2013. Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot Workshop AVS-congres 15 Jos Siemerink en Carine Hulscher-Slot 1 Programma 1. Kennismaking 2. Wat zijn de verwachtingen? 3. Krimp in Nederland 4. Krimp in de Achterhoek 5. Situatie OPONOA in vogelvlucht

Nadere informatie

Onze vaste invalkrachten stellen zich graag aan u voor!

Onze vaste invalkrachten stellen zich graag aan u voor! Onze vaste invalkrachten stellen zich graag aan u voor! Sanne Asselman Ik ben 28 jaar oud. Samen met mijn man Patrick en ons zoontje Siem woon ik in Uden. Mijn grote hobby is voetballen en dit doe ik bij

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Clusterdirecteur. Basisschool De Drijfveer en Christoffel Waalre. Veldhoven, 4 april 2013.

FUNCTIEPROFIEL. Clusterdirecteur. Basisschool De Drijfveer en Christoffel Waalre. Veldhoven, 4 april 2013. FUNCTIEPROFIEL Clusterdirecteur Basisschool De Drijfveer en Christoffel Waalre Veldhoven, 4 april 2013. De organisatie SKOzoK is de afkorting van Samen Koersen op Zichtbare Onderwijs Kwaliteit. SKOzoK

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen

Bestuursformatieplan VCO Midden- en Midden- en Oost-Groningen 2013-2014 BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Midden- en Midden- en Oost- Groningen CURSUSJAAR 2013-2014 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden

Nadere informatie

Evenredige verdeling man / vrouw bij het Veenplaspersoneel

Evenredige verdeling man / vrouw bij het Veenplaspersoneel Evenredige verdeling man / vrouw bij het Veenplaspersoneel Opgesteld : maart 2006 Vastgesteld : juni 2006 0 Inhoudsopgave Inleiding 2 2005 vergeleken met 1999 2 Genomen maatregelen vanaf 1999 3 Nieuwe

Nadere informatie

Onze vaste invalkrachten stellen zich graag aan u voor!

Onze vaste invalkrachten stellen zich graag aan u voor! Onze vaste invalkrachten stellen zich graag aan u voor! Elise Mijn naam is Elise, 32 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend Paul en onze twee dochters Emma (2 jaar) en Lisa (6 maanden) in Schijndel. In

Nadere informatie

V o o r w o o r d. Veghel, 1 mei 2016

V o o r w o o r d. Veghel, 1 mei 2016 2015 Jaarverslag V o o r w o o r d Veghel, 1 mei 2016 Met veel genoegen bieden wij u het jaarverslag 2015 van Skipov aan. De vertrouwde naam voor onze 14 basisscholen maar met een nieuw fris uiterlijk.

Nadere informatie

Let op; Plaats uw containers en het kunststof vóór 7.30 uur aan de weg. GFT KUNSTSTOF & DRANKKARTON REST GROFVUIL

Let op; Plaats uw containers en het kunststof vóór 7.30 uur aan de weg. GFT KUNSTSTOF & DRANKKARTON REST GROFVUIL WIJK A ma 04 jan ma 11 jan ma 11 jan wo 20 jan ma 18 jan ma 25 jan ma 08 feb wo 17 feb ma 01 feb ma 08 feb ma 07 mrt wo 16 mrt ma 15 feb ma 22 feb ma 04 apr wo 13 apr ma 29 feb ma 07 mrt ma 02 mei wo 11

Nadere informatie

Beleid Organisatiestructuur

Beleid Organisatiestructuur Beleid Organisatiestructuur Waarom een andere structuur? Al geruime tijd wordt er door de schoolleiding, het bestuur en het team nagedacht over de meest wenselijke en toekomstbestendige organisatiestructuur,

Nadere informatie

SCHEPELWEYZER FORMATIE EDITIE!

SCHEPELWEYZER FORMATIE EDITIE! 30-06-2016 Nr.20 SCHEPELWEYZER FORMATIE EDITIE! BESTE OUDER Via deze Schepelweyzer informeren wij u over de formatie voor schooljaar 2016-2017. We zijn blij te kunnen vertellen dat er voldoende formatieruimte

Nadere informatie

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs

Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Fusie-effectrapportage (Speciale school voor) basisonderwijs Dit formulier Deze fusie-effectrapportage maakt deel uit van de Aanvraag fusietoets. Opsturen Stuur dit formulier samen met het formulier Aanvraag

Nadere informatie

Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning: bestedingsvoorbeelden

Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning: bestedingsvoorbeelden Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning: bestedingsvoorbeelden In dit document laten wij u met een aantal voorbeelden zien op welke wijze het Schoolbudget voor Ontwikkeling en Ondersteuning besteed

Nadere informatie

Bestuursformatieplan VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Oost-Groningen

Bestuursformatieplan VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN. VCO Oost-Groningen BESTUURSFORMATIEPLAN VCO Oost-Groningen CURSUSJAAR 2010-2011 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Formatiebeleid 3. Lenen en / of sparen 4. Reservering 5. Weer Samen Naar School / leerlingengebonden financiering

Nadere informatie

Met veel genoegen bieden wij u het jaarverslag 2016 van Skipov basisonderwijs aan.

Met veel genoegen bieden wij u het jaarverslag 2016 van Skipov basisonderwijs aan. 2016 Jaarverslag V o o r w o o r d Veghel, 1 mei 2017 Met veel genoegen bieden wij u het jaarverslag 2016 van Skipov basisonderwijs aan. 2016 is voor Skipov op zowel onderwijskundig als financieel gebied

Nadere informatie

Beleidskader agenda van onze gewenste ontwikkelingen Samen Onderwijs Maken = Leerzaam

Beleidskader agenda van onze gewenste ontwikkelingen Samen Onderwijs Maken = Leerzaam Beleidskader 2017 agenda van onze gewenste ontwikkelingen Samen Onderwijs Maken = Leerzaam College van Bestuur, vastgesteld 06-12-2016 Inleiding We hebben inmiddels het tweede jaar van ons meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

Nascholingsplan. Schooljaar 2015-2016. SBO De Oostvogel. Nascholingsplan SBO De Oostvogel schooljaar 2015-2016.

Nascholingsplan. Schooljaar 2015-2016. SBO De Oostvogel. Nascholingsplan SBO De Oostvogel schooljaar 2015-2016. Nascholingsplan SBO De Oostvogel Schooljaar 2015-2016 1 Visie van SBO De Oostvogel: Het team van SBO de Oostvogel werkt aan het vervullen van de volgende kernopgave: We verplichten ons aan ieder kind en

Nadere informatie

SAMENWERKEN EN INTEGRATIE IN DE PRAKTIJK

SAMENWERKEN EN INTEGRATIE IN DE PRAKTIJK SAMENWERKEN EN INTEGRATIE IN DE PRAKTIJK Bijeenkomst doorontwikkeling passend onderwijs: intensieve samenwerking so-sbo-bao 20 januari 2017, Utrecht PROGRAMMA DEEL 1 presentatie resultaten praktijkonderzoek

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Haanstra Basisschool Leiden Datum: 9 juni 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam Haanstra Basisschool Schoolnaam Haanstra Basisschool

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Colofon. Almeerse Scholen Groep. Koersplan maart 2015

Wat gaan we doen? Colofon. Almeerse Scholen Groep. Koersplan maart 2015 Colofon De uitgebreide versie van het ASG Koersplan 2015-2018 kunt u vinden op www.almeersescholengroep.nl. Dit is een uitgave van de Almeerse Scholen Groep. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR Cultuurbeleid en cultuurbeleidsplan Uren Wie doet wat Hier ben ik goed in - een overzicht hebben van het cultuurbeleid van de overheden: ministerie, gemeente etc.

Nadere informatie

MOBILITEITSPLAN Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland

MOBILITEITSPLAN Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland MOBILITEITSPLAN Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zuid-Kennemerland Inleiding Mobiliteit is één van de instrumenten voor integraal personeelsbeleid. Mobiliteit geeft medewerkers mogelijkheden om op

Nadere informatie

Primair Onderwijs Onze referentie

Primair Onderwijs Onze referentie >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE DEN HAAG.. Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Samenvatting strategisch plan 2012-2016. Met het OOG op morgen.

Samenvatting strategisch plan 2012-2016. Met het OOG op morgen. Samenvatting strategisch plan 2012-2016. Met het OOG op morgen. Missie van stichting OOG Stichting OOG staat voor het in stand houden, uitbreiden en optimaliseren van openbaar onderwijs in de regio Noordoost-Brabant.

Nadere informatie

Inleiding. Begrippenkader

Inleiding. Begrippenkader Beleidsplan opbrengstgericht personeelsmanagement bij De Veenplas Beleid en doelen voor het thema Personeel voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Wij beschouwen onze leerkrachten als

Nadere informatie

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting Visie op onderwijs en huisvesting Stichting Primair Onderwijs Zundert November 2015 0 Visie op onderwijs en huisvesting Aanleiding: Het onderwerp onderwijshuisvesting staat al geruime tijd op de Zundertse

Nadere informatie

Functie Unitleider Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Context

Functie Unitleider Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Context Functie Salarisschaal Werkterrein Activiteiten Unitleider LD en evt. arbeidsmarkttoelage Management -> Overig management Beleid mede voorbereiden, ontwikkelen, implementeren en evalueren Coördinatie van

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel.: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Jaar 2016-2017 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2016 Inleiding In ons

Nadere informatie

Slimmer, Slanker, Sneller Management Services

Slimmer, Slanker, Sneller Management Services Slimmer, Slanker, Sneller Management Services? Herman van der Meulen Directeur Directie Management Services Agenda Het COA en Management Services waar hebben we het over Organisatieschets COA Organisatieschets

Nadere informatie

Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016

Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016 Jaarplan Medezeggenschapsraad OBS de Weide 2015 / 2016 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Visie, uitgangspunten en werkwijze 3. Bezetting en verkiesbaarheid MR leden 4. Structurele onderwerpen 5. Vergaderdata

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

STICHTING PRIMAIR ONDERWIJS ZUNDERT. 4/11/2018 Vacature Bestuurder SPOZ

STICHTING PRIMAIR ONDERWIJS ZUNDERT. 4/11/2018 Vacature Bestuurder SPOZ STICHTING PRIMAIR ONDERWIJS ZUNDERT 4/11/2018 Vacature Bestuurder SPOZ Stichting Primair Onderwijs Zundert Voor meer Informatie over de functie Niek Flipse, interim-bestuurder Telefoon (06) 21 71 25 50

Nadere informatie

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven

Aan de slag met het. Leren Inhoud Geven Aan de slag met het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven Het ontwikkelmodel Samen Leren Inhoud Geven is een handvat om de dialoog te voeren over de ontwikkeling naar een lerende organisatie. Door hierover

Nadere informatie

LOCATIE PARKWIJK 22 MEI 2015 AGENDA:

LOCATIE PARKWIJK 22 MEI 2015 AGENDA: LOCATIE PARKWIJK JAARGANG 14, 14 22 MEI 2015 Beste ouders, Hieronder een informatief verhaal over onderwijsorganisatie bij ons op school, met aan het eind wat concretere zaken m.b.t. de indeling in groepen.

Nadere informatie

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012

Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Morgen wordt alles beter, een volgende stap 8e Jaarcongres Bredeschool. Nieuwe Tijden 2012 23 mei 2012 Welke organisatie zijn wij? 12 scholen (13 scholen) Diversiteit: Dalton, Montessori, BAS, TOM,GIP

Nadere informatie

Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief

Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief Expertmeeting Regionaal mobiliteitscentrum als perspectief Roosje van Leer rleer@stamm.nl 06 12603953 Assen, 25 november 2013 Programma 13.30 13. 40 Welkom en inleiding Eric van Oosterhout, dagvoorzitter

Nadere informatie

Profiel- en Situatieschets

Profiel- en Situatieschets Profiel- en Situatieschets Werving en selectie directeur OBS Nicolaas Beets Verbindend inspirerend - ondernemend Amsterdam, maart 2018 Hans van Willegen 1 Wie zoeken wij? Het bestuur van Ronduit is in

Nadere informatie

Informatieve ouderavond. Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool 2016-2017

Informatieve ouderavond. Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool 2016-2017 Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool 2016-2017 Programma van de avond Waarom een nieuwe organisatie? De uitgangspunten De basis is op orde Het proces naar clusteronderwijs

Nadere informatie

VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van der Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR Datum: Woensdag

Nadere informatie

Farmsumerborg. Schooljaarplan

Farmsumerborg. Schooljaarplan Farmsumerborg Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Martin Pik Adres Borgshof 20 Plaats Farmsum Telefoon 0696-614118 E-Mail directie.farmsumerborg@noordkwartier.nl Datum 13-11-2018 Inhoudsopgave Borging...

Nadere informatie

We zijn op zoek naar een kei van een Intern Begeleider!

We zijn op zoek naar een kei van een Intern Begeleider! We zijn op zoek naar een kei van een Intern Begeleider! WereldKidz 33 basisscholen en een school voor speciaal onderwijs, 4.500 leerlingen en 475 medewerkers vormen samen WereldKidz. Een organisatie met

Nadere informatie

Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid

Vernieuwende elementen. 1. Stuurgroep ouderbetrokkenheid Ds. Joannes Beukelmanschool, Alblasserdam pagina 1 De Ds. Joannes Beukelmanschool, locatie Weverstraat: samenwerken met ouders aan de ontwikkeling van kinderen op basis van de Bijbel Ouders worden gezien

Nadere informatie

Notulen MR-vergadering 6 december 2018

Notulen MR-vergadering 6 december 2018 Notulen MR-vergadering 6 december 2018 Aanwezig: Oudergeleding MR: Sergio, Ellen Teamleden MR: Yvonne, Margo Voorzitter: Sergio Notulist: Margo Directie : Rob Afwezig ; Joke actiepunten Wie Status Folder

Nadere informatie

Omgaan met het lerarentekort Aanpak BMS Friesland

Omgaan met het lerarentekort Aanpak BMS Friesland Omgaan met het lerarentekort Aanpak BMS Friesland Omgaan met het lerarentekort - Aanpak BMS Friesland Pagina 1/5 Omgaan met het lerarentekort Aanpak BMS Friesland Vooraf Dit document beschrijft de manier

Nadere informatie

JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar School Schoolleider Datum Inleiding

JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar School Schoolleider Datum Inleiding JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar School Schoolleider Datum Inleiding 2015-2016 Jaar OBS Weisterbeek School Bart Mous Schoolleider 07-07-2015 Datum In ons jaarplan geven we aan Inleiding [1] welke Quick Scans

Nadere informatie

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad (MR) CBS de Acker

Activiteitenplan Medezeggenschapsraad (MR) CBS de Acker Activiteitenplan 2018-2019 Medezeggenschapsraad (MR) CBS de Acker Inhoud Inleiding... 3 1. Uitgangspunten en doelen medezeggenschapsraad... 4 1.1. Uitgangspunten... 4 1.2. Doelen 2017-2018... 4 2. Samenstelling

Nadere informatie

VACATURES & VERVANGINGEN (alleen voor leden die leiding geven aan één school)

VACATURES & VERVANGINGEN (alleen voor leden die leiding geven aan één school) Tabellenboek Scholenpanel Vacatures 2013 0. Geeft u (mede) leiding aan een of meerdere scholen? (n=890) Procentueel Ik geef (mede) leiding aan 1 school 657 73,8 Ik geef (mede) leiding aan meerdere scholen

Nadere informatie

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v!

RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! RPCZ zoekt: onderwijsadviseurs m/v! Teamleden van RPCZ werken aan een gezamenlijke ambitie. Deze is gebaseerd op passie, creativiteit, respect, vertrouwen, relatie en plezier. Onze ambitie is om in Zeeland

Nadere informatie

Notulen MR vergadering 13 januari 2015

Notulen MR vergadering 13 januari 2015 Notulen MR vergadering 13 januari 2015 Aanwezig: Afwezig: Leon Dijkstra, Mariska Enneking (verslag), Marc Menon (GMRO), Erik Rammeloo (voorzitter), Sylvia Reinold (directie a.i.),, Aafke Straat, Astrid

Nadere informatie

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan.

Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. Toelichting bij de begroting 2015 Stopoz 28-10-2014 Inleiding Hierbij biedt het bestuur van Stopoz u de toelichtingsbrief en de begroting 2015 aan. De toelichtingsbrief beschrijft de financiële uitgangspunten,

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Sturing en bedrijfsvoering SW Steller J. den Hoedt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 41 57 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6168312 Datum Uw brief van Uw

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken

zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken zoekt: Onderwijsadviseurs die het verschil willen maken Wil je samen met ons hard werken aan de groei en ontwikkeling van leraren, pedagogisch medewerkers, leidinggevenden en daarmee die van kinderen,

Nadere informatie

Spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs te Maassluis April 2003

Spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs te Maassluis April 2003 Spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs te Maassluis April 2003 Aanleiding In november 2001 nam de gemeenteraad van Maassluis een motie aan om draagvlak te bevorderen voor het realiseren

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Conceptnotulen MR vergadering 03 03 2015 Aanwezig: Peter (vz), Jan-Bernard, Lucien, Paul, Pim, Thea, Robbert, Nelleke en (dir) Notulant: Liesbeth 1. Opening Peter opent de vergadering

Nadere informatie

Het jaarverslag van de medezeggenschapsraad

Het jaarverslag van de medezeggenschapsraad Het jaarverslag van de medezeggenschapsraad Maria in Campisschool Te Assen 2015-2016 Inhoud van het jaarverslag - De samenstelling van de MR - De behandelde onderwerpen - Het overleg met het bestuur en

Nadere informatie

Kennisgroep financiën. www.poraad.nl

Kennisgroep financiën. www.poraad.nl Kennisgroep financiën Onderwerpen - Financiële consequenties akkoorden: hoe in begroting verwerken - Kosten bestuursakkoord en cao Referentiemodel en kosten cao Pensioenpremies - Buitenkant onderhoud -

Nadere informatie

2008-2012. ICT - Beleidsplan. Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023

2008-2012. ICT - Beleidsplan. Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023 2008-2012 ICT - Beleidsplan Basisschool: De Troubadour Itterestraat 53 5707 SN Helmond 0492-524023 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doelen 2 Vaststaand beleid 2 Basisbits 2 Inzetten software 3

Nadere informatie

Bezwarencommissie Functiewaardering voor het Christelijk en Algemeen bijzonder primair en voortgezet onderwijs:

Bezwarencommissie Functiewaardering voor het Christelijk en Algemeen bijzonder primair en voortgezet onderwijs: Bezwarencommissie Functiewaardering voor het Christelijk en Algemeen bijzonder primair en voortgezet onderwijs: Uitspraak 07.02 12 juni 2007 Functiebeschrijving en waardering mediathecaris. Appellant heeft

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 Eindhoven, 28 juni 2016 Besproken in het Scholenoverleg d.d. 28 september 2016 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 4 november 2016 Evaluatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 000 VIII Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (VIII) voor

Nadere informatie

Jaarplan De Zwaneridder

Jaarplan De Zwaneridder Jaarplan 2018-2019 De Zwaneridder inhoudsopgave inhoudsopgave 2 voorwoord 3 school & positionering 4 kwaliteit 4 onderwijs 4 personeel 5 administratie 5 beheer 5 doelen 5 2 van 5 voorwoord Dit beknopte

Nadere informatie

Uit het beleidsplan van de Stichting:

Uit het beleidsplan van de Stichting: Uit het beleidsplan van de Stichting: 1.2 Doel van de stichting. In 2006 is de Stichting Vrienden van OBS Wittevrouwen opgericht. De stichting is een onafhankelijke stichting die zich ten doel heeft gesteld

Nadere informatie

Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam

Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Primair onderwijs Strategie en beleid 2015-2019 SKOV Schoolplan PO 2015-2019 Pagina 1 Schoolplan Stichting Katholiek Onderwijs Volendam Strategie en beleid

Nadere informatie

Schooljaarverslag SBO De Meerpaal Groningen

Schooljaarverslag SBO De Meerpaal Groningen Schooljaarverslag 2015-2016 SBO De Meerpaal Groningen Naam school SBO de Meerpaal Brinnummer 22LH Adres Koperstraat 4 Postcode + plaats 9743 RW Groningen Telefoon 050 575 28 50 E-mail dir.meerpaal@noorderbasis.nl

Nadere informatie

Situatie- en profielschets adjunct-directeur CSO De Zonnehoek

Situatie- en profielschets adjunct-directeur CSO De Zonnehoek Situatie- en profielschets adjunct-directeur CSO De Zonnehoek April 2017 Profielschets Adjunct-directeur De Zonnehoek SO en VSO Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs in Apeldoorn zoekt voor CSO De Zonnehoek

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020

BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN BURO LIMA 2015-2020 Oktober 2014 Stichting Vrienden van Buro Lima, Fokkershoek 8b, 5473VD Heeswijk-Dinther. tel.: 0610001854 www.burolima.nl vrienden@burolima.nl KvK

Nadere informatie

REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS 2013. Gemeente Rotterdam. januari 2014

REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS 2013. Gemeente Rotterdam. januari 2014 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS 2013 Gemeente januari 2014 1 Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs Het CAOP is het kennis-

Nadere informatie

School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs. Opmerkingen

School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs. Opmerkingen JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar 2012-2013 Jaar 2012-2013 School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs School Gildeschool voor openbaar basisonderwijs Schoolleider Albertien Kolkman Schoolleider Albertien

Nadere informatie

Marktprofiel 2012 Voorbeeldschool Het Dorp

Marktprofiel 2012 Voorbeeldschool Het Dorp Marktprofiel 2012 Voorbeeldschool Het Dorp Haarlem, mei 2012 0 Samenvatting Ligging: De Voorbeeldschool ligt in wijk 3 in Het Dorp. De school is gelegen aan de Schoolstraat 10. In de directe omgeving van

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens u veel plezier met het lezen van dit jaarverslag. Berry Tomas Voorzitter raad van bestuur

Voorwoord. Ik wens u veel plezier met het lezen van dit jaarverslag. Berry Tomas Voorzitter raad van bestuur 2018 Jaarverslag Voorwoord Met veel plezier bieden wij u het jaarverslag 2018 van Skipov basisonderwijs aan. 2018 is voor Skipov op zowel onderwijskundig als financieel gebied goed en stabiel verlopen.

Nadere informatie

OBS t Schöppert. Daltonschool

OBS t Schöppert. Daltonschool OBS t Schöppert Daltonschool MR 2016-2017 Inhoud 1. Wie zijn we? 2. Missie & Visie 3. Werkwijze 4. Wettelijk kader 5. Vaste vergaderonderwerpen 6. Jaarlijks terugkerende onderwerpen 7. Wisselende onderwerpen,

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Kindcentrum De Parel, te Heeze

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Kindcentrum De Parel, te Heeze Jaarverslag Medezeggenschapsraad 2015 Kindcentrum De Parel, te Heeze Februari 2016 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat doet de MR? 3 3. Samenstelling MR 3 4. Activiteiten & besproken onderwerpen in 2015

Nadere informatie

UITNODIGING Informatieavond Andere Schooltijden

UITNODIGING Informatieavond Andere Schooltijden Inleiding Onlangs in het journaal en prominent in het Algemeen Dagblad: Het basisonderwijs gaat geleidelijk aan over op andere schooltijden. Bijna 20% van de basisscholen werkt al met andere schooltijden

Nadere informatie

4. Zelf ervaren te werken met het schooljaarplan 5. Vragen en mogelijkheden de producten in te kijken

4. Zelf ervaren te werken met het schooljaarplan 5. Vragen en mogelijkheden de producten in te kijken Kwaliteit in Beweging Stichting Op Kop Agenda 1. Introductie 2. Kwaliteit in Beweging 3. Invoering van de methodiek en ervaringen binnen Stichting Op Kop 4. Zelf ervaren te werken met het schooljaarplan

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

School- en functieprofiel Locatiedirecteur VMBO Maastricht Maastricht

School- en functieprofiel Locatiedirecteur VMBO Maastricht Maastricht School- en functieprofiel Locatiedirecteur VMBO Maastricht Maastricht Versie 17 januari 2019 Sollicitatieprocedure Intern Informatie: Neem contact op met Ernie Baelde, tel. 06-12 58 71 90; ernie.baelde@beteor.nl.

Nadere informatie

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs

Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Inleiding definitief Schoolverlaters 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Inleiding blz. 3 2. Toelichting povo-procedure blz. 4

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen'

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' 14 februari 2019 Vraag: Waarom is het proces van 'scholen voor morgen' eigenlijk nodig? Antwoord: Het proces 'scholen voor morgen' is

Nadere informatie

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Werken aan evenwicht 21 maart 2013 Agenda Terugblik vorige bijeenkomst december 2012 Aanpak en prioritering Uitkomsten en effecten voor het komende jaar

Nadere informatie

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR

Eerst kiezen, dan delen. Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR Eerst kiezen, dan delen Financieel management in het PO en de rol van de (G)MR (G)MR en financieel management Wettelijk kader en relevantie Project Eerst kiezen, dan delen Praktijk: begroting 2013 Relevantie

Nadere informatie

Jaarplan Melick. Datum: 22 juni

Jaarplan Melick. Datum: 22 juni Jaarplan 2017-2018 BredeSchool De Achtbaan Melick Datum: 22 juni 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 Schoolnaam BredeSchool De Achtbaan Datum 12-04-2017 Inleiding In dit jaarplan worden schoolontwikkelpunten

Nadere informatie

collegiale visitatie collegiale visitatie collegiale visitatie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet wat is het niet?

collegiale visitatie collegiale visitatie collegiale visitatie Ik zie, ik zie wat jij niet ziet wat is het niet? meer dan een kijkje nemen bij de collega s reinhilde.everts@vsko.be Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Prof. Peter Van Petegem en Paul Cautreels wat is het niet? bij elkaar op visite gaan raadvragen aan

Nadere informatie

Fusie Effect Rapportage (FER) Regina Pacis en St. Jan de Doper. 16 maart 2011

Fusie Effect Rapportage (FER) Regina Pacis en St. Jan de Doper. 16 maart 2011 Fusie Effect Rapportage (FER) Regina Pacis en St. Jan de Doper 16 maart 2011 Inleiding Voor u ligt de Fusie Effect Rapportage (FER) van basisschool Regina Pacis uit Vredepeel en St. Jan de Doper uit Merselo.

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS Regio Utrecht. januari ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers

REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS Regio Utrecht. januari ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers REGIONALE ARBEIDSMARKTRAPPORTAGES PRIMAIR ONDERWIJS 2013 Regio januari 2014 1 Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs Het CAOP is het kennis-

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. nr juni 2018

NIEUWSBRIEF. nr juni 2018 NIEUWSBRIEF nr. 19 14 juni 2018 In deze nieuwsbrief: - Inschrijven rapportgesprekken - Resultaten tevredenheidsonderzoek - Inloop ochtenden - Opvang zomerfeest - Samenstelling schoolteam 2018-2019 o Afscheid

Nadere informatie

Profiel directeur. De Bello en De Wissel. 1 van 6. Kenmerk : Website Ronduit Datum: 28 april 2016 Behandeld door: Joke Kos

Profiel directeur. De Bello en De Wissel. 1 van 6. Kenmerk : Website Ronduit Datum: 28 april 2016 Behandeld door: Joke Kos Profiel directeur De Bello en De Wissel Kenmerk : Website Ronduit Datum: 28 april 2016 Behandeld door: Joke Kos 1 van 6 Inhoud: Pag. 1. Algemeen 2 2. Situatieschets van de school 3 3. Relevante omgevingsfactoren

Nadere informatie

Notitie Aan: Bestuur Van: Ruud de Lange, alg. directeur Datum: maandag 17 november 2008 Onderwerp: Interne mobiliteit. Inleiding:

Notitie Aan: Bestuur Van: Ruud de Lange, alg. directeur Datum: maandag 17 november 2008 Onderwerp: Interne mobiliteit. Inleiding: Notitie Aan: Bestuur Van: Ruud de Lange, alg. directeur Datum: maandag 17 november 2008 Onderwerp: Interne mobiliteit Inleiding: In 2001 heeft de Veenplas al een mobiliteitsplan opgesteld. Gezien alle

Nadere informatie

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014 Zienn gaat verder Jaarplan 2014 Een verhaal heeft altijd meer kanten. Zeker de verhalen van de mensen voor wie Zienn er is. Wij kijken naar ál die kanten. Kijken verder. Vragen verder. Gaan verder. Zo

Nadere informatie

Binnen. creëren wij kansen

Binnen. creëren wij kansen Binnen creëren wij kansen Het Meerrijk O.B.S. De Schakel O.J.S. Het Scala Dirk van Dijkschool (Hfd) O.D.S. Engelenberg Dirk van Dijkschool (dep) Stichting openbaar onderwijs Kampen wil haar nieuwe status

Nadere informatie